BERITA GEMPAR : DEN SORANG JE TAHU TAPI DEN MALAS NAK BAGITAHU

1. Kepada pembaca saya di Kelantan.

2. Pihak tentera dan polis sedang mengepung satu kawasan di dalam hutan dekat Palekbang, Tumpat, Kelantan.

3. Kawasan telah dikepung sejak 2 hari lepas.

4. Bomba sedang menyedut air.

5. Satelit kaji bumi untuk membuat imbasan x tray ke kawasan terbabit dijangka akan melalui kawasan itu pada hari ini.

DEN BAGI HINT

7. Benda ni struktur bawah tanah

8. Sekarang dah jam 10.50, den tak tidur lagi…den nak tidor dulu sementara pembaca2 den kat Tumpat poi siasat

9. Jawapannya sama ada akan keluar dalam media, kalau tak keluar gak, nanti den bg tau dalam blog lah

 

 

Comments

  1. jagatmaut says

    perkara camni mungkin kta ketinggalan tp da den terbaca kat negara jiran kta telah ada perisikan cam tu….tapi pada den rsa kta x perlu nak uat cam negara jiran tu,sbb kat negara kta ni ramai pecinta2 negara yang sanggup buat pa saja utk mempertahankan tanah tumpah darah ,agama dan bangsa,

  2. jagatmaut says

    tq freeaqsa,camni la bru sedap d bca,ptut la tempat ni menjadi perhatian penjajah yg parasit,maklumat yang di beripun leh buat kwan2 kita yang berminat tentang penemuan misteri menjadi jelas……..kannnnnnn? klau da maklumat terkini tolong maklummmmm…k…

  3. halmahera says

    Ianya tentang kota purba yg tertimbus ribuan tahun. Mungkin zaman sailendra atau srivijaya.kawasan di anggarkan seluas 25 hektar

  4. AkakRosmah says

    Berita sebenar. terowong tu hanya GIMIK utk sambungan dari terowong SMART dari KL sampai ke tumpat. lepas ni rakyat kelantan boleh lah mengundi BN sebab banjir di kelantan 100% akan di sedut masuk terowong dan di hantar ke bangkok thailand..

  5. akudtgdrpantek says

    setakat tahu tapi tak blh cherita…….duduk dlm gua sorang sorang je lah…….heheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee…nampak sangat dpt cerita dr mulut jamban…..arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh bacin tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

  6. Telor separuh masak says

    Isu ini actually still running in backgr0und.
    Samada ia ditutup, disenyapkan atau dikelabukan, the thing is org dah maklum yg palekbang ‘ada sesuatu yg tersimpan’
    well n0w is up to u/us to explore, research or just ckp2 kt kdai kopi or belog/frum2 sahinggalah sampai ke masa nya yg dijanjikan, ia akn terreveal. Afterall, korg yg tahu ini akn smbg sampaikan citer ni kt anak2 or generasi2 strusnya,
    sahinggalah smpai ke ‘insan berhak’ itu.
    Proses ini sa-bnrnya sudah lama brjalan.
    Cuma laen metod pnympaianya.
    Kalau x cya, tnya sja org2 tua yg brumur pnjang, pasti ada mnympan hint2 nya.
    Bgtulah bgmana hikayat bersmbung, dr berita mnjd cerita, jd hikayat mnjd mitos dongeng dan strsnya khayalan dan fantasy.
    Siapa lah “insan yg berhak” itu…

  7. theHunter says

    uh, adakah ini ada kaitannya dengan danau tok uban kat pasir mas tu??? dikatakan di bawahnya tersimpan harta dan emas yang cukup untuk membiayai peperangan akhir zaman!!! sampaikan sultan Brunei sumbang dana bina masjid kat tasik tu.banyak misteri tu…apa kata saudara Tn Shah kupas pula pasal danau tok uban ni

  8. says

    So??? kepundekan cerite ini tergantung takde definitive answer.. same mcm cerite piramid tu membuatkan orang2 dungu sekelian termangu2 dengan harapan mereka tak jadik bodo mcm Pak Pandir. Heheheheheeeee

  9. bob Airbond says

    ntah2 tempat penyimpanan senjata kominis slpas mreka mnyerah dlu…jengjengjeng…ada udang sbalik mee???sbb pihak atm sdang mngesan dmna tmpat kominis2 ny mnyimpan senjata dorg…bnde mcm ny mmg prlu d kesan dn rampas krana smua senjata mreka masih aktif lgi..huhu

  10. Orang Haru says

    Ada bukit yang menyerupai piramid di Kelantan dan dijadikan “pedoman” oleh pelayar laut dahulu kerana bentuknya lain dari yang lain..
    ada hint dlm filem BUNOHAN@BUNOHE..hehe

  11. Orang Haru says

    Dulu semasa zaman perang siam dengan negeri2 utara semenanjung. menurut kajian phd dari Queensland Australia, mmg terdapat satu jaringan jalan untuk serangan kilat pejuang2..walaupun nisbah pejuang2 hanya 2ribu atau pun kurang mampu untuk mengalahkan pertahanan2 siam dan mampu mara sehingga ke Trang.

  12. taringharimau says

    ‘kelantan the great state’ akan muncul. sebenarnya banyak khazanah negeri misteri ini. walaupun dikatakan paling miskin di malaysia. tetapi khazanah tersimpan rapi ini menunggu anak cucunya yg “BERKHAK”. Jika diteroka sepenuhnya akan menjadi SUMBER KEKAYAAN yang menjadi rebutan.Oleh itu anak kelantan perlu menjadi KAYA supaya mampu menguasai sepenuhnya khazanah ini.

