KD Jebat dan Saya

PENGALAMAN NAIK KD JEBAT

1. Sudah bermacam-macam kapal perang milik Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM) sudah saya naik dan belayar dan yang paling kerap adalah dari kapal sokongan KD Mahawangsa dan KD Seri Inderapura.

2. Kapal selam Scorpene milik negara saya belum pernah masuk apatah lagi belayar tetapi saya sudah pernah memasuki kapal-kapal selam jenis Agosta milik Peranchis dan Pakistan.

Gambar saya atas KD Jebat, semasa ada kenduri makan-makan dengan para pegawai TLDM, ni dua hari sebelum poi belayar kat Langkawi

3. Semasa di Langkawi waktu pameran LIMA dahulu, saya berpeluang belayar dengan KD Jebat dan subuh lagi saya sudah berada di jeti Awana Porto Malai (boleh bangun pagi pasal den semalaman tak tidur).

4. Di jeti, saya lihat KD Tun Abdul Razak sudah mula bersiap dan kedatangan saya ke kapal friget KD Jebat disambut oleh XO kapal tersebut, namanya lupa pulak…

5. Setengah jam kemudian KD Jebat mula bergerak perlahan dengan kelajuan di antara 8 hingga 12 knots untuk mengiringi Scorpene keluar, yelah kapal selam mana boleh bergerak laju dan sepanjang pelayaran, KD Razak hanya belayar di permukaan sahaja kerana keadaan laut di sekitar Langkawi sangat cetek.

Port isap rokok terbaik di dunia, bawah dek heli KD Jebat, ombak hasil pecutan 27 knots

6. Perkara pertama saya cari ialah “port” hisap rokok, ada dua, satu di dek misil yang menempatkan peluru berpandu Exocet dan kedua, di bawah dek pendaratan helikopter.

7. Memang “feel” dapat hisap rokok atas kapal, itu pun selepas penat memasuki bilik Command and Control (C and C) kapal yang serba canggih dan melawat beberapa bahagian kapal serta menyertai latihan kecemasan dan menembak yang dibuat di atas kapal.

Bersedia!!! Bersedia !!! latihan serangan udara (den merasa juga menembak mesingan ni tapi malangnya, gambar terdelete dalam hp, menyesal den)

8. “Feel”nya pasal bila isap rokok atas kapal, wajah kita ditampar dengan angin laut dan diherdik dengan cebisan ombak, I love the sea, impian saya, selepas habis misteri hutan di Malaysia ini saya tahu, saya mahu ke laut, mengelilingi lautan dan kemudian kalau ada mood, saya nak duduk kat pulau terpencil, sorang-sorang tapi line internet kena adalah, tv takde takpe, internet kena ada (tidak akan ada jam tangan, waktu tidak wujud)

Bersama blogger pertahanan KL Defense Review

9. Friget KD Jebat ini adalah yang paling berkeupayaan di antara kapal-kapal TLDM yang lain malah boleh dikatakan antara yang paling laju kerana masih mampu mengekalkan kelajuan 27 knotsnya.

10.Selepas puas menghisap rokok dan melihat ombak, saya akan lepak di War Room atau bilik C n C kapal KD Jebat, perasaan saya pada masa itu seolah-seolah berada dalam dalam bridge kapal Battlestar Galactica (saja berangan).

Selepas penat merayau ikut sesuka hati den dalam kapal, den makan berkoyan-koyan dalam bilik War Room, bilik ni tempat para pegawai lepak

11.Dari jauh kelihatan, KD Lekiu yang turut mengiringi ke kami serta KD Razak ke kawasan latihan.

Dalam latihan serangan udara tadi, kapal kena tembak misil, pasukan pemadam api menjalankan tugas, masa ni den dah boring, cuaca panas, x cukup tidur pulak tu

Casualty, kena tembakan...masa ni den dah boring, spesel efek lemah, skrip lemah, darah tidak memancut, den kemudian duduk dalam hangar helikopter

Bilik ni best, aircon kuat...sejukkk...

Depa ni tgh tunggu Super Lyns landing....den malas keluar, panas, lg pun kipas heli kuat nanti topi den terbang

Superlynx landing...selepas gambar diambil, den menyorok jauh-jauh sikit ke dalam hangar, risau terbabas, habis putus putus kepala den nanti

Mamat ni engineer untuk heli...badan memanjang bau minyak...malas den nak kawan

12.Saya tidak mungkin melepaskan peluang untuk melihat pelayaran kapal selam pertama negara kita, yang mana kecanggihannya masih belum dapat dicabar oleh mana-mana kapal selam milik negara jiran.

13.Walaupun selepas ini sebuah negara jiran akan menerima kapal selam baru tetapi design kapal selam tersebut sudah obsolete.

14.Apa pun, kita harus menghormati Indonesia kerana republik tersebut merupakan antara yang paling berpengalaman dalam mengoperasikan kapal selam.

15.Selepas sampai ke perairan yang ditetapkan disempadan Selat Melaka dan lautan Hindi, kapal selam pun hilang dari pandangan mata.

wajah-wajah jakun mereka yang tidak pernah melihat kapal selam menyelam...den pun tak jakun tetapi kagum, masa ni terasa mcm dalam filem The Hunt For The Red October, rasa patriotik sangat, bila anggota media termasuk blogger, tv dan paper dan TLDM berkongsi semangat yang sama

16.Semua orang menunggu dengan debar, rupa-rupanya ramai juga anak-anak kapal KD Jebat yang belum pernah melihat kapal selam ini menyelam.

Now u see...

now u dont..KD Lekiu dari jauh, kapal selam dah menyelam masa ni. Den selepas gambar di ambil, den membuta kat dek tepi tempat simpanan diesel

17.Sebelum Scorpene Malaysia timbul di permukaan, kapal selam tersebut melepaskan katrij asap dari bawah air ke permukaan laut, berkepul-kepul asap keluar sebagai tanda, bahawa kapal tersebut akan timbul kat situ, jadi jangan pergi sana (nanti berlanggar pulak).

18.Sebaik sahaja kapal selam muncul, anak-anak kapal KD Jebat bersorak dan bertepuk tangan, wajah-wajah mereka kelihatan penuh yakin, semangat patriotik menjulang. Saya pada masa tu rasa bangga dan sayu tidak terkira, sebak melihat kapal selam Malaysia ini (teringat scene dari filem The Hunt For The Red October).

19.Sebak juga apabila mengenangkan fitnah dan cabaran anak-anak kapal selam Malaysia.

20.Ada yang bercerai dan ada yang dimaki hamun bila balik kampung, ini disebabkan ada ahli keluarga, bapak saudara dan mentua yang terlalu fanatik dengan politik pembangkang dan percaya kapal selam ini dibeli dengan darah seorang mangsa pembunuhan.

21.“Haram kau kerja dalam kapal selam itu”, “Hang tak takut dosa kah? Hang dok kerja dengan kapal selam yang ada dibeli dengan duit orang mati”, “Baik kau bertaubat, kau kerja dalam kapal selam ini maknanya kau bersubahat dengan pembubuhan, dosa, kau ni orang Islam ke apa”.

22.Saya termangu mengenangkan kisah-kisah anak kapal selam Scorpene yang bercerita kepada saya (ada yang lepak dgn saya atas friget Kd Jebat), bodohnya sesetengah dari kita.

23.Selepas menyaksikan selaman, anak-anak kapal kemudian dihimpunkan untuk mendengar ucapan dari komander kapal KD Hang Jebat yang baru berusia 40an, orang Kelantan dan baru sahaja balik dari menimba ilmu perang di Amerika Syarikat.

24.Kata beliau : “Mula hari ini kita sudah membuktikan keupayaan kapal selam dan kemampuan Angkatan Tentera Malaysia. Kita harus belajar untuk mencintai negara kira dan yakin bahawa aset-aset yang dibeli oleh negara merupakan yang terbaik dalam kelasnya”.

25.”Mulai hari ini kita harus mengajar anak-anak kita dan generasi yang akan datang tentang bertapa pentingnya untuk mempunyai semangat patriotik”, ucap kapten tersebut yang lamanya den lupa.

26.Ucapan ini menyebabkan saya terkenang ucapan kapten Frank Ramsey, CO kapal selam USS Alabama dalam filem Crimson Tide.

27.Antara ucapannya, “Kalau anda tidak cukup bagus untuk jadi kru kapal selam, pergi dari sini dan mohonlah masuk tentera udara”.

28.Saya juga teringat ucapan Presiden AS iaitu Rooservelt dalam filem Pearl Habour apabila seorang kapten kapal selam untuk datang memberikan idea untuk menyerang Jepun pakai kapal pengangkut.

29.Katanya : “Saya suka submariners, they dont have time for bullshit”.

KAPAL SELAM MALAYSIA TIDAK MEMBAZIR

30.Saya kadang-kadang faham bukan semua orang melihat pertahanan dalam sudut yang lebih dalam dan meluas.

31.Ada yang tidak nampak kepentingan kapal selam kerana berbanding dengan kapal permukaan, kebanyakkan kapal selam hanya dipersenjatai dengan torpedo.

32.Kapal permukaan lebih “Glamour” kerana ada torpedo, meriam, misil, boleh angkut helikopter dan pelbagai peralatan peperangan yang lain tetapi yang peliknya, kapal selam lebih mahal berganda-ganda dari kapal permukaan.

33.Ini disebabkan kapal selam selain dari alat untuk tenggelamkan kapal perang dan selam lain, ia boleh dijadikan senjata dalam perang ekonomi yang sangat berkesan.

34.Dalam perang dunia kedua, United Kingdom yang merupakan sebuah negara kepulauan hampir lupuh dan hanya dapat bertahan selama dua minggu sahaja lagi kerana bekalan lojistik dan material perangnya lumpuh akibat gangguan dari U-Boat tentera German Nazi.

35.Dalam konteks hari ini, kita lihat negara kepulauan yang sama macam UK ini adalah Singapura, semua kapal terpaksa melalu Selat Melaka.

36.Bayangkan, satu kapal selam Scorpene beraksi di pintu masuk Selat Melaka???? Apa kesannya?

37.Sedangkan kapal-kapal selam Singapura terpaksa beroperasi jauh dari pengkalan mereka, kita beraksi dekat dengan perairan negara, jadi tidak perlukan sistem AIP.

38.Tidak ada laluan selamat untuk kapal selam Singapura menuju ke kawasan ancaman iaitu di pintu masuk Selat Melaka kecuali pusing ikut Indonesia, tetapi adakah Indonesia akan membiar sahaja kapal selam negara asing melalui perairanya??? Sudah tentu Indonesia tidak akan berpeluk tubuh.

39.Selat Melaka??? haha cetek dan sempit sangat untuk kapal selam lalu, terlalu banyak gangguan pada sistem elektronik dan sonar kapal selam.

40.Dalam keadaan aman, kapal selam diguna secara khusus untuk tujuan perisikan.

41.Kapal selam Malaysia mempunyai suit elektronik dan sensor yang paling canggih di Asia Tenggara, kita tidak boleh samakan Scorpene kita dengan Scorpene milik Chile kerana pakej untuk setiap negara berbeza.

48.Kalau sama, mudah lah Singapura atau negara jiran lain membeli maklumat dari Chile untuk mengetahui sistem yang dipakai oleh kapal selam kita.

49.Bab perisikan kapal selam ini, tidak perlu cerita…masing-masing boleh bayangkan apa yang sistem elektronik dan sensor kapal selam kita intip.

50.Lagi pun, satu-satunya pelantar untuk tujuan Signals Intelligence Operational Platforms yang kita ada adalah kapal selam.

KAPAL SELAM DI ASIA TENGGARA

51.Indonesia mempunyai dua buah kapal selam dari German tapi usianya sudah agak tua (sudah diupgrade).

52.Mereka akan membawa masuk tiga buah kapal selam baru dari Korea Selatan iaitu dari kelas Chang Bogo (sebenarnya model kelas 209 dari German).

53.Walaupun ia merupakan model lama yang tidak mahu lagi dipakai oleh Korea Selatan kerana sudah ada model baru, pembeliannya ini sebenarnya sangat menguntungkan Indonesia dan secara strategik, Indonesia pada masa akan datang mungkin mampu membina atau menaik taraf kapal selam sendiri seperti China dan India.

54.Ilmu kru kapal selam Indonesia tidak perlulah dipertikaikan, mereka sangat berpengalaman dan cekap.

55.Jumlah kapal selam yang akan dimiliki Indonesia sebelum 2021 adalah 5 buah.

56.Singapura turut mempunyai kapal selam dari kelas Sjoormen dan Kockums.

57.Kapal selam Singapura adalah dari jenis terpakai dan ada yang sudah berusia lebih dari 20 tahun tetapi kemampuan mereka sudah dinaik taraf.

58.Berbanding Malaysia, Indonesia dan Thailand, republik kepulauan Singapure berhadapan dengan tekanan dan dilema yang sangat besar kerana keadaan pertahanan dan ekonomi negara itu bergantung kepada jalan laut dan perkapalan.

59.Disebabkan oleh hal-hal ini Singapura lebih selesa untuk membeli kapal selam terpakai dan wang yang besar kemudian dicurah untuk mendapatkan sistem AIP serta sensor elektronik yang bersesuaian untuk tentera laut negara itu.

60.Ini disebabkan kapal-kapal selam Singapura terpaksa beroperasi jauh dari pengkalan mereka dan tidak mendapat keselesaan dan perlindungan yang diperolehi oleh kapal-kapal selam Malaysia jika perang terjadi.

61.Kalau Singapura beli kapal selam baru, mereka tidak mendapat kuantiti yang mereka mahukan.

62.Untuk survivality, Singapura harus memastikan jumlah kapal selam mereka mengatasi apa yang dimiliki Malaysia.

63.Jumlah kapal selam Singapura sehingga tahun 2020 adalah 6 buah.


Comments

  1. red_freezo says

    salam…
    ada sedikit pembetulan.. bukan CnC tetapi CIC, acronym untuk combat information center. satu lagi dalam gambar tu MCR. Machinary control room. atau bilik control engine. just correction form psstldm

  2. taringharimau says

    kalau xde aircond mcm mana nk drive masa hujan kan berkabus plak kat cermin tu. xselesa lah army kita panas xder aircond. x pun kena buka cermin masa cuaca panas.

  3. taringharimau says

    itu berita bodoh….xkan ada PM Malaysia akan tampil di pengadilan perancis. itu semua cerita pembangkang. sekarang ni suaram akan menerima padah kerana berita palsu itu. setiap aktiviti SUARAM akan didedah. rupa2nya mereka yg buat onar kt perancis tu pastu cuba kaitkan PM MALAYSIA…cuba kau tengok siapa yang menjadi LEADER SUARAM tu.

  4. naza says

    bukan dorang guna akodien ke bro? ala…. alat yg boleh send micro wave tu….. yg buat gelas dan tingkap semua picah tu…. :)

  5. naza says

    haarp tu senjata sulit ke bro? itu bukan ayat orang utara gempaq baby dia ke? (bila baby dia nakal, mak dia nanti kata `haarpppp….. ) :)

  6. minaga says

    korang perasan tak selama puak indon dok komen kt sini faktanya tak ada, pengetahuan teknikal pun failed, benda mengarut2 banyak sangat, tak ada nilai ilmiah utk dibincangkan, on field punya experience tak ada pada komentator, what a waste, banyak sgt copy paste.. hampeh

  7. shahpaskal says

    Thank u very much for yur thought. Ada logiknya di situ, cuma perlu penghuraian dan rakan-rakan lain terima kasih kerana sudah memberi penghuraian kepada saudara/saudari Anon.

  8. naza says

    tengok nick anak sabah, tetiba teringat lagu `underneath pokok kelapa, i will wait for you…` :)

  9. fishbed says

    Perisik zaman tu keje kat kdai gunting rambut je..toke kdai tu gepren leaderkomunis. .Dari situ dpt trace.yg pancung kpala n bawak k gov kpala leader kmunis tu asisten kpcayaan leader tu..la ni komunus bjuang under dap.

  10. maha says

    mat anon singpora ini minat pada anon ind0g nanti aku meminang kamu berdua hantarkan hantaran fiberglass, bendera putih,bulu runcing dan buluh runcing.selamat berkahwin

  11. Padan Muko says

    Wahai Anon or Mak Enon?
    Aku assume kau dari Spore! Camni lah:
    1. kalau letak mines, Spore yg terjerat sbb kau perlukan laluan perkapalan untuk hidup.
    2. kau nak kacau ngan torpedo? nak launch pakai apa? kapal ke subs ke aircraft ke? kau ingat kau bebas nak lepas torpedo n kitaorg tengok je?
    3. Apache takde gatling gun cuma one 30mm gun aje. Kat selat Melaka yg sempit tu kau ingat Apache kau tu bebas beterbangan ke tanpa gangguan?
    Any attack from M’sia in selat Melaka boleh dilakukan dari darat semenanjung aje,
    tak payah nak pakai subs, kapal, aircraft maybe.

