BLACK OPS : MALAYSIA CONNECTION IS BACK IN AFGHAN (SIRI 2)

Jalur Gemilang disamping bendera negara lain di Kem Bamian, Afghanistan

1. Sekali lagi kita bertemu dan kali ini, kita mengimbau kembali pengalaman sahabat-sahabat saya yang bekerja sebagai operatif dalam grup Malaysia Connection yang diketuai oleh Jismi

(sila klik sini untuk baca pasal Malaysia Connection Siri Pertama)

2. Jismi ini baru telefon saya untuk memaklumkan dia akan “feed” report dari Tebing Gaza,
Palestin dan misi ke Palestin, saya masih tidak jelas kerana semasa beliau telefon saya, badan saya patah riuk akibat banyak kali jatuh motor, jadi saya tidak berapa fokus apa yang dia cakap.

3. Saya cuma cakap, “Ya..ya bagus..bagus, jangan lupa aku…ada secret mission ke? ada kaitan dengan Israel kah?”, dia cuma tersengih…hehehehe.

4. Keesokkan harinya, saya bertemu dengan orang paling kanan Jismi iaitu Sniper Gunung, bekas penembak tepat tentera yang pernah terlibat dengan pertempuran di Somalia.

5. Pertemuan kami adalah kerana saya dan dua sahabat lagi mahu mengutip barang-barang yang kami pesan dari Afghanistan.

6. Walaupun badan sakit-sakit akibat sukan ekstrem (main motor dalam hutan), saya gagahkan juga untuk melepak di Restoran Kampung Pandan, Jalan Yap Kwan Seng.

7. Sniper Gunung sempat juga mengadu kepada saya, beliau di arah pergi ke Tebing Gaza bersama Jismi dan akan bertemu dengan orang-orang Hamas di sana walaupun sebenarnya tugasan tersebut agak berat kerana beliau baru sahaja balik dari Afghanistan selepas duduk di negara itu selama 4 bulan.

8. Sniper Gunung bertugas dari 29 Okt 2012 hingga awal Januari bersama seorang sahabat beliau yang pernah terlibat dalam operasi-operasi memburu komunis semasa mereka menjadi Ranjer dahulu.

Sekarang musim salji di Afghanistan

9.Cabaran kali ini agak berbeza, kalau dahulu mereka menyeludup masuk kenderaan berperisai semasa musim panas, kali ini tugas yang mereka pikul terpaksa dibuat melangkaui musim sejuk dan di sesetengah tempat macam di Kabul, salji sudah mula turun.

10.Saya terlupa pula hendak bertanya secara terperinci tugas-tugas geng Malaysia Connection di Afghanistan kali ini kerana asyik membelek barang-barang yang saya pesan dari Afghanistan.

Kem Bamian, Bamian inilah tempat patung Buddha yang besar tu

Kem Bamian terletak disebelah lapangan terbang

Gambar helikopter Chinook yang diambil oleh Sniper Gunung

11.Di Afghanistan, grup Malaysia Connection ini duduk bersama kumpulan askar kita dalam kem milik Anzac PRT (Provincenal Reconstruction Team) di daerah Bamian di bawah kawalan tentera New Zealand dan Amerika Syarikat (AS)

Sebahagian tim Malcon yang keseronokan dengan kedatangan musim sejuk dan salji

12.Askar kita (Malcon) dalam 40 orang sahaja iaitu 30 yang berkhidmat sebagai doktor dan pembantu perubatan.

13.Mereka ini cuma dikawal oleh 10 orang anggota pasukan khas yang terdiri dari Paskal,
Paskau dan RGK (Komando), sudah tentu kumpulan 10 orang yang bertindak sebagai elemen sekuriti ini tidak mencukupi.

Stesen berasap dalam bilik Sniper Gunung

14.Apa pun ia sudah cukup mendapat penghormatan dari kumpulan askar luar negara kerana Malaysia paling ramai menghantar komando sedangkan New Zealand sendiri hanya mempunyai seorang sahaja anggota pasukan khas yang bertindak sebagai penembak tepat dalam kumpulan tentera mereka di Bamian, AFghanistan.

Sniper Gunung dengan M4 dalam bilik basuh pakaian Malcon di Kem Bamian

15.Walaupun sedikit, pasukan khas seramai 10 orang ini menggunakan senjata M4 yang lengkap dengan pelbagai aksesori setanding dengan unit-unit pasukan khas AS dan memakai baju kebal yang nipis edisi khas dan tidak memakai baju kebal standard Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang lebih berat dan tebal.

TALIBAN TUNDUK HORMAT KEPADA ASKAR MALAYSIA

16.Sniper Gunung memberitahu, askar-askar Malaysia dihormati dan tidak diganggu oleh para pejuang Taliban di kawasan itu.

17.“Ada satu masa aku nampak komander Taliban iaitu Haji Najibullah masuk jumpa para pegawai kita, dari situ, aku tahu askar kita mempunyai hubungan baik dengan Taliban. Askar New Zealand dan AS yang duduk dengan kita pun berasa selamat, kerana Taliban tidak akan serang kawasan kem itu, tidak macam kem-kem di tempat lain,” kata Sniper Gunung.

18.Kali pertama Haji Najibullah singgah solat di surau askar-askar Malaysia, komander Taliban berusia 60 tahun itu melahirkan rasa terharu kerana askar Malaysia sentiasa mencuri peluang untuk sembahyang berjemaah sesama mereka.

19.Pihak Malcon pula atas dasar persaudaraan sesama Islam dan tanggungjawab sesama Muslim, membekalkan banyak Al Quran, sumbangan dari kerajaan Melayu Islam Malaysia kepada para pejuang Taliban, ehsan dari kerajaan Malaysia.

20.Sifat budi bahasa dan merendah diri pasukan khas Malaysia serta profesionalisme mereka menimbulkan rasa kekaguman dalam diri Haji Najibullah lantas, melalui jasa baik komander itu, pejuang-pejuang Taliban sentiasa tunduk hormat apabila terserempak dengan pasukan ronda Malcon.

21.Kepala mereka ditundukkan dan ucapan salam dilontarkan, muncul raifel Ak47 dijatuhkan ke tanah apabila pasukan Malcon terserampak dengan mereka, ini sangat berbeza dengan nasib askar-askar luar negara lain yang sering kali ditembak dan diserang hendap atau terperangkap dalam sarang Improvise Explosive Device (IED) yang dipasang oleh pejuang Taliban.

AS MAHU ASKAR MALAYSIA KE KUBU KUAT TALIBAN

22.Sniper Gunung bagaimanapun melahirkan rasa khuatir beliau kerana Malcon akan diarahkan keluar oleh AS dari Bamian.

23.”Amerika bercadang untuk meletakkan Malcon ke Kandahar atau Kabul. Kandahar merupakan kubu kuat Taliban, pihak pemerintah AS mahu memaksa Malaysia membawa unit kombat (tempur) ke Afghanistan,” katanya.

24.Sekarang ini Malcon tidak mempunyai elemen tempur kecuali 10 anggota pasukan khas yang bertindak sebagai pengawal keselamatan kepada pasukan perubatan tentera Malaysia.

25.AS yang mengetahui kemampuan askar-askar Malaysia yang terbukti melalui pertempuran di Bakara Market tahun 90an dahulu di Somalia mahu, tentera Malaysia berganding bahu dengan askar-askar AS.

26.“Outcome pendudukan askar Malaysia di Kandahar mungkin terbahagi dua…satu pertempuran berdarah (terpaksa) dan satu lagi, mungkin keadaan akan menjadi lebih aman di Kandahar kerana rasa hormat pejuang Taliban terhadap negara kita sendiri,” kata Sniper Gunung yang kini sudah berusia pertengahan 40an tetapi masih aktif sebagai jurulatih senjata api di Kajang dan juga operatif dot..dot..dot.

27.Akhirnya, pihak pucuk pimpinan ATM memilih untuk meletakkan Malcon di Kabul dan akan bertugas untuk menjaga keamanan lapangan terbang Bahgram, Kabul yang sebenarnya merupakan sekeping tanah yang sudah pun dibeli oleh AS dari kerajaan Afghanistan.

POLITIK DI AFGHANISTAN

28.Ada kemungkinan, unit kecil Malcon sekarang akan ditingkat kepada kekuatan 1 batalion jika tugasan di Kabul itu diterima.

29.Keadaan di Afghanistan sudah sedikit aman sekarang ini dan tidak ada lagi serangan besar-besaran Taliban ke atas tentera bersekutu.

30.Ini mungkin disebabkan pengumuman Presiden Afghanistan Harmid Karzai yang membenarkan Taliban bertanding sebagai satu parti politik dalam pilihanraya yang akan datang.

31.“Yang aku risau, kalau Taliban ini kalah dalam pilihanraya, kemungkinan serangan besar-besaran akan meletus semula,” katanya.

32.Sebagai seorang bekas tentera dan penembak tepat, beliau turut mengkagumi kecekapan para pejuang Taliban kerana sangat kreatif dalam membuat IED untuk menganggu gugat pasukan ronda tentera bersekutu.

Letupan IED yang menyebabkan kerosakkan pada kereta perisai jenis LAV milik New Zealand

Lantai LAV kopak terkena letupan IED sehingga putus kaki komander kereta perisai tersebut

33.Masa beliau di Bamian, sebuah kereta perisai jenis LAV milik tentera New Zealand ranap terkena letupan IED sehingga membocorkan lantai kenderaan tersebut dan mencederakan kaki komander yang duduk di ruang turret.

IED Taliban dibuat dari pressure cooker buatan tempatan, hehehehe

34.Yang hebatnya, IED tersebut dibuat dari bahan dapur masakan iaitu “pressure cooker” yang biasa kita gunakan untuk memasak Kentucky Fried Chicken.

KEHIDUPAN ASKAR MALAYSIA DI AFGHANISTAN

35.Kalau tidak ada tugas, askar-askar kita duduk sahaja di dalam kem yang dilengkapi dengan meja “pool”.

36.Musim sejuk sudah datang, keadaan sangat dingin sehinggakan askar-askar New Zealand yang sudah biasa dengan musim dingin di negara mereka sendiri tidak tahan dan ada yang terkena “frostbite”.

Komando merangkap tukang gunting rambut, Naim

 Sentuhan seperti inilah yang menyebabkan Taliban dan rakyat Afghanistan menghormati tentera Malaysia

37.Ada seorang komando kita (nama dia NAIM) siap bawa mesin pencukur rambut…pada masa lapang, dia akan cukur rambut askar-askar New Zealand dan AS dengan kadar bayaran 1 dollar.

38.Kalau ada lawatan ke kampung-kampung dan rumah anak yatim, komando kita inilah yang ditugaskan memotong rambut anak-anak Afghanistan.

39.Sniper Gunung juga memberitahu, askar-askar New Zealand dan AS sangat mengemari roti canai Malaysia.

40.Yang jadi mangsa, adalah Sniper Gunung sendiri kerana beliaulah sebenarnya Tukang Buat Roti Canai tu.

NOTA PENULIS : ARTIKEL AKAN DATANG YANG PASTI DITUNGGU, BLACK OPS DI FILIPHINA (ITU PUN KALAU DEN ADA MOOD, INSYA ALLAH)

Comments

  1. Chica says

    Suami saya dari Pakistan tribal areas dekat sempadan Afghanistan pun kenal Mahathir dulu baru Malaysia, mereka respect Malaysia, even Imran Khan from PTI pun menjadikan Mahathir sebagai idola mereka…..Come on lah even mereka pun respect Tun, tanya Sukarno, mereka tak kenal pun, zaman Sukarno dah berakhir… Jangan cemburu…

  2. Fakta sebenar says

    jomosama, Malaysia terpaksa menyeragamkan semua suku bangsa berkulit coklat yang ada di semenanjung dan dinamakan suku bangsa melayu pada tahun 60an karena untuk mengimbangi ras cina dan india yang jumlahnya hampir sama dengan penduduk malay non cina dan india.. itulah fakta sebenar. Tapi akibatnya penyeragaman suku bangsa menjadi melayu di malay saat ini adalah malaysia krisis budaya dan identitas makanya untuk jalan pintasnya pemerintah malay dengan liciknya mengklaim batik , wayang tari tortor menjadi budaya malaysia padahal fakta sebenar budaya dan kesenian tersebut dibawa oleh imigran indonesia ke malaysia pada zaman dahulu… itulah fakta sebenar

  3. andi says

    Tuan jomosama…Dengan mengklaim bahwa budaya indonesia seperti wayang, batik , tari tor tor adalah budaya asli malaysia padahal SUDAH JELAS2 BERASAL DARI INDONESIA dan dibawa oleh imigran 2dari indonesia ke malaysia maka wajar bila malaysia dijuluki MALINGSIA dan negara TAK BERTAMADUN….

