ASAL USUL HANTU TENTERA JEPUN

SATU LAGI ARTIKEL DARI SAHABAT SAYA, FAISAL   9W2WBT
SALAM  SEJAHTERA….
Bertemu lagi kita di dalam membicarakan tentang sejarah bangsa Malaysia yang makin lama makin dirasakan pupus oleh saya kerana kejahilan anak muda kita  yang tidak mahu mempelajari sejarah negara dan gagalnya orang orang lama kita mengajar teladan yang baik yang diterima hasil daripada susah payah di “sabun”  dan di  “lempang” mukanya oleh “si katik” tentera Jepun.

Dalam mempersoalkan kisah yang berlaku hampir  70 tahun yang lampau, saya pada kali ini ingin mengimbas kembali beberapa kisah yang saya dapat dari arwah datuk saya dan juga beberapa kisah dari kawan kawan saya yang mengkaji tentang imperialis jepun ini.

Banyak persoalan timbul dari kisah kisah ini, tetapi apa yang saya ingin highlight pada kali ini ialah resort -resort terakhir para pelancong timur yang tidak diundang ini dan dimanakah lokasi lokasi sebenar resort terakhir mereka ini.

Saya rasa terpanggil untuk berkongsi kisah kisah ini dengan tuan tuan pembaca setia blog Military of Malaysia agar sejarah bangsa tidak hilang dan beberapa perkara mistik yang patut dikaji kesahihannya.

Penulisan saya ini bercampur antara sejarah dan alam mistik. Saya pasti ada beberapa fakta disni yang tuan tuan pernah merasai, mendengar dan juga melalui pengalaman tersebut.

Di dalam pencarian saya mengenai emas emas di semenanjung, tidak dapat lari dari soalan “ Bro.. hang tau tak pasal emas yamashita?’  Kat mana boleh jumpa? Betul ke ada emas ni? Kenapa tak pernah jumpa walau disebut sebut? Siapa yang jaga?

Saya merujuk kepada beberapa artikel Tn Hj. Shah Paskal berkenaan “penjaga penjaga setia”  yang disebut sebut  dan ada askar askar kita dan orang awam berjumpa secara tak sengaja dengan mereka ini.

1.       Semasa tentera jepun mendarat di pertama kali di Pantai Kuala Pak Amat jam 4.ooam 8 Disember 1941, berkekuatan 3 batalion tentera jepun menjejak kaki mereka di pantai tersebut yang diketuai oleh Leftenan Kolonel Nakamura. Dianggarkan seramai 5600 askar jepun berjaya dalam misi tersebut walau ditentang hebat dari tentera British bangsa India  dari pasukan 3/17 th Dogras (Dogra Regiment).

2.       Pasukan kedua mendarat diketuai oleh Mejar Kausi dan pasukan ketiga diketuai oleh Mejar Jeneral Hiroshi Takumi dan Kolonel Yashio Nasu agak lewat sikit kerana diserang oleh kapal terbang British Australia jenis Hudson dari pasukan No. 1 Squadron RAAF (Royal Australian Air Force) dari airport Kota Baharu Pengkalan Chepa dan jenis Vickers Vildebeeste yang tiba dari base Gong Kedak dan Base Lalangluas di Machang.

3.       Ok, sekarang ni persoalan saya ialah, betapa ramai askar jepun mendarat..dan terbunuh, pernah atau tidak tuan tuan pembaca blog MOM ini mengetahui di mana lokasi mereka di simpan atau di istirehatkan di resort-resort (bunker) yang mereka bina?  Silap silap ada yang kecut perut atau seram bila dah tahu di mana mereka ‘berehat’ setelah perang. He He He He…

4.       Ok itu klue nya… persoalan seterusnya ialah.. pernah atau tidak rakan rakan blog ni yang terserempak dengan hantu Jepun?  Kenapa hantu hantu ini sering kali dikatkan dengan kawasan atau tapak tentera Jepun tinggal?  Mungkin ada yang kata saya ni mengarutlah,, bohong lah, tipu lah, mana ada hantu jepun…

5.       Tapi kalau saya bagitau bahawa orang jepun juga amat percaya akan kuasa roh / mistik ?  Tak faham? Boleh rujuk artikel sejenis batu yang di simpan di bawah reservoir di negara selatan oleh Tn. Hj Admin kita…

6.       Ok saya jelaskan. , tentera jepun sememangnya amat kuat pegangan kerohanian mereka. Mereka percaya bahawa mereka pasti akan hidup kembali dan akan berada semula di tempat mereka terbunuh. Sebab itu mereka sanggup hara kiri… (Agama Shinto)

Ada juga, mayat asker Jepun yang jadi makanan kawan sendiri

7.       Oleh itu, mayat mayat askar mereka yang jumlah yang ramai itu sebenarnya tiada dikuburkan.  Sebenarnya mereka itu di bakar bersama dengan tanah tanah liat dan dijadikan batu bata untuk membina bangunan dan juga markas mereka. Campuran batu bata ini boleh di lihat hampir setiap monumen atau bangunan yang diduduki oleh Jepun.

8.       Kenapa?  Mereka percaya bahawa roh roh askar ini akan sentiasa bersama menjaga bangunan itu dan tidak keterlaluan jika saya bagitahu mereka juga penjaga emas yamashita.

9.       Itu sebab jika ada tapak tapak sekolah lama yang didirikan bangunan baru seperti asrama pelajar, sering kali diganggu oleh askar yang sedang kawad lah, ronda lah,, bawa rantai lah, takde kepala lah… sehinggakan orang kampung juga membicarakannya dengan mengatakan itu kawasan Jepun, kubur Jepun, kem Jepun dan sebagainya.

10.   Hospital tempat saya bertugas dahulu juga sentiasa diganggu oleh tentera yang tak balik kampung ni. Itu resort mereka.  Saya ada juga terbaca dari artikel MOM ni yang mengatakan batu satu bangunan yang mempunyai darah dan tulang. Saya lupa artikel yang mana. Tapi itu menjawap persoalan artikel tersebut bagaimana darah dan tulang di dalam batu bata bangunan tersebut.  Harap admin bagitau artikel yang mana.

11.   Apabila membicarakan tentang emas yamashita pula, semasa jepun menjajah kita, semua harta emas ini dilebur dan dibawa balik ke Jepun. Itu sebab jepun punya duit, nilainya amat kuat kuasa beli dia fasal stok emas yang dirampas. Tetapi bagaimana pula dengan emas yang gagal dibawa balik kerana perang tamat?

12.   Mereka menggali tergesa gesa dan menanam semua emas tersebut di lokasi yang mereka duduk tetapi ia di “jaga” oleh penjaga penjaga setia ini.  Bagi orang biasa. Mengarutlah cerita ni… tapi bagi “goldhunter”  di negara kita ni, perkara biasa .

13.   Cuba tuan tuan fikir… soal nampak hantu Jepun, di mana mana di bicarakan orang. Ada yang pernah jumpa dan ada yang pernah dirasuk dan sebagainya. Di mana lokasi kejadian tu? Tentulah di kawasan mereka duduk dan kem-kem mereka. Tapi di mana?  Pecahkanlah batu bangunan tu.. ambil dan lihat kemungkinan ada tulang yang bercampur dengan batu bata itu.  Itulah penjaga setia mereka.

Artikel ini adalah artikel yang dicampur dari pengalaman saya, arwah datuk datuk saya, dan para pengkaji sejarah Jepun.

Terpulang untuk mempercayai atau tidak tetapi kalau sebut hantu Jepun semua orang tahu.

Mana kubur?  Itu bangunan Jepun laa… ada berani tidur dalam bangunan dia malam malam?
Siang hari pun berkawad di Memorial Perang Jepun di Batu Maung, Pulau Pinang, apa lagi pada waktu malam (pengalaman saya itu). Lintang pukang kami cabut lari gara gara mencari emas Yamashita.

Sekian dari Faisal 9W2WBT

Comments

  1. ace says

    bertemu kembali anak2x, inilah kesnya kalau menaip pukul 1 pagi dan buka banyak tab. salah parking, tak boleh pula open ID ni nk ‘submit’. selatan thai ter selatan filipina pula. kacau, ‘mistatement’….

  2. ace says

    satu dunia ni rumah Allah cik safi muslim. saya beri analogi. saya orang asing. tak dikenali. kebetulan dekat kawasan rumah anda dah 100 kali orang merompak rumah. tiba2x saya ketuk pintu rumah anda dan minta tumpang sembahyang. saya bukan nak merompak pun. tapi dalam rumah awak ada isteri awak, anak2x kecil awak, harta awak dan sebagainya. fardhu ain buat saya fardhu kifayah buat awak untuk menolak saya demi menjaga keselamatan atas andaian awak pun tak boleh baca hati orang. melainkan atas dahi manusia itu ada cop kekal mengatakan dia pencuri atau tidak kita tidak akan tahu sehinggalah perkara terjadi.

