29 RAHSIA NEGARA YANG ANDA PATUT TAHU

PERKARA YANG ANDA TAHU DAN MUNGKIN TIDAK TAHU MENGENAI MILITARY OF MALAYSIA
(Fakta yang saya kemukakan ini mungkin di bawahnya ada yang tidak tepat kerana tidak dapat disahkan kebenarannya. Saya berharap ada pembaca yang akan terangsang mindanya dan cuba mencari kebenaran akan cerita-cerita di bawah ini)

1. Malaysia pernah menghantar pasukan tentera semasa Perang Vietnam bagi membantu Amerika Syarikat menjejaki gerila Viet Cong.

2.Kemalangan pesawat MAS (MH653) di Tanjung Kupang bukan berpunca dari kerosakan enjin atau pilot error tetapi ada orang kata perbuatan sabotaj atau rampasan.

3. Komando Malaysia pernah membantu tentera AS bagi menandakan sasaran-sasaran tentera Serb melalui Laser Target Designator untuk dimusnahkan dengan “Smart Bomb” dari pesawat pengebom NATO.

4.Pernah berlaku pemberontakkan “Mutiny on ship” dalam sejarah Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM), mereka yang terlibat kemudian dibicarakan di Mahkamah Tentera (Fakta tidak dapat disahkan).

5. Kapal perang TLDM, KD Selangor pernah terlibat dengan pertempuran laut dengan tentera Indonesia di mana seorang anak kapalnya mati semasa peristiwa konfrantasi dahulu.

6. Tahukah anda filem “Black Hawk Down” mengisahkan pemberontakan di Somalia, menyelewengkan fakta sebenar di mana sebenarnya tentera Malaysialah yang menjadi wira , tetapi oleh kerana ia filem Hollywood, maka peranan Malaysia langsung tidak diiktiraf.

7. Beberapa orang pegawai dari lain-lain pangkat dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah ditangkap kerana menjual maklumat semboyan kepada pihak Singapura.

8. Juruterbang Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) akan standby di cockpit pesawat mereka 24 jam apabila timbul isu panas terutama yang melibatkan Singapura.

9. TUDM telah menghantar pesawat Hawk ke Labuan semasa untuk kemungkinan peperangan semasa isu perebutan kepulauan Ambalat dengan Indonesia.

10. Seorang rakyat Malaysia pernah menjadi perisik KGB dan telah ditangkap oleh pegawai perisikan negara di antara tahun 70 – 80an dahulu dan beliau mengakui pegawai Cawangan Khas dan risik ATM sebenarnya sangat cekap.

11. Malaysia pernah mahu membeli pesawat Boeing AWACS semasa tahun 80an dahulu tetapi membatalkan hasrat tersebut selepas niatnya di bocorkan oleh media tempatan, wartawan yang mendedahkan isu itu kesemuanya di soal siasat oleh polis Bukit Aman.

12. TLDM sudah pun mempunyai kapal selam tetapi dalam bentuk mini subs, untuk kegunaan pasukan PASKAL.

13. Filiphina pernah “mengacah” sebuah kapal perang TLDM apabila dua jet pejuang F-5 mereka terbang rendah semasa satu isu dahulu.

14. TLDM sering membantu AS melalui pergerakkan kapal-kapal selam Russia di Selat Melaka semasa era Perang Dingin dahulu dan ini menunjukkan, TLDM sudah pun mempunyai sistem pengesan kapal selam yang amat baik pada ketika itu.

15. Singapura sering menguji sistem pertahanan Malaysia terutama radar melalui sistem peperangan elektroniknya dari dahulu sehingga sekarang.

16. Jumlah pelancong Singapura akan bertambah di sesuatu kawasan apabila ATM membuat eksesais tentera di kawasan terbabit.

17. Tentera Singapura akan membawa peluru betul tetapi berselindung di sebalik nama latihan apabila timbul isu panas dengan Malaysia sebagai contoh ketika lawatan seorang pemimpin Israel ke negara itu satu ketika dahulu.

18. CIA pernah memasang pelbagai alat pengintipan canggih di KLCC, aktiviti tersebut berselindung di sebalik pengambaran filem Entrapment lakonan Sean Connery dan Catherine Zeta Jones (Fakta tidak dapat disahkan)

19. Komando Malaysia pernah dihantar dalam satu misi khas ke Manila untuk mengambil dokumen berkaitan dengan Sabah satu ketika dahulu (Fakta tidak dapat disahkan)

20. Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia yang berjaya menghancurkan ancaman komunis sedangkan kerajaan demokratik Vietnam yang dibantu oleh Amerika Syarikat tewas kepada komunis.

21. Program permodenan ATM yang dikenali PERISTA dibatalkan oleh bekas PM, Mahathir Mohamad apabila terlalu banyak penyelewengan dalam program itu. PERISTA dibangunkan sebagai persediaan untuk menghadapi ancaman komunis yang telah menang di Vietnam.

22. Kapal perang tercanggih TLDM (bergantung kepada zaman) akan dihantar dahulu dan berlabuh di perairan antarabangsa apabila ada lawatan Perdana Menteri Malaysia ke negara itu.

23. Pesawat Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pernah divert (tidak diketahui sesiapa) ke Pakistan untuk melihat ujian bom nuklear pertama negara itu. Mahathir kini TUN menjadi satu-satunya pemimpin Islam di luar Pakistan yang pernah menyaksikan ujian tersebut (maklumat ini disampaikan sendiri dari seorang anggota perisikan Pakistan kepada penulis satu ketika dahulu).

24. Juruterbang Australia pernah mengelar pilot pesawat pejuang TUDM, “Berani tetapi Gila” dalam satu temuramah dengan media di negara kita. Australia dan TUDM sering mengadakan latihan bersama semasa negara itu mempunyai skuadron pesawat pejuangnya di Butterworth.

25. Helikopter Nuri pernah ditembak jatuh dengan roket semasa darurat dahulu.

26. Peristiwa di Pasar Bakara, Somalia menyaksikan dua buah kereta kebal Pakistan yang sepatutnya melindungi konvoi tentera Malaysia bertindak melarikan diri (Ini disahkan oleh seorang pegawai tentera).