  4. ucing says

    Coba tolong jelaskan cara berpikir ala malaysia yg mengatakan semua yg berkulit coklat adalah BANGSA MELAYU dan yang berkulit putih adlah BANGSA KULIT PUTIH…….

  5. aa says

    Tuan jomosama…. Anda mungkin tak pernah ke indonesia dan tak tahu sejarah Indonesia… Di indonesia sejak awal kemerdekaan identitas suku masing2 daerah TIDAK PERNAH DIHILANGKAN DAN DISERAGAMKAN, kami bangga sebagai orang aceh, melayu, minang, batak, bugis, jawa, sunda tapi kami lebih bangga lagi sebagai rakyat Indonesia yang kemerdekaannya diraih dengan berjuang bersama2 bersatu antara penduduk jawa, sumatra, kalimantan dll melawan penjajah barat… bukan pemberian atau hadiah. Itulah perbedaan besar Indonesia dan malaysia… Jadi rakyat di P jawa bangga menjadi bagian negara indonesia begitu pula di sulawesi dan wilayah lainnya bangga menjadi WARGA NEGARA REPUBLIK INDONESIA yang besar dan sekarang diramalkan oleh banyak pakar2 dari barat akan menjadi salah satu kekuatan ekonomi dunia….

  6. aa says

    Hey maha tolol… Aku cuma membalas komen si bodoh andika yg mengatakan bahwa mahathir lebih terkenal di dunia dibandingkan semua pemimpin Indonesia. Jadi janganlah bagai katak bawah tempurung, sekali kau tahu faktanya shock lah kau nanti …hehehe.Sukarno itu seorang nasionalis tulen yang sangat membenci bangsa barat penjajah… Konfrontasi gayang malaysia bukan bertujuan untuk memerangi rakyat malay tapi bertujuan agar sabah dan sarawak tidak bergabung dengan malaysia yang merupakan negara boneka british..Selain itu juga membantu sabah dan sarawak untuk merdeka menjadi negara sendiri lepas dari jajahan malaysia.. Kalau kau mau tahu Zaman presiden sukarno semua perusahaan belanda termasuk perkebunan dan perusahaan tambang diambil alih dan dinasionalisasi. dan awal tahun 60an AS meminta ijin untuk menambang di Freeport Papua tapi DITOLAK oleh sukarno karena Rakyat Indonesia yg baru merdeka belum mempunyai sumber daya manusia yang pintar2 untuk mengelola sumber daya alamnya.. Dan sukarno saat itu sedang mengirim ratusan putra putri bangsa indonesia untuk belajar ke negeri2 barat salah satunya adalah presiden ke 3 indonesia yg jenius Prof BJ HABIBIE…

  7. ucing says

    Ya kau benar seperti di eropa bangsanya bangsa kulit putih sukunya inggris, perancis, jerman …..hehehe. Aku mau tanya bila cara berpikir orang malaysia diterapkan di eropa apa mereka suku perancis, jerman spanyol sudi dikelompokkan ala logika berpikir orang2 malay… hahaha. Padahal suku jerman, perancis dan inggris dari ke3 negara itu saja BUDAYA DAN BAHASANYA SUDAH SANGAT BERLAINAN. Benar2 cara berpikir yang bodoh…

  8. jomosama says

    Saudara,
    Saya yakin penulis di atas adalah etnik tertentu yang tidak boleh menerima Konsep Melayu ala Malaysia kerana mereka pasti dari etnik terbesar di Indonesia yang memegang kuasa pemerintahan di sana. Mereka tidak pernah faham bahawa Melayu kita sebenar gabungan 3 puak utama yang sebahagian besarnya juga dari negara mereka. Kita di Malaysia Melayu terdiri asimilasi Melayu tempatan, Melayu dagang (Indonesia) dan Melayu Peranakan (Arab dan India) Kita hayati betul-betul Melayu dagang asal Indonesialah yang paling majoriti kerana kita di Malaysia tahu siapa Melayu di Johor, Selangor, Melaka dan negeri Sembilan. Pertindihan budaya sehinggakan mereka merendahkan Melayu Malaysia sebagai tidak bertamaddun sebenarnya berpunca sifat buta sejarah tentan Melayu Malaysia.
    Di sepanjang persahabatan saya dengan kawan-kawan Indonesia sebenarnya mereka tidak mengetahu Melayu kita termaksudlah Jawa, Bugis, Banjar, Maidaling, Aceh dan . Bagi kita sebenaya (Melayu Malaysia) adalah gabungan etnik Melayu dan rumpun Melayu. Di sebabkan latar sejarah yang sama dan agama penyatu yg sama iaitu Islam kita menjadi Melayu Melaysia sehingga hari ini. Kita membina bangsa mengikut cara dan acuan yang berbeza. Bagi semua etnik etnik Islam yang berasal Indonesia itu Melayu tetapi mereka meletakkan hanya Melayu sebagai minoriti yang wujud di pesisir pantai timur Sumatera, Kepulauan Riau dan Kalimantan Barat.
    Penyakit berpecah belah mungkin akan mempengaruhi Melayu kita di Malaysia, kerana saya melihat sejak akhir-akhir ini wujud semangat ingin kembali ke asal usul nenek moyang berlaku di kalangan Melayu Malaysia yang berasal dari seberang. Saudara mereka di seberang sana sekarang tidak mahu meletakkan diri mereka sebagai Melayu atau rumpun Melayu. Jawa itu bukan Melayu, Bugis itu bukan Melayu,, maidaling itu bukan Melayu, Minang pun bukan Melayu. yang mengaku Melayu hanya yang di Riau sahaja. itulah mereka

  9. muhamad says

    ini zaman teknologi. saya rasa ATM perlu tambah operative multiplier… dr segi kelengkapan elektronik untuk sentri, surveillance, dan juga PPE serta battle gear juga perlu update. kita ada banyak universiti dan akal2 berbakat. designlah sendiri dengan identiti sendiri…. kalau ikut situasi sekarang peralatan ketenteraan kita adalah “ikut2an” semua import.

    memang tenaga dan akal manusia tersebut penting, tetapi dengan adaanya alat2 elektronik ini akan lebih efisien.

  10. muhamad says

    ya benar, kami bangsa nusantara di tanah melayu telah lama fokus kepada bangsa dan bukannya suku…. bangsanya bangsa melayu, sukunya jawa, bugis, aceh, kedah, kelantan, minang, mendiling dan seterusnya, makanya mudah diurusi, di indonesia, sayang masih terus2an dengan egois kesukuan, masih sibuk saling bertelagah sesama bangsa. bagaimana mahu terus maju?

  11. maha says

    peminpin yang baik tahu akan kemanusia,,, bukan berperang sana-sini untuk tunjuk lebih kuat…
    seorang wira bukan mengharap nama,,,selamat manusia lebih baik dari selamat nama….
    peminpin tak bawa nama nya keserata dunia,,, tapi ia bawa nama negara……..
    buruk dan baik seorang manusia terletak pada sikap nya
    kamu tanya pada ahli sejarah apa sukorno itu lakukan masa semasa pemintahan japang dan perang ganyang dindonesia…
    apa lakukan dr mahathir maju ekonomi malaysia untuk meletak nama malaysia bukan nama kebesaran dr mahathir

  12. jamie says

    hebat mereka kerana izin Allah..camkan itu..dan seperti mana kamu berbangga dengan Sukarno,kami berbangga dengan Mahathir.,mudah bukan?masing2 ada lebih dan kurang kerana mereka sama2 manusia…ok?

  13. uu says

    Tuan andika…
    Jangan bermimpi dan membohongi diri sendiri… Mahatir muhamad tidak bisa dibandingkan dengan kebesaran nama Sukarno di dunia internasional dari segi apapun… Janganlah berbohong tuan andika, bukankah berbohong itu dilarang oleh agama? Jika anda ingin tahu mengenai kebesaran nama Sukarno di dunia internasional sila buka tautan dibawah ini supaya pikiran picikmu terbuka…
    http://garudamiliter.blogspot.com/2013/01/nama-soekarno-di-dunia.html
    http://garudamiliter.blogspot.com/2013/01/bung-karno-mengharumkan-indonesia-di.html
    http://m.jpnn.com/news.php?id=155201

  14. andika 1 says

    He bodoh kau kira bahasa melayu dan bahasa aceh, bugis, jawa, bali, madura ada kesamaan ??? Sangat Jauuuhh sekali perbedaanya. Sama saja membandingkan bahasa inggris dan bahasa perancir or bahasa jerman dan bahasa latin… Apakah sama? Benar2 malay bodoh..

  15. aa says

    Janganlah bermimpi Mahathir Muhamad lebih terkenal dan lebih hebat daripada SUKARNO!!! Mahathir tak ada apa2nya dibandingkan dgn Presiden SUKARNO. Jika anda tak percaya akan kebesaran nama SUKARNO sila lihat tautan dibawah ini, supaya pikiran picik anda terbuka… enjoy its!!!
    http://garudamiliter.blogspot.com/2013/01/nama-soekarno-di-dunia.html
    http://garudamiliter.blogspot.com/2013/01/bung-karno-mengharumkan-indonesia-di.html
    http://m.jpnn.com/news.php?id=155201

  16. Mantop says

    aku orang kedah keturunan jawa generasi ketiga…asal yogja n surabaya… aku sendiri pon dah tak tahu bahasa jawa…bukan sebab genoside ke apa..tapi kat kampung aku family aku je sesat keturunan jawa… mau tak mau kenala cakap bahasa melayu sebab sume org melayu kat kampung aku… datuk nenek aku datang malaysia zaman perang jepun…kalo sekarang berhimpun kat kampung sume cakap kedah xde sorang pon cakap jawa…
    kalo nak tahu kat utara semenanjung pon ada orang keturunan jawa cuma x ramai cam kat johor…kalo sedara dari indon datang rumah baru cakap jawa tu pon berapa kerat je family aku yg boleh cakap jawa..
    Salam was mangan!!! hahhaahahha betoi ke??

  17. uu says

    Kau yang bodoh malon…. Bicara dgn fakta dan bukti sejarah tidak asal mangap mulut kau itu lon. Bicara zaman nomadlah, sivijava tapi tanpa fakta…dasar malon bodoh…. Kerajaan melayu kuno itu berpusat di pulau penyengat Provinsi kepulauan riau Indonesia. Silahkan datang kesana bila kau tak percaya. Dan selain itu kerajaan2 besar nusantara pada zaman dahulu beserta peningalan karya2 sejarah yg mengagumkan ada di indonesia seperti kerajaan srivijaya dan majapahit. Peninggalan sejarah yg sangat mengagumkan salah satu contohnya adalah candi borobudur di jawa tengah yg menjadi satu dari tujuh keajaiban dunia…. Sedangkan di semenanjung malaya apakah ada peninggalan budaya masa lalu yg dikagumi dunia? Hehehe… Jadi janganlah kau terkena brainwashing pemerintahmu yg dikuasai suku melayu yang kebijakan2nya mirip dengan NAZI jerman dahulu yg rasis. Dan hasilnya sdh terlihat sekarang ini banyak warga melayu malay merasa hebat sangat sebagai bangsa melayu dan suka merendahkan suku bangsa lain… kasian

  18. Izoo says

    lainkali nak bagi salam, bagi la yg penuh…ko tau x apa makna ASS tuh? tahapa2 la….semua benda ko nak singkatkan.

