MISIL TAMING SARI 98 BUATAN MALAYSIA

Gambar perarakan Hari Kemerdekaan, sistem misil Taming Sari 98 atas terak pick up jenis Isuzu dengan sistem camouflage digital atau FACTS (Gambar dari militaryphoto.net oleh Mr Kurien)


Gambar dari perarakan yang sama dengan para pegawai STRIDE berserta dengan alat LTD dipercayai untuk memandu sistem Taming Sari ke arah sasaran dengan laser (Gambar dari photobucket oleh Balibilabong)


Sistem peluru pintar Copperhead oleh tentera Amerika Syarikat ditembak dari laras meriam 155mm.

1. Pada pameran DSA 2008 (Defence Servise Asia’08) yang mengambil tempat di Putra World Trade Centre, saya berkesempatan mengunjungi tapak pameran Institut Penyelidikan Sains dan Teknologi Pertahanan atau STRIDE.

2. Stride ini kalau tidak salah dahulunya duduk di Jalan Padang Tembak, lepas itu berpindah ke Kajang, masa bangunan STRIDE hendak dibangunkan di Kajang ini, ada juga saya hadir ke majlis pecah tanah insitut ini.

3. Kalau hendak ke Batu Arang pun ada cawangan STRIDE dan dekat Lumut pun ada cawangan institut ini.

4. Di Batu Arang ini terletaknya lokasi department teknologi pertahanananya dan di sinilah penyelidikan ke atas sistem persenjataan dibuat.

5. Saya tidak tahu apa perkembangan STRIDE yang muktahir tetapi sebelum ini, STRIDE ini akan mengkaji sistem-sistem persenjataan dan pertahanan yang dibeli oleh negara. Kajian dibuat untuk mendapatkan kesesuaian dengan iklim dan tenaga kerja serta untuk memahami bagaimana ianya berfungsi (sila rujuk laman rasmi STRIDE).

6. Memang misteri STRIDE ini, tetapi pada perarakan Hari Kemerdekaan ke 50 kalau tidak silap saya (maaf tidak ingat tetapi memang ada gambarnya dalam akhbar), tiba-tiba STRIDE mengambil bahagian dan rakyat pun melihat lori-lori pickup 4WD Isuzu mengalas sejenis peluru berpandu.

7. Masa itu saya sedang menonton perarakan tersebut dari TV, saya tersenyum juga tengok pasukan STRIDE ini, dalam hati saya, “Apalah STRIDE ini, siap bawak mock up peluru berpandu atas terak konon-konon nak tunjuk depa ni ada pencapaian”.

8. Memang kelakar dan tidak kena langsung gabungan peluru berpandu tersebut dengan lori pick up Isuzu yang diwarna dengan corak camouflage (kalau letak atas Land Rover Defender atau G-Wagon mungkin nampak sesuai sikit, ini pendapat saya masa itu).

9. Itu dahulu apabila saya sinis dengan pencapaian negara saya sendiri malahan saya sendiri dahulu tidak percaya anak bangsa saya boleh mencipta peluru berpandu.

10.Sehinggalah saya melawat pameran DSA 2008 di PWTC, saya mengambil kesempatan untuk berbual dengan seorang jurutera STRIDE yang menghisap rokok bersama saya di sebelah ruang pameran STRIDE yang terletak di pintu keluar pameran tersebut.

11. “Bro, egh egh (saya terbatuk batuk pasal asap rokok tapi belum sampai tahap kena kanser paru-paru), peluru berpandu itu mock up ke yang STRIDE bawak atas lori Isuzu masa perarakan dulu?” tanya saya sambil menunding pada gambar peluru berpandu tersebut yang tertampal di ruang pameran STRIDE.

12. “Ishh itu misil betul itu, kita orang ambil risiko bawak peluru berpandu hidup masa perarakan, kalau meletup, memang masak”, kata jurutera berusia 40an itu.

13.Serentak dengan itu air liur saya tertelan, dan mata saya bersinar-sinar untuk mengorek maklumat pasal peluru berpandu yang saya gelakkan dalam kaca TV dahulu.

15.Dari maklumat beliau, baru saya tahu, peluru berpandu itu diberi nama kod Taming Sari 98 dan benar-benar berfungsi serta mempunyai sistem panduannya sendiri. Ia boleh dikategorikan sebagai “Peluru Berpandu Pintar” dan bukan bom bodoh (bomb besi/unguided) atau sistem roket biasa.