    2. pengecualian kepada general rule diperenggan atas (‘satu dunia ni rumah Allah’) ada tempat yang boleh kita sembahyang, tidak boleh, wajar atau tidak wajar. tandas tak boleh sungguhpun ia awam. masjid awam boleh. nama pun kem tentera. masjid pun khusus untuk tentera dan kaum keluarga. melainkan kalau ada kebenaran silakan, kalau tidak ada jangan berkecil hati. nama pun ulama, saya percaya individu yang dimaksudkan berhati besar dan tidak akan berkecil hati kerana perkara remeh.

    3. saya orang awam. bayar cukai. kalau ikutkan saya pun nak masuk ‘store’ artileri tentera dan pinjam bakhtar shikan dan uji tembak prototype AV8 untuk menidakkan tuduhan awam bahawa program pemodenan itu satu pelaburan jangka panjang yang membazir. tetapi tidak ada kewajaran malahan tidak boleh di situ. walaupun tentera terlatih bukan semua dapat pegang atgm tersebut. jangankan senjata nak rasa mentega, kaya dan roti yang personnel atm selalu makan pun tak sama dengan apa yang kita orang awam boleh beli di pasaraya. tikar sejadah dalam kem pun ada hak kerajaan malaysia, bukan bermaksud semua rakyat islam boleh dapat satu yang identikal. ini fardhu kifayah bagi menjamin kesiagaan dan keselamatan tentera. buatnya keracunan makanan semua kena cirit birit kerana ada unsur sabotaj dan penyusupan (walaupun jika bukan dia tetapi kerana faktor yang turut datang mengambil kesempatan atas peluang)siapa yang nak jaga sempadan? awak nak ke? kerana risiko itu sentiasa ada dan tidak boleh difaktorkan kosong maka disitu ada kewajaran untuk tidak membenarkan atau menghalang kerana beliau ada pilihan untuk bersolat ditempat yang lain. kita belum lagi sampai situasi umat Islam kat selatan filipina ye cik, sembahyang fardhu kena tembak dalam masjid, nak solat kat mana pun dalam malaysia ni alhamdulillah, insyallah selamat. kenapa nak pilih tempat yang sensitif dan membiarkan orang tak berkenaan timbulkan isu dan seterusnya mewujudkan perpecahan? tanyakan kepada diri anda. salam.

  3. sniperz says

    mcm mana saya nk contact or tuan contact saya?or via tn hj shah?email saya tn hj shah tahu..tq.
    sory lambat reply.

  4. faisal says

  5. says

    toksah hairan la, wa punya komen abih kena padam, blogger militer konon mentaliti lembik sangat almaklum la macai umngok dah kena brain wash kritik tu makna menentang, takyah jadi blogger militer shah oiii patut ko jadi blogger gossip je shah nanti rami jambu yg masuk tu.
    hanya umngok sahaja yg mampu memerintah negara….korang mampu ? HAHAHAHAHA

  6. blacksword says

    sekadar memberi pandangan

    benarkah emas tinggalan jepun dan penjajah itu bertul2 emas? ataupun ia adalah kiasan kepada sesuatu yang lebih berharga ( ilmu pengetahuan yang amat tinggi dalam pelbagai bidang mungkin geografi, sains, seni bina, uranium atau sesuatu yang berkaitan dengan supernatural ) semua tu merujuk kepada emas (sesuatu yang berharga). kalo tak kenape kubu2 mereka sangat ampuh (malah mencampurkan dengan tulang manusia) dan tempat pembinaan dipilih dengan teliti?

  7. pang5kundur says

    maaf tertekan say it la pulak :)

    tambahan :
    3. catatan dari soldadu portugis, mereka menjarah emas dan barang berharga orang melaka sehingga lewat petang namun harta2 milik orang melaka masih bertimbun belum dijarah.. mereka baru menghabiskan setengah dari pekan melaka tapi ruang kargo dah penuh..belum habis satu pekan dijarah..

    4. sejumlah kapal berlepas pulang kerana telah mendapat hasil rampasan walaupun ditegah Al Fonso, baki beberapa kapal dan beberapa ratus askar tinggal untuk mempertahankan melaka yang baru dijajah dan menyambung penjarahan harta orang2 melaka.

    5. catatan seorang Inggeris pada awal 1900 berdasarkan rekod sejarah Portugis, mereka yang bertahan di a famosa sering diserang secara berterusan oleh kumpulan2 kecil orang2 melaka yang diketuai oleh HANG TUAH..- semasa membaca buku orang inggeris ini saya tertanya-tanya pasti Tun Tuah sudah tua, namun saya teringat kembali kisah Saidina Umar RA, Osman RA, Ali RA yang juga agak berusia semasa memerintah dan mengetuai peperangan khususnya Ali RA yang mengetuai peperangan menentang Muawiyah.. begitu juga dengan Mat Kilau yang semasa mengaku dirinya adalah Mat Kilau sekitar 70-80 an dulu masih agak gagah walau melewati batas 70an.. begitu juga Panglima Awang Gagap di N.Sembilan serta puluhan pendekar dan panglima melayu dan lain-lain (mohon pembaca budiman membuat kajian sendiri ya tentang dll – ini bukan blog saya he he).

    6. sejarah portugis mencatatkan kehebatan armada mereka yang berjaya menumpaskan satu kuasa besar di rantau sebelah sini dengan tidak sampai 1000 orang tentera (berbanding melaka yang dipertahankan oleh 20,000 tentera (askar melaka+pendakwah Islam+peniaga Islam+orang Jawa+sukarelawan lain)..

  8. pang5kundur says

    setuju.. tapi kota melaka telah agak hancur selepas serangan.. lalu a famosa didirikan di atas saki baki kota melaka yang survive serangan tersebut.. kalau diteliti corak binaan a famosa ia lebih bersifat keeropahan, cuba tengok satu-satunya pintu masuk yang bertahan sehingga ke hari ini..
    renungkan pantun berikut “kalau roboh KOTA MELAKA, papan di jawa saya gantikan…” – walaupun akhirnya janji penggantian papan dari jawa tidak kunjung tiba namun yang mahu ditunjukkan di sini adalah kebenaran arguman tuan zack.. kota melaka..

    tambahan :
    1. melaka tidak diasaskan pada 1408 bahkan beratus tahun lebih awal
    2. catatan dari soldadu portugis merekodkan tentangan dari askar melaka bersama ratusan lela dan bedil
    3. catatan dari soldadu portugis, sehingga ke lewat petang mereka membawa emas dan barang-barang berharga or

  9. faisal says

    bro anak johor… jgn la ckp cmtu… kesian laa sikit.. ni blog tn hj shah.. penat dia tulis… nk bg org berfikir.. ada jua yg nk berhibur shj. apa apa hal pon kalu ada janji yg tk ditepati tu.. mungkin ada rahsia disebalik tu. pi jumpa dia… tnya personal.. grenti dia bgtau.

  10. tuah says

    kalau shah pencacai kerajaan, kira oklah tu sebab blog dia sendiri. yg spesis korang asyik merempat kat blog2 macam nie buat apa. start buat blog sendiri la beb… tulis banyak2 apa yg kau suka

  11. M.Faisal says

    Saya ingat lagi masa sekolah kat SK Kampung Batu, Jalan Ipoh memang dah heboh pasal hantu jepun ni. Bangunan sekolah memang bangunan lama masa tu. Sebelah kem askar (Kem Batu Kentonment) pulak tu….

  12. anak johor says

    kalau setakat cerita hari ni,bila lain hari orang tanya balik,ko padam komen tu,baik ko leburkan saje blog ko ni shah..kalau gelaran haji shah ko tu membolehkan ko menipu kengkawan dalam blog ni, patutlah makin ramai musuh ko.

    lepas ni komen ni pon ko padam jugak kan…padamlah kalau ko nak,patutlah orang sebelah sana cakap ko ni pencacai kerajaan.cakap hari ni lain,esok cakap lain..janji hari ni lain,esok bila orang tuntut,ko padam komen tu,biar pembaca lain tak tahu janji dan kata2 ko sebelum ini .dayus namanya tu..!!

  13. says

    Setuju… kalau orang tu kenal Tuhan kalau tak perasan je .. tak kenal tuhan tak ada agama…so tanya diri sendiri jangan sedap duduk…mati nak gi mana …cuba pejam mata…agak2 layak ke masuk syurga…dengan apa yang telah kita buat ..padan tak amalan kita tu …jangan marah ya sekadar renungan …

  14. orang johor says

    biasanya, yg claim boleh itu ini, mmg kompem takde kebolehan.
    atau, kalau ada pun, hanya cukup untuk persembahan pentas silap mata.
    yg betul betul tau, mmg takkan hebahkan satu dunia kebolehan diri sendiri.
    in fact, akan cuba sorok sebolehnya…

  15. Jepungkichigai says

    kat umah wa ada hantu jepung… hari2 suka makan coklat tiap2 minggu ke Haneepa Jln masjid India beli coklat murah sana…hantu jepung rumah wa suka Siti Nurhaliza pandai jugak tengok Ombak Rindu minat jugak sama Aaron Aziz,..
    wa pergi tengok bola Harimau Malaya kat Bukit Jalil pung dia ikut… pelik hantu jepung kat umah wa pandai makan sambal belacan bila Hari Jumaat suka pakai baju Kurung Melayu…hantu jepung ruman wa pandai cakap kat wa : “saya Cinta Abang’ hehehhehee sekarang hantu jepung umah wa sedang tidow wa sedang buat subversif hehehee

  16. Jepungkichigai says

    batu binaan dari batu dekat Perairan Pulau Upeh Melaka.. kalau ko orang rajin ke kelebang cuba lihat Pulau Upeh berdekatan bila air surut ada potongan batu2 di potong …kalau rajin sewa sampan atau bot suruh bawa pergi situ masa air surut

  17. Pendekar Melayu says

    ala .. bro shah ckp nak tulis. tapi tak tulis2 pun.