  13. jotun says

    gila bapak meriam 500meter wakakakakaka
    bodoh nak mapuh… klu 500 meter hujungnya shell tu xde ke sasaran tapi jatuh terjelepuk wakakakakaka

  14. naza says

    bro benjamin… the elders tu bukan orang scottland ke? depa panggil highlanders. kat sini depa panggil nenek kebayan :)

  15. Benjamin Fulford says

    The elders=The immortals…nenek moyang kita yang ‘panjang umur’ dan hilang tanpa kubur…

  16. pang5kundur says

    bila la pulak org Malaysia percaya yang org bunting menjadi pulau satu fakta sejarah? atau tok bomoh disumpah menjadi gunung? etc.. bahkan sebenarnya itu satu manipulasi mitos utk menarik org2 spt engko datang ke LGK. dan bestnya engko dan suku sakat engko datang juga ha ha ha..

    mujur juga org singapura yang mengguna betis tahan todak dah tak dak… kalau tidak jenuh juga la kita nak kena antar team medical ke sana..

    “So.. hendak disimpulkan disini = mane piramidnyerrr?? mane terowongnye???”

    renungkan ini.. singapura bermakna bandar singa.. em singanya mana? ada singa ka di rantau sebelah sini? tersesatkah singa itu dari Afrika ke mari?

    duk baca buku mitos dan dongengan banyak sgt sampai fakta sejarah dikatakan berevolusi dari mitos.. aduyai la mamat melayu singapura ini..

  17. faisal says

    unekspekted ni penah masuk utan malaysia tak?

    kalu nk kenai trowong ke piramid ke meh laaa… aku ingt pasti hang akan mintak ampun dn tn hj shah..

  18. Benjamin Fulford says

    Ni lah kekayaan tanah melayu melalui Artikel mat salleh Divine Cosmos

    “[DW: Keith Scott, one of Fulford’s insiders, told me he has repeatedly tried to correct Ben on this point, as the 371 trillion was only the value of one large treasure site in Malaysia. The full number is in the many thousands of trillions.]….tanah melayu mempunyai khazanah emas yang tinggi…boleh menyelamatkan dunia dari kebangkrapan dan kegagalan ekonomi dunia. Cuma masanya belum sampai…Kelak bila masanya tiba…kekayaan ini akan diagih agihkan dengan sempurna..sehingga tiada lagi orang miskin dimuka bumi ini…

    semua harta dan emas di tanah melayu ini di jaga oleh nenek moyang ‘The Elders’…dari zaman kejatuhan melaka hinggalah sekarang….kelak bila sampai masanya…cucu cucu akan merasa…bersabarlah…kekayaan milik semua bukan milik individu…

  19. jj says

    unekspekted, baik hang sambug cerita pasal raja ada meriam 500 meter..haaaa…baru nampak cerdik sikit…hahahahah

  20. says

    orang2 melayu evolve sejarah dari something yg dorang tak boleh explain into ; myth and imigination… tu psal ade cerite orang bunting mati boleh jadik pulau laa, tok bomoh kene sumpah jadik gunung laa etc. etc. = sebab mereka pemikiran dorang, serta anak cucu dorang lebih selesa dibuai dgn imiginasi dan khayalan kononnye mereka hebat walaupun cume bersandar kan dongeng mengarut zaman purba.. ditambah pulak dongeng karut zaman internet ni lagi banyak.. makin berkobar2 laa semangat puak2 ni berimiginasi.

    While… orang singapore pulak, sudah takde diantara mereka lagi berfikrian mcm orang2 yang ‘gune betis sendiri tahan todak’.. sebab kebanyakan mereka dah sedar itu perkara bodoh yang menyusahkan diri sendiri

    So.. hendak disimpulkan disini = mane piramidnyerrr?? mane terowongnye??? ade????… klu takde… get a life dude!!! heheheheeee

  21. Defcon says

    Tajuk article ni misleading la.. “DEN SORANG JE TAHU TAPI DEN MALAS NAK BAGITAHU”

    Kalau kau sorang je tahu abih yang tentera, polis duk kepung kawasan tu dan anggota bomba yang duk sedut air tu takkan tak tahu.

    Kalau nak cari publisiti murahan pun berpada-padalah….

  22. Hassan Sas says

    yg ko ni nak sakit hati kenapa? blog ko tak laku ek?

    biarla dia nak buat apa pun…kalau ko tak puas hati pegila luah kat tempat lain..menyibuk jek…dah la dlm forum org tak suka ko…cuba la bawa diri ke tempat yg org suka…biar la kalau tipu sekali pun ko takde kehebatan mcm tu kan?hahahahaha

  23. Tengku Sayeed Assallam says

    Cerita tentang terowong Palekbang bermula bila puak To Bomoh, To Mindok & To Bageh telah berusaha sekian lama untuk mengambil harta karun tetapi tidak berjaya. Oleh kerana kaedah yang dibuat menggunakan asap kemenyan dan rokok daun terlalu kuno menyebabkan makhluk halus yang menunggu tempat terowong kena batuk berdarah. Menjelmalah makhluk halus tersebut memberitahu supaya menggunakan keadah yang canggih bersesuaian dengan zaman ini. Exco yang menjadi master mind telah diberitahu dan sidang tergempar telah diadakan di Kota Darul Naim. Terowong yang dikatakan panjangnya sampai beratus km bukan sahaja menghubungi Takbai Thailand yang membolehkan rakyat negara jiran mencari makan di bumi bertuah Malaysia bahkan menghubungi Gua Musang yang kaya dengan emas dan seterusnya terowong Palekbang ini turut menembusi Temasek(Singapura) yang rahsiaya kerajaan Kelantan lebih maklum. Lembah Sireh Kota Bharu telah berubah rupa kerana laluan terowong ini juga dan Palekbang menjadi idaman untuk turut berubah oleh puak To Bomoh Harta Karun. Rakyat pedih mata dan terbatuk-batuk kena asap kemenyan

  24. shams says

    Pok Nik akan buat sidang berita tengahari nie ham 12.00pm bagi memberi penjelasan bahawa terowong tersebut hanya perigi dan persepsi bahawa terowong harta peninggalan jepun seperti yang di war war kan sebelum ini adalah karut dan perkara ini bukan konpsirasi UMNO – marhaen.

