MALAYSIA AKAN BINA LAGI NGPV BARU

MEKO A-100 batch pertama sedang dalam pembinaan di Lumut

MAAF PENULIS SANGAT SIBUK DAN TIDAK ADA MOOD UNTUK MENULIS PADA BULAN OKT, NI DAH MASUK NOVEMBER, BARU ADA MOOD UNTUK JENGOK BLOG SENDIRI

1. Hari ini tiba-tiba datang mood saya untuk menulis, terutama selepas membaca laporan akhbar Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM) mahu membina kapal perang tiga dimensi pada muka surat 5, Utusan Malaysia 4 Nov.

2. Sejak pameran aero angkasa dan maritim LIMA yang terbaru, saya sudah terhidu hasrat TLDM ini dan yakin ia akan menjadi kenyataan sebagai sebuah kapal perang buatan Malaysia jika kita kutip kata-kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bahawa “Kita sudah menguasai sepenuhnya teknologi bagi membina sebuah kapal perang yang canggih”.

3. Kata-kata ini ada kebenarannya kerana Malaysia melalui PSC sudah membeli “blueprint” kapal perang Meko 100 dari German dan mendapat segala kepakaran dan perpindahan teknologi yang diperlukan dengan harga yang sangat mahal tetapi sangat berbaloi.

4. Untuk 6 buah kapal New Generation Patrol Vessel (NGPV)  yang bakal di bina ini, saya difahamkan ia akan mempunyai sistem persenjataan yang serba canggih seperti sistem misil Exocet untuk tujuan anti perkapalan dan misil RAM untuk anti pesawat atau point defence.

5. Rekabentuk kapal yang baru ini akan mengalami sedikit perubahan berbanding 6 kapal MEKO A-100 yang sedang berkhidmat dengan TLDM sekarang ini iaitu KD Kedah, KD Pahang, KD Perak, KD Kelantan, KD Selangor dan KD Terengganu.

6. Untuk pengetahuan pembaca, kapal dari kelas MEKO A-100 sekarang ini ini tidak mempunyai serombong asap.

7. Gas panas dikeluarkan dari tepi badan kapal menggunakan satu corong khas dan haba yang terbentuk disejuk dengan menggunakan air yang dipam masuk.

8. Sistem ini akan menyebabkan sistem infra red peluru berpandu atau sistem pengesanan musuh sukar mencari dan memusnahkan kapal ini dan tambahan pula beberapa ciri rekabentuk “Stealth” dimasukkan sekali dalam rekabentuk kapal ini.

9. Untuk pembinaan 6 buah kapal NGPV kumpulan kedua kapal ini, sistem ini terpaksa direkabentuk semula  kerana anak-anak kapal mengadu bahawa asap dari sistem pembakaran enjin yang dikeluarkan melalui tepi badan kapal ini telah memasuki kabin mereka dan menimbulkan keadaan yang sangat tidak selesa.

10.Seperkara lagi, Zahid ada memberitahu bahawa kapal ini akan dibina untuk peperangan tiga dimensi iaitu udara, permukaan dan bawah permukaan tetapi ada sumber yang menyebut bahawa 6 kapal yang akan dibina nanti akan dioptimunkan untuk peperangan anti kapal selam atau Anti Submarine Warfare (ASW).

11.Yang nyata, 6 kapal yang bakal dibina nanti tidak akan menggunakan konsep “fitted for but not with” atau dalam bahasa Melayunya, dibina untuk “dipasang senjata canggih tetapi senjatanya belum dipasang”.

12.Ia akan dilengkapi terus dengan teknologi senjata terkini dan saya amat yakin, senjata yang sama akan juga dipasang pada 6 kapal MEKO A-100 yang sudah siap sebelum ini.

13.Dahulu konsep “fitted for but not with” ini diadakan bukan kerana pemerintah tidak mempunyai wang untuk membeli senjata tetapi ia lebih kepada isu diplomatik kerana Malaysia tidak mahu dilihat sebagai memulakan perlumbaan senjata.

SKANDAL MEKO A-100

14.Sebelum anda baca para-para berikutnya, saya ingin mengingatkan bahawa ini adalah pandangan saya sahaja dan belum tentu ada kebenarannya kerana kesasihan maklumat di bawah belum tentu ada kebenarannya.

15.Kontraktor tempatan untuk 6 MEKO A-100 adalah PSC Naval Dockyard.

16.Syarikat ini mengalami masalah, krisis dan skandal sehingga gagal menyiapkan kapal-kapal yang telah dijanjikan kepada TLDM.

17.Ia merupakan syarikat bumiputera dan industri perkapalan tempatan dari pembuatan bot kecil sehinggalah yang besar kebanyakkannya dikuasai oleh bumiputera.

18.Jika anda mahu tahu apakah “Orang Tengah”, inilah contoh terbaik orang tengah yang mengambil komisyen berjuta-juta untuk projek pembelian persenjataan tentera Malaysia dan dalam isu MEKO A-100 ini, PSC Naval Dockyard adalah orang tengah.

19.Jika kita perhatikan, dahulu semasa KD Jebat dan KD Lekiu lewat disiapkan dihantar oleh BAE System dari United Kingdom, syarikat antarabangsa tersebut diambil tindakan oleh kerajaan Malaysia di mana BAE System terpaksa membayar sejumlah pampasan bernilai berjuta dollar kepada pelanggannya iaitu kerajaan Malaysia kepada setiap 1 hari yang lewat.

20.Dalam isu MEKO A-100, kerajaan Malaysia tidak dapat mengambil tindakan apa-apa kepada pembangun sistem MEKO A-100 yang asal iaitu syarikat GNG dari Jerman kerana perjanjian hanya melibatkan GNG dengan PSC. Bukan kerajaan Malaysia dengan GNG.

21.Apabila MEKO A-100 gagal disiapkan, tidak ada tindakan yang boleh diambil ke atas GNG sedangkan ia pengeluar asal MEKO A-100.

22.Kerajaan Malaysia juga tidak boleh meminta GNG menyiapkan kapal itu apabila PSC gagal membinanya.

23.Kerajaan Malaysia juga tidak dapat mengambil tindakan ke atas PSC kerana syarikat tersebut diambang muflis dan kalau tidak ada duit, apa yang hendak dibayar kepada kerajaan Malaysia.

24.Dalam hal ini, kerajaan menanggung kerugian yang amat besar disebabkan sikap tidak bertanggungjawab pengarah-pengarah syarikat bumiputra terbabit yang gagal memegang amanah yang diberikan kepadanya.

25.Ini juga bukan masalah kroni kerana di hanya PSC Naval Dockyard yang mempunyai limbungan pembuat kapal yang besar di Lumut.

26.Besarlah harapan saya jika kesilapan sedemikian tidak berlaku lagi dan kepada mereka yang gagal memikul amanah ini, mereka ini memikul tanggungjawab yang amat berat dan kesalahan kepada negara, bangsa dan agama.

MEKO A-100 SEBAGAI MOTOR PENGGERAK INDUSTRI KAPAL MALAYSIA

27.Kontrak 6 buah kapal asal yang sudah dibina mencecah RM5.6 bilion jika tidak silap saya dan harga ini termasuklah pembelian “bluprint” asal kapal itu dari German (macam beli hakcipta).

28.Harga ini samalah dengan nilai untuk membeli 18 pesawat Sukhoi atau 4 pesawat AWACS.

29.Kebanyakkan kita rakyat Malaysia terutama segelintir tokoh pembangkang macam dari DAP suka berlagak pandai dan melihat pembelian senjata dengan menggunakan pengalaman sendiri seperti seolah-olah pembelian sesuatu sistem pertahanan itu macam membeli kereta.

30.Satu lagi, kita suka sangat menggunakan maklumat dari internet dan membanding kontrak dari negara lain dengan Malaysia yang sebenarnya keperluan dari sebuah negara kepada sebuah negara yang lain sangat berbeza macam langit dengan bumi walaupun secara kasarnya ia kelihatan sama macam pembelian helikopter EC275 oleh Brazil dengan Malaysia (sila lihat artikel pasal EC275 saya yang lama).

31.Setiap projek pertahanan negara yang ditandatangani hari ini sebenarnya mempunyai kepentingan yang sangat strategik dan kesannya hanya boleh dilihat 20-30 tahun yang mendatang.

32.Sebagai contoh, Singapura sanggup menghabiskan berbilion dollar untuk membeli senjata dan mengimport teknologi pada awal 70an dan 80an dahulu, walaupun mendapat kritikan rakyat tetapi pada hari ini kritikan tersebut lenyap apabila Singapura berjaya membangunkan industri pertahanan dan mengeskport senjatanya kepada dunia luar.

33.Pelaburan yang sangat besar macam projek MEKO A-100 ini bukan murah kerana     untuk mendapat ilmu membina kapal dan menintergrasikan segala sistem komunikasi, pertukaran data dan senjata untuk sebuah kapal perang bukan sesuatu yang mudah dan kapal friget KD Jebat dahulu pernah mengalami masalah ini semasa ia sedang disiapkan di United Kingdom.

34.Lagi pun industri pembinaan kapal di Malaysia merupakan satu usaha yang sudah bermula sejak ratusan tahun dahulu dan pengetahuan membuat kapal di kalangan syarikat-syarikat tempatan sudah pun matang dan ada syarikat bumiputera yang telah membina kapal untuk kegunaan Republik Islam Iran.

35.Industri perkapalan di Malaysia merupakan satu langkah jangka panjang yang sangat strategik kepada negara berbanding pembuatan pesawat tentera yang memerlukan kos tinggi, tenaga mahir dan pelbagai risiko yang perlu dihadapi negara.

36.Bukan sedikit syarikat pesawat tentera yang mengalami kerugian dalam industri ini.

37.Persaingan juga cukup hebat, bayangkan syarikat-syarikat pesawat tentera di Eropah hari ini terpaksa bergabung menjadi European Aeronautic Defence and Space Company N.V. (EADS)
kerana menerima saingan yang hebat dari syarikat-syarikat pembuat pesawat tentera dari Amerika Syarikat yang merupakan pembekal utama pesawat tentera di dunia.

38.Empat dari syarikat pembuat tentera terbesar di dunia pada hari ini berada di AS, BAE System (pengeluar pesawat Hawk) dari United Kingdom bagaimanapun berada dalam kedudukan nombor satu dunia.

39.Pilihan terbaik untuk Malaysia ialah untuk membangunkan industri perkapalan dan hasrat untuk melengkapkan TLDM dengan 27 kapal perang NGPV menjanjikan syarikat tempatan seperti Boustead Holdings Bhd untuk terus hidup dengan projek itu sehingga 20 tahun lagi.

40.Anak-anak tempatan akan terus mendapat pekerjaan dan pembinaan NGPV akan mengembangkan lagi keupayaan industri tempatan yang setakat ini sudah melibatkan 2,000 vendor yang terbabit dalam membekalkan pelbagai keperluan untuk projek itu seperti besi, pembekalan dapur, cat, sistem penghawa dingin, perabot dan pelbagai lagi.

41.Malaysia sebenarnya mempelajari kejayaan Korea dan Jepun. Negara kuasa besar seperti China juga belajar dari kejayaan industri perkapalan Korea dan Jepun dan kita lihat China sanggup membuat pelaburan yang gergasi nilainya dalam US dollar untuk membeli kapal pesawat induk yang tersadai dari Russia sebagai pelaburan jangka panjang untuk industri kapalnya.

42.Tidak mustahil projek “tidak masuk akal” China ini akan membuahkan hasil di mana republik itu akan mampu menjual kapal induk pesawat dengan harga yang murah berbanding apa yang dibuat oleh Eropah.

43.Negara pengeluar kapal induk pesawat helikopter dan jet pada hari ini adalah AS, British, Peranchis, Russia, Itali dan Korea.

44.Hanya Itali sahaja yang berjaya menjual pesawat induk  kepada negara luar sedangkan negara lain membuat kapal induk untuk kegunaan sendiri.

45.Projek sehingga sebanyak 27 kapal perang NGPV boleh diibaratkan seperti “Mega Projek”, ia perlu ada kerana ia akan menggerakkan pelbagai industri dan ia akan menjadi katalis kepada perkembangan industri perkapalan samada komersil atau tentera di Malaysia dan Asia Tenggara.

46.Jika Malaysia membangunkan pesawat jet tempur pada masa sekarang, ia sukar mendapat peluang di pasaran dunia antarabangsa dan TUDM juga tidak memerlukan beratus-ratus pesawat tempur kerana kita bukan kuasa tentera yang besar.

47.Tambahan pula, kebanyakkan negara di dunia ini lebih selesa untuk kekal dengan pembekal pesawat tradisi masing-masing seperti UK, AS dan Russia.

48.Ini sangat berbeza dengan kapal perang kerana keperluan untuk friget, kapal peronda kecil dan pelbagai jenis kapal lain sentiasa ada.

Comments

  1. Ki Gaman says

    dari bab pertahanan masuk bab politik ! dah tu cakap politik ala2 pembangkang tahi palat aljuburi ! nak sokong penjubur silakan , nak dengar kata2 sang peliwat pun dipersilakan , nak sambung kebohongan aljuburi pun dipersilakan , itu hak anda !

    kemudian ada pula yg memandai kata itu ini , kalau tahu ianya rahsia kenapa dicakap juga ! bodoh !!