    * harta-harta karun Yamashita
    * kewujudan kerajaan serta alam orang kenit dalam hutan-hutan di Malaysia
    * cerita spy

    bakor2 .. hehe

  18. zack says

    rasenya cam salah sket….kota a fomasa tu adalah kota melaka….kota melaka dah siap dibina dengan tembok batu sebelum berlaku serangan portugis…

  19. Aku Hensem says

    Ku ambil rumput di ladang
    Ku buat penyamaran
    Yang cantik berubah menjadi setan
    Agar sukar di kenali

    Bergerak Bertempur
    Pewira pantang undur
    Walau peluru datang bertabur
    Kami tetap bertempur

  20. naza says

    orang yang paling mulia pun ( nabi Muhammad SAW) berdakwah untuk kaum hantu (jin) dibukit bukit dulu. kita ada buat? adeyyyy bro… common la….. :)

  21. kazuto says

    Salam saudara sniperz,

    Saya amat setuju dengan pandangan saudara….mengikut dari rekod sejarah teknik pembinaan terawal menggunakan manusia (darah/tulang) telah dimulakan oleh orang2 China dibawah pemerintahan Maharaja Shi Huangdi Dinasti Qin pada abad ke-7 SM lagi semasa pembinaan Tembok Besar China….dikatakan beratus-ratus ribu orang pekerja paksaan yang meninggal dunia akibat keadaan kerja yang teruk telah dikebumikan / ditimbus dalam dinding di sepanjang tembok besar China ini..

  22. Merapu says

    Kesian org yg nampak org lain bodoh sombong sedangkan diri sendiri tak terlihat. How to see out of your own box?

  23. Merapu says

    Depa percaya kpd ajaran setan yg mahukan korban manusia, darah, tulang dan kepala ditanam dibinaan2 depa. Ntah apa yg setan janjikan, depa ikut aja. Pada perasaan mereka, mereka tampak berkesan apa yg mereka mahukan dari setan2 gondrong itu. Depa mahukan penjaga ghaib, setan2 pon berlakon jadi penjaga binaan tuh. Tapi apa yg depa dpt? Hanya dosa besar, bunuh org, buat kesyirikan, memepersekutukan Allah dgn setan. Kononnya berkesan hajat depa, tapi tak ada yg dpt menghalang ketetapan Allah. Sampai masa Allah hancurkan semua itu, hancur juga jadinya.
    Mereka itulah org2 yg rugi, ditipu setan, masuk neraka jahanam kekal bersama dgn setan2 pujaan depa dulu buat selama2nya di akhirat kelak. Menyesal kemipudian tiada gunanya.

  24. kazuto says

    Salam,

    Maaf encik faisal nak menyelit sikit hehe selama ni saya silent reader sahaja…rasanya encik faisal dah salah tafsir statement encik Merapu kat atas tu…rasanya apa yang encik Merapu cuba bagitau kat atas ialah budak2 band sekolah dia kawad siang malam tak kira hari tu telah menjadi tradisi yang telah diwarisi dari budak2 band sekolah dia dari tahun 1909 lagi cuma sekarang dah di’update’kan dengan penambahan panji2 sekolah…pada saya tiada langsung unsur tahyul disitu…itulah yang saya faham…minta maaf sekiranya saya salah, yang lain2 tolong betulkan ya…wallahua’lam

  25. Merapu says

    Bab hantu lawan jin n setan nih hangpa nak bertekak sampai bila pon tak abih. Teringat kat uncle seekers cuba berhujah dgn Dr. Fadzillah khamsah pasai hantu vs jin n setan. Hehehe… Coba hangpa cari dlm youtube…

  26. faisal says

    ayat akhir tu sy setuju. ada contoh dan kisah kt penang ni. hantu pon dpt tangkap apa yang tersirat dlm artikel tu. tq hantu.

  27. Merapu says

    Hantu adalah rekaan bayangan akal manusia. Berbalik pada apa yg diajarkan pada kita dalam alquran adalah lebih baik.

  28. Merapu says

    Dah dijelaskan hantu tu apa… No such thing as hantu..yg ada ialah makhluk ghaib penyesat dari kalangan jin n setan yg mmg kerja depa menipu manusia. Jgn sampai hang tersekongkol dgn depa dlm membuatkan manusia percaya pada lakonan depa.

  29. StarWar says

    kalau di tempat asal saya, mereka tanamkan kepala manusia, entah benar atau tidak tapi ramai yang mengakuinya, selalunya mereka tanamkan di bangunan tinggi, jambatan dan empangan :)

  30. Sam.Fisher says

    Takziah kepada keluarga Pahlawan Negara Dato’ Kanang Anak Langkau

    Pahlawan yang banyak berjasa kepada keselamatan dan keamanan negara.

    Berikan mendiang istiadat pengkebumian pahlawan negara. Mendiang sememangnya layak mendapat penghormatan tertinggi.

  31. StarWar says

    Saya nak tanya Tuan Hj, apakah nama besi yang kalau di bakar takan menjadi panas walau di letakan dalam api lama2. Ada pekerja di kawasan kami yang jumpa besi ini, tetapi dia telah menghilangkan diri selepas memiliki besi ini, menurut mereka besi ini lebih berharga daripada emas. Besi itu di jumpai di kawasan yang di katakan orang sebagai tempat orang jepun tanam emas mereka, emas tak di jumpai tetapi besi itu, sebilah pedang jepun yang telah berkarat dan pecahan2 tampayan ada dijumpai. Tetapi menurut kawan saudara tua saya sendiri ada satu gua berhampiran kawasan penemuan barang2 tadi, yang dia katakan mungkin ada barang-barang berharga peningalan jepun di simpan, tetapi dia sendiri tak masuk di sebapkan takut terperangkap, dia kata gua itu agak merbahaya. Dan satu lagi saya selalu mendengar orang tua2 berkata, simpanan emas peningalan jepun di sini di tanam di satu tempat yang mempunyai buluh kuning tumbuh sebaris.

  32. StarWar says

    Saya sangat tertarik dengan kenyataan saudara megenai Melaka, saya ingin menjelaskan sedikit megenai melaka ini, menurut daripada beberapa sumber yang saya ketahui dan pernah saya dengar daripada beberapa orang, melaka sebelum kedatangan Portugis memang sebuah bandar pelabuhan yang mana rata-rata rumah penduduk dan istana kerajaan Melaka dibina dari batu dan bukannya hanya daripada kayu seperti yang di gambarkan dalam buku teks sejarah hari ini, buku sejarah yang ada pada hari ini telah di tulis berdasarkan sumber2 yang di perolehi melalui catatan daripada Portugis, Belanda, British dan beberapa sumber lain seperti sumber dari China, India, Arab dan buku2 klasik alam Melayu.

    Sumber2 rujukan dari Barat ini terutama sumber dari Portugis, Belanda dan British dikuatari telah banyak diubah dan banyak maklumat sebenar kerajaan melaka sengaja tidak di tulis atau tidak di paparkan. Kita harus faham kebanyakan catitan daripada sumber2 di atas lebih kepada menonjolkan kehebatan memperkatakan tentang mereka sendiri, walaupun mereka ada menulis megenai melaka tetapi mereka hanya menyentuh sedikit, sedangkan sejarah melayu/ sulalatus salatin yang ada sekarang pun ada adalah versi yang telah di salin semula oleh orantalis Barat daripada versi yang asal dan versi yang telah di salin semula ini lah yang menjadi sumber rujukan sejarawan untuk mengkaji keadaan Tanah Melayu yang lampau. Di manakah versi asal sejarah melayu itu, yang di tulis oleh Tun Seri lanang itu..??? saya pasti ia masih ada dan di simpan tetapi di sembunyikan, andaian saya ini adalah berdasarkan daripada kata seorang “Mat Saleh” yang mengatakan “Segalah maklumat megenai Tanah Melayu ada di London, kami datang ke sini adalah mengkaji dan membawa sumber-sumber yang kami dapat itu balik”.

