EMAS DAN BERLIAN SEBAGAI SIMBOL KEKUASAAN KERAJAAN

Nota Penulis : Hehehe, anda semua dok bercerita tentang harta raja-raja Melayu. Kami dah sampai peringkat mengeluarkannya dengan kunci-kunci yang membuka semua kod-kod rahsia harta permata dan emas di Tanah Melayu ini. Selebihnya menjadi rahsia, anda baca sahajalah blog ini dan ikuti perkembangannya.

1. Setiap pemimpin atau penguasa sesuatu tamadun sentiasa mengaitkan emas dan berlian serta batu permata lain seperti delima, zamrud atau nilam sebagai simbol kekuasaannya.

2. Batu-batu bernilai ini diletakkan di alatan kebesaran atau perang seperti mahkota, cokmar, pedang, keris dan juga di makam-makam.

3. Di era penjajahan British, sebenarnya persahabatan antara Raja-Raja Melayu dan Raja/Ratu British bukanlah hanya atas dasar tanah jajahan dan tuan penjajahnya sahaja.

4. British banyak menyumbang kepada perkembangan Negara dan tidak dinafikan tinggalan bersifat negatifnya juga ada yang boleh kita kaji dan timbang sendiri.

5. Walaupun pada dasarnya, British menjajah dan menjarah hasil bumi kita tetapi terdapat juga kenangan atau cenderahati (‘gift’) berharga yang diberikan kepada Raja-Raja Melayu.

6. Walaupun hampir semua ‘gift’ ini hilang, disorokkan atau dirampas-kembali oleh agen British (mungkin dengan atau tanpa arahan Istana British) tetapi yang berhak tetap mendapat haknya kembali.

7. Antara ‘gift’ yang paling berharga adalah ‘Berlian 3 Beradik’ dan dipercayai dihadiahkan oleh Queen Victoria semasa era pemerintahannya kepada Raja-Raja Melayu.

8. Kemungkinan besar ianya sekitar era akhir pemerintahan Baginda Ratu (memerintah dari 1837 hingga 1876) dan di waktu itu, Sultan yang memerintah Selangor adalah Almarhum Sultan Abdul Samad (memerintah dari 1857 – 1898).

9. Berlian 3 Beradik ini merupakan berlian berpotongan sempurna dengan sulungnya berwarna kuning (yellow diamond) dengan berat sekitar 220 gram (1,100 carat), berlian kedua berwarna ungu-merah jambu (purple-pink diamond) dengan berat sekitar 200 gram (1,000 carat) dan yang ketiga, berlian jernih (colourless) yang beratnya kurang sedikit dari 200 gram.

10.Harga semasanya memanglah di luar kemampuan ramai tetapi secara moralnya ia tidak mempunyai harga pasaran kerana ia tidak ‘layak’ untuk didagangkan dengan wang ringgit atas sifat nilai kedaulatannya dan juga atas sifat persahabataan.

11.Semua berlian ini tertanam di lokasi yang khusus atas tujuan juga khusus yang tidak perlu diulaskan di sini.

12.Dengan limpah kurnia-Nya, In shaa Allah kesemua berlian ini akan kembali menaiki singgahsana Negara untuk menjadi barangan kebesaran Di Raja sedikit masa lagi apabila pemilik sementara barunya yang berjaya mengaturkan penzahiran berlian ini keluar dari persembunyiannya menyembahkan berlian-berlian ini ke Istana Negara (Persekutuan), sesuai dengan wasiat tak kala ianya dikeluarkan.

13.Marilah kita sama-sama mengamati keindahan warisan Negara ini iaitu jujukan foto satu dari tiga beradik yang dinyatakan di atas dan serta bersama mensyukuri nikmat-Nya kerana permata yang hampir satu setengah abad ini terbenam dapat muncul kembali untuk tatapan kita semua dengan kebesaran mukjizat yang diturunkan kepada umat Muhammad SAW (Al-Quran).

14.Moga tiga beradik ini terus diperagakan sebagai simbol persahabatan kita dengan monarki British dahulu (walaupun ketika itu dalam konteks yang berbeda).

15.Jika tiada halangan, satu rencana ringkas berserta foto-foto yang lebih tajam akan digarapkan bagi mendokumenkan keseluruhan peristiwa ini untuk tatapan generasi akan datang bersama banyak lagi rahsia-rahsia terpendam Negara yang tidak ternilai harganya…

Apakah rahsia-rahsia itu…? Tunggu…! Sabarlah menanti wahai teman-teman sekalian….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 1. Bukan mudah nak menjinakkan babi didlm hutan.apatah lagi membawa mereka keluar dan berada dibandar2….setiap pemerintah itu ada tugas memasing…biarkan mereka dgn tugas mereka….bg orang syariat,selemah2 iman adalah berdoa tetapi bg para wali ,doa mereka amat mustajab….

 2. Salam.. boleh cerita skit macam mana TPPA nie boleh membantu melayu…kalau boleh janganlah berkias2 sangat…susah nk paham maklumjelah lambat pikap skit. hehehehe.

 3. Assalamualaikum Wrt….

  Sy nak kongsi sedikit pasal istilah ‘MELAYU’.
  MELAYU itu yang sebenar-benarnya adalah ‘APABILA DISEBUT NAMA ALLAH,MEREKA JATUH TERSUNGKUR SUJUD KEPADA PENCIPTANYA’ atau kata mudahnya ‘apabila disebut nama ALLAH sahaja,mereka akan terus ‘MELAYU’kan diri mereka sujud kepada ALLAH..ibarat plastik terkena api,plastik akan merenyuk bentuknya…Paham tak penjelasan saya?
  Tapi yang menyedihkan apabila bangsa melayu itu tidak paham dan tidak tahu dengan memperlekehkan istilah MELAYU tue…Istilah ‘MELAYU’ tue adalah istilah ISLAM…Pasal tue kalau kita pernah dengar orang2 tua kata,kalau MELAYU tue mesti ISLAM dan ISLAM itu mesti MELAYU…Betapa halusnya bahasa orang2 dahulu…Jangan salah faham dengan istilah dan penggunaan bahasa.Orang2 dahulu memang pakar dalam ilmu bahasa nie…Seandainya saudara2 sekalian tidak memahami jangan pandai2 nak komen yang bukan2.

  Seperti kata saudara -Tanggo Battery- ilmu spiritual (SQ) nie cukup mudah bersama ilmu (EQ) iaitu perasaan…Cuba fikirkan kenapa???Seandainya anda benar2 faham anda akan faham apa itu MELAYU…

  2) Sy nak tanya saudara admin,betul ker berlian tue bentuknya macam tue?adakah anda betul2 pasti?

  Sekian Terima Kasih
  NYJBP

 4. At 2013.07.07 12:05, akudtgdrpantek said:

  kihkihhh…macam macam perangai orang MALAI-U ni kan !…terlalu kompleks utk difahami oleh fikiran…kerana lebih kpd dunia perasaan (EQ) berbanding bangsa barat yg lebih kpd dunia fikiran (IQ)…ini lah sebenarnya “kelebihan” keturunan bangsa MELAYU yg diberikan tuhan yg harus dibanggakan kpd bangsa lainnya di dunia…kerana itu keturunan bangsa MALAI-U ini cukup mudah menguasai dunia rohani (SQ)…antara IQ dan EQ, yg paling dekat dgn SQ ialah EQ !!!…kerana SQ itu hanya sampai kepada EQ sahaja, tidak kpd IQ !!!…boleh faham ke dgn petunjuk ini kengkawan semua???…atas sebab ini lah makanya IQ bangsa MALAI-U dahulu mendepani dan melangkaui zamannya, sebelum kita dijajah dek kerana pengkhianatan dalam “selimut” oleh orang india mamak yg bertopengkan MALAI-U ketika itu !!!…adakah kita mahu melihat perkara ini berulang kembali wahai anak bangsa keturunan MALAI-U ku sekeliannya ???…tepuk badan, tanyalah nyawa kita !…renungkan dan fikirkan perkara ini wahai kengkawan semua…sekian dan tak lupo ahakkks…heheee

  [Reply]
  fuiyoo….saja testing 1-2-3…hehe..

 5. At 2013.07.06 19:31, akudtgdrpantek said:

  kihkihhh…kebangkitan semula “spiritual” bangsa MALAIU dalam semua “ruang” kehidupan yg bakal “mendepani” zaman selepas ini !!!…jauh “ke depan” sesangat dalam salah satu bidang pengetahuannya yakni teknologinya, berbanding apa yg diusahakan oleh bangsa “penyembah fikiran” selama ini yg di kepalai oleh yahudi !!!…”oleh itu marilah kita luang kan sedikit masa utk kembalikan fikiran kita itu ke dalam perasaan kita semula !!!”…moga moga selepas itu kita bakal menjadi bangsa sebenar MALAI-U yg memiliki “ILMU” dan pengetahuan yg mendepani dan melangkaui zaman kita ini dalam semua ruang kehidupan kita di dunia yg “sementara rasanya” ini !!!…buleh faham ko???…wakakaaa dan tak lupo…heheee

  Hurmmmmm…mendalam sungguh sampai aku x faham…kihkihkih..

 6. betul tu bro. Sejak zaman pak lah baru melayu merasa senang “sikit”. Itupun macam baru sikit pak lah bukak “belenggu” yang dibuat oleh tun M kepada org melayu. harap najib terus steady.

 7. [ tetapi sampai bila penjimatan dan pengurangan perbelanjaan ini dapat bertahan? perlu diingat pada suatu tahap ia akan menjadi “tepu”. contoh: perbelanjaan US yang pada ketika ini sedang dalam penjimatan tetapi menjelang oktober 2013 mereka akan kehabisan cara untuk berjimat dan jika penyelesaian tidak dicapai, kerajaan US tidak akan mempunyai wang yang cukup untuk membayar bilnya (gaji pegawai kerajaan, bil-bil overhead, perbelanjaan dan sebagainya). sangat menghairankan negara yang paling advanced di dunia iaitu US mempunyai hutang yang paling banyak di dunia iaitu melebihi USD 16 Trillion.

  jika kerajaan berbelanja secara berhemah, berjimat cermat, telus dan bebas dari kroni sekalipun, harga barang akan naik juga. ketika itu kenaikan adalah pasti. kita diera global. harga barang bukan kita yang kawal, bukan peniaga yang kawal tetapi hanya sebahagian orang di dunia yang kawal. Paling menonjol, the FED, JP Morgan, Goldman Sach. mereka ini mempunyai kuasa yang lebih dari sebuah kerajaan berdaulat.

  sebab itulah pihak yang mencetuskan kegilaan ini perlu dihapuskan, dilenyapkan dan dibumihanguskan dari permukaan bumi. siapa lagi kalau bukan Bank-Bank besar Dunia, Bank-Bank Pusat dan segala tok nenek mereka. of course, permulaannya pastinya dalam negara sendiri dan akhirnya sampai kepada dunia. ]

  DENGAN kenyataan di atas ini, maka terjawablah kebenaran dari cherita aku yg bersangkut paut dgn perkara ini !…AGENDA TPPA ialah PENYELAMAT dan penyelesaian kpd semua permasalahan dunia skrg ini !…maka itu kenapa negara MALAY-sia kita ini diberi tempoh sehingga bulan OKTOBER bagi menandatangani setuju program TPPA itu ?…bukan ke negara USA perlukan TUNAI yg besar bagi menyelamatkan kerajaan mereka serta EMPAYER INGGERIS sedunianya, sebelum bulan atau pada bulan tersebut ?!…dan yg PASTI nya, dana yg diperlukan oleh negara USA dan EMPAYER INGGERIS sedunia sekarang ini, PASTI 153% TIDAK dapat disediakan lagi oleh kumpulan kewangan YAHUDI sedunia itu !!!…USA dan EMPAYER INGGERIS sekarang ini tiada pilihan lagi melainkan harus mendapatkan BANTUAN TUNAI dari DANA RAJA RAJA DUNIA yg diurus tadbir oleh GRAND MASTER 2 si orang MELAYU MALAY-sia kita itu sekarang ini !…itulah yg sedang berlaku sekarang ini !…justeru disebabkan perkara ini jugalah, makanya QUEEN ELIZABERTH itu akan ke mekah pada bulan oktober tahun ini juga !…heheee…JELAS sesangat di sini, golongan yg menghalang dan menolak agenda TPPA itu dari ditandatangani setuju oleh saudara NAJIB ialah golongan TALI BARUT KUMPULAN KEWANGAN YAHUDI SEDUNIA selama ini !…tetapi berpura pura (munafik) seperti pejuang dan pembela bangsa manusia, terutamanya bangsa MELAYU malaysia kita ini !…di mana selama ini mereka mentadbir hidup umat manusia sedunia dgn cara yg menindas serta zalim, melalui penindasan harga barangan pengguna dgn tujuan utk MENYUSAHKAN hidup umat manusia seterusnya MENYESATKAN jiwa umat manusia dari kembali kpd tuhannya !!!…itulah MATLAMAT kumpulan kewangan YAHUDI sedunia sebenarnya selama ini !!!…t/kaseh…heheee

 8. CUBA kalian buat perbandingan di dlm persoalan, tentang 2 perbuatan yg “telah” dilakukan oleh saudara NAJIB di dlm mentadbir kerajaan MALAYsia selama ini…mem-BELA MELAYU atau meng-KIANATI MELAYU ?…heheee

  1- BERAPAKAH peratusan(%) jumlah pengguna petrol dan gas dari kalangan bangsa MELAYU kita berbanding bangsa asing lainya spt bangsa cina dan india ?…[ jawapan aku : peratus majoriti 2/3 ialah pengguna bangsa asing yakni bangsa cina dan india !…maknanya yg RUGI (kenaikan harga) ialah bangsa asing, cina dan india !…]…heheee

  2- BERAPAKAH pula peratusan(%) penerima BR1M dari kalangan bangsa MELAYU kita berbanding bangsa asing lainya spt bangsa cina dan india ?…[ jawapan aku : peratus majoriti 2/3 ialah penerima dari kalangan bangsa MELAYU aku lah !…maknanya yg UNTUNG ialah bangsa MELAYU aku lah !…]…heheee

  [ nota : MASA MAHADIR JADI PM DAHULU, ADA ATAU TIDAK DIA “MEMBELA” MELAYU DARI SEGI WANG TUNAI DI TANGAN (cth: BR1M dan BONUS & KENAIKAN TANGGA GAJI / PENCEN KAKITANGAN KERAJAAN YG MANA MAJORITI PEKERJANYA IALAH ORANG MELAYU ?), SEPERTIMANA YG “TELAH” DILAKUKAN OLEH SAUDARA NAJIB SELAMA INI ?…fikir fikir kan dan renung renung kan, wahai sekelian orang MELAYU aku, ya !…heheee ]

 9. sebab ramai yg dah semakin cerdek, org dah boleh paham tindakan2 M. Bukti merata2, sama ada akai mampu paham ke tak aje. Yg terbaru kes MAS. Ade ke dia suruh jual? nasib baik najib tak mau. Apa lagi harta2 melayu dia mau jual aaa?

 10. bagi bukti yang kukuh baru saya boleh terima cakap saudara ….setakat merapu dan menuduh tanpa bukti bagi saya satu penulisan yang tak bijak dan penuh dengan emosi…bg saya skang ramai org dah cerdik berfikir jd kita perlu bukti baru boleh percaya….jgn omong kosong….

 11. “Di sini, harta itu ada di sini,’ ujarnya dengan tenang sambil menandakan kawasan dalam peta dengan pensil merah. Datuk termenung panjang.

  “Kawasan itu jauh, kalau silap masuk kita sesat dalam hutan,” tingkah datuk sambil memeluk lutut. Mr.Brown tersenyum. Dia melagakan gigi atas dengan gigi bawahnya beberapa kali.

  “Minggu dulu mandor saya pergi menembak ayam hutan, mereka jumpa kubur besar dalam hutan, macam kubur raja. Ada emas atas kubur, tapi mandor saya tidak berani ambil,” jelas Mr.Brown lagi,

  “Saya dah minta kebenaran dari tuan OCPD untuk masuk kawasan itu dan membawa barang untuk meletupkan gua.”

  Datuk terdiam. Saya mula resah. Saya tahu kawasan yang disebutkan oleh Mr.Brown itu, ialah kawasan kerajaan Melayu Bruas lama yang sekarang menjadi hutan belukar. Satu ketika dalu, pernah orang-orang kampung yang sesat dalam hutan kerana mencari rotan terjumpa kawasan istana lama, lengkap dengan taman bunga, rumah batu dan kawasan permakamam di raja. Bila orang itu pergi untuk kedua kalinya mencari kawasan tersebut. Kawasan itu tidak dijumpai lagi. Malah orang pergi itu, diserang demam panas berbulan-bulan lamanya. Menurut cerita arwah Haji Hamid, kawasan itu cukup keras, Mahkota, emas berlian dan pedang kebesaran raja-raja dahulu tertanam di situ. Orang-orang yang jujur dan ikhlas saja yang selalu terjumpa kawasan tersebut. Arwah Haji Hamid dua kali terjumpa kawasan tersebut. Anehnya, kalau sesiapa yang berniat mahu mencarinya, sampai kiamat tidak akan terjumpa.

  “Saya sudah lama menyiasatnya, sejak saya datang.” Mr.Brown bersuara sambil melihat peta. Datuk terus tersenyum.

  “Di kawasan ini, dulu ada kota kerajaan Gangga Negara,” Mr.Brown tanda peta dengan pensil merah.

  “Dari sini, kita boleh pergi ke Padang Serai, dari situ kita pergi ke Segari. Tidak jauh dari situ ada kawasan kerajaan Manjong,” Mr.Broin berhenti menandakan peta dengan pensil merah. Saya gigit bibir. Datuk kelihatan tenang. Wajah Mr.Brown nampak cemas. Mata merenung ke peta kembali. Kemudian Mr.Brown bercerita tentang kerajaan Ganga Negara. Dia tahu semua kawasan dan wilayah kekuasaan kerajaan Gangga Negara.

  “Dari mana awak tahu ?” Soal datuk.

  “Di London, di sana semua fasal sejarah Malaya ada di muzium, saya datang ni bukan mahu jadi manager, tapi saya mahu siasat negeri awak.”

  “Kalau dapat awak mahu buat apa ?”

 12. mahadir lebih kepada ciri ciri pengkhianat bertopengkan melayu…kerana mahadir juga orang melayu berpecahbelah…orang melayu tidak sokong umno adalah kerana hasil kerja dia selama dia memerintah kerajaan selama ini. semasa pemerintahan mahadir juga dia menekan orang melayu,harga barang naik, dan segala perancangan jahat yang dilakukannya yang melemahkan ekonomi,politik dan sosial bangsa melayu…semasa pak lah dan najib yang mengambil alih pemerintahan mereka yang menanggung segala kebusukan yang dilakukan mahadir.hehehehehehe

 13. kihkihhh…SYABAS dan BAGUS, hyatt !…aku kesian dgn saudara NAJIB dan saudara PAK LAH, pasal kono cuci taik yg dah menggunung tinggi yg dibuat oleh mahadir selama dia jadi pm !…tapi dia pusing cakap depan MEDIA dan depan orang orang dia, dgn mengatakan “seolah olah” macam semua taik itu tadi dibuat oleh pm selepas dia dan bukannya dia !…ini lah namanya, baling batu sembunyikan tangan lalu tuduh orang lain yg lakukan !…adakah ini ciri ciri pembela atau sebenarnya PENGKIANAT ???…sedihnya orang MALAIU lebih percayakan cakap dia dari cakap saudara NAJIB dan saudara PAK LAH !…heheee

  kpd shah paskal selaku tuan punya blog ini, sekiranya tulisan aku ini SALAH maka tolong PADAM-kan dgn segera !…terima kaseh…heheee

 14. ada juga dakyah orang politik di negara kita yang suka kafir orang, suka berzina dan melakukan fitnah setaraf dengan syiah itu, faham2 je siapa itu

 15. kihkihhh…aku macam terbau “benua keling” panggil engkau balek laaa !…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 16. kihkihhh…engkau cuci pantek engkau yg berlumut tu lagi berfaedah !…pasal dah berlangau nampak eaaa !…wakakaa dan tak lupo…heheee

 17. SYABAS hyatt !…tapi selepas ini nanti dunia korporat seluruhnya akan bersama dia dan “dibawah” dia pula !…heheee

 18. bro shah tu dalam persimpangan dilemma tu.. nak balik rumah juhi chawla dulu ke… rumah wawa dulu… :)
  lagipon dia punya pick up boleh bawa satu tan je… tu pun spring dah rapat…. :)

 19. Tahniah diucapkan kepada kerajaan dibawah kepimpinan DS najib kerana giat membanteras kegiatan ajaran syiah yang menyesatkan jiwa orang melayu Dan juga menfatwakan pengharaman syiah. Alhamdulillah aku berharap segala anasir negatif yang dibawa masuk oleh m itu selama ini akan dibawa keluar dari negara ini. Hehe

 20. kihkihhh…

  di MALAYSIA, adakah benar MAHADIR yg paling kuat MENENTANG TPPA ini ???…kalau benar, adakah mahadir sebenarnya pengkianat MELAYU tapi berpura pura sebagai pembela MELAYU di depan media utk MENIPU orang MELAYU selama ini ???…

  mari kita renung dan fikirkan bersama sama utk mendapatkan jawapan dari soalan soalan di atas itu !…heheee

  kpd shah paskal selaku tuan punya blog ini, sekiranya tulisan aku ini SALAH maka tolong PADAM-kan dgn segera !…terima kaseh…heheee

 21. ni pendapat aku lah..bg aku tak mustahil utk tldm memiliki 20 kapal perang yg betul-betul frigat dan korvet yg modern dan sesuai dalam perperangan modern sekarang dalam masa terdekat.. insayaallah..Sekarang ni tldm memilik 8 kapal frigat dan korvet yg dipersenjatai dgn baik sekali iaitu 2 lekiu 2 kasturi dan 4 laksamana..dan kesemua kapal ni dipersenjatai dgn perperangan 3 dimensi yg ampuh iaitu 12 – 16 SAM, 6 – 8 SSM dan 2 triple ASW torpedo tube.. lekiu dan kasturi membawa heli super lynx utk ASW dan OTHT..dan setiap 6 kedah class juga memiliki hangar dan helideck dan membawa heli fennec..
  utk memiliki 20 frigat dan korvet 2 program ni mestilah dilaksanakan dan betul-betul terealisasi..apa program tu??program tu ialah PEMBELIAN 6 gowind class dan UPGRADE 6 kedah class, dgn ini tldm bakal mendapat penambahan 12 kapal perang frigat dan korvet..ditambah dgn 8 kapal sedia ada maka jadilah 20 kapal frigat dan korvet yg modern seperti negara-negara eropah..ini lah untungnya kerana kita sudah ada platform korvet iaitu kedah class,jd tinggal utk diupgrade je dan upgrade tak mengambil masa yg lama seperti membina kapal baru..
  p/s : sekarang ni pembelian 6 gowind gowind sedang dlm proses dan navy chief pernah menyatakan yg 6 kedah class bakal diupgrade jd tak mustahil lah..doakan semuanya terealisasi..amin

 22. nk tanya sikit,agaknya boleh tak kalau TLDM memiliki 20 kapal perang kelas frigat/korvet (maksud saya truly frigat/korvet modern pada zaman sekarang yg dipersenjatai SAM/SSM/ASW yg ampuh + heli ASW) dalam masa terdekat utk menjadi navy yg betul2 modern??sebab kalau dikaji navy negara maju mcm eropah pun memiliki saiz fleet yg rata2 mempunyai kapal frigat/korvet sebanyak 15 – 25 buah tp betul2 well armed dan modern….
  contoh: france-23,italy-20,german-18 dan spain-15..mohon dibincang..hehehe

 23. ermmm…boleh2..tp bukan dlm masa terdekat…sb buat masa ni..identiti sy perlu dirahsiakan..sampai waktu nanti kita blh lah jumpa…ajak naza n julia sekali….hehe..

 24. Di sini saya berkesempatan ingin mengucapkan selamat menyambut aidilfitri kepada SEMUA umat Islam.

  Zar, duit raya untuk saya jangan lupa hehehe. Saya bawak bas Sani dengan Datuk Sani sekali datang.

  Naza, pengusaha meggi yang berjaya. Jangan sampai kuih pun dari meggi hahahaha. Bawak superbike tu elok-elok. Baca bismillah. Bawak basikal yang tayar tiga tu lagi selamat.

  Shah, hang ni pagi potang siang malam cari emas. Den nak jumpa hang pun sosah. Tapi takpelah, hang busy man, den faham hahaha. Kalo jumpa, bagi la sekilo dua kilo untuk saya sempena raya. Apa yang hang buat, teruskan. Jangan paksa diri pulak, jatuh sakit kang, masuk spital. Nurse cun gak jaga hehehe.

  Apin, den donga hang nak beristeri 4 betul ke? Hahahah joking joking…tapi yang 15 awek tu camane? Hahahaha. Belaja elok-elok, jangan main mercun je keje. Den tau hang main mercun. Mintak duit raya tu banyak sikit.

  Kepada semua Indonesians, selamat menyambut aidilfitri. Segala tohmahan dan cacian yang saya dapat dari kamu saya maafkan especially dari joni_tabu dan sekutu dengannya. Mana tau kot-kot ade meninggal dunia, seksa dalam kubur tu. Segala perbezaan kita ketepikan. Apa yang sama, kamu dan saya, ialah kita semua umat Islam yang menyembah Allah yang satu. Kacau dodol elok ye.

