A KOMANDO AND AN INTERVIEW

Lokasi : Bilik Integorasi Shah Paskal
Umur Subjek : 50 tahun something
Seks : Lelaki
Pangkat : Kapten
Status : Tidak Aktif (Boleh percaya ke tidak aktif, hang dok mengadu macam-macam hal pasai aku kan)
Pengalaman 1 : Menjadi anggota GGK tahun 80an, operasi di sempadan Thailand-Malaysia,  SUDAH DIPOTONG (CENSORED)

Pengalaman 2 : Dipinjamkan ke Kor Risik
Operasi : Seluruh rantau Asia, German dan Hawaii
Status : Unknown
————————————————————————————————————————————–

Shahpaskal : Betul ke komando kita pernah terlibat masa perang Vietnam?

Komando : Entah. Aku ada dengar cerita tapi unit lain, aku jadi komando awal tahun 80an, peristiwa itu sudah lama

Shahpaskal : Citer lah sikit pengalaman saudara komando menjadi komando?

Komando : Aku dilatih di Kem Sungai Udang,  Melaka. Yang tauliahkan aku masa itu Ketua Polis Negeri Melaka

Shahpaskal : Apasal pulak Ketua Polis Negeri Melaka tauliahkan saudara komando

Komando : Untuk mencapai status komando, kami berempat diminta untuk mengempur Balai Polis Tengkera di Melaka.

Shahpaskal : Ok Continue…

Komando : Kami berempat, diminta untuk menawan Balai Polis Tengkera. Ada lebih kurang 25 orang anggota polis dalam balai itu. Sebelum gempur, kami buat model balai dan mengenalpasti setiap bilik dalam balai. Ini merupakan kejadian sebenar, bukan lakonan. Anggota polis disitu tidak tahu kami akan menggempur mereka, kamu merangkak ikut longkang.

Komando : Kami memakai pakaian serba hitam, tidak ada senjata kecuali cecair chloroform. Kami mulakan dengan pengawal di guard house, dari belakang aku tangkap pengawal. Letak cecair pada mulut pengawal sehingga pengsan dan kemudian gari mereka.

Komando : Satu persatu anggota polis kami tawan, selepas pengsan kami tarik mereka masuk ke dalam lokap.

Komando : Selepas kesemua 25 anggota polis kami tawan, kami membuat satu panggilan. Ketua Polis Melaka kemudian datang dan menandatangani kad kami. Dengan tandatangan dari Ketua Polis, sah kami sudah berjaya dan ditauliahkan sebagai komando.

Shahpaskal : Perghh, Ketua polis tauliahkan komando. Apa pandangan saudara komando  tentang polis?

Komando : Special Branch (Polis) sangat cekap, ada hal-hal tertentu yang kami belajar dari unit SB terutama hal-hal yang mempunyai kaitan dengan psikologi manusia seperti teknik mengorek maklumat.

Shahpaskal : Sebagai contoh?

Komando : Manusia bila mabuk akan bercerita banyak perkara.

Shahpaskal : HAHAHAHAHA…polis kita macam CIA ke?

Komando : Ya…malah lebih cekap

Shahpaskal : Mengapa?

Komando : Sebuah negara yang berjaya mesti mempunyai jaringan risikan yang cekap cuma tugas mereka terbatas di dalam negara

Komando : Selepas beberapa tahun ditauliahkan sebagai komando, aku dipinjam ke dalam Kor Risik

Shahpaskal : Apa beza Kor Risik dengan UCIS

Komando : UCIS merupakan pegawai risikan dalam batalion. Setiap batalion ada lebih kurang 10 pegawai UCIS, mereka merisik satu-satu kawasan sebelum digempur. Mereka cuma terhad peringkat batalion, tugas mereka tidak sampai ke arena antarabangsa

Shahpaskal : Saudara masuk risik sebagai apa?

Komando : Ada macam-macam unit dalam risik tetapi aku duduk buat espionage.

Shahpaskal : Bestnya nak masuk unit espionage, macam James Bond. Macam mana nak masuk dan bagaimana mereka dipilih?

Komando : Semasa latihan lagi, melalui ujian bertulis. Siapa yang mencapai markah yang baik dan IQ yang bagus akan terpilih memasuki unit risikan (espionage). Sabotaj ini sesiapa boleh buat, janji kreatif main alat letupan tak payah IQ tinggi

Shahpaskal : Kah Kah kah….ok sat, eden nak bom rokok sat…

Shahpaskal : Betul ke Singapura ada base bawah tanah?

Komando : Tahun 80an dahulu, ada khabar angin Singapura beli kereta kebal Centurion

Shahpaskal : Eden pun dengar cerita ini banyak kali tapi tak comfirm, orang Singapura pun kata takde

Komando : Comfirm, mereka sudah ada Main Battle Tank sejak dari tahun 80an lagi

Shahpaskal : Kalau ada mesti dah heboh

Komando : Mereka simpan dalam base bawah tanah, siap ada alat pendingin udara dan ruang buat pandu uji. Besar ruangnya macam bandar Seremban

Shahpaskal : Mana saudara komando tauu?

Komando : Aku dah masuk…

Shahpaskal : SUDAH DIPOTONG (CENSORED)

Komando : DI POTONG (CENSORED)

Shahpaskal : Yang terlibat dengan ops curi dokumen pasal Sabah kat Manila tu ke?

Komando : Aku tak tahu

Shahpaskal : Berbalik pasal kereta kebal Centurion tu…untuk apa mereka beli Main Battle Tank macam itu, bukan mereka cuma pakai kereta kebal ringan jenis AMX ke?

Komando : Mereka ini proksi Zionis dan Zionis amat berminat dengan negara kita.

Shahpaskal : Berapa banyak kereta kebal?

Komando : Banyak…cukup banyakbal. Itu aku kira sendiri. Memang disimpan di base bawah tanah, mereka mengikuti doktrin tentera Zionis. Tentera Zionis amat bergantung pada kekuatan kereta kebal dan udara.

Shahpaskal : Kapal terbang ada berapa?

Komando : Itu kawan aku buat. Aku check kereta kebal je.

Shahpaskal : Lepas saudara komando dah tahu? Apa yang kerajaan buat?

Komando : Aku terus dihantar ke Hawai untuk memasuki sekolah kereta kebal. Ada banyak kereta kebal di sekolah itu  dan ada dua kereta kebal MBT Centurion. Aku cuma fokus pada Centurion dan kaji kelemahan dia.

Shahpaskal : Boleh menang ke kalau lawan Singapura?

Komando : Buang Tambak Johor. Itu laluan utama pasukan armor Singapura.

Shahpaskal : Bagaimana dengan Thailand dan Indonesia?

Komando : Mereka tidak ada kemampuan untuk menyerang balas. Tidak ada technology advantage ke atas kita.

Shahpaskal : Apakah kelebihan negara kita?

Komando : Peralatan kita ketinggalan zaman. Itu satu kelebihan dan juga kelemahan.

Shahpaskal : Betul ke Singapura pernah korek terowong untuk menuju ke Johor ?

Komando : Ya, di kawasan pantai Timur Johor dengan menggunakan boring machine yang besar. Aku habiskan RM300,000 untuk beli peta projek itu dan sabotaj rancangan mereka.

Shahpaskal : OK terima kasih.

Komando : OK malas layan kau.

Comments

  1. tomy says

    salam bro komando.. respect.. tnye ket bro polis komando 69 tu under polis ke under army, ke ade team laen yg mmg komando smate2.. cmne plak ngn paskal paskau laen2..

  2. af says

    pakcik tu asal drpd banting, tp dah lama menetap di sabah. dia cerita yg dia menetap di pulau di philipina seorang dan tak ada sapa tahu misinya. hanya bosnya. kalau tak salah saya pulau tu menjadi pertikaian antar malaysia dan philipine, dan philipine memang sudah mengawal pulau tersebut. jd misi pakcik ni, nak kena make sure pulau itu kembali pd Malaysia. Pakcik tu kata, sekarang ini pulau itu milik Malaysia. dia tidak cerita details. barangkali semua itu rahsia.

    Ada satu lg misi menyelam dan ambil gold bar jepun yg tenggelam.

  3. Muaz says

    Kisah Nabi Musa dan Khidir ada dalam Al Quran.Baca tafsiran melalui ulamak muktabar.
    Ini lah jalan selamat.Fahami Al Quran sebagaimana para sahabat.Barulah tak berpecah belah

  4. snipersnake says

    salam semua.

    saja aku aku nak ulas pasal ” peralatan kita dah lama, merupakan kekurangan juga kekuatan”
    okay, kay sini, banyak agensi risik tentera yang mengkaji kelemahan kelengkapan musuh. yg baru2 tuh, mmg diorang taulah
    limitations etc. tapi yg lama2, mmg tau dia punya limitation. TAPI, bila ada limitation begitu, ditambah pula dgn
    penggunaan yg dah meluasdi serata dunia, sure org dah improvise kegunaan dia, dlm pelbagai2 cara.
    so, susah nak dijangka lah. kalo tak, kenapa org still guna druganov kan, walaupon ada rifle2 baru skang nih. AK47 pon sama.

  5. says

    Salam SEMERAH PADi, ^_^

    1 . BSPP: “PROCEED AS PLANNED.” . ^_^ .

    2 . “Shahpaskal : Yang terlibat dengan ops curi dokumen pasal Sabah kat Manila tu ke?