27. Kapal peronda TLDM pernah karam di Laut China Selatan akibat cuaca buruk dan beberapa orang anak kapalnya hilang.

28. Dua pesawat pejuang jenis Sabre dari Butterworth (tahun 1970an) pernah dilancarkan ke udara selepas radar di pengkalan itu mengesan pencerobohan pesawat asing (UFO-hal ini pernah saya baca dalam akhbar di Perpustakaan Negara dan ada dalam sebuah buku mengenai UFO yang saya temui di perpustakaan UiTM Shah Alam).

29. Komando Malaysia pernah mencerobohi kompleks pertahanan udara Singapura di Bukit Batuk (Nak tahu sila baca artikel tulisan wartawan MG Pillai yang saya sertakan dalam blog ini pada Dec, 2008).
–Bersambung jika ada update

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  1. Pendapat aku..kekuatan malaysia bukan pada kecekapan dan kelengkapan tentera saja..rakyat juga boleh jd kekuatan.ada tentera alat canggih..ramai bukan main..tp rakyatnya x canggih. Mcm kes indonesia tarik balik plan nak berperang.sebab pelabur ja pon.maknanya byak aspek boleh jd kekuatan.so biarlah blogger dengan entrinya..kita rakyat yg canggih pandai2 tapis jgn kondem penulis.salute kpd rakyat malaysia yg berani isi borang masuk tentera pon dah ckup tabik.apatah lagi yg dengan jayanya berkhidmat.anda adalah benteng kami walau serapuh mana pun.terima kasih tentera malaysia

  2. Terima kasih sebab pos..ada baik buruk pos ni.
    yang komen pun pelik..ada yang nampak mcm acah2 tau cerita sbenar.ada yang sepupu kepada sepupu kepada sepupu punya cerita.ada yang xmau komen2 apa2 tp jual mahal..hey aku tau..tapi xmau bgtau.haha.

    apa2 pon jadikan ketenteraan malaysia tetap rahsia.biar pun ada yg kata sangat lemah..ada yang kata hebat..lagi bagus..jadi rahsia ni kekal rahsia sebab org luar yg membaca entri dan komen ni jd bingung.so rahsia kita selamat.bg aku..kekuatan negara bkn tletak pada tentera sahaja.tapi pada rakyatnya..x percaya?baca komen mamat mana ntah yg indonesia tarik balik plan nak beprang sebab pelabur nak tarik diri di indonesia.so…apa2 pon boleh jadi kekuatan negara.salute kepada sesiapa yg isi borang sampai bersara jadi tentera.anda berani.

  3. pengkhianat negara orang membocoorkan rahsia-rahsia negara. walaupun rahsia tersebut adalah sebesar tahi mata, tetapi maklumat tersebut boleh melemahkan dan menjatuhkan kerajaan, berdosa besar. janganlah menjatuhkan negara sendiri.

  4. betol ke askar wanita kat malaysia akn layan seks pegawai atasan??? ada kawan sy yg masuk askar citer cmnie…sy nak kepastian…

  5. Salam semua…..semua yang terpapar di dalam 29 rahsia ni adalah bukan rahsia lagi. Sebab kalaumasih rahsia lama dah site ni kena tutp dan pemiliknya kena ISA.

  6. Quote – ” Nuri tak payah tembak pun boleh jatuh”

    HAHAHAHAHAHAHAHAH!!!!!

    Saya setuju Alkemex – bukan nak perlekehkan, saya memang bangga kalau kita ni betul betul hebat. Tapi kalau benda benda yang elok, tak perlulah di SULITKAN,

    tapi apa salahnya menghebohkan kapal perang kita berada di lautan international berdekatan dengan negara lawatan perdana menteri? Siapa yang rugi kalau dihebohkan pun? rakyat mungkin bangga. Parking terus kat pelabuhan pun takpa.

    Kalau perisik KGB ditangkap, bukankah itu satu pencapaian? apa salahnya menaikkan rasa keselesaan rakyat dan keyakinan dengan kemampuan pertahanan negara kalau diceritakan kisahnya?

    fakta 1, 3, 14 tak payah nak rahsiakan kot.

    Yang lain lain tu, seperti 8 “standby kat cockpit” – alahai, kalau nak exxxagerated pun agak agak la. kalau standby kat airbase barrack okeylaaa boleh la percaya.

    Yang saya kurang senang ni, sebab memang culture melayu ni suka exagerate.
    Nak tunjuk gempak tak kena tempat.
    Dahtu nak rahsia rahsiakan benda yang tak seberapa. US dengan Delta force dia siap buat TV lagi ” the hunt for Osama Bin Laden” dan semua orang tahu perkakas dan kelengkapan perangnya. tak payah rahsia pun? Mahupun UK dan Australia, Russia dan sebagainya yang jauh lebih sofistikated dari Malaysia.

    Malaysia ni nak merahsiakan kekurangan sebenarnya, bukannya kemampuan. sebab rasa insecurity untuk dikritik.

    Banyak konspirasi konspirasi yang tak boleh dibuktikan, syok sendiri sahaja. yang boleh percaya pun. rasuah dan penyelewengan, itu melayu kita top. maggi RM$2.50 sebungkus untuk warga ATM, UAV tak boleh terbang – camera hilang signal, submarine usang 1.2 Billion euro. Dan lain lain.

    Seperti yang saya katakan, saya betulbetul inginkan kekutatan ATM yang sebenarnya, kritikan PERLU untuk mencari ruang supaya boleh ditambahbaikkan.
    bukannya nak mejatuhkan.

    Kapten Nuri yang terhempas tu kawan saya. dan saya adalah bekas engineer kontraktor TUDM. Angkatan Tentera Malaysia ni tak seberapa sebenarnya. Banyak angin dari isi.

  7. Ramai yg komen dkt sini ada betul ada tidak , ada yg cuma membuat andaian sendiri berdasarkan kajian , atau hear say , atau cuma andaian kosong peribadi ..

    silakan dgn andaian tuan2 , tak salah ! mungkin dgn itu akan membuat kita lebih kreatif dan rajin berfikir , jadilah warganegara yang patriotik pada agama , negara dan bangsa ,

    negara ini milik kita , tiada nilainya selain taruhan nyawa , jika genderang perang mengarah , jangan nanti barang sedetik , biar mati berkalang tanah , jgn mati berputih mata !

  8. memang betul… sokong 100% walaupun fakta ni untuk tatapan umum tapi sedikit sebanyak boleh jadi target researcher pihak2 tertentu untuk kepentingan. Sebaiknya pihak Suruhanjaya Komunikasi Malaysia perlu sekat IP address blog ni dari tersebar ke negara jiran. Biar dapat dibaca setakat di dalam negara ni cukuplah.