  Kepada musuh-musuh yang ‘sayang’ saya tu, saya sayang kamu juga ewah! Apa-apa hal jaga diri baik-baik, jangan eksiden putus jari kelingking. Makan tu bringat sikit, kang boroi nanti. Yang main meriam buluh tu, den bawak meriam keta kebal. Jangan lupa makan nasi impit dengan kuah kari fuhhhh yang tu mesti wajibul ghunnah.

  Kepada golongan politik, marilah kita matangkan diri serta bersalaman di hari raya daripada perangai cam beruk. Kita pakai baju melayu sama, agama pun sama dan takkan sebab politik kita harus tidak bersama? Jangan terjerit sana, terjerit sini, pi terawih tu, banyak kosong.

  Kepada golongan Bersih, ambik penyapu, tolong mak-mak korang sapu lantai, sapu dinding, mop tingkap, tukar langsir dan lain-lain lagi. Yang Blackout pun sama jugak, tukar la lampu tu, dah bersawang macam dalam gua patut blackout je memanjang. Tukar lampu chandalier ke, terang benderang bagaikan mercun meletup di waktu malam.

  Kepada Anwar, kurangkan menjolok, banyakkan beribadat. Kepada Najib, jadilah pemimpin yang baik, yang baik teruskan, yang buruk tinggalkan. Saya faham kalau hang ada buat salah kerana kita hanyalah manusia yang sering membuat kesilapan. Kepada Nik Aziz, nak duit raya boleh tak? Kepada Ustaz Azhar Idrus, rumah hang kat mano? Ambo dok ganu ni. Kepada pengganas sulu, yang 50 sen hari tu cukup tak untuk semua orang? Kepada Polis dan ATM dan pasukan keselamatan Malaysia yang lain, teruskan menjaga keamanan kerana tanpa kamu, kami tidak akan berada dalam kesenangan. Setiap pengorbanan kamu buat akan kami sanjungi. Kalau ada yang merempit tu, hang hambat je guna Ninja Kawasaki yang hang dapat tu, tengok sapa laju hehehe.

  Akhir kata, jika saya ada salah dan silap, maafkan saya. Yang buruk datang daripada saya dan yang baik datang daripada Allah s.w.t. Elok-elok balik kampung semua! Assalamuailaikum.

 25. tuan addp..rasa2nya berapa tahun umur budak kat bawah ni hehehe..anak siapa la terlepas nih hehehehe :D

 26. terima kasih kerana mengaku bodoh lop.tak ramai yg mengaku dirinya bodoh…kecuali org yg tinggi peribadinya saja kan :)

 27. Rasanya tuan, kawasan yg paling sulit ialah di bawah piramid dlm 15 kaki down below.begitu juga dengan piramid2 lain di seluruh dunia..Setakat ni, apa yg diberitahu media massa dunia hanyalah ruang dlm piramid yg kosong (Mesir dll) yg telah dijarah.Ruang bawah tu tiada org awam yg dapat ekses.

 28. Hehehe tuan akupundtgdrdotdotdot..dah dekat seminggu saya tak jenguk blog ni, maaf lambat reply..nanti saya korek2 hehehe..yg sebahagian lagi saya dah dapat hehehe.

 29. Dekat2 shah alam xda ke orang kat dalam ni yang nak berkongsi cerita dan pengalaman, sambil2 pekena teh tarik segelas dua…….

 30. Addp nk tanya sikit..apa nama grandmaster2? btol ke pangkal nama dia kt dpn “S” pangkal ke duanya plak “B”??….

 31. tu la…skarang ni bnyk negara nk jual senjata sebab budget cut..africa selatan pun nk jual agusta westland a 109 tentera mereka..aku rasa elok jugak kalau malaysia beli helo A 109 africa sebab TDM dh guna helo tu..pastu beli 6 tiger milik spain pulak..tak apa beli senjata second kalau betul2 berkualiti..baru PUTD dpt diupgrade..kalau nk beli 12 tiger baru ada RM 2.5- RM 3 billion..ini pendapat aku la…

 32. ye……. lah
  abg aji shah….. tarak artikel baru ke?
  makin banyak pengarut-pengarut yg mengarut dlm artikel ini.

 33. Pada julia, addp, fifah dan yg sefahaman…

  Perkara mcm ni leh di nilai atau dipandang dengan hati atau EQ dan dikaitan dengan sejarah umat manusia(umat melayu) dan rasa Ketuhanan. Kalau tak, kita masih lagi dok myokong kutty ni yang dah marapu. Dah rembat mcm2 tapi masih lagi nk teruskan perjuangan dia yg belum selesai. Banyak pkara untuk “sirih pulang ke….” pun dihalangnya.

  Pada mereka yg belum celik hatinya, pasti myokong mengampu dan mjilat secara tegar kutty ni. Kembalilah pada kisah bapa agung kita Nabi Adam dan ibu agung kita Hawa,kisah Qabil dan Habel. Kisah Seth hingga jurai Nuh. Kisah Ibrahim hingga jurainya Yusuf dan akhirnya kisah penghulu Rasul itu…tak lupa juga kisah jurai Ibu Qaturah yg disenyapkan…Baru kita akan lihat, “Wahai orang-orang yang Amanah, sesungguhnya Yahudia dan Nasron itu tidak akan bersenang dengan kamu sehingga kamu mengikut agama(telunjuk) mereka”

 34. ok2…nanti aku email. Ada beberapa pkara yg aku nk tanya…tapi xleh tanya kt sini…sbbnya akn jadi kecoh. aku xde akses trus ke Abraham tapi ada sahabat yg ada akses dh selalu bsamanya.

  Pada aku, dia ni “horbit” atau orng yang merendah diri tapi mpunyai tugas dan peranan yg penting. ‘the ring’ @ kuasa mesti dipulangkan. Kalau dlm filem LOTR-The Return of The King, ia terbalik perlu di hapuskan. Sampai masa, bila RAJA (aragorn) itu dimasyurkan, baru selesai tugas dia.

  Cerita mcm ni biarlah Julia yg huraikan…..he he he…..dia ada EQ yg tinggi. SQ dia pun tgh aktif. Jadi biarlah Julia yg huraikan melalui IQ nya pulak.
  Untuk julia aku nak tanya, golongan Elf(bertelinga panjang) ke yg mjaga piramid di tanah melayu ni? Cuba kau jengok jap dengan SQ ko tu Julia. he he he…

 35. alaaa.. bro… tekan je ding dong kat pintu piramid tu. kalau depa tanya `sapa tu?` kata la pizza delivery…. :)

 36. maaf, bro faisal, saya ni jenis straight to the point je… tak tau pulak benda tu orang tak faham.. maaf maaf

 37. igt kt bukit mertajam jer… kalu balik pulau,, jauh laa nk pi date… nnti sy belanja makan car koey teow ok? kita jalan jalan kt pantai bersih, lepak kt padang kota… pastu sy akan ceritakan satu rahsia . khas untuk junior junior indiana jones mcm awak…. heheheh..
  dulu ajak naza dia tk sudi…huhuhuhu…

 38. Kita bukan siapa2 kan Hyatt..yg utama ‘mesej’ sudah dan telah selamat sampai pada jiwa kita alhamdulillah..mereka? terpulang pada diri dan jiwa mereka. Masing2 punya free will dan choices.

 39. makhluk ni tak ada junk DNA mcm manusia..Bukan satu jenis race saja tapi ada banyak.. dan tahap teknologi dan spirituality juga berbeza2.Alam dimensi ni kan banyak berlapis2.

 40. :D bukankah bab TPPA ini juga satu spekulasi..tiada siapa yg tahu isi perbincangan dan keputusan sebenar kecuali org2 yg merangkanya sahaja.terlalu banyak fear of the unknown..Bagi sayalah satu perkara yg jelas2 ditentang oleh Rothschild serta sekutu2nya adalah sesuatu yg amat pelik…tak percaya sila google semua artikel yg menentang tentang TPPA (berbahasa Inggeris) seluruh dunia..siapa dalangnya.Yg pasti semua nama berbau Yahudi. Anda mungkin tak akan jumpa artikel2 seperti ini dlm bahasa Melayu.Berbeza pendapat itu biasa..

 41. Welcome to st tropez (sentrokartez)-kata mat salleh bukit….much much munney in a bank.
  Tahniah wat bro AJ.Hj Af..org kg mu..-kwn tembak-
  KU KU GO REZO..nu dinu Island of Banana…nu dini Island of Cucuba.
  bro addp..kwn macam dpt hidu golf(apdddd) & satay(luukman72) tu dimane..
  Marri-marri cinta satay!!!
  (“/)

 42. belum gagal..dengan perancangan Allah TPPA akan tetap dilaksanakan walaupun satu dunia tidak bersetuju pun..Qada dan Qadar Allah mengatasi segala galanya..

 43. anwar jadi mangsa je..yang mengaibkan dia pun M juga..tujuan M buat begitu supaya melayu tidak bersatu…UMNO dan PKR…M ini takut akan perpaduan dan penyatuan orang melayu..sebab bila orang melayu kuat punahlah cita cita dia setinggi melangit tu nak menguasai rumah melayu ini.. kat situ kita dah boleh nampak siapa yang menjadi pengkhianat @ musuh bertopengkan melayu selama ini…apa kata tuan pantek? hehehe

 44. alhamduliilah…aku tak kisah pendapat aku dipandang sepi…aku tahu aku bukan siapa siapa di sisi Dia..inilah contoh contoh spesies melayu yang dah hilang jati diri..dah tak kenal MELAYU nya…amat malang bagi umat melayu sedunia..

 45. kihkihhh…khas utk “oghangkuale” !…pantek dan kote pun di rahmati, tau !…walaupun dia haghing poghing !…kahkahhh…sebenarnya, INDIA mamak tu yg jeles dgn raja raja MELAYU dan keturunan MELAYU !…pasal dia selamanya nak MEMPERHAMBAKAN keturunan MELAYU, dgn cara menyekat kekayaan bangsa MELAYU yg ada di luar sana itu dari masuk ke poket keturunan MELAYU kebanyakan yg ada di bawah ini !…dgn cara ini keturunan MELAYU akan sentiasa bersifat seperti anak burung yg di suapkan makanan oleh ibunya !…atau kata lainnya spt melukut di tepian gantang !…dan gantang itu adalah dia dan keluarga dia !…aku nak tanya sikit pd engkau ni, engkau dah kaya harta benda ke macam INDIA mamak tu ?…atau maseh menjadi HAMBA dia ?…heheee

 46. kihkihhh…engkau nak rasa tak kena ludah ?…mana engkau tahu ramai orang doa macam tu utk dewa tu ?!…petunjuk tuhan supaya aku ameen kan aje kot ?…ok lah aku ameen kan doa engkau di atas tu utk tahun ni jugak !…ameeenn !…heheee

 47. pendek cerita…dia rompak hasil kekayaan melayu kita dan diberikan kepada keturunan mamak dia..kalau boleh dia nak rompak dan kaut semua kekayaan yang ada..sebab tu kiita ni dok merempat la kt RUmah Melayu ni…kesian orang melayu…dia ibarat duri dalam daging…

 48. kalau dapat tumbangkan pemimpin berhati syaitan yang dah bermaharajalela selama ini…pemimpin yang mempunyai kerohanian tinggi seterusnya akan diangkat menjadi pemimpin..dunia ini akan jadi lebih aman dan sejahtera…kesannya kan dapat dinikmati oleh semua umat sedunia..tak nak ke merasa nikmat tu? berbanding hidup yang kita jalani selama ini ? hehe tepuk dada tanya iman hehehe

 49. jolo doh tu…ambo pom minat ngat tiger ni..heli tu pom boleh nembok hellfire..boleh la nok bedil kiram bangang nuh..vote for tiger..

 50. Memang banyak campur tangan dari pihak luar dan kebanyakkannya juga kita dah tahu. Pemimpin-pemimpin negara banyak menanggung akibat contoh seperti menerima kutukan. Jika ada kesilapan di mata orang maka dikutuk habis-habisan tetapi apabila kebaikan dibuat, ramai yang menutup mata dan telinga, tidak mahu menerima.

  Kita perlu tahu mana yang baik dan jahat. Yang jahat sudah ada dan tak perlulah saya beritahu nama dia. Propaganda ada cara yang terbaik untuk menimbus semua perkara, yang tinggal hanyalah sama ada kita termakan atau tidak.

 51. Sihir, hantu raya dan sekutu dengannya adalah syaitan dan iblis. Kalau guna kat dalangnya, tak ada apa pun yang terjadi sebab dalangnya perangai pun serupa je macam syaitan/iblis.

  Yang kita boleh lakukan adalah berdoa kepada Allah untuk kebenaran. Saya berharap dalangnya bertaubat dan kembali ke jalan yang lurus. Saya tak mahu saudara Islam saya menzalimi saudara Islam yang lain kerana ianya adalah satu dosa yang amat berat.

 52. Spain nak jual 6 Tiger milik mereka to cut cost.
  Kita tak nak sambut ke? sure bagus nye offer ni!

 53. oooooo…… dok main kot area sini je ya?…… patut pun dok ajak jumpa……… tak pernah try kat bungalow kat batu hampaq tu bro?

 54. jisim yg boleh merubah dan berubah sendiri… seperti amoeba, algae biru hijau dll…
  jgn ckp carbon base.. orng tk fhm… level tinggi tu..
  maksud crbon base ni, setiap manusia ada level carbon 14.
  tp ‘depa’ tu bukan carbon base.. bab fizik dan bio mau pandai nih…

 55. tu laa hafal nyak insengg pon tk lepas.. ni kan plak pintu piramid…
  tu pon kalu suruh hapal ayat siam ilmu lada itam pon lom tentu lepas nih heheheh

 56. maintenance yes..dorang mmg akan kena buat maintenance..tp income depa skang ni (untung billion ringgit taun lepas) bukan ke dari rakyat biasa yg dok bayar bil bulan2? tarif elektrik skang agak mahal la jugak

 57. “Kemudian disuruhnya saya duduk dan membaca surah Al-ikhlas 1000 kali .Kemudian beliau berkata kepada saya, “lihat ke langit,berapa jauh kau boleh melihat sekarang?”. Saya menjawab “Hingga ke ‘azmat(Kehairanan melihat keAgungan Allah).Kemudian beliau berkata, “tutup matamu”.saya pun menutup mata.Selepas itu beliau berkata “buka matamu”.saya pun membuka mata.Beliau kemudian mengangkat tangan dan menunjukkan dua jari tangan kanannya lalu bertanya “apa yang kamu lihat melalui dua jari ini?”.saya menjawab “ Saya melihat 18,000 alam”.Setelah mendengar demikian,beliau berkata, “sekarang amalanmu sudah selesai”.

  Kemudian beliau melihat batu bata berhampiran dan menyuruh saya mengambilnya.saya buat apa yang disuruhnya.Setelah batu bata itu diangkat saya mendapati wang emas di bawahnya.Beliau menyuruh saya mengambil duit itu dan sedekahkan kepada fakir miskin.Saya pun berbuat demikian.Kemudian beliau mengarahkan saya berada bersam-samanya beberapa waktu.”

  [ Petikan buku Kitab al-Tibb al-Rauhi as-Sufi oleh sheikh hakim Moinuddin Chisti ]”

  http://sangtawal.blogspot.com/2009/06/hidupkan-jiwa-tasawuf-bhg-8-m-theory-vs.html

 58. kalau aku tulis panjang2 adalah satu dua ejaan tertinggal, dan aku tak akan tulis bahasa english sebab ini blog bahasa melayu

 59. kihkihhh…adusss…pedasnya engkau rasa !…tu lah lain kali jgn jilat bontot mahadir tak habis habis !…orang tu bukannya pm lagi !…jgn lah taksub dgn dia !…bukan dia sorang aje pm yg bangunkan negara ni !…aku nak tanya engkau sikitlah, kalau “jati diri” keturunan MELAYU dah rosak atau dah tiada, ada “jaminan” ke semua pembanggunan di malaysia ni milik keturunan MELAYU atau milik malaysian malaysia sebenarnya ???…engkau ni sebenarnya menonjolkan kelemahan fikiran engkau !…heehaaa…heheee

 60. kihkihhh…diri engkau “suci” sesangat ke, beb ?…ingat !… kilang taik dalam perut engkau tu nak letak kat mana ?…aku rasa tak payah lah engkau nak komen tulisan aku lagi !…tahap pemikiran engkau rendah nampaknya dlm perkara sebegini !…aku tak tahu engkau ni umur berapa ?…tulisan aku hanya utk aku dan tak perlukan pun kepercayaan engkau dan lain lain, beb !…yg peliknya kenapa engkau ni rasa pedas semacam ?…ado makan “cili” ke ???…heehaaa…heheee

 61. Teknik serampang 2 mata ni memang bahaya beb..tambahan sekarang ‘depa’ dah advanced guna serampang bermata2..tak kira la pihak mana yg betui.. che det ka, najib ka anuar ka sapa2 la..yg jadi kambing hitam rela tanpa sedar dibodohkan ni yg kesian dan malang.Yg lebih haru para kepala pemimpin ni tahu sangat permainan hidden hand ni dan merelakan diri menjadi alat demi kepentingan peribadi.

 62. Si krool, ho,pantekpantek dan mcm2 ler nama kamu ni menunjukkan tak ada peribadi yg tetap. Cer explain sikit termasuk contoh3 tentang reverse engineering ni nak tengok hebat tara mana kamu ni.

 63. ulasan yg bagus Julia…membuka perspektif baru dalam melihat isu TPPA nih…tapi bukankah TPPA nih akan merencatkan agenda kerajaan….sebab negara2 kat asia nih kebanyakan digerakkan oleh Gomen…x macam negara di barat…GLC atau dikenali sebagai State Owned Company (SOS) oleh barat akan terjejas….tiada lagi keistimewaan buat Petronas n kalo ada keistimewaan, company lain boleh saman kerajaan Malaysia sebab bersikap tidak adil pada diorang…n diorang bebas bukak apa2 bisnes pon kat negara2 anggota tanpa halangan…company kecil aka negara kecil akan ditelan company besar…Proton nPerodua dah boleh ditalkinkan contohnya….

  dan apabila ekonomi dah dikuasai TOKE2 Besar AKA BIG CORP boleh jadi Dajjal kat belakang dia maka pemimpin2 kita tak ubah cuma Boneka jer n kita rakyat biasa ni plak jadi Hamba TOKE2 nih…. Dan tiada lagi Demokrasi atau pemimpin yg membela rakyat kerana dasar2 kerajaan haruslah menepati kehendak TOkE2 nih…Pilihanraya akan jadi wayang semata2….Pilihlah sape pon jadi pemimpin hasilnya tetap sama kerana pemimpin yg dilantik terpaksaa bermain dalam kerangka undang2 (TPPA) yg ditetapkan diorang nih….akan ada tribunal yg akan dibentuk berdasarkan undang2 TPPA nih untuk cabar sebarang keputusan kerajaan dimana dirasakan tidak adil or merugikan mereka…Takde lagi istilah negara berkebajikan yang ada Negara Kapitalis yg cuma membela nasib TOKE2 BESAR…

  Masa depan ekonomi Dunia akan banyak dipacu oleh Asia Timur….bukan lagi eropah or barat…
  Saya setuju ngan Julia bab isu copyright tuh..contoh akses ubat2an/kesihatan pada golongan kurang mampu akan dinafikan…dan kebebasan internet n dll…sume kena beli original…
  Ade TPPA jilid dua ker??? Hmmm apa plak diorang nak ubah n tambah nih…

  Dalam bab Free Energy tuh plak hanya masa yg akan menentukan….buat masa nih kita cuma boleh berspekulasi je hahaha….Nampaknya Julia pro TPPA ke ?? tapi xde hal lah hahaha…29 isu yg julia maksudkan tuh memang menarik untuk dikupas….point yg menarik…sekali lagi pandangan cetek saya …terbuka utk kritikan n pembetulan…hahaha

 64. Fifah..cuba kaji ilmu metafizik alam2 dimensi yg secara islamik atau kajian barat mcm yg Naza kata tu..tapi saya rasa sebab kita ni Melayu cuba fahami lebih lanjut yg secara Islamik kerana ia lebih spiritual dan lebih hebat tanpa teknologi ciptaan insan. dan lebih bagus kalau digabungkan keduanya..Ini ada kaitan dengan teori relativiti pokcik einstain.

 65. Sori bro xberape paham tulisan bro,mungkin bro dah ngantuk kot hahaha….
  bro bukankah singapore sekarang dah operate pada tahap maksimum storage kapasiti sekarang….n malaysia melalui projek penggerang tuh sebagai complimentary je(mencontohi rotterdam)…singapore dah xde tanah nak expand diorang punya tempat simpan minyak…n baru2 nih diorang nak simpan minyak dalam tanah plak…n setahu saya nilai projek(pengerang) nih 3 kali ganda nilai projek mrt…60 billion ++ x salah saya… kita cuba amik kesempatan dari keadaan tuh…Thailand pon try gak buat oil storage dia kat Chonburi (kalo x salah) n respon Singapore terhadap langkah Thailand tu ialah dengan memotong 50% cukai pada company yg simpan minyak kat Singapore…Kedalaman pelabuhan kat Pengerang plak 26 meter sesuai untuk super tanker…
  Kalo tengok ETP program tuh,kerajaan invest banyak untuk sektor O&G nih…Tapi singapore sedar benda nih n diorang akan lebih tumpukan ke downstream di masa depan(even sekarang pun)…nilai tambah lebih tinggi..

  Camane ngan projek paip minyak dari kedah (Yan) ke kelantan (Bachok) plak(Saudi n Iran investor terlibat)…Kalo jadi nih masak gak Singapore…dijangka boleh pam 2juta tong minyak satu hari n jimatkan 3 hari pelayaran melalui selat melaka…n kalo jadi China sain 20 tahun deal amik minyak dari sini….Iran pon minat projek nih…China n Iran yakin ngan Msia sebab kita neutral..kalo Singapore ada kemungkinan disekat oleh US sebab sekutu dia..
  Nampak sektor minyak Malaysia masa depan cerah… Tapi sektor pengeluaran gas Msia plak makin kurang…akan effect janakuasa elektrik Msia sebab 57% sumber janaan kuasa elektrik Msia datang dari gas…38% arang batu 5% hidro…
  Pasal alaska tu pon menarik tapi saya tak byk info pasal alaska…tapi satu lagi yg menarik bila ais cair kat artik n effect pada pelabuhan2 yg kita kenal ari nih cam singapore..dijangka ais sepenuhnya cair di artik paling cepat 2025…laluan baru perkapalan yg lebih cepat akan terwujud…
  Pasal isu TPPA nih saya setuju ngan bro,kita perlu hati2…cuma akses pada kandungan TPPA tuh yg problem tuh…

 66. Kiasan hang pakai helikopter aje… boleh aper ahahahah
  “…tiger tu canggih gi dari hok apache tu. Comey lote pulok tuh.”
  Ibarat tiger pulang petang, dia masih kelihatan anggun dan ayu, walau seharian bertugas di Lahad Datu.
  heheheh

 67. Campuran melayu yg tiada jiwa Melayunya..lebih berkiblatkan bangsa yg satu lagi ibarat keling+melayu =lebih rasa perasaan kekelingannya, cina+melayu= lebih rasa perasaan kecinaannya.Perkara yg sama telah berlaku pada zaman kejatuhan Empayar melaka ke tangan Portugis oleh khianat Keling+Melayu yg lebih kekelingannya..tiada rasa Jati Melayunya manakan ia mahu setia bukankah begitu Tuan Pantek hehe.

 68. saja tulis macam itu, cuma orang bangang dan bahalol akan baca terutama si pandek dan si rakan-rakannya terperangkap dulu wak…ka…ka..

 69. Naza disebabkan kita pompuan takyah ler pakai tarbus hehehe bagi kat Pheteh, albab ngan bro faisal jer pakai :D Fifah, darah kami dah tawaq dah depa tak mau ,,kamu darah manis lagi muda remaja kekeke

 70. wahhhh kena polow tuan puteri cantik rupawan best tuh beb..ehehe..alaaa nyak ingsenggg matek ajiii..jgn lupa hapai password nak kuaq lak noo ;D

 71. Nampaknya tuan..mereka masih melalut2 tak nampak lagi maksud pengurangan kuasa Raja2 oleh Tun M itu..si kambing hitam yg kena libaih ni hanyalah sebagai taktik/alasan (kesian)…samalah mcm kes Malayan Union dulu.bezanya zaman dulu org2 tua kita kaya naluri dan cerah hati menghalang..kalau tak abis le dana Raja2 tu depa kebasss..Tun M ni pun sama..tapi perancangan Allah tu maha hebat.

 72. Quattro, kerja2 kejuruteraan, teknik dan penyelenggaraan tetap diperlukan dari semasa ke semasa sama lah mcm sekarang ini.Tambahan lagi kerja2 pembuatan bahan2 yg diperlukan..So kepakaran mereka akan tetap diperlukan cuma tukaq ‘enjin’ jaa..jgnlah ingat seperti cerita Harry Potter semua magik :P

 73. tu Melayu Phase 1 kita phase 2 kerana ada pembaharuan di situ. sama sama tulin pada tahap masing-masing. mereka tuan tanah kita pewaris/pelindung mereka.

  anyway ketulinan Melayu bukan pada wajah dan kulit tapi pada jiwa dan perasaan. itu pun kalau perasan lah bila orang sebut Melayu itu Islam/Islam itu Melayu.