    Okey megenai persoalan di mana bangunan-bangunan batu dan kubur2 zaman kerajaan Melaka itu hilang…jawapan saya megenai persoalan itu ialah, ia telah di robohkan dan di gunakan untuk membina Kota A’Famosa, termasuklah batu nisan sekali, ini di buktikan apabila ada penemuan2 batu2 nisan pada runtuhan binaan tembok Kota A’Famosa itu. Saya nak timbulkan persoalan kepada saudara2 pembaca untuk menjadi renungan dan untuk kita fikirkan semula. Adakah benar Melaka adalah seperti yang kita tahu hari ini, hanya mempunyai binaan yang hanya terdiri daripada kayu bukan daripada bangunan2 batu.

    Persoalah saya:

    1) Di manakah orang portugis mendapatkan batu-batu untuk membina kubu A’Famosa yang begitu besar dan menyiapkan dalam tempoh 5 bulan, sedangkan Melaka sendiri bukannya dalam keadaan yang banyak batu, kalau ia di bawa dari luar pembinaan A’Famosa tentu memakan masa yang agak lama.

    2) Kenapa Melaka di sebut sebagai Venice di timur….????

    Setakat sampai sini sahaja perkongsian saya, moga2 ramai lagi sahabat yang akan tampil untuk memberikan pendapat.

  33. faisal says

    setuju dgn noname…. orng melayu kita ada yang lembek dan ada yang hebat. Dunia disebalik hijab ….,

  34. noname says

    dulu aku penah ada baca report dari us tentang 1st contact n meeting antara jepun dgn german sebelum perang bermula dan after perang bermula tetapi tiada report samada still ada contact n meeting antara jepun dgn german publish bila german dah nak kalah perang.xpayah sangat nak cari bangunan2 yg ada kaitan dgn jepun.kat kl belambak org guna bangunan lama buat ofis dgn 1 rule,semua staff mesti balik sebelum pukul 7mlm n mesti datang selepas pukul 8.no ot.rule yg pelik.macam ada org guna pulak ofis2 lama ni bila masuk waktu mlm.

    kat 1 negeri ada 1 istana yg dibuat menggunakan hanya putih telur n pasir.sampai ke hari ni tiada raja duduk kat istana tu.kat dlm istana ada menyimpan sesuatu yg xluput lagi n mungkin x akan luput ditelan zaman.bangunan pernah diguna oleh jepun tetapi bangunan dah siap sebelum jepun masuk tanah melayu.kat malaysia banyak jugak istana2 lama yg jepun pernah guna sebagai tempat tinggal general diorg.

  35. noname says

    org melayu ramai yg ada kebolehan untuk tgk benda ghaib,cuma diorg low profile.contact utk dunia 1 lagi pun ada.

  36. says

    sy sokong brader shah dan admin syah
    tujuan admin syah menulis artikel si blog ni bkn untuk berbual kosong dan menceritakn mende mengarut
    masih rmai yg xpham ape tujuan blog itu ditulis,cube la bace dari awl artikel yg admin ni tulis bwt penat je die tulis bertahun2
    kt sini die mengajak pembaca utk berfikir dan mengkaji
    jgn jadi kn diri itu sebagai PEMBANGKANG yg hnya tau bangkang ape yg teka ngn jiwa,bace dan faham dulu
    bukan semua mnde terjadi kt dunia ni ade dinyatakan dalm AL-Quran dan Hadis..Allah ajak kita berfikir sbb dh di kurniakn otak

    teringat dulu2 di kampung org cite kt di air terjun lata jarum raub ade org2 kenit yg suke main2 air :)

  37. jimio says

    Tak tau, tak nak ambil tahu, tak nak terima bila diberitahu itu antara komponen diantara kita yg sememangnya wujud. Terpulang kepada setiap individu menilainya..

  38. jim10 says

    Tak tau, tak nak ambil tahu dan tak nak terima bila diberitahu itulah jahil murakab namanya..takpa tak rugi 5 sen pun hj shah….

  39. faisal says

    sniperz.. sy nak berkenalan dengan anda leh? :) ada sesuatu yg boleh sy belajar dari tuan… arigato gozaimas.. – faisal san..

  40. hantu says

    Salam sejahtera & slmt tahun baru kpd semua. Moga thn ni lebih ok.

    Hehe rasanya kena bubuh tag line ‘jgn putus asa’ dlm blog ni. Biasa la bkn semua org dpt tangkap apa yg nak disampaikan.

    Kembali kpd pemahaman sy, biasalah org2 dahulu akan letak sesuatu pd sesuatu struktur. Contoh mcm yg diceritakan oleh penulis, anggota badan – darah, tulang etc. Klu moyang kita plak guna putih telur sahaja dh cukup dan kesannya boleh kita lihat smpi skrg tau..

    Tujuan utama ‘bahan’ ini diadun sama – untuk menjadikan struktur yg dibina lebih kuat kerana dipercayai semangat/roh si mati tadi akan bersama2 menjaga + mempertahankan struktur td agar terus kekal kerana itulah ‘rumahnya’. Mgkn ada dikalangan kita akan ketawa mendengarnya, tapi apa bezanya dgn moyang kita sendiri – pasang ‘tiang seri’, gunakan jembalang, pocong etc utk jg rumah. Mcm tu jgk la tujuan org jepun ni ok..

    Sejarah moden tanah air – kepala manusia masih digunakan dlm byk struktur eg. Jambatan etc, jgn tak percaya ok…

  41. faisal says

    sy penulis tamu jer.. tu pon Tn Hj. Shah izinkan masuk. .. dia boleh halau saya bila bila masa …bg sy mistik dan military tk dapat dipisahkan.
    tuan tanah hebat dlm military, tetamu plak pengalaman dlam mistik.. tp tkpelah nnti sy undur diri dari blog ni sebulan dua lagi, tknk ganggu dah para pengkaji military.. :(

  42. faisal says

    blanko pon matang dalam hujahan… setuju sgt sgt… berfikir diluar kotak pemikiran… tahniah… payah nk cari mentaliti lain dari yg lain.

  43. faisal says

    sembang mcm tk pecaya hantu,, tp pecaya plak bebudak band tahun 1909 wujud sampai ada panji panji sekarang.. mana ada bebudak band idup dari 1909 smpai 2013.. umo depa berapa? sembang pasal islam berdegar degar… tahyul dok pecaya dalam diam… mazhab apa ko pakai ni? ko sama hostel dengan freeza ke?

  44. faisal says

    roger roger… mintak email anda. sy sent no hp saya. Dalam ni tk boleh .. nnti ramai yg nak menelefon saya. QTH di sungai bakap, seberang perai,

  45. admin says

    Sniperz

    Dari segi seni arkiteknya, saya rasa bandar Melaka semasa penguasaan sultan-sultan zaman dahulu mungkin terdiri dari campuran kayu dan batu. Kewujudan bandar-bandar macam ini saya lihat sama dengan keadaan pekan-pekan, bangunan dan istana lama yang saya lihat banyak di Indonesia dan ada keberangkalian, bandar Melaka pada zaman itu sama macam ibukota lama Mandalay di Burma. Saya pernah melawat kompleks kota Istana Mandalay sekitar tahun 1998/1999 dahulu dan sejarah tempat ini terpelihara dengan baik. Jangan sangka rekabentuk yang menggunakan kayu tidak sama “grand”nya dengan binaan batu.

    Kaitan artikel di atas sebenarnya merupakan sebahagian kecil dari kisah sebenar yang saya mahu ceritakan secara tersirat iaitu kepercayaan Jepun yang memasukkan unsur-unsur mistik dalam pembinaan empayar serta pembinaan kompleks pertahanan dan bunker-bunker yang banyak di dalam hutan Malaysia. Bunker-bunker yang dibina ini sebenarnya sangat kompleks dan hebat, ada yang memuatkan deretan kereta kebal dan pesawat kapal terbang.

    Asas kepada pembinaan bunker ini adalah tulang dan darah askar-askar Jepun sendiri, ada kalangan tentera mereka yang senjaga dibunuh dan ada juga yang menjadi korban perang dan abu serta tulang mereka dibina menjadi batu bata (saya pernah melihat batu-bata yang mengandungi tulang ini). Seni pembinaan bunker tersebut sendiri merupakan sesuatu yang kompleks. Penuh dengan jerangkap samar dan pelbagai teknologi lain untuk menyukarkan kemasukan orang lain seperti lantai Nightingale.

    Untuk masuk ke dalam bunker Jepun adalah tugas yang sukar, perlu belajar simbol-simbol Jepun misalnya kalau ada muka matahari berwarna hitam dan putih ia biasanya dikaitkan dengan gas sarin. Kod untuk simbol-simbol ini tidak ada pada saya tetapi ada pihak di Manila yang menjualnya secara online.

    Kerana apa…Jepun mengawal ketat bunker-bunkernya? kerana ia di situlah rampasan emas dari Eropah dan negara-negara Asian di simpan. Saya katakan Eropah kerana data menunjukkan kapal-kapal selam Nazi keluar masuk di antara Tanah Melayu dan Eropah sejurus sebelum berakhirnya perang dunia kedua dan lokasi kapal selam Nazi adalah di Pulau Pinang.