  2. bukitkuin says

    sehingga ke hari ini sudah banyak pengumumam tentang pembelian / projek kapal untul TLDM seperti dokko , sgpv dan terbaru lcs..saya sgt setuju ngan gempurwira tak kisah sangat tentang meko 100 ke, gowind ke atau apa-apa class lagi la. penguasaan tech halimunan perlu untuk TLDM hari ini kerana tech sentiasa berkembang sejajar dgn perkembangan semasa…itu sebab penguasaan tech ni penting dan kita boleh buat ikut kemampuan kita.kerajaan hari ni perlu segerakan perolehan kapal baru kerana kekangan kapal TLDM bagi menjaga zon panas di spratly dan ambalat. Pembinaan kapal sehingga di tauliahkan didlm perkhidmatan TLDM memakan masa yang panjang dan seharusnya kerajaan memutamadkan pembelian kapal baru ini secepat mungkin

  3. bukitkuin says

    kalau diikutkan perancangan banyak kapal baru yang akan diterima oleh TLDM cthnya Dokko , jebat bacth 2 , sgpv , lcs namun semua ini hanya perancangan setakat hari masih belum pun ada satu perjanjian pembelian yg telah dimutamadkan . kita semua tahu kekangan kapal yang dimiliki oleh TLDM amat meruncing..pada pandangan saya kerajaan tak perlu ambil masa yang lama bagi memenuhi keperluan TLDM yang perlu bersiap siaga di spratly dan zon panas yang lain. samada gowind / meko 100 atau apa-apa nama ke x kisah lah asalkan kapal yang akan dibina memberikan TLDM satu kuasa cegahrintang yang digeruni oleh negara yang terbabit dlm zon panas ni.
    saya setuju dengan Gempurwira sekira kerajaan memilih gowind class asalkan meko 100 tetap diteruskan untuk SGPV

  4. asl aiman says

    may i know more detail about SGPV project worth six billion….. what is the capability of this ships…..

  5. bukitkuin says

    perbincangan yg menarik sekali..bagi saya samaada guna meko 100 atau gowind semuanya ada kelebihannya atau kekurangannya cuma kita tidak dimaklumkan apa alasannya pemilihannya oleh kerajaan kita..yang penting semua aset ini mesti disegerakan bagi mengisi kekurangan aset tldm yang amat ketara tambahan pula dengan isu spartly yang panas akhir-akhir…setuju tak bro

  6. Klon says

    Adalah kerugian yang besar sekiranya rekabentuk Meko 100 dibiarkan terperap. Ianya terbukti “proven hull”. Dengan rekabentuk Meko 100 yang bersifat modular memudahkan ianya diubahsuai.Itulah sebab dipanggil modular. Mana ada rekabentuk kapal yang sempurna.Sekiranya Meko 100 ada kecatatan ianya masih boleh diubahsuai. Bukan Malaysia sahaja yang menggunakan Meko 100. Dari dibiarkan terperap, kerajaan boleh mempertimbangkan rekabentuk Meko 100 untuk APMM meronda ZEE tanpa persenjataan yang canggih dan sistem yang simple.

  7. Pemerhati says

    Dalam membincangkan isu R&D 2 faktor utama yang selalu dibincangkan iaitu wang dan masa. Dalam isu pembangunan NGPV Malaysia, faktor tu tak terlepas dari perbincangan pelbagai pihak, termasuk saudara saudari. Pembangunan NGPV di Malaysia merupakan pelaburan jangka masa panjang dan sangat mahal (saya xsangkal)..bkan setahun dua..kita perlu ingat Malaysia tidak mempunyai bajet yg banyak untuk dilaburkan dalam industri ketenteraan.Kita masih lagi mengguna pakai senjata/kenderaan keluaran negara-negara lain. Oleh itu, untuk mengurangkan kebergantungan kita dekat negara luar..kita perlu keluarkan aset aset ketenteraan kita sendiri. Tapi kita perlu ingat, R&D bkan murah..ia sangat mahal..dalam konteks pembangunan aset aset militeri..Malaysia dikira masih muda…hasilnya mungkin kita akan nmpak dalam 20 tahun lagi..ia merupakan pelaburan. Bercakap pasal pelaburan, risiko-risiko akan tetap ada..xkira la kedai runcit ke, supermarket ke atau syarikat2 besar…mereka terdedah kepada risiko pelaburan..begitu juga Malaysia, kerajaan melabur wang yg cukup banyak untuk membeli/membangunkan aset2 militeri Malaysia..so kemungkinan utk mengalami kerugian tu ade..tapi bagi aku..klu Malaysia mampu membina aset sendiri..aku rasa bangga…

  8. nila pancadi says

    saya tidak dapat menafikan kemahiran pekerja2 indonesia dalam sektor pembinaan.
    hasilnya sangat mengagumkan.pantas dan kemas

  9. anak melayu says

    hem..aku nat tambah sikit…tahun lepas masa krisis ambalat tengah panas,sebuah pesawat peninjau+pengangkut TNI INDON telah jatuh. kerana kedua2 injinnya mati secara tiba2…sedangkan enjin tersebut baru diselenggarakan.
    sebab itu aku pernah kata…ATM sebenarnya tidak akan menggunakan jet pejuang..kapal selam atau senjata2 canggin jika perang…tapi kita tetap menang.

  10. palap says

    bro.aku da dpt maklumat name yg bkaitan projek tu….”scalar wave”.tp yg tu org puteh yg bangunkan..tp aku xpasti smda projek tu same dgn yg ATM bgun kn..try search utube..ade demo dia..smpaikan kalkulator RM 3.90 pun blh rosak..

  11. Mantoman says

    lol negara telah kita ambil tindakan yang sepautnya…jgan dok busy aja dengan masalah palestine – israel….sehausnya kita membantu dahulu jiran kita yang bermasalah (moro + selatan thai) \…kalau negara kita ditimpa masalah bukan oang jauh yang datang jengok tapi jiran kita yang terdekat aja datang membantu

  12. Mantoman says

    lol ape ape hal malaysia ada conquer Sumatra dulu lol nak wat Semenanjung MAlaysia kedua loooooool?

  13. Mantoman says

    -lol memang SG akan menang dulu kalau perang ngan malaysia (WE LOST IN BATTLE BUT NOT IN WAR)
    - aku percaya kita hanya bertahan dan tengok aja SG bedil tapi sebenarnya dia tak tau Agen ‘SALT GGK’ kita dah seludup masuk kat dalam Army HQ dia lol kene ugut Disband Army dia lol?

  14. marimar says

    bro
    andai bengang sekalipun jgn smpai rahsia negara kene cakap
    teruskan berahsia biar paranoid org2 Spore tu
    dan jujur ckp
    YA AKU PERCAYA DENGAN ATM
    sebab?
    berbanding ATM dgn bdk2 sbrg tmbak 2
    pengalaman kita lg bnyk
    dan ingat Msia masih ada banyak hutan
    siapa raja perang di hutan dialah raja perang di mn2 pun
    Spura ada ke hutan nk berlatih penggal kpala kita?
    HARAM
    kalau ada pun skit sgt

  15. palap says

    mmg perkara ni patut dirahsiakan..tp kebengangan aku kepada rakyat malaysia dan ahli politik dah smpai limitnya…stiap kali aku tnya soalan pd rakyat malaysia,sekiranya peperangan berlaku antara singapore dan malaysia,negara manakah yg akan menang?..kalo soaln tu aku tny 10 org,9org akn ckap singapore akn menang..aku sgt2 sakit hati pd rakayt malaysia yg xyakin dgn kemampuan tentera kita…

    padahal kita tahu singapore sgt2 takut apabila satu2 aset terbaru masuk dlm inventori tentera..salah satu yg tbaru respon mereka ialah pembelian jet eagle silent dn tank..tu sume respon thdap pmbelian sukhoi dn pendekar..musuh mghormati kemampuan kita,tp apa rakyat kita punyai rsa hormat pd tntera kita????

    kalo korg xpercaya ttg projek medan magnetik tu,tpulang pada korg..tp aku tahu benda tu telah wujud..lgpun ianya telah diuji xlama dulu di singapore dimana sistem grid elektrik mereka telah berjaya dilumpuhkan..korg search la mane2 sumber ttg kejadian di singapore tu..ianya adalah projek drastik DR mahathir kerana pd sblm tu kita hampir bperang dengan singapore(isu air 1988)..pd wktu tu kita xda aset2 yg tough spt meriam jarak jauh mcm g5 155mm skg ni..apa yg kita ada pd waktu tu beberapa misil bloodhoud tinggalan british yg juga dipunyai oleh singapore dgn bilangan yg lebih bnyak dan hanya komando2 yg sgt berani dlm myusup ke kem musuh.

    Hingga skrg xde tentera lain didunia ni yg berani sanggah yg komando kita sgt bkemampuan dlm mjalankan misi yg ditugaskan.korg tgk je la pujian2 yg melambung dr dunia luar skg hingga misi PBB pun kita yg ketuai..

    sbnarnya sgt banyak projek2 rahsia yg dijalankan kerajaan semasa Dr mahathir jd pemimpin.ape yg aku bgtau ni adlah salah satu je..ape yg shah paskal tu bgtau psal simpanan plutonium malaysia tbesar didunia juga benar..ianya diketahui dan projek drastik juga dijalankan iaitu empangan kenyir untuk menutupi sumber tersebut dr diketahui negara lain..so korg jgn la pelik kalo negara kita ni dah penuh ngn perisik luar..sbb tu SB n komando kita hebat..kewujudan perisik luar ni yg mbuatkn pasukan khas kita btambah cekap..masakan x si mas selamat boleh boleh dr bolos dr negara tentera robot yg kecil tu dn SB kita blh tngkap dia dgn msa singkat je..kalo korg nk uji kecekapan diorg ni mudah je..ko pi bunuk org n then ko tggu selang bbrape jam ko akn ditangkap..

    tp korg jgn risau skg..skiranya kita perang ngn singpore komfirm kita akan menang ..percayalah…kita dah ada peluru bpandu..kita ada berpuluh2 tank,sukhoi,meriam g15,jernas yg mana bilangannya berganda dr yg kerajaan umumkan..kalo korg ada time perarakan hari tentera darat baru2 ni,korg tgk brape bijik tank pendekar yg dipamerkan..jumlah dia dkt2 15bijik..TD ni giler ape nk pamer lebih 20% dr 48 bijik yg dibeli..mknanya masih byk berada dlm simpanan..padan la kita beli aset2 tentera ni jauh lebih bganda dr negara lain..lg baik korg bnyk mbaca dr join politik ni..

    so pesanan aku pd rakyat malaysia,jgn la korg memandang rendah kemampuan negara dn angkatan tentera kita..tlalu bnyak prkara yg korg tak tau..

  16. papafatin says

    tq bro,
    maklumat yang sangat mantap dan terkesan..
    kita kena biasa bermain pisau dan parang nampaknya lepas ni.

  17. palap says

    aku sokooooong….!!!!!!!

    99.8 peratus manusia didunia ini sangat mempercayai senjata canggih mampu membuatkan negara memenangi peperangan.btul jika merujuk kepada peperangan dunia ke-2 dan yang terbaru di Asia Barat..tp,sebagai orang islam,pernahkan anda dengar bahawa diakhir zaman nanti senjata yang digunakan hanyalah tombak,pedang dan panah..?????.peperangan akhir zaman adalah paling lama didunia ini sehingga kemunculan dajjal…

    Ape yang menyebabkan senjata2 tersebut digunakan sedangkan pada waktu itu berbagai senjata baru dicipta seperti misil,laser,radar,satelit dan lain2 yang canggih telah ada???????

    Jawapannya MEDAN MAGNETIK telah berubah dan terpesong disebabkan faktor-faktor yang tidak diketahui.disebabkan arah medan tersebut terpesong,maka segala hukum fizik oleh Cendekiawan terdahulu yang menjadi rujukan asas kepada pembinaan alat2 elektronik hari ini dan akan datang tidak dapat berfungsi dan tidak dapat diguna pakai memyebabkan manusia bergantung kepada senjata2 manual seperti senjata ringan raifal,machinegun dan lain2..kerosakan alat2 elektronik juga memyebabkan pembuatan bahan api dan letupan terhenti…lama kelamaan peluru,minyak petroleum tak dapat digali dan habis dan manusia akan bergantung kepada senjata dahulu kala seperti pedang,panah dan lain2……Sekiranya anda tidak percaya,search internet dimana yahudi telah menempah berjuta-juta pedang titanium untuk peperangan akhir zaman..mereka telah mengkaji isi kandungan al-quran dengan sangat mendalam dan juga merampas hasil kajian cendekiawan islam terdahulu sehingga menjadikan mereka bangsa yang paling maju didunia ini….credit to Adolf Hitler kerana berjaya menyekat kemaraan buat sementara waktu orang yahudi pada waktu hidup beliau..

    Berbalik kepada ATM,kenapa tidak diperlukan senjata canggih?????…Menurut maklumat yang aku dapat dari komando,ATM sedang membangunkan projek yang dapat mengubah medan magnetik disesuatu kawasan untuk sementara waktu(untuk pemahaman lanjut,baca artikel pasal ribut mgnetik)…Projek ini dapat mengagalkan fungsi elektronik setiap peralatan yang berada dalam kawasan lingkungannya…oleh itu,peralatan seperti GPS,laser,internet dan lain yang dioperasikan melalui perisian tak dapat berfungsi.seperti singapore yang membangunkan NAD(network Air Defence)akan dapat dilumpuhkan dalam beberapa minit!!!!

    Sebab itu panglima2 ATM sangat2 menekankan pembangunan modal insan setiap anggota terutama tentera darat..sebagai bakal pegawai tentera,aku baru faham kenapa barangan asas dalam tentera sangat teruk dan penggunaan paling optimum..sebagai contoh,khemah 180 yang telah koyak rabak masih digunakan..ianya adalah untuk melatih tentera kita supaya lebih efektif..

    komando kita juga diajar dengan kesusahan yang amat dan hasilnya adalah pasukan khas paling cekap dalam pertempuran..(rujuk kejayaan pasukan khas kita)..selepas merdeka,kejayaan2 demi kejayaan diterpa oleh tentera kita bermula dari zaman komunis,misi PBB hinggalah ke lanun2 somalia…menunjukkan pembangunan modal insan dalam tentera kita adalah terbaik!!!!!

    Simulasi Perperangan..

