BUNKER DAN TEROWONG MISTERI DI MALAYSIA

     Maaf, lama tidak update.
    Antara sebab-sebab lama tidak update adalah :
    -Komputer saya kehabisan dakwat
    Maaf kali ini benar-benar maaf, saya memang terlalu sibuk

    BUNKER DAN TEROWONG MISTERI DI MALAYSIA

    1. Ada beberapa data yang sedang saya analisis untuk mendapat sedikit maklumat tetapi masih gagal, jika saya mempunyai ilmu dalam kejuruteraan, senang kerja-kerja saya.

    2. Dulu riuh juga dalam alam maya ini menceritakan terowong-terowong dan kompleks bawah tanah yang dikawal rapi milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), apabila saya baca, saya tersenyum, saya terfikir ianya “Mengarut” tetapi dalam saya pandang remeh, saya minat juga mencari kebenaran maklumat-maklumat ini.

    3. Sehinggalah saya terjumpa maklumat ini, iaitu senarai pintu besi/kalis bom yang diimport dari sebuah negara luar untuk kegunaan beberapa projek yang dilabel sebagai “Special Construction Project” di Malaysia.

    Semua data di bawah di ambil dari laman web profail kompeni sebuah syarikat antarabangsa
    ————————————————————————————————————–

  
    Diskripsi Produk                                               Year                  Unit                Lokasi

    Perlindungan pelbagai kenderaan              

    Pintu Gelunsur Kalis Letupan dengan
    ukuran 7 bar, digerakkan oleh
    motor elektromekanikal
      (overall size 4900mm
     x 4400mm)                                                     2003                   24                 Malaysia

  
    Pintu Ayun Kalis Letupan dengan
    ukuran 7 bar
      (overall size 1100 mm
    x 2400mm)                                                      2003                     6                  Malaysia

    Type Igloo Satu Kenderaan
        
    Pintu Gelungsung dengan motor
    elektromekanikal, tahap perlindungan
    ukuran 7 bar (saiz 5500mm x 3950mm)           2003                    38                  Malaysia

    Pintu Gelungsur dengan motor
    mekanikal, tahap perlindungan
    ukuran 7 bar (saiz 5500mm x 5250mm)           2003                      6                  Malaysia

    Pintu Gelungsung dengan motor
    mekanikal, tahap perlindungan 3 bar
    (saiz 900 x 2100mm)                                       2004                    10                  Malaysia

    Pintu Gelungsung dengan tahap
    perlindungan 7 bar (saiz 1600mm x
    1800)                                                               2004                     1                  Malaysia

    Pintu Gelungsung dengan tahap
    perlindungan 3 bar (saiz 2500mm x
    2100)                                                               2004                     2                  Malaysia  

    Pintu Kalis Letupan Berkembar
    dengan perlindungan tahap 7 bar
    (1800 x 2100mm)                                             2004                     2                  Malaysia

    Pintu Kalis Letupan Berkembar
    dengan perlindungan tahap 3 bar
    (saiz 2750 x 2100mm)                                        2004                     2                 Malaysia

    Single Leaf 3 bar rated mild
    steel blast door (overall size
    900mm x 2100mm)                                            2005                     6                 Malaysia

    Single Leaf 7 bar rated mild
    steel blast door
    (overall size 900mm x 2100
    mm)                                                                    2005                     6                Malaysia

    Sliding 3 bar rated mild steel
    blast door with manual
    operated gear trolley
    (overall size 5000mm x
    3000mm)                                                            2005                       6               Malaysia

    Sliding 7 bar rated mild steel
    blast door with manual
    operated gear trolley
    (overall size 5000mm
    x 3000mm)                                                          2005                       6              Malaysia

    Sliding Blast Door 7 bar rated
    with electromechanical drive
    system
    (overall size 3m x 3m)                                          2005                        1              Malaysia

    Hangar Sliding Door
 
    Sliding Metal Clad Door with
    electromechanical drive system
    (overall size 36000mm
     x 7200mm)                                                        2005                         2              Malaysia

    Sliding Metal Clad Door with
    electromechanical drive system
    (overall size 20700mm
     x 8400mm)                                                        2005                        10             Malaysia

  
    4. Dari data di atas, menunjukkan sejumlah besar pintu kalis letupan dari besi telah dibawa masuk ke Malaysia, saiznya berbeza dari untuk memudahkan laluan seorang individu kepada yang boleh dilalui oleh kenderaan bersaiz lori.

    5. Saya tidak mengetahui projek-projek milik ATM yang sedang dijalan atau sudah dilaksanakan tetapi selain dari kegunaan tentera, pintu kalis bom ini biasanya boleh dijumpai di kawasan loji memproses petro kimia.

    6. Kita andaikan bahawa pengimportan pintu-pintu kalis bom ini digunakan untuk projek Terowong SMART tetapi pendapat ini disanggah oleh kawan-kawan saya kerana pintu terowong SMART yang maha berat dan digerakkan dengan kuasa hidraulik itu merupakan pintu kedap air dan bukan pintu kalis letupan (Saya sendiri pernah memasuki aras terbawah Terowong SMART dan saya sendiri melihat pintu ini tetapi entahlah…saya tidak pasti sama ada ianya memang pintu kalis air atau kalis letupan sebab boleh jadi Terowong SMART ini sebenarnya ada macam-macam kegunaan).

    7. Jika kita perhatikan pada data di atas, ada perkataan Single Vehicles Igloo Type. Vehicles ini adalah kenderaan dan “Igloo” (bukan rumah orang Eskimo), biasa dikaitkan dengan sistem binaan berbentuk semi bulat yang diselaputi tanah.

    8. Malaysia di antara tahun 2003 hingga 2005 membawa masuk 90 pintu kalis letupan untuk binaan Igloo ini dari saiz individu kepada yang boleh memuatkan kenderaan.

    9. Saya tidak pasti projek apa yang sedang berlangsung ketika itu tetapi saya andaikan mungkin sebahagian besar digunakan untuk projek lapangan terbang Tentera Udara Di Raja Malaysia di Gong Kedak yang menempatkan pesawat-pesawat Sukhoi.

    10.Binaan Igloo ini jika dalam projek-projek ketenteraan biasanya dikaitkan dengan tempat
penyimpanan senjata atau peluru yang mempunyai ledakan kuasa yang besar (bukan tempat simpan
peluru M-16 atau bom tangan).

    11.Kebanyakkan pintu kalis letupan ini mempunyai “Rating” kemampuan menahan letupan setinggi  7 bar, ada pintu kalis bom yang boleh mempunyai kekuatan “rating” sehingga 50 bar.

    12.Satu bar boleh menahan letupan bom seberat 500-lb (227 kilogram) Guided Percision Bomb seperti bom Mark 82, bom besi paling kecil yang biasa di bawa oleh pesawat tentera.

    13.Projek bunker terbaru ialah oleh Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM) yang sedang merancang untuk membina bunker bawah tanah siap dengan sistem lif  bagi penyimpanan peluru dan amunasi kapal-kapal perangnya di Lumut.

    14.Baiklah kita hentikan cerita berkaitan dengan ATM di atas, tidak perlu saya tulis banyak-banyak lagi. Saya rasa cukuplah setakat itu…data itu pun mungkin tidak tepat.

    15.Bercakap mengenai bunker, di tengah-tengah bandara Kuala Lumpur terdapat satu kawasan bawah tanah yang terletak betul-betul di bawah Jalan Raja Chulan, berhampiran Muzium Telekom.

    16.Selepas bertahun-tahun mencari maklumat, saya cuma memperolehi sedikit, ia dipercayai dibangunkan oleh pihak British sekian lama dahulu dan menghubungkan Bukit Nenas, Muzium Telekom dan mungkin ada pintu berhampiran dengan salah sebuah gereja di situ.

    17.Saya ada tanyakan hal ini kepada beberapa rakan kontraktor saya, mereka bagaimanapun menafikan hal ini kecuali yang ada hanyalah sebuah terowong yang menghubungkan Muzium Telekom dan Menara Telekom di sebelah jalan.

    18.Bagaimanapun ada saksi yang saya temui pernah memasuki bunker ini memberitahu, terdapat satu kawasan bawah tanah yang luas seperti padang bola di bawah di antara Jalan Raja Chulan dan Jalan Gereja dengan ketinggian lebih kurang 6-7 kaki (dari lantai sampai bumbung).

