KILANG PT91 PENDEKAR

MAAF SIBUK TAHAP DEWA SEKARANG INI. BERIKUT MERUPAKAN PEMANDANGAN KILANG PEMBUATAN KERETA KEBAL MALAYSIA PT91 DI POLAND. LOKASI DAN MAKLUMAT PEMBINAAN JANGAN TANYA SAYA. SAYA KESUNTUKKAN MASA UNTUK MEMBUAT PENAMBAHAN MAKLUMAT. SEMUA GAMBAR ADALAH SUMBANGAN SEORANG PEMBACA BLOG DAN BUKAN DARI SALINAN INTERNET. GAMBAR DI ATAS PULA IALAH DI MALAYSIA, BAWAH SEMUA DI POLAND


















Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  1. bro..tu memang kilang kereta kebal, tapi bukan untuk PT91..tgk design pun tau lah..rangka die mcm T72, keta kebal Iraq dlu..

  2. hmm…rugi la beli kereta kebal. tengok je perang AS-Iraq, habis jahanam lingkup semua kereta kebal Iraq buatan Rusia. rasa nya lebih baik beli senjata anti kereta kebal banyak2. kereta kebal pada pendapat saya boleh jadi “easy target”
    Kalau nak beli sangat, baik beli Leopard buatan Jerman.

  3. askar malaysia tak ramai bukan apa, bajet kerajaan pimpinan UMNO kurang…….askar nak minta gaji naik pun dah kena gam…..

  4. salam, farhan

    scorpion hanya k/kebak ringan kalu x salah berat lbh krang dlm 15 tan je, x sesuai utk prtmpuran cara berdpn dgn k/kebal yg lebih berat hnya sesuai utk beri bantuan tembakn dr jauh je dan apa yg awak nmpk tu mgkin meriam SP atau Self Propelled. Senjata meriam ni ada yg d psg pd kenderaan beroda atau berantai (runut). Sekali pndg mmg nmpk sprti k/kebal tp sbnrnya fungsi sama sprti meriam yg d tunda dn utk lpaskn tembkn proseduer sma dgn meriam, “SP’ ni terpksa berhti cuma kelbihannya boleh bergrak sndiri, peluru bleh d bawa dgn byk dan penggunaan computer utk ketepatan mnembk. ‘SP’ ni hnya ddk d barisan blkang utk beri bantuan tembkn.

  5. nama saya farhan

    salam bro shah… boleh x buat posting tentang light tank scorpion.. hehehe… rase ramai yg x tahu.. lagi 1… aku penah nampak 1 treler atm nie kat jalan kota tinggi-kulaijaya… aku x rase die angkut pt-91m.. sbb saiz die lagi besar dri pt-91m..

  6. harap Kor Amor tukar la helmet tankies tu. X smart la pakai russia type although tank kita mmg ada russian blood. shuld standardize mcm crew makanise lain. tp nasib baik juga la MGKA jenis Browning x pakai PKT kalau x lagi la x best huhu….

  7. hati2 bila bercerita pasal ATM ni….kalau anda tahu banyak pun,janganlah berbincang secara terbuka dlm blog syah ni…sebab blog ni org singg.. pun ada baca…aku yg tinggal kat selatan ni memang bengang sesangat dgn singg ni…tapi kat tempat aku,ATM tetap ada dimana2..kat dalam bakau pun ramai..tengah cari lokan pun diaorang blh ada kat sblh kita….lagipun sepanjang selat johor ni,ATM ada disepanjang sempadan ni..

    bagi yg sedang berkasih2 tu…janganlah nak beromen kat mana2 tepi pantai dari pontian hingga kg tanggung langsat…memang jaij tak ada..tapi anggota ATM sedang skodeng kau orang selalu….dia orang tengok live porno..hahaha..

