INDONESIA TERTEMBAK PESAWAT SENDIRI

NOTA PENULIS : HARAP BACA DENGAN RASIONAL. INI ADALAH RENTETAN SEJARAH. HARAP JANGAN BERGADUH DENGAN FORUMER INDONESIA. SAYA SEDANG MERANCANG UNTUK MEMPERKENALKAN SISTEM EMEL, DI MANA HANYA MEREKA YANG BERDAFTAR SAHAJA BOLEH BAGI KOMEN. MANA-MANA KOMEN YANG MEMAKI HAMUN, EDEN TERUS BLACK LIST.

Charlie Indonesia (sekadar gambar hiasan)

1. Tentu ramai yang tidak tahu kisah ini, ia berlangsung sewaktu negara kita berada di dalam konfrantasi dengan Indonesia yang ketika itu melancarkan “Ganyang Malaysia” atas dosa yang sehingga hari ini kami tidak tahu.

2. Alasan mahu membebaskan Malaysia dari Inggeris tetapi yang diserang dan disembelih hidup-hidup termasuk ketika sedang beribadat ialah anak-anak bangsa Melayu dan dua insiden telah terjadi, satu melalui Peristiwa Kalabakan dan dua, pembunuh beramai-ramai Rejimen Infantari 1 Singapura (SIR 1) yang terjadi di Kota Tinggi, Johor.

3. Pada 16 September 1965, negara kita iaitu Malaysia dirasmikan dengan kehadiran Singapura, Sarawak dan Sabah dan pada tarikh yang sama, pasukan komando Indonesia ketika itu sedang bersiap untuk mencerobohi ruang udara Sarawak/Sabah melalui sempadan Long Pasia/Long Bawan.

4. Sebuah pesawat Hercules C130B dengan nombor lambung T-1306 sedang disiapkan dan terbang dari lapangan terbang Pontianak, kapal terbang ini dengan seramai 36 komando para akan menceroboh Sabah pada hari itu.

5. Pesawat tidak ditandai dengan jelas, ia merupakan satu operasi sulit atau clandestine, tidak ada iringan dari jet pejuang MIG-17 milik ABRI-AU pada hari itu, petugas-petugas meriam anti pesawat yang berkedudukan di kawasan lembah Long Bawang (di bawah kawalan kompeni meriam anti pesawat ABRI) juga tidak dimaklumkan.

6. Apa yang tidak diketahui oleh pihak perisikan Indonesia, pasukan Malaysia sudah melengkapkan kawasan sempadan dengan “firebase-firebase” yang kecil, sesetengah dilengkapi dengan pasukan Askar Melayu Di Raja dan setengahnya dikemudikan oleh tentera British yang pada masa itu terlibat dalam Operasi Claret.

7. Pencerobohan dari pesawat Hercules dimulakan pada waktu malam, pihak ABRI tidak menyangka bahawa tentera Malaysia dengan dibantu oleh askar-askar komanwel sudah bersiap sedia berhadapan dengan sebarang kemungkinan.

8. Team patrol SAS yang meronda di sempadan melaporkan kepada kem di belakang bahawa mereka terdengar deruman enjin pesawat yang terbang rendah bagi mengelak dari dikesan oleh pihak keselamatan Inggeris dan Malaysia.

9. Sebaik sahaja pesawat menghampiri garison Malaysia/SAS di sempadan Sarawak, Hercules dua enjin milik ABRI itu ditembak bertalu-talu dengan sistem mesingan dan meriam anti pesawat.

10.Kapten pesawat ketika itu amat yakin, jika mereka sudah dikesan maknanya British sudah pasti telah menghubungi Kucing dengan radio untuk meminta bantuan jet-jet pemintas dari jenis Javelin.

11.Tembakan dari pasukan Malaysia/SAS sudah cukup gempar untuk menyebabkan juruterbang Hercules ABRI berpatah balik walaupun sebenarnya tidak ada yang mengenakan tubuh pesawat.

12.Bagaimanapun petugas ABRI yang mengawal landasan Long Bawang tidak mengetahui wujudnya operasi sulit pada malam itu.

13.Dari jauh anggota ABRI yang mengawal meriam anti pesawat (AA) sudah mengesan kedatangan Hercules.

14.Oleh kerana tidak dimaklumkan, pasukan AA ABRI menembak bertalu-talu ke arah pesawat malang itu yang mereka sangka milik tentera Komanwel kerana datang dari arah sempadan Malaysia.

15.Pesawat robek dan terbakar apabila ditembusi peluru, juruterbang berusaha mengekalkan haluan pesawat kerana sudah terlalu hampir ke bumi, jika beliau panik dan mendongakkan pesawat untuk mencapai altitude yang lebih tinggi, lebih murah peluru-peluan meriam AA menghancurkan kesemua anggota komando ABRI yang berada dalam perut pesawat itu.

16.Kapten pesawat Hercules akhirnya berjaya membuat pendaratan kecemasan, pesawat meletup selepas terbakar tetapi kesemua anggota dan anak kapal berjaya keluar untuk menyelamatkan diri.

17.Komander AA ABRI yang mengetuai kompeninya pada malam itu berasa tidak percaya dengan apa yang sudah dilihat, beliau sudah melakukan pengkhianatan tanpa disedari.

18.Akibat ketakutan selepas memikirkan tindakan yang bakal dikenakan ke atasnya, komander AA ABRI di garison Long Bawan menyeberang ke sempadan untuk menyerah diri ke Malaysia.

19.Setahun sebelum kejadian yang memalukan di Long Bawan, Indonesia telah kehilangan pesawat Hercules C130B dengan nombor lambung T-1307.

20.Kisahnya bermula pada 1 Sept 1964, apabila ABRI cuba menyeludup komando mereka dengan terbang dalam kegelapan di atas Selat Melaka dalam penerbangan untuk satu operasi rahsia di Labis, Johor.

21.Sebuah pesawat jet pejuang Inggeris dari jenis Javalin kemudian dihantar dari pengkalan udara British di Singapura untuk memintas pesawat Hercules tersebut.

22.Sebaik sahaja melihat pesawat Hercules itu terbang memasuki ruang udara tanahair, melurulah jet pejuang Javelin itu memintas dan mempermainkan pesawat malang yang berisi 48 askar payung terjun Indonesia dan seperti biasa jet-jet pejuang ABRI tidak diguna untuk mengiringi penerbangan pencerobohan ini.

23.Juruterbang Javelin tahu Hercules tersebut berada dalam ehsannya, mana mungkin ia mempertahankan diri dari tujahan meriam jet pejuang yang tercanggih di Asia Tenggara ketika itu.

24.Juruterbang berbangsa Indonesia semakin panik apabila melihat keadaan demikian dan cuba terbang rendah, beliau berharap kelajuan rendah pesawat empat enjin itu membantunya untuk melakukan manuver-manuver pada aras yang lebih rendah.

25.Penerbangan rendah seperti itu sudah pasti membantu pesawat seperti Hercules kerana pada masa itu jet pejuang belum ada teknologi radar Look Up Look Down Capability dan sebuah jet pemintas seperti Javelin sudah pasti berada di dalam keadaan yang merbahaya jika terbang di bawah paras selamat yang dibenarkan.

26.Percaturan juruterbang Hercules ketika itu bagaimanapun tersilap, cuaca agak buruk, bulan tidak membantu dengan sinarnya, permukaan laut yang bergelora.

27.Oleh kerana panik dan disamping berhadapan dengan apa yang dipanggil Spartial Disorientation, pesawat akhirnya menjunam ke permukaan laut tanpa sebutir peluru pun dilepaskan oleh jet pejuang yang mengejar tadi.

28.Habis kesemua nyawa kru dan perwira ABRI di dalamnya remuk dengan berkecainya pesawat pengangkut yang tercanggih pada zamannya ketika itu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 1. SAYA TIDAK MEMERLUKAN COMENTAR ORANG LAIN BAIK DARI MALAYSIA MAUPUN INDONESIA YANG HANYA MENGOCEH TANPA TAU APA YANG TERJADI, SEPERTI ANAK BAYI YANG HANYA GEMBAR GEMBOR PEPERANGAN TANPA MAKSUD DAN TUJUAN DAN TAK TAHU APA DAN KENAPA MUNCUL GAYANG MALAYSIA….YANG SAYA BUTUHKAN COMENTAR PEMILIK ARTIKEL INI YANG TELAH DENGAN SADAR MEMBERI RUBIK ISIAN YANG MAMPU MENYULUT API…KARNA SEDIKIT API TERSULUT, SAYA YAKIN MALAYSIA TIDAK MAMPU MENGATASI KETURUNAN KERAJAAN MAJAPAHIT INI….JADI, BERSAUDARALAH, KARNA DARAH KAMI MENGALIR KETURUNAN GAJAH PUTIH YANG DITAKUTI KERAJAAN MANAPUN….SILA PUAN BACA TENTARA MAJAPAHIT DARI BUKU MANAPUN PUAN….
  Puan, saya mau bertanya
  1. Darimanakah puan tahu cerita macam tu?
  2. Apakah puan merupakan salah satu tokoh politik masa itu?
  3. Apakah puan menyaksikan dengan mata puan sendiri bahwa pesawat hercules itu milik indonesia yang berpenumpang tentara indonesia? Sedang saat itu perang penuh penjarahan dan konspirasi?
  4. Apakah puan berani bertanggung jawab atas nama agama puan bahwa sesungguhnya cerita puan benar tidak ada karangan cerita semata?

  Saya sebagai bagian negara yang puan anggap apapun itu merasa kurang tepat dengan cerita puan….
  1. 350th kami berperang dengan bambu melawan peluru? Bagaimana menurut puan? Adakah bambu menang melawan peluru? Tapi bagaimana kehendak Tuhan puan?…..
  2. Negara yang puan banggakan memiliki sejarah sebagai tanah jajahan kami yang kami anggap serumpun. Tanah yang dijajah oleh Sang Gajah Putih yang kemudian kami anggap saudara. Bagaimana mungkin kami melukai saudara kami tanpa alasan yang jelas?….kami berusaha memberikan bantuan kepada kalian, disaat pemimpin kami berusaha memperoleh kedaulatan dan berusaha untukmmemberikan bantuan kepada kalian saat itu, apa yang terjadi? dengan bangganya kalian menyerahkan kepemimpinan kalian kepada ratu elisabeth, hingga kami berusaha mempertahankan tanah warisan yang disebut NUSANTARA oleh Sang Penakluk namun yang terjadi kalian menghianati kami, karena kalian tidak menginginkan dianggap sebagai negara dibawah kuasa kami, sedang mereka Inggris dan Eropa menghendaki negara kalian untuk apa kalau bukan menyusuri jejak Sang Gajah Putih yang ditakuti bahkan oleh Kubilay khan…..hingga mereka berusaha membuat berbagai konspirasi dengan kalian sebagai alat atau boneka agar mereka bebas bersembunyi dan tidak dipersalahkan oleh dunia….TIDAK TAHUKAH BETAPA BODOHNYA KALIAN KARENA SELAMA INI SEJARAH KALIAN DISEMBUNYIKAN DAN DIGANTI HERO2 YANG KALIAN TIDAK SEDIKITPUN MENGANALISANYA? HINGGA DENGAN MUDAHNYA KALIAN DIADU DENGAN SAUDARA SENDIRI???? SADARKAH KALIAN BETAPA BODOHNYA KALIAN TERTAWA TERBAHAK2 MENGOCEH TENTANG SAUDARA SENDIRI YANG MANA PERNAH BERDARAH BERSAMA MEMPERTAHANKAN NUSANTARA???….SADARKAH KALIAN MENGAPA KALIAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT MENGGEROGOTI SAUDARA SENDIRI? SAMAKAH KALIAN DENGAN PALESTIN DAN ISRAEL???? KALIAN MENGOCEH TENTANG MEREKA, TAPI KALIAN TIDAK MELIHAT DIRI SENDIRI…….SADARLAH!!!! KALIAN HANYA BONEKA EROPA DAN INGGRIS, KAMI SUDAH BERUSAHA MEMPERTAHANKAN KALIAN TAPI DIMANA TERIMA KASIH KALIAN?…..BACALAH BUKU ATAU ARTEFAK DI PERPUSTAKAAN BELANDA, BUKAN PERPUSTAKAAN ALEXANDRIA YANG SUDAH DIPINDAHKAN KEASLIANNYA OLEH VATIKAN…..
  PUAN….HATI2 DENGAN ARTIKEL PUAN…..PUAN JANGAN SUKA BERMAIN API DENGAN KAMI, BARU KAMI KIRIM ASAPNYA SAJA PUAN SUDAH PANIK SAMPAI KE PBB, BAGAIMANA BILA KAMI KIRIM API KE NEGERI PUAN???….BERSAUDARALAH PUAN….

  • Setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya…Ku kira Indonesia punyai tanah yang terlampau luas dan sudah tidak boleh diselenggara dengan baik hingga ke saat ini.Allah itu Maha adil kalu indonesia bergabung mungkin hari ini Malaysia masih mundur dalam pelbagai segi..correct me if im wrong

 2. Soekarno tak hantar wakilnya ke tanah melayu untuk merdeka bersama karna waktu tu wilayah Indonesia adalah mencakup wilayah bekas jajahan Belanda , jadi Indonesia tidah berhak bergabung dengan jajahan Inggris

 3. setuju dgn anda… sy berjumpa dgn ramai indon disini, ramainya dari aceh, bandung, medan (sumut)… mereka bilang hnya jawa indon sahaja yg busuk hati dan iri hati sama malaysia.

 4. tk pernah aku dgr orng indon jadi cikgu kat sini… yg aku tau buruh kontrak sekarang ini ada laa.. atau dulu dulu jadi pembuat tempe… atau jual jamu jalanan… di negeri aku lahir.. tiada pon asal dari indon… ko jgn merepek disini…

 5. nak perang…..ha ha ha…………….macam berperang dua anak itik yang bersodara…maka tertawalah srigala siyahudi dan amerika,kasihannnnnnnnnnnnnnn atas nama Allah begasak sama bangsa sendiri tak sadar

 6. tompng sikit, yang corak malaysia tuh org indonesia……………………….yang tulis blog ini yakin ada darah indonesianya, cuman tanah melayu tanah subur…………….karena kesuburannya maka dia terpinggir, jadilah…………………….cucu indonesia yang jadi raja dimalaysia………………paham

 7. askum bro shah,

  bagi pandangan sikit berkenaan dgn bilangan tentera indonesia yang ada di kalimantan berpotensi menang bila menyerang sabah atau sarawak dengan kuantiti yang ramai…

 8. Bangsa Moro di Mindanao itu pon Melayu juga om
  pemerintah mereka udah isytihar mau mengembalikan keagungan bahasa Melayu
  di tanah Mindanao. rajanya bersodara

 9. Bukan Orang Indonesia omm..mengikut sejarahnya sodara mereka juga melayu.
  om kamu pergi belajar sejarah semula. nggak ada indonesia dahulu
  Indonesia ciptaan belanda.
  PM Malasia itu pon turunan Bugis dari Makassar.
  jangan bikin malu ama diri sendiri.

 10. Orang Indonesia telah banyak berjasa padamu hai malingsyiet. Cobalah belajar sejarahmu yang sebenarnya……………. dari mana kakek moyangmu bisa membaca dan menulis? kakekku dulu mengajar di malaysia……. bersama ratusan guru dari Indonesia yang ditugaskan Soekarno untuk mendidik orang malaysia? Jangan berbuat bodoh dengan merasa sok pintar! jangan lupa kacang akan kulitnya?. Apa jadinya jika semua TKi marah dan pulang kampung? Mereka juga turut membantu perekonomian kamu. Insyaflah dan ucapkan Astgfirrullah

 11. lu kaya..tapi bego/tolol bin beloon bin goblok…
  rakyat lu cuma secuil.. tki nyerang lu dah pada kelabakan..belum lagi kalo tentara masuk,…
  bah..larian deh lu pade,,,,,

 12. itu dulu tapi sekarang sudah membangun daripada indon yg suka lihat rakyatnya tak makan, dari buat kapal baik bagi makanan untuk org miskin… buat kapal pun terbakar

 13. melayu sumatra, melayu kalimantan, melayu riau, dan segala melayu di indon. ayoh tentang pemerintahan jawa. habis bahasa melayu kita semakinlama semakin dijawakan, sampai baca pun tak faham. cukuplah bangsakita dibuat jawa jadi miskin dan tak berpelajaran. yang nak ganyang malaysia bukan kita tapi sijawa sukarno dan diikuti oleh jawa2 sekarang. tentang mereka yang merosakkan bahasa kita. buku athies dan buku2 hamka menggunakan bahasa melayu, tapi sekarang lihat buku indon baca pun tak faham.

 14. perghhhh!memang padu la tuan bahas tu..terus rasa mcm,sudahlah jatuh,bergolek pulak ke lantai sampai ke tangga, jatuh pula sampai ke groundfloor,ditambah dengan disepak orang yang lalu-lalang,melintas ke jalan raya lalu digilis roti gardenia.
  hehehehe..

 15. Jangan mengangap rendah atau Mengejek Indonesia (RI) Pikirkan bagaimana Malaysia yang Miskin dan kecil juga jelek itu dulu

 16. hahahaha tengok ungkapan yg bilang bahawa askar melayu hanya anjing kecil yg gak diperhitungkan TNI di perbatasan borneo kerna lawan TNI hanya inggris -australia,new zealand +gurkha …statement kek gitu masih berlanjut ampe sekarang yg 90% rakyat indonesia tetep memandang rendah kemampuan ATM ekekekeke

 17. hahahaha masa tu kalo tanpa bantuan inggris, australia, new zealand dah pasti tanah melayu bakal jadi bagian propinsi indonesia raya ekekeke

 18. sukarno pantas untuk risau pada masa itu, karena indonesia dituduh membantu pemberontakan TNKU padahal awal tahun 1960 indonesia sedang sibuk berperang dengan belanda yang di bantu sekutu,selain itu ada pemberontakan PRRI/Permesta yang didukung amerika,jadi tak mungkin indonesia akan ikut campur urusan TNKU pada masa itu.
  sedangkan perjanjian pembentukan negara malaysia semasa itu tidak sesuai dengan perjanjian awal dimana inggris terlihat masih ikut campur dalam pembentukan negara malaysia.sebagai negara yang pernah dijajah sekutu, indonesia patut curiga dengan bentuk tipu daya inggris.
  ingat bro,pemuda malaysia semasa itu yang mulakan serang perwakilan indonesia di KL dan menginjak lambang negara. Jadi indonesia tidak pernah memulakan permusuhan antara malaysia-indonesia. indonesia juga tak mungkin akan jajah malaysia, sebab sukarno benci penjajahan dan kolonialisme.
  sebagai catatan :inggris-gurkha dan sekutu kalah dalam perang di surabaya dan seluruh pulau jawa. dan satu satunya jenderal sekutu yang mati dalam perang adalah jenderal mallaby di surabaya.

 19. malay takder insiden. karena tentera malay hanya latihan dan berdoa sajer. yang perang hanyer tentera british sajer ler….hehehehehehe

 20. nggak usah ngomong seriuslah kalo sama malon…, mereka ini sejenis ras suka syok sendiri, yang bilang keturunan sulkarnenlah (yg ini bikin aku ngakak..kekekek….), keturunan imam mahdi lah, keturunan UFO lah…konfrontasi 65 jelas-jelas indonesia vs inggris , di putarbailkkan lidah dia sendiri

 21. Pingback: Badger over Penang: The Story of AURI During Confrontation | malaysiaflyingherald

 22. wahai indonesia sejati,

  bagus lah kalau kamu sudah maju…sudah adaRX420…cn235 tu..mungkin bg kamu jika kamu sudah berjaya maka kami lihat sahaja….jika kamu berbangga utk hantar satelit ke angkasa…kami sudah beberapa kali hantar satelit kami ke sana..cuma kami hantar dengan roket USA/RUSIA…tidak mengapa objektifnya tetap juga tercapai…satelit berjaya dilancarkan dan telah beroperasi…kamu tahu bilangan satelit malaysia sekarang…

  apa kamu bangga jika dpt gentarkan kami (malaysia/singapura/australia) jangan lupa sama new zealand dan britain…dengan roket RX420 kamu tu…jika sudah tahap mengancam kami adakah kami tengok2 saja peluk tubuh….

  jika kami (malaysia/singapura/australia) xlupa sama new zealand dan britain keluarkan usd 5billion x 5 sudah usd25billion sudah ribuan rudal dan roket kendali kami tujukan pd negara kamu…

  disaat kamu tgah produksi c235 kamu utk mengancam kami ratusan pesawat pejuang kami(malaysia/australia/singapura/new zealand/britain) bersedia menanti..

  jika projek rudal2 indonesia sudah benar2 mengancam kami.kami beli jer rudal kendali icbm dr rusia..atau bina sendiri…kami ada wang.

  buat masa sekarang pemerintah kami berusaha tingkatkan ekonomi kami…menjadikan negara kami berpendapatan tinggi….saat itu…apa sahaja senjata kami mampu buat atau beli…

  kamu mungkin blum dtg ke malaysia …sekali sekala ikut sama tki kamu dtg sini..tgok negara kami sekarang…mungkin KL itu kecil shaja tp kami lebih maju dr kamu dr segi taraf hidup keseluruhan…

  apa kamu bangga n nk khabarkan kamu sudah berjaya buat roket…kamu masih baru….jika kami ingin buat perkara sama sekejap saja….kami ada wang…rakyat kami cukup makan…

  apakah kamu anggap RX420 kamu itu akan di produksi menjadi rudal kendali tp bukan sekarang….setakat meluncur roket ke udara sudah dinggap berjaya…setiap produksi dibesar2kan hasil produksi sendri tp nyata teknologi china…usahasama dari china… cn235 tu bukan 100% teknologi kamu kamu hanya tukang pasang dan buat beberapa komponen sahaja,

  kami sekarang fokus nk jd negara kaya dan maju dan kami ke arah itu….masa tu kami akan pamirkan siapa kami berbanding kamu..kami tumpukan keseluruhan aspek bukan teknologi senjata sahaja.

  kami akan perhatikan PT produksi peralatan militer kamu tu….jika kami minat maka kami beli PT itu mcm kami beli Bank2 kamu tu…sebab kami ini otaknya usahawan…mana ada untung kami beli xkira di negara kamu atau luar sana.

  kami tidak akan takut pada negara kamu tp kamu akan bayang2 sendiri. tak percaya tengoklah lps pembelian typoon kami nanti mesti kelam kabut kamu desak kerajaan kamu beli juga pesawat,,,,pasti heboh blog2 kamu kat sana…mesti BELI juga….

 23. Malon….. malon… goublok…. malon..lon…lon…lonntooong.. sayur… goublok… hahahhahahahah
  negara lu cuma secuil… belagu.. hahahha anjing

 24. “important information for you, O people of Malon”
  peluncuran roket RX-420 Lapan ternyata masih jadi buah bibir. Anehnya bukan jadi buah bibir di Indonesia yang lebih senang ceritera Pilpres, tetapi di Australia, Singapura dan tentu saja di negara tetangga yang suka siksa TKI dan muter-muterin Ambalat yakni Malaysia.

  Seperti diketahui roket RX-420 ini menggunakan propelan yang dapat memberikan daya dorong lebih besar sehingga mencapai 4 kali kecepatan suara. Hal itu membuat daya jelajahnya mencapai 100 km. Bahkan bisa mencapai 190 km bila struktur roket bisa dibuat lebih ringan. Yang punya nilai tambah tinggi ini adalah 100% hasil karya anak bangsa, para insinyur Indonesia. Begitu pula semua komponen roket-roket balistik dan kendali dikembangkan sendiri di dalam negeri, termasuk software. Hanya komponen subsistem mikroprosesor yang masih diimpor.

  Mengapa malah menjadi buah bibir di Australia, Singapura dan Malaysia? Karena keberhasilan peluncuran roket Indonesia ini ke depan akan membawa Indonesia mampu mendorong dan mengantarkan satelit Indonesia bernama Nano Satellite sejauh 3.600 km ke angkasa. Satelit Indonesia ini nanti akan berada pada ketinggian 300 km dan kecepatan 7,8 km per ******* Bila ini terlaksana Indonesia akan menjadi negara yang bisa menerbangkan satelit sendiri dengan produk buatan sendiri. Indonesia dengan demikian akan masuk member “Asian Satellite Club” bersama Cina, Korea Utara, India dan Iran.

  kekhawatiran Australia, Singapura dan Malaysia ini masuk akal, bukan? Kalau saja Indonesia mampu mendorong satelit sampai 3.600 km untuk keperluan damai atau keperluan macam-macam tergantung kesepakatan rakyat Indonesia. Maka otomatis pekerjaan ecek-ecek bagi Indonesia untuk mampu meluncurkan roket sejauh 190 km untuk keperluan militer bakal sangat mengancam mereka sekarang ini pun juga!!! Kalau tempat peluncurannya ditempatkan di Batam atau Bintan, maka Singapura dan Malaysia Barat sudah gemetaran bakal kena roket Indonesia. Dan kalau ditempatkan di sepanjang perbatasan Kalimantan Indonesia dengan Malaysia Timur, maka si OKB(orang kaya baru) Malaysia tak akan pernah berpikir ngerampok Ambalat. Akan hal Australia, mereka ada rasa takutnya juga. Bahwa mitos ada musuh dari utara yakni Indonesia itu memang bukan sekedar mitos tetapi sungguh ancaman nyata di masa depan dekat.

  CN 235 Versi Militer
  Rupanya Australia, Singapura dan Malaysia sudah lama “nyaho” kehebatan insinyur-insinyur Indonesia. Buktinya? Tidak hanya gentar dengan roket RX-420 Lapan tetapi mereka sekarang sedang mencermati pengembangan lebih jauh dari CN235 versi Militer buatan PT. DI. Juga mencermati perkembangan PT. PAL yang sudah siap dan mampu membuat kapal sela,

  sekian dulu informasinya, tar kalau kebanyakan rakyat malon ketakutan,wkwkwkwkwk.peace bro.

 25. suruh aja ind0g pergi ke negara arab supaya senang pukul dan dinodaikan orang arab bagi gaji tinggi.. kami malaysia pukul diorang sebab maling bm suka mencuri kami tidak suka nodai ind0g mereka lebih suka arab pergi minta kerja pada arab

 26. MR NAZA…

  awak ingat musuh kita tu fikir ke pasal2 org2 tua, kanak2 org wanita kt negara kita ni jika berperang..

  nk tgok juga bila hari perarakan kemerdekaan negara kita -berpuluh2 roket dan peluru berpandu mcm kt india, iran korea utara tu…

 27. asek ulang cerita yang sama saja mangkok ni. kalau tak tau nak taip apa, duduk diam diam. suka kena maki hari hari. bodoh nor….

 28. betul mallbat kat lubnan 2 orang malah mencuri 1 orang berpose dengan tentara wanita israel ingat tugas menjadi tentara perdamaian bukan mencuru makanya kamu bodoh

 29. kena ambil kira nyawa orang pempuan, kanak kanak dan warga tua jugak. mereka tak terlibat dalam konflik bersenjata. walau bagaimana pun… kita ada senjata jenis tu…

 30. kita perlu kan doktrin meningkatkan daya tembak yg boleh memusnahkan sesebuah kawasan yg mempunyai keluasan negeri sembilan(sy xckap negara mana) serta merta tanpa henti dalam masa yg singkat tanpa mereka bersedia jika kita diancam.

  daya tembak MRLS, ROKET PINTAR, BOM PINTAR, PELURU BERPANDU (berkuasa tinggi)Darat ke Darat dan MERIAM berkaliber besar perlu ditambah…

  disamping meningkatkan kekuatan TUDM untuk bertahan sekurang2nya melindungi aset2 pertahan darat tersebut dlm masa 5 hari. maka sesuatu musuh itu akan dilenyapkan dlm masa yg singkat.

 31. hebat blog ni….ramai pengunjung dr indonesia…

  mereka hanya bangga disebabkan kuantiti tentera dan rakyat yg ramai….tp masa belanda dulu mcm mana…tu bukti kuantiti human xleh nk harap sangat..

  kena contoh doktrin singapore… tu rakyatnya sikit tp doktrin pertahanannya mengalahkan negara2 lain. tp kalau malaysia buat doktrin yg sama tp menumpukan kepada kekuatan daya tembak…seperti meriam 155mm. Mengandakan mrls dan peluru berpandu, roket untuk memusnahkan sesuatu wilayah bersamaan keluasan negeri sembilan (xleh nk cakap negara tu) dlm waktu yg singkat secara berterusan-tanpa henti serta merta jika diancam-tanpa belas kasihan. sy rasa kita xperlu tergugat dengan perbelanjaan yg tinggi sesebuah negara jiran.

 32. INDONESIA DEFENCE
  peluncuran roket RX-420 Lapan(INDONESIA) ternyata masih jadi buah bibir. Anehnya bukan jadi buah bibir di Indonesia yang lebih senang cerita Pilpres, tetapi di Australia, Singapura dan tentu saja di negara tetangga yang suka siksa TKI dan muter-muterin Ambalat yakni Malaysia.

  Seperti diketahui roket RX-420 ini menggunakan propelan yang dapat memberikan daya dorong lebih besar sehingga mencapai 4 kali kecepatan suara. Hal itu membuat daya jelajahnya mencapai 100 km. Bahkan bisa mencapai 190 km bila struktur roket bisa dibuat lebih ringan. Yang punya nilai tambah tinggi ini adalah 100% hasil karya anak bangsa INDONESIA, para insinyur Indonesia. Begitu pula semua komponen roket-roket balistik dan kendali dikembangkan sendiri di dalam negeri, termasuk software. Hanya komponen subsistem mikroprosesor yang masih diimpor. Anggaran yang dikeluarkan untuk peluncurannya pun “cuma” Rp 1 milyar.

  Mengapa malah menjadi buah bibir di Australia, Singapura dan Malaysia? Karena keberhasilan peluncuran roket Indonesia ini ke depan akan membawa Indonesia mampu mendorong dan mengantarkan satelit Indonesia bernama Nano Satellite sejauh 3.600 km ke angkasa. Satelit Indonesia ini nanti akan berada pada ketinggian 300 km dan kecepatan 7,8 km per ******* Bila ini terlaksana Indonesia akan menjadi negara yang bisa menerbangkan satelit sendiri dengan produk buatan sendiri. Indonesia dengan demikian akan masuk member “Asian Satellite Club” bersama Cina, Korea Utara, India dan Iran.

  kekhawatiran Australia, Singapura dan Malaysia ini masuk akal, bukan? Kalau saja Indonesia mampu mendorong satelit sampai 3.600 km untuk keperluan damai atau keperluan macam-macam tergantung kesepakatan rakyat Indonesia. Maka otomatis pekerjaan ecek-ecek bagi Indonesia untuk mampu meluncurkan roket sejauh 190 km untuk keperluan militer bakal sangat mengancam mereka sekarang ini pun juga!!! Kalau tempat peluncurannya ditempatkan di Batam atau Bintan, maka Singapura dan Malaysia Barat sudah gemetaran bakal kena roket Indonesia. Dan kalau ditempatkan di sepanjang perbatasan Kalimantan Indonesia dengan Malaysia Timur, maka si OKB (orang kaya baru) Malaysia tak akan pernah berpikir ngerampok Ambalat. Akan hal Australia, mereka ada rasa takutnya juga. Bahwa mitos ada musuh dari utara yakni Indonesia itu memang bukan sekedar mitos tetapi sungguh ancaman nyata di masa depan dekat.

  CN 235 Versi Militer
  Rupanya Australia, Singapura dan Malaysia sudah lama “nyaho” kehebatan insinyur-insinyur Indonesia. Buktinya? Tidak hanya gentar dengan roket RX-420 Lapan tetapi mereka sekarang sedang mencermati pengembangan lebih jauh dari CN235 versi Militer buatan PT. DI. Juga mencermati perkembangan PT. PAL yang sudah siap dan mampu membuat kapal selam.

  “Indonesia continues to prevail”

 33. SUDAHLA LIHAT PETA (MAP) SAJA.. LIHAT ITU NEGARA MALINGSIAL DIBELAH OLEH INDONESIA MASSSSUUUK KEDALAM WKQKQKQKQ.. DI NATUNA !! LEBAR KAMILAH NEGARANYA.. SEKUAT KUAT KALIAN BELANJA SENJATA ! KALIAN TETAP BODOH SUDAH TADIR LAH KALIAN JAUH LEBIH BODOH DARI KAMI.. SENJATA SAJA KALIAN BELI BELANJA DARI KAMI..BANYAK CAKAP JUGA.. MEMANG KAMI CARI RIZKI DI NEGARA KALIAN.. KAN KAMI DAPAT DUIT DARI KEMALASAN DAN KEBODOHAN KALIAN.. SILAHKAN BERKELAK TAPI ITU BUKTI FAKTA NYATA.. KAMI NAK BUAT RUDAL PESAWAT TEMPUR DAN KAPAL SELAM SENDIRI.. RAMAILAH KALIAN BELANJA DAN BUAT COMPANY ASING SEOLAH OLAH MILIK KALIAN.. WKQKQKQ BODOH! TAK USAH LAH PERANG.. KAMI SUDAH SENANG ..WKQKQKQKQ BODOH

 34. to Zet Affan..
  Kamu org indonesia terlalu bangga dgn TNI kamu..tp tidak apa,itu menunjukkan semangat nasionalis.. Apa yg kami marah,kamu selalu meremehkan kemampuan tentera negara lain terutama jiran tetangga kamu sendiri iaitu MALAYSIA… kalau TNI kamu hebat sangat kenapa ramai bisa kena tangkap sama ATM kami? Cuba kamu terangkan… JANGAN INGAT ATM KAMI BODOH!!!