  19. says

    Salam…utk semua saudara, sahabat dan pembaca sekalian.
    Setelah agak lama tak berkomen ria, hr ni sy terpanggil utk menyatakan apa yg sy patut sy katakan setelah membaca apa yg saudara Ucing di atas katakan.
    Ucing yg merasa dia tau lebih drpd org lain yg sy rasa dan agak tak pernah jejak kaki pun kat Malaysia tercinta ini, izinkan sy memperbetulkan apa yg sy rasa sdra silap. Banyak fakta yg sdra ucing “rasa” tu salah…bagi kami di sini…keturunan, suku, adat kami tidak pernah hilang pun. Datang dan jejakkan kaki sdra di Malaysia dan sdra lihat lah dgn mata kpala sdra ucing sendiri…suku/kaum Jawa di Sepintas, Sabak Bernam masih lg menggunakan Jawa sebagai bahasa percakapan seharian mereka. Begitu juga kaum Banjar di Parit 13, Sungai Besar…masih berbahasa Banjar tiap2 hr sesama mereka.
    Perkara yg sama berlaku utk kaum2 lain dan utk makluman sdra ucing, bahasa Melayu tidak pernah dipaksa utk digunakan mcm yg sdra rasa tu TETAPI semuanya datang dan lahir disebabkan oleh ‘instinct’…sifat utk tau yg ada pd setiap manusia. Contoh nya sdra lihat sendiri di negara sdra…apabila berlaku perkahwinan di antara dua kaum yg berbeza…contohnya antara si lelaki berketurunan Jawa dan wanita dr keturunan Batak, apa yg sdra ucing rasa bahasa yg akan digunakan oleh anak2 mereka? Tentulah bahasa Indonesia…(bahasa Melayu lah tu…).
    Yang membuat kita berbeza, menurut pandangan sy ialah…kami di sini beranggapan bhw Jawa, Minang, Bugis dan yg lain2 tu adalah SUKU, KAUM atau KETURUNAN sementara MELAYU adalah dlm skop yg lebih besar…BANGSA. Semuanya bersatu dlm bangsa Melayu…yang Indonesia tidak pernah mengakui tentang itu.
    Sdra ucing cuba cari dan jawab soalan sy ini…sebelum Indonesia di panggil Indonesia, Malaysia dinamakan Malaysia…apakah nama yg diberikan untuk SELURUH kepulauan Nusantara ini? Tanya sejarawan di tempat anda ok… Jawapannya ialah MALAY ARCHIPELAGO! Dan klu sdra tidak tahu…Malay itu adalah perkataan English utk MELAYU!
    Sekarang cuba jelaskan, siapa yg cuba memutarbelit fakta, siapa yg cuba meracun fikiran rakyatnya?
    Tepuk dada, tanyalah selera…
    Wallahualam..

  20. haha says

    laa..dah memang khazanah kami orang melayu…maling apanya…kenapa?? tak puas hati sbb nusantara ni milik orang melayu?? dah takde hujah la tu…orang bagi fakta tak nak dengar pastu mula lah melencong ke lain…ni mesti budak sekolah baru nak kenal dunia ni…”cerdik tak boleh nak ikut, bodoh tak boleh nak ajar”

  21. Commodore says

    Sapa cakap 1/3 M’sian tu PLKN? Mereka semua kadet dari UPNM, dah memang sah qualified jadi student uni. dan ada military training. Kau kena ingat yg 1/3 Chinese light brigade tu perlukan support & logistik (3,000 orang wei? aku tak tau mcm mana diaorg boleh bawak masuk senjata banyak tu tanpa dikesan but assuming benda ni terlepas pandang la – nak jadikan cerita) apa nak jadi kalau pasukan utama PLA perlukan masa berminggu nak sampai. Itu belum cerita lagi kena taji dgn US kat S.C. Sea.
    Bantuan US memang free kali ni sbb US memang cari peluang nak bantai China, kau tak tau ke bro?
    US is willing to pay for this show. Trust me!

  22. Anoney says

    Ahaks! Lagi satu universiti dekat dgn cyberjaya. Boleh buat rumah sewa banyak2 kat area tu utk disewakan kat student2 light nerd brigade dari china dan dunia lain tu. Skrg pun ramai anggota nerd light brigade ni yg bertapak kat putrajaya cyberjaya ni, so far belum ada tanda mereka dah tawan negara. Nampak mcm mereka tu seronot duduk di Malaysia. Dokumen2 rahsia yg bertukar tangan di dunia militeri light nerd brigade tu buat masa ni hanya berkisar sekitar universiti LKW dan MMU, antara nerdies dgn lecturer saja. Hantaran dokumen secara digital berserta gambar2 tempat2 strategik secara online adalah perkara lumrah zaman ini, apatah lagi cyberjaya ialah pusat multimedia super high speed broadband negara tanpa batasan dan sempadan, tapi utk masalah ini, kita ada unit2 NCW dan NCO yg boleh handle cyberwarfare. Lagipun, org2 dan student2 kita yg bertaraf bukan setakat light brigade, tapi multi division pun telah ditempatkan di seluruh dunia dan juga hari2 berulang alik ke sana. Flight2 MAS dan AA saban hari sentiasa penuh dgn org2 multi division kita.

    Jadi anon tak perlu bimbang dgn light nerd brigade, teruskan hari2 anda dgn ceria.

  23. luqman says

    sudah lah ko indon..kalu kami x menggaku kami berasal dari sumatera apa kami kisah..malah kami x heran dan ingin pun mengaku dtg dari sumatera..
    sebab kami melayu dan kami bangga jadi melayu berbanding dgn kamu indon yg sentiasa iri sama kami bangsa melayu dan malaysia & kemungkinan kamu still berasa kecewa disebabkan negara kamu x dpt menguasai malaysia masa era konfrontasi..KESIAN!!
    sudahlah jgn ko nk mengejek bangsa kami lagi..
    dah gi main jauh2..

  24. says

    tak perlu menyombong diri?yg kalian ckp AKAN beli pesawat itu,AKAN beli kapal ini..AKAN itu AKAn ini….itu bukan meyombong diri ke?hheh..

  25. the_killer says

    ni satu bodoh…siam itu asalnya indonchina..sebab ti ia indochina…kelantan,patani,satun,kedah,champa adalah suku melayu pertama atau pintu masuk ke nusantara ribuan tahun dahulu..ketika ini mereka hidup zaman nomad selepas zaman ais..ada melayu kuno tua mnggunakan bahasa melayu kuno iaitu melayu kuno hindu…iaitu melayu champa… ndon……melayu sumatera adalah melayu2 dari sini juga..dorang berhijrah ke sumatera zaman kuno…tp dari sekelompok kerana mereka juga diserang kaum khmer mon..dan siam..yang berpusat di bangkok…beratus2 tahun kemudian baru melayu2 ni wujudkan empayar kerajaan melayu kuno..iaitu champa,kedah tua,langkasuka,gangga negara,chermin, baru wujud srivijaya…depa sume ni guna bahasa sama ja..bahasa melayu kuno…mereka agama hindu purba dan buddha..sebelum ni depa takda agama ( zaman nomad) bila srivijaya besar..ramai juga melayu dari sini hijrah terutama ke melaka,pahang dan johor…depa tak hijrah ke kedah dan kelantan serta terengganu..kerana sana juga sudah ada penempatan besar suku melayu

  26. the_killer says

    dari tanah besar ke pulau…sama juga melayu di sumatera…di riau dan palembang sana ..nenek moyang nya juga dari semenanjung..berhijrah…itu dari zaman ais atau zaman nomad lagi…masa tu belum wujud empayar lagi..sama juga nenek moyang jepun asal china…lu kalo berhujah..biar fakta..aku dah lame kat forum ni..aku hanya SR

  27. the_killer says

    orang champa adalah melayu tua asal nusantara…ribuan dahulu..mereka anut budaya hindu dan budhha,..tetapi mereka sering diserang oleh bangsa viet yang asal dari china…melayu champa telah byk berhijrah ke aceh dan semenanjung tanah melayu…melayu kedah dan kelantan adalah asli melayu ..byk juga orang2 melayu hijrah ke sumatera cari penempatan…

  28. the_killer says

    ni satu bodoh…orang siam tu gelarnya indonchina…kaum dari china…melayu asal dari champa..kerajaan melayu pertama zaman hindu purba ialah chmpa,kedah tua,langkasuka,chermin…baru wujud srivijaya…etnik melayu tua beribu tahun ada di semenanjung..bodon punya punya ndon..asyik makan babi aja…melayu bukan dari sumatera..kerana orang sumatera tu pon byk dari semenajung..zaman nomad…

    zaman nomad adalah zaman orang berhijrah..masa tu belum ada wujud empayar melayu..depa wujud hanya sebagai satu kelompok masyarakat…ndon2..bodoh nya kamu…

  29. Andika says

    W.salam Tuan Wira…hehe.Ini tanah tumpah darah kita.hidup mati kita tetap d sini.bumi bertuah.jika tidak bertuah,masakan Tanah Melayu ini digelar Semenanjung Emas walhal ada banyak lg tempat d dunia ini tetapi hanya disini sj gelaran Semenanjung Emas diberi.sama2 kita cari apa rahsianya..

  30. Jak says

    Itu yang berparang individual !! Kalau hukum jalan tentu kena hukuman itu yang berparang. Manusia itu serigala atas sesamanya kalau sudah gelap mata !!! Bule Amerika saja menembaki sesamanya !!!

  31. Jak says

    Eloe yang bodo.. mana ada peninggalan Melayu di Champa kecuali sebagian kecil orang yg masih gunakan bahasa melayu.

  32. skyfun says

    saudara kita kt kemboja lagi sedih,kalau kita pergi sana turun keta diaorang tengok kita excited mcm tengok citer transformer

  33. osamabinsardin says

    Hmm…memang tak dinafikan bahawa pihak Taliban tidak agresif dengan pihak Malaysia jika dibandingkan dengan negara lain kerana pendekatan kita kepada penduduk lebih kepada kemanusiaan berbanding ketenteraan seperti yang diminta Jeneral McChrystal(namun dilaksanakan agak lambat) kerana tiada dalam sejarah peperangan menang hanya dengan senjata sahaja(konteks ni peperangan terhadap ‘pengganas’).Tak silap saya antaranya adalah memberi bantuan perubatan secara berasingan(antara lelaki dan wanita) ,memberi peluang kepada ketua komuniti membuat keputusan berbanding melaksanakn keputusan kita terhadap mereka dan menggalakkan perbincangan meja bulat(mungkin ada lagi).Biarpun begitu ingin saya nyatakan bahawa pihak Taliban tidaklah seagresif seperti Al-qaeda atau pihak pengganas lain kerana mereka seperti pihak lain tidak lebih mahukan kebebasan daripada pihak luar biarpun tidak dinafikan ada kesalahan bawah rejim mereka dahulu tapi perlu diakui kejayaan mereka (pengurangan pengeluaran dadah berbanding sekarang meningkat berkali ganda serta kemanan setelah berpuluh tahun berperang).Walaupun membanggakan keupayaan tentera kita diakui saya khuatir akan objektif pihak Coalition untuk meletak kita di kawasan panas.Adakah tentera kita hanya untuk pelapis(stepping stone) apabila mereka menarik tentera 2014 nanti?Apakah nanti tentera kita di barisan depan menentang Taliban(orang Afghanistan sendiri percaya Taliban akan menguasai Afghanistan serta merta apabila Amerika menarik diri)?Biarpun Taliban dapat terlibat dengan politik apakah ini bermakna sesuatu kerana politik mereka dikuasai perkauman(tribal) serta perlu diambil kira korupsi serta rakyat sendiri(‘fear tactic’ , kesedaran mereka serta keupayaan seperti jarak,umur etc..) ??

  34. adam says

    gaduh yg sebentar?? haha! depan mata aku di kuala lumpur orang madura dan jawa (TKI) indonesia masih berkelahi dan berparang2. Mmg cabaran kami lebih besar dari kamu kerana bukan sahaja kami menghadapi ras atau kaum lain (cina dan india) bahkan kami Melayu anak jati (kedah/kelantan/johor) dan Melayu anak dagang (jawa,bugis,banjar dan minang) bersatu atas nama Melayu untuk mempertahankan agama ISLAM. di Malaysia MELAYU itu ISLAM dan ISLAM itu MELAYU (diikat dalam perlembagaan). Jadi tidak ada istilah claim2 budaya kerana budaya itu diwarisi suku bukan negara FAHAM!!

