DISCOVER CHANNEL : GUA GENDANG (ANTARA GUA HAKIKI DAN CIPTAAN MANUSIA)

Nota Penulis : Kisah kali ini saya tujukan kepada geng-geng yang minat “ADVENTURE”, lepas ini, kalau buat projek meneroka, mata tu biarlah tajam sedikit untuk melihat “blink-blink”, manalah tau ada emas dan permata.

1. Ramai pembaca saya sibuk hal-hal piramid dan kesan-kesan runtuhan, ada yang berminat nak tahu dan ada yang mahu pergi ke sana.

2. Saya pun tidak pasti jika lokasi-lokasi ini diketahui oleh mereka, saya harap saya boleh membantu banyak tetapi aduhhhh…saya pun ada etika yang perlu dipegang dan sebahagian terpaksa saya diamkan dulu.

3. Berikut merupakan ekspedisi yang dilakukan oleh salah seorang sahabat saya yang dikenali sebagai Faisal yang telah memasuki Gua Gendang.

4. Dari cerita beliau, saya hidangkan kepada para pembaca.

5. “Saya” dalam cerita di bawah ialah Faisal.

6. Saya pertama kali meneroka gua ini pada tahun 2003 dan telah memasuki kompleks gua serba misteri ini pada tahun 2004.

7. Lokasi gua ini di terletak di dalam daerah Ulu Perak dan memerlukan masa hanya 15 minit untuk tiba dari sempadan pintu masuk Malaysia/Siam iaitu Pengkalan Hulu (nama lama bagi pekan, Keroh)

8. Saya masuk bersama belasan pelajar sekolah menengah yang terlibat dalam kem motivasi.

Gua Pendang (gambar dari internet)

9. Bersama saya pada waktu itu ialah seorang bekas polis hutan yang menjadi “tour guide” untuk kami masuk ke dalam gua itu. (Beliau mengetahui banyak sejarah gua itu).

10.Gua Gendang terdiri dari tiga kompleks gua yg berlainan arah dan saiz serta jarak.

11.Dua daripadanya di ada anak sungai mengalir dan satu lagi berada di atas sedikit (Atas bukit).

12.Kenapa ia di panggil Gua Gendang?

13.Kerana di akhir hujung gua terdapat satu pintu gua lain dari puncak bukit dan sinaran matahari menerobos ke dasar gua iaitu pintu hujung Gua Gendang, dan apabila anda berada di bawah lubang itu anda akan terdengar satu alunan gendang seperti gendang silat yang mana mengikut kajian, alunan itu datang dari laluan angin yg menerobos ke dalam pintu atas tadi.

14.Salah satu gua yang pertama saya masuk ialah gua yang mengalir anak sungai.

15.Untuk sampai ke gua ini, kita perlu “parking kereta” atau bas di satu kawasan luas di tepi estet getah. Kemudian kita kene turun lurah bukit itu sehingga sampai ke anak sungai di bawahnya.

16.Anak sungai ini mengalir masuk ke pintu gua. Anda akan dpt lihat pintu gua itu.

17.Jika anda masuk, gua ini gelap dan selalu di jadikan tempat untuk pelajar sekolah bermuhasabah diri dan aktiviti motivasi.

18.Gua ini lurus (50 meter) sebelum membengkok ke kiri (50 meter) terus ke pintu gua hujung.

19.Teknik laluan gua ini ialah, anda dikehendaki masuk gua mengikut anak sungai tetapi mestilah berjalan di sebelah kanan gua. (Jika masuk pintu gua, lalu ikut kanan anda.) kerana kedalaman airnya agak cetek.

20.Waktu kemarau air hanya mencecah lutut anda sahaja tetapi bila hari hujan ia boleh mencecah dada anda.

21.Sebelum saya masuk bersama pelajar, rakan kami yg bekas polis tu dah masuk dan menunggu di simpang 50 meter pertama sambil memasang lilin untuk dijadikan panduan pelajar masuk menuju ke arah cahaya tersebut.

22.Dalam jarak 20 meter ke depan setelah masuk gua, ada satu lengkungan lubang gua dan menembusi simpang 50 meter kedua.

23.Ini sekiranya anda masuk gua laluan kiri anda, anda mungkin tersesat tanpa dapat melihat cahaya lilin tadi. Gua ini adalah terowong komunis yang dibuat untuk mengelirukan askar kita agar tersesat.

EMAS

24.Apa yg istimewa di sini ialah, rakan polis hutan tadi telah mengambil sesuatu dari dasar anak sungai itu dan menunjukkan pada saya iaitu seketul emas sebesar penumbuk anda sambil menyuluh lampu pada ketulan itu.

25.Saya ada bertanya pada rakan saya itu, kenapa tak ambil saja? Dia jawab : “Kalau aku amik ni.. dah lama aku tak buat tour guide sini, tiap kali datang, amik seketul, amik seketul..lama lama jutawan laa aku ni… tapi pasal di sini agak ‘keras’ tempatnya. Dah ada yg datang ambil tapi pada malam hari meracau di dalam resort chalet mintak pulangkan benda tu”.

26.Penduduk di kawasan berhampiran sudah lama “masak”, kalau ada sesiapa yang meracau nak balik ke gua, pasti mangsa tersebut ada ambil ‘harta’ di dalam gua itu.

27.Lepas tu dia suluh pula ke dinding gua.

28.Dinding gua pula ada seperti kilauan kilauan bintang terlekat pada arah sebelah kiri gua.

29.Kata bekas polis yang menjadi pemandu kami itu, “Itulah berlian yang belum masak, mungkin 50 tahun lagi kita dapat ambil. Itu pun kalu kita masih hidup”, beliau ketawa kecil.

Berlian mentah (hehehe…teringat cerita Orait kena tipu oleh Jin pasal amik berlian mentah)

30.Saya meneruskan perjalanan dalam gelap dan meraba raba. Di belakang saya ada 70 orang pelajar dan seramai 10 orang guru pengiring.

31.Di hujung sepanjang 50 meter kedua, saya tersepak sekali lagi batu dan saya angkat batu itu dan minta rakan polis hutan tadi suluh dengan lampu.

32.”Subhanallah… emas lagi…. Dari situ saya terfikir… rupanya banyak emas yang orang tak tau.”.

33.Bekas polis tadi seolah-olah dapat membaca pemikiran saya, katanya : “Sudahlaa tu… tengok boleh, pegang boleh…. Ingat, jangan bawak balik… tak pasai aku angkut hang malam-malam nanti mai sini Hehehehe,”.

Emas mentah dalam bentuk Nugget

34.Dan di hujung gua ini airnya agak dalam sehingga saya hampir lemas (saya memang tidak tahu berenang).

35.Nasib sempat pegang bahu rakan tadi dan naik ke atas sebuah batu besar di pintu gua hujung.

36.Disinilah saya mendengar sendiri gendang silat yang dikeluarkan.

37.Pintu gua ini luas juga sama seperti pintu masuk tadi, cuma pintu gua ini mengalir anak sungai sedalam 3 kaki lebih kurang dan anak sungai ini mengalir melalui dua lembah bukit yg ditanam pokok getah.

38.Untuk kembali ke parking bas tadi.. dari pintu gua, anda perlu meredah anak sungai ini sehingga berjumpa satu jambatan kecil.

39.Naik jambatan tu terus menuju ke puncak estet getah itu sebelah kanan anda (dari arah meredah sungai). Turun dari puncak ladang getah itu anda akan lihat tmpat paking tadi.

40.OK, itu adalah jalan biasa untuk aktiviti “adventure”.

KUBU KOMUNIS?

41.Route terowong komunis terletak di atas sedikit dari pintu masuk tadi tetapi kena panjat sikit atas gua tu dan ada gua lain di situ.

42.Gua itu anda kena merangkak di pertengahan jalan gua, gua ini adalah laluan asal komunis dari arah Thai menuju ke Grik di Perak. Gua ini juga ada anak sungai tetapi hanya aliran sahaja, bukan seperti gua di bawah yang memiliki anak sungai besar.

43.Info pasal gua komunis ini betul atau tidak, saya tidak dapat pastikan tetapi khabarnya gua ini boleh sampai ke kawasan Gubir dalam negeri Kedah.

44.Kali kedua iaitu pada tahun 2004, saya pergi atas dasar sebagai pencari emas.

45.Namun boleh tengok sahaja dan pada kali ini saya pergi ke gua asli yang bukan gua buatan komunis tadi.

46.Yang ini rupanya ia bercabang dari simpang 50 meter pertama tadi, boleh dikatakan kompleks gua ni macam huruf “Y” iaitu bercabang tetapi belah kanan gua saya tidak berani untuk redah sebab air dalam.

KESIMPULAN

47.Sebenarnya memang negara kita ini layak digelar “Suvarnabumi” atau “Golden Khersones” Semenanjung Emas tetapi ramai orang tidak tahu lokasi serta pantang larang yang terkait dengan emas ini.

48.Emas ini dijaga oleh ‘penjaga-penjaga’ hebat yang setia menjaga harta tersebut. Allahyarham seniman kita iaitu P. Ramlee ada memberi “hint” dalam filem Ahmad Albab, boleh saya katakan, pemikiran tokoh agung itu mendahului zaman.

49.Itulah sebabnya penjajah gagal mencari hasil bumi negara kita dan hanya mampu bawak balik bijih timah dari negeri Perak.

50.Lagi satu, mengenai sejarah keamanan negara tidak lepas dari terowong terowong komunis yang sentiasa mereka bina sebelum gencatan senjata 1988 dahulu.

 

 

Comments

  1. Jelin says

    kalau betul doa makan dalam bahasa jawa… so jwpn utk doa kunci itu sudah ada dalam kehidupan muslim. hehe. Baru ku tau rupanya doa makan…

  2. TordPara says

    erm….my 2 cent opinion…apa yg disebut p ramlee tu hanyalah ‘doa’ makan dan sesudah makan bg org jawa dulu dulukala…

  3. hamidah ismail says

    saya bangga jadi rakyat melayu malaysia. jadi mari bangsa kita bersatu kerana hanya orang melayu yang mertabatkan islam dan allah sentiasa akan memberi rahmat kepada kita.

