TULANG MANUSIA DALAM BINAAN JEPUN

 

1. Berikut merupakan gambar dan bukti bagaimana Jepun memasukkan mayat-mayat askar mereka sebagai bahan binaan.

2. Mengikut kepercayaan orang-orang Jepun, ruh askar-askar ini akan sentiasa berkhidmat sehingga ke akhir zaman untuk menjaga kepentingan empayar dan maharaja mereka.

serpihan tulang manusia dalam batu

3. Sebagai orang Islam, kita dilarang mempercayai bahawa ada kuasa yang lebih besar dari Allah yang akan membantu kita.

4. Ini bagaimanapun tidak bermakna bahawa kita harus menolak kewujudan makhluk-makhluk ghaib sedangkan banyak perkara yang bukan ghaib, kita masih lagi gagal cari dan kenal.

 

5. Saya ingin tegaskan bahawa penggunaan perkataan “hantu” hanyalah sekadar hiburan dan saya yakin kebanyakkan pembaca di sini sudah pun mempunyai asas-asas keagamaan yang cukup dan tidak perlulah saya memberi syarahan terperinci mengenai jin, iblis, syaitan, orang bunian dan sebagainya.

6. Artikel ini dan sebelumnya bertujuan untuk mencambah ilmu di kalangan pembaca.

7. Jika ada pembaca yang tersesat, terpesong atau lari akidahnya ketika membaca artikel-artikel ini, bolehlah emel atau berjumpa dengan saya terus untuk mendapat penerangan yang lebih terperinci.

8. Saya bagaimanapun yakin, kebanyakkan kita sudah pun didewasa dan boleh berbincang dengan cara yang lebih matang.

NOTA PENULIS : SEMUA GAMBAR DI ATAS ADALAH DARI KAJIAN ARKEOLOGI STRUKTUR KOMPLEKS PERTAHANAN JEPUN YANG ADA DI MALAYSIA DAN BUKAN DARI SANDURAN INTERNET.

Comments

  1. Pak Su Kasim says

    Assalamualaikum tn hj.
    Maha suci Allah SWT yang telah mencipta bumi dan segala isinya termasuk manusia Melayu. Di antara manusia Bani Melayu itu, Allah telah berikan rahasia-rahasia dan kelebihan-kelebihan tertentu demi mempersiapkan mereka mempertahankan agamaNya. Kemuliaan bangsa ini kerana mereka beriman, sangat luhur dan pengasih sesama makhluk. Sebab itu, setiap bangsa di dunia boleh mendekati dan duduk dengan mesra tanpa wasangka dengan orang Melayu. Bangsa-bangsa ini sebenarnya sangat hairan dengan dengan sikap kebersamaan orang Melayu . Akhirnya bangsa-bangsa asing ini merasa nyaman dan jika boleh mereka tidak mahu pulang biarpun negara mereka subur dan ramai keturunannya. Inilah salah satu kunci kelebihan bangsa Melayu. Mereka memberi kenyamanan, mudah gelak ketawa dan keindahan budi yang tiada tolok bandingnya. Atas sifat dan kelebihan ini Allah SWT menitipkan banyak hikmat dan rahasia tersembunyi. Oleh yang demikian itu, anda jangan hairan, jangan sekali-kali ragu bahawa bangsa Melayu bila-bila pun boleh berjalan di atas air, ghaib dari pandangan, memukul jarak jauh, mengalahkan sihir dan gangguan iblis, menembak dengan jari, menghancurkan kereta kebal dengan pasir, menerbangkan 10 juta keris mengelilingi dunia 7 kali setiap tahun, melihat masa depan(dengan izinNya) dan banyak lagi. Masya allah!!. inilah hakikat, inilah kenyataan. Percayakah anda, seorang tok alim di Kedah dibangunkan Allah semasa tidur, diterbangkan sekelip mata ke Agfanistan untuk membinasakan puluhan kereta kebal musuh Allah hanya dengan segenggam pasir? Selepas itu beliau berintraksi dengan Mujahiddin sebelum pulang ke Kedah. Tidak lama kemudian, beliau diziarahi oleh Mujahidin tersebut. Para Mujahidin bersalaman dan menggungkapkan, akan sampai suatu saat nanti bangsa Melayu akan mengalahkan semua kekuatan kaum Kuffar sehancur-hancurnya.

    Jelasnya bangsa Melayu ini adalah benteng terakhir ummat manusia.Insya Allah, akan sampai janji Allah akan memberi kemenangan SyariatNya di akhir zaman. Adapun kelebihan-kelebihan tertentu itu adalah amanah Allah SWT. Maka janganlah sewenang-wenangnya rahasia kurniaan Allah SWT itu didedahkan merata-rata. Juga janganlah kita yang jahil ini mendesak-desak mereka mendedahkan rahasia-rahasia tersebut. Maaf, tidak diperbolehkan pada masa yang penuh dengan fitnah ini.

    Oleh yang demikian. Wahai bangsa Melayu, kembalilah kepada Allah dengan mengambil sepenuhnya syariatNya. Jangan bersikap hasad dengki, bongkak, sombong dan derhaka kepada Allah SWT. Hilangkan ketakutan dan dukamu kerana Allah sentiasa berada dekat dengan kita. Sesungguhnya Allah merindui kita, Dia menanti-nanti hendak melihat wajah kita yang berseri-seri kerana kita ikhlas dan selalu memberi senyuman atau santunan kepada makhluk-makhluknya semasa hidup. Allah SWT sangat berbangga mencipta kita dengan sebaik-baik sifat orang-orang beriman. Suatu ketika nanti Dia akan mengistiharkan ke seluruh alam Mahsyar dengan puji-pujian bahawa walaupun bangsa Melayu telah berjauhan selama 1600 tahun dengan RasulAllah SAW tetapi bangsa ini amat memuliakan apa yang dibawa Rasul Allah SWT dan mengasihi para Sahabatnya. Selepas puji-pujian itu Allah SWT akan meredai kita memasuki Jannah. Maka keredaan Allah ADALAH HAKIKAT sebenar yang seharusnya kita cari dan usahakan di dunia ini. Wassalam

  2. unknown says

    tahniah, teruskan usaha anda berkongsi byk benda2 yg menarik dan penuh nilai sejarah.. dlm buku sejarah kt sekolah pn xde detail cmni. tahniah.. suka sangat baca blog ni.

  3. faisal says

  4. says

    tidak mengapalah encik faisal, sy pn x ingin memanjangkan pertengkaran sebegini.tidak perlulah meminta maaf, bg sy ini prkara kecil sja, tidak perlulah diperbesarkn.pertentangan cara dan idea itu prkara biasa.kita smua sma, ada kelebihan n kekurangan masing2, cuma cara kita menterjemahkan sesuatu perkara atau idea itu yg berbeza.itu saja. As-Salam utk semua

  5. joslah says

    wkwkwkwkwkwkw… tetaplah maju indonesia… yang menertawakan indonesia sekarang ini gak sadar bahwa mereka sudah tertinggal dengan indonesia.. wkwkwkw.. buka mata hati kalian !!!!!!!

  6. faisal says

    hihihi apalah cik naza ni…ada kawan saya nak jual jenglot…yang kecik saiz 10 cm harganya rm250.. yang besar 15cm harganya rm 500. kat langkawi. kalu casper tu naza boleh melawat hospital lama kusta sungai buluh. wad lama yang dibuat dari kayu. lama dah tk pi. last saya p sana tahun 1999, ntah ntah dah roboh. pi laa sana.

  7. faisal says

    walaikumsalam tekuk beriuh…
    Terlebih dahulu, syabas dan tahniah atas komen anda dalam blog ini. point saya ringkas. saya amat bersetuju dengan tuan. perlukan BUKTI yang kukuh dalam segala kenyataan. Emosi saya kerana saya mengetahui beberapa perkara yg mungkin tuan tidak tahu ataupun mungkin tuan sudah tahu tentang hal tersebut. Mempertahankan sesuatu yang orang lain anggap perkara yg tak masuk akal. Memang ramai tuduh saya dan admin pembohong. Tapi takpelah… atas rasa tanggungjawab,..saya dengan rendah diri dan mewar warkan dalam komen blog ini bahawa saya memohon maaf secara terbuka (dan boleh dibaca oleh semua orang dalam blog ini) kepada anda atas emosi saya dan hujahan saya. Harap tuan maafkan saya.