  35. tuah says

    betul tu aku sokong… kalau dia takut pun kan sekarang ada banyak saluran untuk bagi tahu kalau cukup dgn bukti2… internet kan ada… ahahahhaha…. nak jadi wakil rakyat la tu

  36. Jak says

    Termin Champa itu digunakan karena alasan agar Indonesia tidak berambisi Invasi Malaysia, buktinya pemimpin kau aja ada yang berdarah Indonesia !!! Dan akan selalu begitu. MAIDIN itu menghina Pak Habibie dan Pak Habibie tidak mau menanggapi. Siapa yang lebih Tamadhun. Kami atau kalian ?????? Betawi itu ada setelah pengepungan Sunda Kelapa Portugis oleh Mataram, membantu Mataram selepas jatuhnya Malaka. Jadi jangan mengingkari hubungan Nusantara demi kepentingan politik. Adakah orang melayu itu mayoritas sekarang di Champa !!!

  37. Jak says

    POLITIK ITU PERLU BRO.. LIHAT TETANGGA YANG SOMBONG SETENGAH MATI JUGA PERLU.. KAU TENGOK BLOG AMKNS TUH.. KAU SELALU BILANG NEGARA KAU HAIYBAT, TAMADHUN.. TERNYATA PRIBUMI DISANA JUGA MENDERITA.. SEDIH KAMI SEBAGAI MELAYU DI JAKARTA DENGAN KESOMBONGAN KALIAN MENGHINA INDONESIA.

  38. Kitikan says

    Ha ha ha.. kalau kau sadar Kitingan buat begitu itulah yang terjadi lepasnya Timor dari kami Kristen memang berbahaya. Habibie sudah buktikan itu kalau Kristen tidak bisa di percaya.

  39. jak says

    Kami akui itu penguatan melayu berguna di malaysia.. karena yg di hadapi ras lain. Di Indonesia melayu terpecah, orang jambi, betawi, banjar, bengkulu, palembang, minang, riau, deli, aceh yg berbatasan dengan sumut pun melayu ( bukan aceh ), kutai, sambas, di bali pun ada (konon dr selangor) dan lain-lain. Gaduh itu sebentar saja karena semua suku itu sudah kawin mawin bercampur baur menjadi Indonesia. Gaduh itu tidak akan berlanjut. Timor leste itu memang kurang ajar namanya pun timor.

  40. jak says

    Itu sudah dikoreksi !!! Justru Austronesian itu hijrah dari selatan ke utara.. Cari sendiri… ada ahli yang baru2 ini mengatakan begitu !!!!

  41. jak says

    Sukarno itu diabadikan namanya di Mesir, Aljazair dan negara Maghribi karena Sukarno mendukung kemerdekaan negara2 maghribi itu jauh sebelum Malaysia di bentuk !!!!!

  42. jak says

    Champa ?????? ENggak mungkin .. balik aje loe ke champa kalau begitu.. Pendatang di semenanjung makanya eloe sebut orang semang itu orang asli. Lon.. Lon.. bodoh punya.. melayu kelantan dan kedah itu siam yg dimelayukan dan tidak mampu pertahankan 4 propinsi di utara negara kau itu. jangan silap kau lon.. pura2 tidak berasal dari Sumatera karena malu sama keling dan babah hong.

  43. Si luncai says

    Salam persahabatn semua…
    kali ini satu lagi entry yang menarik dan agak serius sebenarnya..
    Kalau owner tak bukak citer mmg ramai yang tak tahu ape-ape yg berlaku sbnarnye termasuklah dgn aku sekali…
    nampaknya Malaysia sudah secara berani dan terang-terangan memperjuang dan memilih utk memihak pada pihak yang mana satu di sana..
    satu pilihan yang datang dengan risiko yang besar..
    Bila-bila masa aje paksi2 ni boleh cari hal..
    Skrg pun dah jalan tapi secara halus aje..
    Tgh tgu aje bila dia nak main kasar plak.
    Anyway tahniah dan alhamdulilah kerana ia satu pilihan yang cantik dan tepat..
    seperti dah tertulis gamaknya bahawa kita lah yang di harapkan sebenarnya..
    aku semacam dah terasa tanggungjwb tu.
    Sejak kebelakangan ini aku perhatikan bahawa Malaysia semacam sudah bersedia untuk segala kemungkinan..
    Ada ‘terjumpa’ apa2 ke…?
    Dari pemerhatian aku yang naif ni memang agak tepat bahawa sinar di akhir zaman itu perlu di dokong dan di bantu dari pihak sebelah nusantara.
    aku yakin lawatan PM ni telah membuatkan ‘paksi2 tu’ dah nampak the real picture on which side were onto to..
    sebab sebelum ni main angin2 aje..nak jaga hati orang ler katakan.
    apa tidaknya negara2 jiran sebelah yang sama ‘arab’ kononnya pun takat tengok aje..sume dah kena rasuah duniawi takpun takut tengok muncung missile iron dome.
    tapi ini nusantaralah bai..tak pernah takut..petik aje..anytime
    buang semua pahaman politik..sebab politaik lah buatkan kita semua berpecah.
    klu ada yang tak kena main maki aje…doa jatuhkan sesama umat..gado dalam parliment..well done..
    mmg bagus betul macamkan..sebab tulah yang paksi ni mahukan..itulah misi diorng sebenarnya.pecah belah..
    tengok dalam forum ni pun dah cukup..
    so bersedia dan bersatu ler bawah satu kalimah yang sama.
    bagi aku lah kita semua ni mmg dari ibu dan ayah yang sama..
    itulah adam dan hawa yang di cipta.
    xpayah takut pada makhluk yang dah hasut adam dan hawa tu.
    igt sebab makhluk lahanat bermulut manis tulah adam dan hawa terima balasan.
    aku sendiri akan berjuang takkan benarkan perkara yang sama terjadi lagi.
    tak semestinya nak lawan kena berkopiah berserban..mulakan perjuangan tu dari sekecil-kecil zarah.
    dari diri sendiri semestinya.
    jadi jangan terpedaya lagi.kuatkan hati lawan hasutan2 tu.xpyh hasut2 fitnah2 dan doa2 yang niat nak jatuhkan org kita sendiri.
    tolonglah sedar dari sekarang..
    jadi tengok sekeliling kita.

  44. kucing rumah says

    hahahaha…….makin senang ler china doll masuk malaysia. malaysia makin dipenuhi oleh china doll.. 3300 student dari china…senang turun KLIA terus sorok pegi universi. bukan setakat askar jer boleh masuk china doll pun bole menyusup. aduhai habis ler negaraku ini. masalah mat afrika tak habis lagi tambah satu masalah. yang mengancam keselamatan negara

  45. anon says

    PLKN latih jadi pasukan khas? Kelakar sangat tuh! Berapa percent budak PLKN layak jadi graduan? Takkan Xiamen University nak rendahkan syarat kemasukan?

    Bantuan US bukan percuma. Kalau dia nak tolong, nanti kena bayar. Hutang negara dah cecah RM450 billion. Mana ada duit lagi?

  46. anak johor says

    dengan alter agung melayu malaysia akan menang lawan indon ngan singapork, by the way,kemungkinan besar tidak.

  47. Anak Sabah says

    Salam, bro Commodore…

    Very nice analysis… I kinda like it… Dah ada ciri2 seorang pemerhati dan penganalisis pertahanan… Nampaknya, blog ni dah berjaya mendidik saudara ke arah itu… :)

  48. abd gunny says

    Indonesia, Filipina, Singapura dan Thailand sudah lama menanti bahagian masing-masing.

    ni aku setuju sangat
    JANGAN PERCAYA SANGAT “JIRAN -JIRAN ” KITA NI

  49. first class says

    hal tersebut akan menjadi kenyataan sekiranya KFX berjaya dibangunkan. Disitu akan berlaku perkembangan industri hiliran spt yg anda katakan. tetapi sekiranya hasrat terkubur dipertengahan jalan, anda sepatutnya bimbang jutaan uang yg dilaburkan. lebih baik pemerintah anda berbuat sesuatu utk menghalang banjir besar di kota jakarta. peace

  50. ace says

    >ikhwan ng

    salam maulidur rasul to you and followers of this blog. may we remember him by offering much selawat and salam on this happy occasion. pardon me as i would love to share my view on the above article.

    2) firstly, i must make it clear by stating my ground that i have no problem and have faith (beriman)into believing that kalamullah is true into prophesying things that would always reveal to be true in later future. i need also to be reminded and pass it on to you guys that having faith in book’s’ (kitab2x/al quran (exclusive pass to prophet muhammad to be pass to his followers)/ kalamullah/ ayat2x Allah) is the third foundation in rukun iman.

    3) now one must had been wondering, as to why in (2), i had mentioned books as referring to kitab2x which is plural; taurat, zabur, injil and al quran, but only state al quran in the bracket.

    4) this is because, i find it crucial thou, as to highlight the events, that as the other holy books had been passes to the prior respective prophets, al quran is meant to be passes to prophet muhammad.

    5) the gist of tauhid teachings which would solely (meng-esa-kan)tell them to worshiped non other then Allah (not sun nor moon nor star nor object of worshiped)had been passes to the prior AND respective (holy books)prophets, and Islam which is the complete teaching of it to prophet muhammad.

    6) to teach humanity about religion and its practices, do rights not wrong, is a never ending cycle. if we do follow the chain of stories from al quran then we know that bani israil alone had few prophets send to them. after a while they will follow and then forget about it until they are sent and be reminded again. thus; god (Allah) knowingly had been teachings us human through sets of chronology events, likewise the forbidden act of drinking alcohol are not forbid in one go, but through multiple reminders and lastly warning. sometimes the chronology would passes through lifetimes, holy books, prophets, until it is perfected to which we known as Islam teaching which is the only religion accepted by Allah swt.

    7) now, if i may bring your attention to today situation, the ‘NEW’ tauhid teaching is not about to solely worshipped Allah swt. the definition of god is not of the one we know. in indonesia for example, there is a religion known as ‘kristen tauhid’ to which their kalimah syahadah would be,

    “tiada tuhan selain Allah, Isa adalah roh Allah”
    which could nearly be interpreted as;
    “there’s no god except for Allah, and Isa is Allah’s soul.”

    nauzu billahi min zalik…

    8) the christian we know as today, are of the pope’s, pastor teaching, with trinity concept, encircled around one entity with three forms, fatherly god, son’s god, and divine souls which are clearly a syirik as in the teaching in Islam.

    9) in Islam, syirik are the act of leveling the god in any form/s (not to mention 3 as in trinity) whether in words, practice, acts and faith as to associate the god with any life or dead forms (al maidah, 72)

    10) furthermore, if we learn the lesson of what happening in indonesia as one of the nearest and best exemplary there is, the teaching of islam is often associated with spirits, the prayer of islam are been used from the quran but fused with the help of nyai roro kidul. to add salt to the wound, there are signs of calling people to pray, marilah sembahyang 5km but it turns out to be a church.

    11) such confusingly matters are polyps that need to be cut off before it turns into staging cancer.

    12) why there are needs to allow non-muslims to use the kalimah Allah, when we know their intention there is and the cause and effect it will later bring in a country where Islam is being kept in harmony so well with other religion given we respect each other?

    13) why in the later so called now, the present where we lived without the guidance of nabi muhammad saw, we have failed (even muslim) to comply and follow the result of officialy appointed majlis fatwa ulama, the scholars who are said to inherit the prophet teachings? it is sadly to see that some muslims are more prune to listen to political figure, a singular political ulama rather then plural ulama who sat inside discussions to arrive at one single fatwa.

    http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/isu-tuntutan-penganut-kristian-terhadap-penggunaan-kalimah-allah

    14) there are times when we used to combined hari raya aidilfitri with other celebration by initiating kongsi raya to promote harmony, but later found out it is haram? this is because hara raya are exclusively to celebrate the muslims victory and celebrating it are considered as ibadah likewise if we perform the prayers.

    15) what more there is to say if we muslims even allow the name of Allah swt to be used and misdefined by other religion in a country where the federal religion is Islam being protected by constitution, the supreme ruler, kings, muslims ruling party, only to be rotten by the muslim themselves…

    sad the world we living in today. don’t just look at what is just and harmony only. a rotten egg or vegetables should not be kept in the same place with the good ones.

    i will close my 2 cents with the verse from ali imran, 19.