    Komando : Aku tak tahu”

    Kisah SEJARAH MALAYSiA yg cukup menyayat hati . LIMA (5) pergi , hanya EMPAt (4) yg balik . Balik pun , hanya 1 KEPALA DALAM KOTAK . HADiAH daripada ‘pihak ISTANA’ mereka . Memang berbaloix , AYAHANDA Tan Sri BORHAN dilantik sebagai PAT PERTAMA dari GGK .

    “AL-FATiHAH!…”

    3 . KISAH NABi ALLAH KHIDIR AS DENGAN NABI ALLAH MUSA AS ….. . Ada pihak menggelarkan / memanggil Nabi Allah Khidir A.S. sebagai PANGLiMA HiJAU . Manakala Syeikh Abdul Qadir Jalani rahimallahuta’ala (SAQJ r.a.) sebagai PANGLiMA GAYONG , yg ‘menjaga’ NUSANTARA INI . Wallahu’ALAM .

    ^_^
    .
    .
    .
    .
    .
    SENi BELADiRi . OPS KERiS , BRAVO V dan OPS KOTA GELANGGi .
    “SONGKOK HiTAMTEGAK .” .
    ~i|i~ .
    .

  6. embah geni says

    US Navy SEALS, British SAS, AUS n NZ special forces…dll tu
    sebenarnye dia org nak kecek skill ‘seni peperangan hutan’ ngan bebudak kite…
    Tapi …tak dapat JACK!
    Kita cume bagi cipiut jer…buah tangan org kata…

  7. black_horse says

    malaysian comamando are highly trained, better equiped n highly mobilize..im not sure if our commando are battle tested, but im sure some of them did involved in some covert ops while serving under UN this past years..
    they are said to be trained by the battle tested war’s veteran of US Navy SEALS, British SAS, AUS n NZ special forces.
    our commando are unique because it is a combination of not one but 4 elite forces in the world.
    malaysian commando is a proud of Malaysia Armed Forces. a force that need to be reckoned with.

  8. ismail says

    Bangsa melayu dipercayai keturunan salah satu dari 12 puak bani israel. Puak ini di katakan hilang beberapa ribu tahun yang lalu dan di katakan akan memancung 11 puak israel yang lain di perang akhir zaman.

  9. aku says

    peralatan lama juga lagi baik dari baru x caya tuggulah masanya tapi bergantung juga pada human kalu kreatif maka dasatlah ksannya
    kalu x silap sampai satu masa dimana negara yg terlalu moden akan lumpuh sepenuhnya sebab 2 terlalu bergantung pada teknologi sgt padah kesannya
    kita kena kaji juga apa yg akan datg pada hari ‘esok’ untuk persediaan menjelang hari perit nanti
    kita x penah terlepas dari perang ingat tuh

  10. aku says

    pendapat aq mudah je hajatnya nak mengkontrol satu dunia
    dah ada pada awal sejak nabi adam diturunkan oleh ALLAH s.w.t ……….iblis dgn angkuh berkata akan menyesat kan seluruh umat @ anak2 nabi adam itu ja….. makhluk(ini) >:( dah comfirm masuk neraka just nak heret manusia masuk skali senang kan jalan critanya cuma yg menjadi benteng skrg nih adalh ISLAM setelah 3 kitab tidak diterima pakai
    selepas x berjaya hapus cara perang dgan itu mereka menhancurkan islam secara halus
    x payah pi jauh2 tgk dalam negara sudah lebih terang lagi bersuluh tgk politik negara ini islam saling bermusuhan
    nasib baik x perang kalau x habis kucar kacir negara kita

    kalau penyatuan umno dan pas dapat dilaksanakan maka paham2 lah sendri
    itulah yg ditunggu2 kan
    dan itulah yg dirisaukan oleh musuh
    yg merisaukan pas sanggup bersekonkong dengan parti lain

    jika direnungkn akhir zaman nih yahudi penah kata imam mahdi x kan muncul sebagai orang ‘alim’ sebaliknya berwatakan yg nampak macam ‘jahat’ supaya nak mengelirukan mereka

    begitu juga skrg nih yg mana baik ditentang yg jahat pula dicari

    pandangan sahaja

  11. meon says

    bukan bangsa melayu yg diorang takut….tapi islam yg berkembang di asia….malaysia,indonesia dan brunai….singapore brape kerat je islam yer…

  12. chom says

    betul ke komando malaysia penah menang pertandingan komando peringkat dunia pada tahun 2006????

  13. tuahakhbar says

    saat Melaka sebagai Empayer….Empayer China sanggup hantar armada laut mereka di ketuai oleh Cheng Ho untuk bersahabat dengan Melaka di belah Asia ini personaly dengan perikatan ketenteran,,,namun masa Melaka di serang portugis cina gagal membantu kerana mereka mula mengalami masalah dalaman sendiri yg serius dan serangan dari musuh tradisi mereka di beberapa penjuru, so bantuan tak mampu dihantar….so bangsa melayu sedia ada hebat cuma bila berpecah dan terjajah minda kita disekat dan penjajah mula menurunkan semangat jati bangsa melayu melaui berbagai kaedah supaya melayu terus di bawah tempurung dan terkongkong…kenapa mereka bawa masuk org cina dan india ke tanah melayu sebara besar2an…semuanya hanya bertujuan untuk membahagi2 negara ini dan melemahkan kekuatan dan pegangan bangsa melayu pada tanah milik mereka sendiri…bukan bermaksud untuk rasis kerana perkara yg telah berlalu itu adalah sejarah yg tak lagi boleh di ubah, namun kita masih mampu mencorak masa depan kita dengan sesuatu yg lebih bermakna, kita kukuhkan jati bangsa kita, kita cungkil hebatnya nilai diri bangsa melayu, rapatkan saf2 persaudaraan mukmin, tinggikan ilmu, tebus kembali maruah yg telah lama tersungkur dan tercalar, jadikan bangsa lain sebagai ikatan sahabat dan kita pegang Al-quran dan As-Sunnah seerat2nya…Insyaallah kita akan mampu keluar dari kepompong kejumudan dan khayalan sebagai bangsa Melayu Islam yg baru.

  14. pst... says

    “Kebangkitan Alter Terahsia Bangsa Melayu”…
    saat yang pasti beb!

    peristiwa 65 & 69 terpaksa di tempuh..sejarah pasti kan berulang..
    bersiap sedialah semua.

    Gigitlah sekuat-kuatnya ‘ISLAM’ dengan gigi-gigi geraham kamu…
    Kita berada didetik-detik terakhir pencarian SPIRITUAL.

  15. cikgu milah says

    kalau sudah di latih untuk membunuh..kerjanya itu membunuh..peralatan itu termasuk tahi…jangan pandang hina tahi boleh menghasilkan gas dan toksid. yang penting bunuh ! bunuh ! bunuh !

  16. anak jawa bgn datOH says

    Salam semua.. saya ingin berkongsi beberapa fakta dan penemuan yang dibuat oleh beberapa profesor tersohor di dalam bidang arkeologi, sekadar utk sesama kita fikirkan.

    Saya dapati beberapa komen bernas (tidak termasuk politik) menjurus kepada beberapa persoalan seperti kebangkitan bangsa Jawi, keupayaan M’sia menjadi negara kuasa nuklear, mengapa M’sia dan Indonesia mahu sentiasa dilaga-lagakan dan yang terbaru komen-komen di atas yang menjurus kepada persoalan mengapa Yahudi sangat berminat dengan kawasan sebelah sini dan menjadikan S’pura sebagai tapaknya.

    Sejak penemuan arkeologi terhebat di Lembah Bujang oleh seorang profesor kita di USM di uar-uarkan (lebih hebat dari Perak Man di Lenggong), kita telah diziarahi oleh beberapa prof/pengkaji barat ke tapak ini dan akhirnya beberapa penemuan dan teori yang sangat mengagumkan dikeluarkan seperti Lembah Bujang adalah sebuah kawasan maju berbanding Kedaha (Kedah Tua), Merong Mahawangsa dan Langkasuka sendiri. Kawasan ini adalah bukti tamadun awal umat melayu (nusantara) sebelum ketibaan Masehi lagi (Isa). TV3 dalam Majalah 3 ada membuat laporan mengenai kawasan ini tidak berapa lama dahulu.

    Saya sertakan petikan dari buku yang bertajuk “Atlantis – The Lost Continent Finally Found” oleh Prof. Arysio Santos.

    “Atlantis was never found because we have all been looking in the wrong places. Realizing that, we started to look for the spot where an entire sunken continent could be hiding itself. Geology afforded the correct, irrefutable answer: down under the South China Sea, that is where”.

    “The rest followed quite naturally and, in fact, far more serendipitously than we ourselves could ever have imagined beforehand”.

    “We have also found, as a surplus, the Garden of Eden, the Island of Avalon, the Garden of the Hesperides, the hideout of the New Jerusalem, the true location of Troy and of Lanka, as well as the Holy Land and Paradise that has been promised us all from the dawn of time. Yes, Atlantis is rising from the waves, bright as the Phoenix and clean and virginal as the Venus of Botticelli”.