  8. KKR tu stand 4 Kementerian Kerja Raya en syah :)

    Oh yeke?? TQ

    yelah mcm KKR hntr g training yang berpangkat techinician kanan or engineer bagi technical ni…

    di luar bidang kuasa, so x dapatlah nak tahu. anyway TQ ye

  9. berkenaan pemilikan aset nih, mmg jumlah diumumkan sikit dr jumlah sebenar…sbb tuh secara analogi harga 10 bijik gula2 HACKS = RM1…sbnrnya beli 20 bijik HACKS..umum jer 10 bijik =)…de 1 ketika dulu 90-an kot (bapak aku citer), ms kerajaan umum nak beli meriam 105mm, pmbgkang bising kaw2 punya, "beli nak tembak sape?"…last2 bl snyap2 sebnyak 9 unit…skng nih cam byk je mnde nih…

  10. salam.. i like u blog.. nice

    nak tanya boleh selalu MINDEF hantar jawatan yg berpangkat apa ye training ke poland selama 3 thn mengenai tank ni ??
    minta tlong ye… saya dr bahagian training kerajaan juga utk buat perbandingan

  11. pt-91M poland,T-84 ukraine dan T-90 dr Russia teman rase berat lebih kurang same je bwh 50tan….leopard,M1A1/2,challenger,lecrler atau merkava semua lebih 55tan dan memang tak sesuai kat mukabumi malaysia.Kalau malaysia nak buat penambahan MBT hanye 3 model diatas atau model al-khalid dr Pakistan dan CV-120 dr sweden saje layak beraksi di tanah malaysia.

  12. Salam, bro shah. lama giler x dgr citer, ingt kene culik ke ape. Ttg PT-91M, majalah Tempur pernah kata kete kebal ni dipilih kerana dia adalah plg sesuai utk tanah gambut hutan Malaysia, itupun dah modified utk bleh pasang rubber track.Utk T90s, kete kebal ni sebenarnya berat skit. ATM dah buat kajian and heavy MBT mmg x sesuai utk Malaysia. Lg satu, dkt bandar pun medan tempur yg sesuai utk tank sbb mudah kene ambush mcm kat Chechnya. Kita beli 48 mula2 ni pun sbenarnya nak biasakn diri dgn doctrin tank warfare. And for additional purchase, ATM juga dah request for another 48 PT91 pade gov. BTW, Bebaru ni ade news yg ckp helicopter Cougar nyer pembelian dah lulus n akn sign masa LIMA 2009.

  13. jumlah tentera sebenarpun mana orang tahu,gaji askar tak dibayar macam kakitangan kerajaan lain,,,pakai panjar gaji …tujuan dia taknak bgtau jumlah sebenar bilangan askar,,,,ader orang penah cakap kekuatan sebenar atm yang orang tahu dan diumumkan tak lebih dari separuh

  14. ala kalau kita buat senjata belum tentu ader orang beli,,,buat proton aderla orang beli,bagus dr m punyer pemikiran,,,,buat kereta,,indonesia buat kapal terbang habis bankrap….dalam menangani ancaman perang,aku rasa atm ader doktrin dan stratgei tertentu yang tak dijangka-jangka untuk melawan musuh,dari segi senjata strategik,taktikal dan operasi,,tengokla macam mana polis kita melawan kejahatan,diakui terbaik didunia,,,atm pun sudah tentu seperti polis,,menjadi pasukan terbaik didunia

  15. look at indonesia and pakistan military history.over-reliance to one country has cost them much when they were sanctioned years ago

    weapon diversification has its own pro an con.while it will be a headache to logistic department,it also means that we are less prone to suffer from embargo and we are also become familiar with other bloc system.not to mention interesting development from ToT

  16. lama x msuk site nie…senyap sunyi menyendiri setelah sekian lama…hahaha…

    great post..walaupun gambo je tp at least ade something..gud one..

    by the way…
    sy dtg nak promote sesuatu tp sebelum tu…

    assalamualaikum..saya bukan jual ubat…ngahaha

    sy nak promote forum informasi militer tempatan dan serantau Last Line of Defense di alamat berikut :

    http://cyberknights.forumotion.net/forum.htm

    penyertaan anda amat dialu-alukan agar kita bersama2 dapat mengembangkan ilmu pengetahuan mengenai industri pertahanan dan merungkai pelbagai isu dr sudut pandangan berbeza dan segar…

    marilah…

  17. Korg tau tak Msia punya tentera kena gelak dgn org luar pasal pe, logistics wise, it's a headache if war break out, kita punya military equipment bersepah, sikit dr British, sikit USA, sikit Poland, sikit Russia, sikit France, sikit China, sikit Pakistan dan byk lagila, military planner kita bodoh ke? Nape tak nak buat standardization? Tgk mcm India, they learnt from mistake, klau betul jadi perang, gomen byk duit ke nk order sikit dari various country? Nak beli Nuri replacement pun tangguh 2015, mmg kena gelak ajela, sila baca DefenceTalk for more info. TQ

  18. populasi rakyat m'sia skrg 27juta beb..tak luak pun kalo ambik sejuta jd tentera…

    Boleh suruh bangla or gurkha jd cleaner kat kem2 tentera…huhu..