 35. inb4 Hindunesia beli alutsista guna kredit komersial aka hutang bank…keh keh keh…

 36. pak kenapa marah2 pak..gak ada wang mau beli makanan ya…hehehehe..kami beli kerana kami mampu…kami tak minta hibah macam negara miskin kamu..kesimpulannya kalau tak mampu beli senjata jgn beli ya pak..bagunkan negara kamu dulu..bagi makan pada rakyat kamu dulu..rakyat kamu ramai yg miskin dan kebulur..lg satu berdoa supaya pemimpin kamu gak amal kan rasuah nanti Allah marah ya pak..kalau tak mulalah bala seperti gempa,volcano dan tsunami…sapa yg susah..negara kamu jugakk…hahahaha damai ya pak

 37. My conclusion? Stupidity on you, increased. Don;t know what to say no more cause I never win with an idiot.

 38. KESIMPULANYA, MALON BELI SENJATA KARENA TERPAKSA ATAU DIPAKSA OLEH BRITISH & AS PADAHAL SANGAT DIRUGIKAN MALON2 INIIII… JIKA MALON MELAWAN MAKA MALON AKAN HANCUR ALIAS JADI MALONSHITTT… BERBANGGALAHHH KAU WAHAIii MALON2 DENGAN KEKUATAN MILITER MU SEBAGAI BUDAK BRITISHHH….
  HEYBATTTTTT SANGATLAHH KAU MALON
  BAGUS MALON TERUSKANNNNNN…!!!!!

 39. sy tgok kt youtube skrang byak video korup dr indonesia hentam malaysia….jika taip malaysia vs indonesia….berpuluh2 video mereka yg provo malaysia.

  mereka kagum pd kospaska, rudal LAPAN mereka, ANOA mereka tu….
  pastu siap buat analisis ketenteraan lg…

  sy rasa malaysia perlu buat ujian bom nuklear kt laut china selatan tu cepat2..

 40. Indon is a cheap nation..
  workforce murah,bahan mentah murah..
  Purata gaji less then USD 3 sehari..Pelabur mana tak tertarik..
  Indon dengar baik-baik..CASA/Airbus sekadar melabur saja di tempat kamu.
  Seluruh kepakaran,teknologi dan pengembangan telah dirangka oleh mereka,kalian sekadar jadi kuli pembuatnya saja.
  CASA/Airbus tak ubah spt mana2 kilang yg ada di INdon..
  Sungguh memalukan,kalian bongkak atas hasil usaha orang lain.
  Di malaysia sama juga..Laptop HP,blackberry,mercedes dll semuanya telah dibuat disini utk pasaran asia/asia tenggara.Pelaburan yg dibawa di malaysia adalah dari berteknologi tinggi,kerana disini segalanya lengkap.
  Lawak, Indon hanya mampu mengukur kemajuan ekonomi hanya dari sudut militer sahaja..Bisa datang malaysia tak?orang kau berduyun mohon kerakyatan malaysia,menyedihkan masih ramai indon yg angkuh sombong.
  Kami pintar tak sebodoh kalian,kami tak mengambil kredit atas usaha orang lain.

 41. Cerita dari blog dan media Ind0n lagi penuh dgn sampah.
  Ada ke kalahkan Inggeris dgn buluh runcing aje?
  Memang Malaysia mendapat bantuan dari Commonwealth lebih2 lagi bantuan udara dan naval kerana keadaan tentera kami yg kecil dan kurang pengalaman. tetapi operasi darat kebanyakannya adalah dari anggota kami sendiri cuma ia banyak diketuai oleh British & Aussie. Dari sinilah kami belajar.
  Kalau semua operasi dijalankan oleh Commonwealth aje, maka sudah lama bumi Indonesia diranapkan kerana British tidak mau tunggu lama disini lagi dan makin lama makin tinggi kos perang ini yg hendak ditanggung. Silap2 Indonesia boleh dijajah semula.
  Biasalah org yg kalah akan buat berbagai cara untuk menutup malu.
  Kata keramat “Ganyang” itu sebenarnya memang makan diri Indonesia sendiri.

 42. undang2 kita yang buat bro shah, kalau pembangkang bising, kata je kat depa, ni hanya sebagai pinjaman saja, wang dari PNB. sebab PNB ada banyak duit yg masih tak diniagakan.

  keuntungan pada malaysia adalah kita tak perlu guna duit poket negara setiap kali bajet negara dibentangkan untuk upgrade senjata askar kita…..

  aku percaya bro shah memang boleh bawa usul ni kat atas…

  sedangkan kerajaan boleh bagi duit kat satu badan untuk naikkan harga2 sahan di BURSA KUALA LUMPUR denga bajet RM 10 BILION..kan..

  kalau bajet yg diperuntukan adalah RM10 BILION, dan keuntungan wajib adalah 15% sebulan…( RM 1,5 bilion sebulan X 12 bulan ).tiap tahun kita ada tambahan dana RM18 BILION = USD 6 BILION pertahun untuk beli senjata baru.

 43. hindunesia ada buat perjanjian dgn belanda tahun 1948 / 1949 .

  antara perjanjian tu adalah belanda berhak mengambil semula hindunesia bila2 dirasakan perlu sebagai jajahannya semula,

  dan hindunesia juga perlu membayar segala kos perang belanda kepada hindunesia, ( kos perang ni dikatakan baru habis dibayar hindunesia pada 5-6 tahun lalu)

  hindunesia perlu membayar 600 juta ( dalam matawang belanda ) kepada kerajaan belanda tiap tahun sampai kiamat..

  perjanjian ” hindunesia adalah masih di bawah jajahan belanda ” masih ada dalam rekod PBB.

  P / S …DAN MASIH BANYAK TEMA DAN SYARAT2 PERJANJIAN YG MENJADIKAN HINDUNESIA BUDAK BELANDA SAMPAI KIAMAT.

 44. 1.analisis militer anda begitu lemah dan terlalu byk provokasi yang menyebabkan analisis anda menjadi sampah…

  2.gak usah anda terlalu berbangga dgn pasukan elit terbaikla no 1 in the worldla sebab semua tu hanya dibuat2 oleh tangan2 yahudi..ingat bangsa besar tidakla bersikap analisiis keanak2kan seperti anda..aku melihat gambar anda di blog anda macm sudah tua tetapi syg analisis seperti budak sekolah omm…

  3.sy lagi salute tulisannya si anton blog analisismiliter yang lebih padat dgn fakta tanpa ada sebarang provokasi..

 45. mmg kebanyakan blog militer ind0n yang aku join kebnaykan yang syok sendiri tanpa fakta dan hanya copy paste…lepas tu asyik nak ganyang Malaysia dah takda kerja lain kot blog2 militer inD0g nie..nie lah masanya kita bertindak pulak bro shah….

  zet affan..
  sila kemukakan fakta yang menidakkan tulisan shahpaskal..dan jangan hanya melalak di blog analisis alutsista TNI anda mahu2 mengganyang Malaysia…

 46. pelik betulla..lepas konfrontasi dulu..hubungan malaysia n indonesia ok ape..naik alaf baru ni, hubungan dah tak berape ngam dah..nape ek..

 47. alah shah..ko baca lah blog hindunesia tu….ada ke dia kata shukoi dia ada bekalan BBM lagi,dan memboom pangkalan2 kita..hahahaha..kelakar giler aku baca….sedangkan Shukoi tu pon tahap “asal ada”….rudalnya dari buluh runcing pulak…..aku rasa 90% tu adalah dari blog dia….

 48. Tapi jangan lupa ya, tengkorak tentera kamu masih banyak tergantung di rumah panjang Sarawak di pancung oleh Iban Trackers semasa konfrontasi dahulu.

 49. SAYA SALUT SAMA YANG PUNYA WEB INI, KARENA MAMPU MEMBUAT ARTIKEL YANG WALAUPUN ISINYA BANYAK YANG DIBUAT2. JANGAN JAUH2 LAH, LIHAT AJA DI WEB LAINNYA YANG LEBIH AKURAT SEHINGGA DAPAT SANGAT DIPERCAYA KEASLIANNYA DAN KEBENARANNYA. SOAL KEHEBATAN TENTARA COBA CARI SAJA SOAL 5 PASUKAN ELIT TERBAIK SEDUNIA, DISITU JELAS TERPANGPANG “TNI”(adalah pasukan elit ke 3 sedunia)….. BUKAN TDM YANG SAMA SEKALI TIDAK DAPAT PERINGKAT “APAPUN”. SEPERTI PADA SEJARAH 1965 SANGAT JELAS MALAYSIA MEMINTA BANTUAN KEPADA AUSTRALIA. DAN AKHIRNYA “Pada Januari 1965, Australia setuju untuk mengirimkan pasukan ke Kalimantan setelah menerima banyak permintaan dari Malaysia. Pasukan Australia menurunkan 3 Resimen Kerajaan Australia dan Resimen Australian Special Air Service. Ada sekitar empat belas ribu pasukan Inggris dan Persemakmuran di Australia pada saat itu.” INI ADALAH PEMBUKTIAN BAHWA TENTARA INDONESIA TANGGUH WALAUPUN DIKEROYOK TETAP MELAWAN. DAN PEMBUKTIAN BAHWA TENTARA MALAYSIA ITU TIDAK MAMPU JIKA SENDIRI MELAWAN TENTARA INDONESIA, KARENA KAPASITAS TENTARA MALAYSIA JAUH DIBAWAH TENTARA INDONESIA. OYA PERLU DIKETAHUI JUGA BAHWA TENTARA INDONESIA JUARA DALAM LOMBA MENEMBAK KETIKA MELAWAN TENTARA AS DAN LOMBA MENEMBAK DILEBANON, TENTARA AS AJA SUDAH KALAH SAMA TENTARA INDONESIA APALAGI TENTARA MALAYSIA YANG MASIH TIDAK ADA APA2NYA. Oya itu komentar diatas kan sudah ada yang menjelaskan…
  Terima Kasih…

  • Buktikan Dong, yang mana direka-reka? Yang saya baca kebanyakkan kebanyakkan web atau blog lain hanya copy and paiste. Saya punya analisis melalui contact saya dan pengalaman sendiri. Ya, mungkin bukan 100 peratus tepat tapi kalau ada tuduhan 90 peratus isi blog saya tidak akurat, itu keterlaluan. Kalau tidak akurat, mungkin kesalahan saya sendiri tapi perlu dibuktikan. Yang saya tahu kesilapan saya adalah pada kapal Indonesia di Ops Pasir, itu sahaja yang saya belum betulkan.

 50. bro har, militari kita ni terlalu tinggi tahap kerahsiaan nya. hinggakan nak cari pejabat buat pass pun jenoh tanya orang… :)

 51. sejauh mana mantapnya? rakyat mana tahu, prebet pun tak tahu. ada baiknya semasa perbarisan hari kebangsaan, kita pamerkan semasa perarakkan senjata-senjata yg mengejutkan. byk negara suka ‘show off’ dia punya aset bg pihak luar goyang. kita?

 52. Here are the ATM black project. Kudos to Malaysia Military Power blog :-D

  EC725 (Codename: Hell-Copter)
  1.bp.blogspot.com/_sH3C0PhDKRY/S6nSp83-GQI/AAAAAAAAAVI/yoFrH5UWee8/s1600/EC725_SF_EH01.067_071207.jpg

  M4 Upgraded version (Codename: Zombie Apocalypse)
  3.bp.blogspot.com/_sH3C0PhDKRY/TNMKPgfsWdI/AAAAAAAAAwc/tovJaaI0hso/s400/m4.jpg

  KD Lekiu Upgrade (Codename: Air Fortress)
  1.bp.blogspot.com/_sH3C0PhDKRY/TJoU97-168I/AAAAAAAAAvg/Qgev6jvZjT4/s1600/lekiu3u.jpg

  PT-91M upgrade V1 (Codename: Destroyer Tank)
  2.bp.blogspot.com/_sH3C0PhDKRY/S0Q1zSzqerI/AAAAAAAAAF4/mDAX2MeL2us/s400/tank.jpg

  PT-91M Upgrade V2 (Codename: Rains of Hell)
  1.bp.blogspot.com/_sH3C0PhDKRY/S445BPZc8EI/AAAAAAAAASw/_QIVn1sjhzc/s400/200964948939394893.jpg

  Artillery (Codename: Dead Meat)
  2.bp.blogspot.com/_sH3C0PhDKRY/S0Qz_7TAaQI/AAAAAAAAAFA/6CYe0AbwKgg/s400/0004xb6.jpg

  Copy and paste the link inside the link tab :-D

 53. tu mini satelit…xlah canggih sangat dia punya kamera xpower sangat setakat nk ukur sempadan tu nk buat peta topografi tu leh lah…

 54. `malangnya` kita dah pun ada benda tu bro taring, dan baru baru ni dilancar lagi satu bagi menggantikan yang lama (bateri habis…) :)

 55. jd sy syorkan bina satelit pengintip yg terbaik..dpt survey musuh2 kt skrin komputer jer. tgok aktiviti mereka, ambil gambar dan tanda koordinat kem/pakalan tentera mereka….masa nk luncurkan satelit tu isytihar kt dunia tu satelit kegunaan kajiselidik alam sekitarr…

 56. kita sepatutnya beli sesuatu yang betul betul ummph, yang akan meninggalkan pesaing kita empat lima langkah di belakang, atau biarkan mereka `makan asap` saja. biarkan mereka bergadai bergolok untuk menyaingi kita. itu baru tindakan yang tepat, kerana pesaing dah kalah awal awal lagi dari segi saikoloji dan ekonomi.
  pendapat seorang statistiksien saja…

 57. memang betul. pembelian kerana mengikut keadaan semasa. tapi ia akan mencetuskan tindakan berangkai. kita akan terus membeli dan membeli dan membeli kerana jiran kita pun terus membeli dan membeli dan membeli. at the bottom line…. manufacturer untung besar, pemimpin kita asek bertukar tangan, kerana rakyat bising pemimpin tak bijak gunakan wang negara. contoh dah banyak. keliling kita jugak

 58. tgok thailand dh tempah submarin bukan sebijik …banyak2 bijik…indon pesan 3 bijik sekaligus…vietnam 6 bijik terus…IRIS T dh ada kt thailand kta plak air defense kurang mantap Hanya manpad, merian anti pesawat.yg canggih pun Jernas tu jer..jarak dekat…

 59. mr naza, ayat2 perlumbaan ni xleh nk pakai. kalau kita no.1 kt ASEAN ni xpe lah tp dok no 4-5 tu…dr segi aset kita jauh kt belakang singapore, thailand, indonesia (walaupun aset lama).tgok vietnam dan philipina membuat pembelian berganda aset masing masing bg alasan ancaman china kt spratly. kita pun berdepan ancaman tu….leh wat alasan sama lah.

 60. bersyukur lah kamu kami xde product pesawat. leh lah kami beli sama kamu…kalau kami bina peawat sendiri kamu udah rugi kami xde order sama kamu…oleh itu kamu perlu bersyukurrr…

 61. xbaik mcm tu mr nirwana…asyik2 maling2 je kamu bilang.Nanti berkat kata kamu kami maling indonesia sampai licin jgn salahkan kami plak…

 62. kita punya defend dah mantap dah. tambahan pembelian akan mencetuskan perlumbaan senjata di rantau ini.

 63. hahahah mungkin betul tu….nk kempen malaysia tambah senjata lah tu sekurang2nya menyamai thailand n indonesia….budget kena tambahlah sekurang2 usd5billion…

 64. sy rasa dh sampai masa malaysia cepatkan dptkan typhoon tu…tempah 2 lg kapal selam..dan dptkan sekurang2 nya 2 kapal perang pemusnah…tambah 48 unit lg MBT Pendekar (lg pun kilang pemasangan dh ada kt pahang tu)..MIG 29 tu boleh pakai lagi tp kalau taknak trade in ngn sukoi 30mkm dptlah 4-5biji.

 65. sejak bila dh masuk dlm global fire…dulu rasanya xde kan…kira ok lah tu…tp kalau ikut raking tu…bukan leh pakai sangat….semuanya diambil kira…bil penduduk, budget pertahanan dn lain2. perancis yg ada nuklear pun kt belangkang south korea…mcm xpercaya jer. tgok spain dia punya aset n budget pertahanan lg power tp dok kt belakang malaysia….confiusssss…filipina pun dok atas malaysia….lg confius…..

 66. mana ler teman tawu yeop oii…mike punyer nickname dah ghope pegawai british dah hah..mesti ler salah paham.. kih3.

  ate lagu yg deme sarankan haram tak sedap yeop oii..sakit tinge nih…kih3..

  boleh teman nanyo skit?deme pakar sejarah ke? hehehe ^_^

 67. alahai kamu ni Mat Indoor, mi-ke tek peronah dengo ke owang kampung teman guna istilah ‘nick-name’?
  dah pegi dengo lagu “katak melalak” tu yg dinyanyikan oleh ogang Pegak juge…ada disebuta ‘cermin kopa’, ada kotak, temourung? bawah nye ada katak…dah oegi tido lagi baik, mimpi yang indah2…basuh kaki dulu sebekum tido, baca Bismillah 21 x, supaye tak ngi-go nanti….

 68. Memang China satu kuasa yg besar disini, itu kita akui. memang kami anggap China sebagai teman dagangan yg besar.
  Kami mempunyai sikap diplomasi yg memang diakui semua. Kami sudah lama ada hubungan diplomatik dgn China. Indon baru saje!
  Kau tanya China antara Malaysia dan Indon siapa dia lebih percaya?
  Indon baru mau bikin kfx, semua org mau diganyang nya!

 69. hahaa…malaysia terbukti merupakan kuasa tentera ke-27 terkuat di dunia mengikut statistik web global fire power 2012

 70. Kan kamu yg maling bahasa melayu kami? pura2 tak tahu pulak?
  Memang betul la kamu ini jenis yg tak bersyukur!
  Hehehehe! lain kali kau cakap Jawa aje sama aku, jgn cakap melayu.

 71. Indon parasit Asia Tenggara, dasar bangsa yg tak bersyukur.
  Orang tak tolong kena caci hina, yg menolong pun kena caci hina jugak.
  Apa yg kurang kat bangsa Indon ni pun aku tak tahu lah?
  Tu pasal tuhan turunkan bencana alam tak putus2 keatas mereka.

 72. Macam ni ka kamu cakap kat customer kamu? What kind of PR is this?
  Setahu aku CN235 adalah product CASA/Airbus bukanya milek kamu.
  Kamu tukang pasang under licence aje. Sebelum kamu pasang lagi pesawat ini sudah ujud.
  Jangan perasan la Indon. hanya sbb kamu boleh pasang pesawat tak bermakna kamu sudah maju. Aku bagi kau statistic ini untuk tatapan kamu, fikir2kan lah!
  GDP per capita Indon usd4,700 / Malaysia usd15,600. (3.3 kali lebih tinggi)
  Malaysia tak pasang sebarang pesawat pun. Untuk ukuran, dunia akan gunakan statistic diatas sebagai asas melihat kekuatan ekonomi sesebuah negara, bukannya pesawat, rudal, ranpur ke mak nenek ape bende pun !
  Ini lah padahnya bila cakap pakai hati bukannya otak.

 73. dah jual, diam saja la. kira untung dalam bilik. buat apa di ungkit ungkit. tahu berniaga ke tak dorang ni?

 74. Bilang saja jika malainsia takut sama cina. Gak usah pake istilah “teman” segala. ha…ha…

 75. ate kabo jelah yeop yang deme tu ompotih celop baru lah teman ni tak terpingga2 mikior apa bangsa deme tu.. kih3 =D

 76. PT Dirgantara INDONESIA (PTDI) yang berkerja sama dengan Korea Selatan telah siap mengerjakan proyek pengembangan model pesawat tempur T-50 Golden Eagle senilai US$8 miliar.
  Di bidang penguasaan teknologi pesawat terbang, Indonesia telah terkenal sebagai satu-satunya negara di Asia Tenggara yang memproduksi dan mengembangkan pesawat sendiri.
  beberapa tahun belakangan ini, beberapa negara mulai mengalihkan perhatiannya ke pesawat buatan Indonesia, sebut saja Malaysia, Pakistan, UAE, Philipina, dan Korea Utara, serta beberapa negara lainnya. pesawat CN-235 tampaknya akan mendapatkan pangsa pasar yang lebih luas di beberapa tahun kedepan setelah lebih banyak negara yang sadar akan kehandalannya.
  Malaysia sendiri berencana memesan 4 pesawat buatan indonesia tambahan untuk menambah jumlah pesawat CN-235 yang sudah mereka miliki

  MALAYSIA WHERE YOU MADE PRODUCTS …?

 77. Kalau LTAT plak buat misi pelaburan ni….akan timbul isu mcm FELDA plak kena bagi duit dividen kt ahli2nya. contohnya setahun dpt RM1.4Billion untung. tentu komuniti ahli dlm LTAT tu menuntut dividen/bonus yg tinggi plak. kalau bg sikit timbul isu xjaga kebajikan ahli plak.

  kita nk satu badan yg objektifnya beli senjata semata2…

 78. tp semenjak kes PROPANGANDA kt AMBALAT tu media kt sana berjaya mempengaruhi kerjaan Indonesia utk menempatkan KAPAL2 perang, menaiktaraf kem2 disempadan, menempatkan radar baru, meningkatkan bilangan tentera, penambah jet pejuang dan membuat pembelian senjata baru….

  yg sy tahu bot ronda malaysia kt ambalat tu KD YU kan….xlah canggih mana xde RUDALLL lah katakan..

 79. betul tu buku lima, sy rasa media indonesia tidak sebarkan kpd seluruh rakyatnya.. yng negaranya lebih maju dr malaysia kerana asyik sibuk dengan provokasi…

  kalau tak berduyung2 rakyatnya berhijrah ke pulau jawa…dh tak minat ke malaysia lg. rate gaji kt sana mungkin lebih tinggi dr malaysia…cthnya pembantu rumah indonesia dituntutnya RM700/BULAN .bagi RM500-600, bising2 plak anggap murah. Kt jakarta tu maid dia dibayar RM 1000 keatas kot tu yg melenting tu dibayar murah wlaupun maid tu xde apa2 sijil.Tu lah penghantaran puluhan ribu maid dihentikan sementara ke malaysia….

  kesilapan media indonesia dlm menyebarkan kemakmuran dan kekayaan indonesia mnyebabkan xpasal2 rakyatnya terpaksa berhijrah ke luar negara spt malaysia ni.

  sapa yang salah dlm perkara INI…..MEDIA INDONESIA …..termasuk RAFALE and the gang…mereka hanya SIBUK2 dok provo Malaysia Kt TV /Blog jer…apa kata sebarkan INFO pasal Indonesia lebih MAJU,KAYA, EKONOMI KUKUH dan HEBAT kt negaranya kpd rakyatnya tentu mereka xkerja kat luar negara.kt Indonesia pun bayak kerja….berlambak2…..TU YANG SEBETULNYA.

 80. panel pemantau utk unit tu terdiri dr kerajaan dan pembangkang lah utk pantau kot2 ada penyelewengan…..kalau nk ikut bising. buat longkang tepi jln pun bising…dh keja dia pembangkang betul kan kan kan.

 81. Cik bedebah, apa kah kau ni Mat pelik sangat teman cakap Melayu? tak caya ini bahasa global? Enrike the Black (Panglima Awang lah) menjadi anak Melayu pertama keliling dunia bantu Magallen yg mati di Lapu Lapu, Filipina….

  Dah gi dengo lagu Jamal Abdillah, “Katak Melalak…” Jangan marah beb, guro…(dia tak ulas cerita, dia heran pada pencerita…. )

 82. tapi dato`, tiap pagi roll call kat subang, strength cukup semua. :)
  dah tan sri pun general hensem tu… :)

 83. Bro, crita Hercules AURI (masa ni TNI-AU) yang jatuh di airstrip Lumbawang ada beberapa versi…sebarang sini is Ba’Kelalang…sama suku kaum – Orang Ulu…I jumpa Penghulu George Sigar, dia cerita pesawat C-130 tu datang dari hala Sarawak kerana pilotnya tak biasa, askar Gurkha berkawal disini guna GPMP, mereka ‘open fire’, nampak traser melenting2…
  Bila ia sampai keseberang sana ena balun oleh AA gun & crash…dikatakan komando sempat terjun, pesawat ity crash land, ada yang cedera / mati….wreck pesawat ini ada lagi…Lumbanwang tempat ulu yang sangat terpencil…semua supplies dibawak masuk guna deretan motorsikal pagi2 yang ada beberapa bakul…

  Saya dengar ada 2 C-130 jatuh di Semenanjung, 1 di atas darat, area Mersing & 1 lagi di Selat Melaka…ni Tan Sri Mat Ngah kata…

 84. blok ambalat tu kita punya, bawak ke ICJ ke, perang ke kita tak takut. Kau tau tak kapal tni kat ambalat tak boleh patrol lama sangat sbb budget tak cukup, kena jimat penggunaan minyak.
  Tu sbb kapal diaorg most of the time kena anchor kat situ.
  Kapal TLDM sentiasa buat pusingan kasi kapal dia kena ombak.
  Duit minyak kapal pun tak cukup mau cakap besar nak perang.
  bodoh punye bangsa.

 85. mati kau la sebagai Indon. kalau kau nak mati kita tak kesah.
  Indon barua belanda, barua singapork, barua yahudi.
  Malaysia tak takut pada Indon. Indon ibarat anjing menyalak bukit.
  kami hanya menunggu serangan Indon. bila lagi? cakap macam anjing menyalak tapi dah bertahun2 tak serang pun?
  dendam lama kami masih belum selesai lagi, silakan, kamu harus diajar!.

 86. wangwa, memang la kau sepakat dgn rafale sbb kau dua2 Indon.
  Kalau blog ni mengarut jgn la masok, pergi berambos la! tak tau malu ke?

 87. Stupid? Yeah, for someone who’ve said fibreglass much stronger than steel. Go and retake your chemistry subject…Owh wait you can’t cause chemistry is only for the smart ones.

 88. Anak Johor boleh tak kupaskan sedikit isu ufti dgn belanda ni, mcm menarik je…cerciter– cerciterrr

 89. ko tak tahu apa balanya bro kalau pembangkang spin benda ni…

  akibatnya bruk sekali kepada ATM walaupun niat kita baik sebenarnya..

 90. bukan nak cakap bro..blok ambalat ni memang mmg kaya betul lah..ditafsirkan bernilai triliun dolar jugaklah khazanah kat dalam tu..masalahnya indon nak bolot sorang ambalat ni..

 91. xboleh sedut ambalat sorang2 kenalah sedut bersama mereka…lgpun tu area sempadan….banyak ke minyak kt situ…tu kt kelantan tu xsemua dh disedut byak lg telaga dok tunggu disedut….tp huluq la RM kt negeri tu banyak sikit mcm terengganu tu baru xde isu…petronas gak untung..

 92. hahahaha…tu ayat orang senang hati duit banyak lah kata….jepun tu bukan kah kt ASIA juga..hehehe

 93. nape lak nk sawan….kalau leh untung dan alternatif nk kurangkan beban rakyat…sebab nya bila perlaksanaan MMIU tu dilaksanakan perlu survey/selidik/ada strategi…. ramai pakar kewangan kt malaysia ni…gunakan kebijaksanaan mereka tu utk special projek ni….

 94. bro rimau sebut soy bean, tapi tak sebut jepun pun.
  tapi idea ni memang best. takda siapa boleh lagi kta tentera ngabeh duit rakyat.
  tang shopping tu, ingat ke gi paris beli perfume ke, apa ke… hi hi hi

 95. unit tu bukan setakat forex, tp crude oil futures, cpo,soy bean, metal,index s&p500/stock/warant/bond dll. bukan setakat malaysia market tp kt ASEAN, ASIA,EUROPE,USA, UAE (WORLDWIDE).

  Malaysia Military Investment Unit (MMIU) ni fungsinya cari duit je.kena ada KPI nya tersendiri.jika program tu dilaksanakan dlm tempoh 5 thun dh dpt kumpul sekurang2nya RM 16.8 billion.
  Jika penubuhan MMIU tu dilaksanakan ianya mungkin yg pertama di dunia. org politik xleh nk komen2 pasal pembaziran lg. itu duit inisiatif MMIU.cuma kapital yg awal tu kena pulangkan blik kt kerajaan. pastu………shoping2…..sepuas puasnya. nk beli S-400 ke kapal selam ke DOKDO ke TYPOON ke IRIS T ke apache smuanya boleh tp perlu berhemah….

  • Idea yang baik bro tapi ATM tidak dibenar membuat pelaburan atau berniaga. Mungkin saranan ini lebih sesuai untuk Lembaga Tabung Angkatan Tentera.

 96. aku cadangkan kita balun ambalat je…biar indon melopong skit kita duk sedut minyak ambalat :D

 97. makin ramailah rakyat malaysia yang menjerit sawan kalau goverment buat benda ni..hahhahhahah

 98. Tahniah negara anda mencapai tahap lebih maju dari Malaysia, semoga rakyat dari negara anda tidak lagi perlu beramai – ramai datang ke negara ini untuk mncari rezeki, dan tidak lagi perlu mereka bersabung nyawa datang ke Malaysia dengan menaiki bot melalui laut, dan harap tiada lagi kes orang indonesia yang mati lemas di laut kerana cuba menyusup ke Negara ini. Dan semoga semua pusat tahanan imigresen akan tiada lagi orang indonesia di dalamnya dan tiada lagi kerajaan Malaysia perlu menyediakan makanan dan tempat tinggal untuk pendatang tanpa izin dari negara kalian, maklumlah kamu sendiri telah menyatakan negara kami tidak mempunyai wang jadi mana mungkin negara kami mampu menyediakan makanan untuk tahanan di lokap, penjara dan pusat tahanan yang di huni oleh bangsa kamu. Eloklah kamu terus maju kerana aku tak tahan melihat anak2 indonesia yang kecil bermain – main di rumah kongsi yang dibina di tapak pembinaan. Aku kasihan pada mereka kerana ibu bapa bekerja di tapak pembinaan dan mereka juga berada disitu kerana disitulah tempat mereka di besarkan dan itu tidak termasuk anak – anak kecil yang berada di ladang sawit dan getah kerana bapa mereka bekerja di ladang sawit dan getah. Tahniah semoga anda maju dan terus maju dan menjdi negara yang di segani……..harap – harap bukan mimpi dan angan – angan kosong….aku menanti saat itu…Tapi sekarang hari – hari aku perlu berdepan dengan orang – orang indonesia huhhh…kemana pergi je ada je mereka al – maklumlah mereka mencari rezeki di sini nanti aku bagi tau yang negara indonesia dah maju, korang balik lah…kalau tak percaya tanya Rafale…msti depa happykan..sekali tahniah ye bro negara ko dah maju, jap lagi aku jumpa mamat2 indon jap rasanya pagi ada bot dari sana mai cni..aku suruh depa balik sana naaaa…..Hang tunggu depa naa kat jeti di indon nu…sat lagi aku kirim buah tangan utk hang aku bagi kat depa suruh bg kat hang..

 99. hahhaa kayaknya kita sepakat bro rafale.bahwa forumer malaysia rasis.mereka tidak mau dengan kritikan.dan setelah saya amati mereka cuma mramput saja.. banyak kata kata sebagai gula gula.. bahwa mereka sudah ada proyek hebat yang tersembunyi…hahahhaah

 100. sy cadangkan malaysia tubuhkan sebuah badan “malaysia military investment unit”-sebuah badan pelaburan dibawah kementerian pertahanan. kt malaysia ni ramai otai2 forex yg terer2…tp bersara lps kluar fatwa forex tu.kumpulkan diorang dlm 50 org dan diserapkkan ke unit tersebut berikan kemudahan atau access kpd bank negara dan juga kapital RM 800 juta.

  mereka perlu merancang n dpt keuntungan 15% per month.jadi per month dpt collect RM 120 juta. setahun RM 1.44 Billion. jd setiap tahun malaysia dpt shoping RM 1.4 billion utk beli senjata tidak termasuk BUDGET RMK. pastu bagi bonus RM40 juta setahun utk 50 pakar forex tu .rasa2nya siang malam pakar2 tu nk kerja…
  tp kena ada panel syariah lah…kena sah mcm bank2 dok trade tu…

  jimat lah sikit duit kerajaan…. dpt gunakan duit RMK tu lebih pd projek pembangunan negara..lg pun duit kt market forex tu global sedut jer berapa banyak yg mahu…tp kena expert lah…rakyat pun xmarah babnya duit untung dr urusniaga bukan dr LHDN. Tahun pertama biar dpt modal balik…untung lebih dari kerugian…15% per month tu “kacang je” pd otai2 forex yg beribawa.