  8. says

    Salam Tn Hj Shah ,

    terima kasih kerana menganggap tulisan sy sbgai sesuatu yg ‘tidak menyerang’, kerana sememangnya bukanlah tujuan sy utk menyerang peribadi atau tulisan Tn Hj.Sy cuma agak tidak bersetuju dengan cara bagaimana idea dan pengkisahan berkaitan kewujudan piramid itu didedahkan kerana pada pendapat saya, bukti konkrit adalah amat diperlukan utk menyokong pendedahan sebesar ini.sebenarnya,tujuan sy membuat ulasan berkenaan tulisan tn hj itu adalah utk ‘memancing’ Tn Hj utk mendedahkn bukti yg Tn Hj simpan, sekiranya bukti tersebut benar-benar wujud.namun itu terpulang kepada tn hj, samada utk terus menyimpannya atau mendedahkannya kerana bagi sy selagi bukti konkrit tidak ditunjukkan, selagi itulah kisah ini akan terus menjadi ‘mitos melayu moden’.ditambah lg dgn melatanya ‘saksi-saksi palsu’ di akhir zaman ini, bukti sahih adalah diperlukan utk mengangkat klaim ini menjadi fakta agung…

    sekali lg,sekiranya Tn Hj terasa dgn tulisan sy itu, sy ingin meminta maaf kerana bukanlah niat sy utk mempersendakan tulisan Tn Hj dan blog ini keseluruhannya..

    dan kpd encik faisal pula,salam utk anda jg..

    anda nmpk macam sangat tidak berpuas hati dgn kritikan sy.with all due respect, sy tidak bercakap dengan anda dan artikel yg sy kritik itu jg bukan artikel milik anda.mungkin anda shbt baik Tn Hj dan cuba mempertahankan apa yg ditulis oleh beliau, namun adalah tidak adil utk menjustifikasikan bahawa pendapat dan idea anda atau seseorg itu sbg yg terbaik kerana setiap orang mempunyai pendapat masing-masing yg berbeza.sama ada +ve atau -ve,betul atau tidak pendapat itu bukanlah persoalannya tetapi bagaimana sesuatu pendapat dan idea itu dipersembah dan dibahaskan itulah yg akan mengangkat idea itu samada ianya menjadi FAKTA atau sebaliknya.sy faham mungkin ego anda tercalar kerana kritikan sy, dan terus terang sy katakan bukanlah niat sy untuk mempersendakan anda mahupun Tn Hj.namun cara anda menghentam tulisan sy menunjukkan anda adalah seorang yg ego dan tidak boleh dikritik.

    sy sebenarnya tidak ada masalah jika anda atau sesiapa saja mengkritik sy secara ilmiah, namun pada pndapat sy cara anda mengkritik lebih terarah kepada emosi kerana mungkin ego anda tercalar disebabkan kritikan orang lain.cara anda berkata-kata jg seolah-olah ‘ilmu anda sudah cukup tinggi dan idea anda sudah cukup bagus’.anda juga berfikiran bila ada orang yg mepertikaikan sesuatu pendedahan/idea/isu yg besar itu sebagai mereka yang tidak berfikir ‘diluar kotak’.bagi sy mudah sja sebenarnya.mempertikai dan mengkritik itu tidak bermaksud menidakkan atau memperlekeh sesuatu idea atau isu,sebaliknya ianya cuma satu impresi pendapat daripada org yg mempunyai pandangan berbeza dengan apa yg anda percaya.tidak bersetuju tidak mengapa, tapi biar BERADAB.sy tidak dtg dan memberi komen ke blog tn hj ini dgn perkataan yg kasar atau mencarut, sy dtg dgn adab dan sopan kerana sy org Islam yg tau bagaimana adab utk memasuki tmpt org.tetapi sy tidak melihat itu pada anda.anda dtg ke blog sy dgn tidak memberi salam dan terus menghentam pendapat sy.terus trg sy katakan, sy tidak marah dgn apa yg anda lakukan, sy cuma boleh senyum utk anda.kerana pada sy jika anda seorang yg benar2 berilmu dan sentiasa berfikir ‘diluar kotak’, anda sudah pasti boleh menerima kritikan dan bersedia utk membincangkannya sesuatu idea dan pendapat itu secara ilmiah,bukannya hanya tahu mempertahankan sesuatu pendapat dgn cara menegakkan benang basah dan menyerang idea/pendapat org lain yg mempertikaikan sesuatu idea/pendapat itu.

    memang benar, gambar yg dipaparkan pada tulisan sy itu diambil dari laman facebook dan bukan sesuatu yg sy ambil sendiri.tajuk tulisan itu juga sebenarnya cuma mengambil sempena beberapa ayat yg tertulis pada artikel piramid Tn Hj Shah sendiri, “Dari maklumat yang ada pada saya, negara mempunyai sekurang-kurangnya 3-4 pyramid lain termasuk satu di kawasan hutan Sarawak atau Sabah”, itu sahaja.dan sy juga tidak pergi mengkaji secara fizikal atau arkeologi kerana bukanlah kepakaran sy utk membuat kajian melalui method tersebut.sy hanya membuat kajian melalui bahan bacaan/teori yg berlambak didunia maya dan buku2, dan membuat kesimpulan berdasarkan kepada apa yg sy percaya dan fahami.

    saya jg mengkaji tentang kewujudan piramid dan pelbagai kisah kuno/sejarah/ghaib dan bermacam2 lg di alam nusantara ini, cuma mungkin cara dan method yg kita gunakan berbeza.wlupun sy tgl di Sabah dan anda di Semenanjung,namun sy tahu asal kita 1.Malayu, atau Melayu seperti yg kita sebut skrg.sy jg mengkaji ttg sejauh mana kebenaran bahawasanya malayu/melayu itu asal usul leluhurnya dari perut Siti Keturah, isteri bongsu Nabi Ibrahim A.S.sy juga maklum yg bahawasanya dunia ini telah mencapai tahap ketamadunan dan teknologi yg tinggi sebelum ianya musnah dalam banjir besar bersama kebanyakan umat Nabi Nuh A.S yg enggan beriman kpd ALLAH S.W.T ketika itu,dan sy jg alert ttg kisah ‘peperangan nuklear’ yg pernah wujud berjuta tahun dahulu sebelum ‘zaman manusia’.atas sebab itulah, sy tidak menafikan idea/argument tulisan Tn Hj mengenai kewujudan piramid di bumi Malaysia dan Nusantara ini.Cuma saya mempertikaikan cara ‘pendedahan’ yg hanya bersifat lisan, dan tidak keterlaluan jika sy katakan ianya jg bersifat ‘fiksyen’ dengan kisah teknologi seperti yg terdapat dalam filem tanpa sebarang BUKTI.Jika benar wujudnya teknologi seperti yg diperkatakan itu, satu sahaja permintaan sy,BUKTIKAN dgn sesuatu yg konkrit agar klaim ini dapat diangkat sbg satu FAKTA dan pendedahan yg benar2 besar dan bersejarah utk bangsa kita di Malaysia ini kerana dunia sekarang hanya akan mengangkat sesuatu pendapat /idea itu sbg fakta sekiranya wujudnya bukti konkrit..

    Bukanlah niat sy utk mengatakan yg sy ini org yg berilmu spt anda, krn mungkin anda lebih berilmu dari sy.siapalah sy disisi ALLAH S.W.T utk bersikap takbur dgn ilmu seciput yg dikurniakan kpd sy kerana sy sedar, ALLAH boleh menarik apa saja yg ada pada sy pada bila2 masa shj.cuma sekurangnya sy sedar diri dan tidak berperangai seolah-olah sy lah yg lebih pandai daripada yg lainnya.Wallahualam.

    *utk pengetahuan anda jg, pengomen yg menggunakan nama ‘yahoo+google=’ itu bukanlah sy,kerana sy bukanlah manusia yg suka berkelakuan ‘buang batu sembunyi tangan’ dan takut dgn bayang2 sendiri.dan utk pengetahuan anda jg, sy bukanlah org pertama yg mempertikaikan idea piramid melayu tersebut.salah satunya anda boleh baca di sini http://abatasa2.blogspot.com/2012/10/kejutan-ufo-piramid-dan-balai-rong.html. sekian

    As-Salam

  9. faisal says

    artikel pasal perang zaman empayar abbasiah sy dh siapkan….tengh nk edit ayat ayat yg tk berapa elok. siap nnti tn hj shah akan edit lagi… trima kasih kepada yg menyokong blog MOM ni.

  10. says

    cuba perhatikan…. urat urat pada daun pisang sunggoh sistematik jalurannya (1 cm wavelenght) dan bila pokok pisang di terbalikkan, batang keatas, dan pucuk kebawah,memeng sebijik macam antenna parabola… :)

  11. faisal says

    er…. tuan wira nak tambah hantu lagi ker? nak kasi blog bertambah puaka nyerr? hihihihihi kita usik naza.. hehehehe makan budakkkk….hhehehee…. makan diee…. :D

  12. Wira SE says

    Ni macam cerita orang tua dulu-dulu nak takutkan budak supaya berenti main dan balik ke rumah sebelum magrib. Masa tu nampak orang pegang sabit je dah cuak….mcm2 cerita dpt dgr tentang jambatan, menara yang makan kepala ni. he..he
    Naza,, blog MOM ni memang berhantu, sekali baca terus melekat..kalau 3 hari tak bukak baca rasa libang libu je…x sedap badan dibuatnye ..he..he

  13. OrgOrg says

    Listen listen listen
    tulang pun ade masalah sbb manusia ni rakus kikikiki

    relekslah abg haji… biar masa tentukan, klue piramid ia berkaitan dengan golden ratio, garisan tenaga bumi(ley lines) banjaran titiwangsa, struktur tetrahedon, yeti, hutan, simpan, emas, kristal, sumber air, janakuasa
    mana?mane?mane? biarlah blog abg aji shah cite sikit klau dia sudi…..