  25. ayamas says

    ala npe diorg sume x nk tnye dlu ngan jepun,,,, mybe jpun ade maklumat psl trowong ke ape ke… ape yg jepun bwat kat mesia dlu ptut kite tnye dia coz mybe dia ade info….

  26. lagunabad says

    terowong purba kat jambatan yg nak di buat di palekbang tumpat la.. benda ni da kecoh lama dah pon.. skang jer tetiba jadi hit. skang ni xleh gi dekat doh.. die org blok dah tempat tu xleh masuk..

  27. Muiz says

    Ado sore kenale abe ipar kawe dok situ…kiro rumoh dio sore jah dok kat jin tendey. meme dekak sangat jah ngan lubey terowong terr…cumo loni jah baru dok heboh pasal jupo terowong tue… ;)

  28. kucengemok says

    banyak komen2 yang bodo2,lawak2 bodo dan komen x cukup IQ….be serious la….kena panggil berok..tau melenting….

  29. wak der says

    lubang tersebut dikatakan kawasan yang telah menjadi markas tentera jepun pada suatu masa dahulu, lubang tersebut dianggarkan sudah terjadi sebelum zaman jepu, para sainstis berpendapat bahawa lubang tersebut merupakan tempat makhluk asing menyembunyikan diri. sebab itu tentera dikerahkan ke situ,.untuk menutup rahsia,. tidak mahu menimbulkan kekecohan pada rakyat malaysia,. bahawa tempat persembunyian makhluk asing telah dijumpai,.

  30. saya says

    aku pun main sudden attack jugak. add aku OBELIX 1major *bintang banyak bucu kaler silver tu. hihihi add tau

  31. pen merah says

    Adakah terdapat bahan paling berharga iaitu unabtonium. Dulu amerika penah cuba dptkn bahan tu tp gagal sbb ada askar mereka belot kpd penduduk asal kawdasn itu yg dipanggil puak navi.

  32. ambo xkesah says

    makin bnyk spekulasi makin nyusah kn lak….ambo nk gi keja pun susah….semak je tgok org ramai duk “tepek” tepi jalan…ya mmg situ ada barang purba kala….sbb situ dulu plabuhan ala entreport gitu..ambo pun pnah jumpa barang tgalan purba..tp x amik…tkot..sbb kat situ org kata “keras”….lau x kayo den….

  33. sometime's theory says

    ohmyGod! Shah! ooOoo my Godddd…(Allah)
    this one is so so OMG!!

    aku baru mndpt info yang artikel penemuan terowong Palekbang ini ada kaitan dgn artikel hang PERINDU TAK BERTEMU ???

    (whUtt????)

    naik bulu roma aku…… bulu tengkuk!
    Tak tahu nak kata apa dah apa yang bakal berlaku sedikt masa lagi!

    btw: tn Hj Shah doa apa masa kt mekah hari tu?

  34. lieutenant pencen says

    hahaha..teory berhasil..dulu aq pnh andaikan bnda ni brlaku kat johor..
    tetibo jah jd kat kg aku….
    mungkin pas ni panglima2 kne wat modul baru utk askar malaysia..
    especially KRD..
    tugasan merisik bukan sekadar kat hutan bndr ext all..
    tp mesti try jengok2 kat dlm kilang2 company asing..
    mana taw diaorang ada gali trowong mcm ni..
    mcm dlm game command & conquer tu.. bila nk perang tetiba trowong musuh muncul kat kwsn2 strategik utk konker defense areal kito..

  35. ikan budu says

    kawe gi doh, kawasan kena sealed dgn sign ‘ di larang masuk , kerja kerja keselamatan sedang dijalankan. arahan – pihak kerajaan negeri kelantan

  36. cold says

    no9 chih tu namenye..tamadun awl sriwijaya..rajanye tiap2 bulan buang jongkong emas di tasik..tasik tue ade masjid yg di biayai oleh sultan brunei.. :D

  37. says

    Salaam..

    Sebenornye…cerita cerita jumpa terowong zaman Jepun lah, jumpa ammo stockpile bunker lama lah, terowong penyeludupan lah, jumpa bahan ber radioaktiflah, itu semua hanya cover-up story sahaja. Anggota-anggota yang dikerahkan menjaga perimeter radius 1 batu itu pun tak semuanya yang tahu akan kisah sebenar.

    Anda tak perasan? kenapa sejurus selepas perkara ini berlaku, terus terusan forum forum tempatan, laman laman web utama (tak semua) disajikan live feed dan gambar gambar dari tempat kejadian. Seolah olah segera ingin memuaskan rasa ingin tahu pembaca.

    Nak dijadikan cerita.. mungkinkah ada ujian penerbangan UAV Stealth negara seberang yang menggunapakai teknologi badan kalis radar? lost contact selepas berlepas…lalu terhempas..terhempas di mana?..tidaklah diketahui..namun selepas kira-kira trajektori free will, nampaknya macam terhempas di sini…jadi ada conflict of interest di situ..

    Kenapa cover-up story? Anda pasti ada jawapannya…..

  38. skyfun says

    nak buat lawak pon jgn ler tunjuk sgt kebodohonnya…kita serius citer pasal terowong bro,bukan pasal politik…

  39. kimi says

    hasil bumi dpt kat kerajaan pusat.. kerajaan negeri hanya dpt royalti ( tu pon klau dapat)… sama cm hasil minyak..

  40. waris pejuang says

    Kana kunci “TIMING @ MASA”…. Pemilihan masa mengadakan operasi ini adalah amat tepat….. Waktu rakyat malaysia lebih tertumpu kepada PAU dan PRU 13 serta Piala AFF ….. Media kurang memberi perhatian kerana dianggap tidak “bernilai berita”…. Credit kepada “mamat” yang mengendalikan operasi ini….Lu “manyak pandai wooooooo”……..