  9. 1) Bila Indonesia menyerang Malaysia, kita akan kalah.
    2) Bila Malaysia menyerang Indonesia, Malaysia akan kalah.
    Kedua hasil ini terkait erat dengan postur pertahanan kedua negara yg sama2 tidak berbakat seperti ofensif.

  10. 20. Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia yang berjaya menghancurkan ancaman komunis sedangkan kerajaan demokratik Vietnam yang dibantu oleh Amerika Syarikat tewas kepada komunis.

    – Komunis di Malaysia cuma melakukan gencatan senjata bukan menyerah kalah..smpai bila tidak diketahui…pergerakan mereka sedang dipantau…

  11. 1. Malaysia pernah menghantar pasukan tentera semasa Perang Vietnam bagi membantu Amerika Syarikat menjejaki gerila Viet Cong.- aku rasa betul, lagipun waktu itu australia ada hantar askar ke viet bantu amerika, depa bawak iban tracker(mase ops claret,mereka ni juga ada maqsuk area indon-pulau serudong,penglibatan iban trackers sarawak ranger memang ada ditulis dalam kisah mereka-aussie SAS)
    3. Komando Malaysia pernah membantu tentera AS bagi menandakan sasaran-sasaran tentera Serb melalui Laser Target Designator untuk dimusnahkan dengan “Smart Bomb” dari pesawat pengebom NATO.-ULK !!RGK!dah kuar dalam majalah perajurit…….ada satu lagi kisah benar tulisan let kol abd manaf kasmuri(die pun pernah kena ISA)
    10. Seorang rakyat Malaysia pernah menjadi perisik KGB dan telah ditangkap oleh pegawai perisikan negara di antara tahun 70 – 80an dahulu dan beliau mengakui pegawai Cawangan Khas dan risik ATM sebenarnya sangat cekap.-dalam rekod ada 7 perisik luar kena tangkap kat mlaysia…… http://mezwarkecik.blogspot.com/?zx=3fc77bfb73565145 ada tulis……salh sekor nye adalah james clouvisclad ketua biro far easterneconomic review in kl yang ditahan kerana”a managed and controlled relationship with the PRC pd 14 oktober 1985,
    19. Komando Malaysia pernah dihantar dalam satu misi khas ke Manila untuk mengambil dokumen berkaitan dengan Sabah satu ketika dahulu (Fakta tidak dapat disahkan)-ini diperkui juga oleh phillipine,pernah disiar dalam historychannel!
    20. Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia yang berjaya menghancurkan ancaman komunis sedangkan kerajaan demokratik Vietnam yang dibantu oleh Amerika Syarikat tewas kepada komunis.-akbar Newsweek amerika pada 1997 pernah perakui…
    21. Program permodenan ATM yang dikenali PERISTA dibatalkan oleh bekas PM, Mahathir Mohamad apabila terlalu banyak penyelewengan dalam program itu. PERISTA dibangunkan sebagai persediaan untuk menghadapi ancaman komunis yang telah menang di Vietnam.-sebab sebenar adalah a)Lim Kit Siang-Fast Strike Craft untuk Tentera Laut Diraja Malaysia
    b) P. Patto -Menerbitkan maklumat dalam sebuah akhbar ROCKET mengenai Fast Strike Craft -bertajuk
    ”Coruption in navy $116 million Navy Scandel-25 mei 1981.
    c)Sabri Sharif(wartawan akhbar NST)-Kajian Struktur Kekuatan TUDM 1984 pada 24 jan 1986

  12. bukan takat malang jek bg ATM…sdey pun ade sbb rakyat negara sndiri xpercaya dgn kemampuan ATM..xde praltan cnggih…mcm mane rakyat nk hidup dgn aman..

  13. Bung! FAA benarkan Security bawa senjata api itu sepupu kau tak nak cerita kat kau ke? Ni sepupu kau kerja pilot bawa aje kapal terbang yang rahsia kerajaan tu sekarang 40% dah bocoq kat sini. Banyak yang dongeng jugak kat sini tapi apa salahnya sesekali baca itu baca ini sambil minum kopi kan kan kan.

  14. “2.Kemalangan pesawat MAS (MH653) di Tanjung Kupang bukan berpunca dari kerosakan enjin atau pilot error tetapi ada orang kata perbuatan sabotaj atau rampasan.”

    -sepupu aku pilot MAS time kejadia tu, so apa2 pun mesti org MAS juga yg tau citer kemalangan pesawat MAS (MH653). Dia citer dalam pesawat tu ada menteri malaysia dan bodyguard dia. Bodyguard dia bwk pistol and pilot suruh serahkan pistol tu sbb memang xboleh bwk senjata dlm pesawat. Berlaku pertengkaran dan pergelutan dgn pilot tu sbb bodyguard tu xnk bg pistol tu and then dia tertembak pilot tu. Maybe bodyguard tu dh kalut time dia tertembak pilot tu, dia tembak co pilot yg laen, sebab tu peswat tu terhempas.. itu apa yg dia citer la…

    “19. Komando Malaysia pernah dihantar dalam satu misi khas ke Manila untuk mengambil dokumen berkaitan dengan Sabah satu ketika dahulu (Fakta tidak dapat disahkan)”

    -kisah ni betul kot aku rasa sebab ayah aku pernah citer dan dia bekas tentera (tentera british n jurutera). Malaysia hantar komando ntuk hapuskan bukti (dokumen) yg mengatakan sabah tu milik filipina. bukti dia tayang dkt museum. dikatakan komando ni menyamar jd pengunjung dan menyorok kt museum tu sampai malam (habis waktu mengunjung). Bila dh malam dorang kuar dan bakar terus dokumen tu. Xsilap, misi utama dorang adalah ntuk bakar dokumen tu (hapuskan bukti), bkn ntuk curi atau retrieve. kalau xsilap komando tu menyorok dkt bahagian bumbung museum… so sabah sampai sekarang selamat milik malaysia…

  15. salam bro..bleh crite sket pasal bakara market x??xpuas hti la tgk cite “black hawk down” tu.btol ke org kite yg spatut nyer jd hero???