    campuran tulang dlm simen adalah bagi menguatkan ikatan atom binaan disamping secara spritual ia menjadi tempat kpd empunya tulang.. dlm binaan ni anda byk jumpa tulang2 saje, so mane tengkorak? tengkorak digunakan sbg asas kpd binaan kubu dan jambatan

    hihihi

  14. naza says

    bro wira… ada dua tiga osa dah di pecah pecahkan . cuma ada dua tiga orang yang perasan. terer bro shah kita ni. sunggoh unsangkarable…. hi hi hi

  15. zack says

    harap tuan boleh buat review pasal kapal selam + air craft carrier jepun terbesar di dunia time ww2 “i-400″….

    dengarnye macam ada misi dalam misi (tujuan kapal selam terbesar di dunia tu dibina dan ada beberapa bijik lak tu..)

    ada kaitan dgn emas juge…tu pasal kut jepon leh survive dan menjadi kuasa ekonomi dunia dgn cepat walaupon di timpa 2 biji bom atom…

  16. Wira SE says

    As salam,
    Sebagai pembaca blog setia MOM, saya suka membaca segala rencana berkaitan ketenteraan dan teknologi. Cuma adakalanya penjelasan yang diluar kotak akal dan tidak disokong oleh bukti saintifik, memerlukan sedikit masa untuk percaya.
    Tetapi untuk sama sekali menolak adalah tidak bijak kerana tidak semua perkara yang tidak masuk akal itu tidak berlaku. Macam cerita Keris boleh terbang, tepuk bumi kaki melekat, sembahyang atas daun pisang…bunyi macam tak masuk akal..tapi ada orang yang boleh buktikan.
    Kepada Tn. Hj. Shah dan Tn. Faisal, saya hormat pada pencari sejarah ini kerana tak semua yang ada dalam buku itu benar dan tak semua cerita orang tua itu dongeng. Teruskan menggeledah khazanah bangsa dan jika tidak melanggar OSA atau mana-mana akta, teruskan bercerita kerana ada pihak yang sudi membaca dan sama-sama berfikir tentangnya. Adios.

  17. skyfun says

    sabar admin tgh tunggu idea tu,..rasanya kes penculikan rakyat malaysia di albania tu boleh Hj shah ulas kut..dari sudut kacamata ketenteraan

  18. tuah says

    shah betul atau tak, bagi aku blog nie untuk relax kan minda aku time malam2 lepas penat keje. apasalah tambah kan ilmu lagi. untuk orang2 yg tak sekolah tu kita tak boleh buat apa2.. biarkan jer dia menyalak2

  19. tuah says

    aku tak paham la budak2 sekarang. pegi belajar tapi otak sempit. kalau time aku dulu elok jer semua org, tak pernah pun merusuh. semua geng2 aku pun keje elok2 jer, takder yg kebulur pun.. hehehe ty faisal

  20. maha says

    aku tengok perancis boleh menang tak ? perang dekat negara mali dengar jet rafale dan tentera darat perancis gerak untuk hadapi al Qaeda bergabung dengan pejuang islam disana

  21. says

    maaf bro faisal. saja nak nyampok…
    slipper jepun tu asal nya getah yg dah di mesin dan dipotong ikut bentuk tapak kaki. pereka nya….ahlil motong :)
    duit jepun ada pokok pisang kerana pokok pisang tu merupakan antenna parabola bagi pihak jepun. :D
    p/s: cuba pikir diluar kotak kasut :P

  22. Faisal says

    jgn pasif sgt.. kadang nk kene ajar gak perbezaan orng yg buat kajian dgn orang yg sembang sajeee… geram tul nk lepaskan hasil kajian saya. (sebagai tembakan kedua, support selepas sniper).

  23. admin says

    Rafale ini mmg dasyat kempennya di Malaysia….ia mahu mengubah persepsi orang ramai. Saya rasa strategi ini sangat bagus berbanding Bae yang sedang pasarkan Tyhpoon yang mengharapkan hub G to G sahaja tanpa memikirkan level grassroot. Di India, Typhoon tewas kerana tidak melantik local rep dari kalangan rakyat India.

  24. admin says

    Terima Kasih Faizal,

    Apa pun kita biarkan dulu semua forum dan blog membicarakan tentang piramid-piramid ini. Maklumat yang saya ada dan yang saya kongsi kepada para pembaca yang sudi menjadi rakan saya, harap di simpan baik-baik sehingga tiba satu masa yang sesuai.

    Secara peribadi, blog tersebut tidaklah menyerang saya…ia turut mengajak pembaca berfikir tentang piramid tersebut. Saya bukan tidak mahu menyambung tulisan pasal piramid tetapi ia menyentuh hal-hal kerahsiaan negara, dah buka sekali cukuplah….tembak dan kena tepat pada sasaran macam sniper, baru bergegar minda orang dari menembak berkali-kali macam mesin gan tapi peluru entah ke mana.

    Masa akan membuktikan saya bercakap benar atau bohong.

    Kalau nak bohong pun, saya tidak ada sebab. Kalau nak kejar ranking atau populariti, sebelum saya keluar cerita piramid pun, blog saya sudah ramai yang baca (bukan niat untuk riak tetapi Alhamdulillah, inilah rezeki dari Allah).

  25. faisal says

    yahoo+google..
    sy dah baca dan komen… page dia hanya nk belasah blog ni jer.. bukan nak bincangkan tentang teori teori…tp nk memperlekehkan akal sendiri dan akal orang lain agar menimbulkan was was terhadap piramid, pembaca blog ni dan menimbulkan kesangsian pada blog ni. blog tersebut hanyalah seperti mempertikai.. walau hakikatnya pembaca blog tidak nampak dgn mata kepala sendiri tentang piramid.
    jika benar piramid itu wujud di sabah.. knp penulis itu sendiri tidak pergi dan mencari pintu masuknya.. hanya mengambil tulisan dari FB orang lain dan masukkan pic itu dlm blognya? lepas tu pertikai kewujudannya dan inginkan fkta dari tn. hj shah!
    Kenapa diri sendiri tidak ambil inisiatif siasat piramid itu dan dedahkan hasil kajiannya.
    ada sebab blog ni tk mahu dedahkan awal. tp kalu ada forumer yang haibat haibat ilmunya.. pergilaa buat esearch sendiri dan jgn hentam orang lain punya blog. sy juga mengkaji piramid ni.. sy boleh bagi beberapa teori sains yg boleh dibuktikan dgn hukum fizik.
    setakat nak amik gambar dn hentam blog orang lain, baik tk payah laa. pergi kaji dan cari ko punya follower. follower dalam ni semua dh fhm corak penulisan dan kajian blog MOM ni.
    Ni lah payahnya orang kita… tak mahu berfikir di luar kotak pemikiran. asal pelik jer.. di tuduh mengarut / tahyul / unsur politik / tak masuk akal dan lain lain… apa salah blog ni? kalu kluarkan isu piramid? ko makan nasi , aku pon makan nasi.. apa salahnya kita sama sama makan? jgn plak ko kutuk nasi yg aku makan, aku beli dgn duit sendiri, ko plak beli ngn duit orang lain apa hal?
    kalu boleh tn hj shah masuk komen selepas sy masukkan ni.
    dan kalu boleh masukkan pic piramid yg sy ambil hantar pada tuan haji hari tu..itu salah satu piramid di utara semenanjung yang telah saya pergi. bukan apa…
    saja nak bagitau bahawa saya ni mengkaji, bukan amik pic blog orang lain dn perlekeh blog orang lain. TQ.

  26. aku suka baca jer says

    Masalah cai PR nie dia main ulang jer apa y dia dongar… Nak kaji skit xnak…nampak sgt bodo…

  27. faisal says

    dah la tu…. aku dh baper kali nasihat ko… aku cakap lembut dah ni… udah laa .. kalu nak maki pon,, buat laa blog sendiri. bwk geng ko masuk dlm blog ko tu… aku malas laaa nak maki balik. tk mau gaduh gaduh ngn ko ni..