  RM1.4 billion per year…..
  thn 1 :beli MBT pendekar yg baru….agak2 berapa biji…
  thn 2 : beli astros
  thn 3: beli shukoi….dh berapa biji
  thn 4 : beli pantsir
  thn 5: beli IRIS T
  (ni blum tambah budget RMK lg ni)…….shoping sakan….

 101. Betul tu Rafale,
  Ini dipanggil constructive engagement. kalau ikut cara Indon bila dapat kfx nanti jangan2 China pulak nak di ganyang nye?
  Hehehehe!

 102. naruto,

  betul tu, sudah sampai masanya malaysia buat senjata strategik. fokus kpd bidang senjata kritikal seperti SAM, ROKET, BOM PINTAR, MISIL,DRONE. program ADNAN generasi baru, program upgrade MBT Pendekar.

  kita perlu kan sebuah organisasi khusus yg merancang pertahanan negara dibawah Majlis keselamatan negara.buat permulaan kita bina utk kegunaan dlm negara bukannya berskala besar.jgn pikir nk sale kt oversea tp utk kegunaan kritikal sekarang. oleh itu fokus kpd industri pertahanan yg kritikal dulu.

 103. rafale,

  salah tu, org lain sibuk2 ganda senjata bila krisis laut china selatan. tp kami plak sibuk2 buat pelaburan kt china….galak china melabur kt malaysia…dh byak syarikat china melabur dlm projek besar kt sini….

  china antara rakan dagangan kami yg terbesar…sebab tu china xfokus sangat kepulaun spratly milik malaysia berbanding milik vietnam dan filipina….

  ini lah kepimpinan yg bijak…apa2 hal mesti untung…

 104. singapura dan isreal negara penipu pembanggunan senjata pertahan mereka ditiru dari us sebagai contoh peluru anti tank spike tiru dari perluru bepandu javalin us. isreal beli teknologi tersebut. pihak germen menbanggunkan spike isreal hanya ada saham 20% pembangunan itu

 105. Kalau ada duit kenapa ambil state credit? kata ekonomi kamu besar/kuat.
  Macam2 alasan lah kau beri, niat baik la, salam persahabatan la, apa kau ingat kami dongo ka?
  “Rafale Ignorance”

 106. Rafale,
  Malaysia kurang penting ka atau kau tak mahu admit kita ada banyak duit.
  Dasar Indon iri hati & dengki.

 107. Kalau masih ada yg tak bisa mendapat pekerjaan … datanglah ke Malaysia…kami…siap untuk untuk mengambil kamu bekerja.
  Hehehehe!

 108. heavy water ni diperkaya dengan lebeh hidrogen. air ringan= H2 O. air berat = H3 O. atau D2 O. D= deutrium

 109. industri pertahanan bukan sahaja perlu di semenanjung..tp di sabah berpotensi sebgai hab angkasa lepas negara dan sarawak hab proses petrokimia bagi jet serta roket dan pusat R&D penyelidikan unit angakasa lepas

 110. Woi Rafale,
  Hanya satu ukuran yg mudah aje untuk menentukan kekuatan ekonomi sesebuah negara.
  Kenapa ada 3 juta TKI bekerja diMalaysia? Ini bukan menghina ya? tapi logiknya kalau ekonomi kamu cukup kuat/teguh, kenapa ini boleh terjadi? Memang ekonomi kamu besar tapi sesuai dgn jumlah populasi kamu.
  Bagaimana pula dgn Statistic ini :
  GDP per capita Indon $4,700 / M’sia $15,600. (3.3 kali)
  Sekadar perbandingan aje!

 111. Bercakap pasal Kawasan Perindustrian Pertahanan ni, apa kata jika kerajaan :
  1 – Buat promosi besar-besaran kat pameran2 pertahanan serata dunia.
  2 – Bagi pengecualian cukai untuk 2-3 tahun pertama syarikat beroperasi.
  3 – Me’WAJIB’kan semua perolehan pertahanan berserta dgn ToT DAN Pelaburan , senang kata sapa nak jual senjata , kena la bukak kilang kat sini, joint venture dgn pelabur tempatan.
  4 – Pastikan produk yg dikeluarkan adalah khusus kepada satu-satu jenis / alat senjata, tidak bertindan atau sama dgn syarikat lain.
  5 – Buat satu jawatankuasa/suruhanjaya, dianggotai oleh semua , cth pemerintah, pembangkang, ATM, PDRM, SPRM, PAC dan lain2 untuk menilai, meluluskan atau membatalkan sesuatu tender perolehan pertahanan. (boleh ambil ahli pembangkang, tapi kena angkat sumpah simpan rahsia dulu, kalau tak habis satu dunia dijaja perihal tentera Malaysia).

  p/s : lepas ni, boleh la kita tengok trade mark “Made in Malaysia” kat senjata-senjata tu ye !

 112. Memandangkan malaysia akan membina kawasan perindustrian pertahanan secara besar2 ,sudah tiba masenya utk ATM mempertimbangkan sistem pertahanan udara bagi melindungi kawasan perindustrian pertahanan.russia merupakan pembuat sistem SAM terbaik dunia dan memandangkan diorang dah setuju melabur kat malaysia ,nilah masenya utk malaysia dptkan sistem SAM dprd mereka.utk jarak sederhana kite dah ade sistem igla dan jernas,utk jarak sederhana kite dptkan pantshir dan buk,dan utk jarak jauh kite dptkan s300 dan s400.mane tau kite blh bine sistem ni secara local memandangkan russia ingin melabur kat sini.kite blh ambil pengajaran dprd perang dunia kedua dimana kawasan perindustrian pertahanan negara jepun lebur dibom habis2 oleh amerika krn tiada sistem pertahanan udara yg mencukupi.

 113. Fake Mat Indoor? Seriously I don’t think Malaysian would speak that way.

  ck ck ck
  Rafail
  haibat
  duar duar

  never heard him speaks like that.

 114. hahahhaha…mmg ada mahkluk yang dengki dengan aku bro…rileks je..harap korang kenal ler mat indoor ori dengan mat indoor palsu ye ^_^

 115. jika anda tidak mampu berhujah..jgn sesekali dtg kurang ajar dalam blog ni..harap anda muhasabah diri

 116. itu bukan istimewa..tp anda diperbodohkan dengan menggunakan kredit..ingat pada 1998 ketika suharto menandatangani pinjaman IMF..apa tuh? sedangkan masa tu ekonomi indong besar dari malaysia..

 117. Jika masih ada yg tak bisa dibuat…datanglah belajar ke Indonesia…kami…siap untuk mengajarkan anda!!

 118. We already have the basic knowledge in making rifles and guns because of under licensed M4 rifles. The VB Berapi’s first design was a prototype. I’m sure they’ll tweak it to make them a better gun. Seems that Malaysia is going for a ‘bullpup’ design for tight warfare.

 119. VB berapi sudah di test..tp masih dalam peringkat perubahan pada teknikal dan teknologi

 120. Brurr…jika anda tak mampu, jangan berkata “Tak ingin”. Jujurlah dan belajarlah yg lebih giat lagi. biar bisa buat …alat ketentaraan yg lebih maju.

 121. tidak dinafikan memang bro ammer nyatakan itu sudah berjalan. Maksud saya the most basic thing mcm rifle atau pistol sepatutnya sudah dikeluarkan sendiri. Usaha memang ada tapi rasenye “semangat” kurang.

 122. Woi Rafale,
  anda itu sudah menunjukkan kalau anda tidak punya niat baik untuk diskusi dgn kami!!Selama kamu masih Provokatif…selama itu jugalah kami akan berhadapan dengan anda!!!

 123. Jangan salah…..yang menawarkan State Credit itu Rusia. Bukan kami yg memintanya. Dan itu hal biasa dilakukan oleh sebuah bangsa demi menunjukkan niat baik dan salam persahabatan yang erat. Vietnam juga mendapatkannya. Bahkan 2x lipat. Justru anda harus bertanya…kenapa malaysia tak ditawari Rusia?…he…he…karena bangsa anda dianggap kurang penting bagi Rusia.

 124. saat darurat semasa kami peperangan dalam komunis kami kerahkan segala kekuatan kami..bukan setakat tentera tp kekuatan ekonomi dan politik..itulah bapa kami Tunku Abdul rahman untuk berjuang dengan komunis

 125. By killing Malaysian Army when they were praying? Do tell me more about your honour and your great race.

 126. Wah, lu masih suka provok kami lagi, masih tak berubah lagi.
  Hmmm…isi hati lu pasti banyak kotoran nih….

 127. Anda itu tak bisa membedakan kebijakan saat damai dan kebijakan saat Perang/darurat. Saat darurat perang, tentu saja semua kemampuan sebuah negara dikerahkan. …entahkah dia sedang sudah ataupun sedang maju. Dan itulah yag dulu dilakukan oleh Soekarno. Demi martabat dan kebesaran Bangsa kami. Kami mengerahkan apa yang kami punya.

 128. Malaysia did build military stuffs for the army. Just that, it was never be shown or known to the public. Here are few things that I’ve known:

  1. Sapura UAV’s (Plan shape/Helicopter shape)
  2. Unmanned Surface Vessels (Belacak Boat) (Prototype)
  3. Deftech goodies (humvee, AV4, etc.)
  4. VB Berapi (won’t going into production until at least 2013)
  5.GIG Technology/Proton flying hovercraft (Still in trial) (3 units sold to Philippines)
  6. Remote Control Weapon Station (I heard it will be fitted onto AV8)
  7. Deftech HMSV Flyer
  8. Body Armor Land Warrior (Malaysian Version)

 129. Indon beli senjata saja pakai credit dari rusia…..hihihi..apa itu menunjukkan indon SUPER KAYA..?

 130. permohonan menjadi warganegara malaysia oleh rakyat indon melebihi 1.2 juta orang…boleh dapatkan info di JPN.

 131. negara kita ada keutamaannya sendiri untuk r&d elemen tertentu dalam pertahanan. pada pendapat pakcik m’sia lebih ke arah pembangunan kejuruteraan aeroangkasa. teknologi misil dan roket. taming sari pun dah masuk akta rahsia, berdebar rasanya nak tunggu. entah hidup lagi ke tak pakcik bila benda tu negara dah boleh produce sendiri. mana tahu program taming sari ni akan jadi platform perintis kepada pembangunan teknologi misil dan roket m’sia specs yg lainnya untuk diletakkan kepada astross, sukhoi pergh dahsyat. taklah bimbang/ letih menunggu masalah embargo dan birokrasi dan drama senat amerika nak luluskan jual. dan yg penting cheaper mass produce and of high quality product.

  2.mentaliti beli dari luar dalam militari bukanlah 100% keputusan yg tidak baik. pendek kata ada barang yg harus dibeli dan ada yg boleh kita fokuskan 100% untuk buat sendiri. buat apa nak bangunkan sendiri kalau jelas2 ada produk daripada luar yang lebih bagus kualiti? contoh seperti jet pejuang. rafale bukanlah contoh sebuah jet pejuang yang gagal tetapi terlalu ramai pemain dalam industri ini jadi dia tak boleh nak survive klu just jadi 3rd or 4th best.

  3.program kfx indon mungkin tak akan memberi pulangan kepada negara mereka dalam jangkamasa panjang. competition tinggi dan in the end of it they will be left out with only 2 choices, either to scrap the whole program or use it internally cause no one wanna buy it being the xxxth++ bestest. and indon being famous for lots of internally made-in problem. tak stabil. pengurusan tak cekap can lead to insolvency of the program. that’s the downside bottleneck in the short-term due to the atts/pattern of the indonese.

  4.lembu boleh beli tali tak mampu beli nak buat apa kata orang melayu. kita beli apa yg patut dibeli dan tali-nya kita buat sendiri. cara tak anak2 sekalian?

  5.memadailah pemerintah dan perancang ketenteraan m’sia membangunkan kilang2 teknologi composit untuk support/maintenance barang2 yg negara beli untuk jangkamasa panjang.

  6.syukurlah orang2 ulil am kat negara kita ni termasuklah perancang ketenteraannya bijak2 belaka. cuma ada 100 atau 200 nyamuk parasit yg kita marah hisap darah janganlah kelambu kita nak bakar. nanti bukan sekadar kelambu rumah pun turut terbakar. ingat apa pakcik kata mengenai kewajipan mentaati pemerintah selagi mana beliau sembahyang dan tidak menyuruh ke arah kemaksiatan? terlalu banyak hadis sahih dan ayat alquran mengenai perkara ni kenapalah umat2 islam ni berpecah belah. sedarlah akan bahaya tangan2 halus. demokrasi bukan menjamin kesempurnaan. ni yg pakcik nak marah ni yg buat hura hara bersih ni kenapa. kan dah hari2 makan burger depan rumah.

  p/s; double pst tuan rumah depa penyekkan komen pakcik, kedaun betul la budak2 ni mentang2 pakcik taip slow.

 132. jika pertumbuhan malaysia 1% setahun, untuk selama 20 tahun kedepan..dan pertumbuhan ekonomo indon 6.5% setahun untuk 20 tahun kedepan….hasilnya untuk 20 tahun kedepan kamu masih lagi mundur dibelakang malaysia…..kerana saat ini kamu sudah tertinggal 40 tahun di belakang malaysia..

  jangan melihat pertumbuhan pertahun saja..lihat juga inflasinya..bukankah inflasi indon tahun ini 4.5%..?..DAN JIKA B.B.M DINAIKAN PULA INFLASI INDON AKAN MENCAPAI 6% SETAHUN..??..hehehe….

 133. negara kita ada keutamaannya sendiri untuk r&d elemen tertentu dalam pertahanan. pada pendapat pakcik m’sia lebih ke arah pembangunan kejuruteraan aeroangkasa. teknologi misil dan roket. taming sari pun dah masuk akta rahsia, berdebar rasanya nak tunggu. entah hidup lagi ke tak pakcik bila benda tu negara dah boleh produce sendiri. mana tahu program taming sari ni akan jadi platform perintis kepada pembangunan teknologi misil dan roket m’sia specs yg lainnya untuk diletakkan kepada astross, sukhoi pergh dahsyat. taklah bimbang/ letih menunggu masalah embargo dan birokrasi dan drama senat amerika nak luluskan jual. dan yg penting cheaper mass produce and of high quality product.

  2.mentaliti beli dari luar dalam militari bukanlah 100% keputusan yg tidak baik. pendek kata ada barang yg harus dibeli dan ada yg boleh kita fokuskan 100% untuk buat sendiri. buat apa nak bangunkan sendiri kalau jelas2 ada produk daripada luar yang lebih bagus kualiti? contoh seperti jet pejuang. rafale bukanlah contoh sebuah jet pejuang yang gagal tetapi terlalu ramai pemain dalam industri ini jadi dia tak boleh nak survive klu just jadi 3rd or 4th best.

  3.program kfx indon mungkin tak akan memberi pulangan kepada negara mereka dalam jangkamasa panjang. competition tinggi dan in the end of it they will be left out with only 2 choices, either to scrap the whole program or use it internally cause no one wanna buy it being the xxxth++ bestest. and indon being famous for lots of internally made-in problem. tak stabil. pengurusan tak cekap can lead to insolvency of the program. that’s the downside bottleneck in the short-term due to the atts/pattern of the indonese.

  4.lembu boleh beli tali tak mampu beli nak buat apa kata orang melayu. kita beli apa yg patut dibeli dan tali-nya kita buat sendiri. cara tak anak2 sekalian?

  5.memadailah pemerintah dan perancang ketenteraan m’sia membangunkan kilang2 teknologi composit untuk support/maintenance barang2 yg negara beli untuk jangkamasa panjang.

  6.syukurlah orang2 ulil am kat negara kita ni termasuklah perancang ketenteraannya bijak2 belaka. cuma ada 100 atau 200 nyamuk parasit yg kita marah hisap darah janganlah kelambu kita nak bakar. nanti bukan sekadar kelambu rumah pun turut terbakar. ingat apa pakcik kata mengenai kewajipan mentaati pemerintah selagi mana beliau sembahyang dan tidak menyuruh ke arah kemaksiatan? terlalu banyak hadis sahih dan ayat alquran mengenai perkara ni kenapalah umat2 islam ni berpecah belah. sedarlah akan bahaya tangan2 halus. demokrasi bukan menjamin kesempurnaan. ni yg pakcik nak marah ni yg buat hura hara bersih ni kenapa. kan dah hari2 makan burger depan rumah.

 134. tk adelah bro rafale,memang ramai pon org indonesia mohon nk jadi warganegara malaysia malah tempat saye dah ade org indonesia buke restoran.tgk mcm dah lame dah dia kat malaysia ni.

 135. atau bro rafale yang bodoh? berhujah dengan satu mentaliti pemikiran yang sempit lagi dangkal

 136. kalo dari statistik kita dapat lihat..malaysia di tangga kedua 5.2% berbanding thailand dan filipin yang ada penduduk byk..negara kami 27 juta jer..tp kami cabar negara2 lain dari kami..luas kami pun kecil tp kami boleh beat thai dan filipin yang mempunyai ramai penduduk dan sumber byk berbindng kami penduduk sikit,sumber terhad,,itu pun kami boleh dapat 5.2%..cuba bygkan kalo kami sebesar indong..

 137. jadi lps ni org indonesia tk perlulah datang malaysia tapi saya masih pelik kenapa pihak bank perlu membiayai senajta yg indonesia beli sedangkan budget pertahanan indonesia besar

 138. mat, ada orang hi-jack nama kau ke ? maybe pasal kau selalu lantang bersuara, membalas tulisan-tulisan kurang ajar dari sesetengah forumer Indonesia. Aku rasa, ada seseorang yg ” busok hati” yg sengaja choose nama kau, untuk menyemarakkan lagi kebencian antara 2 negara ini. So, hati-hati . . . jgn diikut rentak mereka ini.

 139. PERTUMBUHAN EKONOMI INDONESIA TERTINGGI DI ASEAN

  Pertumbuhan ekonomi Indonesia tahun 2012 diperkirakan lebih tinggi dibandingkan pertumbuhan ekonomi negara – negara ASEAN lainnya, seperti Malaysia (5,2 %), Thailand (4,5 %), Filipina (5,0 %) dan Singapura (4,4 %). Indonesia sendiri menargetkan pencapaian pertumbuhan ekonomi sebesar 6,5 – 6,9 %. Demikian disampaikan Menteri Keuangan Agus D.W. Martowardojo, saat Rapat Paripurna dengan Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) di Gedung DPR Senayan, Jakarta pada kemarin Selasa (31/05).

  Pencapaian pertumbuhan ekonomi sebesar 6,5 – 6,9 % pada 2012 merupakan tantangan yang cukup besar. Sumber – sumber pertumbuhan ekonomi telah diperkirakan mencapai level yang cukup tinggi. ”Konsumsi masyarakat dan konsumsi pemerintah diperkirakan masing – masing tumbuh 4,8 – 5,2 % dan 6 – 6,4 %,” ujar Menkeu. Sementara itu, investasi telah diperkirakan tumbuh double digit 10 – 10,4 %, dimana dana yang dibutuhkan berkisar sekitar Rp2.800 triliun.

  Dari sisi perdagangan internasional, Menkeu mengemukakan, meskipun volume perdagangan dunia diperkirakan melambat di tahun 2012, ekspor – impor diperkirakan tetap meningkat masing – masing sebesar 14,9 – 15,3 % dan 18 – 18,4 %. ”Beberapa langkah untuk mendorong pertumbuhan ekonomi adalah meningkatkan daya beli masyarakat melalui pengendalian laju inflasi dan mendorong realisasi penyerapan anggaran, memperbaiki iklim investasi dan mempercepat pembangunan infrastruktur,” paparnya.

  Menkeu menyampaikan, untuk mendukung pertumbuhan ekonomi yang tinggi, pemerintah telah menyiapkan kebijakan fiskal yang bersifat ekspansif pada tahun 2012. Kebijakan alokasi anggaran ditujukan untuk mendukung pertumbuhan ekonomi berkualitas, memperluas penciptaan lapangan kerja, dan mengurangi angka kemiskinan. ”Kebijakan – kebijakan tersebut tercermin dalam peningkatan alokasi yang cukup signifikan untuk pembangunan infrastruktur, berlanjutnya berbagai program pengentasan kemiskinan dan bantuan subsidi untuk pertanian,” jelas Menkeu.

  Keseluruhan kebijakan tersebut akan mendukung upaya untuk memperluas lapangan kerja, yang selanjutnya diharapkan akan meningkatkan pendapatan masyarakat dan menurunkan jumlah penduduk miskin.

 140. buat masa ni kawasan tu dah siap dengan rata2 dan mula pembinaan pejabat serta kilang2…dalam proses nak mula..

 141. ini blog malaysia..bukan blog TKI..kami tak memerlukan anda disini..kami hanya memerlukan anda di kebun kelapa sawit……lihat dulu blog2 militer INDON ..baru boleh beri komen disini..

 142. kalo dorang kaya macamna ramai TKI memohon warganegara malaysia..di KDN byk permohonan dari TKI nak jadi warganegara dan menetap terus di malaysia

 143. dah 38 tahun..masih lagi “pada tahab mulai memproduksinya..??hahahaha…bikin petasan aja lo pak…

 144. Nama asal LCS ialah Laut Champa. Champa adalah kerajaan Melayu di Kemboja.
  Dulu pedagang China takut nak lalu laut ni terpaksa guna pelaut Melayu yg mahir ilmu pelayaran, yelah org laut la katakan.
  Perkataan Chinese junk tu pun pakai nama Melayu iaitu jong.
  Sekadar nak share info aje.
  Tu pasal Gugusan Semarang Peninjau kita pegang sekarang!

 145. saper kata kami takda duit…!!! jgn jadi Rasis!!! lihat balik status ekonomi negara kami..ngk balik status daya saing kami..lihat status keamanan negara kami..byk pelabur2 besar mcm RIM, melabur di negara kami

  industri pertahanan kami memang agak lambat kerana apa!!! kerana kerajaan kami dalam proses pemulihan akibat krisis ekonomi 1998, dasar barat terhadap negara islam dan masalah tarif cukai di eropah..tp Alhamdulliah negara kami pulih sedikit demi sedikit..

  jgn sempitkan pemikiran pada industri pertahanan aje..lihat pada kesuluruhan sumber ekonomi tu..industri kesihatan, industri multimedia, industri perkhidmatan..

  kalo kami takda duit dah LAMA PROGRAM LCS,AV8 tu tak berjalan..

 146. hahaha..satu lagi kebodohan indon yg diperlihatkan..apa bangsa indon tidak pernah tahu,yang china juga menuntut laut dan kepulauan natuna sebagai milik china..??..yang jelas makin ramar TKI KULI INDON datang ke malaysia pak….hihihi..

 147. mungkin bro sume terbace psl syarikat di malaysia milik anak dr mahathir membekalkan komponen peluru berpandu kpd negara2 yg dicop penganas oleh us secara black transit.bile us tau terus malaysia kena gertak dgn us supaya hentikan penghantaran komponen2 tersebut.rasenya komponen tu dihasilkan dlm malaysia.ni membuktikan kepakaran teknikal jurutera malaysia mengenai peluru berpandu berada dalam tahap yg agak tinggi

 148. bro Memory, pasal kawasan perindustrian pertahanan tu, tempat dah ada, cuma perkembangan je nampak slow sikit, belum ada banyak pelabur kot. Lagipun kerja-kerja rata tanah kan memang lama. Anyway, sesiapa yg ada data about this, dan kalau boleh syer kat sini, ceciter ceciter .

 149. stabil apenya..?..mana lu belajar tu..lu mesti belajar dari shukarno kan..? yang jelas terjadi adalah..indon makin miskin disaat negaranya semakin mempunyai militer terkuat di asea….pada tahun 1960 an lalu..kerana bajet militer yang terbesar itulah membuatkan indon tidak mampu memelihara peralatan militernya itu..semua..fakta..

 150. Bro Killer yang masih RASIS!!! alasan anda tentu saja tak masuk akal. Sebab semua negara yang berkepentingan saat ini di Laut Cina Selatan sedang menaikkan budget militernya. Jika malaysia tak menaikkannya. Itu berarti negri anda memang sedang tak punya wang yang banyak.

  Dan anda juga jangan merasa bahwa negri andalah yg lebih maju saat ini. Sebab, INDONESIALAH yg saat ini paling banyak dilirik oleh negara2 Industri besar. Lihat saja dengan kepercayaan yg diberikan kepada PT DI untuk membangun Industri pesawat komersil yg lebih besar lagi. Apalagi dgn adanya isu konflik di aut Cina Selatan…anda tahu negara mana yg justru paling banyak mengambil keuntungan dibalik konflik ini? INDONESIA.

 151. saye rase drpd segi ekonomi,kami kurang bermasalah mane.ramai je pelabur luar masuk.malah dikawasan saye ade kilang pemasangan merchedes dan volvo.kemudahan spt hospital,sekolah ,jalan raya dan universiti diutamakan pembinaannya.kami berbeza dgn indonesia yg lebih utamakan pertahanan berbanding tanap mengambil kira keperluan rakyat.malah setau saya kereta perisai pindad anao buatan negara bro dibiayai oleh bank.adekah itu kemajuan ekonomi yg cube bro katekan

 152. shah..ni dah bulan 5..dah tengah bulan pon..kata nak keluarkan citer “bandar yg hilang..”…

 153. bagus, bagus bro, ajak dia orang masuk blog ni, suruh diaorang baca dan fahamkan mesej yg cuba disampaikan oleh bro Shahpaskal, lepas tu ajak diaorang masuk wataniah ke, psstldm ke, JPA3 ke . . .

 154. konsep anda salah…tidak semestinya ia jd pengukur sesebuah ekonomi sesebuah negara…sebenarya istilah istilah ekonomi adalah satu konsep menyeluruh hasil,kepakaran,kebijaksanaan sesebuah negara..sekarang ni negara kami mengamalkan dasar tranformasi ekonomi dan transformasi politik dalam mencapai status negara maju,

  12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA), lapan Inisiatif Pembaharuan Strategik (SRI) dan 131 Projek Penggerak Ekonomi (EPP).

  Kandungan Pelan Hala Tuju ETP ini turut merangkumi 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) iaitu :

  1. Minyak, gas & tenaga
  2. Minyak sawit
  3. Perkhidmatan kewangan
  4. Pelancongan
  5. Perkhidmatan perniagaan
  6. Elektronik dan elektrikal
  7. Pemborongan & peruncitan
  8. Pendidikan
  9. Penjagaan kesihatan
  10. Kandungan & infrastruktur komunikasi
  11. Pertanian
  12. Greater Kuala Lumpur

 155. xi xi indo 3’rd country cakap besar tak lihat malaysia sekarang sudah haibat low class muuheee

 156. Huh, nak potong budget pertahanan konon, padahal sebab tak dapat kontrak , tu pasal nak cantas budget tu. Dah terang lagi bersuloh, so . . dah confirm la parti mana yg kita nak pangkah masa mengundi nanti.

 157. Bro..besarnya budget ketentaraan suatu negara dapat dijadikan salah satu indikasi akan kestabilan ekonomi suatu bangsa. Oleh karenanya jganlah alasan “Untuk Rakyat” itu dijadikan tameng untuk menutupi kegelisahan ekonomi malaysia yang sebenarnya. Lagi pula menjelang Pemilihan Perdana Mentri yg baru yg sebentar lg digelar, tentu saja para politikus di sana sedang berupaya “memanjakan” rakyatnya demi kepentingan politik mereka. Hingga budget Ketentaraan negri anda tentunya tahun depan akan lebih berkurang lagi…ini hal biasa dalam politik Bro.

 158. indong2..industri militer kami dalam peringkat pengembangan…kerajaan kami peruntukan byk dalam bidang industri skala kecil dan sederhana serta kerjasama dengan pihak industri negara lain…

  indong..negara kami menuju negara maju…industri ketenteraan bukan pengukur kekuatan negara tetapi byk faktor lain..yang penting kami ke hadapn dari anda..

 159. saya rasa sudah lame kerajaan mnyedari ttg itu…ttg sngpura n indon mempunyai dasar dan pembangunan pertahanan sendiri yang lebih maju berbanding dengan Malaysia.. sebenar ny kerajaan kita da lama buat pembangunan prtahanan sndri.. cume di rahsiakan sbb mngkin ini akan jd isue bg puak pmbangkang… malah ngara AS snang utk sbotaj kita dgn isue pmbangunan ngara… sbgai cntoh AS prnah tduh ngara kita bntu korea utara bt nuke.. byk lpasan U prthanan ngara kita krjaan antar bljar kt germny, china , pakistan n russia utk mniru teknologi…

  p/s: nanti lau btul2 ngara kita mngalami peperangan jgn terkejut ad kreta kebal yg pelik2 dtg perthankan tanah air. :)

 160. gu sbg ahli pembangkang juge merase kecewa isu budget pertahanan cube dipolitikan oleh pembangkang.skrg ni gue tgh tarbiahkan kawan2 gue mengenai kepentingan pertahanan kpd negara

 161. hahah..indong merapu lagi…mau ganyang tp ngak ganyang2 pun..anda takut ka? come on la…mati itu akhir hidup kami la..malaysia kami pertahankan..walau anda dtg bgai ombak pun..kami kukuh di barisan pertahanan

 162. aku nak tanya saudara api sekecil zarah kalau x dipadam akan jadi apa? …
  saudara perlu menjadi ngo untuk mnuntut org atasan gov supaya lebih tegas dalam isu isu sensitif …media di sana dikuasai zionis tapi apa tindakan anda dgn mendiam diri sahaja? tiada tentangankah dari anda lihat bendera disana adakah akan padam jika semua didiamkan sahaja …strategi memancing pihak media disana dgn menjadikan rakyat malaysia sbgai mangsa?? ini tidak adil perlukah malaysia masuk campur hal dalaman rumah tangga anda anda sebagai rakyat yg bijak ‘perlu mencatur bukan dicatur’ – petikan mistisfiles

 163. selama anda rasis juga..kami sentiasa akan berhadapan dengan anda!!!! pantang undur.pantang menyerah..mati itu akhir hidup aku!!! malaysia tanah tumpah darah ku!!!

 164. bro watcher, kerajaan dah bagi galakan yg cukup, cuma peruntukan je kurang. Sekarang punya budget tentera yg ciput tu pun pembangkang dah bising, lagi kalau bagi lebih, lebeh teruk la kerajaan kena hentam. So, sekarang nak salahkan siapa ? kerajaan, pembangkang atau kita rakyat biasa ni ?

 165. Wah…rupanya masih suka RASIS saudara yg satu ini…hmmm…isi kepalanya pasti banyak kotoran nih…

 166. bro,kiteorang mampu bangunkan persenjataan sendiri dan budget yg blh diperuntukan lebeeeiehbesar berbanding indonesia tapi kebajikan rakyat lagi diutamakan krn tanpa rakyat tk adelah duit nk bangunkan kuasa ketenteraan

 167. Halo mat indoor, jika kamu saat ini baru belajar membuatnya…kami sekarang sudah tahap memprosuksinya…dan pabrikan bahan bakar propelan serta bahan peledaknya juga sudah mulai berproduksi…so…siapkan kepala anda baik-baik dari sekarang. Jika perlu bercukurlah yg rapih…biar saat kena misil…fotonya bisa yg baik. He..he…

 168. woi….brur….dari nama anda saja…anda itu sudah menunjukkan kalau anda tidak punya niat baik untuk diskusi dgn kami!! Selama kamu masih Rasis…selama itu jugalah kami akan berhadapan dengan anda!!!

 169. Halo forumers malaysia…apa kabar? masih suka Rasis kah??? Hmmm…diam-diam rupanya malaysia menyadari juga untuk membangun kekuatan militer buatan tempatan…tapi menurut saya….sudah terlambatlah…makanya jangan cuma bisa mencela apa yg Indonesia buat…..(Masih ingatkan…pepatah tua: “Sirik tanda tak mampu!”).

 170. kisah lama yang tk soheh…. ada ada. kisah ww2, jepun nak bangunkan senjata/ reaktor nuclear. semua benda dia kena impot, termasok `heavy water`. german hantar guna u boat dari sweden ke jepun. benda tu jepun dapatkan secara gelap dari sweden. masa tu sweden negara berkecuali

 171. Salam bro anak indonesia sejati,
  Saya yakin “maha” orang Indonesia, jangan tertipu .

  Salam 1 Malaysia

 172. Sebab tu bila dibuat pameran pertahanan, jelas Singapura dan Indonesia mempunyai dasar dan pembangunan pertahanan sendiri yang lebih maju berbanding dengan Malaysia. Kerajaan perlu memperuntukkan R&D dan galakan yang lebih selain mengguna pakai produk tempatan. Mentaliti beli dari luar lebih bagus sebab produk tempatan tak berkualiti perlu diketepikan. Pembangunan software BMS pun perlu anak tempatan yang bangunkan supaya tiada anasir sabotaj.