    19.Keseluruhan ruang diterang dengan lampu jenis kalimantang dan kabel dipercayai talian komunikasi berselirat di dinding-dinding kompleks bawah tanah itu.

    19.Salah satu pintu masuk untuk ke bunker ini terletak di Muzium Telekom, saya sendiri tidak pasti sama ada ianya benar atau tidak kerana sudah bertahun-tahun saya tidak pergi ke muzium itu.

    20.Di Tapah, jika kita mengikuti jalan untuk ke Cameron Highland, kita akan melalui satu loji (saya tidak ingat loji apa, loji air ke loji milik TNB ke) tetapi di sinilah terletaknya satu bunker atau terowong yang boleh memuatkan kenderaan serta amat panjang jarak perjalanannya.

    21.Terowong ini lebih hebat dan panjang berkilometer dan dipercayai dibina pada zaman British dahulu, kalau tidak silap saya, Majalah 3 pernah menyiarkan rencana mengenai terowong ini.

    21.Terowong dari Singapura ke Malaysia?? Anda tidak percaya, maaf selama hampir dua bulan saya membuat kajian mengenai bunker dan terowong yang ada di Malaysia dan menemui saksi-saksi yang saya kira mempunyai maklumat.

    22.Sehinggalah saya terjumpa artikel di beberapa laman web (tidak tahu siapa yang tulis artikel ini) yang mengisahkan bahawa Tambak Johor mempunyai terowong lama yang dibina pada zaman British menghubung Singapura hingga ke Johor Bahru.

    23.Pendedahan mengenai Terowong Rahsia Singapura ke Malaysia akan disambung pada para ke 24. (Iklan : Penulis hisap rokok dahulu, sementara itu bacalah artikel yang dipetik dari internet ini, semua di highlite dengan tulisan bold)

    TEROWONG RAHSIA DI TAMBAK JOHOR
  
    Saiz Fizikal : 8 kaki tinggi dan 11.5 kaki lebar.

– Misteri  terowong rahsia yang dibina oleh British di bawah Tambak Johor kini jadi semakin jelas kisahnya. Seorang aktivis  masyarakat di Johor Bahru, hari ini menghubungi http://www.mayapute ra.blogspot. com/. Beliau memberikan beberapa perincian mengenai terowong berkenaan.

 — Katanya, kisah terowong itu  terdapat dalam antara 95 fail mengenai “kumpulan rekod-rekod dan panduan  kepada bahan-bahan mengenai Tambak Johor.”

– Katanya  lagi, antara dokumen itu menyatakan bahawa terowong yang dibina di bawah Tambak Johor itu adalah 8 kaki tinggi dan 11.5 kaki lebarnya.

– Tambahnya, dokumen itu menyatakan bahawa objektif terowong itu adalah  untuk
 kegunaan paip air daripada Gunung Pulai Satu, di  Jalan Pontian, Johor, menuju ke Mac Ritchie Reservoir, di  Singapura.

–Tetapi, katanya, berikutan Wayleave Agreement 1971,  paip yang menyalurkan air ke Singapura telah dibina selari dengan  landasan keretapi yang merentasi Selat Teberau seperti yang wujud pada  hari ini.

– “Oleh itu, tak ada siapa yang kini tau mengenai  kegunaan semasa terowong  yang dibina di bawah Tambak Johor  itu. “Sebab itulah juga anak-anak Johor yang tau hal terowong ini sangat-sangat kecewa bila Jambatan Bengkok dibatalkan pembinaannya, ” katanya.


– Seorang lagi pembaca http://www.mayapute ra.blogspot. com/ pula menyatakan
 bahawa di dalam terowong  berkenaan ada tersimpan berpeti-peti “mangga.”  Saya minta dia menjelaskan apakah yang dimaksudkan dengan “mangga.” Tetapi, pemanggil itu sekadar menyatakanbahawa pemerintah Malaysia  sepatutnya tahu mengenainya.

– Tetapi, walau  apa pun yang tersimpan didalam terowong tersebut, hati  kecil  saya tertanya-tanya: macam mana kalau ada pihak-pihak tertentukini menggunakan terowong itu untuk sesuatu operasi pengintipan dan  sebagainya?

– Suara hati kecil saya ini mungkin merupakan satu  kebimbangan yang tidak
 berasas. Tetapi, bila kita mengenangkan kelicikan  sesetengah pihak tertentu mutakhir ini, siapakahyang boleh  mempastikan kegiatan seperti ini tidak akan berlaku?

– Mungkin juga akibat kebimbangan terhadap kemungkinan wujudnya terowong
berkenaan disalahgunakan untuk sesuatu aktiviti yang membahayakan Malaysia, maka Tun Dr Mahathir Mohamad merancang supaya Tambak Johor  digantikan dengan sebuah jambatan. Dan, mungkin juga  atas kepentingan terowong itu kepada pihak-pihak tertentu, maka  rancangan pembinaan jambatan menggantikan Tambak Johor itu dibangkang  habis-habisan, sehingga menyebabkan projek itu dibatalkan.

– Mungkinkah  begitu hakikatnya? Oleh itu, saya harap pihak pemerintah  Malaysia akan mempastikan kewujudan terowong rahsia ini. Selepas itu,  pastikan pula ianya tidak dicerobohi oleh mana-mana anasir  yang berniat jahat terhadap Malaysia. – Ruhanie  Ahmad.

    TEROWONG RAHSIA DI IPOH 

– M. Kulasegaran, ahli parlimen Ipoh Barat, berkata terowong misteri akan dikesan mulai bulan depan dengan kerjasama dua bekas pekerja Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) yang mendakwa pernah memasukinya, sekitar tahun 1960-an.

– Menurut Bernama, wakil Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan akan turut menyertai usaha mengesan terowong peninggalan penjajah Inggeris yang didakwa menghubungkan empat bangunan warisan di situ.

– Dua pekerja yang pernah bertugas di bangunan Dewan Bandaran Ipoh – sebelum ini dijadikan pejabat ketua polis Perak – diminta menolong mencari jalan masuk ke terowong berkenaan yang dipercayai dibina sekitar 1940-an.

– Kulasegaran berkata demikian selepas melawat bangunan Dewan Bandaran Ipoh hari ini.

– Seorang bekas pekerja itu S Arumugam, 73, yang turut menyertai lawatan itu berkata beliau pernah memasuki terowong itu sekitar 1960 semasa masih bekerja dengan MBI. Beliau mendakwa pintu masuknya mempunyai tangga dan terletak di bahagian hadapan bangunan dewan berkenaan, lapor agensi berita itu lagi.

– Tambahnya, terowong itu mampu memuatkan tiga orang dalam satu masa dan kelihatan seakan-akan longkang besar dengan ketinggian antara 1.5 hingga 1.8 meter.

– “Laluan di sepanjang terowong terbabit mempunyai lampu di bahagian kiri dan kanan untuk memberi pencahayaan sempurna supaya mereka yang melaluinya dapat melihat dengan lebih jelas,” Arumugam dipetik berkata.

– Kulasegaran menambah, terowong itu dipercayai digunakan oleh pihak berkuasa Inggeris untuk menghubungkan bangunan berkenaan ke mahkamah dan stesen kereta api untuk membawa penjenayah berbahaya seperti pengganas komunis.

– Katanya lagi, jika berjaya ditemui, terowong berkenaan akan menjadi satu produk pelancongan di negara ini sama seperti yang ditemui di Vietnam dan Singapura.

    24.Maklumat dari Singapura menunjukkan terowong yang bersambung ke Johor Bahru ini terletak dalam daerah Marsiling, Woodland dan dipercayai boleh tembus ke Johor Bahru.

    25.Pihak berkuasa Singapura sendiri tidak mempunyai rekod atau peta dan kegunaan terowong ini dibina, saya sendiri tidak pasti jika inilah terowong yang dikatakan mempunyai kedudukan yang selari dengan Tambak Johor atau mungkin ini merupakan salah satu terowong lain yang mempunyai mitos dan lagendanya yang tersendiri.

    26.Seorang pengkaji sejarah dari sebuah universiti di republik itu memberitahu, terowong itu mungkin dibina oleh pihak tentera British sebelum tahun 1930an dan kemungkinan ia merupakan sebuah terowong komunikasi dan ada kemungkinan ia merupakan tempat penyimpanan minyak bawah tanah berdasarkan bau petrol yang kuat semasa dia memasuki terowong itu pada tahun 2006.