  28. azre says

    bangsa jepun mmg percaya kpd semangat dan alam2 ghaib ni bercantum pulak dgn alam nusantara lg bertambah bercambah tertusuk menusuk kemistikannya. saya x brp reti nak ulas tp mungkin bbrp info, er bukan info tp more to supported material perihal kepercayaan bangsa jepun kpd semangat atau alam2 ghaib dari pelbagai sumber yg saya rasa boleh lah dibuat foot note atau sokongan teori tersebut. contohnya :-

    1. anime dari hayao miyazaki yg mungkin ramai tak pernah tengok, eg. spirited away, howl’s moving castle, princess mononoke dan ponyo.
    2. buku world war z karya max brooks, bab kyoto, japan, ms 148, citer pasal karakter sensei tomonaga ijiro.
    3. agama shinto itu sendiri.

    terima kasih arigatooooooh

  29. metalkeras says

    Strategi pahlawan islam dulu pun hebat…cuba tgk perang Yarmuk,mcm mana strategi tentera islam yg dipimpin khalid Al-walid dan Abu Ubaidah mengalahkan tentera ROM yang berkali ganda banyaknya dari tentera islam.. mereka bijak menggunakan keadaan muka bumi dan segala sumber yang ada disamping bantuan ALLAH…saya berharap ATM akan mencontohi strategi pejuang islam dahulu dalam berperang serta mempertahankan negara

  30. faisal says

    wah.. nama pun seekerz… ‘berilmu’ tuan nih…
    kt mana lokasi tu? leh gak buat xpdc.. hihihihi
    mai ramai tk laa takut sangt.
    kalu kita datang secara ‘keras’ , maka keras laa jadinya.
    igt dialog ni dlm hantu kak limah… “kalu kito igt ko dio.. dio igt ko kito” heheheh

  31. faisal says

    Kehadapan tuan Mas, Metalkeras, dan Tuah…
    Trima kasih kerana menyokong blog MOM.
    Saya akan berada di PULAPOL K.L mungkin dalam bulan april ni. (tarikh blom dapat). In Sya Allah saya akan hubungi tuan tuan melalui blog ni. Dan In Sya Allah Tn Hj. Shah akan ada bersama sebab kami ada nk bincang maklumat terkini. Hal tu nak bercerita tentang putri saadong, putri gunung ledang, kisah imam mahdi ke, memang kene sembang kt kedai kopi… sebab hal tu kalu cerita dalam blog ni tak sesuai. Ini blog Military.. bukan mistik.
    Mungkin kita boleh berkongsi idea idea dan pengalaman tuan tuan.
    Saya amat suka brainstorming (percambahan fikiran) di kalangan pembaca yang ingin menambahkan ilmu. Bab politik , mintak maaf sy tak layan. Politik adalah fahaman individu. tk perlu tegakkan benang yang basah.
    In Sya allah, tuan tuan akan fhm puzzle yang ada dalam blog ni.

  32. faisal says

    Walaikumsalam Tuan Ace….
    Satu persoalan yang amat menarik. Saya suka soalan berbentuk ilmiah seperti ini. Dari segi pertanyaan soalan ini pun saya dapat agak tuan ace adalah seorang pengkaji atau pemikir atau ‘berilmu’ tinggi.
    Saya sebenarnya agak kesal kerana gagal menanyakan soalan itu pada arwah datuk saya dulu dan tidak terlintas di fikiran saya semasa menemuramah beberapa veteren perang. Sewaktu brainstorming dengan beberapa rakan di UKM 5 tahun yang lalu pun saya tidak terlintas menanyakan hal tersebut.
    In sya Allah.. saya akan cuba mencari jawapan persoalan diatas secara fakta.
    Tapi apa yang saya dapat dari seorang staff saya yang minat kumpul duit lama ni, (BUKAN FAKTA TAPI PENCERITAAN MULUT) pokok pisang dan kelapa di matawang lama malaya itu ada 2 sebab..
    1) pokok pisang dan kelapa itu merupakan tanaman yang paling banyak di jumpai di smenanjung pada ketika itu dan menjadi seperti ikon malaya ketika itu.
    2) pokok pisang dan kelapa juga merupakan pohon yang serbaguna. amat banyak kegunaan dan kelebihan pada pohon ini. ia menjadi nadi kehidupan orang melayu pada zaman itu. Maka oleh kerana bernilainya komoditi tersebut, maka matawang itu dicetak pohon tersebut dan mengammbarkan bahawa matawang itu penting sepertimana pentingnya komoditi pohon tersebut.
    3) selipar jepun… yang ini pun BUKAN FAKTA SAHIH,, hanya penceritaan. Selipar jepun ini asalnya dijual oleh orang orang jepun sebelum mereka attack malaya. mereka berniaga berdagang dan sebagainya. salah satu yang dijual ialah selipar. menjual selipar hanyalah helah untuk mereka merisik malaya pada waktu itu kerana selipar digunapakai oleh semua penduduk, dan membolehkan mereka berinteraksi dengan lebih jauh terhadap komuniti malaya pada waktu itu.

    UNTUK FAKTA YANG SEBENARNYA… SAYA AKAN CUBA KAJI LAGI. TRIMA KASIH TUAN ACE.

  33. faisal says

    salam tuan kirigaya…
    sebenarnya nak jugak sy bincang pasal sun Tzu ni.. tp taktikal dia banyak nak dihuraikan. semua menarik dan diterima akal.
    nnti kita sama sama huraikan satu persatu. bg masa sikit.. boleh?

  34. ace says

    >shahpaskal / faisal

    salam.

    pakcik nak tanya yang arif. terlanjur membincangkan, apa kaitan selipar jepun dengan pendudukan jepun di tanah melayu? ada kaitan atau tidak? jika tidak, mengapa begitu sinonimnya perkaitan kata dengan makna menggambarkan selipar murah itu.

    2. kenapa pokok pisang dan kelapa dipilih sebagai lambang nilai pada wang kertas jepun diedarkan di tanah melayu?

  35. Kirigaya Kazuto says

    Bagus juga,

    Bila bincang tentang strategi perang selalu keluar nama Sun Tzu.
    Bagus juga klau dpt baca huraian strategi peperangan zaman islam; kenapa digali parit dalam satu perang, kenapa serangan dari bukit dalam peperangan lain.

    Mungkin perlukan sedikit gambarajah peta utk membantu.

  36. a seekerz says

    ado satu tempat ini, ada pakcik saya kata ada terowong bekas peninggalan jepun dan pintu terowong itu muat untuk lori masuk/keluar… tapi kini pintu tu dah dilitupi oleh akar2 pokok dan rerumput… kat luar drp pintu terowong itu ada bunker dan ada juga tempat2 yg mungkin diletakkan senjata dan ada juga lori yg ada kesan terbakar disitu…

    ceritanya sebelum zaman jepun kawasan itu didiami oleh beberapa keluarga cina yg buat kayu arang dan mendulang?… akhir tahun 70an pak cik itu ada sampai kekawasan itu tapi hanya berani sampai 3 anak tanga menuruni terowong itu tapi gelap, berbau dan banyak kelawar… nak masuk dalam, takut ada ular katanya…

    kini tempat itu terbiar saja dlm hutan / semaksamun… tahun 80an ada beberapa jepun yg ke kawasan berdekatan tempat tersebut dan mengambil gambar ke arah kawasan ini… jika en faisal / tn haji / ada ahli treasurehunt/ my detector nak cari peningggalan lama jepun tapi berani dan berkepakaran… bolehlah contact saya… manalah tahu ada penemuan seperti yg kat kelantan baru-baru ini… cuma kata pakcik itu tempat ini pun agak ‘keras’… tq

  37. faisal says

    sbnarnya, sy nak buka minda pembaca mengenai smngt juang pahlawan islam yang boleh kita contohi.. rasanya tk lari dari blog ketenteraan ni.. kalu lari topik,, bagitau awal awal..

  38. apai says

    salam tuan tanah, dan salam juga debu capal. sekurang2 nya debu capal dah bagi formula untuk proses pengasingan umat melayu sejati dengan melayumelayu yang dot…dot…dot…tu…pepatah orang tua2 dah kata bahawa musuh dalam selimut menggunting dalam lipatan . belajar dari sejarah….kerana pengkhianatan khawaridj2 melayu ini lah yg akan bermusuh2an sesama umat melayu . Allah dan Rasul lah pergantungan diri kami dalam menghadapi mereka ini.. selepas itu baru lah melayu sejati itu mampu menempuh ujian besar di masa depan….demi agama bangsa dan negara yang di cintai ini….

  39. sos says

    Anda tidak perlukan apa-apa kelayakan hanya dengan kalimah لا إله إلا الله محمد رسول الله

  40. metalkeras says

    gua sokong bro…citerkan lagi pasal kehebatan abu ubaidah,khalid al-walid,pastu citer lagi psl kehebatan tariq bin ziyad,sultan muhamad al-fateh, salahudin al-ayubi..pastu citer kan lagi psl pahlawan2 melayu dulu2,pastu citer lagi psl parajurit2 askar melayu,hehe terlebih sudah

  41. Anak Sabah says

    Bro StarWar,

    thanks for the sharing of the story…first time saya dengar cerita ni, bro… tapi time tu, memang ada satu reliable sources kata, mereka punggah2 barang (sub kon), tiba satu kotak jatuh dan pecah, keluar tengkorak, bro… huhu…

  42. maha says

    ini salah satu manusia iQ rendah yang suka lemah bangasa melayu, apa pkr bagi cuba kamu bagi tahu. yang aku tahu air tak ada, itu pkr bagi

  43. Debu Capal says

    Slm tn hj shah,
    maaf,diluar tajuk.

    ‘Syaikh ‘Abdullah Fahim’

    Mufti Pulau Pinang dan wali Allah yang bertanggungjawab menentukan tarikh kemerdekaan negara dah berpesan tentang kwaridj/khawarij yang bakal muncul di akhir zaman(di tanah melayu khususnya)….

    Sekarang sudah ada timbul dan zahir di Tanah Melayu mazhab Khawarij yakni mazhab yang keluar dari mazhab 4 mazhab Ahlis Sunnah wal Jama`ah. Maksud mereka itu hendak mengelirukan faham awam yang sebati dan hendak merobohkan pakatan bangsa Melayu yang jati. Dan menyalahkan kebanyakan bangsa Melayu.