  16. Dah buta perut, mangkuk hayun tak tau simpan rahsia langsung….bule percaya ka shah tu ..tah..tah perisik kot

  17. Saya ada dengar pasal VIP tu tapi bukan dia yang mabuk, bodyguard dia yang mabuk dan mengamuk dan menembak dalam kapal

  18. 9. TUDM telah menghantar pesawat Hawk ke Labuan semasa untuk kemungkinan peperangan semasa isu perebutan kepulauan Ambalat dengan Indonesia.

    Sepupu isteri saya (dia LLP TLDM) cerita pada masa ni habis semua kapal TLDM dikerahkan ke sana…. dan suami sepupu saya pulak (Kapt Armor) cerita cuti mereka dibekukan. Keadaan cemas sungguh pada masa itu tetapi kebanyakan rakyat M’sia termasuk saya tidur dan hidup aman, langsung tak merasa apa-apa pun. Itulah sebenarnya bakti Anggota Keselamatan kita yang tak boleh di nilai dengan wang ringgit. Malangnya, ramai bising bila kerajaan belanjakan RM6 billion untuk kapal baru TLDM….

  19. Ya saya ada penulis asal 29 Rahsia Negara, sesiapa sahaja boleh mengambil fakta dan artikel dalam blog saya as long ia diguna untuk mencari kebaikan dan menanam semangat patriotisme kepada rakyat Malaysia yang lain

  20. tu kan msa pemberontakan kumpulan azhari…cuba baca buku sejarah…
    pada pendapat aq perisik yg memberitahu rahsia negara pada orang lain ialah talibarut dan boleh dianggap berdosa…aq rasa klau betul2 perisik dia x kan bitau apa2….

  21. Ada 2 versi saya dengar

    1. di dalam polis,koperal ke bawah panggil sarjan jurulatih “cikgu”.
    2. Tentera dkt luar panggil polis ‘cikgu”.

  22. Mana sektor 7 ni, kenapa tak track down ip address posting-posting yang hina malaysia, pdrm dan atm dalam blogs ni. makan gaji bute ke sektor 7 ni.

  23. ntah korang sume ni. andai dh tahu sume ni adlh rahsia kerajaan atau x. diam2 je lahh..hebat sgt ker dedahkan rahsia ni. tp yg pastinya mmg aku xtahu langsung apakah sume maklumat ni betul atau salah, atau cume mau sedapkan hati jer… tahu ker yg membocorkn rahsia negara adlh pengkhianat pd agama, bangsa dan negara. dan hukuman mati menanti… ingatler rukun negara “kesetian kpd raja dan negara”.

  24. a)Percaya atau tidak jika dikatakan komando2 malaysia diberi tugas sebagai QSR(quick reaction rescue)bagi tentera NATO dalam perang BOSNIA?.Suatu ketika newspaper di amerika ada mengatakan Percaya atau tidak?diharapkan informasi ini dapat dikaji dan dikongsi bersama…..
    hal ini dan diperakui oleh tentera2 asing dan mengelarkan pasukan yang dating untuk garisan mati.
    b)ATM diperakui pakar perang hutan oleh seluruh dunia dan merupakan satu satunya pasukan yang Berjaya mengekang komunisme?percaya atau tidak?
    c)VAT69 dijulang sebagai komando terbaik dunia sehinggakan pasukan ini didokumentarikan oleh ASIA CHANNEL…percaya atau tidak?
    d)Perisik Malaysia sama ada pdrm atau atm merupakan perisikan yang paling terbaik dalam dunia…percaya atau tidak? Pada 1988 seorang perisik KGB ditangkap iaitu Siddiq Ghouse kerana merisik Malaysia? Hal ini dibuktikan dengan kepantasan Malaysia membasmi Al maunnah,kmm,abu sayyaf, ji dan penganas2 lain tanpa mengambil masa yang lama…..
    e)Atm dianggap pakar modified dan pakar intergrasi oleh Negara luar, sebagai contoh MiG29N Malaysia satu2nya pesawat tempur jenis itu yang memiliki peluru berpandu,dan rangking pertama hingga22 pemandu pesawat tempur adalam anggota TUDM walau hanya menggunakan pesawat buruk tersebut!ATM juga telah mengubah suai SU-30KMM Malaysia menjadi lebih baik daripada pesawat tempur twebaik dunia iaiti SU-30MKI milik Tentera India !…ATM juga mengubah suai SCORPHENE menjadi lebih senyap dan paling efisen dalam seluruk kapal selam milik angkatan tentera seluruh dunia! Bahkan percaya atau tidak jika dikatakan kapal kontena sumbangan MISC kepada ATM di ubah suia menjadi kapal seba guna dan kini ia berkhidmat dalam OPS FAJAR mengawal perairan eden!
    f)Sebelum pasukan elit MARINIR(tentera laut Indonesia ) Berjaya “TAWAN” singapura…..pada 1980an pasulan komando udara Malaysia HANDAU telah menerobos pangkalan peluru berpandu udara milik tentera singapura yang terletajk di BUKIT BATUK!paling diingati pada kes itu Komando Malaysia meletakkan bendera MALAYSIA .!
    g)Pada lewat 1980an,sekumpulan tentera singapura ditangkap oleh askar wataniah Malaysia kerana cuba memasang radar di sebuah bukit yang terletak di johor.Tindakan ini dibalas Malaysia apabila dilimbungan kering dan basah singapura kerap berlaku letupan sabotaj yang menjejas pelancaran ekonomi Negara itu.
    h)Percaya atau tidak ?indonesia risau apabila RELA ditubuhkan dan diperbesarjkan?ini kerana mereka tahu adanya pasukan bantuan khas dalam RELA.Inimengingatkan pada bantahan singapura sewaktu penubuhan Pasukan Terjun Payung (briged para)….
    i)Percaya atau tidak perisik dan anggota elit ATM dan PDRM,apabila bersara dikehendaki melaporkan diri dib alai polis bagi waktu dan masa yamng ditetapkan? Mereka juga sukar unytuk memohon passport atau visa ke luar Negara.
    j)Semua anggota elit komando Malaysia (ATM) dilarang memakai motorcar ber”clutch”percaya atau tidak?
    k) percaya atau tidak panggilan “cikgu” digunakan oleh anggota polis merujuk pada anggota ATM?
    l) ATM menjadi rebutan amerika dan Britain.Namun ATM memilih Britain kerana ikatan persahabatan yang kian lama terjalin, namun tahukan anda ATM telah menubuhkan sekolahketenteraan FORT BENNINGS ?disini diperkatakan tentera terhebat adalah SAS(Britain),diikuti Malaysia(ATM) dan amerika US ARMY.percaya atau tidak?
    m)Indonesia pernah mengutuk angkatan tentera Malaysia kerana sewaktu latihan ,anggota tentera Malaysia membawa resin makanan!namun ia dibalas Malaysia apabila sewaktu gempa bumi PADANG,makanan yang dihulurkan Malaysia adalah resin tersebut!makanan inilah yang dikatakan expired padahal mereka kalah malu pada Malaysia.
    n)bagi menghina Malaysia, Indonesia segaja mengajar angkatan tentera kemboja.Tapi Indonesia mendapat aib apabila ATM Berjaya menerobos kem tentera kemboja tanpa disedari dan Berjaya mematikan periuk api!ini amt memalukan mereka….percaya atau tidak?
    o) percaya atau tidak?Sewaktu serangan keatas istana preseden filifina,pejuang morro dikatakan dibantu ATM?dalam kes itu Malaysia mendapat sesuatu yang bernilai?(ini dikuatkan bahawa Malaysia memerangi abusayyaf iaitu lanun)bukan MORRO!
    p)Pasukan elit pertama Malaysia merupakan Sarawak Rangers dan ini merupakan pasukan paling awal sebagi pasukan elit dari negara2 rantau ini.percaya atau tidak?
    q)Indonesia selalu mengutuk ATM sebagai scotboy merujuk pada perkhitmatan KOR ADAT ISTIADAT ATM yang bertugas di istana BUCKINGHAM bersama sama pasulan ROYAL AND BLUES BRITAIN,sebenarnya Indonesia dan Negara yang kononnya melayu malu apbila kemelayuan tetap ditonjolkan dalam apa sahaja tentang malaysia .percaya atau tidak?
    r)Indonesia mendapat aib di lubnan apabila dua anggota tenteranya lari apabila dikejar pasukan elit Israel iaitu briged kfir,setakat ini kontinjen2 negara2 pbb yang datangnya dari negara2 melayu dan terkenal adalah MALBATT(disertai angkatan tentera diraja brunei) yang terbukti dalam misi bosnia dan mogadishu.