  41. my name says

    Logik kemungkinannya:-
    -terowong oleh penyeludup brg2 nak lari cukai
    -pemberontak selatan thai
    -mungkin hanya org2 kg situ yg nak kuar masuk thai dgn mudah melawat sedara mara
    -nak kata jepun knp lak susah2 nak buat terowong sbb rasanya diorg takde masalah kuar masuk siam, diorg redah kot atas je

    tak nampak sgt keanehannya cuma boleh exploit sbg produk pelancong mcm vietnam, boleh la bg rezeki kpd penjual2 air, keropok lekor, goreng pisang kat tempat tu. Ha ha

  42. trollface says

    jgn nak berangan la,.lombong yg sedia ada pun org duk melombong cara haram,.xde inisiatif dri pihak kerajaan negri, bukan nak siasat,.duk sibuk cari salah org lain ade le,

  43. lolol says

    franke bodoh,.ko layak p baca blog hiburan je,.cam buntingNara ke..
    blah3 la ko, xyah baca benda ni sume,.lol,pui

  44. says

    dibawah kanun tanah negara 1971.. setiap harta yg dijumpai didalam tanah adalah milik kerajaan Pusat. Kerajaan negeri hanya boleh lihat sambil berdoa aje. Hahahaha.. Ini adalah salah UMNO/BN .. kekeke

  45. says

    berita dari askar yg bertugas di Palekbang…

    “Penemuan kubu/terowong bwh tanah yg luas dan panjang. Ada stor senjata tinggalan jepun disana. Didalam terowong juga ada terdapat markas PAS yg digunakan utk merangka doa kejatuhan UMNO/BN. Dijumpai juga senarai nama ahli PAS yg telah dijamin masuk syurga oleh Nik Aziz. Perkara ni amat dirahsiakan oleh PAS Pusat. Ahli2 arkeologi yg menjumpai senarai nama tersebut juga telah menulis namanya pada senarai itu dengan harapan akan ke syurga.”

  46. kotalama says

    Dr update baru diterima, sampel telah di analisa dimakmal oleh jab. Geologi. Sample berwarna coklat keemasan. Setelah dijalankan ujikaji dan dilihat melalui telescope, terdapat butir2 kecil d dlmnya dan telah disahkan sbg biji lada…

  47. takde saper says

    Mahu tanya, jika benarlah ada emas atau harta peninggalan jepun, ia akan jd milik kerajaan negeri kan? Kjaaan pusat takde hak sbb x silap tanah2 ni milik kjaan negeri?

  48. pemerhati says

    mmg ler dah lama ada..tp lg la bgs terus dr kerajaan negeri. bukan dah pecah tanah + mintak sumbangan ikhlas ke? bila nak start nya?

  49. Freeaqsa says

    FLOW PENEMUAN TEROWONG PALEKBANG: EPISOD 1

    Bermula dengan aduan oleh kontraktor yang membina jambatan baru di depan Tesco KB.
    “Kenapa tak siap2 jambatan ini?
    Ada tiang yang ‘bermasalah’…..

    Tidak jauh dari situ ada kapal korek yang menyedut pasir di Sungai Kelantan. … mereka menemui sesuatu.
    Sesuatu yang pernah diceritakan oleh orang tua tetapi tidak dipedulikan hinggalah 3 hari lalu, tiba2 kawasan itu dikepung oleh tentera. …..

    Ada 2 bahagian:

    – zaman purba
    – zaman moden

    telah banyak kali berlaku kejadian di mana mangsa lemas di sungai seoleh2 ghaib dan mayatnya timbul di tempat lain. Jika anda tanya orang Kelantan, mereka mesti pernah mendengar. seolah-oleh ada terowong dalam sungai tersebut. Tetapi orang kampung cuma cakap: antu air kot atau penunggu. Ini bukan jawapan yang kita nak dengar.

    FLOW PENEMUAN TEROWONG PALEKBANG: EPISOD 2

    1) Palekbang merupakan suatu lokasi di Tumpat tetapi bertentangan dengan Bandar Kota Bharu. Dipisahkan oleh Sungai Kelantan. Di sinilah terletaknya Kg Laut, famous dengan Masjid Kg Laut yang dibina oleh Wali Songo (Wali 9).

    2) Telah dijumpai pintu masuk ke ‘ruang bawah tanah’yang luas. Lokasi di belakang Balai Polis Palekbang.

    3) Cerita orang tua-tua ada menyatakan terowong ini amat panjang. Pihak penjajah British tahu mengenai terowong ini namun tiada apa2 tindakan.

    4) Tentera Jepun yang datang sebagai spy telah mendapat tahu mengenai terowong ini. Mereka menggunakannnya sebelum Perang Dunia II.

    5) Orang Jepun pada masa itu agak ramai di Tumpat kerana orang Jepun mengusahakan lombong bijih besi di TEMANGAN. Bijih ini dieksport ke JEPUN melalui pelabuhan di PANTAI SRI 7. Sebenarnya ini merupakan sebahagian daripada pengintipan Jepun sebelum Perang Dunia II.

    6) Kita dikhabarkan bahawa EMAS dan PERALATAN PERANG telah dijumpai di lokasi tersebut.

    7) Apa yang manarik berkenaan EMAS tersebut, ada pihak syak bahawa askar Jepun telah menemui kota purba di hulu Kelantan. Mungkin emas itu merupakan harta karun yang cuba diseludup pulang ke Jepun tetapi gagal.

    8) Terdapat lombong emas di anak sungai Kelantan di hulu Kelantan sejak zaman British lagi.

    9) Kawasan ini dikenali dengan nama Tanah Merah sejak zaman purba lagi, kerana kaya dengan emas.-via This is Kota Bharu

  50. anak johor says

    maklumjelah….nak menggunakan bahasa melayu ni nampak senang,tapi lenggok bahasa tu yg depa tak boleh nak tiru….mesti kita boleh tau yg depa dari negara AKAN…hahahaha..