    Hukum-hukum mereka itu diambil daripada kitab ‘Hadyur-Rasul’ yang mukhtasar daripada kitab ‘Hadyul-’Ibad’ dikarang akan dia oleh “Ibnul Qayyim al-Khariji”, maka Ibnul Qayyim dan segala kitabnya ditolak oleh ulama Ahlis Sunnah wal Jama`ah.

    Tuan – tuan bangsa Melayu jangan tertipu daya hasutan mereka itu dikeluar hukum – hukum yang tiada terpakai dalam Mazhab Syafie, dan fatwa mereka itu akan masalah yang buruk – buruk, sudah terdengar kepada awam, harapan bangsa Melayu jangan berpecah belah sesama bangsa sendiri.

    Siapa yang datang kepada kamu dan menyuruh kamu semua supaya taat kepada seorang lelaki tertentu tujuannya untuk memecahkan persatuan kamu dan menghancurkan kesatuan kamu maka “bunuhlah akan dia”……

  44. ad lah.. says

    napa tak berfikir rakyat ??????? sungguh pertanyaan bodoh dari sang malon…
    justru dengan indonesia sukses membina industri pertahanan akan memunculkan lapangan kerja baru bagi rakyat…
    menaikkan taraf kehidupan teknologi dan ekonomi indonesia.. dan ini adalah solusi yang bagus buat teknologi dan ekonomi indonesia kedepannya…
    kenapa kebanyakan malon2 merendahkan segala upaya indonesia untuk maju… kenapa mereka tidak mengintrospeksi negeri mereka sendiri..

  45. ad lah.. says

    doakan ya saudaraku serumpun.. semoga indonesia sukses meluncurkan roket 900 km.. aminn..
    klo indonesia sukses, malaysia kan nanti ikut senang juga :D karena kita serumpunn… :D

  46. naruto says

    oooo . . . itu macam ka encik faisal, wokey wokey, wa sulah paham ;)

    haiya, bila pegi minum ? talak ajak pun ? ajak la , kawan-kawan maa . . . .

  47. pang5kundur says

    tuan penghulu.. sedikit pembetulan ek.. (izinkan).. Langkasuka ada 2 meriam, Lela Seri Negeri dan Lela Seri Pattani.. meriam terbesar Melaka betul telah dilarikan oleh Portugis bersama ratusan merliam/lela/istinggar..

  48. faisal says

    walaikumsalam tuan kowloon…
    trima kasih menyokong blog MOM tn hj shah ni… sy hadir untuk cantumkan puzzle… setiap artikel dalam ni dari awal hingga terkini disusun cantik sebegitu rupa tapi diputuskan rantaian cerita. agar nampak lain. ttp setiap kelainan itu jika gagal di cantum puzzlenya akan lahirlah ramai komentator yang lancang dan tk berilmu. tp itu hak mereka. mereka berhak bersuara. Sebelum ni sy pon tk tau, tp selepas pertemuan sy dgn tn hj, dia tunjuk pada saya ‘cara’ cantumkan puzzle artikel ni. contohnya… tn hj bercerita tentang satu pohon yang ada batang dan duri.. tp dia tak cerita pokok apa.. daun apa.. warna bunganya apa… Ia menjadi bualan para forumer sehingga pokok itu dikaitkan dgn politik laa… dikaitkan dgn pokok negara jiran la… dikaitkan dgn hantu jepun atas pokok tu laa… pas tu kluar plak katanya pokok tu idup atas piramid laa… pas tu ada pula dikaitkan dgn kapal perang yag akan belabuh dan ikat pada pokok tu la… kluar plak lagi bawah pokok tu tertanam emas laaa…
    Dan lagi.. sy menjelma bawak citer jepun pun serang kita dan nk pokok ni.. pastu jepun buat umh,, dia bakar semua orang yg jaga pokok ni dan buat binaan laa… pastu diorang balas dendam, jadi hantu plak betenggek atas pokok tu laa
    hm……… payah gak puzzle ni nk cantum kan? ya saya hadir sebagai men’detail’kan lagi sedikit sebanyak puzzle… pokok spesis apa,, kaler apa…. buahnya cmna….boleh makan ke tak… untuk apa?
    Untuk forumer berfikir bahawa sebenarnya kita ini warganegara yg amat bertuah, aman, makmur kayaraya…dan terhormat serta terbilang….
    seperti kata tuan kowloon… tmbah rencah dan perisa… setelah buah tu masak dn boleh dimakan. untuk semua rakyat malaysia. Jgn lupa kepada penanam pokok tersebut… TN. HJ. SHAH PASKAL.
    TQ EN. KOWLOON.

  49. faisal says

    salam penghulu…. sy terima pendapat penghulu. trima kasih. sy sokong dan akan mulakan kajian tu selepas chinese new year. sy cuba. tp apa apa hal bergantung kepada tn hj shah. dia empunya blog. sy hnya penulis tamu.
    dia baru call sy tadi untuk satu tugasan khas yang agak mencabar. kategori patriotisme…
    trima kasih penghulu.

  50. says

    nak bina puspahanas RM100juta , lesap x berkesan ahjib gor bagi kroni umngok dier raja ropiah
    kena telus kalu nak majukan pertahanan ni syok masuk poket sendirik wang habih bijan suap rakyat nak PRU13 ni BR1M, KR1M, SP1M [ spender 1 malaysia ] ko ader ? HAHAHAHAHA

    mesti wa punya komen kena padam almaklum le blogger militer konon mentaliti lembik x tahan kritik sket je
    macai umngok no 1 papagomo tak delete komen. HAHAHAHAHA

  51. shahpaskal says

    tak semua rider kecuali mungkin yang ada kaitan dengan simpanan mas. Untuk tambahan fakta, Jepun tak buat bangunan kat Malaya, cuba kita cari bangunan binaan Jepun, mana ada? Kalau depa buat pun, dalam bentuk kompleks pertahanan atau bunker yang tersorok….dan org awam tak jumpa macam kat Palekbang barubaru ini

  52. shahpaskal says

    Setakat ini, yang saya tahu dari kawan2 yang berpengalaman…depa diperdayakan dengan lagu Doremon.

  53. shahpaskal says

    Perkembangan perolehan pertahanan setakat ini tidak ada apa yang menariklah, senyap je…tunggulah LIMA

  54. shahpaskal says

    Kadang-kadang lupa, kadang-kadang nak tulis tapi fakta x de (tak akan nak reka2 pulak), kadang-kadang dah tulis tapi lupa nak bg tahu itu lah artikel yang dimaksudkan, komen tidak dipadamkan kecuali kalau ada perkataan mencarut, mungkin komen dikeluarkan tetapi lambat dan kdg kdg komen sangkut disebabkan berlaku serangan hackers dan juga disebabkan sistem sekuriti blog yang tiba-tiba menjadi ketat. Saya berharap dengan keterangan saya ni, kawan-kawan dapatlah menerima kelemahan saya sebagai manusia biasa yang tidak dapat lari dari membuat silap dan melakukan kecuaian,.

  55. Penghulu says

    Ketenteraan Islam banyak dah di kaji & dibukukan. Malahan di filemkan, yang lebih menarik rasanya strategy ketenteraan zaman Ganyang Malaysia pun okay. Masih ramai lagi samar2

    p/s : tapi lagi bagus kalau dapat diceritakan perang dulu2 ke Chola vs Raja Kataha, Melaka vs Siam / Portugis etc

  56. Penghulu says

    wah,

    menarik tu. bahkan saya dimaklumkan meriam silam Melayu yang terbesar di dunia pada zamannya ada 2, 1 di Langkasuka (Pattani) yg kini di pamerkan di Bangkok & satu lagi di Melaka yg di bawa lari Portugal ke Goa, India.

  57. anak johor says

    jangan harap nak keluar citer ni, paling tidak pon komen aku ni akan dipadamkan oleh shah bila dia rasa tergugat kalau kengkawan lain juga tuntut janji.

    same seperti komen2 aku yg lain tu..dipadamkan bila pemilik rasa terancam kerana tak dapat tunaikan janji2nya sendiri.