16.Beliau sendiri sukar hendak menjelaskan kepada saya atas sebab-sebab teknikal tetapi saya andaikan peluru berpandu ini mempunyai fungsi yang sama dengan sistem peluru berpandu pintar “Copperhead” buatan Amerika Syarikat yang ditembak dari laras meriam 155mm.

17. Sistem Copperhead ini akan mencari sasaran dengan menggunakan deria laser atau radio seperti kereta kebal misalnya dan kemudian menyelaraskan sistem pemanduannya untuk meluncur ke arah kereta kebal musuh.

18.Dari maklumat beliau, peluru berpandu Taming Sari ini masih dalam peringkat ujian dan sehingga DSA 2008, sistem ini menghadapi masalah tetapi saya tidak ingat masalah apa, ia masih sedang dibaiki untuk mencapai jarak penerbangan yang maksimun dan masalah dengan sistem pengesanan.

19.Kalau tidak silap saya, jarak yang dicapai oleh peluru berpandu itu mencapai tidak lebih dari 3 kilometer (Maaf tidak ingat jarak sebenar) dan ini merupakan antara masalah yang sedang diatasi oleh para saintis dan jurutera STRIDE.

20.Saya rasa sistem peluru berpandu ini berfungsi begini…sasaran akan ditentukan oleh unit forward observer (biasa dari GGK atau PASKAU dgn menandakan sasaran dengan alat Laser Target Designator atau LTD).

21.Peluru berpandu akan dilancarkan dan sistem penjejak laser pada Taming Sari 98 akan mengikut tandaan laser yang dibuat oleh LTD tadi. Buktinya, salah satu dari kenderaan dalam konvoi perarakan itu membawa alat yang dipercayai LTD.

22.Sistem pengesanan peluru berpandu itu juga bermasalah (mungkin tak dapat mencari sasaran dengan tepat kot) tetapi saya tidak pasti yang ini kerana saya sendiri tidak berapa faham apa yang jurutera itu cuba sampaikan pasal bahasa yang dipakai banyak sangat jargon teknikal.

23.Selain dari peluru berpandu di atas, pencapaian STRIDE yang boleh dilihat dengan mata kasar ialah ujian terhadap sistem camouflage digital yang diberi nama Field Advance Camouflage System atau FACTS (SILA LIHAT ENTRY PADA JANUARI 2009 SAYA DENGAN TAJUK CAT CAMOUFLAGE BARU UNTUK ATM).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  1. LTD ni kalau dipasang pada UAV…. dan tembakan boleh dibuat dari darat mengunakan pelancar bergerak seperti meriam atau MLRS

  2. tak salah kite bekerjasame utk tahu teknologi…lepas dah faham asas bolehla buat sendiri ikut cita rase sendiri…

  3. kalau pendapat aku lah kan…JAS 39 Gripen dan Eurofighter Typhoon adalh sesuai jika malaysia memerlukan multirole fighter…tp antara kedua ni gripen lagi murah kos nya…tapi kalau betul le spt apa yg anon kata…joint venture dgn china wat pesawat tempur..mesti dari model Chengdu J-10…pape pun…sy harapkan terbaik bila membuat keputusan nanti…

  4. salam bro shah,

    agak2 fighter ape akan gantikan MIG29?

    Dgr cerita semalam Najid nak buat pesawat pejuang sendiri joint dgn china? boleh bro ulaskan..

  5. mr abs—saya sudah pun mengupas mengenai MIG29 tersebut malah sebelum akhbar dan menteri pertahanan keluarkan cerita itu, blog ini telah pun membuat pengumuman terlebih dahulu.

    selingkar kasih—saya tidak ingat tetapi dahulu pernah tersiar dalam akhbar kita di mana beberapa orang tentera Singapura ditangkap selepas memasuki negara ini melalui selat tebrau dengan bot.

  6. tak pasti pula syer yang komando kiter ader menyusup masuk ke pengkalan tentera singapura… yang sayer tahu komando singapura yang ader wat penyusupan masuk ke loji air di johor melalui jalan sungai?????

    betul ker?????