 74. Tuan sendiri lebih maklum dari saya..mudarat atau tidak bergantung kepada diri sendiri dan kehendak Allah.

 75. saya bukan ADDP,

  :)

  Pun begitu, yg saya faham, begini:

  sifat wajib = 20
  + mustahil = 20
  ——————–
  40 sifat
  ===========

  + 1 lagi sifat harus = 41 sifat.

  :)

  AADP dok buat SEMBAHYANG SUBUH dua kali tahyat kot ….

 76. jika sudah pasti dalangnya dgn bukti-bukti tanpa sedikit keraguan pun…
  jika dah kebal sangat dgn kuasa / sokongan pihak-pihak tertentu di mahkamah dunia ini…

  SIHIR-KAN saje… kan ada ramai HANTURAYA… VIGILANTE… CLEANER…

 77. fifah betapa kt penang ekk? kt bukit bendera tu penuh ‘guru’ ‘guru’ saya.. jerai dan ‘mat chincang’…

 78. saya tau tuuuu…. hehehehe tengok gaya tulisan pon dah tauuu… teruskan tuan… kot ada lebih huloq huloq laaa hehehe… kawan tgh sesak sungguh nih hehehe…

 79. Siapa nak ‘kalah’? Sikit je. Kalau tamak haloba macam Tiram payah sampai pengikut dia sanggup ikut ajaran sesat.

 80. dalam citer melayu pun ada gate pipah, cuma orang melayu ni (kebiasaan nya) dorang tak terperinci dalam perceritaan. sebenarnya ada method dan disiplin yang perlu diikuti untuk memasuki `dunia sebelah sana`…. sebab acap kali berlaku, ramai yang pergi tapi tak kembali….

 81. Assalamualaikum w.b.t

  Teruskan artikel-artikel yang membuka minda kita semua sebagai umat Islam dan bangsa Melayu
  sudah lama saya mengikuti perkembangan blog ini dari semasa ke semasa
  mohon jika ada info² yang boleh dikongsi kan
  InsyaAllah

 82. About Me
  My Photo
  mat
  “GAMBAQ KUCHIN”
  caption: saya adalah seorang manusia biasa…
  View my complete profile

  Hang biaq betoi mattt…

 83. aku tunjuk sesuatu robot sut di dari firma senjata raytheon, benda ini tak mustahil, pada akan datang robot senjata utama

 84. Setuju juga dgn point anda tu, Fifah. Selain itu mungkin ‘sikap asal’ jati diri Melayu yg ‘membentuk’ suasana kerahsiaan itu .

  “Masyarakat Melayu yang pelihara adat dan adab, prihatin dengan ‘perihal
  diri’. Mereka tidak suka bercakap-cakap apa yang mereka tahu sebaliknya AMAL
  untuk rasai nikmatnya.
  Sudah dapat dan sudah kenal, mereka diam dan membawa diri. Bimbang ‘mulut masin’. Sesekali cakap, cakap itu antara penawar dan bisa. …” kata Pendita Azlan Ghanie di FB beliau pada 11 JULAI (2 RAMADHAN …) yg lalu.
  https://www.facebook.com/azlan.ghanie/posts/540931029276289

  Dalam konteks cerita Piramid ni pun, mungkin begitu. Perangai lama, “Sudah dapat dan sudah kenal, mereka diam dan membawa diri.” adalah LANGKAH BERHATiX juga. Paling kurang, mungkin , 10 perkara perlu ditimbang tengok sebelum sesuatu PENDEDAHAN dibuat . Termasuk di dalamnya, mungkin , Isu Ekonomi dan Keselamatan dan PERTAHANAN .

  Apa jua, saya PASTI, cerita yang ‘KULiTX’ dan tidak mendalam, diberi LAMPU HiJAU utk didedahkan, kelak . Alah, kalau yg mendalam pun apa salahnya… “SELIMUT HIJAU TIGA LAPIS” kan lah dgn Selawat .. Tak pun, “KELAMBU” kan . he he

  “AMiiin…”

  :)

  Sabarlah MENANTI .

  ^_^

 85. kihkihhh…yg sama tu engkau dah kenal ke, beb ???…atau engkau ni spisis keling paria tu ?…heheee

 86. sy pun rase mcm nk ambil cuti 3 tahun drpd membuat kajian…nk pergi bertape kejap…SELAMAT MENJALANKAN TUGAS ENCIK SAHABAT SHAHPASKAL… :)

 87. maksud ADDP ialah 20 sifat yg wajib bagi Allah, 20 sifat yg mustahil dan 1 sifat yg harus =41
  Jgn cepat melatah Bro :D

 88. kihkihhh…tu lah, lain kali jangan ponteng sekolah rendah !…kan dah tak betul menulis !!!…macam mana engkau ni boleh beri komen kek sini ???…wakakaaa…heehaaa…heheee

 89. kihkihhh…hai binggo, dah baik ke giler engkau pada pantek…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 90. kihkihhh…ni sorang lagi lembu yg tak tahu kiblat yg “sebenar” letaknya di mana !…aku tak mahu bersekongkol dgn orang macam engkau ni yg hidupnya menyengutukan tuhannya !…sekian…heheee

 91. kihkihhh…kahkahhh…nampak sesangat engkau ni tak tahu kiblat yg sebenar di mana !…aku tak mahu bersekongkol dgn orang macam engkau ni yg hidupnya menyengutukan tuhannya !…sekian…heheee

 92. Ini ilmu mengenal diri kampungku…hang tanya ustak syariat kompom tak dapat jawab.Nak tahu kena berguru lah ya.

 93. Teringat seorang kenalan yg berkawan rapat dengan salah seorang anak angkat(perempuan) mantan mamak bendahara ni..tak silap saya nickname anak angkatnyer tu b…y (muka mcm mamak/india juga dan besar badannya) kerja tiada tapi aset fulamak, rumah banglo punya besar hidup mcm superstar siap ada bodyguard pelbagai…suami pula dikawal kelauarga mantan mamak bendahara ..saya juga diberitahu yg rakan2 b…y dipantau oleh keluarga mantan mamak bendahara..sebarangan org takleh dekat woo sebab banyak rahsia beb.Silap cakap terus dipanggil mengadap oleh M…a sendiri.Yg saya heran ialah dari mana aset2 dan kehidupan mewah ni dtg..bulan2 siap sejumlah wang elaun masuk..mcm upah menggunakan nama utk penama syarikat/akaun tertentu.Ni bukan citer memongak atau pembohong..siap member ni tunjuk gambar2 peribadi lagi kat saya masa tu (dlm thn 2000)..Berapa ramai anak angkat beliau wallahualam dan berapa banyak kekayaan yg telah dikaut wallahualam..bayangkan ajelah.

 94. kihkihhh…musuh yg paling merbahaya dan paling sukar dipercayai kejahatannya oleh orang MELAYU yg tiada hidup jiwa MELAYUnya ialah musuh yg berselindung di dalam selimut MELAYU !…heheee

 95. kalu citer semua tk misteri lagi laa… blog pon lingkup… nk tau kene temuduga dan tapisan dulu.. hehehe
  klu dh tak rahsia… korang nak buat apa? nak buat rombongan cik kiah? naik bas konsortium? nak piknik kat piramid? nak amik pic nk update kat facebook? nak akad nikah kt sana? nk kenduri doa selamat? nak bertunang dengan makhluk dlm tu?
  baik tk yah lah… aku pon dh jenuh berubat kene penangan puak puak nih… tkat tau baca bismllah ngn ayat kursi tk yah lah mai piramid..
  naik genting lagi best… kota keriangan… untung nasib kaya…

 96. boleh2….email sy ye…sy tak tahu byk sgt pun berbanding encik faisal kita ni…sy share apa yg sy tahu dan boleh share je lah..

 97. haha..kenape sy sorg je dia kidnap…dia patut kidnap naza sekali…hehe(tiba2 je naza terlibat sekali :) )

 98. benda2 mcm ni dah 10 tahun dulu dibangunkan kot…
  yang lagi canggih dah ada dari ni,tapi x disiarkan pula..

 99. lepas ni tukar dari tayar beroda kepada berantai,mungkin lebih laju kot…dah mcm cerita avatar tu kan…hehehe..

 100. setuju…mungkin 56 tahun merdeka tak cukup utk mematangkan cara org Melayu berfikir..ketidakmatangan berfikir ni jelas kelihatan dlm org Melayu berpolitik…”kau mengata aku..aku mengata kau”..mungkin nk kena merdeka 200 tahun baru matang…tu pun klu dunia ni masih ada…

 101. errmmm…byk kena buat research ni..philadelphia experiment??sy x pernah dgr..klu dlm cerita org puteh kan selalu ada ‘gate’ utk masuk dunia lain..merantasi ruang dan waktu..tp klu org Melayu…x payah pakai ‘gate’ pun..pergi je kat ‘sempadan’..pastu blh masuk dunia lain..kenapa org puteh susah2 je nk bina ‘gate’ tu??apa pendapat naza dan Julia??

 102. haha…x ade…sy x marah pun…sy membebel je….sy sgt anti dgn org yg x jaga tutur kata ni..

 103. Disebabkan rupa bentuk fizikal makhluk2 ini yg berbeza dari manusia biasa makan terkejutlah dan berdebar2 lah mamat2 tersebut….makhluk2 tu pun terkejut melihat mereka terkejut hehehe tapi serius makhluk2 4D ni sebenarnya ramai yg baik2..ada yg membantu kita manusia ini dari ‘termusnah’ sejak dulu lagi..tiba masanya mereka akan mula berinteraksi secara fizikal dengan kita (jgn lari lak masa tu k hehehe) tak percaya kata2 saya sila cari maklumat sendiri dan terpulang.

 104. sebelum kita tanda tangan tppa aku nak rakyat tahu itu aje, supaya rakyat menilai tppa itu kebaikan atau keburukan

 105. yang nko berkiblat Obama apa kejadah ? diantara susu dgn arak..nko pilih arak ke? ( aku tanya bukan tuduh..hehe )

 106. Betul apa yg dikata si Jusuh & Wangsa tu..
  Si pantek ni mmg termaklum anti Mahafiraun..hehe..
  Teman udah byk kali kaborkan si pantek tu..Mahafiraun ialah org yg dirahmati..
  Pantek jeles ler tu..sebab rasa diri dia semua betoi & lagi haibat..hehe..

  Dia menguji nko pantek utk ‘sujud’ pd mamak kutty..hehe..mike kena lepaskan segala dendam/cemburu mike..sahaja Dia mendatangkan ujiannya pd barang yg kita tak sangka atau tak suka..sudah2lah pantek..lepaskan lah..lepaskanlah..

 107. hehehe… cakap laa apa nk cakap… hehehe… tak kaya pon klu aku ngan admin nk tipu korang idup idup. Lagi betambah dosa menipu ada laa kt aku ngn admin. bg aku senang je.. kalu aku dok tempat hang.. aku tak masuk dah komen dalam nih sebab rasa menipu. so fhm fhm je laa…

 108. Ralat : ‘nase’ dan ‘sahabat shahpaskal’ dan bukannya ‘shahpaskal’ -spt ditulis, harap maklum. Terima kasih.

 109. assalam…saya pun rasa begitu…wahai ibu sparuh masak..saya dapati ada banyak persamaan dari segi susunan ayt,,,sume… daripada sumber yang saya baru beberapa hari lpas baca….tak salah post tentang ni…salah satu ilmu jugak cuma alangkah baik ibu separuh masak..sertakan sekali tulisan siapa….

 110. Lagi sekali kepala ku pening nak carik point dan maksudnya disini.Tolonglah menggunakan ayat Bahasa Melayu yg betul.Teringat zaman mengajar dulu di kawasan yg banyak estet..

 111. Ada “g****a terbesar” kat situ. Tapi dengar khabar title tu akan bertukar pulak ke area PUTRAJAYA. X faham la, banyak sangat ke org k*****n kat PUTRAJAYA sampai perlu bina g****a terbesar” kat situ.

 112. Maaf ya saya nak mencelah kat sini Melayu tu besar definisinya.. SATU bangsa besar dan di dalamnya ada banyak pecahan sub ethnik termasuklah jawa, banjar, mandailing, rawa, minang, batak, senoi, negrito, dayak, iban, pinoy, kadazan etc etc tak larat den nak tulih…Tak kiralah campuran Arab ker, koling ker, cina ker asalkan berbudaya Melayu dan mempunyai JATIDIRI Melayu…dinamakan MELAYU.Sekarang dlm perlembagaan Malaysia ditambah dengan beragama Islam..walaupun begitu ianya tidak dapat memadamkan definisi asal bangsa Melayu itu. Maaf ya.

 113. Nak faham apa makna Melayu tu baca balik posting2 Admin atau senior2 kat sini baru bercakap pasal Melayu/Malaiu/Molayu/Malayu/Mala..Allah tak cipta sesuatu bangsa tu dengan sia2 Ada Faham tu..

 114. kikikikiiikkikk

  buat vat 70……… maka benerlah apa yang diomongkan oleh si raja suran………..

 115. aHHa..sekarang siapa yg ada adab tak tiada adab…itulah kamu kalau tak faham apa yg kamu sendiri perkatakan jgn mencelah kata2 org tua.Belajar dulu adab susila bangsa melayu datuk nenek kamu.

 116. Saya tak adalah nak gunakan kiasan bahasa ni sebab saya pun tak pandai nak guna. Kalau guna pun, takut orang tak faham.

 117. Bagi ambo pulok, tiger sodap gih. Rooivolk tuh pong tua doh, kalo dulu-dulu boleh la beli. Tak saloh ambo, tiger tu canggih gi dari hok apache tu. Comey lote pulok tuh.

 118. Drone mungkin tiada tetapi UAV ada. Asalkan tahu mana musuh pun dah cukup. Yang dapat ‘makan’ lebih time Lahad Datu hari tu adalah sniper. Penangan 50 sen.

 119. Dalangnya ada depan mata dan ramai lagi tetapi disebabkan kuasa serta sokongan, payah nak tangkap. Kalau ditangkap akan huru-hara. Malaysia diserang dari pelbagai arah, mahupun luar dan dalam. Ada NGO-NGO dalam Malaysia yang mahu hancurkan kerajaan Malaysia. Mereka tak kisah guna cara apa pun, tak kisah jilat jubur siapa pun asalkan kerajaan Malaysia runtuh. Orang-orang nilah yang dah hilang maruah dan jati diri sebab telah ‘diliwat’ oleh propaganda. Sedap sangat kena jolok. Diorang dah lupa bagaimana manisnya kemerdekaan dan mereka rela jadi hamba. Banyak spekulasi kita boleh buat seperti adakah US/Phil/Tun Mahathir atau lain-lain nakkan negara kita hancur. Nasihat saya berhati-hatilah.

  Kita bukanlah sebuah kuasa yang besar macam US. US tu dapat gelaran international police sebab semua hal negara lain dia nak menyibuk. Kita dalam negara kita je. Macam saya kata tadi, dalangnya dah ada cuma kuasa dan sokongan buatkan dia kebal. Nak tangkap Sos Tiram bukan sesuka hati je masuk negara Phil pastu tangkap. Kalau dia sendiri datang sini, baru kita boleh tangkap sebab dia dalam negara kita.

  Pasukan risik ATM dan SB dah lama tahu pasal Lahad datu ni, kalau tak salah dalam akhir tahun 2012. Diorang tak bertindak dengan menyerang tetapi menyelesaikan secara senyap dan berunding. Cuba bayangkan kalau berita tu bocor? Mau kelam kabut Sabah tu nanti. Kita fikirkan keselesaan orang lain, kita tak mahu diorang takut dan ingin menjalani kehidupan diorang seperti biasa. Bagi ATM dan pasukan keselamatan Malaysia, biarlah mereka menanggung beban tersebut. Some are better left unspoken.

 120. Orang jepun memang dah lama involve dalam bidang teknologi. Kita ketinggalan 100 tahun dengan dia. Tak salah pada tahun 2003-2006, dia dah buat cloak coat.

 121. apa akan jadi dekat company energy mcm TNB, Malakoff etc bila free energy ni kita start guna? takkan dorg akan benarkan benda ni berlaku..hmmm

 122. hei melayu sekalian mengapatah tuan tuan latah teramat bukankah setiap perbincangan berdasarkan tajuk yang di utarakan, maka bagaimana bicara tuan-tuan andai si polan yang pengetahuannya dalam hal berkaitan kebatinan ingin bicara hal penjurit,maka begitu juga bagaimana pula halnya seorang penjurit mahu bicara hal bidang seorang dukun,maka sudah tentulah masing-masing bicara pada kadar pengetahuan sepatutnya,hei tuan tuan lupakah kalian betapa hati yang penuh dengan sifat syaitan itu adalah lebih jahat dari iblis,lupakah~

 123. Selamat berkhidmad untuk agama, negara dan bangsa. semoga Allah memudahkan urusan Tuan dan urusan negara. do stay alive to tell tall tales after the expedition

 124. ada dalam suratkhabar tentang syarikat dari Malaysia yang membeli kilang free energy ini di merata dunia

 125. kalau nak `peace’, antara yang perlu dilepaskan ialah ego… tak perlu perkatakan tentang dunia, di antara dua orang pun… jika ada yang nak menegakkan benang basah maka seorang lagi perlu lah menjadi `orang yang kalah’. Bila ada equation 1 menang =1 kalah… maka kedamaian itu susah untuk benar-benar di kecapi

 126. moh kita tinggalkan persoalan sulit pd org yg ada kepakaran, cuba mikir jugak nanti pecah kepala….sebab input kita sikit, bak kata pepatah omputih dahulukala…

 127. time tu china dah ada mercun roket… kira guided missile kalo zaman sekarang ni. letih ooo begado guna pedang…..

 128. Untuk soalan…….”kihkihhh…betul ke Petron (2 pelantar milik anak Mahathir) tu pulak dibiayai oleh dana dari akaun marina (kene letak nama anak pasal dia masih penjawat awam ketika itu) dgn memakai “kredit line” grand master ii itu???…kalau salah maaf dan tolong tunjukkan!!!…heheeeeee”

  Dari shbt2 yg ada resepi wat sandwich roll ni, diorg ckp, dia pakai uban punya ubatbatok. Uban pun ada ubatbatok ni tp diletakkan di SUIS. he he he he……xtahu ler btul ke tak.
  lagi satu H. Abrhm ada kt JOWO tapi bukan kt seberang. Hj aff….aku xtahu tgh main golf kot.

 129. kalau kita beli tiger, aku harap kerajaan beli system apkws guided missile boleh dipasang pada rokat buatan sme itu

 130. si pantek lebih balik kaji simbol 33 freemason itu dan burung berkepala dua itu semoga kau diampunkan dajjal kerana gagal tppa itu

 131. apakah kau ini penyokong us dan isreal ini dan kenapa kau beria-ria sokong tppa ini, aku tengok tak ada kerbaikan pada kita hanya untung us aje.. jawab betul jangan malas

 132. macam ini si pantek kau pernah tak pergi hospital kuala lumpur kerajaan ubat darah tinggi dapat 30 bijik malah dapat macam ubat pulah itu itu copy dari luar negara hanya seringit sahaja dan kau cuba beli ubat darah tinggi original di farmasi swastar satu bijik 4 ringgit kecuali orang malas jumpa doktar di hospital kerajaan dan pergi ke kedai farmasi swasta ,, telur gred a terpaksa bayar mahal, aku makan telur gred c tak mati pun lagi sedap dari gred a, ayam aku makan ayam kecik dara lagi, lagi sedap dari ayam besar masih dara lagi rasa agak tawar harga mahal lagi,,
  kesimpalan nya belajar erti bersurkur masih ada negara luar tak makan dan tak ubat murah macam kita ini

 133. ramai tak tahu sebab apa kita bina tempat minyak dan kilang minyak di johor untuk jual dan di sewa tempat simpanan rizab minyak china,japan, korean dan us untuk mengalir masuk ke malaysia dengan itu kita dapat minyak murah tapi jika minyak naik harga ,, kenapa ada orang politik ada di malaysia cuba menghalang pembinaan tersebut tentu ada orang dari luar negara menghasut kita menberhenti kan projet simpanan minyak itu terutama dari singapura dan us , kalau ikut akan us bakal jadi pengluar minyak dunia bertempat di alaska baru2 ini, us dan kanada sedang berkerjasama untuk keluarkan minyak supaya minyak menjadi murah,, us tak akan simpanan minyak di malaysia dan takut sekutu diasian tak mahu simpanan minyak dan gas di singapura,, hanya us akan simpanan minyak di singapura, harga akan meningkat di tak tahan sewa meningkat us terpaksa tinggal akan singapura pergi ke malaysia..
  aku setuju ttap untuk ancam china supaya barang us jadi murah,, ikut undang2 us dan us akan ancaman malaysia supaya tunduk pada us kerana takut china contoh negara arab di paksa tunduk gunakan dolar semasa ancaman soviet dan iraq semasa 80an, oleh itu kita kita pandai bermuka-muka us dan china tak terperangkap dengan main mereka ini terutama tppa ini

 134. Base composisi kaum di Malaysia-
  67.4% Bumiputra.
  7.3% org India..
  Depa nak balas dendam sikit2..kita tala dan halau depa ramai2.
  Gunakan kuasa veto org kita yg dah sekian lama terpendam dek jiwa rohani dan sopan santun tatasusila..
  Baiknya org Melayu kita dah 50thn merdeka tapi x pernah marah pun..

  Kedatanganmu tak diundang..ragu-ragu sila pulang tempat asal..jadi jangan berani cuba wat pasai..haha

 135. Okayla..berapa lama lagi nak tunggu benda ni jadi kenyataan. Mungkin paling cepat 30 tahun lagi baru harta ni reti digunakan. Ia hanya dijumpai sedikit demi sedikit dan mengambil masa bertahun2. Tak semudah dan cepat yang kita angankan.
  Dasarnya orang melayu kita memang dh jauh ketinggalan dari segi pemikiran, teknologi dan taraf hidup. Mcm mana nak jaga harta yang banyak..Sedarla oii Melayu..walau sebanyak mana harta kita akan dapat tapi sikap org kita yang suka boros hatta tanah sendiri pun tergadai apa faedah nya wang berjuta..Dan kalo yg miskin semua berlumba2 menjadi kaya pasti bencana menimpa bukan kebahagiaan.
  Memang citer ini menarik nak diikuti..lagi2 bab harta emas belian yg bole kita jd kaya raya sekelip mata. Tapi x semudah benda ni terjadi begitu sahaja. Mungkin satu hari nanti kita akan berkata dgn nada kesal..alangkah bagusnya harta2 tu langsung x pernah dijumpai dari hidup dalam kemusnahan.

 136. kihkihhh…kalau tak ada tunai (modal), boleh ke buat semua itu ?…masalah sistem dunia hari ini ialah masalah tunai dan bukannya masalah kredit !…harus lihat kembali kpd apa yg sedang terjadi kpd nasib kewangan dan ekonomi negara negara maju seperti usa dan sekutunya, yakni eropah sekarang ini !…mereka sudah tahu lebih dulu dari kita dan mereka mempercayainya, yakni tentang kuasa tunai (modal) dunia sekarang sudah beralih ke timur, dari barat yg telah memegangnya utk sekian lamanya !…cuma perkara ini kita sahaja yg maseh tidak mahu mempercayainya !…boleh jadi kerana yg bercherita perkara ini ialah orang MELAYU biasa dan bukannya orang dari barat !!!…maka perkara ini diremeh remehkan oleh orang MELAYU kita selama ini !!!…bukan ke begitu kalian semua ???..tapi aku percaya sekiranya cherita ini datangnya dari orang barat maka 1500% kalian semua akan mempercayainya !!!…aku tahu, sebenarnya apa yg aku cheritakan tentang modal atau aset dunia yg mengawal dan menguasai hidup manusia di dunia zaman ini, adalah “di luar” pengetahuan kalian semua, walaupun kalian memiliki phd sekalipun !…maka itu sukar bagi kalian utk mempercayainya !…tidak mengapa, kerana “aku bukannya memerlukan pun kepercayaan dari kalian semua, walau pun sekelumit zarah sekalipun “!…zaman seperti sekarang ini, sesiapa yg berkuasa ke atas modal / aset dunia serta mengawalnya, maka orang itu lah yg memimpin dunia mengikut “acuan” nya sendiri !…kerana tuhan itu hanyalah mengikut sangkaan manusia sahaja !…kalau baik pempinannya maka baiklah dunia ini, tapi sekiranya jahat pimpinannya maka jahat dan binasalah dunia dan jiwa umat manusia kebanyakannya, seperti sekarang ini !!!…rasakan dan fikirkanlah…aku hanya sekadar bercherita sesuatu yg tak mampu orang biasa melakukan perubahan, tapi kpd orang “luar biasa” ianya merupakan suatu isyarat kpd dirinya utk melakukan sesuatu perubahan di dlm dirinya masing masing !…sekian dan tak lupo…heheee

 137. Kan ke orang Melayu itu penuh dengan kiasan dan beradab sopan apabila berbicara..huhu..segelintir la..nak ikut zaman skarang ni payah dah nak jumpa..jarang-jarang kita jumpa..