    Apabila singapore mula menyerang,sistem networking mereka dilumpuhkan dengan medan magnetik tersebut.segala senjata canggih tersebut tidak dapat berfungsi termasuk peluru berpandu dan jet pejuang mereka. .tentera darat malaysia yang pakar dalam peperangan hutan akan diaturgerak dengan efisyen dan pantas dengan hanya menggunakan peralatan asas seperti 3tan,kereta kebal dan perisai..hasil dari latiahn berterusan,meriam artileri yang mampu melakukan bedilan tepat tanpa alat elektronik akan membedil kedudukan musuh yang telah lumpuh dari segi perhubugan dan intergrasi antara pasukan..kemenangan akan dicapai oleh kita…

    logik perkara ini dapat dilihat dengan cara ATM melatih anggotanya dengan peralatan yang serba kekurangan bagi mengelakkan tentera kita bergantung kepada kecanggihan peralatan untuk bertempur..pembelian aset2 sebegini juga sebenarnya tidak berpadanan dengan luas negara malaysia..jika kemampuan kewangan menjadi batasan dlm pembelian aset tentera,ianya sangat tidak logik berbanding pendapatan negara..percaya atau tidak,siasat!!!!
    pembelian perlatan terbaru juga banyak dilihat penggunaannya secara manual tanpa bantuan elektronik…

    Pada pendapat aku juga,pembelian senjata2 canggih sperti jet sukhoi,peluru berpandu,radar hanya ‘DUMMY’semata2 ataupun bertujuan hanya untuk pemantauan semasa aman…dalam peperangan,ianya tidak banyak fungsi..maksudnya,tanpa radar,semboyan, bagaimana agensi2 keselamtan negara seperti polis hendak menjaga ketenteraman negara dengan pantas dan efektif.sistem peyampaian maklumat kerajaan adalah sangat berlainan dengan tentera…

    Sebab itu aku menyokong bahawa ATM tidak perlukan senjata canggih semasa peperangan..

  18. lps spm.... says

    broshah,
    berikan pandangan saudara mengenai kapal termoden yg akan dimiliki TLDM seperti yang dikeluarkan di akhbat utusan baru2 ini…

  19. pembantu makmal says

    confirm gowind class sebagai sgpv aka lcs?
    macam mane dengan blueprint meko A100?
    berapa bilion pulak blueprint gowind?

  20. says

    sudahlah soekarno dan tunku abdulrahman pon manusia, mereka juga punya silap.maksud soekarno cuma nak satukan negara islam nusantara .soekarno pon bukan tamak dia matipon tak de ape2 yg dia wariskan ke anak2 die kecuali ilmu.kite generasi muda patutlah memperbaiki keadan ini semua bukan memperuncingkan selame2nya.klo keadaan begini terus bagaimana nasib generasi muda islam kita,orang indonesia marahpon ada sebab pasal kapal 2 perang malaysia masuk kat laut indonesia berputar2 kayak provokasi.itu sebab mereka marah.indonesia lah baik tak bagi tembak.karna saudare dan seagame coba orang lain! dah habispon.

  21. says

    ujian berat antara hubungan indonesia dan malaysia semua itu ada hikmahnya,menjadikan kita semakin semangat mambangun kedua bangsa islam ini yang akan semakin maju dalam bidang ekonomi,technology dan agama serta kemiliteran.malaysia sebagai jiran dekat dan sesama islam sepatutnaya mendukung langkah indonesia memajukan technology dan askarnya.jangan curiga karna kita adalah sesama muslim.tanpa sebab yang berati tak kan indonesia nak ganyang saudara sendiri.kecuali malaysia yang memulai peperangan kan wajib indonesia mlindungi warganya dan ummatnya.wassalam.

  22. says

    betul… saya udah perna katakan pada kawan2.hilangkan kata2 ganyang malaysia,sila tulis malaysia bukan malingsia atau malingshit,begitujuga sila tulis indonesia bukan indog atau indonesial.dll yang akan membuat kita semua tersinggung,mari kita sling mamaafkan dan saling sapa AMIN.indonesia dan malaysia kata forumer malaysia seperti adik dan kakak.jangan saling curiga kita maju bersama.ok!! wassalam.

  23. azman says

    ASSALAMUALAIKUM…
    kat sini saye boleh lihat kiter sesama muslim bertengkar antara satu sama lain…..kenape x kite kuatkan peralatan ketenteraan kiter untuk bertempur dengan israel kelak…masjid al-aqsar perlu kite pertahankan sebab ia antara tempat suci bagi islam…andaikate semua pejuang hammas syahid…dah jadi jatuh hukum wajib kite berjuang kat sana…yang org indon tau nak mrh org melayu…betolkan akidah kita sendiri dan berdoa lah supaya ALLAH S.W.T menyatupadukan semua umat islam berjuang demi agama….renung renungkan…..

  24. anak melayu says

    kalau untuk pertahanan,aku percaya ATM,TUDM dan TLDM tak memerlukan senjata yang canggih2 mcm MEKO ,ASTROS II,SHUKOI..sebab bila peperangan bermula,tiada satu pun senjata ini digunakan oleh tentera kita..sebab semua PELURU BERPANDU,JET PEJUANG ,KAPAL PERANG/ KAPAL SELAM musuh akan musnah / jatuh sebelum sampai di bumi MALAYSIA. tapi aku percaya,klu aku tulis sebabnya..mesti SHAH PASKAL akan PUBLISH COMMENT aku mcm selalu….cuma nick name aku jer yg bertukar2..tapi email aku tetap sama….

  25. astomahawk14 says

    kepada bro Gempur Wira kita bukan membawa elemen pembangkang atau apa-apa . Kenapa pembangkang wujud? kebanyakannya kerana mereka inginkan perubahan. Saya akui penyelewengan itu berlaku dimana-mana. Tapi sebagai rakyat takkan kita nak biarkan ianya menjadi sinonim seperti cerita Hindustan? Soalnya Audit negara sendiri telah membuktikan terdapat banyak penyelewengan berlaku sehinggakan ada kes harga sebiji karipap boleh mencecah RM3 ( kalau tak silap). Kita tidak boleh membiasakan soalan penyelewengan di dalam pembelian peralatan tentera sebagai asam garam. Sekurang-kurangnya kita dapat mengurangkan kesilapan tersebut. Cuba kita contohi Singapura (bukan memuji tapi sebagai tauladan) kita amat jarang mendengar isu-isu pnyelewengan kuasa (saya biasa kesana kerana family ramai tinggal disana) berlaku. Bagaimana mereka membina teknologi pertahanan dengan kerjasama tempatan dan negara asing? Apalah salahnya kita menjadi negara pertama yang bersih penyelewengan? salah Ke bro Gempur Wira? Saya tidak pernah menolak idea – idea kerajaan yang memang terbukti kehadapan tapi masalahnya ada diantara mereka yang tidak amanah dan memntingkan diri sendiri…. ? Kalaulah betul mereka-mereka ini ikhlas kenapa tidak dari dulu lagi kita bina teknologi pertahanan yang ampuh?

  26. astomahawk14 says

    ramai org tahu salah guna dalam kerajaan memang melambak bukan kerana politik tapi kakitangan kerajaan yang tidak amanah termasuk sesetengah ketua/pemimpin jabatan kerajaan. Takpa kat dunia suka akhirat duka

  27. fatboy says

    saya pernah membuat satu lawatan ke dock membuat kapal di selangor.projek projek pembinaan kapal2 perang navy perlu diberi ke boustead because ade affliation antara diorg dengan navy. maksudnya, apa2 projek untuk memberi kapal, mesti lah ditawarkan kepada boustead dahulu baru diberi kepada orang lain. itu antara apa yang diberi tahu lah. more than that i’m not sure

  28. GEMPURWIRA says

    pendapat Gempurwira…

    seperti yang aku katakan perkara ini semua pihak sudah tahu dan seperti yang aku juga katakan ia tidak semudah yang kita lihat… ia cukup rumit namun saya tidak mengatakan ia tidak boleh di banteras…

    saya nak jelaskan, jerung ni pun bukan bodoh ia cukup bijak dan licik (pandai mkn pandai simpan)… ia gunakan org lain atau pihak ketiga kalau yang kena pun pihak ketiga atau ikan BILIS… undang2 malaysia bukan undang2 KOBOI nampak je MCM dia buat terus tangkap!!! bukan mcm tu saudara semua… ia melibatkan bukti yang cukup/sangat jelas sebelum menyumbat seseorang kedalam penjara… walaupun pencuri mencuri didepan mata anda sekalipun namun jika anda kurang cukup bukti, pencuri tadi masih boleh dilepaskan kerana bukti amat penting menyabitkan seseorang pesalah… itu antara contoh mudah…

    memang benar tiada sesiapa menyokong jerung namun yang pasti negara kita masih di tahap terkawal….

    • meko100 says

      memang terkawal, kalau dah cecah 1 juta trillion ringgit pun BN akan cakap masih terkawal..
      - sedih dengan mentaliti rakyat Malaysia yang seperti katak di bawah tempurung…

      • GEMPURWIRA says

        pendapat gempurwira..

        bginilah bro jika anda tidak suka kepada kerajaan teruskan saya tidak kisah… jika anda terlalu hebat berkata pasal rasuah dipersilakan…. cuma nak tanya apa yang anda tahu pasal prosuder pembelian persenjataan??? jika anda hanya tahu sekelumit sahaja berkaitan isu ini… baik anda jangan menyalak disini kononnya anda tahu segalanya…

        beginilah saudara bercakap tu tengok diri sendiri jika anda tidak tahu apa prosedur pembelian baik anda diam janganlah pula ada orang berlagak seperti dia tahu segalanya sedangkan ia umpama katak di bawak tempurung menyalak menyalahkan orang sedangkan dia juga buta tidak tahu apa….

        dan lagi satu tunjukkan saya negara yang benar2 bersih dari penyelewengan dalam pembelian persenjataan dunia dan sertakan buktinya… jika anda benar saya akan diam jika tidak baik jangan menyalak di blog ini…

        moral cerita jangan bawa sikap pembangkang di dalam diri anda jika ia wujud apa pun yang dikata anda tetap menegakkan anda benar…. tu dipanggil BODOH SOMBONG…

        • meko100 says

          kepada semua rakyat malaysia,
          mari kita pakat-pakat beri sokongan kepada corruption
          sebab negara lain pun ada jugak.

          • anak melayu says

            MASUK BAB POLITIK NI YANG MENYEMAK..!!!SINGGAPURA PUN BANYAK KORUPSI JAGA…!! TAPI PASAL PEMBANGKANG AKAN KENA SEMBELIH KALAU MAIN CAKAP JER…TAK MACAM KAT MALAYSIA..PEMBANGKANG BEBAS MEMBUAT FITNAF..TERMASUK TUDUH TUM MAHADHIR TENGOK VIDEO LUCAH DENGAN CUCU….!!!..LAS2..MAMPUS JUGA ORANG TU KAN….

  29. anakKelantan says

    meko100
    duit tk hilang..cuma dh bertukar tangan kpd kedai jual kereta BMW,mercedez,ferrari,bentley & macam2 brand yg lain

  30. GEMPURWIRA says

    pendapat gempurwira..

    seperti yang kita sedia maklum isu ketirisan pada saya semua negara menghadapi masalah yang sama… berikan saya satu negara yang tiada ketirisan 100% …

    masalh ketirisan ini tidak semudah yang anda katakan hanya menggunakan air liur boleh buat itu dan ini… jika hanya guna air liur sesiapa pun boleh berkata cara untuk mengatasi jerung ini…

    saudara laut/sempadan cukup luas dgn kakitangan yang tidak seberapa mampukah kita mengawal semuanya??? hatta negara israel yang lengkap berpagar dan cukup moden mengelakkan pjuang palestin masuk menyerang dgn serangan berani mati, namun masih ada yang bolos melakukan serangan dan satu lagi contoh, seperti US yang mempunyai kawalan sempadan yang cukup canggih namun masih tidak dapat menyekat kemasukan pendatang haram, barangan seludup dari memasuki negara tersebut.. inikan negara kita yang serba kekurangan jadi jangan hanya tahu bercakap selidik dahulu sebelum menghuraikan sesuatu.. penyeludup tu manusia saudara mereka bukan lembu yang tak tahu berfikir, isu rasuah tu hanya kes terpencil jangan disebabkan 2-3 polis yang menerima rasuah anda memberi kesimpulan mereka semua sama jangan sempitkan fikiran anda..

    macammana anda tahu maklumat ketirisan dari jabatan audit negara hanya masuk kedalam tong sampah dan kerajaan tiada mengambil apa2 tindakan??? fikiran anda jangan terlalu negatif saudara tanpa maklumat yang lengkap anda jangan terus menuduh jika hanya 1 atau 2 kes sahaja terus anda mengatakan semuanya sama rasanya anda yang bermasalah bukan pihak lain…

    tiada siapa menyokong jerung kerana penyelewengan berkaitan moral ia seperti masalah rempit.. boleh anda tamatkan masalah merempit ini sehingga ke paras SIFAR??? jika anda hanya pandai berkata2 menggunakan air liur, seperti saya katakan budak2 pun boleh berkata sedemikian bukan sukar berbanding jika anda ditempat mereka… kita hanya melihat dan bercakap memang tersangat senang tapi rasanya jika anda ditempat mereka mungkin tindakan anda pun sama sepertin yang sebelumnya….

    hanya pendapat Gempurwira

    • meko100 says

      memang tiada siapa yang akan bercakap mengatakan beliau menyokong jerung,
      tapi di malaysia, kroni yang makan duit tidak akan diambil tindakan,
      yang paling best, duit hilang tapi tak dak siapa pun yang masuk jel atau kena gantung..!!
      dah muak dengan alasan….

  31. Abu Amir says

    Salam,

    1. Setiap tahun lapuran audit dikeluarkan oleh ketua audit negara dan di bentangkan/ dibahaskan di Parlimen. Terdapat banyak berlaku ketirisan dalam pengurusan kewangan dan pembelian alatan.

