ASET RAHSIA TENTERA DARAT KE SABAH

Ini bukanlah versi sebenar FUCH COMMJAM milik tentera kita (sekadar gambaran)

NOTA PENULIS : HIKAYAT INI MENGANDUNGI SERBA SEDIKIT CERITA FANTASI, ANDA DILARANG MEMPERCAYAINYA

1. Macam biasa, banyak cerita panas dari blog ni

2. Macam biasa, selalunya terkeluar dari otak pemikiran rakyat Malaysia dan Indonesia kerana kebanyakkan benda-benda baru dan orang tidak tahu.

3. Macam selalu, ada yang akan mengutuk bahawa apa yang saya ceritakan tidak benar dan mulalah mencari kesalahan ejaan, satu dua fakta saya yang tersilap…untuk menunjukkan mereka lebih tahu dan saya yang sudah masuk ke medan perang ini, tidak tahu macam mereka tahu.

4. Kalau cerita piramid orang tidak percaya, saya faham.

5. Bila saya buat umumkan pasal Palekbang, ada puak mendabik dada bahawa saya tertipu kerana sebenarnya tidak ada terowong atau bunker, lubang masuk sebenarnya perigi air (petikan dari interview dengan seorang tua oleh Sinar Harian).

6. Fikir lojiklah…tak akan orang buat perigi tepi sungai?

7. Dan orang tidak tahu, pegawai tentera berjumpa saya supaya saya tidak mendedahkan operasi tentera yang sedang berjalan.

8. Sebagai sebahagian dari strategi perang, saya bergantung dengan Kelab Pecinta Sejarah Kelantan untuk membuka rahsia penemuann Palekbang dan anda bolehlah pergi ke laman web persatuan tersebut.

9. Dahulu bila saya buat cerita Vera E, ada orang tidak percaya tetapi akhirnya benar.

10.Bila saya buat cerita MIG 29 akan dipencenkan, orang kutuk saya tetapi akhirnya panglima tentera udara dan Menteri Pertahanan sendiri mengakui kebenaran penarikkan itu.

11.Bila saya beritahu saya jumpa Menteri Petroleum Taliban di Afghanistan, orang pertikaikan saya, apa…mereka ingat Taliban sengkek dan bodoh sangat kot…adakah mereka tahu, Sabah pun ada Menteri sendiri dan timbalan menteri sendiri.

12.Bila saya comfirmkan EC725 akan menjadi pilihan Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM), orang tidak percaya tetapi akhirnya ia terbukti menang tender.

13.Bila saya tulis pasal Operasi Sabah Selamanya, orang kata ianya adalah cerita fantasi dan akhirnya terbukti…tuntutan Filiphina terhadap Sabah adalah “REAL” dan artikel itu sepatutnya ada sambungan.

14.Bukankah saya sudah tulis dalam artikel itu bahawa akan ada lebih banyak pendedahan yang akan keluar?

15.Pendedahan itu termasuklah sokongan MNLF terhadap tuntutan Sabah dan wujudnya ancaman dari sayap militari Kesultanan Sulu serta jangkaan tempoh masa serangan.

16.Malangnya, semasa saya bersantai-santai di Bagan Lalang, tiba-tiba kumpulan sayap militari Kesultanan Sulu ini menceroboh Sabah dan tidak sempatlah saya “mengupdate” blog saya untuk mendedahkan ancaman mereka.

17.Tapi mungkin ada hikmahnya, kalau saya tulis perkara itu, saya sukar nak buktikan dan keberangkalian untuk saya dikutuk oleh “jeneral kerusi malas” yang bergantung dengan bahan bacaan dalam internet ini tinggi serta satu atau dua maklumat yang mereka baca dalam majalah pertahanan berbahasa Melayu.

18.Apa pun biasanya saya sengeh jeeeee…hehehe. Macam biasa, tak percaya tak pe, percaya pun takpe.

19.Apa pun ada juga perkara yang salah dalam blog saya, pasal itu saya tidak kisah orang tidak percaya. Yang saya mahukan, adalah supaya anda berfikir….bukan menolak mentah-mentah, bab percaya tu nombor 3 atau 10.

LAGI TIDAK LOJIK DAN COMFIRM GOOGLE TAK JUMPA (AYAT FAVOURITE SAYA)

20.Kali ini saya nak beritahu lagi benda yang tidak lojik dan sudah pasti orang akan kata saya mereka-reka.

21.Maklumlah orang kampung, blog pun tahap kampung dan tidak profesional banyak blog-blog lain.

contoh sahaja : kalau bergerak atas jalan, beginilah keadaannya
22.Kisahnya…ada peralatan perang kita yang tidak pernah dihebah dan anda tonton selama anda akil baligh sehingga dewasa iaitu kereta perisai Peperangan Elektronik dalam ketegori COMMJAM atau Jammer dari jenis pacuan 6×6 FUCH buatan Jerman yang kita beli dalam dua-tiga tahun lepas.

23.Kenderaan yang buruk tahap buaya air masin ini telah dihantar ke Sabah untuk memberikan bantuan sokongan terhadap operasi menangani pencerobohan askar-askar diraja kesultanan Sulu.

24.Kita tidak boleh memandang “cikai” terhadap mereka ini kerana manalah tahu ada negara luar yang berdiri di belakang mereka.

25.Seperkara lagi, tentera diraja Sulu ini diperhatikan sentiasa menghantar maklumat ke Manila, Filiphina dengan menggunakan telefon satelit.

25.Kereta perisai EW COMMJAM atau “Jammer” pacuan 6×6 FUCH ini merupakan sistem Peperangan Elektronik sangat canggih dan tidak dimiliki oleh negara lain seperti Singapura, Indonesia dan Filiphina.

26.Kebanyakkan aset peperangan elektronik negara-negara yang saya maksudkan bersifat portable (tenaga insani), statik dan sudah ketinggalan zaman.

27.Sistem-sistem Peperangan Elektronik yang mereka pasang dalam kenderaan ini tidak perlulah tanya saya, sulit hendak diceritakan tetapi dari negara Eropah dan Amerika Syarikat.

28.Softwarenya pula dalam bahasa Jawi, bahasa lain dilarang pakai.

29.Unit-unit FUCH 6×6 ini biasanya bergerak pada waktu di antara 12 hingga 4 pagi untuk membuat operasi ELINT dan SIGINT ke atas negara-negara yang bermasalah dan dalam setiap operasi biasanya disokong oleh dua kenderaan yang serupa.

30.Malam-malam buta bila orang sudah tidur, SOFTWARE BAHASA JAWI ini dihantar untuk mengelirukan pelbagai peralatan elektronik milik negara bermasalah termasuk menganggu sistem perisian mereka, radar, komunikasi dan sebagainya.

30.Jumlah berapa banyak kita ada pun, tidak perlulah tanya pada saya…Use Your Imagination, Okeiii?

31.Kalau anda terdengar bunyi ini “Goblok, mengapa ini seh, radarnya pusing”, “Waduhh..apa ini, ada bogeyyy” “Mana ada pak, bukankah kita sahaja yang ada di udara” atau “Fuck..fuckk…tett…tettt” atau “No alert…system failed, we are now at stage 2″….ketahuilah, SOFTWARE BAHASA JAWI sedang mengodam anda.

32.Kenderaan milik kita ini mempunyai keupayaan untuk merosakkan komunikasi pada frekunsi “ALL BAND ALL MODE”.

33.Sekarang apabila negara kita ada krisis macam di Lahad Datu ini, dua kenderaan Peperangan Elektronik 6×6 FUCH ini dihantar ke Sabah dengan pesawat Charlie.

34.Tujuannya….hehehe…cuba check talian handphone anda kalau anda ke Lahad Datu.

35.Sebenarnya pihak polis pun ada pakai peralatan-peralatan peperangan elektronik ini tetapi ia bersifat “portable” malahan kalau tidak silap saya, Jabatan Perdana Menteri juga memiliki aset dan keupayaan yang serupa tetapi pada tahap yang lebih rendah dari Angkatan Tentera Malaysia.

36.Kalau tidak silap saya, Suruhanjaya Koridor Multimedia Malaysia (SKMM) juga mempunyai kenderaan yang canggih dalam kenderaan Mercedes Benz berwarna putih.

37.SKMM mempunyai lebih kurang empat buah dan setiap satu harganya mencecah RM7 juta.

LAGI ASET CANGGIH KATEGORI TOP SECRET TAHAP TABOO  MILIK MAJLIS KESELAMATAN NEGARA (MKN)

 

38.Baiklah setakat ini sahajalah hikayat teknologi ajaib milik ATM digarap oleh saya, moga-moga anda tertidur membacanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 1. Zaman kebangkitan melayu islam sudah pun bermula…buka mata hati..kosong kan fikiran…lihat dengan mata hati dengan apa yang berlaku di sekeliling

 2. SIAPA KATA KITA TIDAK CEKAP……..???????????????
  Berbaloi-baloi kita ada buaya tembaga ni…….

  Ceroboh Sabah: Pemilik suara dikenalpasti

  25 Jun 2013
  Share on facebook Share on twitter Share on google_plusone_share More Sharing Services
  1

  Sabah diceroboh
  KOTA KINABALU – Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu suara dalam dua perbualan telefon yang dipintas dikenal pasti sebagai suara anggota polis yang sedang dibicarakan bagi kesalahan berkaitan pencerobohan pengganas Sulu di pantai timur Sabah.

  Saksi kedua yang dilindungi itu berkata beliau mengecam suara Detektif Korporal Hassan Ali Basari dalam komunikasi yang dipintas sebelum ini di mana tertuduh memperkenalkan identiti dirinya.

  Hassan dari Semporna dituduh dengan sengaja menyembunyikan maklumat mengenai kegiatan keganasan di pejabat Ketua Cawangan Khas, Ibu Pejabat Polis Daerah Lahad Datu, antara Januari dan 3 Mac tahun ini.

  Pertuduhan mengikut Seksyen 130M Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

  Saksi berkenaan berkata pada 2 Mac tahun ini, Hassan dihubungi seorang lelaki Sabah pukul 7.37 malam untuk bertanyakan jika satu peperangan sudah berlaku dan Hassan mengiyakannya.

  Saksi berkata menurut perbualan telefon yang diterjemahkannya itu, lelaki Sabah tersebut memaklumkan dia ada menghubungi Filipina dan mengatakan lebih 400 orang akan memasuki Sabah dari Bongao, Filipina.

  Dalam perbualan telefon yang dipintas pada 3 Mac tahun ini, Hassan sekali lagi dihubungi lelaki Sabah terbabit pada pukul 9.28 pagi untuk memberitahu maklumat yang diperolehnya melalui internet mengatakan jumlah penceroboh mencecah angka ribu dan memerlukan sokongan kewangan yang banyak.

  Menurut saksi itu, Hassan memaklumkan lelaki Sabah berkenaan, Amerika Syarikat menyokong pencerobohan itu, termasuk bekas pemimpin Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) Nur Misuari.

  Penolong Kanan Pesuruhjaya Polis Sabah Zulkifli Abd Aziz memberitahu mahkamah maklumat dalam pintasan komunikasi antara tertuduh dengan lelaki Sabah tersebut penting untuk keselamatan negara.

  Ketika Zulkifli memegang jawatan Timbalan Ketua Cawangan Khas 1 di Sabah, beliau berkata Hassan turut terlibat dalam risikan ancaman pengganas Sulu di Lahad Datu.

  Katanya, tertuduh dipilih dalam tugas risikan ancaman pengganas Sulu kerana kebolehannya berbahasa Bajau dan Suluk dan mempunyai ramai kenalan dari kalangan suku kaum tersebut di Lahad Datu.

  Beliau juga menafikan pernah menerima maklumat mengenai ancaman pengganas Sulu atau kegiatan keganasan di Kampung Tanduo, Lahad Datu oleh tertuduh.

  Menurutnya, maklumat mengenai sebarang ancaman terhadap keselamatan negara yang diperoleh anggota polis Cawangan Khas di peringkat daerah perlu segera dilaporkan kepada ketua Cawangan Khas daerah.

  Tertuduh diwakili peguam Kamarudin Mohamad Chinki dan Ram Singh, manakala Datuk Nordin Hassan mengetuai pihak pendakwaan.

  Turut hadir isteri dan dua anak tertuduh.

  Perbicaraan di hadapan Hakim P. Ravinthran bersambung esok. – Bernama

 3. Encik Shah/Admin, artikel tentang keupayaan/aset ketenteraan yang ada baik dikongsikan ke?..sekiranya anda seorang warga yang waras, tak mungkin anda akan membuka pekung didada, nak maklumkan kepada penjenayah apa peralatan canggih yang ada di dalam rumah anda….kan ke bodoh namanye tu…lagipun isu diSabah belum reda kamu dah bagitahu satu dunia aset ketenteraan Malaysia…saya masih berpendapat sekiranya tiada isu timbul, saya tidak akan membantah apa yang kamu cuba buat…..berhati-hati sekiranya anda masih berkhidmat…….Salam

 4. Wahai Indon, kenapa la na jealous dengan Negara Malaysia yang aman damai. Kami penduduk Malaysia x pernah cemburu dengan apa yang kamu ada tapi kami x ada. Contohnya
  a. Gunung Berapi
  b. Dangdut yang menjelekkan mata dan merosakkan telinga.
  Pergi main jauh-jauh.

 5. alaa apo yg kau komut kan cherito ni…angkau tau tak sapo oghang ni,,,,namo dio muhd ——-… bin muhd—….heheee…geli pantek aku dengar orang bercerita pasal imam mahdi..heheee

 6. artical shah paskal yg terbru ni mmg terbaekkk tp terase mrh pun iya..sbb polis kita d bnuh kejam….aku mmg dendam dgn dorg ni

 7. Sudah berapa pengganas sulu yg tewas pak? kenapa tak bagi statistik lagi? udah penat ya?
  Lain kali kalau mau betting, pilih aja pasukan yg benar dan kuat. berapa juta rupiah sudah habis betting?
  sempat jugak kamu selit2kan kehebatan TNI disini, ada aku kisah? uruskan hal Papua tu.
  kamu akan kehilangan Papua kerana sibok jaga hal orang lain.
  Bangsa pendengki selalunya tewas, tak payahlah kamu bertakbir dan meng’aminkan doa. Kau sendiri tak dapat membezakan yg benar dan salah.
  Malaysia telah menjalankan cara Islam bila berperang. Kami sudah bagi masa 16 hari kpd pengganas sulu.
  Kami tahu kami telah menjalankan kebenaran dan memang benar kami akan hapuskan sisa2 pengganas ini, Insya’allah.
  Cakaplah ATM dan PDRM pondan, kami tak kisah, yg pentingnya adalah penghabisannya nanti.
  Allah selalu bersama dgn pihak yg benar, yg dengki tu, terimalah balasannya nanti.
  Masih pedih lagi kehilangan Sipadan & Ligitan ya pak?

 8. Saya yakin yang cuba merosakkan persaudaraan Islam adalah golongan kuffar.Kepada mereka yang meyamar sbg indonesia sedarlah kekuatan umat islam terletak pada aqidah.Kami bersatu kerana mempunyai matlamat yang sama.

  Sia2 perjuangan anda …

  Malaysia sebagai sebuah negara Islam ingin membantu saudara seagamanya di selatan Filipina.Alhamdulillah perjanjian sudah dipersetujui dan moga2 Allah memberi keberkatan di bumi mindanoa.

  Insyaallah apabila penceroboh yang tidak suka keamanan di Mindanoa kami (polis dan tentera) dah selesaikan habis-habisan …..perdamaian yang diingini oleh saudara kami di Mindanoa akan bersinar.

  Kepada golongan kuffar kesian anda perancangan merosakkan persaudaraan Islam total gagal.

 9. Kenapa? pedih ya hilang Sipadan & Ligitan?.
  Urusin hal Papua kamu itu, jgn sibok pasal hal org lain.
  kesian aku liat bangsa yg dengki ni.

 10. polis malaysia dh byk bunuh rkyat indon yg mlakukan jenayah kt malaysia..kire mereka kebal…tp meleset…mati katak kah3

 11. Dalam Sejarah Nabi Mayat Hamzah juga diperlakukan dengan kejam.Takda masalah yang penting kami syahid manakala khawarij dan penceroboh masuk neraka.Apa masalahnya.

 12. wlaupon tindakan yg ‘sedikit’ tegas tlah dilakukan kerajaan, tpi sy masih terkilan dengan kematian 8 anggota kita. kenapa perlu tgu ad kematian di pihak kita dlu bru nk serang. ye sy faham, lgkah ni dlakukan untuk mgelakkan mlysia dtuduh kejam kalau kita serang awal2. tpi bgi sy, nyawa rakyat lebih penting dan melebihi segala galanya.

 13. Sebenarnya gwa ada berita yang lebih HOT mengenai ATM sama Polisi Malon yang Pondan, tapi nantilahhh…. Malon bisa pingsan dan terkencing-kencing dicelana….

 14. Tentara Sulu penggal polisi Malaysia

  Konflik Malaysia-Filipina. ©Reuters

  SABAH:(DM) – Penduduk Kampung Simunul, Negara Bagian Sabah, Malaysia, mendengar kabar salah satu dari enam polisi Malaysia telah dipenggal kepalanya dan dua lainnya disiksa dalam penyergapan oleh tentara Sulu Sabtu malam pekan lalu.

  “Sangat menakutkan, sangat kejam,” kata seorang nelayan bernama Azmi yang tinggal di Lorong 5 Kampung Simunul, seperti dilansir situs asiaone.com, Selasa (5/3).

  “Kami sudah tinggal di sini lebih dari 50 tahun. Mereka orang jahat,” kata seorang warga perempuan.

  Warga kampung lain mendengar salah satu tentara Sulu merekam aksi pemenggalan kepala itu menggunakan telepon selulernya dan mengirimkan rekaman video itu ke polisi Malaysia.

  Pejabat wilayah Semporna Abdul Mohd Abdul Kadir mengatakan tindakan tentara Sulu sudah seperti kaum barbar yang balas dendam. “Ini sudah budaya mereka,” kata dia.

  Kemarin polisi Malaysia juga bergegas menuju Kampung Salimbaangan, tak jauh dari Simunul, dan bentrokan senjata terjadi di wilayah itu. Seorang penduduk desa mengaku tembakan terdengar sekitar pukul 15.30 waktu setempat. “Kejadian itu membuat warga Kampung mengungsi,” kata penduduk itu.

  Kabar pemenggalan kepala dan penyiksaan tentara Sulu terhadap polisi Malaysia itu hingga kini belum bisa dipastikan. Tim polisi Malaysia berjumlah 56 orang Sabtu lalu mengecek adanya simpatisan tentara Sulu yang menyimpan senjata di salah satu rumah penduduk desa.

  Sumber polisi mengatakan sekitar pukul 19.00 ketika pasukan polisi mendekati rumah yang mereka tuju, tentara Sulu melepaskan tembakan. Sedikitnya 19 polisi terjebak selama dua hari hingga pukul 18.30 Ahad.

  Kelompok bersenjata Sulu asal kepulauan Filipina datang ke Sabah menggunakan kapal pada 12 Februari lalu. Mereka berusaha mengklaim kembali wilayah itu.

  merdeka news

  Bantaiii malonjing2 ini jangan sampai ada yang tersisa..!!!!!

 15. Sudah Saya Duga, Ternyata Analisis saya tepat :
  “warga malon yang menumpang di tanah Sulu di Sabah tidak akan lama, kita tahu sendiri jihad para muslim gimana, apalagi keturunan orang Malon sama orang Sulu berbeda, jadi Orang Sulu tidak akan segan membantai para malon di Sabah…”

  Tentara Sulu penggal polisi Malaysia

  Konflik Malaysia-Filipina. ©Reuters

  SABAH:(DM) – Penduduk Kampung Simunul, Negara Bagian Sabah, Malaysia, mendengar kabar salah satu dari enam polisi Malaysia telah dipenggal kepalanya dan dua lainnya disiksa dalam penyergapan oleh tentara Sulu Sabtu malam pekan lalu.

  “Sangat menakutkan, sangat kejam,” kata seorang nelayan bernama Azmi yang tinggal di Lorong 5 Kampung Simunul, seperti dilansir situs asiaone.com, Selasa (5/3).

  “Kami sudah tinggal di sini lebih dari 50 tahun. Mereka orang jahat,” kata seorang warga perempuan.

  Warga kampung lain mendengar salah satu tentara Sulu merekam aksi pemenggalan kepala itu menggunakan telepon selulernya dan mengirimkan rekaman video itu ke polisi Malaysia.

  Pejabat wilayah Semporna Abdul Mohd Abdul Kadir mengatakan tindakan tentara Sulu sudah seperti kaum barbar yang balas dendam. “Ini sudah budaya mereka,” kata dia.

  Kemarin polisi Malaysia juga bergegas menuju Kampung Salimbaangan, tak jauh dari Simunul, dan bentrokan senjata terjadi di wilayah itu. Seorang penduduk desa mengaku tembakan terdengar sekitar pukul 15.30 waktu setempat. “Kejadian itu membuat warga Kampung mengungsi,” kata penduduk itu.

  Kabar pemenggalan kepala dan penyiksaan tentara Sulu terhadap polisi Malaysia itu hingga kini belum bisa dipastikan. Tim polisi Malaysia berjumlah 56 orang Sabtu lalu mengecek adanya simpatisan tentara Sulu yang menyimpan senjata di salah satu rumah penduduk desa.

  Sumber polisi mengatakan sekitar pukul 19.00 ketika pasukan polisi mendekati rumah yang mereka tuju, tentara Sulu melepaskan tembakan. Sedikitnya 19 polisi terjebak selama dua hari hingga pukul 18.30 Ahad.

  Kelompok bersenjata Sulu asal kepulauan Filipina datang ke Sabah menggunakan kapal pada 12 Februari lalu. Mereka berusaha mengklaim kembali wilayah itu.

  merdeka news

  Bantaiiii Malon jangan sampai ada yang tersisa….!!!!

 16. its ok endon sial. we malaysian such kind hearted tolong rakyat indonesia menghadapi bencana alam gempa kerana tali persaudaraan umat islam. namun jika indon memaksa untuk berperang, kami tak pernah segan2. ingat itu.

 17. Semoga ditetapkan iman dn dikuatkn semangat buat semua pejuang yg cintakan agama,bangsa dn negara Malaysia trcinta ni..In Shaa Allah akan trus menatap cni krn trserlah sgala semangat patriotik pd abg2 atm yg sy hormati.terima ksih dgn sgala info yg diberi sgt brguna utk sy

 18. As salam..
  Sgt trtarik bc seme komen dr ats bw ke bwh..salam perkenalan dr sy penjawat awam (status masih lg blum brtugas stlh dikenakan ilmu hitam slama 4 thn ktika brtugas dlm narkotik akibat brjya pecahkn satu rahsia besar penyangak negara yg hrapkn pagar tp pagaf mkn padi).. apa yg sy fhm da tahu sjak sakit 4 thn,sy tlb tahu rahsia besar ttg politician,narcotics,dn keselmatan negara sdang trancam yg melibatkn pengganas dn kuasa besar dr luar trmasuklah mnggunakan ilmj ghaib dlm menerobos sempadan ngara yg sh cintai ni..

 19. Bro, gwa cuma mau ngasih tau aja, kalo para malon nhi belom tau yang namanya perang apalgi tingkat ilmu intelijen asing…
  Analisis gwa, warga malon yang menumpang di tanah Sulu di Sabah tidak akan lama, kita tahu sendiri jihad para muslim gimana, apalagi keturunan orang Malon sama orang Sulu berbeda, jadi Orang Sulu tidak akan segan membantai para malon di Sabah…

  Jenasah komandan polisi Malaysia yang tewas dalam konflik di Sabah tiba di Bandara Subang – Malaysia
  http://www.poskotanews.com/cms/wp-content/uploads/2013/03/Sabah-Reuters07.jpg

 20. Bila dua muslim bergaduh..mati, ada muslim ketiga yang bersorak….soalnya antara ketiga, siapa yang lebih teruk. Itu yg puak Kapir gelak kat orang Islam tu…….apa la lu Indon…yg bereprang Malaysia…Lu takde kaitan……jaga negeri korang dulu la…

 21. hahahha…lelucon..lelucon…kapan pula budaya mereka terlibat?

  tanah…tanya sama Sultan Sulu kenapa dipajakkan tanah tersebut ?

 22. Conspiracy – Kejadian tewasnya 8 anggota TNI meski ini menyakitkan bagi TNI dan seluruh anak bangsa, namun kita harus berkepala dingin menangani ini. Ini hanya babakan awal dari yang pernah saya tulis di buku Tangan Tangan Amerika (Operasi Siluman AS di Pelbagai Belahan Dunia) terbitan 2010, bahwa dalam skema yang dirancang Pentagon melalui rekomendasi studi Rand Corporation, Indonesia harus dibagi 7 wilayah, yang mana salah satu prioritas jangka pendek adalah memerdekakan Papua. Ini adalah bagian dari BALKANISASI NUSANTARA.

  Maka, kejadian tewasnya 8 anggota TNI, jangan dibaca semata sebagai konsekwesnsi Perang antara TNI dan OPM, tapi lebih dari itu, untuk membenturkan antara TNI dan warga sipil Papua, yang nantinya seakan semua warga sipil Papua adalah OPM.

 23. suku sulu jugak melayu..kami agak kurang selesa nk bantai bngsa sendiri..tp sekarang tak da kompromi lg…kecuali tni yg hobi nye bantai rakyat sendiri kikikiki..heibat

 24. kalau berita dr indon pasti hoax….kalau berita dr indon cuma suka sebar fitnah..itu indonesia sejati kah3..indonesia sejati adalah suka jaga tepi kain org lain..kah3

 25. SEMUA KOMENTAR DI ATAS ADALAH CUMA SEDIKIT DARI RATUSAN KOMENTAR2 YANG DIKIRM DARI FORUM BERITA NEWS DI INDONESIA…. Hahahaha Malonnnnn, saya sudah dapat analisis yang akan terjadi di masa mendatang… Pasukan Sulu Berjihad demi Tanah dan Budaya mereka dari negara malingsia…

 26. Gmn pasukan malaysia gak mampus!!!! Tuh lihat aja baju polisinya cuma kain doank…. Kalo indonesia paling cuma luka2 aja, kalo gugur pun paling gak terlalu ramai

 27. Suku sulu kan dikit, datang dari pilipina ingin nuntut tanahnya yang dicuri.. laskar dengan senjata lengkap kalah sama perlawanan suku kira2 berjumlah 80 orang

 28. MALASIAL, ente anak bau kencur di dunia perperangan, buktinya milter kamu tidak siap perang dengan negara pun, jangan sok bernyali n berambisi habisi sulu kami, esok berhadapan dengan pejuang kami INDONESIA, tamat riwayatmu..AAMIIN..

 29. BERITA TERBARU

  LAGI DAN LAGIiii…. 6 ekor Malon Tewassss…..

  PUBLIK MALON TERDIAM, SUNYI SENYAPPPP

 30. Assalamu’alaikom,

  Saya rasa artikel melibatkan EW agak sensitif ketika masalah meruncing di LD. Apatah lagi ada kemungkinan ada negara lain yang menangguk ikan di air keruh.

  Saya rasa perbincangan boleh diteruskan secara teknikal tanpa memberi hint dimana aset tersebut akan digunakan.

  Sekian

 31. mat indon ni pun ada ciri-ciri pengganas.. ko ni penyokongt lanun2 sulu ke?
  kalau ye meh sini aku belasah ko kaw-kaw sampai mampos macam pengganas kat kg siminnul tu.

 32. VIVAnews – Baku tembak antara pasukan Malaysia dengan pengikut Kesultanan Sulu Filipina kembali terjadi pada Sabtu malam. Lima polisi Malaysia dan dua pasukan Kesultanan Sulu dilaporkan tewas.

  5 Malon Tewas
  2 pasukan SULU mati Syahid

  Allahuakbarrrrr…. Allah Maha Besar

 33. tidur dan makan merupakan hak asasi manusia..kamu manusia? kalau bukan..diam

  satu lagi….kapan kami maling tanah dan budaya? sila debat sama mereka semua ini…jangan banyak bacot kalau ilmu sekadar setinggi budak2 SA

  http://www.youtube.com/watch?v=ltfidP3OeXY&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=1V5QMHCmcG0

  dan ni dia kenyataan dari PANGLIMA TNI…x puas hati..sila bunuh diri depan dia ok?
  http://nasional.kompas.com/read/2011/10/14/11032522/Panglima.TNI.Tak.Ada.Pencaplokan.Wilayah

 34. indon bawak berita hoax lagi hahahhahahha…..negara org dia boleh tahu..mmg indon ske wt fitnah…malaysia adalah negara kami dn kami tahu ape yg trjadi…jd berita yg kau sampai kn tu tk tepat…..atm?hahahhahahhaha…..yg lawan dgn tentera sulu adalah polis comando vat69….polis pdrm….kami x guna kn senjata berat…cukup la man vs man….lgi pun polis yg tewas itu di tipu oleh tntera sulu yg konon nya mngibarkan bndera putih tnda mnyerah tp tiba2 mereka serang hendap…itu taktik pondan….sama mcm taktik tntera loe indon ahhahahaha…..ingat ni sekali lg,yg melawan tntera sulu cuma polis….paham tk indon

 35. 14 tewas

  4 ATM tewas
  10 Prajurit Sulu mati Syahid

  Kalian itu Lon, tau nya cuma tidur sama makan saja, selain maling tanah dan budaya bangsa lain.
  Lihat nanti pembalasan Muslim SULU di akhirat kelak….

 36. It’s in point of fact a nice and useful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 37. Mangkanya Lon, mau membantai TNI??? Jaga mulutmu Malon…!!!!!
  Kalian sudah membuat panas TNI…. TNI sudah gerammm melihat tindakan negara kalian dan mulutmu kalian itu

 38. lpas ni tni al plk bantai???? hmmmmmm….
  Jangan coba-cobaaaaa menyulut emosi TNI, karena kalian hanya melihat kekuatan tentara kalian tidak pernah melihat kekuatan tentara lainnnn…

  ATM kalian memang hebattttt

 39. Sulu royal army la bro…. not our royal army…. our army back up kat belakang. yg ambush masuk our PGA.
  apa pun Al-Fatihah pada yang gugur.

 40. indon mane?kate atm pondan…mane indon yg suka myalak…..lpas ni tni al plk bantai..bangang pnye indon

 41. Terima kasih saranan tuan,
  Insya Allah kita kongsi mana-mana yang patut sahaja. Memandangkan bahang terkini, itu sahaja dari saya. Terima kasih Tn Hj Shah kerana memberi laluan.

 42. camna boleh lepas lari ni ? kata setiap perimeter dah dikepung …. boleh la pulak dapat lari !!!!

 43. 1540hrs: standoff now over .. Raja Muda Agbimuddin Kiram dapat melarikan diri .dipercayai cedera. operasi memburu sedang diatur .

 44. 1500hrs: 2 komando VT69 terkorban: INSP ZULKIFLI MAMAT G/17984 skuad 2/2006″ DAN SJN SABARUDIN DR UNIT 69 KOMANDO YG TLH TERKORBAN SEMASA PERTEMPURAN DI L/DATU.

 45. confirm : “Royal Army” KIA more then 10. Malaysia force – PGA : 5 Injured ( KIA status still ? )

 46. kalau berita ini benar…….aku harap tak. Dada aku tak tahan menanggung perasaan geram. mcm nak meletup.

 47. setakat jam 1300hrs… (Tidak Rasmi) 60 KIA di pihak ” askar sulu” dan 3 anggota PGA tercedera. operasi dimulakan oleh pihak PGA dan disokong oleh ATM….. contact masih berlaku.

 48. yg mngutuk atam malaysia tu bkn org indon..tp sahabat2 dalang kt lahad datu tu………elok di pijak je org yg wt sial ni….nasib bek bkn dpn mata aku…..

 49. Ops Serkap 1000hrs sudah bermula… contact jam 12 tgh tadi… moga askar kita semua selamat……

 50. Update (masih samar2);

  3 anggota PDRM dilaporkan terbunuh

  celaka la Geng2 Sultan Kiram ni..dah tau yang anggota kita akan gempur diorg, diorg tetap paksa ahli keluarga (isteri & anak2) duduk sekali dengan diorg kat dalam felda sahabat tu..memang dia sengaja nak bagi ada collateral damage, memang dia nak isteri & anak2 anggota sulu ni terbunuh, supaya kematian diorg boleh dijadikan alasan mengatakan anggota keselamatan Malaysia ni jahat sebab bunuh orang awam. Ini ke ciri2 pemimpin Islam bertaraf sultan? Tak malu ke dia libatkan skali anak bini askar2 dia dalam kancah ni?!

 51. 95%? silap tu. petronas cuma dpt 16%++ dr hasil minyak (belum dibagi pd kerajaan sebahagiannya).
  5% diberi pd sabah/sarawak/kelantan (sabah dan sarawak tak termaktub pd perjajnian 3 batu nautika spt negeri semenanjung)
  sebahagian besar dibagi kpd syarikat asing spt shell/murphy oil/ schumlerberger, sbb kita tidak mmpunyai teknologi yg tinggi untuk buat cargali ditempat yg sukar (perlukan bnyak wang untuk R&D0. syarikat asing ini mempunyai operasi diseluruh dunia dan mampu buat r&d sendiri
  yg lain2 ditolak kos carigali+gaji pekerja

  – apa yg kerajan persekutuan dapt diberi semula kpd rakyat sabah yg mendapat berbilion ringgit setahun untuk tujuan infrasturktur, pendidikan, hospital (cuma malaysia yg ada hospital yg hampir percuma). subsidi.

  – apa yg diberi semula kpd rakyat sabah lebih dr apa yg kerajaan persekutuan dapat dari sana!

  -masalahnya adalah pemimpin anda sbb kerajaan pusat tak ada kuasa untuk masuk campur hal ehwal negeri sabah dan sarawak (cara mereka gunakan peruntukan berbilion rinngit setahun itu)

 52. bro shah..saya tak paham la..macam mana Sultan Kiram yang di Manila boleh dapat semua update dari saudaranya di Lahad Datu sampai ke saat ni kalau betul comm jammer dah pasang??? apa dah jadi??? atau ada ‘kuasa besar’ lain yang tolong counter comm jammer ATM??

 53. 1/3/2013 – Pertempuran sudah bermula hari ini..semua sekolah di lahad datu hari ini sudah ditutup..state of emergency di seluruh kawasan lahad datu

  Menurut sumber, pasukan yang bertempur adalah VAT69/UTK..Beberapa orang yang cedera telah dikejarkan ke Hospital Lahad Datu (Kod Amaran Kuning) & Hospital Sandakan (Kod Amaran Merah)..Menurut laporan dari sumber yang bertugas di hospital tersebut, pihak yang tercedera tersebut adalah anggota PDRM (tidak pasti samada UTK atau VAT69)..

  Sultan Kiram memberitahu kepada pihak berita yang 10 anggota mereka di Lahad Datu telah terbunuh dalam pertempuran

 54. information is king

  nak buat apa jammed diorang punya telefon? ambil tahu apa yang diorang cakap dan apa yang diorang rancang nak buat.

 55. Ni blog Malaysia ke blog jiran sebelah….ayat macam lahanat…menyebok je lah korang ni…p main kat blog korang je lah weii…

 56. indon2 sudah kamu bunuh orang bersenjata bumbu runcing di timur2 itu, anak sepupu sultan ada ke ic dan pasport kalau tak ada kira pendatang haram sudah kamu ada pasport untuk datang ke malaysia kalau tidak kamu itu kira pendatang haram tki

 57. tahan dan buat tebusan. biar puak2 fake sultan sulu makin tertekan. Klu sekiranya specis indon yg tertangka di kws itu-tembak aje

 58. oh gitu…klu jammed terus sampai tak tau apa yg bandit ni duk rancang tak guna jugak. ATM buat benda lain kot yg ko tak tau

 59. NOTA PENULIS : HIKAYAT INI MENGANDUNGI SERBA SEDIKIT CERITA FANTASI, ANDA DILARANG MEMPERCAYAINYA

 60. bro itulah aku cakap buat apa peminpin pkr jumpa orang pilipina tentu ada sebabnya untuk huru sabah supaya pilihanraya di sabah tergantung..pkr yakin sangat bn menang tipis di semenanjung dan bn terpaksa bergantung kerusi sabah dan serawak itu dalam permikiran pkr,, bagi aku pkr gagal mentadbi negeri selangor macam mana mentadbir negara.. tak ada satu manifesto pkr yang ada air pecuma itu selikit orang dapat,, manifesto lama tak tunai,, inikan tunai akan buat manifesto baru .. aku harap kita berhati-hati main pkr ini mereka bawa orang luar negara untuk dapat sokong.. aku tak kesah sangat kalau pkr politik dalam negara jangan cuba bawa isu negara kita di luar negara, ini buat aku benci pkr ini
  satu nasihat aku jangan kita jatuh negara kita ini seperti melaka jatuh tangan portugis akibat pengkhianat melayu di bantu orang negeri jawa di indo yang selepas mendengar lagu rasa sayang portugis

 61. jangan gadoh gadoh pasal software….pantek lebih soft dari soft soft yg lain tauu!!!!!kihkihkihh

 62. kalau guna pendekatan komunis guna undang2 isa pasti pembangkang tak setuju punya cara tu, aku setuju cara itu.. maklumlah ada orang tak setuju, itu cara terbaik untuk hadapi komunis

 63. biasa aj alat kyak itu,di indo juga ada,siapa bilang ngk punya haha,tp selamat untuk kecerdasan atm,rupanya mereka tau dalangnya di sabah itu goverment filipina en also uncle sam

 64. Bukan kat Spratly je, kat Ambalat pun banyak… Dekat kawasan Lahad Datu sehingga atas Sandakan (sempadan Kudat), pun banyak minyak juga… Jangan kan US, Filipina pun meleleh air liur…

  Senang citer, as a Sabahan, saya berani jamin, minyak dan gas banyak… Bayangkan, Petronas alone, dah invest berapa ratus billion (bukan juta) hanya untuk Gas d Kimanis, kalau return on investment (ROI) 10 times cukup la, dah berapa trillion beb??? Ni baru petronas sorang… belum player lain… Belum campur minyak (tadi gas je)…

  Selain itu, sawit… (almost 10 percent dari seluruh dunia) d sabah… Sabah alone ada 4 port (pelabuhan)… airport 4… sumber alam lain (emas, arang batu, balak, sarang burung), saya tak pasti… But you all can see the potential kan?

  So, ini la kesudahannya…

 65. Salam Zar,

  Ada je, cuma awal tahun ni, sibuk sikit banyak kerja dan assignment bro… Plus, jaga baby dan mama baby… :)

  Selain itu, saya ada juga Whatsapp dengan bro Shah… Tu yang jarang report duty d FORUM… Dan keadaan d Sabah agak tak menentu, skop ancaman bertambah, situasi sekejap tegang, sekejap ready… Tu yang lama menghilang tu…

  Kalau bro ada Whatsapp, bagitau saya. Kita jumpa d Whatsapp je… :)

 66. redial.. ada manyak versi la kat sini… software english ada, melayu ada, jawa ada, sanskrit pun ada… :)

 67. ATM banci kaleng hanya berani dengan perempuan dan anak anak:

  VIVAnews – Sengketa wilayah Tanduo, Lahad Datu, Sabah, antara Kesultanan Sulu Filipina dengan Malaysia belum berakhir. Aksi pendudukan yang dilakukan oleh pasukan Sultan Sulu masih berlangsung.