    27.Disini saya paparkan dua klip video (silat lihat dibawak dan dengar dialog) rakyat asing  memasuki terowong yang dipercayai boleh sampai ke Johor Bahru itu, perjalanan mereka bagaimanapun terhenti kerana terdapat runtuhan tanah.

 PROJEK MASUK TEROWONG SINGAPURA-MALAYSIA (VIDEO PERTAMA)

PROJEK MASUK TEROWONG SINGAPURA-MALAYSIA (VIDEO KEDUA)

   TEROWONG TENTERA DI KUNAK, SABAH
  
    28.Baru-baru ini saya bertemu dengan kawan sejak dari zaman persekolahan saya, Zamiri dari Sabah.

    29.Beliau yang sudah bertugas bertahun-tahun di Sabah memberitahu terdapat terowong tentera di Kunak, Sabah dan dipercayai wujud semasa Perang Dunia Kedua lagi.

    30.Panjang terowong itu dipercayai menjangkau sehingga lapan kilometer dan boleh dilalui oleh terak seberat 10 tan, hujung terowong itu tidak diketahui tembus ke mana kerana sebahagian binaannya sudah pun runtuh.

    BUNKER KESELAMATAN

    31.Pada tahun 1990an, beberapa orang pegawai dari Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPA3 sekarang dikenali sebagai JPAM) telah meninjau beberapa buah bangunan di Kuala Lumpur.

    32.Tujuannya adalah untuk melihat kemungkinan jika bangunan-bangunan ini boleh diambil alih semasa perang untuk dijadikan bunker perlindungan udara.

    33.Antara bangunan yang menjadi pilihan semasa itu ialah bangunan Yaohan The Mall.

    34.Yaohan The Mall dipilih memandangkan bangunan itu mempunyai tempat meletak kereta bawah tanahnya yang boleh dijadikan bunker perlindungan, pada masa itu tidak banyak bangunan di ibunegara mempunyai tempat meletak kereta di bawah tanah.

    35.Terdapat satu akta dalam perundangan negara yang membolehkan bangunan milik awam atau swasta diambil alih oleh tentera atau pasukan JPA3 semasa kecemasan atau darurat.

    36.Pemilik bangunan ini akan dibayar sedikit pampasan sebagai gantirugi selepas perang.

    BAIKLAH SEKIAN SAHAJA

    NOTA PENULIS :  JIKA ANDA TANYA SAYA APAKAH ATM MEMPUNYAI BUNKER BAWAH TANAH YANG SERBA CANGGIH : SAYA KATA ANDA, YA COMFIRM ADA.

Comments

  1. Ahmed says

    Terowong di kawasan Jalan Raja Chulan di tengah Bandaraya K.L ni mmg wujud, dan memang luas, seorang rakan telah mengikuti staff TM masuk ke dalam terowong utk melakukan kerja-kerja penyelenggaraan, rakan berkata terowong tersebut boleh muat lori besar.. Dan kalau tak silap saya (diberitahu), bangunan Muzium Telekom atau bersebelahannya tu memang akan menjadi pusat tentera jika ada berlaku apa-apa pencerobohan dalam negara. Sejauh mana kesahihannya, saya tak pasti. cuma dengar dari satu mulut sahaja.

  2. bentol says

    saya dah masuk kedalam terowong di johor tu.keadaanya gelap gelita.berkeluasan lebih kurang 6 kaki persegi.panjangnya saya kurang pasti pasal saya tak jalan sampai habis.

  3. Wira SE says

    C Nan,
    Ada tak dimaklumkan pada Jabatan Muzium. Manalah tahu kot ada yang berminat.
    Hai kalaulah dapat dibongkar ….gempor negeri teman..he..he.
    Harap Jabatan yang bertanggungjawab boleh membongkar rahsia ini. Kita kekurangan ‘Indiana Jones’….

  4. c.nan says

    ada dua terowong di padang rengas,perak.berminat boleh saya tunjukkan.saya pun nak join masuk sama.dengar khabarnya ada banyak rifle lama di dalamnya.

  5. tuah says

    bro taknak sambung ker artikel nie… yg terowong kat raja chulan tu dari sekolah VI ke sekolah Methodist jalan hang jebat lepas tu sampai ke St john.. pintu masuk dari VI ada lagi, boleh check. sapa2 yg sekolah sekat tiga sekolah nie semua tahu pasal terowong nie.. sekolah2 nie dulu semua office dan hospital untuk british

  6. I AM WHO AM I says

    aku rase bkn untuk proud.. tak paham? aku bagi perumpamaan ok. contoh. si polan VIP berpangkat datuk, gaji besar, ade bmw 5 series, tapi tak pandai drive, Driver die plak, upsr je, gji pn datuk ni yang bayar, tapi, driver ni la yang jage bmw tu, bawak bmw tu.. datuk ni cume dapat duduk blakang je… kesimpulannya… cuba kita2 semua ajar minda kita n perasaan kita pikir n anggap sume info ni dikongsi untuk pengetahuan, bkn untuk dibanggakan.. tak baik riak.. kn kita org islam pn tau, kita dituntut untuk mencari ilmu sehingga ke negeri cina.. cube pikir positif ok…

  7. I AM WHO AM I says

    sori aku menyampuk sikit… indon ni cukup duit ke nk beli sume tu??? ntah2 bayar bulan2 selama 25 tahun kot. rate pn tinggi 5.99 peratus.. kalo dapat beli pn, duit minyak lagi, minyak itam pun kene tukar selalu.. RINGGIT MALAYSIA 1 BERSAMAAN 1 JUTA(FUYOOOO) RUPIAH JE… HOHOHOHO…

  8. I AM WHO AM I says

    haa.. izwan pon aku setuju gak ngan hang.. sape yg komen negatif pasal setiap info2 ni, boleh dikatekan sebagai hmm.. aku nk cakap pn malu.. pada yg bagi komen negatif ni, korang tepuk kepala, tanye diri…. kalo nak melawak, minta kawan2 bagi website untuk genre lawak… bukan kt sini tempatnye.. hargai n hormati kerja amal bro kita ni.. aku rasa 1 dalam 10000 yang sanggup buat kerja amal mcm ni. bukan ke berkongsi ilmu ni kan diwajibkan disisi islam.. tepuk kepala lagi, tanye lagi diri tu…

  9. I AM WHO AM I says

    ANONYMOUS, KALO HANG TAK SUKE SAHABAT KITA NI TOLONG CARI INFO (BERKONGSI ILMU) UNTUK SEMUA, HANG DOK DIAM2 SUDAH LA. JGN BKAK SITE NI. APPRECIATE LA APE YANG DIE BUAT. HANG BOLEH BUAT KE MCM DIE BUAT NI???? TEPUK KEPALA, TANYE DIRI..

  10. Tok Kendik says

    Cuba tonton siri Hidden Cities dalam history channel 555. musim yg lepas ni byk tunjuk asia tenggara. yg erowong singapura tu pun ada

  11. tuah says

    bro cuba check pasal tunnel dari sekolah vi ke sekolah mbskl ke dataran. Aku dulu sek kat sana, boleh lagi nampak entrance dia, khabar2 angin cakap boleh sampai sekolah st jhon. Sekolah2 nie dulu office dgn hospital utk british

  12. matasatu says

    Lagi satu ‘aa.. (banyak kacau daun la saya ni..) kalau orang kita boleh sampai tampal stem kat meriam diaorang, takkan hal trowong ni kita orang tak cukup maklumat?

  13. -mat- says

    Assalam bro, tentang item dari Diskripsi Produk tahun 2003 sehingga 2004 saya tahu di mana ia dipasang. Igloo tu pun saya pernah masuk dan tengok sendiri juga sebanyak 5 buah ‘long loader’ mengangkut pintu untuk igloo tersebut sampai. Sekian.

  14. Watcher says

    Menarik…cerita ttg terowong zaman jepun ok la..yg merisaukan kalau kemungkinan maklumat terowong/ bunker sedia ada yg terdedah..Memang takde niat..tp yelah kot jd petunjuk pd intel.