  58. 1234 says

    si kapir kristian pyropura nih …dok sebuk menyalak blog orang….buat la blog sendiri…lepas tu menyalak ler…

  59. Kowloon says

    Salam Encik Faisal

    Saya sebenar bukan suka sangat fasal peralatan militari tetapi saya suka baca apa yang Tuan haji kita ni tulis. kononnya nak cari apa yang tersembunyi di sebalik apa yang Tuan Haji tu katakan. Kemunculan Encik Faisal di sini amat saya alu-alukan. Tulislah apa yang patut dan yang tak patut dan jangan takut akan komen songsang. tambah rencah dan perasa

  60. naza says

    prince… cuba bayangkan apa ayam ckp pasal manusia bila bergosip sesama geng ayam yang lain…. dia mungkin ckp… `isy…… tergamak nya manusia buat kat kita sampai gitu sekali….dah la di potong potong.. pastu di celop tepong lak tu….` :)

  61. naza says

    bro raiden… asalnya itu la rancangan designer jepun tu. tapi tak sangka lak boleh jadi benda lain… :)

  62. naza says

    jangan la babitkan saya bro faisal… saya ni takut antu hi hi hi. kalau kajian alat perang bole la cikit cikit :)

  63. faisal says

    aa? nk jepun gak.. (hmmm memang dasar pandang ke timur) … apa apa hal nnti sy bincang dgn tn hj shah… al maklum sajalah… dia tuan tanah…

  64. suddenattack_kids says

    pasal nk beli awac tu smua tahu huhu. tapi jenis apa? confirm ke? 2nd hand? berapa buah? (wah banyaknya question)

  65. faisal says

    Dengan izin tn hj shah…nak tak sy buat ringkasan kajian tentang dunia ketenteraan islam zaman khulafa ar rasyidin? ada sapa sapa sokong? asyik jepun je.. kita p arab plak…

  66. faisal says

    walaupun dh ada orang kaji.. profesor kaji.. dan lain lain lagi.. adakah kta dpt membacanya? dapat pinjam baca? atau dapat bersua dgn pengkaji ini? tentu payah kan nk dptkan kajian ni.. sy banyak bergaul dengan orng tua tua (elders).. mereka yg dok cirite mcm mcm… heran plak.. ramai nk bercerita kt saya walau sy bkn penulis. sy amik inisiatif .. amik citer ni, kaji , interview elders dan buat kesimpulan lebih ringkas dari prof prof yg tau kaji tp tk mau bentang pada rakyat… harap carlos / naza / comodore / nase / anak watan / dan lain lain yg sy tk tersebut bersama sama saya mengkaji dan kongsikan kajian bersama tn hj shah kite…. tq…

  67. admin says

    20 tahun lepas semasa saya bercerita pada kawan-kawan tentang kecanggihan askar2 Melayu pada zaman dahulu, ramai orang ketawakan saya dan menuduh saya terlalu banyak berfantasi. Zaman itu, internet baru diperkenalkan, Hari ini semakin ramai yang menyedari tentang kehebatan orang Melayu pada zaman dahulu. Sekarang ini saya sedang mencari sepucuk meriam ajaib yang sangat besar dan terletak mungkin di Pulau Penyengat atau Riau atau Bentan. Meriam ini kalau tidak salah milik Raja Haji atau Sultan Hasanuddin. Saya tidak berapa ingat sejarah meriam ini dan pemiliknya tetapi mengikut lagenda, meriam ini memuntahkan peluru api bertalu talu tanpa sebarang kaedah “Reload”, ia akhirnya rosak apabila seorang pengkhianat menyapu minyak babi pada muncung meriam.

    Bagi saya biarlah kegemilangan sejarah Melayu yang silam ini dibongkar oleh blog-blog lain, dah banyak blog yang hebat dan mengatasi pengetahuan saya dalam menyelongkar kegemilangan mesin perang Melayu zaman dahulu.

  68. Penghulu says

    Assalamualaikum Hj Shah,

    Saya ni dah bertahun2 silent reader blog tuan. cuma ni baru terasa nak comment.

    Memandangkan tuan menyentuh sikit bab-bab sejarah ni. saya harap di masa2 hadapan lebih banyak artikel sejarah ketenteraan Malaysia, Malaya, Tanah Melayu, Negeri2 Melayu hingga ke zaman pra-sejarah di kongsi di sini.

    sejarah ketenteraan Melayu amat sedikit yang diketahui. Hinggakan di peringkat rakyat biasa masih ramai, bahkan majoriti orang Malaysia & Melayu sendiri merasakan Melaka itu kalah kerana hanya tau bersilat, berlembing & berkeris sahaja. walhal realitinya amat berbeza.

    p/s : andai di izinkan. buat pembaca lain sekadar perkenalan dengan Sejarah Ketenteraan silam Melayu, mungkin boleh dirujuk di sini. http://lokalgenius.blogspot.com/search/label/ILMU PERANG MELAYU dan artikel2 berkaitan di blog beliau (saya bukan pemilik blog di atas)

  69. tuah says

    bro kalau kau ada bukti apa kata kau yg pergi report… takpun taruh bukti2 kau dalam mana2 blog.. ini asyik dengar cakap kat kedai kopi lepas tu heboh satu dunia…

  70. tuah says

    bodo blog nie nak rilek kan otak skit lepas kerja.. ko nie mesti budak2 tak habis belajar lagi… menyemak jer..

  71. adam says

    TAHNIAH PYROPURA! KO LA SALAH SEORANG PENYUMBANG KEPADA KENAPA ORANG RAMAI PANDANG JELEK DAN HINA KEPADA PR DAN TOK2 GURU KO. SEMUA BENDA NK DI POLITIKKAN BODOH! KO DA CERMIN DIRI KE SAMPAI KUTUK ORANG FELDA DAN MELAYU PPRT?

  72. maha says

    mengikut perkaji2 pertahaan seluruh, dunia, pertahaan darat ke udara pada masa hadapan akan dilengkapi senjata lesar,missile dan meriam pertahanan darat ketiga-tiga saling melengkapi dan atasi kelemahan masing2.. malaysia harus kajian R&D laser untuk pertahaan pada masa hadapan

  73. riSik says

    seramnyerr.. ntah2 nippon paint ngan selipar jepun pun ade disepuh ngan tulang orang mati…mesti seram mndngar bunyi selipar jepun berjalan dalam bilik air yg dicat dngan nippon paint..tn haji..nak cerita piramid melayu plak…plzzzz..takpun citer cougar yg terbaru ni pun boleh laa…

  74. maha says

    ada kita kajian laser di malaysia ini,, baru ini aku dapat tahu Rheimetall ada buat laser untuk kegunanan kapal betul ini ini ling nya

  75. says

    Menarik….saya suka cerita2 ghaib ni ….Tuan Hj dng En Faisal tak ada ke kesah Puteri Saadon…Puteri Gunung Ledang…misteri Gua Kota Kelangi ke ..kesah Imam Mahadi ..yang semua umat manusia cari di akhir zaman tak pun boleh bagi tau blog mana ada cerita ni …ya la ni kan blog military…..sapa tau boleh kongsi…

  76. maha says

    didalam upum rusuah kalau ada bukti pergi SPRM jangan bising dekat sini bikin malu,,, bro kroni ada pada kerajaan mahu pembangkang itu system domokasi dan cara mereka dapat wang parti ,, serupa jika lihat amerika ada dua golongan kroni freemason dan satu golongan kroni persahabatan amerika yahudi… serupa di malaysia persatuan peniaga dan ngo,, itu kroni ada malaysia kalau bicang politik aku buat malu kau

  77. Wira Watan says

    Yup, betul tu. Ni lah jenis-jenis mereka yg suka tengok bangsa sendiri kembali ke zaman sebelum merdeka. Kenapalah masih tak faham-faham lagi siapa mereka-mereka yg duduk dalam DAP tu. Abang kepada DAP – PAP. Tu pun diaorg ni benak sangat nak faham ke??? Entahlah…

  78. suddenattack_kids says

    out of topic.

    nak tanya sikit , xde new ke pasal military kita. huhu . btw, ada satu artikel yg pnya lama dah ( psl spg – K9 n caesar ) apa cerita eh?

    mrca ada apa2 new?

  79. Ghost says

    Agak2 kita camo jd maharaja jepun/co nippon/ askar jepun agak2 “penjaga” ni bleh terpedaya x? Mana tau diorng ni cukup bodoh utk kita smuggle emas yamashita tu :p

  80. StarWar says

    Bro perkara itu memang betul sebap ada orang kg saya yang pernah jadi PENGAIT, salah satu binaan yang kena letak kepala ada di Tenom, ada satu empangan sana yang kena letak, tiap kali banjir tu sungai mesti orang kg akan dengar tu suara, suara orang meminta “kawan” di sebelah bersedia menghadapi tu banjir

  81. sedut senut says

    haizzz,indon cipta lagi uav sampai 1 skuadron,bina technology …napa tak fikir rakyat?uav tu kena makan ke?…..eeeeeeeee diorang beli juge barquentine tall ship..cantiknyeee

  82. pang5kundur says

    megat kembara said “Banyak org kita tak tau rahsia2 dlm negara. Mereka anggap itu dogengan cerita rakyat. tapi bila dikaji dengan fakta ia ade kaitan”..

    Prince noob said ” erkkk, tak boleh bayang la camana diorang sanggup masukkan tulang manusia dalam binaan”

    komen saya : betul kata tuan megat kita.. saya pernah diberitahu bahawa kota A Famosa itu didirikan juga dengan tulang temulang orang melaka yang tidak mahu keluar dari Islam (mereka dibunuh dan dibakar) selain dari batu bata rumah2 mereka dan batu karang di laut.. pihak yang membuat kajian ke atas binaan tersebut juga turut menemui tulang tulang manusia seperti pada artikel di atas.. mungkin ada benarnya kata Raidenovich “human bones is 4 times stronger than concrete”.. perihal ini bolehlah dibuat kajian lanjut..
    saya sekadar menjawab prince noob, bahawa hal ini bukanlah satu perkara yang baharu.. bahkan great wall of china juga mengandungi tulang belulang manusia (rujuk National Geographic documentary ttg Great Wall dan pengkisahan oleh guide di Great Wall).