  Situasi di wilayah tersebut bahkan dikabarkan semakin memanas. Malaysia dituding telah menangkap seorang perempuan warga Tanduo yang masih kerabat Sultan Sulu Jamalul Kiram.

  “Dia adalah sepupu saya. Saya sudah mengatakan bahwa kerabat perempuan kami yang lain juga akan ditangkap di Sabah,” kata saudara Sultan Jamalul Kiram, Raja Muda Agbimuddin Kiram, seperti dikutip GMA News, Rabu 27 Februari 2013.

  “Ini merupakan permulaan aksi. Ini mencerminkan sikap politik Malaysia,” dia menambahkan.

  Menurut Kiram, Kesultanan Sulu tidak takut jika tentara Malaysia akan menyerbu para pengikutnya di Sabah. Sebab, kata dia, Sulu juga memiliki tentara. “Kami siap tempur, kami punya tentara,” katanya. “Tempat ini milik kami, kami akan tetap berada di sini.”

 68. wah!…… banyak sungggoh maklumat dalam data bank bro nase…. ayat `diluar perkiraan logik` tu sunggoh mengujakan…. cuma…. ada lagi tak pihak lain yang `berminat` dengan benda benda ini, kerana ia tetap menjadi kemusykilan. kerana cerita kita disini mungkin mengundang padah kepada pihak dan anggota yang bertanggongjawab menjaga dan mengendalikannya.

 69. Friday March 1, 2013
  Soldiers in close encounter with gunmen

  TANJUNG LABIAN: A close encounter occurred between the Sulu armed group and Malaysian security forces in the ongoing standoff at Kg Tanduo but both sides held back their fire.

  Sulu group leader Raja Muda Azimuddin Kiram said the incident occurred at 5.30pm on Wed­nesday when his men shouted that there were “soldiers” in the area.

  He told The Star that the armed men rushed to the area and saw several soldiers about 100m from their positions, but declined to say if any shots were fired.

  However, he told the Philippines’ media that there was gunfire.

  Villagers here have said that the occasional gunfire they had heard over the past several days could be that of the Sulu gunmen hunting livestock left behind by the 15 families who fled the village.

  The group’s supplies have been cut off with a tight land and sea security blockade thrown around the area.

  Asked when he expected the standoff to end, Azimuddin said he did not know, adding that Malaysia should negotiate with his brother Sultan Jamalul Kiram III in Manila.

  Azimuddin has been freely talking to the media via telephone here and Manila, easily switching between English, Malay, Tausug and Tagalog depending on who was interviewing him.

  In a press conference at Felda Sahabat 17 after assessing the situation on the ground, Sabah Police Commissioner Datuk Hamza Taib said there had been no shots fired.

  “We are waiting for the right time before taking action,” he said, adding that the situation was under control and the police were still in charge.

  Hamza said the move to drop leaflets with messages in Tausug, urging the gunmen to lay down their arms, had not borne fruit so far.

  “We want them to surrender to avoid bloodshed. I am sure they have seen the leaflets but there has been no response so far,” he added

  He said there would be no more negoations with the group, although Azimuddin had said they were prepared for new talks.

  “Any action we take will be guided by the law,” said Hamza.

  Reports from Manila stated that Philippines government was asking for a few more days to convince the Kiram family to evacuate the Sulu group from Sabah.
  ____________________________________________________________________________________________________

  adoiiii la….. kat mana yg nk jammed nih…. aku rasa otak sojar yg guna ew nih jammed….!!!
  so langkah selamat dari x nak kutuk sojar sendiri, anggaplah artikel nih hanya satu kisah penglipur-lara….

 70. memang lawak la artikel nih…. nampak je gempak ada equipment utk electroninc warfare utk buat sigint or elint tapi sampai sekarang puak suluk nih still dok contact ngan media luar dan puak2 kt pinoy. xde apa2 kesan pun…

  tau guna ke tak tau nih….?

 71. The incident involving a large group of Sulu warriors (Royal Army of Sulu) currently locked in a standoff with Malaysian authorities at Lahad Datu in Sabah is not merely about the Sultanate of Sulu enforcing its ancestral claims on Sabah.

  Do not be misled as this current unfolding of events is the beginning of a much sinister ploy.

  Sabah is ground zero in a conspiracy perpetrated by very powerful entities and the Filipino Muslims rebels currently at standoff with Malaysian authorities are merely pawns in a game where lives are ‘meant’ to be lost for a deceptive cause.

  Claims that Sulu warriors landed in Sabah because the Sulu Sultanate was left out of the recent peace process brokered by Malaysia between Moro Islamic Liberation Front (MILF) and the Philippines Government is NOT REALLY THE FACT!

  The following are some facts and evidence that reveal why Sabah is Ground Zero:

  1. The SMOKESCREEN?

  This ship – USS GUARDIAN – ran aground in Tubbataha Reefs in Philippines on Jan 17, 2013.
  The USS Guardian, after it ran aground in Tubbataha Reefs is pictured on Jan. 17, 2013, by the Armed Forces of the Philippines Western Command.

  This ship was ‘deliberately’ made to sail off-course. Imagine with the latest equipment on board and having sailed through the same route many times, this minesweeper ship was unable to differentiate the reefs from the waters.

  Despite being warned repeatedly by Tubbataha Reef Marine Rangers, the USS Guardian commander refused to listen and stop.

  He even ordered his crew to get into ‘battle position’ when the rangers tried to get on board to make a routine inspection on the ship after it ran aground.

  “Until today, it remains a mystery: Why were they even near Tubbataha? The Sulu Sea is so vast, and it takes hours from Puerto Princesa to reach it. Why couldn’t they see it when they had all the state-of-the-art maps and navigation systems?” asked Jose Ma. Lorenzo, World Wildlife Fund-Philippines chief executive officer.

  THIS is what Philippines Department of Transportation and Communication SecretaryJoseph Emilio Abaya said of the US Sailors on board USS Guardian:
  “Some say they probably enjoyed too much of an RnR in Subic, some said error in digital charts, some say they were doing a different thing there on their own…..”

  In other words, the Secretary was trying to imply that USS Guardian was running its own ‘clandestine’ operation.

  (For further read on the USS GUARDIAN issue, please go to:http://globalnation.inquirer.net)

  Could it be that this incident created a smokescreen for some other activities to take place in the Sulu Sea and adjoining Celebs Sea?

  * The date of the incident was Jan 17, 2013.

  * Members of the self-styled Royal Army of Sulu invaded Sabah on Feb 11, 2013, which is 24 days later.

  There was a flurry of activities involving US ships as well as rescue and salvage ships in the Sulu Sea since the Jan 17 incident at Tubbahata Reef region.

  As a matter of fact, the crew on board USS Guardian were quickly rescued and whisked away to a Japan safe zone. Why were they not brought to Philippines which is the most logical thing to do?

  Could it be that all this activities that ensued in the Sulu Sea could have provided an opening for hundreds of speed boats with Sulu warriors to sail into Sabah undetected?

  Something is just not right with the USS Guardian.

  2. The BACK CHANNEL MAN aka DOUBLE AGENT
  Philippines Senator Antonio ‘Sonny’ Fuentes Trillanes IV, a former Navy Lieutenant is the man who knows exactly what is going on Sabah.
  Trillanes IV (born 6 August 1971 in Manila, Philippines) is a Philippine military and political figure. (You can find his details in Wikipedia). He is best known for his role in the 2003 Oakwood Mutiny when he and a group of 321 armed soldiers took over the Oakwood apartment towers in Makati City, lined them with bombs and threatened to demolish them because they were tired of corruption in the army and called for the ousting of then-President Gloria Aroyo. He is an incumbent Senator of the Philippines, the first Philippine Senator to be elected while in jail.
  Now, he has called on President Aquino’s administration to make known its policy on the country’s claim to Sabah and on the standoff between Malaysian security forces and a group of armed warriors loyal to Sultan of Sulu in the eastern Malaysian territory.
  Read more at: http://globalnation.inquirer.net/64989/trillanes-calls-on-aquino-govt-to-reveal-stand-on-sabah-claim
  Trillanes was President Aquino’s backchannel link to Beijing at the height of tensions between the Philippines and China over a territorial dispute in the West Philippine Sea (South China Sea) last year.
  Trillanes, as told to reporters in Manila recently, is the person responsible for directly briefing President Aquino on the Sabah situation.
  But some in Philippines claim he is a double agent.
  He is known to get things done by playing to Washington’s tune. When he was advising Aquino during the tensions with China, he did his job fairly well by getting sound advice from the Americans while sweet talking to the Chinese at the same time.
  Leaked diplomatic cables reveal that one or two American special agents will always be trailing Trillanes each time he met with top Chinese Government officials, be it in China or Manila, during the crisis negotiations.
  And the Chinese probably knew it too, but they were busy playing their own games with the Americans and the Filipinos.
  Regarding the standoff issue in Sabah, Trillanes was quoted as saying: “It was high time the Department of Foreign Affairs articulated the government’s policy on Sabah. Until then we’ll have to withhold further comment because this is a very sensitive issue and it involves the lives of our countrymen in Sabah”.
  It appears that Trillanes knows that some lives could be lost in the Sabah standoff.

  3. Toothless Tiger Grows FANGS

  Sultan Jamalul Kiram III has been a toothless tiger for a very long time as he is plagued by a lot of problems, from family infightings, health issues, financial difficulty and rivals claiming his throne, more than a dozen to speak.
  One just has to read http://www.fakesulusultans.com to catch a glimpse of how many ‘sultans’ are claiming the one throne in Sulu.
  Jamalul Kiram knows his kingdom is not safe in his hands, and he suffers from liver ailment as well as other illnesses, and lives in constant fear that someone will poison him to claim his throne.
  But then, suddenly, the toothless tiger Jamalul Kiram grows fangs and claws.
  He orders his troops, helmed by his crown prince, to invade Sabah knowing very well that the full might of the Malaysian army will be upon his men.
  How did this happen? Any by the way, Jamalul Kiram is still undergoing treatment at a Manila hospital for liver ailment.
  This begs the question, who is behind Jamalul Kiram’s renewed vigour in claiming Sabah?
  Read more at: http://sabahgroundzero.blogspot.com/

 72. Saya setuju penjelasan tuan… mencicit si anwar tu lari sbb fakta tak tepat. Nampaknya silap forum la depa tu… depa ingat forumer kat MOM ni budak tadika kot…

 73. tuan naza,
  terlalu byk rahsia yang diluar perkiraan logik tersimpan. Not abang nuar tu memang tahu, malah pemimpin pembangkang sabah yang sekarang pun ada menyimpan not dollar berbilion nilainya, tu psl abg nuar berahim nak sangat mamat ni j.v dgn dia , dulu mamat ni layan juga tp x dilayan lg selepas rahsia perlunya j.v ni terburai, setakat akhir tahun lalu dah setengah billion dollar ditukar di h.k sbg persediaan pru, tp kalau setakat emas bar, bawah lantai masjid negeri sabah tu byk tertanam lebih 10m dalam, bertan2…

 74. Saya percaya cerita ini. Saya harap pihak berkuasa tahan Mat Bom dan halau semua penyamun Suluk. Guna pendekatan komunis. Tiup trompet. Kalau tidak sanggup angkat bendera putih , tembak dan bom sampai lunyai.

 75. LOGISTIK……Siapakah yang mereka buru dan kenapa tidak dapat mengesan kemasukan 76 orang tentera palsu Sultan Sulu setelah beratus ribu sudah lama bermastautin di Sabah, malah layak menerima BR1M.

  Oleh : MUTALIB M.D

  SELURUH Malaysia digegarkan dengan berita pencerobohan sekumpulan ‘Lanun’ (Mundu) yang kononnya tentera ‘Sultan Sulu’ sehingga Kampung Tanduo menjadi ‘Medan Perang'; gara-gara ‘kebijaksanaan’ Ketua Cawangan UMNO Sungai Nyamuk, Ahmad Malandi @ Mat Bom melakukan percubaan ‘Reverse Take Over’ sebagaimana yang saya jangkakan akan berlaku sejak 1999 lagi iaitu selepas saya memberi keterangan dalam Petisyen Pilihanraya DUN Likas.

  Ketika Pasukan Perisik Sabahkini.net memaklumkan kepada saya bahawa Tentera Sultan Sulu menyerang dan menawan Kampung Tanduo sejak 12 Februari lalu, saya tergelak besar kerana saya tahu siapa yang tinggal di sana dan kenapa mereka mendarat di sana.
  Sebagai Mantan Setiausaha Eksekutif UMNO Silam, saya kenal hampir kesemua 402 Ketua Cawangan UMNO Silam ketika itu (1995-1997) yang majoritinya ‘Warga Penyu’ termasuk Ketua Cawangan UMNO Sungai Nyamuk, Ahmad Malandi yang mempunyai akal Abu Nuwas.

  Ahmad yang mempunyai akal kancil memang ‘Pakar Bom’ terutama membuat bom ikan dengan hanya menggunakan baja urea yang menjadi sumber pendapatan beliau sebelum FELDA ‘menceroboh’ tanah beliau dan saudara maranya seluas lebih kurang 100 hektar.

  Ahmad menjadikan ‘Penjara Air Panas’ Tawau sebagai rumah kedua kerana usahanya tidak pernah putus-putus mengugut Pegawai dan kakitangan FELDA yang beliau dakwa menceroboh tanah pusakanya.

  Sebenarnya Kerajaan Berjaya telah membatalkan semua permohonan tanah di Sahabat Pinggir dan Zon Keselamatan ketika menyerahkan kawasan yang menjadi Zon Persembunyian Lanun kepada FELDA untuk dibangunkan sebagai Rancangan Penempatan Tanah.

  Namun Ahmad yang mempunyai akal panjang telah membuat permohonan Tanah Adat dan disahkan PPHT Lahad Datu berdasarkan banyak pokok langsat dan buah-buahan yang kononnya beliau tanam; sedangkan kesemua tumbuhan tersebut adalah langsat liar yang bercambah semula jadi hasil daripada najis binatang yang memakan langsat, rambutan, terap dan sebagainya.

  Tambahan pula ketika itu, Ahmad dan saudara maranya telah bersetuju menyerahkan tanah tersebut kepada FELDA dan turut mendapat kontrak membangunkan tanah dan menuai buah sawit daripada FELDA.

  FELDA telah banyak bertolak ansur dengan karenah Ahmad; malah sehinggalah saya dan Mantan Adun Lahad Datu, Datuk Mohd Yusof Ahmad Jamli membuat perundingan untuk menyelesaikan masalah tuntutan tanah Ahmad dengan FELDA.

  Ahmad boleh hidup senang kerana memperolehi pendapatan bersih antara RM5,000 sehingga RM20,000 sebulan daripada hasil kontraknya dengan FELDA, namun akal Abu Nuwas membuatkan beliau dijangkiti sikap ‘Tamak dan Haloba’ sehingga menuntut dan menceroboh semua tanah yang dipohonnya bersama Haji Mahmood Mallang dan saudara maranya sebelum ini.

  Dengan ehsan Datuk Seri Najib sebagai menteri yang menjaga FELDA ketika itu, Ahmad telah mendapat dua lot tanah masing-masing seluas 15 ekar sebagai jalan penyelesaian tuntutannya.

  Tetapi bak kata pepatah, Ahmad yang telah diberi betis oleh FELDA, bukan sahaja mahu ‘peha'; bahkan yang berada di ‘celah peha’ meneruskan gertakan dan pencerobohan sehingga saya dan polis sudah lali dengan perbuatannya yang melampaui batas.

  Ahmad suka mereka cipta cerita baru setiap hari; termasuk membawa ke sana ke mari kisahnya yang saya bukukan dalam buku ‘Koleksi Sabah’ serta keratan surat khabar yang ditulis rakan saya, Ruhaidini Abdul Kadir daripada Utusan Malaysia untuk dijadikan asas tuntutan.

  Ahmad bukan sahaja sering menimbulkan provokasi dengan membawa ‘bom ikan'; sebenarnya tidak boleh dikategorikan sebagai bom kerana tidak mempunyai alat peledak disebabkan tidak mempunyai detanator; melainkan pasir, beras, tepung dan garam; semata-mata untuk mengugut Polis Bantuan FELDA agar membuka pagar hadangan bagi membolehkan beliau mengeluarkan buah yang dituainya daripada ladang FELDA.

  Sejak meletakkan jawatan sebagai Setiausaha Eksekutif UMNO Silam pada 1997, saya hanya menemui Ahmad dua kali iaitu tiga tahun lalu di Kota Kinabalu, namun tidak sempat bercerita panjang kerana masing-masing sibuk dengan urusan.

  Bagaimanapun Ahmad meminta saya membantu menulis surat kepada Sultan Sulu kerana beliau begitu yakin bahawa perjuangan beliau tidak lama lagi akan berhasil dengan bantuan saudara maranya di Sulu dan akan datang membantu beliau mendapatkan bukan sahaja 100 hektar ‘Tanah Adat'; malah keseluruhan tanah FELDA.

  Saya hanya tersenyum mendengar ceritanya (impian kosongnya) tetapi menyatakan tidak dapat membantu beliau menulis surat kerana saya akan terbang ke Pulau Pinang; apatah lagi saya kenal siapa dan apa kebolehan Ahmad; namun darah saya tersirap apabila beliau begitu serius ingin menjemput saudara maranya daripada Sulu jika beliau kalah dalam kes mahkamah.

  Sejak daripada itu saya tidak lagi mengambil peduli kisahnya sehinggalah Pasukan Perisik Sabahkini.net memaklumkan kepada saya berhubung ‘lawatan mengejut’ saudara maranya daripada Sulu dan telah dikepung pihak berkuasa ketika Ahmad nazak terlantar di Hospital Lahad Datu akibat darah tinggi dan angin ahmar.

  Saya hanya mampu berjenaka dengan Pasukan Perisik Sabahkini.net bahawa “Mereka datang mengambil BR1M,” kerana majoriti mereka ini telah dianugerahkan IC Projek dan tidak terniat untuk membuat liputan di Kampung Tanduo kerana hati kecil saya berbisik ‘Gertak Keling’ Ahmad yang sebelum ini telah kecewa setelah semua jalan perundangan buntu.

  Dalam keadaan Kesultanan Sulu yang sudah mengalami kehancuran sejak 1936 dan telah menjadi sebahagian daripada sejarah; maka ‘Golongan Sultan Oportunis’ mengambil kesempatan untuk melawat Ahmad yang sakit tenat di Hospital Lahad Datu; di samping menganyam rapi niat tersembunyi mereka untuk merampas kembali Borneo Utara daripada Kerajaan Malaysia.

  Secara kebetulan Ahmad mempunyai hubungan rapat dengan ‘Sultan Sulu’ yang menabalkan diri sendiri tanpa melalui ‘Ruma Bichara’ (Majlis Raja-Raja) dan mungkin telah membuat kajian dan perancangan rapi bersama anaknya Mohd Ali.

  Mengikut risikan saya, koresponden Sabahkini.net di Langunyan, memaklumkan bahawa mengikut sumber, Sultan Jamalul Kiram III telah melancarkan serangan ‘Diplomatik Reverse Take Over’ dengan menghantar 1,500 tenteranya ke Sabah; masing-masing 300 orang tentera Tungku, Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Sandakan.

  Namun tidak diketahui apakah kesemua tentera berkenaan telah mendarat melainkan dilaporkan antara 100 hingga 300 yang mendarat di Kg Tanduo, Tungku kerana masih mengkaji modus operandi dan jejak mereka masuk ke Sabah; tanpa dapat dikesan oleh pihak berkuasa; apatah lagi perbatasan Malaysia yang sentiasa bolos dan mudah dibolosi PATI.

  Pasukan Perisik Sabahkini.net masih cuba mengesan kedudukan Ahmad dan anaknya Mohd Ali yang dipercayai menjadi dalang ‘pencerobohan’ ini kerana mengikut maklumat Hospital Lahad Datu, Ahmad sudah nazak dan dibenarkan dibawa pulang ke Kg Sungai Nyamuk, kerana dinantikan saudara maranya ‘Tentera Sulu’ yang terkepung oleh Pihak Berkuasa Malaysia.

  Anak perempuannya juga tidak dapat dihubungi untuk mengetahui keadaan bapanya yang semakin tenat. Bagaimanapun Perisik Sabahkini.net di Tanduo mengesahkan bahawa kunjungan ‘Tentera Sultan Sulu’ ini atas jemputan Ahmad dan anaknya Mohd Ali.

  Tambahan pula, Haji Musa yang merupakan pemimpin Nombor 2 dalam rombongan tentera berkenaan adalah besan Ahmad kerana anaknya, Mohd Ali bernikah dengan anak Haji Musa.

  Manakala pemimpin Nombor 1 kumpulan tersebut, Datu Ibrahim @ Datu Kuin Jamalul Kiram pula bernikah dengan anak Ketua Cawangan UMNO Sungai Bilis 2, Hussin Oyung.

  Agak mengejutkan kerana saya mendapat tahu anak Datu Ibrahim @ Amirul Kiram di Malaysia iaitu Datu Amir Datu Amirul, ialah Ahli UMNO Cawangan Sungai Bilis 2.

  Oleh itu tidak hairan jika kehadiran mereka tidak dapat dikesan Pihak Berkuasa yang belum pernah menggunakan ‘kecanggihan satelit’ di Jabatan remote Sensing negara untuk mengesan sebarang pergerakan keluar masuk bot besar atau perahu; apatah lagi ‘Pusu’ yang tidak mengeluarkan sebarang bunyi kerana eksosnya dibenamkan ke dalam laut.

  Dalam keadaan penuh curiga, orang awam sukar bekerjasama dengan pihak berkuasa yang disifatkan sering menyalahguna kuasa dan bertindak kasar dan menuduh pemberi maklumat sebagai penjenayah yang bersubahat.

  Saya terpaksa menahan ketawa membawa segala komen dan ulasan daripada semua pihak; apatah lagi ‘kependekan akal’ pihak berkuasa yang menghantar satu batalion tentera berkubu di Kampung Tanduo, Kampung Sungai Nyamuk, Kampung Sungai Merah untuk mengawal dan memantau ‘Tentera Sultan Sulu'; sedangkan pada hakikatnya hanyalah ‘Tentera Upahan’ Ahmad Malandi @ Mat Bom.

  Mengikut risikan Sabahkini.net hanya 76 orang sahaja ‘Tentera’ yang berjaya mendarat di Tanduo termasuk enam wanita untuk mempertahankan tanah adat yang didakwa milik Ahmad di FELDA Sahabat 18 setelah Ahmad menjanjikan mereka akan mendapat tanah yang telah ditanam kelapa sawit seluas beribu ekar di Felda Sahabat 18.

  Dikhuatiri Ahmad dan Mohd Ali yang membiayai pembelian senjata api berkenaan di pasaran gelap di Tawi-Tawi dan segala makan minum mereka setelah kecewa dengan keputusan mahkamah yang memenangkan FELDA dalam kes tuntutan tanah beliau.

  Kelicikan Ahmad berjaya mengaburi mata pihak berkuasa yang menyangka memang benar Tentera Sulu setelah Datu Ibrahim @ Datu Kuin berjaya mempengaruhi saudaranya, Sultan Jamalul Kiram III mengakui kumpulan tersebut sebagai ‘Tentera Sultan Sulu’ yang mendapat suaka sementara kerana Kerajaan Filipina sudah pasti akan menangkap mereka dan dibawa ke muka pengadilan.

  Setelah tidak mempunyai harapan mendapat tanah yang dijanjikan Ahmad kerana dalam keadaan fizikalnya yang nazak; maka berlaku pertengkaran dan berselisihan pendapat sehingga Haji Musa dan Majid terbunuh dalam kejadian tembak menembak sesama mereka.

  Sabahkini.net mendapat tahu bahawa Datu Ibrahim @ Kuin Jamalul Kiram turut tercedera terkena peluru sesat; malah mereka berbalah dan tidak sehaluan lagi setelah perunding dengan pihak berkuasa melalui jalan buntu.

  Setelah membuat pertimbangan dan siasatan rapi, saya menganggap ‘Drama’ Ahmad Malandi hanya merupakan gertakan dan dalam keadaan fizikalnya sekarang, Mohd Ali tidak mampu melakukan apa-apa; malah terpaksa menggadai nyawa jika rundingan tamat. Lazimnya, jika mereka boleh masuk dengan senyap, maka sudah pastinya mereka akan keluar dengan lebih senyap daripada mereka masuk; sekalipun ketika pigak berkuasa sedang berkawal!

  Mungkin tiba masanya Menteri Pertahanan, Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negara, Ketua APMM, Panglima Angkatan Tentera dan pihak berkuasa untuk bermuhasabah diri dan meletakkan jawatan kerana kejadian ini merupakan ‘kemaluan’ yang tidak dapat disorok daripada mata dunia yang melihat betapa rapuhnya sistem pertahanan Sabah; sehinggakan Ahmad Malandi @ Mat Bom boleh merancang ‘Pintomen’ serangan yang menyebabkan seluruh negara terpinga-pinga dan ketakutan.

  Masa untuk berunding telah tamat. Bagaimanapun 76 tentera palsu Sultan Sulu yang terpedaya oleh ‘Janji Terang Bulan’ Ahmad Malandi ini wajar diberi peluang menyerah diri secara sukarela dan perlu diadili di mahkamah Malaysia kerana masuk secara haram dengan niat untuk menderhaka kepada yang DiPertuan Agong!

  Sabahkini.net akan membongkar institusi Kesultanan Sulu dan apa relevannya lagi dengan Sabah dapat episod akan datang.

 76. oh, gitu ke citer nyer,,,,,,.1 donia jadi riuh, harap dpt diselesaikan pentomen dan sandiwara ini tanpa dpt di ambik kesempatan oleh mana2 pihak. yg anti malaysia……., boleh bah kalau kau

 77. bro nase, perkara yang sama berlaku di semelin sp. deretan rumah kedai tu rapat ngan jalan ke tanjung dawai, tapi mereka taknak bergenjak dari tapak lama mereka. saya musykil dengan kandongan dalam tapak rumah rumah itu, kerana situ dulunya adalah laut. tentang not 1000 tu, pokcik nuar ada simpan 1 kontena not tu….

 78. rilex la bro…kalo dh kna kepong tu buat apa nak gelabah sana sini…dorang tu umpama dlm penjara x bdinding…bila2 masa boleh dikunyah…hahaha…lantak la orang nak kata apa…kita ada cara kita..hak kita nak guna cara apa skalipun…biar lambat asal selamat….

 79. setuju dengan pandangan MPA. tak perlu guna merton sekati untuk pacak thumb tack je. membazir dan nampak tak cerdek…. kan tuan?

 80. tadi aku tulis panjang-panjang… send… tak keluar…. hampeh….

  Baca kosmo hari ini…. Ruangan Global…. ada isu LD….
  So… cadangan aku pada 21.30 27.02.2013 ditarik balik…… Rupenyer selamer ini kiter melepaskan anjing tersepit…..
  HANGIN SATU BADAN AKU HARI INI……………

 81. ANUWAR tewas dlm game nie… Tindakan dia dikantoikan..

  Petikan dari Reuters – “Another Philippine military officer said the men were followers of the heirs of the Sultan of Sulu – an island group off the southern Philippines – who had been invited to Sabah by a Malaysian opposition politician to discuss land issues.” (kesimpulannya Anuwar menipu puak Kiram supaya dtg ke Sabah, & kerajaan anggap pencerobohan kerana saluran kemasukan salah)

  Bermakna puak Kiram xdak niat lain kecuali memenuhi jemputan Anuwar utk bincang hal tanah umpama orang mengantuk disorong bantal. Namun akhirnya menjadi huru-hara bila dapat perhatian byk pihak y mengambil kesempatan utk memenuhi agenda masing2 termasuk pihak Filipina. Malaysia terpaksa berlembut dgn si Moro ini utk meghalang agenda pihak ketiga y nak amik kesempatan n supaya Hubungan Malaysia-Moro kekal sediakala…

  http://www.reuters.com/article/2013/02/14/us-malaysia-philippines-idUSBRE91D0BY20130214

 82. Nuar mang kantoi kali nie…. Sumber Reuters tu mang dari pihak Filipina.

  Sbb tu blog2 PR canang gila2 crita komando pinoy masuk pa suma… Semata2 kerana mu Nuar..haremmmm…

  Kalau di pertimbangkan semula, jika perkara ini semata2 Konspirasi Politik, siapa sebanarnya y mendapat lebih untung…Anuwar @ Kerajaan…?

 83. tipikal pembangkang.. masuk sini buat kecoh merendah2kan intelligent negara.. mungkin kau tak tau Malaysia bukan seperti negara2 laen didunia.. (mesti jadikan point nak kutukkan nnt.. aku tau.. hehehe). kita lebih kepada diplomasi cara BANGSA MELAYU ISLAM yg telah sebati dalam diri.. plus.. yang datang semua tu Islam, dan dorg tgh confuse tentang perjuangan mereka.. dgn cara diplomasi yg kerajaan tunjukan akan dpt menambat hati mereka dan tau mereka cuma jadik kambing hitam jea nih..

 84. Cloroform…bukan clorofin. Cloroform hanya berkesan dlm ruang tertutup je. Guna gas pemedih mata pun dah ok.. harass mereka siang dan malam dgn gas pemedih mata. Moral mrk akan jatuh dan menimbulkan suasana kelam kabut dlm kedudukan mrk.

 85. Terbaik Bro 108. Jika semua pembaca berfikiran begini, insyaAllah negara akan terus aman seperti sekarang.

  Malangnye, masih ada api dalam sekam yg perlu dipadamkan. Masih ada gunting dalam lipatan. Masih ada musuh dalam selimut. Malah ada yg sanggup berjanji untuk memberi autonomi semata-mata untuk berkuasa. Fikir-fikirkanlah.

 86. pinoy telah melancar covert operation di malaysia kerna mengambil peluang atas perdamaian tersebut. ini harus di lakuin setelah lama berdendam dgn malonesia…..dan malon juga tidak pernah berdendam cuma yang mulain covert operation di sabah pada masa lalu ialah pinoy.sbg tindak balas malonesia juga melancar covert opertaion ke atas pinoy. sulu harus ingat…..pinoy tetap ganyang mereka suatu hari nanti

 87. perhatian!perhatian!umat di nusantara ini!jangan lebih lebih buat apa apa sangkaan pasal malay-sia, sabah,sulu,fillipina,indonesia!tangan tangan ghaib tentera tentera “kewangan” tuhan sedang aktif membuat kerja di dalam sistem kewangan dunia sekarang ini,masalah akan selesai tak lama sahaja lagi bila “orang orang kewangan” ini memberi “1” arahan sahaja kepada semua ketua ketua kerajaan di nusantara dan seluruh dunia nanti ,pasal semua kerajaan di nusantara juga seluruh dunia “diikat” kerajaannya dan ekonominya dengan “harta emas” semasa penubuhan kerajaan mereka dahulu,contoh ialah kerajaan kristian “fillip”ina yang memakai harta emas kesultanan sulu untuk menubuh dan membangunkan negara mereka hingga sekarang ini,pasal itu kerajaan fillipina dari dulu hinggalah sekarang amat takut kalau harta emas itu dituntut oleh “pewaris yang sebenar”,berbagai “boneka” dan krisis mereka cipta kerana takut!!,bukan orang orang “politik” fillipina aje yang pucat lesi takut perkara ini malah semua orang orang politik kerajaan kerajaan yang ada di nusantara dan dunia pun turut sama takut,tak terkecuali singapura@lee kuan yew!!!!!!!!PANTEK NI PEMBONGAK TAU!!!!!JGN PERCAYO CEGHITO DIO!!!!!SEMUO BOHONG DAN DONGENG!!!!TAPI KALAU BAB KOMUT PANTEK BAGI KEK DIO LAHHH!!!HEHEEHAHAA

 88. Adakah saudara pasti seluruh rakyat Sabah dan Sarawak mahu keluar daripada Malaysia? Adakah saudara pasti apa yg saudara mahukan itu juga yg majoriti rakyat Borneo mahukan? Jikalau saudara yakin, saudara boleh panjangkan kemahuan dan niat saudara tu ke mahkamah antarabangsa.. Utk permulaan, buat petisyen dan dapatkan tandatangan SETIAP rakyat Sabah dan Sarawak yg menyokong idea mahu keluar drp Malaysia ni..

  Saya punyai beberapa kenalan yg berasal drp Sabah dan Sarawak yg sedang berkerja di ‘Malaya’ skrg ni.. rata2 mereka semua mempunyai pandangan yg sgt berlawanan drp saudara..

 89. kamu juga harus tahu….ini adalah permulaan uncle sam dalam membikini sebuah kristian raya dari Pinoy melalui Sabah terus ke Maluku dan Papua..Ini harus di percepatin bagi mendepani Al Mahdi.

 90. Bila baca perenggan akhir berita ini….. mendidih darah aku… DENGAN ITU CADANGAN SAYA PADA JAM 21.30PM 27.02.2013 DITARIK BALIK…… TAK GUNA….. SELAMA INI KITA HANYA MELEPASKAN ANJING TERSEPIT….. mereka-mereka inilah dalang yang sebenar……… DAN YANG LEBIH BANGANG SEKALI NM… BUTA-BUTA TELAH DIPERGUNAKAN……….

  MNLF nafi nak tawan Sabah
  Zamboanga City:
  Seorang pegawai kanan Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) semalam menafikan laporan anggotanya bersedia menawan Sabah bagi menyokong pengikut Sultan Sulu yang kini berada di Lahad Datu.

  Anggota kanan Jawatankuasa Pusat MNLF, Habib Mujahab Hashim, berkata anggota pertubuhan itu juga tidak diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga. “Kami cuma menyokong cadangan penyelesaian secara aman daripada Sultan Jamalul Kiram melalui rundingan bagi menamatkan kebuntuan di Lahad Datu,” katanya kepada media.

  Kenyataan Habib Mujahab itu dibuat bagi menafikan kenyataan terdahulu oleh Pengarah Politik MNLF mengenai keadaan di Sabah.

  Dalam kenyataan itu, Gapul Hadjirul berkata, MNLF diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga ekoran kemelut di Lahad Datu belum menampakkan penyelesaian. Habib Mujahab berkata, pemimpin tertinggi MNLF juga tidak mengeluarkan sebarang arahan kepada anggotanya untuk bersiap sedia. “Selain menyokong cadangan penyelesaian melalui rundingan dibuat Jamalul Kiram, MNLF menafikan kenyataan sebelum ini,” katanya.

  Menurut Habib Mujahib, mengarahkan anggota MNLF ke Sabah hanya akan merumitkan keadaan. Dia turut menafikan laporan mendakwa MNLF sengaja merangsang Jamalul Kiram supaya menimbulkan tuntutannya ke atas Sabah. Habib Mujahib berkata, MNLF tidak terbabit dengan bekas pegawai kerajaan untuk mensabotaj rundingan damai di antara Manila dengan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) dengan menggunakan isu tuntutan Jamalul Kiram. The Philippine Star sebelum ini melaporkan, pemimpin utama MNLF, Nur Misuari; bekas penasihat keselamatan, Noberto Gonzales; bekas wakil rakyat Tarlac, Jose Cojuangco dan calon senator, Margarita Cojuangco, sebagai individu yang mempengaruhi Jamalul Kiram. – Agensi

  Artikel ini disiarkan pada : 2013/02/28
  – See more at: http://www.hmetro.com.my/articles/MNLFnafinaktawanSabah/Article#sthash.39YDqf63.dpuf

 91. Setahu saya pada 1965 sebelum Tunku Abdul Rahman membuat pengumuman mengenai penyingkiran Singapura daripada persekutuan, ahli ahli parlimen Malaysia telah sebulat suara telah mengundi untuk mengeluarkan Singapura daripada persekutuan (126 setuju, 0 tidak setuju). Ahli ahli parlimen yang mengundi ini adalah termasuk dari Sabah dan Sarawak.

 92. belum masuk ICJ pun kau dah kata batal…tak pyh bawa ICJ lah…tong kosong…sendiri jadi lawyer sendiri jadi hakim. mana dokumen org sabah/sarawak tak tau singapore disingkir?

  nama pun mcm ketua umum kaki klentong..kerja nk klentong aje..

 93. sebelum kau cakap batal kau terangkan dulu mengapa batal menurut dokumen2 original, bkn sebut batal lps tu kau sahkan ICJ akan batal…tak cukup….eloklah nama pun sama dgn ketua kelentong umum parti manifesto bkn janji…kakakakaka

 94. dah lamo dah kito umat manusia di dunio ikut mereka,dah tiba masanya pulak untuk kita tak ikut mereka,dan mereka pulak harus ikut kita, kalau mereka tak mahu hidup merempat dan mengemis lahhh di zaman emas nanti!!!!!!!!!! ENGKO NI PANTEK MEMANDAI MANDAI YO NAK UBAH KATO KATO TUHAN….MAGHAH OGHANG NANTI!!!!!!HEHEEHAHAA

 95. jemput dtg sipadan dan ligitan, Kita minum teh tarik. bagi sekali itu scorpion, amfibi, komando katak, f-16 hebah-hebah. kri fibre-glass dan jgn lupa kopassus serta taksi lebanon.

 96. Disingkirkan tanpa pengetahuan, perbincangan dan persetujuan pemimpin-pemimpin Sabah dan Sarawak..
  Apa sebenar yg kau maksudkan?
  Boleh kau bagitau pd semua org mcm mana org2 sabah/sarawak tidak tau hal ini terjadi bersandarkan pd bukti yg semua org boleh cari dan baca …silakan klu kau ni org malaysia..klu indon tak pyh lah cakap byk.

 97. mahu bantu pakai buluh runcing ya pak..?apa cukup kekuatan kamu itu..?apa buluh runcing kamu bisa terbang kayak rudal..??hehehehe

 98. 2 helikopter yg membawa komando terhaibat INDOG berpatah balik di papua kerana ditembak oleh senjata made insendiri OPM..Hahahaha..pasti TNI INDOG BANCI ya…ketakutan untuk ambil 8 mayat TNI TERHAIBAT DIDUNIA yang mampus…sebebarnya TNI yang mampus diperkirakan lebih dari 50 orang..tapi tidak dinyatakan kerana akan memalukan bangsa INDOG.

 99. KAWASAN CARIGALI MINYAK TU DALAM 3 BATU LEPAS PANTAI ATAU 100 BATU..? JANGAN TUNJUKKAN KEBODOHAN KO KAT SINI…hehehehe..

