“NAKUNATTA KATAGATA – E

Nota Penulis : Berikut, saya persembahkan artikel tulisan sahabat saya “Faisal National Treasure” mengenai penjajah Jepun ke negara ini.

———————————————————————————-
Tarikh : 7 Disember 1941….

Jam : 11.45pm / 2345H….

(Rear Admiral Shintaro Hashimoto) : Migi no jikan….

(Left. Kolonel Nakamura) : Na mi wa tsuyo sugiru…

(Rear Admiral Shintaro Hashimoto) : Wareware wa sugu ni suru hitsuyo ga
arimasu, kogeki paruhaba no mae ni….….

(Left. Kolonel Nakamura) : Takumi no hakuri, wa junbi ga dekite
senseidatta, shiji o matsu….

(Rear Admiral Shintaro Hashimoto) : Ima kogeki, kono rekishi, watashi wa
nakunattahito no irei-hi o tatemasu…..
———————————————————————————–

Salam bahagia, bertemu lagi dalam artikel seterusnya dari saya Faisal 9W2WBT.  Setelah melihat beberapa komen dari forumer yang ingin artikel artikel military, maka atas permintaan forumer ,saya cuba menghantar artikel ini kepada Shahpaskal bagi meredakan ketegangan di wall wall post Gua Gendang / Spratly dan Piramid.

Agar sama-sama kita tahu sejarah negara kita yang tak ramai yang tahu sepenuhnya dan hanya tahu setakat belajar form 5 sahaja. Lepas tu tak baca dah buku sejarah? Betul Tak? Hehehe janji SPM Skor subjek sejarah.

Artikel saya ini juga merujuk kepada artikel tajuk SENJATA RAHSIA JEPUN DI SYONAN dalam blog ni cuma sebagai tambahan ilmu kepada pencinta pencinta tanah air kita yang sentiasa patriotik dalam mengepos komen komen dalam blog ni.

Saya menulis ini berdasar kepada No.32 tajuk tersebut iaitu Jepun juga tertarik dengan sejarah dan mistik Melayu..

No.32 Tajuk kecil iaitu Maklumat yang tidak boleh dikongsi… iaitu masih ada
sejarah dan perkara sulit yang mereka sembunyikan..

No.37… Walaupun saya tahu, tapi macam dongengan untuk di kongsi.

Jepun satu negara yang moden ketika ini tapi pernah hancur dengan dua buah  bom
atom hasil perbuatan Amerika Syarikat  tetapi tahukah tuan-tuan tiap kali kita dimomok kan dengan kejayaan tentera berikat menulis sejarah kejayaan pendaratan Normandy di Eropah.

Jepun juga sebenarnya membuat sejarah seperti itu juga ?

Betul kata bekas Perdana Menteri British semasa perang dunia, Winston Churchill
yang menyatakan sejarah hanya ditulis oleh mereka yang menang sahaja.

Yang kalah tidak di ketengahkan walau mencipta sejarahnya tersendiri.
Ok. Bagi merehatkan minda forumer forumer yang tercari cari kecerahan di dalam
kegelapan di dalam Gua Gendang itu, dan bagi menyejukkan kepanasan hati hati
forumer yang mencari di mana piramid tu.

Maka saya dengan kebenaran blog ni mempersembahkan sebuah artikel kategori Analisis Sejarah yang berjudul “NAKUNATTA KATAGATA – E” (KEPADA MEREKA YANG GUGUR).

7 Disember 1941 jam 11.45pm @ 2345hour

Keheningan Laut China Selatan, angin kuat ombak beralun, sejuk malam bagai tidak terasa oleh anak-anak kapal armada.

Hanya 17 batu nautika sahaja dari tenggara Bandar Kota Baharu Kelantan…

Semua terdiam, menanti arahan dan dalam benak benak hati mereka.. apakah yang bakal menjadi kenyataan? Manjadi sejarah? Atau menjadi habuan?

Ah!….. persetan itu semua, kepada Maharaja kami persembahkan kejayaan ini dan
bahawa kami adalah yang terbaik. Kamilah orang Asia yang akan melempangkan muka- muka barat, kami akan buktikan bahawa bukan kamu sahaja yang mampu mentadbir negara bangsa, kami juga mampu-Asia untuk orang Asia dan anda “Westerner never learn”.
1. Kira kira jam 11.45 pm, 7 Disember 1941, askar-askar pertahanan pantai
British yang di letakkan di persimpangan Kuala Pak Amat dan hanya setengah batu ke timur dari Lapangan Terbang Kota Baharu di Pengkalan Chepa telah mengesan beberapa buah kapal musuh sedang berlabuh di lingkungan 7 batu nautika dari pantai Kuala Pak Amat.

2. Setelah menerima laporan dari garisan medan, pemerintah British telah mengeluarkan arahan kepada pertahanan pantai untuk melepaskan tembakan meriam balas terhadap tembakan ‘musuh’ yang datang dari kapal-kapal perang musuh tersebut.

Pantai Kuala Pak Amat yang menyaksikan pendaratan tentera Jepun

3. Bedilan dari kapal kapal itu menghentam kubu-kubu pertahanan pantai British bertalu-talu menyebabkan pertahanan British kelam kabut menyusun meriam mereka.

4. Hakikatnya pada waktu tersebut, tiada siapa pun rakyat di Kelantan atau Malaya khususnya tahu bahawa bedilan-bedilan itu adalah merupakan bermulanya episod peperangan di antara Jepun dan British di Kelantan.

5. Bedilan pada malam tersebut pada tengah malam 7 Disember 1941 itu ialah
merupakan “tembakan pertama” peperangan di Malaya dan juga sejarah bagi permulaan Perang Dunia Ke-2 di Timur Jauh dan Pasifik.

6. Sejarahnya ialah, tembakan pertama Jepun ke Kelantan di buat 1 jam 20
minit lebih awal atau terdahulu dari serangan udara Jepun ke atas Pearl Habour di
Pulau Hawaii.

7. Armada Jepun di pantai Kuala Pak Amat ialah satu konvoi kapal perang
terdiri dari 3 buah kapal pengangkut tentera iaitu Awagisan Maru, Ayotasan Maru dan Sakura Maru.

8. Turut mengiring kapal ini ialah 5 buah kapal perang di bawah perintah Rear-Admiral Shintaro Hashimoto.

pantai kuala pak amat, ombak kuat

9. Kapal kapal tersebut ialah Light Cruiser IJN Sendai Maru dan 4 kapal
pemusnah bernama IJN Isonami Maru, IJN Uranami Maru, IJN Shikinami Maru dan IJN Ayanami Maru.

10. Di dalam 3 kapal pengangkut tersebut, diisi penuh dengan askar askar Jepun
yang dipanggil “TAKUMI DETACHMENT”

11. Ia berlabuh rapat sehingga setengah batu dari pantai walaupun waktu itu
ombak begitu kuat menyerang tetapi saat yang tidak disangka Inggeris inilah direbut oleh pihak Jepun.

12. Namun detasmen ini berjaya diturunkan ke dalam landing craft dan dalam
masa itu juga Jepun mula menembak kawasan pantai itu sebagai mulanya pendaratan bersejarah.

13. Tembakan bertalu-talu itu telah menyebabkan pertahanan British dari
pasukan 3/17 Dogras dari Dogra Regiment (berbangsa India) telah membalas dengan hebat dan memberikan tentangan yang tidak terduga oleh Jepun menyebabkan ramai askar Jepun terkorban.

14. Tepat jam 12.25am, 8 Disember 1941, kumpulan pertama askar ini mendarat di
antara pantai Sabak dan pantai Badang dan seterusnya menawan kubu-kubu British.

15. Pada jam 1.00am, seluruh kubu British di kawasan ini telah jatuh kepada
askar Jepun kesemua dan kesemua askar dalam rejimen dogras ini di pancung.

16. Diceritakan kepada saya oleh arwah datuk saya yang tinggal di Pengkalan
Chepa, British sememangnya membina kubu-kubu yang kuat dan tembakan mereka tidak kurang hebatnya sehingga askar Jepun yang cuba menjejak kaki ke pantai terpaksa merangkak dan sebelah kaki mereka di dalam air dan sebelah lagi di atas pasir bagi mengelakkan dari kepala terkena peluru 50 kaliber dan senapang Lee Enfield.

peta serangan jepun

17. Gelombang pertama serangan Jepun ini diketuai oleh Leftenan Kolonel
Nakamura termasuk kenderaan kenderaan tentera untuk didaratkan.

18. Gelombang kedua di lepaskan sejam setelah gelombang pertama selamat di
pantai.

19. Begitu juga gelombang ketiga juga sejam setelah gelombang kedua berjaya
mendirikan kubu di pantai.

20. Gelombang pertama mempunyai 20 kapal pendarat atau landing craft dan kapal ini yang ulang-alik mengangkut gelombang seterusnya.

21. Sesungguhnya ramai askar Jepun tertewas dalam gelombang pertama kerana
British juga menyediakan meriam 2 pounder .

22. Gelombang kedua diketuai oleh Mejar Kasui dan dibantu oleh Mejar Jeneral
Hiroshi Takumi dan Kol.Yoshio Nasu.

23. Gelombang ketiga oleh Kolonel Matsuka.

Pesawat pengebom Hudson

24.Mereka dari gelombang ketiga ini terpaksa berlepas lambat sedikit iaitu pada jam
3.30 am (8 Dis) kerana pada waktu mereka bersiap hendak berlepas ke pantai, dengan tiba-tiba ia telah diserang oleh RAAF (Royal Australia Air Force) dari lapangan terbang Kota Baharu iaitu pesawat Hudson dari No.1 Skuadron.

vickers vildebeeste

25.Pesawat Vickers Vildebeeste yang berpangkalan di pengkalan udara Gong Kedak dan Lalangluas di Machang juga tiba dan ditentang hebat oleh meriam anti pesawat Jepun.

26.Serangan itu menyebabkan Awagisan Maru terbakar setelah terkena 10 kali di bom dan kemudian Ayotasan Maru juga terbakar setelah 6 kali di bom.

27.British mendakwa salah satu kapal itu membawa meriam artileri dan kereta kebal
Ha-Go.

28.Jepun mendakwa telah menjatuhkan 7 buah pesawat RAAF itu tetapi British kata satu sahaja yang jatuh.

29.Gelombang ke 3 mendarat pada jam 4.00am (8 Dis) dan menjelang fajar, Jepun telah berjaya mendaratkan 3 batalion di pantai itu dan membuat kubu-kubu serta menghantar perisik untuk menyusup masuk ke garisan belakang pertahanan pantai yang terletak di lokasi antara pantai dan lapangan terbang Kota Baharu.

jeti pelabuhan jepun di pantai sri tujuh. (dekat umah mentua) (Nota Penulis : Rumah mentua Faizal bukan den yaaaa)

30.Dalam pada itu, apabila Jepun telah mendarat pertama kali, pasukan 2/12 th
Frontier Force Regiment di sebelah barat Sungai Kelantan dan pasukan 73rd Field Battery mara ke Pulai Chondong untuk mencegah sebarang spy Jepun ke lapangan terbang Kota Bahru.

31.Panglima Tentera Udara British Timur Jauh memerintahkan pasukan penggempur agar bekerjasama dengan tentera darat dan Malay Regiment.

32.Serentak dengan itu, semua skuadron di base Kedah, Kuantan, Singapore diarah
berkumpul dan menyerang kapal kapal Jepun pada waktu pagi.

33.Armada Jepun, amat bijak, mereka tahu pasti bantuan udara akan di tambah untuk
menyerang armada mereka maka arahan telah dikeluarkan kepada semua armada laut Jepun untuk bergerak secepat mungkin menghala ke arah Pulau Perhentian dan bersembunyi di balik pulau tersebut.