  83. Anak Sabah says

    Salam,

    Maaf mencelah… Istilah ni masak saya kecil dulu, sangat2 popular… Mcm ada khabar angin masa tu d mana semua orang tak berani jalan sorang2 d Sabah sebab ada PENGAIT (pengait kepala)… Ini kerana kebanyakan kepala @ tengkorak yang d gunakan untuk membina jambatan yang tahan lama pada masa itu… Ni sekitar tahun 1989 (umur saya sekitar 5 tahun)… Dengar cerita, ramai orang hilang masa tu tapi polis macam buat dek je??? hm… just to share… Tak leh sahkan pun kesahihan cerita ni…

  84. megat.kembara says

    Banyak org kita tak tau rahsia2 dlm negara. Mereka anggap itu dogengan cerita rakyat. tapi bila dikaji dengan fakta ia ade kaitan…

  85. pang5kundur says

    ala.. budak dah kena brainwashed dek biaDAP dan sekutunya.. lepas tu melalak gitau orang lain (penyokong kerajaan) yang kena brainwash.. kutuklah orang2 miskin melayu di PPRT.. kutuklah pakcik makcik Felda tu… kutuklah lagi.. biar semua pembaca dapat melihat betapa orang miskin dan melayu tidak mendapat tempat di hati pemimpin engkau.. satu Malaysia dijaja konon simpati dengan orang2 miskin.. tapi realitinya..?
    kutuk dan perlekehkanlah lagi spt Rafizi di dalam debat dengan KJ, mempelekehkan budak2 yang belajar di rumah2 kedai (Kolej Komuniti) yang majoritinya melayu.. kutuklah bangsa engkau sendiri.. dan gelaklah… dan bila nanti bangsa engkau ini merempat di tanahair sendiri.. teruskanlah dengan ketawa engkau itu.. ketawa sebagai seorang perempat..

  86. bon says

    saya sokong pandangan saudara.. asyik dok mengutuk saja.. diri sendiri pon xtau apa sumbangan pada bangsa dan negara..

  87. says

    shah…nak tanye ko sket, boleh ?……….ko takde minat muat kes puspahanas [ pusat pengajian pertahanan nasional ] bernilai RM100 juta yg mindef kata tak ada…..ngko ada berani ker ?
    ni bijan bagi kroni die 100 juta kata nak bina pertahanan negara tau songlap je masuk poket sendirik, ni la perompak wang rakyat, songlap kehulu songlap kehilir, bumi dipijak milikorang lain konon
    takpe-takpe busuk-busuk pun orang kita gak…..HAHAHAHAHA

  88. anak johor says

    maaf….luar tajuk..

    shah,harap ada lanjutan artikelAt 2009.05.07 02:03, shahpaskal said:

    Terima Kasih…
    Mencabar minda bila tengok pelbagai respons dari kalangan pembaca, tapi saya ambil secara positif, kalau saya nak berhujah sudah tentu akan berpanjangan.
    Ini baru sikit yang saya ceritakan, rahsia yang tidak menjadi rahsia sebenarnya.
    Rahsia yang disebarkan dari mulut ke mulut. Pasal tu pada entry saya, saya ada kata-”Mungkin kita masih belum bersedia untuk dikupas isu-isu yang lebih panas”, lebih kurang begitu.
    Saya mewujudkan persoalan…bukan satu pendedahan. Ada pembaca yang membantu memberikan fakta yang menarik misalnya Yobote, sekarang baru saya jelas tentang terowong di KLIA itu.
    Jangan risau…saya tahu bab mana yang sensitif. Dunia intelligent sebenarnya lebih dasyat dari segi data gatheringnya. Satu hari saya akan buka cerita maklumat tentang negara kita yang anda sendiri pun tidak tahu tetapi penduduk Singapura tahu…bagaimana tu agaknya???
    AkuSaid-Pening den nak kiroooo…haha, aku matematik dah lah lemah. Thanks anyway for your support. Walaupun kritikan anda pedas tetapi anda profesional.
    Obifend-Kau tu lah, ramai orang PRO Mahathir, aku pun Pro Mahathir. Hahaha, dulu Zulkifli Nordin bantai Mahathir, habis macam semut orang serang dia balik baik orang Umno atau pun opposition.
    [Reply] pasal cerita yg pernah kamu tuliskan ini…

  89. Wira Watan says

    sah la tuan kotalama ni terjumpa piramid melayu yg dekat gunung anu kan? so..apa lagi..silalah khbrkan pada kami2 semua nie…hehehehe

  90. Wira Watan says

    mentaliti apa tah budak ni…asyik nk kutuk kt blog sendiri. Macam bagus la dia bagus sngt dok kutuk2 org lain punya blog. Bg la pendpt @ pandangan yg membina. Patutlah bangsa Melayu@Bumiputra ( termasuk saya ), asyik2 kena pijak kepala dgn bangsa lain ( termasuk saya lagi…). PHD masih kuat di kalangan kita ( termasuk saya ek ? ). Buatlah kerja yg berfaedah – PYROPURA – oiii… RASa dengki ke sendiri takde blog? Atau blog PYROPURA tak laku ataupun mmg tak pandai nk menulis??? Alahai…kesiannya…tu la..dulu mak ayah suruh gi sekolah, ko gi nyorok bwh kolong, last2 jadi la geng sundel bolong@brengsek.

  91. che wey says

    Ohh.. hampir sama dengan cerita pembinaan jambatan. Kononnya kepala manusia (lelaki & perempuan) muda ditanam bersama tiang jambatan masa awal pembinaan. Tujuannya untuk mengukuhkan struktur binaan tersebut. Ada juga cerita2 tentang orang hilang masa tu. Jambatan yang dikaitkan dengan cerita ni dekat Kelantan dan pernah keluar dalam Mastika.

  92. ace says

    banyak minum susu orang jepun ni. cubalah susu anelene hari ini. ecececeh dapat income lagi hj syah ni promo. partner ngan dato michele yeoh jadi duta.

  93. nase says

    Tn Hj, mohon laluan. Mengorbankan nyawa/tubuh manusia ini bukanlah perkara baru. Nabi Ibrahim juga telah diwahyukan Allah untuk mengajar dan mengubah kaedah mengorbankan nyawa manusia kepada mengorbankan haiwan atas nama-Nya dan disedekahkan untuk dimakan (dimanfaatkan) manusia kerana nyawa dan tubuh haiwan tidaklah membawa apa-apa ‘kekuatan’. Malah ramai juga taukey-taukey pembinaan kita percaya dengan mengorbankan kambing hitam (atau seumpamanya) dapat mengatasi gangguan dek unsur ‘pelik’ dan ‘berhantu’ di tapak kerja mereka. Hampir semua kepercayaan kecuali Islam percayakan kuasa2 ghaib ini sedangkan semua ini hanyalah angkara jin2 yg bertindak atas izin Allah Ta’ala . Dan telah tertulis dalam Islam, makanan jin antaranya adalah tulang2 dan kotoran. Kalau dah diletakkan tulang dalam bancuhan konkrit dan disertakan niat/mentera tertentu, pastinya makhluk ini bertahan untuk menunggu ‘makanan’nya dan paling tidak ‘bekas sisa makanan’nya.. Begitu juga dengan menanam secara bermentera tulang2 binatang di tapak kedai tertentu untuk ‘membunuh’ pesaing perniagaan/ tujuan jahat. Wallahualam.

  94. sos says

    Sebenarnya sebagai seorang ISLAM kita wajip beriman kepada perkara=perkara ghaib ni.
    Walaupun kita tidak pernah tengok, pandang, lihat, sentuh, pegang, rasa tetapi ia telah tercatat, tertulis dan termaktub di dalam rukun iman yang 6 perkara.
    Jadi kita kena beriktikad dan beriman terhadap perkara tersebut. Pasal apa…..sebab ia GHAIB

    1. kita wajib beriman dan mengetahui ALLAH S.W.T. itu wujud (ada), esa (tunggal) tidak beranak dan diperanakkan beerti wajib mempercayai Allah s.w.t itu ada, Ia Maha Berkuasa, Maha Mencipta dan Maha Mengetahui segala apa yang ada di langit, di udara, di muka bumi dan juga di lautan. Dia adalah Maha Esa, yakni tunggal dan tidak menyerupai tau diserupai oleh sesuatu walaupun kita tak pernah nampak, tengok atau lihat.

    2. kita wajib beriman dengan para MALAIKAT_MALAIKAT yang bermakna bahawa malaikat adalah makhluk yang ALLAH S.W.T. jadikan daripada cahaya dan boleh berupa berbagai bentuk, tidak bersifat seperti sifat manusia walaupun tidak pernah dapat penyata bulanan atau tahunan segala amalan kita.
    Nama Malaikat Tugasnya
    Jibril Menyampaikan wahyu
    Raqib Mencatat amalan keburukan
    Atib Mencatat amalan kebaikan
    Izrail Mengambil nyawa
    Mikail Menurunkan rezeki
    Israfil Meniup sangkakala
    Mungkar Menyoal orang mati
    Nankir Menyoal orang mati
    Malik Menjaga neraka
    Ridzuan Menjaga syurga

    3. Kita wajib beriman dan percaya ada banyak para NABI dan RASUL kerana mereka semua adalah utusan bagi menunjukkan jalan ke arah kebenaran dan kebahagian di dunia dan di akhirat. walaupun kita tak pernah hidup sezaman dengan mereka semua.