  51. Haji Kasmarudin says

    Setakat loni (7.56pm)..kawase tuh dikawal ketat puok2 tentera & polis..org kg xleh masuk lgsung doh kawase tuh…napok banyok jgk ‘sb’ dok bkeliarn tgh2 ore ramai..ambo x raso demo nih jupo stakat terowong emas & kota lamo..mungkin jupo benda lain lg slain tu hok lg misteri…sbb tghari td napok tigo empat butir land rover cermin gelap masuk situ siap dgn escort lg..pahtu napok skuad pkaian putih dgn topeng gas (chemical clothing) masuk situ…ambo update smula..

  52. john stanfet says

    salam saya sudah ada gambar terowong tersebut, ada bom dan biji timah di dalam terowong sepanjang 100 km tersebut.

  53. John Stanfet says

    sudah ada gambar mengenai terowong tersebut, sepanjang 100KM sudah menjadi kawasan larangan. saya ada maklumat baru.

  54. matamata says

    berita terbaru..unit cawangan khas telah menagkap ejen pihak negara luar kerana cuba mengorek rahsia ini…tggu hj.shah bg info…

  55. Goldenbadge says

    Salam,
    dgr cerita diorg ada jumpa terowong rahsia Jepun heading towards Thailand. A very long tunnel. Waiting for satellite imaging confirmation.

    Peace

  56. shams says

    Menteri Besar Kelantan Pok Nik menangguhkan sidang berita kerana kemenangan Malaysia 4-1 Loas malam tadi beliau dibantu oleh adik beliau untuk melakukan pembacaan doa lepas sembahyang Zohor harini supaya Indonesia tewas 3-0 dengan Malaysia dalam perlawanan ke-3 peringkat kumpulan Piala Suzuki 2012.

    update.

  57. Anak askar melayu says

    penemuan penting untuk khazanah negara patut dibuat komersial untuk pelancongan utama kelantan.
    wajib singgah para pelancong terutama bangsa Jepun dan negara-negara jajahan British untuk tour & travel ke negeri Kelantan.

  58. Don Juan says

    Salam…
    Ada berita gempar dari daerah Tumpat, Kelantan. Tempat lokasi Palekbang.

    Ada berita menyebut pihak Polis dan Tentera sedang mengepong kawasan tersebut kerana diberitakan ada satu terowong rahsia sejauh 100 batu peninggalan Tentera Jepun.

    Terowong rahsia ini dikatakan menghala ke sempadan Thailand. Ada pihak terbabit menggunakan terowong tersebut sebagai jalan untuk seludup barang-barang.

    Buat masa ini, Bomba dalam proses menyedut air keluar dari terowong tersebut kerana ia dipenuhi air hujan dan kebetulan dengan musim tengkujuh. Pihak Jabatan Mineral dan Geosains pun ada untuk menjalankan siasatan.

    So, siapa yang tinggal sekitar Palekbang tu, boleh confirmkan cerita Terowong Rahsia Jepun di Palekbang, Tumpat ini? Kalau betul, macamana terowong itu boleh dibuat oleh pihak Jepun dalam masa beberapa tahun memerintah Malaya???

  59. Don Juan says

    Salam…
    Gempar! Ada Terowong 100 Batu Di Palekbang, Tumpat
    Ada berita gempar dari daerah Tumpat, Kelantan. Tempat lokasi Palekbang. Ada apa yang menyebabkan berita Palekbang jadi sensasi???

    Ada berita menyebut pihak Polis dan Tentera sedang mengepong kawasan tersebut kerana diberitakan ada satu terowong rahsia sejauh 100 batu peninggalan Tentera Jepun.

    Terowong rahsia ini dikatakan menghala ke sempadan Thailand. Ada pihak terbabit menggunakan terowong tersebut sebagai jalan untuk seludup barang-barang.

    Buat masa ini, Bomba dalam proses menyedut air keluar dari terowong tersebut kerana ia dipenuhi air hujan dan kebetulan dengan musim tengkujuh. Pihak Jabatan Mineral dan Geosains pun ada untuk menjalankan siasatan.

    So, siapa yang tinggal sekitar Palekbang tu, boleh confirmkan cerita Terowong Rahsia Jepun di Palekbang, Tumpat ini? Kalau betul, macamana terowong itu boleh dibuat oleh pihak Jepun dalam masa beberapa tahun memerintah Malaya???

  60. naruto says

    kau pun ter ‘bau’ yg sama mcm aku jugak yek . . . . hehe, betapa tak pandainye mereka-mereka ini nak menyamor kan . . . ;)

  61. matyo says

    Dikabarkan kerajaan pas telah menyiapkan bom nuklear semenjak 20 tahun lalu.Ini ditambah lagi penemuan penduduk di situ yang mati disebabkan terterlan biji urinium berbentuk coklat yang diexprimentalkan untuk memberi makan kepada pm negara ketika itu.

  62. fazlisan says

    terbaca dari forum carigold:

    Originally Posted by lelakiselamanya V

    abang ipar aku ada pergi td….bukan piramid melayu la….penemuan kubu dan terowong jepun masa diorang serang tanah melayu…..ditutup sebab dah jd tempat arkeologi…..tempat tu dijumpai sebab berdasarkan peta yg dibawa dari jepun…..dan satu lagi penemuan penting adalah lapangan terbang zaman jepun pun dah dijumpai di wilayah gua musang.

    peta dari jepun? peta asal? benarkah ini?

  63. jujai says

    dan ketika itu ramailah orang kampung membuat mogok dihadapan pejabat umno sambil berteriak “bn ko ko bn” diselangi dengan “ini propaganda umno untuk menjatuhkan pakatan.” hidup hidup, hidup uranium.

  64. waris pejuang says

    Nampaknya keselamatan negara telah dipertingkatkan dengan tersiarnya cerita ini…. Kalu tak tak de ler “Keluang Terbang Malam”…. Kejor yop kejor….. biar yang dikejor tu kecut telur dia lari …….. eke ke ke ke….. Naza nie….. Canteeekkkkk………….