 173. Sememangnya sekarang adalah waktu yg tepat utk membangunkan senjata sendiri secara serius. Sekurang-kurangya rifle dan pistol. Walaupun ada usaha kerarah itu tapi masih kurang “semangat”. Mungkin rahsia kerajaan atau memang belum ada. Pengunaan rifle sendiri sepatutnya sudah menjadi kenyataan, diikuti pula dengan senjata lebih besar. Saya mempunyai keyakinan yg sangat tinggi bahawa Malaysia sangat mampu mencipta senjata sendiri cuma masa menjadi penentu.

 174. setuju bro T-K seperti rafail berapi itu buatan tempatan musti bina size yang lebih besar buat tembak kepala indon

 175. Ada kisah-kisah lama berkaitan black market ni boleh kongsi. Contioh negara lain la, kita punya cencitif.

 176. Kalau dilihat setiap kali bertukar PM akan ada perubahan dlm beberapa polisi Kerajaan, apatah lagi jika bertukar Kerajaan. Sepatutnya bajet pertahanan dan polisinya tidak diubah walau siapa pun pemerintahnya.

 177. bro irz, most of the time, we play by the rule, but sometime we have to break the rule, because rule are made to be broken….
  kita tak nak la jadi macam sesetengah negara. ibarat main poker. dia cuma ada ace je, tapi up orang gila gila (nak gempaq la konon). kita ni jenis beridentiti, bukan jenis gempaq kosong. bila kita ada kredibiliti, bila kita cakap, orang akan beri perhatian. tapi kalau kita takde apa apa, orang akan gelakkan kita je.

 178. terorist jer wahai cik bro naza yg beli peluru berpandu secara pasaran gelap. malaysia akan beli secara terbuka hanya kadang2 tak declare dah beli atau rahsiakan utk elak pihak2 tertentu melantun.

 179. negara kita mesti membangunkan sistem pertahanan sendiri..jika asyik beli dari luar..kos mahal…sudh tiba masa kerajaan perlu membuat satu dasar transformasi industri aero angkasa dan pertahanan nasional.

 180. tak kira janji jika kita kena sekatan pun kita masih survive dengan sistem persenjataan dan peluru yang tidak putus serta kerahsiaan beberapa aset penting seperti radar dan EW buatan sendiri

 181. Ni la usaha zionis mlalui pembankang dap yg baru meeting ngan pap spore utk telanjangkan n perkosa bangsa mlayu islam nanti.

  Bila senjata takde,snang le spore nak bom smua aset strategik msia

  what the hell below 1% ? Tgk spore punya arm spending.

  Org2 yg nk undi pembangkang pikir2 le kta mdeka baru brp thn.once dap mnang abis la korang mlayu2 djajah lagi.

  Bn us not d best but better..bila kta lmah,us akan cari alasan nk serang.spore jd talibarut,time tu mnyesal x guna.indon x cukup alat nk tolong kita malah mreka diamkan je..

 182. Negara kita mempunyai unit ketenteraan yang agak kecil dari segi saiznya dan tak semua peralatan berbaloi untuk dibuat sendiri.Kalau nk jual keluar pula perlulah mempunyai sistem yang canggih seperti typhoon dan sukhoi tu.Jika tidak alamatnya tak laku seperti di eropah dimana banyak jet hanya untuk kegunaan sendiri sahaja dan jualan ke negara luar mendapat sambutan dingin.

 183. Sementara menunggu topik baru, cadangan dari NGO Suaram tu memang cadangan nak melemahkan pertahanan negara. Mana-mana negara pun, bajet pertahanan adalah antara bajet yang tinggi kerana ianya insuran untuk keselamatan dan pencegahan.
  Isu berkaitan pertahanan ini boleh dibincangkan, didebatkan dalam forum dan masa tu boleh tengok belang sebenar parti pembangkang…adakah ke arah mendukung pertahanan yang baik atau sekadar populis dan oprtunis.

 184. rasanya ada negara yang menjual nya tetapi bukan secara terbuka. contohnya mercun roket, yang diharamkan jualannya di malaysia, tetapi masih boleh di dapati di pasaran. soalannya, bagaimana mereka membawanya kesini? tentu la di seludup masok….. begitulah jugak dengan barangan pertahanan. kalau tak dapat dipasaran terbuka, pergilah ke pasar tertutup….
  sekadar pendapat peribadi. mereka kat atas sana lagi la tahu

 185. wangwa, bukan budaya kami orang malaysia mencaci maki orang, TETAPI melawan balek memang budaya kami. jadi jangan mulakan atau mengaleh tajuk. itu tidak menyelesaikan masalah

 186. senjata2 yg saudara ckp tu tu jika tidak dpt dihasilkan dpt dibeli tp peluru berpandu jarak sederhana tu tiada negara yg menjualnya. oleh itu kita harus membinanya. satu senjata strategik. tulang belakang pertahanan.

 187. seriau aku baca.. apa nak jadi nie. takkan waktu kena serang baru nak beli senjata?? org2 spt ini lah nnt yg akan mulakan api peperangan dan kemudian lari bila perang tercetus.

 188. JANGAN LIHAT KOMEN DI SINI SAJA. apa anda ini buta atau cuba menegak benang yg basah?? adakah ini cara org indon utk menang dan menyalahkan org lain. kata2 tersebut datang dari forumer anda yg mana akhirnya mereka diserang semula dgn kata2 tersebut. anda angkuh dan bongkak serta bodoh sombong mengeluarkan kenyataan spt diatas tanpa menyelidiki. jgn semata2 kerana sudah malu dan terdesak anda menuduh kami pula. forumer indonesia 99% disini biadap dan tidak bertanggungjawap. selalu memutar balik fakta dan lari dari fakta. persoalan yg mereka timbulkan bila kami jawap mereka lari dan trus tukar topik baru yg tidak ada kena mengena dgn ketenteraan. saya rasa anda ini bebal lg bodoh dgn mengatakan tahap wajar untuk suatu hinaan. kalau hinaan tidak ada satu pun yg di anggap wajar!!! apa hinaan itu dianggap wajar oleh bangsa indon di indon dan di ajarkan kepada semua warga indon.??
  kalau mau kritik bagi kritik membina buka kritik yg bodoh yg tak masuk akal dan hinaan. jgn menghina kalau tidak mau dihina!!!

 189. teruskan menegur saya itu hak anda. dan org malaysia bukan org jenis iri hati dan dengki menyamar utk memburukkan org lain. kenapa org malaysia harus berubah menjadi indonesia untuk menghina malaysia. tak perlu bro!! yg selalu berubah menjadi malaysia dan memburukkan dan menghina malaysia ada segelintir org indonesia. lihat saja blog dari indonesia yg menjadi malaysia dan melayu semata2 untuk menghina malaysia malah ada org indon buat blog untuk menghina negara sendiri akhirnya di ketahui menfitnah. kalau blog tersebut milik org indonesia. siapa dulu yg buat blog anti malaysia dan menghina malaysia serta anti malaysia di fb dan tweeter. bila kami balas anda semua terus melompat dan menuduh kami mencari peperangan. tetapi tindak tanduk dan kejadian dimulakan oleh rakan2 anda. lihat saja blog2 malaysia org malaysia tetap malaysia sekalipun utk menghina dan berkelahi sesama malaysia. kami tak perlu berubah utk menjadi org lain semata2 utk menghina org. memang tujuan saya untuk menyinggung perasaan dan hati org indonesia yg menghina kami supaya mereka sedar dan dapat pengajaran dan mereka yg tidak menghina kami pula akan menegur rakan2 mereka. kalau anda mencintai dan punya semangat nasionalis terhadap negara anda makanya anda juga harus fikir dan tau serta hormati pendirian org malaysiayang juga mempunyai perasaan yg sama terhadap negaranya. saya sambut dan terima salam kedamaian yg anda hulurkan dan tanpa mengurangi perasaan hormat saya terhadap anda dan mereka2 dari indonesia yg berakhlak mulia dan menghormati kami tetapi terimalah tentangan keras dari saya kepada mereka yg menghina, memfitnah dan mencaci negara saya. MALAYSIA TANAH TUMPAHNYA DARAHKU

 190. pendapat saya setelah mengamati coment dari no1 hingga akhir.
  banyak momen komen dari malaysia 99% menghina indonesia isi dari hinaan memasukan katakata anjing taik dll.
  padahal dari komentator indonesia tarap mencaci sedikit dan tidak menggunakan kata kata yang sangat tidak bermartabat masih dalam tahap wajar untuk suatu hinaan.
  forumer malaysia mohon tidak memutar balik fakta apa bila mendapat kritikan.

 191. salam..tuan tolong hurai kan apa yg terjadi di laut cina selatan baru2 nih !dngr kata cina sudah bantai pilipin…

 192. alhamdulillah……….. kalau saudara juga benci kan peperangan, yg sudah biar kan ber lalu. kedepanya upaya kan kita yg lebih dewasa untuk memadam kan api sebisa mungkin, tanpa harus ikut2tan meyalakan api…… saya yakin sekali ada ”adu domba” dari pihak tertentu dalam blog ini……. pihak tertntu yg saya maksud bukan dari indonesia atau pun malaysia……… saya rasa anda juga paham maksud saya……… JADIKAN LAH DIRI KITA PANUTAN YG BAIK BAGI ORANG LAIN.

 193. tertarik dgn pendapat bro2 diatas psl malaysia perlu hasilkan jet pejuang dan peluru berpandu sendiri.tapi taukah kite perlu ade senjata asas dulu .sbg contoh,rifle,antitank missile,rpg7,mlrs,sam jarak dekat,sederhana dan jauh,kereta perisai,uav,radar,peluru anti kapal dan mbt perlu kite hasilkan sendiri. ini krn hanye senjata2 ini yg akan menentukan kemenangan di medan perang.pengajaran blh kite amik drpd tentera iraq yg hanya bergantung kpd scud sbg kunci utama utk menang perang tanpa memajukan industri pertahanan asas lain memakan diri sendiri apabila diserang amerika dan dikenakan embargo.peluru berpandu mcm scud memang penting tapi keperluan asas tentera perlu lg diutamakan.lps ade sume tu barulah kite blh hasilkan peluru berpandu jenis ni krn sudah ade keyakinan yg aset ni akan dileindungi oleh aset asas tentera yg lain.

 194. sudah lah……… untuk apa bertengkar terus……. sabar lebih baik untuk kita. ayo kita mulai untuk bisa saling menghargai sesama kita. saya yakin kita semua di blog ini haus akan kedamain……. jadi tunggu apa lagi……… salam damai untuk semua.

 195. kan kalian yg bilang ada tangan asing yg bermain di media indonesia……… jadi abaikan saja kalau anda rasa ini adlah berupa hasutan atau fitnah. asalkan anda tahu persaingan media cetak/elektronik di indonesia sangat ketat sekali, bisa saja ini merupakan strategi untuk memancing masarakat. apapun ini hanya pendapat saya pribadi dan bisa saja saya salah.

 196. saya akan menegur saudara saya kalau berbuat demikian……. saya tidak menegak benang basah, saya tidak terdesak. apanya yang terdesak…..? lihat nama anda apakah itu sifat yg terpuji…….. tentu tidak. saya minta anda tukar nama anda yg lebih bagus biar enak di lihat dan di baca, agar kami tidak tersinggung dan anda tidak berdosa. saya tidak yakin, yg menghina kalian dgn mengatakan dia orang indonesia, dan begitu juga sebalik nya blogger malaysia menghina indonesia bisa saja mereka ini orang yg menyamar dgn niat untuk membuat kebencian antara dua bersaudaraINDONESIA DAN MALAYSIA.

 197. bro,aku rase berbeza psl peluru taming sari mengunakan sistem gps,lazer guided ,dan sisten elektronik yg canggih.sebab tu lambat siap.sume negara blh buat epeluru berpandu tapi bkn sume negara blh hasilkan sistem elektronik utk peluru berpandu

 198. iklan ini benar dimalaysia budi bahasa budaya kita di indonesia yang aku indonesia ini harus dikasi pelajaran

 199. maaf walapun saya penyokong pembangkang,saye menentang keras ape2 cubaan utk kurangkan budget pertahanan

 200. memang tak akan perang pun sbb laut cina selatan memang jauh dan wilayah china yg berdekatan dgn laut china selatan pun hanya beberapa % saja jika dibandingkan dgn asean

 201. saya boleh hentikan semua dan menukar nick name saya tanpa sebarang masalah. memang saya juga tidak suka menghina dan meletakkan diri saya setaraf dgn saudara anda dari seberang. tp saya sudah muak dan menyampah dengan segala tuduhan, fitnah dan cacian dari saudara2 anda dari seberang. mengelarkan negara kami dgn bermacam2 gelaran dan hinaan. kadangkala mereka copy paste perkara2 yg terjadi di malaysia dan perkara2 yg tiada kaitan dgn indonesia dan memulakan provokasi. adalah lebih baik anda melihat dulu komentar dari saudara2 anda yg sebelum ini. saya hanya membalas apa yg saudara anda dari seberang katakan kepada kami. jgn risau dan susah hati. kami disini bencikan peperangan dan mengharapkan kedamaian di dunia sebenar dan di blog ini.

 202. kami tak penah menhina nagara indonesia tatapi rancangan tv kamu yang memulakan dahulu

 203. sebelum anda meminta kami menghentikan penghinaan adalah lebih baik anda meminta saudara anda dari seberang untuk menghentikan dari menfitnah dan menghina kami disini. “anda sopan kami pun segan”. apakah di negara anda tidak ada slogan dan pembelajaran adab. kalau anda mencintai negara anda kami juga mempunya perasaan yg sama terhadap negara kami. kami sudah muak dengan penghinaan dan cercaan serta fitnah dr saudara anda dari seberang. jangan salahkan pihak yg mempertahankan diri dan jgn marah bila kami membalasnya. sepatutnya anda menasihatkan saudara anda sendiri sebelum membuat kenyataan diatas. anda dilihat spt org terdesak dan menegakkan benang basah. apakah anda tidak boleh menilaikan akan kelakuan dan tingkah laku akan orang2 yg saudara katakan mereka itu saudara anda dari seberang.

 204. ”BUDI BAHASA BUDAYA KITA” apakah benar ini iklan yg sedang di canang kan kerajaan ”MALAYSIA”. kalau benar, saya minta anda MENDUKUNG NYA. saya mewakili teman2 dari seberang meminta saudara untuk tidak lagi menghina negara kami tercinta ”INDONESIA”. salam damai saudara ku.

 205. apa belaku pada projek peluru berpandu tamin sari boleh jelaskan sampai sekarang belum siap sedang iran telah bina berpandu dari jenis sama telah siap nama misi itu basir

 206. ” MAHA ” nama anda bagus, apa salahnya kalau anda tidak menghina negara kami ”INDONESIA”. bagai mana kalau kita berbincang dgn penuh kedamaian, tanpa harus menghina sesuatu pihak……. saya ini pikir ini lebih baik untuk kita dan bangsa.

 207. untuk saudara ku ”kasi gua sentap” DAMAI LEBIH BAIK DARI PERANG dan DAMAI ITU INDAH lho,,, saudara ku. ” salam damai dari indonesia buat semua saudara ku di malaysia”.

 208. untuk saudara ku INDON REJIM ZIONIS saya harap dgn kerendahan hati agar anda tidak menghina negara kami, apalagi dgn menamakan negara kami sebutan anjing dan rejim zionis. terus terang saya merasa sedikit tersinggung dgn argument anda. saya harap anda, saya dan kita semua bisa saling menghargai.

 209. negara indonindog hantarlah hantu2 luat kamu kami tangkap gunakan hantu karak highway kami tak akan hantar paskal buang masa sahaja. semua peralatan kamu guna buluh runcing,tong buluh oksigen,supit buluh

 210. untuk saudara ku ASTRIA apasalah nya kalau kita tidak mengeluarkan kata2 yg menyinggung orang lain…………. saya rasa anda mampu untuk melakukan itu. maaf kalau anda tersinggung dgn tguran saya, sbagai saudara sebangsa saya merasa terpanggil untuk mengajak anda dan kita semua yg ada di dalam blog ini untuk saling menghormati.

 211. Ini cerita bulan lepas. Harapan selepas PRU 13, sekiranya bertukar Kerajaan selepas PRU ini, maka apa akan jadi dengan semua cadangan perolehan aset ATM

  Sekarang pun tuntutan telah dibuat supaya budget pertahanan dikurangkan. INI BUKAN MAHU BERPOLITIK TAPI KERUNSINGAN MELANDA FIKIRAN. Super hornet ? Typhoon ? LCS ? Pars?

  berikut adalah petikan dari suaram :

  The coalition of Concerned Malaysian NGOs led by Suaram has appealed to Prime Minister Najib Abdul Razak to cut Malaysia’s defence spending and review its defence policy as well.

  1. The four demands of the coalition are:
  2. Cut the defence budget to below one percent of the GDP and apportion a correspondingly higher budget for health, education and social services.
  3. Set up a parliamentary defence committee co-chaired by an opposition MP as well as an independent ombudsman to oversee the defence budget.
  4. Review the national defence policy to promote a culture of peace and disarmament.
  5. Promote Asean cooperation in order to pool resources and slash arms spending in the region.

  The group’s main demand is for the national defence budget to be slashed from two to three percent of the GDP to under one percent.

 212. sejarah: negara indonindog mahu ganyang malaysia 1965 meraka hantar unit comando hantu luat nama tahun 1965 kemudian nama ditukar kopaska pada tahun 2012 nama ditukar kepada unit indog luat.kejayaan unit tersebut bom gedung2 singapura kata pedana menteri singapura belum jadi pendana menteri ketika itu alamak gedung2 bom dalam bm (pasar raya) habis aku duduk bercangkok seperti aku bercangkok dizaman japan dalam sejarah aku kemudian pihak inggeris tangkap dua orang hantu laut. pihak malaysia telah tangkap hantu2 dengan menggunakan hantu karak highway pihak malaysia tidak akan hantar panglima hitam nama sekarang paskal buang masa

 213. setuju saudara ku………kita doa kan bersama-sama agar tidak terjadi perang di asia. karna kita semua tahu bahwa ekonomi dunia sekarang ni bergantung pada ekonomi asia. mudah-mudahan kedepan nya asia yg akan menjadi kuasa ekonomi dunia. kalau semua ini terjadi secara tidak langsung kita bisa membebas kan saudara kita di PALESTINA, AFGANISTAN dan yg lain-lain naya dari tekanan pihak barat.

 214. saya setuju dgn anda………. saya pun senang dgn komentar anda. berdiskusi dgn cara baik akan menambah wawasan kita, dan sebalik nya akan membuat stres dan sakit jantung. salam damai untuk semua di blog ini.

 215. rasanya tak akan berlaku perang hanya kerana tukar nama. malah isu tukar nama pun tak akan dibawa berbincang

 216. memang ada ura2 nak tukar laut cina selatan ke laut asia tenggara dimulakan oleh vietnam. tp ramai negara asean membisu

 217. ooo… macam tu rupanya. tapi china kena la baca buku sejarah balek. laut tu melayu yang bubuh nama china pasal dulu dulu banyak pedagang china lalu kat laut tu. melayu ni bagus. semua benda dia `bagi` orang. kita cuma ada askar melayu keretapi tanah melayu dan rizab melayu. yang lain semua nama orang lain, laut china, durian belanda, pelam siam. mee jawa, (beberapa contoh. jadi takkan pasal tukar nama dia nak naik minyak. rasanya masih boleh dirundingkan (boleh nego lagi)

 218. yela… lau ngara china tu da claim laut tu dia punyel.. pastu kita pulak sesuka hati nk claim tu laut asean.. confirm la china x kasi.. lg pown bila laut cina selatn tu tkar asean.. laut tu da bebas jd mlik pbb.. dan ngara amerika senang nk spy navy cina.. bukan ke ni satu ancaman buat cina.. cina semestinya akan mmpertahankan laut tu.. xsilap gua laut tu tmpat perlabuhan utma cina.. tgok map

 219. gua setuju sbgai penyamaran tentera china sbgai nelayan tu.. diorang nk test kecekapan kita mngawasi pengairan ngara… yg pasal laut asean tu.. susah skit bro nk tukar… mahu ww3 nanti jdny..

 220. hati2 najis anjing zionis indog nie suka membakar bendera dan baling taik. nnt habis semua bank2 dan syarikat pelaburan kita di indog mereka buat demo dan baling taik. mereka nie kan jenis najis yg suka main najis. nama pun najis anjing zionis indog. wulf wulf wulf wulf

 221. kahakahakahakaha lian padukan dari arab wak lu. sejak bila lian padukan dari arab. kahkahakahakahak. nampak sangat bodohnya. oii indog berambus lu dr bumi malaysia. aku tau ko duduk malaysia cari makan dan buat fitnah. najis anjing zionis spt lu patutnya di hapuskan dr bumi malaysia. dasar buat fitnah najis anjing zionis berbangsa indog

 222. pewira…sy xbela pun…

  sampai bila la diorang mcm tu….xde kerja lain ke..tp xpelah..dh byak bank diorang kita beli. BIMB pun nk beli bank sana.kita melabur kt indonesia pastu kita beli/kuasai firma media massa plak kt sana.dengar kata singapore pun ada beli firma media kt sana. kita pun boleh gak lah..lps tu kita buat siaran salam nusantara —ubah perpepsi. auditor/pengarang/director yg rasis kita buang jer. ambik yg baik2…

  kita melabur kt kalimantan/aceh-sumatra/sulawesi bangunkan wilayah mereka…lebih dr kerajaan mereka…

  akhirnya yg untung kita juga…RM RM RM RM….

 223. Pingback: Indonesia Tertembak Pesawat Sendiri | Military of Malaysia.

 224. taringharimau,sebenarnya smua dah kita dah tahu lg dulu,tak pyah la awak nak membela indon nie sgt..dari 1965 smpi skrg..dah 47 tahun, kempen ganyang dia org pd malaysia…dlu kita diamkan aje…skrg ni dah makin menjadi2 plak dia….rakyat indonesia sebenarnya telah di brain wash otaknya oleh media2 indonesia…

 225. diharapkan kesemua pulau milik malaysia di spratly dibina pengkalan tentera. keadaan tgh panas di sana. xlama lg selain negara ASEAN,malaysia akan mempunyai sempadan dgn china sesuatu yg getir….nelayan2nya (penyamaran sahaja) mengkin tersesat hingga ke terengganu..tukar jer nama Laut china selatan tu pd Laut ASEAN. dh nama laut china tu yg nk claim tu.

 226. Thailand memilih dasar “kawan-kawan” dengan malaysia, itu sebetulnya. jika bermusuhan maka kemerdekaan selatan thai akan tercapai dan merugikan thai sendiri.begitu singapore jika berbaik2 dgn malaysia mereka boleh mendapatkan kelimpahan ekonomi dan sebagainya. jika bermusuhan byak kerugian kpd rakyat n negaranya.

 227. Mungkin segelintir org indonesia anggap malaysia musuh singapore kot tu yg dia nk gabung tu. pasal thai plak pasal selatan thai tu. singapore/thailand pasti tahu tindakan melulu lebih byak negetif dr positif begitu juga Malaysia.

  pasal filipina plak isu sabah. indonesia plak pasal sempadan sabah/serawak.

  Jadi strategi melaga-lagakan Malaysia dengan negara tersebut dijangka memberi kesan buruk pd Malaysia.

 228. Indonnnnn!!! ni otak susah sikit..masuk telinga kiri keluar telinga kanan…mmg suka maki agaknya.

 229. hahahaha. nk test misile tu buat lah kt laut china selatan yg luas tu.kalau dr KL ke johor takut tersasar ke singapore-perang jd nya.bahaya tu…

 230. xde lg kat ASEAN ni pengeluar peluru berpandu jarak sederhana ni. nk buat jarak jauh kot US/PBB bising plak. Korea utara ni paling potensi…mereka amat perlukan USD babnyer ada sekatan PBB/US.kalau US bising mintak dia jer yg transfer teknologi tu.

 231. wahai astria bahasa indonesia lu maling dari bahas kami ler..bahasa melayu..lu guna lah bahasa jawa lu…bodoh kamu ni..kamu maling di bilang kita yang maling…

 232. Would you ever think that Singapore would ever join with Indonesia to attack Malaysia. Singapore would never join forces with any muslims. Try to look around Singapore. Do you ever see any mosque? When I was there, I had to pray in a small room, it’s like a store room or something.

  I can’t say Malaysia is strong neither weak. But all I can say is that, they may have the technology, but they will never have our spirit.

 233. Bro, dalam pada cakap besar tu pun dia takut gak kat M’sia sampai kena sabitkan sing+siam sekali.
  Suoh dia jemput sekali pinoy+viet+burma, barulah meriah sikit.

 234. mr ameer
  hebat ker malaysia sampai kena gabung sing+indo+thai tu..baru dpt attack malaysia..

  ada lg org mcm astria tu…

 235. Bodohnya astria Indon sekor ni.
  Budaya itu adalah milek sesuatu bangsa itu. Kalau ini pun dah diberitahu banyak kali pun tak faham, susahlah nak cakap.
  Kalau camtu kamu maling bahasa kami lah. Beritahu aku manakah dia bahasa Indonesia yg sebenarnya?
  Hehehe, Aku bagi kau 2jam 45 min untuk beri jawapan yg benar.
  Kalau tidak memang sah kau bodoh.

 236. Then what? You gonna claimed that Islam is 100% belongs to Indonesia? Owh and hear this, in Singapore, an Indonesian maid was sentenced to 2 years of prison because she was STEALING about 248 thousand US dollars from her employee.

 237. kalau kerajaan tetapkan graduan2 malaysia yg nk kerja gov perlu sertai askar wataniah kecuali OKU/ada masalah kesihatan sahaja berkecuali-agak2nya stakat 20ribu-30ribu org tu dlm setahun jer leh kumpul. bayangkan setiap tahun ada 70-80ribu graduan yg tamat belajar.
  ATM kena buat kelonggaran pd org awam/penggangur dr segi latihan agar bersesuaian dgn masa atau kerja masing2. sistem pertauliahan berdasarkan jumlah jam service dlm tempoh tertentu.

  menggalakkan penggangur menyertai askar wataniah.

  kalau kerajaan betul2 buat kempen dan program yg baik xmustahil 100org askar wataniah dpt dicapai.

  xpun masa bg borng BRM tu bagi sekali borang pendaftaran askar wataniah tu…hehehehe..

 238. indon makan taik zionis yahudi. indog zionis yahudi perlukan thai + singapura untuk ganyang malaysia??? penakut la indogayniesetan. malaysia ada Lian Padukan thai ada muay thai. indog ada apa? indog ada abang zionis yahudi dan singaypork. zionis yahudi mabuk mana tau kira. 2jam 45 tuh om zionis yahudi gangbang mak lu dan kakak lu. wulf wulf wulf wulf kahkahkahkahkahakahak

 239. As far as I know, ‘Ganyang Malaysia’ only came from Indonesia, not Thailand nor Singapore. And do tell me since when Malaysia got bullied? Refer to the Indonesia-Malaysia confrontation and who got bullied? Read the Malayan Insurgencies and who retreated to southern Thailand? Singapore once hack ATM frequency but the ATM knew about it and hack them back.

  So you really think Malaysia would be hold on for just 2 hours and 45 minutes? Do tell me how you’re going to do that by shot your own damn plane. (refer to the article)

 240. malaysia kena buli..militer thai lg nya blajar tomoi,maling hnya tahu makan dan tidur sahaja…
  indo+thai+singapura=ganyang malaysia
  mengikut perkiraan saya,malon hanya bisa bertahan dlm masa 2 jam 45 minit..
  xi xi xi

 241. bertepuk tangan org2 Yahudi tengok kita maki2 sesama sendiri
  dahla hr ni diaorg smbut hari ‘kemerdekaan’

 242. sementara nak sampai tahap masok paper tu, akan kerap kedengaran kejadian kapalterbang terhempas, kapal karam, eksiden dasat dan pelik. korban dia pun keyman dalam projek tertentu….

 243. f35 tu bukan nya bagus sangat. guna untuk attack orang yang sedang `tidor` boleh la. kalau face to face dia akan kecundang, kerana initial design dia ialah untuk precision attack and bombing (on radar station), without any resistance from other aircraft. dog fight memang out.

 244. aq rasa kalau nk buat jet pakat ngan US mustahil,kalau Europe ,Russia,China mungkin bole macam Typhoon,HAL FGFA,JF 17,pasal pembangunan missile plak penting sebab missile nie bole jd strategy untuk lawan Singapore..so aq rase elok kita pandang ke Russia and the geng pasal missile nie..diorang nie terbuka sikit dr US..pastu kalau kita dah bangunkan missile mesti singapore goyang pasal singapore nie kecik je,hanya perlu halakan segala missile dan roket ke selatan mesti singapore musnah teruk pastu diorang mungkin surrender sebab negara diorang dah musnah,sedangkan Jepun pun surrender lepas dua bandar dia musnah ni plak negara..nie pendapat aq je la..

 245. betul beli tu lebih murah dari membuat tp sampai bila nk membeli. bayangkan jet2 generasi 5 dan 6 mungkin berharga 300juta-1 billion sebuah.

  Oleh itu, perancangan utk membina jet pejuang perlu ada. mungkin perlukan kerjasama negara lain. jika US/EURO xminat. cuba jalinkan kerjasama dgn rusia. atau pun pakatan PAKISTAN-CHINA-MALAYSIA. china/pakistan dh ada teknologi pembuatan jet pejuang walaupun xsemaju US tp berbaloi-teknologi RUSIA juga tu.

  rusia/china/pakistan/iran perlukan dana utk research mereka oleh itu Malaysia perlu melabur .program spt F35/PAKFA/KFX tu penting utk jangka masa panjang.

  malaysia juga seharusnya berkeupayaan membina peluru berpandu. teknologi nya agak susah. tp bukan alasan. seharusnya ejen2 kita perlu mendapatkan teknologi ini walaupun secara underground.kita boleh survey syarikat/organisasi/pakar2 asing yang berkeupayaan dan mempunyai teknologi tetapi bermasalah dr segi kewangan. contohnya korea utara/iran/rusia.Lihat bagaimana iran mendptkan teknologi misil dr korea utara.tp kena bijak jika tidak kena embargo.
  Bayangkan keluar paper “MALAYSIA KELUARKAN MISIL PERTAMA BUMI KE BUMI JARAK SEDARHANA 1000KM”.

 246. cem mana amerika and europe kasih technologi ke indon ingat british masih menaungi malaysia

 247. untuk saudara advark……….kalau anda pesimis itu sah-sah, itu kan hak anda. asal kan anda tahu, TAKUT PADA SESUATU YG BELUM TENTU AKAN TERJADI itu sih tindakan yg lebih tidak baik. salam damai saudara ku

 248. setuju..berdiskusi cara elok boleh dapat lebih banyak perkongsian ilmu dalam soal militer..

 249. Ralat sikit su 27 dengan pakfa second jet pejuang kfx yg aku tahu salam damai dari malaysia

 250. tp kalau KFX guna alat avionik, senjata atau teknologi dr US atau Europe adakah Indo ikut sama..memandangkan US dan Europe agak keberatan nk beri teknologi diorang kepada negara di asia tenggara macam kita..atau Indo akan cari alternatif lain..

 251. anak indonesia sejati….adalah anak indonesia yg sebetulnya berbudi bahasa.susah nk cari mcm ni salam damai…dr malaysia

 252. untuk f5 TNI AU akan digantikan dgn SU35, sedangkan untuk SU-27dan SU-35 mungkin akan di ganti kan dgn fak fa. sedikit masukan dari seberang………. salam damai dari indonesia

 253. sy slh seorg yg pesimis bab projek KFX ni, projek ni masih diatas kertas selain tue alasan lainnya yg buat sy pesimis adalah ketakutan akan meletusnya perang 2 korea, begitu terjadi perang maka habis la projek KFX ni pilihannya antara bersurai (bubar) atau ditunda hingga membazir masa je tetapi ada dengar gak jika terjadi perang 2 korea RnD nya akan dipindahkan ke indonesia..peribadi lebih teruja jika bajet yg 20 peratus tue digunakan tuk ambil lesen su35 mungkin rusia leh luluskan… walau sy org yg termasuk pesimis tetapi sy sokong langkah gomen indonesia tuk majukan industri aeroangkasa.

 254. untuk saudara pathfinder jgn salah……….. KFX ini di proyeksikan sebagai pengganti F-16 TNI AU di masa yang akan datang. Namun banyak sekali blogger yang salah mengartikan kehadiran KFX ini di TNI AU seolah-olah dimasa yang akan datang TNI AU hanya akan menggunakan KFX saja. asal saudara tahu KFX hanya akan menggantikan peranan F-16 sebagai ‘Second Fighter’ di Indonesia. Sedangkan ‘First Fighter’ TNI AU akan tetap dipegang oleh Sukhoi dan penggantinya nanti.

 255. alaa . . tak kan uncle sam nak jual kat rimau, nanti bertambahlah taring rimau, karang tak pasal-pasal adik dia si singa tu masuk icu, cam ne :)

 256. F-35 is a single engine. So far, all TUDM jets are twin engine. I don’t think the US would ever sell their most advanced jets to a third world country like Malaysia. You know how they are, Islamphobia. I would rather go for PAK FA since it has twin engines which gives us more advantage in dogfighting.