    Wave…

  19. Itulah, tengok kat Jepun sana, rabun2 pun boleh masuk tentera (kerahan daa…)

    Habis kalau semua jadik askar, sapa nak maintain blog? Sapa nak meniaga? siapa nak jual tempe?

    Kalau banyakkan pasukan simpanan okeylaa……

    takkan nak suruh Bangla kot yang jual tempe? takkan nak suruh Nepal maintain blog?..huhuhuhuhuhuuu

    Tak pun buat macam French atau Britain…ambik orang2 luar jadik tentera seperti Gurkha Contingent atau Foregin French Legion…..

    Brunei pun upah Gurkha…begitu juga Singapore……

  20. Assalamualaikum semua & Bro syah..

    Tertanya-tanya..kenapa ATM tak rekrutkan tentera sampai 1juta org..

    200,000 askar para, 50,000 komando elit, 100,000 tentera udara, 100,000 tentera laut, wujudkan askar marine sekuranya 300,000 org, dan askar jurutera 150,000.

    Barulah singore pikir 2-3 kali sblm cabar m'sia..

    Gua benci sgt dgn s'pore..tak kenang budi..

    sekian,
    Wave..

  21. salam abg bro syah..lame tak dgr berita tu..huhu..

    Pendapat dua..kenapa kite tak mampu bangunkan industri pertahanan kite sendiri..
    Cthnya India..Airforce diaorg makin lama makin hebat…Korea..Turki..China..

    Aku tengok China pun dah makin ganas dan hebat skrg..dah buat fighter sendiri..ketegori MRCA pun dah ade..F20 & J14.

    India pulak dah bangunkan pesawat generasi ke5@ FGFA yg dikenali PAK FA. Bangunkan peluru berpandu BRAHMOS..Buat jet sendiri iaitu HAL TEJAS…

    Malaysia bile lagi? umur ATM dah lebih 50 tahun..takkan dah mampu?
    Yakin boleh!!!!

    Sampai bile kite nak bergantung kpd org lain..kite hanye penerima teknologi bukan pencetus teknologi..org m'sia nie bukannya bodoh pada aku..ramai pakar2 yg ade cume taktau camne nak gunakan kelebikan yg mereka ada..

    Bile kite bergantung pada teknologi org je..salah satunya yg takut semua maklumat bocor atau dijual…kalo dah ditawarkan duit bertrilions USD sape yg taknak betol tak..

    Sebab US tak berani sentuh Russia pun sbb teknologi Russia jugak..
    Bilangan tentera bukanlah jaminan kemenangan di medan perang..Tapi teknologi tu penting..

  22. memang la…takkan nak umum semua sekali lainlah kita nih kuat tak terlawan macam US tu…atau macam Israel……sebab itulah ada Akta Rahsia rasmi (OSA)……

    Pasal jet tu, adakalanya betul, seperti mana US, mereka simpan jet/heli kat junkyard seperti di Nevada untuk sparepart ataupun dimobilisasikan apabila perlu…..

    Kalau kerja kat armory (stor senjata ATM) silap2 mungkin masih ada lagi senjata2 lama seperti FN FAL L1A1 SLR, HBSLR, HK33, Sterling ataupun Beretta AR 70…walaupun dah lama tapi nak lupuskan sebarang2 bukannya senang, mun gkin boleh guna untuk kecemasan…….bukannya seperti trak Merc 911, Hino TE, Landrover ataupun Bedford RL yang boleh dijual terus sebagai surplus atau besi buruk kepada awam……

  23. ader orang kata sesetangah kelengkapan perang tentera ni jarang dipakai,,contohnyer jet,,,ader yang disimpan,setakat panas enjin jer,,,

    dan ader yang cakap tak semua senjata dalam atm ni dimasukkan dalam orbat,,dan jumlah yang diumumkan tak tepat,malahan berganda ganda,,,betulker

    ader dalam satu blog yang orang komen cakap malaysia sebenarnye beli 4 kapal selam,,tapi umumkan duajer,,,betulker