    Semua tulisan itu merujuk kepada Nusantara – Malaysia dan Indonesia, Singapura serta kepulauan sekitarnya. Apa yang menarik ialah perkataan the NEW JERUSALEM. Maka apakah ini menjawab persoalan mengapa pihak Yahudi sangat berminat dengan kawasan ini, yang mana the New Jerusalem ini dikatakan satu tempat yang telah dijanjikan oleh Tuhan melalui Moses (Musa A.S.) sbg negara Yahudi yang baru. Bukannya di Palestin seperti yang kita tau sekarang ini!!
    Oh ya lupa pula, Indonesia dalam beberapa penerbitan mereka telah lama mengatakan bahwa Atlantis itu letaknya di sana.. (dalam hal ini lupakan sempadan negara, dan biarlah mereka dengan claim tersebut.. lupakan M’sia, Indonesia.. tapi fikirkan Nusantara) maknanya cerdik pandai mereka juga mengakui bahawa nusantara ini adalah Atlantis. Bak kata Plato, di sini terlihat pisang-pisang yang di tanam merata-rata.. hemm, europe tak dak pisang, ingat tu. Dan kata Plato lagi, Atlantis ini adalah pulau-pulau yang dikeliligi oleh laut.. Europe bukan sebuah pulau melainkan UK dan Ireland. Cyprus iaitu sebuah negara Pulau pun dikira baru menjadi anggota Europe atas pengaruh Itali (ke Sepanyol).. tapi cyprus termasuk di kawasan Mediteranean bukannya Europe. Maka sekali lagi Nusantara mengambil kedudukan sebagai calon terbaik untuk negara Atlantis.

    Maka fikir-fikirkan lah wahai saudaraku sekalian. Apakah benar kita ini waris bangsa yang disebut Atlantis, satu bangsa yang disebut Plato sebagai satu bangsa yang sangat maju suatu masa dahulu. Apa pun kita masih terlalu banyak kerja untuk kita buat guna untuk memastikan bangsa melayu ini terus unggul walaupun menghadapi banyak rintangan dari luar dan dalam, dari warga dan bukan warga. Melayu Nusantara wajib terus bersatu!

    -kundur-

  17. Kkhalifah says

    aku rasa…kita boleh bertahan dan menghalau semula keluar dari negara kita sekiranya kita diceroboh tapi kita sukar untuk serangan balas semula ke atas negara tersebut…buka nak merendah-rendahkan tetapi hanya satu pandangan

  18. Rfid... says

    YUP! TAPI MASIH CUKUP BERBISA!
    KO INGAT “KERAMBIT” TUA TUMPUL KE MATANYA?
    SARUNG SAHAJA YG REPUT…

  19. panglima cyber says

    Tidak juga propaganda yang di campur dgn fakta juga menjadi salah satu tektik ketenteraan. Yang mana rahsia itu tetap rahsia. Contohnya kita berperang dgn PKM dari mata rakyat PKM itu seperti kolot dan senjata juga kolot. Tetapi hakikatnya PKM itu juga kuat dari segi sabotaj,perisikan,kominukasi,pertahanan dan taktikal peperangan. ATM dan PDRM telah membuktikan bahawasanya kita mampu berperang. Di internet ni semuanya tidak benar macam juga majalah majalah sama saja. Dirantau ini hanya kita sahaja yang benar benar berperang sehingga menghancurkan organisasi musuh. Bukan hanya jungle warfare kita juga telah mengalami urban warfare yang mana sekarang ini menjadi agenda utama peperangan di tempat awam.

  20. rio de'spccialcorp says

    assalamualaikum, sebenarnya cerita2 begini boleh dikaji oleh pihak luar dan mereka boleh baca taktik malaysia, sebagai contoh leftenan kolenel bersara abd manaf kasmuri, knp dia buat buku tentang misinya di bosnia dan luar negara?.sedangkan dia seorang tentera malaysia? ini mengambarkan bahawa setiap misi malaysia ke luar negara seperti IMT minadao, PBB bosnia,MALCON NATO ISAF dan selainnya pasti ada sebab bukan?…..hal ini rahsia? apakah kita ni RAMBO?….biarlah orang luar tanya apa hebat dan misi tentera kita, kita diam sahaja kerana kata2 provokasi ini akan cungkil rahsia negara……sekarang menjadi persoalan kenapa nordin mat top, azzahari dan marwan adalah pakar bom alqaeda? kenapa mereka tak mengganas di malaysia? kenapa mereka sabotaj luar negara?….apakah mereka perisik atau pihak malaysia segaja hantar mereka ke sana untuk misi sulit?……ini semua ada dalam kepala otak pakar peperangan setiap negara!….

  21. dumdumdum says

    RAHSIA LA…MANA BOLE CER CITER CER CITER…HAHAH…kan tu rahsia negara…takkan la bro shah nak citer…nak tau, aply la keje..

  22. BABY ZIRA says

    Baru mukadimah tu STUDENT,
    boleh difokuskan dan dihujahkan lagi…
    terlalu ringkas.
    Saya ada ‘RIDDLE’,sila tolong cerahkan…

    “Mengapa YAHUDI terlalu berminat dgn bumi NUSANTARA,
    tanah SEMENANJUNG khususnya?”

    “Terlalu lunak dan tertib mereka melayan BANGSA disebelah sini..Apakah RAHSIANYA?”

  23. ManToman says

    Dr. M dulu keras kepale ngan ‘gengster’ skit tusebab singapore takut dr.m main sebat aje wat jambatan bengkok..pak lah pi pangkah semunye adui

  24. student says

    Yang akan menewaskan yahudi hanyalah umat ISLAM,bukan umat Arab, Parsi, Melayu etc..Umat ISLAM yang BERIMAN sahaja seluruhnya yang akan menewaskan Yahudi Laknatullah

  25. baby zira says

    Bro Syah,
    Maaf ye i nak tegur sedikit.
    Mungkin generasi kita skrg sudah terlalu parah dek kerana tahap serangan MIND CONTROL & BRAIN WASH..dah sampai ke tahap ULTIMATUM agaknye.
    Oh ye,serangan ni dilakukan oleh ……. pada setiap SAAT dan DETIK.
    Apa salahnya jika kita sama-sama menyemak sejarah dan keagungan tamadun LELUHUR yang terdahulu.
    Pernah mendengar istilah CRADLE of CIVILIZATION,satu istilah yang diberikan oleh para pakar pengkaji luar kepada kita,suatu masa dahulu.
    Sedarlah bro,bangsa kita bukanlah dari jenis PICISAN or UNDERDOG.
    Kekuatan kita sangat SETARA jika hendak dibandingkan dengan YAHUDI,dan akan lebih sedikit jika diadun dengan agama ISLAM yang indah dan syumul ini.
    Apa sebab ye,YAHUDI terlalu sibuk buat pengkalan kat SINGPORK?
    Apa sudah tak ada lagi tempat lain kat muka bumi ni untuk membangunkan base mereka?.
    Apakah BENDENYE yang terlalu mereka takutkan?
    Ape yer??..Naga Langka agaknyer…

  26. pakartelekomunikasi says

    En paskal…. boleh tak saya tahu. macamana pihak ATM melatih anggota risik dia? apa dia punya disiplin yang diberikan kepada anggota risik ni?

  27. Syah says

    Pada aku..ini adalah mengarut..takde sebab kita boleh menghapuskan bangsa lain kat dunia ni..org kita bukannya jenis agresif dan hanya berfikir dilingkungan kita sahaja…Yang ada pun sestengah je…mustahil la nak memusnahkan zionis…. nak buat pensil pun kena pegi luar negara..ini kan pula nak buat senjata…..setakat kita kacang je org asing boleh kacau…

  28. Gbagbo says

    Sebab Bangsa kita adalah bangsa yang bakal menghapuskan mereka..sejarah salah silah peradaban manusia ada menceritakan hal ini.

  29. chop says

    Pada semua yang tahu sepenuhnya mengenai operasi mencuri dokumen Sabah tu,simpan saja lah baik2 untuk mengigantkan anak cucu kita bahawa kita Negara tidak kurang wira2 yang perkasa.Sebenarnya it’s an open secret in dalam ATM dan untuk pengetahuan semua, beberapa tahun dulu dalam ruangan cerpen sebuah akhbar mingguan telah terkeluar cerita ini,tetapi nama2 di dalamnya telah diolah semula,mungkin SB terlepas pandang.Apapun kalau cerita ini pecah ke peringkat Nasional, mampu mengugat hubungan Luar dengan negara tersebut.Ingatlah, nak memerintah negara bukan nya main masak2, semua aspek harus dikaji terlebih dahulu.Tidak ada seorang pun yang mampu membuat semua orang berpuas hati.W’salam

  30. Aku perwira says

    Aku nak tahu jawapan kepada persoalan aku daripada KOMANDO yang abg Shah interview
    Dia cakap Zionis berminat dgn negara kita

    APA SEBAB ZIONIS MINAT DENGAN NEGARA KITA?

  31. kHALIFAH says

    apalah komen nurul izzah ni…bikin rosak suasana saja…bro shahpaskal tolong tapis kata-kata yang tidak elok…

  32. mirinda oren says

    disamping negara yg kaya dengan pelbagai sumber alam…satu soalan yg masih belum terjawab..dari manakah asalnya bangsa melayu.kalo ko dpt cari jwpannya,ko akan tahu kenapa zionis berminat dgn negara kita..

  33. Aku Perwira says

    Abang Shah, U terlupa satu lagi soalan
    A very simple, straight forward question

    KENAPA ZIONIS BERMINAT DENGAN NEGARA KITA?