  4. Airbond says

    ngiat inson mata kaji semar ti lem” ad akal mata kaji jgn sperti lembu…arwah p.ramlee mmg bjak org nya..akal mrentas zman…mmg byk kzanah yg blom kta jmpa dbumi malaysia ny….

  5. REJA says

    INFONYA BRO………
    TNI akan menempatkan satu batalion tank di perbatasan
    antara Kalimantan Timur di Indonesia dan Sabah di Malaysia. TNI juga akan
    menempatkan skuardron helikopter tempur untuk memperkuat pengamanan di
    perbatasan RI-Malaysia. Batalion tank Leopard, skuardron helikopter tempur dan
    rudal penghancur tank, akan melengkapi penjagaan kedaulatan bangsa Indonesia
    di perbatasan Indonesia-Malaysia di Kalimantan Timur. Dalam kunjungannya di
    perbatasan Kalimantan Timur Indonesia dan Sabah Malaysia, Panglima Daerah
    Militer VI Mulawarman mengatakan, batalion Mulawarman akan menjaga
    perbatasan dengan diperkuat sebanyak 44 tank Leopard.
    Personel penjaga perbatasan RI-Malaysia itu akan dilengkapi tiga batalion
    gabungan infanteri dan artileri, yang memiliki persenjataan anti-tank.

  6. tante eli says

    hik hik hik wak samsul memang suka dengan citer2 mencarut ni maklumle sebagai intel spork dia faham betul ngan mulayu2 pprt yg suke citer2 mencarut
    lanjutkan wak samsul wa sokong lu lah hik hik hik

  7. otromen taro says

    siti nurblahbila nih sah2 indon nih..sja kuar ayat provokoe..cam shiall la luh nk pura2 ckp mcm org malaysia..haha.

  8. nonames says

    STRIDE ada kepakaran dan teknologi buat guided missile,hanya perlu lebih byk research and development untuk matang kan teknologi missile dlm negara.
    kita dah ada transfer of technology SAM missile dari china,fei-nu.untuk buat rocket astross jadi guided missile hanya perlu letak kan head seeker dkt kepala rocket.software&system kat body rocket utk link dgn satellite(gps) lepas tu letak guided system macam sirip kat belakang rocket utk guide rocket.kalo xletak sirip,letak glide pun jadi.pakai glide murah sikit.tak mustahil atm dah ada in-house missile technology.

  9. Ismail says

    Semasa latihan medan, pernah anak mata nampak sesuatu atas pokok jam 0300H. Demam terkejut jugak skot belakang.

  10. siti nurblahbila says

    kes spratley cam mana tu?haku kira,cina tak berani la lawan kite,tau je la cerdik melayu ni..askar cina tak kuasa lawan melayu ni,astros akan belasah armada cina,su mkm akan kaw kaw semua jet cina,scorpen hentam semua submarine cina,kite kuasa bezo asia ni,jangan cabar melayu yek

  11. siti nurblahbila says

    penjajah siapa?sejak bila kerajaan kite nie dijajah?hakikatnya kite tak pernah dijajah empayar britis lha,ko tanya la ahli ameno tu,kite nie kuasa besar,macam mana british jajah kite?tau je la cerdik melayu nusantara ni,meskipon amalkan hadari wahabi,tapi kite kuasa besar di rantau sea ni,..kayo kite la

  12. siti nurblahbila says

    kabornyo,indon beli kapal layar bezo cantek,kite ade aset cam tu ke?nape najib tak beli ?best juga wat megahkan askar kite di rantau sea ni

  13. siti nurblahbila says

    sstt korang tak perlu la layan indon,kalau ada perang pon,cadangan emas muleysia sebesar bukit gunung ledang ni akan kite kuarkan,wat beli weapon,tenang je la….macam mana rahasia ucav kite tu?disembunyikan lagi ke?atm terbaek la,kite harus sembunyikan semua aset terbabit,indon tak leh tau(dalam diam kite ni simpan lagi submarine 5 cadangan scorpene,tau je la

  14. Pendekar Melayu says

    Atlantis tu dah tenggelam. kalo tgk peta lama. sumatera n semenanjung ni satu daratan jer. kui kui kui

  15. Anak Sabah says

    alamak, terlebih sudah… thank you atas ingatannya, merapu… I will behave now… bukan apa, over excited sebab dah tau serba sedikit kekuatan navy dan ATM kita… hehehe…

    Tinggal tgu MRCA, lengkap dah impian peminat2 pertahanan tanah air kita…

  16. Anak Sabah says

    hahaha… thanks bro Commodore…

    first thing first, depa nye sigma dah sampai ke, bro? kalau sigma dia dpt detect scorpene, ok la. ni dpt detect ntah tidak, buat statement kejar sampai sandakan???

    habis tu, FAC kita, Kedah Class kita dok biar je ke? FAC kita yang pengkalan d Semporna dan sandakan, semua ada anti ship missile, bro… bukan calang2 missile dia…

    ntah la bro, malas lah nak layan dorang… dulu 1962 sampai 1966 kalah perang dengan kita, depa masih simpan hati kot sampai skrg… hehehe…

    bro commodore, nak gambar scorpene tgh dry dock tak? saya ada amik masa kat atas bukit TLDM Sepanggar (perumahan banglo pegawai2 TLDM)… besar la sub kita, bro… hehehe…

  17. Anak Sabah says

    Salam, bro Commodore…

    Jgn lah buka separuh jalan… bab2 senjata TDM ni la yg paling susah nak dpt info… explain la banyak lagi dan jelas lagi, bro Commodore… saya yakin ramai nak tau ni termasuk saya… :)

  18. siti nurblahbila says

    bro shahpaskal,aku baru nak gi indon,subhanallah….bro shahpaskal aku sarankan cuba tengok,kat sana ditemukan piramida lebih tua dari piramida mesir,nama tempat indon tu situs”Gunung padang”profesor indon dan eropa telah menentukan umur piramida gunung tu lebih tua dari piramida mesir,situs gunung padang amazing,macam zaman pra sejarah..benarkah indon nie atlanttis yg hilang tu?

  19. siti nurblahbila says

    kabarnyo atm kite nie simpan rudal nuklir,bro sah tau tu,kabar rahasia,kite sudah simpan 50 typhon,tenang je la,indon tak tau,indon dapat la punya 150 leopot;atm kite nie diam2 simpan 300 abrams,tenang je la

  20. bangsamerah says

    aku dah nk komen yg ni.
    nape ko komen sama? hehe.

    semasa postkad rindu tak bertemu, mengenani ‘kunci’ khazanah yg bukan fizikal diperkatakan,
    aku terlintas pasal citer p ramli tentang gua, dan kunci nya. dlm citer 40 penyamun.
    ‘yang insong mata kaji semaratil lem’ – tutup gua.
    kunci ayat! kan?
    macam bahasa jawo pon ado bunyi nya.
    aku dok pikir, sbnrnya p.ramli tu ada sesuatu. sbb tu film film nya ada hint2!
    and thats why pd firasat aku, p.ramli di racun oleh ejen2 tertentu,(baca sahaja) mgkin fremason ker singapore ker aper…
    oh ya, p.ramli tu melayu keturunan acheh, teuku ramli teuku nyak puteh berhijrah ke penang kemudian ke singapura sblm ke kuala lumpor.
    keturunan teuku ni bangsawan di acheh. mungkin memiliki ilmu turun temurun dari pewaris yang atas. p.ramli spt memiliki sesuatu. mgkn ilmu, mgkin rahsia, mngkin kunci..
    so, there is something abt p.ramlee.
    and his movies. jd, beliau marbahaya! (?)

  21. Ameer says

    Saya sebenarnya setuju dengan Shah yang orang kita boleh berunding dengan sesiapa sahaja :) Termasuklah komunis Japanese Red Army. JRA mula nak pergi negara Arab tetapi negara mana yang mahu terima komunis? Last-last dipilih Libya atas sebab tertentu. Mula-mula Libya tak mahu tetapi akhirnya mengalah sebab orang kita bijak berunding :) Adalah macam2 masalah contoh pilot Jepun tak mahu terbangkan pesawat, JRA mintak tukar, banyak songeh le senang cerita.

  22. Ameer says

    Ada bukti? :) Jin dan syaitan itu wujud, hantu ialah jelmaan syaitan. Bukan percaya perkara tahyul tetapi percaya ke kalau saya kata saya sendiri pernah diganggu? Memang ramai takkan percaya :) Tetapi itulah hakikatnya. Ada satu kes di US dimana seorang wanita muslim menjadi saksi terhadap suatu jenayah tetapi wanita tersebut tidak dapat membuka mulutnya dan menurut ustaz di sana, wanita tersebut telah dirasuk oleh penjenayah tersebut dengan menggunakan ilmu hitam. Lagipun siapa nak percaya perkara tahyul macam ni? Saya tau kes ni sebab saya sendiri tengok dengan mata kepala saya sendiri :) Terpulanglah kalau nak percaya, tetapi hanya kita tahu kebenarannya :) Satu nasihat sahaja, janganlah terbawa-bawa mengenai perkara ini sehingga lupa kepada Allah s.w.t.

  23. mangkuk ayun says

    Tentera Malaysia ni kuat percaya pada khurafat dan tahyul. Kalau perang ngan yahudi, kafir singapore, jadi lauklah jawabnya.

  24. Merapu says

    Sabar wak, sabar..kalau marahkan nyamuk jangan dikoyak kelambunya. Baik wak tampar saja nyamuk2 yg wak marah itu.

  25. pribumi says

    yg diperkosa bukan tki tapi cewek cina yg kerja di tempat maksiat
    cewek itu ngelapor nya ke DAP yg merupakan partai cina malon
    ngapain belain pelacur cina disini ternyata banyak provokator cina indo

  26. Ameer says

    Di dunia ini hanya ada yang baik dan yang jahat :) Ya betul polis Malaysia merogol tetapi kamu tidak boleh menyalahkan kesemua polis Malaysia kerana hanya 3 orang polis yang berbuat demikian. Lagipun kenapa kamu ingin menyalahkan semua? Jikalau begitu saya ingin menyalahkan semua penduduk Indonesia kerana seorang lelaki Indonesia telah merogol isteri dihadapan suami di Malaysia.