34.Setibanya pesawat British ke kawasan pantai itu, British langsung tidak
menjumpai armada laut Jepun! Skuadron skuadron itu pulang kembali ke pengkalan
masing masing tetapi semasa pulang, satu serangan mengejut dari pengebom pengebom Jepun dan penggempur mereka dan menyebabkan sejumlah besar pesawat British jatuh ke bumi.

35.Sementara itu, hari telah mula beransur cerah tetapi askar Jepun masih belum
dapat bergerak kerana bedilan meriam dari jarak dekat bertalu talu dari kubu
kubu British yang masih ada di situ.

36.Bedilan itu memaksa Jepun menggali lubang sehingga paras bahu dengan menggunakan tangan dan topi topi besi mereka untuk mengelakkan peluru British.

37.Mereka mara perlahan lahan sehingga terlampau dekat dengan kubu British sehingga ada mengatakan bahawa jika Jepun melontar grenade, pasti masuk ke dalam kubu British tersebut.

38.Pergerakan mereka berjaya sampai sehingga dawai dawai besi berduri dan memotong pagar pagar besi tersebut.

39.Namun kejutan berlaku apabila satu letupan menyebabkan pasir pantai melonjak ke atas dan terdengar jeritan mangsa mangsa.

40.Rupanya British telah memasang periuk api di sekeliling kawat besi itu.

41.Askar Jepun kemudian telah menyusun mayat mayat rakan-rakan mereka dan membuat jalan mayat! Mereka bergerak atas mayat mayat rakan dan seterusnya memotong kawat besi itu.

42.British kelam kabut.. “Banzai”……salah seorang tentera Jepun telah merebahkan dirinya ke atas lubang kubu tersebut sambil askar askar lain merempuh kubu kubu itu serta membaling bom grenade ke dalam lubang tembakan kubu British.

43.Pekikan “BANZAI”… sambil menghunus benet benet dan pedang samurai mereka melibas kepala kepala askar India British satu persatu tanpa belas kasihan, satu-persatu kubu British telah ditawan!

44.Arahan seterusnya dari panglima British… jika mahu selamatkan lapangan terbang Kota Baharu, rampas kembali kubu-kubu tadi sebelum hari senja.

45.Arahan dikeluarkan kepada 1/13 th Frontier Force Rifle untuk menyerang sebelah timur pantai dan pasukan 2/12 th Frontier Force Regiment menyerang sebelah barat pantai Sabak.

46.Kedua dua pasukan itu kemudian bergabung dan membinasakan askar askar Jepun di situ. Dalam masa yang sama pasukan meriam 73 rd Field Battery dan 21st Mountain Battery Indian Artillery memberikan tembakan bantuan dari kawasan lapangan terbang Kota Baru.

47.Hakikatnya, serangan itu gagal sebenarnya. Ia sukar dilaksanakan kerana
kedudukan geografi di situ tidak menyebelahi British kerana adanya sungai-sungai
dan paya.

48.Akhirnya kawasan pantai itu tidak juga di rampas British.

49.Jam 9.00am ( 8 Dis) tibalah skuadron pesawat Jepun secara tiba-tiba dari arah
barat (terbang dari pengkalan di Thailand) dan mengebom kesemua pesawat RAAF dan bangunan bangunan tentera dari paras rendah.

50.Serangan pesawat ini dibuat sepanjang hari! Dengan 8 kali serangan berasingan.

51.Sebenarnya, pihak Jepun telah hilang anggota mereka secara besar besaran hasil dari pendaratan ini.

52.Sumber dari laporan Jepun mengatakan, mereka hilang sejumlah 320 askar dan 538 cedera dari 6000 orang anggota mereka.

53.British pula mendakwa, Jepun kehilangan 2,000 anggota.

54.Pihak tentera Jepun telah menyebut bahawa “Pendaratan berdarah di pantai Kota Baharu itu tercatat sebagai operasi pendaratan paling penting dan istimewa!”

memorial pantai pak amat

55.Ia umpama pendaratan Normandy atau D-Day kepada pihak Jepun.

56.Mereka telah membina obelisk (tugu batu) dan menulis “KEPADA MEREKA YANG TELAH GUGUR” (NAKUNATTA KATAGATA)

57.Batu itu kini telah tenggelam di dasar laut kerana hakisan pantai, dan kini tugu
peringatan baru telah dibina dalam tulisan Bahasa Melayu.

58.Khabarnya batu ini pun bakal tenggelam tidak lama lagi.

59.Oleh itu tuan tuan forumer sekalian, hargailah kebebasan dan kemerdekaan kita
kerana peristiwa ini merupakan sejarah perang dunia Asia Pasifik dan hanya mereka
yang mengkaji sahaja tahu betapa peritnya datuk datuk kita dulu semasa perang.
Teruk jugak penulis nak cari bahan sejarah dan fakta ni hehehehe…

60.Terima kasih kepada arwah datuk datuk saya, rakan rakan dari fakulti sejarah UKM
dan pegawai pegawai bertugas di Memorial Perang Dunia ke-2 di Kota Baharu
Kelantan, veteran-veteran perang dari Malay Regiment yang masih hidup dan tidak
nyanyuk lagi,(cerita anda saya simpan sehingga kini dan saya kongsikan dengan orang lain agar tidak luput dari ingatan bangsa) serta rakan rakan tentera yang saya
kenali.

61.Tidak lupa juga, Shahpaskal yang sudi menerima kajian saya ini.

62.Salam dari saya Faisal 9W2WBT.

Comments

  1. Auw Auw says

    ata satu rahsia busat punya..itu olang cina manyiak kaya di malesia
    itu taik berak punya, kasi lap ama tisu..itu taik kasi kiring jumur atas atap
    kasi panas manyiak kilau..manyiak syiok wo. itu emas kasi angkat timang kilo
    sikalang olang cina manyiak ong, manyiak kaya, manyiak power..olang mulayu tatak apa-apalo
    sumua tanah rezab mulayu sudah kasi gadai ama cina..duit kita lo, nama aja tanah mulayu tapi bukan hak mulayu lagi.
    anak mulayu manyiak mati di jalan itu rimpit,kina opiat,olang cina kasi laju, mulayu rimpit, mati ataih yalan macam katak. anak pumpuan mulayu kija sama cina kita tatak kasi sumbahyang punya, itu balut kapala kasi bukak.ata yang jadi gro, kita wang manyiakk lo.

  2. faisal says

    sy penah simpan koleksi beberapa citer perang.. antara nya battle of bulge, eagle has landed, thin red line, saving private ryan, dan paling best ialah midway. ada lagi laa dh lupa tajuk, semua dalam format vcd.

  3. muaz says

    13 Mei telah berlalu yabg sedihnya orang2Islam amat percaya kepada kafir dalam membicarakan persoalan ini.

    Bacalah buku Tuanku Abdul Rahman dia pemimpin kita janganlah asyik nak berpolitik sampai pencetus sebenar bermaharajalela.

    Sebenarnya kalau baca sejarah khawarij tak pelik memang depa jenis nak naik kan ketua depa dan bunuh ketua yang sebenarnya.

  4. says

    kepada kalian orang2 cina kristen berhentilah memprovokasi,menyebarkan fitnah,mengadu domba apa kalian gak puas dengan provokasi kalian di kaskus.com atau topix .com ?
    usaha kalian akan sia-sia karena indo dan msia adalah serumpun dan sama2 islam

    dan 1 hal lagi jangan menyamar jadi orang indonesia topeng kalian sudah dibuka silakan kembali ke forum nya orang cina kristen yaitu kaskus dan topix

  5. says

     apa yang nak kata ……
    siapa pun kita tidak penting pada sisi mereka. nilai mereka kepada kita ialah sama ada kita berguna atau tidak kepada mereka. jika tidak berguna nilaian selanjutnya adakah kita boleh menyusahkan mereka atau tidak. jika tidak mereka akan tinggalkan kita sendirian…..buat sementara waktu.
    rata-rata orang Melayu tidak kenal syiah sebelum revolusi iran melainkan sesiapa yang mengaji dan menela’ah lebih mendalam. selepas revolusi syiah mula terpencar keserata ‘alam dan sedikit sebanyak telah berjaya membuat rekahan pada masyarakat Islam di sini. maybe not too damaging….for them.
    sebahagian dari manusia lebih berguna kepada mereka dari sebahagian yang lain
    sebahagian dari manusia lebih berguna kepada mereka ketika mati dari ketika manusia itu hidup…

  6. meow meow says

    nie curita rahasia,di sebalik kalah teruk empayar british & jepon lawan tentera mulayu,kita bani diplomasi,…naper british+jepon jatoh?diorang jumpa ”ahkak pink”sebagai wakil bani mulayu,ahkak pink bolehkan british/jepon jajah kite,asal diorang sanggup(1.beli rantai emas jota2 ringgit,seluar dalam ribu riban+bayar bill shoping menyoping kat australia/eropa)..itu jer syarat ahkak pink…..empayar british+jepon,terkejot berok ngan syarat tu,tak kuasa layan,askar british+jepon,menyerah lawan ahkak pink

  7. Orang Haru says

    Aku dengar dari orang kelantan..yang orang kelantan cun2 tu sebenarnya ada kisah silam yang hitam di belakangnya..jepun kan landing kat kelantan.no wonder la awek2 kelantan tu putih2 muka macam jepun..

  8. suddenattack_kids says

    oh ya , filem pearl harbour. memang best. yg ‘the pacific’ ni, tak ingatla kalau prnah tgk kt HBO. kadang2 layan je mana2 citer perang kt astro ni. asal ada kaitan ngn sejarah . saya layan.

  9. mangkuk ayun says

    13 mei takkan berlaku kalau umno dan TAR berfikir panjang tak bagi taraf warganegara kpd kaum cina dan india.

    Potensi 13 mei kedua memang ada selagi rakyat malaysia dipecahkan dari kecil melalui sustem pendidikan vernakular. Lee kuan yew pun dah nampah bahaya sistem ni sebab tu beliay hapuskan sekolah vernakular di singapore.

    Umno dan bn pertahan sekolah vernakular, dap dan pr pulak nak bina mskin banyak sekolah vrnakular rendah dan menengah.

    Negara makin hancur. Tentera pulak jadi pak guard kat sempadan….

  10. mangkuk ayun says

    Patut Jepun tolong Patani merdeka dari Siam tapi Jepun serahkan kelantan ganu perlis dan kedah ke siam…

  11. ace says

    http://my.news.yahoo.com/were-losers-day-69-part-071503239.html
    By Mohsin Abdullah of fz.com | The Edge Malaysia

    We were all losers on that day in ’69 [Part 2]

    MICHAEL CHANG and Teh Jit Siang were “direct” victims of the May 13 tragedy, having endured the frightening nightmare together with their families. They also lost property to mobs which had gone berserk that evening 43 years ago.

    To me, both have the “locus standi” to talk about May 13. Their take on the subject does matter.

    Both strongly believe what happened was “pre-planned”, citing how weapons were made “easily available” to the mobs. And Chang “most definitely agrees” May 13 was about politics.

    “Substantially about Umno’s internal politics at that time, geared to toppling prime minister Tunku Abdul Rahman by impatient and overly ambitious Umno leaders, using Chinese economic strength and (the Alliance’s) defeat at the May 10 general election as convenient justifications. The scale of violence which ensued was a case of plans gone wrong,” he said.

    As for the resurrecting the “ghost” of May 13 for political mileage, Chang had this to say: “Senior politicians from Umno have not failed to regularly raise the spectre of May 13 disturbances during Umno AGMs. I think theirs is a struggle for their personal survival from being prosecuted (for what he see as their wrongdoings), than it is a struggle for Malay rights, which were never eroded nor even threatened to be eroded.”

    And to Chang, the “potential” for May 13 Ver 2.0 to happen is getting “more and more distant as time passes”.

    He went on to say: “In my view, it will happen again only if the corrupted leaders become so desperate (that they are willing) to sacrifice the safety of the country to escape punishment for all the mega scandals and corruption they have benefitted from.”