  34. tiada bugis tiada j... says

    malaysia ade Astros dan meriam G5…setakat nk hancurkan konkrit jalan tambak johor 2 pe la sgt..tngok kt youtube ler kuasa tembakkan TDM.,,nape erk abdullah xsetuju wat jembatan bengkok?klu de jambatan bengkok..dh tntu malaysia lg untung?sbb kapal2 sume leh lalu kt selat tebrau..klu ler jambatan bengkok jd kenyataan…bankrap singapore…hahahaha….

  35. pendekar melayu islam says

    tpi nak mengebom tambak johor tu maslah sebab tambak johor ni kukuh sgt….. tu yg dr m dlu nk wat jambatan bengkok tpi abdullah x stuju….

  36. tiada bugis tiada j... says

    klu takat beli leopard tp xleh masuk hutan tebal kt malaysia nie baik xpyah..sekali kene bom tambak johor 2 abeh xleh kuar…takat dia org nk bawak masuk malaysia guna kapal..askar kite sng2 jek bom kapal angkut diaorg..dia org klu nk serang malaysia..mist hapuskan aset malaysia 85% dalam mase 12 jam…klu xleh hapuskan..tindak balas dari kite leh buat singapore terduduk..ALLAHUAKBAR!!!!

  37. RS-24 YARS says

    la nie singapore ade tank leopard2a4(siap upgrade lak tu),beli strike eagle la,jsf nak masuk pulak tu,formidable frigate la,submarine class centurion la,sekarang nie pulak depa nak kerjasama ngan israel nak pasang perisai pertahanan udara yang amat canggih,macam2x lagi singapore beli,semua canggih2x belaka… kalolah singapore serang kite(harap2x xjadilah)xpon negara lain serang kite,xpe jgan takut ,harap2x pemimpin kite nie semaikan semangat JIHAD paling tinggi terhadap orang islam melayu,kukuhkan perpaduan antara kaum cina,india,iban dan lain2x di tahap paling tinggi,jgan pecah belah, kalo kite ade NBC weapon pon kalo perpaduan x kuat kite akan kalah jugak akhirnya(buat kena curijer),kite kena tingkatkan kuatkan logistik dan taktik ketenteraan kiter (ambik ikhtibar WW2),tingkatkan kepandaian kecerdikan askar dan rakyat kiter di tahap maksimun(ambik iktibar perang ramadan,yom kippur,senjata canggih tapi xpandai gunee,hati2x ngan risik and special force musuh)belila senjata yang canggih2x sikit(tgok zaman turki uthmaniyah senjata depa canggih2x belaka semangat jihat tinggi lak tu, tu yang empayar depa luas sgat tu),kalo boleh banyakan senjata made in malaysia, belajar buat senjata sendiri kaji sendiri,jgan malu tiru senjata lain(jgan sampai kene saman huuhuhuh) lame2x reti la buat sendiri dan kukuhkan ekonomi kita ditahap maksimun…kalo kite ade semua nie insyaaallah musuh akan pikir 2 kaLI nak serang bumi bertuah nieee…ALLAHUAKBAR!!!!

  38. cAPTAIN mC tAVISH says

    Untuk maklumat ShahPaskal, saya kenal dengan bekas anggota Special Unit yg terlibat dengan gerakan mencuri dokumen berkenaan Sabah dari base tentera Manila.tujuan operasi berkenaan dijalankan adalah untuk menghalang Filipina daripada menuntut Sabah sebagai hak mereka..kalo x silap hanya ada dua orang anggota terlibat yang masih hidup. Salah seorangnya adalah ayah angkat saya sendiri yg berada di perlis. Banyak cerita berkenaan dgn maklumat military yg boleh saudara ‘ korek ‘ daripada beliau.

  39. Callofduty says

    Artikel yg best Shah,bravo!!! Respek to saudara Vympel…mcm ni nye style komen yg dikehendaki,bestttt….

  40. Azwan says

    Cakap pasal proksi zionis ni, kita pun dah ke arah tu dah. Bukan ke APCO tu syarikat yang ada kaitan dengan Zionis?

    ” A pack with the devil”

    IStilah yang tepat untuk menggambarkan keadaan ini.

  41. shaifu03 says

    Blog syah memang aku suka sbb kdg2 cerita yang tak keluar surat khabar dan bila tak keluar surat khabar maknanya sumber tak jelas dan samar-samar. Sebagai bahan hiburan berunsur ketenteraan memang bagus. Tapi kalau nak letak sebagai sumber utama…itu bukan matlamat blog syah diwujudkan. Tapi sebagai rakyat Malaysia yg prihatin tentang perkembangan ketenteraan Malaysia, ianya membuka minda. Cuma kadang-kadang ada komen dari sumber dalaman..dan biasanya ayat macam bayang-bayang je…susah nak buktikan.
    Keep up the good job bro.

  42. mirinda oren says

    meh aku explen kt ko dgn ilmu yg aku ade.

    kelebihan…

    menurut ape yg aku faham ttg ATM ni adalah ssuatu aset yg digunakan perlu difahami 200%..maknanya pucuk pimpinan ATM mahukan setiap anggotanya mahir dlm mggunakan senjata yg dimiliki..sebagai contoh,sebilah pisau yg dipunyai oleh rambo,fungsinya blh mnjadi seribu senjata lain dgn kretivitinya iaitu mghasilkan jerat,panah,lembing dan sebagainya..

    untuk pgetahuan pmbaca juga,penyamaran,perangkap dan perlindungan dari alam semulajadi mengatasi segala kecanggihan teknologi..sbgai contoh,selut atau lumpur yg dilumurkan oleh arnold pd badannya dlm citer predator 1987,dpt mgelakkan dari diimbas mggunakan google thermo..

    Selain itu juga,peningkatan teknologi yg mendadak akan myebabkan kelemahan pd anggota kerana peralatan sediaada yg digunakan gagal difahami dgn berkesan akibat kehadiran peralatan baru..sbgai contoh,kehadiran pesawat2 baru dlm inventori RSAF blh myebabkan penurunan kualiti juruterbang..berkualiti lebih baik dr berkuantiti..

    Selain itu peningkatan teknologi juga semakin mmbuka kelemahan sesebuah organisasi.kecanggihan alat2 yg digunakan blh mbuatkan ssbuah pasukan lumpuh sekiranya aset tersebut disabotaj atau diganggu..contohnya,sgai seorg akauntan bank,adakah anda dpt mjalankan tugasan dgn baik sekiranya sumber elektrik dan internet downnn??

    kecanggihan teknologi juga myebabkan modal insan dlm tentera smkin menurun..sbgai contoh,skiranya tiada lg perhubgan spt facebook,telefon,YM,posmen,,apakah inisiatif anda utk terus bhubung??

    kelemahan…

    sbagi organisasi tentera yg besar(lg besar dr blh selatan tu) dan mempunyai keluasan wilayah berkali ganda dari jirannya,kekurangan kcanggihan teknologi myebabkan sistem penyampaian maklumat mjadi lambat..sbgai contoh,pyampai maklumat kpd pemerintah pd zaman nabi dlu mmerlukan msa beberapa hari utk myampaikan ssuatu berita bbanding hari ini hanya bberapa saat pggilan telefon dr seorg anak dimalaysia kpd ibunya di makkah utk btanyakan kabar..

    kekurangan teknologi myebabkan negara kita kan mjdi kubur perwira negara..sbgai contoh,sekiranya pertahanan tidak mpunyai snjata bsifat cegah rintang sprti jernas,galion.ciws,pantsir-1,,,aset-aset serta tentera kita akn musnah dgn skelip mata skiranya musuh mggerakan peluru bpandu jarak jauh..

    sekian…komen plis..plissssss……

  43. zack says

    tak tau..tapi tempat aku ada kilang dadah dulu…lame beroperasi..tapi kantoi sebab ada perisik yang menyamar jadi pengemis depan tempat dorang…dorang ingat penemis biasa je..rupenye…hehehe…perisik…nyesal tak sudah tokeh dadah…

  44. buy gold says

    Beliau dijadualkan untuk memberi kenyataan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur pada jam 2.00 petang berasaskan perjanjian yang dicapai dengan pihak polis pada hari Selasa lalu..Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika itu dalam perjalanan pulang dari Ibu Pejabat Badan Pencegah Rasuah ke rumah beliau selepas memberi kenyataan berkenaan laporan polis yang dibuatnya. Beliau diiringi para peguam staf dan pasukan keselamatan..Pasukan polis yang disertai 10 buah kereta separuh darinya tidak dapat dikenali telah memaksa rombongan Datuk Seri Anwar untuk berhenti sejurus mereka memasuki persimpangan Bukit Segambut. Pasukan polis ini juga terdiri dari Unit Tindakan Khas yang berjumlah 20 orang bertopeng mengingatkan kita kepada peristiwa tahun 1998..Seorang pegawai terus mendekati Datuk Seri Anwar Ibrahim dan meminta beliau turun untuk menaiki kenderaan yang disediakan polis ke Ibu Pejabat Kontijen Polis Kuala Lumpur IPK KL .

  45. Nurul Izzah says

    Abang2 semua Papa Hebat saya Anwar Berahim dah larikan diri ke America..
    tolonglah carikan untuk saya..Papaku Hebat tau.. depan belakang boleh jalan aw awaw aw aw

  46. aminlife says

    UCIS ? Unit COmbat Intelligent S, bukan semua UCIS pegawai. :P best citer kali ni.. buat drama best nih.