    Kamu ingin memulakan perang dan itu menampakkan kejahatan kamu. Kamu kata kamu mahukan keamanan tetapi apa yang kamu mahu ialah perang :) Pernahkah Malaysia melancarkan perang kepada kamu?

    Lagipun perbuatan polis tersebut dikutuk sekeras-kerasnya oleh kami. Kamu ingat kami suka ke perbuatan sebegitu? Dan saya juga berharap kamu jangan cakap seperti kamu itu jeneral TNI :) Jeneral TNI mampu berfikir lebih matang daripada kamu. Tolonglah. Jangan jadi hipokrit.

  27. Commodore says

    Bro, rival kita suka kata k.selam kita tak boleh menyelam sbb cara ni boleh tenangkan hati diaorg. Hakikatnya dia tahu apa subs ni boleh buat, yg ni buat dia tak boleh tidor malam.
    Ingat tak ada satu mangkok seberang kata Sigma dia kejar Scorpene sampai Sandakan kerana mengintip ujian penembakan Yakhont dilaut Sulawesi.
    Hehehehe! nak terberak aku baca cerita dia, yelah nak sedapkan hati la katakan!
    Hehehehe!

  28. muaz says

    Harap forumer malaysia jangan melayan provokasi indonesia biarkan je jadi panjangkan sangat dan membosankan tak habis2 bergaduh benda yang sama pulak tu.

    Bila tengok bab mrca ok je dah pasal bila puak2 suka provaksi takda syok je membaca.

    Masalah antara negara biar PM Najib selesaikan kita tak payah masuk campur la.. tahu la pemimpin kita selesaikan.

  29. Commodore says

    Bro K.Kinte & A.Sabah
    Aku rasa kta tak rush nak beli SPH Caesar ni walaupun dah lama dah dia buat demo kat M’sia.
    Tu, 120mm mortar tu lagi bahaya sbb ia lagi kecil & mobile. Adnan dipersiapkan untuk bawa benda ni dan juga AV8.
    Projectile dia? laser guided kot? Siapa yg fire laser beam? UAV kot? Ahhh! melalut pulak aku ni.

  30. Commodore says

    Apa dia? Greater Indo? Hehehehe! Greater Indo my foot!
    Negara kamu makin mengecil, ramai warga kamu yg mau join Malaysia.
    Tak percaya pergi check disempadan Kalimantan atau tanya orang Acheh.

  31. Commodore says

    Ya itu memang salah dan harus dihukum, kan polis itu sudah ditahan dan diadili.
    TKI yg merompak, membunuh dan merogol isteri mangsa didepan suaminya bagaimana pula? Haruskah Indonsialan dihapuskan diatas muka bumi ini?
    Bodoh kau mas joko, memang kau spesis bodoh.

  32. Anak Sabah says

    Merapu, biar jak dorang tambah. ATM ada cara nak tangani. Lagi sedap ATM nya Anti Tank tembak… Ada banyak sasaran… hehehe… Sayang ATM beli Astross dan High Explosive Anti Tank Missile banyak2 kalau tak banyak LEO yang nak d tembak… hehehe…

  33. Anak Sabah says

    Merapu, you got the point. Kalau Tactical Missile (TM) gabung dengan technology GPS (Satelite) dan UAV (navigator), susah nak imagine kemusnahan yang bawa oleh TM dan Astross ni, bro… just my amateur opinion.

  34. waris pejuang says

    1. Teknologi yang paling terkenal melibatkan kedua-dua peradaban ini ialah
    kristal. Kuil-kuil Lemuria dan Atlantis menempatkan sebuah generator
    raksasa yang dikelilingi kristal-kristal, sebagai sumber tenaga dan juga
    digunakan untuk perubatan…………..
    2. Jadi, tidak hairanlah dakwaan bahawa terdapat ratusan piramid Melayu di
    dalam hutan kita yang sedang tunggu masa untuk didedahkan. Orang
    Melayu sebenarnya mampu membina lebih daripada itu

    Tuan Haji & “ghost”…. boleh confirm tak? Kaitan “Generator” , “Kristal” & “Piramid”…..

  35. mas joko says

    polis maling sialan..dirogolnya tki indo…gue berharap greater indo menyegerakan pembelian heli tempur dan tank leopard untuk memadamkan negara maling sialan dari peta dunia….tunggu lah hari pembinasaan kamu semua wahai sialan

  36. asal cakap says

    saya mohon maaf atas perkataan saya yang kasar, sebab saya lagi emosi…
    emas bodoh tetap emas bodoh
    orang bodoh bisa berubah jadi pintar

  37. Anak Sabah says

    Oh, ada declare dalam news paper rupanya… Saya yang tak perasan kot. Thanks for the info.

    nonames, agak2 la, peluru2 pintar Astross, boleh GPS or satelit guide tak macam peluru berpandu?

  38. Merapu says

    Tak bullshit la mrca malaysia ni. Masa yg lama diambil utk buat pilihan kerana belian kali ni bukan main2 alang kepalang lagi mcm dulu2. Kali ni malaysia petlukan mrca yg berbalo, tahan lama, canggih dan berkemampuan utk menjadi deterrent kpd semua musuh negara utk tempoh sekurang2nya 30 tahun lagi. Dan juga kerana jumlah yg akan dibeli juga adalah banyak, maka adalah penting utk membuat pilihan yg tepat.

  39. Merapu says

    Malaysia ntah2 involve dgn development Tactical Missile utk astross dulu. Buat sini atau buat sana TM ni ntah2 termasuk dlm senarai.

  40. Merapu says

    Uuit anaksabah, pelan2 cakap..nanti ada org dengar mereka pergi beli tambah lagi leopot jadi 440 biji. Huhuhu

  41. nonames says

    yg batch 3 astross ada declare hari tu dlm newspaper kadang xada heboh sangat, boleh tahan byk jugak ammunition kita beli,maybe 2 kali ganda dari negara yg baru nk pakai astross..agak2 macam mana atm dah modified astross kita hehehe

  42. fakta bercakap says

    -jangan kata yg rakyat malaysia yg berasal dari sumatra dan borneo berasal dari indon ko..ko ni buta sejarah..ikut sejarah sempit ko mmg la cam tu…
    -dah pompuan ko nampak sangat xjaga maruah cam tu la jadinya..tipikal indon cakap pakai kepala lutut..datang sini sendiri tengok la..
    -loser buat cara loser…losers…

  43. Anak Sabah says

    Hawari, kalau Ambalat milik Indon, kenapa tak berani halau atau tembak kapal TLDM yang meronda d sana? Takut ke ngan TLDM? hehehe…

    Kalau takut, diam je la…

  44. emi says

    cara asal cakap cam org bodo lak….mmg bodo kot………jenayah bole berlaku dimana saja xkira bangsa, agama n status…..kang aku cakap padan muka ape yg berlaku baru tau….otak lembu betul..

  45. Wans7 says

    salam .. kepada Tuan Haji Shah .. teruskan penulisan anda. Biarkan kata2 negatif ini, ramai yang ternanti-nanti artikel dari anda.

  46. says

    Bro asal cakap…
    Jd kerana perangai 3 org anggota PDRM tu bro nak kata, nak tuduh semua anggota PDRM sama jer macam 3 org tu?
    Abis tu kalau ada seorang anggota dewan negara NKRI yg nonton “porno” waktu bersidang kami boleh la beranggapan yg semua anggota sidang NKRI menonton porno macam dia?
    Adil kah menurut bro?
    Yg salah tetap salah, klu terbukti…biarlah mereka dihukum sekeras2 nya….faham?
    Mangsa adalah DARI TAMAN (kompleks) PERUMAHAN yg SAMA dengan sy. Dan kami di sini mengutuk sekeras2nya tindakan anggota2 terbabit jika benar mereka bersalah. Tp bukan berarti kamu boleh menuduh SEMUA polis Malaysia itu sama!
    Sy orang awam…anak Malaysia 100% yang pernah tinggal dan berhadapan dengan birokrasinya corak pemerintahan di negara kamu selama hampir 5 TAHUN! Tolong jangan dibuat perbandingan….terlalu banyak yg sy seboleh2nya saya TIDAK mau bercerita, yang sy simpan untuk sy sendiri yg tidak ada gunanya sy hebah2kan dan sy yakin bro juga sadar itu.
    Hmm…bro asal cakap, tak usahlah bising2. Biarkan mereka laksanakan dulu tugas mereka, jangan risau la…belum pernah lagi ada tahanan pesalah di penjara Malaysia ni yg boleh hidup selesa di dalam sana, mereka yg bersalah akan dihukum setimpal nya (DI JAMIN, INSYAALLAH…MEREKA INI TIDAK DIBOLEHKAN KELUAR NONTON TOURNAMEN TENIS!).

  47. says

    Minta maaf, bro akuyangsesiapa…klu komentar bro disebabkan oleh kelakuan segelintir anggota PDRM yg tidak beramanah (klu didapati bersalah) yg sy yakin sudah byk diceritakan di media massa di NKRI, sy mohon jgn lah dituduh SEMUA anggota PDRM berkelakuan sama. Masih ada ramai yg boleh diharap dan bertanggungjawab…
    (ISOLATED CASE tu…dan sy yakin rakyat Malaysia secara umum akan menyokong hukuman seberat2 nya dikenakan kpd mereka yg bersalah).
    Mereka manusia mcm kita jg… jgn kan mereka, ada yg diberi amanah kuasa yg lebih besar pun bleh buat lebih dr itu… Salah tetap salah, benar tetap benar,

  48. says

    Hehehe…lg tambah respect sy dgn bro, betul la kata org dulu… “padi…makin berisi, makin la menunduk”.
    BTW…thread MRCA akhirnya sudah menjadi tempat perbincangan yg cukup2 sihat ujung2 ni. Bukan mcm awal2 aritu, sarat dgn “kata mengata” akibat kemasukan beberapa individu yg bkn brrniat nk berbincang elok2… Rasa2nya tepat jg pendapat beberapa bro2 lama kita… Jgn di layan sgt provokasi individu2 yg berniat lain tu.
    Skrg ni, komentar kt situ adalah berbentuk ‘pengtahuan’ jer…kupasan berasaskan data dsb. Well done bro!
    Syok dibaca dan sy berterima kasih dgn bro & semua yg berkongsi pengetahuan kt situ.