    sekian adalah kajian dan selidikan saya,segala isi kandungan ini adalah diharapkan dapat menyuntik semangat cintai Negara…dibawah adalah pautan untuk rujukan…

    Combined U.S., Malaysian forces achieve mission success
    http://www.army.mil
    In an effort to build relations and sharpen U.N.-focused, peace support operational skills, U.S. and Malaysian service members have combined their expertise and talents for an intense, one-week, command post exercise here as part of U.S. Army, Pacific’s Keris Strike 2010 exercise.

    Temuramah dgn Sgt. Mike Goodale drp Ranger USA semasa Condor Malbatt tiba di tapak “Black Hawk Down”
    http://www.youtube.com
    Kisah bagaimana pasukan Malbatt condor Malaysia tiba ke tapak terhempasnya ” Black Hawk Down” semasa di Mogadishu Somali pada Tahun 1993.

    Tidak Benar TNI melarikan diri… seharusnya israel lebanon tuh tau diri dong
    http://www.youtube.com

    Pasukan TNI INDOBATT UNIFIL Indonesia ngacir pakai Taksi dari Medan Pertempuran
    http://www.youtube.com
    Kopda Zulkarnain & Praka Oksan Prajurit Pasukan TNI di UNIFIL ngacir pakai taksi ketika ada pertempuran di daerah perbatasan. Ngibrit sampai syok, kelelahan dan kehausan.Bilangnya buat ngasih laporan ke Markas, aduh jaman hare gene gak ada radio-komunikasi apa! ..ngibrit serentak……mundurlah
    ibrit serentak……mundurlah
    ….ni dia

  25. Kita sebagai orang melayu yang beragama Islam janganlah bodoh sombong, janganlah la pikir kite nie 100% yang berjasa dan betul, KITA SUDAH TERLALU BANYAK BERGANTUNG KEPADA TEKNOLOGI, KEPAKARAN, DAN ILMU NEGARA LUAR TAPI SEBALIKNYA KITA MASIH LAGI BERMEGAH, FITNAH, MENGUTUK, MENGHINA DAN MENCACI PIHAK LUAR, PADAHAL KITA NIE CUMA LINTAH YANG CUMA PANDAI HISAP DARAH KOTOR JE, ingat kite nie cuma manusia yang biasa kita tetap akan mati suatu hari nanti, buatlah perkara baik jangan dok asyik fitnah dan mengumpat orang lain je.

  26. After playing games like sims 3 on the iphone, I was wondering what cool other games could be made in the future. What would you like to see created?

    ________________
    [url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]

  27. I have an unlocked iphone that isnt being used and a at&t sim card from a regular phone. Is this possible?

    ________________
    [url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]

  28. jangan la macam nak hina LLP dan civillian sangat

    mereka tue terikat dengan mengikut arahan(LLP)

    tapi kalau anything happen mereka yg akan menggadai nyawa ye

    oleh itu,hormat la sikit

    kpd annymous

  29. 20. Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia yang berjaya menghancurkan ancaman komunis sedangkan kerajaan demokratik Vietnam yang dibantu oleh Amerika Syarikat tewas kepada komunis.

    Are you sure? what communist threat you've ever had?
    In my opinion, your neighbouring Indonesia has even bigger threat and they managed to crush them in the twist that ended the KONFRONTATSI.
    I'd suggest recheck your facts.

  30. OK..

    here is a new 'Rahsia' that is being told by a 'Military Contractor' who regularly built camps and bases for MAF.
    Right now, Jalan Semarak is pushing to build an army camp (Brigade Size) somewhere in the one of East Coast States. The Camp/base is not even in the budget but it was an ad-hoc construction for the sake of national security.Why? because Intel spotted almost 1000 singaporean resides and become a farmer in that area.Shockingly, almost 50% of them are SAF veterans(or are they?).
    Shah, i will email u the detail info. The paperwork is done 24 hours. This is hot!!

  31. 12. TLDM sudah pun mempunyai kapal selam tetapi dalam bentuk mini subs, untuk kegunaan pasukan PASKAL.

    beberapa bulan lalu saya tengok pengkalan TLDM Lumut guna Google maps/earth, di salah satu jeti kelihatan seperti terdapat bayangan 2 buah kapal selam yang berlabuh. pada pandangan mata saya la tu, tak tahu la apa bendanya yang sebenar. Satellite pictures in google are usually taken 2 years back.