  51. joslah says

    untuk masalah KIFX… jikalau memang kemungkinan terburuk terjadi.. katakanlah ya.. KIFX batal jadi..
    maka indonesia tidak akan rugi sama sekali.. karena sudah dapat ilmu dalam pembuatan pesawat tempur.. ilmu itu tentunya banyak sekali yang bisa didapat seperti smart combat system, radar, sensors dan lain2… bisa dikembangkan oleh indonesia lagi kedepannya…
    Memang kita juga perlu melihat.. hanya sedikit negara yang benar2 sukses dalam pembuatan pesawat tempur.. ambil contoh.. israel bisa membangun pesawat tempur Kfir, tapi pesawat tersebut tidak digunakan dalam militernya.. mereka masih memakai F-16 dan produk2 barat lainnya.. dalam lain hal mereka justru sukses untukk menciptakan instrumen2 pesawat tempurr… walaupun gagal membuat pesawat tempur Kfir menjadi unggulan… pada intinya… jikalau KIFX gagal, indonesia takkan rugi sama sekali… malah justru insinyur2 indonesia yang kan mengembangkannya… tidak ada kata gagal atau sia2 pokoknya…

  52. StarWar says

    Sepatutnya Indonesia la yang lebih lantang bersuara membela masyarakat pelastin sebap mereka negara besar dan kuat…….

  53. joslah says

    betul sekali mas bro @ali…
    ROKAF gak bakalan beli pakfa.. south korea bagi amerika memang payung untuk menghadapi pengaruh NORTH KOREA, CHINA, DAN TENTUNYA KEKUATAN RUSIA.. jadi segala kebijakan militer south korea harus juga masuk kontrol dari USA …

  54. first class says

    kata2 anda kosong,Tiada fakta.Rujuk link indon : http://analisismiliter.com/artikel/part/21/Analisa_Join_Development_KFXIFX_Indonesia_dengan_Korea_Selatan

    input shah paskal jugak kelihatan di site tersebut : http://militaryofmalaysia.net/2010/07/analisis-pembelian-kf-x-oleh-indonesia/

    kata shah :
    3. Indonesia yang ketinggalan beberapa tangga dari segi teknologi ketenteraannya di belakang Malaysia dan Singapura akhirnya menyumbang berjuta-juta dollar yang diperlukan oleh Korea Selatan bagi memajukan jet pejuang KF-X.

    4. Bantuan Indonesia membolehkan program itu berada pada tahap 80 peratus sebelum dilancarkan semula, hanya tinggal 20 peratus lagi tinggal untuk melancarkan KF-X yang mengalami masalah dari segi kewangan dan juga kemampuan teknikalnya.

    tunggu…….indon bakalan kecewa lagik…hikhikhik

  55. Commodore says

    1/3 student Uni ni dari China membentuk 1 light brigade? very interesting!
    Tapi kau lupa bro lagi 1/3 M’sian student tu pun dah dilatih secara senyap membentuk 1 light brigade to counter the Chinese plus 1/3 foreign student lagi yg dipilih untuk membantu student Malaysia (mereka dari Vietnam, Filipina dan Europe yg anti China)
    Sah2 pertempuran ni jadi “Battle of Xiamen University”, tak melimpah pun sampai KLIA. ATM hanya tunggu keliling kampus je.
    Bertahan beberapa minggu sehingga pasukan utama sampai? Nak makan apa dlm kampus tu kalau dah kena blokade? Jgn lupa US forces atas jemputan Malaysia anytime je menunggu ketibaan main forces dari China di Laut China Selatan. US kena protect their interest di SEA. Sepanggar Bay, Tg Gelang Base, Gong Kedak dan Kuantan Air Base di buka kpd US Forces untuk mengekang PLA. Ini kalau perang besar terjadi la tapi kalau small conflict je tak payah bagi US Forces duduk dalam base kita, cukup je sekadar letakkan satu fleet with carrier dia di Terumbu Layang2. Sbbnya PLAN kena lalu terumbu ni nak pegi ke semenanjung

    Sekadar pandangan aku aje yg bukan tentera ni.

  56. maha says

    kem bro dah berubah, bro kau masuk kem tentara bro aku dah masuk.. semasa pm kita jadi minteri pertahaan kerajaan keluar belanja besar untuk bina rumah tentara kita, , memang kalau dulu kau masuk dekat kem rumah anggota tentara dua bilik dan satu bilik air itu pun masa aku kecik dulu, cuba kau pergi kem melawati rumah anggota tentara tiga bilik dan dua bilik air ..kalau dalam kem mandi keling kolam itu perkara biasa bro mandi ramai2 untuk mengalak kita bersikap berkumpulan itu semasa latihan 6 bulan .. pakistan beli agosta 90b jenis lama bro mesti dia orang bagi pemindahan taknologi kalau sebab apa pakistan ada beli tot kapal selam lama itu sebab dia orang belajar buat kapal selam,, ketika itu dcnc hendak mula projek baru kapal selam scorpene,, mereka jual teknologi lama kurang kos pembina kapal selam baru pekara serupa belaku pada korean beli teknologi lama germen.. satu perkara kita kena berfikir ada bagus kita beli teknogi lama dan ada tak bagusnya, manpu ubahsuai teknologi lama jadi lebih baru, sedang pakistan tak manpu ubahsuai teknologi lama itu.. hanya orang yang betul2 pakar dan ada kowangan banyak sahaja manpu bro

  57. admin says

    Pendedahan yang dibuat oleh seorang ahli politik? kalau dah bercakap macam tu, mmg politician lah, geng pembangkang pulak tu. Tak akan lah dia nak puji kerajaan? Untuk lebih adil, saya andaikan dia betul lah…tetapi sejauh mana kebenarannya dan apakah keseluruhan ATM dan Mindef mcm tu? Jika benar, mengapa semasa dalam perkhidmatan dia tak dedahkan perkara ini atau melaporkan terus kepada SPRM?

  58. mustafa says

    o ya saya lupa nak komen, saya minta komen dari saudara shah, apakah betul pendedahan bekas jenderal bersara ni. (saya hanya minta tuan berkata benar saja, tanpa rasa takut dan bersalah kerana saya rasa ini satu pendedahan yang sangat sirius. salam.

  59. jeph says

    anon..ko ni mcm tak percaya je dgn kekuatan pertahanan kita..aku percaya sblm apa-apa berlaku SB or intel kita dh selesaikan nya secara senyap..tanpa kita ketahui..percayalah…

  60. zidan says

    ass…
    saya dari indonesia….
    hebat, perdana menteri malaysia sudah berkunjung ke gaza… saya atas nama muslim banjar sangat bangga dengan negara anda, mari kita perkuat ukhuwah islamiah

  61. tuah says

    tu la tu ada gak bongok… komen kira ok tapi ending mesti diorg perkenal kan diri sebagai penacacai al juburi… kalau recond yg under power pun dah dalam 350k harga market sekarang.. tapi kena ingat tu utk normal user dan teknologi pun dah lama…. malas nak cerita panjang… utk org bodoh cam nie jer aku bagi contoh, bezakan harga iphone 4, 4s dgn 5 sama ker tak… hahahahaha ;-)

  62. tuah says

    aku sokong tu bro… tapi diorg cakap jer pasal shahid tapi kena tembak dgn air dah lari lintang pukang, siap cakap polis kita ganas lagi tu… hahahahahaha….

  63. adam says

    kamu silap uncing! saya dari suku urang2 banjar pun bangga mengakui berbangsa Melayu begitu juga kulaan2 banjar di Malaysia. Pemimpin kamu silap kerana tidak mengkaji asal usul suku2 di pentas sunda/nusantara ini. Melayu itu ternyata MENYATUKAN. atas sebab itu indonesia ngak pernah aman rakyatnya dipecahkan kecil. timor leste, aceh, mahu merdeka, flores gadoh sama jawa, madura gaduh sama dayak..

  64. anon says

    Elemen yang mengawal KLIA tidak mampu menahan kemaraan tentera China yang berkekuatan sebuah light brigade dari Salak Tinggi kerana mereka juga adalah pasukan khas walaupun bantuan menyusul dari arah Masjid Tanah dan Keramat. Elemen yang mengawal KLIA hanya berupaya mengekang kekacauan kecil seperti 2-3 orang pengganas.

    Indonesia, Filipina, Singapura dan Thailand sudah lama menanti bahagian masing-masing.

    Nak halau sebelum perang adalah tindakan mustahil. Malaysia tidak mampu mengekang serangan peluru berpandu kruis tentera China.

  65. maha says

    aku ada lagi orang bodoh ini pasal kenderaan tentera dan kenderan penguna, ada ke riv rm150k, kalau versi penguna rm400k bro kederaan hummer itu belum lagi kederaan tentara ada peralatan jamming ied,rideo ,c4i ./ kau cari aku kederaan riv versi tentera aku 150k aku hendak beli.. kau bukti ini kereta hummer versi pengguna yang di jual di malaysia
    http://www.hummer.my/models-prices/

  66. Wira Watan says

    Salam saudara Andika.

    Err…saudara Taruna tkde ke kali ni? Hehhee… Gurau je… Apa pun, tahniah atas penjelasan saudara itu. Mantap…Jitu…Padat… Tepat.Bernas… dan apa lagi nak hamba katakan. Hamba sokong tuan hamba… Terbukti dan ternyata… kemajuan kita masih dicemburui byk pihak waima pihak dlm negara sendiri.

    Fikir-fikirkanlah…

  67. ali says

    Rokaf kagak bakalan beli pakfa, USA bagi south korea bukan hanya ally tapi payung , jadi untuk pembelian sistem yanng kayak gini rokaf pasti akan lari ke USA, kalo masalah indonesia dengan kifx nya itu urusan indoensia, indonesia dalam posisi slalu diuntungkan meski batal, karena belum keluar uang buat proyek ini, jadi malon kagak usah ikut nyalak,

  68. SB says

    sblm kita perang dgn mrk, awl2 lg kita dh halau mrk dulu.. KLIA ade special force… x semdh mrk sangkakan, jika ya.. bgmn hbgan luar malaysia.. sdh pasti byk yg akn membantu… negara2 commonwealth.. indonesia walau x leh harap tapi bantuan amat berbaloi ketika itu.. x pyh risau, angkatan tentera malaysia sdh pasti tahu akn hal ini seterusnya dlm klgan student atau guru pasti ada yg akn menyamar… :D chilll…

  69. pang5kundur says

    anon.. jauhnya ko melihat bro :).. lihat dari aspek positif dah lah..

    tapi seandainya yang ko lihat itu benar terjadi.. inilah masanya nak tengok suku sakat tony pua dan lain-lain join our army atau tidak pun join ‘gorila’ (disebut oleh apek dalam Sarjan Hasan yang bermaksud gerila) melawan the enemies.. jangan nanti tetiba dia dan suku sakat dia cabut lari udah le ;)
    perlu disebut kat tony pua dan yang lelain tu.. inilah peluang utk syahid, terutamanya utk penyokong tegar PAS yang sentiasa bersedia meramaikan acara pihak lain (acara ambiga, anuar, lynas, himpunan samsidar, anti-rapid Johor dll).. ;)

  70. anon says

    Khabarnya Xiamen University sudah diberi pelepasan untuk membina kampus cawangan di Salak Tinggi. Sasaran kampus itu ialah mengambil 10,000 pelajar dengan 1/3 pelajar Malaysia, 1/3 pelajar China dan 1/3 pelajar negara lain. 1/3 pelajar China bermakna ada lebih kurang 3,300 pelajar China di kampus Xiamen University.

    Yang menariknya lokasi kampus itu ialah di Salak Tinggi yang berhampiran dengan KLIA. Sekiranya peperangan berlaku di antara Malaysia dengan China atau Malaysia dengan Singapura yang dibantu oleh China, terdapat sebuah pasukan tentera yang berkekuatan “Light Brigade” bersedia untuk menawan KLIA dalam tempoh yang singkat. Mereka boleh bertahan beberapa minggu sehingga pasukan utama sampai.

    Cara pasukan utama sampai sangat mudah. Kekuatan udara Malaysia dilumpuhkan dengan menembak jatuh semua jet pejuang. Pengkalan udara dan pengkalan tentera ditembak dengan peluru berpandu kruis. Kemudian mereka mereka boleh masuk dengan mudah melalui kapalterbang pengangkut yang mendarat di KLIA yang sudah ditawan.

    Bukan mudah untuk menghadapi sebuah Light Brigade. Elemen dari Kuala Lumpur, Seremban dan Melaka akan digerakkan ke KLIA. Ini membuka ruang untuk pasukan lain berkekuatan tahap briged untuk mendarat di Bandar Tun Razak. Cara yang sesuai ialah melalui payung terjun. Pasukan sekutu mereka membuat kekacauan di Kuala Lumpur.