  49. Azmir Anuar says

    Saya mewakili rakyat Malaysia minta maaf tentang apa yang terjadi, Sekarang polis tengah menyiasat perkara tersebut.

    Negara jiran perlu tahu ada tangan2 ghaib cuba merosakkan hubungan antara MALAYSIA dan INDONESIA.

    Kedua2 pemerintah tahu perkara itu melalui risikan.

    Jangan beremosi dengan perkara yang anda tidak fahami, nanti kelak KITA semua rugi. Orang lain yang untung.

  50. StarWars says

    Berlaku lagi penculikan dua warga Malaysia di Semporna Sabah, di Pulau Timbun Mata pada hari ini 15.11.2012, menurut saksi, penculik yang lengkap bersenjata telah menculik dua orang tersebut dan membawa ke selatan filipina dengan menggunakan bot laju..Hmmm dah kerap kali berlaku penculikan di kawasan ini, sampai bila kejadian ini tidak berulang lagi..Ternyata kawasan ini masih lagi mudah dibolosi oleh pengganas,

  51. reja says

    PT Pindad memulai tahapan untuk membuat tank medium dengan bobot sekitar 20 ton. Ditargetkan pada 2014,prototipe tank tempur ini sudah jadi
    ”Target kita pada 2014 sudah jadi prototipe. Setelah prototipe jadi, kita mulai produksi, ”tegasnya. Dia menambahkan, sejauh ini proses ToT kendaraan khusus hanya menyangkut panser cannon 90 mm yang dibeli pemerintah sebanyak 22 unit. Dari jumlah itu,11 di antaranya dirakit PT Pindad. Adapun terkait Marder,Pindad belum mengetahui seperti apa mekanisme pengadaannya, termasuk keterlibatan Pindad untuk ToT.

  52. asal cakap says

    tapi yang melakukan kejahatan : perompak, pencuri, bukan polis indon… kalau dimalaysia polis memperkosa wanita pekerja indon di kantor polisi,,, mana sopan santun dan adab bangsa malaysia yang selalu dibanggakan forumer malaysia……
    1. apakah polis malaysia tak ada duit buat beli pelacur??? maunya yang gratisan dengan memperkosa wanita pekerja asal indonesia….
    2. bagaimana perasaan anda kalau itu terjadi dengan keluarga anda????
    3. tugas polis harusnya melayani dan melindungi masyarakat….
    4. faktanya 40% penduduk malaysia berasal dari indonesia (dulu namanya nusantara)
    5. apa hubungannya polis memperkosa wanita pekerja indonesia dengan bola sepak?

  53. abihurairah says

    mak aihh , baru brapa hari tak buka dah byk replynye … terima kasih sifu2(bro anaksabah,commodore,kuntakinta,ameer dan lain-lain) yang sudi kongsi maklumat dgn orang biasa mcm saya ni …hohoho , baru saya tau yang kedah class ni sexxyyy bebeno~~

  54. faisal says

    teruskan fifah… saya menyokong perjuangan anda. anda masih muda dan bertenaga.. carilah pengalaman hidup dan himpunlah kekayaan untuk cucu cicit anda akan datang..jgan biarkan mereka merempat di bumi sendiri. harta kita wajah kita. khazanah kita, akar bangsa melayu.

  55. cikgu lancer says

    Ya. Itu adalah benar. Try tanya kt old timer org kota Tinggi. Nk cakap banyak x boleh sebab sini x baper safe

  56. Kunta Kinte says

    Aku rasa wat masa ni markas 5 bgd paling panas..La ni depa wat latihan siap pakai vest kalis peluru lg..mcm dah jd satu kemestian..aku rasa perolehan SP Howitzer akan tertangguh sbb kemasukan mobil 120 mm mortar..gitu jg ngan attack helicopter sbb kemasukan “terlalu byk” senjata anti tank wat masa ni..
    Lumut…tak dengo cerita pulak..kalu ada pun jauh sangat..abis duit minyak dan tol je…

  57. says

    pipah cuti sem ke? naper sampai ke chini pegi nyer… jaoh nor… kat triang pun ada piramid… xyah nyelam … nanti naga geget la… orang asli sumpit la…. komando (geng bro shah) ngorat la…. hi hi hi (welcome back pipah) :)

  58. asal cakap says

    “telah tampak kerusakan dimuka bumi akibat perbuatan tangan manusia” jadi kalau di gua gendang ada emas yang banyak sudah pasti bisa diambil oleh manusia, sebab manusia adalah makhluk paling sempurna yang diciptakan oleh Allah, ckckckck masih banyak yang percaya hal beginian,,,, hutan borneo yang banyak mengandung magic aja bisa ditaklukkan manusia…

  59. Aurea says

    hang nak aku paste berita yg perompak dari indonesia rogol isteri depan suami dia ke?
    hang nak aku tunjuk statistik penjara di Malaysia, separuh penghuni penjara adalah warga Indonesia?
    hang nak aku tunjuk statistik bilangan kecurian dilakukan amah dari Indonesia?

    Nobody perfect bro.
    Rakyat Indonesia jugak yg datang Malaysia buat jenayah. Dah fakta.
    Bola kalah 2kali dengan Malaysia pun fakta juga. Kita tunggu piala yg menjelang lepas ni pulak.

    Stop your bullshit Indon.

  60. Ibu separuh masak says

    Salam. nampaknya ini ayahanda bukan calang-calang orang..

    Kasih sayang lebih bernilai dari emas permata. saya setuju. bahkan nabi Muhammad saw sendiri adalah ikon kasih sayang. Tidak ada orang lain yang lebih sayang akan orang lain melainkan baginda.

  61. Ibu separuh masak says

    salam. memang benar, mereka juga ada ulama jin, cuma ulama manusia jauh lebih hebat ilmu pengetahuannya. kaum jin yang ingin mendalami ilmu lebih suka mendatangi mereka ini. (diakui sendiri oleh seekor jin semasa ditanya oleh Muhammad Isa Dawud).

  62. Ibu separuh masak says

    Kalau yang sewa forklift tu saya yang buat…

    Moral of the story ialah, isterinya tersedar bahawa keinginan dunia hanya sementara, tu yang di suruh pulangkan semula. Tanpa sedar, imannya terdidik sama. Dah nama perempuan, sedikit sebanyak mudah terpengaruh dengan keadaan persekitaran.

  63. memory says

    dah tu apa lagi blahlah ,suka hati kita oranglah nk buat apa pon.yang ko sibok menyibok sgt kenapa.kalu panas hati ,jadi silent reader je,takyah nak bg komen.bodoh betul .

  64. Fifah says

    Artikel yg menarik Haji Shah…
    sambung belajar ni dh bagi sy byk pengalaman…tp x blh kalahkan lg lah pengalaman senior2 sy….apa yg sy nak kate…pengalaman setiap org berbeza..seriously sy cakap..klu sy cerita dkt org tentang apa yg sy bace,dengar dan lihat…hanye 0.01% saje yg percaya…dan sejak dari hari tu lah sy berhenti bercerita,…harap lepas ini sy dpt peluang teroka tasik chini plk…semangat utk teroka khazanah alam masih lg berkobar-kobar…waktu muda ni lah peluang keemasan utk pergi jelajah ni..klu dh tua blh cerita kat anak cucu..”yg tersurat pasti ada yg tersirat….yg tersirat belum tentu lg disuratkan” blh terima ke???haha..

  65. franke says

    kpd urat otak..aku mmg sayang ngra aku.bkan aku kt xsayangkan negara.tp kdg2 penulisan hj shah lari topik sket.tu je..thanks atas pendapat hang..sori hj shah kalau terasa

  66. Anak Sabah says

    Bro Bukitkuin… Tau tak apa, bro… Ni tak termasuk lagi khabar angin yang kapal selam negara ni bukan 2 je tapi… hehehe…

    “jahat” dan “nakal” la ATM ni… beli MBT banyak, declare 48 je… dah beli dan pasang astross batch 3 kat Sabah (2 rejimen rasanya untuk China dan Indon), pun tak declare lagi… macam beli Vera E radar lah… dah lama beli, baru declare… hehehe…

  67. Anak Sabah says

    L2A4, saya kebetulan ada d KK sebab adik saya dan wife saya ada interview d KK… Sambil tgu dorang, saya pergi la Teluk Sepanggar… Teluk Sepanggar sememangnya Teluk yang sangat2 sesuai sebab ada pulau yang ada bukit menghalang pengkalan tersebut dari mana2 dari hit or attack or visual…

    Dan satu lagi, menurut ex TUDM (captain bersara), jangan main2 bila mana2 KD bawa Heli (Super Lynx) bersama dalam pelayaran… Mmg dahsyat peranan heli dlm misi serangan ni rupanya, bro… Dan bro Shah, kredit tu you again… Semua satelit kita, memang sgt2 “strategik”, bro Shah… Tahniah Tun Mahathir dan ATM khususnya d dalam memodenkan armada kita untuk mempertahankan pertiwi ini…

    By the way, rasanya, yang kapal selam tak leh menyelam yang ada d Sepanggar tu, bukan tak leh menyelam, tapi baru balik dari misi, so kena dry dock sebab nak maintainance… Ingat kereta jak ke nak kena maintainace? tapi sayang, tempat kapal selam tu, boleh tgk je, nobody can come close even though you’re a CO of KD Kedah… huhu… dahsyatnya kawalan kapal selam ni…

  68. Anak Sabah says

    Salam, bro Kunta Kinte…

    Ttg MTB kat Tawau tu, betul la seperti penjelasan bro sebelum ni. Mmg power gila TLDM siapkan Markas2 macam Ops Pasir d Semporna dan MTB Tawau untuk menghadapi krisis d Ambalat bro…

    Sebenarnya, lately, saya berkenalan dengan ramai “askar” dari rejim Anti Tank RAMD, Artileri, TLDM dan TDM… Sebab tu dpt risik2 info (yang tak sensitif sgt)… Contohnya, dah lama TDM beli ATGM HE 30 ke HE 80 yang boleh robek mana2 tank canggih d dunia dengan sekali shoot je, bro… Tak yah aim bawah ke, atas ke… Janji kena, siap la MBT tu, bro… hujung bulan ni dorang ada training lagi…

    Bro, pengkalan TLDM Lumut tak de hari melawat ke, bro?