    Harsh words. Angry even. But the anger is not aimed at the Malays. Both Chang and Lim say they do not “despise” or “hate Malays” despite the bitter experiences they went through during May 13. This I can personally vouch for.

    “Our Malay friends came and protected us when the trouble started. It was not Malays in general that caused trouble. Only a section,” said Teh .

    Chang’s sister Ng Moi pointed out that “it was our Malay neighbours who came and warned my father of an imminent attack by the mob”.

    Her father and another sister then fled to take refuge at Chin Woo Stadium which was used as a relief centre. That “warning” saved their lives.

    To Chang, when May 13 happened he was just on the threshold of “gaining emotional and mental maturity”.

    “So I was too young to fully comprehend the reasons for May 13 at the same time not too young to see and remember visually the signs of hardship, destruction of property and losses to livelihood. I saw also people’s insecurity, the fears of aftershocks to the main quake of May 13. Thankfully there were no real aftershocks.”

    He said pre and post-69 he had the opportunity to attend “a great school” – St John’s Institution – subsequently to work in various places where we had Malay colleagues at all levels and ranks and “I personally have not seen any individual Malay colleague who had given me reason to hate”.

    Now all he has is hope. “That more Malays will see non-Malays not as threats but as brothers and also vice versa.”

    Not too long ago Umno politician and MP for Jerlun Datuk Mukriz Mahathir was reported to have said in Parliament that May 13 “was a blessing in disguise“ in an obvious reference to the “birth” of the New Economic Policy after the disturbances.

    Many had expressed “sadness” to say the very least that a bloodbath could be “likened” to a “blessing”.

    Equally sad that Malays have been constantly told they were the “winners” of the May 13 fight. The reality is we – Malays and Chinese – were all losers that day in ‘69.

    pending pendapat pakcik. nak komen kat sana kena register. nak tengok makam anak2 kat sini macam mana.

  12. anonymous DH says

    Salam tuan/puan sekelian. Sekadar nak kemukakan pendapat

    Jepun start serang pantai pak amat 7 Disember 1941 @ 1 jam 20 menit lebih awal dari Pearl Habour

    Pada 1911 dan 1913, Raja Khalid Hitam (Cucu Raja Haji) telah pergi ke Jepun atas arahan Ulama Besar Alam Melayu, Sheikh Ahmad Fathani. Tujuannya ialah urusan diplomatik politik dalam rangka membebaskan dunia Melayu daripada segala macam bentuk penjajahan.

    Kalau ikut ceritanya, masa tu Jepun mintak tangguh nak tolong sebab tengah perang dengan negara Cina. Tapi diaorang telah berjanji selesai perang dengan negara cina. jepun akan datang bantu. Kalau tengok kronologinya… seolah2 macam Sheikh Ahmad Fathani yang pencetus bagi jepun untuk start perang dunia…. sebabnya Kelantan yg kena serang lebih awal dari pearl habour……ini cuma sekadar pendapat sahaja…. wassalam.

  13. panglima_hitam says

    OIC pun setkt oh i see..ade die ke xde die pun same jgk..tau berunding..senyap..berunding..senyap..yg perjuangkan palestin Malaysia jgk..septtnye mereka yg dekat sblh umah tuhla kene tolong lebih..dasar pak arab kembungkan perut sendiri mcm ikan buntal..last2 skali Malaysia yang perjuangkan sampai dpt de facto..x malu ke smpi org luar yg perjuangkan saudara diorg sdgkn diorg sendiri wat dek je..aku xtaula rakyat diorg..komen ini ditujukan pada pemerintah diorg..

  14. panglima_hitam says

    Ddk negara orang..tp xde kuase watpe..hari ini mereka (Singapura/australia) baik dgn kite..x kaco hak dan kepentingan kite..esok luse xtau lg bro..btw..korg ddk kat negare2 ni korg ade hak ke?kan korg pendatang?

  15. panglima_hitam says

    Syiah balaci diorg je..smpi mase aku xnk ko la..habis madu sepah dibuang…dah cara orang kafir musyrik mmg cmtu..so..jgnla kite contohi diorg ek..

  16. panglima_hitam says

    Btol..rasenye kite amat kekurangan pakar2 hackerz a.k.a cyber trooperz..ATM dgn PDRM xmo amik diorg bekerja ke?FBI ngan CIA rancak tangkap bdk2 cmni..lps tu ugut kalo ko xmo kene tgkp..baik ko keje dgn kitorg..Malaysia xnk wat cmtu ke?lbh baik harapkan diorg,bg professional training..drpd sorg bdk ijazah sains komputer tp xtau pape psl komputer..hampeh..setkt nk lulus pekse je dpt pointer tinggi..tp xleh harap..bkn sume..tp kebykannye mmg cmtu..hehehe..

  17. Malayu Sarawak says

    Kalakian Itu,

    1) Bukankah Burung Garuda Telah Malu Menghadap Nabi Allah Sulaiman A.S.

    2) Malu Kerana Tidak Dapat Memisahkan Perkahwinan DIantara Putera Rom Dan Puteri Dari China.

    3) Dengan Senyum Lebar Nabi Sulaiman A.S (pemerintah Jin,Manusia Dan Haiwan), Mengiangatkan Burung Garuda Bahawa Setiap Jodoh Manusia Walau DIhalang Sekalipun, Ia Tetap Berlaku ( Sama Seperti ajal).

    4) Kecemburuan Burung Garuda Terhadap Kedua Pasangan Inilah menyebabkan Burung Garuda Alpa Tentang KeEsaan Allah SWT.

    5) Maka Malulah Brung Garuda, Dan Berjanji Kepada Nabi Sulaiman A.S, Sekiranya dia tidak dapat memisahkan Putera Rom Dan Putera China maka larilah dia dari langit dan daratan. Hingga hari kiamat dia akan keluar lagi.

    6) Bapa kepada Putera Rom memerintah Merong Mahawangsa Menjadi panglima tentera Anaknya kerana Beliau Terkenal Dengan Ilmu Sihirnya Seperti Panah Pusar Gembira.

    7) Kedua mempelai berjaya ditemukan setelah berbualan lamanya di jauhkan oleh sang Burung Garuda. Kedua mempelai bertemu di Pulau Langkawi. (Jata Pulau Langkawi Ialah…..??)

    8) Maka malulah Burung Garuda. Hatta, Larilah Dia Dari Langit Dan Daratan Agar Tidak Bertemu Manusia Lagi.

    9) Sang Merong Mula Membuka Langkasuka.

    10) Itulah Hikayat Cerita Burung Garuda.

    Kisah Benar Jadi Bualan,
    Bualan Jadi Cerita,
    Cerita Jadi Lagenda,
    Lagenda Jadi Hikayat.
    Hikayat Jadi Hafalan.

    Hafalan Sang Manusia Dikala Terlena
    Terlena Oleh Kekayan Duniawi,
    Hikayat Bisa Mengangkat Manusia
    Agar Bisa Bangun Kembali

  18. says

    Tanpa menyakiti? Hummm apa cerita sampai org lelaki dikerah menjadi buruh paksa membina landasan keretapi ke Burma…?? Apa cerita sampai wanita dirogol tentera Jepun… Apa cerita sampai tentera Jepun lambung bayi ke udara lepas tu tadah dengan benet?? Apa cerita sampai ada yang terpaksa mencatu bekalan makanan?? Apa cerita sampai terpaksa lari dalam hutan bersembunyi dari Jepun??

  19. says

    Rupa-rupanya sang garuda hanya bermimpi… Bila sedar dari mimpi, barulah menyedari, paruhnya sudah patah… sayapnya sudah longlai… matanya sudah kabur… nyawanya sudah sampai di tenggorok… Barulah sang garuda menyedari dirinya sudah dirobek sang harimau… Malang sekali… ajal tiba menjemput garuda… Tetapi garuda masih enggan menerima hakikat…

  20. says

    Pihak British sbnrnya tak expect Jepun akan landing kat Kelantan, diorang lebih expect Jepun akan landing kat Singapura… Segala bala tentera dikerah ke Singapura… Bila Jepun mendarat di Kota Bharu, terkejut beruk British… Kelam-kabut kerah tentera mara menghala ke arah utara… Tetapi taktik Jepun amat licik… Walaupun British meletupkan beberapa buah jambatan, tidak mematahkan semangat tentera Jepun…

  21. says

    Kalo filem luar..filem Pearl Harbour mmg best…4 kali tengok ceta tu..satu gi filem HBO bersiri arahan steven Spielberg..kisah perang “The Pacific”….

  22. wangwa says

    ada yang sebut namaku…
    cerita dari meow meow adlaah sindiran untuk komentator dari malaysia yang komennya meramput tidak masuk akal.

  23. Etnis Indo akan berhasil says

    muhehehe xixixi….

    Kisah Garuda mengatasi Harimau Malaya:
    Pada suatu masa, harimau malaya datang hendak menjajah dan ganyang garuda, lalu burung Garuda datang menghujani batu api ke atas Harimau Malaya, maka matilah harimau malaya dengan dagingnya terdedah xixixi muheee…

  24. so says

    Saya rasa macam invisible cloth macam serangan tentera ghaib (CNN kata) ke atas tentera USA di iraq dulu. tengok youtube tentera ghaib ni:

    Dan ini dikatakan teknologi nano untuk baju tersebut:

  25. maha says

    minta maaf, kau orang baru kau tak tahu aku ini aku bukan macam pkr suka untuk melaga-laga dan menyamar orang indo apa tulis 100% bahasa melayu

  26. PDRTM says

    kalo spy diorang tak naik kete plet spor. kantoi senang2 je. kat tempat diorang takde bandar dalam taman macam putrajaya. tu yang diorang gayat tu. kat spor, kalau naik beskal memalam buta nanti kena saman. sebab tu diorang balas dendam main beskal kat mesia.

  27. Zerop says

    John aku rase meow, wangwa, akubinmu, maha…..betul ke org sini atau cuba menyamar. Sebab lenggok bahasa yg serba tidak kena. Umpama serigala yg memakai sarung biri-biri..cuba mengembek..kan lain bunyinya tu.
    Cth….ejaan, tatabahasa yg tunggang langgang. Awat malu ka dengan bahasa sendiri. Bahasa Jiwa Bangsa.

  28. cold says

    ‘siam’ adalah pggilan org khmer kpada melayu..dlu khmer pggil org melayu ‘syam kut’..jd asalnye siam adlah melayu..time jepun dtg 2 pemerintah die adlah thai..thai bkn siam..thai adlah dai-viet..majoriti masyarakat keliru psl bende nie..

  29. naza says

    bro `akubinmu`, emas tu salah satu yang paling utama la…..
    tapi yang paling penting.. kita adalah bangsa yang paling gentlemen dalam dunia, kerana bila wira A nak tikam wira B… dia akan bagitau dulu… `jaga kau B, aku mau tikam…` tak saperti sesetengah negara yg terkenal ngan pre emtive strike nya atau pukul curi (dalam bahasa kampong). dorang nak blajo ilmu mcm tu la…. :)
    p/s: sebenarnya ada lagi benda benda yang dorang idamkan… tetapi kena minta izin dari raja raja melayu dahulu. sebab itula raja melayu tidak di hapuskan. dorang plan, kalau takdapat sekarang, minta la kemudian hari…

  30. suddenattack_kids says

    huhu , saya student tpi minat sejarah. tak minat sngt dngn filem-filem tempatan yg agak cenderung dngn filem hantu dan sbgainya. kadang2 muak juga. dulu slalu dpt tengok filem perang mcm darah satria , prebet badul. tpi dlm bentuk dvd lah . tv mngkin jarang siar pasal dah lama.

    kadang2 beralih je ke filem luar mcm korea ( bnyk filem2 perang dan sbgainya )

  31. john connor says

    sy merujuk kpd org spt meow2 dan lain2 yg x dikenali…
    sgt merapu…
    adakah mereka ini dtg dari negara ‘akan’ ???
    huhu…
    apa2 pun tu hak dorg..takede dorg tak meriah lak plak kan,
    hehe

  32. binggo says

    komen no 5….. statistik tu! berapa % ketepatan survey kau? siapa yg buat pengesahan?

    dari komen no 1-10, tak nampak pun ucapan penghargaan pada penulis artikel? nk golong kau dlm kumpulan apa pulak?