 257. setuju bro..tp pasal jet design sendiri nie bro syah da sentuh dalam artikel dia,mmg susah sesebuah negara nk buat jet sendiri pasal mungkin nnti terpaksa mintak teknologi luar jugak (senjata,avionik etc) nak ke negara luar terutamanya barat kongsi teknologi?sebab tu dalam artikel bro Syah dah kate negara kita lebih selesa membeli jet/pesawat dr pembekal tradisi macam America & Russia..tp dalam pembinaan kapal perang kita lebih baik dr Indon pasal kita dah boleh buat Korvet (Kedah Class) dan akan datang Frigate (Gowind Class)sedangkan Indo masih terkial2 dgn projek PKR diorang..dgr citer NGV Tech tgh buat kapal latihan untuk TLDM dan akan datang mungkin LPD..tp kapal selam mmg Indo lebih la pasal nnti dia dah boleh buat dalam negeri walaupun berteknologi lama type 209..

 258. KF-X is of course a good design jet. But as the record say, it is less powerful than the F-35 but designed to be as equal or overcome the Rafale and Typhoon. Anyone knew what engine it used? Single or Twin?

 259. apa pun boleh puji lah indonesia tu…..ada gak program KFX…nk buat kapal selam sendiri….bcita-cita nk miliki kapal pengangkut pesawat….suka xsuka industri pertahanan indonesia makin melangkah ke depan.cuma yg kita xsuka segelintir rakyatnya yg memandang rendah terhadap Malaysia je.(negara kecil).

  Malaysia pun kena ada projek design jet sendiri..kalau beli harganya mahal…setiap kali beli hanya 18 unit pesawat jer.bukannya 50 unit-100 unit. kali terakhir pun pembelian C-130/NURI/F5 dulu dlm kuantiti yg agak besar.

  Masalah ekonomi dan masalah politik semasa Malaysia myebabkan kerajaan berhati2 membuat pembelian aset pertahanan.

 260. Iran already got the drone from US to start their R&D :-) While we start from scratch. Besides if we ever make the same drone as the US, it would be 100% based on our ideas and development without copying anyone. Ain’t that good? :-)

 261. tu yg kerajaan/ATM tengah buat tu, Satu Parlimen Satu Kem Wataniah, soo . . meh kita sahut seruan kerajaan ( perh . . . semangat bro semangat :) )

 262. macam dah x de idea….putar belit n pusing topic lain…..tampak ke sialan jowo tok..tok

 263. jom berdiskusi tentang KFX,ini pendapat aq yg x seberapa….KFX adalah jet generasi ke 4.5..first production mungkin 2022 ke atas..time tu org dah x pandang dah teknologi jet 4.5..sebab jet generasi ke 5 sudah diproduksi (F 35,PAKFA,HAL FGFA,jgn2 America dah ready nk jual Raptor) ataupun time tu mungkin jet generasi ke 6 sudah in development..tahun 2020 ke atas org dah beli jet stealth sekelas PAK FA, Indon masih pakai jet sekelas F 16 iaitu KFX..kesimpulannya selepas 2020 KFX hanya seperti BAE Hawk pada masa sekarang..so say no to KFC eh salah KFX :)

 264. Kt malaysia dh ada syarikat keluarkan UAV tu tp kalau keluarkan DRON mcm US tu kan bagus.kos lebih kecil siap boleh bawa BOM/MISIL lg.

  Mungkin iran tgh reserch DRON US hari tu. xlama lg mungkin iran keluarkan versi tu. Beli dr iran pun ok juga.

 265. al-hamdulila…. tu yg aku kata bro…..budak Malonharussekolah kene dtg “BP” biar dia rasa penangan keris kepala burung “Orang laut ” ni….

 266. Digital camo tak menentukan kejayaan di medan…Cuba lihat VAT69, masa operasi mana ada pakai pakaian yang sama dlm satu2 KRK…ada pakai baju hitam, hijau dll..seluar pun sama jeans pun pakai….itupun CM sukar nak kesan….Dinobatkan pasukan paling berjaya dan cemerlang dlm pemburuan CM….Digital camo ni utk urban warfare ok kot…Majoriti pertempuran kat Msia ni masih CIW…..apa pun tunggu perarakan ND nanti….mungkin 4 Div pakai dulu digital camo ni…sbb dia orang khusus utk urban warfare….

 267. kerahan tenaga tu utk yg sihat2 je. yg dok menjerit2 tu mungkin ada sebab kena kaji juga (atau ada agenda juga)-mcm saranan Askar Wataniah mengikut parlimen tu ada yg menentang. kalu ikut logik kan bagus lebih ramai WATANIAH lagi selamat negara tp pandangan politik mungkin berlainan lah.sistem kerahan tenaga adalah perlu. jumlah tentera negara hanya sekitar 120,000.wataniah pula bawah 60,000.RELA plak bukan separa ARMY-utk ketenteraman AWAM boleh lah.rakyat pun akan lebih berdisiplin/mencintai negara.SAMA2 melindungi negara. contohi lah singapura Rakyatnya lebih/kurang 5 juta tp askar simpanannya+tetap hampir/lebih 500ribu orang.Malaysia pula rakyat hampir 30 juta xsampai 300,000 orang-sikit sangat tu…….

 268. Projek PKR sudah mulakah dong..,F16 hibah,KFX,Tucano,rudal Sukhoi yg ompong,Leopard,Smerch ,Caesar,Apache,NR,Grom, sudah sampaikah?jangan hanya berangan dong..sign contract pun belum gmn mau dateng..duit gak punya,utang pun banyak,gmn mau beli alutsista sangar..guna aja buluh runcing loe ,kan ia senjata terhebat di Nusantara..wakakaka..loe ama warga Indon yg lain hanya mampu berfantasi di awan biru aja..bangun lah dr tidur dan pergi cuci tai majikan loe..

 269. Taring Harimau… Apa yang kamu kemukakan tu, separuh darinya memang sedang berjalan… Mcm tau banyak jak awak ni…Share la lagi, bro…

 270. 3. mengada galakan kpd syrikat malaysia menceburi bidang pertahanan.
  manfaatkan taman teknologi pertahanan kt perak tu.

  Doesn’t mean that he said “menceburi bidang pertahanan” we have to improve just the Sukhoi you know :-) There’s a lot of other things to improve and make.

 271. haish… kami tak tokak orang haeh… cuma cakaq sikit sikit saja… ustazah kat tb tu kata cakaq apa tu… alaaa….. ha` cakaq beruang…gitu :)

 272. 1) We are not a country that forced its people to do heavy work. Singapore forced its people to be a military conscript. 100% based on military which is harsh for a 18 years old. If the 18 years old person is a heavy duty person then it’s okay but what if the person is weak? I mean do you really think that all person is strong? If PLKN were made to be 100% based on military, more people would suicide because if you seen military training, you pissed yourself. PLKN is only 20% of military without any heavy work.

  2. Already did that.

  3. Sapura, VB Berapi and few others.

  4. In consideration as the ATM wants to test it first.

  5. Each R&D must be done step by step to achieved much greater result. You can’t expect we do such powerful missile in just a short time do you? Taming Sari is just the first step. The second step would be much better.

  6. Already did.

  7. We don’t have to send our students there, they come to us.

  8. Where’s number 8?

  9. Some say we involved in a R2D2 project.

  10. Already are.

  11. We are.

  12. Already have it.

  13. We are going into that.

 273. mansuhkan PLKN dan buat sistem kerahan tenaga?

  nanti pakat lah duk menjerit macam2..tak kan tak tau malaysia macamana.. ;DD

 274. nyai tu cengey tapi takut kat mak lampir dan gendutrowo. mak lampir ler chief no 1 kat pulau jowos. tapi kita ada lagi power dari bende2 magik ala2 jowo tu. tu semua tipu helah jowo nak war2kan dewa2 indunesial

 275. malaon najis anjing zionis sudah beli rudal dan lopak belum?? apa tunggu hibah selepas jilatan sama om rusky dan om germany?? malaon najis anjing zionis gihh sono jilatan dan makan taik dolo . nnt dah dpt rudal sama lopak datang sini semula. hingus tu lap dulu.kahkahkahkah wulf wulf wulf

 276. musuh negara pandang rendah kemampuan negara. oleh itu sy cadangkan.

  1) bubar PLKN, buat sistem kerahan tenaga spt singapore/thailand- sekurang2nya
  ada 2 juta pemuda/pemudi berkemahiran senjata (askar simpanan).
  2) membuat pengambilalihan@ melabur dlm syrikat pertahanan rusia/turki/korea/
  cina untuk pemindahan teknologi dan pembangunan pertahanan negara.
  3) mengada galakan kpd syrikat malaysia menceburi bidang pertahanan.
  manfaatkan taman teknologi pertahanan kt perak tu.
  4) mengandakan kuasa tembakan melalui pembelian aset2 terbaru seperti
  MRLS/BUK-M2/PANTSIR/.
  5) Pembangunan/pengeluaran peluru berpandu negara (secret project) bukan
  mcm “Roket Taming Sari” tp lebih canggih- Land to land/land to air/air to air.
  6) mengadakan kerjasama rahsia dengan pakistan/iran ( mengimport teknologi
  senjata dan pembangunan bersama. negara ini lebih mudah berbanding negara
  lain dlm pemindahan teknologi.
  7) menghantar pelajar ke kilang senjata di negara2 soviet termasuk kazastan dlm teknologi roket dan senjata.

  8) membuka kilang senjata di luar negara yang memliki teknologi kepakaran dengan kerjasama syarikat negara tersebut.memudahkan penjualan senjata.
  9) melaksanakan pembinaan pesawat pejuang seperti termaktud dlm program wawasam 2020 dahulu.

  10) menjadikan turki rakan strategik dlm bidang pertahanan negara.
  11) membina pusat latihan /kompleks komando yang moden dan terbaru.
  12) membina komplek dan penubuhan agensi perisikan keselamatan yang moden/berstruktur dan berteknologi tinggi.
  13) menjadikan malaysia negara maju dan rakyat bermoral tinggi.

  dari segi jumlah aset /kelengkapan senjata kita agak ketinggalan berbanding singapura/thailand/indonesia. oleh itu penggandaan pembelian/ pengeluaran aset2 baru oleh malaysia bukan alasan perlumbaan senjata. kita takut beli senjata kerana takut dikatakan memulakan perlumbaan senjata tp negara lain beli dianggap tidak mengapa.

  langkah2 ini bukan pembaziran tp insuran bg negara kita. kita bukan nk berperang tp bersedia. dengan itu xtimbul lg soal “gayang2 ni. masalah spratly akan mengugat keharmonian n keamanan ASEAN. kesemua negara menggandakan aset masing2. begitu juga seharusnya MALAYSIA TERCINTA”.

 277. Don’t forget about Malaysia too :-D

  Pada sebuah pertemuan antara Menteri Teknologi Sedunia di Langkawi. Menteri Jepun, Amerika Syarikat (AS) dan Malaysia sedang berbincang.

  Menteri Jepun : Kalau anda ke Jepun, anda gali tanah kami, baru saja sampai 7 meter, anda akan temukan banyak chip, rangka-rangka besi, papan sirkit elektronik dan lain-lain. Ini menunjukkan bahawa sejak zaman nenek moyang, kami bangsa Jepun sudah mengenal teknologi robot.

  Menteri AS : Kalau anda ke Amerika, anda gali tanah kami, baru saja sampai 3 meter, anda akan temukan jejak-jejak radioaktif. Ini adalah petanda bahawa sejak zaman dahulu kala, kami bangsa Amerika sudah mengenal teknologi nuklear.

  Menteri Malaysia : Oleh kerana tuan-tuan sedang di Malaysia, saya persilakan tuan-tuan untuk menggali di sini biar tahu ada apa di bawah tanah kami.

  (Dipanggillah 2 orang tukang untuk segera menggali tanah. Setelah kedalaman 70 meter, ke-2 tukang naik ke atas lagi)

  Menteri Malaysia : Apa korang jumpa ?
  Tukang gali : Tidak ada apa-apa
  Menteri Malaysia : Ada KABEL TELEFON tak di bawah sana ?
  Tukang gali : Takde Dato’..

  Menteri Malaysia : (sambil ‘menjeling kerek’ ke menteri Jepun dan Amerika) Itulah petanda bahawa kami bangsa Malaysia, sejak zaman purbakala, sudah mengenal teknologi WIRELESS

 278. negara indonindog mahu buat pesawat kfx baru dari korean, pihak korean beri teknologi kfx tesebut pihak indonindog ubahsuai pesawat lebih canggih tayar mereka gunakan tayar sepeda dan senjata diguna buluh runcing 10mm badan pesawat gunakan buluh ia teknologi baru diguna pada 2012 onkos tak paya beli ambil dari hutan

 279. hampa berani nooo. nyai tu cengey ooo… apa yang dan saja dia geget….. dia melawak kasaq ooooo

 280. AFTER SUCCESSFULLY CAPTURING AND DECODING ONE OF AMERICA’S PRIZED POSSESSIONS FULL OF ADVANCED MODERN TECHNOLOGY, THE STEALTH DRONE, IRAN HAD GLEENED ENOUGH INFO TO BOOST ITS OWN AEROSPACE INDUSTRY.
  THE ACQUISITION OF SUCH EQUIPMENT MAY LEAPFROG IRAN INTO BEING ABLE TO DOMESTICALLY BUILD AND FIELD ADVANCE RADARS, ELECTRONICS, ABM SYSTEMS, DRONES, STEALTH WARPLANES, STEALTH BOMBERS, AND RECON EQUIPMENT.

  THIS IS A REAL BLOW TO WESTERN ATTEMPTS TO MONOPLIZE ADVANCE TECHNOLOGY FOR HEGEMONIC PURPOSES.

  Indigenously-made Iranian Saeqeh (Thunderbolt) fighter jet
  PRESSTV
  The improvement of the systems of the Saeqeh fighter jets is constantly underway by Iranian experts.”
  Deputy Commander for Coordination of the Islamic Republic of Iran Air Force (IRIAF) Brigadier General Aziz Nasirzadeh

  A senior commander of the Islamic Republic of Iran Air Force (IRIAF) says the country plans to build a new generation of the indigenous Saeqeh (Thunderbolt) military fighter jets with enhanced radar systems and smart munitions.
  “The improvement of the systems of the Saeqeh fighter jets is constantly underway by Iranian experts,” IRIAF Deputy Commander for Coordination Brigadier General Aziz Nasirzadeh told IRNA on Sunday.
  He added that the IRIAF also plans to increase the range of missiles, upgrade air-to-air missiles, boost the range of radars, and update aircraft electronic systems in cooperation with Iran’s Defense Ministry.
  The military commander further stated that the IRIAF would hold different maneuvers during the current Iranian calendar year (started on March 20) to display its capabilities.
  Nasirzadeh also reiterated that the Iranian Air Force is ready to respond to any threat.
  In recent years, Iran has made great achievements in the defense sector and gained self-sufficiency in essential military hardware and defense systems.
  The country has repeatedly made it clear that its military might is merely based on the state’s defense doctrine of deterrence and that it poses no threat to other countries.

  IRAN SUDAH MAJU WALAU DI TEKAN BARAT..HARIMAU PARSI NI TIDAK GENTAR DGN ANCAMAN ISHRAHELL

 281. negara indonesia bubarkan saja…gabung dengan malaysia…kita akan bangunkan sumatera, kalimantan, sulawesi…pulau jawa tak payah la…abihkan boreh aje!!!!

 282. mana bakalan berani tuh si tiko jowo totok..kencing beramei2 aja udah tenggelam pulo kecil jowo itu.. ;DD

 283. malonbudaksekolah..busuk!!!budak busuk!!!budak busuk!!!! pasal dah setahun tak mandi!!! hehehehehe..budak2 la katakan….

 284. dah biasa dah baca berita macamni…sampai tak larat baca ada sahaja berita yang mengugut pemerintah indonesia untuk berpecah..

 285. alang2 jawa nak ganyang kita…mari bergabung dengan sumatera, kalimatan dan sulawesi…untuk membentuk negara melayu raya…kita ganyang negara jawo…ganyang jawo…..

 286. ko jawa bukan melayu..pergi ko dari sini!!! huhuhu..jangan ngomong di sini, pergi balik fowo sono,,,,babu….

 287. pak malon cuma pulau jawa yg engak mahu gabung, pulau2 lain di indosial ingain gabubg sama malaysia…. he he he he……

  JAKARTA – Anggota Dewan Perwakilan Daerah (DPD) asal Kalimantan Timur, Luther Kombong menyatakan, sejumlah kecamatan yang berbatasan langsung dengan negara Malaysia menuntut agar daerahnya dilepaskan saja, selanjutnya masuk ke dalam wilayah Negara Malaysia.

  “Masyarakat yang berdomisili di daerah Krayan, Sebatik dan Ligitan selalu menuntut agar daerahnya dilepaskan saja untuk bergabung dengan Malaysia,” kata Luther Kombong, mengungkap sebagian hasil kunjungan masa resesnya ke Kaltim, di gedung DPD, komplek Parlemen, Senayan Jakarta, Rabu (11/5).

  Hal yang mendorong mereka untuk ingin bergabung dengan Malaysia, kata Luther, karena secara de facto seluruh kebutuhan hidupnya sehari-hari didatangkan dari Malaysia. “Bahkan uang sebagai alat transaksi mereka di sana tidak lagi menggunakan mata uang rupiah. Mereka lebih mempercayai ringgit Malaysia.”

  Pernyataan yang sama juga disampaikan oleh anggota DPD asal Sulawesi Utara, Ferry FX Tinggogoy. Menurut Ferry, telah terjadi kesenjangan infrastruktur yang sangat signifikan pada setiap wilayah perbatasan antara Indonesia dengan Malaysia.

  “Di daerah perbatasan Krayan misalnya. Ada kesepakatan kedua negara Indonesia-Malaysia yang secara bersamaan membangun berbagai infrastruktur wilayah perbatasan dengan total biaya yang sama dalam ukuran mata uang dollar Amerika Serikat. Hasilnya, Malaysia dapat membangun gedung kantor, jalan permanen, listrik dan penyediaan air bersih. Sementara di Krayan dengan jumlah dana yang sama hanya bisa membangun kakus tanpa air dan seikit kantor yang cocok untuk kandang Kambing,” kata Ferry.

  Padahal, kata Ferry, daerah Krayan itu penghasil beras terbaik di dunia dan menjadi konsumsi para petinggi kerajaan baik di Malaysia maupun di Brunei Darrusalam.

  “Pedagang asal Brunei dan Malaysia membeli beras itu seharga 3 Ringgit dari petani Krayan. Dengan hanya bermodalkan kemasan maka pedagang Brunei dan Malaysia menjual beras itu dengan 30 Ringgit untuk setiap kilonya,” imbuh Jenderal Purnawiran Bintang Dua itu.

  Terakhir, anggota Komite I dan mantan Ketua Pansus Perbatasan Negara DPD RI itu juga mempertanyakan pembangunan jembatan selat Sunda yang menghubungkan Pulau Jawa dengan Sumatera.

  “Pembangunan jembatan Selat Sunda itu benar-benar menyakiti masyarakat Indonesia Wilayah Timur yang masih berkutat dengan kemiskinan dan sangat menggantungkan hidup dari kebaikan Negara Malaysia dan Brunei Darrusalam,” tukasnya. (fas/jpnn)

 288. memang memalukan suku bugis..si jawa totok mmg suka berselindung di balik nick2 nama suku lain..

  ingat..suku yg paling kuat nasionalisme dia dan paling anti malaysia..adalah si jawa totok..dan suku yg seringkali jadi anjing si jawa totok..suku batak pemakan anjing!

 289. salahkan si jawa totok indon yang tak pernah pandai mentadbir negara sendiri..jadi babu kuli pandai la..

  kalau dah masuk bab tadbir negara pun dah failed..macamana nak sembang isu perpaduan dgn negara jawa totok indon?

 290. Salah satu sebab aku suka maka MOM ialah, boleh ketawa mengalahkan baca majalah lawak jenaka.

 291. mungkin kurang effektif dalam hutan hujan tropika, waktu malam, dalam hujan dan kurang selesa di pakai untuk jangka masa yang lama

 292. bro, organ tu bukan benda yang macam keyboard tu ke?
  kalo organ dalaman lak, orang kita bagi free je, buat derma, amal jariah.
  orang dah mati bukan nak guna pun organ dalaman ke, keyboard ke, tapi tak tahu la pulak orang mazhab lain cakap dorang nak guna organ tu kat sana. kedekut sunggoh la kalo betul dorang nak guna lagi bila dah mati pun…

 293. Indog mmg ramai tapi dungu.welcome to Malaysia dan kami sgt alu2kan kedatangan anda. kami pastikan semua IndoG2 yg mati akan diambil organnya buat makanan anjing

 294. Uwekkkks … malon budak busuk!!!

  ps: korang xyah layan mamat sengal nie, jawab pendek2 je. xyah nak hurai panjang2.

 295. second mrca av8x8 sudah sampai belum jangan hanya angan angan sahaja sana makan dulu

 296. Bercakap pasal Indon mengaku hebat ni..teringat satu kisah pada tahun 2001, masa tu buat kerja di sebelah utara, saja duduk melepak dengan seorang mamat indon ni, dia cerita bahawa bangsa depa hebat dan berani..dan kemudian dia kata, om tahu maksud melayu? sy mengelekkan kepala je coz mmg nak tau gak apa maksudnya dari dia…pastu dengan muka bangga dia kata…Maksud melayu adalah penakut dan pelarian om..oh…masa dgr tu mmg hangin je rasanya..pastu sy tanya pada dia…hmmm kalu kamu berani dan hebat kenapa tidak kamu kekal dinegara kamu dan bangunkan negara kamu…kemudian dia kata kerana org melayu xmau kerja bawah matahari…dan masih lg dia terus mengutuk…dan…3 jam selepas itu..sy beredar dan…lelaki itu bermain kejar mengejar bersama rakannya dan dikejar oleh org2 melayu yg dikatakan penakut olehnya, dan org melayu itu jugalah memasangkan gelang tangan warna silver berantai kiri dan kanan tanganya. Kemudian dia dpt makan angin naik trak serta pakej bermalam di pusat tahanan imigresen…..hmmm…dia kata melayu penakut tapi masa tu dialah yg paling ke depan belari takut kena tangkap…Rabuan Pit pun kalah la coz mmg laju…cakap besar di mana saja tak kira cakap ngan siapa…

 297. ok tu..tapi mesti keta esemka budak sekolah kat indon lagi canggih dari keta kita tu…..pasal mereka gunakan buluh sebagai bahan utama pembuatan kereta esemka….hiihi…ESEMKA made in china..

 298. berita indon buat mbt guna sepeda.firepower buluh runcing 10mm pada 2012 hantar gunakan unit indog berbaju merah diharap pihak malaysia tak perlu berhati

 299. sejarah unit indog masuk batu pahat .senjata tercanggih mereka buluh runcing kata pihak inggeris tentara malaysia tak tembak gunakan raifal hanya gunakan batu unit lari naik kata unit indog taksi anga ada cuma yang ada tongkang

 300. dah jadi geng sniper juga ke bro naza nie?? tidoq la dulu. patut kena cakap camtu kat MI bukan kat cheq. nnt MI kejaq cheq. hehehehe :)

 301. dah pak arab banyak menyumbang dana dan anak2 kat indog. tak percaya pergilah ke tempat nama Puncak. antara jakarta dan bandung. kat situ ramai pak arab simpan org indog. karang kalau bising tak dapat dana dan barang hibah. wulf wulf wulf wulf

 302. negara baru indonindog 2012 mahu buat mbt tatapi tak boleh hanya boleh buat sepeda dalam bahasa melayu basikal bersejatakan buluh runcing onkos tak ada

 303. jionis wak lu israelindogayniesetan. org malaysia tulis zionis bukan jionis. indog saja tulis jionis. jionis = jiawanis. kahkahakkahakkahak. indog nak cakap melayu malaysia. pastu ngaku jd melayu. aduhaiii kesian aku tgk kat anjing zionis nie. wulf wulf wulf

 304. keindogayain ko terserlah!!! wulf wulf wulf wulf. indog nak cakap melayu malaysia. padahal jawa totok jongos. sbb tu dia melantun2 bila kita bantai indog2. nak jd hero anjing zionis. wulf wulf wulf wulf

 305. negara arab rogol indog2 pun tak mereka bising,malaysia tak rogol indog pun bising kata mereka punya besar2 belaka sebab itu mereka tak bising

 306. kaskus utk indog mimpi basah dan berangan2 menjadi mat jenin. KFX nnt jadi KFC indog. kalau kfx mmg made in korea tp KFC mrca made in indogayniesetan. kaskus tu untuk blog indog yg bangang lagi bodoh untuk sebarkan fitnah. lagipun haram masuk blog anjing zionis. wulf wulf wulf wulf

 307. indog tak tahu tulis malaysia jadi malingsia lagi satu indon jadi indog itu bahasa terbaru dari indonesia, indon,indog bergabung negara indonindog nama negara baru indonesia baru indonindog pada 2012 yang merdeka

 308. teruskan bg hadis bro ace. dakwah jgn di hentikan. terserah mereka nak terima ke tidak. memang anjing2 zionis indog mereka tak paham bahasa melayu tp bagus utk peringatan org malaysia. sesame melayu tukar sesame indogayain. kalau dah jawa totok jongos jgn nak mengaku melayu. tetap juga terserlah ke indogayain ko jawa totok yg jongos. sedarlah ko nie anjing zionis yg kuat menyalak dan suka mengigit. sbb ko kena penyakit anjing gila sbb tu perangai cam anjing zionis gila. tak payah tukar nick org tau ko sapa. jgn jd pengecut dan pemfitnah. indogayniesetan

 309. kepala hotak bapak kau indog. kalau dah indog tu indog juga. cam anjing zionis nak mengigit dan meyalak. pakai otak kau tu anjing zionis. siapa yg mulakan dulu menyerang dgn kata2 hina dan fitnah kat kaskus dan topix. pastu bila org sini balas dan menyerang. indog nak melenting dan melantun kenapa?? ko nie bodoh ke bangang. 99% user kat kaskud memanggil malaysia maling, malingsia dan bermacam2 lagi. lagi 1 kenapa hal berlaku dlm malaysia org2 indog kat indog nak berbahas dan bincang pasal malaysia pastu buat spekulasi dan citer fitnah. bangsa indog memang cakap besar dan tak pakai otak. sbb tu jenis menyalak jer. ke indogayain ko terselah walaupun ko cuba nak jd melayu. kalau dah jawa totok tu jgn malu mengaku dan tak payah tukar2 nick org tetap tau sapa ko. INDOG!!! wulf wul wulf wulf

 310. pastu nak ganyang tp akhirnya goyang dangdut… menyalak jer lebih dan melantun2 tak tentu pasal.

 311. dia org bangga ada mak lampir dgn gendutrowo bro. pastu kopasus dia org “terer”. kalau askar kita tembak dia org cakap peluru tu bertukar jd bertih. pastu kopasus dia org halimunan tak nampak cam ghaib ler. yg pasti di ghaibkan oleh askar malaysia. huhuhu. kalau camtu masuk BP memang konfirm le di “ghaibkan” oleh orang2 kat BP. huhuhu

  Kg Melayu, J.B

 312. jangan garudadaku sudah.. cam indog garudaku = garudadaku. kasi cakaq beruang pun x per kasi tinggal parut. kahkahkahkah

 313. berita yang di petik indon:indon akan keluarkan senjata baru untuk megantikan raifal ss2 milik mereka yang telah lama digunaka dengan buluh runcing menurut kata orang indon mereka kata buluh runcing lebih cinggih.ikut sejarah mereka mentang belanda dan inggeris dengan buluh runcing sampaikan wah begitu canggih buluh runcing itu ya pak sampaikan belanda lari ada lari kata pihak inggeris

 314. jepun tak buat kilang di sana kerana benda benda macam ni lah jamie. mereka ni bangsa yang tak boleh dibawa berbincang. marah sikit, bakar kilang. marah sikit baling taik.

 315. andai benar kamu Islam…kamu tidak akan memilih jalan perang sebagai penyelesaian…kamu akan pilih jalan rundingan…agama kita mengajak kita bermusyawarah…ada di antara kalian ajak untuk duduk semeja dan berbincang untuk selesaikan masalah?

  satu lagi-Indonesia memang ada ramai umat Islam..tapi adakah itu menjamin keislaman Indonesia…adakah Islamnya kalian cuma pada KTP atau pada hati?

  dan adakah Islam anda bermaksud..andai Indonesia ada masalah dengan negara asing…kamu perlu membakar bendera negara berkenaan dan melemparkan najis pada kedutaan negara berkenaan?

  fikir2kan..peace

 316. indon tak kaji mbt tank leopard main beli , sedangkan boleh ia boleh modenkan singpura modenkan mbt meraka yang dibeli dari israel ,adakah indonesia modenkan 100 mbt itu,singapura gunakan pun teknologi lama hanya tukar badan mbt itu. adakah indon manpu beli peralatan dalam mbt leopard canggih itu sedang sukhoi yang meraka beli pun tak ada senjata, hanya dua negara german dan turki sahaja yang memiliki teknologi mengubah dalam mbt leopard

 317. diorg ada buluh runcing.. Selempang Merah ada Parang Terbang dari Pendekar Kiai Salleh..

  Rengit, B.P

 318. bro ace tak usahlah cakap pasai hadis pada dia orang ,… die tak dengar pasti same2 tak de hotak… becakap pasal jionis … tapi diri sendiri tak dengar hadis nabi .. jadilah tak sah debat lagi

 319. sama la aku pun banyak nickname dlm nie. hahaha :) malaonharusekolah, maloon bloom, orang bugis antara contoh org sama bro pakai nick berbeza. ada beberapa lagi.

 320. Kepada Orang Bugis..saya juga bugis dan di lahirkan di johor..tpi saya tidak seperti kamu..dari penulisan kamu..nampaknya kamu seperti katak di bawah tempurung..banyakkn membaca dan mengkaji kemajuan negara lain…percayalah sekiranya malaysia mempunyai penduduk seperti indonesia..pastinya kemajuan malaysia..sehebat china..tapi negara kamu ??? lihat lah sendiri…kami org2 malaysia sebenarnya kesian dengan rakyat indonesia…kerana kemiskinan mereka terpaksa mencuri, merompak, melacur dan lain2 lagi..tapi kalau begini la kelakuan kamu..disebabkan kamulah orang malaysia benci kan bangsa kamu…kesian orang lain yang tidak bersalah…percayalah cakap saya …kamu sendiri akan diperangi rakyat indonesia yang lainnya…kalau negara kamu maju..kami pun tumpang gembira..tapi…awassss ingat resmi padi makin berisi makin tunduk….

 321. kadang2 aku terasa yg org nusantara malang yg teramat sgt (selepas kejatuhan the great civilization) mmg x ada kuasa langsung dalam mentadbir lihat saja pengansingan wilayah orng2 nusantara dan lihat siapa pemerintah yg memerintah wilayah (jajahan) contoh singapore lihat siapa berkuasa, thailand, indon, filipina… sedih2 ada kuasa asing yg memecah belahkan jalinan orang nusantara ….

 322. wahehehehehhehe hahahahahaha hahhahahahha sungguh lucu si maling ini…………….mengatakan indonesia rejim zionis………………..sebenarnya BN dan PR juga bersekongkol dengan dengan rejim yahudi zionis…………….mengata orang lain tatapi nggak lihat jiwa sendiri…………..ini karena indonesialah islam sebenar dan kami mempunyai penduduk islam teramai…………..bukankah ini suatu mukjizat? udah-udahlah wahai maling………….kami akan serang anda dan kali ini, kami pasti menang………..dan kalian pasti merana, gentar dan melarikan diri………………tentera kami juga lebih ramai berbanding malingsia…………..wahehehehehehe xixixixi……………malingsia memang goblok besar………..

 323. A story I heard from my friend. He said that his brother is in the army that secure the Malaysia-Thailand border. I don’t know if I can say more unless Shah knew about it too gave the clearance to me or he could just write it in the next article.. Let’s just say, I’m worried.

 324. wai wai wai… kami bukan tau apa pun. semua rojok kat orang lama jugak. kalo lebeh lebeh sikit, satgi senior sound la. siap kena luku lagi… :)

 325. kalau berperang lain bro. yg hadis bro maksudkan tu utk individu yg berkelahi bukan maksud utk mereka yg berperang. dalam alquran pun ada firman ALLAH tentang perang surah al baqarah ayat 190-196. ( salah satu contoh perang dibenarkan dlm islam)
  jika indog serang kita atau menfitnah kita atau zalim terhadap kita perang untuk melawan mereka mempertahankan maruah dan negara tu dah wajid.
  1. melawan/berperang demi agama
  2. melawan/berperang demi negara
  3. melawan/berperang demi maruah
  4. melawan/berperang demi mempertahan harta dimiliki
  perkara ini dibenarkan dlm islam.
  tp kalau berkelahi antara 2 individu itu maksud hadis bro.

 326. laaaaa, tadi kata landasan…..ingat landasan kheta api. tapi dulu ada banyak air field untuk nuri dan caribou kat forward location.