    2. Apa tindakan yg diambil oleh kerajaan? 0
    Lapuran ketua audit negara terus dibakul sampahkan, seolah-olah ianya tidak wujud.

    3. Selagi ada org yg mempertahankan jerung ini dari diambil tindakan ketirisan akan terus berlarutan.

    4. Kalau benar perairan negara terkawal tak akan berlambak rokok seludup dan org pati kat negara kita? Kalau yg menyusup itu agen asing alamat punahlah negara kita.

  32. GEMPURWIRA says

    pendapat Gempurwira…

    pada aku tiada sesiapa yang menyokong jerung, ia adalah hakikat yang kita kena terima tiada yang bersih dalam pembelian aset pertahanan di dunia ini hatta negara arab saudi sekalipun walaupun KAABAH di negara mereka!!!…

    memang mudah kita berkata itu dan ini namun jika kita di tempat mereka boleh anda tolong selesaikan masalah jerung ini saudara??? jika kita tidak faham sistem pembelian atau urusan jual beli pertahanan jangan kita nak bercakap banyak!!! kalau anda begitu bijak dalam menyelesaikan masalah jerung anda ambil bahagian pencegahan rasuah dan saya nak tengok sejauh mana anda dapat selesaikan masalah JERUNG ini hingga ketahap 0% dalam negara ini!!!

    isu jerung semua pihak tahu dalam negara ini namun adakah ia ditahap yang meruncing??? jangan hanya mendengar khabar yang tidak diketahui kebenarannya anda sudah bising satu malaya mengatakan rasuah dan jerung??? kita tidak tahu cara pembelian dan mengapa ia menjadi begitu bukan semudah kita berkata yang bermodalkan air liur sahaja…

    pada saya seluruh dunia ada masalah seperti ini dan kita memang tidak terlepas dari masalah ini kerajaan telah cuba menyelesaikan masalah ini dan kita masih ditahap terkawal…. jadi jangan la hanya keburukan sahaja yang kita lihat tapi kebaikan seolah2 tiada langsung!!!

    hanya pendapat Gempurwira…

  33. meko100 says

    selagi ada ramai rakyat malaysia yang yang boleh menerima dan menyokong jerung,
    lagi ramailah jerung-jerung yang akan dilahirkan…
    dah muak dengan alasan…

  34. GEMPURWIRA says

    PENDAPAT GEMPURWIRA…

    Pada aku apa yang ATM buat semua bersebab kita yang tidak tahu hujung pangkal cerita terus nak persalahkan satu2 pihak jadi selidik dulu jika benar malaysia pilih versi DCNS Gowind Class pada aku tidak salah dan penguasaan pembinaan MEKO 100 adalah satu lagi kebaikan dalam pembinaan kapal perang negara kita, jangan bimbang blueprint MEKO 100 dalam genggaman jadi apa masalah jika ATM nak versi MEKO 100 bukan buruk atau pandai basi pun blue print tu bukan kita tak boleh jual design kapal tu pada negara luar yang berminat mahu memiliki kapal versi tu jadi jangan gelabah la…

    jika malaysia pilih GOWIND ini satu pendekatan yang baik dalam kita menguasai teknologi kapal stealth seperti kelas DELTA milik negara jiran… jika kapal halimunan pihak musuh maka kita juga perlu ada kapal halimunan ni… tak rugi jika kita kuasai pembinaan kapal kerana kita boleh jual pada negara luar jangan sempitkan fikiran anda hanya pada satu sudut sahaja …

    jadi bila nak memnyalahkan sesuatu pihak kaji dulu hujung pangkal cerita benarkah ATM membuang sahaja blueprint MEKO-100 tu??? jadi jangan kita hanya mendengar dari hanya satu sumber terutama khabar angin… salah cara begitu… selidik dulu baru tegur dan teguran tu ada lagi biar penuh berisi bukan kosong…

    TLDM bukan bodoh nak buat sesuka hati dgn budget yang limit.. mereka dah kaji dari segala aspek kapal perang yang akan mempertahankan negara ini… pasal JERUNG ke PAUS tu dah lumrah pada semua angkatan tentera dunia tiada negara yang benar2 bersih bila ia berkait rapat dengan DUIT/WANG/MONEY… tu dah sikap segelintir manusia yang ada sikap tamak haloba mementingkan duit dari segalanya…

    hanya pendapat Gempurwira…

  35. kl-kk-ptrjaya says

    tu..la bro shah…penat je lu ‘pi defend’ jerung2 tu…last2 blue print tang mane duit rkyt tang mane….tp design GOWIND’ mmg mantap giler…kalau jadi ambil terus yg kategori
    Multi-Mission Combatant bukan yg jenis peronda eez je….

  36. anakKelantan says

    sedih
    sibok nk praise ATM
    tapi pihak2 atas sendiri yg menghancurkan

    rotten from the inside……enough said

  37. anakKelantan says

    artic_sniper
    takpe kita curah lagi duit berbillion2 ringgit..Duit petronas kan byk lagi hahahahaha

    bankrap…….

  38. artic_sniper says

    Bukan MEKO-100 rupenye… Abis lagi la duit rakyat. Sepatutnya kalau MEKO A-100 tu ada flaws, kita perlu start belajar how to modified or solve the prob by ourselves. Patutnya project ni menguntungkan negara bukannya menghancurkan.

  39. meko100 says

    apa jadi kat ‘ blueprint ‘ NGPV yang Malaysia beli dulu ?
    duit habis berbillion-billion ringgit termasuk ngan corruption..!!!
    kalau 2nd batch nak amik design lain, apa rasional kita beli
    ‘ blueprint ‘ kalau tak nak tambah lagi kapal dari kelas dan design yang sama ?
    dulu cakap kos tinggi sebab blueprint,
    sebab beli bluprint nak bejalar berdikari, lagipun sebab nak buat dalam kuantiti yang besar
    iaitu sekitar 27 buah kapal..
    kata mereka jika buat sendiri, kos akan berkurangan..
    tapi sekarang lain plak…amik design lain,
    amik design DCNS Gowind Class tak kena bayar ke ?
    Malaysia ni lebih suka sibuk sign agreement dan ToT, tapi screwup..!!
    duit habis banyak, tapi return of investment totally screwup….!!
    kita tengok apa akan jadi dekat program AV8 ,
    jangan terkejut 2nd batch nanti diaorang amik design lain plak..!!

  40. SilentEagle says

    Kelakar gila Blogger ni, budak2 Boustead pun tak tau design mana yang akan dipilih untuk LCS ni sedap2 cakap MEKO A-100 yang dapat. Ingat, Kedah Class adalah projek PSC bukan Boustead yang mana Boustead adalah pak sanggup di masa kecemasan untuk bail out projek Kedah Class yang mismanagement. Sebab tu Boustead nak sangat projek LCS ni dan design yang bakap dipakai adalah daripada banyak calon, salah 1 calon panas adalah DCNS Gowind Class, design MEKO A-100 ada sikit flaw, asap selalu masuk dalam cabon sebab takde serobong asap, so nantikan kemunculan LCS ni, projek dah jalan dah, tunggu ajerlah

    • shahpaskal says

      Ya kesilapan saya, tidak sepatutnya pakai tajuk dan keyword Meko 100. Sepatutnya saya pakai NGPV sahaja…ada banyak syarikat yang sedang bersaing untuk kapal baru ini dan tidak semestinya Meko 100. Sekali lagi saya mohon maaf dan terima kasih atas teguran saudara

  41. AhmadMalaysia says

    yang pntg R&D berkaitan peluru berpandu perlu dimulakan drpd skrg..
    jika terlalu kompleks, upgrade sahaja peluru berpandu anti kapal serta anti pesawat yg kita ada…

    US sendiri pn menjadi maju setelah melakukan R&D terhadap senjata2 pihak nazi yg lebih canggih pd era perang dunia ke2…

  42. AhmadMalaysia says

    bgs gak malaysia membeli blueprint meko ni..
    skrg2nye kita sudah ada perkara2 asas dlm mencipta sebuah kapal perang walaupn jenis korvet….mgkn slps membangunkn meko A-100 ni, anak2 tempatan mampu mencipta sebuah kapal perang jenis frigate yg juga mempunyai teknologi stealth…tidak mengapa jika kita mampu menghasilkannya dalan tempoh 20 thn drpd skrg…

    atau pn kita cuba menghasilkn peluru berpandu anti kapal yang mampu sampai sasaran sejauh 300-400km serta peluru berpandu anti pesawat yang mampu sampai sasaran melebihi 180km….InsyaALLAH…

    • ibnuzailan says

      bermula dri sni…rajinkn lah tgn utk search psl military nie…bnde2 diorang tulis kt sni n ko plak rse plik ngn bnde tu try la cri maklumat psl bnde tu…

    • anak melayu says

      YA….!!!..MEKO sukar atau tidak dapat dikesan walau kedudukannya berada hampir dengan musuh….!!..tetapi RSN punya FORMIDABLE class frigate boleh dikesan dengan radar walau berjarak 240 kilometer!!!..cuma kapal RSN FORMIDABLE itu bersaiz kecil sedikit dalam paparan radar musuh…dalam kelas kapal perang 600 MT. atau sepanjang 70 meter dari saiz asalnya yg lebih kurang 116 meter. Tapi jika berjarak 240 kilometer pun dah boleh kesan….fikir2 lah…..lebih baik tak perlu beli mahal2….!!

  43. Chop says

    Salaam Saudara Shah serta kalangan pembaca.Pertama kali post dalam blog ini.
    Pertama saya mohon jangan dilayan post dari Uda Ahmad serta yang tidak berkenaan,hanya merendahkan martabat fikiran anda sahaja.
    Kedua saya sebenarnya terkilan kerana pembelian batch kedua NGPV.(atau SGPV,LCS,atau apa2 yang sewaktu dengannya) adalah untuk jangkamasa 15tahun,sedangkan semasa akhir 90-an dulu perancangan awal adalah untuk 27 buah kapal dalam jangkamasa 15tahun (ketika itu), jadi sepatutnya waktu ini (2010-2011) kita telah ,memliliki sekurang-kurangnya 18buah kapal dalam tiga batch.Sekalipun batch Jebat II dibina, kita masih jauh ketinggalan dari segi jumlah aset utama permukaan. Diharap pembelian aset utama permukaan yang juga dilakukan bagi memantapkan jumlah minimum.Pemilihan Boustead adalah dirasakan evolusi natural memandangkan sudah terlalu banyak dilaburkan bagi membina prasarana dan kemahiran anak2 tempatan,yang mana ramai antara mereka telah berhijrah ke SIN dek kerana ketiadaan kerja di limbungan,ini satu brain drain yang sangat kritikal.

    Salaam
    Cop

  44. artic_sniper says

    elok benar la ditambah kapal TLDM. kita pun xleh pasif sgt dah sekarang ni. Kerajaan pun patut fikirkan penubuhan kor marin kalau kapal kelas dokdo tu ada. Geografi Malaysia sebenarnya memang memerlukan QRF khas untuk sea to land assault.

  45. says

    Salam bro n reader yg lain..baguih la bila dh jd projek yg baru ni…cuma nak tgu pelaksanaannya jerr..
    Off topic sikit,baru2 ni saya g mancing area pelantar sotong…x de bot dr negara kita yg melakukan aktiviti perikanan disitu (maklumlah monsun dh nak start)..cuma yg herannya pg tu, tetiba jek nampak 11 bijik bot dari siam(pukat tunda) tgh dok curi hasil negara..bila tanya kt tekong, jawapan dia….”dah lama dah depa dok buat keje tu(dah 2 bulan)..”
    Masaalahnya bila nelayan kita buat report,x de tindakkan yg diambil…Sedihh tul laaa..Hasil negara diambil dgn sewenang2nya…
    sape nak jawab ni bro???

  46. Abu Amir says

    Harap2 kapal yg dibina lebih berkeupayaan dari yg ada. Kelajuan sekurang-kurangnya 29 knot. Walaupun tidak setanding friget jiran selatan tetapi biarlah ianya memberi impak yg mengerunkan. Barulah mereka berfikir seribu kali kalau ingin cuba-cuba menceroboh perairan kita. Tenaga mahir kita mampu menghasil kapal yg terbaik cuma memerlukan pemindahan teknologi luar dan pengawasan ketat oleh juruaudit. Harap2 tiada lagi kes jerung perkasa yg ambil kesempatan.

  47. pembantu makmal says

    salam semua

    ade banyak kriteria yang diperlu diprhatikan dalam pembelian sesuatu aset ketenteraan
    seperti counter trade(tukar barang) pasal tak sume kite beli sesuatu pealatan pakai cash.
    transfer of technology=ape yang diorang boleh bagi kat kita.cam program su.30mkm
    diorang akan menghantar seorang angkasawan malaysia ke iss
    tolong tegur kalau saya tersilap

  48. Slayohhh says

    kpada Bie,,kita kt sini bincang psal navy….
    tnggu la posting psal air force nnt….

    kalo btul pun krajaan nk bli MIG35,, ternyata pilihan yg tepat krana MIG35 dlengkapi dngn teknologi bru yg lbih cnggih serta enjin yg lbih brkuasa drpda MIG29…..

    F18 hornet tu pun dh usang,,patut ganti ngan Super hornet atau Strike Eagle….

  49. Bie says

    betulkah mlaysia akn mmbeli MIG35 untuk mggantikan MIG29….
    bagus la kalo cmtu…. jngn beli pesawat US,,nnt jd cam F18,…

  50. ashraf says

    malaysia perlu memperbanyakkan lagi penyelidikan pembangunan pertahanan maritim ni..biarlah dari sikit2 lama2 jadi bukit

    malaysia juga perlu menambahkan kapal logistik kelas dokdo untuk memperkemaskan lagi operasi TLDM..kapal selam kelas scorpene juga perlu ditambah bg memperkuatkan pertahanan negara..walaubagaimanapun ia bergantung pada kedudukan kewangan negara.

    soalan: boleh terang tak aper kelebihan kapal yang ada aegis sistem? malaysia ada tak aegis sistem?