 100. aku rasa ni kerja misuari jugak…dibantu oleh puak2 pinoy dan dalang2 malaysia yg ada agenda tersembunyi. Faham2 kan sapa dalang tu…

 101. semuanya sbb minyak, america serang iraq sbb minyak, iraq hentam kuwait sbb minyak… dekat kawasan yang diklaim malaysia di spartly merupakan reserve minyak dan gas keempat terbesar didunia (shell yang kata),..no wonder semua meleleh air liur nengoknya..hmm camna ni.. den pon poning

 102. Saya nak betulkan pemikiran warga Sabah.

  1. Bukan Malaya yang minta Sabah buat gagasan Malaysia. Tetapi US dan British. Gagasan Malaysia ditubuhkan pada tahun 1889 oleh US (Scull and Bones Society). Ini kerana pada pendapat elit Yahudi, Sabah takde kekuatan (aka takde telor) utk mempertahankan wilayah sendiri. Mereka berpendapat tentera Sulu terlalu brutal utk merobek, mengganyang, merogol warga Sabah. Elit Yahudi kasihan dgn warga Sabah. Jadi awal-awal lagi mereka sudah berhasrat Malaya menjaga kepentingan warga Sabah daripada dianiayai oleh warga Sulu.

  2. Minyak Sabah digondol oleh Belanda sejak tahun 1885 . Ketika itu langsung tidak ada royalti utk warga Sabah. Warga Sabah langsung tidak tahu kenapa North Borneo ditubuhkan. Bukan kerana wanita Sabah yg cun melecun, tetapi kerana Shell dan North Borneo ingin meratah segala hasil bumi minyak Sabah. Setelah hampir 100 tahun, barulah Petronas ditubuhkan oleh Tun Abdul Razak. Itupun kerana kerajaan Pahang baru shj menjumpai minyak yg banyak di tapak projek Pelabuhan Kuantan. Gebeng digazetkan sebagai industri tercemar kerana kerajaan Pahang menjumpai minyak yg banyak di tapak projek Pelabuhan Kuantan. Setelah itu Petronas ditubuhkan utk menjana ekonomi Malaysia. Bukan untuk menjana ekonomi Malaya. Sebelum itu, bijih besi di Perak, Pahang dan Selangor lah yang menjana ekonomi Malaysia, ketika baru merdeka.

  3. Sabah dan Sarawak masih kuno bukan disebabkan minyak dicuri. tetapi sebab Ketua Menteri yg tidak ada visi dan misi. Ada pemimpin Sabah/Sarawak yg mengumpul kekayaan peribadi yg terlalu banyak, sehinggakan rakyat Sabah/Sarawak langsung tidak dpt mengecapi hasil bumi negeri sendiri. Tolong tudingkan kesalahan kemiskinan kpd Ketua Menteri anda sendiri. Awak cuba lihat kerajaan Melaka sebagai contoh. Melaka langsung tidak ada hasil bumi. Namun Melaka mampu menjadi sebuah negeri yg mewah dari segala segi. Jadi jgn salahkan royalti anda. Salahkan pemimpin anda sendiri.

  Secara konklusi, tidak payahlah warga Sabah termakan hasutan ejen-ejen asing. Yg sebenarnya, negara asing yg inginkan minyak dan emas anda lebih daripada kerajaan Malaysia. Tanpa Sabah pun, Malaysia masih boleh jadi negara maju. Cuba lihat Singapura sebagai contoh. Malaysia hanya menjaga kepentingan Sabah . Dahulu yg merompak minyak anda ialah Belanda. Dan yg merompak emas anda ialah Jepun. Akan datang, yang ingin merompak minyak anda ialah US (melalui elit Yahudi). Jadi tak payahlah susah hati dgn gagasan Malaysia. Duduk diam-diam. Kalau Sabah mahu merdeka, saya alu-alukan. Sebab apa saya tersangat seronok. Sebabnya ialah warga Sulu akan sewenang-wenangnya akan merogol dan merompak warga Sabah. Jadi fikirlah baik-baik sebelum buat apa-apa kenyataan. Jgn sampai org Malaya akan cakap “Padan Muka” sudahlah. Perak , Selangor dan Pahang sudah lama menjana ekonomi Malaysia, melalui bijih besi, namun tak pernah merungut pun. Bahkan semenjak permulaan kemerdekaan Sabah pun, ekonomi Sabah dijana oleh hasil bumi Perak, Selangor dan Pahang.

 103. Memenangi PEPERANGAN tanpa BERPERANG maka anda adalah seorang yang Hebat BERPERANG.

  Kata-kata Hikmah Strategist PERANG – Sun Tzu

 104. Sebab ATM tak bodoh macam kau.ATM kena kaji semua kemungkinan dan akibat daripada tindakan yang diambil.Bukan membabi buta serang dan bunuh orang.Kalau kaum keluarga dan pihak2 yang ada sangkut paut dengan sulu ni balas dendam bom sana-sini,bunuh sana-sini dan buat kacau di Sabah,bapak kau nak tolong settlekan ke?

 105. Kerja2 memecah-belah dan menghasut rakyat ni memang permainan anwar aljub.Memang sesuai benarlah dengan nama kau.PRU dah dekat,tapi janganlah sampai mengkhianati negara.Bertanding secara gentleman,jangan main bangsat dan jadi bacul lontar batu sembunyi tangan.

 106. Merdeka kepala bana lu.Auta mana lu kutip ni macha?Kalau lu tak puas hati lu sorang ajelah berambus dari Malaysia.Apa kait mengait dengan Sabah Sarawak pulak.Puak2 harami macam lu ni patut kena tembak aje.

 107. ka tu yang bodo dasar penyokong pembangkang.otak ka kat jubor sebab tu ka cakap gitu.kalau kerajaan bunuh sesuka hati boleh timbulkan menggugat perjanjian damai di selatan filipina serta pegawai kerajaan yang bertugas disana akan diancam bahaya.Ka bkn pikir pun pasal orang lain.pentingkan diri sendiri

 108. Tapak-tapak kaki kita (muslimin) akan menjejak bumi vatican, insyaAllah. vatican tiada kuasa, baik secara zahir atau secara ghaib, yang berkuasa sepenuhnya hanyalah Allah, dan vatican pun dalam rencana Allah juga. Kata lain, vatican sedang diperbodoh-bodohkan oleh Allah. walaupun vatican dan juga keluarga diraja britain menjadi mastermind terhadap percaturan dunia hari ini, ia tak akan kekal lama. Yang bathil pasti akan lenyap bila datang yang Haq.

 109. mana la saudara dapat fakta ni….kalau acheh kuasai 70% minyak, takdelah dia nak mintak keluar dari negara saudara tu…nak menyamar pun biarlah cerdik skit

 110. tak boleh jugak…bangga diri tetap dilarang. siapa suruh kata melayu bodoh, melayu malas. jgn la kata, usaha la agar tidak malas dan tak bodoh…maka akan jadilah bangsa yg rajin dan bijak. doa la mintak yg elok. bangga diri tu bukan doa…

 111. mereka ini orang islam, kita ini orang islam.. kalau kita hukum biarlah dengan adil , di malaysia pun ada golongan bertopengkan islam konon jihad di memali mati masuk syurga apa jenis orang macam ini cuba kau cerita dengan aku ini

 112. berapa banyak kami sudah kes pendatang asing sudah kami selesai hanya dengan polis dan pengkuat kuasa laut kami,kes memali itu cuma orang gila politik aja jihad untuk parti tentu dan sauk itu juga kes orang gila politik cerita senjata hilang sudah kami dapat balik… kami tak kehilangan wilayah macam negara indonesia timur2 itu kalau kamu cerita pasal rasuah nanti kamu malu dapat malu

 113. Jadi,adakah tuan akan memimpin Sarawak dan Sabah keluardari Malaysia ? Atau memulakan satu kempen supaya Sarawak dan Sabah keluar dari Malaysia ? Atau tuan hanya seorang yg hanya rasa diri terlalu bijak ?

 114. jangan cakap banyak lah indogsiyalans!!! baik korang jaga papua korang lee!!! sorang pengganas papua boleh bunuh lapan orang askar INDON!!! LEMAH GILAAA!!!

 115. ni satu lagi indogsiyalan merapu tahap cibai!!! dari korang sorang pengganas papua boleh bunuh 8 askar indon aduh…

 116. Salah tu bro..
  ATM dgn PDRM deorg dh bkerja sama sjak ari prtama pencerobohan tu brlaku, unit prtama ATM yg trlibat dr RAMD Tawau..
  Cuma bidang risikan lebih kpd PDRM. Di “hidden” ATM dr media2 massa utk mbri imej keadaan d lahad datu kononyer terkawal pd org awam yg tgk kt tv tu. Paskal dgn vat69 pn di hidden jgk cume yg slalu nmpk kt paper. Tv cume PGA Je
  PDRM dgn ATM ni deorg bkn bula btindak suka hati sbb yg mbri arahan dn tindakan bunuh dsb dr pemimpin trtinggi mlysia.

 117. nampak ini kerja anwar pergi jumpa orang pilipina untuk buat kacau di sabah, itu peminpin mulia anwar yang dijadi tuhan pkr sangup lakukan apa sahaja untuk berkuasa jangan bagi mereka berkuasa, mereka takut kalah disabah, pkr kata boleh menang di semenanjung kononnya bn kalah tepis dengan pkr dengan cara buat kacau di sabah mereka boleh memerintah negara, cara macam ini cara pkr dah lapuk dah, tunai janji pru 12 dulu ini baru cakap menang pru 13, ini janji di selangor pun tak ditunai jangan bikin malu dekat pengundi atas pagar diluar sana itu

 118. Ada yang berpendapat Nur Misuari menyemarakkan lagi semangat si KIRAM…. Ada yang kata NM baik dengan AI…….
  So…jika kepentingan negara diutamakan….. ketepikan politik dan kepentingan diri……. berbincang dan bantu membantu……. Saluran untuk komunikasi dah ada…… Boleh minta NM untuk mengendurkan sokongan kepada KIRAM melalui tokoh tersebut…. Dalam masa yang sama “Jepun” (sapa tak kenal dia?… kalau tak kenal memang bukan peneliti perkembangan aktiviti ketenteraan Tanah Tumpah Darahku..terutama yang berkaitan dengan isu di LD..) “Jepun” mempunyai banyak “sumber”….. Dia boleh membantu dengan berkesan……. Jika ini dijadikan pilihan…………. emmmmhhhh…. tingginya angan-angan ku ini… (idea ini dilontarkan setelah membaca ulasan Jeneral Bersara….masih tajam pemerhatian Jeneral ini jika dibandingkan dengan orang yang dikatakan mahir dalam bidang perisikan yang dah bersara tu…. teringat ulasan dia semasa Iraqi Freedom….) mungkinkah menjadi kenyataan?…..

 119. HAHAHAHAHA
  ATM bapok ,mana ada negara kat donia ni layan penceroboh bersenjata ngan rundingan,nego etc , siap bagi makan , minum percuma cam tamu KERAjaan
  cakap je lah takde telor , takot nak mampos mmg sah lah tentera mulayu bapok sembang je lebey…HAHAHAHAHA

  ayat2 stended penyanGAK UMNGOK :::
  …win win situation
  still keadaan lebih baik dari konflik Rwanda,
  KITA DAH BUAT YG TURBAEK
  kes terkucil…eh…terpencil
  ini angkara pembangkang
  ada tangan2 asing dalam hal ini

  padam komen tu pengecut…HAHAHAHAHA

 120. aku tanya kau ini joni tabu kau tak malu ke, kesana kesini menyamar sebagai orang indo dan malaysia..aku tak tahu apalah jenis manusia kau ini

 121. mmg kompom barua pinoy, ari pertama jejak kaki di lahat datu, perkara pertama dia buat ialah pacak bendera pinoy kat sana..

 122. bro boleh keluar cerita singapura rasuah untuk jual 155mm howittzen kepada india yang gagal dijual dan pegawai singapura di tangkap di india kerana rasuah senjata

 123. Fakta Ketiga Isu minyak. Seperti yang kita sedia maklum, Sabah dan Sarawak sangat kaya dengan hasil minyak petroleum dan gas asli yang mana sememangnya sumber ini SANGAT PENTING DAN MENJADI REBUTAN MANA-MANA NEGARA. Apa yang menyedihkan dalam hal ini, Sabah dan Sarawak telah dipaksa untuk menandatangani perjanjian pemberian royali sebanyak 5% sahaja oleh kerajaan Malaya kepada Sabah dan Sarawak yang mana 95% pula diambil oleh Malaya.
  Dalam konteks ini, saya ingin meminta anda untuk berfikir sejenak menggunakan akal dan minda yang logik dan matang… Bayangkan anda mempunyai 100 ekar
  tanah, tiba-tiba orang luar datang dan mengambil 95 ekar tanah dan hanya memberi anda 5 ekar tanah sahaja… Adakah anda fikir ini sesuatu yang boleh kita
  bertolak ansur??? Adakah ini namanya ADIL??? Dalam konteks pemberian royalti minyak ini, adalah sesuatu yang salah. Mengapa Malaya memberi royalti
  minyak kepada Sabah dan Sarawak??? Adakah minyak ini dimiliki oleh Malaya??? TIDAK! Minyak ini adalah milik rakyat Sabah dan Sarawak! Malaya sepatutnya meminta kebenaran daripada Sabah dan Sarawak berapa yang BOLEH DIBERI OLEH SABAH DAN SARAWAK KEPADA MALAYA.. Acheh menguasai minyaknya sebanyak 70% manakala negara-negara eropah yang mengamalkan konsep perkongsian kuasa sebenar membenarkan negeri-negerinya untuk
  mengurus minyak mereka. Tapi ingat, mengapa kita perlu mendapatkan kebenaran mengurus minyak? Siapakah Malaya itu??? Mereka hanya rakan kongsi yang
  mempunyai status SAMA dengan Sabah dan Sarawak. Dalam menuntut perpisahan, sejarah sudah membuktikan bahawa kemenangan sentiasa berpihak kepada mereka yang memiliki Minyak. Satu markah lagi untuk Sabah. Maka Sabah mempunyai 3 Markah kemenangan manakala Malaya adalah KOSONG!

 124. Fakta Kedua Selain daripada perjanjian YANG SUDAH TERBATAL, Malaya telah meminta pemimpin Sabah dan Sarawak membuat satu surat kepada Malaya yang menyatakan untuk tidak keluar daripada Malaysia. Maka sebab itulah mengapa Malaya mengatakan bahawa Sabah dan Sarawak TIDAK BOLEH KELUAR DARIPADA MALAYSIA atas sebab pemimpin terdahulu telah berjanji melalui surat tersebut untuk tidak keluar daripada Malaysia. Selain itu juga, mereka dengan tanpa segan silunya, mengatakan bahawa dalam 18/20 perkara mengatakan, PERKARA 7 mengatakan Sabah dan Sarawak tidak mempunyai hak untuk keluar Malaysia. Disini saya ingin mengatakan bahawa dalam 20 PERKARA untuk Sabah, 19 PERKARA TELAH DILANGGARI, TIDAK DIPATUHI dan TIDAK DIHORMATI oleh Malaya, mengapa PERKARA 7 PERLU DIPATUHI OLEH SABAH??? Dan begitu juga untuk Sarawak. Selain itu, dengan berpegang teguh dengan surat yang diberikan itu, adalah TIDAK SAH kerana ia dilakukan tanpa pengetahuan rakyat Sabah dan Sarawak. Daripada perkara ini, kita sudah dapat lihat dengan jelas bagaimana permainan kotor Malaya terhadap Sabah dan Sarawak.. Ini adalah markah kedua untuk kemenangan Sabah dan Sarawak.***Perhatian: Sarawak pada asalnya juga telah mengemukkan 20 perkara tetapi telah membatalkan 2 perkara iaitu Perkara 19 dan 20. Maka sebab itu Perjanjian
  Sarawak dikenali sebagai 18 Perkara. Isi perjanjiannya juga sama seperti perjanjian Sabah.
  .

 125. Kenapa sabah sarawak harus keluar dari malaysia???
  .
  Fakta Pertama Perjanjian Malaysia yang ditandatangani di London pada 9 Julai 1963, SUDAH TERBATAL! Mengapa? Ini disebabkan Malaysia dibentuk oleh empat (4) buah negara iaitu Borneo Utara, Sabah (North Borneo), Sarawak, Singapura dan Malaya. Dalam
  perundangan, jikalau salah seorang penandatangani Perjanjian menarik diri, maka perjanjian tersebut secara automatiknya TERBATAL. Dalam kes ini, singapore tidak menarik diri tetapi telah disingkirkan daripada pembentukkan ini pada 9 Ogos 1965 tanpa pengetahuan, perbincangan dan persetujuan pemimpin-pemimpin Sabah dan Sarawak. Ini bererti, Satu Markah untuk kemenangan berpihak kepada Sabah dan Sarawak di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (International Court
  of Justice, ICJ).
  .
  Merdeka !!

 126. Indonesia secara diam-diam mengirimkan 9 KRI ke Nunukan dan Ambalat dengan 1 batalyon pasukan Marinir yang sudah didatangkan dari Surabaya bersama tank amfibi dan panser amfibi yang didaratkan di Nunukan pagi tadi. Langkah ini diambil untuk mengantisipasi terjadinya baku tembak antara milisi Sulu dengan tentara Malaysia di Lahad Datu Sabah, Malaysia. Bersamaan dengan itu di Lanud Tarakan didatangkan 6 jet tempur F16 untuk melakukan pengawasan udara di sekitar Nunukan dan Ambalat.

  Menurut Puspen Kodam Mulawarman, perkuatan pasukan TNI juga didukung oleh pergerakan TNI AD di Malinau dan Tanjung Selor ke dekat perbatasan untuk melakukan latihan bertajuk “Sikat Borneo” setingkat brigade. Latihan ini melibatkan 4 batalyon TNI AD termasuk batalyon roket dan batalyon kavaleri dengan tank Scorpion dan KH 178 artileri 155m.

  Milisi Sulu datang dan mendarat di Lahad Datu sabah tanpa bisa dideteksi militer dan intelijen Malaysia. Ini merupakan pukulan telak bagi ATM karena bisa saja terjadi hal yang sama dengan penyusupan pasukan komando negara lain yang lebih terlatih. Filipina juga mengirimkan beberapa kapal perang untuk mengawasi pergerakan militer Malaysia meski bahasa diplomasinya hendak memulangkan milisi Sulu.

  (Sumber: Berita Nasional 27022013)

 127. akudtgdr******… den tak reti dan komen sbb den tak tau sangat pasal isu pope resign ni.. cuma den tahulah dia ni profesor dlm teologi (ilmu agama kristian) di Bonn University sblm bertukar ke universiti lain.. kemudian jadi pope dengan nama baru Benedict (nama lama dia Prof Ratzinger).. letak jawatan dikatakan sbb skandal gay di kalangan paderi vatican (vati-leaks scandal) dan disebabkan oleh pelobi gay yang menentang kerigidan beliau terhadap aktiviti homosexual.. tapi dia nafikan dan menurutnya dia tak larat dah..

  kesan kepada dunia.. well, kalau betul depa tak kacau dah dunia ni (especially muslim) bagus tu !!
  tapi teringat lak ayat berikut “dan sesungguhnya yahudi dan nasara itu tidak redha ke atas kamu sehingga kamu mengikuti mereka” – al baqarah:120

  wallahuaklam..

 128. ya teruskan bermimpi wahai kuffar.. tak perlu nak terus terusan melagakan kami muslim malaysia-indonesia..!! :)
  bahkan kamulah yang akan dikorbankan terlebih dahulu…

 129. ha ha terbaek.. tambahan bro.. Anuar dah nafikan berita tersebut dan seakan nak bagitau yang kerajaan membuat tuduhan melulu.. yang dia terlupa nak gitau ialah sumber reuters tu datangnya dari pihak militari Filipina..!!

 130. Sekarang ni rakyat Malaysia sedang menanti tindakan yang akan diambil oleh pihak berkuasa Malaysia. Kelewatan mengambil tindakan menyebabkan ramai yang marah dan menuduh macam-macam kepada pdrm/atm. Sebenarnya ATM tidak ada kuasa apa pun dalam menangani isu Lahad Datu dan ATM tidak dibenarkan membuat sebarang kenyataan berkaitan dengan kes ini. ATM hanya stand by sahaja. Kuasa penuh menangani isu ini diserahkan kepada Polis Diraja Malaysia bukan Angkatan Tentera Malaysia.

 131. The problem is, kita tak boleh sesuka hati bom. Sebab PH takkan berdiam diri kalau kita serang Sulu. Apa yg boleh dibuat, jumpa je kat laut. Kasi tamat.

 132. Salam,

  Yg gmbr last tu ada betul sbb saya pernah involve dlm projek ni. Mmg canggih but since gaji ciput tp masa keje pjg saya pun berubah ke arah yg lain. Kalau gaji ok mmg saya stay sbb big company & saya mmg minat telekomunikasi. Canggih sgt sbb kalau berjaya digunakpakai di Msia confirm no prob to send patient info to the nearest hospital masa dlm ambulans lg. Itu salah 1 kelebihan dia la. Ada byk lg but since saya ada sain confidentiality agreement so my lips are sealed….CHEERS!

 133. Manakala saya lebih mendukung pemerintahan era Khalifah Ar-Rasyidin kerana keberadaan mereka lebih diakui jika dibandingkan lahirnya sebuah empayar hindu Majapahit yg dimana masih ada sebilangan elemennya yg diguna pakai oleh negara kamu.

 134. “Begitupun jika perang dengan Singapura… Sudah pasti kami akan membantu Singapura…” – Kami, yg saudara maksudkan siapa? Kerajaan Indonesia? Kerajaan Indonesia akan menolong Singapura? Pasti? Jika kamu bukan pemimpin atasan kerajaan negara kamu, kamu boleh terus bermain dengan angan2 kamu itu.. hahaha

 135. ayat2 kebusukan hati seorang yg bernama indon. apa pun sipadan dan ligitan milik kami. klu berani dtg lah. dukunglah kesultanan sulu dgn mendarat di pantai2 tersebut..jgn berkoar2 aje don don.ka ka ka…

 136. Ini pun boleh jadi betul juga,permainan licik filipin dengan memperalatkan kiram yang tamak dan bodoh.Taktik ini akan berjaya memecahkan bangsamoro dan meenghancurkan back up kuat dari Malaysia selama ini dengan membuatkan Malaysia bermusuh dengan sulu/moro

 137. Si kiram ni barua filipin.Dia buat kerja untuk manila.Kalau Sabah dia dapat,Sabah akan jadi milik filipin.Kiram sultan palsu jadi2an ni akan dapat banyak duit.Motif diorang cuma duit aje.Filipin memperalatkan sibodoh ini untuk kepentingan dia,kira sebagai proksilah.

 138. ye la.. tapi nak motivate sikit…tak boleh ke?
  kang dok kata melayu bodoh, melayu bodoh, melayu mundur.. kang jadi doa plak

 139. cina gendut..yup..lebih tepat.. boleh jengah dia dekat forum cari. kerja dia troll. takde isi.
  kesian.
  kurang kasih sayang barangkali.

 140. sebab, blog dia takde org masuk. tu yg menagih blog org sambil troll.
  takde kesan pun mamat ni kutuk2 kat sini. dia sahaja rasa heroic.

 141. Salam Tuan Hj. Syah

  Insiden pencerobohan askar dari kesultanan Sulu sangat menarik untuk dibuat analisa.
  dari pengamatan saya ada betulnya artikel Hj. Syah berkenaan Aset rahsia tentera darat ke sabah diatas dengan situasi sekarang

  Sebagai contoh selepas artikel berkenaan keluar saya ada dengar berita yang askar marin filipina datang ke sempadan malaysia atau lebih tepat sempadan lahad datu atas tujuan rondaan..

  Apakah maksud semua ini.. ?

  Adakah filipina sudah tidak dapat menghubungi tentara sulu lagi kerana dihalang oleh malaysia

  mereka risau jika tentera sulu sudah berpaling tadah. jadi mereka terpaksa pergi ke perairan sabah untuk mendapatkan intel

  Berita
  MANILA 22 Feb. – Tentera laut Filipina hari ini mengerah enam buah kapal termasuk sebuah pesawat ke laut Sulu dan Tawi Tawi untuk menghalang kemungkinan berlakunya pertempuran antara pasukan keselamatan Malaysia dan kumpulan bersenjata Sultan Sulu yang melakukan pencerobohan di Lahad Datu, Sabah.

  Stesen radio Filipina, Radyo Inquirer 990 AM yang memetik kenyataan jurucakap tentera laut Filipina, Leftenan Gregory Fabic berkata, kapal-kapal tersebut hanya menjalankan rondaan di perairan pulau Tawi Tawi, yang terletak kurang setengah jam dari Kampung Tanduo, Lahad Datu, lokasi kumpulan bersenjata itu dilaporkan berkubu sejak 9 Februari lalu.

  Fabic berkata, kesemua kapal tentera laut itu tidak akan memasuki perairan Sabah tetapi berada di perairan laut Sulu dan Tawi-Tawi untuk membantu memastikan keadaan stabil.

  Jelasnya, tiada arahan diberikan untuk membawa keluar kesemua anggota kumpulan bersenjata Sulu itu yang diketuai Raja Muda Azzimudie Kiram, adik Sultan Jamalul Kiram III.

  “Kami berharap isu ini akan selesai secara aman. Jika mereka (kumpulan bersenjata Sulu) berundur, kami tidak akan membantu mereka sekiranya tiada arahan daripada pihak atasan.

  “Jika konflik ini bertambah buruk, kami juga tidak akan membantu mereka. Kami hanya akan ke sana (Lahad Datu) jika isu ini diselesaikan secara aman dan menunggu arahan membawa kesemua anggota kumpulan itu pulang ke Filipina,” jelasnya.

  Kira-kira 100 anggota kumpulan Sulu sebelum ini bertegas untuk berkubu di Kampung Tanduo, namun mereka diberi tempoh sehingga hari ini untuk berundur.

  Pihak keselamatan Malaysia telah mengawal ketat kawasan tersebut dan dilapor sedang berunding dengan kumpulan bersenjata itu untuk mengelakkan berlakunya pertempuran antara kedua-dua pihak.

  Sementara itu, Presiden Filipina, Benigno Aquino berkata, kumpulan bersenjata Sulu itu yang mendakwa kawasan utara Sabah merupakan sebahagian wilayah Sultan Sulu, wajar berundur secara aman.

  “Tindakan menceroboh kawasan tersebut dengan membawa senjata, bukan cara yang baik untuk menyelesaikan pertikaian berkenaan,” jelasnya.

  Satu lagi berita tentang presiden filipina yang cuba provok sultan sulu supaya keluar dari sabah jika tidak tindakan ketenteraan akan di ambil..

  Apakah tujuan sebenar presiden filipina mengeluarkan statemant sebegitu .. ia menjadi persoalan

  Adakah tujuan sebenar tentera sulu yang mungkin di taja oleh filipina adalah untuk menimbulkan kekacauan di sabah tapi ia tidak terjadi .. di sebabkan persaudaraan dan sesama islam serta kuasa diplomasi yang di miliki oleh malaysia..

  Ini yang menyebabkan filipina tidak sabar dan membuat provok sebegitu. Sedangkan malaysia tidak begitu.. malaysia lebih mengambil pendekatan berhati2 . jadi kenapa filipina nak lebih2

  Berita

  MANILA 26 Feb. – Presiden Filipina, Benigno Aquino III (gambar), hari ini mendesak pemimpin kumpulan bersenjata di selatan negara ini supaya mengarahkan pengikutnya berundur dari kawasan di Sabah, yang didakwa milik mereka, secepat mungkin.

  Beliau memberi amaran bahawa kumpulan itu bakal berdepan kejadian yang tidak diingini dan tindakan undang-undang jika mereka enggan berundur.

  Aquino memberitahu Sultan Jamalul Kiram III bahawa pengikutnya seramai 180 orang yang dipimpin oleh adiknya itu terdedah kepada pertempuran setelah menceroboh wilayah itu selama dua minggu jika terus berada di kawasan tersebut.

  ”Kita masih boleh mengambil tindakan untuk mengelak perkara tidak diingini berlaku tetapi ruang untuk mengambil tindakan tersebut semakin tertutup,” katanya.

  Kesultanan Sulu dipimpin oleh Kiram mendakwa satu kawasan perairan di Lahad Datu, Sabah di Malaysia merupakan milik mereka.

  Aquino menyifatkan tindakan pengikut Kiram sebagai ‘perbuatan bodoh’ dan akan menemui kegagalan.

  Beliau memberi amaran Kiram dan pengikutnya boleh dikenakan tindakan undang-undang jika mereka terus berada di Lahad Datu.

  Aquino berkata, pihak berkuasa Filipina dan Malaysia berpendapat kumpulan itu perlu mengemukakan tuntutan mereka itu melalui saluran diplomatik.

  Kenyataan Aquino itu meningkatkan isu tuntutan kawasan perairan Sabah yang menjadi ‘duri’ dalam hubungan Filipina-Malaysia sejak beberapa dekad.

  Krisis itu berlaku ketika rundingan damai akhir antara kerajaan Filipina dengan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) berjaya dimeterai, melibatkan Malaysia sebagai orang tengah. – AGENSI

  Apa pendapat Tuan Hj.

 142. Ya tuan 108..kami memberi kepercayaan penuh kepada kemampuan ATM dan PDRM dalam menjaga keselamatan negara..biar mereka buat tugas mereka..kami rakyat Malaysia semua mendoakan yang terbaik utk ATM dan PDRM..dan saya percaya masalah ini akan selesai tanpa pertumpahan darah..apa yang berlaku di Sabah tentulah amat mengusarkan kami rakyat Malaysia yang berada di semenanjung kerana atas satu sbb..Sabah adalah milik Malaysia..tapi kami percaya ATM dan PDRM dapat selesaikan masalah ini dgn cara yang terbaik..u can do it boss..

  Doa dan harapan kami seluruh rakyat Malaysia yang sygkan agama,bangsa dan negara kepada ATM dan PDRM..

 143. aku tak tahu apa tahap fikiran kita semua yg ada di dlm blog ni,jadi aku bersangka baik je lah yg semua kita di sini adalah yg cerah cerah hatinya bukan yg gelap gelap,ini doa dari aku,untuk segala masalah di nusantara ini baik yg sedang berlaku atau yg akan berlaku mari kita kaitkan dan alihkan sedikit perhatian kita dgn isu yg sedang berlaku di vertikan sana,vertikan itu adalah pusat kerohanian bagi satu golongan manusia untuk mentadbir dunia secara ghaib,manakala USA/england pula ialah pusat pentadbiran dunia secara nyata spt mana yg kita tahu,pendek kata kerajaan vertikan itu adalah tuan kpd sekelian kerajaan dunia termasuk USA/england juga nusantara ini,untuk mengubah cara hidup manusia di dunia skrg ini yg bertuhankan nafsu/syaitan maka haruslah kita melakukan “sesuatu” kpd kerajaan vertikan yg dikepalai oleh pope dan para kardinalnya itu secara ghaib,pasal mereka ini tinggi tinggi ilmu ghaibnya hingga dapat menguasai kerajaan kerajaan dunia tanpa kita sedar,sekarang ini kerajaan vertikan sedang tunggang langgang sekapal dgn USA/england dan semua kerajaan dunia lainnya,baik harta fizikalnya mahupun harta spiritualnya,pope dan para kardinalnya mulai meletak jawatan secara mengejut tanpa alasan yg betul,selama ini kerajaan kerajaan dunia termasuk nusantara ini dipimpin secara ghaib oleh vertikan tanpa mereka sedar,matlamat vertikan ialah supaya umat manusia selamanya bodoh pasal tak tahu siapa “diri” dan bertelagah serta bertuhankan makhluk,sebenarnya agar sukar untuk aku bercerita perkara ini melalui tulisan,pasal aku ni bodoh!,sekarang ini perang kerohanian sedang hebat berlangsung,nampaknya kekalahan di pehak vertikan!,bila kalahnya mereka secara “total” moga moga akan selesailah masalah umat di semua kerajaan dunia satu persatu dan akan bergantilah muka muka kerajaan kpd yg baru,termasuklah pasal malay-sia,sabah,fillipina dan siapa dia sultan sulu yang “sebenar” itu,kuasa “penyelesaian” bukan di tangan pemerintah kerajaan nyata tapi pemerintah kerajaan yang “menguasai” yang nyata dan yang ghaib,tahukah kita bila sesuatu dana/aset hendak di guna pakai oleh sesebuah kerajaan dunia haruslah mendapat “restu” dari vertikan.???tanpa restu vertikan maka dana/aset itu tidak akan dapat diguna pakai.???(jangan tanyo pantek pasal pantek “tak tahu semuo hal ini” yo,hehee,)maknanya vertikan duduknya di atas pbb,world bank, fed dan semua pemerintah dunia sebagai tuan/khalifah umat manusia,dah jelas???pasal itu lah kenapa kita di malay-sia ini “harus” bertolak ansur dalam perkara politik,ekonomi,sosial,agama dan bahasa asalkan negara kita aman makmur dan tidak huru hara,kerana dengan “harga aman makmur” itu ianya dapat “melahirkan” umat yang kuat,besar dan tinggi tahap kerohaniannya supaya suatu masa nanti dapat kita mengalahkan ahli ahli kerohanian vertikan itu,dan ianya telah berhasil sekarang ini,seterusnya menjadi “pemimpin” sekelian umat dan kerajaan kerajaan dunia selepas ini,tahukah kita bahawa “kunci” dan kuasa perbendaharaan tuhan di dunia sekarang dipegang oleh sekelompok umat di nusantara ini sebelumnya dipegang oleh kelompok vertikan,?tahukah kita dengan kunci dan kuasa perbendaharaan tuhan itu maka pemegangnya adalah pembuat segala keputusan seluruh kerajaan kerajaan dunia,???samada perang atau aman makmur di dunia…!!!!!!! BETOL KE APO YG EKAU KATOKAN NI SI PANTEK Oiiii ATAU EKAU NI NIPU YO..!!!!!? ONTAHLAH BOLEH JADI PANTEK HAGHING AKAN TOTAP HAGHING KALAU TAK DICUCI BERSEH..!!!! JGN PERCAYO PASAL PANTEK NIPU YO,INI CEGHITO DONGENG BUKAN BOTO YO!!!! SEKALI LAGI, INI CEGHITO DONGENG PANTEK YO..!!!!!!HEHEEHAHAA

 144. adakah ini yg Pinoy expect akan berlaku?
  1. Sulu masuk Sabah
  2. Sulu tak nak balik
  3. Malaysia tembak
  4. MNLF masuk campur
  5. Malaysia response dgn stop bantuan duit dan senjata kat all moro- MILF,MNLF
  6. Perjanjian autonomi MILF vs Pinoy di cabuli
  7. Pinoy serang moro
  8. Moro kalah
  9. Mindanoa full controlled by Pinoy.

 145. setuju!! dengan niat yang baik, kita akan lakukan yang terbaik. InsyaAllah akan dirahmati segala usaha yang kita lakukan. Saya juga berpendapat pendekatan kita adalah yang paling seiring dengan pendekatan yang disyorkan oleh Rasulullah SAW.
  Diharap mereka dapat pulang dengan aman dan tiada pertumpahan darah berlaku antara kita dan mereka.

 146. salam,
  nak tanya, kenapa manila tak tangkap je si Kiram III tu? Kenapa dibiarkan saje? Bukan salah ke dia buat bende ni? Kalau dorang tunjuk perasaan kat filipin pun mesti diorang kena tangkap, ni pulak buat hal kat negara orang. Kalau dia tak ditangkap bukan ke menunjukkan manila juga bersubahat? Tolong jika sesiapa yang dapat bagi pencerahan. Terima kasih.

 147. aku paste komentar Maulana M. Alonto, di web MILF…..
  The standoff in Sabah has come to a very serious point that invites the resolution of the conflict through violence. Kuala Lumpur has already issued a response: no compromise on Malaysian national security. Either the armed contingent, 300-strong according to news reports, calling itself the “Royal Army of the Sulu Sultan” leave Sabah in peace or face ejection by the Malaysian security forces. The consequences of the latter option need no further elaboration. Patience has its limits, and the Malaysian authorities have exhausted all the patience they could muster to avoid a violent collision.
  Trilateral diplomatic efforts (Malaysia, Philippines, and the Sulu sultan) to resolve the standoff seem to be wearing thin as the Sulu sultan remains intransigent.

  It is a given that the Sulu sultanate’s claim over Sabah is a long-standing issue made more complicated by the infusion of several external factors. But these need not be discussed here. It is compellingly preferable that these be taken up in the proper international forum for peaceful and amicable resolution.

  We are not questioning the validity of the Sulu sultan’s claim over Sabah. That is for the proper international bodies involved in mediation to determine. Our concern, however, is the timing of the ‘invasion’ of Sabah and the reason given for resorting to such an act by the people behind it. Why is the Framework Agreement on the Bangsamoro (FAB) being blamed by the Sulu sultan and his people for ‘invading’ Sabah? Why is it being made to appear as if the so-called Royal Army of the Sulu Sultanate has just been established ostensibly in reaction to the FAB that is accused of “leaving out” the Sulu sultan?

  Unknown to many, the “Royal Army of the Sulu Sultan” has been existing clandestinely long before the FAB was concluded and even long before the MILF seriously sat down for negotiations with the Philippine Government in 2001 with Malaysia as facilitator.

  If one would really trace its genesis, it goes all the way back to when Ferdinand Marcos – the infamous Philippine dictator who had Jolo razed to the ground in 1974 – planned the invasion of Sabah in collusion with some of the people of the Sulu sultanate claimants. It was not called the “Royal Army of the Sulu Sultan” then but the idea, concept and purpose that birthed the present “Sulu Royal Army” are the same. As a case in point, it is known but just to a few that a covert training camp was established in Palawan in the late 90s where members of the “Royal Army” underwent military training just like the one those poor Muslim recruits massacred in Corregidor had to undergo also for the same purpose about thirty years earlier.
  If one would really trace its genesis, it goes all the way back to when Ferdinand Marcos – the infamous Philippine dictator who had Jolo razed to the ground in 1974 – planned the invasion of Sabah in collusion with some of the people of the Sulu sultanate claimants. It was not called the “Royal Army of the Sulu Sultan” then but the idea, concept and purpose that birthed the present “Sulu Royal Army” are the same. As a case in point, it is known but just to a few that a covert training camp was established in Palawan in the late 90s where members of the “Royal Army” underwent military training just like the one those poor Muslim recruits massacred in Corregidor had to undergo also for the same purpose about thirty years earlier.

  Now the plot has thickened. More revelations are coming out that validate earlier information. Foreign elements are being ‘invited’ to put their fingers on the pudding. This, indeed, saddens us. Ruminating over these developments, past and present, we cannot help but ask: Why do Moros always allow themselves to be used as instruments by elements that are inherently inimical to their cause?