    So mak anon, kau ni banyak main video games agaknya. Kelakar betul taktik kau.

  12. maha says

    bodoh ind0g anon ini. apache ah64d tak boleh guna gatling gun dan torpedo dari mana belajar di dari pakok.. kulau mines pun ada kelemahan lepas uuv cari mines itu dan gunakan torpedo lepas diri dong…kamu guna pada darat bukan laut di iraq ah6h mangsa pada manpads dan rudal 30mm dong

  13. Ameer says

    Scorpene is an invisible warfare sub, well only to radar and such. AH64D is not invisible. Is AH64D even a sub warfare halo? As far as I know, it’s a air to air and air to land helicopter NOT equipped with anti-sub torpedo. Scorpene would be able to detect AH64D while AH64D can’t and also please don’t think AH64D is a tough and invincible helicopter. It’s only an assumption due to the “Highway of Death” scene. It’s a one sided battle because the AH64D attacked a massive transport convoy with no Anti-Air support. Turkey shoot. You’re much funnier my friend.

  14. minaga says

    su mki tgh upgrade utk jd semi stealth, airframe & skin pakai karbon fiber, cat pulak jenis radar wave absorbent, air intake, belly, dan lain2 bhg di redesigned utk kurangkan rcs, pada radar musuh..kuasa enjin tambah lg 20%, berat kurang lagi 24.22%, wepon payload tambah, hard point maintain, radar baru AESA, bukan lg pakai nom11 bar phased array, kalau india jual menatang ni kita.. alangkah indahnya..

    tak siap lg kot projek ni… ujung tahun ni rasanya ok kot, btw penggunaan karbon fiber pada airframe and skin dpt memanjangkan jangka hayat pesawat.. tak ada istilah metal fatigue lagi..

    selamat maju jaya tudm..

  15. naza says

    dia tengah pikir nak wat skrip untuk next wayang tu, bro AJ. tak sangka pulak dia kena keronyok beramai ramai…. hi hi hi

  16. anak johor says

    komen bongok dari orang yang bodoh….AH64D tu nanti nak buat pendaratan kecemasan kat atas laut juga ker…?…hihihi..

    p/s..jangan terlalu sering minum air new water..pasal nanti makin lama makin bongkok…

  17. xXx says

    Bro,itu le tanda nya hang org melayu…kan setiap negeri ada loghatnya tersendiri,itulah indahnya melayu..tp jgn lebih2 loghat sudah la haha…

  18. xXx says

    Jgn risau bro,semua perancangan dan persiapan dah ada dalam plan ATM… ATM dah bersiap siaga jika terjadi sebarang konflik dgn jiran selatan tu.. apa yang rakyat Malaysia perlu lakukan adalah memberi kepercayaan dan menyokong penuh usaha2 ATM dalam menjaga kedaulatan negara…

  19. Roja says

    Boleh citer sikit mcm mana hang nak bubuh mine kat situ? Torpedo hang tu nak launch dari mana? Ah64 hang invincible ka? Wa manyak impress nih…

  20. warhead says

    cakap tu pakailah otak sikit kawan ANON!!!! mana kau tahu scorpene malaysia akan guna taktik tu, panglima tldm tu bapakah….. bodoh kalau orang nak serang kita perlu kita bocorkan taktik kita kepada orang lain dulu lu fikirlah sendiri pakai otak kamu dulu…

  21. anon says

    Kelakar betul taktik Scorpene Malaysia nih rupanye, tunggu depan Selat Melaka kononnya tak nak beri musuh lalu.

    Mula-mula kasi letak mines supaya Scorpene terjerat. Lepas tu saja kacau-kacau dengan torpedo supaya timbul. Kalau timbul, AH64D tembak dengan Gatling gun.

  22. camo says

    dgr cito exCdo yang tulis buku tu bro yang selalu comment kat sini yang duk cite pasal rahsia dalam rahsia tu ke???

  23. shahpaskal says

    entah saya pun tak tahu sejak bila dan pasal bila ada campuran slang english dan peranchis, hahaha….

  24. Roja says

    Sori la…den pakai ipad 1 nih, banyak benda x nampak. Ker hang EW den punya letronik eqpmnt, sampai den x nampak apa kt radar screen den.

  25. naza says

    pakcik roja kalo nak gambo lawo, join la site ni…. baru kluo gambo kaler macam bro shah tu….. :)

  26. Roja says

    Teliti tang monster multiple tu sikit2 boleh la. Kalau monster tu x keluar, den pon x tau hang pakai multiple address.

  27. Roja says

    Ok la, takdak ekoq, bukan multinick jugak, cuma multiple monster. Hang ni jelmaan jackel n hyde ka?

  28. MegatPanjiAlam says

    lihat pembahagian priority singapore..aset penting byk di
    -pulau bukum,sebarok dan busing dimana dilindungi oleh pulau sudong(ada landasan airplane).tak jauh di timur ada Changi da aircraft carrier.Di barat ada Tuas cukup untuk letak marine attack.)

    Lihat berhampiran utara singapura terdapat Lim chu Kang army area..mungkin unit meriam direct to johore..dan highway dia lampu thg rendah dan jalan lurus..blh jadi landasan waktu perang.. x jauh ada Tengah Airbase…terlalu banyak reservoir area sepanjang sempada singapore-malaysia.

    Naik ke utara ada Gembas dan Sembawang airbase da Seletar military hot area..agak2 direct to MMHE…antara facilities malaysia blh guna utk repair TLDM punya aset.

    dan akhir skali Pula Tekong..duri plg aku benci psl singapore..ada TLDM base kat Pengerang tp x tahu aper unit di sana da projek sensetif Petronas akan dibuat-RAPID.

    Kesimpulan
    1. Singapure telah membahagikan unit kawasan kepada ancaman yg lebih kepada malaysia berbanding Indonesia di mana kebanyakkan indistri,pentadbiran dan penempatan residen lebih jauh dari malaysia.

    2. Kuatkan unit ATM di johore di bantu negeri pahang,N9 dengan unit2 lain.

    3.Kepulaun Natuna/Bunguran harus menjadi keutamaan ATM jika berlaku konflik…

    4.Kehadiran Padang golf/dan reservoir yg berfungsi lain semara konflik ketenteraan.

    5. Kelebihan singapura mengunakan jalinan sungai dari bukaan pulau tekong kecil melalui sungai lebam ( ke bandar penawar da kawasan sekitar ) dan sungai johor ( ke kota tinggi) bgu unit cepat singapura dan mobiliti senjata berat dan armour untuk secure johore selatan.

    6.ATM harus menyedari musuh sudah mengkaji jalan sungai sbg alternatif gerak kilat semasa konflit bagi persediaan pendaratan unit lebih besar dan berat.

    7. Di bawah akta alam sekitar 1974 telah dinyatakan terdapt reservoir tertentu di johore termaktub utk SIingapore Public Utilies.Kajian saya hanya dari sumber awam da blh didapati di MPH.

    8.Akhir skali..penyebaran unit ATM dalam kebolehan gerila dengan menjadikan banjaran titiwangsa sbh defensive planing attack utk singapura.

    sekian,

  29. john connor says

    kengkawan..
    sila support buku keluaran den comando yg bertajuk,
    “menjunjung bere hijau”
    nak order p la tgk kt blog dia..
    komando kedai kopi..
    support la wira2 negara kita…

  30. maha says

    phalanx ada dua system satu gatling gun dan satu lagi system sam ia diboleh tepis sekecil mortar tapi menguna gatling gun kalau guna missile ia tak boleh menghentikan mortar

  31. mat indoor says

    itu macam ka bro orait? cisss..bro syah dah sakan berbelanja! sampai hati tak nak share! :D

  32. orait says

    emas tu dah masuk pajak gadai.. hahahahaha :-P x cukup duit nak rolling beli superbike BMW. bro shah nak bawak awek naik superbike BMW. ko jgn kena tipu MI. dia sumpah ” janji” kat awek tu bukan emas tu kena sumpah. hahahaha :-P :-P

  33. naza says

    agree with you bro ameer. missile without sophisticated guidance cannot be jammed. only can be destroyed by another defence system. the best part is…. the missile will crashed and burn in their teritory….

  34. Ameer says

    Even Astross is small but it still can packed a punch :-) Surely that it doesn’t have any smart guidance towards a target and its only speciability is just the firepower but still it can messed up anyone’s day by getting it right :-) Same goes to BM-21.

  35. SMM says

    salam,
    mr.shah kenapa cakap campur2 utara n nogori… bila lagi artikel baru nak mai?
    miss your writing…:-)

  36. shahpaskal says

    Hang org Rembau rupanya, citer pochong kat Rembau tu dah tak heboh ke? Den rindu Rembau, lama x mandi air panas kat sana, kalau tidak, seminggu 2 kali poi mandi air panas kat kolam tanah wakaf tu. Al maklumlah org kampung, nak poi enjoy mana lg, kec mandi air panas tgh malam buto. Ni den duduk KL, hari2 terperap kat umah atau kopitiam, x tau nak pi mana

  37. Anak Sabah says

    Hai Taring Harimau,

    Just to share, u all tak tau ke, Super Tucano seberang tu, bukan pesawat Super Tucano “BIASA”…

    Ianya dilengkapi System Radar AESA, BVR Capability (Air-to-Air, Air-to-Surface and Maritim) plus compatible Russian or US Missile (ie R27 or R77 and all AIM type Missile) can fit it because all kind of source code can be integrate with their Super Tucano because the Super Tucano can be download at Open Source software website… hahaha…

    Yang paling penting, Super Tucano seberang ada TVC beb… That’s why, jangan kan Hawk, Shukoi MKM Malaysia pun “kecut” beb bila berhadapan dengan Super Tucano sebab pilot2 PMAD TUDM “GELAK NAK MAMPUS” tgk pesawat depa… Sbb menggunakan “KIPAS”…wakakakaka…

    Sorry bro2 seberang…

  38. Anak Sabah says

    Hai Taring Harimau,

    Just to share, u all tak tau ke, Super Tucano Indog tu, bukan pesawat Super Tucano “BIASA”…

    Ianya dilengkapi System Radar AESA, BVR Capability (Air-to-Air, Air-to-Surface and Maritim) plus compatible Russian or US Missile (ie R27 or R77 and all AIM type Missile) can fit it because all kind of source code can be integrate with their Super Tucano because the Super Tucano can be download at Open Source software website… hahaha…

    Yang paling penting, Super Tucano Indog, ada TVC beb… That’s why, jangan kan Hawk, Shukoi MKM Malaysia pun “kecut” beb bila berhadapan dengan Super Tucano Indog sebab pilot2 PMAD TUDM “GELAK NAK MAMPUS” tgk pesawat depa… Sbb menggunakan “KIPAS”…wakakakaka…

    Sorry bro2 Indog…

  39. mat indoor says

    kena sumpah macamana pulak bro? ada lagi ke sumpahan pada zaman moden ni?

    tak sangka ea bro? kome dah berjaya ropenya? when nak buat story soal penemuan emas tu?

  40. Anak Sabah says

    My friend, bro Mat Indoor…

    Kalau nak buru payau, 10 kali kena pikir gunaANOA ni sebab takut2 tak ada 4 Wheel Fucntion… Kang kita stuck kat mud, sapa nak tarik??? haha…

  41. Kunta Kinte says

    Bab MIO ni memang la betul….Kerjasama ngan SB…Depa dapat menyusup dlm organisasi PKM ni….Tanpa maklumat perisikan….Kerja dan operasi jd sia2..Yg jd spy + MIO + SB tu majoritinya bukan bangsa Melayu…tu yg depa tak berapa syak tu…Byk operasi ditemani oleh spy atau PKM yg serah diri…Bahagian Perisikan ni wat kerja belakang tabir….ada ekses terus ke PM tanpa melalui PAT….

  42. yuhuu says

    errr… maafkan saya… Assalamualaikum.. den nak wat promo yo kek sini..

    kek ghombau skang ni ado pameran statik TD.. 1xAdnan ado, 1xMIFV/KIFV ado.. 1xCondor(Ambulance version) ado.. cam beso ado repal, mesingun dll.. mgkn organize by Rej508AW kot.. sobab eh ado banner n bunting gambo KJ.. hahahha

    kalu rajin, sapo yg dokek2 ngan ghombau tu poie la ek.. yg jauh nak dtg pon takpo.. moriah la skit an.. pemeran berlangsung kek dataran rombau.. sumo di jemput hadir.. sekian.. wasalam..

    p/s: den baru gi ghombau eh semalam hantar kawan tapi sey tak singgah.. tengok dlm keto skali pandang yo (tapi keto eh bawak nyo slow la..) hohohoh…

  43. says

    its not about displacement (berat ape…robot..??) and length….

    Sigma is as formidable as the Formidable….jgn pandang rendah…it is a very capable warship….

    we need that kind of ship..but politics and cronies are shitting our defence requirement alot…

  44. says

    hahahaha…..saje kasi gempak eh….a keen eyes know what is what…dah nama pn blayaq ye dak…muahahahaha…

    meaning to say…typo tu pun just made by purpose la eh….x baik tau…

    ngahahaa…cuti2 Malaysia skarang nih bah…baru barang 2 minggu lebih pulang ke tanah air…balik awal ni pun sbb nk target LIMA 13….kalau lambat balik..for sho lah melepas…..ngahahha

  45. Anak Sabah says

    Hai, bro taringharimau…

    Untuk pengetahuan bro, pesawat super tucano Indon tu “custom made”, bro… Sebab walaupun enjin kipas je, tapi radar dia AESA, bro… Leh pasang BVR (AIM or R77 dua2 pun boleh sebab source code dia “open source@mesra alam software”) dan ada TVC tu bro…

    So kalau one on one ngan pesawat depa, Shukoi MKM kita pun “cabut” bro…Sebab “gelak nak mampus” tgk pesawat depa…wakakakaka…

  46. truthseeker says

    Masa insurgency 1970, PKM ada internal conflict. PKM central command syak 50% dari org china thai yg masuk PKM adalah Spy kerajaan, Team PKM kat Sadao dan Betong di syaki paling banyak spy, tapi leaders kat Sadao& Betong tak setuju dgn arahan dari central command, sebalik nya dia org tuduh central command yg ada Gov Spy. tu la ber mula perpecahan dalaman PKM. Kalau betul citer ni… memang hebat Intelligent Malaysia ni. Hired “Cina” + “Thai”= utk kerja ngan Gov malaysia. Sila komen tuan2…

  47. mat indoor says

    aku pun sebenarnya otak tengah tepu tak tahu nak komen apa..baca komen orang jelah..

    kalau ada komen menarik aku tolonglah menyibuk..nak layan indon..boring..tak mengancam.

  48. Kunta Kinte says

    Bro BM….Hang ni Betutu Darat atau Betutu Laut?….Konsi je bro…tak semua orang merasai era insurgensi ni….masa ni la kita banyak belajar CIW….

  49. admin says

    ooo…theme ni baru diupgrade new version…tp coding² version lama so kena edit sendiri sbb dulu tu edit sendiri bukan theme default.

    maksudnya sidebar yg tak nampak..jap ye, nak buka kitab nak cari code tu dok mana..hihihi..dah lama tak belek coding2

  50. Betutu Memories says

    Komen aku utk entry kali ni

    aku dok perhatikan,ada sorg 2 je indon yg nak myalak kat blog ni….banding dgn entry utk tahun2 lepas,indon slalu ngacau ngn cerita kehebatan askar dn equipment diorg..

    tp skg,ramai dah chow sbb komentar malaysia ni nmpk lebih knowledge dlm bab avionik dan lain2 EW..tmbah2 lak kdg2,korg dok guna english…meraban gak diorg nak reply..takut lari tajuk..

    aku pun dah xmampu nk bukak topic ape2 coz aku rasa cerita yg aku ada sume dah basi..dah xblh nk komen lg coz ilmu bab konvensional ni kurang sket..kalo bab insurgensi tu blh la nak sembang sikit2..biasa la,barang lame..

    so keep up dgn komen2 yg bguna..jgn dok ikut indon yg hanya tau meremehkan org lain…chow!

  51. naza says

    acik cleaner… tipon ok… tapi blog kena restart, pasal apa yg ada sebelah kanan sume hilang… :(

  52. admin says

    kat sidebar dah ada QR Code, silalah imbas guna henpon canggih korang…

    *bukan Shah – makcik cleaner*

  53. maha says

    aku pun setuju bot laju boleh diguna di selat melake, hutan paya bakau dan perang pulau ke pulau , contoh sepadan sabah dan pilipina

  54. SMM says

    sokongan tu sebab blog tu ada buat projek al-quran percuma tiap2 buln.mne tau ada yg nk bg duit.

  55. Roja says

    Walau nak jadi blue water navy pon, kita masih ada selat melaka, dan 5 stesen di GSP pon perlukan fast strike craft ni utk support each other. Masih relevan dgn operasi navy kita. Unless Maritim Malaysia memiliki keupayaan sama pada bot2 laju mereka yg di ffbnw utk dua kegunaan, then ok la.