  15. mohd hisham says

    salam tuan..mengenai bunker di kuala lumpur tuan boleh jengah ke SMK methodist jln hang jebat kuala lumpur.di situ terdapat bunker yg dikatakan berhubung terus dgn SMK victoria(VI).sy bsekolah disitu selama 13tahun..MBSSKL ditubuhkan pd tahun 1896 dan pada zaman2 sebelum tcetus WW2 ia telah diambil alih oleh tentera british sebagai markas.semasa zaman jepun telah dijadikan hospital. padang sekolah dijadikan junkyard dan dihujung padang bsebelahan stadium bolakeranjang terdapat beberapa ‘batas’ yg disyaki kubur.semua kawasan ini telah dijadikan padang sekolah.dikatakan tawanan yg dipancung badannya dikuburkan di situ dan kepala ditanam di belakang dewan sekolah ini.dulu sebelum projek LRT pd tahun 1995 sebelah puduraya tu buat mmg ada tanda batu dengan tulisan merah ala2 tulisan cina tp xtau la cina ke jepun dekat lubang tu tp skang dah xde.sy pernah tgk sendri lubang tu klu xsilap masa darjah 2 taun 1988 yg menyebabkn sy and kawan2 dirotan guru besar..hehehe..tentang bunker plak mmg jelas kelihatan pintu masuk bsebelahan tangga makmal biologi.kalau kita tengok dari atas pun mmg nampak ada terowong.tapi pintu masuk dah ditimbun dgn batu.sy cadangkan tuan cuba usahakan mencari maklumat tepat ttg bunker tu. SMK methodist jln hang jebat sebelah stesen LRT plaza rakyat.(MBSSKL)

  16. cikgu lancer says

    Saya sokong sbb ia tidak sepatutnya diperkatakan di tempat yg terbuka. Tp.. semua org tahu sumber dr internet tidak seratus peratus sahih. Tengok je la FB. Budak sekolah pun boleh tipu mcm2. Artikel ni klau diorang baca, larat ke diorang nk research apa yg kita tulis ni betui atau dak?

  17. Norman says

    Salam bro..

    Sekarang nie cuma 10 SU-27/30 jek yang dorang ada..
    tapi, itukan diorang kata untuk 2014.. kita peratikan jek laa…
    kalau betul, bagus ler untuk dorang.. kan negara diorang besar..
    kalau tak betul, sendiri paham udah ler.. hehehe

  18. jimio says

    isu yang diutarakan ialah berkenaan bunker dan terowong, so kat sini ia membawa pelbagai peringkat dan tempoh masa. Untuk terowong dan bunker lama yang bermula seawal era WW1 dan WW2 rasanya tidak menjadi masalah untuk dibincangkan secara terbuka disini, yang penting usah dikacau mana2 bunker/terowong aktif yang ada dalam list agensi kerajaan. Terowong dan bunker lama ni dah boleh dikategori sebagai relik tinggalan sejarah ketenteraan negara, justeru mari kita memberi sumbangan jika kepada usaha2 kerajaan untuk menjadikan warisan ini sebagai khazanah yang perlu dipulihara. Itu lebih baik.

  19. waris pejuang says

    untuk tenetimo…

    Biar agensi yang berkaitan memecahkan puzzle yang dibuat oleh pemilik kereta mewah tersebut…………..
    Pesananku… usah khawatir… any thing happen in Malaysia is under cctv….
    Peringatanku…. buka kembali buku lama…. buah pukulan, kilas, jurus, tepis dan ayat pelindung……. AMALKAN KEMBALI UNTUK MEMANTAPKAN APA YANG DAH ADA..
    Kita tunggu masa je nak menggunakannya……….

  20. tenetimo says

    ada terdengar buruh indonesia yang bekerja di kawasan jirat cina di tepi highway kita… bercerita dia syak bawah kubur mewah itu ada terowong bawah tanah dan kubu… disebalik kubur ada kubu bawah tanah…
    mungkin digunakan untuk dijadikan tempat berlindung kaum cina di malaysia kalau berlaku perang atau huru hara…
    diorang kata… ada masanya, banyak kereta mewah macam pak menteri, bisnesmen dan VIP yang biasa keluar di kaca tv meluncur ke kws kubur dan masuk ke pintu rahsia… bersambung terus ke terowong/kubu bawah tanah kubur… seperti meeting…
    tak pasti betul atau tidak… itu yang dibincangkan buruh indon dalam bahasa jawa…
    rasanya tidak mustahil wujud kubu bawah tanah tu di kawasan jirat cina…
    kita ada banyak kws jirat cina di kawasan bukit2 seperti Nirvana di Semenyih dan dekat Mambau negeri sembilan…
    dulu jirat cina terbiar je… sekarang cuba tengok terjaga rapi… berhias… siap ada pengawal keselamatan dari kaum itu saja…dan dilaporkan banyak jutawan dari luar negara sudah menempah tanah kubur di malaysia… selain untuk ditanam di malaysia… mungkin ada muslihat lain…

  21. malam x berangin says

    Pengalaman: setiap kali memandu melalui terowong smart terasa ingin tahu ‘sesuatu’ yg mungkin ada trsimpan disebalik kecanggihan yg trdpt dlm tek. pgnggkutan m’sia itu..

    apakah perkaitan SMART tunnel dgn sg besi airbase yg kini akan dipindahkan dan diganti oleh KLFD?

    adakah pertahanan udara KL sudah ‘dimantapkan’ oleh Smart tunnel, justeru membolehkan airbase dipindahkan? atau demi keuntungan semata, mungkinkah kementah rela mnggadaikan sg.besi airport smata utk tujuan komersil..

    mungkinkah sudah ada persiapan ‘dibawah’ itu, sblm ia diserahkan kpd pelabur negara teluk utk di’maju’kan
    prsoalan2 yg thriller utk dirungkaikan dan jawapannya sudah pasti mampu memuaskan rasa ingn tahu peminat2 dunia keselamatan negara dan blog shah.

    lOve u bro Shah!!

  22. jime says

    terowong bawah muzium telekom memang ada, bukan sekadar menghubungkan muzium ngan menara, tapi sampai sungai klang, tapi terowong penuh ngan kabel, bunker xtau la ada ke idok…

  23. anak malaysia says

    Aku tertarik dengan kedudukan bangunan parlimen yang terletak sedikit di atas bukit.Aku terbayang macam ada laluan kereta api rahsia pulak kat bawah bukit tu.XD.Haha mcm white house la pulak

  24. nypd blue says

    tunnel singapore jb tu tu ada petanya, gambar-gambar pembinaan pun ada. ada disimpan di sebuah organisasi kerajaan malaysia, tapi bukan ATM, maybe ATM ada kot copy dia. singapore rasanya tau dokumen tu wujud dan cuba nak beli. nantila aku korek lagi sebab itu hari pun masa aku kat organisasi tu diorang borak dgn aku, aku wat tak port je, ni bila keluar kat sini pasal terowong tu baru aku teringat.

  25. Awang Pengasuh says

    Kepada blogger , yang buat blog ini , saya rasa tidak perlu kita dedahkan rahsia yang kita ada . Kesilapan kita akan memakan diri , segala teknologi dan juga pertahanan negara bergantung kepada maklumat tersebut , andaikata maklumat itu digunakan oleh pihak yang salah maka pertahanan negara dan kedaulatan negara dipertaruhkan. Harta dan nyawa jadi cagaran

  26. man naim says

    ayah saya bekas **********8 di johor baru. pernah saya tanya berkenaan terowong ini kerana masa kecik2 dulu dia bersama rakan pernah berbual ttg ini. jawapanya : dulu ada, sekarang dah runtuh di tengah2. saya tanya pintu masuknya dari belah johor dimana? jawapnya ada 3. tempatnya : ENTAH dia kata. sampai sekarang bila ditanya, sama aje jawapannya. sampai sekarang malas nak tanya lagi. cuma dia sampai sekarang menyesal, knp jambatan itu x dirobohkan. teramat2 kesal. tp apa nak buat, dah pencen. diam2 jelah

  27. shahpaskal says

    Saudara,

    Apa pun cerita pasal terowong di Putrajaya yang anda jumpa dalam internet sebenarnya berasal dari blog saya. Cuba cari artikel yang lepas dalam blog ini, saya sudah pun tulis pasal terowong dan bunker di Putrajaya itu

  28. arepeace says

    pemilik blog..tolong kupas isu terowong di putrajaya..ade satu artikel saya terjumpa dalam blog sapetah..xingat mengatakan wujudnyer terowong rahsia di bawah perot tasik putrajaya serta cube anda lihat di dalam map..kenapa putrajaya di design sedemikian rupe..bulat lonjong..dan di kelilingi air.artikel tu jugak menyebut bahawa di bawah tasik putrajaya tu bukan lah di selaputi selut or lumpoq tp sebenarnyer simen konkrit.dan saya de dengar juga mengenai terowong rahsia yang di jumpai di bina di bawah bukit st paul( cube lihat kt lobang kubor st francis xavier)..terowong tu di bina memanjang ke ujong pasir..ending terowong tu mngkin ke bukit cina kt melaka gak..cube siasat

  29. asifadio says

    salam Hadi..
    perkataan ‘maha’ mengambarkan ‘terlalu’… dan bagi saya tak salah digunakan oleh bro shahpaskal… islam itu indah dan luas..

    bro shah,
    saya seorang student fizik dari ipt tempatan.. ada project for future missile system(sebab saya agak memandang rendah dengan penggunaan nuklear hahahah) yang saya working on… masing tidak siap lagi sebab saya kekurangan informer dari individu yang ada experienced dalam military.. harap bro shah dapat ‘joint venture’ dengan saya…

  30. hadi says

    “terowong SMART yang maha berat”

    Maha berat? Setahu saya penggunaan Maha-maha ni hanya untuk Allah S.W.T. je. Boleh edit artikel x? Risau saya membacanye.