  51. Jalak Lenteng says

    To Hazwan,

    Thanks bro for yr comment on S300. Tak terpikir saya smpai camtu plak. Baru paham.

    Tentang Meko batch 2 ni pulak, adakah kemungkinan dgn penambahan 6 buah lagi memerlukan additional helicopter Super Lynx. Kalau kena tambah TLDM hendaklah review penggunaan Sea Skua yg sebelum ni dikatakan gagal mengenai sasaran ketika latihan tembakan dijalankan. Kalau camtu eloklah ditukarkan dgn Exocet AM39. TLDM pun memang pelanggan tetap Exocet so shudnt be a problem kot? atau ni pun ada masaalah pulak dgn system integration lagi. En Hazwan ,yr comment again,plse.
    Apapun, bila dah ada 12 bijik Kedah class ni, legalah sikit rasanya sekurang2nya perbatasan negara lebih diawasi. Kapal pun tak overutilised dan crew ada banyak masa dgn keluarga, tak macamtu? Dapat lah diaorg arrange oversea trip to friendly foreign navies sambil tujuk2 kita nye new asset ni. Itu pun PR jugak tu. They deserved that.
    Lagi satu, bila dah siap 6 bijik batch2 ni , cepat2lah keluar LOI/LOA untuk batch3 pulak. Tak payahlah tunggu LIMA ke DSA ke baru nak announce sbb yg saya paham 27 bijik ni semua dah masok dlm budgetnya awal dahulu. So pembangkang tak boleh menyalak lagi.
    Kitaorg kat sini pun frust menunggu bilalah nak announce. Boleh stress tau.

  52. ngomong doank says

    Yang layak terima pujian cuma Tuhan yg maha Esa. Malaysia memang tidak sebesar Indonesia,cabe rawit (cili api) juga x sbesar cabe merah. Yg memulai konfrontasi adalah indonesia bukan msia,jelas ada kedengkian dibalik tindakan itu.

    Sukarno pikir dapat rampok tanah mlayu dengan mudah,tapi sejarah membuktikan dia salah.silakan saja jika ada yang mau mengulang.malay x memulai isu yg timbul murni miskomunikasi / x di sengaja dan telah diperbesar oleh media indo yang didominasi asing yg berniat melagakan msia n indo

  53. Wong Jowo says

    Salam buat saudaraku shah serta anggota blog ini.
    Tahniah dan ucap selamat buat anda semua khususnya sudara ku disemenanjung.

    Pada penelitianku, kalian sudahpun memiliki sistem pertahanan militer yang modern agak terkehadapan sedikit mungkin sekitar 10 ke 20 tahun (atau mungkin lebih lagi jika tidak keterlaluan untuk dikatakan) berbanding saat ini.Melihat kepada kondisi ekonomi juga sosial kalian yang sangat nyaman. (Bahkan jauh lebih nyaman sebenarnya jika ingin dibandingkan dengan tetangga diselatan).

    Mungkin karena sifat bangsa kalian yang sangat suka merendahkan diri, kurang menonjolkan kelebihan yang ada dan sering bertolak ansur (bangsa kamu adalah juara diplomasi-dunia menyaksikannya). Hal ini agak sulit untuk dipahami bagi mereka yang bukan bidang ahlinya.

    Teruskanlah kalian,demi meninggikan nama agama anutan serta memartabatkan silang persaudaraan bangsa.Karena sekarang dunia sedang memperhatikan kalian.

  54. fix says

    salam bro shah,thanks 4 update..

    lpas ni tldm ley la cari blueprint kapal destroyer n aegis system plak…
    air defence meko 100 ni knape x upgrade ngan aster 15 or 30?
    paling x pon 30km ntok conventional war zaman skarang…

  55. ashraf says

    oooo…thanks,,kwan2,,aku ni minat gak bab2 tentera ni..tp kurang pengetahuan skit…nak tanye…adakah kapal2 perang di malaysia sudah mempunyai teknologi stealth?

    agak2 korang la…setuju tak kalo F35 lightning 2 mengantikan MIG 29? atau ape pesawat yang kawan2 rase sesuai untuk mengantikan MIG 29?

    • ibnuzailan says

      kelas kedah tu hampir stealh la kot…

      wooo..bro…nie psl kapal perang bro bkn psl kapal terbang perang…walaupapepon wa x stuju F-35 dlm inventori….1st sbb belum terbukti kemampuan…2nd terdedah dengan penganiayaan US…3rd mahal sgt, mungkin tunggu negara kita berpendapatan tinggi kot bru boleh beli…

    • Hazwan says

      F35 mahal sgt sampai ade di klangan general israel x setuju nak beli. diorang beli pun pasal kene pakse and in lower numbers. apatah lagi malaysia?

  56. Jalak Lenteng says

    Saudara Ashraf,

    Yg saya fahamlah, tak dapat dikesan radar tu maksudnya pantulan frequency radar itu telah dikelirukan oleh kapal yg nak dikesan atas sebab2 seperti pengurangan haba (heat signature) seperti yg diterangkan diartikel atas dan design bentuk kapal itu juga memainkan peranan untuk memecahkan pantulan radar itu yg akan memberi radar cross section (RCS) yg mengelirukan operator radar musuh. Lebih kurang camtulah. maaf kalo tak dapat terangkan dgn cara lebih mudah lagi, mungkin posters lain lebih arif dan boleh tambah lagi.

    Mengenai SAM yg sesuai untuk Malaysia, macam2 ada. Saya pilih S300 buatan Rusia yg jaraknya melebihi 100km dan ia juga merupakan missile anti ballistic. ATM pun ada beberapa jenis manpads dan Jernas. Patriot dari US pun bagus tapi anda tahu la kekangan yg ada. Kalau dia embargo susahlah kita . Rusia tak camtu.

    • Hazwan says

      S300 susah nak integrate i n TUDM air defence network pasal malaysia pakai western based system. kalau beli pun just as a stand alone system that might shoot down even our plane. Kalau x integrate mmg payah. During South Ossetia war 2008, russia byk tembak kpl terbang sendiri sbb air defence assets diorang x integrated……

      http://en.wikipedia.org/wiki/2008_South_Ossetia_war

  57. ashraf says

    kita tidak kisah pon indon nak bina aper pown….kami di sini tidak pernah bermusuhan dengan indon..aper yang dikesalkan ialah mentaliti mereka yang suka menghina malaysia..tp..kami masih lagi bersabar dengn karenah pendatang indon di malaysia..kerana pemikiran kami penuh dengan sikap toleransi dan semangat serumpun terhadap pendatang indon…

    aku ni..tak beraper terer bab pertahanan..tp nak tanye…kapal2 yang tengah bina tu tidak dapat dikesan radar? Kenapa malaysia tidak mementingkan sistem pertahanan (SAM)? agak2 korang la aper SAM yang sesuai untuk malaysia?

  58. azudin says

    salam.. pd pandangan sy.. MALAYSIA sewajarnya menguasai sepenuhnya semua teknologi pertahanan di laut mahu pun di bawah laut.. Ini kerana MALAYSIA adalah negara MARITIM.. bahkan suatu ketika dahulu dalam sejarah peradaban dunia, kita (ASIA TENGGARA) merupakan antara penguasa di lautan… oleh itu, pembelian ‘blue print’ sesuatu teknologi adalah asas ke arah penguasaannya kelak.. sy mendoakan MALAYSIA amnya mampu muncul sebagai antara KUASA TENTERA MARITIM yg hebat.. AMIN….

  59. Tentera Islam says

    saya harap kerajaan malaysia membangunkan keupayaan teknologi pertahanan elektronik bagi setiap kapal TLDM (dengan keupayaan penyerak dan pengumpan elektronik apabila diserang dengan peluru berpandu dan torpedo musuh) teknologi multi role yang ada pada TLDM seperti anti-kapal selam, anti-kapal dan anti-pesawat dalam 3 dimensi menyakinkan kewibawaan TLDM sebagai kuasa digeruni dan disegani pihak lawan!! Dan kuasa tembakan dan jangkauan peluru berpandu hendaklah dipertingkatkan dalam radius 100km ke atas..Sistem radar dengan radius yang jauh haruslah di fikirkan.. Dengan keupayaan stealth mengurangkan tahap haba dapat menjamin keselamatan kapal TLDM. TLDM seharuslah mengguna pakai enjin turbo jet mengantikan kipas jika ada seperti kapal LCS U.S..

    Dengan ini tahap dan kedaulatan negara ampuh dari sebarang anasir jahat!!

    sekian..

  60. Syah says

    Kalau kita perhatikan juga..banyak kapal kapal kita tidak dilengkapi dengan CIWS..Adakah sistem pertahanan Pasif dapat mengatasi ancaman Peluru perpandu anti kapal…..
    yang kedua pula kenapa Kerajaan kita tidak membangunkan Frigate atau Korvet..sebab pada pandangan aku la…nama SGPV lebih lembut kalau berbanding dengan Frigate dan korvet…kita tidak akan dianggap sebagai memulakan perlumbaan senjata…. tetapi SGPV Kita dilengkapi dengan sistem sama seperti korvet dan frigat….

  61. says

    Bro
    X kisahlah bro sapa pun bising bile kerajaan budget berbilion ringgit utk projek mega. Depa bimbang ketirisan beb. Xleh compare dgn Singapura. Tengoklah indeks rasuah kita compare dgn Singapura.
    Jika depa ada niat lain kita boleh buat apa. Depa pun rakyat dan parti depa halal/sah.
    So pendapat saya. Projek nilai seringgit pun xpa. Yg ptg ketelusan. Tak kira BN/PR. Anyway projek pemodenan ATM ni mmg patut dilakukan.
    p/s: Banjir teruk di Kedah Perlis. ATM xde batalion/briged/trup khas memabntu utk kes2 bencana alam ni ka? Tolong cuci rumah/jalan, buat jambatan sementara dlll

  62. ibnuzailan says

    btol2..aq pon nek meluat…nk memilitary, memilitary je la…politik gi nyah… pape pon seb bek de org cam ko shah…kdg2 trbukak jgk minda..

    tp shah psl bnde nie:
    44.Hanya Itali sahaja yang berjaya menjual pesawat induk kepada negara luar sedangkan negara lain membuat kapal induk untuk kegunaan sendiri.

    HTMS Chakri Naruebet adlh kpl induk tentera thailand yg dibuat sepanyol…

    kpd RED..
    segala yg berlaku adalah dgn kehendak Allah..pandanglah musibah itu dgn berhikmah, mungkin ada sesuatu mengapa berlaku 2 musibah spt mentawai tsunami dan gunung merapi dlm masa terdekat…kejadian alam itu ada sebabnya…

    semoga kamu tidak memisahkan kejadian alam ini dengan pencipta-Nya…

    • ibnuzailan says

      ehhh…jap2…org indonesia nie nk hape ha? perang ea? korang nk perang? suke sgt ke perang? hobi ea? dpt ape kalo dh perang? duit brtambah? jd kaye ke? maju terus? nampak hebat? mewah ke kalo time perang tu? selesa hidup? selamat hidup?

      konklusinya…kita tidak dapat apa2 dari peperangan

      sebagai contoh, Korsel tidak mahu berperang dengan Korea Utara walaupun mereka tahu yang kapal perang cheonan mereka ditenggelamkan korea utara…kerana apa? kerana mereka tahu jika mereka berperang, mereka akan kehilangan kehebatan ekonomi..

      jika kerana sebiji kapal perang itu mereka berperang, meraka hilang kekayaan ekonomi yang sedangkan kekayaan ekonomi mereka itu boleh membeli berpuluh2 lagi kapal perang yang jauh lebih hebat dari cheonan itu..

      mereka juga boleh berperang kerana kehebatan ketenteraan mereka jauh lebih hebat dari korea utara disamping didokong oleh US..disebabkan mereka berfikir, jadi mereka pilih untuk memberi amaran sahaja kepada korea utara…kamu tidak terfikir tentang ini?

      sedangkan korsel itu kehilangan aset kerana diserang itu pun tidak mahu menuntut rugi, apatah lagi kita antara dua negara yang tiada kes serangan ketenteraan dari kedua2 pihak…

      semoga orang indonesia terdiri dari kalangan orang2 yang berfikir panjang..

  63. says

    salam. saya rasa elok saudara syah paskal fokus tentang informasi dan isu terkini berkaitan peralatan dan inventori tentera..tak perlu lah ulas soal korupsi, rasuah, dan berpolitik.

    kalau kelapa di pasar borong yang harga 60sen, tetiba boleh naik rm1.20, sedangkan selang 1/2 batu aja antara pasar dan kem, apatah lagi soal senjata, peluru dan kenderaan..

    memandangkan syah ada contact dgn orang besar, tolong pesan, rakyat akan tanya setiap sen yang dibelanja, kalau pun tak di dunia, kat akhirat nak lari mana?? kena ingat, hak orang jangan diambil mudah, biar apa juga agama, atau kategori kafirnya org tu.. kena ingat, bukan orang dacing sahaja bayar cukai, orang bulan dan roket pun bayar cukai..

    agak-agak kerajaan berani tak cakap, sapa yang tak undi dacing, tak akan dapat subsidi, tak boleh komen apa gomen buat, dan tak perlu bayar cukai… ada berani ka? (hari ni umum, esok terus semua tokey dan taikun ngaku parti lain…) sebab tu bila beri komen atau ulasan, jangan ungkit sangat soal politik, lebih baik fokus soal military sahaja…

  64. Jalak Lenteng says

    Wahai saudara Jakaria Ismail,

    So what??Saya rasa anda tersilap blog, Anda sepatutnya masuk situs pertahanan anda, bukan disini. Kami tak berminat dgn informasi yg anda kemukakan kerna kami sedang berdiskusi mengenai pembinaan Meko 100 batch 2. Kalau mau berdiskusi silakan asal tidak lari dari tajuk. Masaalahnya disini saya dapati kebanyakan posters dari Indonesia semacam ada satu sikap “story teller” yg ingin menyatakan satu persatu apa yg kamu buat dari sekarang hingga tahun 2020. Sila objektif dalam penulisan kamu. Rudal itu apa? Nak pahamkan penulisan kamu pun satu hal.