  32. Komando yang pergi ke filipina utk curi dokumen rahsia adalah SB. Mahathir bagi cash RM100k kpd beliau utk buat model Istana Malacanang (di Pahang kalau tak silap). Setiap hari beliau praktis utk curi dokumen tersebut. Ketika kejadian sebenar, 100% komando Malaysia dikerah berada di Sabah bersedia utk menyerang filipina, sekiranya berlaku kesilapan kpd SB tersebut. Duta Malaysia dan rakan2 sudah lama cabut lari (takut beb). Tapi Alhamdulillah dokumen tersebut berjaya dicuri dan Sabah milik Malaysia sehingga Kiamat , insya ALLAH…..

    Satu lagi cerita panas, pada tahun 1994, askar Singapura pernah seludup senjata raifel buatan Israel ke Bukit Tinggi Pahang. Perisik tentera Malaysia dapat mengesan dan terpaksa menyelam di sungai selama 2 minggu, sebelum melaporkan ke boss. Kerajaan Malaysia bagi satu fax ke LKY minta isytihar perang. Mengikut satu sumber yg lain pula dari Batu Pahat (kalau tak silap saya), LKY telah menemui satu bomoh dan meminta pendapat bomoh, sekiranya Cina ingin membunuh Melayu berapa lama boleh habis. Bomoh cakap 2 minggu. Kemudian bomoh mencelah kalau Melayu bunuh Cina hanya mengambil masa 3 hari sahaja. LKY pun reject offer kerajaan Malaysia utk berperang.

    Cerita2 di atas hanya diambil dari mulut ke mulut shj. Bukan satu fakta. Dan jgn percaya kepada tahyul bomoh LKY. Hanya ALLAH jua Yang Maha Perkasa. Wallahualam…….

  33. Apa la cetek sangat akal ko ni sengal. Apa yg rahsia nya? Pegawai2 tertinggi dan juga ex-serviceman dalam ATM akan bercerita tentang benda yg ko ingat rahsia sangat di golf club…masa main golf etc. Takde rahsia. Dahagi kepada DYMM? What a whole lot of crap. Mesti yg tulis ni LLP or civillian yg perasan tau banyak.

    An officer and a gentleman will never subscribe to such a silly notion…

  34. KORANG YG MENCERITAKAN TTG PERKARA SULIT KERAJAAN BOLEH DIANGAP DAHAGI,DAHAGI KEPADA DYMM,HUKUMAN YANG PALING BERAT,KALAU KAT MEDAN PERTEMPURAN KORANG BOLEH DITEMBAK TAMPA DIBICARA.

  35. salam,atikel kau ni ada yg betul dan banyak yg tak betul,tapi kenape korang bongkarkan, aku tau lebih banyah drpd yg korang tau,YG KORANG CERITE NI BARU BESAR KUMAN tapi aku berpegang pada IKRAR KESATRIA YG KELIMA: MENYIMPAN RAHSIA NEGARA DENGAN SEKETAT-KETATNYA.

  36. 26. Peristiwa di Pasar Bakara, Somalia menyaksikan dua buah kereta kebal Pakistan yang sepatutnya melindungi konvoi tentera Malaysia bertindak melarikan diri (Ini disahkan oleh seorang pegawai tentera).

    - 1 of our army from 19 ramd mekanise (named private aznan) died in this tragic.he was the CONDOR driver.2 GGK died in this mission…actually, nobody knew that GGK also involved…

    - my father not involved in this mission but he with ‘7 RRD mekanise’were sent to somalia at 1992 for 6 months…’7 RRD mekanise’ also sent to bosnia at 1996 for 6 months…

    - there were a lot of missions which 7 RRD (in somalia/bosnia) involved esspcially ‘combat and rescue’…

  37. 7. Beberapa orang pegawai dari lain-lain pangkat dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah ditangkap kerana menjual maklumat semboyan kepada pihak Singapura.

    -true, my father had told me who involved in this case (their name and regiment)… =)

    9. TUDM telah menghantar pesawat Hawk ke Labuan semasa untuk kemungkinan peperangan semasa isu perebutan kepulauan Ambalat dengan Indonesia.

    -erm…, as i knew, 4 MiG from kuantan stanby at Butterworth…at same time, 1 or 2 sukhoi TNI-AU stanby at the nearest island …1000 marine TNI also stanby…

    15. Singapura sering menguji sistem pertahanan Malaysia terutama radar melalui sistem peperangan elektroniknya dari dahulu sehingga sekarang.

    -my father said, during his service 1979-2002, the radio commnication always had been disturbed by singapore electronic war system…

    FROM ME, OUR ARMY IN STANBY MODE IN PENANG RIGHT NOW…

  38. kah kah thank u anonymous, at least u double check the facts…ada satu lagi fakta tetapi saya terpaksa tarik balik atas permintaan pihak tertentu kerana terlalu sulit.

    Fakta itu digantikan dengan fakta filem Black Hawk Down

  39. dpt dr. laman ni:
    http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=108150&page=295

    Originally Posted by mcwood View Post
    got again from this bolg site. anyone can verify the authenticity

    http://militaryofmalaysia.blogspot.c…atut-tahu.html

    29 RAHSIA NEGARA YANG ANDA PATUT TAHU

    PERKARA YANG ANDA TAHU DAN MUNGKIN TIDAK TAHU MENGENAI MILITARY OF MALAYSIA
    (Fakta yang saya kemukakan ini mungkin di bawahnya ada yang tidak tepat kerana tidak dapat disahkan kebenarannya. Saya berharap ada pembaca yang akan terangsang mindanya dan cuba mencari kebenaran akan cerita-cerita di bawah ini)

    1. Malaysia pernah menghantar pasukan tentera semasa Perang Vietnam bagi membantu Amerika Syarikat menjejaki gerila Viet Cong.

    Senoi Praaq were sent to vietnam as the tracker for the digger.

    2.Kemalangan pesawat MAS (MH653) di Tanjung Kupang bukan berpunca dari kerosakan enjin atau pilot error tetapi ada orang kata perbuatan sabotaj atau rampasan.