  7. bro, boleh gak kupas pasal MIG yang akan di-phase out tak lama lagi. 6 bijik je yg akan terbang till december next year

  8. bro. pernah dengar cerita missile singapore kena tampal stamp malaysia? dgr khabar, dulu msian komando dok test power, tu diorang pi test power letak stamp singapore kat missile diorang. then tukar bendera malaysia kat atas meja general diorang.

    nanti u tanya dengan kwn2 yang reliable. boleh kongsi kat blog ni.

    ingat peristiwa singapore black out? then tak lama lepas tu, semenanjung pulak black out. tanya le sapa-sapa yang berkenaan. mana tau, ada cerita menarik.

    apa2 pun, blog ni cool. syabas :)

  9. saya nak apply keje kat sini..
    https://www.mossad.gov.il/Eng/recruit/Register/Explanations.aspx

    ada sesapa nak join..
    kenapa saya nak apply:
    1)keje susah nak dpt..nak mkn sehari pon kena fikir byk kali..
    2)masuk umno dulu bru senang dpt keje..
    3)saya bru grad..masa belajar penyokong kuat kerajaan BN..ttp bile dah bekerja..bru tau BN itu siapa..
    4)peduli ape org nak ckp sya bangsat or what..alang2 BN mcm yahudi..
    baik kerja trus dgn yahudi..

    kerja di M,sia(under BN@yahudi melayu): income ciput..potong lg utk kwsp..

    kerja dgn mossad(confirm yahudi):
    confirm salary tinggi..epf/kwsp confirm x dpt..
    so..ape pendapat shahpaskal n others..

  10. Tahniah kepada syarikat dan pereka tempatan kita. Semoga terus maju. Industri pertahanan sebenarnya boleh menjana pendapatan berbilion2 ringgit untuk negara sekiranya mempunyai perancangan yang rapi dan sokongan dari kerajaan.

    Dari artikel2 yang saya pernah baca sebelum ini, negara China sudah mula bergerak maju kehadapan…bermula dari bawah seperti negara kita sedang lakukan sekarang…cuma diharapkan isu industri pertahanan negara tidak di politik kan…

    Walaupun begitu bagi saya sendiri industri pertahanan negara masih lagi samar2…

  11. peluru ni mmg boleh terbang selepas ditembak dari meriam 155mm, boleh meletup dan kalau dipointkan laser designatornya ke permukaan air, ia juga boleh menyelam sebelum meletup.

    diharap stride akan memajukan lagi peluru tersebut sehingga boleh dilancarkan dari kebuk pelancar spt metis dan meluncur ke arah sasaran dengan berpandukan laser atau infra red. oleh itu variasi baru dengan solid atau liquid propellant adalah perlu.

  12. hmm..lepas ni ada plak la pembangkang yang pendek akal kata peluru ni tak boleh meletup la, tak boleh terbang la, tak boleh menyelam la…hahaha

  13. tamingsari bukan atgm. ia adalah peluru meriam 155mm pintar berpandukan laser beam yg disuluh oleh alat laser designator yg dibangunkan bersama peluru tuh. target mesti disuluh terlebih dahulu oleh pasukan khas yg berada di garisan depan/belakang/sisi musuh utk peluru itu ride the beam sebelum menghentam target.

  14. stride hanya membuat r&d. sekira nye terdapat permintaan dari ATM, hasil penyelidikan tersebut akan diberikan kepada syarikat2 pertahanan untuk menghasilkannya disebabkan stride adalah jabatan kerajaan dan bukan sebagai badan yang menjana keuntungan. so yang dapat nama syarikat2 terbabit lah. teknologi cat loreng tu kalau tak silap negara2 luar ada membeli daripada malaysia. (sekadar dengar2 cerita je, kesasihan tak dapat dipasti.aku pun cam bro shah gak. ngendeng sambil isap rokok, hehehe)

  15. luper plak.. hehehe
    Tun MAHATHIR dulu pernah cakap malaysia mampu untuk menghasilkan senjata nuklear jika mahu!
    dengan penubuhan agensi nuklear negara, malaysia mampu untuk menyaring radiasi nuklear di setiap pintu masuk negara terutamanya di setiap perlabuhan penting negara ketika loji nuklear meletup di russia satu ketika dahulu… wah! hebat…hehehe

    • errr, nak menyaring radiasi nuklear senang jer sebenarnyer.. collision of alpha particle.. diploma students pun leh wat.. but anyway, tech malaysia boleh capai

  16. wah! wah! semakin hangat….
    semua pendapat di atas adalah betul mengikut pandangan memasing….
    setahu saya ar STRIDE ader mengeluarkan jaket kalis peluru bukan? mintak pandangan…hehehe
    mengenai kenderaan vamtac yang diperolehi oleh ATM ader beraper jumlahnya? nak tau jer….