 148. Begitupun jika perang dengan Singapura… Sudah pasti kami akan membantu Singapura…
  Yang akan membantu Malysia cuma UMNO… ngerti nggak Malonnnn???
  Peace

 149. amiliio/amirilio (wutever…), tahu bnyak blackk ops kerajaan philipina. sebab tu dia didakwa menggelapkan wang di sana. kita tak mahu mengekstradisi si amililio ni sbb untuk mndapatkan sebanyak mana maklumat tentang operasi filipina ini

 150. Sultan Sulu Tak Akan Tarik Pasukan
  “Apapun yang terjadi, Kesultanan siap menghadapi konsekuensinya.”
  ddd
  Rabu, 27 Februari 2013, 06:29 Eko Huda S

  BERITA TERKAIT

  * Orang Sulu di Sabah Tetap Menolak Pulang
  * Filipina Selidiki Klaim Sabah oleh Kesultanan Sulu
  * Sengketa Malaysia-Kesultanan Sulu: FIlipina Kerahkan Kapal Militer

  Follow @vivanews
  VIVAnews – Kesultanan Sulu, Filipina, menyatakan siap menghadapi risiko apapun atas pendudukan wilayah Lahad Datu, Sabah. Mereka tidak akan menarik pasukan dari wilayah yang disengketakan dengan Malaysia itu.

  “Apapun yang terjadi, Kesultanan siap menghadapi konsekuensinya,” kata Sekretaris Jenderal Kesultanan Sulu, Abraham Idjirani, sebagaimana dikutip Philstar, Selasa 26 Februari 2013.

  Menurut Idjirani, jika kesepakatan dengan Malaysia telah dicapai, pasukan Sulu akan menyerahkan senjata mereka ke pemerintah Filipina. Bagaimana pun juga, dia menambahkan, sekitar 200 pasukan Kesultanan Sulu tidak akan meninggalkan Lahad Datu.

  Lampu hijau ini diberikan setelah pemimpin orang-orang Sulu yang menduduki desa Tanduao bersumpah akan menuntut hak mereka sampai mati. Mereka meminta wilayah Sabah dikembalikan pada mereka, berdasarkan klaim historis dan nenek moyang.

  SAYA LEBIH MENDUKUNG KESULTANAN SULU, KARENA KEBERADAAN MEREKA LEBIH DIAKUI DIBANDINGKAN LAHIRNYA SEBUAH NEGARA MALING YANG BERNAMA MALINGSIA BRITISH…

  PEACE

 151. bukan mahathir. Dr m cuma bg ic pd org filipina muslim yg telah tinggal di sabah semenjak sebelum kewujudan malaysia. tetapi proses tersebut telah disalaahgunakan oleh segelintir pegawai JPN dgn menjual IC kepada phak tak berkaitan. dioarang ni telah untung berjuta rinngit dan telah ditahan bawah ISA.( yg mengejutkan bilangan kaum yg dapat ic ini ialah cina dr negara luar-sbb tu lim ki siang dan yong teck lee x komen apa2)

  anak mahathir menjadi pengarah dlam san miguel. sebuah konglomerat yg besar dari Philipina. bukan setakat pembuatan arak, tp mcm2 lag termasuk petroleum. kebanyakkan projek2 besar di Philipina dibuat oleh syarikat ini. sila google

 152. Merujuk kepada tulisan asal di blog…byk sgt teori kat blog2

  Blog tue hanya cerita rekaan semata2 nak nafikan nama anuwar dikaitkan dlm Reuters..

 153. bagi pihak diri sendiri, saya memang akan sentiasa percaya kepada kebolehan tuan dan rakan2 tuan (seluruh warga ATM an PDRM) yang siaga mengorbankan diri dan jiwa untuk negara.. doa dari saya semoga ianya dapat disetelkan dengan penuh hikmah..amin.

 154. ye betul tu..guna cara berhemah.. ramai drpd pengkritik guna akal yang singat dalam pengurusan sesuatu konflik..kalau merejka ni jadi tentera atau polis..memang ramai yang mati sebab tak leh nego langsung…

 155. bce yg ini 2013.02.25 12:31, fazlisan said:

  ape yg die kte selari ngn kajian aku..kt bwh bktinye..bkn dr umno k..hehe

  Another Philippine military officer said the men were followers of the heirs of the Sultan of Sulu – an island group off the southern Philippines – who had been invited to Sabah by a Malaysian opposition politician to discuss land issues.

  http://uk.reuters.com/article/2013/02/14/uk-malaysia-philippines-idUKBRE91D0BR20130214

  Jacinto also disturbingly writes that “The intrusion occurred just as former Malaysian leader Datuk Seri Anwar Ibrahim, also Pakatan Rakyat de facto leader, proposed that Sabah be granted autonomy.” Anwar Ibrahim, a Rizalian scholar, is known as a stalwart against the ruling UMNO party-led coalition in Malaysia. Now we should not be involved in the domestic politics of Malaysia.

  http://www.manilatimes.net/index.php/opinion/editorials/41591-our-sultan-of-sulu-and-sabah

 156. Ada dua isu di sini

  1. Komando Pinoy lagi hebat dari komando Malaysia?
  2. Komando Malaysia melindungi penjenayah antarabangsa seperti Amalilio?

 157. indon diam la… kalau tak beli weapon kau nak perang pakai apa? suruh indon pakai lastik jer pegi perang… bodoh

 158. Analisis Militer
  nama di atas itu blog militer loe don…..jgn bagi malu negara ko….semua hal tni kt papua aku tau sampai ade tni mati katak sekarang ni…..dh la don…x pyh nk trpekik2 pasal negara org..negara ko tu di btul kn dlu…tni mmg berani tp bodoh…berani klu mati ape guna….tu nama nye otak sempit….x bleh brfikir….dasar lmbu tni ni..kuat tp bodoh

 159. Terlalu byk yg perlu dirungkaikan mengenai standof LD. Peranan Misuari,MNLF dan Sultan Sulu yg nampaknya berada dlm grup yg sama. Bknkah MNLF tidak bersefahaman dgn MILF yg ditolong damai oleh pihak Malaysia tempohari? Mengapa perdamaian senang diperolehi menerusi MILF? MNLF dan MILF yg berperang dgn Pinoy spt diceritakan dlm artikel Hj Shah “BLACK OPS : OPERASI SABAH SELAMANYA” meraih byk pengorbanan umat islam termasuk Malaysia. Mengapa MNLF pimpinan Misuari sudah mau mengigit tgn yg melepaskan masa disepit dulu? Apa pulak peranan Anwar Ibrahim yg dilihat berjumpa Misuari?

  Misuari dipergunakan? atau dirinya berasa diketepikan bila MILF yg mendapat kredit dlm pembentukan otonomi di Mindanao lalu mau 1 konflik berdarah antarabangsa perlu dicetuskan terhadap Malaysia yg byk membantu?

  Harap Hj Shah dpt memberi buah fikiranya.

 160. pe dh jadi bila polis marin dah terlebih makan budu ari2
  bot sulu siap say hallo lalu depan2 polis tak reti nak nampak ke

 161. ok kata orang.,
  kalau kita serang 100 orang rakyat sultan sulu di lahad datu tu :kononya”
  kita akan ada tindakan balas dari keturunan mereka dan puak2 mereka contoh nya bom dan serangan penganas dari mereka negara kita akan kucar kacir lahad datu am nya..
  ok
  kalau mereka dah buat cam tu..kita pulak jadi penganas lepas tu..serang negeri sultan sulu ni.bom tempat mereka ..so kan adil?
  kalau mereka boleh bertahan kita sebagai semua negara maju pon boleh bertahan…
  atau kita wujudkan sebuah organisasi penganas konon nya utk menghancurkan orang2 sulu ni…

  ok kalau x pon kita boom terus tempat mereka tingal lagipon mereka tingal kat pulau je pon

  bagi aku lah sultan2 fake ni tamak dan diperbodohkan
  halal kalau nak bunuh orang sulu di lahad datu ni
  sama macam kita bunuh perompak atau pembunuh..
  mereka ni dah bersalah.dan berniat nak hancurkan negara kita

 162. halal bunuh orang sulu ni..sama macam kita tembak perompak… atau sama macam kita jatuhkan hukuman gantung kepada pembunuh,,kerana mereka ni memang nak membunuh dan merompak

 163. aku nak tambah sikit dari ariktel Kucing Rumah.

  Unit dari Alpha ni telah pun bergerak seawal bulan pertengahan tahun lalu, dan 2 orang dari unit ini telah pun di kesan dan ditangkap di Lok Kawi (menyamar menjadi pekerja lori sampah) … base dari pemerhatian aku, intel kita dapat settlekan hal ni sebelum april. …

 164. Selama ini apabila berlaku pencerobohan di Sabah, Kerajaan Filipina hanya diam membisu. Sedangkan yg ceroboh itu adalah rakyat Filipina. Sekarang ini, Kerajaan Filipina tidak lagi boleh lepas tangan begitu sahaja apabila ada pencerobohan di Sabah. Kerajaan Filipina mesti dipertanggungjawabkan. Sekarang ni, presiden Benigno Aquino telah membuat kenyataan rasmi dan penceroboh “tentera diraja sulu” akan didakwa apabila pulang ke Filipina.

 165. NI joni tabu ni apa masalah anda ? nampaknya saudara begitu susah sekali apabila polis dan atm bersantai-santai. cuba ceriter apa masalah anda kot-kot kami boleh tolong bagi nasihat.

 166. Disebalik Tabir Insiden DI Lahad Datu
  Bhai…. 1Malaysia percaya dengan cerita yang dibawa oleh media iaitu isu di Lahad Datu hanya berkaitan dengan tuntutan Kesultanan Sulu terhadap Sabah…. yang mana perjanjian pajakan dan sewa akan tamat pada bulan Mac 2013…… Betul… cerita ini memang benar…. sesungguhnya benar… tapi ini cuma sebahagian jer…. Hahaha…

  Yang tak ramai tahu dan sedar aderlah terdapatnyer 3 kumpulan kecil anggota pasukan khas Filipina telah berjaya menyusup masuk ke Sabah. Mengikut maklumat yang gua dapat dari kedua-dua cabang informer (Malaysia dan Filipina) mengesahkan bahawa insiden ini memang berlaku…. cuma pasai insiden di Lahad Datu itu lebih glamer…. jadi tenggelam isu ini… dan sememangnya diorang plankan benda nih camnie… sebagai mengalihkan tumpuan…

  Okeh…. mengikut maklumat yang gua dapat…. 3 kumpulan kecil anggota pasukan khas (special force) Filipina yang dikenali sebagai “E” Company dalam cabang SRU (Alpha-Two Zero) telah ditugaskan menyusup masuk ke Sabah seawal 5 February 2013…. Mereka ini telah mendapat keizinan dan arahan dari Presiden Filipina untuk melakukan operasi khas untuk menahan dan membawa pulang seorang pesalah yang merupakan saudara kepada Ketua Menteri Sabah (Musa Aman).

  Satu kumpulan (gua gelarkan sebagai Kumpulan Alpha) telah menyusup masuk lewat Tawi-Tawi pada awal subuh 5 February 2013 dengan menyamar sebagai nelayan tempatan. Mereka ini telah dibantu oleh beberapa aset Filipina yang sudah lama berada dan menetap di Sabah. Unit seramai 5 orang ini telah lepas menyusup masuk tanpa disedari umum…. Tugasan mereka adalah lebih kepada meninjau dan membuat persiapan lanjut agar lagi dua kumpulan dapat masuk dan beroperasi di Sabah bagi menahan dan membawa pulang Manuel Karingal Amalilio yang dikehendaki di Filipina.

  Pada 9 Februari satu lagi kumpulan kedua (gua gelarkan sebagai Kumpulan Bravo) telah dapat masuk ke Sabah menggunakan bot laju pada awal pagi dan mereka khabarnya lengkap dengan peralatan komunikasi canggih untuk membantu kerja recon yang dibuat oleh kumpulan pertama yang pada 9 Februari 2013 telah berada di Kota Kinabalu. Kumpulan kedua seramai 6 orang telah berpecah kepada dua kumpulan pula untuk tugasan lain

  Pada 14 Februari satu lagi kumpulan telah berjaya menyusup masuk bersama-sama dalam kumpulan Kesultanan Sulu yang bergerak dari Jolo. Kumpulan seramai 3 orang anggota ini (gua gelarkan Kumpulan Charlie) akhirnya tidak dapat bergerak lebih jauh untuk bergabung dan beroperasi dengan Kumpulan Alpha dan Bravo kerana mereka tersekat dengan adernyer “Standoff” di Lahad Datu

  Kedua-dua kumpulan ini (Alpha dan Bravo) telah tidak dapat dikesan kedudukan dan identiti mereka oleh Cawangan Khas dan MIO .. Ini kerana kumpulan ini telah berjaya melakukan operasi mereka dengan baik setakat ini…. Walaupun begitu… ramai anggota dari Jabatan “E” telah ditugaskan untuk mengesan dan mengenal pasti mereka ini. Malah beberapa pegawai Jabatan “E1, E2 dan E3″ Bukit Aman dan IPD Sentul telah dikerahkan beroperasi di Sabah ketika ini.

  Operasi untuk mengenalpasti siapakah ahli Kumpulan Charlie yang berada dalam kumpulan 100 orang lebih yang sekarang ini “standoff” di Lahad Datu masih lagi belum berakhir. Malah semua alibi anggota rombongan Kesultanan Sulu tersebut telahpun disemak dan didapati tiada yang bercanggah. PDRM telah mendapat kerjasama yang baik daripada Kor Risik ATM dan kini satu “massive manhunt” telah dan sedang dibuat diseluruh pantai timur Sabah dari Kudat sampai ke Semporna bagi mengenalpasti, mencari dan menahan unit khas Filipina ini.

  Maklumat yang gua dapat setakat ini masih lagi berlegar pada isu ini yang mana telah disahkan oleh aset Malaysia yang berada di Filipina. Persoalannya sekarang… aderkah kumpulan ini akan dapat menahan dan membawa pulang Amalilio ke Filipina secepat mungkin setelah mereka mengenalpasti dimanakah sebenarnya Amalilio ditahan dan aderkah Amalilio akan diseludup keluar dari Sabah dalam kelompok rombongan Kesultanan Sulu yang dijangka hanya akan balik ke Jolo sekitar minggu ketiga Mac ini….

  Aper-aper pon… kiter tunggu perkembangan selanjutnya… hahaha

  http://cipantapirtenuk.blogspot.com/#ixzz2M0z3d6dR

  Credit to http://cipantapirtenuk.blogspot.com/

  ini pendapat yang lain pula menarik….

 167. cm mana nk maju sebab ade spesis mcm kau ni! ubah la diri dan keluarga kau dulu. belajar pun malas hari2 minta kerajaan suap. lepas tu dengki pula dengan rezki org lain.

 168. sejarah tercipta untuk pedoman kita supaya kita tidak mengulangi kesilapan lampau. apa guna bunuh berbunuhan kalau ianya menjadi penyakit kemudian hari (dendam, penganiayaan, hilang belas kasihan dan lain2). Untuk pengetahuan kau ATM belum terlibat pun lagi cuma support logistik dan aset2 penting kepada PDRM (VAT69/PGA).

 169. Update selepas tamat tempoh 48 jam;

  25 FEB 2013 – Polis Sahkan Tiada lagi Rundingan!

  Polis memutuskan untuk bertindak berlandaskan undang-undang negara selepas mengambil kira pelbagai faktor bagi merungkai isu pencerobohan warga Filipina yang mendarat di Kampung Tanduo, kira-kira 130 kilometer dari pekan Lahad Datu.

  Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata polis akan menggunakan undang-undang berkaitan untuk mendakwa mereka yang kini dalam kepungan pihak keselamatan bagi memastikan tiada yang terlepas keluar dan tiada kemasukan orang yang tidak berkenaan ke kawasan itu.

  “Kita akan membuat keputusan selepas melihat pelbagai faktor termasuk mengkaji kawasan persekitaran dan dalaman sebelum bertindak. Kita menunggu masa yang sesuai dan ini bermakna tiada lagi rundingan. Kita akan berlandaskan undang-undang…kalau ingin dakwa di mahkamah kita akan gunakan…ini terpulang kepada kita.

  “Kami tidak kira mereka datang dari mana sama ada dari Kesultanan Sulu… tapi kita tahu mereka adalah orang luar yang datang ke negara kita dan mencabuli undang-undang dan kedaultan negara.

  “Kita boleh lihat kesalahan itu banyak. Mungkin kita boleh mengambil tindakan di bawah kesalahan Kanun Keseksaan atau bersama undang-undang yang berkaitan,” katanya kepada pemberita di Kompleks Pasukan Polis Marin Lahad Datu di sini hari ini.
  —————————————————————————————————————————————————————-
  http://mynewshub.my/2013/02/25/lahad-datu-polis-sahkan-tiada-lagi-rundingan/

 170. Salam pada Hj. Shah,

  Selama ini saya hanyalah pembaca diruang informasi dan analisa shah yang sedikit banyak membantu memberi pendedahan mengenai dunia ketenteraan dan menarik minat masyarakat mengenai ATM dan PDRM. Saya mengucapkan ribuan terima kasih kerana berjaya menaikkan kepercayaan dan semangat yang jitu pada negara kita yang tercinta iaitu Malaysia. Saya ingin sedikit menyentuh mengenai perihal isu di Lahad Datu yang mungkin sedikit banyak memberi beribu persoalan mengenai langkah penyelesaian yang telah diambil oleh Malaysia melalui rundingan. Minta maaf jika ada yang merasa sedikit terganggu dengan penerangan saya.

  Kami bukan menyelesaikan masalah dengan peluru, kami bukan menyelesaikan masalah dengan kekerasan. Tahap profesionalisma kami di tahap jitu. Kami sentiasa bersedia mengorbankan nyawa kami untuk melindungi Malaysia. Kami tidak mahu menggunakan kekerasan kerana kami tidak mahu rakyat hidup dalam ketakutan akibat dendam rakan-rakan kumpulan itu yang masih di Filipina di masa depan. Bayangkan jika kami melepaskan tembakan, jika semua pemberontak itu mati ditembak. Pasti satu hari nanti Sabah akan menghadapi ancaman tanpa henti dari mereka. Penculikan akan berlaku, pengeboman akan berlaku dan sebagainya. Saya nasihatkan pada rakan-rakan yang belum sampai lagi ke Lahad Datu, sila lihat betapa dekatnya pulau-pulau negara jiran dengan Malaysia. Betapa sibuknya perairan di kawasan itu. Tembak ketika mereka berada di perairan malaysia, itu akan menjadi isu antarabangsa. Itu akan menjadikan keadaan menjadi sulit dengan pelbagai andaian dan alasan dari pihak mereka. Banyak perkara boleh saya sentuh dan beri penerangan. Cuma berilah percayaan pada kami untuk menyelesaikan masalah yang berlaku ketika ini. Kita ingin membuat lawan segan kerana kesannya dalam, lama dan pahit dari membuat mereka ketakutan. Keganasan hanya akan menyelesaikan masalah secara sementara, tetapi berhemah dan sambut mereka dengan perbincangan akan membuatkan mereka lebih gusar dan bimbang. Keadaan itu akan membuatkan mereka lebih takut. Mereka datang mengharapkan perang tetapi kita disini sentiasa tenang. Mereka pasti akan merasai kalah lebih terdahulu. Percayalah, InsyaAllah kita selesaikan masalah ini dengan cara yang semestinya Rasulullah SAW akan lakukan jika Rasulullah berada di dalam situasi kita. Berani kerana benar. Benar bahawa Sabah ini milik kita rakyat Malaysia. Sentiasa selamanya InsyaAllah. Kita adalah sentiasa yang terbaik.

 171. dah masok 2 minggu bro, aku rasa Kiram brothers ni pulak dah mula kecut telor dia sbb dah kurang makan dan tak cukup air.
  kau takde kerja ke joni?
  padanlah asyik menyebok je kat sini.
  hehehehe!

 172. Perkataan ‘ tentara ‘ menunjukkan anda bukan orang Malaysia. Dan ditambah perkataan ‘gampang & tempe ‘, tolong jangan bahasakan ‘tentara kita ‘ sebab anda orang luar. Jangan bermain dengan api, kelak terbakar diri sendiri.

 173. baik kau toksah masok blog MOM ni sbb kau tak tahu apa fungsi ATM yg sebenarnya.
  ATM memang makan gaji buta, berkaraoke dan menari je. mana ada angkatan tentera mcm ni dalam dunia.
  Jadi anggota TNI memang penat, gaji murah lepas tu asyik kena pegi perang je.
  cuba tengok kat Lahad Datu, org sulu menceroboh tapi tak tembak sesiapa pun sbb diaorg tahu yg ATM makan gaji buta, berkaraoke dan menari aje. Jadi org sulu ni nak mintak kerajaan Malaysia ambik mereka sebagai anggota tentera ATM.
  itu sebenarnya ceritanya bro, kau tak tahu ni aku bagitau kau
  hehehehe

 174. yup aku sokong kau… nie semua kerja filipina.. kenapa tak merdeka dulu dari filipina, nie semua nak pecah belahkan malaysia.. nak perang kita perang jer

 175. yg kau marah tak tentu pasal kenapa?
  kalau kau sebok nak ambil tau hal orang suruhlah Metro tv kau tu siarkan berita.
  tentu korang suka nye.
  kita org rakyat Malaysia santai je, kau pulak yg nak naik angin. apa hal?
  besok shahpaskal nak keluarkan lagi satu artikel pasal rahsia senjata super ATM yg lagi hebat.
  sure kau bengang nye. jangan mare.
  hehehehe

 176. Timor Leste dulu ramai gak anggota TNI yg mati.
  last2 Timor Leste bebas sbb TNI kalah ke? Tidak bukan? kerana apa……nego./ referendum. secara aman kan?
  boleh tak aku kata TNI pondan?
  Hehehehe! kau pikirlah sendiri, contoh dah ada.
  memang dasar bangsa ganas jgn2 dengar senapang meletop kau dah terkencing2 dlm seluar.

 177. Ce cerita sikit memang aku tak tau apa fungsi ATSNJ selain perbarisan semasa persidangan DUN….kalau ko tau cerita terperinci lebih lagi …boleh!!!!!!!! jelaskan…

 178. bunoh warga sendiri kira macho la?
  memang mentaliti kau tu jenis bangsa ganas.
  apasal lak nak bunoh org sulu pulak sbb diaorg belum melepaskan apa2 tembakan lagi walaupun menceroboh negara kami.
  belajarlah berdiplomasi, banyak faedahnya untuk masa depan dan integriti bangsa.
  kalau kita nak bantai dah lama dah, kau pun boleh agak sapa yg menang.
  tapi alangkah manisnya kalau menang tanpa pertumpahan darah, tak semua bangsa boleh buat camtu.
  dulu ada tentera tu yg bunuh musuhnya yg tengah sembahyang. kira macho lah tu.

 179. Salam Tn Hj,
  Mohon mencelah. Pada pandangan saya, krisis di LD ini ada sangkut-paut dengan ‘emas’. Rahsia yang ramai kaum Sulu yang ‘teras’ tahu, di sana (kepulauan) adanya beberapa lokasi tersimpan emas warisan perang. Antaranya di pulau di luar perairan LD dan di dalam laut luar sempadan LD itu sendiri. Mengikut stok yang diukur secara isipadu (sebab macam berpalet), sekurang-kurangnya bernilai RM30 billion berdasarkan harga semasa selepas diskaun 30-35%. Masalahnya jika dijual melalui negara mereka, sudah pasti sukar kerana puak ini telah menjadi minoriti dan tidak mempunyai kuasa kawalan berbanding kumpulan yang berdamai dengan pihak kerajaan dan juga pihak kerajaan itu sendiri. Salah satu cara ialah melalui tanah Sabah. Malah di daratan Lahad Datu itu sendiri telah ada sebahagiannya tersimpan rapi. Nak diuruskan secara senyap-senyap oleh keluarga mereka yang telah ada di Sabah dan telah menjadi warga negara, mereka -mereka ini tidak percaya sebab mereka hanya percaya duit tunai. Mereka ini juga banyak menyimpan not-not kertas RM500 dan RM1,000 yang telah dimansuhkan oleh Tun M yang hanya diikat dengan getah seperti ketulan batu-bata sahaja, getah itu sendiri sudah meleleh terurai. Nilainya menjangkau puluhan juta, jika tidak ratuisan. Tentu kita pernah terdengar not-not semacam ini tidak lama dahulu telah disah-nilaikan balik untuk tukaran dengan not-not semasa (PM kita pun dah dapat cenderamata not RM1000 ni). Dengan senario ini, kita boleh simpulkan puak ini tersepit sebaik sahaja perdamaian mula menampakkan diri. Kesempatan ini diambil baik oleh pihak tertentu di semenanjung dan mungkin inilah masanya yang paling tepat untuk sama-sama berkongsi harta warisan. Kesimpulannya, inilah harga permulaan satu perdamaian…

 180. negara indon pun belum laksanakan .. adoii .. jgn menyibuk hal negara kami ya pak seberang. x tau apa2 psl sistem undang2 negara kami , xyah sibuk . setakat pandai copy paste terutamanya dri blog2 politik yg anti kerajaan x payah la ye, silap2 jdi unsur fitnah , nauzubillah .

  kenapa kau x kritik je negara kau tuh, duduk kritik negara org sbagai KEYBOARD WARRIOR , negara sendiri pun bnyk masalah.

 181. sekarang ini proses mencuci kerajaan kerajaan dunia,apa juga cherita yg telah berlaku,sedang berlaku dan akan berlaku pada kerajaan kerajaan dunia selepas ini adalah sebahagian dari proses pencucian itu sendiri,kita semua janganlah terpesona sangat dengan cherita itu semua,untuk diri kita marilah kita cari dan dapatkan “keyakinan” Tuhan itu kalau belum,pada yang sudah “ada” marilah kita melatih diri kita dengannya setiap detik dan tika,kita harus membiasakan diri kita melihat dan membaca sesuatu dari luar mangkuk ayun syaitan,pasal sekarang ini adalah giliran hati hati emas untuk zaman emas pula mengambil tempat kerajaan kerajaan dunia,sesiapa di antara kita yang berjiwa besar dan berhajat besar untuk dipilih tuhan bagi menjalankan kerja memakmurkan dunia selepas ini yang dah haru biru sekarang maka hendaklah kawal “perasaan” kita berdepan dengan apa juga keadaan klimaks dunia selepas ini agar jangan kita termasuk dalam golongan si mangkuk ayun tersebut,empangan “dana raksasa” akan meletop pecah hingga banjir besar dalam sistem kewangan dunia tak lama lagi,oleh itu tidak mahu ke kita merdekakan jiwa kita dari jajahan perasaan syaitan itu,??? diam dan fikirkan pasal tuhan memerlukan ramai pekerja untuk bekerja dengannya selepas ini!!!! ENGKO NI PANTEK MACAM BAGUS BAGUS YO???? JGN PECAYO CEGHITO SI PANTEK BACIN NI,BUKAN BOTO PUN!!!!!! PANTEK KO DAH CUCI KO BOLUM HA????? BELUMOT YO DEN TENGOK????HEHEEHAHAA!!!!!!

 182. Malaysia terkenal dlm perjuangan perundingan dan perdamaian antarabangsa Byk kejayaan yg sudah dikecapi.Nilai sendiri. Dari komunis letak senjata sampai ke perdamaian di mindanao. Bosnia? Siapa yg turut menghadapi angkara serb? pyropora a/p payudara? mustafa pencacai indon? jgn diharap, buat ayat2 bodo je reti.hik hik hik

  Kejayaan menamatkan konflik yg kompleks yg memakan korban yg ramai , harta benda serta masa yg pjg bukan semua negara master. Indon reti ape? berunding ape klu timor leste terlepas, nk master mcmmana klu sikit2 baling taik, buluh runcing. itu sebab indon juga kalah di sipadan dan ligitan…hikhikhik.
  Bandingkan pulak dgn jiran diutara. Gara2 isi org Patani mcm sardin dlm truck, tembak jemaah dlm mesjid dll semata2 nk abiskan konflik secara cepat dan keras sampai skrg wilayah patani terus bergolak.
  indon nk puak2 bot pancung jadi terus menggangu Sabah sekiranya Malaysia tersalah bertindak. Jayalah NegaraKu.IMalaysia

 183. Assalamualaikum,

  Saudara….
  1) Sebenarnya, Pada Firasat Hamba, Kita ini diambang UJIAN dari Allah SWT. Ketika PRU ke 13 ini akan berlangsung, maka seluruh manusia malaysia memandang setiap isu negara ini ada kaitan dgn PRU!. Salah! Kita sudah beritahu ulang kali kepada ‘mereka’, jika masih bertelagah maka PIHAK KETIGA cuba mengambil KESEMPATAN ke atas KITA, Tanpa Kita Sedari!!

  2) Informasi banyak salah! Sebab apa? Sebab musuh mahu kita dalam keadaan ‘KONFUSE’. Ini penting supaya kita tidak tahu BERAPA bilangan SEBENAR tentera yang ‘KONONNYA PEMBELA DIRAJA SULU’. Sekejap 100,180,500,1500, orang. Maka jika Tuan “PENGHULU” suruh kita bantai 180, entah2 banyak lagi saki baki yang TINGGAL, MAKA MEREKA BERKATA, : OWH INI PELUANG BAIK, Maka mereka pun menembak orang awam, sebagai PERTAHANAN kononnya. Maka tercetusnya perang. Macam biasa NATO turun padang!!

  3)Serah kat tentera PINOY? Jika saya kata diorg terlibat sama macamana?

  Kesimpulannya,

  Kebanyakkan daripada kita sudah melihat kerosakkan BANGSA2 Terdahulu. Kita kata kita beriman Kepada

  1) BERIMAN KEPADA ALLAH,
  2) BERIMAN KEPADA PARA NABI,
  3) BERIMAN KEPADA HARI AKHIRAT,
  4) BERIMAN KEPADA MALAIKAT,
  5) BERIMAN KEPADA AL-QURAN,
  6) BERIMAN KEPADA QADA’ DAN QADAR.

  Jadi, mana satu nikmat Allah SWT hendak kamu dustakan! (Ar-Rahman). Maka ketika KEAMANAN KITA KECAPI hari ini, kita lupa ucap ALHAMDULILLAH. Sekrang jika kita dilanda kesusahan, masing2 MENUDUH SESAMA SENDIRI, Padahal KITA SENDIRI yang menjadi puncanya.

  Percayalah Saudara Semua, Yahudi Dan Nasara tidak akan senang melihat Agama yang di bawa Oleh (Nabi Muhammad SAW) melainkan mereka senang jika kita mengikuti mereka.
  Banyakkanlah Berdoa agar kita senang dan dipermudah melalui ujian getir ini. Amin..

 184. Daripada yang saya tahu pasukan polis bantuan yang meronda di Felda Sahabat yang menjumpai mereka, kemudian membuat laporan di balai polis, kemudian baru polis datang dan seterusnya membuat kepungan..kalau dah ada maklumat awal akan berlaku pencerobohan kenapa tidak tingkatkan tahap kawalan keselamatan, taime mereka mendarat dalam jam 2 pagi lebih yang ada di kawasan itu hanya penduduk kg, ada yang sempat berbual dengan kumpulan ini, pendaratan pertama sekitar 50 orang kemudian baru menyusul kumpulan yang lebih ramai..kalau dah ada maklumat awal tetapi masih lagi bolos nampak sangat ada kelemahan sistem pertahanan negara, tetapi saya tak hairan kalau PTI filipina boleh masuk tanpa di kesan dan di tangkap kenapa mereka tak boleh.

 185. Fuhh klau cadangan ni boleh pkai, sejak zaman tercipta sniper rifle situasi mcm ni dh ZERO casuality kan? Berapa jauh sgt dart pelali bleh terbang? Saya pn x tau tp rasanya x jauh.

  Daripada satu sumber dari ratusan penceroboh tu dlm 30 org shj bersenjata, yg lain ada x bersenjata, wanita dan kanak2. Anda nk take risk snipe mcm tu? Yg saya tahu mereka berkubu dlm sebuah rumah bukanya di padang lapang tempat lembu meragut, bukan senang nk cam siapa bersenjata. To klau boleh di snipe kepala raja muda sulu yg berada dlm rumah itu saya sokong

 186. Semata dia menyebut DAP terus di tuduh anti org tionghua? Anda ingat smua org tionghua itu DAP?
  Anda x tau dlm pakatan pemerintah juga ad parti org tionghua?
  Korupsi di negara anda sehingga org dipenjara boleh kluar bercuti di bali menonton perlawanan tennis.
  Berpada saat mau bercerita!

 187. Assalamualaikum Tuan,

  Mcm mana dengan MRCA? beberapa bulan lepas saya ada nampak pilot dah pakai patch logo rafale…

 188. Kerana Indon selalu termakan hasutan Dajjal untuk membenci Malaysia. Anggap diri sebagai Abang Besar yang kononnya lebih terhormat berbanding si adik kecil (Malaysia). Bukankah itu permainan Dajjal memecahbelahkan orang2 Islam supaya bertelagah sesama sendiri. Mana amalan Quran dan AsSunnah kamu?

 189. Semua warga Sabah tahu yg org Sulu merupakan perompak dan lanun di Filipina dan Sabah. Tak payah layan permintaan mereka. Mereka kaum lanun. Semua warga Sabah tahu. Mereka bukan org asal Sabah. Orang asal Sabah adalah Bajau, Kadazan Dusun, dan sebagainya.

  Saya minta ATM perang habis-habisan serigala-serigala Sulu yg hanya bertopengkan Islam semata-mata. Mereka perompak laut dan darat. Cincang daging-daging mereka. Mereka kaum perompak. Halau mereka keluar dari Sabah.

 190. masih x dapat belaian dari bini lagi ye si lahanat?…
  alalala…masa2 mula-mula ko meroyan dulu memang la aku panas…
  tapi skarang ak da anggap ko sebagai pencacai tukang buat lawak je..
  meroyan la lagi…

  : )

 191. Salam Penghulu,

  Selama ni aku jadi pembaca hantu je. Tapi hari ni aku berminat nak bagi komen sebab terbaca komen2 kau.

  Aku nak tanya kau lah, agak2 nya negara yg moden dan mempunyai kekuatan tentera/ polis/ penguasa yg mantap seperti US, England, France etc tu masih ada tak kes pencerobohan PTI? Agak2 lah kan berapa ramai rakyat Mexico/ imigran drp tanah Arab dan Asia yg berjaya menyeludup ke negara ‘Polis Dunia’ setahun? Jawapan nya ramai, sangat ramai. Kau tengok, negara yg ada pertahanan hebat pun masih boleh ditembusi, inikan pulak negara kita yg masih banyak kekurangan aset.

  Ya, kita ada Intel tapi aku nak tanya kau lah bang, hebat sangat ke kita sampai tahap bila geng askar diraja Sulu ni nak bertolak naik bot pun kita boleh tahu ‘exact time’ nya? Kau ingat Beechcraft kita takde tempat lain ke nak patrol selain perairan Lahad Datu? Jangan bang, jangan suka2 hati persalahkan kerajaan and armed forces kita.

 192. Blog aji shah ni lebih bersifat analysis, maknanya tunggu kes ni dah solve (selesai), nanti baru kita tahu apa yg berlaku sebenarnya..mungkin time tu baru aji shah keluarkan info2 ygn kita tak tahu disebalik kisah ni..sebab tu kalau kita tengok, untuk kes2 mcm ni, bila dah tak hangat sangat barulah ada info tentang situasi ni.

  Bab intel tu, setuju juga, tapi dlm hal ni, kita pun tak tahu, mungkin maklumat risikan tu kurang tepat (ada diversion di pihak lawan sebagai contoh) yg menyebabkan ada pembolosan puak sulu tu. Tapi yg penting, sekali buat silap, jangan berterusan buat silap..standard la, manusia ni, mana ada yg betul dan tepat segalanya..sedikit sebanyak, mesti ada salah silapnya. Dan bila ada silap, tak bermakna intel kita tak bagus..adatlah dlm operasi risikan ni,benda2 mcm diversion, camouflage dan sebagainya tu memang ada..kekadang mungkin kita nampak, group sulu tu mungkin salah satu dr buah catur pihak lain je..no body knows..

  So, sekarang kita tengok, yg saya nampak la ni..(ni pendapat civilian je..), gomen bermain dgn drag masa, cut food supply, dan kesan yg kita nampak, puak2 tu bergolak sesama mereka. Memang kita mahu agar issue ni diselesaikan secepat mungkin, dan for sure dgn senjata (takdak cara lain dah..).

  Gomen mungkin mahu dunia tahu, iaitu “puak sulu datang ke negara kita, kita berjaya kepung mereka, dan kita berjaya ‘keluarkan’ mereka tanpa ada sebutir peluru pun..”, sebagaimana kita merdeka, mcm tu jugak kita bertindak kali ni. Tapi behind the scene, kejayaan ni still dlm quote ‘terms n condition” iaitu kalau kau mula menembak, seorang pun takkan keluar dr sini dgn nyawanya..(sebab tu bala tentera tu ada..).

  Ni assumption saya je la..hehehe..budak hingusan lagi..

 193. hakikat…3 jam sudah memadai..tetapi percaturan perlu tepat…..yang ada di LD la ni boneka mereka sahaja…kalau dimusnahkan tak dapat la nak cari “the hidden hand”…haha stand by…

 194. aku pun ada terpikir.. klorofom kan jer depa tu (idea dari “Interview dgn komando”).. then pas kat filipina kat tengah laut.. or bicarakan dan jatuhkan hukuman … tapi 180 berterabur di kawasan situ, duk skali dengan anak bini..boleh ker?

  apa pun aku harap tiada nyawa yang melayang apatah lagi kalau melibatkan nyawa bebudak/wanita yang duk skali dengan laki depa tuh.. atau jika tiada sudah jalan secara diplomasi, kalau perlu dibunuh.. apo nak dikato.. collateral damage la kan.. moga tidak jadi sedemikian, amin.

 195. salam.
  perkara 3= mungkin tak mau rakyat panik kot.. alangkan Prebet Adam ngamuk sat kat Chow Kit pun dah berduyun duyun ‘orang kita’ lari keluar dari negara ini.. airport jadi jem sekejap :)
  perkara 4 = tak kan la perfect cam tu skali kot .. kot idak Sept 11 tak jadi la bro, depa pun kata ada intel pasal serangan ni.. cam tu gak Bali bombing dan London train bombing, dan byk lagi contoh.. walaupun depa pun turut mengaku ada intel pasal serangan yang mahu dilancarkan.. bak kata Vat 70, kasmal cusim dan Din di atas.. mungkin jangkaan kehadiran oleh intel ATM tidak berapa tepat.. tu yang lolos tu..

  setuju dengan pernyataan lu, mereka perlu dikeluarkan dead or alive.. cuma aku prefer alive la..

 196. Update agak mendebarkan..drama makin panas..strategi PDRM/ATM nampak semakin membuahkan hasil positif;

  25/02/2013 1.47PM – Shots have reportedly been fired in Lahad Datu in Sabah on Sunday afternoon, which were believed to have come from the group of Raja Muda Azzumudie Kiram as a warning to supporters who might want to leave the area, the INQUIRER learned Monday. The source, a senior Philippine diplomat, said the Malaysian security forces were believed not to have fired back.
  blablalabla…..
  ———————————————————————————————-
  “The shots were probably meant for those who went with Raja Muda but now want to go home,” the INQUIRER source said.
  The source also said the Malaysian government has given another 48-hour extension to the self-styled Sulu Royal Army to leave Lahad Datu.