    Kalau kita lihat…dan kalau kita perhatian, kita ini terlalu banyak pelancong dari Jepun. Adakah mereka benar-benar Jepun atau operasi clanderstine yang melibatkan agensi perisikan tertua di rantau ini iaitu Golden Lily yang masih lagi dalam proses mencari emas-emas yang tertinggal selepas kalah perang atau mencari batu-batu dan patung “magik” Shinto yang dikatakan berjumlah 12 yang ditanam di seluruh Malaysia termasuk Singapura.

  46. sniperz says

    Assalammualaikum…

    1) saya lebih tertarik kpd method pembinaan bangunan menggunakan darah/tulang..ia makin menguatkan kajian/pemerhatian saya sendiri tentang beberapa perkara mengenainya.
    2) ‘Guru sejarah’saya pernah menyatakan mengenai cara membina bangunan menggunakan manusia ini wayyyyy before japanese did in the 1940’s..ia telah digunakan oleh penjajah sebelum ini…portugis…
    2) cara membina bangunan menggunakan manusia bukanlah perkara ‘baru’. ia sebenarnya telah digunakan sejak zaman portugis (atau lebih lama saya tak tahulah). zaman dahulu kala mmg ada byk method utk membina bangunan yg kita tak tahu kecuali melalui kajian baru2 ini, sebagai contoh pembinaan piramid yg mana sblm ini didakwa mendapat bantuan alien…haha…akhirnya terbukti ia sebenarnya adalah tanah liat yang dikeraskan dari sekitar sungai shj. takde yg luar biasa pasal pembinaan piramid.
    3) dimanakah pembinaan bangunan portugis itu?? komen saya ini mgkn akan mengundang rasa sinis saudara…tp jika ada masa & bantuan lain..saya suka jgk nk tgk…
    4) jika dilihat Melaka dari zaman dahulu hingga sekarang…tiada kubur2 lama org zaman2 dahulu kala.tiada kubur2 penempatan zaman dahulu pon di melaka sedangkan melaka dikatakan dalam buku teks sejarah ting.4 itu adalah sebuah pelabuhan yg maju, ‘golden chisonese’, ‘bumi emas’, dan lain-lain lagi bukan? Sebenarnya ada sebab knp zaman itu ia dipanggil begitu. Tp dlm buku sejarah tu tak memuatkan semuanya sekali…jadi dimanakan kubur2 zaman dahulu kala di Melaka?
    5) catatan sejarah mengenai Melaka dengan lebih terperinci yang tidak dapat dipertontonkan kepada semua adalah catatan sejarah yang ditulis oleh penjajah itu sendiri sebelum, semasa, dan selepas mereka menjajah mengikut perspektif mereka. Antara catatan sejarah mengenai Melaka adalah catatan sejarah drpd Portugis sendiri. (Saya tidak sempat merakam siapa,bila dan nama catatan itu kerana asyik sgt dgn kandungan isinya sendiri). Dikatakan bahawa Melaka ini adalah pelabuhan yg sangat besar. Bangunan yang banyak, istana2 batu di sana sini. Penduduknya kaya-raya. Berpakaian kemas dan cantik. Memakai emas dan lain-lain.di katakan hampir semua penduduk Melaka ada rumah batu. Kesimpulannya Melaka adalah sangat maju dan kaya dan banyak bangunan batu. Gaya hidup org Melaka pon sangat canggih ketika itu ttp tidak perlu sy panjangkan di sini mengenai catatan orang cina (kalau tak silap) mengenai org melayu & asal usul cangkul..harus diingat jua bahawa Melaka bukanlah sebesar Melaka sekarang..tp lebih besar sehinggakan di Langkawi ada hilir Melaka..
    6) persoalannya dimanakah bangunan2/istana batu tersebut??bukankah relik sebegini akan dipelihara sama mcm bangunan2 sejarah yang lain?portugis sendiri boleh menggunakan istana2 ini untuk pendudukan dan ibu pejabat mereka…selain daripada itu, sepertimana kubur zaman itu pun tiada dan seolah2 tidak dapat dikesan asal-usul orang Melaka pun sehingga ke hari ini. Jadi dimanakah kesemua itu sepertimana dlm catatan org portugis tersebut?
    7) dipendekkan cerita mengenai kejatuhan Melaka dgn isu2 talibarut, kelicikan ‘org luar’, pembunuhan tun perak & keluarganya, penipuan, yg saya rasa tuan/puan pun sudah tahu, sebaik portugis Berjaya masuk Melaka selepas berjaya menyusup masuk melepasi (menggunakan tongkang ‘pedagang luar’) kapal perang Melaka yg jauh lebih besar & canggih (buatan org melayu tempatan ketika itu) maka Melaka pon jatuhlah ke tangan org portugis. Mengikut catatan portugis, Stadhuys iaitu kubu tinggalan yg kita dapat lihat ke hari ini dibina dalam masa 6 bulan shj! Persoalan-bagaimana ia boleh dibina secepat itu sedangkan tiada teknologi canggih pembuatan bangunan ketika itu. Stadhuys sebenarnya juga lebih besar dr yg kita gambarkan sekarang. Ia sebenarnya sebesar kota Melaka itu sendiri…sebab itu di Melaka kekadang kita nmpk tinggalan kecik2 bangunan itu di sekitar kota Melaka. Jadi…ia sangat besar, batu, kukuh, siap cepat dan untuk kota perlindungan…jd berlindung dr apa dan siapa?sehinggakan perlu dibina sepantas itu…
    8) cara/method sebenar pembuatan stadhuys itu masih dalam kajian…ttp sy difahamkan sebenarnya sudah ada kajian dibuat untuk mencari DNA manusia dalam kubu itu..yg biasa kita dengar menggunakan telur ayam untuk mencantumkan batu-bata itu..tp batu-bata itu dr mana?melaka bukan sebuah negeri gunung-ganang. Sebenarnya ia dikatakan genocide pertama di dunia…
    9) melihat kpd entry Tn Hj saya tiba2 teringat mengenai perkara ini…tetapi sudah tentu Stadhuys bukan dibina utk menjaga harta. Cuma caranya sama. Apatah lagi jika kita lihat kubu2 jepun ini di dalam hutan tebal..sukar utk membawa bahan2 binaan dgn cepat apatah lagi ketika sedang berperang…catatan mengenai Melaka ini sukar diperelohi kecuali beberapa ahli sejarah yg telah pergi sendiri ke perpustakaan negara2 berkenaan. Tetapi guru2 sejarah di sekolah juga boleh dirujuk..Saya difahamkan bahawa sesuatu Negara itu hanya boleh melakukan tindakan tuntutan/pampasan/artifak terhadap Negara lain hanya selepas 100tahun penubuhan Negara yg hendak menuntut tersebut.
    10) banyak lagi mengenai Melaka ini. Saya rasa tuan/puan boleh baca sendiri mengenai masjid tertua di Malaysia yg dibina lebih dari 100thn selepas penjajahan portugis atas ihsan seorang tauke yg kasihan melihat org melayu ketika itu…malangnya masjid itu pula dibakar (kerana perbalahan sesama Islam mcm sekarang tetapi masjid telah dibina semula).

    Sekian, terima kasih

  47. maha says

    orang japan bila berperang mereka akan percaya semangat ghaib selepas mati , kalau orang islam lebih percaya mati sahid.. sepatut kita percaya mati sahid.. betul ke harta yamashita dan harta karun japan ada pilipina atau indonesia, atau berada malaysia atau singapura, perkara itu belum pastikan lagi, satu saya terdengar pada tahu 1999 kerajaan pilipina keluarkan harta yamashita itu atasi kirsis ekonomi asian itu betul ke, seperti dengar cerita orang ini siapa tahu boleh cerita dekat blog ini?

  48. StarWar says

    Ada satu kawasan di Semananjung ini yang mempunyai emas peningalan kerajaan besar Melayu lama..tapi mungkin emas peningalan kerajaan ini sudah hilang di tempat asalnya dan berpindah di tempat lain…Ganga Negara, Beruas, Perak, Tanjung Ara..Johan ……?????

  49. Shah says

    salam haji shah,

    biasa la tu. pemikiran tipikal majoriti melayu. orang2 tua kata bodoh sombong. dah la tak tahu, bila bercakap berlagak macam tahu banyak benda. spesis ni kurang berfikir, tapi kuat bercakap kosong. membaca dan mengkaji tu memang jauh sekali lah.

    bila masuk2 tajuk2 mistik sikit, mula la ada yang perasan urban, hahaha. tak pun ada yang jadi ostad keluar ayat bosan ” dalam Quran takde cerita pun semua benda ni, aku percaya apa yg ada dalam Quran jer”. spesis ni pulak poyo jer lebih.

    bro shah jangan ambil hati melayu komen2 melayu bodoh sombong ni. ramai lagi silent reader yang diam2 ubi berisi suka baca cerita di luar kotak dalam blog tentera ni. teruskan haji shah. aku tertunggu2 jugak bila nak keluar cerita details pasal gajah kenit yang pernah sebut dalam blog ni dulu.

    bila tengok movie Journey 2: The Mysterious Island, bila nampak gajah kenit tu, aku teringat blog ni. hehe.