  65. shahpaskal says

    ok terima kasih Tuan Haji Kasmarudin, saya tengah tunggu laporan dari pihak arkeologi buat masa sekarang. Saya harap kalau selesai, kawasan ini akan dibangunkan sebagai tempat pelancongan macam kompleks pertahanan British di Batu Maung, Pulau Pinang

  66. Haji Kasmarudin says

    molek kalu buleh shah tgk sndiri sbb air hok sedut tu x brapo kering lg..xnmpak rupo sgt bwh tu..ambo pn bukn buleh masuk tgk cumo dgr2 puok2 bomba jah dok crito..mungkin bsr lg kwsn trowong tu..kata bomba tu mmg struktur kwsn bwh tu luas…dan trowong tu bsmbung dgn tmpat2 lain di kota bharu.cumo bhgian2 lain hok bsambung tu byk yg runtuh doh…update smual lg…

  67. Udinz says

    Salam sumer. Kebetulan pada lebih kurang jam 8:30pm td 2 buah sukhoi melintas atas bumbung rumah aku. Jrg terbang mlm. Maklum la rumah aku dekat gong kedak. Soalannyer adakh sukhoi yg terbang td ni ada kaitan dgn cerite ini???’

  68. Yunos says

    Kerajaan BN telah mengepung kawasan sungai di Palekbang kerna telah menemui tempat persembunyian Submarine Scorpene 2nd hand milik Kerajaan PAS Kelantan yg mgkin akan digunakan utk memusnahkan Putrajaya di PRU 13 nnt

  69. sam says

    Setakat jumpa terowong lama perang jepun apalah sangat.Kendian ada jumpa sekali emas sepeti dua.Lainlah kalau terowong jepun tu ada simpan emas 18 ratus trillion pound sterling barulah berbaloi nak berahsia2 bagai hehehe.

  70. pabloami says

    dia dah jumpa azimat untuk k. rajagopal nak kalahkan indonesia nanti 1hb. tu sbb satellit indonesia nak scan betul ke tak malaysia dah jumpa azimat itu. emas sebab kalau jumpa azimat tu, mat yo akan jadi penjaring gol terbanyak lantas mendapat kasut emas..selepas itu awek beramai ramai cuba memikat mat yo sampai dia naik lemas, (bomba yang berada disitu untuk keluarkan air dari mat yo lemas)

  71. shahpaskal says

    Kawasan bawah tanah tu besar Tuan Haji Kasma, laporan awal seluas 3 padang bola tapi mungkin maklumat saya ini tidak tepat.

  72. Tn.Haji Kasmarudin says

    Ambo gi kelih ptg td mmg rmai situ..bomba dok sedut air x abih2 lg,polis,jabatan miniral & geosains (betul ko ejo nih) pn ado.x kurang jgk rmai ore kg dok tgk. Terowong tu sbenarnyo menghala ko sempadan thailand.dulu puok2 ni wt seludup brg dll..loni musm boh,hujan xbrenti jd terowong tu penuh dgn air..sebelum ni ore x jupo lg terowong tu sapa la kontraktor jupo..nnti ambo update lg…

  73. Tn.Haji Kasmarudin says

    Ambo gi kelih ptg td mmg rmai situ..bomba dok sedut air x abih2 lg,polis,jabatan miniral & geosains pn ado.x kurang jgk rmai ore kg dok tgk. Terowong tu sbenarnyo menghala ko sempadan thailand.dulu puok2 ni wt seludup brg dll..loni musm boh,hujan xbrenti jd terowong tu penuh dgn air..sebelum ni ore x jupo lg terowong tu sapa la kontraktor jupo..nnti ambo update lg…

  74. Pendekar Malaya says

    rahsia akan jd rahsia …kalu ckp nnti jd barua kpd pihak satu lg yg mahukan rahsia ngara,,, rahsia perlu ditapis agar xjd perkara buruk di lain masa…kalu rahsia bnyk sgt,,takut jdnya ejen bermuka dua dlm kerajaan yg akan jual rahsia….jd kalu nk rahsia tu terbongkar buat pengumuman sebaik mngkin…kalo x, buat sebuah buku rahsia sulit negara cam AMERICAN BOOK OF SECRETS….

  75. naruto says

    ye la, hint tu memang banyak, tak tau mana satu yg betul. Dah cuba carik kat internet tapi tak dak pa per cerita pun pasal tumpat. Tengok kat google map memang la ada tempat mcm takungan air yg besar bersambung ke sungai tu, kat pangkal tu mcm ada 2 block bangunan dan . . . itu aje . . . lain-lain . . . . tarak . . . :(

  76. pokcik says

    Makluman dr FB Hj Shah:
    Jawapan kepada persoalan di blog : Pihak kerajaan telah menjumpai terowong panjang di Palekbang, Tumpat, Kelantan yang berisi emas dan peralatan perang milik Jepun. Ini merupakan tinggalan terbesar selepas Perang Dunia Kedua di Malaysia yang diumum terus kepada awam.

    ekekeke…

  77. poknik says

    petikan dari forum cari.com :-

    http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=686789&page=3#lastpost

    cerita yg ambo dengar…. katanya la… seorang cina duk tanam cerucuk buat jambatan… tetiba muncul seekor buaya putih,,, then buaya putih ghoyat ko dia…

    “cukup2 la duk tanam cerucuk kat sini…. berenti lah… pasal kat bawah ada “kubu” … lama….”

    itulah berita yang hamba dengar… dan tidak dapat dipastikan kesahihan cerita tersebut….

  78. shahpaskal says

    Apalah korang ni semua…gagal dalam mendalami ilmu “Read Between The Lines”, (Heheheh) ada banyak hint dan jawapan yang telah diberikan oleh pembaca lain seperti Tn.Haji Kasmarudin, Pakbir, sometime’s theory dan beberapa orang lagi.