  —-> http://globalnation.inquirer.net/65557/shots-reportedly-fired-in-sabah

 197. update terbaru

  25/02/2013 ON 10.16AM “This is do or die,” Raja Muda Agbimuddin Kiram, brother of Sultan Jamalul Kiram III, told Radyo Inquirer 990 AM on Monday.
  “I believe we are right [and] this place belongs to us. We will stay,” he added.
  Even if the Philippine government sent a vessel to bring the group home, Raja Muda insisted that the sultanate’s “Royal Security Force” would not leave Tanduao village in Lahad Datu town “until the issue is resolved.”
  The group occupied Tanduao village last February 9 and has resisted efforts of Malaysian authorities to drive them away from the area. The Department of Foreign Affairs, in a recent statement, said that the government has sent a humanitarian ship from Tawi-Tawi to fetch the members of the Sultanate from the town of Lahad Datu. The vessel is expected to arrive in Sabah Monday afternoon.

  —-> http://globalnation.inquirer.net/65535/this-is-do-or-die-says-kirams-brother

 198. saya juga berharap semoga ini satu bualan kosong para peminat politik tanahair kerana SEKIRANYA benar maka amatlah malang bagi negara ini kerana memiliki warga berjiwa pembelot, mengadai kedaulatan hanya utk kuasa yang sementara..
  semoga Malaysia dijauhkan dari fitnah dan bala sebegini..amin.

 199. Firasat saya berlainan arah. Mungkin ianya suatu konspirasi. Namun bukan Anwar yg lakukan.

  Mungkin mereka yg terjebak dlm pemberian ic kpd pati yg terlibat. Lening (bahasa UAI) ada VVIP yg panas pantat sbb kerajaan Najib lakukan RCI. VVIP tersebut ada connection dgn Filipina sebelum ini : contoh kilang arak dan pemberian senjata.

  Jadi dgn mengupah sultan bermata duitan di filipina supaya melakukan huru-hara, dapat melenyapkan kesalahan pemberian ic kpd pati drpd filipina

  Wallahualam…

 200. ngok!..sulu tembus pun takda makna la weii..nak kencing pun takot..bagi abang polis jer setel dulu…ATM no hal bila2 jer kalau nak attack boleh. keje bodoh askar sulu..last2 nanti pengikut sendiri berontak..transmissi dgn dunia luar dah jem…ngok pyroporak ni sebetulnya rakyat malaysia…orang macam ni tembak kasik mati lagi baik…tak guna satu sen pada negara.

 201. Teori konspirasi politik xboleh nak tolak 100%… Mungkin Ya, mungkin Tidak

  Cuma banyak perkara y kita xtau dan xpernah amik tau… Tapi bila komen, maki sana sini. Semua salah kerajaan… Tapi kita xpernah tahu pokok pangkal asal usul sejarah berlaku. Ntah2 kesultanan sulu pon xpenah dengar…

  Puak2 y kononnya lebih utamakan Islam dari ras bangsa. Kononnya orang y bersifat nasionalis itu terkeluar dari Islam. Kononnya mereka lebih Islam dari saudara mereka y lain sebangsa seagama… Puak y suka melompat maki sana sini kononnya kerajaan lambat, semua salah kerjaan..Kenapa xtembak terus… Senang nak cakap kan…? Tapi hakikatnya bila benda berlaku depan mata, anda xpenah tau kenapa kerajaan berlembut. Anda lupa siapa pelaku itu… Terpampang jelas kulit mereka semua, bahawa mereka lebih bersifat nasionalis berbanding islamis…

 202. yer atm cam pondan…tapi setakat ini sejak merdeka tak pernah ada negeri2 dalam malaysia ni nak keluar dari malaysia dan tubuh negara sendiri atau diberi autonomi…kecuali singapore…

  indon dah makin kecik…aceh pon nak masuk malaysia…kepulauan mindanao pun nak masuk malaysia.. selatan thai nak masuk malaysia…

 203. amboi..senang nye ko cakap. ko ingat yang nak di bunuh tu ayam-ayam? manusia la.! mcam ko dan macam aku. mereka beragama dan berkeluarga. Kami bukan bangsa pembunuh jika tiada keperluan. Nak tembak dan bunuh orang kerja mudah, selepas tu apa cerita???.

 204. X perlu percaya apa-apa pak kalau x boleh percaya, bacaan hiburan masa lapang aja pak. Terhibur enggak bapak baca blog ini?

 205. Smart dan brutal. Tp ni lepas tembak tinggal trus kot, besar sgt nk bwk lari. Support fire utk offensive nice la. Gaming experience :P

 206. Firasat hati saya mengatakan keadaan yg berlaku di Lahad Datu sememangnya ada kaitan langsung dgn PRU kali ini. Sekiranya kekecohan dan kekacauan terjadi juga di Sabah, ini memungkingkan pilihanraya yg akan berlangsung dalam masa terdekat ini di Sabah terpaksa digantung. Maka PRU13 akan berlangsung tanpa penglibatan Sabah.

  Sabah sememangnya lubuk dan kubu kuat BN pada PRU yg lepas walaupun menang tanpa majoriti 2/3. Tanpa Sabah, BN umpama telur dihujung tanduk dgn PR telah pun mencanang perang psykologi yg mereka bakal menang pada pilihanraya kali ini. Dan Anwar turut mencanang akan memberikan kuasa autonomi pada Sabah. Beliau turut dikatakan ada berjumpa dgn Nur Misuari.

  Jadi analoginya mudah:
  1. Pilihanraya tanpa Sabah
  2. PR menang dan ambil alih pemerintahan Malaysia
  3. Beri autonomi pada Sabah dan PR terus kekal memerintah.

  Jika ini benar maka sungguh ini permainan politik yg sangat kotor dan keji. Saya harap kerajaan dapat menangani isu ini dengan penuh bijaksana. Sememangnya ramai yg tgh panas bontot ni.

  Tuan², ini sekadar firasat dan analisis sy sahaja. Apapun jgn terlalu mempercayainya. Allah jualah yg Maha Mengetahui segalanya.

 207. Not to the level of invited, more like provoked or hinted to come by saying sabah should be granted autonomy

 208. Reader dan commenter ada yg dari sana, klau ad pertumpahan darah pasti ad berita. Saudara saya ad di felda tu, hidup berjalan seperti biasa cuma byk roadblock

 209. is that true that Phill agent had infiltrate the Sulu so-called kingdom inner circle? that the Lahad Datu incident is a misleading action for the Phill gov itself to get Sabah-claim a momentum? are the 150-some Sulu Army knows they are doing something that are benefiting their own true enemy Phillipines colonizer?

 210. cis indon…kau tidak ada share dlm negara kami.berambus kau atau ikut itu teroris lahat datu..pilih yg terbaik indon

 211. SOMEONE PLEASE TELL SULTAN OF SULU TO GET INDEPENDENCE FIRST FROM PHILLIPINES, BEFORE TRYING TO MAKE ANY CLAIM..

 212. minta tuan syah padamkan saja komen² yg bersifat provokasi yg tak bermanfaat seperti ini. elok kita mencegah sebelum elemen kebencian ini menjadi barah dalam masyarakat setempat dan serumpun.

 213. Tahan lapar ye…. takpe2. Lepas ni biar korang beranak kat Ladang Sawit tu. Time tu bateri telefon satelit pun dah kong. Khabar berita dari dalam/luar pun dah kena jammed. This is Malaysia and we will always be here, for another 9 months…. and forever. How long will you wait and what for??? BODOH NAK MAMPUS, MERDEKA LA DULU DARI FILIPINA, BARU LA BUAT TUNTUTAN.

 214. hahaha,

  ni cadangan dari budak remaja. agak bernas kalau fikir2,

  1. Malaysia nak ambil tindakan tapi bimbang kesan kepada imej & pru nanti, lagipun mereka semua pun orang Islam. jadi caranya :

  – jika 10 komando Malaysia boleh serang 100 pengawal istana presiden di dalam negara Filipina, maka

  – why not kita assign 25 orang sniper tepat Malaysia utk tembak semua penceroboh tu yg jumlahnya katanya maksimun 180 orang jer. tarik mereka keluar dari persembunyian dgn gas pemedih mata dulu, pastu shot

  – instead of tembak peluru kapur @ peluru hidup. tembak dengan Peluru Pelali Gajah. Pengsankan mereka semua dulu

  – bila dah semua pengsan/lali, ambil dan kumpul kan mereka dengan gari plastik cara bertautan semua 180 orang. letak di satu tempat, semoleknya terus atas kapal perang Malaysia. bila mereka semua dah sedar suruh la media2 tv ambil gambar, siap beri mereka interview lagi. bagus utk PR & imej negara tu..mereka semua tak cedera pun & kita tak nampak kejam.

  – serahkan mereka semua kepada tentera Pinoy yg ada di sempadan laut tu..jangan suruh mereka datang ambil di pantai sebab simboliknya, kita tak nak sapa2 lagi masuk perairan kita tampa kebenaran.

  – amacam ok tak, hahaha kadang2 minda2 org muda ni nampak simple tapi ok jugak huhu

 215. Kes Memali = model pelajaran pertama.
  Kes Sauk = cubaan lapangan pertama aplikasi doktrin baru hasil penelitian insiden pertama.
  Kes MT Bunga Laurel = bukti kepakaran dlm doktrin yg dihasilkan.
  Kes Lahad Datu = insyaallah, takde masalah punye lah.

  By the way, kamu tersalah fakta dong. Kes Sauk tidak dikendali seperti Ke Memali ya!

 216. pada pandangan saya yang di sabah itu lebih besar dari kepunyaan singapura dan di lumut itu. rahsia kerajaan malaysia kah?

 217. Patut pun dari dulu lagi ejen Pinoy giat menyerap dlm kumpulan Selatan Filipina. Abu sayyaf pun hasil air tangan ejen2 ni la. Selain nak maklumat strategik, matlamat lain ejen2 ni adalah utk menghancurkan kumpulan2 ni dr dalam, menjadi batu api kpd pertempuran sesama kumpulan pemisah dan mengheret pihak ketiga sprt Malaysia dan entiti sebagainya dlm isu Selatan Filipina, antara lain bertujuan memusnahkan sokongan rakyat dan pemerintah Malaysia kpd perjuangan Selatan Filipina serta memusnahkan moral perjuangan Selatan Filipina.
  MALAYSIA TIDAK BODOH DAN JARANG TERBURU-BURU.

 218. pedihnya kata-kata saudara Mustafa. saya agak tuan dari seberang ye.

  walaupun pedih, tapi benar..sukar ditelan tapi harus.. hanya kerana PRU dh dekat, bukan bermaksud ada sikit kelonggaran di sempadan.. & kenyataan rasmi PM memang dinanti2. cuma isu Penerima BR1M Binatang & Bodoh lebih syok lagi kot hehehe

 219. Bukti kecerdikan strategik negara kita. sbb tu kita bnyak organisasi pasal bidang strategik2 ni.
  p/s :kes kat sempadan thai tu dah banyak kali dikaji dan jadi tauladan bt pasukan keselamatan. LEAST WE FORGET.

 220. Nak tahu kumpulan pemberontak tu reti guna senjata tidak, pergi ke Laha Datu jumpa kumpulan pemberontak tu, suruh tembak kepala engkau, kalau kepala engkau pecah berderai diorang tahu la tu, ada berani ka

 221. Tak habis2 engkau ambil pusing dengan negara kami mustafa, apa yang engkau dapat, engkau dapat wang ka..engkau tengo la dahulu negara kamu tu bagaimana, baru sibuk ambil tahu negara lain, negara sendiri pun tak terurus, pergi la ke blog indon dan diskusi hal-hal negara kamu.

 222. benar kata benar…… salah kata salah…………….. betul tak pakcik MALON (MAid of LONdon)
  apa sebab utusan ngan tv3 tak siarkan berita ni?????
  malu ke najib bro??????

  BRUAKAKAKAKAKAKAKAKA
  ATM PONDAN

 223. Jgn lupa sekumpulan geng dia dah control satu telaga air kat situ. siap ada bendera dia. kalau ATM masuk campur, geng telaga yg terpisah dari kumpulan besar dia ni yang kena sabotaj dulu, atau kena dulu dlm apa2 bentuk pun.

 224. 1. ramai benar rupanya yg melenting, ATM, KDN terbuka je dikritik..kenapa kalian pula yg marah. sy cuma luahkan pandangan selaku rakyat Malaysia yg sayangkan negara. kalau sy tak kisah pasal negara ni, buat apa nak kritik & cadang..baik sy kritik je manjang..

  2. saya akui bila baca tweet H2O yg menyatakan Kg Tanduo 150km dari Lahat Datu, saya tersilap anggap kawasan itu pendalaman

  3. pokok isunya di sini, ramai otai di sini yang cakap Malaysia dah ada Intel bahawa akan ada cubaan pencerobohan ala militan ke sabah. dan di kawasan ini, bukan kali pertama penceroboh bersenata masuk. ni baru penceroboh kecil-kecilan, Hishamudin twet lagi “rakyat jangan bimbang, isu ni takda apa2 sebab mereka tak ramia, semua dah dikepong & tiada tebusan malaysia” gile apa ingat kalau penceroboh tu contoh Gerila Tamil ilem tiba2 berkampung di semenanjung ke, contohya di Kuala Kedah ke??? agak2 apa kesan kepada ekonomi, politik, stability negara??? hanya kerana Kg Tanduo ia terpencil bukan bermaksud ia tak penting.

  4. dan dgn intel yg ada TAK SEPATUTNYA mereka dapat mendarat pun. kenapa tak habiskan di laut je dengan segala macam alat canggih senjata, KD2 etc Malaysia yang ada. mereka semua 180org tu paling kuat pun bot laju jer pun..tak perlu ATLM, ATM, PASKAL etc pun, cukup Marine je kalau betul2 buat kerja. maklumat dah ada awal kn.. takda org akan tau, tup2 org ingat nelayan luar bot karam je pun, hancurka 2 3 bot kecil mereka, yg lain confirm lari.. senang media pun tak tau, rakyat malaysia tak bimbang, imej negara tak tercemar..ini nampak sangat ada org yang walaupun dah ada maklumat masih tak Siap Siaga, tak buat kerja..macamana semua rakyat Malaysia nak rilek buat dekkk je kalau benteng negara camni. Camon la, ni kan ATM yg sama dg hanya beberapa org Istana Filipina kita boleh masuk, takkan militan amatur camni pun tak dapat halang awal2. ntah2 kalau orang kg tak lari & ntah tau atau tak KDN ni???

  5. ini bukan lagi soal politik etc, semua rakyat Malaysia boleh baca. tuntutan Sulu tu memang takda asas bukti bertulis etc dari pihak mereka. yang menarik perhatian semua cara kerajaan handle krisis ni. sekarang Filipina mintak 4 hari, Malaysia hanya bagi 2 hari…lepas 2 hari apa lagi??? runding lagi???

  6. & Bro Shah, yg buat tersentak dalam duk jelas nampak kelemahan pertahanan negara, boleh pulak dia hightlight kn alat canggih itu ini. siap cita bawa ke L Datu lak tu.. sori bro, agak anti klimak.. sedangkan segala radar, sonar, jammer, senjata, speed boat, kapal etc tak dapat halang mereka masuk sabah. ni ka pula jammer yg kawan baik Filipina buat!!

  7. saya cuma cadangkan Bro Shah selaku mereka yang pakar dalam bidang ketenteraan mengutarakan pandangan, kritikan & cadangan yg membina utk perhatian ATM & pucuk pimpinan negara agar perkara sama tak berulang, serta pencerobohan ni diselesaikan asap. tu je.. adakah patriotik tu bermaksud kita semua kena angguk je akan segala sesuatu.

  p/s : soal siapa dalang bawa masuk semua tu kedian cerita, keluarkan mereka semua dulu dead or alive..dah lama sangat mereka di sini, dah buruk sangat imej negara ni. kat Malaysia boleh la kita kawal media2, kat luar??

 225. ya ke papua bergolak??? ada bukti tak pakcik….???
  the REAL PONDAN tu ATM pakcik tak caye???? tengok LD :) :)
  ATM korng hanya makan gaji buta je, korng bayar ATM guna taks tuk menari je :) :) :)
  mana konon nya maruah negara pakcik…..
  sudah pun dunia tau ATM is the REAL PONDAN….. :) :) :)

 226. kerna tidak ada nya ide ide dan ilham yang turun dari langit lagi kerna ramai umat gak mau lagi bertasawuf dan apa yang difirmankan Tuhan di Al quran dan Assunah gak mau dipraktikkan lagi. Salam.

 227. ya memangg benar umat islam ada senjatuh ampuh ia itu dua. Tapi kenapa dua itu masih belum bisa dikabuli Tuhan, ia adalah kerna umat islam itu sendiri gak mau mempraktikkan apa yang ada di dalam Al Quran dan Assunnah itu. Untuk instan nya adalah pemerintah sendiri gak mau mempraktikkan hukum hudud itu. Salam.

 228. ko sopan aku sopan bro…..

  tak masalah sultan bantilan ke, sultan kiram ke, tapi apa sebab ATM tak mampu cover diorng????
  kedaulatan negara dinjak-injak bro oleh askar negara luar, ATM korng santai je…..
  zaid hamidi kata XENOPHON enemy of the state sementara sulu korang rilex je….OMG

  sory to say ATM korang real PONDAN…. :)

 229. orang menjual…kita membeli…isu di lahad datu biarlah umpama api dalam sekam…harus dipelajari apa yg dilalui US di vietnam…USSR di afganistan….US/USSR bukan gagal dari aspek militer namun politik di tanah air masing2…kita harus ada formula sendiri dlm isu ini…dan dato hishamuddin adalah ahli politik…serahkan sahaja tugas ini kpd mereka yg tahu dan berkuasa.

 230. ATM cam PONDAN yer………
  kecut telur tengok KIRAM brothers…
  BRUAKAKAKKAKAKAKAKAKAKA……… :)

  aku bagi tau secret bro….bila korng tak punya kereja baik korng join ASKAR SULU, garenty boleh makan enak ngan Famous + pijat from ATM :) :) :)

 231. itu tugas tentera/askar….. hodoh haprak,
  jaga kedaulatan ngan harga diri bangsa
  tak macam ATM korng makan gaji buta

  ATM is truly PONDAN…. :) :) :)
  BRUAKAKAKAKAKAKAKAKA

 232. BRUAKAKAKAKAKAKAkAKA……

  ko tau ke erti berdaulat????
  apa sebab ATM serah pada PDRM tugas dia,,.. nak samakan ngan bersih 3.0 ke ??? :) :) :)
  apa fungsi ATM sebenar??? menari je????

  baik ko tak usah masuk forum military bro, ko tak tau apa fungsi ATM sebenar, ko cuma nak banggakan JAMMER je :) :) :)
  tau tak bro ATM korng tu PONDAN. :) :) :) BRUAKAKAKAKAKKAKAKAKAKAKAKKAKAKa

 233. Memang update ter’best’est la blog ni. Sumbangan pemikir kritis juga banyak mengangkat blog ni lebih dari blog mahupun akbar utama.
  Apa pun, kita harap Pemikir Utama yang directly involve akan mencari pendekatan terbaik dalam menyelesaikan masalah ini. Kalau masalah ini dapat diselesaikan tanpa berlaku pertumpahan darah, itulah yang paling baik.
  Setakat serang, tembak, bunuh…tu kerja mudah…militia seluruh dunia pun tahu cara yg tak payah nak sekolah tu.
  Tapi askar Malaysia dah naik taraf Professional. Adalah tu cara yg terbaik sedang dirancang.

 234. komen ko plak macam la penuh rasional kan wahai cacai pengankat najis nuar…
  ko sedap2 g tuduh najib bunuh al tantuya tu sume…
  kalo da otak pencacai memang komen xleh pakai

 235. anak sape telpas ni woiii
  budak x abes blaja pastu bajet wat teori bodoh…
  ko sebok perosla minda org tpi ko lupe mentaliti ko tu taraf mane budak
  ntah2 jauh lagi kebawah dri lubang kubur ko

 236. ternyata ada niat jahat sultan sulu untuk memupulasikan keadaan,tambah2 pula di malaysia bergolak dgn isu politik dan ambang pilihanraya yg entah bila mahu diumumkan.dunia BN semakin terggelam,isu2 kronilisma mereka tidak mampu ditutup lagi.pembangkang bagai menunggu jerat yg nyata.pembesar2 BN bagai khayal di hidu ganja.bahaya yg menanti bagaikan tiada.hutang negara dihimpit dusta,kemajuan insan dirogol masa.slogan satu malaysia bagaikan neraca.reformasi disana susah diduga,lahad datu seperti neraka,disisip masuk tiada disita.entah mengapa terjadi x terkata..inilah balasan dari yg esa.malaysia bagai diatas kaca…

 237. kau sembang lebat pasal negara…
  aku kecikkan skop la anak bini n family ko sume ko da berjaya ubah smpai jdi super perfect ke?…
  nak tgk isu dalam skala besar kena pikir yg skala kecik dulu

 238. dengar cerita dari kedai mamak..hehehe..

  Isu Lahad Datu:
  Tuntutan:
  1.Individu keturunan diraja sulu dan rakyat berdarah dari selatan pilipina yg berada di sabah diminta pulang ke Selatan pilipina.
  2.Diminta Malaysia mengiktiraf pertubuhan Askar kesultanan diraja sulu
  3.Sulit
  4.Tersangat sulit
  Jika Malaysia Ingkar:
  1.Tidak akan keluar dari Lahad Datu
  2. Akan menawan 4 daerah di Sabah: Lahad Datu,Semporna,Tawau dan Sandakan.
  3. Telah menempatkan 70 orang di sandakan( yg telah menetap di sabah)
  *JMF ada cer nak jenguk2x kat lokasi panas..

 239. Isu Lahad Datu:
  Tuntutan:
  1.Individu keturunan diraja sulu dan rakyat berdarah dari selatan pilipina yg berada di sabah diminta pulang ke Selatan pilipina.
  2.Diminta Malaysia mengiktiraf pertubuhan Askar kesultanan diraja sulu
  3.Sulit
  4.Tersangat sulit

  Jika Malaysia Ingkar:
  1.Tidak akan keluar dari Lahad Datu
  2. Akan menawan 4 daerah di Sabah: Lahad Datu,Semporna,Tawau dan Sandakan.
  3. Telah menempatkan 70 orang di sandakan( yg telah menetap di sabah)

  *JMF ada cer nak jenguk2x kat lokasi panas..

 240. Sebab tu barat dn yahudi memperbanyakan hiburan dn keseronokan utk melemahkan aqidah org islam.. sampaikan org2 islam ni takut mati dn sayangkan dunia..bila dh sayangkan dunia semangat jihad akan terpadam..

 241. menyibuklah indon. Urus negara kau dulu sebelum nak komplen dlm hal rumahtangga org lain. Mmg patutlah rumahtangga indon selalu berantakan.

 242. saudara ni tulis nama malaysia pun tak betul, nampak sangat tak hormat negara kami….tak payahlah saudara sibuk negara orang lain…dasar malaysia dengan negara saudara lain…dah berapa kali kami cakap, nak selesaikan masalah ni macam menarik rambut dalam tepung, rambut tak putus, tepung tak berselerak. ada saudara fikir, yang penceroboh tu saudara seislam sendiri, lain la kalau saudara bukan orang islam. ada saudara fikir kesan selepas tu kalau penceroboh tu dibunuh, yang menanggungnya negara kami bukan negara saudara. lainla negara saudara yang membunuh saudara sendiri, raja-raja melayu atas tiket perjuangan rakyat konon. kami tak lupa saudara, kami tak lupa peristiwa tu

 243. Kamu ini siapa datang bercakap seperti orang pandai konon mahu mengajar kami?lupa kah kamu tahun 1998 dulu indon yang membunuh dan merogol kaum wanita tionghua?akhlak kamu sendiri yang buruk ada hati mahu mengajar kami pasal tionghua ? Kamu bercakap tentang malaysia pakai senjata dari barat,apa kamu sudah lupa indon menerima pesawat f-16 secara percuma dari negara dajjal amerika hasil pemimpin kamu menjilat pantat amerika ?

 244. Adoi… sedang menunggu citer Sabah Standoff ni. Tak habis-habis lagi. Sultan Sulu Kiram hanjing tu pulak degil sangat. Mati lagi bagus orang tua kutuk tu. Kenapa kerajaan kita terlampau berlembut sangat? Saya tak faham betul. Kalau la saya nampak keturunan Sultan Sulu hanjing tu depan mata saya, memang saya pancung letak kepala diorang kat dataran Labuan sana. Celaka punya Sultan Sulu hanjing. Sabah tu kepunyaan Malaysia… tak faham lagi ka?

  Ni lagi hangin dengar citer desup desup konspirasi geng-geng Sulu tu dibantu kerajaan Filipina. Bangsat punya filipina anjing. Diplomasi kita ada hadnya… kalau diorg berterusan buat macam ni, last-last bukan askar yg angkat senjata, kita orang Sabah yang pancung geng-geng Sultan Sulu hanjing tua kutuk tu nanti. Sabah bah, ini tanah kami punya! Labuan pun kami punya. Bukan Sultan Sulu taik kucing tu. Malaysia bah.

  p/s – Bila lagi boleh berkaraoke di MJ ni… kapal masih sangkut di Muara Bay Brunei, operasi anchor handling. Adoi.

 245. Aku punya idea pun sama.Lantik sultan sulu jadi sultan sabah.Untung apa sabah ada sultan,ada juga ‘pelindung’ orang2 Melayu dan Islam.Lepas tu Sultan Sabah bolehlah tuntut wilayah2 sulu yang di dalam pilipin tu,lagi masyuk.Mana tak masyuknya,kalau dulu filipin tuntut sabah sekarang sabah/malaysia tuntut pilipin.Sekurang2nya bila dah jadi sultan di sabah adalah juga maknanya sebagai raja yg berdaulat daripada jadi sultan negeri yg dijajah yg tak berkuasa langsung.Tindakan diorang sekrang ni tak berfaedah.Sabah dapat kat depa pun,dah tentu2 pilipin yang sapu,bukan boleh merdeka pun.Tak pepasal jadi alat pilipin indirectly.

 246. Betul.Nego yang terlalu lama dan meleret2 menunjukkan seolah2 kita lemah.Bagi tempoh seminggu lagi lepas itu bagi kata dua.Kalau diorang nak tunjuk keras kepala kita gempur tak bersisa.Sori,lembut biar bertempat,tegas biar berbekas.

 247. Ok aku setuju yang ini.Mamat pyropura ni memang bukan indon atau tak semestinya indon.Ini lahanat2 Melayu barua batu api dari forum cari yang gila berpolitik dan gila berforum siang malam yang anti kerajaan dan anti Melayu.Lahanat2 jenis ni elok tanam aje kepala dia kalau jumpa kat luar.Pondan2 species ni cuma berani kat dalam forum dan blog.

 248. tu sbb flight charlie dari semenanjung takde buat mase ni…sume digunakan utk sabah…sbb ade urgency kat sane

 249. banyak2 komen, komen ni aku suka. banyak ye ko tahu akudtgrdpantek. apa juga krisis didunia, lebih-lebih lagi di nusa antara(tanah yg djanjikan) perlu dilihat secara global.mcm ko punya komen ni bagus siap kaitkan dgn vatikan. aku suka. kelas. komen lagi sikit akudtgdrpanteak. Lelaki lebih stim kalau pompuan bukak sikit2. Bogel trus tak best. aku nantikan input komen akudtgdrpantek.

 250. kalu baca cite fantasi rekaan blogger utusan umngok ni komando super mulayu wow power gilerrr sanggup tempek bundera muleysia kat peluru berpandu singapore , 7 komando super mulayu berjaya curi dokumen sulit kat istana
  malacanang selamat plak tu dari kepungan ratusan komando pinoy…la ni askar selipar sulu bersenjata dok kat lahad datu…camner depa boleh bolos ?…HAHAHAHAHA
  jeneral2 mulayu pengecut takde telor, mesti nak tunggu arahan org ‘atasan’…puiii..
  habis tu buat apa jadi jeneral…jeneral tu expert mesti boleh bagi nasehat kat org atasan
  pastu plak dah la takde hostage bagai, tp x mampu bg ultimatum, masih nak nego2..
  jeneral mulayu pemalas takde telor makan gaji buta jer….Kalau dpt pegi under misi pbb, bukan main sedap berkokok sana sini…HAHAHAHAHA
  komando mulayu katanya gagak purkasa siap masuk history cenel segala. tetiba bleh lak puak sulu ni rilek je tembus sempadan?
  blog yg sibuk dok mengagungkan kehebatan komando mulayu ni senyap tak bersuara… lepas tu alihkan plak isu radio jammer , sembang kuat habuk pun tarak…HAHAHAHAHA

  blogger militeri sejati [ konon] x pdm komen…HAHAHAHAHA

 251. yg ni aku sokong. tapi aku heran kenapa org2 islam belah sini belum dpt buat spt apa yg yahud dan caucasian buat. bila agaknya kita nk boleh buat semua tu tanpa ToT atau import lagi?
  walaupun indonesia telah banyak mempabrikkan senjata sendiri, namun masih juga ada unsur2 ToT atau reverse engineering dari produk2 luar. bilakah kita akan dpt buat sesuatu yg baru yg tak pernah terlintas oleh mat salleh tapi lebih strategik utk pertahanan kita?

 252. apa yg angkatan tentera kamu ada tu, sama la dgn apa yg angkatan tentera aku ada…hehe…pasai kita punya angkatan tentera sama..hehe
  tapi aku x mau bangga siot, pasai banyak lg yg kita kena buat dan ada…bila dh buat nnt pon, still aku x mau bangga…aku nk ikut style atm…diam2 ubi sudahlah..
  kalau ada org mintak baru la bagi…

 253. Update

  24 FEB 10.45PM – Sultanate thanks Aquino for sending ship but says Filipinos will stay in Sabah

  The Sultanate of Sulu said on Sunday night it was not notified by the Philippine government about the dispatch of the ship to Lahur Datu to fetch Filipino Muslims who have been occupying a village in Sabah for days.

  But Abraham Iridjani, secretary-general and national spokesperson of the sultanate, said that both the Sultan of Sulu Jamalul Kiram III and Crowned Prince Agbimuddin Kiram II thanked President Aquino for the humanitarian assistance.

  Asked whether the women in the group would return home with the humanitarian ship, Iridjani said the women were “determined” to stay with their husbands.

  “They won’t leave,” Iridjani said in a phone interview.
  —————————————————————————————————————————————–
  According to the DFA, the ship is being prepositioned offshore Lahad Datu while talks with the group are being done. There are 180 followers of the Sultan in the group, including some 30 armed escorts. The DFA said it informed as early as last Saturday the Malaysian embassy in Manila about the dispatch of the ship. Filipino-Muslim leaders as well as social workers and medical personnel are onboard the ship.

  Sultan of Sulu Jamalul Kiram III had said his followers will remain in the village.

  —-> http://globalnation.inquirer.net/65445/sultanate-thanks-aquino-for-sending-ship-but-says-filipinos-will-stay-in-sabah?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

 254. Sy stuju..xcukup tepat jangkaan kedatangan depa… kalau tuan2 mendekati paparan media internet sblm kedatangan mereka, tuan2 pasti dpt mengesan apa y cuba dilakukan oleh pihak keselamatan negara/kerajaan melalui media internet… sy pcaya ia hasilmaklumat risikan y mbolehkan tindakan sedemikian dilakukan oleh kerajaan tanpa kita sedar

  Jangkaan pihak tentera xcukup tepat utk mengesan masa kehadiran depa ni

 255. silap panggey tuan tu…ni yg betui, anyway tq for the honor, dulu masa aku bebudak tumpang duduk rumah pokcik aku dlm kem, kadang2 dapat jugak tabik seketui dua dari sentry, hehe…depa ingat aku ni officer…ghupanya budak dok blajaq lagi..hehehe…

 256. sepatutnya kita kena ada yg lebih bagus dari apa yg negara maju ada…itulah pentingnya edukesyen…supaya anak2 kita boleh buat lebih baik dari apa yg kita buat hari ini. aku terkadang terpikir, kenapa tiada org kita yg boleh buat senjata2 yg tak pernah terpikir spt air burst munition yg boleh diprogram bila dan mana utk burst spt yg mat salleh buat. kokak sgt ke tahap pemikiran org melayu ni? tu aku cukup pantang bila kita dok berbangga dgn kononnya kita adalah bangsa terpiley, sedangkan mat salleh @ caucasian lg tampak berilmu dari kita. bukan saja dari segi persenjataan, roket dan angkasa lepas, malahan dlm ilmu Islam juga spt yg ditunjukkan sheikh yusof estes dan yusof islam. ada banyak lg yg kita kena improve…

 257. sori sampuk sikit…mmg salah bangga2 diri ni…Dlm Islam pon ada ajar, kita dilarang membangga diri..baik zuhud, tawadu’, rendah diri, diam2 ubi berisi mcm atm…lg bagus…

 258. at least kau nampak antara ori nfpgan x ori..hehe..korang nak kutuk aku pon berpada2 la..aku pembangkang pon, patriotik is my other name. ada korang nampak aku bantai atm ka? aku tau kemampuan atm, tapi as i said so many time, benda tu semua bukan utk kita masuk bakul angkat sendirikan. kita berusaha seadanya, Allah yg tentukan, apa yg aku tekankan, tiada ada satu bangsa pon yg special di dunia ni, semua manusia sama saja. hanya taqwa kpd Allah yg membezakan kedudukan seseorang di sisiNya.

  so, whatever weapon dan peralatan rahsia yg kita ada, bukanlah utk tujuan bangga dan angkat diri, kerana atm sendiri pon tak pernah berbuat demikian, siapalah kita yg nak lebih sudu dari kuah.

 259. Antara berita terbaru setakat ini dari pelbagai sumber media rasmi:

  1. 22/02/2013 on 10.45PM – The Philippines has asked Malaysia to extend the deadline it gave to the followers of Sulu Sultan Jamalul Kiram III to leave Sabah or be rounded up and deported. The Department of Foreign Affairs (DFA) said the Philippines had requested that the Friday(February 22) deadline be extended to Tuesday (February 26).
  —-> http://www.interaksyon.com/article/55649/sabah-standoff–philippines-asks-malaysia-to-extend-deadline-for-kiram-to-recall-forces

  2. 23/02/2013 10.14AM – Despite the potential threat to the peace process in Mindanao it supports, the United States is staying away from the Sabah crisis, saying it is a problem that only the leaders of the Philippines and Malaysia can deal with.
  —-> http://globalnation.inquirer.net/65309/us-stays-clear-of-sabah-row

  3. 23 FEB 2013 3.14PM – Kementerian Dalam Negeri (KDN) menyerahkan kepada Wisma Putra untuk membuat keputusan berhubung permohonan kerajaan Filipina meminta lanjutan masa bagi pengusiran kumpulan penceroboh warganegara itu di Lahad Datu, Sabah.
  —-> http://www.malaysiakini.com/news/222130

  4. 24/02/2013 12.01PM The Sultan of Sulu has asked the United Nations Commission on Human Rights (UNCHR) to help his followers who are running out of provisions after two weeks of holing up in a village in the eastern Malaysian state of Sabah.
  —-> http://globalnation.inquirer.net/65391/sultan-of-sulu-seeks-unchr-protection

  5. 22 FEB 2013, 11:15PM Send peacekeeping forces to Sabah to prevent bloodshed. This was the appeal to the United Nations (UN) aired on Friday by the Moro National Liberation Front (MNLF), a political organization of the Bangsamoro people in the southern Philippines which once took up arms against the government. The appeal issued in Zamboanga City by the MNLF was in response to reports that the Malaysian government had handed down a February 22 deadline for followers of a Philippine sultan, some of whom are armed, to stand down and leave Lahad Datu in Sabah state.
  —> http://www.mb.com.ph/articles/395161/mnlf-urges-un-send-peacekeepers-sabah#.USmT7FcoDsO

  6. 24/02/2013 4.05PM – A Malaysian online newspaper reported on Sunday that the Malaysian government has given a 48-hour extension for the royal army of the Sultanate of Sulu to leave Sabah…..“The earlier Friday deadline was extended by 48-hours after the Philippines government requested for a four-day extension till Tuesday on the grounds that Manila was trying to persuade the Sulu group to give up their stand,” the report said. The report prompted a senior Philippine diplomat to lament the “irresponsibility and recklessness” of the heirs of the Sultanate of Sulu in the dispatch of a group of an estimated 180 Muslim-Filipinos to Lahad Datu, with some 30 of them armed.

  7. 24 FEB 2013 9:23PM – The Philippine government is set to dispatch a humanitarian ship to Lahud Datu to pick up the 155 civilians who sailed to Sabah with the royal army two weeks ago. The Department of Foreign Affairs, through the Philippine Embassy in Malaysia, said in a statement Sunday that the ship was on a humanitarian mission, Malaysian online newspaper The Star reported.
  —> http://globalnation.inquirer.net/65495/ph-sends-ship-to-sabah-to-fetch-sultans-followers

 260. salam saudara vat 70.

  Saya melihat komentar saudara sangat emosianal. Kita bukan mau berdiskusi tantang partai oposisi di blog ini. Saya bilang sekali lagi kita gak harus mengaitkan partai oposisi kerna seperti yang saya bilang dahulu bahawa oposisi itu cuman oposisi kerna mereka bukan pemerintah malaysia. harus dimengerti itu ya.

  Saya lihat saudara menuduh orang tionghua itu musuh pemerintah. Dia cuman mahu bertanya sama juga kayak saya mau tahu hal sebenar apa yang terjadi sebenar nya kerna sampai saat ini belum ada lagi kenyataan resmi dari mulut dia PM malaisia itu. Kapankah bapak PM mau bilang ato riliskan kenyataan umum kerna hal ini terkait keselamatan negara. Ato PM gak tahu apa yang mau dilakukan. Kalo saya mudah aja, bunuh saja penceroboh itu kayak kasus memali dan sauk dulu, soal nya kenapa ya malaysia gak mau lakukan.

  Jangan lagi kalian mau ceritakan bagaimana penceroboh itu dengan mudah masuk ke malaisia kerna lihat aja pendatang asing dari indonesia dan juga miamar bisa masuk dengan mudah ke malaisia melalui jalan laut . Ini semua saya fikir kerna korupsi udah meluas di malaisia ini. Maka kalian harus berpada saat mau bercerita. Salam.

 261. berkatalah seorg perasan pandai

  komando malaysia belum beraksi pun lagi dalam kes ni..
  komando pinoy hebat? abu sayyaf kenapa hidup lagi? kenapa MILF & MNLF masih wujud lagi, malah dapat pulak wilayah autonomi dari filipina? Malaysia ade insiden camtu x? ade x sarawak mintak wilayah autonomi? ade x orang2 sarawak tubuh sayap kiri bersenjata utk bebaskan sarawak?

  nak benci malaysia pun, jangan la sampai serlahkan kebodohan diri..malu tgk dek org

 262. Memang islam takde teknologi canggih pd hari ini, tetapi jangan lupa orang islam ada satu senjata yang sangat-sangat ditakuti oleh al masih dajjal laknatullah iaitu aqidah dan jihad.