  24. TApi beliau tak mengabaikan sistem pertahananan moden, kalau dibaca sejarah umat Islam karangan HAMKA, Sultan Al-Fatih menggiatkan serangan dengan menggunakan teknologi meriam dan menggerakkan armadanya melalui jalan darat untuk melepasi halangan rantai di Selat Bosporus (dengan menggunakan batan2 kayu yang dilumurkan minyak)………

    Rasulullah SAW ketika menyerbu Khaibar dengan menggunakan teknologi Manjanik (balista) dan dababah (macam kereta tank tapi dari kulit)…….

  25. jgn risau semua………….asalkan tentera malaysia rajin solat tahajud dan istiqamah………..bantuan Allah pastikan tiba walaupun senjata tak seberapa………..

    ikutlah contoh sultan muhammad al-fatih panglima tentera terbaik dunia………rahsianya tak pernah tinggal solat tahajud dan rawatib sejak baligh….masyaallah…..rajin2 lah solat malam……

  26. PT 91 M average pricing lebih kurang US5 juta, tapi apa yang difahamkan dari artikel majalah dalam&luar negeri termasuk internet breakdown US5 juta lebih kurang camni:-

    Chasis (ngan meriam,era, jerman punya gearbox tapi tanpa peluru) USD1.5 million

    FCS Sagem 15- USD1 million each (dipahamkan down grade spec leclerc entah)

    Peluru (over 5 years period)-USd.5 million

    Balance are untuk parts and maintenance contract tapi tak tau berapa lama.

    Aku rasa perlu additional order tapi a downgraded specla. Biar the first 48 jadi tank comamder dengan sophistikated FCS, balance say additional hundred with basic FCS dari poland and original gear and engine dari poland should not cost more than USD1.5 million each before maintenance. Macam China, dia orang ada lebih 1500 type 96, yang less sophisticated and much cheaper dari type 98 (about 2-300 aje)

  27. Bro, sebagai salah seorang yang terlibat secara langsung dgn ATM(TLDM), wa ckp apa yang pembangkang ckp pasal scorpene tu bullshit. Apa dia org tau, penah naik ke KD TAR. Jamil kucing dlm blog dia pun publish benda yg sama. Siap ckp KD TAR, dikenali sebagai KD ALTHANTUYA dikalangan Navy…bullshit, wa tak penah tau pun. Ckp tak pakai otak betul la…

  28. Lebih baik, Malaysia beli gunship helicopter seberti Rooivalk, Tiger, Mi-24 etc untuk counter attack kereta kebal musuh…….

    Memang Leopard effective dibandar tidak dihutan, ambil pengajaran di Nam dulu, berapa ribu hektar hutan diracun oleh Agent Orange oleh US..???

    Lagipun, ambil pengajaran juga di Chenchnya dulu, pasukan armor Russia menjadi mangsa pejuang Chechen yang berkubu di atas bangunan di dalam bandar…..

  29. anyway to those who said russian T-90 can fire rocket ATGM,any tanks that has 2A26 125mm gun are also capable of firing AT-11

    both PT-91M and T-90 is derived(derived,not actual) from T-72 chassis.both has different FCS,turret,thermal system,electronic,improved 125mm gun etc and both are superior from soviet T-72

    one thing that need to be considered is when both stuff has comparable performance,pricetag plays its role.(T-90 doesn't significantly outperformed PT-91M)

    and we also need to get used to tank doctrine first.PT-91M is a good starter before we consider acquiring more sophisticated tanks in the future

  30. image leopard banyak tercalar kat afganistan.banyak kejadian leopard dibom taliban.kalu tak silap aku tentara canada sewa leopard jerman nie.1-2 dua buah leopard telah musnah sama ssekali.kalu ikut raking leopard ini dah jatuh ke tangga ke 3 d1belakang kereta kebal jepun dan usa.

  31. aku tambah lagi.. design treler 2 mcm DRB Hicom punye.. aku penah nengok kt internet, deftech design sendiri tereler 2 bg dipadankan dengan iveco truck bg kegunaan di malaysia.