  33. akubinmu says

    mudah-mudahan tercapai n terlaksana hasrat PM kita nak ke gaza tu…tp sebelum ni kecoh jgk pasal PM turki erdogan nak ke gaza…last2 senyap je. mesti perkara ni akan ditekan oleh kuasa2 besar yg dilobi oleh zionist israel itu…

  34. mrtoggle says

    sudah, sebenarnya pakaian stealth yg dikenakan oleh tentera US tu buatan berhad tempatan di satu lokasi yg di rahasiakan di wilayah semenanjung, atas alasan business dan security maka hal itu tidak di besarkan ke media. aku pernah dpat info dri pejabat ATM tentang black project dan bahkan ATM sudah ada varian pakaian stealth yang lebih haibat dri yg kita buat untuk tentera US., iaitu varian yg selain stealth juga dapat terbang plak.

    aku nie x bohong , cuba tanya ke bro shah dia mesti tahu pasal tu

  35. mrtoggle says

    hmmm,, sememangnya hingga kini pun semenanjung malaya, sabah, sarawak tetap dikendalikan seutuhnya oleh British Kingdom hingga masa 999tahun yang akan datang. Jadi tak ada guna nya malaysia mencari siapa pahlawan kemerdekaan karna faktanya hingga hari ini malaysia masih terikat kontrak menjalani penjajahan 999 Tahun dibawah kekuasaan UK. cara paling ksatria adalah menuntut referendum pelepasan diri dari UK agar malaysia menjadi sepenuhnya mandiri.

  36. john connor says

    erkkss…awat yg komen kt sni makin hari makin pelik je orgnya….ejaan pon pelik2…
    cite pulak yg mengarot2…komen2 yg menjengkelkan ini sedikit sebanyak telah menjejaskan kualiti blog ini yg mmg sedia hebat…adehhhh

  37. UFO says

    aku ngn kwn aku ni pon rabun jgk…cita2 pilot tudm….tpi bila trnmpk pic dlm perajurit yg mnunjukkn sorg pilot mig 29 pakai spec….trus sonok gila….tpi apapun kmi akn cuba merawat mata ni..

  38. so says

    Out of topic,

    Berita hari ini menyatakan PM kita akan melawat Gaza pada Januari tahun depan. Persoalan saya mcm mana tentera kita nak buat security kat Gaza masa PM membuat lawatan tu?

    Nie macam berisiko dan agar sukar berurusan dengan Israel… Kalau berjaya PM pergi sana ia merupakan satu kejayaan besar tentera kita kerana askar kita berjaya mengawal keselamatan PM kita serta mungkin Israel akan membuat kacau..

    Mungkinkah ini boleh dikaitan dengan tanda-tanda kebangkitan tentera-tentera panji-panji hitam dari Timur (saja je meramalkan…)

  39. maha says

    benda ada itu ada kita buat jaring steealth tank kita tapi bukan 100% steealth ia hanya hilang infrared camera guna pada malam dan siang hari pada badan dan kendaraan kita aja sebab ia keluar haba benda ada sekitar kita.. jika cemera itu guna camera biasa nampak badan tentara itu,
    kita jangan terlalu percaya teknologi ada kadang2 indah kabar dari rupa. ingat lagi aku ingat lagi iklan bae system kata aromor plate seratus 100% stealth sebenar bukan stealth ia cuma tidak dapat lihat dengan infrared camera aja benda ini pertikai oleh tentara amerika tentang iklan itu

  40. meow meow says

    naper british kalah lawan kite?askar navy dan udara british kena bedil senjata mulayu M4,waktu tu astross II paling digeruni dunia,semua skuadron british kena belasah sukhoi mkm kite..prrrghhhhh haibat tak

  41. says

    Sape tau link2 @ blog2 ceta2 mengapa British tak kacau/bunuh raja2 melayu..kalu di tanah sebrg semua kena tibai..ada rahsia ke tak..?

  42. says

    Dia org x sanggup tu pasai kos nak beli /sewa alat2 letupan/bom/kenderaan berat (takyah ckp)….kos ?? cth kos buat filem perang kira ler RM10 juta..bila masuk panggung..dpt kutip puluh ribu jer..+ astro ..rugi beso weii…bdk skrg nie budak2 moden bkn nya minat ceta2 sejarah perang mcm nie..kalo ceta ‘ombak mengombak pantai’..box off….weii..

  43. jawa perak says

    Depa klau yg mati tu askar .. x pe ok je.. x jd hal.. kalau yg disepak dan dibelasah itu Polis.. pun ok.. x jd hal.. tp kalau yg mati itu samseng dan penjenayah spt kugan..wooo.. itu kena buat demo dan bantahan satu negara..dasar bangsat penyokong liwat Dan gay..

  44. jawa perak says

    Benar sekali tu.. british bkn mau rampok melayu tapi indon yg mahu merampok.. itu yg tertewas ditembak polis itu buktinya.. ramai yg tewas kerana haibatnya ilmu pistol Dan mp5 pdrm.. ha ha ha…

  45. mangkuk ayun says

    Nakhon sri thammarat adalah negara melayu yg dijajah siam. Nama asalnya negara sri dharmaraja. Tarikh Patani @ hikayat patani pun ksta nakhorn sri thammarat adalah negeri melayu.

    Jepun dan siam bersekongkol menjahanamkan negeri2 melayu segenting kra.

  46. meow meow says

    siapa cakap british rompak kite???berani ka?bani mulayu nie kebal kat nusantara,takot la diorang,kena sipak,diorang terbang kat planet pluto,bukti seorang tunku abdurahman seorang diri datang london,semua askar british kecut perot

  47. Orait says

    ind0g terhaibat sanggup mati demi membela belanda ketika melawan jepun (jepang) hahahaha. Ind0g nak jaga bontot tuan belanda.

  48. Orait says

    Ngeri aku tgk gambar anwar di tulis sebagai pemimpin paling suci kat link suarapakatanrakyat.com. Pas kalau x sedar juga x tau la. GILA!!!!! pemimpin paling suci kaki bontot!!! kahkahkahakah, pastu serikandi negara gambar pemimpin pejuang LGBT, Kapal singh jadi Hero Rakyat org yg menentang islam jd hero rakyat. dasat!!! askar2 dajal nie nie nak di angkat menjadi hero negara dan memerintah. kesian pemimpin pas tak de dalam tu. hehehehe

  49. Orait says

    Oii sekudel yg kat atas tu tulis malay regiment tu apa? tak reti baca ke sekudel.
    No 31.Panglima Tentera Udara British Timur Jauh memerintahkan pasukan penggempur agar bekerjasama dengan tentera darat dan Malay Regiment. <– nie apa bukan rejimen askar melayu?? takkan ind0g nak mengaku pulak yg mereka mempertahankan tanah melayu di kelantan. ind0g kat suka menyalak dan klaim mereka bagus dan terhaibat.

  50. says

    Aku baca jugak link tu.Tulisan orang yg tak sedar mcmana nk maintainkan keamanan negara.Jawapan dia memang jawapan org jahil.Ingat beli heli kat kedai RC kot.Mcm tu nk bg perintah negara?Malang sungguh…

  51. Orait says

    Tuan Haji pun ada suh aku tulis jadi penulis tamu tp aku tak nak pasal nnt mat indoor jeles tak puas hati dia boikot pulak. hahahaha

  52. yahoo+google= says

    den ddk kat klia..bab tts ni malas nak join pasal tahu mendengar jer..borak tak pandai..lagipun den mana la tahu pasl military ni..

  53. says

    tak semestinya kawan. US terkenal dengan sifat kawan makan kawan. saddam dulu pun kawan dia. pun diorang makan juga. selesai lockerbie skandal buatan CIA, Ghadaffi pun berbaik dengan the west tetapi akhirnya mati juga ditangan mereka.

    kepentingan amerika dan the west bertingkat-tingkat, jika ada kepentingan yang lebih tinggi yang perlu mereka laksanakan mereka akan laksanakan .come what may. sekutu terang ke sekutu gelap ke jika perlu di hapuskan mereka akan hapuskan sekiranya penghapusan itu akan membawa kepada pelaksanaan rencana kepentingan mereka.

    jika kita lihat dari satu sudut memang ada grand strategic interest untuk menyerang iran

  54. Zerop says

    Dah baca, satu kupasan dan pendedahan yang menarik. Baru tengok movie samurai dlm cerita Ayothaya Samurai, kisah benar tentang seorang samurai bernama Yamada yang mengabdi diri di negeri asing sehingga dilantik sebagai Pemerintah Nakhonsitammarat…

  55. suddenattack_kids says

    asia untuk orang asia. kesemakmuran bersama timur asia. ehhhh…

    layan orang melayu dn peribumi lain baik2. cara ni akan membuat orang melayu dan lain2 cuba menentang british dan memberi laluan kepada jepun (supaya xde tentangan).

  56. pen merah says

    semalam kat histrory channel ada kisah jepun tawan malaya. jepun guna strategi ‘scorpion’ yg tak dijangka oleh tentera british. last sekali general percival serah diri. tapi yang tak bestnya takde sebut langsung tentera melayu turut serta serang jepun. yang ada cerita pasal tentera india & australia.

  57. anak johor says

    hahaha..keturunan ko memang hanya layak jadi kuli saja pak…jadi PSK saja sudah bangga amat ya….hihihi..

  58. anak johor says

    itu ilmu garuda dibaham harimau malaya om…..sama kasusnya TKI didagangkan diseluruh dunia ya….hihihi..

  59. anak johor says

    lepas tu datang pula TNI pakai buluh runcing…berterabor tentera jepang lari terbirit2 ya pak…hahaha..

  60. says

    antara tujuan jepun ialah untuk merompak emas british, british rompak dari kita. dengan lain perkataan, penjajah datang untuk merompak :)

  61. messi_86 goals says

    sekolah sampai darjah berapa?
    ke tak pernah menjejakkan kaki ke sekolah nie?
    sebab bahasa anda amat canggih sekali…
    haibat betul!

  62. kamai cusim says

    yang aku hairan apa tujuan utama tentera jepun dtg kebenua melayu tanpa kurang mengakiti melayu dan dayak sarawak/sabah. inilah membuat aku bingung. tidak semua bangsa kita diusik mungkin ada yang tersurat dan tersirat??????

  63. watchers says

    gila punya lawak “Cer lihat, knp US & NATO x campur tangan spt mana di Libya? Why? We didnt see it until they show to us…”??????

    really??????????? teruskan berangan dan difitnah.

    “aku berani kerat jari la kalo US & Isra-not-real serang Iran”
    kalau sesuatu terjadi harap bro bersedia mengotakan janji ya… jgn janji org muslim sunni. :)

  64. says

    satu statement bodo dari puak yg bodo la jugak. tak tau apa pasal teknikal, tapi nak tunjuk pandai…. apa dorang ingat beli heli mcm beli ikan di pasar?…. atau tuan punya parti tu yang masih phobia dengan pengalamannya?…….

  65. suddenattack_kids says

    biasala. klu negara aman.. mmg otak dia fikir smuanya membazir. bila negara darurat nanti. jangan blame kerajaan pula klu negara kurang kelengkapan aset (kalau asyik tekan kerajaan, kesian la ATM , apa yg mereka mahu , smua x dpt dan mngkin x sberapa lengkap, ada2 je aset kene bangkang ) . orang yg tak menghargai sejarah selalunya akan berfikir sebegitu.