 263. sejak jumpa website ni. banyak info2 terbaru dan yang saya tidak sangkakan. diharap semua info ini adalah benar dan saya yakin info ini tidak menyatakan.terima kasih

 264. MNLf dah warning kt m’sia jgn apa2 kan tentera sulu tu, kalau tak dorg akan datang tolong kata misuari lah…garang tu.

 265. assalamualaikum… baru dpt.. ari tu kes kt sabah trus cari blog ni.. cek cek tk update.. nk tahu jugak crite kt sabah nun. walaupun pihak tentera kita cepat.. tapi tk cukup tepat jangkaan kedatangan tentera sulu. perlu ditangani sebelum sempat bersarang di tepi pantai.. tahniah bro shah kupasannya.. salam dari sarawak.

 266. Lokasi yg didakwa ditawan oleh puak2 bersenjata di Lahad datu ada di laporkan di blog kawan shahpaskal. klu ditinjau lokasi itu dari udara aku tak nampak lokasi itu tersangat penting atau strategik spt yg di spin oleh budak2 Pakatan Haram dan mat2 indon dlm forum ni. Lokasi telah dikepung dari semua sudut oleh elemen2 ATM dlm masa yg pantas, tahniah ATM. Agak sukar utk mengawal setiap inci perairan Sabah dan pihak2 berkuasa serta kerajaan Malaysia sudah buat yg terbaik, buktinya bkn setiap tahun ada kes seperti ini. Maka saranan apek lim kit siang yg menyoal kehebatan scorpene adalah sengaja dibua2 bagi merendahkan kemampuan ATM yg diterajui melayu. KPI Cina DAPig mcm tu la.
  klu scorpene dipersoalkan dlm hal ini maka pasti org akan menyoal kapal selam US dan EU yg ada dlm laut utk menjaga kapal dagang masing2 yg belayar berdekatan somalia dan sekitarnya, apakah kapal2 selam dibina utk membantai puak2 perahu pancung teroris, maka saranan aku utk apek mulia sanjungan puak2 pakatan.. lu pakai otaklah sikit.

  maka adalah pengikut2 kaki klentong dari permatang pauh terikut2 jadi bodo…kes lahad datu klu dibandingkan dgn kes pulau Senkaku mana lebih beso yg korang nampak. Kuasa besar PRC yg berstatus negara kuasa nuklear nape tak menyerang klu perang itu satu2nya cara penyelesaian konflik. Saran aku, jgn tunjuk bodo sgt. btw antara 100-200 meter radius telah dikepong termasuk dari persisir pantai. Teroris! makan lah ikan tembakol BBQ byk selepas PRU 13 , anwar belum tentu dapat kasi korang paya bakau tu,

 267. senang citer..
  if komando m’sia = militan pinoy
  and of course komando pinoy > militan pinoy
  so komando pinoy > komando m’sia
  LOL

 268. kunun nye istana pinoy kene serang komando m’sia
  tup2 lahad datu yg kene tawan
  m’sia harap komando nak masuk pilipine
  pilipine wat selamba badak jek hantar civilian with guns yang tah dorang reti guna ke x
  camne la minda tuan punya blog skang ni ea LOL

 269. Wa suspect ini kerja filipina dan amerika..menggunakan org2 sulu..mereka planned knspirasi agar mahu menonjol penglibatan malaysia mwmbantu rakyat islam sulu sejak lama lagi…org2 sulu mana mahu register merdeka bawah filipina yg taraf pendapatan dan ekonominya teruk…kenapa filipina minta negara kita lanjutkan tempoh perbincangan kerana ada yg tersirat..org2 sulu dulu dn keluar masuk lama dah..cuma isu sekarang bawa senjata terang2…grup moro ni adalah yg frustrated ..bukan yg sayap milf…wa suspected ..filipina dn amerika yg plan …perasaan dan akal wa cakap gitulah..mau kasi ini incidences attract warga dunia..pilihanraya pn dh dekat..mahu cemarkan nama negara kita..camana filipina n u.s.a buat kerja..wa taktau la…anyway shahpaskal..wa admiredandrespect info2 tn hj..teruskan..siapa tak caya..lantak depa la..mungkin depa setuju tapi depa wat tak tahu je…blog ini tentu jadi medan sumber teropong pihak perisikan juga..kan..waslam

 270. salam saudara ku sekelian. sekali lagi saya bilang bahawa persenjataan malaysia maupun seluruh Dunia ini adalah semua teknologi negara barat yang dikepalai al dajal US dan sekutu mereka. Tidak ada apa apa yang mau dibanggakan oleh kalian semua.

  Semua teknologi itu tidak bisa mengatasi teknologi drone ciptaan al dajal al yahud itu.. Kapal selam itu juga diimpor dari perancis. Gak ada apa apa pun teknologi umat Islam. jangan kalian ditertawai nanti oleh al yahud ya. Ole itu marilah kita bersatu di dalam islam. Ikut lah Al Quran dan Sunnah. Jangan ikut pemerintah al dajal. Salam.

 271. boleh je komando nak bunuh orang… senang sangat… masalahnya malaysia tak mau keamanan yang dirancang di mindanao tu disabotaj dek nur misuari jika berlakunya pertumpahan darah… senang cerita layan je artikal dari blog kesultanan sulu ni…

  Assalamualaikum dan salam sejahtera,

  Laporan di atas begitu jelas keluarga Kiram sedang bermain di hadapan. Sedangkan siapa di belakangnya itu masih menjadi tandatanya. Kalau pun sudah ramai yang meneka bahawa ia digerak oleh KUASA BESAR DUNIA itu namun masih berteka teki untuk tujuan apa. Adakah sindrom ARAB SPRING itu bakal dihidapi oleh Malaysia Timur ini sebelum ia menular keseluruh negara masih tidak dapat dipastikan.

  Sebenarnya banyak pihak yang keliru berkenaan status SULTAN KIRAM ini. Siapa KIRAM? Keluarga Kiram dari jalur kesultanan Sulu ini bermula pada pemerintahan Sultan Muhammad Jamalul Kiram I (1832-1842) bin Sultan Muhammad Alimuddin III (1808). -Rujuk Rajah A2 di bawah.
  Dari Jamalul Kiram I inilah bermulanya nama Kiram yang kita kenal hari ini yang kemudian nama ini berakhir pada kewafatan Sultan Jamalul Kiram II (1884-1936) yang mangkat tanpa zuriat ketika zaman kedatangan Amerika Syarikat ke Sulu. Selepas ini tiada lagi Sultan Sulu yang diterima oleh rakyat Tausug disebabkan dominasi Amerika Syarikat itu. Hal ini dilihat oleh rakyat bahawa Sultan dari keluarga Kiram adalah tali barut Amerika Syarikat yang tergamak merestui pembunuhan para keluarga Datu dan Syarif Tausug di Bud Bagsak dan Bud Dahu.

  Sultan Kiram terakhir itu terpaksa memberikan restu kepada Amerika Syarikat membunuh muslimin rakyatnya sendiri berjumlah labih 4000 orang (yang syahid 1600 orang termasuk wanita dan kanak-kanak) yang memilih menentang USA dan arahan Sultan. Tausug menentang Sultan kerana bersekongkol dengan USA yang terkeluar dari undang-undang Darul Islam yang mana Tausug enggan dikutip cukai kepala oleh USA. Menurut Tausug, Allah swt tidak pernah berfirman kepada RasulNYA untuk mengutip cukai kepala kepada ummah. Maka Tausug beramai-ramai naik ke gunung duduk di gua batu sebagai mana ASHABUL KAHFI. Hal ini bagi mereka adalah fitnah besar yang mengancam akidah mereka maka wajib meninggalkan kemewahan kampung halaman menuju ke gunung untuk selamat dari fitnah itu. Sebaliknya mereka dibunuh oleh Amerika atas restu Sultan KIRAM.
  Hari ini, kita dikejutkan dengan kedatangan tentera KIRAM yang mengaku sebagai tentera Sultan Sulu. Keluarga Kiram sangat ramai. Ada keluarga dari sebelah Puteri Piyandao bin Sultan Badaruddin I, ada Kiram dari jalur keluarga Sultn. Esmail I (ini yang serahkan Sulu kepada Filipina pada tahun 1962) bin Rajamuda Mawallilwasit, ada Kiram dari Datu Punjungan bin Rajamuda Mawallilwasit (inilah ayahanda Jamalul Kiram III yang kerahkan tentera upahan ke Lahad Datu), dan banyak lagi kiram yang sekarang sedang merancang untuk menjadi Sultan kesemuanya.

  Kalau ada 1000 lelaki kiram hari ini, maka Sulu akan ada 1000 sultan yang mengaku Sultan Sulu dari keluarga Kiram. Berebut menjadi Sultan tanpa rakyat, masuk bakul angkat sendiri. Tanpa pengetahuan sejarah protokol kesultanan, tanpa mengetahui tertib pertabalan, tanpa mengetahui adat para Datu dan Syarif Tausug. Jadilah seperti Kiram yang kita lihat hari ini.

  Tahukah anda bagaimana Sultan Sulu ditabalkan oleh rakyat, kehendak rakyat, kehendak para Datu dan Syarif? Tahukah anda bahawa kehilangan institusi kesultanan Sulu itu hanya dapat kembali dengan menyedarkan Tausug agar MEMBUANG KEWARGANEGARAAN FILIPINA menggantikannya kepada RAKYAT SULU secara hakiki (Independen)?

  Sebab itu muncul seorang pembela dari keluarga Maharaja Adinda Aranan Puyo (rujuk Rajah A2, lihat bulatan berwarna kuning) masuk ke kampung-kampung tanpa rasa takut membangkitkan semangat juang Tausug tanpa senjata, memacak bendera Sulu Darul Islam terakhir sambil melaungkan ALLAHU AKBAR!! TAUSUG BANGKIT!! KALIAN BUKAN FILIPINO HAMBA KEPADA KING PHILIP II SPANYOL!! KALIAN ADALAH MERDEKA SEJAK SULTAN SYARIFUL HASYIM MENYATUKAN KITA DENGAN DARUL ISLAM!! TAUSUG BANGKIT!!

  Beliau ialah cucu kepada Datu Aranan Puyo ini adalah cicit SULTAN BANTILAN MUIZZUDDIN I (1748-1763, rujuk rajah A2) yang digelar oleh ahli sejarah dunia sebagai DEFENDER OF ISLAM. Sempena nama moyangnya ini maka Baginda dinamakan Sultan BANTILAN MUHAMMAD MUIZZUDDIN II. Setelah berjaya menghimpunkan puluhan ribu penyokong di Jolo, beliau diangkat menjadi Sultan Sulu yang berdaulat pada tanggal 19 Mac 2009 oleh rakyat jelata dengan laungan takbir dan dendangan Salawat.
  Sejak itu Keluarga KIRAM bungkam seribu bahasa. Hanya satu perkara yang boleh mereka buat ialah mencabar siapa sahaja dengan senjata. Walhal mereka tahu, bukan sahaja mereka yang pandai BERMAIN senjata. Semua TAUSUG semula jadi pakar bermain senjata, bukan hanya Kiram.

  Sultan Bantilan II ini jauh lebih bijak walau tak pernah mencecah darjah 3 di sekolah Siasi. Namun Baginda adalah pemidato, pedagang yang berjaya, pandai mengatur manusia, handal dalam diplomasi, dan mendapat dokongan generasi muda Tausug. Berjiwa merdeka, tak seperti Kiram yang hanya mengusung bendera Filipina bersama mereka ke hulu ke hilir. Sultan Bantilan II walau bergerak secara aman tanpa senjata, anti peperangan dan anti keganasan, namun gerakannya ditakuti. Sehingga peluru musuh menjadi AIR dengan izin Allah swt.

 272. hello kalau malaysia menyerang filipina 3 hari sahaja cukup untuk menumpaskan filipina.. tak caya tanya haji shah kita tapi awal2 lagi filipina dah sebut dia tak mahu berperang saja ke dia nak cari pasal dengan malaysia. Masalah dia dengan CHINA belum settle nak pulak dia cari pasal ngan malaysia? US nak masuk campur?? Nak ke US memperjudikan dagangan malaysia US? dengan masalah dia di timur tengah pening dia nak settlekan ni pula nak masuk campur ngan hal ni lak?? tu pasal depa na BRO PALAT ANWAR jadi PM Malaysia!! tak payah susah2 depa nak masuk campur pasal balaci anjing siyal dia ada kat sini!!! jadi bro semua jangan undi PR!!!

 273. Filipin Buletin… memetik berita disiarkan….. Nur Misuari mengancam sekiranya setitik darah “saudara Suluknya” tumpah… dia akan mengerah kekuatan MNLF untuk membantu….. Dalam masa yang sama dia meminta UN hantar peacekeeping untuk ditempatkan di sabah…….

  Nampak tak….. dalang sebenar semakin jelas…… Pihak bertelagah difilipina bermain catur yang cukup merbahaya…… Haji Shah telah memetik trigger tersebut dengan Operasi Sabah selamanya……. sekarang mereka tidak menuntut melalui “saluran”… tetapi dituntut dengan “keris terhunus”….. kerana mereka tahu jika melalui saluran.. akan mengambil masa yang panjang… dan silap dokumen …. Sabah kekal dalam Malaysia……. Alhamdulillah…. kita juga adalah pemain catur yang baik….. tetapi baik biarlah bertempat…….. jangan sampai “kera disusukan… anak sendiri mati kelaparan”……

 274. MILF adalah sekutu kita… Kalau Manila campur tangan, sah sah MILF akan serang Manila… Korang ingat, MILD cikai ke? Sampai kerajaan Manila tunduk sain perjanjian damai beb…

  Lain kali tu, sebelum sebar info, siasat dulu, jangan main komen je macam tak de akal macam negara AKAN… Beretika la sikit… Ini main sedap mulut je… Pastu pura pura lagi nak angkat senjata… macam stail Anwar Ibrahim je… buat macam real supaya orang percaya… Pooorraaaaaa….

 275. Terbaekkk, bro… Negara tu, cuma berani serang askar kita yang sedar sembahyang di Kalabakan… Tu jak yang dorang mampu… Umpama baling batu, tangan sembunyi kat belakang… Tak Gentle Man langsung… Tapi kalau bercakap, bukan main lagi… Hahaha…

  Satu lagi, dok kutuk kita macam2, dah la kalah perang, berduyun2 rakyat nya yang datang sini kerja, siap minta warga lagi dan tak mau pulang… Amacam tu, otai? huhuhu… Meludah ke langit, terkena muka sendiri… Langit pun hangit kot… hahaha….

 276. tu lah…kan dah kena…bro MI ni senior tau…jgn nak cakap kasar …nk tegur kene lembut2 ok…bahasa melambangkan bangsa…baru je bace artikel P.Ramlee kat MOM hari tu…takkan tak ingat dh…haha..

 277. tangkap nor din mat top dan tiga rakan hantar sampai ratus-ratus kopasus sampai ada mati, jangan bikin malu dekat sini ,,ayat kamu tak berguna,,, kami tak penah cakap ggk dan vat 69 terbaik dunia hanya orang nkri harga mati boleh harga bisa dibayar dengan rupiah omong kopassus ketiga dunia

 278. ekekekeke indon oh indon…. meh sini…. kitorang nak tarbiahkan mat-mat salleh, opps i mean mat-mat indon…indon kenalah belajar camner nak maju dan berakhlak mulia mcm melayu…ekekeke indon tengah kesurupan…tapi yang tetap lost mmg indon…

  Gave over.

 279. indon pasti ketawa..tetapi mereka tidak tahu kita ketawa terbahak2 hahaha !! sampai sekarang papua masih bergolak..terbaru tentera pondan indon tewas… timur,papua dan aceh bakal merdeka…indon jadi kecik dan miskin…urusan dulu negara lo indon goblok!

 280. SSDI telah mengetahui perkara ini…… dan diakui “ghost” kita telah mendapat maklumat awal….. masalahnya….. kalau tidak melepasi sempadan negara tak de la timbul masalah ini….. Dah landing kat dalam…. susah nak handle…. Isu ini telah menimbulkan perdebatan dalaman antara…. anggota polis dan tentera………. kalau pihak tentera dah blok awal-awal… tak de la polis (KDN) ambil alih…… macam-macam ler…… diharapkan doa rakyat malaysia supaya perkara ini diselesaikan cara baik akan dimakbulkan ALLAH….. Kalau KAFIR yang masuk…. ramai nak mendaftar untuk kebarisan depan ni…..

 281. pyropura,
  nak tanya, best tak jadi geng LGBT?
  sure dah lunyai nye ponggong kau ni. Hehehehe!
  tak jawab komen tu cfm LGBT……..HAHAHAHAHA

 282. perggh O_O …. smart tahap gaban betul la weapon ni… huhuhu… musuh-musuh islam perlu takut dan gerun ngan weapon islam canggih buatan uae ni…. :)

  anyway thanks for the youtube link bro maha :)

 283. Negara yg berdaulat sayangkan rakyat dan anggota tenteranya. Kalau boleh menang dgn nego itu adalah lebih baik.
  Negara berdaulat selalu dibenci, difitnah dan didengki oleh negara yg tak berdaulat.
  Tu sebab negara yg tak berdaulat selalu cakap “NKRI Harga Mati” sbb dia sanggup biarkan rakyatnya mati kerana retorik.
  Kalau negara yg tak berdaulat dah lama bunuh askar2 KIRAM ni.
  Itulah baiknya satu bangsa yg berdiplomasi ni, memang dirahmati Allah, malah memberi pekerjaan kpd rakyat negara yg tak berdaulat yg menghasilkan Sang Pembenci, Pemfitnah, Pendengki dan Pendera anak majikan.

  WOW!

 284. Selagi sebiji peluru tak dilepaskan selagi tu semuanya ok. Perang is all about tactics.
  Perang yg paling best is bila takde orang yg mati, tapi ada pihak yg kalah.
  Saya rasa ini perang yg menjurus kpd PRU13. Ada sorang yg tengah panas bontot sekarang ni and dia akan buat apa saja untuk mencapai matlamat dia.
  Kita tunggu je, satu pihak will get a huge boost from this incident.

 285. GIRN atau “Government Intergrated Radio Network” bukan sekadar “Radio Kecemasan”. Tapi sistem radio ni merupakan antara sistem paling integrated yang digunakan hari2 oleh hampir kesemua agensi kerajaan dlm bidang penguatkuasaan. Coverage GIRN memang ada di seluruh Malaysia (95% kapasiti penduduk). dan network UP & Running 99.98% of the time. .Radio GIRN ada encryption & diubah setiap 24 jam,sukar nak ceroboh. ATM juga ada sejenis device yg bole integrate kan GIRN dan sistem radio VHF/UHF (radio sedia ada) termasuk jet dan bot/kapal.Dlm lubang,dalam gua pun bole pakai GIRN, ada alat yg bole jadi gateway.. Komando di Lhd Datu pun sedang communicate dgn pejabat komando di beberapa lokasi di Semenanjung menggunakan GIRN (simplex/full duplex)

 286. inilah jadinya kalau pewaris sebenar kerajaan kerajaan dunia ini tidak diberikan hak mereka,umat yg menanggung sakitnya pasal dimainkan oleh orang orang “politik” yg diangkat oleh penjajah syaitan dulu dalam kerajaan dunia sekarang ini,di hati mereka bukan untuk membela hidup umat tapi untuk berebut sesama mereka harta emas dunia yg disembunyikan dari pengetahuan yg sebenar,tapi yg pastinya mereka semua pelakon pelakon terhebat dunia itu tidak akan berjaya mengambil harta emas dari tangan pemegang pemegang amanah perbendaharaan tuhan di muka bumi itu,walaupun pelbagai versi cerita mereka cipta sesama mereka untuk menutup matlamat mereka yg sebenar,petunjuk dah jelas lg nyata dgn perletakan jawatan pope benedict hujung bulan ini secara mengejut (kenapa ya dia letak jawatan tu,hehee),seakan memberitahu berakhirnya zaman pemerintah dan pemimpin dunia yg berhati gelap yg dinaungi vertikan itu,sekarang ini adalah proses mencuci kerajaan kerajaan dunia …WOI PANTEK APASAL KO BELENDIR YO HAA…!!!! TAK HABIH HABIH DGN CEGHITO DONGENG KO TU…!!!!!HEHEEHAHAA…!!!!!!

 287. salam semua.

  sememangnya pendapat chop dan yang lain2 ada pro kontra. berunding adalah jalan terbaik untuk selesaikan isu LD.

  dari segi kekuatan memang malaysia boleh selesaikan dalam tempoh sekejap. mungkin sehari dah habis semua. tapi untuk jangkamasa panjang.. sabah akan bergolak.

  rasanya bila keadaan macam tu.. penduduk sabah yang terancam.

  semoga malaysia terus aman.

 288. pemegang amanah harta emas sulu skrg tak kecoh pun dlm perkara wilayah ni,yg kecoh sesangat ialah orang orang yg mengejar harta sulu ni,baik dlm kerajaan malay-sia dan sekutunya juga fillipina dan sekutunya,yg menentukan siapa dapat wilayah tertentu ialah ketua pemegang amanah harta emas sulu dan harta harta lainnya itu,bukannya pemimpin kerajaan kerajaan skrg, pasal bukan mereka pun yg boleh membuat keputusan dlm perkara ni,mereka tu cuma macai macai penjajah aje tak lebih pun,makan gaji lah kata kan,!!!mereka cuma pandai cipta ribut taufan sesama mereka agar perkara sebenar yg mereka rebutkan rakyat jelata tak tahu sampai ke mati…PANTEK PUTAK NI KALAU PASAL BUEK CEGHITO DONGENG BAGI KEK DIO JE LAHHH…HEHEEHAHAA…!!!!!

 289. Saya percaya penuh kepada mekanisme Negara. Generasi sekarang janganlah mudah sangat percaya bulat2 kepada khabar2 angin. Selidik dan faham betul2 isu nya. Terlampau ramai yang mengaku waris Kesultanan Sulu. Kalau ikutkan Malaysia nak ambil tindakan bersenjata rasa2 nya dalam 3 jam boleh ‘bersih’ dah Felda Sahabat tu tapi…fikirkan implikasi politik,hubungan luar, sosial, imej dan lain2 dari segi jangka panjang kepada Negara. Ingat jadi pemimpin satu jabatan pun tak boleh puaskan hati semua pihak, inikan pulak satu negara berbilang kaum…

 290. Tahniah.blog saudara sangat menarik sebagai bahan bacaan ilmiah dan menimbulkan kekaguman terhadap pasukan keselamatan kita.
  saya perhatikan pergerakan tentera kita semakin rancak di sabah.pelbagai senjata tempur dihantar ke sebelah timur.
  berjuanglah saudara2 di medan perang.tanpa gentar!kami penduduk sabah tetap percaya, kagum dan terharu melihat tentera2 dari semenanjung berjuang mempertahankan tanah air walaupun menggadaikan nyawa. semoga wira2 ini pulang dengan selamat!

 291. salam saudara paskal.

  1.Saya sepakat bahawa tuntutan Filipina terhadap Sabah iitu benar . Hal ini emang buakn rahasia llagi ya. Tapi saya harus bilang bahawa apakah bukti dia bahawa tantara malaysia menyerang istana bapqk presiden filipino itu dan apakah dokumentasi yang dimaling itu ya. Kallo tantara malaysia sukses memaling dokumentasi itu kenapa ya Pemerintah Malaysia masih terus membayar uang pajak ke sultan sulu? dan kenapa seperti yang saya bilang dulu pemerintah filipino tidak membawa kasus itu ke PBB kerna saat itu Negara filipino adalah sekutu yang karib dengan US bapak dia segala Al Dajal.

  2, Saya tidak ada argumen sama pemerintah Malaysia punya senjata yang dibeli dari negara barat. Itu gak ada apa apa yang bisa dibanggakan kerna ia bukan hasil ciptaan teknologi bangsa malaysia sendiri, semua nya harus diimpor.

  Salam.

 292. ‘jika perang berlaku ini adalah bala yg allah tunjukkan kepada pemerintahan malaysia,jika masih tidak sedar percayalah negara yg kamu banggakan ini dgn keamanan akan tinggal cerita dongeng’celah pak usin tempoyak merenung asap rokoknya.

 293. Kat Indon, dah makin melarat rakyat hidup kemiskinan.

  Kat Singapore, penduduk makin ramai tinggalkan negara ini.

  Malaysia pulak agak lambat kemajuan dier.

  Harap maaf, wallahualam bishawab.

 294. Komen ko sebelum ni sangat cantik ejaannya.. tapi pehal la plak tetiba jadi Indonesian lak.. tak yah nyamar la.. bahasa cam indo tapi ejaan sgt Malaysia.. ha ha.. budak aljuburi bengong.. nak jadi batu api..

 295. Tengah aman masing2 kata boleh jer.. bila tiba saat Dan ketika masing2 akan kata ini tjawab pasukan keselamatan.. hanya mereka yg berjiwa merdeka dan patriotiknya tidak goyah akan sanggup meninggalkan semua yang ADA utk Negara.. namun bila detik itu tiba kita akan tetap rugi dek keamanan dan kesenangan telah hilang dari gengaman..
  Hargailah kesenangan yang ada dan hargailah pasukan keselamatan kita..

 296. Berita hari ini Filipina meminta sehingga hari Selasa untuk menyelesaikan kes Lahad Datu. Patutnya dengan segala kehebatan komando Malaysia yang dicanang-canangkan, penceroboh-penceroboh itu boleh ditumpaskan dalam tempoh sehari, tetapi Pinoy juga yang diminta tolong untuk selesaikan masalah. Sebenarnya, kalau berperang dengan Pinoy, Pinoy pasti akan menang dengan bergaya.

 297. “MANA ADA!! SAPA CAKAP TU!! MEH SINI CHEK NAK SAMAN! HANGPA NI EJEN BN/UMNO/ZIONIS BUAT FITNAH KAT YANG MULIA PEMIMPIN PILIHAN ALLAH S.W.T!” – Ujar seorang pemimpin parti politik di Malaysia dengan marahnya lalu mengubah isu mengenai sokonngannya terhadap keselamatan negara Israel dan LGBT.

 298. Salam saudara Shah, bukan ke GIRN tu “Government Intergrated Radio Network” iaitu rangkaian radio kecemasan , Jikalau tak silap ianya di gunakan untuk situasi bencana macam tanah runtuh, kondo runtuh, banglo runtuh, harga runtuh…..Sistem ini telah pun digunakan oleh MKN dan unit elit PASPA Jabtan Pertahanan Awam Malaysia. Cuba check tengok.

 299. bukan sulu…bukan filipina…apapun tunggu lps PRU diorang maybe next year..kita sama2 tgk…siapa yang kena..benda x belaku(ghaib)…hamba pun x tahu juga.

 300. sebabnyer kita nak mintak sulu berpaling tadah dekat kita…. kita pulak claim manila nanti….. hahahahahahahahahaha

 301. tak jugak beb.. america akan pergi perang kalau dia ada kepentingan atau terpaksa untuk ekonomi negara dia… contoh byk kilang weapon yg nak bankrap.. minyak yg dekat perut bumi america ada banyak gila lagi beb, tak caya try check..so dengan cara perang jer kilang2 nie boleh selamat… setiap peluru dan senjata akan mereka minta bayaran dari kerajaan baru negara tu atau kerajaan asal.. apa susah kita buat contract baru jer dgn diorg… hahahhahahahah… syok jer aku pakai bantai… hahahaha

 302. tapi aku terinigin sekali nak tengok askar kita ajar parasit2 nie.. aku harap kalau dah tak nak kluar tu biar tembak jer semua geng sulu nie..

 303. WOW
  kiram tak reti ngan ULTIMATUM hamidi ke?????
  tak gentar ke KIRAM ni ngan VAT 69( pasukan gerila terbaik dunia konon), GGK(comando terbaik dunia konon), Special Ops…etc..???

  askar KIRAM ni bermula 100 sahaja, hingga kini dah 500 pula askar dia berlambak kat LD sana,…..Tak reti ko KIRAM bahawa commando ngan intelegent paling best in the world ni yang kepong korng, apa sebab masih ko tambah askar ko kat sana????? nak malukan commando ngan intelegent konon NEGARA BERDAULAT ke….???

 304. oh..oh… hamba mohon maaf kepada orang sulu..

  setelah membaca beberapa berita dalam akhbar, tahulah hamba sebab mereka berbuat demikian. bukan disuruh filipina.tetapi rasa terpinggir dari perjanjian damai MILF-Manila. Hamba seorang yang cintakan sejarah. Kita mesti hormati sejarah. Jika kerajaan masih membayar bayaran tahunan kepada mereka, bermakna Sabah masih hak mereka. Tetapi kena tengok juga, kalau bayaran atas dasar pajakan, memang masih hak mereka. Kalau pampasan seperti yang diberi kerajaan kepada Selangor atas pembelian Kuala Lumpur, itu dah dikira hak Malaysia. Samalah seperti kes pajakan Pulau Pinang kepada British oleh Kedah. Entahlah, hamba tak ada perincian perjanjian Sabah tersebut.
  Susah nak cakap.
  Susah-susah, bagilah mereka jadi raja Sabah. Atau pelawa Mindanao dan Kepulauan Sulu (Jolo) masuk Malaysia. Senang. Rajakan abang di Sulu, adik di Sabah. Tak payah gaduh-gaduh. Kita sebangsa seagama juga.

 305. Jika MILF bantu sulu cuba nk berperang dgn kita.memang sia2 kita tolong bangsa mereka ni.betul2 mcm kacang lupakan kulit.ibarat anjing yang mgigit tuan nya sendiri !!!

 306. Mengarut.kalau ada orang ditembak mati mesti dah kecoh satu lahad datu.takkan family orang mati tu nak diam.tengoj nama blognya pun dah tahu blog mengarut.MILF bukan musuh kita

 307. .trm ksh haji shah.. update jgk blog ni… biarla hj org nak kate ap… jenis org nk bangkang aje,memikirny malas… teruskan usaha hj

 308. Saudara,… sy bukan kaki forum, untuk apa sy nak lihat siapa pyropura dan zainmahmud di forum cari.com.my dia masuk ke blog ni dan merendahkan Malaysia. Saya hanya rakyat Malaysia yang bangga dengan negara saya walaupun militer kami tidak sehaibat Indonesia !!!!!!

 309. aku cakap ini sebab apa timbul isu macam ini tentu ada dalang??
  pertama piliharaya dah dekat mereka akan guna kesempatan main isu panas dan gugut negara..
  kedua memastikan pilihan raya digantung disabah..
  ketiga tidak yakin menang pilihanraya tersebut..
  keempat kerajaan siasat dengan berhati-hati bakkata peli bahasa tarik rambut dari tempung..
  kelima ada pihak cuba ambil sokong dari pihak luar dan dalam negara dengan mengunakan media asing dan tempatan..

  pihak asing tak akan berjaya ,, sebab aku penah dengar dulu kerana sabah ada nya nama malaysia tak ada nya sabah tak ada nama malaysia sebab tun mahathir menpertahankan sabah ini

 310. apsal diblok aku punya ip….. adehhhh…….. cakap sikit pun dah kena blok tak boleh akses…… tukar ip aje la kerja aku ni tiap kali nak masuk laman ni. …..

 311. memang ler dalam 100+- lebih kurg keluasan dia..tapi askar sulu tu pun terperosok kat dalam felda tu kat satu tempat tertumpu jer..diorg tak boleh kluar dari situ..PGA pulak semakin hari semakin kecilkan skop kawasan, makin dekat dengan tempat sembunyi askar sulu..so walaupun kita kata diorg dah nyorok dalam felda sahabat, itu bkn la bermaksud askar2 sulu tu bebas berkeliaran sepanjang 100km radius kawasan felda tu

 312. aku tolong jawab no 1… shahpaskal dapat tau dari suara dari langit…ada jin2 langit ni x lekok kongsi ilmu andai xmembawa mapaleka kpd krjaan lngit….hek3….harap berpuas hati dgn jawapan sy :p

 313. بوليهكه أورغ سفرتي كامو ني دهارفكن انتوق ممفرتاهنكن نكارا ؟

 314. xperlu layan dia ni sbb dia ni cina gendut aje…bile org ckp psl A dia akan konar baring ckp psl B kuikuikui…maafkan la ade msian mcm dia ni..pangai cm taik aje..abaikan..

 315. Kalau lah semua diatas dipanggil untuk selesaikan masalah ini poning kepala rasanya.

  Hikmah kejadian ini adalah

  1. shahpaskal tunjukkan kehebatan tentera kita terhadap sistem peperangan Ew.Nilai hebatnya shahpaskal naik lagi la ..camna dia tahu itu yg pelik?

  2. Hikmah ke-2 nya ramai lagi orang2 Islam tidak bersabar dan saling tidak meletakkan kepercayaan kepada kebijaksanaan Pemimpin dan Penguasa kita.

  3.Ini lah masanya semangat taat setia ditunjukkan .Sabar dan kita lihat nanti kesudahanya ..hebat atau tidak kebijaksanaan Polis dan Tentera dalam menangani masalah ini.

 316. Berita terkini penceroboh2 tersebut berikrar tidak akan meninggalkan negeri itu kerana mendakwa kawasan tersebut merupakan wilayah nenek moyang mereka, mereka tetap bertegas untuk tinggal di tempat berkenaan walaupun mereka dikepung oleh pasukan keselamatan.

 317. hi indon…
  aku paham kau kekurangan belaian kasih sayang…
  aku paham sejak kecik mak bapak ko da abiakan ko
  aku paham bini ko xnak layan ko…atau ko yg x mampu layan bini ko
  ko kegersangan..ko kesangapan…
  jangan riso..orang2 kat MOM ni mmg sentiasa akan balas n melayan ko…
  walopon setiap kali ko masuk sini adab ko lg teruk dri yahudi laknatullah

 318. komen ko masih ada…dan cubalah jangan nak rosakkan bahasa Melayu versi Malaysia punya..pakai bahasa Indonesia [un kita org faham ok?sebab itu pun asalnya bahasa Melayu gak

 319. salah ke membanggakan Melayu seperti mana orang berkenaan sering berkoar2 berkata mereka bangsa besar?
  salah ke mebanggakan radio jammer seperti mana orang berkenaan sering berkoar2 mengenai kapal trimaran mereka?

  ada otak…pakai ok?peace

 320. Isu Klaim Sabah Makin ‘Panas’, Militer Filipina Siagakan 6 Kapal Perang

  Isu Klaim Sabah Makin ‘Panas’, Militer Filipina Siagakan 6 Kapal
  Manila (MI) : Sementara aparat Malaysia masih mengepung Desa Tanduo di Lahad Datu, Sabah, yang diduduki sekitar 100 orang yang mengaku sebagai ahli waris Kesultanan Sulu, pergerakan terpantau dari militer Filipina.

  Militer Filipina menempatkan setidaknya enam kapal dan sebuah pesawat dekat perbatasan Malaysia-Filipina. Angkatan Laut menyebut, operasi yang dilakukan untuk menurunkan eskalasi ketegangan terkait pendudukan di Sabah.

  Letnan Komandan Gregory Favic, juru bicara Angkatan Laut Filipina atau Philippine Navy (PN) mengaku, pihaknya mulai melakukan patroli di perbatasan pada 12 Februari 2013 lalu, segera setelah kabar pendudukan di Sabah diterima.

  “Kami memiliki kapal angkatan laut di Laut Sulu, ada enam dan bahkan sebuah pesawat,” kata dia seperti dilansir situs Manilla Bulletin, Kamis (21/2/2013).

  Favic menegaskan, penempatan kapal militer itu bukan untuk menyulut perang atau membuat kondisi makin tegang. “Ini untuk menjaga keamanan dan stabilitas terkait situasi terakhir,” kata dia.

  Meski tak menjelaskan rinci, Favic mengatakan salah satu tujuan penempatan militer adalah menghalangi eksodus warga Filipina, terutama kerabat Tentara Kesultanan Sulu yang sekarang berada di Sabah.

  Hingga kini pihaknya belum mendapatkan informasi terkait dugaan sejumlah orang Sulu maupun dari provinsi di dekatnya yang mencoba menyusup ke Sabah.

  Favic menambahkan, patroli perbatasan tetap dilakukan di dalam wilayah teritorial Filipina, khususnya di area dekat Sulu, Basilan, dan Tawi-tawi.

  Sementara jumlah orang Filipina yang melakukan pendudukan di Sabah belum dipastikan. Antara 100-300 orang. Mereka menuntut Malaysia mengakui Kesultanan Sulu sebagai pemilik Sah Sabah.

  Klaim Sabah sebagai milik Filipina sempat mengemuka di masa Presiden Diosdado Macapagal. Ia mengangkat isu tersebut sebelum PBB membentuk Federasi Malaysia yang meliputi wilayah Kalimantan Utara — yang lantas berganti nama menjadi “Sabah,” pada tahun 1963.

  Macapagal mengklaim wilayah tersebut “diserahkan” kepada pemerintah Filipina oleh Kesultanan Sulu, tetapi orang-orang di Sabah, dalam referendum yang diawasi PBB, memilih bergabung dengan Malaysia.

  Sabah Malaysia Diklaim Ahli Waris Sultan Filipina, Karma?
  Wilayah Sabah, Malaysia, diklaim oleh sekelompok orang yang mengaku ahli waris dari Kesultanan Sulu, Filipina. Kasus yang membikin pusing pemerintahan negeri jiran, juga Pemerintah Filipina.

  Kisruh diawali 12 Februari 2013 lalu, sekitar 100 orang Filipina, mengaku atas perintah Sultan Jamalul Kiram III, menyeberang ke Sabah, dari Mindanao menggunakan kapal.

  Mereka menduduki Desa Tanduo di Lahad Datu. Dengan dalil sebagai ahli waris Sultan Sulu, orang-orang itu bersikukuh, Sabah adalah wilayah milik leluhur mereka. Sebuah klaim yang mengundang pertikaian dengan aparat Malaysia.

  Mereka tak gentar, tak mau pergi, meski dikepung pasukan Malaysia — angkatan darat, laut, juga udara. Polisi bersenjata senapan mesin pun memblokade jalan desa.

  Orang-orang itu dalam kondisi kurang makan dan air. “Kami tidak akan mengalah, kami tidak akan meninggalkan wilayah itu. Sampai mati,” kata Jamalul, seperti dimuat Al Jazeera, (21/2/2013).

  Tindakan loyalis Sultan Sulu adalah bentuk protes atas perjanjian damai yang ditandatangani oleh pemerintah Filipina dan pemberontak Muslim Moro Oktober 2012 — untuk mengakhiri 40 tahun konflik di selatan Filipina. Perjanjian itu dimediasi Malaysia.

  Kesepakatan damai yang memberikan kendali besar atas Sulu pada Front Pembebasan Islam Moro (MILF), dianggap mengabaikan Kesultanan. “Saya tidak bisa mengerti apa yang pemerintah lakukan. Bukannya berpihak pada kami, orang Filipina, mereka malah condong ke Malaysia,” katanya.