    Semua nak amik jalan senang, buatlah kojo sikit, bukak google mapke, telepon makwe atau sedara mara kat sanake, tapi jawapan pendek, den dah bg kat FB den (Hehehe…sorry ya kawan-kawan..hehe)

  79. anak johor says

    MI….nanti paling2 citernya mcm kubu bekas british jer….senyap mcm tu jer…hahahaha..kita semua kena auta…!!!

  80. Nass says

    assalamualaikum….nk kalih topik jap…bro shah bole x tlong jlaskn btul ke PASKAL dh ada “senjata strategik” sejak sedekad yg lalu…..tpi x diwar-warkan….i mean kat “bwh air”

  81. anak johor says

    hahahaha..ade terowong yg digali thailand ke utk persiapan perang dgn kita tu…?acah jer lah..pasal klu ade terowong yg digali utk serang kita, pihak kementah memang akan mendiamkan diri jer,bila perang,dok tunggu kat depan pintu terowong tu jer nanti…hihihi…….terowong zaman jemun atau zaman 1000 tahun lalu tu..?

  82. naruto says

    cik timah, nie bukan heli utk angkut apekebenda barang tu, tapi ni heli terbaru yg Malaysia beli, demo kate baru sampai, panas lagi baru keluar oven Perancis :)

  83. LampanMelaka says

    Dah kecoh dalam bebrapa forum. Tunggu news. BERTUAH kalau keluar dlm berita. Kita tungguuuuu Haji Shah update. Eh Haji ada twitter?

  84. LampanMelaka says

    Kemungkinan besar ada pintu di bawah gigi air. Bomba sedut air keluar untuk empang air. Senang nak masuk dan kaji. Betul ke Haji Shah?

  85. poknik says

    adakah ianya berkaitan dengan pembinaan / baikpulih istana Kota Lama bertentangan dengan dengan Palekbang….

  86. Pakbir says

    walau ia tempat kawasan simpanan emas..kawasan belakang balai polis Palekbang ada sebuah terowong…di dalam radar kita nampak ketulan emas itu..tapi bukan yang handal masuk ke dalam tidak ketemui..

  87. Pakbir says

    Kawasan terowong ini digunakan oleh Tentera Jepun untuk membuat tinjauan sebelum menyerang Tanah Melayu. Terowong ini menghubungkaitkan dengan Lapangan Terbang Bawah Tanah British di Lalang Luas, Machang.

  88. Pakbir says

    Kawasan yang bakal anda temui kepala terowong bawah tanah yang mana menghubungkan jarak sepanjang 100 batu dari Kuala Takbai sampai ke Gua Musang..

  89. sometime's theory says

    sdg menunggu kputusan sattellite scan.
    tn hj shah sila jelaskan hasil scan tersebut. mgkin dlm bntuk gambar2..TQ.

  90. che wey says

    apa yang saya tahu dekat kawasan tu ada stesen kereta api lama dan ada batu asas jambatan dari Palekbang ke KB. Merentangi Sg. Kelantan. Lama dah pecah tanah dibuat, tapi projek tak jalan. Katanya sebab masalah Kerajaan Negeri dengan penduduk di situ. Tapi mungkin projek tu ditangguh sebab penemuan ni.

  91. timah says

    owh saya dag google..muga helikopter rupanya..belah mana benda yg dijumpa tu sampai kena angkut dgn heli nah tu..hmm

  92. timah says

    nok sangat2 ko highway tu..rasa menderito sangat doh dge jalan kb – krai yg ada sekarang ini terutama musim cuti sekolah dan musim raya di negeri yg ‘miskin’ ini hmm..

  93. Zerop says

    Wah…semoga Kelantan dapat hasil boleh buat highway macam highway Kuantan ke Cherating pun cukuplah..sekarang nak masuk keluar KB pun jam…yg pelik org Kelantan Kaya2….beras ‘import’ pun murah ha..ha

  94. john connor says

    alhamdulillah 2 biji ec275 telah selamat sampai…
    adeh tuan haji ni dok wat suspen lak…muak la dgn gomen kita,semua penemuan yg pelik2 depa nak rahsia..last2 terkubur gitu ja..hmmm..
    sy sbg rakyat juga berhak mengetahui keistimewaan yg ada pada negara saya sendiri..
    walaupun sebarang pendedahan mungkin membahayakab negara,namun kita juga perlukan sesuatu untuk dijadikan motivasi atau kebanggaan

  95. RentapHeadHunter says

    no politic please?… artikel tak ada kaitan dengan politic* must be away from politic issues or agenda… I’m tired with politic…FYI I’m christian…silent reader since 2010 + interested with this blog…. carry on with your interesting articles Haji SHAH

  96. pen merah says

    tapak simpanan ketulan emas nugget tentera jepun dah dijumpai…lepas ni malaysia boleh jadi negara terkaya di dunia la..

  97. khairul-um says

    hoh…penat dah ni tunggu story hj shah…bile keluar ciput jek?
    xp2…nak tahu punye pasal…tunggu la jugak…

    ps: mohon wartawan UM kelantan pegi buat scoop..untung2 kajai..haha..

  98. yeop says

    usah berangan.. kerajaan negeri kelantan tak jumpa apa2 pun melainkan jus tok guru yg berkotak2 tu… akekeekekekekeke

  99. sometime's theory says

    hehehee..
    menurut org2 kt situ, bnda ni kena dirahsiakan dulu wat smentara waktu.
    sementara pihak2 berkuasa yg berkenaan sdg menyiasat.
    alah.. ala2 pyramid melayu style lah. bukak sikit2 je.
    yang pasti, pihak arkeologi, muzeum n antikuiti, sejarah, kerajaan negeri dan tntunya pihak keselamatan sdg berkampung dikawasan tsbt saat ini.
    namun tiada pihak media.
    kwsan yg telibat sedang dipagar pihak berkuasa bg mengelak pencerobohan. lokasinya bukanlah dlm hutan rimba or pedalaman krn tiada hutan di tumpat. ia terletak di tebing sungai, strategically located close to KB city. Terdapat rangkaian terowong bawah tanah yang kompleks sehingga berKM2 ke….. …
    dan ada…..
    menunggu keputusan imbasan satellite yg sah.
    .