  66. Zerop says

    Satu bangsa yg tiada adab…senang cakap ‘banganggggg’ punya spesis, si meow2 ngan garuda patah sayap kena belasah dgn harimau malaya..kah..kah…booo p balik main bola dulu kah…kah

  67. Pendekar Melayu says

    Penulis nie mmg xsekolah. semua benda nak tengok daripada sudut politik murahan. Orang lain cakap membazir, kita pun ikut sekali .. oh mmg membazir.

    ps: buat aku marah jer bace menda2 mcm2 tu, xpayah paste benda gitu kt sini. xde class.

  68. urat otak says

    “Semua kemalangan yang melibatkan pesawat Nuri sebelum ini hanya melibatkan kematian di kalangan anggota tentera, hampir tidak ada orang awam terlibat.”

    kenyataan bangang dari penulis tersebut…
    kalo la anak die yang mati agak2 die nak tulis camni?

  69. suddenattack_kids says

    saya baca dari komen bawah ke atas. (trlupa ada 2komen) . kalau betul dia perli , tarik balik kata2 kt atas kecuali ayat bersangka baik. haha

  70. zar says

    bro commodore, pesawat tempur british semasa ww2 yg terbaik waktu itu ialah Hawker Hurricane selain dari pesawat brewster buffalo. Supermarine Spitfire hanya berada di Singapore selepas ww2

  71. zk says

    pembangkang dah memang se kapal dgn parti pap singapork…lebih2 lagi dap kan adik pap…

    derang mestilah tak mau malaysia ada kelengkapan lebih canggih dari mereka…

  72. zk says

    biasalah tu tuan…takda bahan nak kutuk…lagi lah sejak dah kalah bola dgn kita…terasa aman sket blog nih….

  73. faisal says

    tq bagi semangat. jika tuan ada maklumat sejarah tapi tk larat nak buat research, boleh laa bg kat saya. saya akan kumpulkan maklumat dan olahkan sebaik mungkin. pas tu sy sent kat tn hj. shah untuk di tapis.
    apa apa hal mintak izin dari tn hj shah dulu. termasuk no hp saya. tq.

  74. faisal says

    ali.. saya nasihatkan agar jagn komen lagi sejarah tanah melayu. Anda amat miskin dengn ilmu pengetahuan perang disini. sy juga amat miskin dengan peperangan kepulauan kamu.Sy harap anda faham. dan sy harap anda komenlah blog di negara anda. belajar hormati sejarah orang lain jika mahu sejarah kamu dihormati.

  75. faisal says

    sama laa kiter.. tak cukup tinggi dan rabun.. hehehehe tp ada cara untuk tuan berkhidmat kepada negara. cam saya ni…

  76. anak jahar says

    semoga keluarga anda dan keturunan anda jadi kuli, sehingga bisa merasakan beratnya hidup menjadi kuli, tak ada orang yang mau jadi kuli tapi apalah daya sebab rezeki, jodoh, dan maut sudah ada yang menentukan.

  77. meow meow says

    citer nie macam haibatnya ilmu kebal tunku abdurahman(pernah masok discovery channel),waktu tu entah nape omputeh panggil beliau”harry boy”…tunku dg ilmu kebal malaya,takotkan british,dia tu bentak british agar keluar dari marehsia ni,aura sakti beliau,berani datang dan cakap sendiri menentang british,keluar room,and balik muleysia..beliau langsung cakap”murdeka”..hiabat tak bani mulayu nie

  78. meow meow says

    waktu tu,askar jepon mendarat kat pantai,askar kite hendap2 kat pokok kelapa,kena hadang la askar jepon,bayonet jepon lawan silat rimau malaya,askar kite melompat antara pokok kelapa cam ninja…askar jepon hairan dengan haibatnya ilmu terbang askar kite,askar malaya keluarkan jurus tenaga dalam…dari jarak jauh,askar jepon sudah kaw..kaw kena silat rimau….jepon pun balas tembak,tapi tau je la,ilmu kebal melayu nie….peluru jpeon tak tembus kulit askar kite…jeng..jeng..jeng

  79. syaher says

    yang aku tahu, nak lawan bolasepak pun import player belanda.itu pun kalah dengan malaysia.itu ada maruah??
    tak payahlah nak gebang pasal maruah dekat dalam ni.seingat aku malaysia negara paling bermaruah.wpun dlm krisis ekonomi tahun 1998 malaysia tak pernah nak pinjam dengan IMF.tapi tengok dengan Indon sampai sekarang blum settle dgn ah long IMF.

  80. says

    Ali,ternyata kamu cuma tahu sejarah indonesia saja.Kamu tak tahu apa-apa tentang sejarah malaysia.ternyata kamu cuma mahu provokasi disini.sila berkomentar di laman alutsista tni saja.disana tidak meriah komentarnya.

  81. Pendekar Melayu says

    Kah Kah Kah.

    Ingat Dato’ Bahaman, Tok Janggut dan lain2. Mereka bukan main pondok-pondok bersama keris masing2.

  82. Commodore says

    Ye lah bro, yg ni ada kot? Setahu aku p40 ada lawan zero kat Burma. Most of the p40 pilots are American mercenaries yg dibayar oleh Chinese Nationalist Govt. untuk menentang Jepun. After the war these mercenaries carries on to form “The Flying Tigers” cargo airline.
    Interesting gak sbb p40 ni rupa mcm Spitfire je.

  83. Commodore says

    Orang seberang tak nak komen ke pasal ni? Bila enjin f5e kita hilang bukan main lagi diaorg kenduri mengutuk kita.
    Pegilah masok blog yahudi tu kutuk kaw2 sikit, barulah adil, atau takut nanti kepala korang kena sekel? Tak pun kutuk la anak buah yahudi yg diseberang tambak tu.
    Oiii! org seberang, napa? takut ke?

  84. Jeph says

    pengaruh anime jpun tu bro shah..hahaha..Bro..nk blaja bhs Jepun..dpt tgk naruto xyah tgk subtitle..hehe(ni tpengaruh abis dh)

  85. pokcik says

    tambahan utk komen SB.

    rase2nye, Malaysia ada cabang special warefare yg x memerlukan seseorang anggotanya perlu menghadapi cabaran secara konvensional warefare. Xyah la diterangkan cabang mana, tp keupayaan mengolah & membalas balik serangan siber (oops, terlepas) memerlukan seorang pakar godam @ hacker yg rata2 ada yg masih bersekolah. profesion ini seriously dimonopoli oleh golongan specky @ otaku @ foreveralone. Correct me if I wrong.

    X semua warfare di dunia memerlukan tenaga & senjata, knowledge is the true weapon in siber world. who owns it, they are the boss. Btw, jgn riso x dpt masuk army or jd SB, hang belajaq pandai2, explore bidang anda, dalaminya & sure you hv the specialty others dont. Jgn malu nk bertanya, tp malulah kalau x yakin dgn kemampuan diri. Allah x jadikan kita semua sbg Pejuang Tempur, krn kita ada tugas yg tersendiri.

    So, to young guys, keep it up. Learn until your death, coz This Land is yours too!!! Fight for it and You’ll be remembered.

  86. pokcik says

    actually, basyar jatuh krn faktor mujahidin disana yg semakin kuat… US kan suka menangguk di air yg keruh…
    lihat sj egypt, tanpa campur tgn us, ikhwan memerintah & ia menggugat Zionis. Bagi mengelakkan situasi yg sama berlaku di Syria, US akan masuk & meratah mujahidin yg kini di label sbg pengganas. Cer lihat, knp US & NATO x campur tangan spt mana di Libya? Why? We didnt see it until they show to us…
    BTW, bagi mengelakkan rejim syiah nusairi tumbang, Iran & Hezbollah bermati-matian mempertahankan Basyar dgn “Massacred” rakyat Sunni. Syiah la yg bermati-matian mempertahankan zionis. aku berani kerat jari la kalo US & Isra-not-real serang Iran. Nak tgk lakonan depa sampai bila?

    Berbalik kpd comment diatas, alang2 jatuh ke tgn mujahidin, baik aku yg rembat kat Uncle Sam kpd Nephew David.

  87. pokcik says

    untok makluman, nippon punya 007 buleh bebahaso kito, kito jo x gheti bhaso dio… eh silap, bukan nippon, tp ryukyu…

    any japs here?
    watashi wa po-i-chi desu…
    dozo yoro shiku…

  88. Sumanto says

    Shah lu paham wa cakap wa tak cakap bahasa Jepung standard tapi Kansai ben loghat Osaka campur Kyoto campur Kobe ben

  89. wangwa says

    wahhhhhhhhhhhhh tereeeeeeeeeeerr … memang silat gayong gilerrrr. jepon tercirit lawan askar melayuuuuu

  90. ace says

    kalaulah semua nak makan kfc sapa nak bela ayam? sebagai khalifah kita ada bahagian masing2x kat muka bumi ni, insyallah.

  91. ace says

    dulu dapat makan ubi kayu pun dah kira bersyukur. tak kejam. sekarang dapat makan nasi dikira kejam.

    2. kalau kita ni kejam, kut la etnik rohingya tu nak panggil apa agaknya kesusahan mereka?

  92. ace says

    keris mestilah dipegang oleh pendekar melayu untuk berlawan dengan samurai. tanpa dipegang, keris tidak boleh berlawan dengan sendirinya melainkan dengan izin Allah swt.

    2. sebagaimana indonesia, tanah melayu mempunyai sejarahnya yang tersendiri. walaupun tidak sekerap sejarahnya bangsa indonesia, penduduk berkapasiti beratus jiwa tentulah tidak sama dengan belasan/ puluhan juta.

    3. untuk menilai ‘kejantanan’ penduduk tanah melayu hanya pada senario penjajahan jepun adalah satu pengamatan yang amat berkecil hati. ini kerana, bagi orang2x lama seperti pakcik, sejarah itu perlulah difahami konteks, situasi dan tempat. penjajahan jepun di indonesia tidaklah sama dengan penjajahan jepun di tanah melayu.

    4. penjajahan jepun adalah kejam. bagi pakcik yang telah kehilangan datuk saudara, tiada siapa yang dapat menafikan hakikat ini daripada pakcik. walaupun begitu, jika terpaksa memilih diantara jepun dan komunis, bukankah pelik sekiranya anak ali mendengarkan jawapan komunis daripada mulut pakcik?

    5. bukan sedikit malahan ramai orang2 melayu yang bangkit menentang komunis. sekiranya jepun, walaupun kejam, mereka masih lagi cuba untuk mengambil hati penduduk dan orang2x melayu. dasar imperialisasi jepun cuba untuk meniup semangat asia kejepunan untuk asia. kami disuruh untuk belajar bahasa jepun, menyanyi lagu jepun, belajar disekolah jepun. tetapi orang2x jepun tidak suka dengan orang2x cina yang datang dan menetap ditanah melayu pada waktu itu. ini diceritakan sendiri oleh lewat moyang pakcik yang berbangsa cina. ini kerana orang2x cina dikatakan berideologi komunis. ideologi adalah fahaman. fahaman boleh menyuntik semangat yang merbahaya dan dikatakan tidak selari dengan maksud dan tujuan jepun pada masa itu.

    6. berbalik kepada maksud tujuan asal, lebih adil bagi anak ali untuk menilai maksud kejantanan kami sesuai dengan keadaan, dan sejarah dibelakangnya. masyarakat umumnya hanya akan bangkit apabila ditindas dengan teruk. tanpa memahami sejarah, sesiapapun boleh melemparkan tuduhan.

    7. kami pernah menentang jepun, komunis malahan british sekalipun. malahan tokoh2x yang pakcik tidak sebutkan itu dengan mudah dapat dibaca pengorbanan mereka didalam laman web kerajaan. bukan propaganda. apabila bercakap tentang tokoh mestilah ada pengikut dibelakangnya. sehingga kehari ini, pertubuhan yang dahulu pernah bangkit mempertahankan, agama, bangsa dan negara ini masih ada lagi.

    cuma yang pakcik harapkan janganlah hanya tinggal nama dek kerana bangsa melayu sudah berpecah belah dan maksud kemerdekaan hanya tinggal diatas kertas.