    Untuk saudara Red,
    Kalau kamu sukar nak terima yg bencana itu berlaku dgn izin Allah itu kamu punya hak. Kami di Malaysia ini meletakkan segala2 berlaku dgn izin Allah jua. Berapa tinggi ilmu geologi seseorg itu belum pernah ada yg dapat membuat prediksi yg tepat bila berlakunya bencana dan impactnya, maka disinilah kami letakkan kekuasaan Allah itu melebihi segala2nya. Itu saja. Apapun saya suka cara saudara berbicara, kerna saudara mempunyai adab. Inilah yg selalu kami nantikan bila berdiskusi dgn kepala yg sejuk.

  65. Puas menunggu says

    Hey jakaria..Who cares???

    Assalamualaikum bro shah!!hai puas jugak saya tunggu.Nice posting bro.Keep it up

    • kraken says

      apa kata kita semua jangan layan semua indon-indon yang menyemak nie ,
      dan kalau boleh jangan tulis langsung perkataan indon atau indonesia dalam blog ni.
      aku naik meluat dengan indon-indon nie,
      buat semak..!!

  66. Jakaria Ismail says

    BATURAJA (Sumatera Selatan) – Uji coba peluncuran empat unit rudal R-Han 122 yang dipusatkan dilapangan Dodik Latpur Rindam II/Sriwijaya Km 8 Kemelak Baturaja, Sabtu (6/11) kemarin berlangsung sukses.

    Rudal pertama dan kedua diluncurkan pukul 13.40 yang penekanan tombol peluncurkan dilakukan oleh Menteri Pertahanan RI Prof DR Ir Purnomo Yusgiantoro MA MSc didampingi Menristek Suharna Soeryapranata, Kasum TNI Marsmadya TNI Edy Harjoko, Sekjen Kemhan Marsmadya Eris Heriyanto, Kabalitbang Kemhan, DR Ir Pos M Hutabarat MA serta Direktur PT Pindad Adika Seodarsono.

    Peluncuran R-Han 122 kedua dan ketiga dilakukan pukul 14.00 yang penekanan tombolnya dilakukan oleh Gubernur Sumsel Ir H Alex Noerdin SH didampingi Pangdam II/SWJ Mayjen TNI Agus Gunaidi Pribadi dan Kapolda Sumsel Irjen Pol Hasyim Irianto.

    Empat rudal berkaliber besar ini terdiri dari tiga unit warhead smoke (asap) dan satu unit wearhead live (tajam) yang diluncurkan lapangan tembak Dodiklatpur ini jatuh di Pusat Latihan Tempur Martapura OKU TIMUR (sesuai target). Sebelumnya tanggal 12 Oktober lalu sudah dilakukan uji coba peluncuran pertama.

    Yusgiantoro dalam jumpa pers seusai peluncuran mengatakan roket R-Han 122 merupakan hasil kerjasama yang sinergi antara Balitbang Kementerian Pertahanan RI dengan Kementerian Riset dan Teknologi (KRT), Pindad, LAPAN, Perguruan Tinggi dan pihak terkait lainnya.

    Selanjutnya melakukan integrasi rudal dengan penambahan warhead (hulu ledak) sehingga rudal berfungsi sebagai senjata yang memiliki daya ledak yang optimal dengan sasaran darat ke darat dengan jarak tembak antara 110-140 km. Dengan adanya integrasi prototipe roket warhead diharapkan dapat dimanfaatkan sebagai Alutsista TNI yang selama ini masih tergantung dari luar negeri.

    Serangkaian ujicoba rudal itu, disebut sebagai bagian target awal pengadaan sebanyak 1500 rudal di Kementrian Pertahanan RI, untuk peningkatan alat utama sistim persenjataan (alutsista) TNI.

    “Setelah ini tidak ada lagi uji coba, kita akan segera masuk tahap komersial (penjualan),“ kata Menhan seraya menambahkan hingga tahun 2014 minimal akan diproduksi 1500 unit roket untuk kebutuhan alutsista TNI AL.

    Dipilihnya daerah Baturaja menjadi ujicoba dan peluncuran dengan pertimbangan daerah ini paling pas karena memiliki kontur alam yang dianggap sangat cocok. Pasalnya, daerah tersebut cukup aman dan jangkauan penduduk dan jauh dari pemukiman penduduk.

    Dikatakan Purnomo, keberhasilan peluncuran berkat kerja keras selama enam tahun terakhir. Pada tiga tahun pertama, sebagai tahap penelitian dari institusi terkait seperti LAPAN, PT DI, PT Pindad, Balitbang dan Kemenristek. Hasil penelitian lalu disatukan/kolaborasi bersama Kemenhan yang menghasilkan ujicoba peluncuran.

    Pembiayaan untuk pengadaan rudal itu sendiri menurut Purnomo akan dibiayai melalui APBN. Untuk satu rudal yang memiliki daya jangkau sekitar 140 Km tersebut membutuhkan biaya Rp 175 juta. Harga pembuatan rudal produksi dalam negeri itu dinilai lebih murah ketimbang harus membeli rudal dari luar yang cost-nya lebih mahal.

    Rudal-rudal ini nantinya akan dipasang di perbatasan Kalimantan Barat dan Timur serta kepulauan Riau untuk matra darat. Disamping itu juga akan dipasang di sejumlah KRI combatan untuk mengawal Selat Malaka dan Laut China Selatan. Sebagai catatan Indonesia saat ini tengah membangun 100 Kapal Cepat Rudal untuk kebutuhan 4 tahun ke depan. Satuan kapal cepat rudal untuk armada barat baru saja diresmikan oleh Kasal minggu lalu dengan kekuatan 16 KCR dilengkapi dengan rudal C802. Nantinya satuan KCR ini akan mencapai 45-50 KCR untuk mengawal Selat Malaka dan Laut China Selatan. Sebuah KCR mampu melaju dengan kecepatan 40 knots dengan 2 rudal, motto tempurnya: hit and run.
    Reportase :Leni Juwita (Tempo_News)

    • Hazwan says

      Ni bukan rudal/misil. Ini adalah roket 122mm. BTW, specnyer salah dong. B-Han 122mm jarak maksimum adelah only 12km…..compared tu BM-21 Russia milik TNI Marinir 30-40km.Why make this rocket yg lg low quality dr ape yg mu ada?Licensed manufactured la BM-21 lagi bagus bersama rokect nyer. Malaysia pakai ASTROS II, amunisi nyer byk dibuat di Malaysia and they have various range 20-80km……

  67. Green says

    Indonesia nak beli 180 jet SUKHOI ???? Banyak sangat jumlah ni ha. macam mana nak maintain pulak. bukan sikit oooo… lagi satu bro shah kalau berita ni benar apa pulak yg jadi pd program ushasama buat jet dengan korea dulu.

    Tapi apa pon tahniah kepada TLDM , saya ni bukan tentera tetapi amat meminati peralatan dan aset ketenteraan . saya banyak mengikuti dunia kenteteraan . Oleh itu saya sangat berharap ATM malaysia mampu memodenkan Aset dalam jangka terdekat ini.

    Didalam entry yang akan datang boleh tak Bro Shah cerita sikit tentang perkembangan berkenaan pembangunan Jet Pejuang terbaru US JSF F-35.
    terima kasih,

  68. Wong Jowo says

    Kepada kalian nasionalis jawa,udah-udahlah kalian dalam memperbodohkan bangsa dan tanahairmu sendiri.Dengan segala peristiwa pedih serta segala macam kechelakaan bahkan nyatanya adalah teguran-teguran keras dari gusti ALLAH penguasa sekalian alam,yang mana ianya amat menyentuh hati-hati bagi mereka yang mahu memahami.
    Usah diturut nafsu serakah yang gila bagai taufan prahara membadai hati kalian,kembalilah kepada diri kalian yang yang mulus suci.

    • RED says

      Saya hendak bertanya pada wong jowo..
      Dari mana saudara tau bencana2 itu teguran dari Allah?? Dari mana anda tau itu adalah kutukan dari Allah?? Anda hanya manusia biasa yang tidak tau apa yang Allah inginkan pada umat-Nya. Bagaimana jika itu bukan teguran, melainkan hanya peristiwa alam biasa atas seijin yang Kuasa??

      Jika anda tau ilmu geologi, maka anda tidak akan sembarangan bilang itu teguran Tuhan semata. Sebaiknya sebelum berkomentar menganai bencana alam, anda belajar ilmu bumi dan semacamnya dahulu. Peristiwa gunung merapi dan gempa bumi sudah di prediksi oleh para pakar. Jika anda mengerti sedikit saja mengenai geologi maka anda akan mengerti mengapa gunung tersebut meletus, tidak sekedar cuma cakap itu teguran Allah.

      Ilmu agama mesti lah sangat baik kalau di sandingkan/ di barengi dengan ilmu pengetahuan dan semoga teman2 dr malaysia yang sering ucap bencana itu teguran dr Allah, ada baiknya pelajari dulu ilmu geologi.

      Saya akan mengatakan sedikit sahaja bahwa gunung merapi adalah gunung teraktif di dunia yang tiap 4 tahun selalu meletus. Mungkin itu bisa menjawab dr sisi ilmiah. Dan ada baiknya kita tiru sedikit prinsip orang yahudi yang mencari jawaban dr sisi ilmiah dahulu sebelum “pasrah” pada Tuhan. Itu lah yg membuat yahudi dapat maju dan terus menerus mencari jawaban atas masalah di dunia ini.

      • eric says

        Salam Saudara RED…
        Bagaimana pula dengan negara pakistan yang sedia maklum kita tahu adalah sebuah negara panas(gurun) boleh terkena Banjir Besar????Melumpuhkan seluruh negara itu..
        Apakah faktor geologi nya???
        Bagaimana pula dengan Malaysia yang juga pernah terkena Tsunami pada tahun 2004 yang lalu???
        Apa Faktor geologi nya pula???
        Adakah semua itu perkara biasa???
        Yang juga biasa dalam meragut ribuan nyawa???
        Bencana Alam Biasa tidak akan meragut ribuan nyawa warganya…
        Anda Harus Ingat,Kita Semuanya adalah Umat Akhir Zaman…
        Petanda atau Bala dari Allah S.W.T adalah peringatan “DariNya kita datang dan kepadaNya juga kita dikembalikan..”
        Wallah Hualam…

  69. shahpaskal says

    Tidak mengapa jika ada kehadiran warga Indonesia. Sekurang-kurangnya kita dapat mengetahui perkembangan militari Indonesia yang sangat jarang dipaparkan oleh media Malaysia.

    Lagi pun setakat ini kebanyakkan pengunjung Indonesia tidak pernah menggunakan bahasa yang tidak sopan dan tidak ada sebab kita harus memusuhi mereka. Kalau ada pun, kita harus berdebat dengan profesional dengan mereka. Hujah dari perdebatan kita itu diperhatikan oleh pembaca kita dan juga Indonesia. Jadi hati-hati apabila berdebat, gunakan fakta yang benar dan terbaik.

  70. GEMPURWIRA says

    dari GEMPURWIRA…

    pada semua yang memberi idea, soalan atau pendapat silala utarakan secara rasinal, berhemah, baik, tiada berbau provokasi adalah lebih baik…

    kita berbincang secara profesional dan secara berilmiah pada saya itu lebih menguntungkan…..

    pihak indonesia memahami keadaan sebanar dan kita juga memahami keadaan indonesia agar tiada lagi wujud percanggahan MAKLUMAT seperti sebelum ini…

  71. RED says

    Di atas saya ada provokator wkwkwk..
    Provokator ky gt yang senang liat orang ribut..

    Sila di lanjutkn diskusi nya pak cik..

  72. mateng aji says

    pembangkang tidak mempertikaikan pembelian senjata negara,tetapi skandal yang saudara sebutkan.berapa banyak pembaziran wang rakyat.jujualah dalam pendirian.tq.

  73. ngomong doank says

    Jangan pikir semudah makan bakso mau ganyang malaysia, waktu konfrontasi thn 60an dulu lg pesawat jet avro vulcan yg bawak bom nuklir standby d butterworth jika sukarno bikin ulah.

    Untunglah msia tidak joint indonesia, jika tidak habislah melayu dijajah jawa hasil bumi dirampok buat dmakan jawa.pertamina aja rugi diperkosa org2 sendiri padahal jika dikelola dgn bener semua daerah bisa menikmati pembangunan.

  74. RED says

    Kepada teman2 Indonesia

    Kita tak perlu gaduh dengan situasi mcm ini. Peningkatan belanja TNI yang besar tak perlu di anggap sebagai sesuatu untuk melawan Malaysia, saya yakin petinggi2 TNI dan pemerintah tiada maksud ke situ. TNI lebih memikirkan bagaimana Indonesia negara kita tercinta punya kedudukan yang kuat di pergaulan global dan TNI lebih perduli kepada perajuritnya yg saat ini kesulitan menjaga luasnya negara kita karna tidak sebandingnya alutsista dgn luas negara

    Keributan2 Malaysia -Indonesia selama ini pun sudah di poles oleh media2 baik indonesia mau pun malaysia dan hal ini tentu sudah tak perlu di tanggapi secara berlebih oleh petinggi pemerintah kedua negara

    Kita patut lah berbangga pemerintah ada program modernisasi alat perang TNI kita tp tak perlu kita sombong dan lantak. Biarkan alat perang tersebut di gunakan dengan baik oleh TNI kita sebagai pihak yang berwenang terhadap alat2 tersebut. Satu hal yang perlu kita tanggapi positif dr belanja tersebut, kita sebagai rakyat biasa tak perlu ragu lg dengan ancaman2 pihak mana pun yg cuba ganggu kedaulatan tanah air kita

    Kita mesti maklumi pembinaan Meko A-100 ni untuk TLDM untuk menambah aset2 kapal mereka yg sebagian jg sudah mesti di ganti. Kita pun ada program yg lewat PKR dan kapal trimaran yg nntinya bs bawa di integrasikan dengan senjata rudal. Jd tak perlu jeles bro..