  69. Anak Sabah says

    Salam, bro Commodore… Menurut explanation officer KD Kedah, reka bentuk Kedah memang RCS… Mungkin juga macam bro Shah kata, “otak” kapal yang paling penting… Mungkin “otak” KD Kedah, iaitu elektronik system yang termoden dpt mengelirukan dan men”jam”kan radar tu, kita tak tahu kan?

    Lagipun, KD Kedah memang tak bebaskan banyak haba sebab design dia memang stealth (seperti artikel bro Shah)… Mungkin bro Shah patut disclose je kat kita yang KD Kedah ni pun memang stealth macam LCS…

    Cuma satu yang kita bangga kat TLDM, setiap kali melawat ke Ambalat, kita pergi ngan meriam 76mm dan 30mm, tapi Indonesia meronda Ambalat, fully equipped weapon, tapi tak berani gak “acah” KD Kedah… hehehe…

  70. voice of borneo says

    beza antara malaysia dan indonesia :
    1. Malaysia negara kaya, ber adab, pintar
    2. Indonesia negara miskin, tidak ber adab, bodoh
    3. polis Malaysia memperkosa wanita indonesia yang bekerja di malaysia
    4. polis indonesia menangkap perampok, maling, pemerkosa, dan lain-lain
    5. orang indonesia bekerja di malaysia karena mereka berharap utuk mendapat rezeki yang lebih baik, mereka rela berpisah dengan anak/isteri/suami/keluarga mereka di indonesia, itu adalah pengorbanan yang sangat luar biasa, mereka mengorbankan kesenangan mereka untuk orang yang mereka cintai, sehigga anak2 mereka bisa sekolah, bisa makan.
    6. rakyat malaysia seharusnya bisa bersyukur atas anugerah yang diberikan oleh Allah SWT

  71. anon says

    Penyakit misteri itu berkemungkinan besar disebabkan oleh bahan radioaktif atau bahan kimia. Orang Melayu yang bukan dari latarbelakang sains, termasuk kebanyakan anggota tentera Malaysia akan mempercayai penyakit misteri disebabkan oleh sebab misteri. Ini macam Malaysia kalau berperang, 3 hari sahaja boleh kalah. Banyak sangat kelemahan yang boleh dieksploitasi dengan mudah. Bawa Francisella Tularensis pun sudah mencukupi.

  72. anon says

    Emas di sekitar Gunung Ledang telah dihabiskan oleh penjajah walaupun tempat itu dikatakan keras. Orang Melayu lemah terhadap kepercayaan tahyul dan khurafat. Penjajah mengeluarkan hasil bumi tempatan dengan teknologi mereka. Sebab itulah Temasek tergadai ke tangan Stamford Raffles. Orang Melayu tidak berani menduduki Bukit Singapura @ Fort Canning @ Bukit Larangan kerana dianggap keras. Tetapi Stamford Raffles membina kediamannya di Bukit Singapura pada tahun 1822. Gabenor-gabenor Inggeris selepas Stamford Raffles juga tinggal di situ. Fort Canning menjadi tempat Jen Perceival menyerah diri kepada Jen Yamashita. Singapura terus maju di bawah Lee Kuan Yew tetapi orang Melayu masih berkarat dengan fahaman tahyul dan khurafat.

  73. says

    Ada orang sekarang ni seumur hidup tak pernah masuk hutan tebal macam ni, mereka tidak akan percaya walaupun ditunjukkan dengan gambar dan video sebagai bukti. Biarkan mereka, cakap besar di alam maya bolehlah.., masuk hutan dan cuba ambil sendiri emas tu. Tengok apa yang terjadi.

    Terima kasih bro Faisal kerana berkongsi cerita. Bagi saya pun cerita2 sebegini tidak lari jauh dari niche blog Hj Shah. Cerita-cerita mengenai hutan kita rahsianya banyak disimpan oleh ahli tentera dan mereka yang rajin buat aktiviti masuk hutan. Bukan mudah nak jumpa cerita sebegini.

  74. urat otak says

    salam…khas buat matmongol dan franke

    pada pendapat aku, artikel sebegini x sepatutnya buat korang bingung
    sebab bagi ak benda ni masih ade kaitannya dengan ketenteraan

    manusia tak akan berperang tanpa sebab
    kita pon pernah belajar kat sekolah kenapa org eropah sebok menjajah dunia..sebab 3G – Gold, Glory & Gospel

    ada kemungkinan negara kita memang sedang diperhatikan oleh mata2 sebelah barat sana
    beratus tahun kita dijajah jangan pikir dorang x buat sebarang kajian berkaitan rahsia alam yang terdapat di negara kita

    bagi aku artikel sebegini (terserah nak percaya atau x) berfungsi menaikkan semangat patriotik kita…
    bila aku baca artikel sebegini…lagi2 dari penulisan shah yang ak yakin bukan penulisan picisan yang hanya berdasarkan fantasi semata…
    aku jadi lebih bersemangat untuk pertahankan negara ini agar rahsia alam nya tidak dirogol oleh pihak tertentu

    kalau barat boleh merobek hasil minyak di negara arab jangan fikir mereka xkan bertindak merobek hasil rahsia alam dari negara kita

    sekian, hanya pendapat aku

  75. pen merah says

    Aku rasa mesti ada cara camne nak ambik emas tu. Guna cara diplomasi dgn jin. Atau berniaga jual sate gagak kat jin tu hehe..

  76. momok says

    hulu perak mmg ade banyak emas.lokasinya dikatakan di tengah2 hutan,sejauh mana khabarnya tidak diketahui.sembang kedai kopi,tetapi hulu perak,klian intan (seblum sampai pengkalan hulu) masiih ade pelombongan aktif bijih timah.bijih timah ni bukan dilombong di kawsan rata,nun di tengah2 gunung..berapa banyak gunung di kawasan hlu perak,tak mustahil satu tempat ade gunung emas.

  77. john connor says

    uish, sy x npk lg ape kaitan artikel ni dgn piramid solomon tu,huhu..awk tau je ek,skandal ngn shah ke ape,hahaha..

  78. Nass says

    komen saudara mengingatkn sy kmbali kpd crita seorg rkan yg mngatakn hnya org2 alim spt wali Allah shja yg mampu nmpk emas2 tersebut yg mna pd pandangan kita hanyalah batu biasa……

  79. roy says

    ya

    50.Lagi satu, mengenai sejarah keamanan negara tidak lepas dari terowong terowong komunis yang sentiasa mereka bina sebelum gencatan senjata 1988 dahulu.

    minta maaf admin bukan kah ayat “gencatan senjata 1988″ patut ditukar ke perletakan senjata 1989 . Atau admin sengaja tulis macam tu?

  80. pabloami says

    aiseymann.oklah oklah.besok aku pulangkan balik emas yg hari tu aku amik dua tiga ketul..sorry shah..hehehe…
    aku seperti john connor – we want piramid story!

  81. doraemon says

    sebenarnya masih byk sumber alam yg diketahui tp x d terokai sepenuhnya atau senjaga tidak diterokai (disebabkan hal2 tertentu eg. sempadan, hutan dara etc) kat msia. contoh mudah yg ada di 2 negeri d borneo (tempat spesifik x nak bg tau ok) dan semuanya berpenunggu. apa2 pun kita patut bagi kredit kat para pemimpin kita coz x gelojoh sangat korek hasil bumi klu x dah lama hutan kat msia ni gondol.

    p/s: bukan ‘emas bodoh’ ok…

  82. naza says

    haisy… tak de lah… sume carik dalam tenet je…. :)
    p/s: tapi kan pokcik… tajuk ni pun ada hubung kait ngan piramid tu… pelan pelan akan `nampak` la nanti……

  83. pen merah says

    ada orang berpendapat kita boleh berniaga dengan jin-jin yg menjaga emas-emas tu. berniaga sesuatu yang disukai oleh kaum jin..bayarannya adalah dengan kepingan emas tu..

  84. Kunta Kinte says

    Tak pernah pulak tengok cam tu…depa bawa keluar ke jln pikul ngan kayu je..ikat tangan dan kaki..macam bw binatang buruan je..bw ngan Volvo 303 ke balai polis utk SB periksa..lps tu ada le org kampung yg kena tangkap utk soal siasat sbb pernah dilihat bandit ni cakap ngan org kampung tu..lepas tu x tau la teman..masa tu tak tau apa tu bandit..ingat org tahanan penjara lari..kalu masa tu tau ada komunis pinggir kg..ada gamaknya tak mau pi sekolah..

  85. che wey says

    tak ingat dah, ada dalam Mastika keluaran 7@8 tahun lepas.. nnti saya try cek balik n kongsi gambar kalu jumpa.