  100. pok dogol says

    aku duk sero lombong biji timoh hok jepun dulu…. dulu aku selalu g kwsn tu… bnyk air dlm terowong tu… aku tfikir sokmo.. bakpo kerjaan negeri xsedut hbs air situ.. dan kaji gapo dio duk dlm…

  101. che wey says

    Palekbang, dekat dgn kampung saya tu… selang satu kampung je. Selama ni dok sibuk baca n cari maklumat khazanah kat tempat orang. Tapi tak sedar ada dekat kawasan sendiri…

  102. shams says

    konspirasi UMNO di mano2….Pok Nik sedang siap sedia jam 6.00pm untuk buat sidang berita berkenaan konspirasi UMNO di Kelantan.

  103. zamsgyan says

    kaya lah kerajaan negeri lps nie… Klu dpt honorarium emas yamashita tuh…. Bleh buat highway rakyat…. Apapon benda tak sahih lagik…

  104. Kunta Kinte says

    Jeng..jeng..jeng..tahniah..akhirnya pihak berkuasa percaya juga ngan projek kau Shah…Tn. Haji..agaknya berapa anggaran keluasan struktur tu…

  105. Ilmuminati says

    DIkatakan orang2 kampung sedang mengumpul ketulan uranium kerana menyangka ianya kabaid utk di jual di Siam kerana harga kabaid di sana 10x ganda berbanding di Tumpat. Sebahagian org kg mengatakan “INI KERJA UMNO” dan menggesa rakyat tumpat memangkah PAP.

  106. Ilmuminati says

    Tiada apa yang membahayakan. Kandungan Uranium di kawasan tersebut menghampiri tahap merbahaya. Itu sahaja. Air terpaksa dikeringkan bagi mengurangkan tindakbalas uranium terhadap air yang akan mengeluarkan gas berbahaya.(ibarat kabaid meriam buluh)

    Sekadar pelepas rindu info…

  107. Hassan Sas says

    Salam Haji,

    Lps baca terus aku buka google earth…kawasan situ mmg byk sungai..jadi bomba sedut air dari mana kemana? hmmmm

    Sabo ni sabo…kang jadi batu kikir jambatan bosi! hahahaha

  108. Ore Tupat says

    kawe ore tupat..demo nih jupo kota lamo zame rj thai dulu skali dgn harta mah hok trtimbus..dijangka kn harta brnilai billion ringgit..kalu buleh kaut smua tu memadai utk support blnjo,hutang piutang & liability 1 ngaro mlysia…

  109. saya says

    kenapa ni? mcm ade berita t’gempar je. satelite tu milik siapa? jgn lupa inform kami k haji shah. x sabar nak tahu ni..

  110. azs_rinz says

    ada robot transformer ke tuan?. hihi..
    apa2 pun, memang berkaitan dgn ketenteraan ni kan..
    tlg bg bg inform tuan..

  111. zall says

    Kalau ada tentera dan polis,bomba pun ada mestilah ada something yg berkepentingan..contohnya,,gua runtuh,kebakaran hutan,letusan air panas,tak pun markas komunis lama,,hhaha

  112. dr2601 says

    malay cites city? negara kota tamadun Melayu semasa zaman kegemilangan Srivijaya? Langkasuka? yang mana satu???

  113. mat indoor says

    Ok..Kawasan Hutan..Daerah Tumpat..Tumpat ni dekat dengan Thailand..

    Struktur bawah tanah?macam terowong komunis or lebih advanced dari itu?

    Tentera dan polis,Tapi apekajadahnya bomba pun join sekali siap sedut air?ada kebakaran hutan or TUDM nak bom hutan tu so Bomba siap sedia nak padamkan kebakaran?Pening2…

    Kegiatan subversif?Pejuang pemisah Thai Buat base di Malaysia?struktur purba?

    Sikit sangat Hint..Susah nak tangkap..

  114. faisal says

    hahahahahaha kampung kawe tuh… hahahahaa kawe tau doh hahahaha .. apo pun biar laa tn hj . oyak ke demo semuo ahahahaha seronoknya…

  115. Ucop says

    “Kerajaan negri kelantan telah menjumpai lombong bijih besi beserha hrta tggalan jepun bernilai lebih 1 billion di palekbang… Wow!!!”

  116. sometime's theory says

    kita 2 orang je tahu shah,
    aku baru balik gi siasat pagi td. dapat info ni dr seseorg bidang keselamatan dr tumpat.
    kawasan ni sdg di kawal polis,
    aku bagi hint:
    satelit indonesia
    kubu jepun
    jalan keretapi
    terowong bawah tanah
    EMAS
    yamashita??
    TUMPAT

  117. TontoJr says

    Minyak kot? Sbb sblm ni pak mentua ada citer kat area2 tumpat tu byk minyak. Tak tau la minyak seludup ke…minyak bwh tanah ke… Tunggu je la. Kata pak mertua tanah area tumpat tu pun dah mula nak mahal. Siap suh beli tanah kat situ lg!
    Tu yg pertama, yg kedua…kat situ pun banyak beras seludup. Best beras siam ni. Cap serindit. Hahahaha…hanya pendapat…
    (p/s :nti nak kompom dgn bapak mertua, dia keja bomba kat ketereh, kampung mak mertua kat tanjung che mas)

  118. kidx obito says

    this is what im talking about!

    aku jangka tentang malay lost city, tak gitu shah ?

    timurbangkit.blogspot.com

  119. syazwan says

    salam tuan,

    ape yang dijumpai? dadah ke? atau piramid? sy selalu mengikuti blog tuan..sangat menarik dan banyak info..mekasih..hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>