  Jamalul mengatakan, buntut dari perjanjian itu, kini pengikutnya menuntut pengakuan dari Malaysia sebagai pemilik sah Sabah serta melakukan negosiasi ulang persyaratan sewa, yang sebelumnya dilakukan dengan perusahaan perdagangan Inggris. Atau dengan kata lain negeri jiran harus mengakui Kesultanan Sulu sebagai pemilik sah Sabah.

  Ia merujuk pada sejarah era kolonial Inggris. Di mana Malaysia membayar “uang sewa Sabah” tiap tahun ke Kesultanan Sulu.

  Meski bersikukuh tak mau pergi, Jamalul mengatakan, pihaknya membuka ruang negosiasi dengan Malaysia untuk menyelesaikan kebuntuan yang berpotensi mengganggu hubungan bilateral dua negara.

  Diselesaikan Damai

  Sementara, Menteri Dalam Negeri Malaysia Hishammuddin Hussein, seperti dimuat Manila Standard Todaymengatakan, pihaknya akan melakukan segala cara untuk menyelesaikan masalah ini tanpa pertumpahan darah. Membuka ruang negosiasi untuk menemukan solusi terbaik dari kasus ini.

  “Namun bukan berarti kami akan menyetujui setiap tuntutan,” kata Hishammuddin kepada Bernama.

  Bagi Malaysia, kedaulatan adalah harga mati.

  Sementara di Filipina, seorang legislator meminta pemerintah mempertimbangkan untuk menghidupkan kembali klaim atas Sabah di tengah kebuntuan antara pemerintah Malaysia dan ahli waris Sultan Sulu.

  “Namun harus diselesaikan dengan jalur “diplomatik” dan “damai”,” kata perwakilan Bayan Muna, Teddy Casino seperti dimuat Inquirer News, Kamis (21/2/2013)

  Ia menambahkan, klaim ahli waris Kesultanan Sulu punya dasar historis dan legal. Teddy bahkan menyebut, kelompok tersebut bertindak atas nama Filipina secara keseluruhan, “melanjutkan klaim atas Sabah”. “Bukti sejarah menunjukkan, Kesultanan Sulu lebih dulu ada daripada pemerintahan negara yang saat ini ada (Malaysia dan Filipina),” kata dia.

  Sejatinya ini bukan masalah baru. Klaim Filipina kali pertama muncul di masa Presiden Diosdado Macapagal, yang mengangkat isu tersebut sebelum PBB membentuk Federasi Malaysia yang meliputi wilayah Kalimantan Utara — yang lantas berganti nama menjadi “Sabah,” di tahun 1963.

  Macapagal mengklaim bahwa wilayah tersebut “diserahkan” kepada pemerintah Filipina oleh Kesultanan Sulu, tetapi orang-orang di Sabah, dalam referendum yang diawasi PBB, memilih bergabung dengan Malaysia.

  Karma?

  Sementara seorang kolumnis Filipina, Ramob Tulfo, mengatakan, jika Malaysia ceroboh menangani ini, negeri jiran akan menghadapi permasalahan serupa yang dihadapi Filipina saat menghadapi pemberontakan kelompok muslim di tahun 1970-an hingga 1980-an.

  Ia mengatakan, jika tindakan represif dilakukan atas kelompok yang menduduki Desa Tanduo di Lahat Datu, itu akan memicu balas dendam dari suku Moro, Tausogs di Sulu, dan Tawi-Tawi.

  Sebaliknya, jika Malaysia kompromis, niscaya negara itu akan dianggap lemah.

  Ramob Tulfo lantas menyinggung tindakan Malaysia yang diduga diam-diam mendukung pemberontakan di Filipina Selatan, dalam konflik Filipina-MILF. .

  Diduga senjata yang datang dari Libya dan Timur Tengah melewati Malaysia dalam perjalanan ke markas MNLF. “Yang terjadi saat ini adalah kebalikannya, hukum karma sedang berlaku,” kata dia di lamanInquirer News.

  Sumber : Liputan6

 321. tuan zainmahmud, kami tak kisah sume negara di asia tenggara ada alat ini. Ini milik angkatan tentera kami dan HAK KAMI UNTUK MERASA BANGGA. Kamu boleh bangga apa yang angkatan tentera kamu punya, ok !

 322. ni bukan untuk pihak luar bro.tp untuk “pihak dalam” yg xpercaya kebolehan dan aset yg malaysia ada.tp jgn risau,janji MOM xdedah isi2 dalam sesuatu aset.

 323. HAHAHAHAHA
  komando super mulayu hebat kunun jaga kampong sendirik pun x mampu…HAHAHAHAHA
  kalu ikut cite blogger utusan umngok ni, lawan askar amerika dan israel pun tarak hal punya…risikan muleysia pun tahap CIA punya….kepala hotak lah, puak selipar sulu yg ala2 pprt tu pun tak mampu nak sekat….ada hati nak lawan amerika dgn israel .HAHAHAHAHA
  muntiri umngok kata ni kes terpencil muleysia aman sahaja , kalu ATM tak berani lancarkan serangan terhadap penceroboh sulu guna je samseng mulayu cam pekida & perkasa tu…HAHAHAHAHA
  mulayu pprt cacai2 umngok tanak komen ka ?

  padam komen tu pengecut….HAHAHAHAHA

 324. boleh test teknologi UAV , peperangan elektornik dan helikopter peninjau Malaysia ni…. cara yang kita amalkan tak ubah seperti kucing menangkap cicak..tidak terus dibunuh tetapidipermainkan sehingga bagi mangsa letih dulu dan baru attack…syabas..

 325. Gua dapat info daripada seorang teman yang adiknya bertugas sebagai Polis, cerita diantara polis dgn polis bahawa 5 Polis Maritim mati ditembak semasa hari pertama pencerobohan Lahad Datu tetapi disembunyikan oleh Kerajaan. Oleh kerana itu, rakyat diberi amaran akan didakwa jika membuat sebarang spekukasi.

  Bukti jelas kerajaan cuba menyembunyikan keadaan sebenar apa yang berlaku di Sabah ialah dengan penahanan 3 wartawan Al Jazeera TV semasa cuba memasuki Lahad Datu Sabah.

  Sultan Sulu telah mengerahkan militant tambahan seramai 1500 komando dari kalangan MNLF, MILF dan Abu Sayyaf.

  Berita dari seorang teman yang bekerja di TLDM bahawa kerajaan telah mengerahkan kapal perang ke Lahad Datu.

  Sementara itu, Manila tidak ingin memberi komen tentang tindakan kumpulan pemisah tersebut dalam rangka untuk menuntut Sabah.

  Admin tak sabar nak pengang senjata jika terpaksa.

  https://www.facebook.com/AsalkanBukanUMNOFanPage?ref=ts&fref=ts

 326. Kaum Dayak Ancam Potong Kepala Penceroboh Askar DiRaja Sulu

  ” Dayak Sarawak , Dayak Sabah ‘pengait’ adalah leluhur kami , kami tidak akan membisu sekiranya Lahad Datu diceroboh”

  p/s:Ada cerita di blog-blog mengatakan HeadHunter Sarawak sedia membantu Pengait Sabahan..Entah betul atau tidak. Sama-samalah kita nantikan..

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151462309216940&set=a.336611771939.154962.330360741939&type=1&relevant_count=1&ref=nf

 327. alang alang bro mat indoor mulakan copy paste nya,meh saya copy paste lagi pandangan menarik dari cik srikandi.

  Senario Keempat

  Dalam pelajaran yang lepas ‘The Power of History’ saya ada beritahu bahawa dalam dunia yang dikatakan bertamadun pada hari ini,pihak-pihak yang berkaitan akan cuba berdiplomasi dan berunding sebelum beralih ke drama seterusnya.Komponen diplomasi yang paling ampuh ialah,

  The history.

  Sekarang mari kita lihat The Game.Terdahulu,saya ada senaraikan 3 senario dalam The Game.3 senario ini nampak bersifat antagonis.Dalam ilmu strategi,biasanya para jeneral akan melihat kemungkinan paling buruk dan risiko yang paling tinggi boleh diserap.Jadi 3 senario ini adalah salah satu cara untuk mengukur keupayaan.Apa yang saya paparkan ini tiada kaitan dengan politik murahan kepartian.Saya cuma ingin bawa anda sebagai pembaca melihat dari atas ‘papan catur’ bukan jadi buah-buah catur sebagaimana ‘political slave’ atau ‘pawn of the game’.

  ‘Political slave':suka dipengaruhi oleh gosip politik,cepat emosi dan pandangannya ditentukan oleh propaganda.
  ‘Pawn of the game':membiarkan diri dilaga-lagakan musuh,dicaturkan,dipergunakan orang lain dan tiada prinsip sendiri.

  Kajian kes ini boleh digunakan dimana-mana sahaja dalam pelbagai situasi.Ia sebagai contoh sahaja.Saya hanya mahu anda BERFIKIR.Jika anda melihatnya sebagai pelajaran (a lesson),saya ucapkan tahniah.

  Jadi di sana terdapat ‘senario keempat’.

  Sebelum itu kita lihat dulu,entiti-entiti yang terlibat dalam The Game.

  data loading…

  The Sultan Sulu>
  apa dia nak:Sabah
  alasan:milik Kesultanan Sulu long…long…ago
  Ulasan:

  Pertama,kita perlu bertanya adakah orang yang itu adalah Sultan Sulu yang sah dan disokong oleh rakyat Sulu?
  Kedua,tuntutan sebahagian Sabah atau seluruh Sabah?Mengikut sejarah,Sultan Brunei hanya beri sebahagian kecil sahaja dari Sabah kepada Sultan Sulu.Jadi bagaimana boleh menuntut ALL of Sabah?Tuntutan boleh bertambah mengikut masa.Pelik bin ajaib.
  Ketiga,mengikut sejarah,hakmilik Sultan Sulu telah dipajak kepada Kompeni Inggeris.Kemudian kununnya ‘The Last Sultan Sulu’ telah sign satu perjanjian menyerahkan hakmiliknya kepada Filipina.Sebab itu Filipina ada ‘tangguk sakti’.

  Jadi The Sultan Sulu…game over.

  The Filipino>
  apa dia nak:wilayah milik Sultan Sulu
  alasan:apa jua milik Sulu,Filipina punya!

  Ulasan:

  Filipina menanti peluang untuk menggunakan ‘tangguk sakti’.Kemungkinan dia ni lengkap ada segala dokumen pasal itu.Tetapi terhalang oleh beberapa sebab.Antaranya Malaysia punya backup besar dari geng diplomasinya.Kedua,Laporan Suruhanjaya Cobbold.Laporan yang menunjukkan Filipina tidak popular dalam tuntutan itu.Ketiga,perjanjian yang telah dipersetujui oleh pemimpin2 Sabah seperti Tun Mustapha dan Tun Fuad Stephens mewakili penduduk Sabah.Keempat,faktor ekonomi.Hubungan buruk dengan Malaysia ibarat kanser ekonomi,jadi Filipina mengambil keputusan berbaik-baik dengan Malaysia.Malaysia bukanlah negara kuat,namun KUASA diplomasinya aneh.Sebelum apa-apa berlaku,baik berdiam diri dulu.

  Jadi Filipina menunggu ‘a game’ seterusnya.

  The Separatist>
  apa dia nak:blah dari Malaysia
  alasan:Malaysia jahat macam Pol Pot

  Ulasan:

  The Separatist memikirkan ia boleh menjadikan Sabah sebagai Timor Leste kedua.Cara ini mungkin berjaya dengan bantuan kuasa-kuasa asing.The Separatist mengambil model perjuangan Fretilin (Timor Leste) dan Organisasi Papua Merdeka (Papua Barat).Jika perlu mereka akan mengangkat senjata dan ‘summon’ kuasa-kuasa asing untuk keluarkan Sabah dari Malaysia.Bagi mereka Malaysia jahat macam Pol Pot.The Separatist memikirkan Malaysia telah sedut kekayaan Sabah dan mampatkan di ‘Malaya’.Malaysia juga telah ‘genocide’ orang Sabah,kata mereka.

  Jadi The Separatist menunggu orang lain untuk buka ‘a game’ untuknya.

  The Foreigner>
  apa dia nak>kekayaan & peluang ‘bisnes’ di Sabah
  alasan:kepentingan diri sendiri

  Ulasan:

  The Foreigner bijak mengambil peluang sebagaimana Australia mengambil peluang atas minyak di Timor Leste.The Foreigner bertugas dalam pelbagai bidang.Ada yang memiliki ‘bank’ dan ‘tabung bantuan’ yang ‘membantu’ negara-negara miskin dan dalam konflik,contohnya IMF.Mereka akan ubah polisi negara sesukahati dan mengenakan bunga yang tinggi.Ada juga The Foreigner yang membekalkan senjata kepada kedua belah pihak yang berperang.Peperangan demi peperangan adalah lubuk bisnes bagi mereka.Boleh tonton filem Lord of War lakonan Nicholas Cage.Ada juga dari mereka yang suka menyibuk hal orang lain.Uncle Sam,dan dia menyangka dirinya Polis Dunia.Ada pula yang menjalankan DIVIDE & RULE ke atas negara-negara lain.Apabila berpecah,mereka akan laga-lagakan,kemudian lantik ‘pemimpin boneka’ di negara-negara yang jadi ‘pawn of the game’ itu.

  Jadi,The Foreigner menonton The Game yang sedang berlangsung.Jika kena pada masa yang tepat,The Foreigner akan pegang joystick…

  The Sabahan>
  apa dia nak:Keharmonian,kedamaian dan perpaduan
  alasan:adakah perlukan alasan lagi?

  Ulasan:

  Sabah adalah negeri berbilang kaum.Terdapat lebih 21 pribumi di Sabah.Orang Kadazan-Dusun,Orang Bajau,Orang Brunei,Orang Sungai…sekadar menamakan beberapa contoh mahukan keharmonian dan kedamaian.Mereka bencikan peperangan,suasana huru-hara dan keganasan.Sebagaimana penduduk di negeri-negeri lain di dalam Malaysia,mereka tidak suka orang luar masuk campur di dalam hal-ehwal mereka.Mereka mahu hidup sejahtera di Sabah,Negeri di Bawah Bayu.

  Jadi The Sabahan melihat The Game sedang berlangsung.Sama ada The Game menentukan masa depan The Sabahan atau mereka yang membuat keputusan untuk The Game.

  SENARIO KEEMPAT

  Malaysia berunding dengan The Sultan Sulu.Malaysia menggunakan segala kemahiran diplomasinya yang pernah digunakan untuk melembutkan negara-negara besar macam China,Amerika dan United Kingdom.The Sultan Sulu adalah orang Tausug yang punya hubungan kekeluargaan dan agama dengan perunding Malaysia tersebut.Jadi rundingan ibarat ‘perbincangan keluarga’.Trivia,kaum-kaum pribumi di Malaysia termasuk orang Tausug adalah ‘a big family’ iaitu suku-suku Autronesia.Namun ‘adik-beradik’ lebih kuat merajuk berbanding orang luar macam Komunis China atau Kapitalis Amerika.Perunding Malaysia cuba memujuk saudaranya…perbincangan masih berlangsung.Tiba waktu solat.Perunding Malaysia mengajak The Sultan Sulu solat berjemaah.The Sultan Sulu dan perunding Malaysia solat berjemaah bersama.

  Dalam waktu yang lain,pihak SSDI dan ‘Sultan-sultan jadian’ telah diaturkan untuk duduk semeja bagi menyelesaikan masalah Sulu.Kekuatan masing2 perlu digunakan untuk membangunkan Sulu,bukan menuntut kekayaan peribadi masing-masing.Dalam hal ini SSDI diminta mengambil peranan serius.

  The Foreigners,The Filipino,The Separatist dan lain-lain menunggu senario yang akan berlaku.Mereka akan bertindak terhadap keputusan.The Foreigners mula menelefon broker-broker dan para kontraktor mereka.

  Rundingan disambung semula.

  Adakalanya mereka seakan-akan mahu bertengkar.Adakalanya mereka gelak ketawa bersama.Ini sangat menghairankan.Apa yang mereka bincangkan?

  Sementara itu The Sabahan membaca semua data-data tentang pihak-pihak yang terlibat dalam The Game.The Sabahan mencongak sendiri setiap risiko yang perlu dia bayar untuk setiap situasi.

  The Filipino telah bersedia dengan ‘tangguk sakti’ di pintu imigresen Malaysia.

  The Separatist mula melobi United Kingdom,penaung Komanwel.Kartel-kartel missionari Kristian dan kru-kru Sidang Injil Borneo mula berkampung di satu lokasi rahsia.The Jesuit mula membentang peta demografi.The Evangelist mengira berapa markas Tabligh di Sabah.

  Malaysia dan The Sultan Sulu masih berbincang.Keputusan terletak kepada kemahiran diplomasi Malaysia dan sifat persaudaraan Sulu.

  Namun keputusan tetap di tangan-Nya.

  The Sabahan telah nampak apa yang sedang berlaku.

  Apa yang dia nampak?

  Sementara itu perunding Malaysia telah berjabat tangan dengan The Sultan Sulu.Mereka berpelukan tanda persaudaraan.

  next…

  War.

  tetapi yang anehnya bukan melibatkan The Sabahan,The Sultan Sulu atau Malaysia.

  Tetapi orang lain.

  Siapa?

 328. HEI KALIAN SEMUA.. APA KALAU ADA KOMENTAR NEGATIF TENTANG MALAYSIA SELALUNYA PASTI DARI INDONESIA ???
  INI SALAH SATU BUKTI KALAU SEBAHAGIAN FORUMER MALAYSIA JUGA GAMPANG DI PROVOKASI..
  PYROPURA DAN ZAINMAHMUD ITU DARI FORUM CARI.COM.MY SILAHKAN LIHAT DISANA..

  ORANG INDO APA SUSAHNYA NULIS BAHASA MALAY.. ORANG MALAY APA SUSAHNYA NULIS BAHASA INDO..

  PIKIR DULU SEBELUM KOMENTAR !!!

 329. baBukan x faham bro.. tp buat2 x faham.. sepesis sama dgn Tony PuaKa dll.. dari entri p ramlee.. kita dah gitau byk kali.. diplomasi dahulu.. bantai kedua.. ini tanda kematangan bernegara.. yang penting majority entri adalah dari kalangan mereka yang faham.

  Sentiasa berbangga dgn ATM dan PDRM.. bravo guys..

 330. Pintu pagar gugusan Felda Sahabat dari pekan Lahad Datu adalah 80++km.. dan polis bantuan di sana menggunakan pump gun dan bknnya cota setiap kali rondaan. ada beberapa Kem PGA di Felda Sahabat. Kawasan yang sungguh kaya dengan Ladang Kelapa Sawit yang dikatakan antara yang terbesar di Malaysia.

  Abu Sayyaf pernah mendarat di kawasan Felda Sahabat ketika krisis tebusan di Pulau Sipadan (rumour smasa tnggal di sana dlu)

 331. Isu ini pihak berkuasa ingin selesai secara aman… ramai yang hentam ikut nafsu tetapi dalam startegi perundingan dan peperangan yang berjaya adalah membuatkan musuh berundur tanpa melibatkan pertumpahan darah. kita jarang melihat sesuatu peristiwa dibelakang tabir dan menilai kesannya utk jangka masa panjang… kalau pihak berkuasa bertindak ganas..yang menjadi mangsa suluk yang menjadi warganegara dan penduduk lahad datu..mungkin akan ada kes kes spt disempadan thailand..masa tu takde guna kita berunding sebab sudah melibatkan nyawa. ramai org suka bercakap ikut sedap mulut je sebab jauh daripada kawasan konflik dan tidak fikir kesan kepada org yang ada disekitarnya… tepuk dada tanya selera..jgn kerana mulut kita..org lain yang dapat natijahnya..kalau dah patriotik sgt..masuk tentera atau polis..pegi lawan sendiri..ada berani…heran ada manusia suka hidup susah bila tuhan sudah bagi nikmat..tolong hargai nikmat yang tuhan bagi ini….

 332. Hehehehe …. anti klimak ….

  Setelah membanggakan mulayu super di 2 artikel terdahulu …. kok sekarang malah membanggakan all banned radio jammer yang dimiliki sebagai SUPER WEAPON ….

  Do you know that other countries in this region also have it …. .

 333. Betul2 kadang tak tau pun no 1..tu tak temasuk yg spt 2, 3 dll.. sedangkan mula2 ingat no first.. :)

  Pe pun update la selalu shah.. tak sabau nak tunggu updates.. tiap hari cek kot kot ada update.. bravo ATM..

 334. untuk menjadi kuasa besar ekonomi dunia maka kita (MALAY-sia) haruslah punya “kekuatan ketenteraan (spt yg penulis tulis)” bagi menjaga aset kita di dlm dan di luar sempadan,dan utk punya kekuatan ketenteraan maka kita harus ada kekuatan kewangan bagi membentuk pasukan tentera yg lengkap dan hebat serta digeruni dunia,seterusnya untuk kita memiliki kekuatan kewangan maka kita haruslah punya saiz dana dan aset yang “mega” dan boleh diguna pakai di dalam sistem kewangan dunia (siapa yg kawal sistem kewangan dunia skrg..ya?),…..cukup setakat tu je lahhh…kalian ingat kerajaan malay-sia mampu ke nak beli peralatan tentera yg canggeh manggeh tu, mano nak ambik duit…??? kerajaan malay-sia bukan kaya tapi yg kaya ialah warganegaranya,kalau warganegaranya yg kaya ini nak tukar kerakyatan boleh aje,berduyun negara luar nak ambil dia sebagai warganegara mereka,seperti biasa yg dapat nama dan kemahsyuran ialah mereka yg memimpin kerajaan,apo yg kau (syah paskal) bagi tahu belum berapa hebat lagi tau…boleh jadi lopeh ni malay-sia akan pakai sistem keselamatan “sama tapi tak serupa” spt sistem yg menjaga sempadan madinah,mekah dan di banggunan putra jaya yg ituu,utk menjaga sempadan negara..,mcm sistem telor…??? MEMANDAI MANDAI YO SI PANTEK HAGHING NI BUEK CEGHITO BANGANG…HEHEEHAHAA…AKU TIPU YO JGN PERCAYA YA….

 335. hallo pyopura, seronok ye mengutuk Malaysia, ni kenapa jadi macam ni ? Jadi jangan sibuk negara orang la negara sendiri pun kelam kabut dengan Papua.

  8 tentera Indonesia mati ditembak penyerang tak dikenali

  Bernama
  7:16AM Feb 22 2013

  Lapan anggota Tentera Nasional Indonesia (TNI) mati ditembak oleh penyerang tidak dikenali yang dipercayai dari kumpulan pemisah, di pos keselamatan di dua tempat, di daerah kecil Puncak Jaya, Papua pada hari Khamis.

  Polis Indonesia berkata seorang anggota tentera ditembak mati di kawasan Tingginambut, manakala tujuh yang lain mati ditembak di kawasan Sinak, dalam kejadian serangan pada pukul 9.30 pagi dan 10.30 pagi itu.

  TNI dalam kenyataan media menyatakan bahawa serangan itu dipercayai dilakukan kumpulan Gerakan Sivil Bersenjata Papua.

  Sementara itu Menteri Penyelaras Bidang Politik, Undang-undang dan Keselamatan Indonesia, Djoko Suyanto mengecam keras kejadian serangan itu.

  “Ini berlaku ketika kerajaan sedang berusaha mencapai perdamaian di Papua, mempercepatkan pembangunan, memberikan keistimewaan untuk Papua tapi masih diganggu tindakan tidak bertanggungjawab,” katanya.

  Beliau turut menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga mangsa dan meminta masyarakat, khususnya tokoh pemimpin, tokoh adat seperti ketua suku dan tokoh agama agar bekerjasama dengan kerajaan untuk menciptakan keadaan yang kondusif dan tidak terprovokasi oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab.

 336. Kalau gang sulu attack dulu.adakh itu bagus bg kita .reason kira serang mereka.soalan saya utk yang pakar. Hihi kalau betul itu peluang kita.supaya kira tidak dipersalahkan hihi

 337. Nape la dok promote2 komen ckp 1st tu…buang karan ja..baik ja teruskan komen..x perlu buang masa
  la pok cik x perlu bgi sokongan benda2 ni.Buang KARAN LA POK CIK

 338. shah GIRN ni jugak ada kesinambungannya dengan Network Centric Operation yang MAF nak lancarkan. Ramai orang bijak pandai ingat NCO ni hanyalah sistem radio.. tapi dengan sedikit menelaah Kitab Sihir Wal Google kita patut bleh tau yang NCO ni ialah intergrated defence.

  Tapi walaupun perisikan dan pengesanan dan pencegahan kita pantas dan cekap.. kalau pemimpin takde Political Will untuk bertindak .. segala latihan dan pembelian tu akan di lihat sebagai membazir.

  sekain

 339. software bahasa jawi…???….askar timbalan setia semua pakar dalam bahasa jawi kan….hihihi..syarat utama nak jadi asko kat johor tu…

 340. apa2 pon..sekali lagi aku nak ingatkan kat kengkawan kita semua,,tajuk awal2 pon dah ditulis dengan jelas…hanya FANTASI dan DILARANG UNTUK MEMPERCAYAINYA’..kita bersembang kedai kopi jer lah…jangan bertegang urat pula..orang sabah pasti lebih tahu dari kita disini pasal benda ni kan..hihihi..

 341. dia’..memang betul kita mempunyai kekuatan utk menyerang mereka, tapi kita nak tarik rambut dalam tepung..tahukan maknanya..

  bila kita dapat keluarkan depa semua tampa pertumpahan darah, mereka akan segan nak buat dajal kat sabag atau ket tenpat kita lagi..tapi klu kita hancurkan semu depa tu, sedara2 mereka yg kat sabah/ filipina akan ‘balas dendam ‘ dan tak mustahil akan melakukan huru-hara termasuk buat bom sana -s

 342. yg tu memang betul,tapi yg mini dan canggih pernah kita cuba di laut negara tetangga,kecoh depa punya media dan asko depa naik angih pasal kita test torpedo kat laut depa….hehehe..klu tak caye,tanya tuan tanah…

 343. tp bile aset negara disembunyikan,rakyat kite sendiri megutuk konon atm lemah itu xde ini xde.duit dapat juta2 tp aset ckit dan bla bla bla.

 344. bab-35…memang polis dah ada lama benda yg shah kata tu,aku pon dah pernah’tergunakan’ saje nak skodeng perbualan hot2 ditengah malam..hehehe..pasal member pon pernah buat dajal curi dengar call aku ,tapi yg polis tu kita boleh tahu depa curi dengar,,,,hehehe…

 345. yup..betul tu…mcm beli 6 kapal perang tu,rm6 bilion..( pasal ada negara yg boleh buat kapal perang tercanggih di dunia cuma rm72 juta ,tapi shah dah ‘terbakarkan’ kapal depa dgn mancis cap lada )….tapi separuh tu sebenarnya ke bejet pembelian lain yg tidak didedahkan..biarlah si cerdik pandai kata kita beli kapal tu mahal giler,tapi kita sebenarnya bukan beli benda alah tu jer…

 346. berbalik pada aset ATM kita ni..rasanya banyak lagi aset yg tidak diketahui pemilikannya, dan benda2 ni bukan murah, sebab ianya aset strategik negara.

  Sedangkan perbelajaan negara pulak dikawal dan diaudit, daripada mana budget perolehan aset ni diambil? kekadang hebat jugak, bila difikirkan Gomen boleh dummy kos pembelian aset2 ni dgn benda lain. Mungkin itu yg timbul isu-isu ketirisan, pembaziran dlm pembelian, atau beli satu barangan lebih dr harga asal dan sebagainya..adakah hidden agen disebalik ‘harga mahal’ barangan yg dibeli tu utk mengkaburi pembelian aset-aset ni? (dlm erti kata lain, bajet yg diberikan utk kementerian atau projek2 tertentu ditarik sedikit utk pembelian aset strategik ni?).

  Ni assumption saya je..sebagai orang awam..hehehe..

 347. mcm mane klu pendedahan tu satu diversion untuk menyimpan aset yg lain.. sape tau… hanye org tertentu je yg tau..
  just bercakap sbgi org yg xde knowledge lansung dlm military. :p

 348. Kasihan penduduk kalimantan, dilayan jakarta macam tanah jajahan bukannya sebahagian indonesia. Kalau geng2 abu sayap berasal dari kalimantan, dah lama tuntut kemerdekaan dari indon. Letak tank pun tank bekas tanah jawa, he..

 349. Bro Kg Puyut di Laha Datu tu mana polis berani sentuh, sana la sarang samseng tu, kawan2 saya dari Kg Puyut pun mengakui sendiri polis tak akan keluar hidup2 kalau masuk Kg Puyut dalam jumla yang sedikit, dadah pun banyak di jual sana.

 350. Salam Hj Shah..

  Sulu la yang bingai.. Dah la dijajah Filipina, jadi hamba suruhan pulak nak claim Sabah. Mindanao, Patani apa semua nak bebas dari kuasa kafir, diorang pulak mintak bantuan kuasa kafir. Jadi macam zaman dulu2 la, Raja Melayu nak perang dengan Raja Melayu yang lain mintak bantuan Siam, British. Last2 makan diri. Belajarlah dari sejarah.

 351. syorkan kerajaan buat solat hajat perdana beramai-ramai spy masalah di lahad datu dpt diselesaikan tanpa pertumpahan darah….

 352. hehehe..hot jugak kisah lahad datu ni (memang pun)..

  Pada saya, memang all good card dah ada kt side kita, boleh sangat kalau nak raid terus, rasanya tak sampai sehari, semua puak2 tu dah boleh disusun dlm body pack dan dihantar balik dgn kapal. Dan memang nampak, dr satu segi seolah2 ATM / PDRM terlalu lemah dlm menangani issue ini since mentalitiy kita, buat jahat balas jahat (ko ceroboh tanah tumpah negara berdaulat aku, then, aku ada hak utk ‘habis’kan ko!)..so, susah sikit la penerimaan rakyat bila pihak kerajaan mengambil langkah utk soft act dgn puak sulu tu. Hakikatnya, dlm peperangan ni, terutamanya dlm stage of war (bukan middle of war), lebih banyak choice yg boleh diambil utk mengelakkan daripada terjadinya peperangan dlm skala besar.

  Hmmm..pada saya, sekarang ni, kerajaan sedang bermain dlm keadaan ‘selamat’, bukan atas dasar bacul tapi dasar yg menguntungkan, sebab nyawa itu bernilai. Kita boleh lihat, kita belum menyerang dlm erti kata menggunakan senjata dan peluru. Tapi adakah kita betul2 takkan gunakan senjata? hehehe..jawapan dia senang, cuba puak sulu tu attack ATM directly, for sure response ATM adalah jelas, sekejap je habis puak2 tu. Sebab tu, puak2 sulu tu pun tak berani nak mulakan hostile act seperti menembak dan sebagainya..sebab mereka tahu, any wrong move, they finish..

  Tapi, kalau dah tak menyerang, apa response Gomen? senang, mcm kita tengok sekarang ni, menidakkan hak yg paling penting bagi makhluk bernyawa, iaitu ‘cut food supply’..mcm yg dibuat sekarang ni. Kita tengok, setakat mana kelaparan dan dahaga akan memberi kesan pada puak2 degil tu..paling kurang dlm seminggu, akibat terdesak, mereka akan keluar sendiri, atau sebab dah terlalu lapar/dahaga (terdesak), mereka akan attack utk pecahkan kepungan dan ianya akan menjadi big reason utk ATM bertindak balik.

  Dlm hal ni, ATM memang tak perlu bertindak terburu2, puak2 sulu tu memang dah terkepung, lainlah kalau mereka bebas, sedang menyerang kita, takdak la gomen nak bertindak (yg orang nampak berlembut-lembut ni) mcm ni..

  Peperangan ni bukanlah menguntungkan pun, tapi tak bermakna kita bacul. Selagi ada cara lain (plan A, B, C dan seterusnya), selagi peluang dan keadaan memihak pada kita, kita usahakan sebaik mungkin dulu, bila dah takdak solution, kita ‘astross’kan sahaja mereka dgn SS30,60 atau 80..20 minit dah selesai..hehehe..

 353. indon nk ckp melayu x bleh..indon ttp indon….lek la don…kami bkn mcm indon gelojo….xmcm tni 5 org yg mti katak tu..gelojo sgt

 354. aku x phm betOl la dia ni… dari dulu mmg x pnh setuju ngn MOM ni, tp yg pelik masih jgk nk belek, masih nk bace MOM ni, lps tu tinggalkan komen yg negatif & provokatif… dh th bkn jamaah x pyh la buat taik kt sini kn… buat la blog ko sendiri mengikut pendapat ko…. sume org kn ade pendapat sendiri. ini mengkritik hak cipta org je kejenya…..

 355. Aku ikut rapat isu nie. aku try contact member2 yang ada di sana dan jugak yg ambil tahu isu nie. kalau ikutkan sumber mmg kita dah ready utk gempur tapi tentera ada stratergi lain yang mungkin boleh elakkan pertumpahan darah.

  aku sokong tindakan elakkan pertumpahan darah. tapi base on ex panglima tentera, dia x galakkan negotiation yang terlalu lama.

  pada yang tahu blame je, dah la…bukan waktu utk carik kesalahan org. aku rasa kalau korg jg pun mest ada bocor sebab mesti ada loop punya dlm semua isu tambahan diaorg pun tahu selok belok perairan negara. 2 jam je pun nak masuk. bkannya jauh.

 356. apapun, alhamdulillah, kita da improve byk kat sigint. dr dulu dok asyik begantung kat human assets je, ada aset mcm ni lg mantap le :-)

 357. kah3x… ko ni saje carik peluang nak kene bahan ke? nama penghulu, tapi mcm kayu je bile menulis.
  1. dulu tiap kali baca blog ni, darah patriotik ni membuak2
  so sekarang dh x membuak-buak la… jantung ko pakai pam automatik ke manual? kalo auto, baik ko repair… kalo manual, baik ko hupgrade. nak cepat membuak, makan daging kambing la…
  2.bangga & kagum akan kehebatan ATM yg terzahir & yg tersembunyi termasuk kepakaran lapangan fizikal & mental ATM yg istimewa.
  tanpa diceritakan pun wajid ada rase bangga kerana kita menang dgn komunis tanpa senjata yg lengkap.
  3. tapi..LAHAD DATU musnahkan segalanya…
  – bukan kerana H20 lembek buat kerja (ada pulak main runding2 ngan penganas!!)
  – bukan kerana ATM tunggu dan lihat je.
  – tapi kerana, cerita itu ini ATM hebat macam bagai..last2 PERAIRAN MALAYSIA DICEROBOH CAMTU JE!!!! ni bukan kali pertama penceroboh bersenjata masuk Sabah. dah banyak kali..amat amat amat memalukan!!!!!
  ni lagi satu, diorang memang ceroboh, tp x dpt pegi jauh sbb dh kene block. kalo ikutkan rancangan asal, diorang nk ke XXXXXXXXX…. Sbb ATM dh detect la diorang kene confine dkt felda sahabat tanpa supply food & drinks. btw, sbb wujud org mcm tony pua puaka la aset TLDM x cukup utk meronda SABAH.
  4. ATM apa korang buat ni, MARIN mana kamu semua, PASKAL/KOMANDO etc mana kamu semua!!! mana alat2 canggih korang semua sampaikan bukan sahaja terlepas masuk, siap boleh berkampung jauh dalam pendalaman Sabah lagi.. nampak sangat tak pandang pun. tunggu orang kampung report baru nak ambil tindakan.
  bukan org tempatan yg tahu bru report, tp ATM dh tau, pihak polis terus evacuate tmpt tu. kalo x dh tentu ade hightlight pasal rakyat kite kene tahan dgn diorang.
  5. masuk dalam Sabah tu satu hal dah, siap bawa senjata lagi.. dan yg lebih sedih konon alat Jammer itu ini, pastu apsal sampai juga maklumat ke Manila sana??
  tu sbb jammer tu belum sampai sana masa mule2 dulu, skg dh x boleh… x caye ko pegi cari cerita latest pasal sultan sulu yg latest?
  6.
  bukan dlm pendalaman sabah… sah2 ko ni fail geografi masa sekolah dulu., Ye, saya selaku rakyat faham benar, kita dekat PRU, penceroboh ni juga org Islam, kalau digempur Pihak akan canang itu ini, anti Islam etc..kalau tak ambil tindakan juga akan dikritik..last2 pakai je kaedah popular KDN sekarang…SEMBANG2 PASTU AMARAN AMARAN!!! Ye, sy fhm kerajaan dlm keadaan serba salah. tapi cuba baca twitter H20.. sedih rasanya Menteri twet seolah2 pegi Lahad Datu sekadar lawatan Turun Padang janji Ditepati je baginya.. RAKYAT NAK TAU KENAPA PERKARA INI BOLEH BERLAKU SAMPAI JAUH KE PENDALAMAN SABAH..kalau berkampung sekadar tepi pantai tu lain la jugak!!.
  7. sedar ke tak, sedangkan kumpulan yang amat lemah camtu pun mampu menerobosi Malaysia, ni kan pula kumpulan yang lagi hebat. Pasti ramai yg anti Malaysia senyum..
  kalo benar seperti apa yg ko cakapkan, kenapa sampai la xde apa2 cerita terbaru depa di berita pinoy… sbb diorang sendiri x dpt kontek geng penceroboh.

  P/s: so apa cerita pasal Lahad Datu ni. Apa kesudahan nya?? bila ada komenter cakap kenapa tak perasan diorg masuk, ada yg gelak kononnya seolah2 ATM dah lama tau ancaman ni.
  kalau benar ada ancaman kenapa tak pantau jaga? kenapa bolos jugak?
  kalau dah lama detect, kenapa tak halang awal2..sedangkan Istana Presiden Filipina katanya Komando kita berani masuk, kenapa tak pulau2 kecil kediaman MILF ni..
  camon la bro, camni keadaan camner rakyat nak yakin dgn Gov & ATM.

  p/s : nampak gaye mcm ko ni pandai tentang gerilla warfare. tp, apasal ko x jd sebahagian drpd ATM? simpan je la jantan ko, jd keyboard warrior sudah la kan… warrior jugak… tp, yg penting ko ni mmg stupid.

 358. Kita harus membuat satu akta baru yang akan menguatkuasakan Undang-Undang khas Langkah-Langkah Pencegahan (ISA 2013) keatas semua komentator. Ini bertujuan memastikan perkataan FIRST @ -PERTAMA diguna-pakai oleh pengkomentator yang pertama mengkomen di posting ini. Undang-undang ini akan berkuat-kuasa serta-merta pada posting yang seterusnya. Sebarang bantahan sila suarakan kepada SUHAKAM @ SUHARAM. Akta ini digunakan bertujuan untuk memastikan keharmonian hidup berhemah setiap pengkomentator dapat dijalani dengan baik tanpa mengganggu-gugat kesejahteraan awam di blog ini. Sekian harap maklum.