 138. dari dulu lagi aku dok perati…pening aku nak bc..ayat tunggang terbalik..macam mamak daa..nak guna kamus pon xtau bahasa ape nak translate..adoiii…kna baca 25 kali baru paham..macam nak berzikir plak..

 139. kat atas tadi kata takdok apo… ooooo….madah berhelah ek…. :)
  tapi kalau bab alam sebelah sana, memang topik yang abstract, lain tempat lain lak citer nya kan tuan?….

 140. Mantop..TPPA dicipta khas untuk mengubah ekonomi dunia menggunakan USA (Barrack Obama) sebagai perantara/medium kerana kuasa besar yg dipegang beliau.US sekarang hutang dah terlalu bertimbun bergunung..dah nak bankrap.Terlalu banyak spekulasi tentang TPPA versi kedua ini disebabkan isinya sangat sulit dan dirahsiakan.Yg ini tak sama mcm TPP yg lepas..Saya melihat TPPA ini bukan sebagai penjajahan ekonomi negeri2 kecil tetapi penyatuan negara2 kecil melawan kuasa besar(kapitalis dajjal) China sudah menerima dana besar(yg disalurkan dari dana Raja2) untuk membangunkan negara mereka..hasilnya lihat sekarang pencapaian mereka dlm ekonomi ditambah pula dengan jumlah penduduk mereka yg terlalu ramai(pasaran dan kuasa beli). Kita pegang ekonomi mereka sebab kita yg bagi dana kan..goooddd dog hehehehe .Tidak timbul soal menyekat ekonomi negara tertentu kerana tujuan asal ialah mengubah ekonomi dunia kearah persaingan sihat dan menjaga kepentingan manusia sejagat (reverse thinking technique) memang saya tak nafikan pemantauan dan kawalan perlu ada sebab tu diwujudkan isu2 pengharaman dana terhad, kawalan harga ubat2an, isu alam sekitar, GMO dan pesticide, internet access, copyright law dan banyak lagi..tak silap saya ada 29 isu.Kesemua isu ini SEKARANG jelas dikuasai oleh satu KUASA BESAR yg mencengkam jiwa manusia.Pi mai pi mai tang tu jugak ownernyer…amatlah besar agenda mereka ni dan betapa takutnya mereka akan kehilangan kuasa.Percaya atau tidak..isu minyak ni juga akan selamat dikuburkan kerana siapa TOKE besar yg menguasai industri minyak dunia..jgn katalah kita ada PETRONAS kita tak terikat…salah!!! Suka tak kalau saya dongengkan yg teknologi Free Energy mungkin ada sipi2 masuk dan akan menggantikan teknologi minyak ni. Tak lama jer dah dlm masa 5 hingga 13 thn insyaallah akan dibangunkan teknologi ini besar besaran.Tunggulah ajer bulan oktober ni..atau awal tahun depan apa yg akan berlaku.

 141. Saya kata HAI jer kat depa bro hehe..musti depa kata HAI balik kat saya mcm citer P Romlee tu :P kalau depa kidnap jawapnyer tak lepas balik ler Fifah …wat menantu hehehe (eh saya serius nih)

 142. sabar fifah..coool (terbayang fifah dgn bercekak pinggang sebelah tangan pegang rotan)..ha tulah lop jgn jolok2 sarang tebuan :P

 143. Assalam…
  Tuan admin dan rakan-rakan pembaca, saya mohon berehat buat beberapa purnama dari menyumbang penglipur-lara saya melalui blog tn admin kita kerana memerlukan masa untuk melunaskan tugasan teramat penting untuk agama, bangsa dan negara. Maaf tulisan saya menjauhi skop asas militeri yang menjadi pokok perbahasan kita di sini walaupun saya banyak juga terlibat secara langsung dengannya, tuan admin kita lebih tahu hal saya ini. Bukan membesar diri, cuma sekadar penjelasan sahaja. Entri komen dari ‘nase’ dan ‘shahpaskal’ adalah dari tubuh yang sama, cuma satu dalam formal dan satu lagi secara santai. Saya secara jujur berterima kasih kepada kritikan tuan2 yg semuanya membina dan tak pernah dikilankan oleh saya sejak mula menulis di sini dan dan mungkin tuan2 juga pernah membaca satu akhbar harian nasional berbahasa melayu dan inggeris di mana saya menjadi kolumnis tamunya. Buat rakan2 yg rajin menulis tu, teruskan dan perkayakanlah pentas perbahasan ilmiah kita khasnya di blog ini. Tiada alasan lain selain memerlukan masa saya utk kerja saya, in shaa Allah setelah selamat dan sempurna kerja2 saya, saya akan bersama tuan admin kita untuk cerita2 yg lebih nilainya. Sekian…

 144. Betullah tu tuan..sepertimana yg saya katakan dlm email tu hehehe ada apa dengan tahun 2015 ngeee :P nampaknya makan masa juga kita nak establish new world order 2 ya tuan tapi insyaallah tak lama dlm tempoh 13 thn???? Mana naza nihhh… free energy technology is coming to surface :)

 145. lawak la lop…hidden truth in plain view .Tak semua org boleh ‘masuk’ sampai ke tahap ni lagi2 org yg macam kamu ni.Ni hanya khas untuk high level…khasnya MELAYU sejati

 146. dan…. kalau celah buntot dinosour……. manyak ooooo. raja nak bagi ke, kalau xde kepentingan?

 147. Macam tahyul kan? esok lusa, ada robot datang serang negara kita baru la kita percaya benda2 macam ni yang sebelum ni semua orang kata khayalan..tapi entah mungkin ade lagi yang masih tidak percaya walaupon depan mata sendiri..hoho..

 148. reverse thinking…. thats funny. lain la kalau reverse engineering.. bagi akau kias=heasrsay=penipuan=takde bukti

 149. kali berkibaltkan Quran dan sunnah. bukan mcm ko pantek. asyik grandmaster yg ………….

 150. ala julia dgn pantek org yg sama. MO yg sama kalau kita perhatikn. tgk susunan ayat dan pekataan2 yg mengangkat diri itu maha hebat

 151. tu dia, mmg takde adab. bangga dgn melayu. ada ke dlm Quran perkataan Melaytu bangsa terpilih. semua org sama di sisi Allah. ko lebih hebat dari Allah ke?

 152. saya cadangkan pipah study teknik yang diguna dalam philadelphia experiment intuk memahami teknik pemindahan ni.

 153. bukan tak jumpa pipah, tapi keluo kat `dunia` lain…. mcm dalam citer stargate, atau star trek (energise, teleportation) atau kapten power (digitise)
  perkataan yang dalam bracket tu bahasa yang depa guna dalam citer tu… tapi dalam piramid bahasa lain kot…. :)

 154. maaf, mencelah.
  ada lagi melayu tulen di negara ni, bro. itu semelai senoi negrito sume tu melayu tulen la… malah mereka la tuan tanah negera ini….

 155. Alhamdulillah, terima kasih kpd puan Ibu Separuh Masak atas perkongsian ini… cuma kalu puan x keberatanblh x puan kongsikan sumber puan dpt kan info ini?, kerana jalan ceritanya kuat seakan seperti kisah tentang nabi idris as yg pernah sy baca dulu… terima kasih… oh ye, bende ni nanti ade update entry baru x kt blog puan? hehe…

 156. semua rakyat malaysia pun jd mangsa sistem kapitalis… byk rakyat dinegara2 miskin pun mengalami nasib yg sama… negara kaya akan terus kaya sbb dlm sistem kapitalis, yg kaya akan terus kaya mcm rothschild… yg x kaya kalu nk kaya tepaksa pinjam duit dr yang kaya dan tepaksa bayar riba’…semua keperluan yg dinginkan manusia semuanya dh jd product kapitalis, kalu kite nk semua keperluan tu, nampak gayo nya terpaksa berhutangla lg,& disebabkan adenya interest maka hutang x habes2 byr bertahun2 sampai mati… penat keje duit gaji bulan2 habes bayar hutang sana sini jer, sampai nk beli keperluan asas sume serba x cukup… yg berniaga tepaksa naikkan harga sbb mangsa kapitalis jgk, nk byr pinjaman bank, pinjaman ahlong lg…

  Jual beli minyak dunia pun nk kene urus niaga dgn us dollar, dh jd produk penting bg sistem kapitalis.. speculator (biasanya org yahudi) akan buat spekulasi, cthnya mcm ura2 nk perang kt timur tengah, harga minyak pun akan melonjak naik, bila harga minyak naik, sume keperluanpun akan automatik naik jgk atas faktor kos pengangkutan…

  Bila semua keperluan naik harga, maka byk la org yg terdesak & tertekan & tertindas bergelut dgn kemiskinan akan buat pinjaman dgn bank2 setempat. Bila byk sgt org yg meminjam, bank2 setempat plk tepaksa buat pusingan modal dgn meminjam dari bank2 yg lebih besar dan seterusnya hingga ke bank international yg gergasi cth mcm swiss bank dll. Last2 sekali rothschild la yg paling untung sbb sistem perbankan terbesar dunia dipegang oleh rothschild. Dengan membuat spekulasi yg bermodalkan air liur je, dpt untung dr bunga berlipat2 kali ganda. Bile duit dh byk mcm2 konspirasi blh dicanang slepas ni sbb xder org yg xnk duit, rasuah je sape2 yg dirasakan perlu, upah org tu, upah org ni sehingga objektif konspirasi yg nampak mcm mustahil boleh tercapai termasuklah menggulingkan kerajaan yg cube menegakkan sistem islam yg boleh mengancam kewujudan sistem kapitalis. hakikatnya tidak ade org yg benar2 bebas selagi sistem kapitalis ni x runtuh…. turut x ketinggalan menjadi mangsa ialah amerika syrikat sendiri yg telah berhutang melalui pinjaman bon sampai dh x terkira jumlahnya dengan Federal Reserve (x sama konsep mcm ‘bank negara’ sbb diuruskan oleh para pemodal yahudi.. hanya setelah sume org islam bangkit dan sedar dr lamunan jer barulah islam itu akan bangkit utk mengembalikan apa yg hak kpd yg hak…

 157. pening la aku dgn ko ni…. aku rase mcm dh start malas nk faham lg dgn tulisan2 ko dh lps ni…. ckp faktanye mcm power, selit islamik2… tp mcm xder adab jer….fakta2 kau ni pun dr mana dtgnya sumber ilmunya? lps tu ko blh mcm konfiden seolah2 sume ilmu2 yg ko ade langsung xder khilafnya… mintak maaf byk2

 158. si pantek sebagai ketua tempe freemason harus nasihatkan hyatt bertahubat di kuil itu kena mengadap berkiblat arizone, aku tahu kau cincin burung helang berkerkepala dua ikut dan ikut 33 simbol ya sebab gagal tanda tangan tppa itu ya,,maaf aku berkibat dimakkah

 159. sebelum pindaan, raja2 melayu mmg x blh dihadapakan ke mahkamah…. kebal dr sebarang undang2… setelah dipinda pd sekitar akhir 80an br la boleh secara terhad… beberapa keistimewaan lain juga terpaksa ditarik balik bg mengurangkan beban kerajaan. tp yg x best nya, jika sebelum ni sultan atau raja boleh menolak sekiranya di ‘nasihati’ (ayat selamat bg menunjukkan semua usul bahawa sultan lh yg berkuasa menetukan semua dasar selaku pemerintah tertinggi) oleh MB atau PM dlm pentadbiran, selepas dipinda… semua yg digelar ‘nasihat’ dari PM kpd Agong wajib ditandatangani tanpa pilihan…

 160. Betol la ckp StarWar tu.. Sultan tu libas pembwa kayu golf sebab dia tergelakkan sultan tu pasal x dpt masukkan bola golf ke dlm lubang walau dr jarak dekat… libas dgn kayu golf mati terus la jwbnya.. abg si mati adalah seorang anggota tentera mengamuk dgn M16 setelah adiknya xdpt pembelaan yg sewajarnya…. sebelum ni pun ade anak sultan main hoki ketok keeper dgn kayu hoki sbb x dpt nk score… kuasa kadang2 blh menyebabkan manusia hilang kewarasan… dlm islam yg zalim x kira sape pn wajib disanggah…lgpun Tun bkn mansuh kn secara total kuasa raja2 melayu, cuma keistimewaannya byk dikurgkn… kemon la bro, hormat la pendapat org lain, jgn sentiasa rase diri betOl jer… x gitu hehehe

 161. Bagi pendapat ambo, kalu setakat nak bahang Kirang, Rooivolk pong sudah memadai. Bunyi rotor pong senyap. Hok kos tu, bereh slalu. Murah-murahang bohhhh. Kalu Kamov seriya, Rooivolk samah .

  Kalu Kirang nok mari, mari derah sket. Buleh ATM pakat bagi alasang utk beli Rooivolk.

 162. Secara umumnya saya bersetuju. Namun saya beranggapan Nabi Adam as lah yg mengajar segala bentuk ilmu duniawi kpd manusia. Jadi terpulang kpd manusia yg terkemudian sama ada nak buat piramid atau nak buat letrik atau nak tebuk gunung atau nak buat lampu atau nak buat senjata atau seumpamanya.

  Cuma yg menghairankan saya ialah kenapa piramid Melayu tidak dijadikan mitos mcm cerita Hang Tuah . Adakah jarak tahun yg terlalu jauh atau Melayu sekarang mewarisi hibrid DNA yg berbeza. Ataupun buku sejarah lama sudah dihapuskan oleh penjajah. Sekiranya pemuras boleh direkacipta oleh Melayu, saya yakin kapal terbang juga boleh direkacipta oleh Melayu. Ianya ada sangkut paut dgn kehendak naluri manusia berdasarkan teknologi yg sedia ada, dan sememangnya dgn keizinan ALLAH. Saya percaya banyak lagi rahsia tamadun kerajaan Melayu yg sudah pupus. Terutama ketika era piramid purba. Berdasar kpd saiz piramid2 yg ada di beberapa tempat di Pahang dan utara Perak, seakan-akan mereka bertubuh gergasi.

  Apa kaitan piramid Melayu dgn piramid Nabi Idris as, tiada siapa yg tahu. Kalau berdasar kpd bentuk geometri piramid, saya jangka ianya ada kaitan dgn bintang dan penentuan waktu sembahyang. Wallahualam……

 163. Geng appollo ni pun termasuk dlm motif tu nanti Bro..ehehehe (tapak kaki sudah merenyam2 nak naik katebang balik msia) :P

 164. Perak dan Selangor..motif utama berguru..mengorek rahsia alam dan diri serta mencari susur galur keturunan hehehe (nak kena sedia sireh pinang berpiak2 bertingkat2 nih ehehehe) Nanti sebelum saya sampai Msia saya call/mesej) jumpa Bro di KL boleh gitu …:D

 165. bro aku rasa teknik serang dulu dan berperang dlm kws musuh lbh efisyen. ESSCOM tidak boleh dibiarkan diceroboh lagi..Apa kata dicari drone yg boleh memburu sulu di kws sulu sendiri.

 166. Ameer.. secara peribadi aku masih tertanya-tanya secara pasti dalang yang sebenr-benarnya di sebalik kejadian di lahad datu tempohari. aku cuba mencari jawatan, tapi masih keliru sampai sekarang. terlalu banyak teori. walaupun aku lama berada di sabah, terlalu ramai kawan dari kalanganbansa sulu dan peribumi sabah sendiri, dari kalangan anggota PGA dan tentera yang bertugas di sana, tapi sukar mencari jawapan yang benar-benar pasti.

  Adakah ini perancangan kuasa luar? seperti US. Atau Filipina sendiri. Atau orang dalaman sendiri seperti Tun Mahadhir (maaf pada orang kuat Tun Mahadhir). Entahlah. rasanya mustahil Sultan Kiram bertindak sendirian kerana dia antara sultan paling miskin dan tidak mempunyai apa-apa harga dan kuasa!

  Dulu Zahid Hamidi mengatakan akan mengheret dalang sebenar ke mahkamah, tetapi diam sampai sekarang. Tetapi diganti dengan Hisyamudin. Aku tidak menyukai Hisyamudin…

  Kehebatan pasukan risik ATM dan SB kita yang digembar gemburkan kononnya hebat tercalar dengan insiden ini. Tetapi kehebatan mereka dapat dipulihkan dalam masa 1-3 bulan sebelum sehingga pertempuran selesai.

  Setiap orang mempunyai teori masing-masing, tapi fitnah akhir zaman cukup dasyat dan amat-amat dasyat seperti tikaman di malam hari yang cukup gelap gelita yang tidak diketahui sipalakunya!

  cuma

 167. ckckckck…mcm mana boleh terlepas ayat2 lucah dibulan ramadhan nie? tuan admin kasi sikit amaran keras lah…

 168. asyik kita kita je yg komen post tuan nase nih… hhehehee
  menunjukkan tahap kita sama antara satu sama lain…
  beza pglaman jer…
  mari kita kaji geng appollo kt situ… hehehehe

 169. kihkihhh…tu lah engkau jiwa hitam, lain kali jgn suka jilat pantek mamak lagi , ya !…heehaaa !…heheee

 170. kihkihhh…Sudah la kau TODAK !…asyik nak cantas orang lain je ?…engkau tu bagus sesangat ke ?…pigi da !!!…wakakaaa…heheee

 171. kihkihhh…setakat nak bertaubat di kuil freemason, tak ada hal beb !…usahkan situ, kek dalam jamban pun jadi beb !…pasal dah tahu letak dia itu di mana, beb!…tak macam engkau yg berkiblatkan mahadir buek apo ?…kojo bangang yo !…heheee

 172. Mohon maaf tuan faisal,
  Belum ketemu tika yang nyaman untuk bersua mata. Panjang umur pasti bersua. Minggu mendatang agak sibuk sikit buat dodol, nak bakar lemang… Malah tuan admin kita pun cuti panjang, agaknya banyak stok bunga api nak dihabiskan…

 173. Lembah Bama tu kayuh speda je dari rumah bonda saya.. Harta kat situ, kalau ada dah lama dikerjakan.. Hee3..

 174. bukan dia taknak komen Bro..dah banyak dia post berjela2 mcm kain ela kat artikel2 sebelum ni.Terpulanglah mahu percaya atau tidak…kalau tak mahu, ignore sahaja tak perlu komen apa2..teruskan hidup anda seperti biasa.

 175. No 2 ekor lagi makhluk bengap, yg sorang guna google translator(hmmm aneh yaa) yg sorang lagi kaki belakang..bukan ker korang berdua yg bangang sebab tak nak menggunakan akal fikiran dan perasaan yg diberi tu.Sia2 jer jadi manusia..Bukankah dah dikatakan nak percaya boleh tak nak percaya pun boleh..ikut suka hati korang.Ni tidak..terlonjak2 sangat nak menunjukkan tahap kerendahan peribadi tu.

 176. 5 km/h kelajuan dia kalau tak salah. Slow and sitting duck. Tapi kalau laju dia at least 60 km/h, baru sedap sikit. Teringat lak main Exteel dulu.

 177. Attack helo adalah diantara Tiger dan Kamov. Mungkin chance untuk dapatkan Tiger makin cerah sebab banyak gambar askar kita termasuk menteri menguji helikopter tersebut. Walaupun saya ni minat kat Kamov sebab dia heavy duty, tapi tiger pun jadilah. Program MRCA tu tak dengar khabar lagi sebab tak ada fund lagi atau tiada fund clarification. Dengar cerita option lain ialah menyewa Gripen sebab MiG kita pun retire pada 2015. Kalau 2015 MRCA baru tak ada, parok la. Harap option tersebut tak jadi sebab takkan kita nak Gripen kot? Kalau jadi pun, anggap jelah rezeki daripada tak ada sebab funding pun limited.

  Lagi satu, pengganas Sulu nak datang balik so Sabah/Sarawak akan menjadi hot. Nantikan Kapal Pancung Diraja Sulu serta Nur Misuari. Tadi ada Tebuan datang ‘singgah’ Terengganu buat low flight altitude. Sama ada training saja-saja atau training untuk ‘tu’ nanti. Hari tu bom terpelanting 4 tingkat, kali ni hantar je sukhoi tu buat carpet bombing, wider area mass of destruction. Itupun kalau diorang degil lagi. Saya harap hati diorang terbuka sebab yang diorang lawan pun saudara sesama Islam jugak. Adakah semangat sesama Islam dah lama terpupus? Bersoraklah orang kafir. Maklumla dekat SEA ni masih ramai lagi yang buta dan keras hati. Pentingkan diri sendiri, mati nanti mula la nak terpikir apa amalan yang dibuat masa hidup. Nak jadi haibat, agama diketepikan dan darah dijadikan sajian. Mungkin ramai lagi yang tak sedar atau buat-buat tak sedar atau pun ‘mati’ terus. Hidup of course enjoy sana sini tanpa batasan tanpa risau amalan dosa pahala dihitung tapi menyesal last minute tak guna juga. Peace is simple yet how many wars have we done to get ‘peace’? I could write 10 books with 50 chapters about it but only 5 page for what is truly achieve ‘peace’ peacefully. Nak menyedarkan orang bodoh payah. Hati keras, mata buta, akal mati. Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe. Maaf kalau saya melalut dari main topic sebab saya ni orang jahil dalam ilmu agama serta tak tahu apa-apa pun pasal berlian. Cuma sekadar luahan. Dan lagi satu, saya gembira sebab ada ‘orang-orang lama’ yang datang kembali bersama kebodohan mereka untuk membuatkan saya tersenyum.

 178. tinggi sangat ni tuan :P …memang bukan mudah sebenarnya sebab baru jer niat depa2 ni dah dapat pintas.Almaklumlah di otak dan hati manusia(kajian metafizik islam dah membuktikan) ada istana syaitan disitu dan juga disetiap pembuluh darah manusia…apapun sertailah dengan keyakinan dan serahkan kepadaNya jua..Saya kena kaji lebih mendalam lagi ni insyaallah.Mudah mudahan..niat yg baik itu sampai hendaknya.terima kasih untuk kluenya hehe

 179. :D tadi gelak besor lagi baca satu komen ADDP yg pasal ku….op tu hehehehe (org sebelah pun heran)

 180. ye laa…dah lah kalo g sana, kena kaco bagai, kena follow bagai,..dahlah nak masuk sana nak kena ad ‘password’..datang jauh2…kena patah balik..kang bila jumpa,cerita kat owg ramai dah jumpa…owang ramai pertikai kang….tgok tb lebih…..ap sebab tergantung?…….baru misteri bangsa melayu namanya……

 181. Adakah TPPA satu alat US mencipta satu blok ekonomi baru,meningkatkan kebergantungan ekonomi negara anggota terhadap US berbanding China.penjajahan ekonomi terhadap negara kecil??Atau satu strategi awal untuk mengekalkan hegemoni US terhadap ancaman kebangkitan ekonomi China dengan tidak menjemput China ke dalam TPPA….Saya rasa TPPA nih alat US memerangi China dalam ekonomi dengan menjadikan negara lain sebagai tebusan/mangsa dalam mencapai sasaran tuh…
  US kena cari jalan/akal kalau tak China akan ganti diorang sebagai no1 kuasa dunia…
  Perkembangan pesat ketenteraan China disebabkan ekonomi dia yg berkembang kuat…salah satu cara nak lambatkan proses nih ialah serang ekonomi dia…kalau sebelum nih US dominan dalam menjaga SLOC (Sea Lines of Communication) n kalau dibiarkan China nih terus bangkit x mustahil US akan ada pencabar baru…

  Sekarang China adalah pengimport minyak kedua terbesar slps US..lambat laun China akan potong US sebagai pengimport no1….bila kepentingan terhadap minyak makin meningkat saya jangkakan China akan terlibat lebih aktif dalam politik timur tengah … dan kalau china ada kemampuan blue navy cam US x mustahil campurtangan dalam bentuk ketenteraan terjadi…N tak mustahil akan berlaku perang proxy di timur tengah dengan Israel menjaga kepentingan US n satu lagi negara sekutu China..
  hegemoni US banyak bergantung pada petro-dollar kalau terhakis disebabkan cabaran China maka US akan runtuh…Maka US kena bertindak cepat selagi dia masih mampu untuk halang sebelum terlambat…Mungkin strategi perang dingin US-Soviet akan berulang…n kita pon terlibat sama jadi buah catur US secara tak sedar dalam strategi depa kerana kebergantungan ekonomi tuh…sekadar pandangan n analisis cetek saya…

 182. tppa akan menguntung amerika akan merosak kita jawab solah aku ada
  kita benar akan ciplak ubat jika mereka virus tentu,,
  adakah kita tak boleh saman syarikat amerika jika mereka bagi ubat virus merosak rakyat, dan bagi murah ubat pada kita tentu tidak,
  adakah amerika menbenarkan kita buka syrikatan perikhidatan seperti peguam ,jururunding >bina,kejutaraan, di amerika tentu tidak..
  jika adakah syarikat amerika mereka ikut undang2 kita tentu tidak,,

 183. Thanks neo for the link..ada betulnya dan ada sedikit larinya teori tu.Mintak2 tak bunyi mcm karut lah dongeng saya ni yer…Middle earth kingdom tu ada kaitan dengan Lemuria lawan atlantis.Ada gambaran bangsa2 makhluk yg cipta Allah sebelum Adam AS spt Hin (fairies/unggas)dan Bashar(high technology dan tinggi spiritual) dll.Kaum awang kenit yg melombong emas tu memang ada sampai sekarang dan mereka memang pakar melombong emas.Banyak rahsia alam ini yg dikatakan karut dan dongeng seperti jentayu, garuda, harimau jadian dan naga.Maaf saya tak berani cakap banyak2 disini..pasal bunian tu ramai dah sepakat mengatakan mereka adalah golongan jin yg suka mengambil bentuk manusia tapi tetap bertanduk. pernah dengar kisah sang kelembai tak..pernah dengar/baca dongeng dewa dewi kayangan tak…ishhh banyakyer aku mengarut kat sini..maaf yer admin (ini rahsia bangsa kita tau yg digelapkan).