  93. says

    as salam

    rasanya dulu Tuan Haji Shah ada tulis artikel ttg tentera jepun yg menghancurkan mayat rakan2 mereka yg telah terkorban, lepas tu blend together dengan pasir dan batu utk bina tembok dan dinding bangunan mereka di tanah melayu

    mereka percaya dgn semangat dan roh askar2 jepun yg akan menjaga tempat2 berkenaan

    sebab tu agaknya kita selalu terkena sampuk hantu jepun kot…??!!

  94. ace says

    babu… babu…,
    ubahkan tabiat melabel orang lain dengan kasta dan kependekkan bahasa kalau tidak mahu terkena diri dan bangsa sendiri.

    2. tukang cuci piring adalah pekerjaan. samalah dengan buruh kasar dan pembancuh simen. ada peribahasa menyebutkan. cuci piring dahulu bersenang2 kemudian. bukannya leftenan dibawah belanda dahulu pembancuh simen, kosong, kemudian.

    3. maruah membela agama ,bangsa dan negara tidak terbatas dengan pangkat dan batas pekerjaan. biarlah 55 tahun kemudian jatidiri bangsa masih terbela. yang PENTING anak cucu sedar, memahami, menghargai dan bersatu. susahnya nak mencapai kemerdekaan.

  95. megat.9956 says

    Maaf meyampuk.
    1. Pada saya, komen mcm mana pun tak apa asalkan isi yg nak disampai kan tu memberi manfaat kpd semua. Ikt keselesaan mengomen lah.
    2. Anda sendiri pun matang jgk. 1st komen dah maki org. Kalau kita tak sehaluan dgn org, xpayah maki2. Bg je nasihat scra berhemah.
    3. Ini adalah blog military. Kene la dgn slogan, Agama Bangsa Negara.
    Laen la kalau blog masak2 ke fashion bru la xok nk cte sume tu.

  96. says

    Nasib baik tak aishteru yo….. (i lap u abe shah) hehehe

    tu jepun dok tunggu gempa tokai. Dah terlebih time. Jangkaan dalam 100 tahun. Dah terlajak. So hati2lah ye.

  97. budak busowk says

    Benar kata tuan. Saya salute. Ramai remaja belia yg berpengatahuan dalam bidang ketenteraan walaupun tidak berkhidmat didalam atm. Mungkin minat atau hobi yg terlalu mendalam dalam mentelaah ilmu2 sebegini. Sy x rabun. Cume ketinggian sy menghalang saya dari meneruskan darah ketenteraan yg mengalir di dalam badan. Lantas kecewa. Lalu memilih untuk bergerak secara solo dan mempelajari secara sendiri.

  98. zk says

    Enjin jet F-16 Israel kena curi

    BAITULMAQDIS: Sekumpulan pencuri melarikan beberapa enjin jet pejuang F-16 buatan Amerika Syarikat (AS) bernilai berpuluh juta ringgit dari sebuah pangkalan udara di tengah Israel.

    Radio tentera melaporkan, siasatan awal mendapati pencuri mendapat bantuan dalaman, sama ada di kalangan anggota keselamatan atau kakitangan awam. “Polis tentera percaya enjin berkenaan dicuri untuk dijual sebagai besi buruk,” lapor radio berkenaan.

    Tidak diketahui bila kecurian itu berlaku. Menurut radio tentera, jurucakap pasukan itu enggan memberi komen, kecuali mengatakan laporan rasmi mengenai insiden itu akan dihantar kepada pendakwa. Tahun lalu, polis tentera Israel melancarkan siasatan selepas komponen jet perang F-15 dan F-16 ditemui di sebuah gudang besi buruk. – AFP

    Artikel ini disiarkan pada : 2012/12/07

    Sumber : http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/EnjinjetF-16Israelkenacuri/Article/index_html

    …..takde la power mane dan ketat sgt kawalan israel ni….enjin jet sendiri pon kene curik…hehehe

  99. meow meow says

    perang kat melaka antara askar british lawan askar mulayu paling best,kapal empayar british kat malaka kena sabotage kat askar laut marehsia,diorang berenang 100 km,terus…booom letak bom kat bawah kapal tu,tula kehaibatan askar kite,penuh tembak menembak dan darah,bahkan tunku abdurahman pon,seorang diri belasah british,sehingga kite ”merdeka”

  100. Commodore says

    Kan bagus masa mula2 kau komen aritu kau buat macamni. Org pun boleh terima nasihat kau. Ini tak, masuk je terus hakk ptui kat org, lepas tu panggil komen org sampah, mcm mana org tak angin kat kau.
    Mukaddimah kau pun sama gak tak betul.
    Apapun, on the positive side marilah kita sama2 memaafi, tak guna panjangkan cerita. Aku pun minta maaf kalau kau terasa.
    Aku terima komen kau diatas sebagai berilmiah dan berhikmah.
    Wassalam & Peace!

  101. hantu rimba says

    Dia tak sebut tora!!! Tora!! Tora!!! Kerana masa kat kelate masa tu tora tak sampai lagi,si dia orang nie gantikan dengan ding dang!!! Hehehehe.

  102. wekel says

    ko ni datang bulan ke nak marah2 org ni….bialah org nak komen apapun nama lagi ruangan komen….setiap manusia ada pendapat dan pandangan masing2….ko x boleh suroh org laen bersetuju ngan ko aje..perbezaan pendapat adalah satu rahmat dlm islam….ado pelbagai peringkat umor kat ruangan komen ni so masing2 ngan pendapt masing2….titik

  103. urat otak says

    kalo tn haji x izin saudara faizal bukak la blog sendiri…
    sy peminat sejarah….lagi2 sejarah ketamadunan
    teruskan menulis….saya pasti akan baca…
    i follow~

  104. Sumanto says

    Tentera jepung tak terer tapi jadi mainan penyangak Rothschild dan Rockefeller .. selepas Perang yakuza diresapi CIA..so ninja dan samurai dah tak terer tu sebab ramai jepung nak balik ke zaman dulu Tokugawa..
    boring jadi orang jepung ni macam robot …

  105. Sumanto says

    wa mahu tulis Nihongo kanji ,hiragana dan katakana

    僕は遊就館へ行き、そこで日本軍の歴史をみるのが好きです。
    僕は永遠に日本軍がイギリス軍に勝利することを祈っています。

    BANZAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII 万歳

  106. Sumanto says

    (Rear Admiral Shintaro Hashimoto) : Migi no jikan….(masa di kanan)

    (Left. Kolonel Nakamura) : Na mi wa tsuyo sugiru,,,(ombak yang kuat)

    (Rear Admiral Shintaro Hashimoto) : Wareware wa sugu ni suru hitsuyo ga
    arimasu, kogeki paruhaba no mae ni….….ok

    (Left. Kolonel Nakamura) : Takumi no hakuri, wa junbi ga dekite
    senseidatta, shiji o matsu….ok

    (Rear Admiral Shintaro Hashimoto) : Ima kogeki, kono rekishi, watashi wa
    nakunattahito no irei-hi o tatemasu……..irei-hi ni Tugu peringatan..
    kalau ireesai dah maksud lain buat perayaan peringatan

    BANZAIIIIIIIIIII

  107. Doraemon says

    generasi baru mcm sy ni kena tau semua ni. klu harapkan teks sekolah x minat la, tebal sangat nak dibaca hehe.. so apa kata entry lepas ni sejarah perang kat borneo pula eg. sandakan death marches etc. biar kita as a malaysian, tau semua & bersyukur. kudos kpd penulis & tn. hj

  108. anak johor says

    yup..betul tu…kalau dah keturunan pemalas mcm anon tu,memang kat plenet mana dia tinggal pon tetap miskin,pasal depa memang bangsa KULI….kena ingat semua,anon tu orang INDON yang menyamar jadi warga malaysia….jadi kuli dimana2 pon dah bangga giler tu….hahaha….

    setahu aku,arwah moyang aku pon dah pakai keta di tahun 1935 di bandar muar ,sebelun jepon serang malaya. hanya dengan ‘mengimport’ KULI dari indon untuk tebang hutan…bagi makan selama 2 tahun,lepas tu hutan yg ditebang dan dijadikan kebun itu diukur dan dibahagi dua =50-50 . tak pernah nak salahkan orang lain pon masa tu….sampailah sekarang.

    P/S untuk indon anon, allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu selagi mereka tidak mahu mengubah nasib mereka sendiri. tapi kalau si indon anon adalah kafir laknat,kamu adalah manusia paling bongok dimuka bumi ini,kerana dunia diciptakan utk orang kafir sebagai syurga.

  109. Ameer says

    Di sini perbualan jadi formal dengan tak formal :) Lagipun semua cara percakapan ada gaya tersendiri. Kepada yang cakap “Yay, first”, apa salahnya? Saya sendiri pun tengok askar negara kita siap buat video bertukar jadi tayar. Sebab diorang nak lepaskan stress. Takkan nak 100% serious, stress jugak nanti :) Keep everything simple and be happy. Setiap negara ada cara berforumnya tersendiri. Macam kamu sendiri cakap, Jepun 90% Malaysia 50%, takkan na bagi semua sama kot? Everyone is different and special in their own way, you can’t tell them to be someone else :)

  110. yahoo+google= says

    ayat ni aku bolehla bersangka baik..tapi ayat yang pasal kapal terbang tu tak bla..dah la nama meow meow..terasa macam perli pulak..ape2 hal kalau aku tersilap minta maafla yeee meow meow..mungkin aku baca sekali imbas tu yang rasa macam perli..

  111. yahoo+google= says

    betul tu..aku sokong ape ameer cakap..aku pun sokong ape anon cakap..melayu ni pemalas..pemalas kat benda yang dia tak minat..
    lagi satu si saiful333 mana?dah merajuk ke??

  112. yahoo+google= says

    lol..ingatkan si faisal ni yang tahu dongengan tu..kalau hj shah ni susah sikit..penapis dia banyak sangat..

  113. StarWars says

    Terrer jepun dah hilang sekarang, kalau mereka tak di kawal oleh US tak mustahil mereka kembali menjadi kuasa besar dunia lagi, lagipun semangat “Semurai” yang tak takut mati pada diri mereka merupakan satu semangat penempur yang cukup mengerunkan, semangat itu la yang menundukan Rusia pada pada perang Rusia-Jepun

  114. yahoo+google= says

    boleh kita sebagai orang awam buat macam tu???..
    nanti dia persoalankan balik macam mana..dah la orang awam malaysia tak boleh dipersoalkan..nanti dibelasah suspek tu..naya jer..

  115. meow meow says

    bahkan,sebelum lawan jepun,kite pon terlibat perang bezo lawan empayar british,tak satupon korban pada askar melayu,hingga penubuhan bangsa malaysie nie,kite mampu belasah tanpa darah dan seorangpon terkorban pada askar marehsia,sedang pada askar british terkorban sebanyak 50.000 tentera mereka tertembak lawan askar kite yg haibat dengan silat gayung dan ilmu kebal kite,laksamana ceng ho pon kalau jumpa askar kite akan tercirit birit

  116. ali says

    ane kasih tambaahan sedikit, beribu orang indonesia mati membela belanda saat jepang ofensiv ke indonesia, banyak yang pangkatnya diatas skedar letnan,tapi nggak ada yang mengenangnya sebagai hero. Pernah nggak orang malays bertempur head to head sama prajurit jepang ? Keris lawan samurai ? Pasti putus nyali ko. Di Semarang (pertempuran lima hari semarang) itu perangnya head to head

  117. adam says

    haha! aku mempunyai ramai sahabat dari singapura kerana pernah bersekolah dan tinggal di sana suatu ketika dahulu. apa yg aku lihat dan hadapi sgt berbeza dengan pendapat ko. melayu singapura sgt susah dan berusaha keras membanting tulang jika tidak mereka akan mati kebuluran. mereka selalu mengharapkan agar dapat jd warganegara malaysia. di singapura mereka tidak mampu memiliki harta, kereta walhal rumah sekalipun sesenang di malaysia.