  47. baru bak up says

    pasal kes enjin f-5e 2,ak ada sembang ngn offices rmaf,die ckp enjin 2 sebenarnya dijual kpd iran,sebab iran kan kena sekatan,jd dia perlukan enjin tu untuk bt sparepart..walluhalam,kalu officer tu tipu ak,ak pn tertipu korg la

  48. haykal says

    ayah aku pernah citer tentang operasi curi dokumen sabah kt manila tu, tp xsilap aku dorang xcuri, dorang bakar terus… kt muzium..

  49. Branco says

    Asalamulaikum…….Bro shah…boleh dapatkan maklumat macamana Pasukan Risik kita bawa keluar Musa Ahmad bekas Pengerusi PKM ketika beliau menyerah diri kat kerajaan malaysia

  50. eric says

    tu lah psl…klu shah bg aku bke dashboard blog die xpe gak,sng kerje aku nk trace org..tp shah pun mesti mntak payung rokok gak…nk terer psl bnde ni semua,xperlukan pHd lah….aku nk bg pengajaran kt org yg ske timbulkn provokasi ni…

  51. semper fi says

    shah ni nakal nak bagi kita curios. nko update selalu sikit blog nko ni.. takyah citer sensasi pon takpa…

  52. mirinda oren says

    ape hal ko susah2 nk mtk tlg pakar hacker kwn ko tu..pas dia tlg,peh dia mtk payung rokok sbtg..x ke rugi ko…

    mtk la tlg shahpaskal..dia yg buat blog ni.of coz la dia tau cmne nk trace..xyah nak hack2..bkn dpt gantirugi pun..sembg bab teknologi militer cam ade PhD..tu pun nk kne ngajar..hhaha..same gak kalo ko m’sia nk source code hornet.asal nk mtk tlg rusia yg hack.mtk la US sbb depa yg buat besi terbang tu..

  53. mirinda oren says

    ko ni da 2-3 ari dah dok bgtau yg ade org lain pkai nick name ko…tukar je la nick name lain.ape susah..peduli ape ngn ape org kata..bkn diorg tau pun ko ni sape..tah2,jeneral ke,mat rempit ke,guru kafa ke..

  54. mirinda oren says

    aku tau mane pi enjin tu..ade blakang umah aku.aku pi tibai bende berat tu nk letak kt keta atok aku..hhahahhaa…lawak tak?

  55. eric says

    tgk kat bawah tu…die siap pakai name aku jugak…boleh nk ajar…klu di online kt tempat atau pc same,sng nk trace…klu die tukar2 pc or laptop…bleh jgk nk trace tp kne rekod die punye ip addrees tu,sbb bese nye klu location negeri same,kpla ip tu die tetap same…aku nk hack n godam sistem pc die…tp bab2 hack ni,aku xbrape pandai mne,mmber aku terer…nnt aku mmntak die tlg wt kn…

  56. Den EXCDO says

    nie Den nak posan kat kekawan…hati-hait kalau donga cerito dari org yg mengaku sebagai komando ko, risik ko..askar tak kiro unitx apo-apo laa..Sobab nyo ado jugo yg ambil kesompektan nak bercerito lobehx nak dapat perhatian. Biasanya kalau ikut pengamalan den doket 30 dalam askar nie…ghamai yg suko menyamar sebagai anggoto risik dan komando sobab nak glamor . ..kalau dio org ngaku dio org tu anggota kdo ko apo ko…kau cubo test dulu…sobab Den pun ponah jumpo org macam tu,dio nak kelentong Den pasal kdo…Den sonyum ajo…donga ceritonyo …lopeh tu ghaso kesian pon ado..sobab dio tak tahu org dio kelentong adolah Den ..seorang..bokeh komando..Ghaso Den nak luku ajo kepalonyo..Den pun salah jugo tak konakan diri Den..takut dio malu alah lak…tembolangnyo pocah..Jadi hati-hati laaa yoo…jgn mudah percayo tanpo buek usul perikso…Tu nasihat Den.

  57. zack says

    teringat plak pernah jumpe seorang tentera laut..die sembang kate nak pegi ke pengkalan di pangkor(tentera laut kot)..esok jumpe dkt sekolah aku tengah jadi jurutera cek bangunan…aku senyum dkt die,die pasan dan esok tukar orang terus…agak2 die perisik ke????entah la….

  58. Vympel says

    Rasanya iye dah tu Semper..mesti ada penglibatan risik..ingat senang ke nak trace blackmarket network tu. Team Intel mesti ada sumbangannya.

  59. vega says

    aku percaya kalo komando tu banyak belit dan tak bercerita secara sempurna….ada cerita yang boleh diceritkan secara detail dan ada cerita yang tak perlu diceritakan langsung…kerana sebahagian cerita itu penting untuk disimpan dan sekiranya terbocor akan menyebabkan banyak lagi pihak akan terbabit….dan juga boleh mereka cerita dan kisah untuk menutup kisah dan cerita lain…dengan hanya mengolah pihak media semua cerita akan nampak benar…benarkah enjin f5e tu betul-betul hilang?atau hanya direka-reka untuk tujuan tertentu?dan tidak semua tentera tahu rahsia….maksud saya mungkin sebilangan tentera tahu rahsia A manakala sebilangan lagi tahu rahsia B…memang menarik memberi komentar disini tapi lebih menarik jika kitajoin army dan rasa sendiri pengalaman jadi army

  60. semper fi says

    rasa aku enjin F5 tu pon operasi intel juga nak bantu amerika trace network pasaran gelap secondhand military equipment … kalau hilang gitu je ingat nak announce bodoh bodoh ke?

  61. commodore says

    Saya agak mungkin itulah dia AV8 PARS yg telah siap untuk diuji. klau berdasarkan deskripsi anda rupanye mcm Condor dan ada lapan tayar, rasanye itulah dia bendanye, AV8 PARS. Mungkin TD tengah lanyak betul2 benda ni sebelum disahkan untuk mass production.
    Apapun ini hanya pendapat saya mungkin ada model yg lain kot!!

  62. Vympel says

    Tak tahu la plak Katon, mana la kawan saya nak cerita. Besides, rasanya pergerakan dan siasatan tu tertakluk kepada penyertaan anggota, kalau sampai ke tahap Intel, yess..they will know. Apa yg saya tahu, masa enjin F5 yg hilang dulu, permulaanya disiasat oleh badan yg dilantik oleh ATM, sehinggalah team risik dikerah berikan bantuan..then, barulah dapat dijejak enjin tersebut di negara luar. Tapi, hakikatnya saya sendiri pun tak tahu..Allah juga yg Maha Mengetahui. Mungkin kengkawan lain boleh share related info.

    Tapi, secara personal..tak mungkin risik boleh ‘jaga’ kesemua benda dr pelbagai aspek, sometimes mesti ada ketirisan maklumat dan tindakan, tapi yg penting, bagaimana ATM mengambil tindakan bersesuaian utk counter situasi tu dan prevent dr berulang. Tiada organisasi yg sempurna tapi yg terbaik adalah untuk berusaha menjadi sempurna.

  63. oreo says

    aku dulu masa kecik-kecik dulu pun ada pernah nampak kereta Tank Besar atas treller..tak silap aku masa tu aku baru darjah 4… kete tank tu diorang bawa waktu malam berselisih dengan kete famaly aku kat satu hiway..( lokasi tak ingat)

  64. pendekar melayu islam says

    ko tolong aja aku mcm mne nak trace IP orang….. ade orang menyamar gune nickmane aku la bro….. tolong la ye……

  65. pendekar melayu islam says

    tu la pasal bro , mungkin die nak mengutuk tapi takut nak letak name die….. bacul sungguh orang tu……

  66. mirinda oren says

    bkn terak syah.mmg kreta perisai..kalo terak bwk jmbatan tu aku slalu tgk.mmg berbeza la..silap aritu xamik gmbar coz fon aku zaman tok kadok..aku rse kalo ko tgk pun msti tkejut beruk.punye la besar mende tu..haha..

    tp xpe.aku slalu blh tgk bende2 pelik gitu..mekanise kuantan besar gak depot die..nnti kalo dpt amik gmba aku send kt ko.mslah lak bende2 gini kalo diorg nk pi msuk hutan,diorg klua pkul 3-4 pg..kalo acv adnan tu,siang2 ari pun diorg kluar masuk..ni yg aku nk komplen sket psl acv adnan punye krew kalo ko ade kaki2 pglima kt situ,tlg smpaikan..krew yg bwk acv adnan tu pandu cam keta sport!laju cm lari dek kne kejar rimau je..civilian yg bwk moto smpai mgelak n brenti tepi takut kne gilis.bhaya..

  67. aTAN says

    lupa nak ucap terima kasih, tq bro shah atas kewujudan blog ni..menghargai our ‘unsung hereos’..keep up the good work!

  68. katon says

    hahahaha

    ROKOK tu pun salah satu taktik ZIONIS

    BRO SHAH… aku tak brp paham la ttg Komando : Peralatan kita ketinggalan zaman. Itu satu kelebihan dan juga kelemahan.

    boleh huraikan ???