  17. [url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
    [b]ms office 2007 enterprise edition, [url=http://firgonbares.net/]crm microsoft software[/url]
    [url=http://firgonbares.net/][/url] 2007 discount software free macromedia flash 8 software
    discount software in [url=http://firgonbares.net/]kaspersky internet security 2009 activation code[/url] online software stores
    [url=http://firgonbares.net/]to buy pirated software in[/url] z software shop
    [url=http://firgonbares.net/]winzip 12 pro[/url] software for grocery stores
    downloadable softwares [url=http://firgonbares.net/]autocad lt[/b]

  18. Bro Shah,macam mana nak kerja kat STRIDE?Apa kelulusan yang diperlukan untuk kerja kat situ?Saya ni berminat pasal buat senjata.

  19. Stride nie ader jugak develop biodefence kalao tak silap la… pasal ade member keje kat situ… dulu mase kecoh pasal antranx kat M'sia takde team and specialist untuk bioweapon… scientist dari jabatan perkhidmatan haiwan yg kene handle kalo ader kes kene kuarantin kat airport ker port ker…. m'sia punyer lab for bioweapo/defence level baper ajer… amrica tak kasi kite buat level tinggi untuk bioweapon/biodefence… kalo ader chemical warfare kitie jauh tertinggal kot…encik shah paskal takde infor yg menarik ker lagi?

  20. yg dimaksudkan mr.kurien ialah DMV-30A kenderaan berperisai 4×4 tahan peluru sampai kaliber 7.62mm…

    maklumat nie dari sorg forumer dari indo..tapi fakta bercanggah dari blog alutsista indo yg mngatakan ANOA dari PT pindad yg akan diperoleh TD sebanyak 30 buah…(x tau mana satu yg betul)

  21. Saifudin Nasution buat hal lagi.Dia kritik kerajaan sebab beli jaket kalis peluru untuk ATM dari China.
    Setahu aku ATM beli dari syarikat Armour Factory.Sebuah syarikat tempatan.Kilang dia kat Melaka.
    Dangkal betul..

  22. XK98 TAMING SARI ni lebih kepada peluru pintar mcm BONUS, COPPERHEAD dsbg. Dilancarkan menggunakan meriam 155mm dan sebanyak 20 round (kalau x silap la)telah diuji menggunakan meriam G5 KAD. Laser guided menggunakan LTD mcm dlm gmbar tu. Jarak yang diharapkan lbih kurang dlm 40KM mcm VLAP tu tp x trcapai lg buat masa ni.

    tentang AV4 tu, difahamkan bahawa ia tidak memenuhi specs yg dikehendaki oleh ATM dan sbb tu ianya x trpilih. melainkan klau DEFTECH buat modifikasi smula utk mningkatkn lg keupayaan AV4 tu. MMC pn dh join venture dgn MOWAG utk mghasilkn PIRANHA III dan telah diuji bersama kenderaan lain spt PARS, PATRIA dsbg. cuma x tau keputusannya.

    Ttg kenderaan perisai dr Indonesia tu pulak sila rujuk pd militaryphotos.net thread malaysian armed forces. ada sorg forumer mengatakan bahawa bukan ANOA yg dibeli tp kenderaan lain. x ingat jenis.rasanya utk kegunaan MALBATT UNIFIL di Lubnan dan difahamkan juga bahawa 30 kenderaan tu dibayar oleh PBB bukannya kerajaan Malaysia.

  23. alamak anon kat atas ni. ingat ape, msia ni mcm bilik ko pe? boleh kunci pintu. sedangkn mat saman tu pun boleh tlepas dari spore, pe cite cik adik oi..? bersyukurlah wei msia dah boleh naik stapak lagi tangga. org mcm anon kat atas ni sntiasa ada hasad dengki kat bangsa sendiri, kutuk, kutuk dan kutuk.. sampai bila bangsa kita nak maju.. eh, ko melayu ke, haha.. harap2 bukanlah.