  56. orait says

    malonharusekolah, superhoax, hang nadim atau astria kot yg jd peminat ko kat sana. aku rasa sakai2 nie dok menumpang kat tempat kita pastu buat onar lak kat sini. org sama tu tp ubah2 tukar nick. skrg nie muncul lak satu nama MatNonggol a.k.a Mat Tonggong. cam org x tau jer dia tu sapa. hahaha ind0g ind0g mana2 blog msia nak menyalak minta tulang. hahahaha :-P

  57. orait says

    apa yg mendalamnya boss.. MI kan kalau radar dia boleh detect. dia ada kepakaran utk scan. jgn main2 woo…. :-P

  58. mat indoor says

    bro orait,aku tak dapat detect ler,radar aku kat sana kena block :p aku silent rider je kat sana..sejak2 dapat info dari bro excdo baru aku start komen dekat sana..and start aku mula komen disitu,,ada troll lahanat2 ind0n ikut aku and buat kacau lak kat sana,tp takpe terkawal.

    bro WR…hahhaha lawa weyh cik sri tu..rugi kalau tak try :p kih3

  59. maha says

    super tucano boleh kalahkan jet mig 15 yg guna enjin jet itu pun zaman perang korean sebab super tucana ada senjata missile sidewider , rocket ke darat pod target dan radar .. amerika beli super tucano sebagai pesawat latihan bukannya pesawat tempur .. ind0g suka buat cerita tak masuk dak akal mana ada amerika guna super tocano pertempur afganistan kalau pun guna untuk melatih tentara udara afganistan

  60. taringharimau says

    WAHhhhhh HEBATNYA TUCANO TUUUUUU…sama mcm hawk plak…

    pd sy ucapan media tu adalah utntuk keyakinan rakyatnya. kekuatan TUCANO tu digembar-gemburkan sebagai HEBAT untuk mengelakkan kemarahan rakyatnya..bayangkan kalau ikut kenyataan blog diorang TUCANO tu nk diletakkan di perbatasan kalimantang utk menghadapi ancaman hawk malaysia. tu yang timbul isu TUCANO setaraf Hawk…

    rakyat kita tahu membezakan tukano tu mcm mana. tapi xtahu lah rakyat indonesia mcm mana. tapi sy rasa mereka percayakan media mereka…tucano mereka lebih hebat dari HAWK..

    tp kalau setakat 16 tucano tu lawan 8 biji HAWK kita rasa2nye mana yang menang. Hawk tu leh bawa peluru berpandu yang banyak. kepantasan yang lebih dan kelebihan avioniknya tinggi. kalau tak percaya masa traning atm dan tni nanti kita guna hawk mereka guna tucano. kita tegok sama yg KENA.

  61. Roja says

    Kita pon rely kat ground radar jugak. Harapkan aewc belum ada. Radar mig ngan harrier pon kalah. Radar ciksu aja yg ok sikit jaraknya. Tapi klu kita mau main stealth mode, radar tu kena katup. Still rely kat ground atau datalink dari another craft utk ambush boogy.

  62. shahpaskal says

    komen2 ko paling menonjol. aku jarang ke misticfiles. peminat tu radar ko kesan awek ke jantan? hahaha – komen Orait,

    Mendalam maksud tu, bro..

  63. orait says

    ko kan glamer bro. dah tu ko agresif sangat kot. komen2 ko paling menonjol. aku jarang ke misticfiles. peminat tu radar ko kesan awek ke jantan? hahaha :-P :-P :-P

  64. Aku Hensem says

    Apa cite Myanmar ni? Komando GGK bile nk masuk Myanmar? Kasi hantam General Thien Swee cukup2

  65. mat indoor says

    bro,aku ada peminat ler kat misticfiles..tahu plak dorang nick aku pakai kat blog ni..hampeh :p

  66. StarWars says

    Cerita tu tak benar, ni keja2 orang tak ada tangungjawab, mereka sengaja nak burukan imej TLDM..Cerita sebenar tu, kebanjiran yang berlaku pada KD Pari berlaku semasa operasi, salah sebuah shaftnya telah tercabut, ini menyebabkan berlaku kebanjiran di dalam bilik jentera utamanya. Walaupun demikian, ia masih dapat di bawa ke jeti pulau layang2, setelah merapat di jeti, keadaan kapal ini dalam keadaan separa tenggelam. Tetapi telah berjaya diapungkan semula, dan sekarang kontrak untuk baik pulih Kapal KD Pari telah dilaksanakan..Kapal ini da tua, dah berusia 35 tahun dalam perkhidamatan TLDM..

  67. warhead says

    saya sokong apa yang saudara nyatakan…..saya berharap atm dan kementerian dapat mempercepatkan proses pemilikan NGPV dan membuat pembelian kapal perang baru. kami rakyat malaysia akan menyokong usaha murni ini. kami tak suka dengar ada kapal karam dan askar mati lemas atas keuzuran kapal perang.

  68. Duke says

    Elok la tu, tahun ni kerajaan menerusi LHDN ada extra kutipan cukai sebanyak 28billion.Boleh la topup kat mana2 yang patut.

  69. SMM says

    Salam, maaf ya mr.admin nak off topic jap. sebab kat sini ramai pengunjung nak jemputlah ke blog Pena maya…. kot-kot ramai orang kaya kat sini… boleh sama-sama menyokong sedara kita…
    sila klik sini – http://baikiminda.blogspot.com/

    err cover line, yerlah kenapa mesti di hebahkan dulu tentang cadangan pembelian? tak boleh ker beli jer terus baru habaq kat commoners? buat serabut ja bila ada dok bantah sana bantah sini…
    terima kasih mr.shah kalau tak marah la.

  70. anak waran says

    Salam,tu la orang kita ni…..kapal memang patut dah kena ganti,bila nak umum cadangan ganti je….melalak kata membazir….bila kapal masalah dia orang gelakkan…..tak reti den nak nolong….
    Senang cakap,tak yah umum nak beli….beli terus je…..bila rakyat kita nampak kelebihan dia,senyap la kut mulut dia orang….tak gitu bro semua…

  71. maha says

    ada kah itu sejenis alat pass tru the body pasang untuk umpan peluru bepandu bvr satu tali keluar gelombang radar tin umpan bvr ia pasang oleh pasawat typhoon selain itu jet saab gripe pasang jenis sama sebab aku tak faham tentang jet pass tru the body kalau betul itu sejenis alat umpan bvr. kalau betul itu bukan stalth sesiapa boleh terang kat aku tak aku tak faham

  72. mat indoor says

    kih3 saiko bro syah skit bro SR :D

    bro orait den tak boleh nak connected isap rokok dengan mengundi?apa kaitannya tu? :p

  73. kerambit75 says

    Paling best medic Kor Kesihatan Diraja (KKD) la..walaupun dri TD merasa la pengalaman bersedia bila kapal diserang…belayar…pakai action working dress…

  74. Kunta Kinte says

    Kita jangan fikirkan yg -ve je…Sbb kapal2 tua ni la GSP kita selamat…Kapal tua yg ada 40mm gun ni la yg China tak boleh masuk perairan kita….Cuba hang tinggal kat GSP 3 bulan…baru hang tau cerita…last aku tengok kapal ni ada kat jeti operasi MAWILA 2…senjata, enjin dan peralatan lain dah ditanggalkan….mungkin akan baik pulih…

  75. anak malaysia says

    kebanyakan navy europe spt italy,greece, dan portugal tgh canang utk kurangkan belanja aset military.Mereka ada consider utk jual navy fleet kpd negara ketiga.TLDM tunggu apa lagi?ganti itu boat yang guna mm38,dah usang misil pun dah tak dijual.

  76. naza says

    kapal selam? jalan sendiri? bukan ke dia perlu voice command dari tok janggut sebelum berlepas?

  77. orait says

    boleh juga digunakan utk angkut penoreh getah dan angkat ojol getah. utk elak dr khinzir hutan menyerang mereka

  78. Orait says

    Ind0g tak payah la ko post link dr “koran” ko yg sibuk masuk hal org lain. pi bagi makan kat rakyat ko tu.

  79. Orait says

    hisap rokok nie pun cam mengundi juga. hisap rokok pilihan kita dan undi kepada parti pilihan kita juga MI. hehehehe

  80. smooth craft says

    bro shah… ko ada maklumat tebaru apa dh tentang apa kes kapal kd pari tenggelam kt jeti sendiri…adus malu rasenya…

  81. naza says

    ahahahaha bro lomac. hang punya gsk memang best…. tapi bila emosi dok kat atas, problem la sikit. gua tamo buat tusyen kat sini, tapi cukup la wa cakap ada beberapa faktor yg perlu di buat yg akan mengurangkan rcs pesawat tu. bukan composit material saja. sori bro kalo wa punya eksplenesyen menjadi bahan lawak kpd you. i tau you memang terer….

  82. lomac says

    mana boleh takde logam..habis tu oil tank.missile.smart bom tu berat bertan tan nak sangkut kat mana..boleh sangkut kat plastik ke boleh tahan same macam kukuh same macam logam ke?airframe tu buat dari kayu getah ke sampai tahan lagu tu.. kalau dah sangkut mcm senjata untuk misi multi role kat bawah kepak tu sendiri akan menghilang kan ciri2 stealth tu sendiri pasti apa yang hang cakap tu return the radar echoes pasti menjelma dalam radar..silap2 kalu dh dapat detect typhoon tu pasti dia drop semua senjata tadi tu buang mcm tu je pasal dah dapat kesan(lari tak cukup tanah takut typhoon tak cukup thrust nak cabut lari dari pada missile r-77 versi anti stealth rusia) kalu mcm raptor atau jsf tu boleh lah jugak di kata kan stealth pasal semua senjata di simpan weapon bay pesawat…takdak nya betul 100 peratus stealth dan british tu sendiri tak pernah kata typhoon ni betul2 stealth..aku takut nanti ada negara jiran ambik Colonel Zoltán Dani dari serbia ni jadi penasihat macam mana nak jejak. musnah kan pesawat berciri stealth mcm typhoon hang cakap ni…apa rrr

  83. Kunta Kinte says

    Hari ni kerajaan membentangkan Bil. Perbekalan Tambahan utk 2012..RM 13.8 billion…Setelah ditolak dr pemberian kpd Kementerian tertentu ada baki lagi RM 11.2 billion…yg dikumpulkan dlm satu tabung yb dinamakan “Perkhidmatan Am Perbekalan”….
    Persoalan aku…adakah sebahagian drp RM 11.2 billion ni akan mengalir ke MINDEF?….Kalu ada la….maka nilah agakan aku…..
    1. Pemasangan persenjataan OPV Kelas Kedah
    2. Perolehan 4×4 Weststar
    3. Program SLEP KD Lekir
    4. Pembaikan KD Pari
    5. Pembayaran awal kapal Amerika tu….BUKAN HP Class…Harap2 x betul…
    6. Perolehan trak 3-5 tan TD….
    Ini agakan aku la….sape ada idea?…mai balun…..

  84. diaxminataku says

    assalammua’laikum sahabat semua ,saya ni ahli baru tapi dah lamo mengintai dari tirai kamar (sambil tersipu malu ) esey nak nengok dulu oghang lamo bogi komen ,nanti sey moncolah yo:-)

  85. taringharimau says

    wahhhh hebatnya super tucano tu…kalau ikut blog diorang tucano tu nk diletakkan kt sempadan sabah serawak…utk attack malaysia army kalau berlaku peperangan. sebenarnya kenyataan kepala staff tu hanya utk meningkatkan keyakinan rakyatnya terhadap keupayaan pertahanan udaranya…nk tunggu KFX lama lg.. TUCANO pun TUCANO lah janji rakyatnya akan terpegun lagi…silap nanti ada kenyataan SUPER TUCANO diproduksi di Indonesia. dpat TOT katakan. pastu kluar kenyataan Indonesia keluarkan super tucano guna teknologi 100% sumber Indonesia…(ayat2 ni byak benar kalau ikut blog diorang….pasal KAPAL SELAM, KFX, RX420, SIGMA dll).

    mungkin tucano tu nk lawan hawk kat sabah tu atau beli tucano sebab harganya murah berbanding super jet.atau nk berbaik dengan brazil nk beli ASTROSS mcm malaysia tp beli tucano dulu.

    kenyataan kepala media indonesia seperti tu munkin sukar bg kita nk percaya tucano sehebat hawk tp bg rakyat diorang munkin poercaya kerana pemikiran diorang selalu disajikan dengan info2 seperti seperti itu berkaitan pertahanan diorang…kita tunggu komen blogger indonesia plak mcm mana.

  86. taringharimau says

    wahhhh hebatnya super tucano tu…kalau ikut blog diorang tucano tu nk diletakkan kt sempadan sabah serawak…utk attack malaysia army kalau berlaku peperangan. sebenarnya kenyataan kepala staff tu hanya utk meningkatkan keyakinan rakyatnya terhadap keupayaan pertahanan udaranya…nk tunggu KFX lama lg.. TUCANO pun TUCANO lah janji rakyatnya akan terpegun lagi…silap nanti ada kenyataan SUPER TUCANO diproduksi di Indonesia. dpat TOT katakan. pastu kluar kenyataan Indonesia keluarkan super tucano guna teknologi 100% sumber Indonesia…(ayat2 ni byak benar kalau ikut blog diorang….pasal KAPAL SELAM, KFX, RX420, SIGMA dll).

    mungkin tucano tu nk lawan hawk kat sabah tu atau beli tucano sebab harganya murah berbanding super jet.atau nk berbaik dengan brazil nk beli ASTROSS mcm malaysia tp beli tucano dulu.

    kenyataan kepala media indonesia seperti tu munkin sukar bg kita nk percaya tucano sehebat hawk tp bg rakyat diorang munkin poercaya kerana pemikiran diorang selalu disajikan dengan info2 seperti seperti itu berkaitan pertahanan diorang…kita tunggu komen blogger indonesia plak mcm mana.

  87. Anak Sabah says

    Thanks for the valueable info, tuan admin dan Naza… Wah, bestnya korang kat KL…Leh lepak2…Nanti saya gi KL, saya roger2 ya…

  88. mat indoor says

    orang nampak UAE je sekarang bro..sukar nak tarik pelabur sekarang..

    hmmm,harap WPI ni tak jadi sekadar indah dari rupa.

  89. mat indoor says

    kih3 bagus betul idea tu..so kalau datang baabi menyerang pun tak takut :D hihihih

    bro sabah son..boleh lah kita guna ANOA memburu payau di sabah…hihiihi

  90. mat indoor says

    pedas ayat tu bagi orang seberang ^_^ kih3

    kenapa bro syah tak beli rokok bercukai?bukankah nanti duit cukai rokok tu kerajaan kita boleh beli peluru untuk memerangi orang yang ingin menyerang kita? :p

  91. maha says

    sebenarnya mereka dah latih dengan guna jet sukhoi superjet 100 sebelum kedatangan super tucano latihan itu telah berjaya takut kita dibuatnya

  92. anak malaysia says

    Progress WPI memang perlahan.
    (marina masih kosong,tiada CBD).
    WPI ni tak macam putrajaya,wilayah ni dibina hampir sepenuhnya oleh pelabur dlm dan luar .Kerajaan sekadar tukang plan saje.Ikut perancangan,2030 baru WPI melepasi Penang sbg bandar kedua Malaysia.
    Normally,utk membangun sebuah bandar baru, pelabur lebih tertarik kpd bndar universiti(ade market).Kerajaan skang dok tarik banyak univerti luar operate kat sana,soal rebut pelabur singapore lebih menarik tapi kita pun ada kelebihan juga.
    Infact Dorang pun melabur di Iskandar tu,agak-agak 28% share kalu tak silap.
    So on bila sudah ada potensi ‘market’ baru kerancakkan pembangunan wilayah tu akan nampak lebih jelas.
    Masa nilai hartanah masih murah,malah lagi murah dari KK,bukti progress Iskandar amat lembab.