    What a nightmare?

  71. pang5kundur says

    setuju amat dengan tuan andika.. genosida budaya.. di Malaysia ha ha ha .. kamu SEPULUH ternyata berkhayal atau juga disebabkan oleh narkoba yang kamu ambil.. aku orang Jawa.. ternyata kami orang-orang Jawa di Malaysia masih bertutur dalam bahasa jawa, tatkala ada keramaian kami gembira menghidangkan Nasi Ambang (disebut Ambeng), semasa anak-anak berkhatan kami adakan Barongan… cuma kami tidak pernah mengamalkan tarian PENDET apatah lagi mengaku tarian yang penuh dan kaya dengan elemen Hindu itu sebagai hak atau budaya kami, orang2 jawa di Malaysia!!

    orang-orang Minang, Boyan, Rawa, Aceh, Bugis dan lain-lain lagi suku dan keturunan amat berbangga dengan imej dan nama kami sebagai bangsa Melayu… kerana itu adalah hakikatnya..!!
    Bahkan kamu yang mengaku sebagai bangsa Indonesia itu barangkali terlupa, perkataan Indonesia itu sendiri adalah satu nama yang baharu, yang tidak pernah wujud sebelum ini.. dan jangan pernah terlupa ya SEPULUH bahawa bermula dari kerajaan Majapahit sehinggalah sekarang, kamu sentiasa didominasi (dikuasai/diperintah) oleh suku Jawa.. bahkan ibukota kamu juga terletak di tanah Jawa.. aduh, aku jadi kasihan sama suku lain di Indonesia.. hu hu hu..

  72. pang5kundur says

    setuju amat dengan tuan SEPULUH.. dan alhamdulillah jika benar 85% dari massa di Indonesia mengaku bahawa kita semua bersaudara dalam ikatan agama dan bangsa.. bahkan sebenarnya kita benar benar ‘senegara’ (NUSANTARA) sebelum dipisahkan oleh kolonial-kolonial.. kekuatan kita harus terus dipelihara, yang menganjur dari selatan Filipina hingga ke Sumatera, di atasnya selatan Thai, di tengahnya Malaysia dan Brunei, dan jangan lupa saudara-saudara kita di Kemboja.

  73. Mohd Hafizfuddin Bin Derani says

    Sundang senjata orang Bugis tu kan? Macam Datuk Meor Abdul Rahman guna dalam Seni Silat Gayong tu Sundang Lipas.. :D

  74. says

    Assalamualaikum TH Shah…

    lawatan PM Najib ke Palestin

    المؤتمر الصحفى لدى استقبال رئيس الوزراء الماليزى – غزه

  75. Aku Hensem says

    Admin

    Boleh buat coverage tk pasal lawatan PM Najib ke Gaza, trmasuk pelan keselamatan PM dan unit terlibat.
    Terima kasih

  76. first class says

    ROKAF mungkin memilih T-50 PAK-FA. Sebabnya ROK tidak akan bergantung kpd US utk selama2nya. Mungkin ada nilai2 strategik yg tidak diketahui oleh org lain. Jika anda berpendapat ROK perlu keizinan dari US bermakna anda juga bersikap negatif pada negara lain. Cermin diri anda.

    Russia membeli kapal French BPC-210 Mistral class dan UAV israel, US menawarkan F/A 18 kpd india, singapore menjual senjata kepada burma adalah cth2 kecil mengapa ROK tidak boleh membeli pesawat rusia.

    jika hal ini terjadi. Indon akan derita.tunggu

  77. says

    Perbezaan harga Rapid Intervention Vehicle (RIV) yang diutarakan Sultan Johor Sultan Ibrahim dalam titah baginda Sabtu lepas akan disiasat, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid
    Hamidi.

    Beliau berkata kementeriannya mengambil secara positif komen tersebut dengan menganggapnya sebagai satu keprihatinan yang ditunjukkan Sultan Ibrahim yang juga Kolonel Komandan Rejimen Gerak Khas.

    “Kementerian Pertahanan mengambil maklum terhadap komen baginda dengan cara positif di mana saya sendiri akan lakukan penyiasatan terhadap perbezaan di antara harga RIV yang dianugerahkan oleh Tuanku Sultan Johor berharga RM150,000 berbanding RM690,000 yang dijual oleh pihak pembekal.

    “Mungkin terdapat spesifikasi yang berbeda yang akan saya teliti,” katanya kepada pemberita ketika mengulas mengenai titah Sultan Johor pada majlis ulang tahun Rejimen Gerak Khas ke-47 di Kem Iskandar, Mersing, Johor Sabtu lepas.

    Ahmad Zahid yang ditemui selepas menerima kunjungan hormat Timbalan Ketua Staf Angkatan Tentera Republik China, Jeneral Ma Xiaotian di Kementerian Pertahanan di Kuala Lumpur, berkata beliau menghargai pandangan tersebut dan sekali gus menunjukkan keprihatinan baginda terhadap peralatan yang sedang dan terus digunakan oleh Rejimen Gerak Khas.

    “Keprihatinan ini adalah suatu yang perlu dihargai oleh kementerian (pertahanan) dan tentunya akan diambil kira sebagai panduan terutamanya dalam pembelian aset-aset dan peralatan di bawah naungan baginda,” katanya.

    Sultan Johor Sultan Ibrahim pada Sabtu lepas melahirkan rasa dukacita kerana kelengkapan ketenteraan yang dibekalkan kepada Kor Gerak Khas bukan sahaja tidak mencukupi tetapi juga tidak bermutu dan tidak menepati spesifikasi.

    Baginda bertitah dalam usaha kerajaan mengawal belanjawan dan perbelanjaan, pihak Kementerian Pertahanan hendaklah meneliti satu persatu pembelian yang dibuat dan memastikan peralatan yang diperolehi bertepatan dengan keperluan dan mempunyai kualiti yang tinggi.

    Di samping itu Sultan Johor juga mengingatkan pihak yang berkenaan agar tidak mengambil kesempatan dalam usaha pihak tentera melengkapkan kor itu dengan peralatan terkini.

    “…janganlah bekalkan peralatan yang kurang berkualiti tetapi meletakkan harga yang berlipat kali ganda,” titah Sultan Ibrahim.

    ummah suci,molia,maksum bani mulayu adaa boleh jawap ker ? HAHAHAHAHA

    ups…cilaka punya komen x boley buka kes rasuah umngok & kroni nanti ko di cop penderhaka,pengkhianat negara, balaci singapork,tali barut amereka………..padam……..padam………padam komen….HAHAHAHAHA

  78. bukitkuin says

    As’kum….selamat maju jaya lah sume peminat blog ni…lamo dah den tak menulis dlm blog ni…semakin kencang hj shah keluar topik untuk peminat ehh….lamo x menulis bukan mengikuti blog ni cuma sibuk bona ngan kojo kemasyarakatan kek tompek den… banyak pembaharuan di afgan cuma kita kurang pendedahan…tahniah la pada Tuan Haji..
    wassalam

  79. mrtoggle says

    Bila budak SMA menulis… syok sendiri kih kih kih. Buat cerpen di sekolah pasti dapat hadiah, harggg tuii!!

  80. yang tengok... says

    assalamualaikum shah…saya ingin minta shah update pasal TLDM ingin memperoleh aset kapal sokongan pelbagai fungsi (MRSS).dulu…mengikut maklumat dari arus perdana,TLDM ingin membeli kelas dokdo dari korea selatan dan juga sebuah kapal dari sepanyol yang namanya saya dah tak ingat.macam mana perkembangan sekarang jadi ke beli?….lagi satu dengar kata dah beli kapal second hand dari US…betul ke?……mohon jelaskan terima kasih

  81. skyfun says

    terima kasih diatas komen bro,nanti kami di sini akan cuba mengurangkan provokasi nagetif pelahan2..(mcm blog aku pulak…haha)

  82. so says

    Hari ini PM Najib akan pergi ke Gaza untuk membuat lawatan kemanusiaan. Apakah lawatan itu berjaya? Kalau berjaya (PM dapat memasukki bumi Gaza) rasanya ucapan jutaan terima kasih kita kepada anggota tentera/polis inte etc. kita kerana dapat menyakinkan PM untuk memasukki Gaza…

    Apakah reaksi Israel selepas ini? Biasanya mereka akan berdendam untuk menghancurkan negara kita sepertimana Syiria telah dimasukki oleh Israel etc melalui pemberontakan dalaman. Bersedia kah kita untuk menangkis tersebut? Doa kita harapkan agar perancangan mereka itu gagal selamanya…

  83. says

    dulu xde sgt ahli politik dan wakil rakyat alam cyber yg cume berani berhujah di alam cyber dan menjadi key worior dalam blog ni..tapi skang makin ramai,sampai naik bosan aku..TAHNIAH tuan hj..blog anda semakin mendpt sambutan oleh ahli2 politik dan wakil2 rakyat negara alam cyber mungkin satu hari nnti mereka akan anjurkan perhimpunan bersih alam maya..teruskn usaha anda dgn artikel ketenteraan sahaja..biarkn YB YB ni semua dgn hujah key worior meraka..

  84. Padan Muko says

    Ucing,
    Cara kau komen menunjukkan yg kau ni tak mengkaji sejarah. tak perlu kesiankan kami, kasihanilah diri kamu sendiri kerana tak mengetahui fakta.
    Mula2 sekali kau kena kaji sejarah dulu lepas tu baru boleh bukak mulut.
    Seluruh penduduk Nusantara ini adalah berindukkan Melayu termasuk kamu sekali. Segala kaum yg kau sebut tu adalah pecahan etnik Melayu, kenapa? kerana bahasanya. Asas bahasanya adalah bahasa Melayu cuma dibezakan dgn dialect mengukut daerah masing2.
    Bahasa yg kamu banggakan itu ,Bahasa Indonesia sebagai bahasa penyatuan bangsa kamu adalah BAHASA MELAYU.
    Kau faham tak? BAHASA MELAYU. Perkataan Indonesia tak ujud sebelum Perang Dunia 2 (1945) tetapi BAHASA MELAYU telah ujud beribu2 tahun sebelum itu. Kenapa BAHASA MELAYU? kerana orang yg menuturnya adalah bangsa MELAYU yg datang dari pecahan etniknya yg berbagai2 seperti Acheh, Jawa, Bugis, Sunda, Banjar, Moro, dan lain2 lagi diNusantara ni..
    DiMalaysia semua etnik ini dipanggil MELAYU kerana mereka memang Melayu, cuma orang cina & India tidak dipanggil Melayu kerana mereka bukan dari etnik Melayu, itu saja, mudahkan? Apa yg susah sangat nak difahamkan.
    Tidak ada siapa diMalaysia ini yg akar sejarahnya dihapuskan malah Perdana Menteri kami sendiri mengaku akar sejarahnya adalah dari Bugis. Nah, kau sekarang menuduh dgn melulu tanpa usul periksa. Jangan terlampau banyak percaya kpd media kamu tu nanti tak tentu pasal kau akan mengamuk membakar bendera dan melempar taik kat org lain.
    Cuba kau bilang sejak bila nama Indonesia itu ujud? Apakah Bahasa Indonesia itu baru dicipta selepas tahun 1945 , untuk menyatukan bangsa? sebelum itu (1945) bahasa apa yg kamu di Indonesia tuturkan? bahasa Jawa? Bugis? Acheh? Banjar? bukan, bukan, bukan jawabnya Bahasa Melayu.
    Orang Jawa mau bercakap dgn orang Bugis mereka guna bahasa apa? Orang Moro mau bercakap dgn orang Banjar meraka guna bahasa apa? Sudah tentu BAHASA MELAYU, bukannya bahasa Jawa atau Bugis atau Moro kerana BAHASA MELAYU itu adalah induk (ibu) kepada semua bahasa2 yg ditutur oleh etnik Melayu di Nusantara ini.
    Ia adalah bahasa yg difahami oleh semua etnik Melayu di Nusantara ini termasuklah diri kamu itu sendiri, kalau tidak masakan kita boleh berbincang disini. Bahasa apa yg sedang kau tuturkan disini wahai Ucing? Jawabnya Bahasa Melayu, bukan Bahasa Jawa, Bugis, Banjar, Acheh tapi BAHASA MELAYU. Bahasa Indonesia hanya ada pada namanya aja iaitu Indonesia, hakikatnya, bahasa Indonesia tidak ujud, cuma di MALING dari Bahasa Melayu.
    Luarbiasa ya kamu semua Indon ni, bahasa kami (Melayu) di maling, kami pulak digelar MALING..
    Maka itu kamu semua (Indon) dihina kerana perangai kamu yg tak senonoh dan memalukan, dah tu mau lagi bercakap besar dan menghina orang lain.
    Aku benar2 kesiankan kamu wahai ucing, SUNGGUH, aku kesiankan kamu!
    Banyakkan lagi membaca, insya’allah ia akan menerangkan hati kamu yg sungguh luarbiasa itu.