  31. menikomando says

    salam..bro shah. bole x sy copy artikel ni? nk letak kat blog.. nnt sy letak la link blog nih..

  32. shahpaskal says

    Anuar,

    Saya pun bergurau…sebenarnya mmg sibuk dan antara sebab mungkin pasal tak de mood kerana lap top saya dari jenama Benq rosak.

  33. ANUAR BIN SAFIAN says

    Salam Saudara Shah,

    saya tertanya-tanya juga alasan saudara, apa kena mengena komputer habis dakwat dengan masalah update blog saudara. Adakah saudara perlu cetak keluar dahulu, kemudian scan dan kemudian copy dan paste semula dalam blog saudara? heee. Maaf ye. saya bergurau :-)

  34. GOMBRESS says

    Sumber:Koran KOMPAS

    Jakarta: Pak SBY si Bapak kerbau
    membicarakan persoalan anak2 kerbau sebabi Indonsialan dari Malang ke Chilacap semuanya warga2 Jawa Goblok ama BRENGSEK.
    Polisi2 di Malbres diwargakan sebagai Warga babi oleh Makalah Tempo.. maka disama ertikan bila Bapak NKRI(Negara Kerbau Republik Indonsialan) dengan bangganya
    pengistiharan mantan Menhan Kerbau si babi Goblok begitu halnya ama
    Kopaksus Tentera banci NKRI

    Hidup Putih Merah

  35. Anonymous says

    Menteri Pertahanan Indonesia melakukan kunjungan kerja ke Putussibau Kalimantan Barat untuk meninjau kesiapan pasukan TNI yang menjaga perbatasan dengan Malaysia. Kunjungan singkat itu berlangsung Sabtu tanggal 24 Juli 2010 disertai dengan Panglima Kodam Tanjungpura yang baru diresmikan Juni lalu.

    Seperti diketahui Putussibau adalah salah satu titik strategis TNI yang menempatkan 3 batalyon organik yang baru saja dibentuk termasuk 1 batalyon rudal. Khusus batalyon rudal yang menjadi ciri khas Kodam Tanjungpura dan Mulawarman saat ini sudah ditempatkan satuan-satuan rudal surface to surface buatan LAPAN-PINDAD yang merupakan alutsista strategis dengan kemampuan jarak tembak sampai 300km diarahkan ke Sarawak dan Sabah.

    Sesuai dengan Renstra Hankam, kata Menhan Purnomo, alokasi penempatan rudal strategis ada di 4 provinsi yaitu Kalbar, Kaltim, Riau Kepulauan dan NTT. Rudal buatan anak negeri ini merupakan kekuatan pemukul pre emptive strike yang dimiliki Indonesia sejak dicanangkan pengembangannya oleh Presiden SBY juni 2007 lalu.

    Saat itu dalam peninjauan Presiden ke Ambalat, beliau menegaskan perlunya alat pemukul strategis yang memiliki daya gentar sehingga negara tetangga tidak melecehkan pertahanan RI. Konsep ini meniru China, Korut dan Iran yang sudah mengembangkan teknologi rudal lebih dulu.

    Membaca peta situasi hankam saat ini, demikian Menhan, Kalimantan yang sudah dimekarkan menjadi 2 Kodam jumlah pasukan tempur organik terus diperkuat hingga mencapai 20.000 pasukan angkatan darat di masing-masing Kodam sehingga seluruh Kalimantan akan diperkuat 40.000 pasukan AD tidak termasuk pasukan Kostrad dan Marinir yang merupakan pasukan pemukul reaksi cepat (PPRC)TNI.

    Jumlah 40.000 pasukan ini diperkuat dengan pasukan para militer yang mencapai 210.000 orang. Alutsista strategis lainnya yang sudah digelar di Kalimantan adalah 20 Hawk 200 dan 8 UAV di Pontianak, 28 Heli tempur di Berau dan 6 F5E di Tarakan. Unsur AL yang mengawal Kalimantan terdiri dari 23 KRI dan 42 KAL. KHusus Ambalat saat ini dikawal 16 KRI dan 2 batalyon marinir sehingga tidak ada lagi kapal perang Malaysia yang berani memasuki perairan Ambalat.

    Sumber: News Tempo

  36. trobriz says

    semua cerita terowong n bunker lama, kebanyakan masa british n ww2 dulu, bukan rahsia lagi dah, satu dunia dah tahu, orang dah buat muzium, apa yg nak bising2 kata rahsia negara dibocorkan shahpaskal bagai…. mana ada rahsia…. yg rahsia tu lain…siapa pon tak cerita dan tak tau kat sini…. rahsia tetap rahsia…. yg tak rahsia boleh cerita…..

  37. kunak slackerz undercover (bravo tango) says

    bab terowong di kunak,Tawau tu mmg betol ada. terowong tu jepun yg buat ada keluar paper kat sabah sini dlm bln 5 pertengahan or awal bln 6, sekarang ne tempat terowong tu ladang Sime Darby yg punya menurut paper (borneo post) tempat tu dibuat tempat bersejarah dan tempat lawatan umum.

  38. Anonymous says

    News Tempo

    Kunjungan Menhan AS Robert Gates selam dua hari di Jakarta menghasilkan beberapa kesepakatan strategis yaitu kerjasama pemantauan selat Malaka, pengadaan 22 pesawat tempur F16 blok 52 dan perbaikan 8 Hercules TNI AU di Oklahoma AS.

    Setelah diterima presides SBY di istana negara kemarin, Kamis 22 Juli 2010, Menhan AS dan Menhan Purnomo Yusgiantoro melangsungkan perundingan intensif di kantor Kemhan Jakarta. AS sangat berkepentingan dengan posisi Indonesia yang menjadi barometer kestabilan kawasan Asia Tenggara. Untuk itulah beberapa kesepakatan tadi menjadi point penting untuk kesiapan TNI menghadapi segala kemungkinan dalam mengawal kestabilan kawasan ini.

    Menurut juru bicara Kemhan, ke 22 F16 blok 52 itu, 16 diantaranya akan ditempatkan di Medan sedangkan 6 sisanya akan melengkapi skuadron F16 yang sudah eksis di Madiun. TNI AU saat ini memiliki 10 F16 AB yang dibeli pada era tahun 1989-1990.

    Sementara itu 3 pesawat Sukhoi akan tiba di Makassar awal September 2010 sehingga TNI AU memiliki 10 pesawat penggentar strategis. Indonesia juga akan menambah pesawat Sukhoi menjadi 20 unit dalam 2 tahun ke depan, pengadaan 16 pesawat Super Tucano dari Brazil dan 16 peswat Yak 130 dari Rusia.

    Sumber: News Tempo

  39. Anonymous says

    hish jgn la nk cari publisiti dengan mendedahkan maklumat mcm ni..Ini cara psy-ops ni.Utk apa semua maklumat ni ha? nak bagi kite proud ke? pls careful

  40. shahpaskal says

    Syed Syarul,
    Rasa-rasa tidak perlu melayan komen-komen dari seberang, buat tak tahu sahaja.

    mann bravo,

    Terima Kasih sesangat pasal update yang saudara berikan ini. Selepas bertahun-tahun kita tahu tentang Vera E dan Tamingsari baru sekarang, pihak Kementerian Pertahanan mendedahkan tentang status kedua-dua projek itu

  41. mann bravo says

    salam bro shah …

    just for info pasal statement bro shah mengenai radar vera-E dan juga peluru berpandu "taming sari" buatan malaysia …

    url : http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/KementerianPertahananbeli2radar/Article

    Kementerian Pertahanan beli 2 radar

    2010/07/23 KUALA LUMPUR: Kementerian Pertahanan semalam mengesahkan pembelian dua unit radar pasif Vera-E, iaitu radar paling canggih buatan Republik Czech yang menelan kos RM7.2 juta.

    Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad berkata pembelian alat itu adalah bertujuan untuk memenuhi keperluan pengawasan ruang udara negarasecara berlapis.

    “Hasil daripada pembelian ini kita memperolehi pemindahan teknologi dalam sistem peperangan elektronik,” katanya.

    Dr Abdul Latiff juga memberitahu bahawa pembangunan peluru berpandu pintar pertama negara, Taming Sari, telah diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 di mana ianya tidak boleh didedahkan kepada umum.

    Peluru berpandu Taming Sari pernah dipertontonkan semasa perarakan kemerdekaan beberapa tahun lepas.

    Selain itu, kerajaan mengadakan rundingan dengan syarikat pertahanan utama tempatan, Deftech Sdn Bhd, mengenai pemilikan 257 unit kereta perisai (APC) 8×8 AV8 kerana syarikat itu adalah syarikat tempatan yang ada kepakaran dalam pembinaan kereta perisai. -Bernama

  42. syed_sharul says

    Bro shah… saya rasa baik delete ja comment mat indon yg s'olah2 m'perkecilkan dan m'hina2 warga kita malaysia. lagi pun ni blog military of malaysia not military indonesia. pada mat2 indon yg tak sedar diri, klu nak buat comment biarlah yg patut bknnya nak letak comment pasal tentera ko org kat blog military of malaysia ni. saya rasa kami rakyat malaysia tak mhu dan tak kan ambil tahu pasal brpa bnyk peralatan tentera ko org yg bkl miliki. lagi 1 saya minta sgt2 kat mat indon2 ni klu bole nak comment biarlah pakai otak sikit, jgn letak otak tu kat lutut percuma saja…..

  43. alie says

    "Skuadron Tempur TNI AU 2014:

    Medan ; 16 F16 Blok 52
    P Baru ; 24 Hawk 100/200, 16 UAV
    Pontianak ; 16 Hawk 100/200, 16 UAV
    Madiun; 16 Sukhoi, 16 F16
    Pk Pinang; 16 KFX
    Tarakan ; 8 Super Tucano
    Malang ; 8 Super Tucano
    Yogya ; 16 Yak 130
    Kupang ; 8 F5E, 8 UAV
    Timika ; 4 F5E
    Makassar ; 16 Sukhoi

    Catatan; 2014 diprediksi selesai diproduksi 16 KFX, sisanya 2015-2017 sebanyak 32 unit akan ditempatkan di Balikpapan 16 unit dan Halim Jakarta 16 unit.

    Sumber; Jurnal Dephan Juli 2010"

    TAHUN 2015 separuh kne tukar…
    atara sebab2nye:
    1.tayar pacit sbb runway bnyk paku
    2.kipas rosak masok batu
    3.kaburator sumbat
    4.maintainen mahal(lg murah bli bru)
    5.bajet lari
    6.runway xckup

    kemungkin besar perkara2 ini akan berlaku…..
    lg 3 tahun kami sepat tambah lagi

  44. alie says

    ape barang dangut..
    tak top..
    lagu lembik je….
    kalau perang dengar lagu dangut x larat pegang sniper la…
    org cromok…
    our legend…
    tembak pkai sniper mcm petik bass lagu cromok je….
    bg aku lagu dangut 2 lagu perempuan atau lagu lelaki miang je yg dengar…..
    hahahahahah……

    pasal tunel kat cameron 2 mmg ade yg tau la tok salur air dri cameron sampai DAm bt.7….

  45. OrangMalaysia says

    Oii Mat indon,

    Org Malaysia bukan malas, tapi kesian tengok korang kebulur tak makan kat indon tu, tu yang bagi keje buat jamban, ade tau malu tak.

    Dasar bangsa sempit tak tau malu

  46. Anonymous says

    waduh2 dong mana bisa Malaysia
    ada bunker kerna warganya Malas2 dong
    mahu bikin Jamban dibikini warga
    madura .. wkkwkwkkww
    Malu dong
    Melayu malas

  47. Anonymous says

    bro shah bukan mendedahkan maklumat suit,,yang ni umum,,cuma yang rahsianyer adalah di manakah tempat bwah tanah tempat simpan peluru,,empat orang kenamaan bila diserang,,,

  48. Anonymous says

    Mat Indon
    gwe enggak percaya Malaysia adaan
    bunker.. gwe bikin itu Putrajaya
    apa yang ada taik gwe seadanya wkwkkwkwkwkwkwwwww

    kok bisa bunker ada di Kuala Lumpur…Penasaran gwe dong
    ayuh Mas mari dangdut dong

  49. Call Of Duty says

    Setan punya Mat Indon,blah la lu,menyemak je kat blog ni…. Berjanggut sampai ke lantai aku tunggu Shahpaskal update artikel,la ni lega dah….Klu bleh kupas lg detail psl bunker ni,gua syok la dgr psl kekuatan dan kecanggihan ATM kita…pd anon2 atau pengkritik yg tak setuju psl artikel bunker ni,lu org blah la,salah tempat la lu org…

  50. Hairizal says

    he he bro shahpaskal bestlah…
    aapun kata-kata orang tentang rahsia negara, ku rasa bro shahpaskal lebih arif tentang kesan dan akibat dari penulisannya, samada terhadap negara mahupun dirinya sendiri… yang pasti usaha bro shahpaskal ini, amat aku sanjungi… amat amat aku hargai.. kenapa? he he ada orang jahat yang kena kerja lebih keras la pas ni..

  51. neows says

    nak komen sikit pasal terowong2 rahsia ni…

    semua tahu yg malaysia sedang bina istana negara yg baru, dan sebelum ni timbul isu pekerja asing yg bekerja di situ tidak dibayar gaji… yg saya ingin tekankan di sini bukan pasal pembayaran gaji, tetapi mengenai pembinaan istana negara oleh orang asing… mungkin tak istana (ataupun bangunan2 lain yg dibina oleh pekerja asing) mempunyai terowong rahsia, yg dibina oleh pekerja asing dan mereka mengetahui pelan2 terowong rahsia ini? tidakkah ini menjadi satu persoalan? ingin mendapatkn pandangan daripada bro shahpaskal. thank you.

  52. shahpaskal says

    Apa yang rahsianya, semua maklumat ada dalam internet cuma diolah semula untuk dijadikan artikel.

    Tidak ada maklumat yang bocor, kucing atau manusia yang tercedera serta terkorban ketika menghasilkan artikel ini

  53. Anonymous says

    Asyik dok lepaskan perkara sulit. Apa kata, bekas perajurit sekarang tubuhkan syarikat koperasi yang menguruskan bina kapal selam (bukan tahu guna je) Bina kapal (utk Navy, APMM, Polis Marin, Nelayan – bukannya tahu guna & mengkritik). Kalau tak silap, kerajaan telah terlalu byk membuat pelaburan dgn menghantar warga utk belajar semasa berkhidmat. Apabila tamat belajar, berkhidmat pula di tahap minimum. Lepas tu ubah pulak cita2 nak jadi kontraktor. Bila projek tak dapat, masuk calon YB Pembangkang.
    Tu sebab saya cadangkan… tubuh jer koperasi yg boleh uruskan bina kapal selam, kapal terbang, jet, kereta kebal, kereta nipis. Buat proton pun kena kutuq… tak tau la… pikir kan…

  54. Anonymous says

    Alahai…. letusan alam maya punyer penangan. Semua bende yg dok kata sulit, semua pakat-pakat nak tonjolkan. Tak der ke iman dalam diri yg dok nak pakat jaga keselamatan negara? Mendedahkan aurat negara, amat bahaya. Tengok Tanah Melayu dlm peta, tak nampak wooo. mana kita mau pegi? Tolong la. Sedara semua yg pernah berkhidmat dengan pasukan keselamatan, jaga la nama indah pasukan. Bukan lepaskan dendam. Tak der kesudahannya. Andai dendam terbalas, mana nak letak anak cucu nanti. Sbb orang lain pun ada jugek dendamnya.
    Memangla artikel ni up-dated, tapi kesannya amat menyakitkan. Aku yg dok kat luar ni pun… gerun.
    Mohon la, kalau dah tak de keje sangat, bukak la syarikat keselamatan swasta berlesen. majukan bidang keselamatan. Ni tidak, pegawai keselamatan yg dok keje kat bank pun pakaiannya pelbagai. Wal hal, kepimpinan syarikat ader jugak dari kalangan bekas pemimpin pasukan keselamatan. itu sebab aku kata, 'dendam' yg menjadikan keadaan ini makin kusut. Tolong la… jangan jadi mcm pasola.