 327. Perhaps the story goes like this.

  ATM: Whew, finally finished the tarmac. Ideal location since it is hidden for normal view :-D Perfect for a secret base just like Area 51 hehehe :-)

  Roja flying over: Woah, a plane tarmac :-D I must tweet it to my friends! Must be one of ATM secret base :-D

  ATM: Oh crap…now I have to move this place to a better location >.> Dang it! Who was on that helicopter? It took me 6 days with no sleep to finish all of this. As the saying goes ‘Tidur tak lena, makan tak kenyang, mandi tak basah’. Lucky I didn’t shoot it with IGLA >.>

 328. topix dan kaskus tempat indog menyerlahkan kebiadapan, kebodohan, kesombongan, kebengapan, ketandusan. ko tgk bro semua org dia attack dan serang malaysia tanpa usul periksa menggunakan bahasa kesat caci dan maki?? pertanyaan yg kita tanya tak jawap dgn fakta tapi disambut dgn cacian, hina dan makian beramai2 dr indog. MASALAHNYA dia org nie bodoh tolol dan haramjadah. ada ke dia org mulakan dulu bila kita balas dia org terus melantun mengamuk2 pastu hebuh cakap kita mulakan dulu dan kurang ajar. bodoh betul indog nie. mempertahankan diri pun tak boleh?? mmg zionis dia org nie!!

 329. Bukan rail daa naza… Mmg aku nampak landasan kapaiterobang dok tengah2 hutan, masa tu aku di udara, dok enjoy view… hihihi..

 330. alaahhhh habaq je la minta refer kat bro naza. tak payah la petik nama2 org lain tulis cam mencari pesalah trafik atau cam menulis seranai panjang mereka yg tak bayar pinjaman ptpn. yeessss lah.

 331. dari dulu bro taktik dia org camtu. sejak zaman SUKARNO. kalau tak , tak adalah cerita tentang rumah sakit korban lelaki yg kononnya ada di malaysia pada zaman kofrontasi dan macam2 citer tak masuk akal. dia org kan hebat peluru dan bom yg di tembak oleh tentera malaysia boleh ” BERTUKAR” jd bertih. mmg dia org tak suka tgk RAMD bagus nak2 kalau lag bagus dr TNI. sbb tu zaman 70an dia org war2kan kalau indog abang malaysia adik. pigi dahhhh bila masa indog abg??? poyos. tgk saja la citer maloon bloom dgn amir yg di tulis oleh mereka. nampak sangat motifnya

 332. Betol tu democrazy ni sngaja d cipta utk pecah perintah…

  Digula2kan dgn duit yg mana federal reseve yahudi zion yg pegang.

  Idea tun m nak ikat duit pada nilai emas tu da btul…bankrupt zionis penyangak ni…tp susah nak implement..org islam bpecah belah.

 333. bro serampang merah,
  kasi batu sama indog2 pastu pahat nama org kena batu tu atas batu yg dia org kena. batu lawan buluh runcing baru dia tau. huhuhuhu

 334. hanya acheh yg akan bertindak sedemikian. jgn yakin sangat bro. harus ingat org indon nie ada semangat nasionalis. sebodoh2 mereka takkan akan tikam belakang sesama mereka. mungkin mereka istiharkan merdeka. mereka dah lama sebagai warga indog. perlu ingat NKRI harga bunuh diri.acheh pula kerna dendam kesumat. aku tak yakin sumatera akan menyerang donjowos sbb askar2 semua datang dr donjowos. riau sendiri nak keluar dr indog pun sekadar cerita di internet utk kuatkan semangat nasionalis mereka untuk menentang malaysia. jgn terpedaya taktik mereka

 335. tu yg naza bawa cerita pasal ada POW terbegik makan nasi dan jadi arwah. tak percaya tanya dia…

 336. Russia tawar tank T-90 versi baru dan aku pernah dengar Challenger 2 Tank British pernah offer kat . kalau kita TOT mungkin dgn tank dari russia. lagipun Leclerc harga melampau mahal hanya UAE yg kaya jer pakai. (agaknya la). hihihi

 337. indonesia+malaysia+brunei vs singapore…
  pihak asing tidak akan membenarkan perkara ini berlaku..
  sayang mentaliti rakyat indo sudah menganggap malaysia sebagai musuh..
  tetapi jika ditemubual TKI yg berada di malaysia,mereka tidak pernah berkata begitu..
  buat rakyat indo di sana,datanglah melawat malaysia dan lihat keramahan masyarakat disini…
  malaysia negara aman,semenanjung emas,HQ nusantara…indo keluarga kami,
  marilah bersatu di bawah satu panji ahlul sunnah..

 338. baru beli semalam bro mig27 dan trus sampai. aku dgn anak johor sign kat borang terima pesanan. kehkehkehekehekehekeheh

 339. DonDog,
  Kaskus adalah tempat org indon cakap besar dan bangga diri. Di kaskus banyak cerita pedaah dan pembohongan. yg amat sangat pelik kenapa cerita kejadian terjadi di malaysia di bahas di indonesia. tak ada kerja ke org2 di kaskus. org dikaskus paling poyo dan emosional. majority org di kaskus mengelarkan malaysia dgn nama2 yg kurang elok. setiap kali kalau topik malaysia org kaskus dan topix akan mengunakan kata2 kesat dan cacian. apa anda ini cuba nak promote kaskus yg dah tak laku tu ke atau anda bodoh lagi buta tak dpt membezakan. bagaimana anda tahu malonharussekolah seorang semester1 atau anda juga adalah malonharusekolah?? hahahahaha

 340. Sabar fifah, sabar..!
  Sabar tuu separuh dari nama Sabarudin dan Sabariah..! Hehehehe…
  Risau gak.. Jangan dilapah bibik2 tuu..! Sian dorang.. Hhehehe

 341. 1.lebih kurang mcm ni, hadis yg nabi maksudkan adalah berfungsi sebagai general statement dan terdapat pengecualian baginya yaitu ketika darurat.. darurat ni macam2. pengertiannya luas dan ada peringkat2. ini kena faham betul2.

  Dari Ibnu Mas’ud r.a dia berkata; Rasulullah SAW bersabda:

  “Tidak halal ditumpahkan darah seorang Muslim kecuali kerana salah satu di antara tiga alasan: orang yang telah kahwin melakukan zina, orang yang membunuh jiwa (orang Muslim) dan orang yang meninggalkan agamanya memisahkan diri dari jemaah.” (HR. Bukhari dan Muslim).

  2.kalau menghampiri peperangan, berperang sesama Islam, klu dapat dielakkan dan dibawa ke meja rundingan itulah yg terbaik, tapi klu dah tidak ada jalan lain dan terpaksa berbunuhan sesama muslim itu adalah darurat kerana mempertahankan negara lillahi taala.

  ada hadis yg menyebut dimana hanya satu daripada tiga doa nabi yg tidak dimakbulkan telah memperjelaskan keadaan ini; sesungguhnya Allah swt lebih maha mengetahui rupanya;

  Aku meminta kepada Allah agar umat ku tidak akan pernah dibinasakan dengan penyakit, maka Allah mengabulkannya; kemudian aku meminta kepada Allah agar umatku tidak akan pernah dikalahkan oleh musuhnya, dan Allah mengabulkan permintaan tersebut; dan pada waktu aku meminta agar umatku tidak menyakiti satu dengan yang lain, maka Allah tidak mengabulkan permintaan tersebut

  (Hadis sahih riwayat Tirmidzi )

  3. yg lupa dan alpa dan berpecah belah ni hanyalah kita. baik dalam konteks hidup negara berjiran, politik, kewajipan mentaati pemerintah yg sembahyang dan tidak menyuruh kearah maksiat.

  4. senang kata lah dik kita semua ni tak berapa arif agama. agama islam tu dah cantik dah lengkap adab berperang pun ada, politik pun ada. sebab tu sy pernah kata jangan jadi sekular dan sombong bodoh. Allah swt lebih tahu dan nabi muhammad dah mengajarkan semuanya. demokrasi tu pun dakyah barat untuk pecah belahkan umat Islam umumnya. dunia hari ini dah membuktikannya.

  pakcik out dulu, rock n roll…

 342. Long time ago aku ada nampak landasan dlm hutan dari udara, somewhere in trengganu klu x silap. Tp that wuz first n last time aku nampak, pastuh puas aku jenguk, sampai la ni x jumpa. Pandai depa camo. Or maybe depa dah biaq jadi hutan…

 343. True. High tracking skills they got there. The communists rather fought with the forest police than the VAT69 because they know that they are no match for the VAT69.

 344. Kena ingat, membunuh dan yang terbunuh kalau seagama tempatnya neraka ini hadis nabi Kena elakkan.

 345. tanah air tetap pertahankan..tp kalo berperang dengan orang seagama memang rase sedih jugak..tp tanah air dipertahankan..orang yang suka berperang ni tak ubah seperti parasit

 346. yup…..sure only in MALAYSIA i LOVE U……… come2 SAPA mau gayang MALAYSIA mai turun BP “batu pahat”…..

 347. cuma beberapa negara saja ada senjata ni. dan mereka semua berada jauh dari kit. bukan ancaman bagi kita. tapi, sebaliknya… hi hi hi

 348. aku rase blhlah.merkave punye ade peluru berpandu yg dinamakan lahat ,juge dilancarkan drpd laras meriam

 349. atok saya pun ada di kalabakan masa tu. kerana mengenangkan sesama islam lah, kita tak bunuh semua mereka. siap bagi makan lagi. mereka pulak berkata ` nak amek apa pun amek lah, kecuali senapang dia. itu saja yang atok cerita. dia tak banyak bercerita pasal tugas dia. :(

 350. bro, ape pendapat korang dgn MBT Leclerc?kalau dr segi berat tank nie 55 ton je..(lebih 6 ton dr PT 91M,kurang 7 ton drpd Leopard 2),teknologi pun boleh tahan gak..lagipun kalau Malaysia beli mane lah tau bole tau dapat ToT ke sebab kebelakangan nie Malaysia banyak beli senjata dr France (Gowind,Scorpene,EC 725)..mungkin Leclerc sesuai untuk Malaysia next MBT..

 351. jawa malaysia ni dah bercampur aduk dengan macam2 jenis melayu kat malaysia ni..so tak ada point.. mak saudara aku sendiri pun orang jawa menikah dengan pakcik aku orang melayu kedah..so tak ada point sangat..

  yang kita duk jolok sekarang jawa tulen original dari pulau jawa yang perangai macam yakjuj makjuj!

 352. About the VAT69, what I’m about to tell you is one of their very special abilities.

  In VAT69 team, one team only consists of 6-7 people. One of them must be a tracking man, which is to track the enemy. I read about the VAT69 tracking skills and it amazed me. VAT69 tracking man was the only one that knew if the track belongs to the enemy or an animal including what type it was. Even, he can tell that if the track was left by a man or a woman. If the VAT69 encounter an enemy base, they sent in the tracking man to know the enemy location, number, weapon and ways to engaged them. It proves to be successful until they pushed away the communist back to Southern Thailand. All done by just 7 man team. I don’t think that there is no other tracking man in this world would differentiate a track that either it belongs to a man or a woman, for example footprint. Only VAT69 tracking man can do that as far as I know.

 353. Bro Killer & Sabahan, ko berdua ada darah pejuang nampaknya?
  Padanlah lain aje bunyi korang bercakap. Apapun alhamdulillah!

 354. Chop,
  Memang kami tahu dari dulu lagi, maksud Indon khusus di tujukan kpd Pulau Jawa. Kalau org Sumatera kami panggil orang Acheh, orang Minang, orang Jambi, orang Pontianak dll kerana mereka semua Melayu.
  Gurau ketawa kami dgn org Sumatera berbeza dgn orang P.Jawa.
  Kami bersentuh dan menepuk bahu sama org Sumatera tapi tidak dgn org P.Jawa. Itu bezanya. Kau harus tahu hal ini. kita tak jauh.
  Itu sebab kami selalu kata kalau jadi hanya Sumatera & Kalimantan sahaja yg boleh bersatu dgn Malaysia. Sulawesi agar sukar sikit tapi JP.Jawa……jauh sekali.
  Jangan keliru, diMalaysia ramai org Jawa tapi mereka berbeza dgn org P.Jawa.
  Org Jawa diMalaysia adalah org Melayu juga.

 355. Roja blew it up haha.

  I guess I can tell it here since other forums already knew about it.

  PT-91M along with T-90, PT-91, T-80 and T-72 (upgraded version) are the only tank in this world that can launched a guided missile from its tank gun. The western including Israel tried to do the same to their tank but they failed.

  The missile was an anti tank missile named 9M119 Refleks

 356. konon kedua mbt korea ni masih ada kekurangan iaitu mbt k1a1 underpowered,firepower masih guna 105 mm sedangkan k2 selain harganya mahal, semasa di test di indonesia tak mampu berenang di kolam sehingga taraf mobilitynya teruk,selain itu powerpack yg dibina sendirik oleh korea selatan selalu gagal sehingga bahagian ni masih beli dari german jugak..

  tetapi konon jugak jika pilihan leopard ni di ban jugak oleh german atao mana2 negara yg guna leopard tak nak jual ke indonesia maka tiada pilihan lain kembali ke plan awal iaitu membeli MBT dari korean selatan kerana ada TOT.

  p.s : german pun menawarkan TOT bro, belum lama ni pihak KMW dah dtng melawat ke pindad tuk survey, yg jadi misteri TOT macam apa??

 357. kami hnya membenci mereka yg suka melaungkan kata “ganyang malaysia”…. jika kmi benci masakan kmi mmbantu kamu…… sya juga ada seorang rakan dri sumatera yg skrang ini sudah mampu membuka kedai runcit disini… die juga mengatakan akan belakunya perang saudara jika golongan elit jawa mengistiharkan perang trhadap malaysia… krna mejoriti org kampong nya lebih melihat org melayu malaysia sebagai saudara brbnding jawa elit di sana….
  ps: rakan saya itu anggotanya GAM….

 358. MBT tu kalau 1 jam x gerak kat dari situ alamat nya main ari lah MBT tu hehehehe

 359. kalau perang, TNI nak gunakan leopart tu kat jalan raya je ker..?…bertempur kat bandar atau kawasan pedalaman..?sedangkan pendekar hanya boleh digunakan dalam 85% – 90% di daratan malaysia yang lebih keras..kalau kat indon…lebih banyak sawah dari kebun kelapa sawit….bawalah leopart kamu ke sawah untuk bertemu ama pendekar ya….

 360. kiler x yah selesai kan pon xpe biar mati kebulur dan jatuh bangkrup hehehe jahat nya aku

 361. yup! i agree that..sebab tu bila sy ingin membantai indon..sy lebih fokus kepada si jawa totok indon..sebab sentimen suku2 lain di indon tak sama dengan si jawa totok indon.

 362. The _killer betul kata2 saudara…dah lah keluar tajuk dgn menunjukan kekuatan mereka ..lepas tu siap menghina ATM.TDM,TUDM kita lagi..
  maling2 yang maling tu indog datang malaysia bukan nya kerja elok2 datang sini mrompak ,membunuh nak kaya cepat lepas tu mati tertembak myalahkan polis malaysia …banyak cantik..kalau duduk sini kerja elok2 sapa nak tembak badigol nya indog..kata orang sebelum nk org hormat diri kita..kita kena hormat orang dulu..ni dah lah masuk kampung orang di buat nya macam kampung mak bapak dia punya… cubalah berbicara tentang tajuk di atas syok gak aku dgr..aku x berminat nak dgr cerita pasal militer indon nie…. banyak sangat iklan nya ..tin kosong kata orang

 363. MBT ni lebih sesuai untuk kegunaan tanah rata seperti bumi eropah,amerika dan timur tengah..

  so bila pihak indonesia nak beli MBT..difahami MBT dibeli adalah tujuan utamanya hendak diletakkan di kalimantan..kalimantan adalah sebuah wilayah yang ekstrim bagi sebuah MBT..saudara tak boleh nak samakan jentera berat pertambangan dengan sebuah jentera digunakan untuk berperang..jentera pertambangan tak perlu buat manuver2 untuk selamatkan diri..tetapi MBT perlu..bergerak,berpusing sana sini pasti memberikan stress pada tanah akibat henyakkan dari runut MBT seberat 60ton..bayangkan..jika manuver itu dibuat di atas tanah dimana kandungan dibawahnya sedang mengandungi air?wah!!! makanya “chainsaw” jawabnya!

 364. Satu fakta yang kalian Orang2 Malaysia harus tahu..Majoriti Orang2 di Pulau Sumatera seperti Acheh lebih rapat sentimen nya dengan Orang2 Melayu Malaysia,jadi jangalah kerana beberapa kerat minoriti yang menunjuk perasaan di Pulau Jawa kita hukumkan seluruh Indonesia yang becikan Malaysia.Mereka ni silap2 kalau Indonesia isytihar perang kepada Malaysia, bukan datang serang Malaysia,dia pergi serang Pulau Jawa,sebab ketidakpuasan hati pada elitis Jawa wujud pada semua etnik2 minoriti di Nusantara Indonesia.

 365. islam xislam aq xpeduli….. darah musuh halal di tumpahkan….
  btw bro klau islam sgat indon 2 nape wktu askar kte solat deorang smpai hati tembak…..?????? arwah atok aq pon ade cite waktu die brtmbak gan indon kat selat melaka…. sorang mmbr rapat die mati….. bile die tau yg mmbr die mati die kte die dh x peduli dh, musuh 2 islam ke kapir, yg die tau smue musuh yg ade dpan mte die mesti mati….. mne2 musuh yg trjun laut/mnyerah smue die bunuh…. qoure: “kill or be kill”…

 366. Leopard 2 is a heavy type tank. Surely it is a good tank and also I did say it did a muddy track test before. It sure does has a wide track which means it would survive in mud. But do know that S.E.A soil aren’t exactly all mud, it’s soft soils. Surely it contains more water but I doubt Leopard 2 would drive through it. Even medium tank during the test trials in 2000 have difficulties with the soft soils.

  Surely urban warfare is the most popular warfare of all but it is more opened. If Leopard 2 is the king of urban warfare, it still can’t drive inside the jungle because it is big and the road would be really narrow. I mean it trapped in tight spaces, making the enemy sees it as an opportunity. Even though there is urban in Kalimantan but do know that most of it are dense forests. S.E.A are not like the west.

  I won’t mind if you bought the Leopard 2 tank. I mean it’s your choices and not all about it is bad. It has thick armor with a ‘pack a punch’ firepower making it equal or superior than the Abrams.

 367. tak payah nak pergi kat furom..kat facebook berlambak pages indon kutuk malaysia… 98% dari warga indon di fb or furom kebanyakan masuk dgn niat provokasi .aku tak paham kenapa mereka benci sangat dgn malaysia nie… jangan2 kat sekolah mereka ada mata pelajaran “ganyang malaysia”mana tak nya boleh di katakan 95% rakyat indon anti malaysia… walaupun malaysia ni jugak bagi makan 20 juta rakyat dia kat malaysia…bg bantuan bila mereka di landa musibah bagi macam2 pon mereka tetap benci kita… teringat 1 peristiwa kita hulurkan bantuan pesawat kita pulak di halau haiya..apa punya jenis org bangsa nie,,

  ni salah 1 pages militer indon kat facebook..kat sini paling ramai kaki kutuk,maki dan kaki menghina malaysia

  https://www.facebook.com/erikhasan

 368. good job indon berusaha utk berbahasa malaysia walaupon masih ke indonan :)
  saya tanya kepada advark sudah bersedia dgn kenaikan harga bahan bakar?BBM sudah sedia utk berhutang dan jatuh semula?? banyak duit ke indon nie?kalau banyak duit sangat baik rasanya bagi rakyat makan cukup dulu kasihan yang mengemis dan tidak cukup makan di negera kalian

 369. bro advark..kenapa Indo tak beli je MBT dr Korsel…kan boleh dapat TOT ..lg lumayan untuk industri dalam negeri..

 370. ni aku nak citer kit masa pertempuran tu….ni dari arwah atuk aku…citer ni tak dipublist cuma ape yang dia nampak…

  masa bertempur dengan tentera indonesia tu di kalabakan dan sebatik..ramai anggota tentera kita mengalir air mata kerana bertempur dengan tentera sesama islam..terdengar tentera malaysia melaungkan Takbir dan tentera sana melaungkan takbir…

  pertempuran hebat berlaku time malam..dan atuk aku bg air pada tentera indonesia sedang nazak..masa tu atuk aku sempat suruh dia mengucap…

 371. jika forumer masia ada yg tanya dah ditest ke dialam indonesia?sesuai ke ditanah indonesia?sy jawap pasti sesuai itulah gunanya tracked..cuba tengok kenderaan pertambangan di kalimantan yg lalu lalang padahal beratnya berton2 aka lebih berat dari mbt leopard adapun jika lewat jambatan, maka jambatan leh diperkuat atau guna bridge layer..

  jika ada yg tanya kenapa tak guna Light/medium tank? kerana pt.pindad dah leh buat sume itu, sy dah pernah tengok prototaip yg light tank,dan yg pasti yg diinginkan user sekarang ni adalah MBT biar setaraf gan jiran2 yg telah lebih awal punya…

  jika ada yg tanya sesuai ke tuk diletak dikalimantan,nak perang dlm hutan ke??jawapan sy, siapa pulak yg nak perang dlm hutan, adakah kalimatan itu semuanya berhutan macamna gan jalan datar di entikong atau nunukan kan leh shj mbt tue diletak disana sebagai defensif..

  jika ada tanya cetek sgt akai org indonesia ni tak kaji dulu psl pembelian leopard ni??sy jawap, sy lebih percaya ucapan user (TNI) daripada ucapan korang ni, adakah organisasi tni ni macam sebuah organisasi yg masih mentah atau baru ditubuhkan, yg pasti depa2 yg duk di tni pasti dah mengkaji segalanya aka dah persiapakan segala sesuatunya.

  last sekali jika korang nak tahu lebih bab pembelian leopard ni silakan lawat dan baca2 forum kami, nak minta foto,video, pdf psl MBT kiai, k2, atau leopard sy anjurkan hubungi 2 org ni kenyot atau audrey tetapi tentunya korang mesti buat akaun dulu, jika 2 org ini sudi anda bakal diberi, sy akan beri kata keramat tuk korang “nyot sy nazar nak larbug (lari bugil), minta foto MBT….bla..bla”

  p.s : entah MBTnya dari jenis apa, lambat atau cepat dah memang masanya MBT ni menginjakan kakinya di bumi indonesia ni.

 372. setakat ini, belum terdengar lagi mana mana negara mengishtiharkan komando dorang yang terbaik di dunia, sebab semua dililih dari yang terbaik. TETAPI kalo ranger tu adalah jugak. sas cakap anak anak sabah dan sarawak adalah ranger terbaik dunia (dari pengalaman dalam kerjasama dorang la kot)

 373. woh tq for the info……kan elok cam ni….nt tolong habaq kat Malonharussekolah…udah2 la…surah dia pi sekolah balik ya…

 374. hi hi hi yang tu kena cari bro shah la. dia yang buka benda ni. tak pun ameer (prof serba tahu)ke bro MI ke (broker), bro john connor ke,(the resistance). sabah son ke(akaunten bertauliah)… senarai nya panjangggggg (iklan beras dreba bas mati) :)

 375. sy dh cari dekat kedai buku sekitar daerah tempat sy tinggal…tapi mmg x jumpa lagi sampai sekrg….mungkin nk kena cari area KL baru blh jumpe kot….sekrg ni buku tu masih diterbitkan lagi x???

 376. sy search dekat youtube tentang VAT69…tapi yg diceritakan hanyalah benda yg biasa…yg sy nak tahu tentang VAT69 ni ialah tentang taktik perang mereka(gerila)…adakah semasa perang dgn komunis mereka berperang bersama-sama SOS…atau SOS hanya bantu petakan kawasan komunis saje…sy nak tahu sesuatu yg menyebabkan mereka dijulang sebagai Komando terbaik dunia…pasti ada sesuatu yg gempak…yg lain drpd tentera negara lain yg menyebabkan mereka jadi komando terbaik di dunia…

 377. tiada bro, sebab ni bukan kesalahan depa semata, pada masa tue sudah tugas mereka tuk menembak apapun pesawat yg datang dari utara, depa2 ni tak tahu/tak diberitahu ketika tue ada operasi clandestine dari pasukan lain gan mengunakan pesawat herkules…. so sume ni lebih kepada miskomunikasi.

  konon kenapa depa tue tak dibawa dimahkamah militari/ditangkap kerana depa2 ni dipandang ada jugak jasanya iaitu telah byk menembak jatuh pesawat2 caribou yg dtng dari utara.

 378. awk ni dh kurang ajar…mcm mane rakyat kami ingin menghormati anda….sy dh byk sgt bersabar dgn rakyat kamu….dlm keluarga sy ni ada 5 org rakyat kamu yg jadi pembantu rumah..jgn buat kami hilang sabar….kesabaran kami ada hadnya..apa tujuan kamu tulis mcm ni????sarang tebuan jgn dijolok…Kata Imam Syafie, “aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti akan kalah berhujah dengan seorang yang jahil kerana orang yang jahil tidak pernah faham landasan ilmu” sy fikir kamu ini mungkin x ada ilmu…jadi rajin2 lah membaca….jgn jadi org jahil…

 379. kalao pipah guna mouse, pipah hi lite huruf (benda) yang nak dicari, pastu klik button kanan, search kat wiki

 380. Apa nak peliknya. Russia yang canggih pun kalah dengan pejuang Afghan dan Chechnya. Tu lah masalah Indon ni, merasa kuat dan besar kepala. Pertempuran dgn RAMD sentiasa dinafikan untuk merendahkan tentera Malaysia dan menipu bangsa Indon. Keji betul Indon ni, sanggup menipu bangsanya sendiri.

 381. hello apa kabar sume ….

  akhirnya dah leh rileks ..wah tampak sy dah tertinggal byk entry ye…..
  apa ceritanya komen di blog ini jadi semakin kacau bilau,makin hancuss gan maki hamun,ada guna bahasa zoo lak dah cam blog papagomo???

  oke balik ke topik..

  sy pernah baca jugak psl cerita ni, memang ada kejadian friendly fire pendekan cerita batalyon AAA yg menembak pesawat herky tue tidak di bawa kemahkamah militer tetapi dibubarkan…bab comader yg seberang ke mesia sy tak pasti lupa2 igt….apa yg sy baca konon mengapa pihak2/pasukan2 di mesia dah bersedia dan tahu akan kedatangan pesawat dari indonesia kerena sabotaj dari pihak2 ABRI sendirik khas dari pasukan yg loyal kepada alyarham suharto, masa itu alyarham suharto tak puas hati kerana tak dipilih oleh soekarno tuk menjadi komander perang dwikora akibatnya ada rivalitas antara alyarham suharto dengan alyarham oemar dhani nah kerna ni la terjadi pengkhianatan aka sabotaj…

  p.s : mat indorr x payah detected siapa sy, sy org indonesia kot dan tiada tujuan nak menyamar.

 382. hahahaha..betol bro NKRI harga murah…dua singgit,dua singgit,dua singgit…tu pu kalau laku..

 383. singapura yg kafir bin ahudi poon tak pulak kita nk kecoh. tapi jgn risau! diorg buat hal kito kojar dio guno mig27. apo lagi nyiuuu nyiuuuu BOOOM. seronok org johor tgk bunga api

 384. xi xi raja penggermar Maria Ozawa, Sara Aori, frank sintra klaian sembah xi xi xi betapa dongonya kalian

 385. sebenarnya Kedah Class nie direka dgn unsur stealth..serombong asap dia x dibina di atas kapal seperti kapal perang lain tp diletakkan di tepi badan kapal untuk mengurangkan haba/kepanasan (supaya susah dikesan) hull dia plak dibina dengan konfigurasi low RCS..so kapal nie mmg ada unsur stealth..malah dr segi radar & stealth, kpal nie lebih power dr kapal Sigma INDON..

 386. he Malon aku raja kalian sudahkan kalian sembah aku hari ini xi xi xi hari gini masih sembah raja apa kata dunia xi xi xi

 387. lagi satu..Bro Shah udah menetapkan tajuk..jd diskus la tajuk yang dibuat..atau boleh berbincang tajuk lain tp mestilah pasal ketenteraan Malaysia..jgnlah pulak diletakkan pasal hal ketenteraan indong..ini dah dikira kurang ajar..kalo nak orang hormat kita..kita kena hormat orang tu…baru boleh berdiskusi secara baik dan berilmu..

  ini adalah military of malaysia bukan military of indonesia or others country..
  jd tajuk disini mestilah sejajar dengan tajuk yang diberi atau jenis tajuk blog..

 388. betul tu,buka isu spratly..tengah panas tu..filipina ler paling mengamuk dengan isu ni..

 389. kau nak orang hormat kau,tapi kau tak reti nak hormat orang..macamana orang nak hormat kau? kau kena hormat orang dahulu baru orang hormat kau..

  dan di topix..emang hanya syed hamid albar yg paling berkualitas..forumer indon yg lain seperti tora sudiro tidak pernah punya kualitas..

  permasalahan di blog ini atau dimana2 forum..hanya bangsa eloe aja yg sering menimbulkan permasalahan..forumer malaysia adalah yang paling fleksibel..loe ngomong cara baik dan ilmiah..benda yg sama yg akan dibalas..kalau forumer indon? diberi omongan cara ilmiah dan baik..pasti dihujat dan seringkali OOT..capek gw..

 390. setiap orang berbeza..forummer indon pun marah bila diprovokasi dalam kaskus..teriak Maling2.Malingsia..Malon..Ganyang..kat sini Shah tak boleh blok daripada forummer kurang ajar..sebab tu forummer malaysia dan saudara Indonesia Jaya syorkan supaya blog ni jgn ada menghina2

  dan saran daripada forummer malaysia adalah Bro Shah perlu blok pada forummer yang kurang ajar tidak kira daripada mana2 negara

 391. f-35 haram.apemende pon tk blh.blh bawak bom nk bom kawasan blhlah.kalu nk lawan su30 atau su27 jgn haraplah.

 392. hpc2 dan lolacone byk diprovokasi..anda tak boleh mengambarkan forum ini tidak berkualitas..kaskus dan forum disini beza cuma dua..iaitu di forum kaskus moderator boleh banned..tp disini tidak boleh..sapa kata di serang byk kali? aku dah ckp dulu forummer indong kalo dtg kesini berbicaralah dengan tajuk diatas..tp tup tap menghemburkan menghina2 ATM dan negara? ape kes?

  nak berdiskusi dengan baik boleh..tp jgn menghina tuan rumah.jgn menyalak bila tuan rumah balas balik bila tetamu kurang ajar..kalo anda berdiskusi secara baik kami boleh berdiskusi secara baik..tp kalo bab merendah2kan dan menghina sesuatu negara itu tidak boleh diterima..

 393. haha,nmpknya bro tk nmpk sape dulu yg menuangkan minyak ke dalam.api dulu. sblm tk ade lagi puak2 bro kat forum ni ,mcm2 info saya dapat daripade forumer2 malaysia tapi selepas bersepah parasit indon dekat sini,dah tk blh bincang ape2 dah psl org indon asyik provok 24 jam.saye cadangkan kalu komen kiteorang tk berkualiti mane dan bro lg bagus,blh tk bro dan puak2 bro jgn komen kat sini.komen kat blg2 pertahanan indonesia je.tk perlu nk menyibuk blog orang malaysia

 394. SU-30MKM’s. Were they a powerful jet or just for shows? Surely I can’t answer that question because I’ve never seen SU-30MKM went into war. In fact, even the neighbouring countries felt that the SU’s were no threat to them. Malaysia main focused is all about skill and techniques even with such small number of fighter aircraft. Just like any ‘Mat Rempit’, Malaysia wanted their jet with full speed while performing deadly stunts. In air to air combat, pilot must performs stunts and maneuvers either to escape or lock-on the enemy. SU-30MKM do have a good maneuverbility and I’ve heard even the F-35 can’t outmatched it (SU-27 can beat it too).

 395. Pergi temuramah orang2 yang berkenaan, psti semua maklumat tentang VAT69 diketahui kecuali maklumat sensitif hehe

 396. Coba sesekali anda forumer malaysia jalan-jalan ke formil kaskus, anda akan dapati diskusi yang membangun dengan tak lupa melontarkan joke-joke ringan. Di blog ini kalian hanya mampu menumpahkan amarah sekaligus mencerminkan kualitas berdiskusi kalian.

  Di forum Topix ada forumer malaysia pakai nick name shed hamid albar. Dia adalah satu-satunya forumer malaysia yang berkualitas, berdiskusi dengan hangat, mampu memberikan argumen yang ilmiah, santun berbahasa dan tidak pernah mencaci maki walaupun sering mendapat serangan kalimat yang menyakitkan. Semua forumer Indonesia hormat padanya.

  Forumer di blog ini begitu mendapat serangan kalimat dari seorang malonharus sekolah, semuanya tidak mampu mengendalikan emosi berbahasanya. Semua menyerang balik seperti kebakaran jenggot dan penuh amarah. Padahal forumer itu (malonharussekloah) hanyalah seorang anak sekolah yang baru lulus senior high school dan baru menjadi mahasiswa semester I.