  24. beli alat cangih cangih tapi sepadan negara senang bolos..naik tongkang pon bole sampai malaysia..tak boleh nak pantau…apa cite.

  25. Hmm….

    1. Sumber aku kata Taming Sari 98 berjaya lepasi beberapa ujian tetapi masih gagal mencapai objectif dari segi jangkauan dan ketepatan.
    2. AV4 menyerupai dari kenderaan buatan firma Belgium, Sabiex Iguana. Firma ini aktif dalam pembangunan kenderaan armor dan telah bekerjasama dengan beberapa negara seperti Romania, Azerbaijan, UAE dan Afrika Selatan.
    3. Aku setuju dengan pendapat selingkar kasih. ATM patut bagi peluang kat AV4, jika tidak beli sekurang-kurangnya tawarkan buah fikiran dan pengalaman supaya ianya mampu mencapai standard operasi yang dikehendaki.

  26. Bukan kah apa yang dilakukan oleh STRIDE itu merupakan sesuatu yang dituntut oleh agama kita? Dan memang tidak mudah untuk berjaya dalam bidang pembuatan roket. Tapi apa yang telah di mulakan oleh STRIDE harus diberi kepujian.

  27. Bukan kah apa yang dilakukan oleh STRIDE itu merupakan sesuatu yang dituntut oleh agama kita? Dan memang tidak mudah untuk berjaya dalam bidang pembuatan roket. Tapi apa yang telah di mulakan oleh STRIDE harus diberi kepujian.

  28. Lepas nie boleh buat senjata lain pulak..

    Buat kapal selam, MBT, SPH, Balistik misile dan nuklear misile..

    Tak mustahil selagi ade keyakinan…

    Sampai bile nak bergantung dgn teknologi org luar spt US & Russia..

    China pun dapat buat sendiri kenapa tidak kite..

    Yg pertama sekali buat raifel dulu..gantikan M16 tu..dah lame sgt pakai M16 tuh..Tlgla buat sendiri dan buat yg lebih canggih skit..

    Aku harap suatu hari ATM akan buat kapal pengankut yg boleh daratkan pesawat buatan anak tempatan..

    lepas tu kite serang israel..

    Yakin boleh!!!!

  29. Alhamdulilalah..Allahuakbar Allahuakbar…

    Semoga ATM & STRIDE memacu pertahan negara kearah kecanggihan dan keampuhan…

    Aku sokong 100%..

    P/s: Jgn bgtau pembangkang..nnt diaorg kate rasuah or komplain kat parlimen..

    hehehhe

  30. Saya researcher di Aus Defence Force Academy, pada pendapat saya, teknologi anak tempatan sekarang memang hebat.

  31. Hahahhahahaaa…aku bangga anak Malaysia mampu buat misil…bukannya masih teknologi meriam buluh lagi…..

    Kalau meriam buluh mampu buat takkan misil tak boleh…..

    Malaysia boleh!!!!!

  32. Nak tanya sesiapa yang tahu. Betulke Malaysia beli kereta perisai dari Indon?. Cuba refer http://alutsista.blogspot.com/search?updated-min=2009-01-01T00%3A00%3A00%2B07%3A00&updated-max=2010-01-01T00%3A00%3A00%2B07%3A00&max-results=50

    Kamis (12/11). PUTRA JAYA – Menteri Pertahanan Purnomo Yusgiantoro mengatakan Pemerintah Malaysia tertarik membeli lagi panser buatan PT Pindad Indonesia setelah sebelumnya membeli sekitar 30 unit, namun rencana ini terhambat kapasitas produksi Pindad.

  33. Deftech AV4 yg bro shah maksudkan..

    misil nie kalau guna LTD, so dilancarkan dari figther jet ke bro???kalau dari darat cam mustahil je??explain bro..

  34. SHAH

    kalau boleh disepadukan dan dilaunch dari smooth bore Pendekar lagi bagus. so far hanya T90s aje ada sistem pelancaran ATGM dari laras meriam utama!

    kalau silap sila betulkan

  35. selingkar kasih,

    masalahnya syarikat2 pengeluar senjata ini banyak juga yang temberang. Kereta perisai yang saudara maksudkan itu saya sudah naik tapi sebenarnya bukan buatan Malaysia 100 percent. Ia mcm KIA KARNIVAL yang dilabel semula sebagai NAZA RIA, dan diberikan status kereta nasional.