    Still a mystery but no one deny the hijacking theory

    3. Komando Malaysia pernah membantu tentera AS bagi menandakan sasaran-sasaran tentera Serb melalui Laser Target Designator untuk dimusnahkan dengan "Smart Bomb" dari pesawat pengebom NATO.

    classified. But Malaysian special forces did serve under Nato as CSAR

    4.Pernah berlaku pemberontakkan "Mutiny on ship" dalam sejarah Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM), mereka yang terlibat kemudian dibicarakan di Mahkamah Tentera (Fakta tidak dapat disahkan).

    no comment

    5. Kapal perang TLDM, KD Selangor pernah terlibat dengan pertempuran laut dengan tentera Indonesia di mana seorang anak kapalnya mati semasa peristiwa konfrantasi dahulu.

    True

    6. Tahukah anda filem "Black Hawk Down" mengisahkan pemberontakan di Somalia, menyelewengkan fakta sebenar di mana sebenarnya tentera Malaysialah yang menjadi wira , tetapi oleh kerana ia filem Hollywood, maka peranan Malaysia langsung tidak diiktiraf.

    well to be fair the filem are not about the recue attempt.

    7. Beberapa orang pegawai dari lain-lain pangkat dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah ditangkap kerana menjual maklumat semboyan kepada pihak Singapura.

    no comment

    8. Juruterbang Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) akan standby di cockpit pesawat mereka 24 jam apabila timbul isu panas terutama yang melibatkan Singapura.

    they always on stand by…..

    9. TUDM telah menghantar pesawat Hawk ke Labuan semasa untuk kemungkinan peperangan semasa isu perebutan kepulauan Ambalat dengan Indonesia.

    actually not Hawk but the Hornet

    10. Seorang rakyat Malaysia pernah menjadi perisik KGB dan telah ditangkap oleh pegawai perisikan negara di antara tahun 70 – 80an dahulu dan beliau mengakui pegawai Cawangan Khas dan risik ATM sebenarnya sangat cekap.

    yeah and the whole soviet embassy were closed at that time.

    11. Malaysia pernah mahu membeli pesawat Boeing AWACS semasa tahun 80an dahulu tetapi membatalkan hasrat tersebut selepas niatnya di bocorkan oleh media tempatan, wartawan yang mendedahkan isu itu kesemuanya di soal siasat oleh polis Bukit Aman.

    true

    12. TLDM sudah pun mempunyai kapal selam tetapi dalam bentuk mini subs, untuk kegunaan pasukan PASKAL.

    not a mini sub, but a submersible boat

    13. Filiphina pernah "mengacah" sebuah kapal perang TLDM apabila dua jet pejuang F-5 mereka terbang rendah semasa satu isu dahulu.

    actually its the Philipines Saber not their F-5 that intrude into malaysian territory

    14. TLDM sering membantu AS melalui pergerakkan kapal-kapal selam Russia di Selat Melaka semasa era Perang Dingin dahulu dan ini menunjukkan, TLDM sudah pun mempunyai sistem pengesan kapal selam yang amat baik pada ketika itu.

    no comment

    15. Singapura sering menguji sistem pertahanan Malaysia terutama radar melalui sistem peperangan elektroniknya dari dahulu sehingga sekarang.

    we always do…remember IADS were manned by both country personel

    16. Jumlah pelancong Singapura akan bertambah di sesuatu kawasan apabila ATM membuat eksesais tentera di kawasan terbabit.

    ha ha maybe

    17. Tentera Singapura akan membawa peluru betul tetapi berselindung di sebalik nama latihan apabila timbul isu panas dengan Malaysia sebagai contoh ketika lawatan seorang pemimpin Israel ke negara itu satu ketika dahulu.

    ha ha man

    18. CIA pernah memasang pelbagai alat pengintipan canggih di KLCC, aktiviti tersebut berselindung di sebalik pengambaran filem Entrapment lakonan Sean Connery dan Catherine Zeta Jones (Fakta tidak dapat disahkan)

    just look on top of the US embassy in KL…

    19. Komando Malaysia pernah dihantar dalam satu misi khas ke Manila untuk mengambil dokumen berkaitan dengan Sabah satu ketika dahulu (Fakta tidak dapat disahkan)

    no comment

    20. Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia yang berjaya menghancurkan ancaman komunis sedangkan kerajaan demokratik Vietnam yang dibantu oleh Amerika Syarikat tewas kepada komunis.

    with the help of the comonwealth army especially britain, newzealand and australia.

    21. Program permodenan ATM yang dikenali PERISTA dibatalkan oleh bekas PM, Mahathir Mohamad apabila terlalu banyak penyelewengan dalam program itu. PERISTA dibangunkan sebagai persediaan untuk menghadapi ancaman komunis yang telah menang di Vietnam.

    domino theory prove to be false..

    22. Kapal perang tercanggih TLDM (bergantung kepada zaman) akan dihantar dahulu dan berlabuh di perairan antarabangsa apabila ada lawatan Perdana Menteri Malaysia ke negara itu.

    really? no

    23. Pesawat Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pernah divert (tidak diketahui sesiapa) ke Pakistan untuk melihat ujian bom nuklear pertama negara itu. Mahathir kini TUN menjadi satu-satunya pemimpin Islam di luar Pakistan yang pernah menyaksikan ujian tersebut (maklumat ini disampaikan sendiri dari seorang anggota perisikan Pakistan kepada penulis satu ketika dahulu).

    no comment

    24. Juruterbang Australia pernah mengelar pilot pesawat pejuang TUDM, "Berani tetapi Gila" dalam satu temuramah dengan media di negara kita. Australia dan TUDM sering mengadakan latihan bersama semasa negara itu mempunyai skuadron pesawat pejuangnya di Butterworth.

    ha ha true

    25. Helikopter Nuri pernah ditembak jatuh dengan roket semasa darurat dahulu.

    true, shot by an RPG 2

    26. Peristiwa di Pasar Bakara, Somalia menyaksikan dua buah kereta kebal Pakistan yang sepatutnya melindungi konvoi tentera Malaysia bertindak melarikan diri (Ini disahkan oleh seorang pegawai tentera).

    actually they did not run away, The pakistani tank did follow untill the outskirt of the city, but at the last minutes Islamabad call them back. In truth the pakistani soldier want to help us.