  50. orang johor says

    btw, lagu jepun yg p ramlee nyanyi tu, tajuk original nya adalah aikoku koushinkyoku.
    zaman tu, lagu tu dah kira macam nombor kebangsaan ke 2 jepun.
    check out link ni, bagi hafalan, untuk kemudahan berkaraoke dengan hantu jepun di masa akan datang:

  51. shahpaskal says

    Saya perhatikan ramai orang gagal melihat tersirat dalam cerita di atas, orang melihat artikel itu adalah sebuah cerita hantu. Unsur hantu diselitkan sebagai unsur seronok dalam elemen penceritaan. Kami ini orang Islam, sudah tentu kami tahu hantu itu adalah ganti nama pada benda2 yang tidak nampak atau ghaib mcm iblis, jin, qarin dan entah apa lagi.

    Elemen penting dalam kisah di atas diabaikan di mana inilah kelemahan bangsa kita, suka melihat kepada kelemahan dan kekurangan serta memberi ulasan kepada elemen remeh dalam artikel di atas iaitu “HANTU”.

    Majoriti tidak sentuh tentang metod konstruksi bangunan Jepun dan kaitan empayar itu dengan perkara-perkara ghaib terutama yang jelas mengenai tulang askar-askar Jepun tersebut. Tidak ada yang membincangkan pemilihan bunker-bunker Jepun yang mempunyai kaitan dengan agama mereka dan unsur negatif serta positif kawasan yang mereka pilih.

    Kalau saudara Faizal hendak bercerita hantu, tidak perlu beliau, saya ada banyak kisah hantu yang lagi real. Di sini saya lihat pembaca masih gagal mengaplikasikan “read between the lines”, kalau artikel ini gagal dalam menyampaikan mesej tanpa sedarnya, susah kalau saya nak beranjak ke artikel2 lain yang lebih mencabar dan yang tidak pernah saudara pembaca tahu misalnya harta-harta karun Yamashita dan kewujudan kerajaan serta alam orang kenit dalam hutan-hutan di Malaysia.

    Saya tahu mereka yang skeptik akan menolak perkara ini mentah-mentah pasal itu setiap yang saya tulis atau saya mohon sahabat saya, Faizal untuk tulis sebenarnya tidak sia-sia. Ia adalah benar dan mendedahkan satu persatu benda yang kita anggap karut tapi semuanya sebenarnya terkait.

  52. 9w2eju says

    tima kasih pak faisal 9w2wbt,9w2eju kembali..waalaikumsalam kita ucapkan..hehe…utara jgk ka pak faisal…sy pun utara..utara sekali…base station kita, Alpha Romeo Alpha Uniform,saltmine pon Alpha Romeo Alpha Uniform pak faisal…handle operator Alpha India Zulu Uniform Delta Delta India November…kalau xkeberatan minta QTH anda dgn lbh tepat..kot2 blh bergabung di V38…tak pun mintak Lima Lima anda pak faisal…blh kita Lima Lima anda…ya, jika ada rakan memantau, disini ada 2 station.9w2eju dan 9w2wbt..jika anda mau bergabung silakan… terima dulu 9w2wbt,9w2eju over….hehehe..blh gitu pak faisal…

  53. orang johor says

    pelik bila dengar orang cakap, dalam quran cuma ada jin dan syaitan, hantu tak wujud.
    tak terpikir ke diaorang sumer, yang hantu tu hanya nama lain untuk jin dan syaitan.
    jin setan boleh merupa sesapa saja, dari najib razak, nik ajis, mahupun tentera jepun.

  54. blanko says

    Udah2 ler cite2 antu ni.. best cite ni but kalau lebih beratkan sejarah sikit lg elok… tau, benda2 ni wujud but dalam mentaliti melayu skang, kita leh jadi obses… kalau nk balance elok kalau wat separation genre ke.. same2 kita ubah mentaliti org melayu kita… biar moderate tapi kukuh

  55. maha says

    bro.. golongan ini suka kritik tak tahu apa cakap, cuba kita beli dari helicopter sikorsky berani kritik tentu golongan ini diam takut dana us kena sekat

  56. Merapu says

    Askar jepun yg kamu dengar berkawad malam merdeka tu sebenarnya bebudak band sekolah aku dulu dok berkawad siang malam merdeka atau tak merdeka. Since 1909 bebudak band tu dok buat mcm tu, sampai sekarang. Cuma sekarang dah tambah dgn panji2 pulak lagi.

  57. Merapu says

    Kesian kamu kerna telah percaya pada suatu yg tiada dlm Islam. Inilah akibat membaca kisah tahyul yg membawa kpd kepercayaan karut tanpa berlandaskan ilmu yg hakiki.

  58. says

    saya ni jenis lone ranger.Waktu kunjungi muzium batu maung satu masa dulu bila masuk ke terowong kubu simpanan peluru yang ada senapang gajah tinggi orang dewasa tu rasa la jugak macam ada sesuatu yang pelik. Nak diceritakan pun saya tak tau macam mana..Tapi perasaan tu selalu datang bila ada sesuatu yang tak dapat dilihat oleh mata kasar saya sendiri. Saya masuk jam 11 pagi. masa tu tak ramai orang. yang ada cuma pekerja indonesia. Nak dapatkan kepastian, saya ada juga soal pekerja indonesia tapi diorang macam nak mengelak soalan saya,Konon2 tak ada apa2 kejadian pelik berlaku di situ. Debaran makin terasa bila lalu ke berek bujang tinggalan yang ada katil tinggi berpatung wanita dan juga di bunker U shape tepi cook house. Saya bukan kata saya nampak, tapi hati saya selalu dapat rasa bila ada perkara macam tu. Alhamdulillah,kalau nampak entah macam mana saya nak elak.

  59. merapu says

    Bukan soal percaya atau tidak. Bukan juga soal ckp besar. As u said, yg lemah semangat lg senang diganggu.

    Makhluk ghaib mmg wujud kerna dlm quran juga dikhabarkan perihal mereka. Soalnya oalah dimanalah kita berpijak sbg khalifah?

  60. faisal says

    hiburan je kot… dulu kita tak tengok wayang masa kecik kecik… penceritaan nya lain laa.. zaman la ni.. lagi seram kt panggung.. lagi rrrappaattttt……heheheheh auwww…

  61. Po'po' Weiwei Wetan says

    Salam kpd tuan rumah,

    Bebudak alam diri
    jatuh dalam tajuk alam jin
    satu jasad tiada dua roh
    dapat hantu jantan..liwat habis
    dapat hantu betina..rogol terus
    manusia kaffir dan jin kaffir yg bersekongkol menghancurkan akidah umat muhammad..salah satu kaedahnya,takut serta gentar kepada HANTU-‘gerombolan iblis dan syaitan’-kaedah sub-mind yg ditanam semenjak kecil
    boleh bercerita sekadar permukaan kisah yg begini
    khuatir jika didalami berakibatnya menyesatkan tauhid dan akidah
    mulia insan pada asal kejadian
    tersandangnya akan makam kahlifah itu
    lantaranya itu disuruh allah sujud kpd kita akan sekalian alam
    melainkan dua…azazil dan ALLAH itu sendiri

    sekadar bunyi kosong dr yg tiada.

  62. StarWar says

    Keluar tajuk jap, akhirnya keputusan TUDM untuk memperolehi heli EC-725 adalah tepat walaupun banyak dikritik oleh pelbagai pihak, ini terbukti apabila pihak Indonesia dan Thailand turut memesan heli jenis yang sama.

  63. says

    wow..penjelasan yang logik..
    patut le mase dok hostel dulu selalu ade cerita hantu jepun berkawad malam merdeka..pelik mane boleh timbul cerita ni..baru tau yang mayat tu dibakar & tulang tu diselitkan skali mase pembinaaan tu..tragis!!