  93. naza says

    bro maha, beza taipun dengan segala jet jet lain ialah, ia tidak dibuat dari logam. sebab itu lah british kata ianya bercirikan stealth, kerana jet itu tidak `return the radar echoes`…. cuma menyerap dan `pass tru the body`

  94. naza says

    alaaaa… kata tanak tolong kapitalis tadi… gi la kedai melayu pulak…. aseek kodai mamakkkk je :D

  95. maha says

    sebab bristish beli jet f35 jfs taknologi stealth .china dan rusia telah mendapatkan pesawat usa f117 stealth yg ditembak jatuh oleh serbian mereka telah mencipta taknologi dari f117 utk mereka.. pihak bristish pada masa minat dengan taknologi stealth jangan kita lupa pihak bristish orang pertama yg mencipta pesawat mrca atau jet pelbagai peranan jet tornado sebelum usa jika kita terlalu berharap taknologi stealth tak guna ambil contoh f117 jet tersebut hanya boleh melaku pengboman darat saja . mengikut kaji pihak russia f35 tak setaraf dengan typhoon pertempuran dogfight sekarang pihak russia telah mencipta jet stealth pak-fa t50 jika sesuai dan menpunyai daya tempur mrca dan stealth kita mungkin pada masa akan datang akan beli

  96. shahpaskal says

    US tak pakai kebolehan mereka 100 peratus lagi. Mig 29 pun handal dan pernah kalahkan F16 US tetapi itu semasa latihan, dalam peperangan sebenar di Balkan dan Iraq, Mig 29 kena kunyah macam chewing gum oleh pesawat tempur US. Tapi mungkin kerana Mig Iraq tak de kualiti dan doktrin mereka yang sangat ketinggalan zaman disebabkan terlalu rely pada ground control

  97. shahpaskal says

    Masalahnya doktrin laut kita dah berubah, kita bukan lagi Brown Water Navy. US sendiri kekurangan dan hampir ketiadaan unsur-unsur brown water navy ni, depa kekurangan FAC. Iran masih adopt konsep FAC kerana selat hormuz tu sempit, hit and run. Sesuai untuk peperangan ekonomi. FAC ni memang terbukti berjaya semasa bot bots OSA Mesir tenggelamkan kapal Israel tetapi kemudian dengan sensor peperangan elektronik yang lebih baik, penggunaan FAC tiba-tiba sudah tidak relevan. Israel kembali menguasai laut.

  98. naza says

    pergh… tup tup terus muncul je tuan purnamasari dari tempat persembunyian nya. betul bro AS…saperti kata bro shah. kehebatan sesuatu sistem terletak kepada `otak` kapal itu sendiri

  99. shahpaskal says

    Den x isap kretek…den isap rokok murah je, lari cukai, tak nak den bantu golongan kapitalis ni sedut duit den. Kang duit den tu diguna untuk beli pakai peluru, membangunkan ekonomi mereka dan kemudian dipakai untuk memerangi kita.

  100. shahpaskal says

    Hang ni Sabah, depa berdua gurau-gurau je tuu….tapi bagusnya pasal mereka power power tu dalam pengetahuan am.

    Power tak power tu bergantung pada sensor dan otak kapal yang akan memberi amaran pada persenjataan kapal. Kita sendiri tak tahu “otak” apa yang dipakai oleh Meko 100, kalau dapat tahu pun, versi apa yang mereka pakai?

  101. naza says

    tektik tu kita dah try dulu, guna skyhawak. tapi gagal kerana time tu xder musuh, lantas pesawat pun mereput sendiri, dan tak boleh guna dah. sekarang kita buat bom remote kontrol. bom tu gi sendiri kesasaran… :D

  102. anak bukit says

    ke indon nak guna doktrin kamikaze?letak bom banyak2 dalam tucano pastu langgar trus target.haha

  103. maha says

    super tacano setaraf dengan fa18ef super hornet sama pantas dan boleh lancar sam bvr aim 120c it power betul super tacano enjin kipas boleh kalah enjin jet sampai satu dunia pun tahu wa…ka…ka…..

  104. maha says

    super tucano setaraf fa18ef super hornet sebab itu indog beli lancar sam aim 120c bikit takut pasawat kita power betul super tucano enjin kipas boleh kalahkan enjin jet

  105. Anak Sabah says

    hahaha… powernyer Super Tucano yang TNI AU beli… tak tido la rakyat Malaysia ni dbuatnya…

  106. Anak Sabah says

    hahaha… ciannya Indon nyer ANOA digunakan untuk angkut sawit Malaysia (Felda d Johor, Sabah)… Power ayat, bro…

  107. maha says

    kerjasama pesta gay antara ind0g dan belarusia selepas melihat pesta gay malaysia di bom gay mati dekat malaysia orang macam ini nak kerjasama pelik betul aku

  108. Anak Sabah says

    Kalau ikut cerita kawan, meko Kedah kelas Malaysia OPV tapi bila pasang senjata, memang consider light Frigate… Tapi nak kata setanding ngan Sland Formidable, bab2 teknikal ni, baik rujuk ngan otai macam Commodore, Naza dan admin…Dorang power bab2 teknikal dan “ayat-ayat cinta” ni bro terutama “Naza dan Ameer’… Kan bro Shah kan? hehe…

  109. Ameer says

    Some may not what others do not know that’s for sure. I’m not good in history as much as you do but still I do have something I know that you don’t know :-) I know I’m just a small fish trying to swim in a tank full of sharks but hey, you gotta take risks :-) There’s nothing to be proud of what was in the past cause of it stays in the past. Pats glory days doesn’t mean we are glory right here right now :-) All I can just say is that move on forwards to create a better future, make the days much better the the past. Sorry if I just kept blabbering nonsense, mainly cause I’m hungry and sleepy hahaha :-)

  110. anak bukit says

    adakah meko kita sama spec dgn singaporean formidable class frigate?kalau sama,fuh,memang power sungguh because it was made in Malaysia!

  111. anak johor says

    Super Tucano juga adalah pesawat haliminan alias tidak dapat dideteksi radar musuh……satu Super Tucano bisa bertempur ama 18 jet tempur shukoi malaysia….hihi…

  112. anak johor says

    tak mcm tu juga lah shah….klu ko cakap 10 / 20 tahun lalu..itu aku kata betul lah…

    tapi klu sekarang ni…dah terbalik pulak aku rasa….

    p/s….hanya pandangan aku jer…terima / tak…terpulang bagi semua orang.

    cuba tengok pertumbuhan ekonomi johor vs singapura..kalau nak lebih adil..bandingkan pertumbuhan Wilayah Iskandar vs singapura…

  113. anak johor says

    cerucuk besi tu singapura tanam pada sempadan laut dia lah…
    tak masuk ke laut kita pon..

    kalau di jeti tanjung langsat tu, kapal2 minyak untuk keperluan logi TITAN tak terganggu pasal cerucuk besi tu…pasal masih jauh dari pelabuhan tanjung langsat,pasir gudang…

    p/s…tanjung langsat tu 85% sedara mara aku……hihi..

  114. anak johor says

    shah dah padam lah mat….
    biasalah,masa tulis blog ni ,dia hisap rokor gudang garam seludup..i…

    tu yg macam kena mapiau jer….hihi

  115. anak johor says

    ANOA diperbuat dari bahan terkuat didunia..= faberglass…hihihi..
    kalau letupkan nuklear disebelah ANOA pun,mesti tak meninggalkan kesan..paling teruk pon cuma calar saja…hihi..

  116. shahpaskal says

    CIC tu dah delete, gambar MCR tu yang hang tersalah baca sebagai CIC.

    Hang ni sardin, den baru nak gempak kan dia orang, habis x jadi nak gempar, ia tahu bilik tu wardroom….hang ni cuti ke belayar ni? Plan lah utk LIMA tahun depan, den mungkin join kawan2. Malas nak poi bawah off, penat.

  117. mat indoor says

    saya tak pakai prepaid bro syah,saya pakai line Telekom Malaysia..sebulan 60 hengget…bro syah memandai buat cerita.. :D

    kalau macam tu gayanya bro syah syarikat2 telekomunikasi dekat malaysia ni pakai cara macam bro syah duk pakai tu?gamaknya tak ada sekor pun nak pakai anset…xD tango-tango menari tangoo bom bom cha cha…gilo ler semua pelanggan jadinya :D hahaha

  118. Orait says

    mattongong tu jer banga2kan. dia tu Malonharusekolah, Superhoax, Astria dan Hang Nadim. org yg sama

  119. senjata says

    aku pun tak suka anoa jika lihat dekat2 di dsa 2012 dahlah armor lipis,cermen lipis dan air cord tak ada aku lebih suka kerajaan beli yg ori dari perancis renault vab 6×6 ng armor tebal ,cermen tebal dan air cond

  120. mat indoor says

    Kepada Bro ExCdO(menonjol lah kamu)…

    hasil penulisan bro(saya cilok dan copy-paste kat blog misticfiles) dah mendapat respons admin blog berkenaan iaitu cik srikandi..

    ini respons cik srikandi kepada penulisan bro..(bukan senang oo cik sri nak respons kalau tak menarik perhatian dia untuk diulas)

    Salam,

    Saya tersenyum kecil bila baca tulisan ****.Tidak dinafikan intelligen dalam ATM tahu banyak perkara tentang subjek ini.Tapi mereka juga tidak tahu beberapa maklumat yang saya ada.

    Contohnya ‘route’ yang dilalui oleh para sami Nepal dalam kitab kuno Nepal dalam caption perjalanan ke ‘Srivijayapura’ ada menunjukkan city-states purba suku Melayu Tua di tengah pedalaman macam kota Inca dan Maya.

    Kalau tak silap saya,brader laman web tu ada bau bacang dengan intelligen tapi tak sampai tahap psy-ops.

    Mereka tahu perkara ini melalui kaedah risik dan kelebihan akses sebagai intelligen.Saya tahu perkara ini dari petunjuk-petunjuk dalam manuskrip purba Pali,Khmer dan Melayu Kuno.

    Jika saya direkrut menjadi anggota ATM,saya mungkin akan jadi seperti Lara Croft!

    Namun saya tidak gemar kerjaya sebagai askar….

    ;)

    ~Srikandi
    historian forever…
    June 13, 2012 2:59 AM

  121. maha says

    aku pun tak suka anoa jika lihat dekat2 di dsa 2012 dahlah armor lipis,cermen lipis dan air cord tak ada aku lebih suka kerajaan beli yg ori dari perancis renault vab 6×6 ng armor tebal ,cermen tebal dan air cond ada memalukan indonesia betul

  122. says

    assalamualaikum…

    bro shah…sy nk buat sikit pembetulan buleh x….

    1.tempat lepak pegawai2 yg ditulis war room itu sebenarnya wardroom….kire kalau askar darat mcm mess room laa…tempat lepak2 makan2 sembang2…

    2.gambar yg ade bilik aircon bukan CIC….tapi MCR – bukan my chemical romance tapi machinery control room….atau dlm bahasa pasarnya engine control room….kenapa sy cakap cmtu…sbb kite punya CIC rase2 xde current dan volt meter yg diguna utk monitor engine dan generator punya output…engine telegraph utk kontrol main engine punya speed….then ade laa nampak mcm segerombolan alarm2 yg berkaitan dgn kejuruteraan….

    tu je la abang shah weh….jgn marah yaaa…

    sekian saya yang berusaha menyampaikan…

  123. Kunta Kinte says

    Ko orang ingat lg tak tulisan Shah “Status Perolehan Anoa” cerita terbaru ianya telah dikatakan batal (Sum.Tak Rasmi)…Perolehan 6×6 baru utk penugasan PBB akan didapatkan dr sebuah negara eropah barat…Selain itu Mindef jg berminat dgn trak kargo Iveco yg akan digandingkan dgn trak Handalan II….Hari ni aku jumpa pick-up 4×4 yg dikeluarkan Weststar….Ok je aku tengok…depan mcm Isuzu, belakang sama spt ruang kargo Land Rover 110..ada sedikit perbezaan camo kenderaan….

  124. maha says

    skyhawk dari us dan hawk dari uk…hawk dari firma bae system aku tak tahu pun super tucano pun setaraf hawk sebab hawk dan skyhawk guna injen jet. .super tucano injen kipas aku hendak tanya jet dengan kipas mana lagi pantas

  125. MatMongol says

    Alamak, Remaja Malaysia Sudah Hobi Judi Online

    Oleh: Billy A. Banggawan
    Teknologi – Selasa, 12 Juni 2012 | 12:44 WIB
    Petaling Jaya – Para pejudi di Malaysia kini smakin muda dan menggunakan teknologi internet untuk mencoba peruntungan mereka mendapat untung besar.

    Selain berjudi di casino online, para remaja yang bahkan usianya baru 13 tahun kerap memasang taruhan di sekolah untuk berbagai pertandingan bola.

    Presiden Gambler Rehab Centre Malaysia David Chiang mengatakan, para pejudi muda ini menjadi tren yang sangat mengkhawatirkan yang kebiasaan berjudi bahkan sudah menjadi kebiasaan mereka di usia 15 tahun seperti dikutip StraitsTimes.

    “Anak muda biasa berjudi di internet karena ranah ini tak diregulasi. Di dunia nyata, tak perlu ditanya lagi, mereka pasti akan dihentikan petugas jika akan masuk casino karena belum cukup umur. Karenanya, online casino menjadi gantinya,” tutupnya.[ikh]

  126. maha says

    kita tak payah hantar hawk bae system untuk menhadapi super tucano kita buang masa kita,,,,,kita hantar pesawat latihan pc-7 sudah cukup

  127. Padan Muko says

    Bro Orait,
    Sebenarnya TOT ni adalah code yg bermaksud “Tentukan Ongkosnya Terjamin” ini kod nak mintak rasuah. Tu pasal beli sebijik pun nak TOT.
    Indon punya dealing mana pernah bersih.

  128. maha says

    dulu pulau bali ada pestar gay kami hantar nor din mat top bom pasta gay ind0g cuba kamu bagi tahu kami dekat mana pesta gay dan kamu tak kira tempat kami atau tempat ind0g akan kami bom mereka itu… perkara gay itu lannat allah

  129. shahpaskal says

    zaman sekarang banyak pesta gay, undilah saya untuk menjadi Presiden Pertama negara kesatuan Indonesia dan Malaysia. Pusat atau ibunegaranya adalah di Pulau Redang.

  130. shahpaskal says

    a lot of …..(static) interference, must establish radio contact …… (static), enemy jammer at zero bearing …..(static), go to higher ground…..sera, tango alfa 456,
    sera tango alfa 456 …. (static), klik…nombor yang anda dail tiada dalam perkhidmatan (suara operator perempuan yang seksi),

    Moralnya Mat Indoor, selalulah reload prepaid anda supaya anda tidak terputus hubungan hehe

  131. shahpaskal says

    Betul tu Anak Malaysia, Singapore pandai curi customer…Malaysia teruk promote Wilayah Iskandar kat Middle East, Singapore sudah curi customer, last last Wilayah Iskandar megah pada pembelian hartanah mcm rumah…je,

  132. maha says

    sekarang hellfire ada dua jenis versi hellfire dari us dan versi baru brimstone dari eu yg mana sesuai pasang dekat bot cb90.. aku rasa pasti brimstone sebab jika kita akan beli typhoon yg boleh pasang brimstone untuk kita jimatkan kos

  133. maha says

    aku setuju.. bot cb90 kita hanya pasang rcws lemur 50cal sepatutnya kita pasang peluru berpandu atgm dan manpas untuk kapal dan helikopter kita lihat iran bot mereka pasang system rocket mlrs dan rcws

  134. anak malaysia says

    Krisis selat tebrau ni bukan je singapore,malaysia pun sama.
    Dekat JB tu,selagi ada gap sempadan dorang akan terus korek pasir,menyempitkan lagi selat tebrau.Tak lama lagi selat tu akan ‘mati’,pusat komersial dan rekreasi akan dibangunkan,menghubungkan JB dan singapore.
    Nilai hartanah akan melambung,orang melayu tok payah risau sultan johor tinggal di JB.Jangan dok mimpi selat tu akan dibuka,bnyak org luar tanam duit di singapore,kalau dibuka mereka sama akan rugi.

  135. caspian says

    na tnye…
    bt0l ke singap0re ade tanam/ltak sjenis cerucuk kat smpadan la0t singap0re-JOHOR??
    sbb cegu sk0lah saye ade crite psl bnde ny…dye ckp bnde tu dpt smpit kn lg selat j0h0r n dpt mghalang ckit2 kpal k0ntena utk ms0k n brlabuh kat p0rt j0h0r n tg lgsat time air sur0t..sbb bnde tu b0le wat kpal brgesel n mgkin kpal akn b0c0r…

  136. The _killer says

    Malang Kepala Staf TNI AU (KASAU) Marsekal Imam Safaat menilai pesawat Super Tucano setara dengan pesawat tempur Hawk buatan Amerika Serikat, yang menggunakan mesin jet

    Hal ini disampaikan Safaat usai meninjau kesiapan skadron 21 Pangkalan TNI AU Abdulrachman Saleh menyambut kedatangan pesawat buatan Brazil itu, Selasa (12/6/2012).

    Menurut dia, Super Tucano, adalah pesawat tempur canggih, dengan penggerak propeler atau baling-baling di moncongnya. Ia menambahkan, bukan hanya Indonesia yang menggunakan pesawat ini.

    Namun, Amerika Serikat, juga telah memanfaatkannya sebagai salah satu kekuatan udaranya. Saat menjalankan misi pertempuran di Afganistan. “Amerika juga pernah gunakan pesawat ini,” imbuh Safaat.

    Kekuatan baru pesawat tempur Super Tucano ini, lanjut dia, akan mengisi kekosongan Skadron Udara 21. Pasca lima tahun sejak pesawat OV-10 Bronco digrounded, akibat sudah berulang kali mengalami kecelakaan.

    Safaat membeberkan, sebanyak 16 unit pesawat Super Tucano mengisi kekuatan Skadron Udara 21.