  32. Memang Leopard germany memamg paling hebat hampir sama taraf ngan M1 abrams tapi hakikat nyer andai nya terjadi peperangan malaysia ngan singapore..Leopard hanya efektif di bandar sajer..di hutan tak mungkin..lagipun untuk counterback leopard,ATM dah sediakan RAMD dengan RPG 12 dari pakistan,ATGW dan mungkin kornet klu x salah saya la..Tapi saya rase klu ATM mampu membeli US JAVELIN..ia pasti boleh memusnahkan leopard dgn mudah..

  33. Bro,welcome back ingat dah kena ISA dah lame tak muncul ahahaa…yg ni kilang besi..untuk buat casis jer belom sampai kilang die lg..kilang die yg betul memang standard..aku pernah tgk dlm militay forum..

  34. kalo Scorpene x leh meyelam buat apa beli….
    aduh dah nama pun kapal selam dah tentulah boleh menyelam..
    ADUN2 kat Malaysia hanya padai berkata-kata aje, x kirela pembankang ke kerajaanke…sama aje.

  35. Hati-hati kereta kebal terpakai buatan jerman yang dibeli Singapore tu. Walau pun lama tetapi ada upgrade. Elok rasanya Malaysia tambah lebih banyak PT91 atau lain-lain yang lebih moden. Tetapi keperluan kereta perisai 8 X 8 jangan diabaikan. Bravo Malaysia.

  36. Hati-hati kereta kebal terpakai buatan jerman yang dibeli Singapore tu. Walau pun lama tetapi ada upgrade. Elok rasanya Malaysia tambah lebih banyak PT91 atau lain-lain yang lebih moden. Tetapi keperluan kereta perisai 8 X 8 jangan diabaikan. Bravo Malaysia.

  37. aku rase la kn.. kerajaan beli PT-91M ni sbb poland sedia nk transfer technologi nyer ke malaysia b'banding pengeluar lain..
    kalu perasan gambar yg mule2 2 mcm kt negeri …….." Dan aku rase kilang besi buruk yang pasang PT-91 2 mcm kt malaysia kot, kalu x silap M.. Defence Sdn Bhd kt N…. .
    sbb aku perasan gambar kilang kt poland (militaryphoto.net) 2 x mcm ni suasananyer.. 1 lagi, perasan x ade truck tank iveco transporter tgh tggu nk angkut PT-91M kt dpn kilang 2 malam2 tgh org tido, x kn angkut PT-91M dr poland ke malaysia naik truck je kot…

  38. Dah menteliti Pembangkang bro, semua membazir walaupun itu satu keperluan. Bagi aku dorang pengkhianat negara…..

  39. Membazir..membazir..membazir…..

    Itu jelah modalnya…kalau tak nak membazir..ambik satu chasis lori balak, pastu welding2 buat sendiri jelah……..huhuhuhuhu…..

  40. gambar "kereta kebal" itu sahaja … memberikan "pelbagai" cerita ……

    selagi tak kena "tembak" memang laaa akan kata membazir …. bila dah kena "tembak" baru kata perlu beli …. tp pada masa itu masa dah lewat .. nak lari kemana ???

    tentera zionis pun dah cipta "ular robot" perang …. yang kita masih lagie …. beli benda yang "besar besar" …. apapun itu smua bergantung kepada persekitaran geografi ….. ansib baik "courts mammoth" tada jual alat kelengkapan perang … kalau ada leh bayar "harian" …. hahahahah

    bro shah …. selamat menyambut hari raya aidiladha …. may god bless you bro …

  41. Tiger adalah helikopter buatan france dgn kerjasama germany..Pengeluar nya Eurocopter…no.unit tiger EC665..aku rase helikopter mungkin ada dalam inventori ATM tapi x tau bila kan mungkin pas beli EC625 cougar baru beli kot..

  42. rooivalk buatan denel afrika selatan….

    puih lame tggu bro shah baru muncul..Bz bena gamoknye..
    best info pasal PT 91 nie tapi skit..BTW trus menulis bro…adios

  43. Anon…

    Lagi satu, hanya pegawai dan kakitangan tertentu sahaja yang boleh akses fail sulit ni dan mereka ditapis seketat2nya oleh KDN setiap tahun, dan kunci akses ke fail2 ini pun tiap2 tahun bertukar…

    Siapa yang kerja kerajaan akan faham jika baca G.O (perintah Am) dalam tu ada semua prosedurnya…

  44. aku tak rasapun kerajaan ader yang makan harga,,contoh kapal selam,ader orang cakap dapat komisyen 500 juta,,walhal kerajaan bayar dekat dcn selama 6 tahun..