  Forumer malaysia belum mampu menghadirkan diskusi yang berwawasan dan tidak mampu menahan emosi ketika ada perbedaan pendapat.

 397. aku silap data kot..tapi majoriti memang si jawa totok dekat sumatera..bukan pribumi asli..

 398. sy sedang mencari maklumat tentang VAT69 yg dijulang sebagai komando terbaik dunia sehinggakan pasukan ini didokumentarikan oleh ASIA CHANNEL….sape2 ada maklumat tentang VAT69 ni yg tidak diketahui ramai????

 399. harap cadangan sy diluluskan….klu rase lari dgn taxi x hebat….buat Anoa byk2 utk menggatikan taxi…lepas tu ape lagi….lari lah….

 400. malon…ah sedang menggaru garu dagunya sambil berfikir dengan dalam cadangan dari pipah…. :)

 401. Jakarta sukar kawal mutu khidmat pesawat

  2012/05/14
  JAKARTA: Berpuluh-puluh pesawat yang sedia menawarkan khidmat membawa penumpang Indonesia ke serata bahagian negara itu boleh menjejaskan reputasi keselamatan yang baru saja pulih jika mutu perkhidmatan tidak dikawal, kata pakar penerbangan.

  Jika ini berlaku, kadar piawaian lebih tinggi yang ditetapkan syarikat penerbangan besar dan kerajaan selepas Kesatuan Eropah (EU) mengharamkan pesawat Indonesia mendarat di lapangan terbangnya pada 2007, bakal terhakis.
  Dengan kadar pertumbuhan hampir 20 peratus setahun, Indonesia adalah antara pasaran penerbangan paling cepat berkembang di Asia tetapi negara itu menghadapi kesukaran untuk menyediakan juruterbang berkelayakan, mekanik, pengawal trafik udara dan teknologi terkini lapangan terbang untuk menjamin keselamatan.
  Pada masa sama ia berdepan kesulitan pemantauan berikutan kemunculan banyak pesawat kecil yang baru.

  “Kami belum bersedia dengan perkembangan ini,” kata perunding penerbangan Indonesia dan bekas penyiasat keselamatan, Ruth Simatupang.

  Dua syarikat penerbangan terbesar Indonesia, Garuda dan Lion Air, belum berdepan kemalangan maut dalam tempoh lima dan lapan tahun.

  Namun, menurut statistik yang dikumpul oleh Rangkaian Keselamatan Penerbangan. pesawat kecil dan kargo serta pesawat tentera kerap terhempas dengan purata sekali setiap dua bulan
  Pasaran pesawat Indonesia sekali lagi menarik perhatian dunia apabila nahas udara Rabu lalu yang membabitkan Sukhoi Superjet-100 ketika melakukan penerbangan pertunjukan. Ketika pesawat dan juruterbang didatangkan dari Russia, penerbangan itu dipenuhi dengan wakil pesawat tempatan yang berharap dapat membeli jet itu.

  Bilangan penumpang udara di Indonesia meningkat 10 juta setahun kepada 53 juta pada tahun 2010, menurut agensi statistik kerajaan, dan aliran itu berterusan tahun lalu.

  “Infrastruktur tidak selari dengan peningkatan industri pesawat,” kata penganalisis penerbangan di Singapura bagi Standard & Poors, Shukor Yusof.

  Beliau berkata, kerajaan perlu memperuntukkan sejumlah besar wang untuk meluaskan pengawasan keselamatan bagi kapal terbang baru dan melabur dalam landasan dan teknologi lapangan terbang.

  Sejak lima tahun lalu, Indonesia menambah 36 pesawat penumpang dan kargo baru, menjadikan jumlah keseluruhan 86, kebanyakannya pesawat kecil menawarkan khidmat membawa penumpang ke pulau yang menyaksikan satu-satunya pilihan ialah feri. – AP

  http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Jakartasukarkawalmutukhidmatpesawat/Article

 402. kalau Malaysia berperang dgn Indonesia….sy harap Indonesia akan menyediakan taxi byk2 utk mereka lari….kerana perbuatan itu adalah procedure dlm peperangan TNI yg akan mendapat penghargaan drpd seluruh dunia sekali gus dpt mengharumkan nama negara mereka…

 403. Amah dilayan macam keluarga

  Oleh Yusmawati Mhd Yusof
  [email protected]

  MELAKA: “Jika dulu saya menangis setiap kali anak merengek mahu menonton televisyen kerana tidak mampu tetapi kini semua sudah dapat disediakan. Malah, anak sulung saya bakal menamatkan pengajian di sebuah universiti perguruan di Jogjakarta,” kata Warti Ningsih, 34, dari Indonesia yang datang ke negara ini sejak 2003 sebagai pembantu rumah.

  Dia kini bekerja menjaga majikannya, warga emas Khadijah Abdul Samad, 86, di Umbai di sini.

  Menurutnya, kehidupannya sekeluarga sebelum ini yang kais pagi makan pagi, berubah selepas dia bekerja di negara ini dengan pendapatan RM700 sebulan.

  “Pada awalnya gementar untuk bekerja di negara lain namun layanan baik daripada majikan, luar jangkaan.

  “Suami bekerja sebagai pemandu kenderaan awam dengan pendapatan kira-kira RM6.70 sehari, tidak cukup untuk kami.

  “Syukur, sejak bekerja di sini semua berubah, daripada rumah kosong kini pelbagai peralatan tersedia malah dengan gaji sebagai pembantu rumah, anak sulung kami belajar hingga ke universiti,” katanya yang ditemui di rumah Khadijah.

  Warti berkata, lebih menggembirakan apabila dia diterima dan dilayan sebagai sebahagian keluarga majikan.

  Katanya, sepanjang tempoh bekerja dengan majikannya, dia tidak berasa terpinggir kerana sudah menjadi kebiasaan segala aktiviti dilakukan bersama termasuk bercuti, menyambut Aidilfitri dan beriadah.

  “Nenek sekeluarga sangat baik, sepanjang bekerja sudah tiga kali saya dibenarkan pulang ke kampung dan biasanya diberi cuti sebulan hingga 40 hari sempena Aidiladha. Namun, seminggu di kampung saya sudah rindu dengan nenek.

  “Nenek tidak kisah sekiranya saya minta gaji awal bagi membiaya yuran pengajian anak, malah semua kelengkapan saya mereka uruskan. Saya tidak pernah menyesal bekerja di sini dan kalau boleh mahu terus bekerja,” katanya yang merancang pulang ke kampungnya Julai ini bagi menghadiri konvokesyen anaknya.

  Menurutnya, walaupun semua wang gajinya dihantar ke kampung bagi membiayai pengajian anak, dia diberikan kebenaran oleh Khadijah untuk menjalankan perniagaan kecil-kecilan di rumah itu dengan menjual aiskrim, keropok lekor dan karipap sebagai pendapatan sampingan.

  Sementara itu, Khadijah berkata, biarpun Warti hanya pembantu rumah, layanan dan kasih sayang yang diberi sama seperti anak yang lain.

  Katanya, sejak bekerja, wanita berasal dari Jawa Tengah, Indonesia itu tidak pernah menimbulkan masalah sebaliknya amanah menjalankan tanggungjawab yang diberi.

  “Dia adalah cucu dan kawan saya, di mana ada saya di situ ada dia. Dia yang akan pimpin saya ke surau dan klinik, kami juga akan menonton televisyen dan makan bersama.

  “Apa yang dia makan itu jugalah makanan saya, Warti pandai melaksanakan tugasnya tanpa disuruh dan segala urusan di rumah ini diuruskannya kerana saya sudah uzur,” katanya.

  Sumber : http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Amahdilayanmacamkeluarga/Article/index_html

 404. kat sumatera tu ada 70 juta orang kot….??..orang2 sumatera kata orang jawa ni bawa sial kat tempat mereka ,mencuri peluang pekerjaan dari warga setempat. ..tu dari yang aku dengar sendiri lah dari penduduk setempat.

 405. PEMBETULAN TU BRO….klu lu beli ferrari,,.indon akan kata kereta ESEMKA mereka lebih baik dari ferrari lu tu…hihihi….

  kalau lu beli bot mewah…indon akan kata bot pancung seludup TKI ke malaysia lagi baik dari bot mewah tu…hihihi…

  kalau gaji lu Rm15.000…INDON akan kata gaji TKI kuli bangunan dan BABU mereka lebih mahal gajinya dari lu..walau TKI dan BABU tu bekerja dengan lu jadi kuli…hihihi..

 406. komen yang tidak berkualiti adalah dari bangsa INDON termasuk kamu….hahaha..

  faberglass lebih kuat dari besi ya om…???…hahahaha…

  maling INDON ditembak mampos di malaysia dibilang menjadi mangsa penjualan organ tubuh..??hahahaha..

 407. INDON samapi sekarang masih dijajah ama BELANDA….hehehe..

  P/S.. tahun ini INDON tidak punya uang untuk bayar UFTI kepada BELANDA..minta tangguh ya….hihihihi

 408. hihihi..TNI nya kabur aja dikatakan tentera terbaik dunia….hahahha…maklum ajalah, TNI INDON hanya tahu bertempur ama warga indon untuk berebut lahan….fakta..hahaha…

  p/s..kebodohan bangsa indon..fibreglass lebih kuat dari baja…..hahahaha..

  p/s..TKI indon adalah pejuang dewisa..hahaha…

 409. dia mengalami masalah mental…indong tu ada penyakit tu..hari2 cuci taik kat jakarta

 410. Dia ni sakit jiwa la bro, kalau tak kutuk Malaysia sehari mungkin dia akan kena kejang otot dan muntah darah.

 411. Hang nadim,
  Betulkan orang kamu dulu baru boleh menasihati org lain.
  Cuba tengok berita dari media kamu..
  “TKI ditembak polis M’sia dan organ nya dijual”??? Apakah niat berita ini?
  Berita sebenar “perompak bersenjata warga Indonesia ditembak mati polis M’sia”
  Sama2lah mentafsirkannya mengikut fahaman masing2.

 412. Meremehkan TNI ? Bukankah kerapkali saudara kamu itu malaonharussekolah sentiasa bagi update alutista TNI dan sentiasa mengumumkan bahawa TNI “akan” dan “akan” dan “akan” memperolehi berbagai kelengkapan senjata. Sila cek balik saudara Hang Nadim. Kenapa begitu sombong menuduh tuan punya blog macam-macam, artikel di atas langsung tidak merendah-rendahkan R.I ianya cuma lipatan sejarah dan casualty of war. KONFRONTASI DIMULAKAN OLEH REPUBLIK INDONESIA bukan Malaysia. Seharusnya artikel itu memberi pengajaran bahawa jangan lagi ada konfrontasi di antara dua negara kerana ianya tidak menguntungkan sesiapa. Sentiasalah ke meja rundingan barulah aman dan tenang. Peralatan R.I yang hebat ketika konfrontasi juga tidak menjamin kemenangan R.I. Jadi untuk apa bermegah dengan senjata yg ada.

  Generasi baru perlu mengetahui keadaan sebenarnya. Apa jua catatan sejarah samada versi Indonesia atau Malaysia berkaitan Konfrontasi tidak merubah apa-apa kerana perkara itu sudah lama berlaku. Yang penting ialah pengajaran dari peristiwa itu.

 413. benda ni terjadi foruumer negara korang dtg merendah2kan malaysia…selama ini kami berdiskusi dengan baik..ko ingat kaskus tu bgs sgt ker? aku selalu ngk forum kaskus tu

 414. bro kalau kau dengar sumatera..bukan etnik melayu yg dominan kat sana..dah didominasi oleh si transmigran jawa totok..jumlah mereka dekat sumatera adalah 11 juta,etnik melayu 6 juta dan dikuti lain2 dalam 3 juta..

 415. bro,kalau BENDERA tu bukan orang jawa bro,BENDERA tu orang batak..orang sakai makan orang perangai macam setan..memang huduh perangai orang batak ni..orang indon sendiri pun tak suka dengan orang batak ni..tapi si batak BENDERA ni hanyalah anjing upahan si jawa megawati anak sukarnoe..pemimpin partai PDIP yg kemaruk nak jadi presiden..

 416. mana kau ambik ni bro? lucu giler kah3 xD

  KASKUS pun milik malaysia..lagi mau gebang indon ni..hahahhaha

 417. sejarah oon apakah malaysia pernah dijajah oleh british apa sekedar dinaungi saja masih bingung hendak tulis yang mana

 418. xi xi tentara indonesia kat lubnan naik taxi xi xi xi tentara indonesia adalah tentara terbaik pbb disusul china tentara indonesia yg di lubnan yg naik taxi malah diberi penghargaan oleh pbb karena manjalankan prosedur yang benar tdk seperti tantara malaysia 2 orang dipulangkan karena mencuri dasar gen mencuri dibawa sampai lubnan

 419. Menulis versi sejarah tentang konflik dua negara sangat tergantung kepentingan masing-masing negara. Demikian juga dengan masa konfrontasi RI-Mal tahun 60an yang dikenal dengan Dwikora. RI juga punya versi cerita tentang kalabakhan, Johor dan Sarawak yang tentu tidak akan dipercaya pihak Mal.

  Sekedar catatan ketika masa Dwikora dimulai militer RI sudah punya kekuatan persenjataan yang menggentarkan sebagai peninggalan era Trikora perebutan Irian Barat dari Belanda yang sukses dimenangkan secara dilpomatik oleh RI tahun 1962. Anda bisa bayangkan kekuatan militer RI waktu itu dengan 140 kapal perang, 12 kapal selam, 120 pesawat tempur, rudal SA60, 400 ribu pasukan dan 15 juta sukarelawan pada masa Dwikora.

  So, cerita yang disampaikan Bro Shah Paskal sudah banyak beredar di media lain apakah berupa buku yang ditulis oleh pelaku sejarah, media internet dan lain-lain. Makanya asumsi kita tentang tulisan ini adalah penulis hanya mengulang-ulang cerita sekedar untuk memenuhi target penulisan sehingga kesannya adalah kehabisan bahan cerita untuk disampaikan ke pembaca.

  Kesan lain yang bisa ditangkap dari penulisan ini adalah penulis selalu meremehkan kekuatan militer RI karena dalam pemikirannya yang ada adalah keunggulan militer Malaysia padahal eksistensi malaysia waktu itu sangat tergantung pada jasa keamanan dan payung militer Inggris. Militer Mal tidak punya peran apa-apa waktu itu, yang bertarung adalah tentara Inggris dan Australia. Lalu apa yang mau dibanggakan dengan kemampuan militer Mal untuk mempertahankan negaranya.

  Demikian juga dalam setiap penulisannya, selalu merasa bahwa negaranya yang paling kuat, paling jaya sehingga pembacanya terpukau dan besar kepala, lalu berkomen balik seakan-akan sudah merasa sampai di bulan . Padahal banyak hal yang tak tersampaikan misalnya mengenai pola pengadaan persenjataannya yang banyak dikorupsi pejabat pemerintahannya. Yang jelas situasi demokrasi tidak memungkinkan Admin menulis tentang kebusukan itu.

  Ini yang disebut berpandangan kacamata kuda tanpa pernah meng update perkembangan militer negara lain. RI sekarang sedang memperkuat persenjataannya bahkan akan menjadi kekuatan yang bersifat pre emptive strike dengan membangun jaringan peluru berpandu (rudal) secara massal disepanjang perbatasan disamping memperkuat AL dan AUnya dengan sejumlah alutsista lethal weapon.

  Pesan saya cuma satu, menulislah secara obyektif dan sekaligus kritis tentang dunia militer di negara anda. Tak perlu jua membawa-bawa nama RI untuk mengajak pembaca menambah kebencian dalam hubungan bertetangga.

  Salah satu kekurangan forumer Mal adalah mereka tidak punya Kaskus atau media diskusi sehingga jadilah blog ini sebagai tempat menumpahkan kalimat-kalimat tak berdasar. Blog ini hanya menjadi tempat berdebat sehingga jumlah postingannya mencapai 1000 tetapi itu tidak menjamin kualitas isi atau konten blog ini.

  Blog ini tidak mencerminkan adanya analisis militer yang berkualitas selain sekedar menyampaikan informasi dari baca buku, browsing internet, kunjungi pameran militer, klipping surat kabar dan majalah. lalu ditulis kembali seakan-akan menjadi sebuah analisis, padahal tidak.

 420. ko ni tak faham ker?

  mentaliti indong mcm ni.. ibarat ko berjiran dengan jiran yang mempunyai third world mentality dan bersifat dengki kat ko…

  ko beli BMW 7 series tp dia plak nak up kit dari ko dia p beli ferrari padahal dia tak pernah bawak ferarri tu…indong mau nampak lebih maju dari malaysia..

  dorang sanggup kalah pada temasik..tp dorang tak mau kalah dari malaysia

 421. Israel was about to lose in that war due to the ‘Umbrella Tactics’ but the Hezbollah army messed it up. Do know that the Israel terrains and ours are completely different. PT-91M is made to be a guerilla warfare type tank. Even when it sank deep into a mud which covered 2/3 of the tank, it still can moves around. PT-91M can dig itself into ground making it harder to hit, harder to see and harder to be detected by infrared. It too is a ‘special’ tank once you’ve get to know it.

 422. Israel was about to lose due to Hezbollah tactics. But some of Hezbollah army messed it up and that’s why the Israelis wins the war. Tank formation of the Israelis are useless due to a defense system called ‘Umbrella Tactics’. Like I said before, Hezbollah army messed it up because they;re way too confident.

  PT-91M was made to be in a guerilla warfare, even when the tank sank deep into a mud which is 2/3, the tank still can moves around. Do know that the Israel terrains and ours are different. To reduce hit probability, it dig itself into ground, making it harder to see, harder to hit and harder to be detect by infrared. PT-91M is a ‘special’ tank once you really get to know it.

 423. betul bro. waktu aku ke pulau jawa pun camtu. malah dia org tanya camana nak jd rakyat malaysia dan kerja di malaysia. apa saja kerja sanggup asal dpt kuar dr pulau jawa. dia org cakap dgn aku nak makan pun susah kadang2 kerja haram pun terpaksa buat utk nak survive. bila dtg malaysia buat hal. yg banyak buat hal kat indog dan di malaysia nie org jawa timur. malahan org indog sendiri cakap kalau org jawa timur nie mengelabah dan kecuh suka cari pasal mcm bendera tu

 424. ambalat dah tengah gali minyak dan gas…indon tak tahu pasal tu..kalau tahu pon tak boleh buat apa2 sebab kita gali kat laut kita,terus masuk kat ambalat…..indon buat bising, kita buat duit ….hihihi..

 425. serombong kapal kedah kat tepi badan kapal..berhampiran dgn air laut….untuk lebih stealth lagi, kita boleh gunakan rembesan air untuk keseluruhan badan kapal tu…..bukan saja stealth dari radar…tapi stealth dari mata manusia juga walau waktu siang…..

 426. Darah pejuang yg membayar wang kepada belanda untuk kemerdekaan?? kenapa dlm sejarah dunia dinyatakan indonesia bayar wang untuk kemerdekaan tetapi dalam sejarah indog tak ada diceritakan?? darah pejuang yg mewujudkan negara ” indog” hasil pembunuhan dan paksaan? apa perjuangan mewujudkan negara indog hasil dari darah2 pejuang dgn pembunuhan dan paksaan?? kerana acheh tidak mau dalam kesatuan negara darah pejuang terus darah pejuang membunuh umat islam di acheh tanpa belas kasihan? pejuang jenis apakah ini yg membunuh org islam terutama org awam yg tidak bersenjata?? darah pejuang yg berperang dgn acheh yg kurang senjata?? kenapa kah darah pejuang suka menabur fitnah dan memprovokasi dan tidak menyelidiki fakta, kebenaran dan yg mana pembohongan. akal jenis apakah darah pejuang ini? kenapakah darah pejuang waktu menceroboh timor leste menunggu ” lampu hijau” dari amerika syarikat untuk mencoroboh timor leste?kenapa darah pejuang perlu ” lampu hijau” dari amerika syarikat?? darah pejuang yg tergadai timor leste?? darah pejuang yg dulu penyembah barat terutama kepada negara yg sama jalur merah putih dgn negara darah pengecut?? ANDA BUKAN MEMILIKI DARAH PEJUANG TAPI MEMILIKI DARAH YAHUDI ZIONIS YG SUKA MENABUR FITNAH. TERIMALAH KENYATAANNYA ZIONIS ASIA TENGGARA

 427. sebab tu bila tiap kali aku tengok kat berita,ada TKI INDON ditembak mati oleh polis malaysia..aku kata..”kurang lagi sekor TKI INDON yang bangsat….hihihi…datang sini bukan nak kerja..tapi nak rogol bini orang….

 428. kalau buat pungutan suara….mungkin lebih dari 85% yang nak masuk malaysia…sebab bila aku berjalan2 kat sana..tak pernah aku dengar mereka berbangga menjadi rakyat indon yang dipimpin jawa korupsi…

  bila mereka dengar aku dari malaysia…secara spontan mereka kata..”bagus ya jadi warga malaysia, semuanya serba senang..pekerjaan banyak..gajinya lumayan…”

  ada yang kata..”dulu saya kerja di malaysia 7 tahun di pasir gudang….mahu makan apa saja boleh…mahu makan angur tiap hari juga boleh,sebab gajinya masih banyak untuk beli perkara lain..tapi sejak pulang ke sini..saya tidak pernah makan anggur selama 4 tahun..”..itu adalah antara kata2 mantan TKI mereka di sana bila mengetih dengan aku…..

 429. Tak tahu pulak bro, setahu aku Kelas Kedah ni memang sukar untuk di kesan dengan radar di sebabkan kongsep pembinaan dia yang lain daripada yang lain, tengo aja serombong asap dia letak kat mana, tak macam kapal2 yang lain. Tapi masalah lain pula timbul, asap dia masuk kabin krew.

 430. Tu markas SOC 3 RMAF….Mungkin radar Thales GM400 diletakan kat situ….Support RMAF Kuching….Tahun 2010 mula projek…..Projek senyap…tak dihebohkan….Satu lg projek kat tanah tinggi negeri Presiden FAM…..

 431. Tamingsari kaliber 155mm, meriam pt91 tu 125mm. Kalau x silap, meriam tu boleh launch missile antitank.

 432. 10 tahun lagi kedah class sure dah bertaring, dah jadi fitted for and with. Pastu tambah lg 6 LCS and maybe more of the ngpv/sgpv/lcs series, plus 2 to 4 more frigates, 4 additional subs, 3 mpss with vtol 5th gen fighter capability, plus dozens of fast strike boats… Sure much much better than those world war 2 time under british. Kapal pon takdak, hantaq 2 kapal perang harapan depa pon awal2 dah tenggelam. Pastu ngan 6 skdn mrca, boleh hantam at least 1 atau 2 fleet kapal induk yg mau masuk sempadan laut negara. Be kondifen. Her..her…her…

 433. Bro, kau tahu tak cerita Kedah pergi melawat Rusia kat Black Sea tapi coastal radar Rusia tak dapat detect kedatangan Kedah. Kedah dah bagi location dia so diaorg scramble MPA n patrol boat suruh cari lokasi Kedah ni sampai nampak.
  Terlampau stealth kot?

 434. Amir,
  Israel tak bagi pekerjaan pada orang kamu. Tapi inilah dia orang yg kamu panggil “Malingsia” yg memberi pekerjaan kpd org kamu.
  Apakah kamu memang patut dicaci hina kerana bersifat begini?
  Amir, media kamu tidak memberi kamu pekerjaan cuma beri kamu makan dgn hasutan aja!

 435. Malon Bloon,
  Dari kechil engkau diperdengarkan dgn nasionalisma tanpa batasan dan kebencian tanpa usul periksa maka begitulah perangai kamu dibentuk. Akhir2 ini dgn ledakan informasi tanpa batasan maka makin menjadi2lah kebencian kamu kpd M’sia. Sebagai Islam & saudara apakah tidak kamu terfikir buat seketika mau buat cross check bagi memastikan informasi yg kamu terima itu sahih atau tidak?

  Sebagai anak Sumatera sejati tidak kah kamu melihat saudara kamu yg berulang alik ke Malaysia mencari rezeki? Apa adakah mereka dianiaya?
  berapa juta warga kamu yg dtg bekerja diMalaysia? kalau kami kejam sudah pasti jenazah mereka aja yg pulang ke Sumatera.
  Kenapa ramai warga kamu yg boleh membeli tanah, buat rumah baru bila pulang ke Sumatera? Ada kamu tanya soalan2 ini mengguna otak benak kamu?

  Sudahkah kamu periksa apa agenda dan niat media kamu?
  Pendapatan seorang buruh TKI diMalaysia adalah jauh ebih baik dari gaji seorang guru diIndonesia, bukankah ini satu tarikan kpd warga kamu untuk datang bekerja disini? kalau kami sombong, kejam, cakap besar masakan ada lebih 3 juta TKI diMalaysia yg mana ramai lagi yg bertaraf illegal tapi berupaya membawa pulang sejumlah uang untuk menyara keluarga dikampung halaman.
  Apakah itu bukan tandanya ada kasih sayang terhadap saudara serumpun?
  Jawab soalan saya. kenapa kamu masuk dlm forum ini tanpa memberi salam dan terus menghamburkan kata caci kpd kami? Inilah puncanya kebencian yg menjadi2 terhadap warga kamu dlm forum ini, semata2 kerana silap langkah.
  Kami memang sudah jauh berubah, kami sudah melenting akibat provokasi tanpa henti dari Indonesia yg kami rasa sudah tidak mengenang budi keatas kemurahan hati kami terhadap kamu.

  saya cadangkan kamu datang keMalaysia dan bekerja untuk masa 2 tahun dan rasalah sendiri apa yg saya maksudkan ini.
  kami tidak sempurna dan kami ada juga cacat celanya tetapi buat masa sekarang ini Malaysia adalah option yg terbaik buat warga Indonesia untuk mencari rezeki jika dibandingkan dgn negara2 Asean yg lain, malah lebih baik dari apa yg boleh diberi oleh Indonesia sendiri terhadap warganya.
  Ini bukan cakap besar tapi ini adalah realitinya samada kamu mau atau tidak menerimanya.
  Fikir2kan lah dgn hati yg terbuka dan ingat, siapakah yg mulakan dulu!

 436. Aku tak tahu pulak pasal invest 4 bilion tu, mungkin tu benda lain yang mereka nak buka kilang Sukhoi di sungkai tu untuk keluarkan kompenen penting untuk pesawat tempur Sukhoi. Tapi tak tahu da berita sekarang tu cm mana

 437. Ada pengakuan dari seorang warga Indonesia yang berkerja dlam media mereka yang mengatakan bahawa media mereka sengaja membuat berita2 yang kurang baik megenai Malaysia untuk menutup kelemahan pemerintahan Indonesia. Bro MB boleh cek komen2 dari tajuk2 yang lepas2 pasti akan jumpa dengan komen yang saya maksudkan ini.

 438. yg invest 4 bilion tu ke?? kalau boleh bukan roket je misil skali pon dapat kita dapat learn something nak2 kat LCS tu kita boleh tjk power skit

 439. Yang lepas Rusia ada tawarkan untuk kerjasama dalam teknologi roket, tetapi dengan syarat kerajaan kena beli lagi kelengkapan perang dengan mereka. Lokasi yang dicadangkan untuk kerjasama ini sekiranya terlaksana adalah di Tawau

 440. hahaha kamu sudah termakan umpan sama brita kamu
  kes tuntutan sempadan kami tuntut apa yg menjadi hak kami sama juga anda juga akan tuntuk apa yg menjadi hak kamu
  panggilan indon itu adalah singkatan untuk org indonesia kamu juga panggil kami malay cuma bunyinya lebih sedap kan???
  yg disiksa cuma berapa persen dan media kamu mengheboh dgn provoke tapi kamu harus ingat yg membuat jenayah disini adalah bangsa kamu jugak saya masih ingat seorg guru perempuan di r*gol sama bangsa kamu cuba kamu pikir perasaan kami disini bagaimana ada kami bising kamu ???
  lagi seorg bakal doktor dibunuh di indonesia ada kami ancam kamu??
  penangkapan petugas itu bukan salah kami tanya kamu punya petugas mereka ada mggunakan gps atau tidak?? malaysia ada kelengkapan untuk tentukan mana wilayah kamu dan wailayah kami jadi
  berapa banyak media kamu cuba membohongi kamu UNTUK MENUTUP KELEMAHAN PEMERINTAH ANDA…
  mgkin besambung kalau darah aq paneh…

 441. Belum cukup kalau TLDM belum benar2 dilangkapi aset2 tempur yang berkemampuan dengan jumlah yang sepatutnya. Kapal tempur yang benar2 berkemampuan digerakkan di medan hadapan pun tidak lebih dari 10 buah tidak temasuk Kapal selam dengan Kapal Serang Laju. Sedangkan wilayah laut yang dikawal amat luas. Kelas Kedah pun belum ada taring sekarang ni.

 442. PT-91 not PT-90 :-)

  Most people would say PT-91M is a weak tank. Perhaps yes, maybe no. Do remind that its and upgraded version with a whole lot new abilities. It too carries a ‘secret’. Perhaps few of you might knew it. It had something to do with the PT-91M 125mm tank gun. That’s all I can tell.

 443. Tank crew Leo tak payah berperang musim tengkujuh.
  mereka bebas untuk keluar kerja kat ladang kelapa sawit kita. Lumayan pak!

 444. Before when I heard the word Indonesia, I always thought that it is a fine country since most people said that it is a country with the most muslims in the world but my perception changed. Who was the first to make the ‘Ganyang Malaysia’? Who was the first started to attacked Malaysia? Do we ever done anything wrong to your country? Did we bombed the sh*t out of you like Hiroshima and Nagasaki? We often called the English Puppets but did we did anything that is bad to your country? You attacked us first but we acted in self defense but then you called us brutal for attacking you. Indonesia is a fine country with its GOOD PEOPLE but people like you love to f*ck it up.

 445. aku nak sgt malaysia adakan kerjasama ngan rusia ttg teknologi pembuatan misil
  rusia mmg hebat buat misil macam2 fungsi dalam misil dia boleh buat…

 446. sama juga bro… dulu saya sewaktu kecil juga sangat merasa kedekatan dengan malaysia karena kesamaan budaya.. dulu katanya mereka sangat santun.. tapi bagaimana TKI disiaksa di sana, di tambah panggilan Indon, kasus sipadan dan ligitan, ambalat, penangkapan petugas perikanan indonesia… sudah membuat kebencian terhadap malaysia..

  sekarang, merka tidak lagi santun, mereka tidak lagi islami, mereka tak ubahnya Israel..

 447. bro MB, anda mewakili sebahagian besar warga sumatera yang berbudi pekerti mulia. yang menjadi masalah disini ialah sebahagian yang kecil yang kurang adabnya. itu saja.

 448. Bikin malu Melayu Nusantara? kamu Melayu ka? kamu Indon la
  Indon tak tau jaga P.Sipadan & Ligitan maka British hadiahkan kat Malaysia kerana pandai mentadbir dan adil.
  Indon tak mampu kawal Ambalat, nanti British akan bagi kat Malaysia jugak. Indon melopong aja!
  Kamu jadi babu Belanda nanti Belanda akan bagi Papua kemerdekaan.
  Indon melopong aja.

 449. biarkab jiran kita pilih leopard…. yang rugi bukannya kita…. kalau tak dapat digunakan boleh jadi bahan pameran kat muzium……
  pemilihan pt90 oleh pm kita ada sebabnya kerana ia lebih ringan tapi kuasa tembakan masih power….
  atm kan pakar ubahsuai aset tenteranya menjadi yang unik.

 450. Darah pengecut yg lari kat Lebanon tu.
  Darah pejuang yg korban kat Somalia tu.

  Negara pengecut bunuh warga sendiri (Acheh/Papua).
  Negara pejuang, beri pekerjaan pada warga negara pengecut.
  Darah pengecut jaga lombong emas milek USA.
  Darah pejuang diberi penghormatan menjaga istana raja.

  Darah pengecut jaga ladang kelapa sawit.
  Darah pejuang jadi boss ladang kelapa sawit.

  Darah pengecut tewas dlm konfrontasi.
  Darah pejuang, menanglah, apalagi mau cakap?
  Hehehehe!

 451. Pak Cik, aku lahir & besar di Sumatera, pernah merantau & kerja di Kalimantan, walaupun sebagian warga hidupnya ada yang susah tapi kalau disuruh memilih aku yakin mati hidup mereka akan bersama Indonesia. Dulu waktu kecil kalau mendengar nama Malaysia disebut yang terbayang di benakku adalah negeri yang santun, Islami & Saudara dekat Indonesia, kalau ada yang mengganggu Malaysia berarti menggangu Kami, tapi beberapa tahun terakhir ini pandangan aku terhadap Malaysia sudah jauh berubah, Malaysia tidak seperti yang aku bayangkan sewaktu kecil !

 452. Maybe 10 tahun lg kita pun dah dapat produce mcm2 senjata sendiri, dan dgn pertambahan penduduk, maybe ATM pun bertambah saiznya.. Cukup kot utk defend LCS.