 184. Assalamualaikum cik lop..
  amboi!!sedapnye cakap org bodoh..awk tu bijak sgt ke??sekurang-kurangnya sy tak tahu,sy tanye..sy tak mahu jadi MELAYU YG BODOH SOMBONG…tak tahu..buat2 tahu..ni budi bahasa letak kat mana entah..BILALAH BANGSA SY NI NAK MAJU…KLU BERTANYA PUN DICOP BODOH..sebelum tulis tu fikirlah dulu..tak semua benda kita tahu…dan tak semua org tahu apa yg kita tahu..yg pasti ilmu itu semuanya milik Allah SWT..segala ilmu yg kita tahu ni atas kehendak Allah SWT..sy umur 19 tahun..sy start mengkaji sejarah umur 16 tahun.klu Cik Lop blh interview cg sy..mereka akan ckp sy seorg yg byk bertanya..itulah cara belajar,WE LEARN AND WHEN WE DON’T KNOW,WE ASK..In Shaa Allah…klu dipanjangkan umur sy akan terus menunutut ilmu sampai ke liang lahad..sb sy pencinta ilmu…

 185. ye laa… pi sana pon buat apa.. buat letih badan je.. nk redah hutan dan bukit.. buang masa tenaga dan kos. tu pon kalu jumpa pintu masuk. klu tk jumpa… ? lgipun dah sedia ke ilmu didada jika ada makhluk lain keluar dari piramid dn tangkap kita masuk dalam tu? nk kaji tu boleh tp ….. tk kaya pon … tak gitu fifah?

 186. saliendra Encik Sompret. itu nama dinasti Melayu yang mendirikan kerajaan di pulau jawa. bukan jawa punya. majapahit cuma menyerang sahaja Tanah Melayu tetapi tidak menduduki kerana ada kerajaan Melayu yang kuat di utara Tanah Melayu yang kuasa sampai ke pulau ceylon yang wujud semasa dengan majapahit. temagi pemerintah Singapura masa tu adalah Melayu bukannnya jawa dan bukan nya tai-kadai

 187. merapu ke kerapu ke, kau jugak yg selalu masok sini. just say u like this blog kan senang?
  benci tapi rindu ya?
  Hippocrite

 188. Jomlah bro faisal..bab2 mistik ni saya dah buat appointment hujung tahun ni hehehe nak join tak :D

 189. nikolai ni orang bosnia, negeri komunis termaju di masa kegemilangan ussr dulu, malah depa sudah ada underground train dah seratus lebeh dah masa serbia menceroboh dulu. memang depa bangsa yang cerdek, tapi lantaran mengabaikan ugama. mereka terima pembalasan (cash)…

 190. Knp NGO ekonomi melayu sendiri membntah TPPA..adakah mereka gak ngo yg ditaja dajjal..mohon penjelasan yg pnjang lebar…

 191. SI Hyatt ni spesis lalang jugak ni. Geng al juburi al pantek ki… Hyatt dgn akudtgdrpantek adalah sama-sama spesis yang bahalol. Dan tak lupo jugak,bangang. Wargh kah kah kah………………………

 192. kihkihhh…bersangka baiklah, pasal usa dah tak sama macam dulu !…suatu masa terdekat nanti engkau akan tahu juga semua perancangan dan agenda saudara BARAK OBAMA itu adalah utk menggulingkan kuasa yahudi zionis yg begitu engkau geruni nampaknya, melebihi dari kuasa tuhan yg esa yg ada bersama engkau sekarang ini !!!…kena berpura pura berlakon, namun ‘harus” lah ada yg terkorban nyawa dan jiwanya, samalah spt kamal atartuk dahulu yg banyak mengorbankan nyawa serta jiwa bangsa yahudi dan nasraninya sendiri !!!…pergi kaji ilmu sifat 41, dan bukannya hanya sifat 20, ok !…heheee

 193. kihkihhh…aku bercherita tentang “DASAR”nya dan bukannya pokok serta ranting rantingnya seperti mana yg engkau persoalkan !…dasar yg aku maksudkan itu ialah “MODAL” atau “DANA” atau “ASET” yg diguna pakai bagi menggerakkan sistem kehidupan umat manusia zaman ini !…untuk makluman engkau, sekiranya tiada modal, bagaimana agenda TPPA itu atau apa juga agenda dunia, dapat digerakkan ???…aku tahu, orang MELAYU membantah TPPA ini adalah kerana mereka tiada pengetahuan tentang “pemilik modal” atau dana yg diguna pakai oleh semua pelabur asing itu nanti !…sangkaan mereka, semua pelabur asing itu merupakan orang jahat yg akan merampas semua apa yg menjadi milik mereka sekarang ini…namun mereka tidak sedar sekarang ini, sebenarnya jiwa mereka serta hak mereka yg sebenarnya jauh lebih besar dan bernilai dari apa yg mereka ada itu, telah diambil dan di permainkan tanpa mereka sedar, oleh sistem bank yg mengguna pakai modal / dana /aset dari keluarga yahudi rothschild itu, yg mengamalkan “RIBA” serta tidak pernah langsung mengeluarkan zakat tahunan atas aset mereka !!!…fikirkan dan renungkan dgn berlapang dada, ok !…heheee

  sila baca tulisan aku tentang TPPA sebelum ini, ok !…heheee

 194. kihkihhh…zalim yg macam mana tu beb ?…sistemnya ke yg zalim atau manusianya yg zalim ???…tak perlu pun utk engkau jawab pasal aku tahu engkau ini ialah pendokong kuat mahadir dan jauh sekali sekaum dgn aku !…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 195. PADA aku sahaja dan tidak memerlukan kepercayaan sesiapa atau apa apa…dimaklumkan !…heheee

  kihkihhh…di sini aje sudah jelas sesangat kebenaran tulisan aku, betapa berkuasanya pengaruh pemikiran dan perbuatan si mahadir ke atas jiwa orang MELAYU, hingga orang MELAYU mempercayai dan menyayangi si mahadir itu “melebihi” dari sistem raja raja MELAYU itu sendiri !!!…

  PADA aku, sekiranya engkau ini seorang MELAYU, maka tulisan engkau itu menunjukkan diri engkau itu tersangatlah bangang nya !!!!…sekali lagi aku ulang, tersangatlah bangangnya !!!!…takkan marahkan nyamuk, kelambu engkau sendiri engkau nak bakar !!!!…mampos terbakar engkau nanti dalam kelambu tu !…itu semua ialah kesinambungan dari agenda malayan union si yahudi laknat itu dulu !…aku tak tahu lah setakat mana fikiran engkau boleh memahami maksud tulisan aku ini ?…

  UNTUK makluman kalian semua, dan kalau tak silap aku lah, bukan ke kita ada mahkamah utk mengadili kesalahan yg dilakukan oleh raja raja MELAYU ?…kenapa saluran itu tidak digunakan ?…mengapa harus kuasa raja raja MELAYU pula nak dikurangkan (atau nak dihapuskan sebenarnya ?) ?…bukan ke kita ini di bawah sistem raja raja MELAYU “berpelembagaan” ?…nampak jelas sebenarnya di sini kepentingan peribadi mahadir melebihi dari mempertahankan sistem raja raja MELAYU berpelembagaan ini !…

  AKU nak tanya kalian semua…Apakah semua pembanggunan yg dilakukan oleh mahadir itu ada “jaminan” ianya milik bangsa MELAYU dan keturunannya atau sebenarnya ianya merupakan jaminan kepada mahadir mendapatkan kepercayaan orang MELAYU seperti buktinya sekarang ini ???…

  KALAU boleh, fahamkanlah maksud semua tulisan aku di sini !…aku tidak berniat jahat tapi hanya sekadar pandangan peribadi yg boleh jadi betul dan boleh jadi salah sahaja !…dimaklumkan !…heheee

  sekian…heheee

  KEPADA shah paskal selaku tuan punya blog ini (MoM), sekiranya tulisan aku ini “salah” maka tolong “padam” dgn segera !…sekian dan terima kaseh…heheee

 196. kihkihhh…berlapang dada adalah bagus utk memahamkan sesuatu cherita dan seterusnya memperolehi petunjuk yg benar dari tuhan yg esa !…

  engkau kato – ” bilo yo dana drp gm II akan meredakan keluh-kesah org kampung malaiu ini… takkan nak tunggu tppa lulus baru dana ‘sendiri’ boleh digunakan… itu kan namanya dikawal bukanlah mengawal…”

  aku kato – kita bukannya berlawan dgn pihak kerajaan semata, itu cuma masalah kecil sahaja !…tapi yg kita lawan sebenarnya sekarang ini ialah pihak penguasa + pengawal kewangan, ekonomi dan politik dunia yakni si keluarga yahudi rothschild itu !!!…mereka itu adalah banker dunia yg harus kita tumbangkan satu persatu dan sudah tentulah ianya mengambil masa “berpuluh tahun” beb !!!…engkau tak buat kerja mana engkau tahu !!!…rata rata orang memang pandai bercakap macam engkau ni !…tapi cakap mereka tu hanya utk kepentingan membesar dan melebarkan perut mereka aje !!!…sepatutnya bersangka baiklah, moga moga benda tu dipercepatkan oleh tuhan, bukannya bersangka buruk beb !!!…heheee

 197. kihkihhh…betul ke engkau ni bodoh bin bangang ?…mustahil !…tapi harus !…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 198. kihkihhh…tapi bagaimana utk buat niat itu tidak diketahui oleh malaikat jauh sekali setan ?…teknologi jugak ni tau !…heheee

 199. kihkihhh…kesian aku tengok engkau ni !…buek apo susah susah nak percaya !…jangan percaya langsung kan bagus !…aku suka beb !…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 200. kihkihhh…den ni dah bersabar sampai beruban rambut ateh bawah dah ni !…kahkahhh…heheee

 201. kihkihhh…buat engkau ni aku cadangkan eloklah pergi belajar buat ayat bahasa MELAYU dulu ya !!!…sekarang ni pun dah ada orang dewasa masuk sekolah rendah balik, kalau tak silap aku lah !…kalau silap, maaf laaa, ya !!!…wakakaaa…heheee

 202. kihkihhh…nak kata pandai tapi bangang…nak kata bangang, memang bangang pun engkau ni rupanya !…di beri mata tak nak melihat…diberi telinga tak nak mendengar…paling hodoh engkau ni ialah diberi perasaan tapi tak nak pulak engkau rasa apa apa yg engkau dah dapat ya !!!…laknat buat engkau ni lah !!!…heheee

 203. kihkihhh…patutlah engkau tak suka pantek, pasal engkau ku-lop rupanya !…pantek pun tak mahu pasal bau longkang beb !!!…tanya sikit buleh ?…engkau ni pandai sesangat ke dgn peralatan ketenteraan ?…kalau pandai, mesti engkau dah cipta peralatan tentera, tak gitu ?…setakat bercerita pung pang pung pang, tak payah lah beb nak komen orang lain !…pergi kaji diri engkau tu, jauh lebih baik buat engkau !…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 204. kihkihhh..ada apa hal dgn kos berbilion ringgit tu !!!…kalau bagi orang yg nak mencilok duit, memang dia akan bersangka buruk laaa !…maklumlah pasal dia nak mencilok duit dan nak menyembuyikan maklumat sejarah yg sebenar supaya dia kekal kaya dan kekal berkuasa !…sesiapa yg ada pengalaman secara langsung dgn dana raja raja dunia termasuk MELAYU, akan melihat jumlah berbilion itu sekadar celah buntot aje !!!…wakakaaa dan tak lupo…ahakkks…heheee

  p?s sekadar pendapat, ya naza :)

 205. kihkihhh…dan engkau pulak mengaji “mula” dari mana ???…engkau ni makan cili mahadir ke ?…kepedasan nampak !!!…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 206. Relax, saye ok je. Sebab saye bukan jenis bace mende yg nampak ngarut ke tk lojik ke, saye tolak mentah2, selagi mende tu tk dibuktikan wujud atau tk wujud,selagi tu la cube cari maklumat.

 207. relax bro…adat mengkaji mmg begitu..bila kita tak tahu kita tak bercerita..bila kita keliru,kita bertanya…bila kita terjumpa sesuatu di luar dugaan,kita terdiam..
  apa yg bro mod nk tahu ttg piramid tu???nak tahu kat mane kedudukan piramid tu???
  seriously sy ckp klu tahu pun..bukan blh buat ape2…hanya org tertentu je boleh akses ke piramid tu..
  dan bila bercerita ttg piramid Melayu jgnlah terbayang yg piramid sebiji kat Mesir tu ada kat Malaysia..piramid itu lain2 seni binanya…mcm piramid kaum maya dgn piramid Giza…same x seni bina dia???

 208. sabar mod… sabar… kalu asyik benda tu di rahsiakan dan di kias kias kan.. cuba berfikir di luar kotak pikiran biasa.. yakni, reverse thinking… cuba try…
  practise make perfect.. :D
  In Sya Allah..

 209. Betoi tuh Julia, perlu kajian lagi..lebih banyak kita kaji kita akan tahu tahu lebih banyak benda….Tapi dalam masa yg sama akan timbul lebih banyak persoalan dalam proses tuh…dan menyedarkan kita benda yg kita tahu tuh x seberapa pon…umpama setitik air dilautan,yg setitik tulah ilmu kita..
  Buatlah Kajian dalam ilmu apa pon….baru boleh maju…huhuhu…

  Tengok otak eistein kat bahagian depan/frontal lobe dia….ada banyak lipatan sebab terlalu banyak pikir…eksperimen pakai imaginasi dalam kepala jer…membayangkan diri dia sebagai cahaya n camana cahaya tuh bergerak…. Otak makin diasah makin tajam…

  Sila teruskan kajian bro, kalau ada ilmu berguna silah kongsikan bersama hahaha…:)

 210. hehehe tuan nase nih… dalam makna perkataan ‘buluh perindu tuh’, hehehehe In Sya Allah..sampai laa tu..
  Tuan nase cakap benda yang benar… setuju 1000%… lama dah nak jumpa tuan nase nih…
  setuju dgn tuan, kita perlu belajar mengenal alam mereka. dan saya masih lagi mencari guru guru serata semenanjung untuk menambah ilmu bab mistik nih.
  Merapoh, satu tempat yg selalu kita dengar kemalangan ngeri dan maut tiap kali perayaan atau hari biasa. Ada sebab berlaku disitu dan lokasi yg sama. Ni sy tulis pada pagi 22 julai. kita tunggu sampai raya nih,, ada tak korban kt situ hehehe…
  Gua tu hnya dpt dilihat dengan mereka yg betul ikhlas dan tiada hasad dengki dalam hati. maknanya kene betul betul ‘bersih’ dan amalan mau bagus.
  Setuju dengan kenyataan binatang liar yang amat jinak.
  Saya takkan kata tuan nase temberang.. biar mereka mengatakan aku gila…

 211. Cik fifah,,,,, sy pun berminat ni….hehehe…
  alangkh bestny klo dpt g msuk tmn ngara phg

 212. jangan iri hati sama joni tabu,, british banyak kuasai perdangangan berlian ketika jajah india,british senang aje bagi berlian besar pada tanah melayu ini,,lebih kamu baca sejarah india itu sebab apa british jajah india semua disebab berlian

 213. kihkihhh…

  “Maka titah Raja Suran, “Pada akhir zaman kelak ada [seorang] daripada anak cucuku juga, ialah beroleh harta ini, dan raja itulah yang menaklukkan segala negeri yang di bawah angin ini.”

  – RAJA ITU LAH DIA SI GRAND MASTER 2 !…boleh percaya ke kalian semua ni ?…tak caya tak apa, aku tak rugi apa apa punnn !…wakakaaa dan tak lupo…ahakkks…heheee

 214. manusia seperti kamu ni layak ker bertanya setakat mana pengajian seseorang.tanya diri sendiri dulu setakat mana kamu mengaji.Setakat sijil2 diploma atau degree sistem dajjal tak payah nak bangga sebab aku pun ada dan akupun tak rasa bangga.Pertanyaan utama..setakat mana kamu mengenal bangsa dan diri kamu tu..ada paham.

 215. hyatt dosa paling besar gagal ikut cakap us untuk tanda tangan tppa, kau harus bertaubat di kuil freemason supaya di ampun dajjal,,wa…ka…..

 216. yerlaa penjilat Obama ..hehhehe..macamana mike boleh dapat ‘kasyaf’ kesitu yek? ish3.

 217. sebab selama ini kamu kena balun.sehingga tiada yang bisa dibanggakan.selain harus menukarkan nick kamu.
  sin / sompret / wangwa dan lain2.
  hehehehe!

 218. haa…yg tu 1…eh..jap,gelanggi tu same je kan dgn Linggui???..1 lg sy nak tahu sape Raja Ahmad..naza tahu??

 219. teemo.. kalu saya citer dlm ni.. semua orang akan kata saya gila…. sebab mistik dan mistery tk boleh dibuktikan dgn fakta. nnti teemo kata saya gila…

 220. Setuju dengan tuan faisal…
  Ceritanya banyak. Kat hulu sungai berembun @ serembun yg merupakan anak sungai serau ada 2 gua berkembar panjangnya melintang matahari naik terdapat satu chamber kuburan gajah, gadingnya tersusun baik di satu sudut, tulang temulang pula di sudut berlawan. Banyak tu, rasanya satu kontena 20kaki x cukup. Hanya yg bernasib baik saja jumpa tp bila datang nak ambil, lubang guanya hilang. Binatang liar usah ceritalah banyak dan jinak. Malam hari, setakat bola api penanggal terbang tu biasa. Disebelah utara lipis, ada satu kerajaan orang halimunan dan kawasannya kaya dgn emas. Di merapoh juga terdapat bekas lombong british dan tinggalannya termasuk beberapa gerabak bogi keretapi lombong yg berisikan emas. Seorg prominen ustaz bergelar datuk, bekas profesor pengajian islam dah cuba bawa keluar isinya tp gagal. Utk kerajaan bersifat halimunan tu, kena belajarlah alam dia org, untung2 diberinya buluh perindu buat cenderahati. untuk cari piramid pun boleh, ada rezeki dapat masuk ke dalamnya. Cukuplah stskat ini, nanti dibilangnya temberang lg…

 221. copy paste dr blog tuan;

  .said

  Berlian perlukan tekanan yang amat hebat untuk menzahirkan sifat yang tiada tolok cabarnya itu…..
  Begitu jugalah dengan bangsa yang satu ni.
  Cukup masanya, matang tempohnya, cantik saatnya….
  Bangkitlah ia dengan erti kata sebangkit-bangkitnya.
  Naga langka bakal bangkit tak lama lagi.

  April 27 2012 9:36 PM

  meimei-saya suka..saya suka.

 222. kau ni…memang bongok..makna Melayu pun tak tahu nak komen pasal Melayu..Kesian.Setakat masuk mencelah2 mcm ni tak ada point membina tak payahlahh buat semak ajer.

 223. err stawar..ko pasti ker ape yg ko cakapkan dalam 2 baris setengah teratas tu..?
  mmm..prebet adam mengamuk kerana kematian allahyarham adindanyer ditangan sultan…
  mta jasa baik skit! boleh ko detailkan dimana [pusara] orang yg ko maksudkan terbunuh tuh.
  dan boleh lg ko detailkan rentetan peristiwa dan lokasi prebet adam mengamuk.
  err..dan yang paling penting apa sebenarnya ‘tajuk’ penyebab amukan si prebet adam tuh yer?

  ‘read between the lines’..-makcik kecik srikandi.

 224. Teori dan teknologi Tesla ni sebenarnya takdelah pelik dan takjub sangat…YG paling TAKJUB dan pelik ialah dari mana kajian ini dtg..siapa bangsa yg menguasai teknologi ini pada asalnya dan siapa secara rahsianya dah guna teknologi ini.Rahsia di dalam rahsia yg yg menakjubkan yg perlu dikaji.

 225. Benda2 mcm ni tak dapat lari dari kajian tenaga dan aura dlm tubuh badan manusia serta kelebihannya.ini secara metafiziknya..kalau secara Islamnya berkaitan dengan ilmu mengenal diri yg hanya sedikit sahaja yg menguasainya(wali2 dan para ahli rohani)..semuanya ada kaitan..sebab kaji punya kaji last2 berbalik pada yg asal iaitu tenaga yg ASAL.

 226. melalui sejarah2 ketemadunan manusia yg digelapkan termasuklah sejarah bangsa melayu dan teknologinya.Tak hebat pun sebenarnya mereka ni..ciplak dan plagiat pandai la..toke2 besar syarikat filem semuanya siapa ya…hehehe dan dari mana mereka dpt skrip dan cerita asal :D..mereka2 ni balaci dajjal sajer ikut arahan.

 227. Saya nak minta terangkan kelebihan TPPA dan keburukannya dengan FAKTA bukan AUTA, bukanya membebel..sudah tahu apa kandungan yang ada dalam TPPA, terangkan kandungan TPPA satu persatu, TPPA itu datang dari US bukan dari Malaysia, di sebalik US itu siapa kalau bukan zionis

 228. raja adil raja di sembah
  raja zalim raja disanggah

  Tun M – ramai yang membencimu, dan kemudian ramai juga yang mula memahamimu

 229. Semua ujian yg om gomrolkan udah semuanya dalam saku kami. Hanya jauhari mengenal maknikam malah ketulan berkenaan telah dihantar untuk pensijilan bagi tujuan didagangkan. Ada minat..? Silalah berhubung dengan tuan admin dan banyak lagi yg bakal dikeluarkan – kerana bumi Tanah Jawi inilah sebahagian bumi dirahmati. Kalau om iri hati, sila kemari untuk saya bawakan ke lokasi harta2 ini…Om, aku ngak mahu gobrol lg ya…

 230. Maka titah Raja Suran kepada menterinya. “Himpunkan­lah segala bala Tentera kita sekalian, kampungkan segala gajah kuda, jangan diberi berpecah-pecah, kerana hendak kembali; dan tafahus segala yang sakit dan yang kekurangan makanan; tetapi alat Senjata perbaiki barang yang tiada baik, dan pang­gil segala hakim dan utus. Maka segala mereka itu pun datang­lah mengadap baginda dengan alat pegawainya; maka titah baginda pada segala hakim dan utus itu, “Hendaklah kamu sekalian perbuatkan aku suatu alamat, tanda kita masuk ke dalam laut ini. Adalah kehendak hatiku, biarlah perbuatan­nya kekal hingga hari kiamat; dan kamu suratkan segala hi­kayat kita masuk ke dalam laut, supaya diketahui dan di­dengar oleh segala anak cucu kita yang kemudian.”

  Setelah segala hakim dan utus mendengar titah Raja Suran itu, maka diambil oleh mereka itu suatu batu, maka di surat nyalah dengan bahasa Hindustan. Setelah sudah maka disuruh oleh Raja Suran masukkan beberapa harta daripada emas dan perak dan permata dan ratna mutu manikam dan segala mata benda yang ajaib-ajaib. Maka titah Raja Suran, “Pada akhir zaman kelak ada seorang daripada anak cucuku juga, ialah beroleh harta ini, dan raja itulah yang menaklukkan segala negeri yang di bawah angin ini.”

 231. Memey heybat bngsa kte skg pn tech tbaru utk ww3 dh ada siap prototaip mmg canggih n power cm super saya pergi nyer yg bestnyer plk bkn bakar nyer mggunakn alam..ciptaan bkn dr phak military ye..

 232. sebab selama ini kena jajah.sehingga tiada yang bisa dibanggakan.selain harus mengatakan manuskrip hilang

 233. Assalamualaikum semua. Selamat menjalankan ibadah puasa. Semoga amalan puasa kita diterima. Amin.

  Sebenarnya saya nak share sikit dapatan saya berkenaan piramid. Membincangkan bab piramid adalah sesuatu yang mengujakan sesiapa sahaja termasuk le saya. Apa taknya, piramid adalah sebuah binaan yang awesome dan penuh misteri especially teknologinya. Kecoh serata dunia membincangkan tentang kewujudan piramid di sana sini. Untuk apa ia dibina, siapa yang membinanya, kenapa teknologinya begitu melangkaui masa dan bla bla bla bla tak berkesudahan…. dan kita masih tercari-cari…. adakah mungkin pencarian itu berakhir di sini? Hehe, check this one out, you all.. Semoga bermanfaat.