  45. tulA PEMBANGKANG CAKAP KADANG2 TAKDER ILMU,,,TAU SEMUA SALAHKAN KERAJAAN,PADAHAL DIAORG KEJER DENGAN KERAJAAN,,DAN BG KAKI TANGAN AWAM,ADER PEKELILING BAGI DOKUMEN RAHSIA,DAN RAHSIA BESAR,,,SALAH SATU RAHSIA BESAR,,,PEMASANGAN DAN PEROLEHAN PERSENJATAAN,,,YANG KENA SAIN AGREEMENT DOKUMEN NI BUKAN ASKAR SAHAJA,,TAPI TERMASUK PEMBEKAL SENJATA,,,

  46. Memang misteri…..kalau tak kenapa tentera kita dulu2 tahun 70an menggunakan rifel Beretta AR 70.223 bersama2 HK 33???

    Dahlah tu, kawan macam2 dengar cerita yang pelik2 pasal ATM nih (yang positiflah) dari member2 dalam ATM…….

    TAk leh cerita kat sini, OSA…..

  47. jadi maknernyer kekuatan tentera kita ni misterila,,,,yang bincang2 dalam majalah atau paperni,,,bukanla yang sebenar,,,,,kadang2 aku rasa tak logik kereta kebal yang kita beli dalam usd300 juta dolar lebih dapat 48jer,,orang dok sibuk kata kerajaan beli mahal dari t90,,aku rasa kerajaan tak umumjer jumlah sebenar tank yang dibeli,,ader dalam forum cakap pakistan beli t90 kalau tak silap,dapat dalam 100 lebih tank,,,jadi kesimpulannya,jumlah pt 91 sebenar kita tak tahu,,tengokla kereta perisai adnan,cakap ader 211,tapi gjer maner maner,,camp,aderje keretatu,,condor yang kita belipun samer,,siap bawak g misi pbb,tapi dekat malaysiani besepah sepah,,hanya bila isu ni dipolitikkan oleh pembangkang,,,cakap kerajaan dapat komisyen,,walhal,ini semua rahsia dalam osa

  48. Bagi aku.. kita beli PT91 dari poland mungkin sebab nak variasikan perolehan negara daripada pelbagai sumber atau dalam ertikata lain tidak bergantung harap pada satu2 negara je…

    pandangan aku her..

  49. Anon…

    Kalau diumumkan secara tepat, maka terbongkarlah rahsia negara…tapi ada 'tangan2 gatal' yang mahukan ianya diumumkan, takut ada 'kroni' yang 'makan harga'……

  50. memula ingatkan kilang buat kapal keruk (kren dengan bucket yang digunakan untuk korek sungai)…rupa2nya kilang buat kereta kebal…..

  51. bila aku sembang dengan wartawan majalah,memangla dia cerita peralatan malaysia sebagaimana yang diumumkan,,tapi bila sembang dengan askar ,bnyk lg senjata yang kita tak tahu,,,buktinya banyakm pembelian yan tak diumumkan oleh kerajaan,,dulu paklah ader cakap kerajaan ada beli 100 pembelian ketenteraan yan tak dibagitau,,contohnyer,,,vera-e.at4..sedar sedar jer dah ader kat malaysia,

  52. ader org cakap bilangan kereta kebal yang diumumkan sebenarnya lebih dari yan diumumkan,,,kerajaan umum jumlah yang tak tepat,,,,,bukan semua pembelian ketenteraan malaysia yandiumumkan,,,,,bajet rahsia ketenteraanpun ader org cakap,,,,satu lagi ader org cakapp atm ader stok simpanan perang bagi semua senjata….

  53. Tentera darat beli PT91 sebagai permulaan penggunaan kereta kebal di malaysia lagipun, aku rase klu terjadi konflik sekali pun, pertempuran MBT ngan MBT memang tak akan terjadi..lagi pun PT91 Pendekar lebih digunakan sebagai bantuan tembakan bagi pasukan infatri ngan mekanis..macam bantuan arteleri bergerak la macam US Paladin..bagi aku,apa yang penting bagi malaysia, adalah mempunyai helikopter penyerang seperti Apache Singapore.Sekurangnya22 boleh beri counterback kepada leopard singapore..bagi pilihan aku, aku lebih rasekan malaysia beli helikopter afrika selatan TIGER..sekurang22 nya kite ada senjata anti tank dari udara…remember air force is the key of victory….