  69. eric says

    ko pun mcm org bodoh gak…nama pun komando,kalu die ni jenis cerita habis(xleh simpan rahsia),die xjd plak komando….ko penah cek ke kat hawaii betul ke x ade military school utk kerete kebal????military school mmg ade tp spesifikasi kpd kereta kebal xde kn??jd moral of the story kt cni,mgkin bende tu bkn duk kat hawaii,tp die gambarkan kawasan yg dekat atau sama dgn hawaii..ko bace byk kali skit posting shah ni..faham dalam2,komando ni byk bg kiasan n xsemua matlumat tepat yg die bg…atau pun shah sendri yg edit bg tidak terlalu risiko bg pihak die…lg satu mne ko tahu komando ni melayu???yg ko cakap mcm melayu ni hebat sangat??soal singapura lak.. Tun mahathir pun penah cakap yg pesaing ekonomi malaysia(xtau lah military masuk ke x) adalah singapura yg paling atas d asean..n klu d fikirkan,baik kite percaya cakap tUn M dr percaya cakap ko…Tun M exPM,ko???ape ade???duk bersembunyi d belakang nickname(ko pnye IP adres sme lah bro,igt org xley detect ke)…ko pun cakap byk unsur politik gak,konon nye zaman sekarang ni,serba moden,ape guna ketenteraan pada mase kini,kite nk perang dengan sape smpi “”takut dgn bayang2 sendri??”"ko pun mcam pemimpin pembangkang gak ngok nye..ko xnampak ke semenanjung korea,xde perang ke???ko xnampak ke mcm mne kite menang sipadan n ligitan???ko xnampak ke mcm mne singapura menang pulau batu putih???ko xnmpak ke knpe kite xleh berunding soal ambalat??ketenteraan indonesia tahun 2002(kes sipadan ligitan) dan tahun 2008 (kita d ambalat)???knpe indonesia tambah aset ketenteraan slepas kes sipadan???d libya,d mesir, d teluk…xde perang ke zaman skg ni???ko xyah timbulkan provokasi kat cni lah,klu ko rse ni semua lawak majalah ujang,xyah beli lah majalah ujang ni,ko p beli majalah lain..buat semak je..klu ko kate shah penipu,ko xyah caye lah ckap penipu,ko p cri org yg cakap betul dh lah…budooooosssss….

  70. says

    Dasyat jugak bekas komandando ni..
    terimas kepada bro syahpaskal sebab sudi kongsi maklumat interbiu ni kepada kami..

    bro tiger..simple jer..nak pecaya atau x..itu tepulang pada bro sendiri ok..
    atleast..ni satu penambah motivasi kepada generasi muda kita..
    supaya minat dengan kerjya tentera ni..

  71. shahpaskal says

    payah aku nak gunakan daya imiginasi bagi mengambarkan kenderaan amfibia kau. Mestilah ada kenderaan yang kau maksudkan tu. atau kau nampak terak yang bawak jambatan atau Potun.

  72. shahpaskal says

    lahh sudahh jadi perang pulak…habis si Tigermafia ini kena bom. Hahaha, sabar-sabar bro, nanti aku belanja teh tarik.

    OK kepada TigerMafia,

    Memang sengaja buat macam ini. Ada sebab dan tujuan. Kalau nak tahu sila emel den.

  73. TigerMafia says

    Lawaklah mana lawak seadanya..Nabil raja Lawak macam celaka je baik si Pian
    lagi bagus..Geng2 bas Sekolah dari Utara sorang jadi askar yang lain biasa
    Geng2 Bas Sekolah semua aku kenal Bodoh

  74. TigerMafia says

    Rilek laaa…askar melayu kena kekuatan macam harimau takkan buah oren jer…Cerita legend!!!!Kehebatan arini ape cerr….????

  75. ariff says

    Tau xpe… apa daa… kome ni kan, ada kontroversi, bru kome kaji…
    kalo xde kontroversi, sampai mampos x nk kaji…

  76. TigerMafia says

    Macam budak sekolah laaa…Masih sekolah lagi ker???Orang yang cakap ni ada blog ker???..Kalau ada bgtau kawan2..leh tgk.Ada aku kisah juta2 pengunjung…huhuhuhuuuu..pedih kat hati ko ker…Bro Shah aku lupa letak ayat “MACAM” kat awal ayat komen 2…Kalau blh matang ckit…kali nie x mengancam..

  77. ariff says

    wakakaka… ada gak yg nak menyamar? ni boleh join SB nih? hang nak kata bohong hak hang… hang sekor jer yg x caye, ramai yg percaye…
    <

  78. mirinda oren says

    tambah sket lg..bentuk dia cm apc condor..tp 3 kali lebih besa dr condor dan ade lapan tayar..

  79. mirinda oren says

    syah..nak tnye sket.TD ade kenderaan amfibi ke?..aritu aku tgk kt kuantan ade dlm 7 bijik amfibi melintas nk balik ke kem batu 10.sume keta mgelak coz besar sgt.2kali lg besar dr pt-91..blakang dia ade kipas dlm sedepa stgh besa dia.tinggi dlm 4meter n kaler loreng darat..aku try search tp xpenah dpt pic yg same ngn yg aku tgk aritu. ..blh bg maklumat sket x psl mende tu?kalo blh nk tau jgk ape kebende gune dia..

  80. dayasari says

    kalo si shah kena pusing,ko 10 kali kena pusing..ko jeles ko xhebat coz ko bkn melayu..org lain koman2 pun ade gak blog sndiri.juta2 lak tu pgunjung..ko ade ape??

  81. ariff says

    Hang x tau ke? Ala, yg melibatkan Dato T? hehehe…
    Tapi, kalau hangpa nak tau, dkt KL dah lame puak-puak Yahudi dok kat situ… Cuma depa ni bukan Zionis, kata orang… Tapi yg pasti, Malaysia ni mmg sasaran Zionis kerana:
    1. Satu-satunya negara Islam yg pandai simpan rahsia (GGK di Bosnia).
    2. Memahami kelebihan & keistimewaan rakyat Malaysia (Mana ada negara berbilang bangsa yg aman?).
    3. Teknologi & kemampuan yg tersimpan.
    4. Proksi yg paling seswai memadamkan Islam dr Asia Tenggara (Mana ada negara yg kawal gerakan dakwah agama lain dikalangan umat Islam? Malaysia jer).
    5. Takut umat Islam Malaysia jd umat Islam yg membawa gerakan Islam dr Timur).
    6. Nak belajar dgn Malaysia camne combine teknologi & doktrin perang western & Russia sebaik mungkin.
    *Yg nombor 6 tu cam pelik jer bunyiknyer, kan3x?…

  82. TigerMafia says

    Interview kedai kopi.Maklumat kedai kopi.Bro Shah Ko kene pusing jer gan mamat komando nie…Kuat kencing gak mamat komando nie…yang kita ni pon percaya, macam sibodoh pon percaya..hebatnye tentera kita…kalau ckp x hebat bukan melayu…siap kene kutuk lagi..huhuhuhu…sedih aku baca.bukan nak merendahkan kemampuan ATM..Tapi scene kali nie mcm majalah lawak Ujang..Bro shah takkan u ikut taktik parti politik kot buat interview nie..Ada komentar yang siap telifon pegawai ATM pas2 cakap maklumat 2 setakat asas jer…nak cover konon,,huhuhuhu….belom matang lg nie…Tapi isu nie satu pendedahan yang munasabah…Nothing Impossible In Malaysia..Takot gan singapore???WTF!!!Takot gan bayang2 sendiri adalah….SIAPA SETUJU SILA KOMEN…….

  83. anak jawa bgn datOH says

    aku cukur janggut dua tiga kali dah.. seb bek ada yg baru, tq shah.. kerap la skit menulis, aku tiap2 hari masuk nak tgk new posting, then baru layan komen..
    -kundur-

  84. anak jawa bgn datOH says

    aku pun terkonpius sedari tadi, bukan dalam topik ni jer kan, ada topik2 shah yang lain pun ada gak yg menyamar jadi ko kan.. cam si abu amir lah nih, ada org guna nickname tu..
    -kundur-

  85. boonlertpratchai.. says

    betul ke setiap anggota pasukan khas kat dunia ni nama dan biografi telah tersimpan dekat pengkalan data, dekat US?..macam mana aku nak kenal bahawa pelancung singapura yg dtg kesini dgn berbasikal(aktiviti sukan)..itu sebenarnya memang pelancung dan bukannya pegawai risik spore…(bnyk betul sporean ni belegar2 sekitar selatan JOHOR..!bole menyusup menaiki mountain bike melalaui jalan2 ladang getah dan kelapa sawit sekitar seri alam,pelentong,masai dan pasir gudang..

  86. says

    Susah jugo Den nak percayo soponohnyo…ghasoxnya kalau nak berhibur boleh laa..nak percyao 100%..baik jangan…apox pun terimo kasih shahpaskal…bawo cerito kawanx Den..

  87. jebat says

    masa kecik dulu aku ada kawan sorang. SRP pun tak pass. lps tu join army. (masa tu ada SRP pun dh blh jadi sojar). lepas masuk army, lulus jadi komando GGK. lepas tu dengar cite dh jadi geng risik pulak.
    kena hntr pegi luar negeri keje kat kedutaan malaysia. dh bertahun aku tak jumpa. cuma dgr cita dari kakak die je.. skrg tak tau dia dok mana

    tak sangka plak aku, dari tak pass SRP dia blh jadi risik. lagi bijak dari aku la plak. mcm2 bahasa dia blh cakap.

    dimana ada kemahuan disitu ada jalan..