    27. Kapal peronda TLDM pernah karam di Laut China Selatan akibat cuaca buruk dan beberapa orang anak kapalnya hilang.

    KD Perak

    28. Dua pesawat pejuang jenis Sabre dari Butterworth (tahun 1970an) pernah dilancarkan ke udara selepas radar di pengkalan itu mengesan pencerobohan pesawat asing (UFO-hal ini pernah saya baca dalam akhbar di Perpustakaan Negara dan ada dalam sebuah buku mengenai UFO yang saya temui di perpustakaan UiTM Shah Alam).

    kah kah kah kah

    29. Komando Malaysia pernah mencerobohi kompleks pertahanan udara Singapura di Bukit Batuk (Nak tahu sila baca artikel tulisan wartawan MG Pillai yang saya sertakan dalam blog ini pada Dec, 2008).
    –Bersambung jika ada update

    BS…..its a joint exercise with singapore cdo.

  40. Macam-macamlah teori hang ni Alkimex tapi bab yang Perang Vietnam tu mmg betulah, ada orang kata Senoi Peraq pun pi sana (grup trekker polis)

  41. aku rasa..

    1. Malaysia pernah menghantar pasukan tentera semasa Perang Vietnam bagi membantu Amerika Syarikat menjejaki gerila Viet Cong.

    P/S – mungkin demi sesama fahaman demokrasi menentang kemaraan komunis pada masa tu jadi kita hantar la sikit anggota kita itu pun mungkin dlm part yg kecik kot sesajer untuk hubungan dplomatik ngan us jer tu

    3. Komando Malaysia pernah membantu tentera AS bagi menandakan sasaran-sasaran tentera Serb melalui Laser Target Designator untuk dimusnahkan dengan “Smart Bomb” dari pesawat pengebom NATO.

    P/S – US megggunakan kita untuk menyenangkan kerja mereka.. dasar US

    10. Seorang rakyat Malaysia pernah menjadi perisik KGB dan telah ditangkap oleh pegawai perisikan negara di antara tahun 70 – 80an dahulu dan beliau mengakui pegawai Cawangan Khas dan risik ATM sebenarnya sangat cekap.

    P/S – sebenarnya bukan risikan kita terlalu cekap tapi dia yg tak cukup cekap ( tak terlatih dari KGB )

    14. TLDM sering membantu AS melalui pergerakkan kapal-kapal selam Russia di Selat Melaka semasa era Perang Dingin dahulu dan ini menunjukkan, TLDM sudah pun mempunyai sistem pengesan kapal selam yang amat baik pada ketika itu.

    P/S – AS mintak kita tolong mesti dia bagi pinjam bebarang canggih dia.. pinjam jer bang

    18. CIA pernah memasang pelbagai alat pengintipan canggih di KLCC, aktiviti tersebut berselindung di sebalik pengambaran filem Entrapment lakonan Sean Connery dan Catherine Zeta Jones (Fakta tidak dapat disahkan)

    P/S- sebenarnya AS tak la sehebat tu nak intip kita, propaganda jer tu

    20. Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia yang berjaya menghancurkan ancaman komunis sedangkan kerajaan demokratik Vietnam yang dibantu oleh Amerika Syarikat tewas kepada komunis.

    P/S – ancaman dan kekuatan politik komunis di nagara kita tak sekuat disana memang la senang nak tewas

    24. Juruterbang Australia pernah mengelar pilot pesawat pejuang TUDM, “Berani tetapi Gila” dalam satu temuramah dengan media di negara kita. Australia dan TUDM sering mengadakan latihan bersama semasa negara itu mempunyai skuadron pesawat pejuangnya di Butterworth.

    P/S – mat salleh memang suka berlebihan dalam mengutuk atau memuji, lelebih lagi depan media.. takyah la nak pegang sangat kata omputeh ni

    25. Helikopter Nuri pernah ditembak jatuh dengan roket semasa darurat dahulu.

    P/S – Nuri tu tak payah tembak pun bole jatuh

    27. Kapal peronda TLDM pernah karam di Laut China Selatan akibat cuaca buruk dan beberapa orang anak kapalnya hilang.

    P/S – heli terhempas.. bot karam.. kesian

    *rasanya angkatan pertahanan kita tak la sehebat mana pun agak2 bole jer, takyah la nak pepuji sangat.. tapi kalo kita terdesak aku percaya kehebatan orang kita melebihi apa yg dijangka !

    satu fakta tambahan -

    30. dlm tahun 60an risikan m’sia telah mengesan satu rancangan rampasan kuasa akan berlaku di brunei dan melaporkan kepada kerajaan brunei, percubaan itu dapat dipatahkan hasil dari laporan tersebut tapi…

    kerajaan brunei hangin tu pasal rupanya banyak perisik kita kat sana ( diceritakan kembali oleh dari salah seorang bekas perisik yang terlibat )

  42. sebenarnya salah satu fakta mengenai 29 rahsia negara ini sudah ditukar kerana sulit sangat atas permintaan pihak tertentu-tentu. Harap Maklum

  43. benar…sebuah kapal TNI telah merempuh kapal TLDM, all weapon hot.

    Kejadian berlaku dalam isu perebutan kepulauan AMBALAT.

    Media Malaysia telah dilarang menyiarkan berita isu itu berbanding Indonesia. Media Indonesia seperti mengalakkan peperangan tetapi selepas diancam pelabur2 Malaysia untuk ditarik saham2 mereka keluar dari syarikat2 media ini, mereka takut dan mula tone mereka slow sikit.

    TUDM walaupun tidak pernah disiar dalam media telah menghantar pesawat pejuang standby 24 jam ke Labuan

  44. ada terdengar yang kapal TLDM hampir2 berperang dengan kapal TNI di Sabah 2,3 tahun lepas.

    kalau tak silap pernah masuk dlm berita, tapi x besar sangat la coverage.

    ada dengar kenapa terjadi camtu?

  45. tak pasti sebenarnya, dulu seorang pegawai MAS ada memberitahu, kotak hitam yang dijumpai memperdengarkan dialog perampas dalam bahasa Cina.

    Isu itu dipendamkan kerana negara baru pulih dari 13 Mei.

    Kemudian saya ada mendengar teori lain, tuduhan menyatakan ada seorang VIP dalam pesawat sudah mabuk dan menembak kepala juruterbang (saya sendiri menolak teori ini).

    Ada seorang kenalan saya mahu memberi maklumat kepada saya tetapi belum berkesempatan menemui beliau yang juga seorang bekas wartawan senior yang aktif dalam bidang pertahanan di NST dahulu.

  46. tak tahu nak komen apa

    tapi tanjung kupang tu sebab letupan. adakah bom? itu tak dapat dipastikan. tapi ada teor mengatakan ini kerja Japanese Red Army