  Tahukah anda? Piramid yang pertama dibina oleh manusia bernama Akhnukh sebagai tempat untuk dia beribadat. Kenal siapa Akhnukh? Macam pernah dengar nama itu tapi di mana ya? Akhnukh adalah insan dan kekasih terpilih yang diangkat Allah SWT menjadi nabi kedua selepas Nabi Adam a.s. Kita lebih mengenali baginda sebagai Nabi Idris a.s. Baginda adalah manusia pertama yang menulis menggunakan pena dan menjahit pakaian untuk menutup aurat dengan sempurna. Nabi Idris a.s membina piramid untuk merasakan lebih kedekatan dengan Sang Pencipta semasa bermunajat dan bertafakur di puncaknya. Di sini jugalah baginda mengagumi akan indahnya kerlipan bintang-bintang di waktu malam. Inilah asal muassal mengapa piramid dibina. Untuk menambah keimanan Nabi Idris a.s kepada Allah SWT.

  Namun, sudah tentu Nabi Idris a.s tidak membina piramid begitu saja tanpa bantuan daripada Allah SWT. Seperti bahtera Nabi Nuh a.s, malaikat dihantar untuk mengajar secara terperinci apa dan bagaimana yang perlu dilakukan. Piramid pertama binaan Nabi Idris a.s adalah merupakan prototype untuk binaan piramid yang seterusnya yang mungkin lebih canggih dengan teknologi yang pelbagai (maklumlah, dapat kat puak jin kan memang terror bab-bab teknologi ni). Ia adalah binaan istimewa dengan ‘hadiah-hadiah’ istimewa yang Allah SWT kurniakan di dalamnya untuk manusia yang ingin belajar dan mencari. Tentu ada sebab mengapa Allah SWT mengilhamkan bentuknya begitu. Dan seiring dengan kemajuan sains dan teknologi, satu demi satu rahsia dan misteri piramid mula tersingkap. Allahu akbar, besarnya kuasa tuhan semesta alam.

  Pembinaan piramid Nabi Idris a.s untuk tujuan mendekatkan diri kepada Allah SWT ini menjelaskan mengapa ada sesetengah kaum suka membina tempat ibadat di tempat-tempat tinggi seperti di kawasan pergunungan dan di lereng-lereng yang curam. Rupanya untuk lebih dekat dengan tuhan mereka. Cuma sayangnya, bukan lagi tuhan yang sama. Bila cucu cicit kaum Nabi Idris a.s berhijrah ke tempat lain, binaan piramid turut berubah mengikut perubahan masa dan kecenderungan seni sesuatu kaum menjadi candi-candi atau pagoda-pagoda. Bila masa semakin lama berlalu dan ketiadaan figur beriman dalam sesuatu kaum, ajaran menyembah tuhan yang satu semakin terlupakan. Iblis mula galak memasukkan jarum hasutan. Patung orang-orang saleh dijelmakan sebagai bentuk penghormatan sehingga lama kelamaan ia terlebih hormat lalu disembah sebagai tuhan. Mereka mula membuat patung figur dewa-dewa sehingga jumlahnya semakin bertambah. Saya tidak terkejut jika ada pihak mengatakan sesetengah candi adalah tempat suci menyembah Allah SWT suatu masa dahulu kerana ia berkemungkinan benar sehinggalah berlaku penyelewengan. Wallahu a’lam

  Wassalam.

 234. Letak je Phalanx hehe. Sedozen kat perairan Sabah. Mana tau tentera kapal pancung beraja datang balik ke. Boleh tengok bunga api free.

 235. sebelum anda semua sesat oleh shah, mari kita lihat ciri-ciri antara berlian palsu dan asli:

  1. Menguji dengan bernapas pada berlian.
  Jika berlian asli maka kabut yang dihasilkan akan menghilang dengan cepat. Tetapi jika berlian imitasi maka batu berlian akan tetap berkabut selama beberapa detik.

  2. Cermati setiap sisi pada berlian.
  Berlian asli akan memperlihatkan kilauan yang mempesona dari berbagai sisi. Berlian imitasi seringkali didesain hanya memberikan kilauan pada bagian atasnya saja, namun kurang berkilau dari sisi lainnya.

  3. Letakan berlian di atas koran dan amati.
  Jika asli, maka Anda tidak akan bisa melihat tulisan yang berbayang pada batu berlian. Sebab berlian asli memiliki sisi bagian dalam yang kompleks, sehingga cahaya tidak akan bisa membuat bayangan pada baru.

  4. Lihatlah batu berlian dengan kaca pembesar.
  Jika Anda melihat goresan pada permukaannya. Bisa dikatakan berlian tersebut imitasi. Karena berlian yang asli tidak mudah tergores.

  5. Bandingkan berat berlian yang Anda inginkan dengan berat berlian lainnya.
  Jika batu berlian terasa lebih berat, bisa jadi berlian yang Anda inginkan adalah produk imitasi yang terbuat dari batu Cubic Zirconia. Batu Cubic Zirconia berasal dari Austria yang memilki kilau batu seperti berlian.

  6. Batu permata asli mempunyai serat (tampak seperti retak/pecah) sehingga bila batu permata yang Anda temui bening seperti kaca bisa dipastikan batu tersebut palsu.

  setelah membaca ciri2 antara berlian asli dan palsu diatas
  mari kita lihat gambar2 berlian bro shah :)

  gambar 1 (BERLIAN DAN KACAMATA)
  pada gambar itu bingkai kaca mata masih terlihat????????
  gambar 2 dan 3 (KITA LEWATI) :)
  gambar 4 dan 5 (BERLIAN DALAM TANGAN)
  lihat ruas jari yang menggenggam berlian masih terlihat???????

  ini juga yang ingin saya tanyakan pada shah
  9. Berlian 3 Beradik ini merupakan berlian berpotongan sempurna dengan sulungnya berwarna kuning (yellow diamond) dengan berat sekitar 220 gram (1,100 carat), berlian kedua berwarna ungu-merah jambu (purple-pink diamond) dengan berat sekitar 200 gram (1,000 carat) dan yang ketiga, berlian jernih (colourless) yang beratnya kurang sedikit dari 200 gram.?????
  3 berlian terbesar di dunia
  The Cullinan 3.106,75 karat
  The Golden Jubilee 245,35 karat
  The Incomparable 407,48 karat
  dan Berlian PINK terbesar di dunia adalah Pink Mars 12,04 karat dan satu lagi adalah Williamson Pink 23,6 karat, milik ratu elizabeth 2

  jadi kesimpulannya shah adalah????

 236. Penghapusan kuasa sistem raja raja Melayu,penghapusan bahasa Melayu, dan penghapusan jati diri jiwa Melayu adalah satu bentuk pengkhianatan kepada keturunan bangsa Melayu yang ada di dunia ini..satu pengkhianatan yang sangat besar.

  Najib pula mengambil pendekatan diplomasi untuk mengelakkan berlakunya sesuatu yang boleh menggugat perpaduan kaum dan juga kerana ‘kontrak sosial’
  Yang telah dipersetujui oleh raja raja melayu supaya pelbagai bangsa dapat hidup aman damai di Rumah melayu. Hanya manusia yang dibuka mata hatinya akan tahu kelebihan TPPA..hasilnya akan dinikmati oleh satu umat sedunia juga…yang tidak menyokong tu biasalah propaganda zionis dan M yang tamakkan kuasa dan kekayaan orang melayu..yang membangkang tulah sebenarnya pengkhianat.

  Bagi aku kesalahan paling besar dan berdosa adalah menghalang kebangkitan Melayu islam dan menafikan dan menghalang hak hak orang Melayu di Tanah Melayu ini..Tuan pantek kalau salah tolong tunjukkan..hehehe

 237. manusia bermilitari dan berperang mesti ada motif, punca, asbab dlln…….dan motif, punca, sebab adalah bersebab akan sesuatu sebab yg lain dan seterusnya….tu pasal kengkadang cerita2 tertentu bunyinya macam cerita penglipurlara. Kena layan jugak cerita2 so called konspirasi ni supaya tebukak akal dan minda. Percaya atau tidak perkara kedua. Yang penting dengar dan analisa. Kalau takat nak layan cerita2 gajet, kapal selam saiz kecik atau besar aje, jenis2 pistol, dah macam budak2 la pulak..Kang bila berperang betul2 semua cabut kalau gajet tak cukup atau gajet lagi inferior dari pihak lawan..Sebab manusia berperang berdasarkan motif bukan gajet. Dengan motif yang kuat dan jelas akan dapat mengalahkan pasukan yg lebih kuat. Sejarah dah rekod der macam kat vietnam dan zaman Nabi berperang dulu.

 238. maka nanti akan berlaku lah perbalahan antara atok ngan cucu mengenai permulaan peradapan melayu di nusantara.. atok kata di melaka. cucu kata dimerbok… :)
  dan kos untuk menulis semula sejarah akan memakan berbillion ringgit untuk mengubah isi buku teks budak budak sekolah

  p?s sekadar pendapat :)

 239. Pantek awak tahu tak apa itu tppa dan apa kandungannya, apa keuntungaan dan kerugian malaysia kalau tandatangani TPPA ini, jelaskan

 240. Apa yang dilakukan oleh TUN adalah wajar, apabila raja membunuh rakyatnya tanpa hak, kuasa dan kekebalan raja diturunkan sebap perbuatan seorang anak raja yang menyebabkan seorang rakyat biasa terbunuh akibat kalah dalam satu permainan, titik tolaknya bermula di sini. Ingat perjanjian Sang Sapurba dan Demang Lebar Daun satu ketika dahulu, itu pun kalau tahu dan ingat seorang MELAYU mesti tahu perjanjian itu. Apa hak rakyat terhadap seorang raja apabila raja tidak berlaku adil kepada rakyat dan apa hak Raja terhadap rakyat apabila raja berlaku adil terhadap rakyat..Kalu ikut perjanjian itu apa yang dilakukan oleh Hang Jebat dan TUN adalah wajar

 241. Nak tahu, baca la tafsiran para ulama, apa yang ditekan oleh nabi adalah kepentingan menuntut ilmu walaupun sejauh mana pun, namun demikian hadis itu diragui kesasihannya sebap tak jelas perawinya

 242. apa yg aku benci sbb banyak sgt kiasan, rahsia la, mak nenek la. just str8 2 the point. mcm cerita piramid, tergantung mcm tu je

  yg si pantek lg merapu. tak payah jd si penglipur lara kat sini

 243. ya salam…
  kiranya sandiwara sree-gala dongan kambing biri-biri lah yek incik addpantek?…

  dgn sandiwara lakonan para pemimpin ini… apakah “rakyat jelata malaiu” yg dipertaruhkan?… yolah hargo ayam naik, ikan dah lamo naik, bahan-api nak naik, fee ambilan pembantu rumah dah naik, ubat-ubatan import dah naik sejak april/mei lalu, ubatan yg buatan kilang malaysia naik start julai ini… bilo yo dana drp gm II akan meredakan keluh-kesah org kampung malaiu ini… takkan nak tunggu tppa lulus baru dana ‘sendiri’ boleh digunakan… itu kan namanya dikawal bukanlah mengawal… ehheeehe

  lauk ikan dah lama tak makan, laa ini takat telur ayam gred c dgn kepak ayam kecik yo yg mampu disediakan untuk nenek dan anak-anak… nak melukah, ikan putih dan koli dah nak pupus dek kilang mereka… yolah hampir semuo network biz dan industri mereka yg kawal… ds najib setakat hari ini dilihat masih gagal untuk membela nasib kami secara berkesan, banyak sangat dramanya… nak ghayo nanti tak tahulah berapa hargo daging sogar kek tompek mantai itu…

  lalu rakyat jelata malaiu macam sree ini berpasrah ajolah yo dongan bermohon pertunjuk drp YME…
  yolah isu-isu dakwaan dan tuduhan itu bukan nyata di dopan mato bahkan niat-perlakuan yg buruk pun selalu dipagari dgn alasan-alasan yg logik diterima akal… kronologi konspirasi yo ye addpantek?… rakyat jelata malaiu kampung macam kami ini mana nak reti hal-hal konspirasi ini… harapan kami dapat sonang beribadah, dapat mudah mencari rezeki, barangan keperluan yg mampu dibeli dan dimiliki, sekali-sekala dapat berziarah ketempat orang… itu dah amat bertuahlah… INI taraf kehidupan semakin sempit, kojo dr awal pagi hinggo ke malam… tompi hutang makin banyak keliling pinggang adalah…
  muga Allah SWT merahmati kami…

  hati malaiu… m al aiu… lah… ahaks…

 244. ya salam…
  kiranya sandiwara sree-gala dongan kambing biri-biri lah yek incik addpantek?…

  dgn sandiwara lakonan para pemimpin ini… apakah “rakyat jelata malaiu” yg dipertaruhkan?… yolah hargo ayam naik, ikan dah lamo naik, bahan-api nak naik, fee ambilan pembantu rumah dah naik, ubat-ubatan import dah naik sejak april/mei lalu, ubatan yg buatan kilang malaysia naik start julai ini… bilo yo dana drp gm II akan meredakan keluh-kesah org kampung malaiu ini… takkan nak tunggu tppa lulus baru dana ‘sendiri’ boleh digunakan… itu kan namanya dikawal bukanlah mengawal… ehheeehe

  lauk ikan dah lama tak makan, laa ini takat telur ayam gred c dgn kepak ayam kecik yo yg mampu disediakan untuk nenek dan anak-anak… nak melukah, ikan putih dan koli dah nak pupus dek kilang mereka… yolah hampir semuo network biz dan industri mereka yg kawal… ds najib setakat hari ini dilihat masih gagal untuk membela nasib kami secara berkesan, banyak sangat dramanya… nak ghayo nanti tak tahulah berapa hargo daging sogar kek tompek mantai itu…

  lalu rakyat jelata malaiu macam sree ini berpasrah ajolah yo dongan bermohon pertunjuk drp YME…
  yolah isu-isu dakwaan dan tuduhan itu bukan nyata di dopan mato bahkan niat-perlakuan yg buruk pun selalu dipagari dgn alasan-alasan yg logik diterima akal… kronologi konspirasi yo ye addpantek?… rakyat jelata malaiu kampung macam kami ini mana nak reti hal-hal konspirasi ini… harapan kami dapat sonang beribadah, dapat mudah mencari rezeki, barangan keperluan yg mampu dibeli dan dimiliki, sekali-sekala dapat berziarah ketempat orang… itu dah amat bertuahlah… INI taraf kehidupan semakin sempit, kojo dr awal pagi hinggo ke malam… tompi hutang makin banyak keliling pinggang adalah…
  muga Allah SWT merahmati kami…

  hati malaiu… m al aiu… lah… ehehehhee

 245. tanah melayu adalah seumpama seorang gadis pingitan yang sgt ayu lagi jelita
  maka ramailah jejaka2 yang sgt ingin memilikinya

 246. macam lagu ella – permata pemotong permata…hahaha

  http://ummahke2.blogspot.com/2011/12/permata-pemotong-permata.html

  Berkatalah dari hati kita, maka ia akan sampai di dalam hati manusia yang lain juga.
  Barulah kita akan dapat merubah dunia.

  Kerana perjalanan getaran rasa itu adalah bermula dari niat, lalu ia menuju ke dalam minda kita lalu jatuh ke dalam hati yang kemudiannya akan menggerakkan seluruh anggota badan untuk melakukan sesuatu perkara (action).

  Jika ia hanya sampai kedalam minda sahaja, getaran itu tidak cukup kuat untuk menggerakkan anggota badan atau bagi seseorang manusia itu melakukan perubahan. Apa yang sampai di minda hanya sebagai maklumat dan pengetahuan sahaja.

  Sampaikanlah maklumat dan pengetahuan itu dari hati ke hati, maka ia akan menjadi sebagai maklumat & pengetahuan yang digunakan untuk membantu seseorang itu berubah kepada keadaan yang lebih baik.

 247. sori ekkk, tertriple post plak hahaha….nak post sekali jek..tapi tekan say it pastu tengok tak keluarpastu karang balik hahaha….

 248. “Malaysia masih merupakan sebahagian daripada Indonesia dan Thailand”

  Bullshit. You just went full retard.

  Nak tanya sekolah mana dulu? Dalam jamban ke? Terperap dalam jamban lama sangat pasal tu tak tahu apa-apa pasal dunia luar. Tolonglah, jangan sebarkan kebodohan kamu, takut berjangkit.

 249. Salam buat peminat MoM,
  Tuan Admin, izinkan utk menitip beberapa barisan ayat di sini. Tujuan sebenar tuan admin (diyakini…) mengutarakan cerita2 penglipur lara berkenaan minyak petroleum, emas, harta karun, tanah dijanjikan dan berlian adalah tidak lain tidak bukan untuk mengongsikan beberapa pengetahuan berfakta mengapa bumi Tanah Melayu ini AMAT MANIS dan menjadi rebutan kuasa besar dunia. Lihatlah di beberapa negara di benua afrika, sudahlah negaranya miskin tetapi berebut lombong berlian, sanggup berbunuhan sedangkan kita semua tahu pedagang terbesar berlian adalah De Beers milik Rothchilds. Jadi dgn memahami apa yg kita ada dan wajib pertahankan, barulah kita lengkapkan penamat penglipur-lara kita dengan menyambung kembali cerita-cerita peralatan militeri serta aspek operasinya (setakat diperlukan oleh kita yg bukan ahli yg menggalas senjata). Biarpun chapternya lompat melompat, tapi apa yg perlu dikongsi telah dipersembahkan, walaupun ada kekurangan yg kadangkala disengajakan atas sebab khusus. In shaa Allah saya yakin banyak lagi cerita2 yg menarik bakal muncul dari tuan admin kita, diharap bersabar..

 250. Assalam Bro Pantek, Subhanallah Bro..hari ini Allah telah beri satu lagi ilmu dan kesedaran tentang siapa diri saya ini. Sungguh tidak saya saya dan syukur kepada Tuhan yg menciptakan diri ini sebagai Melayu. Bro telah beri satu klu yg paling besar dlm pencarian diri ini..terima kasih. harap apa yg saya maksudkan disini ‘sampai’ kepada tuan Bro ADDP.Hanya melalui blog MOM :D

 251. mestilah no. 1 >MAHU menghapuskan KUASA / SISTEM RAJA RAJA MELAYU kan??sb klu ckp ttg jati diri..mereka mmg dh hampir berjaya menghilangkan jati diri sesetgh org melayu..cuba tgk sistem beraja kat Tanah Melayu ni..sampai sekrg masih ada…walaupun dijajah oleh 4 buah negara dlm tempoh beratus-ratus tahun..sistem beraja masih ada…ternyata org Melayu sgt menjaga SISTEM RAJA RAJA MELAYU ni..

 252. errmmmm…x tau nk start kat mane…sb cerita ni bercabang-cabang…lg pun sy x habis kaji lg..hehe.. :)

 253. wey wey wey… saya tak terlibat dalam bab buku buku ni wooo… :)
  tapi kalau nak lampu menyala free, bawa lampu kalimantang gi bawah high tension cable.. satu hujung sambung ke ground… satu hujung lagi hala ke cable (jangan lak sentuh cable tu). nanti nyala la tube tu…

 254. alaa tunggu ajela cik Albab…Naza kata tengah dipatenkan hehe(jumpa kat artikel belakang2)..kalau setahun dua ni tak kuar2 jugak saya poslaju ke Msia hehehe..Jgn mare naza…wa caya lu beb

 255. Aku susah nak percaya benda2 yg too good to be true ni.Perkara2 yg pantek cerita pasal najib tu semuanya bertentangan dengan realiti apa yg najib telah dan sedang lakukan.Begitu juga pasal perjanjian tpp yg terang2 menyebelahi amarika sekiranya ditandatangani.Aku tak menolak pendapat pantek 100% sebab pada aku semua orang berhak menyatakan pendapatnya.Mungkin benar atau mungkin cuma ilusi..

 256. Saya kurang berminat nak tahu pasal eksperimen mereka ni sebab bagi saya secanggih manapun tetap tak boleh lawan kecanggihan Melayu.Sebab Melayu kaya spiritual..benda mcm ni kacang ajer hehehe. tak caya tanya Naza atau Admin atau ADDP..Mereka bersusah payah mengorek rahsia alam sampai menggadaikan nyawa manusia..teringat kaum atlantis berbanding lemuria tu.Saya PALING berminat nak korek2 rahsia teknologi Melayu dan Kerajaan Melayu Malaysia ni …bangga beb dan tak sangka.

 257. Masanya akan tiba Bro..kalau bukan generasi kita insyaallah anak2 cucu cicit kita.harap2 sempatlah kita ya Bro AJ :D

 258. Isi kandungan TPPA umum tapi perbincangan antara negara dan keputusannya adalah sulit dan tertutup.memang banyak yg menentang dan menghalang terutama dari badan2 NGO yg ditaja Dajjal. Fakta2 yg jelas memihak kepada manusia sejagat di putar belitkan nampak seolah2 akan memberi implikasi buruk pada manusia negara dan dunia.Ramai yg tertipu dengan propaganda Dajjal ni..inilah taktik mereka menggunakan nama DEMOKRASI!! (apa sebenar demokrasi ini???), atas nama rakyat perlu tahu apa yg dirancang Kerajaan???,. yg paling mereka takut ialah hilang kawalan kepada manusia dan dunia apabila pengharaman dana terhad.Makanya mana2 negara bebas membangunkan ekonomi dan sosial tanpa berhutang ‘jiwa’ dengan ejen2 Dajjal. Propaganda kedua ialah menakut2kan org ramai tentang kawalan harga dan pengedaran ubat2an.Semasa kini agak2 siapa yg kontrol syarikat2 farmaseutikal gergasi dunia??? Ada apa dengan vaksin. imunisasi dan drugs yg kesannya amat merbahaya pada tubuh badan manusia?? Kenapa ada konspirasi disitu??Kenapa mereka merahsiakan fakta2 sebenar perubatan??Mereka sebenarnya takut hilang kawalan kepada ‘harga nyawa dan jiwa’ manusia dan banyak lagi ketakutan2 yg tak berasas sama sekali yg dicipta oleh ejen2 dajjal ini untuk menggagalkan TRANSFORMASI ini…Sekiranya kita membaca atrikel TPPA cuba buka rasa dan terbalikkan hujah2 mereka dengan akal fikiran dan perasaan Melayu kita insyaallah…

 259. aduhhh candi2 melayu mereka pun diselewengkan dikatakan hindu buddha..apa daaa..kesian para nabi penat berdakwah di nusantara ni..penat para wali membina monumen2 tu untuk tatapan cucu cicit bangsa Melayu.Kalau tanda2 peninggalan nabi2 Allah yg mahsyur seantero dunia zaman berzaman pun kamu tak dapat jumpa walau depan mata jgn lah bising disni.

 260. hehehe ni yg nak tergelak kuat2 nih ahahaks..tapi ada benarnya..anak melayu memang hebat..bagi karbaid bagi buluh..takdak buluh(sebab town kid) abis besi paip ayaq depa tibaii hehehe gedebummmm..siap ada yg bersepai lagi jari jemari..kalaulah diperkembangkan bakat ni kan3 bro :D

 261. c&p:risik?military

  Tok Raja Sitara
  ASSALAMMUAALAIKUM…ADMIN MINTA LALUAN…TERKINI DAR SAHABAT SAYA ABAS AYNNA…
  Salammullah…xpasti samada benar atau tidak info yg sy terima ini dr snhbt di KLANG (ATM) Slps kjdian d bukit raja..HANTU DLM BOTOL KICAP ada merancangkn sesuatu untuk membalas dendam keatas org2 melayu disana. Mohon kpd semua berjaga2 dan sntisa berwaspada selalu hendaknya. Jika ada berlaku kekecohan yg kecil sekalipn..mohon dibantu sepantas yg boleh. Bergerak brkumpulan dan bg info kpd jemaah yg terdekat….bersama kita pertahankn AGAMA ISLAM..BANGSA MELAYU..moga kita sntisa d lindungi dan d beri kesempurnaan dlm apa jua keadaan. Wassallam..///

  BKN NAK MENIMBULKAN KEKACAUAN TETAPI UNTUK KESELAMATAN DEMI ALIF BA TA DAN MIM
  Suka · · Follow Post · Kongsi · Semalam pada pukul 4.10 ptg

 262. kikikikkkik
  pada yg x percaya……….pantek dah bagitahu yang ong itu adalah…..org grand master……….apa yg ong buat itu sebenarnya hanyalah…..permulaan……..kita harus sokong apa yang ong itu buat……semua ir senior tu sajer jer buat gimik……..
  nantikan kebangkitan bangsa malaiu melalui petronas…kikiikikikikik
  pada admin…kalau x puashati dgn catatan ku ini hapuskan ia dari muka blog ini kikikikiki

 263. Hehehe tak pelik la bro…rasanya rakan saya cakap la..chanelling ni memang menarik tapi jaga2 kalau kita ni islam dan tak kuat amalan.Cer google Bashar technology..ada kaedah dia..Org melayu kita pun ada cara tu.Harap2 komen ni tang sangkut hehe

 264. dak aihh naza..mana ada boring..lagi banyak fakta laagi bagus :D..kat Malaysia ada tayang series tv Fringe tak? Series ni terlalu laa banyak maklumat dan kiasan tentang teknologi yg telah berjaya dikaji dan diperolehi termasuklah HARRP.Piramid Bosnia tu payah sikit sebab dana terhad. Kos galicari, pembersihan, alatan dll tinggi..harap ke sumbangan derma dan tenaga sukarela apa lah sangat berpuluh tahun la jawabnyer …mana ‘pihak depa’nak biarkan projek ni berjaya.