  88. Vympel says

    Wahh..Cybercdo MIO ke? wahh..bangga gitu.

    Saya ada berkawan dgn KRD (kawan seasrama masa sekolah dulu)..dia masih in services lagi, yg saya paham tentang geng2 risik ni, sifat ‘ingin tahu’ depa cukup tinggi..kalau bercerita apa2 mesti soklan2 yg diberikan banyak, A-Z, pastu, sukar sekali nak percaya dengan sesapa..sukar nak dibodek..dan yg paling best, pandai belit lidah, susah la nak matikan ayat2 dia ni..kawan2 dia dr Kor yg sama pun mcm tu..agaknya bang CyberCdo boleh bagitau, memang mcm tu ke sifat intel kita?

  89. shahpaskal says

    Memanglah misi pakai laser designator kat Bosnia itu, pilot TUDM yang buat bukan GGK. Kalau kisah itu saya tidak letupkan di blog, tidak ada orang pun yang nak ambil port pergi siasat.

  90. shahpaskal says

    ok hang kena tukar namalah, Number IP dan emel lain tapi nama nick serupa. Hang ni ada kembarkee?

  91. pendekar melayu islam says

    salam bro ……. orang yang komen negetive bukan nye aku ….. ade orang menyamar gune aku…… so next time tlong abaikan klau ade orang yang komen negetive gunakan name aku…..

  92. pendekar melayu islam says

    assalamualaikum sedare smue….. just for information … klau ade terbace orang yang menggunakan name saye untuk mengutuk, menghina, serta memperlekehkan blog shah paskal, makne nye orang itu adalah penyamar yang menyamar untuk memfitnah aku…. so tolong abaikan komen2 yang negetive yang datang dri name aku…. dan tolong doakan aku agar dijauhkan dari di fitnah lagi……

  93. pendekar melayu islam says

    salam bro, yang posting kul enam pagi tu bukan aku ……… ade orang cube memfitnah aku…… aku sentiasa menyokong shah paskal….. so klau korang terbace posting yang menidakkan ape yang shah paskal kate kan makne nye orang tu bukan aku….
    p/s:harap maklum…

  94. pendekar melayu islam says

    aku harap ko akan mendapat balasan di akhirat atas perbuatan kau mengunakan name aku…..

    p/s: pesal kau x gune name sendri je ….??? nape kau takut ke….???? jgan stakat belakang key board or mengunakan name orang…. klau kau orang islam kau akan berhentikan fitnah kau keatas aku….. sesungguh nye allah bersama orang yang teraniaya……

  95. pendekar melayu islam says

    assalamualaikum, kepada kamu yang menyamar sebagai aku…. hentikan ………!!!!!!!!!! tidak kah kamu tau menabur fitnah itu satu dosa yang di benci rasullullah…….????

  96. Vympel says

    Yg saya paling suka bab risik ni ialah merekalah mata-mata ATM dinegara jiran dlm menganalisis pembinaan peperangan (war build by stage), bila berlalu krisis meruncing dgn negara jiran..dan nampak seperti membawa kepada peperangan, agen risik ni la yg alert ATM untuk mengambil tindakan sewajarnya (tertakluk kepada stage juga, utk open movement atau silent movement).

    Dlm erti kata lain, tak la negara kita (ATM terutamanya) akan menerima serangan berbentuk besar-besaran secara mengejut, dgn maklumat risik jugak ATM boleh tempatkan aset2nya sejajar dgn pembinaan peperangan tu..dr silent movement sehinggalah full readiness operation (yg ditunjukkkan..), Apabila ATM dapat info mengenai persediaan senjata negara jiran, secara automatik aset kita ditempatkan ditempat srategik..sehinggalah bila negara jiran declare utk berperang, aset kita dah 100% ready utk bertempur.

    Tanpa agen intel a.k.a intel ni, kita secara lahiriahnya ‘buta’ dgn apa yg berlaku dinegara jiran..hehehe..Thanks to them yg sentiasa mengambil risiko dan menghadapi bahaya kerana keamanan negara kita.

  97. Vympel says

    No problem Syah. Banyak lagi task intel ATM kita ni..

    Contoh lain ialah bagaimana satu2 peralatan yg top secret dibawa masuk ke tanah air, yg mana perolehan aset2 ni (i.e VERA-E Passive Radar, BVR 277 AMRAAMSKI—>yg ni saya tak pasti) tak mahu dihebahkan kepada orang awam dan pasukan militer lain..so..ni semua kerja risik ATM la bertanggungjawb. Team ni la yg uruskan pertemuan pegawai ATM secara sulit dgn pengeluar, pengawalan dokumentasi pembelian, then bila dah procure aset tu..team risik jugak yg uruskan kemasukan, kawalan lapangan pendaratan (kapal kargo, airport) dll, imigresen, proses pengangkutan, stor simpanan dan pelbagai lagi tanpa disedari oleh staff dalam organisasi ATM tu sendiri (apatah lagi kita orang awam ni..)..sedar2, dah ada rumours yg negara kita ada itu, ini dan sebagainya..kenapa jadik mcm ni, semua ni kerja risik la (yg bergandingan dan beroperasi dgn unit2 tertentu didalam ATM dan agensi kerajaan lain..sangat licik la..)

    Dulu, isu BVR R77 pun susah nak dibuktikan sebab takdak sumber pasti, in fact ada beberapa top brass TUDM sendiri pun taktahu apa2. yg betul2 tahu ialah pihak yg uruskan stor senjata dan pihak2 utama. Tapi, utk membolehkan pilot TUDM mahir dgn BVR system, radar yg bersesuaian utk pandu BVR R77 pd Mig29N.

    Tak lupa jugak pd Vera-E kita, punya pandai ATM uruskan pembelian melalui blackbudget, dibawa masuk dan sedar2..buat special appearance, dan masa buat penampilan pun bersesuaian dgn time masa tu (isu Malaysia Singapura kalua tak silap).

    Selain tu juga, team risik (tak pasti risik medan atau risik taktikal) juga sentiasa berkeliaran secara sistematik dinegara2 tertentu, utk mengenalpasti dimana bunker, secondary air strip dll. Intel peringkat awal boleh guna taburan penduduk, pola penempatan, risik dokumentasi dan sebagainya..tapi, last sekali penggunaan kaedah insani tetap digunapakai utk mengesahkan anggapan awal mengenai jangkaan yg dibuat.

    Info2 begini jugalah yg penting utk team MLRS Astross kita menafikan hak-hak kekuatan udara negara lawan bila perlu.

  98. anak watan says

    Setiap cerita dari Bro Shah pasti aku tunggu2 untuk tatapan bacaan… Dari mula2 aku jumpa blog ini aku dah suka BENOR membaca nya…banyak pekara boleh aku ambil bak kata orang tidak lah aku ni org kata seperti katak bawah tempurung… betul kata Bro shah…kaji dulu faktar yang ada sebelum komen….tidak lah kita nanti nampak mcm org yang tdk sekolah….

  99. Alex vostox says

    Ni dah cerita sampai ke Hawaii ni boleh kot minta Abang Shah tulis pasal penglibatan TERKINI anak Malaysia dalam pasukan tentera asing. cam haritu Abang ada sebut pasal anak Malaysia berkhidmat dalam Kor Marin Amerika (USMC) bila saya ada sebut anak Malaysia masuk Legion Etrangere Perancis.

    Dalam sejarah pun ada tulis pasal penglibatan anak Malaysia sebagai askar asing. Prof Wan Hashim Wan Teh ada tulis pasal ‘Rejimen Askar Melayu’ (Bawah British) bertempur di Sri Lanka semasa Perang Kandy dan ‘Battle of Axe’ di Afrika Selatan. Dalam Perang dunia kedua sebagai komando dalam ‘Z Special Unit’ (Datuk kepada pasukan SASR Australia. (Ruj:Perang Dunia Kedua : peranan gerila Melayu Force 136-Wan Hashim Wan Teh,Perang Dunia Kedua – Peranan Askar Melayu-Wan Hashim Wan Teh & Askar Melayu 50 Tahun-Tan Sri Datuk Abdul Samad Idris). Ada juga kisah anak Malaysia beraksi masa Perang dunia pertama (Ruj: Autobiografi Allahyarham Mej Ismail Babu ada menyebut bapa Allahyarham dan unit ‘sukarela dari Tanah Melayu’ ada bertempur (Battle of Amiens, di mana bapa Allahyarham terkorban) di ‘Western Front’). Memang kita ada banyak sejarah cuma ramai yang tak tahu (Atau tak kisah) yang perlu di buka kembali.

  100. Syah says

    Maklumat yang menarik ni…. utk kawan yang banyak beri komen negatif tu berfikir la ye..jangan terlalu mudah menerima sesuatu berita..kaji selidik dulu..baru boleh komen…ada sebab la dia sampaikan mesej camtu… intel ni bukan cam sifir 1+1 = 2

  101. syah.. says

    best shah..suka aku baca interview gini…keep it up..pendekat melayu islam..ape kata hang buat la blog millitiary hang plak..kami dok pakat komen plak tgk camner..vympel..nice info too..saya tak terpikir pung…hujah saudara dan kawan saudara memang logik..