    Pesawat itu didatangkan secara bertahap dari Brazil mulai akhir Agustus ini. “Ada empat tahap, setiap tahapan empat unit pesawat,” terangnya.

    Sementara kebutuhan awak pesawat ini, akan diisi oleh sebagia kekuatan lama di Skadron Udara 21, serta tambahan penerbang baru dari luar Skadron Udara 21.

    Sementara Komandan Lanud Abdulrachman Saleh Malang, Marsekal Pertama (Marsma) TNI, Gutomo, mengatakan, persiapan sudah dilakukan menyambut hadirnya pesawat tempur baru ini. Baik fisik, berupa hanggar, dan tempat fasilitas penunjang lainnya. Selain itu juga disiapkan para personil, yang nantinya menjalani pelatihan di Brazil.

    “Pengiriman personil dilaksanakan secara bertahap. Jumlahnya akan bertambah, sesuai kebutuhan,” ujarnya.

  137. The _killer says

    Malang Kepala Staf TNI AU (KASAU) Marsekal Imam Safaat menilai pesawat Super Tucano setara dengan pesawat tempur Hawk buatan Amerika Serikat, yang menggunakan mesin jet.

    Hal ini disampaikan Safaat usai meninjau kesiapan skadron 21 Pangkalan TNI AU Abdulrachman Saleh menyambut kedatangan pesawat buatan Brazil itu, Selasa (12/6/2012).

    Menurut dia, Super Tucano, adalah pesawat tempur canggih, dengan penggerak propeler atau baling-baling di moncongnya. Ia menambahkan, bukan hanya Indonesia yang menggunakan pesawat ini.

    Namun, Amerika Serikat, juga telah memanfaatkannya sebagai salah satu kekuatan udaranya. Saat menjalankan misi pertempuran di Afganistan. “Amerika juga pernah gunakan pesawat ini,” imbuh Safaat.

    Kekuatan baru pesawat tempur Super Tucano ini, lanjut dia, akan mengisi kekosongan Skadron Udara 21. Pasca lima tahun sejak pesawat OV-10 Bronco digrounded, akibat sudah berulang kali mengalami kecelakaan.

    Safaat membeberkan, sebanyak 16 unit pesawat Super Tucano mengisi kekuatan Skadron Udara 21.

    Pesawat itu didatangkan secara bertahap dari Brazil mulai akhir Agustus ini. “Ada empat tahap, setiap tahapan empat unit pesawat,” terangnya.

    Sementara kebutuhan awak pesawat ini, akan diisi oleh sebagia kekuatan lama di Skadron Udara 21, serta tambahan penerbang baru dari luar Skadron Udara 21.

    Sementara Komandan Lanud Abdulrachman Saleh Malang, Marsekal Pertama (Marsma) TNI, Gutomo, mengatakan, persiapan sudah dilakukan menyambut hadirnya pesawat tempur baru ini. Baik fisik, berupa hanggar, dan tempat fasilitas penunjang lainnya. Selain itu juga disiapkan para personil, yang nantinya menjalani pelatihan di Brazil.

    “Pengiriman personil dilaksanakan secara bertahap. Jumlahnya akan bertambah, sesuai kebutuhan,” ujarnya.

  138. Orait says

    Malonharusekolah, Superhoax, Astria dan Hang Nadim tak perlu tukar nick kepada MatMongol. Kami disini tetap tau siapa anda. Anda adalah najis anj1ng zionis yg bergelar ind0gnkey. hentikan penyamaran bodoh anda. link tu jgn tgk gambar tapi baca kisah disebaliknya. Monggo….

  139. taringharimau says

    setuju tu mr roja,,

    dh lama tunggu CB 90 tu diupgrade mcm cb90 swedish tu..siap radar siap hellfire lg. byangkan kalau CB90 malaysia tu ada Hellfire dan SAM (jarak dekat) pas tu ada gun kaliber 30mm..buat bot peronda pesisir pantai …jimat kos tu banding kapal2 besar lain.yg besar2 tu utk jarak sedeharna dan jauh jer…

  140. taringharimau says

    jika nk tutup selat melaka xsesuai pakai astross. memang lah astross tu boleh lancarkan roket dlm jumlah yg byak sekaligus tp ketepatannya tu xsetepat peluru berpandu. jika kita dptkan aset peluru berpandu anti kapal jenis pesisir pantai mcm iran buat tu lg baik. letakkan peluru tu di sepanjang pesisir pantai kita. tembak sasaran hanya 1 peluru 1 kapal lg baik….

  141. taringharimau says

    setuju tu suka sgt kalau CB90 ni ditambah….tp kena letak misil hellfire mcm swedish tu…kapal ni kecil jer laju plak. boleh bawak army lg..utk operasi khas…masalah enjin yg xfunction tu..masalah biasa jer….kalau betul2 kotmitmen hantar lah jututeknik atm tu kat factory kapal tu…kapal gowind dh nk start xkan bot kecil tu xboleh selesai masalah plak…xpun buat kerjasama keluarkan dlm negara…xlah mahal sgat tu CB 90 tu…tp biarlah special edition bukan basic edition.

  142. taringharimau says

    utk pertahanan persisiran pantai elok lah negara kita menambah aset kapal pembinasa laju bersaiz kecil tetapi mempunyai kelajuan 30-40knot.kapal pembinasa laju bersaiz kecil ni perlulah mempunyai peluru berpandu utk anti pesawat dan anti kapal jarak dekat dan sederhana.

  143. taringharimau says

    mr the_killer

    apa pendapat awk ttg kapal selam mini…tp daya tempurnya tinggi…ia sesuai utk lautan cetek…buat masa ni russia, korea selatan, korea utara dan iran adalah pengguna dan pengeluar kapal selam model ni…murah tp berbisa…sesuai utk pertempuran jarak dekat dan masa pendek…sesuai juga utk bawak GGK kita ke lokasi musuh…

  144. taringharimau says

    sy setuju ngn sabahan tu…mintak kerajaan tambah lg kapal selam.dua biji jer mana cukup…buat masa terdekat ni beli 2 lg ke…buat pangkalan kt kuantan pahang…utk cover laut china selatan tu…pastu tambah 2 lg kt lumut…utk kapal selam baru tu beli lah kt russia plak…beli kapal selam kelas kilo ke..

  145. Orait says

    Bro Commodore,
    saya pun tak paham apa ke jenis Perusak Kawal Rudal kapal yg mereka beli. kalau ikut perjanjian nak bina kapal frigate ikut kepada sigma 10514. setakat beli sebiji nak dpt blue print dan TOT pastu nak banding2kan kapal formidable klass milik singapore atau meko milik malaysia memang payah la cam cakap dgn burung kakak tua. dia org nie kuar statement tak guna fakta main lepas cakap jer. dia ingat benda2 camtu free dan boleh dpt kalau dah beli 1. memang lah kapal selam korea biaya nak buat murah tp adakah ia mengikut kepada kehendak dan keperluan doktrin negara pembeli atau sekadar hanya nak miliki kapal selam. bak kata mereka spt yg diwar2kan oleh mereka2 semua. kalau mereka beli alasutita mesti ada TOT sekali jika tidak lupakan tp tak tau apa yg mereka TOT kan tu. macam pak kaduk. menang sorak kampung tergadai. dia org tak dpt terima kenyataan kita mendahului mereka dalam bidang perkapalan hingga timbul cerita pekerja2 pembinaan kapal untuk mebina kapal milik TLDM tu semua org mereka yg di “curi” dr PT – PT mereka. kalau dah jenis iri hati dan dengki camnie lah.

  146. Anak Sabah says

    Salam anak johor,

    Power siot, tahu “rahsia sulit” Scorpene… Tapi korang pandai, tak dedah apa dia “benda sulit” tu d sini… Sbb tu, kapal selam Scorpene tu “senjata strategik” ATM…Hehe…

    Apa pun, syabas…Cukup la tu…Kang “PANAS” lak dua2 negara “JIRAN” tu…

  147. Commodore says

    Aku tak setuju kalau TLDM nak ambik OHP frigate ex-US Navy.
    Kalau betul2 perlukan elok lagi ambik Maestrale class ex-Italian Navy. Ekonomi Itali tengah nazak ni eloklah kita borong frigate ni sbb system dia hampir sama ngan Laksamana class corvette yg sedang kita guna (Asphide/Otomat)

  148. naza says

    tok betara guru nak bertukar angin rupanya.
    mai la makan angin ngan kami kat tempat baru. tempat sunyi, cantik, xde burung burung yg marah. yang lain lain pelancong pung pun jenis cool aje…. nak tak? :)

  149. Commodore says

    Saja bertukar angin, jadi silent reader pulak sesekali.
    Idea pun takde kadang tak tahu apa nak cakap!

  150. Ameer says

    Sorry that I can’t online due to crappy internet connection and ‘KLCC’ height assignment :-) Especially to Naza hehehe, yes I miss you so much :-D Anyway I’ll be getting back on my feet once my laptop arrived (now using friend’s laptop) :-) Whew, my head really messed up right now.

  151. naza says

    amboiii.. lama tak nampak tok betara guru….. rajin sunggoh betapa…. dah dapat geliga hikmat? :)

  152. naza says

    bro minaga, itu je tg terbaik yg ada setakat ni. serangan dari puluhan incoming roket tu experimen dorang untuk mencari kelemahan sistem mereka. jawapan kepada masalah itu… gandakan jumlah phalanx. sebab tu us navy letak benda tu atas kapal. jarak tembakan 3 batu kira ok lah jugak. dan… kita serupaaaa, kita serupaaaa :D (menatang tu)

  153. naza says

    bro minaga, tu tak tengok lagi pilot kita landing kat long pasia. pilot mat saleh mengucap panjang ooo….

  154. Commodore says

    Bro, namanya je dah gempak (PKR-Perusak Kawal Rudal)
    Kalau ikutkan Perusak tu maknanya Destroyer maka pkr ni Guided Missile Destroyer (DDG) tapi berat 2,000 + ton aje!
    Biasanya DDG 7,000 keatas.
    Ataupun perusak tu Frigate & Pemusnah tu Destroyer? aku pun tak pasti, harap dapat jelaskan.
    Tapi kalau setakat beli sebijik je betul lah cakap kau tu bro bukan senang nak dapat TOT, lain la kalau beli 6 bijik mcm Gowind tu.
    Dulu kita beli blueprint Meko diaorg sebok ketawakan kita, Ha, sekarang baru tahu teknoloji tu bukannya senang dan murah nak dapat!

  155. anak waran says

    Salam,Saya SANGAT setuju….
    Apa yang ATM nak beli tentunya ia adalah keperluan,macam kita la,nak belis sesuatu tentunya dah fikir banyak kali,berbaloi dengan duit…..
    Yang penting,beli dengan telus dan mulus,mudahan niat nak pertahan negara dengan alat yang sesuai diberkati…..

  156. minaga says

    menurut kawan2 rohingya den, dulu negeri arakan ni diperintah oleh raja2 rohingya, malangnya raja dia yang terakhir telah menjual negaranya pada si kafir budha burma dan dia pun cabut lari ke luar negara dengan duit dan para geng2nya, tinggallah rakyatnya utk diperdajalkan sampai la ke hari ini, moralnya pemimpin mestilah alim dan tidak cinta dunia,…. harap2 benda seperti itu tidak akan terjadi pada negara malaysia yg kita cintai ini..

  157. maha says

    aku setuju penting jangan kita sama dengan parti kencing rakyat.. dulu pkr cakap barzil beli helikopter ec752 dengan murah tapi dia berapa 30 biji helikopter..kita baru 12 biji nak mintak murah itu kerja pkr .. aku perniagaan pun tak bagi murah dah 12 biji sama harga orang 30biji kena baling baru tahu pkr .dan jangan sama kita pkr

  158. maha says

    hantar anwar itu israel habis cerita dan hantar a.samat said itu ke singaypork dia itu dulu rakyat singaypork selapas itu mengaku rakyat malaysia tak kebodonya

  159. Orait says

    ” DPR RI kecewa dengan detail kontrak yang dibuat pemerintah, dalam hal ini Kemenhan.
    Ternyata rincian detail kontrak yang dilakukan pemerintah banyak dipertanyakan. Kapal itu sekarang dipastikan akan dibangun di galangan kapal Belanda, dan dari nilai kontrak seharga 220 juta USD, Indonesia (PT PAL) hanya mendapat pekerjaan sebesar 7 juta USD saja (kurang dari 3%), sementara untuk TOT (transfer of technology) Indonesia malah harus membayar lagi sebesar 1,5 juta USD, belum lagi harus membayar untuk sistem senjata dan pelurunya,” ujar Tubagus kepada VIVAnews, Rabu 6 Juni 2012.

  160. maha says

    itu sampah russia kami tak beli sampah itu.. yang aku tahu singgaypork beli sampah germen tank leopard zaman perang dingin

  161. minaga says

    member bgtau ada pilot sasau kita (mig29n) yg terbang bwh jambatan p pinang, abih terkejut orang kat jambatan tu, just imagine the precision yg perlu diambik kira utk buat tindakan mengarut tu, anyway salute to the sasau joki

  162. maha says

    masalah hanya pada radar aje ada terima golombang atau tidak itu aje kita ada engineer kita bukan bodoh terima code radar pekara ini selesai

  163. maha says

    teori irom dome tak boleh pakai hamas lancankan rocket 5 grad 3 kena sasaran dua dipintas irom domo itu belum hezbollah 100 grad dalam masa 5 saat kawasan sama apa belaku sebab itu singgaypork tak beli irom dome harga mahal. ia singgaypork beli misseli land to air yahudi misseli barak dan mlrs himars untuk atasi mlrs astros dan jet kita kalau kita buat grad boleh ia taknologi tahun 60an beli harga murah

  164. minaga says

    tp cik naza, phalanx punya effective coverage tak berapa jauh rasanya, dan utk menangkis puluhan incoming roket mlrs yg tersangat laju adalah tidak 100% efektif, maknanya pasti ada yang terlepas, macamana dgn sistem payung yg lain yg buleh disable mlrs punya capabilities selain sabotaj? mohon pencerahan cik naza, btw gambaq katun kt sebelah tu lebih kurang aje shapenya antara cik naza dan saya

  165. naza says

    secara teorinya, memang iron dome tu guna untuk tepis incoming missile. tapi yg lebeh berkesan untuk menepis objek sekecil rpg ialah phalanx. yg berada diatas semua kapal us. dan ianya fully automatic (dipanggil juga R2 D2) :)

  166. AlphaSierra says

    kalau ada AIP, panjang dia 70m (Navyrecognition.com), kite punye xde AIP tapi lagi panjang and tambah berat beberapa ton…

    kan bro Shah dh komen yang AIP tu x perlu untuk kita and of course AIP tu hrga dia mahal beb…bile ada solution yg lagi senang & jauh lebih murah, buat apa nak pakai AIP lagi ye tak hehehehehehe…bro Shahpaskal bole teka apa yang saya maksudkan tak? :)

  167. minaga says

    menurut israel, kemampuan sistem pertahanan iron dome dia (sama dgn jiran selatan) mampu defeats any missiles yg masuk dlm air space dia? mohon pencerahan fakta atau auta, btw aku rasa kita patut ada byk astross mlrs utk counter menatang sistem ni termasuk missiles tipu utk triger diorg punya defend sistem,

    then baru kita lanyak dgn missiles yg betul2, mcm depa pernah tipu sys bateri sam syria dulu, first antar fighter squardon, then abis kena sapu dgn bateri sam syria, pastu antar rc jet dlm qty yg byk, abis rc fighter kena hantam dgn sam, rc fighter tu murah aje, lingkup pun takpe, sam tu mahal and ada strategik value

    then baru yg betul2 fighter israel masuk, missiles sam dah kurang, reload tak sempat then syria kena hantam sampai bungkus

  168. skyfun says

    Setuju,yg penting tiada penyelewengan..rakyat tidak marah kerajaan membelanjakan wang negara untuk negara…sejajar dgn perkembangan teknologi masakini…mmg kita perlukan kapal selam,pesawat awacs dan semua peralatan senjata moden..tapi dgn cara yg betul..bukan cara mengambil untung dgn cara diatas setiap pembelian….

  169. haha says

    aku setuju dahulu kita beli sampah a4-skyhawk banyak juruterbang kita mati akibat beli sampah us..sekarang masalah ekonomi di eu dan eu banyak jual sampah kat asia kita patut tolak contoh leopard dan fa 16a/b kalau mereka hadapi masalah jual yg baru. kalau eu jual yg baru ada kerja dahitu ada masalah jual kita harga mahal kuala orang asia ada masalah kita jual murah . jangan percaya janji manis mereka satu boleh upgrade lebih canggih

  170. Roja says

    Itu la pentingnya budaya maintenance dan mro diutamakan. Banyak lg kapal yhg lebih berusia dlm tldm yg masih bergerak dan menjalanai slep. Why not the CBs? Enjin water jet tu sap sap soi aja nk tukar kalau berbanding harga slep 2 biji klas kasturi.