  118. ali says

    kalo sekedar tukang cuci piring pasti adalah, yang ane maksud bukan mati jadi babu british, tapi yang gugur karena maruah , maruahnya malays

  119. says

    ada ralat skit..peperangan dunia ke-2 di timur jauh bukannya bermula dengan bedilan meriam dan apa bala di pantai pak amat..tapi bermula di utara malaya..bila mana jepun menggunakan polis siam untuk menyekat dan menghalang operasi matador dari berlaku..andaikata operasi matador tuh benar2 berjaya masa tuh..british malaya mungkin akan mempunyai ketumbukan tentera yang besar yang didatangkan dari India..dan pendaratan jepun di pantai timur malaya juga gagal..

  120. says

    maaa, btol la yg translate tu.. 慰霊/irei (monument),日/ hi tu hari..
    bru mggu lepas sensei sejarah ajar bab psl serangan nihon ke ats msia, n sensei cakap diorg punye kapal selam sume habis dimusnahkan oleh british.. n byk lg.. sedih pulak dengar..
    kpd Tn Hj Shah, doumo arigatou for the post and hope u will update soon..
    毎日待ってるよ/mainichi matteru yo/setiap ari sye tunggu..blog ni mmg best!
    btw doakan keselamatan rakyat msia di sini sbb byk sgt dah earthquake berlaku..

  121. zk says

    banyak info dlm buku teks sejarah yg perlu ditulis balik….diolah begini akan membuatkan ramai org suka subjek sejarah…

  122. faisal says

    ada……………….. camni bunyinya…. jeng jeng jeng…. “TORA DATANG LAGI…” AYAT MAT SENTUL HIHIHIHIHIHIHIHI

  123. pabloami says

    Terrer tentera jepun ni, membuka peperangan dengan 2 gergasi serentak..satu ke arah laut cina selatan satu lagi ke arah laut pasifik.

  124. Commodore says

    Aku masih tertanya2 lagi hingga sekarang, kenapa RAF tak letak Spitfire di Malaya?
    Bukankah Malaya adalah crown jewel British Empire?
    Kalaulah ada Spitfire ni kat sini, sure akan berlaku satu epic “Battle of Malaya” sama macam Battle of Britain. Fooooh! Spitfire lawan Mitsubishi Zero. My money on Spitfire! RAF Far East tak dapat air dominanca macam kat Europe!
    Yg diletakkan kat sini semuanya second liners mcm Brewster Buffalo, senang2 kena buli dgn Nakajima fighter yg tak berapa bagus tu. Tapi Jepun pun tak letak Zero kat Malaya mungkin kerana ancaman dari British pun tak kuat.
    Tapi setahu aku takde rekod pun pertemuan Spitfire/Zero kat Asia Pasifik ni sbb mungkin RAF perlukan aset2 udara yg first class untuk campaign diEropah.
    Tapi kalau RAF letak Spitfire/Hurricane/Mosquito/Avro Lancaster kat Malaya, they can achieve air dominance in SEA yg mungkin akan merubah sejarah.
    Kalau dalam perspektif negara kita sekarang,
    kita bergantung harap kepada TUDM dlm mempertahankan ruang udara negara, tak dapat ‘Air Dominance’, ‘Air Parity’ pun cukup la. Yg lain tu TDM & TLDM boleh jalankan kerja diaorg.
    Sekian, pendapat saya!

  125. Wira Watan says

    Salam pada para pembaca forum ni.

    Tahniah pada saudara Faisal 9W2WBT, di atas kesudian menyampaikan perkara tentang pendaratan Jepun di Kota bahru, Kelantan. Teruskan usaha saudara untuk mengkaji kes-kes yang lain pula, terutama melibatkan pertempuran-pertempuran yang terkenal seperti Pertempuran Kampar, Parit Sulong dan sebagainya. Bolehlah sama-sama kita jadikan rujukan di masa-masa akan datang. Tahniah sekali lagi.

    * jangan ada benci di antara kita . . .

  126. Commodore says

    Tu yg Lt. Adnan gugur pertahankan Singapore, ape benda tu? Perang Vietnam ke?
    Sayang sekali si Ali, kalau tak tahu tanya, jgn suka nak komen je.
    Ni suma nak cari pasal la ni.

  127. Ameer says

    Semua pinpoint cakap Melayu pemalas, bodoh dan lain-lain, macam la bangsa Melayu ni satu-satunya bangsa paling hina kat dunia. Jangan cakap Melayu malas, Cina, India dan lain-lain pun ada yang malas and please, tolong jangan jadi stereotype. Kita semua sama sahaja, ada malas, ada rajin, bukan pada Melayu sahaja, pada semua bangsa. Fikir la di luar kotak sikit, be open minded, dan satu-satunya orang yang meruntuhkan bangsa sendiri ialah orang yang mengutuk bangsa sendiri.

  128. anizan says

    Mainkanlah peranan kita sebagai rakyat agar sentiasa perihatin terhadap keselamatn negara. kalau kita nampak dan syak individu yg melilau tak tentu arah tujuan yg munasabah. dekati mereka dan soal, apa mereka buat. Kalau jawapan tak munasabah, suruh mereka pergi dan kalau mereka enggan bawa ke balai polis berdekatan.

  129. Anti_Budak_Terencat says

    1) Aku tak kisah dipanggil MEROYAN kerana niat aku ikhlas nak nasihatkan bangsa sendiri supaya TIDAK NAMPAK BODOH di kacamata bangsa lain.

    2) Hobi aku adalah mencari maklumat TERSURAT (surat khabar, tv dll) dan TERSIRAT (blog, forum dll).

    3) Biasanya aku MENJELAJAHI forum/blog Bahasa Melayu (Malaysia,Indonesia), Bahasa Inggeris (Amerika, Eropah) dan juga Bahasa Jepun.

    4) Daripada pengamatan aku, komen-komen Orang Malaysia lah yang paling TAK BERISI (bahasa kasar: SAMPAH) dan KEBUDAK-BUDAKAN di belakang Indonesia, Amerika, Eropah dan Jepun.

    5) Jika dibuat perbandingan peratusan komen yang berkualiti yang diberi:
    Jepun = 90% (Bahasa sopan , isi yang jelas, tenang dalam berdebat)
    Eropah = 80% (Gaya penulisan yang matang, point mudah difahami)
    Amerika = 70% (Sama dengan Eropah kecuali agak perkauman)
    Indonesia = 55% (Bahasa sopan tetapi tak banyak berisi)
    Malaysia = 50% (Bahasa lingkup, isi tak ada, lari tajuk)

    6) Telah menjadi satu TRADISI / TABIAT di Malaysia untuk mula komen dengan MUKHADIMAH (aku 1st,ehehe,yeay..) –> KOMEN BERKENAAN ARTIKEL–>KOMEN LARI TAJUK (politik, agama, bangsa)–> KUTUK-MENGUTUK–>TAMAT

    7) Secara jujur, berapa banyak komen yang menyebabkan korang KAKU terfikir sejenak, TERHARU atau meninggalkan KESAN PSIKOLOGI yang mendalam?

    8) Jika jawapanya TIADA, aku syorkan BERTABURAN lah ke forum/blog serata dunia dan belajarlah.

    9) Yang BAIK kita jadikan AMALAN, yang BURUK kita jadikan SEMPADAN.

    10) Apa yang hendak dikata telah diperkata, aku akan kembali menjadi Pembaca Senyap…..MAAF JIKA TERLUKA.

  130. SB says

    satu lagi shah.. kalau blh, jgn lah kita pndg budak pakai cermin mata itu seorg yg lemah… guna lah setiap ability yg ada pd mereka kalau dh mereka begitu berminat.. tmbhan pula, teknologi skrg shah blh ubat kalau setakat rabun tuh.. yg penting kita cari orang yg betul2 nk jadi badan beruniform nih bukan sekadar janji ada kerja.. jgn sektor tentera jer tapi semua sektor yg meletakkan syarat x blh pakai cermin mata.. saya juga pasti shah pn lihat bnda same.. kita dgr kita krg askar dan polis tapi kita plg kerap dgr org pergi interview tentera dan polis x dpt.. kekdg org dari sklh rendah lagi kadet polis amapai dewasa nk smbung jadi polis xdpt dan terkubur begitu shja..

  131. mangkuk ayun says

    Tok nenek Anon ni pemalas kut. Zaman jepun pun arwah Tok aku makan nasi sebab rajin tanam beras.

    Tu yg org cina cemburu sebab keturunan aku makan nasi masa zaman jepun. Depa pun sibuk nak penggal leher org melayu.

    Syukur alhamdulillah semangat jihad masih membara

  132. SB says

    still young.. kite tgk muda nk rekrut.. fyi, saya pnh lihat lagi berinfo mcm die bkn melalui blog tetapi melaui kajian tersendiri dgn sponsor dari ayah nya.. saya lihat dia sndri pergi LIMA sorg2 bro.. bertye dgn para pegawai berkenaan itu ini.. masih budak tapi pnh lihat isi dalam KD Lekiu, KD Kelantan serta beberapa kapal tentera yg ade masa LIMA tiap2 thn.. die msuk bkn melihat tapi berbual dgn para pegawai yg ade.. byk bertye.. tapi die x buat blog serta byk lagi.. u know why?? sbb bdk nih sdh d bagi amaran agar jgn bagi tahu maklumat itu dgn sesiape.. hint, bdk nih org sarawak.. kuching.. tgk, jauh die merantau dari kuching ke langkawi.. pnh tye minat join army, die ckp sgt sgt sgt teramat minat tapi dia pakai cermin mata… well we can see kita dh khlgan sorg yg bnr2 minat akn perkara gini.. pengethuan ketenteraa die amat mendlm sehingga seorg guru pnh meminta maaf pada satu kelas apabila menimbulkan isu kapal selam kita.. jika budak nih jadi seorg perisik sure mantap.. kt sklh sye knl die sbg mjlis tertinggi lembaga pengawas.. the main reason die x jd ketua adlh die ssh bagi komitment kerana ssh mendpt kenderaan.. saya pasti die ade sini.. dan bc ini.. die juga ade ikut perkembangan womms.. lebih2 lg, die dh tnjuk kt sye tiket ke langkawi bln 3 thn depan.. pasti byk lagi yg akn die korek.. pndek kata, ramai pemuda pemudi di malaysia yg sedemikian.. kite x leh nk rekrut die krn ape pula org lain akn kata..

  133. anti-melayu-pemalas says

    Saya orang Melayu yang duduk di Malaysia. Hidup saya mewah, suami pakai BMW. Saudara Anon, jangan jadi pemalas, kalau nak hidup senang dan kehidupan lebih baik, kena berusaha. Kalau pemalas macam anon, hidup memang susah. Dalam negara ini, banyak orang Malay yang pemalas dan tahu berpolitik sahaja sampai budak baru nak masuk universiti pun dah berpolitik.

  134. anon says

    1. Penghujung tahun 1980′an banyak kilang Jepun dibina di Malaysia. Oleh kerana sikap patriotik melampau orang Melayu, mereka mensabotaj kilang-kilang itu dengan membuat banyak reject dan tidak bekerja betul-betul. Hasilnya, kilang-kilang itu meninggalkan Malaysia dan berpindah ke tempat lain. Peluang pekerjaan menjadi semakin berkurang.