  85. hydro says

    setau aku lah penghijrahan manusia bermula dari tanah besar ke pulau.. ermm.. correct me if i’m wrong..

  86. andika says

    kamu tak tinggal,dibesarkan d Malaysia jd kamu sebenarnya hanya berkata2 melalui teori.walau kami berketurunan jawa,bugis,minang,banjar,kampar tp kami tetap memilih istilah Melayu itu sebagai penyatuan bahwa kami org Nusantara.mmg Allah swt jadikan manusia ini pelbagai bangsa,bahasa,suku,warna kulit agar kita berkenal2an antara 1 sama lain.TIDAK ADA ISTILAH GENOSIDA BUDAYA d Malaysia.sy sendiri berketurunan minang.masih boleh berbahasa minang walau tak berapa sempurna tp dimana sy sy pergi sy tetap mengatakan bahwa sy org Melayu.bila ditanya lebih detail barulah sy menyatakan berketurunan minang.Bohong bahwa kalau kamu menyatakan indo mampu hidup bersama2 walau beza bangsa.kejadian2 d poso,kalimantan,aceh sudah cukup membuktikan sifat kesukuan kamu lebih tebal walau warna kulit,iras kamu tetap sama cuma berlainan bangsa.hal ini x terjadi di Malaysia.pemimpin indo??hahaha…jujur sy katakan bahwa kepimpinan,karisma Tun Dr.Mahathir jauhhhhhhhh skali meninggalkan nama2 besar pemimpin indo.cubalah kamu keluar negara seperti asia tengah,eropah,rantau arab.mereka cukup kenal & hormat dgn Tun Mahathir berbanding sukarno.malah dr pengalaman sy sewaktu di belgium sy dilepaskan oleh polis trafik belgium bila melihat pasport Malaysia milik sy sambil berkata ‘it’s ok.Malaysia is good’.lihat sj pencapaian Petronas berbanding pertamina.dulunya Petronas berguru dgn pertamina sewaktu di awal penubuhannya.sekarang?Petronas jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh meninggalkan pertamina.ringkasnya negara kamu,kamu uruskan.negara kami,kami uruskan.kita tetap besaudara atas nama islam & dlm islam bangsa,suku,warna kulit tiada beza.fikir2kan..

  87. The _killer says

    silap..mana ada bukti melayu asal sumatera…perlu ingat…melayu asal dari champa ribuan tahun dahulu sebelum wujudnya empayar melayu..semasa zaman nomad…melayu dari champa..kemudian ke semenanjung serta aceh…melayu kelantan dan melayu kedah lebih tua berbanding melayu riau dan jambi..ckp guna fakta. dan ilmu..bodoh punya ndon

  88. says

    “Indonesia dan Malaysia adalah dua sahabat sejati yang menyatu sejak ratusan tahun yang lalu, bernama Nusantara. Yang membedakan saat ini adalah Indonesia bekas jajahan belanda dan Malaysia bekas jajahan Inggris. Kedua negara adalah kekuatan muslim terbesar di Asia Timur / Tenggara, kedua negara adalah serumpun yang memiliki keunggulan masing-masing.
    So jangan mudah terpancing provokasi oleh antek zionis yang ada di Singapura yang memang sengaja mengadu domba kedua negara ini yang memiliki potensi ekonomi sangat besar. Singapura merasa terancam dengan kemajuan ekonomi Malaysia dan Indonesia, lalu berbagai cara dia lakukan untuk melemahkan kedua negara.
    Percayalah saudaraku warga Malaysia, dari 240 juta penduduk Indonesia 85 persen menganggap Malaysia adalah saudara seiman serumpun yang harus tetap dipelihara kerukunannya. Hanya 9 – 11 % yang berpandangan berlawanan, dan dalam negara demokrasi itu adalah hal yang wajar. So mari kita pelihara kerukunan itu saudaraku, percayalah.”
    ~ Daniel Ahmad At 2011.04.29 16:27,
    http://militaryofmalaysia.net/2011/04/agensi-perisikan-malaysia/

    :)

    1 . Adakah Tuan Ucing ini ORANG DALAM Negara NUSANTARA yg sedang ‘menjalankan tugasnya’, mengadu domba?
    2 . AL-WAQiAH : 77 .
    /// . Saya setakat reti dan baru tahu syikitx main SUNDANG aje… Tuan Ucing tentu lebih tahu Sundang ini SENJATA BANGSA apa , kan? TUAN tentu lagi pakar MAiN SUNDANG , betul?

    :)

  89. joslah says

    korea kayaknya gak bakalan mengakuisisi PAK-FA bro.. soalnya PAK-FA itu sendiri adalah produk timur.. RUSIA…
    gak bakalan diizinkan oleh US, korea itu sekutu US. Jadi klo mau beli alat2 alutsista harus produk dari barat tentunya..
    bahkan PAK-FA sendiri belum fix pesawatnya.. RUSIA sendiri belum memakai PAK-FA.. karena masih da kekurangan…

    untuk KF_X sendiri analisis nya bisa di baca di http://analisismiliter.com/artikel/part/50/Joint_Development_KFX_Korea_Indonesia_di_Ujung_Galau

    blog malaysia ini sebenarnya memang bagus.. tapi banyak sekali komentar2 yang merendahkan indonesia..
    terkadang saya segan untuk berkunjung ke blog ini.. banyak sekali komentar negatif2.. dan admin blog ini terkadang justru menulis artikel yang provokatif terhadap indonesia.. sangat disayangkan sekali..
    ADMIN blog ini harus belajar dari blog analisismiliter.com untuk bisa membuat artikel yang bagus dan berkelas… tidak provokatif dan tegas terhadap komentar negatif dari para pengunjung…

    salam dari bumi indonesia tercinta..

  90. says

    Salam.
    Tuan minta pautan dlm blog tuan. Sy senaraikan blog tuan dalam SENARAI BLOG POLITIK POPULAR. Blog sy revolusifikiran.blogspot.com blog santai “Gambar-gambar dan Fakta-fakta yang menarik” Terima kasih kerjasama tuan

  91. cold says

    melayu dr riau?? hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaaaaaaa..sila kaji sejarah smpai habis..jgn baru blaja suku sudah mahu menyalak..

  92. Peminat dari newspaper dot dot dot says

    Salam tuan. Kalaulah artikel seperti ini boleh kami terbitkan semula dalam newspaper dot dot dot.. :).. alangkah bagusnya.

  93. faisal says

    kesian tul laa pada forumer forumer yg post tp tkde reply.. kalu nk maki ke, ckp pasal politik ke, nk menang negara dia ke… tu yg majoriti tk di reply. kalu reply mesti yang balas makian jer…
    yg indon ni balik laa jaga blog kamu. yg politik ni buat laa blog sindiri… apa kene mengena blog tentera malaysia dgn indonesialan ni…
    aku tau tn hj saja je release komen komen biadap ni… kalu release buat menyemak,, tk release kata pengecut plak..
    sy nasihat kepada warga indonesialan agar jgn masuk lagi. bikin onar di rumah orang.. itu bukan budaya manusia waras..

  94. Cute Ayuno says

    Akum beb,
    gua cilok merapu kit…(18 sx) dahsyat!

    “Blog nie nampaknye cm exited sgt menganjurkan perpecahan dlm persatuan melayu islam (umno & pas)..

    Pas baik..lebih islamik..mengikut sunnah..disokong para wali allah…
    Umno taik..busuk..kafir..mcm lembu..anjing barat…bla..bla..bla..

    Tuan rumah..Aper citer lu beb?
    Lu pantang dianjing..terus lu balas salak..kokok cm ayam jaguh.
    Lu bijak,tapi akal dan rasa lu pendek,maka yg terzahir hanyalah kebebalan lu.Beb,kalau lu boley berbual sama anjing…cuba lu tanya itu makhluk…

    “Anjing,lu sayang tak sama bangsa lu?”

    …Jawap anjing:
    “Comfirm bro,gua sayang sungguh! sama bangsa gua..mana ada bangsa anjing mengkafir najiskan bangsanya sendiri..kami sumer tak mcm bangsa lu bro..bangsa manusia!
    Lu pikir la sendiri bro..”

    Gua nk tanye lu skit…lu nie syiah@wahabi bin abdullah ke?
    Lu punye bunyi sebijik line longkang.
    Lu punyer cara da’wah ini mcm…0.0..nothing laa beb.
    Lu bikin yahudi nasrani tersenyum khinzir aje.Agen 007,tugas kasi retak dan pecah persatuan bani jawi muslim…Besar sungguh saham lu beb!

    Nabi gua pesan dlm haji terakhir..carilah ‘persamaan’ saudara sesama manusia..insan,bukannya ‘perbezaan’.
    Jadik?..belajarlah untuk sayang sama bangsa lu sendiri!..

    Err..gua nak tanya skit sama lu beb..
    Lu punyer bengang..marah sama itu Umno cm ada criter lain laa beb..
    Dia org pernah drill lubang bontot emak lu ke aper?
    Hehe..jgn mare beb…surry..kalau lu org islam sejati..
    Gua cume gurau bangsat jer sama lu beb.. ”

    Wakakaka!!!..
    Mamat ni kuat nganjing,puak tenuk betol…
    Aku copy dr 1 blog pro ketam bangkang.
    Hehe..sub plot.

  95. jujai says

    Tidak perlu bimbang kita memang baik dengan Taliban.Taliban kenal siapa Malaysia.ATM juga banyak bekerjasama dengan mereka.Dari segi sudut pandang lain Malaysia tidak memandang Taliban seperti us dan israel memandang mereka.

  96. jujai says

    Mereka hanya wujud untuk mempertahankan negara.Sebelum 11 sept pernah kamu dengar taliban ? Jika negara kamu diceroboh dan bom adakah kamu hanya baling batu ? batu vs bom.Banyak serangan bukan dilakukan oleh taliban ia dibuat oleh israel dan us sendiri contoh apabila kamu mencuri adakah kamu mengaku kamu mencuri ? Mereka menuduh taliban melakukan serangan dan ia menjadi satu dunia percaya tapi sebaliknya berlaku.Mossad banyak melakukan “kerja” di seluruh dunia dan menuduh ia serangan terorrist.Jika kamu percaya world trade centre dilakukan oleh orang islam sendiri saya hanya tersenyum sahaja.