  55. Anonymous says

    JAKARTA (SI)– Kesepakatan kerja sama yang diteken Indonesia dengan Korea Selatan (Korsel) dalam proyek produksi pesawat tempur siluman KF-X dinilai sebagai momentum tepat bagi Indonesia untuk mengembalikan pamor Indonesia sebagai salah satu negara dengan kekuatan militer terbaik di dunia, termasuk kekuatan udara.
    Pengamat militer dan intelijen Wawan Purwanto melihat kerja sama tersebut strategis dan harus didukung.”Kerja sama itu penting dan sangat strategis.Bila kerja sama itu berjalan baik,kita bisa lebih percaya diri dengan negara-negara lain karena kembali memiliki pesawat tempur canggih,” ujar Wawan saat dihubungi harian Seputar Indonesia (SI) kemarin.
    “Kita harus bergerak cepat agar tidak dilecehkan dan tidak tertinggal. Maka kepemilikan pesawat tempur harus sesuai dengan tuntutan zaman,”katanya.
    Kepala Dinas Penerangan (Kadispen) TNI AU Marsekal Pertama Bambang Samudro mengakui, keterlibatan Indonesia dalam memproduksi sendiri pesawat tempur akan mendukung kedirgantaraan di Tanah Air dan mengangkat harkat martabat bangsa Indonesia di mata dunia.“Ini akan bermanfaat dalam menjaga kedaulatan wilayah udara Republik Indonesia, baik wilayah darat maupun air secara umum. Upaya pemerintahinipatutdiapresiasi, dapat dicatat sebagai prestasi bangsa yang teknologinya maju berkembang,”ungkapnya.
    Kemampuan memproduksi pesawat tempur sendiri, lanjut dia,juga bisa menambah kepercayaan diri bangsa sebagai negara maritim yang memiliki wilayah udara cukup luas.Dia menambahkan, kemampuan Indonesia memproduksi pesawat tempur akan berguna dalam menghadapi embargo sekaligus menambah keuntungan secara ekonomi.“Karena itu, keberhasilan ini juga nantinya akan menjadi titik balik dari kebangkitan dirgantara nasional serta membangkitkan kepercayaan diri dalam pergaulan di dunia internasional,”ujarnya.
    Berdasar informasi yang berkembang, pesawat single seat bermesin ganda ini adalah jenis pesawat siluman (stealth) yang kemampuannya di atas pesawat Dassault Rafale atau Eurofighter Typhoon, tapi masih di bawah Lockheed Martin F-35.
    Dalam hal kemampuan tempur juga tidak usah diragukan karena pesawat ini lebih unggul dibandingkan pesawat F-16 Block 60. Indonesia sendiri sudah siap mengerjakan proyek tersebut.Perusahaan dirgantara nasional PT Dirgantara Indonesia (DI) menyatakan kesiapannya karena memiliki kompetensi, baik desain, sumber daya manusia, teknologi maupun quality control.
    Perusahaan pelat merah yang berkedudukan di Kota Bandung itu selain berpengalaman memproduksi pesawat sipil, juga pernah menggarap proyek pesawat militer pada era 1986–1990, yakni menggarap tujuh komponen untuk 40 pesawat tempur F-16 dengan hasil sangat memuaskan. Wawan menilai,dengan pengalaman yang sudah dimiliki, PT DI layak ditunjuk sebagai rekanan produsen pesawat tempur KF-X.
    Dia sendiri menilai, langkah Korsel merangkul Indonesia merupakan bentuk pengakuan Negeri Ginseng tersebut terhadap kemampuan Indonesia.”PT DI adalah aset Indonesia yang membanggakan bagi Indonesia. Tapi dalam kerja sama ini, kita harus lebih melihat manfaatnya dan bisa dipastikan Indonesia dapat mengambil manfaat dari kerja sama ini,” terangnya. Wakil Ketua Komisi I DPR TB Hasanudin menyambut baik rencana Indonesia yang akan memproduksi pesawat tempur KF-X bersama dengan Korsel.
    Menurut dia, Indonesia bukan hanya siap memproduksi pesawat, tapi teknologi persenjataan udara dan radar juga sudah dikuasai bangsa Indonesia. Bahkan,menurutnya, saat ini bukan hanya Korsel yang tertarik untuk bekerja sama memproduksi pesawat tempur, tapi juga Brasil. Hal ini diketahuinya saat pembelian pesawat tempur ringan Super Tucano dari Brasil untuk keperluan satu skuadron.
    ”Brasil mau saja memproduksi pesawat itu di sini kalau kita membeli untuk keperluan empat skuadron,” terangnya.
    Sumber: SI

  56. Ujang says

    1)Penggunaan terowong adalah salah satu strategik tempur dalam mana2 negara samada di waktu aman lebih-lebih lagi pada masa peperangan!

    2)Di S'pura satu masa dahulu pernah saya dengar maklumat mengatakan mereka gunakan stesen MRT bawah tanah sebagai terowong perlindungan sekiranya berlaku peperangan!

    3)Saya yakin ATM sudah lama mengimplementasi 'bunker' bagi tujuan pertempuran samada sebagai depot peluru maupun bagi tujuan penyimpanan kenderaan tempur maupun atas sebab perlindungan juga komunikasi!

    Terimakasih kepada bro Shahpaskal dan minta 'update' lebih lanjut lagi maklumat berkaitan 'bunker' dan diselitkan dengan gambar-gambar dalam dan luar negara!

    *Bro Shah, tolong 'update' kalau ada cerita atau maklumat berkaitan dengan kapal selam Malaysia!
    TQ

    Ujang UB44

  57. changkatlobak says

    blog tuan amat menarik.

    penuh informasi dan menaikkan semangat cintakan pertiwi.

    izinkan saya memetik/ merujuk tulisan tuan dalam penulisan saya.

    sekian

  58. Anonymous says

    ya..no.20, mmg betul. Cameron Highlands mmg ada beberapa telolong yg saudara shahpaskal maksudkan. Trak 3tan ulang-alik masuk ke terololon itu utk penghantaran bekalan makan- melalui sembang kosong dgn bekas anggota yg pernah dikerah ke sana.

    ada beberapa telolong yg ada di cameron antaranya dibina pada zaman british, Rest House, convent, rumah X. penah nk berani kn diri masuk…takuttt…. ada ular kot.

    sekian. best lak cite kali ya.

  59. Anonymous says

    Skuadron Tempur TNI AU 2014:

    Medan ; 16 F16 Blok 52
    P Baru ; 24 Hawk 100/200, 16 UAV
    Pontianak ; 16 Hawk 100/200, 16 UAV
    Madiun; 16 Sukhoi, 16 F16
    Pk Pinang; 16 KFX
    Tarakan ; 8 Super Tucano
    Malang ; 8 Super Tucano
    Yogya ; 16 Yak 130
    Kupang ; 8 F5E, 8 UAV
    Timika ; 4 F5E
    Makassar ; 16 Sukhoi

    Catatan; 2014 diprediksi selesai diproduksi 16 KFX, sisanya 2015-2017 sebanyak 32 unit akan ditempatkan di Balikpapan 16 unit dan Halim Jakarta 16 unit.

    Sumber; Jurnal Dephan Juli 2010

  60. Anonymous says

    bunker ni besanye tempat simpan peluru,,selaintu ader orang cakap,,ada kubu bawah tanah untuk semua pemimpin negara,macam saddam dulu,,tp tak tau kat maner,,kat pangkalan tldm lg bnyk untuk simpan peluru,,tengokjela setap pangkalan tldm,,,kebanyakan nya ader bukit dan hutan,,senang nak korek,,,tdm pun samer,,,nak simpan astros,,,g5

  61. Izwan90 says

    Salam pehal mat indon ada sesat nk cter pasal military dowg ni??? owg tgah sibuk bincang pasal bunker tba2 nk menyibuk pasal military dowg ni….nk menunjuk xkna tmpat la mat indon!! 1 g anon kt atas 2…ko da xreti beza kot bunker ngn lubang njis kt blakang umah nenek ko 2….ko sma traf r ngn mat indon kt atas ni…

  62. Anonymous says

    satu bunker igloo, mungkin lebih.. ada di sebuah pekan kecil di pinggir negeri sembilan. saya penah nampak.. macam bukit.. dicover dengan rumput hijau..