  54. salam,

    aku dapat melawat pengkalan kapal selam teluk sepanggar haritu. atas urusan rasmi. sempat la jumpa pegawai pemerintah yang lama tu. skrg dah tukar org lain.

    dari segi taklimat dan dibuktikan semasa ketibaan kat klang hrtu, kapal selam ni boleh menyelam. yang tak boleh menyelam tu ada sebiji lagi, klon utk sesi latihan dan simulasi. 2 kita bli, percuma satu untuk latihan.

    shah, cara ko post new entry ni mcm tergesa-gesa dan x ikhlas haha.

    ko x menghargai kerinduan kami semua….

  55. Kalau tak leh nyelam, kenapa pulak boleh sampai Malaysia….???

    Kalau tak leh nyelam dalam sungai tu masuk akai jugaklah ye…..

    Atau dalam tab mandi…atau dalam akuarium…..huhuhuhu….

  56. bro, yg ckp scorpene tak leh nyelam tu MP Machang, Saifuddin Nasution (PKR)kat Suara Keadilan.

    tp sbb sy x beli paper tu, saya tak berani nk komen la plak. takut tajuk je gempak kan

    tp dari info yg dipublish oleh gomen,subs kita leh selam kira2 300 m gak

    harap bro dpt komen, adakah kita ditipu gomen..atau mamat ahli parlimen nih yg nk tpu kite

  57. Sbb politik la gomen beli PT-91 nih, klau tgk spec T-90 outclass PT-91 in many aspects, Tentera Darat nak lain tapi final say is within the gomen itself, coming from an armchair general and his cronies. Selagi UMNO berkuasa selagi itula pembelian ketenteraan kita penuh dgn jerung2 perkasa.

    Tak caya? Kes NGPV Amin Shah apa citer? Dah telan berbilion duit pastu gomen bleh wat senyap jer?
    Latest Mig-29, reason middlemen punca spare part mahal, mana dtg middlemen klau bukan org dalam gomen sendiri yg rekomen, itu aku ckp UMNO mmg dah busuk, sampai matila Msia kena gelak dgn Spore. Sila baca MilitaryNuts for info.TQ

  58. lama seh engkau tak update shah

    naik rindu lak gua! HAHAHA

    btw.. secara tak langsung dah boleh tahu front armour thickness ni! aiseh..nampak seh besi berlapis composite pada driver side armour.

    tapi seriously nampak macam kilang besi burok. kilang modenas pun lagi moden pada ni. low tech soviet sungguh. kalau banding dengan kilang abrams dan leopard mmg oldskool gila kilang ni.

    haritu aku nampak video ATM test T90S. nampak lagi bad ass dengn turret yang lebih handsome bagi aku. so kenapa eh kita tak beli je t90s terus dari mother russia. instead kita beli dari poland?

    engkau tau tak apa yang buat t91 lebih dimininati tentera kita dari t90s yang lebih superior.

    setau aku dari segi berat dan speed memang sama. kelebihan t90s lebih kepada main gun yang boleh fire guided rockets! serious aku tak paham kenapa kita beli t91 macam ni. lepas tu armour t90s kalau kena bedil dengan anti armour round dari Abrams hanya akan tembus selepas 6 tembakan. ini aku dapat dari russian tech blog. tak tahu la sejauh mana kesahihannya

    harap shah paskal boleh buat perbandingan secra lebih detail. aku tau bits and pieces aje.

  59. heheh sory… tu la pasdal td tgk ade gambar je tp xde penerangan… lepas 30 min tgk blk bru ade… mungkin terpublish cpt kot..

  60. KAYROLL, HANG KENA SUMPAH KANG, ITU KILANG KERETA TANK LAH

    SIXTHIEE,,,YAAA SORRY AKU LUPA SAMBUNGAN TOM CLANCY TU, NEXT WEEK AKU SAMBUNG BALIK

  61. wah new post. dkt mana ni ? n lagi satu, bro byk posting tertangguh. nk tgk sambungan tom clancy tu. menarik sgt.