 359. Sebelum bertindak berfikir dahulu. Jangan menyesal kemudian hari. Kita pun dah jerat diorg! Jika tembak awal, Maka musuh ‘SAMPINGAN KITA’ tahu kita ini bersifat ‘AJUL’ maksudnya terburu – buru. Sabar adalah tingkat paling tinggi. ALLAH SWT suka org BerSABAR. Pencipta Kita Suka org BerSABAR. Jika sabar ada hadnya. Tapi jangan ikut nafsu bila pecah sabar tuh….

  Kita jerat diorg, pastu siasat diorg. Kita dah kena jajah dengan berbagai-bagai ‘TANGAN’. ALLAH SWT dah men’CUBA’ kita. Adakah Kita Guna Akal Atau Nafsu. Dengan sesama islam, mungkin penjuang sulu akan REVEAL perkara sebenarnya. Pastu baru kita TAHU SIAPA DALANGnya. Baru bertindak.

 360. Yes dia.Saya ada jugak terbaca kisah dia.Seorang yang tak tetap pendirian,parti pun boleh main tukar tukar. Kejap PBS, kejap PBRS, kejap AKAR last last mintak nak masuk UMNO. Lebih gila dari ibrahim ali.

 361. indon oh indon..sejak tewasnya taming sari pada laksamana hang tuah, hingga sekarang.tak pernah puas hati dgn melayu.

 362. aku rasa senang aja pilihan raya dah dekat ada orang politik cuba main cara kotor gantung pilihanraya di sabah tapi gagal supaya kerusi di sabah digantung orang macam itu tak akan berjaya punya

 363. sanang bro cuba tengok berita dari aljazeerah kerajaan filipino cuba guna sama berulang-ulang kali tapi gagal rakyat sabah tak terima kesultana sulu,, aku setuju kau ini pertama ada orang cuba buat kecoh di sabah supaya piliharaya tak dapat ada sabah, aku harap kerajaan siasat siapa dalang nya ada kau dalangnya pkr dah kalah, kalah aja tak payah buat kecoh lagi di sabah ini

 364. salam.
  > anak penghulu

  anak penghulu ini ibarat pepatah melayu; SEKALI AIR BAH, SEKALI PANTAI BERUBAH. macam biskut chipsmore. kejap ada kejap tidak ada. sekali ada keyakinan sampai mati ada keyakinan. india bekas askar, sekarang jadi security guard yang masuk dokumentari tv1 tu pasal askar pencen lagi power darah patriotiknya daripada anak penghulu. tabik masih potong sharp. semangat ke’akuan’ bangga dengan keupayaan, kemampuan askar masih mendarah daging walau dah tua. anak penghulu?

  2. semangat pepsi cola? macam mana nak jadi bangsa besar macam ni? membuak2x buih pepsinya tapi bermusim. macam2x dah didedahkan. scorpene, astross, sukhoi, jammer tapi membuaknya semangat patriotik kejap aja. baru kena jentik. belum kena backhand dah tak percaya segala. india askar pencen tu dulu bawa bateri, paku ngan tin sardin (plusx2) je nak buat bom lawan komunis. mana ada kapal selam jet segala. patriotik lagi sampai sekarang. tak goyang pun.

  3. apa lagi yang nak didedahkan baru anak penghulu ada keyakinan utuh pada keselamatan negara? nak beli raptor baru yakin? jsf? nanti kalau mahluk planet marikh datang serang bawa ufo nak apa pula? nak ufo? kalau tak tahu pengorbanan askar jangan cakap sesedap biskut chipsmore.

  4. cuba pergi training bawak batu bongkah dalam beg tempuh halangan, monkey rag, panjat tembok, sampai nak muntah rasa tali perut yang keluar sebab tak makan baru level nak cakap pasal askar. itu basic latihan stamina sahaja. untuk budak kadet sekolah menengah. belum askar. kalau masih tak malu nak sembang pergi la. orang yang dah rasa jerih payahnya nak jadi seorang askar dia tak sembang semangat patriotiknya lagu mana, tapi patriotiknya orang yang patriotik adalah bila sekali dah yakin selamanya yakin. anak penghulu sembang lah langit ke bintang ke tetap lagu tu dia. belum special force punya latihan. boleh jadi gila.

  5. jadi berkenaan isu pencerobohan dekat sabah ni janganlah gabra. bukan semua masyarakat malaysia yang bayar cukai tu kiri kanan poket malaysia boleh diseluknya. rahsia negara semua nak diketahuinya. dari parlimen sampai ke kedai kopi. transparency la katakan. kalau takda belajar pasal grm dan r.assessment tak payah nak cong la pasal transparency. kalau ada rezeki masuk u, janganlah kejar critical course sahaja, belajarlah political science dan penggubalan dasar2x kerajaan sebagai minor.

  6. apa yang anak dan pakcik sebagai orang biasa perlu tahu adalah on the need to know basis. 1 percent tahu, 9 percent selidik, 40 percent belajar, 50 peratus percaya. sekali percaya sampai mati percaya. nak jadi manusia hebat ni janganlah lemah pendirian. macam lalang. ditiup ke kanan tombang ke kanan. ditiup ke kiri tombang ke kiri. rumput tu sungguhpun tak sedap mata memandang bagilah racun parakuat ke apa, sebulan dua tumbuh balik.

  akhir kalam, sebagai si tua yang menasihatinya anaknya kerana peduli, jadilah seperti rumput dalam berpendirian, akar kuat mencengkam bumi, jadilah padi dalam berpengetahuan, semakin berisi menyembah bumi.

  jangan jadi buih pepsi cola. titik.

  p/s; pakcik malas nak sembang pasal mengapa, kenapa, bagaimana berkenaan sabah ni. maaf kerana tak menjawab persoalan kamu. tun m yang banyak berjasa tu pun dituduh pengkhianat. inikan pula pakcik yang tiada nak menyumbang apa.

 365. saya setuju cadang suadara ini,, untuk kesan satu atau dua orang cukup susah sebab kesan nya senang di padamkan,, aku yakin mereka masuk dalam kumpulan kecil kemudian berkumpul satu tempat dalam kumpulan besar,, cari siapa dalangnya??bawa masuk orang tersebut mungkin orang tempatan jadi pengkhianat atau orang luar negara biasa tempat di sabah …
  sebab apa kita berjaya tangani komunis kerjasama penduduk,,jika penduduk ambil tak kesah susah kita tangani komunis,, jika ternampak kumpulan atau orang perseorangan yang mencurigakan cepat2 hubungi pihak berkuasa

 366. HAHAHAHAHA
  nak letak mana muka ni oiiii….mana 7 komando super mulayu yg berjaya kuar daripada kepungan ratusan komando pinoy kat malacanang tu ?
  la ni asokar selipar sulu dah berkampung dah kat lahad datu pacak bendera pinoy plak tu suluh lagi terang ni penghinaan untuk muleysia
  kampong sendirik pun takleh jaga camner citer hoak mengarut ko tu komando mulayu bubuh bendera muleysia kat missile spore,…enjin pesawat dlm kawalan kem tentera pun boleh hilang.HAHAHAHAHA
  50 tahun kena brainwash umngok masih x sedar lagi mulayu hebat konon setakat lawan botak chin peng komunis toksah belagak lah botak chin peng tu bandit kampong je , komunis sebenar korea utara , vietnam…ada berani ka ? HAHAHAHAHA

  padam komen tu tanda org pengecut…HAHAHAHAHA

 367. Saya setuju dengan Penghulu…..ketepikan Khayalan ,kita sekarang berpijak dunia realiti…….katanya dah dapat “geranlah” TAPI kenapa puak SULU masih ada hak kat SABAH tu (nampak bone monipu ea)…..asakar komando kita katanya terbaik TAPI kenapa tak Serang je SULU tu ,komunis pun kita BANTAI…..sebenarnya ini masalah pemerintah mahu melindingi kepentingan nya sendiri….APALAGI….SERAHKANLAH KUASA PENUH KAT ANGKATAN TENERA MALAYSIA….^_^..JANGAN MARAH YE..:-)..sebab ini memang memang tugas kita yang sayangkan negara..^_^…

 368. Indonesia-Filipina pernah bantah suruhanjaya cobbold n bawa isu nih ke UN tapi UN sokong referendum yg dibuat suruhanjaya nih dimana majoriti penduduk Sabah memilih Malaysia…dan nih pandangan ICJ (International Court of Justice ) pasal isu nih…

  “…historic title, no matter how persuasively claimed on the basis of old legal instruments and exercises of authority, cannot – except in the most extraordinary circumstances – prevail in law over the rights of non-self-governing people to claim independence and establish their sovereignty through the exercise of bona fide SELF-DETERMINATION.”

 369. hairan….aset negara didedahkan pada musuh…macam mana nak lawan musuh apabila rakyatnya sendiri mendedahkan rahsia senjata?

 370. aku pernah terbaca pasal isu tuntutan sabah nih oleh Indonesia-Filipina yg tolak suruhanjaya cobbold …n isu nih dibawa ke UN pada 1963…Tapi UN sokong referendum yg dibuat suruhanjaya cobbold nih…dan ini pandangan ICJ (international court of justice) pasal isu nih…

  “…historic title, no matter how persuasively claimed on the basis of old legal instruments and exercises of authority, cannot – except in the most extraordinary circumstances – prevail in law over the rights of non-self-governing people to claim independence and establish their sovereignty through the exercise of bona fide SELF-DETERMINATION.”

  Patutnyer dah x timbul dah isu nih…

 371. ini lagi berita yang sekaligus membuktikan pasukan keselamatan kita betul2 dah bertindak & pasukan bersenjata sulu tu dalam keadaan terdesak sekarang
  ———————————————————————————————————————————————————–
  http://www.philstar.com/headlines/2013/02/21/911286/food-blockade-sabah-mnlf-tingting-deny-sabotage

  “ZAMBOANGA CITY, Philippines – Malaysian authorities have imposed a food blockade on hundreds of followers of the sultan of Sulu who refuse to leave Sabah, an official of the sultanate said yesterday.

  Abraham Idjirani, secretary general of the sultanate, decried the blockade as a violation of the rights of the members of the Sultanate Royal Army led by Raja Muda Abimuddin Kiram, who have been locked in a standoff with Malaysian forces for nearly a week in the coastal town of Lahad Datu in Sabah.

  Idjirani said Sulu Sultan Jamalul Kiram III would file a complaint with an international human rights organization to protest the latest action of Malaysia. The sultanate claims much of Sabah as ancestral land, and continues to receive rent from the Malaysian government.”
  ———————————————————————————————————————————————————–

 372. tuntut Sarawak?? atas dasar apa n siapa?? kalo sabah saya fahamla sebab faktor sejarah…kalo Sarawak??hmmm…
  Adakah kes Sabah akan berakhir seperti kes Hong Kong?? last2 serah balik kat China lepas habis tempoh pajakan…tapi kalo kes Sabah plak tak salah aku dalam agreement tuh tulis tempoh pajakan dia selagi ada bulan dan bintang aka selamanya kalo x nak pajak lagi baru serah balik kat Sultan Sulu…

 373. salam

  1st skali nak bagitau yang lahad datu tu bukan jauh kat tengah2 sabah..lahad datu tu kat pesisir pantai arah timur menghala ke kepulauan sulu..sila tgk google map ni;
  https://maps.google.com.my/maps?oe=utf-8&client=firefox-a&q=lahad+datu+sabah&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x323f75f45e4c2965:0x42663e979a6625fe,Lahad+Datu,+Sabah&gl=my&ei=9h0mUYaTO8TqrAfzsIHgBQ&ved=0CKQBELYD

  sampai saat ni kumpulan bersenjata sulu ni masih bersembunyi dalam felda sahabat..diorg tak boleh keluar sebab pasukan PGA dah kepung semua kawasan daerah felda sahabat..itu lapisan pertama..lapisan kedua, kumpulan askar kita dah standby berkawal kat kawasan sekeliling pesisir pantai lahad datu..kalau nak tau felda sahabat ni kat mana, sila ke google map ni;
  https://maps.google.com.my/maps?oe=utf-8&client=firefox-a&q=lahad+datu+sabah&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x323f75f45e4c2965:0x42663e979a6625fe,Lahad+Datu,+Sabah&gl=my&ei=9h0mUYaTO8TqrAfzsIHgBQ&ved=0CKQBELYD

  semuanya masih di sekitar pesisir pantai lahad datu..itu pun tertumpu kat kawasan felda sahabat sahaja..jadi aku tak tau dari mana kau dapat info yang kumpulan bersenjata sulu tu dah masuk jauh ke pedalaman sabah

  kumpulan sulu tu kira bernasib baik berada dalam kawasan perairan sabah, yang mana kawalan kat sana masih kurang mantap disebabkan kekurangan aset yang mencukupi untuk berkawal kat sana..sebab tu kumpulan tu boleh menyelinap masuk..tapi bila skali askar & polis kita dah prasan kehadiran diorg, diorg tak boleh lari mana dah..nyorok kat felda sahabat la sampai ke sudah sebab dah kena kepung
  kalau la kumpulan sulu tu dalam perairan semenanjung & negeri yang diorg tuntut tu di semenanjung, jangan harap la diorg dapat jejak tanah semenanjng dgn bawak senjata macam tu

  nak kata gomen kita bersih 100% pun x boleh jugak..diorg pun ade ‘saham’ jgk dgn orang2 sulu ni..tu yang orang2 sulu ni berani semacam

 374. Betul ke tu? Aku tengok kau suka sangat ‘angkat’ China dan Singapore dlm komen kau yg lepas2.
  Bagus la kalau kau sayangkan bangsa dan negara sendiri. Tapi kau bangsa apa? Saje je nak tahu.

 375. punya banyak la tempat kat Malaysia ni….Lahad Datu la yg 2 kali kes kena serang dgn gerombolan bersenjata rakyat asing. dulu lanun (MORO?) la ni Askar Diraja Kesultanan Sulu. entah la nak cakap apa, tu belum masuk kes culik warga kita disana tu (cina 2 beradik, tokey sarang burung)….. memang ramai org sulu disana dan Lahad Datu tu sendiri bermaksud Lahad = Tempat atau kediaman . Datu= Gelaran pembesar atau bangsawan kerabat kesultanan Sulu. Persoalannya apa yang abang abang polis kita buat disana? aku selalu dengar ulasan dari member-member dari Kepayan KK yang mengatakan diseluruh Malaysia ni, Lahad Datu la polis paling tak berani nak tunjuk kuasa, geng samseng sana mengalahkan geng 606. sampaikan pernah ada kes polis kena bantai dalam balai sendiri oleh samseng ni…. kalau samseng pun takleh nak handle apa lagi pencerobohan camni.

 376. Salam… Bro Shah… 1st nak tanya, benarkah khabar angin kununnya perjanjian pajakan Sabah kepada Malaysia hampir expired dan Kerajaan Sulu mahu claim balik? Bukan apa, khabar angin ni dok bertiup kencang. Just nak tahu adakah isu ini benar?

 377. assalamualaikum,

  1. dulu tiap kali baca blog ni, darah patriotik ni membuak2
  2. bangga & kagum akan kehebatan ATM yg terzahir & yg tersembunyi termasuk kepakaran lapangan fizikal & mental ATM yg istinewa.
  3. tapi..LAHAD DATU musnahkan segalanya…
  – bukan kerana H20 lembek buat kerja (ada pulak main runding2 ngan penganas!!)
  – bukan kerana ATM tunggu dan lihat je.
  – tapi kerana, cerita itu ini ATM hebat macam bagai..last2 PERAIRAN MALAYSIA DICEROBOH CAMTU JE!!!! ni bukan kali pertama penceroboh bersenjata masuk Sabah. dah banyak kali..amat amat amat memalukan!!!!!
  4. ATM apa korang buat ni, MARIN mana kamu semua, PASKAL/KOMANDO etc mana kamu semua!!! mana alat2 canggih korang semua sampaikan bukan sahaja terlepas masuk, siap boleh berkampung jauh dalam pendalaman Sabah lagi.. nampak sangat tak pandang pun. tunggu orang kampung report baru nak ambil tindakan.
  5. masuk dalam Sabah tu satu hal dah, siap bawa senjata lagi.. dan yg lebih sedih konon alat Jammer itu ini, pastu apsal sampai juga maklumat ke Manila sana??
  6. Ye, saya selaku rakyat faham benar, kita dekat PRU, penceroboh ni juga org Islam, kalau digempur Pihak akan canang itu ini, anti Islam etc..kalau tak ambil tindakan juga akan dikritik..last2 pakai je kaedah popular KDN sekarang…SEMBANG2 PASTU AMARAN AMARAN!!! Ye, sy fhm kerajaan dlm keadaan serba salah. tapi cuba baca twitter H20.. sedih rasanya Menteri twet seolah2 pegi Lahad Datu sekadar lawatan Turun Padang janji Ditepati je baginya.. RAKYAT NAK TAU KENAPA PERKARA INI BOLEH BERLAKU SAMPAI JAUH KE PENDALAMAN SABAH..kalau berkampung sekadar tepi pantai tu lain la jugak!!
  7. sedar ke tak, sedangkan kumpulan yang amat lemah camtu pun mampu menerobosi Malaysia, ni kan pula kumpulan yang lagi hebat. Pasti ramai yg anti Malaysia senyum..
  8. Bro Shah, sy hormati pandangan ulasan & artikel saudara. tapi rasanya Berani Kerana Benar..jangan biarkan ATM kita terlalu selesa dengan buaian pujian. cukuplah senjata rahsia hebat itu ini. takda gunanya jika pagar negara pun takleh dijaga..ni kan pula nak jaga isi rumah!!! harap bro Shah berani lontarkan cadangan & kritikan yg membina utk ATM.

  p/s : so apa cerita pasal Lahad Datu ni. Apa kesudahan nya?? bila ada komenter cakap kenapa tak perasan diorg masuk, ada yg gelak kononnya seolah2 ATM dah lama tau ancaman ni.
  kalau benar ada ancaman kenapa tak pantau jaga? kenapa bolos jugak?
  kalau dah lama detect, kenapa tak halang awal2..sedangkan Istana Presiden Filipina katanya Komando kita berani masuk, kenapa tak pulau2 kecil kediaman MILF ni..
  camon la bro, camni keadaan camner rakyat nak yakin dgn Gov & ATM.

 378. kalu skmm mercedea benz mmg wujud…sbb hari2 saya tengok..dan yg setting brag tu pun tau company mane…dah sembang dah dgn org tu…camne diorg counter jammed kan sistem singapore…

 379. Pingback: The Malaysian Army and EW | malaysiaflyingherald

 380. Maksud saudara itu adalah Jeffrey Kitingan adik kepada Pairin Kitingan, dia memang ada jumpa sultan sulu, saya tak berapa pasti sultan mana satu, maklumla banyak sultan sulu jadian ni. siap ada gambar lagi, tujuannya tak berapa jelas,

 381. Hanya yang tahu dan ingin tahu je akan terus mengetahuinya..Banyak yang terungkai banyak yang dirungkai….Dunia yang kita tinggal dan hidup di dalamnya, bukanlah dunia yang memiliki satu warna. Terdapat dunia lain di sekitar kita yang mungkin tidak pernah kita ketahui.

 382. saya rasa bukan anwar ibrahim..dia x sebengong camtu

  tapi ada seorang lagi ketua pembangkang sabah, bukan Muslim, yang dulu pernah masuk ISA sebab terlibat dengan Projek IC..ikut maklumat, dia ada janjikan tanah kat orang sulu..ada gambar dia duduk skali dengan sultan sulu..

  sabah ni lain..walaupun dia parti pembangkang yang sama, tapi tu bukan bermaksud kepala diorg sama dengan pemimpin parti pembangkang kat semenanjung..sebab tu anwar ibrahim sendiri pun susah nak jangka & nak kawal pembangkang2 kat sabah ni..dalam media mmg la semua nampak cantik jer hubungan, kat luar orang tak tahu..

 383. Sy d Lahad datu skg dan mmg selalu mengalami ‘network fail’ ketika tgh calling dgn gf terutama di waktu malam.x pernah terjadi sblm ini.fuhh..boleh thn juga tech military kita..klu musuh bergunung banyak mana pun,klu sistem telekomunikasi dapat dijahanamkan,satu gunung juga jahanam.hehe

 384. LOL,aku dah kasi link lah bangang..site ni crash semalam error 404..bodoh nak mampus!lu ingat wa kanak2 rebena kat sini???dah berapa lama wa dekat sini..lu jangan nak kurang hajar sangat..lu tak tau betapa kurang hajarnya wa..lu tanya senior2 dekat sini pelaq 4 segi woi siapa wa??

  Lu tanya pic wa??asal lu pakai avatar katun blog ni???pakai lah profile sendiri mangkuk!!!

 385. Perisikan dan Marin dapat detect tapi tak de kebenaran untuk tembak musuh… Mereka landing pun sebab d benarkan orang atasan d KL… Apa la bodoh sgt punya komen…

 386. Fuhhh! Radar Jammer, sebijik macam Red Alert. Cuma, dalam Red Alert dia gelapkan peta agar musuh tak ada intel kat kawasan kita. Radar Jammer dalam post ini memang betul Jammer, dia jahanamkan terus transmission!

  …hum, askar sulu tu ada kaitan dengan Manila? Mungkin ada, sila tengok post terbaru http://www.stopthelies.my. Seorang pemimpin pembangkang yang berhubung erat dengan Manila dan Insurgensi dikhuatiri mempunyai kaitan dengan pendaratan askar sulu di Lahad Datu.

 387. Salam Bro,

  Sedih baca part2 yg atas tu..takpela..biarkan apa yg org nak kata..hati sakit mmglah tapi setiap malam sebelum tidur ko maafkanlah mereka2 itu..bukan apa nanti ko jugak sakit pala pecah pala mikir pasal dorang kan?
  So kalau kita maafkan mereka sekurangnya kita rasa chill hehehehe..
  Apa pun bro..betullah kita nak org berfikir..semua org berasal dari kampung..dlm sejarah mana ada org melayu duk bandar? hehehehe..org kampung la power ada tanah, ada ramai org kenal..seronok pe?

  Ok bro..semoga semangat ko terus2 bertambah jgn kurang! hehehehe…

 388. …”30.Malam-malam buta bila orang sudah tidur, SOFTWARE BAHASA JAWI ini dihantar untuk mengelirukan pelbagai peralatan elektronik milik negara bermasalah termasuk menganggu sistem perisian mereka, radar, komunikasi dan sebagainya”…

  software bahasa jawi??? hehehehe… sama ada Tn Shah sedang berkias atau menyindir… but I LIKE IT!!!!

 389. skyfun…jammer tu senang nak dpt. kalau pigi jln pasar jameer utk 900mhz ,2.4G hingga ke 3.1/3.2G (army spec ni, susah nak dpt kat sana (?) pun boleh dapat. harga pun tak le mahal mana…aku selalu pakai utk jam kan wireless cctv dan internet broadband….. utk RC car tu, kao try lilit wayar 21 inci panjang kat ariel dia lepas tu kao tengok reaksi keta kao. hhehehehehehe……

 390. kerajaan sewa sabah sebesar 5.300 ringgit setara 69.700 peso aku rasa kurang besar untuk tanah seluas 77.699 km2

 391. macam ini anon, pendatang asing masuk pakai peralatan elektronik ke, pedatang asing bukan bodoh mereka akan mematikan system komunikasi dan gps untuk elak kesan apabila mereka masuk dalam negara, apabila keluar ke perair negara mereka hidup kembali benda macam kau tahu, kalau kau percaya pergi tanya mat2 indon ada indonesia mereka tahu

 392. hahahah thniah daeng mahari….
  sorang lagi kene penangan hantu jepun hehehehehe
  blog ni memang berhantu tuan daeng…. grenti pas ni nk jadi forumer no satu tiap tiap artikel… hehehehe

 393. as salam Tuan Haji Shah,
  okay…mari kita terjah fb cik sri dan baca tulisan berikut:

  Facebook Cik Sri
  http://www.facebook.com/pages/Srikandi/496613607030536

  The power of history

  Selepas bermain ‘political game’ yang saya berikan dalam post yang lepas,apakah yang anda semua fikirkan?

  Anda boleh lihat,sebelum muncung senapang masing-masing bakal meletus,negara-negara di dunia akan berperang dahulu menggunakan senjata ini.

  History.

  Sejarah adalah salah satu komponen dalam melobi dan diplomasi.Orang yang belajar sejarah berpotensi menjadi pemimpin yang mantap.Pemimpin yang malas belajar sejarah adalah orang yang sakit.

  Hari ini segala profesional,korporat dan teknokrat bekerja di bawah individu atau keluarga yang belajar sejarah dunia.

  The most powerful family in the world

  Orang akan menuntut itu dan ini berdasarkan sejarah.Israel menuntut Palestin berdasarkan sejarah Exodus.Tanah yang dijanjikan.Ini lagi pelik dan tidak logik.Selepas beribu-ribu tahun tanah Palestin bertukar tangan dengan berapa entah perjanjian para penguasa,hari ini Israel menuntut berdasarkan riwayat ‘Bani Israel di Padang Sinai’.Riwayat Exodus ini seolah-olah amat berkuasa sehingga boleh mengatasi segala bagai perjanjian penguasa-penguasa yang pernah menduduki Palestin,seperti Assyria,Rom,Kerajaan Jerusalem (dari Eropah),kerajaan Turki Uthmaniah dan sebagainya.

  Dalam era masyarakat dunia hari ini yang dikatakan bertamadun,negara-negara akan menggunakan senjata diplomasi dengan komponen sejarah untuk menyelesaikan pertikaian.Mereka akan bentang kronologi.Mereka akan buat cross-reference sana sini.Segala dokumen sejarah akan muncul.Jika ini gagal,barulah muncung senapang akan meletup.

  Hari ini jumlah tentera yang banyak,persenjataan yang kuat atau populasi penduduk yang menakutkan adalah ‘rumors’ sahaja bagi orang yang bijak memanipulasikan tarikh-tarikh sejarah.

  The number is nothing.All you need is…you win the jackpot.

  Kejuruteraan sejarah adalah ‘secret weapon’ untuk sesetengah pertubuhan yang berpengaruh dalam dunia.Para ‘jurutera sejarah’ akan mengumpulkan kronologi dan membina arkib manakala ‘doktor sejarah’ akan menyelesaikan pertikaian dan masalah berdasarkan sumber-sumber sejarah.

  Jurutera biasa hanya mengawal mesin-mesin dan perkakas.Doktor hanya berkuasa ke atas pesakit.Ahli perniagaan hanya terlibat dengan pelanggannya dan sekelompok kecil manusia.Jika dia muflis,dia tiada kuasa apa-apa.

  Tapi The Historian deal dengan negara-negara dan manusia-manusia yang paling berkuasa dalam dunia.

  Dalam permainan senario yang lalu,kita akan dapat menapis yang mana adalah ‘political slave’ dan yang mana adalah ‘the little statesman’.Hamba politik suka kepada angka-angka,cepat emosi dan pandangan mereka low-class.Tapi ‘negarawan kecil’ akan…

  READ BETWEEN THE LINES

  Mereka yang bijak akan mengkaji di sebalik senario,apa akan terjadi…begini dan begitu…jika mereka memilih satu keputusan popular,mereka akan bertanya,

  BERAPA BANYAK RISIKO YANG PERLU DIBAYAR?

  atau berapa banyak risiko yang perlu dikurangkan berbanding keputusan yang lain.

  Hamba politik gemar melihat taraf ekonomi,kekayaan segera dan keseronokan.Negarawan akan melihat nasib generasinya,masa depan tanahairnya dan ancaman musuh-musuhnya.Hamba politik membaca gosip dan khabar angin.Negarawan membaca sejarah dan risiko masa depan.

  Kuasa untuk melihat risiko masa depan bergantung kepada pengetahuan yang mendalam dalam membaca kronologi masa lalu.Jika anda membaca mukasurat pertengahan sebuah novel,anda akan keliru sehinggalah anda membaca dari awal.

  Namun The Historian biasanya membaca kulit belakang novel.

  SINOPSIS.

  Jadi bagaimana kita boleh mendapatkan ‘sinopsis’?

  Melalui pengalaman sejarah.

  Di mana segala angka-angka,populasi penduduk,jumlah senjata dan tentera,harta benda,wang di bank,saham,takhta dan pangkat adalah ‘RUMORS’.

  The number is NOTHING.All you need is…you win the JACKPOT.

  #gdssjrh
  the historian

 394. betul tu tulisan shah saya setuju, kebanyakan akan merahsiakan peralatan elektronik mereka takut jamming dan mereka tukar code elektronik jangan ada dedah orang code elektronik cukup,, shah boleh tanya dengar media2 luar negara tulis kita beli radar thalesrayheonsystem GM400 betul ke itu

 395. Haji Shah, rasanya tidak perlu dihebah-hebah rahsia sebegini. Jangan diikutkan sg dengan provokasi-provokasi pihak luar. Biar diam-diam ubi tapi berisi. Just my 2 cents

 396. MORO tu gelaran org EROPAH(PENJAJAH) kpd mereka… nama suku depa tu digelar sbg TAUSUG/SULU…depa ni Sedara Melayu Islam kita juga la

 397. Kan aku dah cakap Aku “POST” je AKA madsudnya copypaste ler..tengok gaya bahasa pun dah tahu tu gaya pompuan tulis..Korang semua kan peminat cik srikandi…Failed lah korang ni camana nak jadi PERISIK macamni?wekekeke

  silalah like page ciksrikandi di facebook.

  PS-Aku tak sangka korang tak leh detect ini adalah satu COPYPASTE? FAILED! wekekeke

 398. Bodo piang!!!!
  Ini copy paste Srikandi punya. Bagi la kredit kat dia bongoksss!!!!
  Kalau berani pusing kepala la tgk depan!!! Letak gambau pusing belakang apa barang….

 399. la hangpa semua bukan dah “Like” page dia ka?kan aku dah cakap aku “POST” je???Sharing is caring bebeh..

  Sila LIKE page Cik srikandi di facebook.

 400. lain..sulu ni taat setianya kepada sultan sulu yang tidak lagi diiktiraf oleh mana2 negara termasuk filipina, kekuatannya tiada dan bilangan pengikutnya kecil.duduk2 bertaburan dalam pulau2 kecil milik filipina yang terletak dekat perairan sabah, ramai sedara mara di sabah

 401. Sori banyak-banyak la, saya sedar akan kebodohan saya. Lain kali saya akan lebih sayangkan bangsa dan negara sendiri. Terima kasih.

 402. baru saya tahu, pernah tengok kenderaan MKN tapi tak tahu apa fungsinya….satu info yang teramat bagus walaupun di luar kotak pemikiran….

 403. syabas…percaya atau tidak peduli kan jer, yang penting tuan lbh tau apa yang ATM kita ada…orang kita
  ni cakap lar mcm mana pun, tunjuk lar bukti mcm mana pun ttp takkan percaya…kalu dah perang sok
  malaysia nie baru lar dia orang nak percaya kot…by the way good article…tuan tolong cerita skit pasal
  kat sabah tu…;)

 404. Salam Bro…

  Terbaik,tak terfikir ATM kita ada aset gini….harap lepas ni kita semua jangan komen kalau kerajaan nak beli aset untuk ATM.Buktinya kat Lahad Datu.

  Kita sesama ISLAM,kena cari terbaik,jangan satu pihak menang,satu lagi kalah tapi hakikatnya yang kalah ISLAM….habis MARUAH ISLAM kita kena jadi mainan org lain….

  Moga ATM,PDRM menjadi terbaik memegang amanah rakyat dalam keselamatan negara..

  SALAM ….

 405. saya rasa orang tak berapa berani nak tuntut sarawak, orang sulu pun saya rasa x berani nak tuntut sarawak..sanggup ke diorg berdepan dengan orang iban?

 406. wah, bagus… sy percaya ‘political game’ yg sedara tulis ni berdasarkan pemerhatian, ilmu, kepakaran dan tidak ketinggalan kajian secara komprehensif yg dilakukan oleh sedara sebelum menulisnya disini….ini adalah olahan terbaik sedara krn sedara memanipulasi setiap ruang dan peluang yg ada di sabah sebelum mencongak & menyimpulkan kesemua possibilities ini, yg bg sy mmg reasonable & logik.

 407. Tu la pasalnyer…. Admin kan bnyak bahan yg nk dikongsikan, kalo bole biar la seminggu sekali admin update… Ngeeeee~
  Kalo nak lg extreme, update seminggu dua kali…. (Kalo ada org gian hisap dadah, saya pulak gian nk baca cerita² admin)

 408. Lahh aku mati-mati ingatkan Mat Indoor punya, dalam kepala saya (pergh gempak juga Mat Indoor) ni, rupa-rupanya Serikandi,,,,apa raaa Zack, Kesian cik atau encik serikandi taip panjang-panjang mcm ni

 409. Fantasi menjadi realiti, aku sukaaa :D, bahasa jawi? terbaik :D… mat indoor , tq sebab share aku x tau betul atau x tapi, strategi itu penting :D

 410. alhamdulilah..satu cacai civilian yg hanya baca blog politik bangang dari pakatan rakyat sahaja yg mengomen kikikiki..

 411. awat hang tak bagi kredit kat tuan punya artikel yang hang taip panjang2 nih…???

  jangan la cenggitu…kesian kat cik srikandi, penat dia karang panjang2 artikel ni, hang tak bagi kredit pun kat dia

 412. radar jammed mmg ada,aku pon ada beli kt ebay dulu,sekarang entah ada ke x…tapi aku punya hanya boleh jammedkan freq dari 2.4G under 900mhz..maknanya boleh jemmedkan signal tipon.cuma jaraknya kurang 100m je,benda kecik je potable.
  last aku guna kt litar rc car di tasik titiwangsa,sorang mamat tu menunjuk2 radio putaba tercanggihnya..kononnya xleh harmonise dgn radio lain..sekali dia tgh sodap race..aku on 10saat..melayang keta rc dia kena pagar.boleh masuk karung plastik itam…member dia senyum..lain kali jgn berlagak la kan..hahaha

 413. yeay…aku suka cara Shah bagi kali nie..Hikayat la sangat..hahahah mana yg suka komen tak percaya dan sebagainya..amek korang semua..Terbaiklah bro..Malaysia Tanah tumpah darah ku..

 414. salam bro, rasanya nie kali ke3 aku komen kat blog nie memandangkan isu ops sabah nie sgt menarik minat aku dan rakan2 aku.

  to be honest bro, isu nie sedikit sebanyak menguji tahap kesetiaan anak malaysia dalam mempertahankan negara. bagi side aku n kawan2, pastinya kitaorg get ready just in case bnda nie merebak ke semenanjung tanah melayu. walaupun aku n kwn2 bukanlah dlm background army tp kami ada kpakaran dalam IT & engineering yang boleh di implementkan dalam keadaan terdesak untuk mempertahankan negara (just in case).

  bagi aku, tentera/polis perlu selesaikan isu ni cepat sebelum ia menjadi barah. kalau sakit biasa kita boleh biarkan sehari dua tapi if dah lebih 3 hari kita kene jumpa pakar. kita jangan menggunakan pain killer shj untuk menutup kelemahan sebaliknya disertakan antibiotik dan tingkatkan sistem imun kita untk elakkan berlaku lagi isu ni.

  aku try jugak std sedikit sebyk pasal tentera sulu @ abu sayyaf nie. kalau ikut rekod, diaorg nie antara gerila yang terbaik jugak di dunia. so kita jgn pndg rendah kemampuan mereka. kalau boleh elak perang is better sbb we are muslim in both side. tp kalau x boleh elak, make sure lah jgn gunakan teknologi yang canggih untuk menewaskan diaorg sebab ianya akan menarik negara lain utk mengukur kemampuan teknologi kita.

  keep low profile as we can sebb negara lain get ready utk analyse our strength in hadling this situation.

  good luck our army. we ready to serve for our country. May Allah bless us.

 415. Fuhh… Penat baca komen mat indoor… Anyways congrats Tn Hj Shah for the info sharing. Not-so-silent-reader out

 416. Terima kasih buat admin kerana artikel yang membuka mata, diharapkan dapat mengupdate tentang isu keselamatan lebih-lebih lagi berkaitan isu di Lahad Datu sekarang ini. Marah apabila sekumpulan bersenjata secara mudahnya masuk ke Lahad Datu dan timbul isu tuntutan Sabah. Kurangnya penjelasan berkaitan isu tersebut di media boleh mengundang salah faham dan malu besar buat KDN. Boleh admin terangkan kenapa perlunya negotiation, perjanjian dan tuntutan,? Agak kabur di situ.

 417. hamba membayangkan ancaman tuntutan Serawak lebih besar dari Sabah ( Filipina ).
  adalah penting dan mustahak gerak kerja dan perancangan selama ini dijalankan.
  ancaman ketidakstabilan politik di Sabah dan Serawak harus ditangani bermula dari Semenanjung lagi.
  berkenaan aset hamba lebih selesa mengklasifikasikannya sbg rasmi dan tidak rasmi..
  lebih mudah org tahu dari sumber black bajet mahupun yg diperutukkan di parlimen.
  semalamt menjalankan tanggungjawab mengundi…keluarlah menjalankan tanggungjawab anda sbg warga malaysia.

 418. Assalam ji,

  Takpe, cerita betul + cerita fantasi ke, kami tetap support… Tak kira.. tak kira.. hehe..

  p/s: adala sebabnya tu kan… dol sungguh…

 419. Assalamualaikum wrbt.
  Terbaik… saya ambil masa dari 19 Feb 2013 hingga sekarang 21 Feb 2013 (non-stop-rest cuma utk perkara-perkara wajib) untuk baca semua artikel dlm blog ni…… banyak input tapi macam biasak surface shj and with big wave hahahahha… sy ni…kurang lebih mcm tuan shahpaskal jugak…orang awam aje. by the way. good luck utk blog tuan ni. Terbaikkkk…..

 420. Betul kata Bro Shah, sebenarnya ada pihak yang lebih besar di sebalik insiden pencerobohan di Laha Datu, siapakah gerangan mereka..???? misi pasukan keselamatan sekarang menghantar pasukan penceroboh itu ke filipina secara aman tanpa sebarang pertumpahan darah. Jika kumpulan tersebut berjaya dihantar balik secara aman, misi kumpulan penceroboh itu GAGAL. Sebap itu pasukan keselamatan tidak melakukan serbuan untuk menghancurkan kumpulan penceroboh ini, mereka sudah tahu niat sebenar mereka. Ini yang orang awam tak fahami yang menyebapkan banyak kritikan kepada pasukan keselamatan.

 421. Blessing in disguise. Pasukan keselamatan akan dikerahkan untuk menangani situasi ini dengan berhemah. This is not the real threat. The real threat is somewhere in the near future. Kalau kita ambil permainan catur sebagai contoh, suatu gerakan yang diambil harus mengambilkira risiko masakini dan ancaman masa depan. Sekali lagi, ancaman sebenar bukan yang ini. It’s odw

 422. X apa lah klu org tidak percaya. Anda sedang menceritakan satu “rahsia negara”, dan klu mereka tidak percaya, ini bermaksud “rahsia” tersebut boleh dianggap “selamat”.