    2. Orang Melayu ada yang menjadi rakyat Singapura dan Australia. Tiada kedengaran mereka kebuluran di bawah pemerintahan asing. Malah kehidupan mereka lebih baik dari kebanyakan orang Melayu yang menjadi rakyat Malaysia

  135. Vandal says

    ada cerita menarik dalam forum ni;

    http://www.matrixgames.com/forums/tm.asp?m=2340373&mpage=12

    sila skroll sampai ke forumer treespider yang ‘quote’kan kisah pendaratan Jepun di Tanah Melayu dengan tajuk -:”Seventy minutes before Pearl Harbor”
    The landing at Kota Bharu, Malaya, on December 7th 1941 :-

    tak sangka rupa2nya kisah taklukan Jepun ke Tanah Melayu berkait rapat dengan serangan Jepun ke atas Pearl Harbour..serangan Jepun ke Tanah Melayu adalah pencetus sebenar penglibatan Jepun secara rasmi dalam kancah Perang Dunia Ke-2

    apa2 pun, perhormatan besar kepada perajurit2 yang tewas dalam mempertahankan tanah melayu ini sewaktu perang jepun dahulu..jasa mereka tetap dikenang..the unsung heroes..

  136. fishbed says

    Yg riki2 area ptrajaya pun slalu ada..terang2 mata sepet,pkai keta plet spor,duk pagi~ptg amik gamba berejam2..blom lg naik beskal memlm bute redah sana sini..

  137. mat says

    pada tahun 2020, USA akan jadi pengeluar minyak terbesar didunia. minyak jd murah dan akan melingkupkan ekonomi timur tengah yang sumbernya cuma minyak

  138. Vandal says

    aku percaya..aku percaya yang amat2 cerita ko tuh

    pak sedara belah mak angkat adik pada sepupu membe pada membe jiran sebelah rumah aku plak kate askar2 melayu masa tu ada ilmu abugen (ilmu macam yang ryu dgn ken dalam street fighter tu la)…peluru rifle dah abih, pakai abugen jer tembak askar jepun..takut giler askar jepun masa tu..memang haibat!!!

  139. Vandal says

    aku percaya..aku percaya yang amat2 cerita ko tuh

    pak sedara belah mak angkat adik pada sepupu membe pada membe jiran sebelah rumah aku plak kate askar2 melayu masa tu ada ilmu abugen (ilmu macam yang ryu dgn ken dalam street fighter tu la)..peluru rifle dah abih, pakai abugen jer tembak askar jepun..takut giler askar jepun masa tu..memang haibat!

  140. faisal says

    tq.. ini semua berkat doa tn hj masa kat mekah tu… blog ni jadi terlaris. sy ni hanya penulis tamu. tuan rumah ni yang perlu diberi penghargaan.

  141. faisal says

    miji no jikan.. ada dua maksud di database saya. ada tulis kogeki suru toki.. (masa untuk menyerang)… maaf kalu translator saya bengong… tq kerana prihatin. maaf sekali lagi sy pinta bagi pihak translator.

  142. phateh says

    politik lagi…………………….
    kat cini takde nak mention umno ke pkr ke pas ke mca ke…bro….
    cukuplah bitau kita adalah kuasa besar…

  143. mangkuk ayun says

    US takkan serang iran. Iran/Syiah adah golongan pencaci maki sahabat2 nabi saw. Mereka merayakan pembunuhan Omar serta gembira dgn berita dusta Aishah ra akan masuk neraka. Mereka golongan tentera dajjal yg dipersiapkan.

  144. meow meow says

    seronok,askar melayu waktu itu ada kat garis depan,british hanya berlindung,dibalik askar melayu,tentera jepon pon lari tunggang langgang lawan askar kite,jangan cabar kehaibatan askar kite

  145. meow meow says

    bahkan,ade cerita rahasia,askar melayu tembak jatuh cukup ngan riffle kat pesawat jepun tu,6 pesawat jepun jatuh teruk tertembak riffle askar kite yg haibat,sewaktu askar jepun lakukan pendaratan,diorang tembak askar melayu….korang tau je la ilmu kebal askar kite nie,sehingga,askar jepun takot nak teruskan war

  146. meow meow says

    hakikatnya kita tak dijajah empayar british,kite kuasa bezar dunia,kite pernah berperang bezo lawan jepun,melayu jangan dicabar,sejarah sebenar asal umno,hidup ketuanan melayu dunia akhirat

  147. Hassan Sas says

    Kepada Tn Hj Shah best update blog cepat2..inilah satu2nya blog yg ada dlm fav list!

    Kepada En Faisal, bagus awak kumpul dan sebarkan maklumat sejarah ini kerana yg pegang cerita akan pergi jua suatu hari nanti, jd bahan ini mungkin akan ditatap oleh anak cucu kita pulak..baru mereka pun tahu pasal apa sejarah itu bukan setakat mata pelajaran!

    By the way apa cerita Palekbang? Mmg betul2 ada ke atau sekadar hiburan bulan december? Boleh Tn Hj jawab?

  148. waris pejuang says

    Hj. Shah….. apa komen tuan tentang womms….. umur baru 16 tapi begitu detail pengetahuan tentang keupayaan kita….. rajin budak tu search…… tak nak rekrut dia ke?…………

  149. yahoo+google= says

    wa…cepatnye Hj Shah update..senyap sikit benda2 yang tak best tu..bagus2

    “No.32 Tajuk kecil iaitu Maklumat yang tidak boleh dikongsi… ……

    No.37… Walaupun saya tahu, tapi macam dongengan untuk di kongsi.”

    Hj Shah boleh minta Faisal 9W2WBT. terangkan lebih lanjut tak pasal macam dongengan ni..macam best jer..

  150. gavnor173 says

    memang bestlah..takde dalam buku tesk sekolah….bleh sambung tak cerita2 mcm ini..tambah lgi klu boleh…salute!

  151. akubinmu says

    mungkin kaw. 2 tak disentuh kerana kawasan berbukit dan bergunung ganang.susah nak panjat…lagipon ketika itu highway x do lagi

  152. fazlisan says

    kena pula digarap seperti ala² citer saving private ryan..peluru terbang bersimpang siur, pergh mesti gempak ni..

  153. muaz says

    Negara2 Islam sangat lemah unit perisikan.
    Disebabkan lemah maka negara sentiasa bergolak.
    Disebabkan lemah kepimpinan negara tidak boleh membuat keputusan krutikal.
    Malaysia lemah ke tak ya?

  154. says

    OIC dah pinggirkan syria. tinggal dia sorang2 nak menghadapi serangan barat. itu la yg dorang nak. lingkupkan negara berhampiran israel satu persatu… hingga habis semua ancaman kepada israel…. mereka akan gunakan apa saja alasan untuk melakukannya…..

  155. cikgu lancer says

    Perisik memang macam tu. Kena stay dlm satu satu tmpat utk riki kawasan. X silap bnda ni penah brlaku kt batu pahat. Perisik jepun penah ada kt kwasan tongkang pechah (pekan kecil 5 km dr BP jalan menghala arah yong peng) diaorg jual pinggan mangkuk jepun. Tu je sy tahu, sumber x ingat. Actually, Tanjung Laboh pun ada kaitan. Kt situ kan ada landing strip, pbt sini labelkan kawasan tu sbg lapangan terbang tanjung laboh. Ntah hape2 hehehe. Klau nk tahu, kapal terbng jepun penah landing situ, apa dibuat, misi apa, sori sy kurang pasti. Yg sy tahu, sahih lagi benar, fighter pesawat jepun penah tembak jam besor kt bangunan balai polis batu pahat smpe habis jam tersebut. Rosak x bleh guna, sparepart pun tarak, diorng simen je tmpt tu. X pecaya, sila survey kt BP, cari balai polis yg kt dataran BP tu. Kan dh simen kan?? Walaupun sy ckgu ajar sejarah, sumber mengenai jepun kt tmpt kelahiran sndiri amat terhad, galeri sejarah depan balai polis bp asyik xde org je, geram pulak aku. Oh ye, kt tfrric lght sini ada satu petempatan kubur jepun, kwasan arah tnjong laboh. Sesape berminat bleh la buat research.

  156. jujai says

    Mereka tak nak attack Syria pun sebernarnya.Mereka nak attack Iran.Iran ada minyak.Syria dah hancur.Ada 7 negara dalam plan untuk mereka serang.Somalia,lebanon,mesir,syria,iraq.afghan dah selesai.Yang terakhir ialah Iran.

  157. tuah says

    refresh balik memory pasal sejarah negara kita… mungkin masa tu kita masih ketinggalan lagi dan masih bergantung harap pada negara lain.. diharap malaysia akan datang dpt bediri dengan sendiri.. bersama kita utk negara… hehehehe

  158. says

    Tarikh : 7 Disember 1941….

    Jam : 11.45pm / 2345H….

    (Rear Admiral Shintaro Hashimoto) : Migi no jikan….(masa ke kanan)? Yeke translate ni?

    (Left. Kolonel Nakamura) : Na mi wa tsuyo sugiru… (ombak amat kuat)

    (Rear Admiral Shintaro Hashimoto) : Wareware wa sugu ni suru hitsuyo ga
    arimasu, kogeki paruhaba no mae ni….….(kita perlu segera lakukan sebelum serangan ke atas Pearl Harbor)

    (Left. Kolonel Nakamura) : Takumi no hakuri, wa junbi ga dekite
    senseidatta, shiji o matsu….(Bersedia untuk serangan preemptive, menunggu arahan)

    (Rear Admiral Shintaro Hashimoto) : Ima kogeki, kono rekishi, watashi wa
    nakunattahito no irei-hi o tatemasu…..(serang sekarang, saya akan bina _____ untuk yang terkorban) ni mcm salah je, tak pasti irei-hi ni apa……

  159. Pejuang Akhir Zaman says

    kalu leh tiap2 minggu ade info panas,,update lah ye tuan haji ….sy hrpkan dpt + ilmu dr dlm dan luar negara yg bersejarah ini….

  160. StarWars says

    Nak kongsi cerit ni, mungkin ramai rakan yang lain dah tahu..pasukan US sudah tiba berdakatan dengan syaria dengan 8 squadrons fighter bomber dan 8000 anggota, satu persediaan kemungkinan serangan darat akan berlaku, nampaknya tarikh kejatuhan syria dah dekat

  161. StarWars says

    Ya betul, silap sikit kita akan terjerumus dalam kancah peperangan..cuma orang kebanyakan tak tahu, nasib baik bahagian perisikan negara dapat counter balik

  162. SESTER says

    Pak saya cerita, beberapa bulan sebelum Jepun mendarat officer diorg buat recon menyamar jadi penjaja kat pasar. Memang friendly la.

    Time mereka mendarat kat KB, ramai terkejut. ‘Ini kan pakcik jual aiskrim tu? Officer rupanya!’

  163. nonames says

    dlm tentera israel unit intelligence diorg mempunyai paling ramai anggota berbanding unit2 lain.unit intelligence diorg diketuai seorg brigedier jeneral.war information sangat sengit sekarang.cuma kita kurang sedar.

  164. mtmy says

    Salam semua.

    Agak lama juga tak online, nampaknya jauh ketinggalan. Anyway, tahniah kepada penulis & bro. Shah atas tulisan bersifat patriotik dan bersejarah. Tak dinafikan sejarah yg kita kenali semmgnya digarap oleh mereka yg menang dan wajib utk semua mengkaji bagi betulkannya.

  165. Commodore says

    Apapun terima kasih saudara Faisal yg memberikan kronoloji pendaratan tentera Jepun di Malaya. Biarlah ia menjadi catatan sejarah buat ulung2 kalinya satu pendaratan tentera asing untuk menawan Semenanjung Tanah Melayu.
    Semoga ia tidak akan berlaku lagi sehingga kiamat. Cuma yg kita takuti sekarang ialah pendaratan idealogi musuh Islam terhadap pemikiran rakyat kita sekarang, semoga ia dapat dibendung dan dibanteras.

  166. Commodore says

    Wah cepat update tuan Hj. Thank you
    Eh saya no brapa? No. 5 ke?
    Yg lain tu jgn marah le, just for fun aje benda ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>