  171. Zack says

    DPR Indonesia paling tercemar rasuah

    Oleh Saharudin Musthafa

    JAKARTA 10 Jun – Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Indonesia, sekali lagi dilihat sebagai sebuah institusi paling tercemar dengan rasuah di republik ini, menurut satu kajian oleh pertubuhan penyelidikan bebas Soegeng Sarjadi Syndicate (SSS).

    Menurut seorang daripada penyelaras kaji selidik, Muhammad Dahlan, kira-kira 62.4 peratus atau 1,367 daripada 2,192 responden mempercayai, institusi itu hanya menjadi ‘tempat’ untuk Ahli-Ahli Parlimen hidup senang.

    “Hanya sebanyak 21 peratus atau 466 responden berpendapat, Ahli-Ahli Parlimen menjalankan tugas mereka untuk mewakili rakyat,” katanya.

    Kaji selidik tersebut dijalankan di 33 wilayah antara 14 hingga 24 Mei lalu, melibatkan 54 peratus responden lelaki.

    Muhammad Dahlan berkata, DPR juga hanya dipandang sebagai sebuah lokasi untuk ahli-ahli politik berkumpul, berbanding institusi yang mewakili usul dan aspirasi rakyat.

    Pengurus SSS, Ari Nurcahyo berkata, hasil kaji selidik yang dilakukan itu mendapati DPR menduduki senarai teratas dalam skandal rasuah jika dibandingkan dengan lembaga hasil dalam negeri, polis dan parti-parti politik.

    Menurut beliau, amalan rasuah yang berleluasa di DPR juga mengurangkan rasa percaya masyarakat terhadap parti-parti politik Indonesia.

    Bagi lembaga hasil dalam negeri pula, sebanyak 21 peratus responden menyifatkan agensi itu dicemari rasuah, sementara polis berada di kedudukan ketiga.

    Ari turut berpendapat, Indonesia pada ketika ini sedang mengalami krisis pemimpin atau politikus yang bersifat negarawan.

    Pendapat beliau itu bersandarkan kepada matlamat gerakan reformasi yang sudah berusia 14 tahun, yang tidak melahirkan pemimpin berkarisma melainkan pemerintahan yang berteraskan rasuah. – UTUSAN

    Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0611&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_03.htm

  172. says

    Tengah baca post terbaru ni, keluar pula mp3 lagu Inilah Barisan Kita. Meremang bulu roma aku. Most stealth weapon. Sebab tu France & Britain sudah full operate nuklear ICBM dari kapal selam sahaja. Tiada land base launcher lagi. Apapun aku sokong ATM sepenuhnya beli/buat segala peralatan, senjata dan teknologi yang perlu. Janji tiada penyelewengan atau ketirisan. Hidup ATM! Hidup Malaysia! Sekali lagi Inilah Barisan Kita berkumandang…

  173. minami says

    F-35 tu ntk aircraft carrier je kot

    1 lg bkn mcm US nk bg downgrade, dh lama pakai baru nk jual AIM-9X, JDAM

  174. minami says

    yg ditawarkn dkt TUDM tu Tranche 3A, lg baru RAF punya…dari apa yg aku baca dkt Perajurit la

    yg psl Typhoon lwn F-16 tu mungkin sbb Typhoon masih baru, jd pilot pun belum biasa berbanding F-16 yg dh lama digunakan maka pengalaman pilot pun bnyk la, mungkin je la

  175. naza says

    bro minaga, acmi tu dulu kat siam. time f5 dulu kita ada join. tapi sekarang terpaksa la pakcik sam adakan `join excercise` untuk mencari tektik kita. depa sengaja biar f15 `kena titik` oleh cik su untuk tujuan `pencerahan`. so… kita jangan la seronok sangat… hi hi hi

  176. minaga says

    satu perkara yg aku kompius, why masa EF beroperasi kat Libya sampai kena kanibal part2, spare part tak ade ke, then yg nak juai kt malaysia tu trench apa,

    dlm satu web site (den dah lupo), masa exercise ET kena titik dgn F16 pakistan masa dogfight

    zaman la ni bvr capabilities yg penting sekali, missile bvr kita buleh dapat ka yg terbaru, source code depa bagi ka,

    dan yg terpenting radar aesa kalau confirm dapat aku percaya semua tetangga pasti kecut..

  177. minaga says

    meaning that mmg betul la f15 kena titik dgn ciksu kita, ttg acmi yg us tak mau pakai made in malaysia punya during exercise mmg betoi2 buat aku tension, abih segala ch, frequency, etc.. kita yg depa tau, yg depa punya tak nak expose, hampeh..
    by the way..congrate to our jokies.. haha

  178. Roja says

    Mk 19 yg kita dok pakai or vektor y3 dari south africa boleh combine ngan turet denel av8 tu, kembarkan ngan bushmaster 30mm, takpon tenggek aja milkor mgl tu kat rcws, mmc defence ada buat rcws r n d as displayed in dsa 2008 klu x silap. Boleh coba apply kat cb90 tu.

  179. mat indoor says

    nice kesimpulan bro..syabas dan tahniah!

    aku suka word “kumpulan pendesak kecil” tu..

    hope pihak “sasaran” memahami anspirasi “kumpulan pendesak kecil” yang aktif meneutralkan segala informasi tentang pertahanan malaysia dari mana2 anasir yang tidak baik..

    education untuk rakyat malaysia agar dapat memahami agenda pertahanan negara harus diteruskan kita yang termasuk dalam group “pendesak kecil” ni.tangungjawab kita sebagai peminat pertahanan sejati untuk mendidik rakyat malaysia. ^_^

  180. Roja says

    Kajian swiss airforce mendapati Rafale yg paling mantop di antara 3 pesawat delta wing bercanard yg berada dlm senarai pemilihan bakal mrca tudm i.e. Rafale, Gripen dan Typhoon. And Rafale dan typhoon mmg lebih baik dari SH. So, kesimpulannya, kalau nak yg terbaik buat masa ni, yg dah matured dgn sistem dan persenjataan yg terbaik, Rafale is the answer.

  181. ace says

    bukan semua. yang ditunjukkan bermaksud boleh didedahkan kepada umum.

    2. adapun kerajaan berbuat begini pada hemat pakcik adalah untuk mewujudkan kumpulan2 pendesak kecil yang mana dalam bahasa diplomatiknya ‘bersimpati dengan pihak kerajaan’.

    3. kumpulan2 pendesak kecil ini boleh jadi individu atau sebuah badan atau organisasi yang mana mereka mempunyai platform untuk bersuara dan menyampaikan atau mendesak sesuatu perkara. senang cerita berdirinya sebuah rumah bukan hanya kerana tiang seri, tetapi adalah kerana many2 supportive strong small pillars.

    4. kumpulan pendesak kecil yang dikatakan ‘bersimpati’ ini adalah kumpulan yang faham akan visi dan objektif kerajaan dalam untuk mewujudkan kerangka cabang pertahanan moden yang mapan dan mampan. pendek kata mereka boleh menjadi dinding kepada tohmahan atau sembang2x dari parlimen ke kedai kopi apabila setiap kali cadangan perolehan atau perolehan dibuat. perlu diingat kumpulan ini juga mampu menjadi hujung tombak yang runcing sekiranya kerajaan alpa, fungsi untuk mengingatkan bukan untuk menjatuhkan.

    5. intipati kumpulan2x pendesak bersimpati ini adalah bertujuan untuk menjadi antibiotik kepada virus tohmahan dan satu cara kerajaan menangani perang saraf di peringkat masyarakat. kesimpulannya negara2 di middle east jatuh bukan kerana kalah perang, tetapi kerana tiang2 kecilnya sudah patah dan tidak bersatu seperti melayu kita hari ini.

    6. melayu hari ini = dacing – bulan – mata + roket.

  182. Roja says

    Semoga berjaya mencapai hajat itu…dari circa 70-80an dulu ada shipyard kat sabah kata boleh buat submarine kalau mau. Hopefully depa boleh buat betul2 in d future.

  183. Roja says

    M2 browning .50 calibre destructive power against kapal atau bot bersaiz peronda laju maybe x begitu mengancam, walau boleh menghasilkan kerosakan. Manakala phalanx perlukan base yg agak besar. Mungkin RCWS 30mm utk AV8 tu boleh digabungkan dgn AGL 40mm utk hasil kemusnahan yg lebih efektif pada kapal musuh.

  184. MatMongol says

    indo beli 1 unit +TOT Fee apa untungnya:
    -Dengan TOT Fee Indonesia dapat rancang-bangun (pembuatan disain dan pekerjaan pembangunan) PKR-10514 maka untuk unit kedua yang akan dibeli kita sudah tidak perlu lagi membayar ToT fee-nya dan bisa langsung menjadi kontrak co-produksi atau kita membeli lisensinya (dibangun sendiri), namun itu bila kita masih ingin kapal PKR-10514.
    Dengan kemampuan rancang-bangun yang sudah dipunyai (dari hasil ToT) dan tidak mengesampingkan hak cipta dari Damen Schelde maka kita bisa merancang dan membangun sendiri kapal kedua mirip dengan PKR-10514 bahkan spec-nya dapat kita upgrade. Biayanya pasti lebih murah daripada kita membeli langsung kapal PKR-10514 dari Damen Schelde. Demikian juga untuk unit seterusnya. Tidak percaya ? Lihat pengalaman Korsel sewaktu tender pengadaan 3 kapal selam Type 209/1400 Mod : biaya produksi Korsel jauh dibawah TKMS sehingga yang punya desain kapal harus gigit jari karena kontrak gak dapat dan royalti-pun gak dapat juga.
    Kita bandingkan Singapore dan Malaysia, untuk perjanjian pembelian 6 unit Formidable class/Kedah class mereka baru bisa mendapatkan ToT dari Prancis/Jerman. Kita masih mending, beli 1 biji bisa dapat ToT

  185. skyfun says

    hebat korang nih,semua benda dlm kain TUDM/TLDM korang tau…siap boleh bagi analisis.juling biji mata dok baca dari perenggan satu sampai last…bravo,rasanya blogger pertahanan ini yg terbaik la….korang kerja apa ekk??

  186. Syah says

    aku pun rasa macam ko juga…indah khabar dari rupa je..kalau peperangan dengan Libya menjadi ukuran memang tidak adil sebab Tentera Udara Libya dan pertahanan anti udara Libya sememangnya tidak diaktifkan 100% peratus kerana memberi tumpuan kepada pemberontak dalaman. meyerang dengan keadaan orang tidak bersedia memang leh menang..guna pesawat lama pun okey……….aku rasa tak mungkin britain akan bagi teknologi sulit mereka kepada kita..ingat lagi ke ketika pembelian Hawk dulu…bukanke kita patut dapat Tornado….

  187. sabahan says

    klau mcm 2 kte bantai bedal Hamina class la….. bleh than gak kpal srang laju ni….. ade 6 buah, dh kre ok la 2…

  188. The _killer says

    kami sini tak da sapa ka berminat NGO pertahanan malaysia? harap bila lah jadinya NGO nih..tujuan sokongan pada pemodenan ATM

  189. naza says

    betul tuan… dari zaman f5 lagi mcm tu…. lg pun… itulah tujuan diadakan so called `latihan bersama`……

  190. anak malaysia says

    Malaysia akan terus guna scorpene(D-E) utk tempoh yg amat lama.
    Penambahan akan dibuat dari semasa ke semasa.
    Apa yg aku tahu, 2-3 bijik scorpene akan ditambah menjadikan 4 / 5 bijik beroperasi menjelang 2020.
    Pada tahun 2019,kita sudah mampu dan bersedia utk membina kapal selam-Zahid Hamidi
    .Haha dalam masa yg sama negara merupakan salah satu pengguna scorpene(D-E) terbesar masa tu.Besar kemungkinan,tot akan diberikan sbg offset kesetiaan malaysia terhadap scorpene.
    Xde kapal selam lain..scorpene je… utk 20-30 tahun akan datang..

  191. Roja says

    ada chan…selagi depa simpan kuku, tak tunjuk semua ketereran depa masa latihan bersama hari tu, boleh makan raptor mahal tu. US pakai F15 hari tu bukan free ja, depa kaji dan amik data flight envelope n characteristic n rcs cik su tu buat kajian macamana nak beat it next time. hopefully apa yg ciksu tudm display kat US ari tu cuma kulit jer… dari zaman f5 dulu pilot2 kita dok titik amerikano nih…depa belajaq dari kita sebenaqnya…

  192. anak johor says

    harga PKR merteka cuma RM 650 juta jer…..kalau kapal perang yg bakal TLDM beli RM1400 jita sebiji….

    singapura punya frigate pun harganya sebiji mencecah Rm 2000 juta sebiji…

    faham2 sajalah tentang teknologi yg akan dimasukakan dalam PKR mereka..teknologi hibah….hehehe

  193. anak johor says

    beratnya saja masih dibawah frigate KD JEBAT….hihihi…
    biasalah…pasti PKR mereka lebih haibat dari kapal perang sedunia…hehehe.bobotnya cuma 2400 tone..???..panjang 105 meter…??…hehehe..

  194. naza says

    ahahaha. bro AB. xpe la…. buat penglipur lara. kalo kata xterlawan, maknanya kita dah pun tewas…. :)

  195. zurina says

    betul…betul…akhirnya terlerai lar kekusutan di kepala…pengalaman yang bermakna tak semua orang dapat rasakan. Sharing is caring…hehehe

  196. Buku Lima says

    Perh best…belayaq tu…best dalam masa terdekat leh baca cerita baru..mantap bro..tiba2 je muncul citer baru..senyap dan berkesan..

  197. xXx says

    Apa2 hal pun aku sebagai warganegara Malaysia yang berdiri teguh dibelakang Yang DiPertuan Agong dan Raja2 Melayu,meyokong penuh usaha2 kerajaan dalam sebarang pembelian aset2 ketenteraan atau menaik taraf aset2 ketenteraan untuk memperkasakan ATM demi menjaga KESELAMATAN dan KEDAULATAN NEGARA!!!

  198. camo says

    mana ada bro…Indonesia beli sebuah kapal frigate SIGMA 10114 yang mereka gelar PKR (Perusak Kawal Rudal) dari damen belanda..serasa aku belum boleh tandingi kekuatan full fledge frigate formidable Singaland tu..

  199. camo says

    buat saudara dari seberang…betul ke PKR kamu sekelas Formidable Singaland?????berat bobot PKR kamu aja ngak capai berat bobot Formidable….

  200. bukitkuin says

    Harap x jadi la…apalah malaysia nk beli lagi ke frigat terpakai ni …lagi 10 tahun brape agaknya nk tanggung kos maintenance dan nak upgrade…kan senang cepatkan je meko batch 2…duit x mengalir keluar dan dapat support industri tempatan.bila keadaan dah terdesak cari la frigat terpakai ni…kalau sambung terus meko batch 2 tu dulu agak eh dah 3 buah pun belayar kat ambalat..ishhh.. apa pula komen tuan-tuan

  201. MEMORY says

    ko dgn hang nadim satu spesis ke???.maafkan gue tapi gue masih belum yakin dgn teknologi kapal selam korea selatan terutamanya dari segi sistem elektronik.jauh ketinggalan berbanding sistem buat pengeluar tradisional kapal selam.wow tk caya indonesia pon nk join singapore beli kapal mcm formiddable.share sikit linknya

  202. shahpaskal says

    cenonet je peluru Astros tu…x tepat pun, tak macam Himars…Iraq pun ada Astros tapi hasilnya semasa Perang Teluk????

  203. shahpaskal says

    masalahnya lampu blink-blink dalam cockpit tu tak menyala….cuba tgk yang dah menyala…..

  204. DMC Kemhan says

    Koreksi sedikit ttg tulisan bro Shah:
    Kapal selam RI yang sedang dikerjakan di Korsel 1 unit diharapkan selesai tahun 2015 dikerjakan oleh teknisi Korsel. Kapal selam kedua dikerjakan bersama oleh kedua negara (RI-Korsel) dengan target waktu penyelesaian tahun 2016. Kapal selam ke tiga dibangun di PT PAL Surabaya dengan teknisi Indonesia dibawah supervisi Korsel diharapkan selesai tahun 2018.
    RI juga baru saja sign kerjasama pembuatan kapal perusak kawal rudal (PKR) light fregat dengan Damen Schelde Belanda tanggal 5 Juni 2012 yang lalu. Kapal ini sekelas dengan fregat formidable milik Singapura. Thanks,-

  205. Hang Nadim says

    Koreksi sedikit ttg tulisan bro Shah:
    Kapal selam RI yang sedang dikerjakan di Korsel 1 unit diharapkan selesai tahun 2015 dikerjakan oleh teknisi Korsel. Kapal selam kedua dikerjakan bersama oleh kedua negara (RI-Korsel) dengan target waktu penyelesaian tahun 2016. Kapal selam ke tiga dibangun di PT PAL Surabaya dengan teknisi Indonesia dibawah supervisi Korsel diharapkan selesai tahun 2018.
    RI juga baru saja sign kerjasama pembuatan kapal perusak kawal rudal (PKR) light fregat dengan Damen Schelde Belanda tanggal 5 Juni 2012 yang lalu. Kapal ini sekelas dengan fregat formidable milik Singapura. Thanks,-

  206. anak johor says

    itu perkara biasa di negara AKAN bro…

    Jadi tak perlu diperdebatkan lagi….mereka lebih banyak membunuh warga sendiri dan memang telah dilatih untuk bertempur ama warga ..paling asas adalah berebut lahan + TANAH…hihihi…

  207. anak johor says

    kalau ikut saiz asal scorpene yg tiada sistem AIP adalah sepanjang 63 meter, dan scorpene yg mempunyai sistem AIP sepanjang 67 meter..

    pertambahan panjang lebih kurang 4 meter ini adalah utk meletakkan sistem AIP itu….jadi cuba lihat scorpene TLDM ni yg saiz mana…??..hihihi……

  208. Ameer says

    Are you okay Naza? ^^” I’m sorry if I ever did anything to you, I really mean it. I mean I can’t just sit around while knowing someone hates me…is there anything I could do?