  64. Raja Kapor says

    Kalau ikut petua orang dulu-dulu’lah sekali petua pak Google, cara mengelak/menghindari dari Hantu Jepun ialah dengan menyanyi lagu kebangsaan mereka (Kimigayo) @ lagu yang wajib dinyanyi oleh tok nenek kita (Miyoto Kaino No Sora Kete). Kerana semua orang tau, yang Askar Jepun dulu-dulu sangat-sangat Patriotisme. Tapi la ni sapa reti nyanyi lagi dah? Kalau nyanyi pun “Miyoto kaino seluarku kecik”. Tak pasai-pasai kena free dengan depa. Kalau terror sangat cakap orang jepun, jumpa mereka, tunduk and cakap dengan hormat memohon maaf & janji tak buat lagi (alah, style orang-orang Melayu time cakap dengan Jepun tu)

  65. says

    SALAM…Bukan aku ckap besar,tp org kite ni mmg pelik…nk tngok wayang pun bila ade citer hantu bukan main bduyun duyun g tengok lbh2 yg bdak skolah.nnti blk umah trbawa2 pula citer antu yg dorg bru tngok.tido pun ngigau antu.tu la suke sngat tngok citer karut,last2 smua jd pak karut.
    suh g surau nk tngok citer hantu,suh g dgar ceramah agama dok tngok citer antu,suh belajar,nk tngok citer antu,ade pencuri lalu kt blakang umah pun die kater antu raya ~_°

  66. faisal says

    doremi… salam kpd anda. do.. kalu tk pernah nmpk tu bersyukurlah kepada Allah. tp igt laa kat kawan kawan yg penah kene sampuk atau terserempak.. kecik ati laa diorang yang penah lihat ni. walau apa pun kita jgn cakap besar.. kerana mungkin kita ‘akan’ di perlihat suatu hari nanti. tq kerana komen. :)

  67. faisal says

    haaa ada orang’kita’ kat sini ekk…
    9w2eju di samping rakan yang memantau, disini 9w2wbt base station.. assalamulaikum dan waalaikumsalam dikembalikan keada anda juga. Salam kontek perdana 2013 dan salam kontek kenal kepada anda. disini handle pak faisal. Base station d V38 (utara). Semoga terkhabar sihat hendaknya disana disamping XYL dan harmonic..
    harap dpt tau QTH anda… saltmine anda… dan handle anda… serta harap dapat berjumpa anda didaratan. Tak sangka dapat berjumpa di udara disini.
    Walau apa apa pun, tanggo kilo kepada anda kerana sudi menegur dan perkenalkan diri.
    9w2eju disini 9w2wbt..QRU, QRT, QRZ…salam 88 (hihihi) dan salam 73 kepada anda, Ceriooo.. saya serahkan kembali mic kepada anda, jumpa lagi. ganti berganti. over.

  68. faisal says

    tahniah nase… anda bukan cakap kosong.. ada ilmu anda ni… hehehehe .. suka forumer yang berilmu… :)

  69. amran says

    sekolah saya dulu, SRK Tunku Besar Tampin, ada building yg jadi spital askar jopun…skrg dah tadak dah…diruntuhkan wat bangunan baru masa bapak saya jadi Guru Besar sekolah tu…

  70. amran says

    kat dalam area rumah Tunku Besar Tampin, kat tepi pejabat baru dia yg tgh dlm pembinaan, ada kubur jopun….dengar2 kabarnya dulu, siap ada terpacak pedang jepun…sapa2 pun x dpt cabut..sudahnya ada org gila dpt cabut pedang tu..entah iye entah tidak, tp kubur tu mmg ada situ..

  71. says

    tak mengarut bro…kalau mata cerah boleh nampak terlalu ramai sejauh mata memandang.. kata orang arif…mati tak kenal tuhan tak kira apa agama ..roh tak lepas …gentayangan ayat yg sesuai…tubuh (sarung) orang dah simpan …roh menunggu waris (ibu bapa and anak ) yang jumpa jalan sebenar…maknanya boleh balik ke akhirat dengan selamat….nak balik bukan mudah seperti orang ramai cerita…..

  72. says

    X habih2 la owg Melayu ni cayekan hantu,hantu nippon la,hantu raya la..hantu pocong la,jembalang la,hantu altantuya la,hantu entah ape2 lg.ade citer hantu bukan main berebut nk tngok.aku xpnah pon tsempak ngn antu..

  73. faisal says

    kebanyakan kawasan sekolah. memang camtu..kt tempat sy keje, sebelah ada sekolah. ada satu blok kat situ penyelia tak bagi pelajar duduk. Fhm laa kan blok 3 tingkat sekolah.. tp tiap mlm bawah blok tu ada askar jepun dan omputih kawad. pak gard pon tak round situ malam malam. walau dah mangli (lali ckp utara) kene sergah. Itu semua jin yang menyesatkan…

  74. nase says

    Tn Hj, hantu2 jepun ni adalah makhluk alam sebelah sana yg hidupnya memakan benda2 kotor. Bila askar2 ni mati, sudah tentulah rohnya tercabut tetapi perupaan jasadnya oleh jin2 berkeliaran masih ada, kadangkala dipanggil qarin. Memang byk lokasi2 emas ini dan sebenarnya boleh diusahakan dan tertakluk kpd persetujuan dengan k’jaan. Sebab itu juga adanya zakat harta rikaz yang peratus nilainya hampir kpd had maksimum cukai pendapatan. Lokasi2 ini berselerak diseluruh negara dan tidak tertakluk kpd harta jepun shj, sbnrnya harta british juga byk dan sebhgian telah dikeluarkan utk dana negara. Bagaimanapun kemahiran amat khusus diperlukan untuk urusan ini. Hanya jauhari mengenal maknikam.. Wallahualam..

  75. Rejimen007 says

    masa cari maklumat pasal Dogra Regiment, terjumpa satu nama rejimen India yang lawok : 1 Gorkha Rifles (The Malaun Regiment)

  76. admin says

    apa maksud no 4 tu, tak paham lah….

    Bab no 1 tu, saya ada dengar citer yang sama, satu platun askar Jepun muncul dengan kereta tanknya sekali. Ada hamba Allah tu yang dikurniakan kebolehan melihat benda2 ghaib ini siap datang dari arah belakang dan ketuk body kereta tank tu…mmg comfirm besi.

  77. rajakaapor says

    ni la pendapat paling mengarut….islam tak ajar begini..biasa di indon je guna istilah roh gentayangan..tapi ada juga orang melayu di malaysia terpengaruh, tu la ustaz2 mengajar di sekolah dulu2 taknak fokus, kuliah di masjid tak datang..

    orang dah mati, roh dia terputus terus dengan dunia..takde nye bergentayang ape ke. rela ke tak rela, mati tetap kena mati. dalil dorang guna pasal kes orang mati berhutang, roh dia tergantung, difaham puak2 ni makna bergentanyangan,,taknak pula gi bertanya dengan alim ulama.dok tafsir sendiri,,tu dikata roh orang mati tak aman mengganggu padahal puak jin/syaitan

    yang manganggu manusia sekarang ni iblis, syaitan, jin.. artikel shah ni kalu baca bebetul, dia suruh paham, apa yang quran sebut, Nabi saw sebut pasal jin, tu la tugas puak2n i, menyesatkan anak adam…fikir2kan

  78. megat.kembara says

    Teringat zaman sekolah kat Trg dulu tahun 2002. Kata org setempat, Kawasan pintu pagar sekolah tu dulu adalah kawasan tentera jepun pancung org… ade telaga tp dah dikambus… tp memang seram lah mlm2 kalau tdo lewat..

  79. minai says

    Shah..

    Satu layi lupo. Pasai ceghito Jopun. Ado saing den kabo terowong jopun kek kajang boleh tombus ko tompek yang mike sobut dulo tu… Ontah-ontah ado omah ko…. kalau tak jumpo omah jumpo antu jopun pun gak yooo…

    ontahlah..

  80. minai says

    Tq Faizal.

    Best gak ceghito ni.

    1. Hantu jepun muncul siang hari! Kek kg den ado yang jumpo asekar jopun naik besikal waktu tengahari buto.
    2. Kek sekolah asramo lamo den pun samo, memalma buto dok kawad si asekar jopun ni. sesiapa yang ado rozoki jumpo lo. lagi-lagi sobolah tu ado kubor kristian maybe asekar dio pun di buboh situ kot. Maso belajar tu, Kito ni ghajin jugo gi ambik jambangan bunggo gi lotak kepalo junior ko, yang penakut ko @ yang cakap bosar. Pagi esok ado la roll call nak carik si pembuat onar. sampei lo ni semuo tak tahu geng kito yang buek.
    3. Kek ghumah tu ado juga simpan benet jopun. buek konangan… heheh
    4, Shah… den jumpo lo 2 tompat jarak poskad tu… hak gajah punyo ko… hak omputih punyo…
    5. Jumpo layii….

  81. karipapterbang says

    kalau niat di dalam hati ingin mencari emas, memang la akan nampak penjaga2 ini. Tapi kalau datang untuk melihat sejarah, kajian dan yg plg penting HATI LILLAHI TA’ALA, takde hal la benda2 ni bro…

    Tapi kalau nak dtg jugak mmg khusus cari emas, boleh.. tapi perlu ilmu penuh di dada (:

    Persoalannya adakah emas2 yg selalu diceritakan sblm2 ini nyata? atau jelmaan dari nafsu manusia yg ingin mencari kekayaan semata2?

    (:

  82. xxx4117 says

    Sokong bro, benda ni sgt subjektif. Bagi yg pernah mengalaminya, tahulah apa ceritanya dan bg yg xpernah tu, terpulanglah nak percaya ataupun tidak.

  83. apiss says

    si pyropura ni selalu ada dekat forum cari. boleh tgk kebanyakan postingnya lebih kurang camni la. kosong. lebih kepada trolling dan copy paste artikel org lain utk berhujah. abaikan saja.