  86. Zerop says

    Kalau cerita ttg emas ni, teringat cerita di sebuah komplek sejarah di negeri Perak, negeri teman. Ceritanya masa zaman Mat Saleh jadi residen, dia mimpila nampak emas sebesar lembu dalam kawasan tapak rumah. Diupahnya orang untuk menggali lubang bagi mencari lembu emas tersebut, sampailah satu malam tu, mereka dah terjumpa dengan satu benda yang bersinar kekuningan. Mat Saleh tu dah tak sabar, kelam kabut suruh angkat, memang betul depan mata satu bongkah emas sebesar…punya la seronok sampai terlupa yang emas tu bukan sebarang je nak bagi pada orang. Berlaku bencana yang mengakibatkan kehilangan nyawa. Kalau ikut cerita orang lama, emas tu ditanam semula sebab tak mahu lebih banyak yang terkorban.
    Tapi pada saya emas yang lebih bernilai adalah keimanan yang berjaya dipertahankan dengan penuh kebijaksanaan. Sedang negara Islam lain dalam keadaan yang tertindas, dijarah, dibunuh seluruh kerabat hingga tidak tersisa, kerajaan jatuh, hilang keamanan. Malaysia punyala nikmat, sampai berbondong orang atas angin dengan bawah angin datang. Diorang lebih menghargai ‘emas’ yang kita ada. Sedang orang kita terpana dengan sinar ‘emas’ yang lebih memperdaya….lingkup invest duit sebab emas jugak.

  87. naza says

    pokcik.. time tu, depa cerita… darah menitik nitik dari langit… pasai bandit yg kiok depa boh dlm underslung nuri je(mcm pukat tu) . betui ka pokcik? :)

  88. Ameer says

    Ala, hang cakap la kat penunggu tu kasi emas, leh tingkatkan matawang ringgit. Pastu xde la nak duduk dalam gua atau semak samun. Suruh la dia beli umah banglo ke duduk :P Siap ade astro ngan tv 60 inch. Kerja kat kerajaan ke bahagian kerani xpun masuk ATM bahagian recon/spy XD

  89. rose says

    Assalamualaikum, Artikel menarik yg menarik.
    ~ sy pun dah masuk ke dlm gua gendang ni tuk 1 program dgn student thun 2006
    ~ Tour Guide mmg ada tunjukkan emas nudget tp mmg tak terasa nak amik sbb sebelum mulakan aktviti dah ditaklimatkan ” jgn memandai2 nak amik apa2 susah nak hantar semula nanti ” dgn nada yg tegas.. so faham sendiri lah.
    ~ Jelajah mmg mencabar sbb gelap , air sejuk dan ada tempat yg agak dalam. Ada ketika nya kena memanjat dan merangkak. Meranduk air dalam gelap bukan perkara yg mudah (untuk saya lah ). Nak jaga diri sendiri dan nak jaga student jugak. Tapi kami dijaga oleh tour guide n the geng.. ( thanks and kredit kepda tour guide n the geng )
    ~ Aktvt yg baik untuk memberi kesedaran kpd remaja spy menghargai alam sekitar, sejarah negara. ( tour guide n the geng bercerita tentang garis2 sejarah yang berkaitan)
    ~ thanks kpd bro shah coz siarkan artikel ni . MOM terbaikkk…

  90. faisal says

    Salam… saya faisal.. khas untuk tuan puan yg membaca blog ni.. saya pon salah seorang peminat blog ni. sekadar kongsi pengalaman sahaja. tk mintak korang percaya atau tidak.. berkenaan emas yg dijaga penunggu / bunian tu.. mengikut apa yg saya belajar.. apabila emas milik sapa sapa yg jatuh atas tanah dan tidak diambil dalam 3 hari, maka ia akan hilang dalam tanah dan dijaga oleh benda benda ni la.. so sebab itu la jika ada orang cari, takkan nampak kecuali ada orang orang aalim yg pandai bab ni. Itu sebab jika ada yang mengatakan kewujudan emas yamashita yang dirampas oleh jepun dulu di tanah melayu kita, ia memang wujud dan di’jaga’ oleh bnda bnda ni la.
    Topik ni bukan lari dari militer, tetapi ia ada hubungkait penjajahan yang kita alami. Orang putih pon mempunyai ramai grup pencari emas mcm ni, mereka lebih percaya dari kita.. kenapa kita pula tidak ambil berat tentang khazanah kita ini.?Ingat saja saja militer itu nak serang kita ker? Teknologi piramid kita juga menjadi rebutan. Time tunnel.. spacegate.. bukan saja saja omptih buat filem, tp mereka mengkaji dan cuba terjemahkan kajian ilmiah mereka untuk di fahami oleh penonton agar mereka juga bersungguh untuh mencuba mencipta teknology tersebut.
    Cuba fikir? bagaimana idea mencipta filem time tunnel ini di buat, kalu bukan dari kajian ilmiah yang mereka rompak dari hasil penjajahan keatas bangsa kita. kita pula bertelagah tentang wujud atau tidak piramid dan kekayaan negara kita. Harap tuan puan peminat blog ini sama sama berfikir.. jgn gaduh gaduh dalam ni.. kluarkan pendapat dan sama sama kaji. bagi saya, topik militer adalah subjektif tetapi kenapa penjajahan berlaku ialah objektif militer.
    TQ THSP, len kali leh jumpa .. insyallah.

  91. lm says

    sebenanya takde syarikat tempatan yg berkebolehan nak handle lombong yg besar. yg kecik boleh la. modal dan kekangan teknologi

  92. pen merah says

    aku selama ni duk jadi silent reader je..tp kali ni aku dah tak tahan sangat nak tulis komen kat sini..komen aku, lu punya blog memang best la haji shah..

  93. john connor says

    hahaha…bukan ape…tgh cite piramid dok hot,bole lak mat shah ni p ubah topik,alih perhatian…frustttttt…
    naza,awk ni mesti pgkat besar dlm army kan,,,semua bnda tau,.huhuhu

  94. leman says

    penuggu tu saya rasa …kita boleh ubah tugas mereka ke apartment dan rumah flat ,,,ini kerana sekarang banyak kes pecah rumah dah merosakan kenderaan orang ramai…

  95. WiraWatan says

    Salam Ibu, citer ibu ni membuatkan saya teringat ayah angkat saya yg sy panggil ayahanda ( nota : bukan ayahanda yg ‘ TU ‘ ehh.. )

    Mak angkat saya, sy panggil Bonda ni sendiri yg cerita. Masa mula2 kawen ngan ayahanda, asyik merungut takde emas kt lengan/jari/kelingking dsbnya. Mulut asyik membebel je nak kan emas. Jadi…jeng…jenggg…

    Satu hari ayahanda ajak Bonda gi sungai kt belakang umah diaorg. Sungainya mmg besar dan terkenal di Malaysia ( lokasi rahsia , biarlah yg baca meneka dalam kesamaran , hehehee… )

    Ayahanda suruh Bonda amik plastik yg keras dari biasa. Plastik hitam wat bawak barang dapur dari pasar. Ayahanda sauk air guna plastik hitam bagi kat tangan Bonda.

    Bonda amik je dari tgn ayahanda terlepas plastik tu dari gengaman tangan sebab berat, terjatuh ke lantai, tergolek keluar sebongkah emas tulen.

    Pesan ayahanda ngan bonda senang je. Awak amik emas ni, jodoh kita takat ni je, kata ayahanda. Bonda tersentak dngr ayahanda ckp camtu. Sambil tu ayahanda bagitau, emas tu emas betul leh bawak ke kedai emas/pajak gadai dan sah diperlakukan dengan nilai RM.

    Begitulah cerita yg saya dngr dari mulut bonda sendiri. Masa sembang tu kita org kt dapur, ayahanda kt ruang depan.

    Moral: sama ada citer yg bonda saya ni bgtau betul ke tidak, bila sy tanya kat ayahanda, citer dgn versi yg sama gak kuar berserta perkara2 yg berkaitan dgn kejadian tersebut yg mana ada rahsia yg sy sendiri tk berapa nak faham, main angguk je la.

    Moral yg kedua, Kasih sayang lebih bernilai dari emas permata.

  96. emi says

    sy anak aggota pph…sy pernh msuk stu thun 98…umur 12 thun..pgrm mtvasi.sy xtaw lak ade emas….yg sy ingt…byk tulisan siam kat dinding..termasuk colok…xperasan lak ade laluan lain mcm shah ckp…hehe tp tmpt 2 mmg keras…couple bwt xsenonoh melekat dibuatnye oleh makhuk stu..huhu

  97. bukitkuin says

    trimo kasih diatas info yang diberikan….
    patut la kerajaan/tldm rilex je…sume dah ready..kita je yang berapi-api kat alam maya ni…terkeno la kito ni yo..

  98. Commodore says

    Beribu org dah nak namakan anak mereka Ahmad Albab, bro.
    18 tahun lagi ‘Ahmad Albabs’ ni bergaduh nak berebut harta ni, kacau bilau negara ni dibuatnya.
    Saya jadi ‘Jamal Pak Tongko’ pun cukup la, meniaga orang lagi kaya!
    Hehehehe! Gurau2 je bro.

  99. syaher says

    salam..tahniah haji utk entry kali ini.menarik..saya rasakan emas itu di jaga untuk di gunakan oleh seseorang yang terpilih utk digunakan ke jalan Allah. Wallahualam.

  100. L2A4 says

    Anak sabah kamu tggl d kk ka? kasi e-mail kamu, sy di kk jgk bule kita kenal2..teringin jgk mo masuk sepanggar tu..

  101. anak johor says

    betulkan kalau aku salah…..

    aku pernah dengar satu hadis yg mengatakan,seseorang yg memelihara kukunya hingga panjang, dosanya sama seperti dia memelihara sekandang BABI untuk setiap kuku di setiap jarinya…..

  102. anak johor says

    ala MI….kalau betul nak ambil,bawa je alim ulama untuk pindahkan jin dan mambang2 kat situ kan2….hihihi..

  103. anak johor says

    maklum saje lah…”orang tertentu” tu kata depa ada banyak emas dari mana2 negara di dunia….tapi US yang punya…hihihi…itu antara maksud shah agaknya….

  104. Anak Sabah says

    Merapu, mungkin mereka yang tak percaya tu tak percaya sebab mereka tak masuk lagi dalam KD Kedah tu… Bila mereka masuk, baru mereka tau ada apa dengan kelas Kedah… hehehe…

    Dlm KD Kedah, sangat2 sejuk sebab nak mengekalkan suhu terutama d bilik “SERVER ELECTRONIC”… Kalau ada peluang naik kelas KD Kedah, tanya lah apa yang patut… mana tau mereka nak buka…

    FFBNW memang dah ready untuk install bila2 ia diperlukan… Mereka bukan Navy sebab tu tak tahu apa Navy dah buat pada kelas Kedah…hehehe… Patut lah hampir 1 biliion satu biji… Mmg canggih…

  105. che wey says

    Saya teringat dalam majalah Mastika lama dulu, ada kisah lubang misteri di negeri Perak. Depan sekolah rasanya, ditutup dengan batu besar. Bila batu dialih untuk pembangunan, terlopong lubang yang dalam. Berlori2 pasir nak timbus tak dapat. Ramai pekerja yang dapat penyakit misteri masa nak alih batu 2.