    Lebih baik kita jaga bersama selat malaka tetap aman. Itu lebih indah.. ^_^

  75. Jalak Lenteng says

    Kepada Uda Ahmad,

    Kenapa melenting dong? kalau M’sia tak buat projek NGPV pun akan kedengaran laungan “Ganyang Malaysia” dari masa kesemasa. Kalau TNI-AL mau bina 1,000 kapal pun kami tak kisah kerna itu hak kamu. Bayangkan sekarang ni asset kamu yg kurang pun mau “Ganyang M’sia” apatah lagi kalau sudah ada banyak kapal. Saya kira mesti kamu laungkan “Gelek Malaysia”. Pokoknya berapa kuat pun kita adalah lebih baik diam. Kadang2 sindiran org M’sia terhadap kamu semata2 kerana meluat dgn sikap Chauvinist warga kamu yg semangat nasionalismanya tak bertempat. Pak SBY tak berkecil hati mengenai insiden di Bintan tu, cuma dia malu kerna petugas KKP memberi alasan bodoh yg GPSnya kehabisan bateri. Satu lagi kenapa lari bila marine M’sia datang kalau ia betul2 dalam perairan kamu. Semua fakta ini kalau dikemukakan di mahkamah antarabangsa kamu akan ditertawakan saja. Masaalahnya dong, nelayan kami menghadapi lanun yg beruniform. Insiden itu membuktikan lanun yg beruniform itu telah kantoi ketika melakukan rompakan. Itu sbb lah maka keluarnya alasan yg tak munasabah. Lain kali kalau mau mulakan patroli, pastikan kamu beli bateri banyak2 supaya GPS tak kehabisan power dan tak tersesat.

    Satu lagi, saya gembira mendengar yg TNI-AU akan memileki 180 buah pesawat Sukhoi. Banyak tu dong, kemana datangnya uang nak bayar. Kami beli 18 Su-30 pun hampir RM5 bilion makanya kamu kena sediakan RM50 bilion kurang2nya untuk memileki Sukhoi tu. Kan baik RM50 bil. itu digunakan untuk membangunkan negara kamu yg jauh ketinggalan dlm bidang infrastruktur, banyak manfaatnya lagi. Maaflah saya agak sukar untuk menelan informasi yg saudara kemukakan. Apakah kamu jugak sama seperti Metro tv. Apa pun Syabas saya ucapkan kpd TNI-AU/AL supaya menjadi satu kuasa yg ulung di Nusantara ini. Tapi bila sudah kuat janganlah nak Ganyang orang lain. Saya dengar laungan ini sejak saya kecil2an lagi sampai saya mengandaikan yg “Ganyang Malaysia” merupakan lagu kebangsaan Indonesia.
    Lagi satu, kamu akan memileki 274 KRI, fuyooh banyak tu, salute lah TNI-AL. Banyak bateri nak beli tu!!!!! Apapun maafkan saya kalau tersinggung namun isi hati mesti diluahkan. Jangan sorok2.

  76. izwan90 says

    Salam, akhirnya diupdate jugak blog ni akhirnya…lma da tunggu bro shahpaskal….artikel yg amat menarik untuk dibaca….xsangka ada lagi “mamat seberang” dtg kt blog ni nk wt provokasi lg kt sini…sy cdgkan pada smua rakyat malaysia xyah layan dowg ni…biar dowg dgn dunia fantasi dowg…klo dilayan lagi dia menyemak..mcm2 budak…so biar kan je “budak2″ ni ngn dunia dowg sendiri…keep it up bro shahpaskal!!

  77. GEMPURWIRA says

    Pendapat Gempurwira…

    damai jangan saling salah menyalahkan kelak tiada gunanya…

    Dari pihak malaysia ada sebabnya kita meningkatkan kekuatan armada TLDM dan pada TNI-AL saya juga menerima peningkatan kekuatan dalam armada lautnya dan peningkatan ini tiada kaitan dengan cuba untuk menakutkan atau membuli mana2 pihak kerana jika malaysia mahu membuli negara2 jirannya sudah lama ia melakukan perkara itu cuma peningkatan itu lebih kepada penukaran kapal milik TLDM yang berumur dan juga sebagai cegahrintang dimasa yang memerlukan dan peningkatan ini tiada berkaitan atau merujuk kepada mana2 pihak saya rasa TNI-AL juga begitu jadi tiada sebab untuk kita bergaduh siapa lebih hebat …

    sekadar membelanjakan berbilion dolar untuk pembelian sistem PERSENJATAAN bukanlah sesuatu yang sukar bagi malaysia… namun malaysia mendukung prinsip MEMAKMURKAN JIRAN TETANGGA… bila jiran aman damai dan ekonomi bagus secara sendirinya negara Malaysia mendapat keuntungannya tersebut… cara ini telah lama dipraktikkan oleh malaysia… cuma yang mengganggu gugat hubungan malaysia dan indonesia apabila MEDIA di sana terlalu bebas untuk meniupkan sentiment ANTI MALAYSIA… di pihak malaysia pula, bukan sukar untuk meniupkan sentimen anti indonesia di tambah lagi jutaan warga indonesia yang mencari rezeki di malaysia… namun kerajaan malaysia mengambil tindakan tegas untuk mengelakkan mana2 media cuba untuk mengeruhkan hubungan dua hala malaysia-indonesia yang sebelum ini di tiup oleh media indonesia… namun kami warga malaysia faham tiada gunanya kita bertengkar, bergaduh, berperang, berbunuh hanya kerana benda2 yang remeh temeh yang sebenarnya boleh diselesaikan secara baik… jika kita berperang pun apalah gunanya “MENANG JADI ARANG KALAH JADI ABU” YANG MENANG HANCUR YANG KALAH PUN HANCUR… hanya kerana isu tarian pendet, isu ambalat, isu penderaan, isu lagu rasa sayang…. semua itu kita boleh selesaikan secara aman….

    maaf sekiranya saya terkeluar tajuk untuk di bincangkan namun saya suka jika MALAYSIA-INDONESIA sentiasa aman dan damai tiada rasa sangsi atau dendam kerana ia lebih banyak membawa keburukan dari kebaikan….

    hanya pendapat gempurwira…

  78. says

    akhirnya up-date jga…… smpi nak naik angau tggu…
    1 lagi posting yg menarik wlu pun lma tggu… cuma 1 yg saya nak bro shah comment sikit psl kapal dokdo tu .. jadi ke TLDM beli?

    • shahpaskal says

      Tunggulah tahun hadapan, memang ada keperluan lagi pun kapal yang sedia ada KD Mahawangsa, Inderaksakti dah tua sangat. Malaysia mmg memerlukan LPD atau LPH yang baru mcm Dokdo. Apa pun ia mesti berkemampuan tinggi untuk memudahkan membawa naik muatan yang besar dan berat macam kereta kebal PT-91

    • Hazwan says

      Bukan dah jadi ke? Tp kita pakai yg smaller version of Dokdo, 3 buah. 1 buat kat Korea and 2 kat Lumut, Malaysia. Shipyard dia tgh bina dekat dgn Boustead Shipyard….Boustead tgh sibuk nak buat 2nd batch NGPV tu lain shipyard angkat project….

  79. ngomong doank says

    Kepada uda ahmad tolong jelaskan apa statement pm msia yg buat presiden sby tersinggung?

    Kasihan sungguh saudara2 d indonesia ni sering saja termakan hasutan media mreka yg di bayangi yahudi.kamu pergi donk skali2 tanya surya paloh pemilik metro tv yg sering memburuk2 malaysia & sby itu, kok istri n anaknya knapa di simpan di singapura? Siapa sbenarnya d blakangnya?

    Jangan bicara seolah tsunami, hasilnya nihil. Sebagai sodara srumpun,jujur aku bangga jika indonesia kuat siapa tau kfx nya bagus bisa kita beli.benahilah korupsi2 anda, org jawa jangan cuma tau monopoli dan jajah bangsa2 lain saja hasil dijarah yg dibgn cuma pulau jawa.

  80. Mat Din says

    hahaxx……tahniah bro….da lama kempunan artikel hasil air tgn bro nih…….
    6 aribulan 11 ni ad open house kt TUDM butterworth….bro ad cover x kt sne?

  81. Uda Ahmad says

    Kalau mau bangun kapal perang, sila saja tapi jangan pula berlagak mau gerun Indonesia. Angkatan Laut Malaysia tak kan mampu kalahkan kekuatan armada TNI AL. Armada TNI AL saat ini punya 172 KRI dari berbagai jenis. Empat tahun ke depan TNI AL akan menambah 4 kapal selam ( 2 Kilo) dan (2 U214). PT PAL saat ini sedang bangun 1 PKR Light Fregat kerjasama dengan Schelde Belanda, ordernya akan mencapai 10 unit. Galangan kapal nasional diseluruh Indonesia saat ini sedang membuat 43 Kapal Cepat Rudal, 7 Kapal Cepat Trimaran. Khusus PT PAL sudah memasang integrasi sistem tempur terpadu dengan rudal Yakhont pada KRI Ahmad Yani Class ( 6 KRI), Parchim Class ( 15 KRI) dengan rudal C802 dan 27 Kapal Cepat Rudal (Layang Class) dengan rudal C802 dan C705. Tahun 2013 armada dimekarkan dari dua armada menjadi tiga armada tempur dengan kekuatan minimal 274 KRI.

    Indonesia saat ini sedang membangun kekuatan angkatan perangnya secara besar-besaran. TNI AU akan diperkuat dengan 180 Sukhoi berbagai varian (SU27, SU30, SU 35). Tanggal 9-10 Nop nanti Presiden Obama akan datang ke Jakarta. salah satu agenda pentingnya adalah akan menghibahkan 24 pesawat tempur F16 termasuk 6 unit dari blok 52.

    Belum pernah terjadi dalam sejarah kebangsaan RI setelah era Dwikora, Indonesia melakukan belanja militer secara besar-besaran. Dalam renstra 2010-2014 akan dibelanjakan sebesar US$ 16 Milyar ( 150 Trilyun rupiah) untuk pembelian alutsista. Ini sudah diumumkan oleh Presiden SBY, Menhan Purnomo, sudah disetujui DPR dan yang paling penting seluruh rakyat Indonesia mendukung modernisasi besar-besaran TNI.

    Dalam bahasa diplomasi, Presiden kami tersinggung dengan ucapan PM Malaysia dan Menlunya ketika terjadi insiden penangkapan petugas KKP di Bintan beberapa waktu lalu. Presiden memang tidak membalas statemen PM dan Menlu Malaysia namun ketika dilakukan meeting tertutup dengan petinggi TNI dan Kemhan, Presiden dengan lantang katakan: ” Mari kita perkuat TNI agar arogansi jiran yang pongah itu dapat diredam, agar kedaulatan kita tidak dilecehkan, agar harga diri bangsa ini tidak diinjak-injak”.

    Seminggu setelah itu tepatnya tanggal 27 Sept 2010 Menhan Purnomo menyampaikan statemen ketika menerima 3 Sukhoi dari Rusia: Harga diri bangsa tidak bisa dinilai dengan uang, harga diri bangsa tidak bisa diremehkan. Maka untuk memenuhinya khusus TNI AU akan dilengkapi dengan 10 Skuadron Sukhoi ( 180 unit) dari berbagai varian.

    Sila cek di situs-situs militer RI kalau saya bercakap bohong.

  82. Jalak Lenteng says

    A’kum n salam semua.

    Pertama kali komen disini walaupun dah lama follow blog ni. Syabas Shah untuk artikel yg baru ni. Pendapat saya, batch 2 NGPV ni mesti bertaring selepas melihat kelemahan n kelebihan batch 1. Saya diberitahu oleh seseorng dari TLDM yg Kedah class ni memang stealthnya terbukti ketika melawat Rusia ia tidak dapat dikesan oleh radar Rusia ketika tiba diperairan Black Sea untuk lawatan friendly dan terpaksa “mendedahkan signature” nya supaya dapat dikesan. Bayangkan dgn kelebihan ini ditambah pula dgn taringnya yg baru, foooh barulah mantap bep. Tapi pastikan lepas ni pakai enjin MTU yg dah proven tu. Banyak dah kapal TLDM yg pakai MTU dan kita dah tahu performance nye. Mungkin batch 1 tu sekadar intro saja dan tak nak panas sangat dan batch 2 ni kenalah up sikit pertaruhan nye. Harap2 jgn lah kita dengar bunyi “Ganyang” tu lagi sbb skrg ni diaorg pun tgh teruk diganyang oleh bencana alam. Kita pun rasa simpati tapi bila kita dihina doa org yg dihina pun Allah makbulkan.