  209. naza says

    memang lain dari yg lain, bro. peluru browning jadi peluru mesingan, kalau d fire dari dalam sub tu… :)

  210. anak bukit says

    ok,aku selalu confius grippen dgn rafale.
    apsal gaya bahasa ko ni macam indog?
    btw,FU anwar

  211. anak bukit says

    bro,agak-agak ada can tak cik su 30mkm kita menang lawan f-22 raptor?mana tahu us buat gila serang sini.

  212. Ameer says

    I did told everyone in my last comments on another topic :-) I’m sorry man, not enough sleep here haha. Trying to get back on my feet and start learning :-) Once again I’m sorry :-)

  213. Ameer says

    For the past few months many people hates me but I wouldn’t mind at all :-) But what I do mind is that do tell me why do you hate me so much? That is the question of everyone that hates me don’t want to answer.

  214. Ameer says

    Busy with university life, health meter almost gone to zero. Now am borrowing my friend’s laptop, finally can online for the first time :-)

  215. sabahan says

    ni dlm tempoh 20ke 25 tahun akan dtgla bro….. klau dlm jka mse 10 taon ni kte dpt tapau 4-6 bijik 2 pon dh kre ok gak…. lgy pon singapork yg kcik pon ade 6 buah….

  216. MEMORY says

    bro admin,nk tya .btl ke nanti dlm 5 tahun akan datang,scorpene akan dilengkapi sistem IP dan peluru berpandu exocet utk serangan darat.gue ade bace yg panglima TLDM kate yg scorpene akan dilengkapi sistem ip tk lama lg.ke dah ade ni.exocet tu ke dah ade sekali dgn scorpene.hehe

  217. maha says

    jet fafale dua enjin manakala jet saab gripe satu enjin anak bukit cuba buka youtube ada perbezaan jet enjin kamu jangan percaya parti kincing rakyat tak apa tentang pertahaan bikin tahu

  218. anak bukit says

    amboi,banyaknye,jgn lupa maintenance,operating cost kapal selam tersangat mahal broo..tambahan pulak kita msih kekurngan kru berpengalaman..

  219. Ameer says

    Typhoon is of course the best jet but only in its gen, you can’t compare 5 gen t a 4.5 gen. The gap is just too wide. Besides, F-35 have a lot of problem need to be repaired making it the most expensive jet in US history. I’m sure Typhoon will be upgraded to a Malaysia version if ATM wants it.

  220. anak harimau says

    lepas ni akn kuar super hornet versi malaysia… bb sllu upgrade hornet D skg lepas ni mybe akn jdi seversi ngn E/F

  221. Zack says

    US Navy hopes stealth ship answers a rising China

    Associated PressBy ERIC TALMADGE | Associated Press – Mon, Jun 4, 2012

    SINGAPORE (AP) — A super-stealthy warship that could underpin the U.S. navy’s China strategy will be able to sneak up on coastlines virtually undetected and pound targets with electromagnetic “railguns” right out of a sci-fi movie.

    But at more than $3 billion a pop, critics say the new DDG-1000 destroyer sucks away funds that could be better used to bolster a thinly stretched conventional fleet. One outspoken admiral in China has scoffed that all it would take to sink the high-tech American ship is an armada of explosive-laden fishing boats.

    With the first of the new ships set to be delivered in 2014, the stealth destroyer is being heavily promoted by the Pentagon as the most advanced destroyer in history — a silver bullet of stealth. It has been called a perfect fit for what Washington now considers the most strategically important region in the world — Asia and the Pacific.

    [Related: Spy agency wants cyber-ops studies at select colleges]

    Though it could come in handy elsewhere, like in the Gulf region, its ability to carry out missions both on the high seas and in shallows closer to shore is especially important in Asia because of the region’s many island nations and China’s long Pacific coast.

    “With its stealth, incredibly capable sonar system, strike capability and lower manning requirements — this is our future,” Adm. Jonathan Greenert, chief of naval operations, said in April after visiting the shipyard in Maine where they are being built.

    On a visit to a major regional security conference in Singapore that ended Sunday, U.S. Defense Secretary Leon Panetta said the Navy will be deploying 60 percent of its fleet worldwide to the Pacific by 2020, and though he didn’t cite the stealth destroyers he said new high-tech ships will be a big part of its shift.

    The DDG-1000 and other stealth destroyers of the Zumwalt class feature a wave-piercing hull that leaves almost no wake, electric drive propulsion and advanced sonar and missiles. They are longer and heavier than existing destroyers — but will have half the crew because of automated systems and appear to be little more than a small fishing boat on enemy radar.

    [Related: U.S. launched cyberattack from a thumb drive]

    Down the road, the ship is to be equipped with an electromagnetic railgun, which uses a magnetic field and electric current to fire a projectile at several times the speed of sound.

    But cost overruns and technical delays have left many defense experts wondering if the whole endeavor was too focused on futuristic technologies for its own good.

    They point to the problem-ridden F-22 stealth jet fighter, which was hailed as the most advanced fighter ever built but was cut short because of prohibitive costs. Its successor, the F-35 Joint Strike Fighter, has swelled up into the most expensive procurement program in Defense Department history.

    “Whether the Navy can afford to buy many DDG-1000s must be balanced against the need for over 300 surface ships to fulfill the various missions that confront it,” said Dean Cheng, a China expert with the Heritage Foundation, a conservative research institute in Washington. “Buying hyperexpensive ships hurts that ability, but buying ships that can’t do the job, or worse can’t survive in the face of the enemy, is even more irresponsible.”

    The Navy says it’s money well spent. The rise of China has been cited as the best reason for keeping the revolutionary ship afloat, although the specifics of where it will be deployed have yet to be announced. Navy officials also say the technologies developed for the ship will inevitably be used in other vessels in the decades ahead.

    But the destroyers’ $3.1 billion price tag, which is about twice the cost of the current destroyers and balloons to $7 billion each when research and development is added in, nearly sank it in Congress. Though the Navy originally wanted 32 of them, that was cut to 24, then seven.

    Now, just three are in the works.

    “Costs spiraled — surprise, surprise — and the program basically fell in on itself,” said Richard Bitzinger, a security expert at Singapore’s Nanyang Technological University. “The DDG-1000 was a nice idea for a new modernistic surface combatant, but it contained too many unproven, disruptive technologies.”

    The U.S. Defense Department is concerned that China is modernizing its navy with a near-term goal of stopping or delaying U.S. intervention in conflicts over disputed territory in the South China Sea or involving Taiwan, which China considers a renegade province.

    China is now working on building up a credible aircraft carrier capability and developing missiles and submarines that could deny American ships access to crucial sea lanes.

    The U.S. has a big advantage on the high seas, but improvements in China’s navy could make it harder for U.S. ships to fight in shallower waters, called littorals. The stealth destroyers are designed to do both. In the meantime, the Navy will begin deploying smaller Littoral Combat Ships to Singapore later this year.

    Officially, China has been quiet on the possible addition of the destroyers to Asian waters.

    But Rear Adm. Zhang Zhaozhong, an outspoken commentator affiliated with China’s National Defense University, scoffed at the hype surrounding the ship, saying that despite its high-tech design it could be overwhelmed by a swarm of fishing boats laden with explosives. If enough boats were mobilized some could get through to blow a hole in its hull, he said.

    “It would be a goner,” he said recently on state broadcaster CCTV’s military channel.

    ___

    AP writer Christopher Bodeen contributed to this report from Beijing.

    Sumber : http://news.yahoo.com/us-navy-hopes-stealth-ship-answers-rising-china-065329046.html

    kapal perang US dah guna electromagnetic “railguns” sama macam cerite Transformer 2 tuh…..

  222. Zack says

    Tentera Indonesia lepas tembakan, satu maut

    TIMIKA 8 Jun – Sekurang-kurangnya seorang individu terbunuh dan 17 lagi cedera apabila tentera Indonesia melepaskan tembakan ke arah orang awam ekoran berlakunya perbalahan yang berpunca daripada satu kemalangan jalan raya di wilayah Papua, lewat kelmarin.

    Jurucakap polis, Saud Usman Nasution berkata, kejadian itu berlaku di bandar Wamena apabila dua anggota tentera yang menaiki sebuah motosikal melanggar seorang kanak-kanak sehingga tercedera, menyebabkan penduduk tempatan berang dan menikam seorang daripada askar terbabit sehingga mati.

    “Seorang lagi askar mengalami kecederaan parah dan ekoran kejadian itu, dua trak tentera tiba di lokasi kemalangan untuk membalas dendam dengan melepaskan tembakan ke arah orang awam serta membakar berpuluh-puluh buah rumah.

    “Sebanyak 37 buah rumah dibakar oleh pihak tentera terbabit namun keadaan kembali pulih pada awal pagi semalam,” katanya. – AFP

    Sumber ; http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0608&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_11.htm

    bodoh gile askar indon nih…

  223. Roja says

    Dipetik dari defense news:

    LONDON — Beaten in one of the biggest combat jet export competitions of the decade, the Eurofighter nations have been looking urgently to use the lessons from the Typhoon aircraft’s big-ticket failure in India to improve the way future campaigns are mounted, industry executives said.One lesson that governments and companies behind the Eurofighter consortium have taken from India’s selection of the rival Dassault Aviation Rafale fighter for final negotiation is that while Typhoon is a good aircraft, the underpinning structure is “suboptimal and needs to change,” one executive said.Officials here said thinking about how to improve the Typhoon export process has been on the agenda for some time, but the Indian decision was the catalyst for rapid action, particularly as the European aircraft had also lost in Switzerland and Japan just weeks earlier.The Typhoon program is run by the Eurofighter consortium of BAE Systems, EADS and Finmeccanica for the British, German, Italian and Spanish governments.Saudi Arabia and Austria are its only two export successes to date.Douglas Barrie, the senior air analyst at the International Institute of Strategic Studies here, said the industrial management construct of Typhoon had always been suboptimal.“From the outset of the program there has been an inevitable tension between the national industries and the umbrella organization [Eurofighter],” Barrie said. “The Typhoon is fundamentally a highly capable multirole combat aircraft; however, the pace of integration of air-to-surface weapons has been slow, and this has adversely affected how the aircraft is perceived.”Initiatives aimed at bringing better focus to the technology transfer effort by the Typhoon companies — and an improved visibility across the partner nations on the pricing and associated risks of individual bids — are among the changes governments and industry are putting in place to sharpen the fast jet’s prospects in foreign competitions, a second executive said.Potential improvements go beyond the companies into the political arena to ensure that having four nations in the program is a strength and not a weakness, as some said it was in the Indian competition.“An area we are looking at is how can we make our four-nation construct work better,” a third executive said. “We want to deliver this as an advantage, which hasn’t always been the case.”One thing that won’t change is the practice of giving one of the three Eurofighter contractors the lead on export bids.Giving EADS Germany the lead for India generated some criticism in the U.K. Whether it was a good decision is a matter of debate.One executive here only half-jokingly said the Typhoon wouldn’t even have made the shortlist had the British been in charge of the bid.Brian Burridge, vice president for strategic marketing at Finmeccancia UK, said giving the companies export lead on individual campaigns is a matter of practicality, as the primes have a limited capacity to lead the bids.Speaking in his capacity as the defense sector vice president of ADS, the British aerospace and defense trade lobby organization, Burridge told reporters May 30 that running a Typhoon export campaign is “very, very labor-intensive, so they are allocated as much on a capacity basis as they are a good match [based on] diplomatic history.”Whoever takes the lead, many here believe that the biggest stumbling block for the Typhoon is its price.“Eurofighter’s company structure definitely didn’t help in creating a clear roadmap for the AESA [active electronically scanned array] radar, which was essential for the India competition, but the biggest problem for Typhoon is its price tag, which puts it in a very small and very elite market segment,” said Richard Aboulafia, air analyst at the Teal Group, Fairfax, Va.Aboulafia said the Indians downselected the two most expensive aircraft from a field of five and opted for the “maximum offsets, maximum technology transfer and maximum systems improvements, and then went with the lowest cost of the two planes.”That turned out to be the Dassault offer, and the French company continues to negotiate with the Indians in an attempt to finalize the $10 billion fighter deal.Given the history of Indian procurement, that’s not necessarily a slam dunk for the French. The Typhoon nations remain in the wings, hoping Dassault can’t deliver on its promise, possibly allowing them to submit a revised offer.Price may not have been the only issue for India, though. Firmer commitments by the British to key technology updates like the AESA radar would also have helped, according to Burridge.“What would have made a difference would have been a U.K.-defined development path for the aircraft,” he said. “In other words, E-Scan [AESA] radar on contract, into series production, and the weapons system integrated on an earlier time scale, particularly Meteor [beyond-visual-range, air-to-air missile].“It’s about intent, because as an ex-commander in chief of an air force, I look at what my potential suppliers are doing, and that’s how I draw my conclusion about the capability of the aircraft I’m going to get,” Burridge said.The retired U.K. Royal Air Force air chief marshal said a number of countries will make the same deductions as India.Britain committed to Typhoon development spending in its recent 10-year equipment plans announcement, holding out the expectation that capability upgrades will go ahead at some stage.A U.K. MoD spokesman said that PR12, the 10-year plan, confirmed the intent to further develop Typhoon’s multirole capability, but he left open the question of timing.“Final decisions will be taken when required and not before,” he said. “The integration of Paveway IV [precision guided bomb] is currently underway, and we are working with the other Typhoon partner nations towards an agreement on Meteor. The integration of AESA radar continues to be assessed by the MoD.”“I’m never comfortable until I have a contract, but I think the light bulb is coming on,” Burridge said.Things look like they are moving on the radar front. Progress on the radar effort, led by Finmeccanica subsidiary Selex Galileo, is expected within weeks.Eurofighter and NETMA, the four governments’ joint management agency, are in the final stages of agreeing on a formal request for proposals from the nations to industry to target an in-service date to meet potential export customers’ requirements in 2015.Malaysia, Oman, the United Arab Emirates and a top-up order from Saudi Arabia are among the exports being pursued by Eurofighter across the Middle East and Asia.Typhoon is also a bidder in South Korea — virtually a lost cause against Lockheed Martin and Boeing, which both offer a potentially winning combination of political clout and stealthy performance.“It’s down to us to make Typhoon competitive and win as many export orders as we can,” Burridge said.

  224. Roja says

    Aku pulak tengok pilot mig29 buat aksi khas dpn mata aku dgn eksyennya (saja nk bagi aku jeles, mentang2 aku bawak bas mini, dia bawak porche, keh keh keh) tp aku x jeles pon, sebaliknya aku wish dia good job, superb performance….bukan aksi high speed. Sebaliknya low speed manouvre tunggang terbalik low level static position yg mmg nampak pelik utk sebuah pesawat kepak kaku…impressive… Sbb aku teruja, pastu aku buat aksi konar baring dgn bas mini yg aku awak…hahahah.. Tapi lama dah tu…more than 10 years ago kot..

  225. Roja says

    Kita kena utamakan nilai dan budaya maintenance benda2 yg dah ada utk sinambungan operasi. Jgn pakai budaya rusia yg buat kelengkapan utk pakai buang sekali harung aja. We cant afford that. Industri mro dan sparepart kita kan dah maju…jgn sia2 kan kegunaan mereka.

  226. Black Ops says

    2004, aku pernah tgk live tudm buat latihan dogfight F18D hornet d butterworth.. latihan 1 pesawat ja…sebaik berlepas dr landasan f18 terus panjat ruang angkasa secara menegak smbil buat 6-8 pusingan tanpa henti, pastu turun menjunam sambil 6-8 berpusing lg…naik balik sambil buat gerakan2 sukar dlm dogfight dgn kelajuan tinggi..wow!.aku x taw nk kata apa….mmg hebat pilot f18 tu… dlm 15 minit gak pilot tu beraksi..
    tu baru pilot f18, belum lg pilot su30mkm…”gila xpi berani”

  227. minaga says

    bro shah. ada any info ttg exercise tudm dgn 18th Wing’s 67th Fighter Squadron (the best us fighter squaron this year), dgr kabar ada f15c yg kena titik dgn ciksu, sila komen betul ke tak

  228. Kunta Kinte says

    Bab enjin ni aku setuju juga la…sekurangnya kita ada pilihan yg termurah..yg blh wat musuh terngaga beso…bayangkan 2 biji disetiap FOB – GSP, Sandakan, Semporna dan Tawau….