    4. Kita wajib beriman dengan KITAB-KITAB terutamanya AL-QURAN kerana ia adalah firman ALLAH S.W.T yang hakiki walaupun terdapat peristiwa-peristiwa lampau dan ramalan=ramalan yang akan datang yang tercatit yang tidak pernah kitamelihatnya.
    5.Kita wajib beriman kepada HARI AKHIRAT di mana pada hari itu semua manusia akan dibangunkan kembali di padang Mahsyar untuk menerima hukuman berdasarkan segala amal perbuatan mereka semasa mereka hidup di muka bumi ALLAH S.W.T walaupun kita tidak nampak nikmat syurga atau seksaan api neraka

    6.Kita wajib beriman dengan QADA kerana seseorang itu mesti yakin dan percaya bahawa segala yang berlaku dalam alam ini semuanya ketentuan dan ketetapan ALLAH S.W.T dan QADAR di atas segala pelaksanaan Allah s.w.t terhadap apa yang telah ditetapkan sejak azali lagi.walaupun kita tidak mengetahui atau dapat menjangka perkara baik atau buruk akan berlaku.

    Kesimpulannya adalah janji ALLAH S.W.T itu benar, para NABI dan RASUL itu benar, KITAB-KITAB itu benar,para MALAIKAT itu benar, HARI KIAMAT itu benar dan QADA dan QADAR itu benar.

    3.

  95. sedut senut says

    info sikit ni,ternyata indon ada 3500 titik harta karun nusantara,banyak peninggalan VOC,adakah korang tertarik nakberburu???
    Haizz..indon nak bina sundiri pesawat AEW&C,ngan basic C295,…TUDM tak de ke beli?

  96. rose says

    harap-harap tempat kerja saya tidak termasuk dalam “list”… al maklumlah ilmu sikit ,iman pun kurang… sure pengsan on the spot…

  97. shahpaskal says

    ada satu ampangan, kerajaan habiskan berjuta ringgit untuk buat tetapi output KW ampangan untuk hasilkan elektrik tersebut adalah sifar atau 0. Apabila juruselam turun ke bawah, di lihat air untuk masuk ke dalam paip atau saluran tersekat dan membentuk cermin. Saya rasa mungkin tempat itu sudah dipulihkan sekarang ini. Kedudukan ampangan milik TNB tersebut adalah di Perak

  98. kotalama says

    Akan sampai masanya nanti khazanah yang ada samada di terowong, kubu, bunker atau bangunan2 lama iniakan zahir dan boleh diambil tanpa gangguan hantu2 jepun tu.namun ketika itu tujuan utama terarah untuk ummah bukan atas niat nafsu nafsi.. selalu juga dengar ceeita di kopitiam tentang usaha menarik keluar selalu gagal atas pelbagai faktor. kami juga pernah nampak di dasar sungai bersebelahan “piramid” berdkatan gunung***** . gambar masih dlm simpanan, cuma tiada kemahiran dan pengetahuan untuk mengeluarkannya. terjumpa secara kev

  99. Debu Capal says

    Slm tn hj shah,
    no-4….
    benar belaka barang apa yg dikata..
    diri kita sendiri yg setiap saat kita bawa,tumpang,pakai dan berbagai istilah lagi..yg puluhan tahun usianya..
    tak habis kita kenali…tak pernah nak cari n kenal pun sebenarnya..
    *idea kosong aje..hehe..

    Debu Capal.

  100. faisal says

    ye laaa… blog ni kan berhantu.. ahaks… penuh dgn mistery dan mistik serta military… sapa petama kali baca terus nak baca lagi dan tertunggu apa kisah selanjutnya.

  101. faisal says

    soal lembek korang jgn amik hal. kami nk keras pacak pon kami boleh buat. soal dlm blog ni bukan hal politik. nak masuk politik bukan tk leh bro.. boleh sgt.. tp biarla kene dgn artikel. ibarat ko bwk keta tp pakai landasan ketaapi.. tentu laa orng kutuk maki dn ketawa kt ngko. sebab tu kene delete. cuba bawak bincang mengenai artikel . tak lari tajuk. tentu orng akan trima kehadiran dlm blog ni. in sya allah… walau anda PR sekalipon, tp komen anda bernas dn logik,, tak salah untuk di kongsi demi kemajuan pemikiran melayu.

  102. faisal says

    hehehe doremi… pas ni kita balik ke malaysia plak… tiket tempah dah ni flight jepun ke malaysia.

  103. faisal says

    artikel dulu tu sebagai intro… fazlisan… yg ni perenggan pertama, pas ni baru isi penting… last skali baru kita wat kesimpulan. tentu tuan boleh cantum puzzle artikel nakunata dengan hantu jepun dan seterusnya picture yg ni.. dapat tak? :)

  104. faisal says

    sabar tuan.. sabar… pasti muncul sesuatu yang hebat lepas ni. in syaa allah… pahlawan bukan sahaja di medan perang.. medan seni pon ada.. cam lagu lama tu… kekanda di medan perang.. adidnda di medan seni… sama sama berjuang, samama berbakti untuk ibu pertiwi… hihihihihi cewaahhh…

  105. uhu says

    dikampung orang asli….terdapat empangan2 zaman british yg tidak digunakan…kukuh hingga kini…bila bersembang dgn org2 stu…mereka bagitau mase awl pembinaan empangan tersebut..bg menahan tekanan air…banyak kepala2 manusia digunakan termasuk kepala org asli….hal ini berkutan terdapat ahli keluarga hilang…bila dicari hanya badan sahaja ditemui….dah cerita ni diwarisi generasi ke generasi….sy turut menyimpan gambar empangan tersebut yang mana empangan tersebut diliputi semak samun..

  106. so says

    Bagus artikel yang ada bukti bergambar tapi sayang tak ada gambar jarak jauh supaya bukti di malaysia dapat dilihat kepada pembaca.

    Saya harap kerja-kerja arkeologi ni adalah tulen bukan mencari harta karun general yamashita (betul ke ejaan ni..) yang asalnya adalah emas raja-raja melayu yang bernilai trillion dollar tu…

  107. hitam panjang says

    haku terfikir,kita ni kuasa besar asia,nape citer jepon?tak de ka,citer tembak bedil askar mulayu vs jepon?cam mana hero kita?pahlawan terkorban pertempuran lawan jepon?napa syiok citer kehaibatan british,jepon????

  108. jimio says

    istilah “hantu” dia wujud dalam sesebuah budaya aje..kena lah berbalik kepada ajaran agama, rasanya gitu le, dari situ kita boleh belajar juga buang ketakutan kepada kepada mereka2 yg takut2 nih, takut pada yang NYA je…

  109. totis Panggilan Pertiwi says

    As-Salam friends, aku jarang nak reply tapi kali ni aku nak reply jugak…

    no. 10 pun ok..

    Shah, terbaekkkk…pasni ada detail lagi dak bout artikel kali ni? thanksss

    .

  110. Kirigaya Kazuto says

    10!
    Fuhh top ten :P

    On the topic
    Mengerikan bayangkan siksa mayat dilanyak lanyak dihancurkan.
    Mcm death of 1000 slices…

  111. Jepungkichigai says

    bro shah wa tak pernah pung jumpa hantu jepung sepanjang 5 tahun setengah dok jepung tapi wa jadi hantu adalah
    hantu mandi onsen ngan cewek2 kawaiiii

  112. apis says

    4.Ini bagaimanapun tidak bermakna bahawa kita harus menolak kewujudan makhluk-makhluk ghaib sedangkan banyak perkara yang bukan ghaib, kita masih lagi gagal cari dan kenal.<= ayat ni power tp golongan jumud xpaham sbb dia ada 'jew mood'.

  113. rider says

    salam Tn.Haji,

    saya nk bertanya, adakah semua bangunan2 lama di negara kite ni bahan binaannye hasil dari campuran tulang2 dan darah? atau hnya bagunan2 tertentu shaja seperti bunker2 lama?

  114. says

    HAHAHAHAHA x abis ko citer hantu nenen shah ni blog militer blog antu ?
    takpe shah mulayu pprt pacit macit felda penyokong umngok memang suka citer camni
    mesti wa punya komen kena delete ni kalu nak jdi blogger militer mentality jangn lembik shah kena kritik sikit dah berasap kepala, apa nak dikata umngok dah brainwash…HAHAHAHAHA

  115. Wira Watan says

    Adakah semua komplek pertahanan Jepun dulu mempunyai unsur yang sama agaknya? Menarik untuk dikaji @ pun sudah dikaji pakar-pakar sejarah kita?

  116. faisal says

    tq tn hj….
    sy nak rebah dah ni kene hentam dgn forumer yang tk penah tengok, kita citer pasal struktur dalam artikel terdahulu, majoriti mentaliti dok nampak hantu jepun….. nasib baek ada pic…
    walau apa pun trima kasih kepada yg sudi komen , kritik, maki, brainstorming degan saya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>