 265. Kenapa..tak percaya??? wahahaha..tengok ajelah movie tu diam2 sambil makan popcorn..abis citer tepuk tangan..:P

 266. Pasti ada ‘sesuatu’ untuk kerajaan Islam Melayu Malaysia. Iman,ibadah,syariah dan mu’amalah yang luhur memandu ke jalan kegemilangan. Selamat tinggal dunia kepada petualang-petualang!

 267. sepanjang hidup sy…sy pernah main mercun bawang je…yg budak2 dok beli 50sen dlm kotak kuning tu..hahaha.. :) nampaknye Encik Faisal ada pepatah baru..TAKKAN HILANG MERIAM DI MELAYU..

 268. kihkihhh…itu engkau yg cakap, yg pastinya 1500% bukan aku yg cakap begitu !…kahkahkahhh…perasan aje lah kaum bekas mangkuk ayun rojak INDIA mamak se restoran nih !…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 269. kihkihhh…boleh jadi keadaan tegang sekarang ini, maka perkara begitu “harus” dilakukan utk mendamaikan perasaan semua musuh di kalangan rojak india mamak se restoran !…tapi boleh jadi atau tidak, mungkin hanya utk bulan oktober aje dan tidak di bulan bulan yg lainnya, siapa tahu kan kan kan ???…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 270. Tak lengkap lagi kalau belum ada pesawat AEW&C serta peluru berpandu anti pesawat jarak sederhana dan jauh, sekarang ini hanya mengharapkan pesawat2 TUDM untuk memintas sebarang ancaman

 271. kihkihhh…orang atas tu lah yg sedang kita hapuskan sekarang ini !…tapi ambik masa laa !…baru lah sejarah sebenar kita yg dianggap teori sekarang ni oleh kongres zionis itu, dapat kita jadi kan fakta sejarah utk dibaca oleh anak cucu kita di kemudian hari !…tak bangga ke kita bilamana melihat keturunan kita kelak mendapat sejarah mereka yg betul hasil dari usaha kita sekarang ini ?…dan tak lupo…heheee

 272. kihkihhh…kesian aku tengok engkau ni !…makin parah biul engkau nampaknya !…buat apo engkau pergi hangguk kat pantek !…pantek tu boleh balas balek ke hangguk engkau tu ???…kahkahkahhh…gelinya pantek akuuu !!!…dan tak lupo…ahakkks…heheee

 273. PADA aku sahaja dan tidak memerlukan kepercayaan sesiapa atau apa apa…dimaklumkan !…heheee

  kihkihhh…

  PERBANDINGAN : KESALAHAN (DOSA) BESAR “LWN” KESALAHAN (DOSA) KECIL [ SESAMA MANUSIA ] antara mahadir dgn “saudara NAJIB”…heheee

  MARI kita kaji selidik pemikiran dan perasaan (JIWA) bangsa keturunan MELAYU sekarang ini dgn soalan soalan di bawah, samada JIWA MELAYU maseh hidup atau pun sudah MATI !…heheee

  DI antara kesalahan kesalahan (dosa) seperti –

  1- MAHU menghapuskan KUASA / SISTEM RAJA RAJA MELAYU,
  2- MAHU merosakkan (menghapuskan secara perlahan lahan ?) BAHASA MELAYU dan
  3- MAHU merosakkan (menghapuskan secara perlahan lahan ?) JATI DIRI (JIWA) MELAYU,

  “DENGAN” – kesalahan kesalahan seperti –

  1- TUDUHAN menjilat bangsa cina dan india, hingga dituduh kononnya membelakangi MELAYU,
  2- TUDUHAN kononnya ‘ditekan’ oleh saudara BARAK OBAMA dgn tppa sehingga perundingan dijalankan dgn penuh rahsia dan tertutup,
  3- TUDUHAN kononnya tindak tanduk “dikawal” oleh isteri,

  YANG manakah di antara semua kesalahan kesalahan di atas itu yg boleh di anggap oleh bangsa MELAYU sebagai kesalahan (DOSA) BESAR lagi utama (amat penting) terhadap “DIRI” umat keturunan MELAYU sekarang dan akan datang ???…

  SELAMAT menjawab !…heheee

  KEPADA shah paskal selaku tuan punya blog ini (MoM), sekiranya tulisan aku ini “salah” maka tolong “padam” dgn segera !…sekian dan terima kaseh…heheee

 274. Salam..hj shah..Nak mohon wujudkan artikel baru bley? Sebab memandangkan hit dah lebih 500 ni..jangan mara ekk…nak mara jgk , mara kat orang lain ekk…den larriiiiii dulu….

 275. dgr citer zaman dulu2 dalam kaabah ada berhala…. agak2 kalau xder nabi Muhammad SAW, mesti umat zaman sekarang kata kaabah pun candi jugak ek….

 276. Apabila terbaca tentang senjata2 melayu dahulu kala saya teringatkan akan satu artikel dari enrike dalam blog ilham pertapanya yg merungkai tentang asal usul penempatan bangsa melayu artikel yg bertajuk “MELAYU ADALAH PENDUDUK ASAL CHINA DAN INDIA” menarik minat saya kerana saya teringatkan akan satu hadis dari rasulullah S.A.W yang amat popular iaitu ” MENUNTUTLAH ILMU HINGGA KE NEGERI CHINA” jadi apakah klu yg Rasulullah cuba sampaikan, belajar dari siapa ataupun rasulullah nak dedahkan pada kita siapa melayu yg sebenarnya.

 277. jangan berkhayal bahwa melayu pernah menjajah jawa. fakta melayu pernah dikuasai jawa.yaitu saat kerajaan majapahit dan melayu semenanjung pernah dikuasai sesama melayu dari pulau sumatera.ini fakta tidak terbantahkan.

 278. boleh kalau kita sign tppa tapi kalau ubat mahal, jangan cakap mahal, minta aje dari anur itu,anur mintak murah pada amerika nanti itu dan pakar juruaudit terbilang rafizi akan kira2 ubat itu murah, walapun mahal harganya pada rakyat untuk dibeli, kata ubat murah tapi sebenarnya mahal selepas sign tppa tak ada ubat copy dibuat untuk rakyat kita dan kena beli ubat original pada amerika dan euro yg mahal, kita beli dari amerika lepas itu rafizi kata murah beli dari amerika pahal mahal ,itu kehenbatan pakar juruaudit rafizi

 279. adey… saya ni sebok bersilat ngan budak budak la bro faisal…. ada shushah sikit la :) thanks anyway…

 280. PADA aku sahaja dan tidak memerlukan kepercayaan sesiapa atau apa apa…dimaklumkan !…heheee

  kihkihhh…konsep perjuangan yahudi zionis dan pendokongnya menguasai dunia selama ini ialah mereka sebenarnya sree-gala, tapi berpura pura berlakon seperti kambing biri biri supaya dilihat baik lagi terpuji di depan mata telinga masyarakat dunia termasuk orang melayu di sini!…manakala konsep perjuangan GM ii dan para pengikutnya termasuklah saudara BARAK OBAMA ialah mereka sebenarnya kambing biri biri, tapi “HARUS” berpura pura berlakon seperti sree-gala, supaya dilihat jahat lagi keji di depan mato telingo masyarakat dunia, termasuklah orang MELAYU di sini !…hukum dunia sejak dulu hinggalah sekarang ini ialah bilamana nak menegakkan sesuatu kebenaran atau kedustaan, “HARUS” ada yg berkorban dan terkorban perasaannya !!!…inilah namanya permainan tuhan di muka buminya !…sekian dan tak lupo…heheee

 281. kihkihhh…konsep perjuangan yahudi zionis dan pendokongnya menguasai dunia selama ini ialah mereka sebenarnya sree-gala, tapi berpura pura berlakon seperti kambing biri biri supaya dilihat baik lagi terpuji di depan mata telinga masyarakat dunia termasuk orang melayu di sini!…manakala konsep perjuangan GM ii dan para pengikutnya termasuklah saudara BARAK OBAMA ialah mereka sebenarnya kambing biri biri, tapi “HARUS” berpura pura berlakon seperti sree-gala, supaya dilihat jahat lagi keji di depan mato telingo masyarakat dunia, termasuklah orang MELAYU di sini !…hukum dunia sejak dulu hinggalah sekarang ini ialah bilamana nak menegakkan sesuatu kebenaran atau kedustaan, “HARUS” ada yg berkorban dan terkorban perasaannya !!!…inilah namanya permainan tuhan di muka buminya !…sekian dan tak lupo…heheee

 282. sy ada baca kat mana entah…dia kata bukan senang nk mengemukakan penemuan sejarah baru…sb kat dunia ni..ada org atasan yg menjaga sejarah mana yg boleh dijadikan FAKTA..klu sejarah tu x diluluskan oleh pihak atasan ni..maka sejarah ni akan dipanggil TEORI sahaja…bila ia dipanggil teori,maknanya pembaca blh percaya atau x percaya…bila fakta..maka yg tulah pembaca kena percaya..klu cakap ttg sejarah Nusantara plk..terlalu byk teori yg dikemukan oleh pengkaji sejarah sama ada penduduk tempatan or org luar..jd pendapat sy sb tulah buku teks tu mcm tergantung je…sb buku teks hanya meletakkan FAKTA sahaja…

 283. bli la Julia…nanti bley jual kat kami plak..hoho..(tingin nak wat elektrik tu kat tangan)bzzzzz…..

 284. cik fifah..stargate 1994 tu tahun 1994 dibuat..tp best citer tu..sy pon masih terpikir2 samada wujud atau tidak tempat yang dimaksudkan itu(cheyenne mountain)..sbb pk ikut akal mmg pening..
  FYi Stargate the series memang sy donlod n tengok..pandai mat saleh ni buat konspirasi akal n minda..

 285. Utk info,
  Untuk menguji berlian atau zircon secara ringkas, menurut tahap kekerasan berdasarkan Skala Mohr (terkeras :10 (berlian), terlembut : ketulan bedak, macam ketulan kapur kasut sekolah tahun 80an. Kekerasan zircon adalah 7.5 Mohr Scale. Berlian adalah 10. Kekerasan kromium adalah 8.5. Dengan itu, Zircon tidak boleh memotong @ mencacatkan permukaan kromium (sbg cth: zircon tidak boleh mencalarkan badan pemotong kuku disaluti oleh kromium). Mata gergaji besi pula pada skala 9, kikir besi pula sekitar 8.5 dan boleh mencalarkan zircon tetapi tidak kepada berlian (juga ruby atau rod-nano berlian untuk industri). Yang terhampir kepada kekerasan berlian adalah carborundum (9.0-9.5 Mohr Scale) tetapi biasan cahayanya 10% lebih tinggi dari berlian. Paling senang, pergi beli pen pemotong kaca kat mana-mana kedai hardware (RM15-RM18 satu) dan ujilah pen ini dengan memotong ‘berlian’ yg tuan jumpa. Pemotong kaca karbida ini berskala 9 Mohr. Buat yg berminat nak mendalami bidang gemologi (sains batu permata), Tomei Berhad ada menawarkan kursus ini di institutnya yang diluluskan oleh MQA. Negara kita sememangnya kekurangan pakar bidang ini, sebab itu ramai orang awam ‘terkena’ ketika membeli batu permata. Akhir kalam, selamat meneroka satu lagi ilmu dunia yg agak baru ini.. Bye2..

 286. Joni_Tabu dah kembali :) akan bertambah huru-hara la blog ini ditambah lagi kakek sakti datang menjengkuk menyedarkan umatnya yang sesat hahahahaa

 287. Tak paya la nak sembunyi-sembunyi kata sahaja Tun Mahatir, wahh hebat mamak tu kan sehingga dapat mengangkat melayu di mata dunia dengan atas segalah usahanya, melayu-melayu sejati tu mana perginya bertapa di gua untuk menunggu rahmat tuhan supaya menjadi hebat dalam sekelip mata hahahaa

 288. mana ko tahu semua candi2 tu hindu dan buddha..siapa pengasas agama Hindu dan Buddha tu ko tahu ker cik Sompret.Yg ko tengok sekarang ni apa yg telah diselewengkan oleh pengikut2 terkemudian.Pi balik mengaji pandai2 dulu baru komen ya.

 289. nampak kamu goblock kamu tahu diamond ada macam jenis warna, dan saiz kamu tunjuk itu hanya bersaiz untuk buat cincin tangan, yang kami tunjuk saiz sebesar tapak tangan berlian zircon berasal dari india, dulu india tanah jajahan british faham tak, cuba baca nombor 5 di atas blog tulis

 290. Kena kaji baliklah sifat 20 ya :D ..kalau saya komen lagi nanti tak keluar pulak tuan Bro Pantek hehehe sensitif pada org2 syariat (termasuklah saya ni :P)

 291. Julia.. Saluran cara barat yang masuk ke alam 2D dan 4D tu berkaitan dengan Projek Montauk,Eksperimen Philadelphia dan yang bersangkutan dengan Al Bielek ke…? Rasanya macam yang tu je..
  Aku try tulis komen ni dah masuk kali ke 3,harap keluar. Dah 2 kali tulis komen tapi tak keluar. Pelik la..

 292. Thanks Tuan Naza, sebab bg tau :)
  Walaupun x jelas sgt, tapi boleh faham sikit2
  Kalau macam ni memang kagum la dengan apa yang ada kat Malaysia
  banyak betul rahsia untuk menjaga keselamatan negara :)
  mood: tgh bersyukur lahir kat negara bertuah ni

 293. jom kita nyanyi sama sama…. deeplah… feel feel

  Getaran jiwa melanda hatiku
  Tersusun nada, irama dan lagu
  Walau hanya sederhana
  Tetapi tak mengapa
  Moga dapat membangkitkan
  Sedarlah kamu wahai insan
  Tak mungkin hilang
  Irama dan lagu
  Bagaikan kembang
  Sentiasa bermadu

  Andai dipisah lagu dan irama
  Lemah tiada berjiwa….hampa
  Tak mungkin hilang ( Tak mungkin hilang )
  Irama dan lagu
  Bagaikan kembang
  Sentiasa bermadu
  Andai dipisah lagu dan irama
  Lemah tiada berjiwa….hampa
  Tak mungkin hilang
  Sinar bintangmu terus gemilang
  Dan jasamu, segala baktimu
  Akan terus kekal ke akhir waktu

 294. sy dh jumpa dh……kat Kuala Lipis mmg ada sesuatulah iaitu jawapan kpd soalan yg kita x terfikir nak tanya..

 295. salam en shah
  seperti yang en shah maklumkan….saya tertarik mengenai “Tabut atau Ark Of The Convenant”. Betul ke Tabut ini telah dijumpai..? Dimanakah dijumpai..? adakah di daerah “land of the east” (Ophir) juga..?

 296. Ooooo..ye ke???tp kenape guru sy suruh sy kaji Kuala Lipis dulu klu nk tahu tentang ត្រីកោណ….hiisshh…hairan2..x apelah..terima kasih.. :)

 297. dok berasa pandai.. tp bangsa merempat…. kalu pandai.. tk payah lah merempat di negara orang..

 298. kami ada lembah bujang… itu buktinya.. apa kamu ini tidak mahu mengkaji ? ada bukti mengatakan islam itu lebih awal dari melaka.. iaitu di kelantan dan trengganu.
  ilmu tipis kulit bawang… lagi mau campur urusan sejarah kami. goblok…

 299. Julia… Saluran cara barat tu macam Projek Montauk, Eksperimen Philadelphia dan yang bersangkutan dengan Al Bielek tu ke..? Rasanya macam yang tu jue…

 300. hari raya ni kita leh lihat warisan pembuat meriam ada dimana mana. memang melayu itu pandai dalam meriam, cuma tk mau belajar dia punya safety je.. tu yang masuk paper kosmo, metro dan lain lain akibat putus jari kerana xperimen meriam buluh. heheheh
  tp kat tmpat sy ni semua tak main buluh dah.. semua buat dari simen, ada yg buat dari tembaga campuran besi. lebih selamat meriam tu. bunyi pon marveless…
  kalu jatidiri memang dah ada.. takkan hilang meriam di melayu…

 301. Air Defense Ground Environment Sector Opera tions Center III (MADGE SOC III)
  The Malaysian

  malaysian Air Defense Ground Environment Sector Operations Center III (MADGE SOC III) menberikan Tentera Udara Diraja Malaysia dengan peningkatan keupayaan yang ketara kepada sistem pertahanan udara bersepadu mereka.

  Kontrak asal ialah untuk penambahan sebuah pusat operasi perintah dan kawal dan radar pertahanan udara jarak jauh, kontrak ini telah diperluaskan untuk merangkumi beberapa pusat operasi dengan sama ada Sector Operations Center atau Air Defense Operations Center yang mana sistem software dan User Interface sistem ini menggunakan sistem yang sama dengan software sistem Sentry yang di gunakan oleh NORAD.

  Sentry merupakan asas Battle Control System, yang digunakan oleh Tentera Udara Amerika Syarikat dan Tentera Udara Kanada. Madge SOC III merupakan kesinambungan kerjasama yang panjang antara ThalesRaytheonSystems dan Tentera Udara Diraja Malaysia, yang bermula sejak pemasangan arahan automatik pertama mereka dan kawalan sistem pertahanan udara Malaysia.

  Radar pertahanan udara jarak jauh GM 406, akan dihantar oleh ThalesRaytheonSystems dari Perancis. Ia adalah sebahagian daripada keluarga baru radar digital dengan keupayaan mengesan sasaran high- medium- and low-altitude yang menyediakan kemampuan pengesanan yang tiada tandingan serta keberkesanan operasi yang cemerlang.

  Radar ini telah di modifikasi disesuaikan untuk mengatasi cabaran di negara Malaysia, yang memiliki persekitaran tropika dan keperluan untuk beroperasi secara serentak seluruh kawasan pergunungan, pinggiran pantai, dan juga lautan.

  Jangkauan radar digital GM 406 TUDM memberikan keupayaan yang sukar di tandingi.

  Pengoperasian yang mudah dengan automasi yang tinggi. Saiznya membolehkan sistem radar ini mudah di aturgerak kemana-mana sahaja.

  P/S…kalau c&p aku ni menyemak,padamkan saja..hehehe….

 302. Encik Sompret

  Penjajah ialah apabila suatu kumpulan bangsa menduduki negeri orang lain dan mentadbir negeri itu tanpa peyertaan bangsa yang di jajah itu. jadinya Melayu tak jajah Melayu. cuma pusat pentadbiran kerajaan Melayu bertukar. sekejap Kedah sekejab Ligor sekejap Palembang sebagai contoh. macam kat negeri cina juga. jawa pun tak pernah jajah melayu in the sense diorang buat adminitrative centre yang di penuhi oleh jawa-jawa di tempat-tempat Melayu. dalam rekod sejarah diorang serang Singapura sahaja itu pun berkat khianat jawa boleh menang selepas menjarah jawa-jawa tinggalkan Singapura kontang-kontang. yang ada dalam sejarah hanya Temagi yang kononnya orang ‘siam’ yang mentadbir Singapura bukan nya orang jawa.

  Semenanjung Melayu lebih luas dari Malaysia hari ini. yang dikata kan ‘siam’ itu bukan tai-kadai tetapi MELAYU. cuma di era ISLAM yang masih buddhist terserap dalam sarang thai dan yang MUSLIM tetap MALAIU hingga hari ini.

  Untuk pengetahuan Encik Sompret jawa pernah di jajah oleh Melayu. sekali era sebelum ISLAM dan sekali lagi setelah ISLAM.

  Salam damai..

 303. banyak rahasia tersembunyi dari sejarah malaysia.salah satunya sejarah malaka dibantu kerajaan islam demak dijawa untuk mengusir penjajah portugis. namun yang ada dalam buku sejarah malaysia adalah fitnah bahwa jawa berkhianat dan membantu portugis melemahkan malaka.
  rahasia tersembunyi…..

 304. perghhh… kajian bro mantop sudah terkeluar dari kotak oooo…
  dari pandangan saya, kajian tesla tu yang menyebabkan orang bosnia di katok beramai ramai oleh puak serbia. pertama kerana dengan ada nya piramid disana, bosnia mengisytiharkan mereka `superior race`.kedua, dengan kajian tesla tu, ada pihak yang memonopoli industri petroleum merasa tergugat dengan adanya free energy. (saya ulaskan secara ringkas je ni. julia misti boring punyer :) )
  walaubagaimana pun, haarp adalah man made magnetic field, yang diguna untuk `shake` the other side of the world. tujuan asalnya untuk pembangunan teknlogi nano, tapi telah menjadi perkara lain. betulla saperti yang termaktub dalam al quran…. `segala kemusnahan yang terjadi di muka bumi ini adalah dari tangan manusia sendiri`
  dan… van hallen belt ni berguna untuk meneutral radiasi yang terhasil dari ujikaji bom nuklear, dan ia semakin lemah akibat darinya. sebab itu tiada lagi ujian di lakukan dibumi… cuma boleh diuji diangkasa, atau dalam simulator (persetujuan bersama antara us dan rusia)
  saya respek la bro mantop punya point. memang A :)

 305. EQ ok klu pi tgk citer ultraman version hollywood..pacific rim …sambil tgk sambil hangguk kat pantek…tak lupo hehee

 306. pengaruh pantek bkn sja masuk blog tapi masuk dlm industri film hollywood…besar sgtlah propanganda pantek..kena wujud balik ISA klu cam gini…heheee..pd aku sja..hehee

 307. nampaknya bro Zah semakin kacau… :)
  batu Zircon disamakan dengan berlian ahahahahahahahaha :)

  ZIRCON itu berlian imitasi
  mana gosip militernya zah :)

 308. PADA aku sahaja dan tidak memerlukan kepercayaan sesiapa atau apa apa…dimaklumkan !…heheee

  kihkihhh…”aku nak tekalah” !…sekarang bangsa MALAIU sudah ado 149 kerusi di perlimen !…yakni campuran kerusi MALAIU dalam kerajaan dgn luar kerajaan…maknanya MALAIU sepenuhnya sudah dapat kuasa “VETO” majoriti 2/3 (148 kerusi) dalam parlimen !…sebelum ini kuasa majoriti 2/3 kerajaan berkongsi dgn bangsa cina, india dan benggali…maka itu kalau MALAIU mahu membuat sesuatu perubahan “besar” utk negara sebelum ini, harus mendapat restu dari bangsa bangsa tersebut…tapi tidak utk kali ini !…nampak macam mudah kesatuan MALAIU ini utk mendapatkan kuasa 2/3 itu, bukan ?…sebenarnya ianya tidak mudah sekiranya tiada campur tangan dari “orang atas” itu !…sudah tentulah kuasa spiritual dan fizikal memainkan peranan utama !…lebih lebih lg kuasa spiritual itu !…contohnya dah ada sebelum ini, berlaku ke atas seseorang yg menangis di atas pentas di dlm suatu persidangan !…heheee…boleh jadi perubahan yg mungkin akan berlaku dgn kuasa dan kehendak tuhan (jadi kata tuhan maka jadilah kata hambanya, yakni hamba ikut sahaja kehendak tuhan itu !) ialah perubahan besar di dlm sistem pemerintahan negara MALAIU ini, yakni kembalinya kuasa raja raja MALAIU di dlm mentadbir sepenuhnya negara MALAIU ini !…seperti mana maksud di dlm tulisan tulisan aku sebelum ini !…boleh jadi tiada lagi sistem demokrasi berparlimen tapi yg ada nanti ialah sistem pemerintahan dan pentadbiran raja yg berpelembagaan !…sekian dan tak lupo…heheee

  KEPADA shah paskal selaku tuan punya blog ini, sekiranya tulisan aku ini “salah” maka tolonglah “padam”kannya dgn segera !…heheee

 309. PADA aku sahaja dan tidak memerlukan kepercayaan sesiapa atau apa apa…dimaklumkan !…heheee

  kihkihhh…”aku nak tekalah” !…sekarang bangsa MALAIU sudah ado 149 kerusi di perlimen !…yakni campuran kerusi MALAIU dalam kerajaan dgn luar kerajaan…maknanya MALAIU sepenuhnya sudah dapat kuasa “VETO” majoriti 2/3 (148 kerusi) dalam parlimen !…sebelum ini kuasa majoriti 2/3 kerajaan berkongsi dgn bangsa cina, india dan benggali…maka itu kalau MALAIU mahu membuat sesuatu perubahan “besar” utk negara sebelum ini, harus mendapat restu dari bangsa bangsa tersebut…tapi tidak utk kali ini !…nampak macam mudah kesatuan MALAIU ini utk mendapatkan kuasa 2/3 itu, bukan ?…sebenarnya ianya tidak mudah sekiranya tiada campur tangan dari “orang atas” itu !…sudah tentulah kuasa spiritual dan fizikal memainkan peranan utama !…lebih lebih lg kuasa spiritual itu !…contohnya dah ada sebelum ini, berlaku ke atas seseorang yg menangis di atas pentas di dlm suatu persidangan !…heheee…boleh jadi perubahan yg mungkin akan berlaku dgn kuasa dan kehendak tuhan (jadi kata tuhan maka jadilah kata hambanya, yakni hamba ikut sahaja kehendak tuhan itu !) ialah perubahan besar di dlm sistem pemerintahan negara MALAIU ini, yakni kembalinya kuasa raja raja MALAIU di dlm mentadbir sepenuhnya negara MALAIU ini !…seperti mana maksud di dlm tulisan tulisan aku sebelum ini !…boleh jadi tiada lagi sistem demokrasi berparlimen tapi yg ada ialah sistem pemerintahan dan pentadbiran raja yg berpelembagaan !…sekian dan tak lupo…heheee

  KEPADA shah paskal selaku tuan punya blog ini, sekiranya tulisan aku ini “salah” maka tolonglah “padam”kannya dgn segera !…heheee

 310. mmm..rumors je…tau pon..tak boley open..bahye!
  nk lg advanced info cube le kecek2 dg pokcik addp..
  mane tau dapat..(“/)

 311. kihkihhh…dataran merdeka bukan sebarang dataran !…nama dia pun bunyinya merdeka !…apa yg merdeka ?…merdeka dari siapo ?…barang apa yg membolehkan kita sebenar merdeka nanti ?…orang ramai terancak rancak di atas dataran tu !…bawah dataran di buatnya bazar !…tapi jauh di bawah bazar tu pulak ada barang apa ya ?…aku nak teka la…omeh ko???…heheee

 312. macam bro dulu ada undang2 isa orang2 yahudi dari vatikan dan komunis berani ke bersuara ke dekat dalam malaysia ini,,selepas undang isa dihapuskan mereka lebih berani bersuara, kau salah seorang sokong undang2 isa dihapuskan ini akibatnya golongan vatikan lebih berani bersuara,, kalau tahu sangat hanya tiga negara tak kuasai rosthschild iran,cuba,korean utara,,ketiga-tiga negara ditekan dengan teruk manpu kita hadapi kuasa amerika dan euro itu,, ini ling ini hanya tiga negara tak kuasai rosthschild http://topinfopost.com/2013/07/09/iran-and-the-rothschild-banking-cartel

 313. Kerajaan Melayu dahulu memang ada banyak rahsia sebab ianya tidak ada tercatat didalam mana-mana buku. Sebab utama kerana kita tidak seperti orang putih yang berani melawan titah Sultan/pemerintah dengan menulis/menyimpan rahsia itu didalam manuskrip atau tulisan kepada anak cucu. Selain itu, banyak daripada manuskrip penting negara masih lagi berada diluar negara. Selagi kita tidak membawa pulang manuskrip-manuskrip tersebut, sejarah kita akan masih ada banyak “loop hole” didalam ceritanya.