  83. cAspiaN says

    knape krajaan Malaysia plih kpal MEKO A-100??
    ape klebihan kpal jnis ni?
    klau kita lihat di Indonesia,krajaan Indonesia memilih kapal jenis Sigma utk TNI-AL…
    ape beza kpal MEKO n Sigma ni?
    leh jelaskn x…

  84. GEMPURWIRA says

    pendapat GEMPURWIRA…

    pada saya pembinaan NGPV pertama hanya sebagai memenuhi keperluan TLDM yang semakin terdesak dengan pengurangan kapal yang telah uzur dan yang telah diserahkan kepada maritim malaysia…

    seperti yang kita tahu banyak pihak mempertikaikan mengapa TLDM tidak memantapkan 6 buah NGPV yang cukup berkemampuan dari segi eletronik dan radar yang hanya memiliki meriam sahaja dan kelajuan 22 knot dilihat melemahkan kehebatan dan bisa kapal moden milik TLDM ini…

    malaysia dan TLDM khususnya bukanlah bodoh dan melihat pengurangan kemantapan kapal ini adalah disengajakan namun “BERSEBAB”.. ini adalah untuk mengelakkan dari negara kita dituduh negara yang memulakan perlumbaan senjata dirantau sebelah sini kerana kita pernah dituduh memulakan perlumbaan senjata apabila negara kita memiliki MIG-29 dan F-18… malaysia tidak mahu dilabel sebagai negara yang memulakan perlumbaan senjata.. apakan tidak pembinaan 27 buah kapal NGP yang bersaiz seperti korvet atau Frigat dan lengkap bersenjata penuh sudah cukup menimbulkan persoalan di negara2 yang berjiran dengan malaysia… untuk apa kapal yang moden dan lengkap bersenjata dan di bina banyak(27 buah) apa agenda malaysia??? ini yang negara kita mahu elakkan yang mana negara kita terkenal dengan sikap yang suka berdiplomasi berbnding menggunakan senjata…

    jika berlaku perlumbaan senjata di rantau ini ia bukanlah satu berita yang baik kerana negara2 yang lengkap bersenjata amat mudah untuk tercetusnya konflik bersenjata kerana masing2 yakin dengan kemampuan persenjataan yang ada pada mereka.. jadi hal ini haruslah dielakkan kerana ia akan memberi kesan kepada politik, ekonomi dan sosial kepada seluruh rantau asean yang saling berkait…

    pembinaan SGPV batch II adalah penambahbaikan dan peningkatan dari NGPV batch I ini ditambah lagi dengan ancaman kepada malaysia di laut china selatan.. pada saya peningkatan SGPV akan secara sendirinya TLDM akan meningkatkan kemampuan NGPV secara berperingkat kerana dari pemerhatian saya segala aset yang dimiliki oleh ATM akan ditingkatkan kemampuannya kerana itu TLDM mahukan kapal NGPV yang bersaiz besar kerana ia memiliki ruang yang banyak untuk peningkatan persenjataan dan eletronik dimasa hadapan kelak… adalah sangat membazir sekiranya kapal yang bersais korvet dan frigat tidak digunakan secara maksimum..

    hanya pendapat gempurwira…

  85. says

    Boleh tak tuan ulas sket isu pembelian apc sebanyak 247 unit dengan harga yang begitu mahal? harga apc neh mencecah hampir 8 billion. kerajaan belum tanda tangan kontrak dengan hiftech tapi ura2 mengatakan kemungkinan hiftech mmg dapat tender neh sampai tersiar di berita antarabangsa.

    • eric says

      Saya tidak tahu di mana orang-orang ini mereka mendapatkan harga per unit AV8 adalah sebanyak RM31 juta pada unit, saya hanya boleh membuat kesimpulan mereka hanya membahagi harga projek Rm8 bilion dengan 257 unit, yakni RM31, 128,404.70 masing-masing. Malangnya mereka mudah lupa bahawa tag harga RM8billion termasuk Kos Pembangunan Deftech untuk datang dengan APC pribumi begitu banyak sehingga jika unit tambahan yang dibeli, maka harga unit akan lebih rendah kerana akan diamortisasi selama dalam jumlah besar juga diabaikan .

      BACA LEBIH LANJUT DI SINI
      http://securemalaysia.blogspot.com/2010/11/sir-can-you-teach-me.html

  86. boatswains says

    ini lah jadi bila bagi kepada yang bukan mahir dalam pembuatan kapal perang(psc tu layak buat sampan je) kerajaan dah tolong jugak syarikat org2 melayu yang macam ni, dia buat taik pulak..habis duit tax rakyat.

    pekara macam ni akan berulang nanti pada ciksu-30mkm kita bila tak sampai 20 dah mintak tukar baru. sama yang trjadi pada cik mig29,kementerian pun telus tak jelas kan terperinci kenapa kos cik mig29 kos cecah sampai 250m .setahu aku yang cik mig 29 dlm semingu tak lah sekerap mana pun filghthours banyak standby kat garaj je …… beli lah pesawat apa pun selagi budaya orang2 yang macam ni tak dibuang.sampai bila2 lh duduk takuk lama……malaysia dah nak menuju negara maju 2020…sikap masih dibelakang….
    ……..sedih melihat nasib bangsaku

  87. eric says

    Alhamdulillah….Akhirnya jalan jugak program TLDM yg ni…Harap2 Program MPSS Dokdo dapat di teruskan secepat mungkin jugak…

  88. gafaro says

    4. Untuk 6 buah kapal MEKO A-100 yang bakal di bina ini, saya difahamkan ia akan mempunyai sistem persenjataan yang serba canggih seperti sistem misil Exocet untuk tujuan anti perkapalan dan misil RAM untuk anti pesawat atau point defence.

    adakah misil Exocet dan misil RAM ini sepenuhnya ciptaan anak tempatan?

    sekadar bertanya….

    • shahpaskal says

      Sudah tentu Exocet dan RAM bukan ciptaan anak tempatan. Tidak ada dalam dunia, di antara negara membangun mampu mencipta pesawat atau kapal dengan 100 peratus memakai teknologi dan material tempatan.

      Contohnya China, walaupun membuat pesawat sendiri, enjin masih diimport dari Russia, begitu juga Pakistan dan Iran yang masih menggunakan komponen enjin serta avionik dari Russia atau negara lain.

      Contoh paling mudah ialah Proton, kereta nasional yang pada mulanya menggunakan enjin Mitsubishi, hanya selepas 20 tahun baru Proton berjaya mengeluarkan enjin Campronya sendiri.

  89. CLac says

    Salam..td saya terbaca surat kabar utusan malaysia yg mana TLDM akan memiliki 6 buah Kapal Tempur Pesisir Pantai (LCS) yg di katakan laju tu…kalo betoi2 ada kapal ni aku rasa mmg gah la TLDM pasni…dasat tu beb…siap ada peluru berpandu anti kapal,peluru berpandu pertahanan udara dan juga torpedo..perghh…kalo leh cepatkan la pembuatan kapal ni..kasi gerun indonesia tu hehee

    • shahpaskal says

      Bab laju ini saya tidak pasti…ini pun isu besar krana enam buah kapal NGPV yang sedia ada hanya mempunyai kelajuan maksimun 21 knots, bot lanun pun lebih laju dari itu.

      Dulu penggunaan enjin Caterpillar dalam NGPV jadi isu juga kerana enjin ini tidak mempunyai kelajuan yang tin

    • Uda Ahmad says

      Kalau mau bangun kapal perang, sila saja tapi jangan pula berlagak mau gerun Indonesia. Angkatan Laut Malaysia tak kan mampu kalahkan kekuatan armada TNI AL. Armada TNI AL saat ini punya 172 KRI dari berbagai jenis. Empat tahun ke depan TNI AL akan menambah 4 kapal selam ( 2 Kilo) dan (2 U214). PT PAL saat ini sedang bangun 1 PKR Light Fregat kerjasama dengan Schelde Belanda, ordernya akan mencapai 10 unit. Galangan kapal nasional diseluruh Indonesia saat ini sedang membuat 43 Kapal Cepat Rudal, 7 Kapal Cepat Trimaran. Khusus PT PAL sudah memasang integrasi sistem tempur terpadu dengan rudal Yakhont pada KRI Ahmad Yani Class ( 6 KRI), Parchim Class ( 15 KRI) dengan rudal C802 dan 27 Kapal Cepat Rudal (Layang Class) dengan rudal C802 dan C705. Tahun 2013 armada dimekarkan dari dua armada menjadi tiga armada tempur dengan kekuatan minimal 274 KRI.

      Indonesia saat ini sedang membangun kekuatan angkatan perangnya secara besar-besaran. TNI AU akan diperkuat dengan 180 Sukhoi berbagai varian (SU27, SU30, SU 35). Tanggal 9-10 Nop nanti Presiden Obama akan datang ke Jakarta. salah satu agenda pentingnya adalah akan menghibahkan 24 pesawat tempur F16 termasuk 6 unit dari blok 52.

      Belum pernah terjadi dalam sejarah kebangsaan RI setelah era Dwikora, Indonesia melakukan belanja militer secara besar-besaran. Dalam renstra 2010-2014 akan dibelanjakan sebesar US$ 16 Milyar ( 150 Trilyun rupiah) untuk pembelian alutsista. Ini sudah diumumkan oleh Presiden SBY, Menhan Purnomo, sudah disetujui DPR dan yang paling penting seluruh rakyat Indonesia mendukung modernisasi besar-besaran TNI.

      Dalam bahasa diplomasi, Presiden kami tersinggung dengan ucapan PM Malaysia dan Menlunya ketika terjadi insiden penangkapan petugas KKP di Bintan beberapa waktu lalu. Presiden memang tidak membalas statemen PM dan Menlu Malaysia namun ketika dilakukan meeting tertutup dengan petinggi TNI dan Kemhan, Presiden dengan lantang katakan: ” Mari kita perkuat TNI agar arogansi jiran yang pongah itu dapat diredam, agar kedaulatan kita tidak dilecehkan, agar harga diri bangsa ini tidak diinjak-injak”.

      Seminggu setelah itu tepatnya tanggal 27 Sept 2010 Menhan Purnomo menyampaikan statemen ketika menerima 3 Sukhoi dari Rusia: Harga diri bangsa tidak bisa dinilai dengan uang, harga diri bangsa tidak bisa diremehkan. Maka untuk memenuhinya khusus TNI AU akan dilengkapi dengan 10 Skuadron Sukhoi ( 180 unit) dari berbagai varian.

      Sila cek di situs-situs militer RI kalau saya bercakap bohong.

      • sakaratul says

        sekarang ko lebih ckp besar.. binalah kapal ko byk2 pastu tolong rakyat indonesia yg di timpa bencana tu dgn kapal2 ko yg canggih tu ya!

        • sakaratul says

          mungkin uda ahmad telah diberi uang oleh pihak barat ataupun salah seorg ahli dari BENDERA yang tidak bertamadun tu.. jadi kami di sini tidak heran kamu menyalak. aku peduli apa sby tu tersinggung atau tertonggeng. apa kamu ingat kami di sini xtersinggung ke korg bakar jalur gemilang.. ganyang malaysia? hahaha… dah berdekad dah slogan tu korg menyalak.. kpd uda ahmad, pergilah ke tandas dan bermain dgn najis kamu seperti rakan kamu kumpulan BENDERA….

          • Hazwan says

            180 Sukhoi? Beli 10 Sukhoi pun pakai kredit dari Russia. Dah la beli tanpa rudal and advanced sensors pasal tiada wang. Tu pun beli sikit demi sikit. Pilot Sukhoi mu adelah Russian you know, mercenary. Kerajaan Rusia sudah pun umumkan yang tiada kredit lagi utk Indonesia untill mu bayar hutang mu dulu.
            F16 tu pun Obama akan bagi free 2nd hand nyer….and wasn’t program utk beli sub2 Kilo sudah cancel pasal kredit sudah habis?

      • wassup says

        indonesia ni banyak self-proclaim je. masa dorang nak Ganyang Malaysia, dorang beli banyak alutsista dari Soviet. lepas tu, dorang bankrap. kah kah kah kah kah!!!!!!!!!!!!!

      • says

        Salam..Uda Ahmad nak tipu agak – agak la. 180 sukhoi. Yang 10 buah Indonesia dapat tu sampai sekarang masih belum ada missile.

        • sakaratul says

          kami tak perlu risau kamu ada 180-1000 sukhoi pun… ia bukan satu ancaman kepada kami… sudah kebiasaan kamu adalah bangsa yang sgt angkuh, dengki dah mudah terpengaruh dgn media negara kamu.. itulah akibatnya jika selalu brmain dgn najis sendiri…

      • says

        HAHAHAH INDOGSIAL BELI LAH BERBELANJA LAH
        BIAR MUFLIS NEGARA SIAL INDOG KAU TU
        KAU INGAT NEGARA KAU TU KAYA SANGAT NAK BELI MACAM2
        INI BUKAN MCM BELI MAINAN
        DASAR INDOG TIDAK SEDAR DIRI
        BELI LAH BIAR KUROP NEGARA SIAL DOG INDOG!

  90. says

    Tahniah Uncle Shahpaskal..Artikel yang menarik..’
    Serta rumusan yang tepat mengenai skandal Meko-100 class..
    Lega rasanya bila baca utusan tentang KEMENTAH yang hantar surat minat (LOI) kepada Boustead Bhd. untuk Batch ke-2 Meko 100 class yang boleh difitted kan dengan Exocet..Harap misil anti-aircraftnya mempunyai jarak 30-80km seperti Aster 15 dan bukannya Seawolf(10km)..

    comment dari Izz@14yrs,
    http://strengthofmalaysiamilitary.blogspot.com

    • shahpaskal says

      LCS atau Littoral Combat Ship ini pun mengelirukan jugal. Setahu saya LCS ni konsep yang dicipta oleh US, nak tahu mcm mana, sila rujuk wikipedia, contognya USS Independence. Mungkin ada pembaca boleh jawab apa beza LCS dengan NGPV

  91. daku says

    letih sungguh dok tunggu bila laa en shahpaskal ni nak update. Untk entry akan datang bleh tak en shah huraikan plak ttg kapal LHD@ LPD yang diuar-uarkan dlm paper syarikat dari malaysia akan bina. isu tu skrg senyap jee…

  92. joekumbang says

    setuju dengan pendapat bro shahpaskal..pembelian blueprint meko A100 berbilion ringgit..tapi malaysia akan mempunyai hakcipta untuk kapal tersebut.
    Sama juga dengan PARS.begitu banyak orang yang terlebih pandai di luar..tetapi negara akan mempunyai hakmilik terhadap PARS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>