    Kalau tidak silap, kereta perisai yang berbentuk macam condor itu merupakan keluaran sebuah negara Eropah. Syarikat senjata sekarang ini berlumba untuk mendapatkan status buatan Malaysia, sedangkan sebenarnya bukan.

  36. satu perkembangan yang menarik

    harap2 selepas ni stride akan capai lebih byk kemajuan, terutama dalam pembangunan misil jarak jauh.

  37. cayalah anak malaysia….
    teruskan usaha… jangan asyik bergantung negara luar untuk bekalan pertahanan negara….
    lagi satu.. Deftech pernah mengeluarkan kenderaan berperisan, tapi malang ATM tidak mahu memperolehinya……
    kerajaan kene bantu/sokong usaha syarikat pertahanan untuk mengeluarkan produk pertahanan….

  38. cayalah anak malaysia….
    teruskan usaha… jangan asyik bergantung negara luar untuk bekalan pertahanan negara….
    lagi satu.. Deftech pernah mengeluarkan kenderaan berperisan, tapi malang ATM tidak mahu memperolehinya……
    kerajaan kene bantu/sokong usaha syarikat pertahanan untuk mengeluarkan produk pertahanan….

  39. start from scratch…superpower dunia pun start wat senjata dari skala kecil gak…

    slow and steady…

    hahaha…

  40. IRPA -Intensification of Research in Priority Areas. program utk fokuskan aktiviti R &D supaya selari dengan objektif pririty dlam pembangunan national.

    Sebelum ni pun, saya ingat R & D yg dijalankan STRIDE tak aktif sangat. maklumlah, projek2 penyelidikan tak pernah didedahkan. Sekurang-kurangnya sekarang, dengan pembangunan Taming Sari, mungkin akan jadi permulaan untuk projek yang lebih hebat lagi.

  41. Taming sari adik beradik dengan copperhead buatan US dan krasnopol buatan Russia.Satu langkah bijak untuk langkah berdikari

  42. C++

    IRPA tu apa?

    Mohd Hazwan

    untuk tembak sasaran darat pasal itu dia ada sistem LTD, mustahil untuk dia bertindak sebagai SAM.

  43. Shahpaskal,
    misil tu utk apa? Anti-Air or Anti-Tank? Nmpk mcm anti-air jer pasal dlm gmbr LTD menghadap ke udara…..

  44. Bhai..

    Dulu gua pernah gak terlibat dengan satu team kat satu IPTA di Malaysia … (tahun dan lokasi takleh nak citer aaa)… kitorang terlibat developkan sistem guidance untuk missile …ader dua format… Doppler dan Planar Array… satu dah test okeh…

    Dua-dua guna passive radar … mapping system kitorang combine dengan ESRI …

    Tapi gua tak follow terus team nie biler gua blah dari IPTA tue untuk terlibat projek lain…

    Rasanyer la… benda nih patut boleh jalan dah… guidance system dah okey skit…

    Masa tue ader satu team lagi tgh develop rocket motors untuk digunapakai… masa tue guna solid fuel…

    Projek nie semua kalu tak silap bawak IRPA.

  45. Obefiend..

    Mcm mana dia launch itu aku tak tahu. Lama aku sembang dengan jurutera tu tapi tak ingat pasal takde sebab nak ingat masa itu.

    Webmaster@Echam..

    Banyak juga pencapaian tapi tak pernah didedahkan. Cat camouflage yang tentera darat pakai (kalis infra red dan thermal) juga ciptaan saintis Malaysia.

  46. Bro,
    Aku sangat bangga bila anak Malaysia mampu mencipta senjata-senjata macam ni. Teruskan berblog bro…

  47. one small step.. percubaan pertama takkan kita dah expect ianya jadi sehebat Javelin atau RPG32 kan?

    soalan gua satu je

    dalam gambar first tu gua tengok macam dia letak je misil atas kereta. memang takde launch tub ke? fin pada roket tu boleh lipat kat macam javelin. jika tidak susah la mau angkat masam field operations