  63. Anonymous says

    SEOUL, KOMPAS.com — Indonesia, Kamis (15/7/2010), sepakat bergabung dalam proyek pengembangan jet tempur KF-X, Korea Selatan, yang tertunda selama beberapa tahun akibat masalah teknis dan pendanaan.

    "Indonesia akan memperoleh sekitar 50 jet tempur KF-X dengan menanggung 20 persen biaya pengembangan proyek bernilai miliaran dollar AS itu," kata Kementerian Pertahanan Korsel dalam sebuah pernyataan.

    Kedua negara juga sepakat untuk bekerja sama dalam produksi dan pemasaran jet tempur tersebut.

    Kesepakatan ini ditandatangani di Seoul oleh Komisioner Kementerian Pertahanan Korsel dan Sekretaris Jenderal Kementerian Pertahanan Indonesia, Eris Herryanto.

    Korsel telah meluncurkan proyek tersebut pada tahun 2000 untuk memproduksi jet tempur buatan dalam negeri.

    Setelah lama ditangguhkan karena masalah teknis dan ekonomi, Presiden Lee Myung-Bak pada Januari lalu setuju untuk mendorong proyek tersebut di tengah meningkatnya ketegangan antara Korsel dan Korut.

    Korsel berencana menonaktifkan semua jet tempur F-4 dan F-5 pada 2020. Kantor berita Korsel, Yonhap, melaporkan, sekitar 170 jet tempur F-5 beroperasi di Korsel.

    Pesawat-pesawat tersebut kali pertama terbang pada 1975 dan telah mengalami sejumlah kecelakaan udara.

    "Pengaktifan kembali proyek itu akan dimulai awal tahun depan, dan kami berencana memproduksi jet-jet tempur baru setelah studi kelayakan rampung pada akhir 2012," kata seorang juru bicara Kementerian Pertahanan Korsel.

    "Kami memerlukan mitra asing yang akan mentransfer teknologi dan suku cadang utama jet tempur tersebut," ujarnya, tanpa menyebutkan total dana yang diperlukan.

    Menurut juru bicara tersebut, di samping pengembangan proyek kunci KF-X itu, Korsel juga akan terus membeli jet-jet tempur canggih dari perusahaan asing.
    Sumber : ANT, AFP

  64. camo37 says

    penantian berakhir..hehe..

    menarik info pasal tunnel di tambak johor..harap2 goment tau mane kedudukan tunnel tu..dan buat sesuatu akannye..

    rasa tak sedap hati..
    Dialog dalam Saving Private Ryan." When your last day that u feel better"

  65. Anonymous says

    ATM mmg ad Bunker dorg sendri…Abg yg berkhidmat dlm semboyan pun ad cakap…sekarang ni semboyan tengah sibuk build sistem komunikasi bawah tanah…nk percaya atau tak,terpulang lah…

  66. shahpaskal says

    Terimakasih Alice, John, Izwan, APCO, living, syed, c++, kayhebat, rando.

    Alice, tambak Johor dibuat lama dahulu, sama macam tambak skrg cuma dia dua lorong je.

  67. Anonymous says

    Askm.. brother shah.
    Rindu gile tunggu maklumat baru dari brother shah. Pasal terowong kat J.B. ke singapore tu… kalau ada tanah runtuh rasa2nya air laut dari Selat Tebrau tentu dah membanjiri terowong tu… cuma pandangan saya saja… bye

  68. Anonymous says

    tunnel dari singapore mmg ade.
    singapore-pulau pinang.
    tapi tak dapat dipastikan ade di melaka. dulu2 singapore-penang-malacca Negeri2 Selat.tunnel ni dibuat oleh inggeris adanye.

  69. APCO says

    The Global Voice of the Jewish Community desak Amerika putuskan hubungan dengan Anwar kerana isu APCO. Ini bererti, DSAI perlu ‘bersedia’ dengan risiko nyawa kerana mata-mata Mossad sedang memburu.

    Source: Rijal82

  70. Izwan90 says

    Salam untuk warga MOM smua…fuh akhirnya di update gak blog ni kn….pd pandangan sy ATM mmg ada bunker2 bwah tanah ni…xkan la dowg nk kcoh kt 1 dunia yg ATM mmg ada bunker bwh tanah kn….klo kt kl ni salah 1 tmpat yg sy syak ada bunker ni stesen lrt yg xdiguna…stesen lrt sri rampai(underground)….cm pelik je tgok stesen ni…walau pun xpnah digunakn tp tiap kli lalu kt citu nmpak stesen 2 cm terjaga je…kdg2 nmpak cm kelibat manusia kt bwah 2…penah gak terlihat cctv kt ci2 cm berfungsi…pas2 kt belah ats stesen 2 slalu nmpak "orang2 yg mengcurigakan" cm jge kawasan 2….hmmm g 1 stesen ni dkat ngn kem askar kn(xingat pe nme kem 2)…allahhualam….

  71. AliceAqram says

    salam shah.

    terowong tambak johor pada cerita-cerita yang saya dengar di bina lepas perang dunia kedua. sebelum tu tak de. lagipun tambak johor pernah musnah kejap di bom tentera jepun.

    pada asalnya di buat terowong tu untuk salur paip air je. tapi, kan paip tu dah lama. yang sekrang ni air dari johor pakai paip yg baru seperti yg kita nampak skrg ni.

    tambak johor masa mula di bina sewaktu zaman maharaja abu bakar adalah untuk tambak sahaja. takde terowong pun.

    ada lah cerita sya dengar terowong paip tu di gunakan untuk seludup seberapa banyak org melayu di singapura sewaktu singapura nak berpisah dari malaysia.

    bau petrol bukan bermaksud ada minyak petrol kat situ. tapi sebab bau air yang licking dari paip, termendak dan atas proses chemical yang lama, wujud bau seakan bau petrol. kalau betul ada minyak, pengkaji orang putih tu dah lama mati tak bernafas sebab petrol yang termendak, bau nya boleh buat org mati sesak nafas sebab beracun.

    skrg ni mmg dah tak guna pun terowong tu. tak silap saya, yang jalan keluar belah singapura masih ada. tapi yang belah johor dah lama kena kambus.

    tu je lah.

  72. living@seed says

    atlast bro shah dh update blog..
    pergh rasa terkejut n cuak gak la bila dpt taw ada bunker dr JB ke Singapore..fuuh

  73. syed_sharul says

    akhirnya bro shah update jga blognya…. posting yg menarik walaupun saya tak banyak tahu pasal kewujudan bunker-bunker bawah tanah ni. tq bro teruskan untuk posting s'terusnya…..

  74. Anonymous says

    Salam….

    Giler bapak bkulat nk tggu bro update blog ni….
    tp pnantian yg mdtgkn hasil yg agk mmuaskn…kupas lgi…jgn xkupas…

    ~loyang~

  75. C++ says

    Bhai Shahpaskal..

    Huh… idup lagie yer… lama tak update….

    Ttg bunker kat bawah tanah milik ATM… tak banyak info yang gua ader…

    Yang ader cuma info tentang Command Center yang terlindung dibawah tanah yang setahu gua ader 5 semuanyer …. lokasi .. errr.. tak boleh nak citer kat mana aaaa…

  76. ~kayhebat~ says

    to anymous
    July 15, 2010 5:48 AM

    aku tak tau pon…
    tak salah bro shah nk memberitahu…

    to bro shah…
    penat nunggu wooo bro update…huhu

  77. rando says

    kebanyakan terowong yg diceritakan dibina semasa zaman british. selepas british meninggalkan malaya adakah orang2 kita masih meneruskan projek2 sebegini?

  78. Anonymous says

    memang ada pun kat sungai buloh
    nak bising apa2 dulu dah keluar paper.. Satu dunia dah tahu

    Untuk Pusat kawalan ATM masa darurat.. cuba bukak newspaper
    yang lepas2 3@4@5 tahun yang lepas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>