  102. Vympel says

    isu intel ni terlalu mendalam. Kita harus paham, intel bukan sahaja counter satu2 organisasi, tetapi lebih kepada nak counter intel pasukan lawan. So, permainannya berbeza..ianya bukan sekarang shoot n kill, tapi lebih dr itu, hide n seek, tell n liar dan sebagainya. Komando secara dasarnya memang sebahagian drpd intel ops terutama yg melibatkan pencerobohan, espionage dll. Kita lihat secara situasi..stage by stage, sprt khabar angin dll yg boleh membawa mudarat kepada negara kita (perolehan senjata tertentu sbg contoh..), intel pelu mengesahkan rumours tu, bergantung kepada situasi semasa soft intel (risik dokumentasi, risik maklumat dll) atau hard intel (ceroboh masuk dan saksikan)..depend pd keadaan, tetapi kalau hard touch..komando yg perlu digerakkan utk dapatkan maklumat sebab tak semua intel tu mampu membuat penyusupan taktikal.

    Kita kena tau jugak, takrif penugasan intel tu banyak klarifikasinya, sbg contoh ada agen yg ditugaskan utk dapatkan pengesahan A, dan ada plak agen lain yg perlu mendapat pengesahan B..C..dan ada plak individu lain yg perlu dapatkan info D. Info2 A,B,C, D and so on tu hanya diberikan kepada officer dia, seterusnya gather info tu utk dibuat summarry, then menentukan tindakan seterusnya utk counter, hold, down dll..banyak la istilahnya.

    Dlm hal ni, perkara yg paling susah ialah nak counter risik/intel negara lain..contohnya isu R77 BVR misil satu masa dulu..kat situ, kita nampak bagaimana negara kita (ATM khususnya) bermain maklumat dan rumours, menggoyahkan pimpinan SAF. Kekadang, kalau kita lihat dr sudut berbeza, rumours tu juga memberi peluang utk kita memperolehi AIM 120C (utk dapatkan kelepasan dr senat US), betul..SAF akan dapat dulu misil BVR tu, tapi secara tak langsung TUDM juga akan dapat biarpun lewat.

    Ni contoh sahaja, dgn kemampuan Intel (yg for sure ada gandingan dgn TUDM, ATM dll), SAF terpaksa memaksa senat US melepaskan pembelian misil, diikuti RTAF dan akhirnya TUDM. Secara satu segi, kita lihat kita ketinggalan..tapi dlm permainan intel yg didudukungi oleh objektif tertentu, secara tak langsung kita dah meninggalkan jauh negara2 lain di rantau ni (Indonesia, Myanmar, Burma, Brunei, Philiphines dll)..so, ada pro n con, cuma pada waktu tu, target TUDM adalah utk dapatkan BVR misil..so, the game begin.

    Tu baru satu issue, tak lupa juga dalam mengumpul maklumat base ketenteraan (pintu masuk, laluan, taktikal dll) yg dilakukan oleh Intel ATM, semuanya berguna masa perkembangan konflik peperangan. Kita tentu tak sangka, dalam bunga2 peperangan nak berlaku..sbg contoh, negara kita bertegang urat dgn mana2 negara..awal2 lg komando kita dah merosakkan peralatan ketenteraan i.e MBT, pesawat, MLRS musuh..so..time tu, jumlah dan kuantiti bukan lagi jaminan utk memenangi peperangan..

    Dlm intel, everything can happen, and everything is count..

  103. Vympel says

    Selepas baca posting baru bro Shahpaskal ni, terus saya hubungi rakan sekolah saya yg kini merupakan anggota risik ATM..nak mintak pandangan tentang info yg bro Shahpaskal ni bagi (bagi link ni utk dia refer).
    Lepas 20 minit, dia call balik saya..dan ini pendapat dia (yg saya ulas balik)..beliau tak la membenarkan atau menidakkan apa yg ditulis, tapi komennya mcm ni..
    1. Sekiranya individu tu pernah menjadi Intel, dan pernah melalui ops Intel..akan selamanya hasil operasi itu diselaputi gaya intel. Maksudnya, maklumat tepat sorang Intel hanya pada bosnya sahaja, bukan pada civvy mcm kita. Mungkin maklumat yg bro Komando tu nampak tak tepat (luas, kawasan, suasana, masa dll), tapi hakikatnya tu lah cara intel bercerita, berpusing sana sini, tukar nama tempat dll..tapi hakikatnya itulah ‘isi’ yg penting. Pure info hanya utk team dan officernya sahaja.
    2. Isu belajar kat ‘Hawaii’ jugak satu bentuk taktikal intel, penukaran nama tempat dll tu perkara biasa, and then, kalau kita bijak..kita kena lihat, dimana sebenarnya latihan dan sesi pembelajaran dimasa tu (bukan sekarang), tak semestinya pembelajaran bab armour tu hanya di England sahaja..tu silap. Kita jugak kena lihat, sistem dan kaedah mendapatkan rahsia sesuatu bukannya mesti belajar dr pihak pengeluar, boleh juga melalui pihak musuh yg mengetahui kelemahan sesuatu armour tu (sbg contoh|), or pihak pengguna kedua armour tu..who knowss..nama pun intel..
    3. isu precision bombing guna Laser targeting tu pun sama, kita tak tahu pun apa yang berlaku secara exactly..sebab tu banyak info seperti miss leading, tempat salah, pesawat salah, waktu salah dll..yg penting kita tengok main point dia, dan dalam proses mendapatkan maklumat yg terkini, kita refer pd yg betul2 mengetahui (which is cukup sukar pihak yg involve utk bukak mulut)..
    4. Taktikal peperangan tu sendiri banyak, seperti menghantar sejumlah besar tentera utk mengkaburi pandangan musuh dan dalam tempoh yg sama secara sulit dan tersendiri menyusup masuk ke negara operasi..everything can happen. Kekadang tu, kerana kaedah intel inilah maklumat2 yg penting seperti kehebatan dan kemampuan pasukan bersenjata kita dilihat sebagai urban legend sahaja..ianya demi menjaga hubungan antara negara dll..kalau betul dan disahkan (berbukti), boleh berperang antara dua negara..yg tu kita kena paham.
    Last sekali..(ada dua tiga perkara lagi..tapi tak sesuai utk isi dlm blog ni), kawan saya cakap..nasib baik info yg komando bagi tu surface with wave (permukaan yg berombak2..or bahasa mudah, info asas yg banyak kekaburan)..kalau betul dan berbukti dgn maklumat rujukan, gambar dll..rasanya komando tu akan dijejaki oleh intel kita sendiri..biarpun dah 30 tahun operasi tu berlalu..

  104. sudin says

    Ape kate Pendekar Melayu Islam buat blog sendiri..ceritakan yg betul..at least blog ni ade inisiatif nk buat cerita,xmacam sedara pendekar…tin kosong..pandai cakap saje.

  105. pendekar melayu islam says

    cerita ni tak lebih macam cerita kisah GGK dikatakan pakai laser designator untuk Jet2 F14 Amerika buat bombardment di Bosnia padahal Anggota TUDM iaitu Pilot yang ada kepakaran masa tu yang dihantar ke Bosnia.. cuba pergi website Jeneral2 Bersara yang banyak di Internet ni ada cerita apa bukan GGK tapi Pegawai2 TUDM

  106. pendekar melayu islam says

    cerita macam ni bohong jelah.. ada belajar kereta kebal kat Hawaiii.. Centurion Buatan British belajar kat Bovington,Dorset, England .. lagi satu takkan belajar
    dengan GI dah tentu CIA tahu.. 2 kali bohong.. kena Kencing je

  107. dragon says

    kalau camtu x perlulah bro sbb klu nak ikutkan bukan setakat DSAI malah semua pemimpin2 samada kerajaan atau pembangkang mahu digunakan oleh zionis samada mereka sedari atau tidak tapi apa2 pon semoga mereka semua ni x terperangkap dlm perancangan jahat Zionis…Zionis ni kan cara dia halus even walaupun pemimpin2 malah diri kita sendiri mmg x mau terlibat tapi kdg2 tanpa disedari dipergunakan oleh Zionis…fikir2kanlah…semoga semua rakyat Malaysia dijauhi oleh anasir2 jahat ini…

  108. jebat says

    30 tahun lalu kecik sikit drpd bndr sremban.. tp skrg mungkin lebih. sebesar bndraya kl kot.
    rasanya tentu diaorg pun ada model putrajaya kan..

  109. shahpaskal says

    Kang kalau saya cakap DSAI adalah salah satu permainan zionis, ramai yang melenting…jadi x perlulah saya uraikan, banyak blog lain yang dah boleh ulas.

  110. bdk mindef says

    underground basement with main battle tank since 80s ? woah. ini mmg betul2 strategise lah. tak sangka plak bole smpai besar bdr seremban.

  111. amir96 says

    Sebab itu Singapore mati-matian tak mahu jambatan bengkok. Kalau ikut kebolehan unit risik kita, memang boleh sabotaj aje kemudahan tentera mereka. Saya percaya dgn kebolehan unit risik kita dan mampu lakukan yg terbaik. Sebab itu negara kita satu-satunya yg berjaya menghapuskan komunis. Negara Filipina sampai sekarang pun ada militia komunis.

    Walau bagaimana pun kita agak ketinggalan dari segi peperangan konvensional berbanding negara jiran.

  112. Blackjack says

    Special Branch (Polis) Malaysia merupakan antara yang tercekap di dunia…tahiah…begitu juga dengan Komando Malaysia…

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>