    Kemudian ada orang kampung yang buat tangga dari tali dekat 100kaki/meter panjangnya untuk masuk dalam lubang 2. Dia nampak banyak batu permata yang masih mentah dekat dinding lubang, ada sampel yang dibawa naik. Lubang 2 tak nampak dasar. Sebab ada lagi lubang2 kecil macam ‘channel’ pada kedalaman maksimum tangga.

    Ada yang kata 2 lubang yang digali tentera Gurka, ada yang cakap digali oleh Jepun. Yang pasti negara kita memang banyak tempat macam 2.

  106. Malayantiger says

    nak tujukan kepada pemerhati barat/israel/singapore ke?

    hmm…takut diorang berebut2 buat plan perancangan jajah malaysia je…tak sempat kita nak decode teknologi piramid tu nanti…

  107. kawaq says

    Memang depa ni maju, sedara saya (ex PPH Ulu Kinta – Group XXXXX) penah bagitau yg bangsa jin ni memang canggih, dari telekomunikasi, transportasi sampai ke sistem persenjataan memang canggih. Ada pernah dengar org kata margin kecanggihan depa ni adalah ratusan tahun lebih update dari manusia. Senang kata apa yg kita ada sekarang depa dah ada lama dah dulu2.
    BTW Ibu, pasai emas ni, agak2 ada tak yg kaum wanita Jin yg stail Mami Jarum…heheheheh…cek gurau saja noooo

  108. says

    Kalau nak ambik, mintak izin dengan tuan rumah tu boleh kot? :D :D :D
    Memang ada cerita-cerita sebegini tapi ini kali pertama siap dengan gambar sebagai bukti. Terima kAsih kepada saudara Faisal dan tuan admin yang sudi berkongsi cerita.
    Lepas ni cerita piramid pulak kan? ;)

  109. pemerhati says

    patutnya drp jin2 tu pi rasuk org yg amik emas tu baik la depa pi bunuh or rasuk jepon2..british or belanda yg sibuk kacau tanah melayu dulu.

  110. Commodore says

    Bro yg aku dengar ada satu benda dalam Kedah ni yg boleh buat dia halimunan pada radar. Tak pasti pulak kalau ia ECM ke ESM !
    Aku pernah cerita dulu yg Kedah pernah melawat Rusia, bila nak sampai port tu radar Rusia tak dapat detect Kedah ni lalu diaorg despatch kapal & MPA to search for Kedah. Bila dah jumpa diaorg escort Kedah all the way sampai pelabuhan.
    Agak2nya ni lah bendanya kot?

  111. Kunta Kinte says

    Hampir je..zaman tu askar masuk kampung utk cari calon segera utk rekrut…tiap bulan cari rekrut baru..berterabur anak muda lari bila tengok askar ni..sekarang sukarela..tiap rumah ada anak yg jadi sojar..meriah kampung bila nak raya, byk thunder flast dan para flare depa bw balik..
    Dulu seingat aku pakai trak Bedford dan Volvo 303 dan 304..yg bestnye bila ada pertempuran tak pegi sekolahla aku..printah berkurung..siap V100 dan V150 blok jln..yg peliknye ramai le anggota yg pakai awam bw Baretta rifle dan HK33…Risik atau SB tak pasti…
    Seingat aku ada 2 kes pertempuran kat tempat aku..1. 2xPKM KIA dan 1xPASUDIR KIA, 2 WIA, 2. 4xPKM KIA, 1 WIA ditangkap…sekadar berkongsi cerita lama…

  112. saiful333 says

    Bukanya apa bro.. takut mengganggu perjalanan cerita pasal sejarah Gua Gendang ni kalau bukak cerita MRCA tu kat sini lagipun thread MRCA tu dah sejuk, mungkin tak mengganggu. Thread ni masih panas lagi, so biarlah cerita yang berkaitan je kat sini.

    Sy pun banyak belajar dari bro ni, terutama pasal “sleeping partner” tu. Best2

  113. Kunta Kinte says

    Sori bro..bukan apa aku ingat kau ikut rombongan tu..ada dilaporkan dlm berita td ada rombongan 2 bas pegi sepanggar base..untung kau, kami kat semenanjung ni melopong je dengo cerita orang..

  114. LampanMelaka says

    Sudah… Semua orang dah keliru plak orang2 tertentu tu sapa. Pandai2 la teka yek. Dalam maksud tu…..

  115. Azhar says

    Hee… Gua Gendang = Gua Itek kan? Huhu.. ada orang bertapa dalam tu kan? Heee…. Sapa2 kursus di INTURA pasti akan meneroka.. hehee…

  116. Merapu says

    Moral of the story, yg bukan hak kita jgn la diambil. Biarlah mereka yg mempunyai hak ke atas sesuatu itu yg nengambil hak mereka.

  117. Merapu says

    Ini yg diwar2kan dari dulu oleh navy, tp tak ramai yg percaya konsep ffbnw ni berbaloi. Mcm2 alasan mereka, Kononnya makan masa la bila nak beli senjata dan nak pasang bola keadaan memerlukan, nak training dan test lagi, tapi mereka tak tau yg navy dah cover semua bab2 tu awal2 lagi.

  118. jamie says

    sceara kebetulan dalam The Star ada disebut mengenai lombong2 emas yang digali oleh syarikat asing…xde yg dipantau?

    apa2 pun..TQ Tuan Haji

  119. mangkuk ayun says

    Salam, nabi2 & rasul2 dari kalangan manusia. Hatta jin pun masuk islam dari Nabi Muhammad. Zaman nabi Sulaiman jin digunakan utk manfaat manusia. Bukti manusia lebih hebat dari jin. Jin mereka berguru dgn ulama manusia bukan sebaliknys

  120. mat indoor says

    Aku betul2 nak tahu kenapa setiap benda yang GHAIB atau sesuatu yang BERHARGA mempunyai PENUNGGU,Siapa yang taruk PENUNGGU tu atau ada spesis2 JIN yang muka tembok lantik diri sendiri jadi PENUNGGU?(tak ada kerja lain ke jadi penunggu ribuan tahun?)

    Benda2 macamni amat merugikan kerana bahan2 yang boleh dimanfaatkan tu tak boleh diambil,so apa gunanya..macam sampah..batu dan pasir pun leh buat duit..ini emas bertimbun jadi SAMPAH gara2 PENUNGGU???

    Mohon Emas2 tersebut dimanfaatkan seberapa cepat yang mungkin..Mungkin kita leh minta bantuan penduduk PIRAMID(dengan teknologi advanced mereka) menyingkirkan PENUNGGU2 yang tak ada khoje GUARD emas yang bukan milik mereka..Emas2 tersebut adalah milik Negeri berdasarkan peraturan2 Tanah negeri..wekekeke

  121. pemerhati says

    salam bro, thanks utk article ni. X pe la bro klau x mo bgtaw location kat mana..tp at least tunjuk la gamba isi pyramid tu…ter sangat2 teringin nak tgk

  122. naza says

    mama, naper orang tu didik dirinya sorang je jadi alim? isterinya dia tak didik? saya ingat tadi penyudah citer tu, isterinya sewa forklift gi amek lagi kat telaga buruk tu :)

  123. Anak Sabah says

    Ameer: hahaha… Mungkin kot…
    Kunta Kinte: yup… senjata memang dah ada… Mungkin 4 kapal yang dibina BNS tu yang khas untuk ASuW… Tu yang mahal… hehehe…

    Saya pergi personally tadi, bro Kunta Kinte… Main redah je, Alhamdulillah dapat masuk… Untuk pengetahuan, setiap hari Sabtu, TLDM Teluk Sepanggar adalah “hari melawat free”… :)

  124. says

    Assalamualaikum Tn Hj Shah & bro/sis sume!
    Timakasih…citer br Tn Hj…rasa cam kena perli jer (sy pernah komen dlm satu post tu psl nk pi adventure sambil cari emas…),
    err…apakah krn sy tak semawa tn hj skali?
    Kekekeke….

  125. says

    Bro…thread MRCA tu dr notification yg sy dpt…rasa2 tinggal bro Saiful333 & blackjack02 jer yg asyik berbalas “pantun”. Oleh kerana kekurangan diri berbanding anda berdua psl MRCA ni…sy xpernah miss baca apa yg bro2 citer, segan nk mencelah, jd silent reader jer.
    Bnyk ilmu dpt…timakasih bro Saiful333 n Blackjack02!

  126. grafreak says

    actually tu berlian mentah yang boleh jumpa dalam sungai. dulu masa abah aku renovate rumah beli pasir. dalam tu ada la berlian mentah ni. sebenarnya tak mentah pun. tunggu ribuan tahun baru betul jadi berlian. silap2 jutaan tahun

  127. alex says

    .aslkum hj.shah… bagus sgt blog ni,byk ilmu yg kdng-kdng tak ad dkt media luar. dgn komen-komen yg ada gunany.. haji,bila nak cerita pasal pesawat MRCA?

  128. saiful333 says

    Malaysia tak ditawarkan EA-18G Growler dan mungkin takkan berlaku dalam jangka masa terdekat ni. 12 daripada 24 Super Hornet milik RAAF pun hanya sekadar “fitted but not with” dengan keupayaan model G. So, setakat ni cuma US jer yang pakai Growler.

    Kalau ada soalan lain pasal MRCA, boleh post kat thread MRCA, saya selalu ada kat sana. Tak best keluar tajuk ni.