  84. maha says

    aku terpikir bro tentang kajian lakukan japan pada agama shinto ada persamaan dengan satu agama yahudi konon nya entah betul tak kajian itu aku tak tahu

  85. MFS SPJ says

    Saudara….saya tahu tempat yang saudara maksudkan itu…Alhamdulillah saya pun x pernah terserempak sepanjang 5 tahun di situ…

    Be Yet Wiser!…

  86. m raja says

    Itu orang kata roh gentayangan. Orang mati kena bunuh, dlm perang dsb. Mati tanpa rela/x redha. Kan biasa orang jumpa ‘ hantu’ kat tempat orang mati accident, kena bunuh dsb. Org kata kalau mati macam ni rohnya ada di sekitar trmpat mati. Tergantung-gentayang. Dlm cire pendekar bujang lapok depa pi bertapa kat perigi buta, rumah tinggal, kubur orang mati kena bunuh.

  87. admin says

    hehehe…memang sengaja dilepaskan komen tu, rasa kesian. Lepas ni x de lah, dibenamkan dalam sampah sahaja,.

  88. Commodore says

    Wey brader, kau buat lawak ke? lepas tu kau ketawa sendiri pulak. Tang mana yg lawak tu, aku pun tak tahu.
    Ni jenis yg dah putus satu wayar ni, takde hal la ni, spesis mcm ni banyak boleh jumpa tepi jalan, kerja dia kira berapa banyak ada tiang lampu. Hidup kau penuh dgn pura2 je, tak caye tengok nama kau tu!

  89. faisal says

    terpulang pada mereka yang di sergah. kadang nampak nyata, kadang nampak melintas. kadang nampak terpacak. kadang nampak berdiri di suatu sudut.. ia sngt subjektif untuk di jawab. kadang kalu kita lemah semangat pun boleh nampak juga. tambah lagi kalu ada rombongan kalangan wanita atau yang suka cakap besar. apa apa pun terpulang pada niat kita sebenarnya.
    terpulang kepada forumer nk percaya ke tidak. motif utama artikel ini ialah… dimana sebenarnya mayat tentera mereka di simpan? yang banyak ialah memorial kubur british… memorial jepun ?

  90. says

    Tu kan cerita En Faisal ..dia dah kata kalau nak caya ke tak ..terpulang kepada diri sendiri ..pembaca dalam ni semua kan bijak belaka ….so kurangkan makan… kurangkan tidur… duduk baik buat amal banyak banyak……

  91. shahpaskal says

    Ya benar para sahabat,

    Hantu Jepun ini sebenarnya jin-jin yang telah diperbodohkan oleh sami-sami Shinto. Mereka mengambil jisim dalam bentuk ruh askar Jepun. Apa yang dijanjikan oleh sami-sami ini tidaklah saya tahu. Ruh-ruh askar Jepun tu dah lama tiada di situ, mereka berada di tempat yang lain.

  92. says

    mulayu-mulayu pprt macai2 umngok memang suka citer2 mencarut camni hantu jepun lah,keris tarobang lah lebiy mencarut lebiy suka lagi almaklum le macai2 umngok kena brainwash. HAHAHAHAHAA

  93. Merapu says

    Bagaimana kita nak syaitan2 dari kalangan jin dan manusia bertempiaran lari bila kita melalui sesuatu tempat? Jawapannya ada pada sejarah kisah sahabat2 Rasulullah dulu. Sifat dan teladan yg mereka tunjukkan…yg dah lama tak ada pada kita sekarang ini. Itu yg kita kena cari dan amalkan dalam hidup kita, keberanian dan kekuatan iman, taqwa mereka pada Allah yg Satu semata2. Tak takut pada suatu makhluk apa pun, hanya Allah yg mesti ditakuti.

  94. StarWar says

    Ya betul kata saudara, itu memang kerja syitan dan yang menjelma itu adalah syitan untuk menyesatkan manusia, apabila memasuki tempat yang di katakan keras, berdoalah kepada Allah untuk meminta perlindungan daripada kejahatan Syaitan ini, insyaallah syaitan tidak akan mampu melakukan apa2.

  95. emi says

    dapat tau tempat 2 ade emas….bunker…torowong….cpt2 beli n chop….pas 2 baru war2kan….bwt muzium n jadilah mcm muzium perang batu maung hek3…mtk majalah 3 tolong promosi sikit.. :p

  96. says

    Artikel yg bagus…rasanya group KPSK (Kumpulan Pengkaji Sejarah Kelantan) ada mendetailskan perkara ini..mereka juga sedang menyiasat berkenaan terowong yg dikatakan dlm sinar harian..

  97. mat indoor says

    gila babi ngeri sial!dah ler aku jenis fobia tengok benda2 ngeri macamni..wekeke

    But nice entry..penjelasan yang bernas..bagaimana boleh wujud Hantu jepun..Mereka adalah roh2 yang didoktrin untuk menjadi yang perlu mereka jadi selepas mati..mengikut pemikiran “out from islam”.

    Tetapi bagi aku,Hantu2 jepun tu wujud disebabkan Jin2 yang klon dan ambil kesempatan terhadap kematian askar2 jepun itu untuk sengaja menakut2kan manusia..Atau penganut2 agama Shinto dari bangsa Jin ambil alih tugas askar2 jepun yang dah mati tu untuk terus berkhidmat pula..itu dari segi pemikiran aku yang berugama islam. hehehe

  98. anon says

    Orang yang dah mati macam mana boleh jaga harta. Harta dijaga oleh bank. Pernah yang menjadi pengawal di bank ialah orang Punjabi. Orang Nepal boleh menjadi pengawal yang cekap, jauh lebih cekap dari pengawal Melayu.

  99. Merapu says

    Kita sbg org Islam tahu apabila matinya manusia, rohnya tak akan kembali lagi ke dunia ini. Alam barzakh tempat mereka sehingga dibangkitkan di hari akhirat kelak. Oleh itu mempercayai roh manusia boleh menjadi penjaga tempat dia dileburkan bersama tanah liat utk dibuat batu adalah bukan dlm ajaran Islam.

    Setan mmg mahir dlm ilmu menyesatkan manusia. Dia boleh display kat manusia yg percaya sesuatu spt yg dipercayai manusia itu gambaran yg membuatkan manusia tadi lagi percaya dongengan2 dan karutan2 mereka. Maka menjelmalah setan2 itu kononnya sbg roh hantu2 jepun utk menarik hati manusia yg kurang pengetahuan agamanya agar percaya bahwa mereka melihat hantu jepun dan seterusnya sesat mempercayai ajaran jepun itu agar membakar mayat2 bersama tanah liat tadi dapat menghasilkan penjaga tempat binaan dlm bentuk hantu jepun.

    Sekiranya manusia itu sehebat sahabat Rasulullah dulu yg menangkap pencuri baitulmal dari bangsa jin, nescaya juga hantu jepun yg sememangnya adalah penyamar dari kalangan jin dan setan juga akan pasti dicekup dgn mudah oleh manusia itu.

    Saya juga dari sekolah yg penuh dgn cerita hantu jepun, malah menjadi markas besar tentera jepun di kl, dan tempat menyerah kalahnya tentera jepun di malaysia. Saya pernah duduk di basement yg bersebelahan terowong yg tertutup rapi yg dikatakan tempat tahanan disiksa tentera jepun dan mmg dikatakan keras, ditengah2 malam gulita lepas tengahmalam berseorangan, kerna menjaga harta milik band sekolah saya (kerna saya budak band). Dgn cerita2 yg selalu diperdengarkan, mmg seram juga…tapi dgn keyakinan pada Allah dan keberanian yg Allah kurniakan semasa itu…saya tekad berseorangan… Alhamdulillah, Allah memelihara pandangan saya dari melihat makhluk2 yg tak berkenaan itu. So far, sampai kini saya tak pernah lagi diperlihatkan makhluk2 penyesat ini. Hanya Allah yg maha mengetahui rahsia sebaliknya.

    Even terdapat juga kubur jepun di sekolah saya itu, yg menjadi kebun kami student2 utk projek sains pertanian kami. Tapi itulah…as far as i’m concerned, saya tak pernah berjumpa hantu jepun di situ.

    Percayalah pada Allah dan Rasul2Nya, malaikat2nya, kitab2Nya, hari kiamat, qada n qadarNya…itu terlebih baik utk kita sbg umat Islam.

  100. yang tengok... says

    assalamualaikum…shah update jugak?…dah lama saya tunggu….oh ya bagaimana dengan perkembangan perolehan pesawat mrca tudm…..

  101. Ahsanullah Osman says

    Hasil peribumi itu semua mcm emas kan, kalau jumpa hak milik siapa?
    Adakah akan diberi pd kerajaan atau dikongsi hasil or apa?

  102. arizWan says

    Yeeh! Ini citer hantu Nippon mmg banyak budak2 sekolah asrama dulu2 suda kena serang… Bagus artikel ni, tp budak2 sekarang mau percaya ke? °^°

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>