 453. Military has its own frequency. In war time, just hope they come up with encrypted version, just to be identified by friendly forces, this is to avoid the enemy sending their men first to capture any surviving crew or sensitive parts of the plane.

 454. I think all parties have learnt a lot from the israel-hezbollah chapter in 2006. The answer to a tank formation is no more another tank formation. Even if it is conducted on our soil, it would be much more advantage for us due to our terrain. And with all kind of anti tank weapon that we have now, or in the future for that matter, I dont think any potential adversary will like to just move in as those israelits
  merkavas did in lebanon. Vice versa with our tank formations. Any possible new usage of the tanks? Becoming mobile defensive fortress maybe? Perhaps with the large antitank weapon cage as on the bradleys surrounding the mobile fortress, to reduce hit probability?

 455. di jangkakn dlm 10 thun lg..kekuatan ekonomi dan kekuatan ketenteraan negara China akan menyamai AS..mari kita bincangkn…nampaknya kita tidak boleh lebih pro ke AS mahu pun China..nti apa yg ditakutkn keluar mulut gergasi masuk pulak mulut naga…kita mesti pandai menjaga diri…

 456. biar la Indonesia nak beli Leopard berkuasa solar tu.. nanti boleh digunakan untuk bajak tanah di kalimantan untuk penanaman padi bukit.. :D

 457. that elt transmit 121.5 vhf. recognised world wide as distress code. same goes to 7700 iff. averyone had to respond to that sos call. it`s international standard

 458. Media China telah menyiarkan gambar rakaman udara P3C Jepun yang merakamkan pergerakan lima kapal perang China sedang menuju ke arah Laut China Selatan.Jepun yang mengeluarkan gambar tersebut dan diguna pakai oleh media China.

 459. Orang Bugis,
  Jangan kamu terlalu banyak makan “obat cacian” kamu lupa nanti Sumatera & Kalimantan menjadi milik Malaysia.
  Aku cabar Indonesia buat pungutan suara di kedua2 pulau ini samada warga Sumatera & Kalimantan mau masuk Malaysia ka atau kekal dalam Indonesia?
  Inilah Jangkaan aku :
  85% Masuk Malaysia 15% kekal Indonesia.

  Kawan2 semua, apa kata survey? Sila hantar jawapan anda!

 460. Kwn2 bole tak sapa2 bagi info paling muktahir yg berlaku skrg ni kat sempadan terutama kat ambalat tu?

 461. Airforce pilots especially fighters have different ways and thinking in flying their military aircrafts. They can go low, very low to avoid detection or for a surprise attack or recon mission. They are not subjected to civil aviation law as per the commercial ones. They are well trained to fly visual over or in between hills n mountains, rivers, below the cloud, at high speed or low speed, and most of the time they can’t even be detected by any ground radar. If something ever happened to them, then the SAR units will have a big problem to locate them in the first place, but i guess now all our military aircrafts are equipped with the emergency locator beacon for easier detection in peace time in the event of any mishap, maybe the elt can be turned off during war or encrypted so that only friendly forces can read it to avoid detection by enemy. Who knows? Nowadays we can work wonders.
  Furthermore those military pilots, they are holders of special license which they call lesen agong. Haha… Yeah, with that license, they can fly wonders and any aircraft in their arsenal .
  As for me, I’m just a wannabe fighter pilot, long time ago. Too old to achieve that ambition (of becoming a fighter pilot) oready…haha..

 462. Soft soil terrain are either in dry or wet conditions. In dry conditions they are still mushy and contains more water below than a normal soil. In wet conditions, just imagine a quicksand. Soft soils covered most of the Malaysia Peninsular. But also it had a hard soil even though its not hard as any western countries. But when it rains over the hard soil, it would just become another soft soil. Leopard 2 may travel on-road but they would be just an easy prey. They too can travel off-road but they had to think twice mainly because of soft soils and dense forests. I don’t think it would fit in between the trees and also ‘soft and mountainous terrain’. Leopard 2 may operate very well if they travel on-road in Malaysia Peninsular but off-road? Not so much and it would just slow down their progress which means gives us more time to detect their coordinates and planned out an attack.

 463. If Leopard sank 1/3 deep into mud, it won’t be a problem but its a whole lot different in S.E.A soil.Even the T-90 sank 2/3 in soft soils during the test in 2000. Another reasons why ATM chose the PT-91 is that it can dig itself and create a temporary fort, making it harder for the enemy to attack.

 464. Yes this is what exactly written in the wiki…
  The naza one is just simple example…
  Cargo plane = poslaju…??
  yeah right there is no 747 in pos malaysia inventory…
  Am i right…??
  hehe…

 465. I thot they wanna build another civil airport there? Maybe mix use just like aloq staq airport. But if the airforce base a sqdn of mrca there, that will be nice. Since the possibility of facing two fronts there, one from one of the world big military power now, why not put 1 regiment of the s400 there? Just as backup to the MRCAs, anyway all major fighter and strategic airlifters/tankers/mpa/aewc bases must be covered by a potent Air Defence system, bcoz they are the ones which are going to be striked first in any eventuality.

 466. Kalau musim tengkujuh kat pantai timur macamana la leopard ni nak berfungsi dgn baik. Please komen bro Ameer ??

 467. for fighter pilot they `bail out when in doubt`. you are commercial pilot license holder, i presume?

 468. Pendapat aku la, kalau Indonesia mengopersikan Leopard di sempadan Sabah-Kelimantan, memang tak sesuai, bila2 masa tersangkut dalam lumpur tambahan pula keadaan cuaca di kawasan ini selalu hujan lebat sepanjang tahun. Sedangkan kenderaan 4 x 4 pun boleh terkandas kalau melalui jalan di kawasan ini apa lagi dengan kereta kebal seperti Leopard. Ini ikut pandangan aku la, sebapnya aku selalu merayau berburu di kawasan antara Pensiangan hingga hampir ke Tawau, dekat2 dengan sempadan

 469. Saya bertanya kepada tuan blog bukan untuk mencetuskan isu politik tetapi lebih kepada harapan selepas PRU yakni merujuk kepada scenario sekarang juga artikel bro Syah sebelum ini. Ini berkait rapat soal perolehan 2nd skuadron MRCA, SGPV, AFV dan lain-lain kerana keputusan pilihanraya adalah penentunnya.

 470. Sure right, they looked small, but could lead to other events, that is why nowadays almost all airlines inculcate the crm or cockpit resource management culture to their pilots, part of the subjects include situational awareness and chain of error. If both pilot in a cockpit had sensed some continuous series of error carried out by them that might jeopardise the flight, then they must do something to break it, or in other words, stop the error before it gets out of hand.

 471. yes there is. they called it `macan terbang` among their commandoes. and they really turn into tiger…

 472. Thanks for the song, but i’m a birdie, not flower… Roja is an unofficial malay version of roger, as per roger, copied that in radio comm. Well, i used to hear some malay pakciks said that in their radio, roooja, roja, roja, rojaaaaa…..huhuhu…

 473. Mr roja, i know that story. it is just an example how small mistake can lead to a catastrophic result in this hi tech world. same goes to the shuttle. it burst just because of ice and broken tile (two incident). anyway, thanks for your participent

 474. Islam said if there is a way of making peace without any fighting or bloodshed, do it. Simple as that.

 475. It was Flying Tiger Line Flight 66 (I didn’t know tigers can fly). Happened in 1989. Something about miscommunication and the Captain said that he knew the terrain well.

  BTW a song for you. Se-Roja bunga Se-Roja. Sorry can’t help it.

 476. Kami pernah bertempur dengan Belanda, bertempur dengan Jepang, bertempur dengan British yang membuat mereka angkat kaki dari bumi Indonesia, tapi kalian malah pergi ke British menjadi kacung penjaga istana mama eli, itulah bedanya Darah Pejuang dengan Darah Pengecut, he he he.

 477. True. Even when it’s raining in German, Leopard tank still can drive off-road mainly because their soil is kinda hard compared to us. S.E.A soils are soft and that why S.E.A countries are tropical countries. With lots of trees and such.

 478. It was not pos laju, but instead flying tiger, 747 cargo. The clearance was descend two four zero zero feet. The read back was descend to four zero zero feet. That was then, after that they change the phraseology to descend to 2400 feet, much clearer. And i guess our authority had to pay the price for it.

  Back to the recent one, its different, bcoz the subang case, we didnt have the radar yet at that time, or rather the secondary surveillance radar that will give out the altitude reading of the aircrafts in the screen. If we had that then, it might be different story bcoz the atc would have seen the aircraft descended below the height as cleared. The jakarta case is different bcoz every major controller in this world now is equipped with that ssr thingy, together with the transponder that is mandatorily equipped to all airliners nowadays. So, the exact height of the aircraft concerned can be seen in the radar screen of the controller at the exact sector under their observation. If an aircraft went below its cleared height, it could be seen and the alarm could be raised. In the recent case, both atc n pilots were described as to be silenced. Imo, its human error of both parties. Of course it could be averted with a good sense of situational awareness of all parties
  concerned. Just my 1 cent.

 479. tambah2 lg kalu musim hujan.tnah jadi lagi lembut.memang senang utk mbt yg berat2 tersangkut

 480. Leopard 2A6 debates version 1.01

  Muddy Track debate:
  Leopard tank won’t survive in muddy track. Look how heavy it is. Surely it’s going to sink and stuck. Surely that’s going to happened but since the ‘track’ (the tyre thing) is larger, all pressure will be exerted equally which means they will not stuck in mud. My question is that, the testing was done in Germany, not in South East Asia. Let’s take a look at Malaysia T-90 test during 2000. Even it’s just a medium tank, it sank deeply into soft soils. Do remind that Germany is not South East Asia which is a really big difference. The mud track that the 2A6 did was about 1/3 deep of the tank while the T-90 that sank deep into soft soils was about 2/3 of the tank (but it still moves).

  Mountainous Terrain debate:
  Leopard 2A6 was dispatched during the Kosovo War and the Afghanistan War. They moves along the rocky and mountainous terrain with no problem. Surely you gonna think that they will do best inside mountains of south east asia yes? Nope. Like I said, ‘rocky and mountainous terrain’ is a different terrain from S.E.A which is ‘soft and mountainous terrain’. Rocky terrain is hard which the tank did well but Soft terrain is a whole lot different. Soft terrain is…well…soft and try to imagine a Leopard tank trying to climb soft and mountainous terrain in Indonesia or Malaysia? They’re surely going to slide back down unless the terrain is hard enough to hold the Leopard 2A6 weight.

  Forest debate:
  I never seen Leopard tank was send into dense jungle. Of course I’ve seen them moving around inside a forest but do compare German forests and S.E.A forests. Some of German forests are not dense and still have spaces while S.E.A forests are very thick, even when you used an helicopter to scout, you won’t even see a damn thing inside it.

 481. Bro nak tanya, kat kota samarahan sarawak terdapat markas tentera udara baru yang sedang dibina. adakah ia meliputi pembinaan ladasan kapal terbangkah sebab terdapat radar pengawasan udara sana yang dapat berfungsi.
  mungkin jet mrca dah ada kata putus kot

 482. aku rase org cina atau india tk blh ambik alih malaysia kecuali diorang org islam.tambahan pula ATM pasti akan campur tangan sekiranya berlaku rampasan kuasa.bg akulah UMNO pon bg byk sgt org besar mic dan mca mkn harta negare smpi cina dan inda miskin naik marah.org melayu pon ade tk puas ati psl sume keistimewaan diberikan kpd org umno.sb gbukti tgk kereta ape org besar umno pki.sumenye rasenya bknya proton.rumah sume besar mcm istana.rakyat disuroh berjimat cermat tapi pemimpin membazir.bg peluang kpd pembangkang perintah malaysia.adekah same je dgn umo yg perintah 50 tahun lebih atau lebih baik lagi.

 483. kawan gue ade citer mase tu org cine akan ditembak polis sekiranya keluar pd mase yg sepatutnya diorang duk dlm rumah

 484. btl tu bro,makin lame makine merepek org komen kat sini.cube gak komen mende psl pertahanan je.ni aku tgk komen psl senjate makin lame makin tk laku.masing2 sibok ckp mende2 merapu dan tk ade faedah.

 485. wahai kawan jangan celupar tau…..kalau tak ada bukti jangan buat tuduhan…… tambah dosa tau….. jangan berpolitik kat sini….kalau nak buat blog sendiri
  ANDA FAHAM…………………………..
  kita sini bincang tentang pertahanan negara iaitu SENJATA

 486. wah..udah lama tidak nampak indonesiajaya…
  jangan miris mas…kalau ada komentar dari kami disini yang menghina bangsa kamu, bukannya kami menghina kamu..tapi kata2 itu hanya ditujukan pada bangsa kamu yang kurang ajar aja disini..

  kalau kamu…ya silakan ajalah….kerana kamu adalah bangsa indonesia yang beradap dan sopan…

 487. org indog mana tau sejarah dan buta sejarah. sejarah mereka adalah ciptan Tuan Bulanda dan golongan jawa yg gila kuasa nak menonjolkan KEJAWAAN mereka. indog mana boleh di percaya nnt muter2 trus

 488. betul dan benar sekali kenyataan En Jamil. sbb tu dlm pru13 mca dan mic macam hidup segan mati tak mau. majoriti cina dan india mereka mengundi DAP dan Parti Keadilan. org cina tak akan X MCA begitu juga org india tak akan X MIC. skrg nie hanya tinggal org melayu, org di sarawak dan sabah menentukannya. DAP dah umpan dgn bermacam2 janji manakala MIC macam OKU. MIC hanya utk org atasan mereka manakala nasib golongan tengah dan bawahan india di pinggirkan.

 489. malaon teruskan menyalak. tak perlu tukar nick org dah tahu kau siapa. kemajuan etnis?? etnis mana?? lu tak payah banyak cakap pasal negara org lain. dlm negara lu sendiri berlaku banyak dengki dan penindasan terhadap etnis dan bangsa lain. cuba lihat apa terjadi pada bangsa dayak di kalimantan, org melayu di sumatera, org bugis dan manado di sulawesi? org flores, papua dan irian. serta mass murder di acheh??? siapa lakukan?? USA?? Malaysia?? Singaypork?? British atau Tuan Belanda mu?? jawapannya ;- NKRI = NEGARA KOMUNIS RAKYAT ISRAELINDOGYANIESETAN pembantai dan pembully rakyat negara sendiri. bangsa apa kamu ini yg jenis haus darah rakyat sendiri. thn 1997 siapa yg membunuh, merogol dan merompak dgn kejam etnik kamu cina?? BANGSA RAKYAT NEGARA LU!!! lu tak payah la nak perjuangkan nasib org cina di malaysia. nasib dan hak mereka lebih elok dr cina di indog. org cina di indog di nafikan hak mereka. jadi sebelum lu kata negara jiran lu lihat dulu dalaman negara lu dan sejak bila INDOGAYNIESETAN maju. otak rakyat lu 3rd class mana boleh maju. layak kerja jadi babu, angkat taik, cuci longkang, angkat sampah dan jd pelacur. pastu 8p= penyamun, perompak, pencuri,perosak, pemfitnah, perogol, pelacur dan pembunuh camana nak maju. wulf wulf wulf wulf wulf

 490. Kaum cina sulah manyak blaja dari 13 mei. Mreka xkan dapat tawan malaysia dgn kekerasan melainkan dgn kuasa ekonomi n politik.mreka dah bsatu n undi dap.

  Most of them like api dlm sekam, dari sekolah mnengah lg mreka dah mula bklompok2,x kurang juga secara terang2 mengutuk cara hidup mlayu n islam.tengok kes namewee apa celita? Mca watpe? Dap toksah harap le..

  Srjkc n i tu menambahkan lagi jurang antara kaum.

 491. The pilot thinks the ATC say “to two” but the ATC actually say “two two”,which mean “twenty two”…
  it is a misunderstanding…

 492. 13 Mei is a black day to be remembered by the Malaysians and nothing to be proud of. Too many deaths and tears been shed. It is better for us just to remember it and keep it quiet since it was sensitive. For the sake of all races in Malaysia.

 493. Pertanyaan utk tuan blog, sempena 13 Mei tak ada artikel ke atau untold story ?. Sebagai pengajaran dan menambah pengetahuan.

 494. dorang ni macam penageh rokok aje. kalo tak kutok orang satu hari, takleh duduk selesa. ibarat berak tak cebok kayak nya

 495. penulisan yang melambangkan keterbukaan minda manusia bkn pada kerakusan…btw dpt gak aq tgk muka tanpa bertutup shahpaskal..haha..

 496. wahehehehehhehe mengata gue merepek? kamulah yang merepek sebenarnya,,,, patutnyalah maling makan obat banget2,,,, karena bertekanan mental dan dengki dengan kemajuan etnis lainnya……….terutatanya singapura dan indonesia……….sebab itulah maling patut meninggal dunia xixixixi wahehehehehhe…………….

 497. Kalau Melayu babu british penjaga mama eli yang bikin malu Melayu Nusantara dimasukkan kemana Gan xi xi xi

 498. betul jg ye? budak2 kita ni kreatif betul buat bom dan meriam dengan material yg simple..

  tp itulah..budak2 kita selalu salah gunakan kepakaran mereka tu :D

 499. almost the same kind of accident happend here, in subang, a few years back. a boeing 747 `poslaju` service hit the hill top during approach. tower said `descend two two thousand feet`, the pilot descend to two thousand feets, and hit the hill top. any body can `see`, what`s wrong?

 500. hahaha…mat rempit salah salurkan bakat diorg…camtu gak tym raya byk pakar2 bom dihasilkan…betul bro at the end of the day aku arapkan kite boleh Merdeka dari pengantungan senjata dari luar nie..Merdeka yang ada isi, bukan sekadar laungan kosong jer..

 501. melayu selatan thai kena booking dulu bro,aku kat forum malaysia ni..tengah berdebat dengan jawa indon soal sejarah…hahhaha

 502. SKRG RUSSIA BANGUNKAN S500.JARAK 600KM.TUJUAN SISTEM UTUK HAPUSKAN Airborne Early Warning and Control, Airborne Warning and Control System, and jamming aircraft

 503. Its all excuses of those still alive responsible of monitoring the flight in the radar. They can say it, cloud or fog, pilot wanna descend, its pilots choice, we have nothing to do with it bla bla bla… at the end of the day, since they are in controlled airspace of jakarta ATC, i just wanna give a bit of an advise to them atc, do your job well and be assertive, dont jeorpadise others life due to your incompetency. Rules n regulations in aviation are set to be followed, if you let others or you yourself breach the rules and guidelines, then there are incidents waiting to happen.

  They the pilot are not supposed to be let descending below the minimum sector height of that sector in the first place. If the atc radar cpuld see them in their screen till it was lost, no doubt there’s no blind spot in the radar till they hit the mountain or they descend below minima, which again is under the atc jurisdiction. Someone pls have a look at their controllers other than their pilots whom are just recently cleared from banned by europe.

  The article by their own pilot saying they always have interference in their radio which are criss crossed by fontalk, music etc is quite true. Its their character of acuh x acuh in doing things that will continue to cause nuisance to others. They have to change their whole attitude and mindset to achieve the minimum standard required to join the rest of the world.

 504. tangan kiri pegang throttle, pasal tangan kanan dia kudong, eksiden moto. (maaf, bukan nak menghina) kat perak kot…

 505. betul bro, sayang bakat2 anak2 melayu kite banyak digunakan company luar..senior engineer saya pon jadi rebutan company korea n jepun…company jepun offer lebih …bengang je company korea sebab rasa key engineer dia dirompak dari diorg..
  Ade yg ke singapore ade ke US…saya boleh cakap satu jer SAYANG…
  Bakat org kite ada tapi bersepah2 dlm macm2 industri…kena sape2 kumpulkan diorg nie mungkin something yg bagus boleh diorg buat untk industri kite ni..

 506. bro mat jenin, wa manyak suka lu punya idea.
  teringat pulak masa mula mula jepun bawak moto honda c50 ke malaya. boon siew punya ligan moto tu merata cerok, punya minat. pastu pelan pelan budak budak kita modified nak bagi laju lagi. dari c50 naik ke c70, then c 100. sekarang dah c125. itu honda saja. belum yang lain lagi. tu semua jasa budak budak rempit la yang sanggup berkorban nyawa untuk meningkatkan mutu moto tu. (sendiri taip, sendiri gelak) pernah tengok orang naik moto , tangan kiri pegang throttle? begitu juga dengan alat pertahanan/ ketenteraan kita. hampir semua kita dah modified. tujuannya? at the end of the line, kita akan buat sendiri (dengan restu manufacturer)

 507. blog misticfiles sudah kembali!!!

  tak sabar nak baca komen2 dari melayu tipikal,melayu taksub,melayu moderate,melayu liberal,melayu pesimis,melayu open minded,melayu jumud,melayu positif,melayu negatif,melayu celup,melayu noob,melayu pro,melayu skema,melayu puitis,melayu serbanitas,melayu troll,melayu defensif,melayu ofensif,melayu racis,melayu kapitalis dan pelbagai melayu lagi..melayu indon tidak dimasukkan kerana berbeda negara.. :DD

 508. Even though Malaysian engineer and technician are good but it’s a shame that most of them aren’t involved in making military equipments for Malaysia. I bet if someone make for example a missile that is much better than the tomahawk in Malaysia, he/she surely gonna be rich.

 509. korea punya style cam china gak..tiru dulu then pelan2 kayuh wat sendiri..aku penah keje ngan korea compny..beli machine dari europe pastu kasi barai dan study benda alah tu..Tulah function rnd diorg..tapi engineer n technician msia power boleh modify macam2…org korea pon salut..Pikir2 balik saya rasa tu method boleh kita gunapakai supaya cepat belajar..

 510. absolutely not who want to give the best system even you an ally to them and we still have cicak man

 511. I think russia just want to sell their s400 but not for TOT coz they learn from the mistake with china

 512. amende tu pagal khinzir??? dil to pagal heiiii?? pagal pagal pagal… tg rambutan atau tampoi??

 513. So if Malaysia wanted to make their S-400 here, would they give us the full technology since we are a neutral country?

 514. do not forget the Japanese also have Ultraman.
  Ultraman is a top secret weapon for the Japanese but dont forget. the indog they have auterman a.k.a malaon a.k.a mak lampir the most powerful weapon that human has ever created. wulf wulf wulf wulf

 515. tapi aku rase tk power mane mcm teknologi russia punye.yg version korea pon same..mesti sistem radar russia bg yg low tech punye.kalu diorang bg yg power sgt nanti korea selatan bocorkan rahsia kpd amerika

 516. kalau china ada bro dia org copy dr s300 dan tukar nama ke hq10. pastu dia org ada buat version dia org sendiri. copy dr yg original.

 517. Uhh okay…

  Decepticon knew that there were another energy source in Malaysia. Due to its rich resources, there were many energy to be found. Decepticon targeted Malaysia and want to take all of its resources. The Autobot knew about it and they make an allies with the ATM. Optimus Prime who was in charge said that “Decepticon will never rule this world as we are the guardian and alongside with the ATM, we we will perished Decepticon evil doings!”.

  The Russia knew about it and began to offer their S-400 to the ATM. Malaysia was very honoured by the Russian offer and will take it into consideration. Russian Ministry of Defence said that “S-400 is a good missile and will destroy those Decepticons in one shot especially that pesky StarScream. We hope that it will make the Decepticons think twice before they attack Malaysia”. ATM with the alliance of the Autobots will ask the Gundam Strike Force from Japan to station their Gundam at the earth atmosphere.

 518. Bro Commoder a.k.a sifu,
  itu lopak aa dia olang bilang aa.. dia olang beli dr jermani aa dapat itu TOT ooh.. mana ala tembelang punya. talak ooh. itu endon aa negala manyak kaya ooo. lg mau ingat aa. itu jermani aa no 3 kasi inbest meleka punya wang di endon. ooo. meleka endon cakap aa tarak lama nnt aa mereka muleh rakit itu lopak made in indog oo. jadi aa kalau made in indog aa sudah kasih rakit aa pasti nnt kita muleh nengok oo itu lopak kasih nyalan macam rakit di sungai2 endon. ala mutut ka?

 519. aku dgr citer korea selatan hasilkan s300 diorang sendiri berdasarkan teknolgi russia tapi aku rase russia pasti tk bg habis teknologidiorang mcm teknologi radar pasif dan sistem elektronik dl peluru berpandu.ceh korea selatan kate maju sgt sitem mcm s300 pon tk blh hasilkan sendiri,mcm manelah nk hasilkan jet pejuang kfx kalu bende remeh pon bergantung kpd negar luar lg

 520. But in this case, new reported that at 10,000 feet, they were covered in thick fog. Perhaps cause of human nature, they don’t feel comfortable about it and just like you said ‘joy ride’. Who would want to see white all over? So the pilot descends at 6000 so that they have a clearer view. People before said that, in Indonesia there were ‘blind spots’. Perhaps while they were communication, there was a slight silence, making it as a miscommunication because the pilot missed what the ATC said until the communication started to cut out completely.

 521. ini macam kisah utk budak2 sekolah tadika bro ameer. huhuhu kasi la citer menarik skit. :)

 522. jangan lupa doakan juga kepada rakan2 senegara anda agar berkelakuan sopan di blog orang dan jangan provoke utk menaikkan kemarahan org lain.

 523. Once upon a time, a Russian Ministry of Defence came to Malaysia.

  Russia: Yo Malaysia, wanna buy some S-400? :-)

  Malaysia: Really? That’s so kind of you :-D I’ll take that into consideration. You’re so nice :-)

  Russia: Owh stop it you hehe :-)

  Sorry I’m just bored haha :-)

 524. ulas sedikit,kononnya menteri pertahanan russia datang ke malaysia untuk melobi ATM beli s400 ni..boleh dipercaya ke?

 525. There are still some mountains spluring their ash in indonesia, but not around that area involved. They are all well monitored n recorded for aviation avoidance. And of course there are sign and symptoms b4 a major eruption.
  The incident concerning the ash cloud was at the time it was not known to cause damage to aircraft engine. That was the 1st case i guess, since then, it is factorised in the aviation world.

 526. I dont think so ameer. Normally pilots wont descend lower if they dont know or not sure what is waiting for them below. Its better to maintain the minimum safe altitude or let the atc do the monitoring for them with the radar. In other words, let the atc vector you and clear you for descend. Believe me, there aint fog up there, especially noon, only clouds, thick, high or small, low base or higher cloud base, thats the nature why aircraft dont fly visual above 3000 ft. Above that they fly instrument, and in controlled airspace, atc play a significant role.

  And pilot wont descend to lower altitude if he couldnt see at higher one just for the sake of maintaining visual if the environment is not permitting. Why should he endanger himself or take the risk?

  This case is mere a controlled flight into terrain case.
  They should take a look at the jakarta ATC as well.

 527. They want to fly visual at that height so that they can escaped the thick cloud above and maneuver through the mountains. Perhaps still at 6000 feet, it was still foggy and the pilot visual range was limited. One of the reasons why the pilot can’t see the mountains even when it’s just in front of him.

 528. Why too, atc let them fly visual if they insist knowing the terrain atound there?

  Sorry, i meant to say, why the atc let the pilot did vmc flight at that height if the atc knew that area is mountainous area. Even at 6000 ft, its not supposed to be a visual flt, unless you can guarantee weather is all clear with not a single cloud formed.

 529. All planes have autopilot. No matter what height, the autopilot can be used, even down to touchdown or landing. Based on ur description, I supposed the pilots would want to maintain a visual flight, supposed for the nature of the demo and joy ride. But around this region, it’s difficult to fly visual above 3000 feet especially when cloud base is low. Even then the salak mountain is about nearly 7000 feet high. You can just imagine by looking at our mountain range or the titiwangsa range, look at the clouds surrounding the range, in the morning, at noon, then you can have some ideas. The question is, why on earth they wanna fly visual at that height? Why too, atc let them fly visual if they insist knowing the terrain atound there? As i know, vmc or visual meteorological condition around this region for visual flight rule to be conducted is limited to 3000 feet, the most might be 4000 feet. More than that are all instrument flight condition with instrument flight rule to be followed.

 530. hehhehe pak cik Mat Indoor….

  gaya komentar kamu belum berubah dari dahulu ya… saya doakan mudah-mudahan gaya komentar kamu akan semakin baik kedepannya… amin….

 531. Sometimes eruption of a volcano is unpredictable and it released its sulphuric cloud. These volcanic ash are invisible to the cloud radar. Since that there is no ‘scratch’ effect on the plane and none was reported, I guess it can be put aside. Before, a plane that was flying above Indonesia flew through the volcanic ash and it creates a St Elmo’s Fire effect. All 4 engines died and once it got out from the volcanic ash cloud, all 4 engines started.

 532. Seems had to do either with politics or power. I don’t know. the upper hand always take matters into their own hand without knowing the situation.

 533. At 10,000 feet, they experienced thick fog and going above 10,000 for them seems impossible so the best bet is to go down 6,000 where there is no cloud. From the statistics, it seems they depends on visual instead of using the electronics. Should’t they just turn on the autopilot while maintaining at 10,000 feet? Unless the plane doesn’t have an autopilot then that’s a different story.

 534. malaon itukan gereja untuk mereka agama kristian. apa nak hairan. memang kristen agama songsang. paderi2 saja banyak yg gay kalao sister juga ramai yg lesbian. malah ada paderi yg menikahkan pasangan gay. di indog juga ramai gay dan lesbian. Gay Indonesia Forum – http://gayindonesiaforum.com
  Tempat utk berbagi dan berdiskusi, teman dan persahabatan gay Indonesia. tuh situs untuk lu yg gay. ngaku aja lu juga kafir kristen yg asik mau jadi gay. xixixix.
  dan 1 lagi bangsa lu memang lakhnat buat video di youtube fitnah tentang org malaysia masuk kristen tp awal video lagu dangdut indog dan suara juga indog.
  bangsa indog patut di lakhnat kerana menfitnah.

 535. cuba tanya kat naza dia original ke convert. huhuhuhu jgn abang misai tanglung sudah bro. hahahaha

 536. seorg bekas polis dr johor yg pernah terlibat dlm kejadian itu pernah melawat kekubur mangsa dn menangis menyesal… kenapa ye..

 537. Descending to lower altitude around high terrain in zero visibility is not ok if you not well versed of the surrounding, and if you are at below the minimum sector altitude, Unless you are really radar monitored by the ATC. Provided the ATC give you the right heading or track to follow, you’ll be alright. If the ATC didnt know what they were doing, then your safety margin will be jeopardised. In this case, its better to maintain a higher altitude till they pass the high terrain area or sector. And ATC should have controlled and monitor that.

 538. MEMALUKAN…!

  PlLOT INTERNASIONAL BILANG WILAYAH INDONESIA ITU KAYAQ NERAKA GAN…

  YA ITU TADI…

  KARENA WONG INDONESIA ITU THIRD WORLD MENTALITY GAN…

  ALIAS MENTAL TEMPE GAN…

  Jeffry Adrian, salah seorang pilot senior maskapai Garuda Indonesia:

  1. Indonesia terkenal dengan wilayah Blind Spot. Saat masuk ke Indonesia, pilot asing bilang ini masuk neraka. Ketika masuk ke blind spot, semua komunikasi blank.

  2. Jeffry juga menambahkan, frekuensi radio dan ponsel sangat mengganggu para pilot.

  3. Saya pernah dengar lagu dangdut, lagu jazz. Lalu pembicaraan orang ke orang. Malah, saya pernah dengar phone sex.

  WAKAKAKAKKAA…

  PHONE SEX GAN…

  PASTI WONG JOWO GAN…

  MANGAN ORA MANGAN SING PENTING NGENTOT GAN…

 539. Radar controller or ATC role is significant in this kind of incident. They have the authority to control the airplane height and descend profile. Excuse of pilot had been warned was not enough as if the ATC didnt have the authority to control. And to avoid the blindspot, ATC role is not to let the aircraft fly below the minimum sector altitude or minimum enroute altitude which justify the vhf radio signal or line of sight radiowave interference. Both pilot and ATC have their own responsibility to be carried out to ensure a safe flight. That was why I sense something fishy with their ATC. Anyway its just my feeling, though I feel sorry for the pilots and crew and all the passengers involved, together with their families.

 540. Memang ATC Indonesia low Class ATC malaysia Best coba tengok:

  Kuala Lumpur: Kerajaan Federal Malaysia yang mayoritas warganya muslim, terpaksa menerima kenyataan hadirnya gereja khusus kaum homoseksual di Kuala Lumpur.
  Gereja Metropolitan Community Church Kuala Lumpur (MCC KL) itu didirikan di Kuala Lumpur (KL) sejak 2009. Gereja yang seluruh jemaat dan pendetanya pengidap kelainan seksual itu, menginduk kepada Gereja Metropolitan Community Church (MCC) di New York.
  Di negara asalnya, gereja homoseks ini didirikan di New York pada 1968 sebagai tempat ritual yang melindungi kaum gay Kristen yang ketika itu banyak dicerca masyarakat Amerika. MCC cabang Asia pertama kali didirikan di Manila, Filipina, yang bermayoritas Katolik. Salah seorang pendeta di sana yang berna