  229. Roja says

    Depa x tukaq enjin baru ka? Malaysia kan ada kojpeni buat enjin waterjet ni, kasi ganti la itu enjin….sayang la beli banyak2 pastu kena cannibal pasai nk support a few jer mcm miggies…

  230. Roja says

    mmg sepatutnya depa amik doktrin swedish nih…semuanya kecik tapi berbisa… takat nak main2 kat eez tu takda masalah. Bayangkan kalau semua 24 cb90 tu ffbnw rbs15 dgn portable sam complete….

  231. dont worry...cik su dh dlm inventori, cuma kena tambah bilanannya ke full 2 skdn, x kira la 12 atau 18 pesawat per skdn. janji 2 skdn. tambah lagi dgn another 2 skdn mrca mcm rafale or taipun or gripen...cukup utk bikin potential aggressor pikir 50 kali. says

    Setelah amerika pon mengesahkan ketereran paksu dan joki2nya dlm tudm, mmg ternyata paksu adalah pilihan bijak tudm.

  232. Kunta Kinte says

    Swedish navy dah wat cam ni…jimat…dr 24 CB90H wat la dulu 4 biji cam ni..FAC tu blh bg kat MME dah..

  233. dont worry...cik su dh dlm inventori, cuma kena tambah bilanannya ke full 2 skdn, x kira la 12 atau 18 pesawat per skdn. janji 2 skdn. tambah lagi dgn another 2 skdn mrca mcm rafale or taipun or gripen...cukup utk bikin potential aggressor pikir 50 kali. says

    dont worry…cik su dh dlm inventori, cuma kena tambah bilanannya ke full 2 skdn, x kira la 12 atau 18 pesawat per skdn. janji 2 skdn. tambah lagi dgn another 2 skdn mrca mcm rafale or taipun or gripen…cukup utk bikin potential aggressor pikir 50 kali.

  234. Roja says

    Cb90 kalau depa pasang misil anti kapal mcm RBS15…pergh….mmg x senang duduk la potential aggressor…

  235. Roja says

    Menarik…perkembangan positif atm amnya… Gowin tu more like penambahan frigate sebenarnya kpd 8 biji plus 2 klas jebat yg ada. Manakala meko ikut rancangan asal 27 biji more like light frigate or corvette laut biru yg bukan lg ffbnw. Mrss 3 biji mistral suspected. Boleh bikin vtol harrier atau f35 carrier kalau perlu. And the kapal latihan….skrg 2 biji, dgr dulu depa nk up to 10 biji…another ffbnw platform yg boleh tukaq jd kapal pembinasa laju. What a plan…awesome… I like…

  236. Black Ops says

    Sape2 peminat aeroangkasa boleh masuk website http://www.airliners.net. kat website ni korang boleh download pictures semua jenis pesawat dari seluruh dunia..kualiti gmbar yg diambil oleh photographer sume tahap pro..
    Setiap pesawat pejuang Russia direka khas utk memberi “jawapan” kpd pesawat barat khasnya usa
    P/s : pesawat feveret aku F15..siap buat wallpaper kt laptop..hehe..

  237. Roja says

    Drb hicom dah ada persefahaman utk jv aew dgn saab. Development aew versi malaysia dgn kerjasama penuh saab dgn menggunakan c295 mmg amat possible. Dgn rencana tudm utk miliki sehingga 6 skdn mrca, jelas 36 typhoon x memadai, selain sukhoi sekiranya tambahan 6-18 pesawat lg yg boleh membentuk 2 skn mrca dan typhoon 2 skdn, pembelian 2 lg skdn mrc samada gripen ng atau rafale adalah possible juga.

  238. Black Ops says

    6-8 dah cukup.. waktu amam buat perisikan..
    waktu perang kapal selam x sorang2 / bergandingan dgn kapal permukaan mcm GOWIND..
    kapal selam nie kira pembunuh senyap dlm laut..boleh jalankn misi “behind enemy lines”..harga mmg mahal cos teknologi tinggi, kejuruteraan yg kompleks, elektronik, sensor, boleh membawa dn melancarkan peluru berpandu dr bawah laut..scorpene ni nmpak je kecik xpi berbisa!…
    mahal pon kene beli gak.. arini 2 bijik, 5taun akn dtg tambah lg 2 bijik..

  239. sabahan says

    xpayh gune kapal selam utk tutup selat melaka kte guna asatros je lgi jimat….. klau nk gne pon ,gne kat laut cine slatan sbb kwasan 2 laut lepas…. kte perlu lebih pertahanan udara jrak sedarhana….. buk gan patsir dh klau dpat tapau 2 dh kre ok dah….

  240. sabahan says

    12buah….. selat mlaka 4 (1 kat utara, 3 kat slatan)…. pantai timur 3…. sarawak 2(sbb bleh limk gan pantai timur… sabah 3 utk spartlay 1, ambalat 2….. settle….. pastu kte kasi tapau 36mrca, patsir gan buk…… konferm xde org brani nk menyalak kat kte…. 1 last things 2 more astros regiments…

  241. Kunta Kinte says

    Naik F-2000 ni tak best…28 knot je….
    Best lg naik CB-90H….48 knot….siap pusing statik 360 lg…

  242. Kunta Kinte says

    MEKO masih on…ada perancangan utk NGPV Batch 2….6 buah…tak lagi FFBNW…Perancangan pasang ESSM dan Exocet 40 Block 2…MEKO ni hanya blh pasang ESSM utk anti udara…dideck belakang meriam 76mm…Bila? Tanya menteri la….
    Gowind aku yakin pakai Mica dan Exocet 40 Block 3….
    Kapal MPSS on…bawah MK ATB…dah ada beberapa perjumpaan bincangkan projek ni…jenis kapal tak tau lg….mungkin bukan mini Dokdo…kos operasi tinggi….
    Kapal latihan on…Hanya pasang meriam 30 mm…tp jangan terkejut kapal ni blh dipasang dgn mudah sis missile anti udara ngan anti permukaan…

  243. windowmaker says

    typhoon… aku naik tengok dalam tak apa sangat yg hebat biasa je glass cokpit macam pesawat2 yang ada sekarang…mat saleh dari B.a.e tu promote typhoon nie aku tengok melampau sangat cakap konon nye typhoon tiada tandigan lansung pesawat depa jelah yang terbaik(biasa lah british ni cakap mana mau jatuh)jangan lah angkuh sangat cakap tu dia belum, tau lagi belum bertemu buku dgn ruas.belum bertempur reality dogfight jgn cakap besarlh. lagi pun depa ni bukan nya betul2 jujur nk jual kat kita..pasti bagi yang downgrade versi cikai punya typhoon jgn lah nak excited sangat..tertipu lh kita selamanye begitu.. tapi yg peliknya kalu dh typoon ni dah cukup bagus sangat sampai tak boleh nak lawan.pasai apa british ni sendiri pi beli jugak pesawat amerika f-35 jsf untuk royal air force depa..nampak sangat ada something2.electronic typhoon tak cukup baguih lagi kot.dan yang pelik tu negara sedarah dgn bristish mcm australia,canada,spore langsung takda minat kt typhoon ni…pasai apa…..bagi aku cik su lh the best..bigger is better

  244. Kunta Kinte says

    Aku yakin Msia ambil Typhoon ni…masalahnya dgn pesawat AEW&C yg mana ianya akan diintegrasikan?Aku rasa ini yg memeningkan kalangan perancangan perolehan RMAF…Mungkin kalu susah utk link ngan pesawat sediaada, pilihan yg terbaik ialah dapatkan 32 Gripen NG serta 3 AEW&CS….
    Ada sumber menyatakan radar Erieye dr SAAB dipilih tetapi tidak menggunakan pesawat Saab 340 atau 2000…CASA 295 akan dipilih…Sbb? Pesawat MPA yg turut dibeli akan menggunakan pesawat ini jg serta juruteknik RMAF sudah biasa dgn CN235…
    Ini pandangan peribadi la…

  245. SMM says

    artikel yang sangat menarik dan mesra…
    first time tahu heli pon ada engineer…
    keep up mr.shah..

  246. warhead says

    harap jumlah kapal selam dapat ditambah bilangannya,
    dan pembinaan kapal MEKO (26 buah kalau tak silap serta dilengkapkan dengan senjata), GOWIND (6 buah) dan mini dokdo dapat direalisasikan

  247. mistamat says

    Tq for sharing this.
    Seronok nya . What an adventure. Camne klu org biasa mcm saya nak cuba naik kapal2 yg tuan sebut? Boleh ka?

  248. Pathfinder says

    ada sesapa tau tak pasal perkembangan terkini Frigate Gowind? masih dalam pemilihan combat system lg ke??

  249. Pathfinder says

    tq bro syah..artikel yg..hiraukan segala kritikan dr org/blogger/forumer lain..sesungguhnya ilmu drpd pengalaman adalah lebih baik drpd pembacaan seperti silent reader..tambahan lg bro ada banyak kabel/kenalan dlm tentera Malaysia..

  250. The_killer says

    MENGGABUNGKAN teknologi empat negara – United Kingdom (UK), Jerman, Itali dan Sepanyol – Eurofighter Typhoon bukan hanya diperakui sebagai pesawat tempur pelbagai fungsi (MRCA) terhebat di dunia ketika ini, malah menjadikannya sebagai projek kerjasama aeroangkasa dan pertahanan terbesar Eropah.
    Ia sekali gus menjadikan pesawat berkenaan sebagai tarikan utama Hari Terbuka Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sempena sambutan ulang tahun ke 54 ketumbukan itu yang berlangsung di Pangkalan Udara Subang hujung minggu lalu, yang berjaya menarik kira-kira 45,000 pengunjung.
    Biarpun yang dipamerkan hanya replika bersaiz sebenar (FSR) pesawat itu, orang ramai sanggup beratur panjang di bawah terik matahari semata-mata mahu melihat dengan lebih dekat model pesawat berkenaan, selain merasai sendiri pengalaman berada dalam kokpit Eurofighter Typhoon.

    Pengarah Wilayah (Informasi dan Ketenteraan Udara) BAE Systems, Steve Osborne, berkata dari segi fizikalnya, Eurofighter Typhoon tidak banyak berbeza dari model pesawat tempur lain, namun jika dilihat secara terperinci, terutama dari segi spesifikasi enjin, sistem radar dan teknologi persenjataan, ia sama sekali berbeza hingga menjadikannya pesawat tempur paling digeruni ketika ini.

    Beliau menjelaskan bahan asal digunakan dalam pembuatan pesawat itu ialah gentian karbon tanpa kerangka, tidak seperti pesawat lain yang menekankan penggunaan unsur besi dalam proses pembuatannya, dengan kerangka perlu dibina terlebih dulu bagi membentuk pesawat.

    “Penggunaan gentian karbon ini memberi banyak kelebihan kepada Eurofighter Typhoon, termasuk mengurangkan berat keseluruhan pesawat berbanding penggunaan bahan binaan lain dengan saiz sama. Ini menjadikannya lebih ringan bagi melakukan misi tempur, selain memperkukuhkan struktur badan pesawat,” katanya.
    Berukuran 16 meter panjang, lima meter tinggi dan sayap sepanjang 11 meter, dengan keseluruhan berat 15,880 kilogram, Osborne berkata, pesawat itu mempunyai enjin tahan lasak, berkuasa tinggi dan dilengkapi dengan pelbagai peralatan elektronik yang memudahkannya untuk melakukan pelbagai pergerakan, terutama ketika berada dalam misi pertempuran berkelajuan tinggi.

    “Eurofighter Typhoon memenuhi keperluan untuk fungsi pertahanan, serangan dan pemintas, sekali gus menjadikannya pesawat tempur pilihan utama pelbagai negara… ia memenuhi semua kriteria dan spesifikasi diperlukan sebagai pesawat MRCA,” katanya.

    Osborne ketika mengulas lanjut, berkata pesawat itu turut boleh dianggap sebagai aset pertahanan strategik, malah pemilikannya oleh Malaysia dijangka mampu mengimbangi fungsi dan peranan dimainkan oleh TUDM sebagai benteng pertahanan udara negara, lebih-lebih lagi dengan kewujudan pelbagai ancaman baru sejak kebelakangan ini.

    “Ini didorong oleh keupayaannya untuk melaksanakan pelbagai misi sukar dalam apa juga keadaan dan cuaca, selain dibantu teknologi terkini, terutama dari segi radar dan sistem persenjataan. Ia lebih daripada sekadar pesawat tempur yang mampu melaksanakan serangan udara ke udara, udara ke darat atau udara ke laut, malah turut berfungsi sebagai pesawat pemintas.

    Ditanya pelan jangka panjang BAE Systems, beliau menjelaskan pihaknya berhasrat menjadikan Malaysia sebagai hab serantau bagi model pesawat itu yang dilihat mampu menjana pertumbuhan ekonomi negara melalui pelbagai projek pembaikan, penyelenggaraan dan baik pulih (MRO), selain pembuatan komponen Eurofighter Typhoon.

    “Dengan adanya perancangan sebegini, kita boleh mewujudkan banyak potensi kerjaya dalam industri aeroangkasa dan pertahanan untuk generasi muda di Malaysia, selain melaksanakan program perkongsian teknologi dan kepakaran yang kami miliki untuk menghasilkan produk canggih,” katanya.

    Sementara itu, Panglima TUDM, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud menjelaskan pemilikan pesawat MRCA penting mengukuhkan sistem pertahanan udara negara, sekali gus menyumbang kepada usaha pemodenan ketumbukan berkenaan.

    Malah, pemilikan pesawat sedemikian turut disifatkannya menepati keperluan tugas melindungi kedaulatan ruang udara negara, terutama dengan kewujudan pelbagai ancaman baru.

    “Ini sebahagian perancangan strategik 4 Dimensi – Angkatan Tentera Malaysia (4D – MAF), dengan memberi penumpuan khusus kepada usaha pemodenan aset pertahanan negara. Ini bertujuan memperkukuhkan sistem pertahanan secara menyeluruh, sekali gus mencerminkan komitmen kerajaan terhadap keselamatan negara,” katanya.

    Katanya, rasional di sebalik pelan peralihan pesawat berkenaan adalah seiring kemajuan teknologi pesawat tempur generasi baru, dengan kebanyakan negara di dunia memberi penumpuan kepada pemilikan pesawat MRCA, yang bukan hanya memiliki kepelbagaian fungsi, malah mampu melaksanakan pelbagai misi sukar.

    “Pemilikan pesawat sebegini penting kepada sistem pertahanan negara kerana pesawat pejuang adalah aset pertahanan `barisan pertama’ untuk menangkis serangan luar. TUDM turut menggariskan beberapa kriteria penilaian yang perlu dipenuhi selaras dengan doktrin pertahanan negara dalam perolehan pesawat berkenaan,” katanya.

    Rodzali yang berpengalaman sebagai juruterbang pesawat tempur menjelaskan pesawat MRCA yang bakal diperoleh itu dapat melaksanakan penugasan pertahanan udara dan serangan ke darat secara serentak, selain jarak jangkauan membolehkan Semenanjung, Sabah dan Sarawak dipertahankan daripada serangan musuh.

    “Pesawat tempur konvensional yang hanya menjalankan peranan khusus peperangan udara ke udara atau udara ke darat, malah memerlukan masa untuk penukaran fungsinya. Justeru, pemilikan pesawat MRCA adalah perlu dalam jumlah atau keupayaan tertentu berlandaskan analisis ancaman yang berubah mengikut perkembangan teknologi terhadap sistem serangan dan pertahanan,” katanya.

    Selain terbabit dalam konflik Libya sebelum ini, Eurofighter Typhoon akan turut digunakan oleh Tentera Udara Diraja Britain (RAF) bagi mengawal keselamatan ruang udara United Kingdom sempena Sukan Olimpik London 2012, hujung bulan depan, yang juga lanjutan dari operasi sebenar pesawat itu untuk melindungi kedaulatan ruang udara negara terbabit setiap hari.

    Jika jika cadangan pemilikan pesawat itu menjadi kenyataan, Malaysia bakal muncul sebagai negara tunggal di rantau ini menggunakan Eurofighter Typhoon, sekali gus menjadikan TUDM bukan hanya sebagai ketumbukan udara termoden, malah kuasa pertahanan udara terulung pada peringkat serantau.

  251. shahpaskal says

    wah lambat satu minit belakang The Killer, oklah den nak balik kem, perut lapar. dah 4 jam duduk kat Old Town.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>