  129. Ibu separuh masak says

    Salam En.Mangkuk. Sekadar nak berkongsi. Jin adalah kaum yang bermasyarakat seperti kita. Malah kemajuan yang mereka miliki sudah terlalu maju berbanding kemajuan manusia. Beragama seperti manusia lain di dunia malah ada ada yang beragama lebih tua yang sudah tidak diamal dalam kalangan manusia. Perhiasan emas berlian pun mereka guna sebagai perhiasan jin-jin wanitanya. Secara realiti memang mereka juga pakai sebagai perhiasan hanya saja ia tidak terlihat kerana mengikut keadaan si pemakai yang bersifat ghaib.

  130. Ibu separuh masak says

    Salam.. hmm meleleh air liur tengok emas tu.. heee
    Teringat suatu kisah. Ada seorang alim yang hidup dalam kedhaifan mempunyai seorang isteri yang asyik meminta untuk dibelikan perhiasan emas kerana terpengaruh berkawan dengan orang berada. Terasa bingit, satu hari orang alim tu bawa barang perhiasan yang banyak sehingga isterinya teruja. Teruja berganti hairan, dia bertanya bagaimana suaminya yang tak berduit boleh memberi apa yang diminta. Nak tahu apa jawapan suami? “Kalau betul awak nak perhiasan emas berlian ni, ambillah. Banyak lagi dalam perigi buta belakang rumah kita tu”. Si isteri langsung insaf dan menyuruh suaminya memulangkan perhiasan itu ke tempatnya semula. Hmmm, orang berilmu tidak perlukan itu semua. Sudah ditakdirkan emas itu bukan untuk kita. Ia untuk kaum yang sering terpesona dengan kilauan dunia. Bersedialah, fitnah besar sudah semakin hampir.

  131. kamai cusim says

    skali skala best jugak mendengar dari jauh pasal gua mas ni.. betul tu bro, mas tu, ahmad albab yang punya.. ada di kalangan kita atau anak kita, atau cucu kita, ataupun blum dilahirkan lagi menunggu masa untuk berbakti darinya…. salam perjuangan dari sarawak

  132. admin says

    Sudah menjadi tradisi blog ini untuk turut sesekali membincangkan tempat2 sejarah yang ada kaitan dengan operasi tentera. Kadang2…ada mesej yang ditujukan pada org tertentu.

  133. nurmz says

    Sama la kita saudara, saya pun anak jati kroh, tahun 70-an ayah saya ditukar ke sini utk risik pergerakan komunis sampai kena masuk Betong, Thailand. Kemudian bertukar ke PPH sehingga bersara. Memang dulu tempat ni kawasan hitam. Rumah saya pun terletak dekat dengan tragedi kereta perisai ATM ditembak dgn RPG oleh komunis di jalan kroh-baling, gugurnya para perajurit negara. Gua Gendang memang ramai orang buat aktiviti, pegawai baru kerajaan pun buat aktiviti kat sini waktu induksi.

  134. Sal says

    Rasa sy macam penah dtgla kat gua tu..pintu gua tu macam pernah kulihat,
    X silap dalm ni ada atu gua nama Gua Itik..kena jalan merangkak dan gelap cam kubor..

    Sy suka betoi baca blog MOM ni..tp nape byk sgt kengkawan yg suka post komen aku..no 1,2 ,3 ..buang karan betoi..
    Sudah2la bebudak2

  135. fishbed says

    Den no 25….hr ni je ada 7x cek blog ni ada artikel baru ke tak…dah tahap ketagih dahni hehe.

    Papepun thx bro sya h.

    X sabar tgk kd kdah equip nsm kongsberg 185km range missile..ke dah pasang hehe

  136. ray says

    salam,
    gua gendang dgn gua itik kedua-duanya menarik.saya pernah melaluinya semasa berkursus di INTURA sg.petani dahulu.laluan komunis hingga ke gunung hijau kalau tak silap dan ke betong.cerita yang menarik.

  137. Anak Sabah says

    KD Kedah masih guna 2 meriam, 76mm dan 30mm… Senjata anti-air, anti-ship dan anti-sub tak pasang lagi, tapi ada satu “senjata” yang tak pernah di dedah d mana2 majalah atau internet yang memang dah terpasang pada KD Kedah… :)

  138. Kunta Kinte says

    Ada khabar “bayu laut” mengatakan sistem persenjataan utk semua 6 kapal Kedah Class ni dah ada..dlm simpanan..tunggu green light je dr Bahagian……….Tunggu plug n play je…
    Ikut khabar tu 4 kapal khas utk ASuW dan 2 utk ASW…seperti biasa ATM ni penuh ngan rahsia dan berteka teki..
    Rombongan tadi naik 2 biji bas ke?

  139. mangkuk ayun says

    Tempay ni kalau tokeh2 tahu, ‘tempat keras’ pun jadi lembut. Allah jadikam emas utk manusia bukannya utk jin.

  140. Anak Sabah says

    Salam, Haji Shah…

    Thanks for the new article. Saya sgt2 happy hari ni sebab saya dapat naik KD Kedah d Teluk Sepanggar, tgh hari tadi sambil memerhatikan Scorpene kena Dry Dock sebab baru balik dari Mission… Besar, anggun, bergaya, berkualiti, keunggulan, semua ada pada Scorpene dan KD Kedah dan KD Kelantan… Tapi paling power, Scorpene sebab dpt tgk dari jauh je… CO KD Kedah pun tak leh bawak saya masuk dlm kawasan Scorpene… Mmg Scorpene la “penumbuk ghaib” TLDM d Spratly dan Ambalat… Aku bersyukur negara kita ada Scorpene dan memang KD Kedah sangat2 canggih… Mcm yang Hopper Command dalam Battleship… hehehe…

  141. memory says

    admin .gua percaya sama admin psl kawan gua ade termimpi org bunian bagitau kat mana lokasi emas .las2 dia bg tau kawan dia.kawan dia [reg ambik emas tu.tk lama kemudian kawan dia meninggal dunia.agaknya bunian tu mintak nyawa sbg galang ganti .berhati2 kalu jumpa harta karun mcm ni.kena baca ayat al quran bg mengelakkan pekara yg tidak diingini daripada berlaku

  142. Kunta Kinte says

    Gua ni tak berapa jauh dr kg aku…Kroh ni dulu kws hitam..ada perintah berkurung..dr jam 6 pm – 6 am..seksa..PPH punya kem pun dlm kem askar..
    Sbm sampai Kroh kena lalu Grik dulu..dulu tak perlu tunggu pameran statik ATM kalu nak tengok aset ATM..lepak je kat depan Ibupejabat Polis Grik..semua ada..sbb askar kita selalu rehat dan wat pemeriksaan sbm atau slp rondaan..yg best nye dpr ration free..tu yg aku tunggu…
    Gua ni dah jd tempat mainan PPH dan VAT69…askar aku tak pasti
    Berlian mentah tu aku keliru sikit sbb masa orang tabur batu utk wat jln tar berlian mentah ni ada jg…sekitar thn 80 dulu la…sekarang ni pakai dah ready made je…Budak2 kg termasuk aku juga la selalu kumpulkan utk main..kalu berlian mentah dah lama abang macha wat jalan tu kebas dulu..
    APA PUN, TQ TN HJ SHAH SBB CERITA BERLIAN MENTAH NI MENGINGATKAN KEMBALI ZAMAN KECIK2 DULU….

  143. utuhbungas says

    . . . dihadapan selat Mainstay Haigelisi, ada sebuah pulau yang sangat besar, dari sana kalian dapat pergi ke pulau lainnya,
    di depan pulau-pulau itu adalah seluruhnya daratan yang dikelilingi laut samudera, itu adalah kerajaan Atlantis. Ketika itu Atlantis baru akan melancarkan perang besar dengan Athena, namun di luar dugaan Atlantis tiba-tiba mengalami gempa bumi dan banjir, tidak sampai sehari semalam, tenggelam sama sekali di dasar laut, negara besar yang melampaui peradaban tinggi, lenyap dalam semalam.

    Ada sebuah daratan raksasa di atas Samudera Atlantik arah barat Laut Tengah yang sangat jauh, yang bangga dengan peradabannya yang menakjubkan. Ia menghasilkan emas dan perak yang tak terhitung banyaknya. Istana dikelilingi oleh tembok emas dan dipagari oleh dinding perak. Dinding tembok dalam istana bertahtakan emas, cemerlang dan megah. Di sana, tingkat perkembangan
    peradabannya memukau orang. Memiliki pelabuhan dan kapal dengan perlengkapan yang sempurna, juga ada benda yang bisa membawa orang terbang. Kekuasaannya tidak hanya terbatas di Eropa, bahkan jauh sampai daratan Afrika. Setelah dilanda gempa dahsyat,
    tenggelamlah ia ke dasar laut beserta peradabannya, juga hilang dalam ingatan orang-orang.

    Menurut perhitungan versi Plato waktu tenggelamnya kerajaan Atlantis, kurang lebih 11.150 tahun yang silam. Plato pernah beberapa kali mengatakan, keadaan kerajaan Atlantis diceritakan turun-temurun. Sama sekali bukan rekaannya sendiri. Plato bahkan pergi ke Mesir minta petunjuk biksu dan rahib terkenal setempat waktu itu. Guru Plato yaitu Socrates ketika membicarakan tentang kerajaan Atlantis juga menekankan, karena hal itu adalah nyata, nilainya jauh lebih kuat dibanding kisah yang direkayasa. . . .

  144. insan says

    assalamualaikum artikel yang menarik dan dapat membuka minda kita semua….terima kasih untuk info ni bro….nk try pegi la sana boleh ker??

  145. says

    as salam Tuan Haji Shahpaskal,

    saya quote semula pesanan penting drpd bekas polis kepada sdr Faisal

    “Sudahlaa tu… tengok boleh, pegang boleh…. Ingat, jangan bawak balik… tak pasai aku angkut hang malam-malam nanti mai sini Hehehehe,”.

  146. the semite says

    fuyyyoooooolammakkk saya dpt pingat emas!!!! bro syah, bagi saya emas, kalau tak saya tembak awak kekekekekekkekekeke…..jgn marah, gurau jerh…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>