  97. Ucing says

    Melayu itu sebenarnya hanya nama suku bangsa yg pusatnya ada di provinsi riau Indonesia kemudian menyebar ke kalimantan barat, deli sumatra utara, dan malaSia jadi sama seperti suku bangsa aceh, batak jawa, bugis ,sunda dll. Tapi herannya di malaysia semua yang berkulit coklat disebut bangsa melayu walaupun nenekmoyang mereka ada yg berasal dari aceh, bugis, jawa, minang… Ini seperti menyebutkan warga negara inggris ,swedia yg nenek moyangnya suku bangsa viking, or warga perancis yg nenek moyangnya suku bangsa galia or germany yg nenek moyangnya suku bangsa aria, or spanyol yg berasal dari suku bangsa latin dengan berbagai bahasa dan budaya yang berbeda2 dipaksa untuk menjadi 1 identitas menjadi bangsa kulit putih (or melayu menurut versi malaysia)!!! Kasian sekali aku melihat warga malaysia walaupun nenek moyang mereka berasal dari bugis misalnya yang bahasa dan budayanya berbeda sekali dengan bahasa dan budaya suku bangsa melayu dipaksa untuk melupakan akar sejarah asal usul mereka dan melupakan bahasa bugis yg sangat jauh berbeda dengan bahasa melayu….Ini merupakan genosida budaya dan brain washing ala pemerintah malaysia yg memang notebene dikuasai oleh suku bangsa melayu… Sedangkan di Indonesia semua identitas suku bangsa masing2 tetap dipelihara dan tidak diseragamkan menjadi bahasa jawa misalnya walaupun pusat pemerintahan ada di Pulau Jawa. Jadi di masing2 daerah budaya dan bahasa masing2 suku bangsa tetap dipertahankan seperti misalnya di aceh, batak, palembang, minang, banjar, bugis, bali , madura semunya memiliki budaya dan bahasa daerah masing2 dan tidak berusaha dihilangkan oleh Pemerintah Indonesia dan sebagai bahasa pemersatu bangsa adalah bahasa indonesia. Itulah kejeniusan dan kearifan pemimpin2 indonesia masa lalu seperti Sukarno, Mohamad Hatta , Sudirman, dll yang sadar bahwa Indonesia terdiri dari banyak suku bangsa dan budaya sehingga tidak bisa diseragamkan menjadi 1 bahasa or budaya saja. Berbeda sekali dengan di malaysia kalau disana semuanya harus melayu, harus seragam, aku yakin warga malaysia keturunan aceh or bugis yang sudah lama bermukin dimalay pasti sdh tidak bisa berbahasa aceh or bugis begitu juga dengan budayanya mereka mungkin tak tahu karena pemerintah malaysia begitu gencar menghapuskan akar sejarah mereka sehingga dimalaysia saat ini hanaya ada 3 kelompok besar yang dibagi berdasarkan ras dan warna kulit yaitu melayu, cina dan india…kasian sekali

  98. Sedara Amanz says

    Hahah Terbaik,salah seorang Sniperians yg tau buat roti canai terbaiklah… apapun niat ikhlas membuatkan kita dihormati disana.. Alhamdullilah

  99. urat otak says

    tuan haji Shah..silalah ade mood..artikel camni memang naik smangat patriotik woo…
    kite xyh nak ade filem aksi bejuta2 modal utk naikkan smngt patriotik rakyat kite…

  100. Padan Muko says

    IED kat Malaysia ni dipack dalam labu Sayong!
    Kalau berperang musim raya, dipack dalalm buloh lemang. Itu belum cerita lagi pasal meriam buloh pulak.
    Huru hara musuh dibuatnya.

  101. Padan Muko says

    In a real combat situation askar US banyak kena heroin nak hilangkan rasa takut. Tu pasal kalau mati pun muka diaorg semacam je sbb tengah ‘high’.
    Ubat dan semangat yg terbaik sekali ketika berjuang ialah kalimah “Laillahaillallah”

  102. hambikko says

    pyropura nie gila glamor…blog yang hit tinggi jer nak menonjol…baru ada kepuasan kekdah nyer…so listen listen listen…biarkan je laa..moga hatinyer terhibur :P

  103. says

    kau memang bodoh dan tak kenang jasa….benda2 free yg kiter dapat dr kerajaan tu lah yg kau kata kerajaan rompak duit rakyat….cuba kau jawap berapa ramai org kiter yg betul2 byr cukai pd kerajaan….time byr cukai pandai kata pendapatan x cukup…time beli kereta boleh plak tipu pendapatan lebih 2-3 kali dr gaji sebab nak lulus loan utk beli kereta….hey..kau pegi Indonesia sana tengok macamana nak masuk hospital kalau kau sakit….xder duit kau tunggu la kat luar sampai waris kau dtg bawak duit….dasar bodoh tak kenang budi….

  104. kye says

    akhirnya dpt jgk aku tngok muka sebenar sniper gunung…byk pengalaman dia dpt korek dari Panggila Pertiwi tue…hohohoho….next!!!!! Filipina plak…sgt menunggu nie..lalalalalalala +P

  105. bingg077 says

    off topix: bro shah, ada berita ttg korea selatan yg menunjuk minat terhadap pesawat russia PAK-FA. Adakah korea akan menghentikan pembangunan KF-X bersama indon. kalau ini terjadi sudah tentu indon bakal menanggung akbibatnya kerana negara itu telah mengeluarkan dana yg byk.

  106. fazlisan says

    menarik artikel kali ini dan diharap mood itu diteruskan utk artikel yg seterusnya, dan secepat mungkin..hehehe

  107. har says

    yang tu byk kena censored. klu tgk gambo…. semua macam sakai dgn daun tutup kemaluan. dilibas hgga terkeluar kulit pun ada.

  108. Sam.Fisher says

    Aku rasa tentera US ni cuba jadikan askar malaysia sebagai bargain dengan Taliban & Al-Qaeda.
    Bila adanya tentera malaysia, Taliban dan Al-Qaeda akan kurangkan aktiviti di kawasan yang dikawal oleh tentera kita. Ketika tentera kita salurkan bantuan kepada orang awam, kelebihan inilah yang akan digunakan oleh US untuk giatkan operasi anti Taliban & anti Al-Qaeda di kawasan itu. Bila berlaku pertempuran, tentera US akan minta bantuan tembakan dari tentera kita dan aku pasti lama kelamaan Taliban & Al-Qaeda pun akan serbu ke kawasan tentera Malaysia kerana dikira bersekongkol dengan US. Sedangkan tentera Paki yang ada connection kuat dengan Taliban through ISI pun kena serang dengan pro Taliban.. inikan pulak tentera kita bila ada connection dengan US… bimbang nanti Taliban dan Al-Qaeda akan tuduh kita tikam belakang mereka sedangkan kita tersepit kerana sebagai pasukan pengaman yang perlu backup pasukan lain bila diserang dan masa yang sama kita sebagai pengaman perlu ada hubungan yang baik dengan golongan militan di Afghan.

  109. Sam.Fisher says

    pyropura

    kepala hotak lu lar.. pendatang especially Pinoy yang ramai dibawa masuk masa pemerintahan Pairan Kitingan dan adik Pairan – Jeffery Kitingan la pengkhianat terbesar.
    Jeffery Kitingan ni pernah plot untuk bawa Sabah keluar dari Malaysia dengan bawa masuk pendatang Kristian dari Pinoy dan terima dana dari Vatican. So apa lu nak cakap?
    So jangan jadi bangsat.. main terjah ikut sedap mulut.
    IC yang diberi pada pemastautin sementara cuma diberi selepas mereka mohon kerakyatan dan fasih berbahasa Malaysia dan tinggal lebih dari 10 tahun.

  110. Sam.Fisher says

    Pada pressure rice cooker tu ada nama Kol Razak.
    Pernah terdengar masa perang Vietnam pun ada anggota bernama Kol Razak terlibat dalam perang kat sana dan belajar taktik peperangan gerilla dari Vietcong dan US. Sejauh mana kebenaran wallahuallam.. tapi nama Razak ni glamor semacam.

  111. john connor says

    x puas, we want more !!!
    tuan tanah tak nak review
    psl utk ke?
    dorang ni hebat jugak,hobi bunuh terrorist

    “bunuh dan terus membunuh”
    skuadron x-ray rgk-21

  112. Raja Kapor says

    Benar!!! kekeke. Nak jadi penulis tak leh malas sebab blog millitari ini bukanya blog millitari cokia-cokia.

  113. Eric says

    bodohnya komen mamat ni…dah ko provok orang,memang lah orang padam…cuba bayangkan kalau ada pihak duk tayang2 kemaluan dia kat adik perempuan ko,ko biar je ke?? cakap pakai otak lah,jangan taksub sangat dengan politik..

  114. maha says

    dulu kau manyamar sebagai orang indo, sekarang menyamar malaysia apa jadi kau ini. aku nasihat kau ini pergi jumpa pakar sakit mental disebab kau dah jadi agen perisikan yang berjaya, otak kau rosak, kau pun tahu identity kau sendiri

  115. Ibu Separuh Masak says

    Assalamualaikum wbt tn hj dan semua yang ada di sini,

    Tak tahu kenapa, hati saya berasa amat besar mengembang membaca post hj shah kali ni sampai susah nak bernafas. Bangga, terharu semua ada.. Mereka yang pergi ke sana tu memang padi-padi yang penuh dengan isi. Saya tumpang bangga mengenali sebahagian mereka walau hanya di alam maya. Kirimkan salam daripada saya untuk mereka tn hj.

    Wassalam.

  116. says

    black ops terbesar msia iaitu bagi2 percuma ic biru kat orang asing pinoy & indon kat sabah
    umngok dah terdesak sangat dah takot kalah PRU-13
    kalu kalah takde lagi wang rakyat yg boleh di rompak kroni umngok
    umngok dulu,kini & selama nya perompak wang rakyat.HAHAHAHAHA

    ups lupa plak habis la wa punya komen kena delete blogger lembik, papagomo macai umngok #1 pung tak padam orang punya komen.HAHAHAHAHA

  117. maha says

    sebenar saya lebih suka konsep russia sniper dia orang bergerak satu unit dan sniper digunakan russia semi auto sesuai gerila dan suka bergegak seorang tapi sekarang rusia tiru konsap british sesuai untuk sebotage dan untuk selamat tebosan masih kekal cara sniper konsep semi auto mereka

  118. says

    memang HEBAT. Bangga dengan kelebihan yang kita ada dan cuba baiki kekurangan supaya lebih baik.
    Lama nk tunggu citer2 yang best.. :-D

  119. Zahari Tuah Jebat says

    Salute to Our armed forces…selalu merendah diri dn dihormati walau bertugas di mana jua..Cargas!!

  120. says

    Saya amat kagum dengan askar komando malaysia..selepas tengok dalam National geographic bagaimana askar2 ni di latih, siap rakam lagi….sebab itu saya tak hairan mereka inilah yang kita harapkan dapat membela negara islam di seluruh dunia…
    Kalau ada sapa2 berminat nak belajar buat website dan facebook tuk jana wang, sila ke website saya, terima kasih

  121. shahpaskal says

    konsep sniper Russia dan US lain….pasal tu senapang sniper depa pun dari segi konsep autonya berbeza.

  122. Jusuh says

    Kalu mcm tu tentera Malaysia kene belajar buat IED mcm yg taliban buat.. boleh la nanti kite pasang byk2 kt negara kite time konflik utk memberi kesan psikologi dan melemahkan mental pasukan musuh yg menerobos ke tanah melayu….

  123. Fifah says

    alamak…melepas lg lah sy ni…klu lah sy x pergi lunch td mesti dh dpt no. first … haha..yelah admin…bukan setakat kene minum air milo ni…terpaksa telan berbotol-botol 100plus lah lepas ni..

  124. ghost says

    Sape snrnya taliban? Ape snrnya yg diperjuangkn mereka di afganistan? Adekah mereka ni snrnya terrorist seperti dicanangkn amerika (israel)? Sy keliru sb byk sgt mazhab smpi xknl kwn dgn lawan..

  125. Raja Kapor says

    Kesian tentera Omputih, keje harapkan Malaysia untuk bantu depa pujuk Taliban serah diri …. Kekekeke … Apapun, salute sama ATM

  126. Commodore says

    Yelah, asyik nama naza je kat lidah dia.
    napa tak letak tebing commodore ke, tebing kunta kinte ke!
    ini tak adil.
    by the way, commodore reef ada tau, kat Spratly. ok la jugak tu.

  127. Kabus Tebal says

    Salam Tuan admin
    Artikel yang menarik & cadangan dari saya dengan izin.
    Sudah sampai masanya ATM membuat kajian tentang keperluan penubuhan satu batilion baru kepakaran khas SNIPER. Melihat dari konflik peperangan terkini termasuk urban warfare, keperluan ini haruslah jangan dilewatkan. Konflik di Syria sepatutnya dijadikan contoh. Semuga menjadi kenyataan sebelum 2015.
    “ENEMY AT THE GATE”

  128. Kunta Kinte says

    Salam….Jeng…jeng…jeng…Tn Hj kawe nok tanya ni..antena 12 inci yg byk (6 antena) atas bumbung pick up Toyota tu tuk apa da…Kat SUV Toyota tak byk plk antena..ada tugas khas ke? Cth sbg alat jammer IED ke…

  129. sidqi says

    salam tuan. takpe ke muka operatif (sniper gunung dgn naim) ditunjukkan tu? bila la agaknya nk berlatih menembak dgn sniper gunung neh..

  130. RudyShahrin says

    Sekali saya mengkagumi pasukan pertahanan negara kita sehingga mendapat penghormatan daripada dunia luar, syabas dari pada saya yang sekian lama menjadi silent reader..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>