 314. ( terutamanya bekas mangkuk rojak mamak) hehehehe = M. …jika kita lihat banyak pihak terutama NGO membantah sekeras kerasnya perjanjian TPPA terutamanya M******. Perancangan Allah mengatasi segala galanya, sejarah melayu kita dilarikan,disembunyikan kegemilangannnya,di ratah kedaulatannya, orang Melayu Islam bersabar beratus tahun terhadap segala kezaliman manusia yang rakus dan tamak. Janji Allah itu pasti..GM ii akan membela kembali umat melayu sedunia dan mengembalikan sejarah kegemilangan Melayu agar dapat dipertontonkan oleh dunia..wallahualam..

 315. Bagus semua artikel ni, bila baca mcm sedang mengembara zaman silam, teruskan dgn artikel seterusnya

 316. pelik aku…apa rakyat indo tidak tahu menggunakan teknologi internet utk mencari fakta sebelum berkomentar atau memang budaya indo berkomentar seperti org bodoh dan menidakkan fakta dan hakikat??!!setelah berforum dan mengikuti forum dan blog indonesian mmg saya akui kebanyakan forumer indo mmg chauvinist sejati dan susah menerima sesuatu fakta/hakikat jika ada bangsa asing yg lebih maju dr mereka..kerana apa??kerana bg mereka bangsa merekalah haibat,malaikat,sempurna dan segala yg baik adalah mereka..indo terlalu chauvinist sehingga mata dan hati mereka dibutakan oleh sikap bangga diri dan takbur!!

 317. Moga dipermudahkan oleh Yang Maha Esa, Pengasih dan Penyayang
  UTK Fifah dan rakan sahabat SEANGKATAN
  mempelajari SEJARAH TAMADUN NUSANTARA.
  Amin…

  “… Tidaklah perlu diselidiki lagi
  yang seterusnya ke bawah, kerana
  yang sukar ialah memudiki
  sejarah dari Ulu, bukan menuruti
  hilirannya. Masih tengah diselidiki
  yang disebut Kerajaan Islam Daya
  yang pernah berdiri di Acheh
  di tahun 1205, (sebelum Pasai)
  dan rajanya disebut Seri Paduka
  Sultan Johan Shah. Dan bolehlah
  sekarang kita meninjau kembali …”
  ~ ‘KAPAL ARAB TIADA SEMPADAN’, PERKEMBANGAN UGAMA ISLAM DI NUSANTARA SIRI 6, dari buku “Sejarah Umat Islam” oleh Pendita Dr Hamka, Kolum KEMBALI KE PANGKAL , Majalah SENI BELADIRI JULAI 2013, muka surat 65 .

  Amin, amin, YA ROBBAL ‘ALAMiiiN…

 318. xde hal bro saye sempoi je…bab hallen belt nih saya tak tau plak…cuma saya dengar pendapat ahli fizik indonesia nih pasal electricity berkait dengan kejadian alam ,perubatan dan macam2 lagi…macam kajian tentang frekuensi Aliff,Lamm,Mimm yg kita tak tau makna dia tapi apa kesan bacaan dengan tajwid yg betul terhadap minda bawah sedar kita….elektricity pada jantung,gelombang otak dan sebagainya….sehingga dia mengakhiri kuliahnya dengan ayat ” Saya khuatir Elektron/cas negatif itulah IBLIS” wallahualam….saya no komen tentang itu….perlu kajian lagi..tapi saya sangat hargai ilmu beliau….tapi logik gak api = elektron…elektron kan ada kat jantung utk pam darah…fikir2kan..huhhuhu

  Bab petir plak, dia cite pasal cas positif negatif tuh…ada kaitan gak ngan benda nih..kalo ikut akal pendek saya nih…Tapi untuk transmitt energy wireless nih….saya teringat litar LC…mungkin kita boleh wujudkan keadaan “oscillation exchange of energy” macam dalam litar nih…kalau ionosfera simpan cas positif n bumi negatif dan ada udara/rintangan/penebat diantara keduanya…nih dah macam kapasitor (C) …dan kita bina coil/induktor gergasi (L) untuk wujudkan keadaan nih..kitaran tenaga tuh akan berterusan…jadi getaran tuh logik gak…dengan andaian lapisan ionosfera tuh memberi respon yg kita arapkan…Wujudkan ketidakstabilan pada lapisan ionosfera tuh supaya dia discharge cas positif dia ke bumi n membawa bersama gelombang elektromagnetik ke bumi..n then coil stand by amik emf tuh kat coil n hasilkan elektrik…pastu ionosfera akan charging balik pakai pancaran dari matahari…Entah2 nihlah yg HARRP dok buat sekarang nih..wallahuallam..

  macam konsep dalam transformer dimana primary winding cetuskan emf kat secondary winding…

  Tapi apa2 pon kajian Tesla dengan data2 dia sangat berharga kalau ada lah…setahu saya dia gagal dalam eksperimen nih tapi disebalik kegagalan nih dia jumpa komunikasi gelombang radio n transmit data plak….Betullah bila kita beramal ngan ilmu yg kita tahu InsyaAllah Tuhan akan anugerahkan dia dengan ilmu yang dia tak tahu….>>>Pakcik Tesla contohnya hahaha

  apa2 pon nih cuma teori dangkal saya yang tidak didukung data2 yg valid…Terbuka untuk kritikan n pembetulan….sekadar berkongsi…:)

 319. cik ffh..
  Kat lipis (org sana panggil ‘lepih’), ada siti norhaliza je.. Kat sana x de apa2, jgn percaya sgt ckp orang, nanti kena skim cepat kaya.. Dulu2nya, 3/4 hutan lipis saya dah pergi – cari ikan kelah + berburu gajah/seladang (time tu perhilitan masih tidur lg)..

 320. xde hal bro saye sempoi je…bab hallen belt nih saya tak tau plak…cuma saya dengar pendapat ahli fizik indonesia nih pasal electricity berkait dengan kejadian alam ,perubatan dan macam2 lagi…macam kajian tentang frekuensi Aliff,Lamm,Mimm yg kita tak tau makna dia tapi apa kesan bacaan dengan tajwid yg betul terhadap minda bawah sedar kita….elektricity pada jantung,gelombang otak dan sebagainya….sehingga dia mengakhiri kuliahnya dengan ayat ” Saya khuatir Elektron/cas negatif itulah IBLIS” wallahualam….saya no komen tentang itu….perlu kajian lagi..tapi saya sangat hargai ilmu beliau….tapi logik gak api = elektron…elektron kan ada kat jantung utk pam darah…fikir2kan..huhhuhu

  Bab petir plak, dia cite pasal cas positif negatif tuh…ada kaitan gak ngan benda nih..kalo ikut akal pendek saya nih…Tapi untuk transmitt energy wireless nih….saya teringat litar LC…mungkin kita boleh wujudkan keadaan “oscillation exchange of energy” macam dalam litar nih…kalau ionosfera simpan cas positif n bumi negatif dan ada udara/rintangan/penebat diantara keduanya…nih dah macam kapasitor (C) …dan kita bina coil/induktor gergasi (L) untuk wujudkan keadaan nih..kitaran tenaga tuh akan berterusan…jadi getaran tuh logik gak…dengan andaian lapisan ionosfera tuh memberi respon yg kita arapkan…Wujudkan ketidakstabilan pada lapisan ionosfera tuh supaya dia discharge cas positif dia ke bumi n membawa bersama gelombang elektromagnetik ke bumi..n then coil stand by amik emf tuh kat coil n hasilkan elektrik…pastu ionosfera akan charging balik pakai pancaran dari matahari…Entah2 nihlah yg HARRP dok buat sekarang nih..wallahuallam..

  macam konsep dalam transformer dimana primary winding cetuskan emf kat secondary winding…
  saya yakin bro tahu lapisan ionosfera nih digunakan untuk pantulan gelombang radio untuk komunikasi…n komunikasi satelit boleh dilakukan dengan meningkatkan frekuensi gelombang tuh…Saya pernah terbaca bro ade citer pasai modulated carrier wave kat blog nih… x ingat kat mane hehehe…
  Tapi apa2 pon kajian Tesla dengan data2 dia sangat berharga kalau ada lah…setahu saya dia gagal dalam eksperimen nih tapi disebalik kegagalan nih dia jumpa komunikasi gelombang radio n transmit data plak….Betullah bila kita beramal ngan ilmu yg kita tahu InsyaAllah Tuhan akan anugerahkan dia dengan ilmu yang dia tak tahu….>>>Pakcik Tesla contohnya hahaha
  apa2 pon nih cuma teori dangkal saya yang tidak didukung data2 yg valid…Terbuka untuk kritikan n pembetulan….sekadar berkongsi…:)

 321. bukak je bro, semoga memberi manfaat kpd semua. Itu kira jihad jugak tu!
  Saya pun nak numpang sekaki gak.

 322. Bung AJ,

  ini pasti ada perihal luasnya kawasan penyatuan itu ngak….udah lah lain kali cerita ya

 323. nanti saya buat research akan restu orang china ni.. China di mainlan China ke??? atau orang cina di tanah melayu ini????

 324. xde hal bro saya sempoi je…saya teringat cite ahli fizik indon tapi x taula kalau bende yg dia cite tuh sama ngan van hallet belt tuh…pasal petir/kilat/sparking tuh mungkin hanya satu dari banyak pecahan dari keseluruhan bahagiannya aka mcm jigsaw puzzle…
  Kalo transmit tenaga secara wireless, saya teringat proses yg berlaku dalam transformer/alatubah kat pencawang tuh…elektro magnetic field (emf) transfer dari primary winding ke secondary winding…ataupon rotating magnetic field dalam motor tuh….
  Tapi yang paling penting hasil kajian Tesla tuh beserta data2 konkrit n method dia….Sebab sapa2 yg beramal ngan ilmu yg dia tahu InsyaAllah tuhan akan bagi ilmu yg dia tak tahu…dalam kes nih kena rujuk kajian pakcik tesla hahaha…
  Tapi x salah kalau berteori….Pasal getaran pon ada betul gak..kalo ikut logik akal saya yg pendek nih…Tapi bila pikir inosfera tuh simpan cas positif bumi plak negatif n udara plak insulator/penebat dah macam kapasitor/transformer la plak…Mungkin kita boleh wujudkan keadaan “oscilation exchange of energy” macam litar LC….ionosfera sebagai kapasitor kat bumi plak coil/induktor gergasi pastu ganggu kestabilan lapisan ionosfera tuh…jadi tenaga dari getaran kat lapisan ionosfera tuh kita amik balik melalui coil jana elektrik n signal tuh balik…kitaran tenaga tuh boleh berterusan…
  Tapi tuh teori saya je, dengan andaian lapisan ionosfera tuh memberi respon seperti yg kita arapkan….macam transmitter n receiver RFID tuh…
  Nih cuma teori pandangan dangkal saya,tanpa sokongan data2 yg valid…terbuka untuk kritikan n pembetulan hahaha wallahuallam

 325. masih merangkak dan belum lagi bertatih RT…Insyaallah sama2 doakan…Orgnya dah ada depan mata untuk tunjukkan jalan…sila kenen2 dengan ADDP :D RT lebih tahu dari saya bagaimana caranya bukankah begitu….

 326. Julia.. Chanelling cara barat tu macam Projek Montauk,Eksperimen Philadelphia dan yang bersangkutan dengan Al Bielek ke..? Rasanya macam yang tu je..

 327. Benar Bro..itulah kuncinya yg dicari2 diri yg mula sedar akan rasa yg diberi.Cara hidup sebenar para manusia2 terpilih dahulu yg mengenal DIRI. Unsur tenaga yg Esa yg ‘dipinjamkan’ kepada setiap diri insan yg bergelar manusia.Mood :berangan…..alangkah indahnya….:P…sukar digambarkan dengan kata2…

 328. Assalam bro pantek, khabarnya masih ada ‘huruhara’ di tanah melayu kita.perang rohani sedang berlangsung masih ‘kacau bilau’ dan ramai para wali kita telah diambilNya kembali.Saya berdoa sangat agar kejayaan segera dicapai oleh para ahli kerohanian ini.hapuskan cengkaman mereka secepat mungkin..adakah doa dan zikir kami2 yg lemah dan dhaif ini diambil kira…Saya lihat masih ada blog2 berkenaan akhir zaman yg berkeras TPPA ini tidak mendatangkan faedah kepada manusia. Saya sedih kerana mereka mengkaji dan terdiri dari mereka yg terpilih tapi…….

 329. maaf incik addpantek…
  berkenaan tulis promo incik untuk menyokong dasar-dasar pm ds najib itu vs. mantan pm tun m… kelihatannya pm ds najib ini cenderung seumpama ‘menjilat’ si-kiasu sepet dan koling sejak sebelum pru13 sehinggalah kini dan ‘ditekan’ si obama dgn tppa pulak sehingga perundingan dijalankan dgn penuh rahsia dan tertutup… serta yg nyata seakan ‘meninggalkan’ malaiu dlm tindakannya… umumnya akar-umbi semakin gusar dgn kecenderungan beliau ini yg dilihat sebagai lemah-tiada tegas-kurang wibawa,,, spt sepupu beliau jugak mantan menteri kdn ituh yg dilihat ‘lemah’ oleh kalangan peminat military… SEHINGGA KELMARIN ada beberapa malaiu yg mengambil tindakan sendiri terhadap si cinabeng yg menghina islam dan malaiu dgn mencampak bangkai babi ke surau!!!

  apakah ini ‘sandiwara’ lakunan pm ds n dgn arahan grand master II incik addpantek? yg dipromo tinggi spiritualnya itu…
  salah seorang pemikir/penasihat beliau pun si ong itu yg seakan “menghuru-harakan” petronas drp dalam… sehingga ‘ramai’ senior-senior ir yg ‘larik’… ehehheeee

 330. tk dapat pon email.. tk leh hantar.. knp ekk? cer tulis sekali lagi dgn tulus ikhlas hehehe

 331. hang kata aku ketaq hahahahahaha….
  bagan serai kampung baru,
  belum try belum tau…

  dh terbukti dan di uji keberkesanannya… kepuasan dijamin…100& buatan malaysia… kah kah kah a aamik ko hahaha… :D

 332. Udah dua2nya sama2 brengsek lagi ngak mau ngaku, maseh mau disalahkan sepihak aja!
  Memang samdol la si tanter ni.

 333. borobodor dan candi – bentuk piramid sbg penjana, penyimpan, penyebar tenaga

  Berdirilah bangunan-bangunan itu (piramid mayan) seperti terdahulu di daerah-daerah asal mereka dengan segala simbol dan palavi.
  Dijadikan kepala bangunan itu yang dibuat dari logam (emas).
  Itulah juga logam yang banyak di Survanaburmi itu.
  Bangunan-bangunan itu bukanlah sebagai sembahan atau ritual tempat permujaan. Ianya hanya sebagai sebuah Peti Kuasa yang besar yang dapat mengalir tenaga ke seluruh kota-kota itu.
  Logam itu hanyalah sebagai joran yang mengumpan tenaga yang tersimpan yang telah tersedia ada di alam buana ini sejak ianya dicipta oleh Sang Maha Pencipta.
  Hanya mereka yang bertujuan memanipulasi dan mengawal kehidupan manusia atau jiwa melayu itu yang akan berkata bangunan-bangunan itu sebagai tempat permujaan atau makam pembesar mereka.
  ~radiah sari~

 334. Bangsa kte ni mmg power ble dh power rohani tggi spiritual lg pn penciptaan teknologi utk war ahkir zaman pn power2 bru balance dak g2 addp org kte jgk buat..bangsa kte pn dr sejarah dlu kala pn mmg power bab pncitaan senjata..kte je xtau..nak2 penciptaan tu dtgnye drpd alquran dk g2…

 335. RT…bila saya sebut ibunegara,,, itu keadaan yang kita lihat sekarang… cuba bayangkan keadaannya masa tahun 1957…..
  `banggunan baru` tu cerita zaman moden dah
  cerita amplifier tu pun, cerita zaman moden jugak…..(tapi dulu ia beroperasi dalam mood otomatik) :)
  dan…. saya tamo sentuh bab piramid tu… itu artikel orang lain pulak :)

 336. itu sejarah masa lalu. apakah dimalaysia tahun 1300an semua beragama islam???
  sama seperti diindonesia tahun 12000 an – 1300an sebagian besar beragama hindu. dan candi candi dibina
  apapun itulah peninggalan masa lalu yang ada buktinya hingga saat ini. sedangkan dimalaysia mana.. adakah tempat yang seperti itu.
  ini menandakan pusat pemerintahan masa lalu adanya di indonesia dan di thailand dan kamboja.sedangkan malaysia masih merupakan bagian dari kerajaan di indonesia dan thailand(red:sebagai jajahan).

 337. MOM,

  Terima kasih penjelasan tuan.Saya faham.Tentang harta negara ini memang besar jumlahnya.Saya memang bangga dengan sejarah bangsa kita.Kita pernah berada dipuncak dan kini adalah zaman keresahan umat melayu.Kalau dilihat keadaan pemerintah melayu sekarang,saya tiada keyakinan langsung bangsa melayu akan mendapat manafaatnya,Sedangkan yang ada sekarang pun semakin susut.Tidak ada satu bidang melayu diutamakan dan mendahului.Kita akan sentiasa mengikut,bukannya pelopor lagi.Saya kecewa dengan pemimpin melayu sekarang..Menghambat sebagai negara maju tetapi melayu tiada apa-apa,masih kelas tiga .

 338. bro, sebaiknya kita tidak saling menghina sesama peradaban nenek moyang karena pada masa itu batas2 negara belum seperti sekarang, Malaysia menjadikan Malaka sebagai simbol masa lalunya sama halnya Indonesia menjadikan Sriwijaya dan Majapahit sebagai lambang kejayaan masa lampau….untuk Indonesia, mungkin Malaka tidaklah besar tetapi bagi Malaysia, luas Malaka dimasa lampau meliputi seluruh semenanjung dan itu adalah besar untuk ukuran negeri jiran jadi tidak salah kalau mereka sangat mengagungkan Malaka…..lagipula harta2 Malaka yang dirampas Portugis dan dibawa oleh Kapal Flor de la Mar juga tenggelamnya di Aceh yang notabene masuk negara RI jadi tak perlu saling menghina, kalau harta itu berjaya diangkat maka Indonesia mesti menjadi negara pertama yang memiliki dan mengaguminya ( ga mungkin harta2 itu ga dipajang di museum gajah….heheh )

 339. kihkihhh…terima kaseh engkau siarkan cherita begini !…kalau nak tahu permainan putar alam india mamak pekenakan MELAYU, dan dia sentiasa dilihat baik lagi berjasa oleh orang MELAYU yg “tak tahu”, maka cuba fahamkan cherita di atas itu !…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 340. kihkihhh…sebelum nak mengkaji alam makro, relakan diri mengkaji alam mikro yg ada pada diri kita sekarang ini !…bagaimana organ jasad kita ini dapat digerakkan oleh sesuatu yg ghaib tapi nyata !…unsur apakah dia !…unsur yg sama juga terdapat di alam makro di luar diri kita !…sekiranya kita pandai menggunakan unsur tenaga (tuhan yg esa) ini, maka kita semua akan hidup dgnnya (tuhan yg esa = islam / pasrah sebagai “1” cara hidup) dan tidak seperti sekarang ini kita hanya banyak bercakap tentangnya (tuhan yg esa) !…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 341. PADA aku sahaja dan tidak memerlukan kepercayaan sesiapa dan apa apa pun!…dimaklumkan !…heheee

  kihkihhh…kerajaan maseh lagi di bawah naungan empayer yahudi zionis negara vatikan !…penghalang kuat kepada kebebasan kerajaan dari naungan ini datangnya dari ahli ahli politik (terutamanya bekas mangkuk rojak mamak !) dan ahli ahli perniagaan peringkat tertinggi (rangkaian elit) negara dan dunia !…tapi sekarang ini kelihatannya si penghalang penghalang ini (yakni tali barut yahudi zionis vatikan dan rothschild !) tadi sudah hilang taringnya, terutama di dalam pasaran modal dunia yg menjadi “tiang seri” kepada kebebasan ini !…pasal itu tiada di adakan undang undang besar (status tak penting!) berkenaan khazanah negara “sebenar” yg terpendam, agar sejarah bangsa MALAIU yg sebenar itu dapat digelapkan buat selamanya oleh empayer yahudi zionis vatikan itu !!!…supaya keturunan MALAIU yg tinggal tidak akan percaya sama sekali tentang kewujudan tamadun bangsanya yg sesangat hebat sebelum mereka !!!…buktinya lihat saje komentar komentar yg diberikan di dalam blog ini juga di blog lainnya!…tapi, harus kalian ingat di dalam perancangan mereka yg jahat itu, terkandung juga perancangan tuhan yg esa di dalam nya !!!…dengan tanpa disedari oleh kalian semua, tuhan telah pun mendatangkan satu kumpulan yg tinggi martabat kerohaniannya serta jasmaninya utk menegakkan dan memulangkan semula kebenaran itu umpama “SIREH PULANG KE GANGGANGNYA !!!…justeru itu, sekiranya kalian maseh bernyawa di badan, akan kalian saksikan ianya terjadi kelak (tak lamo eaa laieee !) tak kira lah samada kalian percaya atau pun tidak !!!…sekian dan tak lupo….heheee

 342. tumpang tanye…kerajaan purba apa yg wujud kat Kuala Lipis ye???hari tu ada org kata ada jumpa kerajaan purba kat sini..tp penat sy selongkar blog2 org..x jumpa 1 artikel pun yg memberi penerangan ttg penemuan tu..please…sape2 yg ada info..

 343. Banyaknya pertanyaan kat otak ni.. harap Naza x rimas

  -Ni ada kaitan dengan bangunan “baru’ tu ke?
  -melindungi ibu negara? ada apa lg di kuala lumpur? ssedangkan pusat pentadbiran dah pindah ke putrajaya?
  – Satu lagi, bila fikir balik, klau ikut klu2 Naza tu saya mcm nampak ada sumber tenaga yg ada kaitan dengan piramid yang x ternampak kat situ. – “sori, mengarut”
  -amplifier tu fungsi dier just nak kawal output tenaga yg keluar kan. Gila hebat Malaysia kalau camni…
  ,

 344. aku dah baca benda ni,tapi versi terjemahan bahasa melayu oleh merah silu..
  psst… sape cucu kiai tu bro. cer citer siket..

 345. Mohon pencerahan tuan ttg nikolai tesla ini. bagaimana boleh saya menggali lebih dalam ilmu2 pengetahuan dari tuan2 dan puan2 di dalam ini?

  Saya budak baru belajar
  Kalau salah tolong suluhkan

 346. gua setuju. tak semua benda yang dicerita mesti nak logik & nyata je. sesekali kena ada mayanya juga. tak gitu.. Nyata atau maya. haha..

 347. bukti2 itu telah diratah oleh penjajah…manuskrip2 melayu ada yg dh karam dlm laut dan ada yg disimpan oleh negara2 lain seperti UK..klu kita tgk kerajaan atlantis…mana bukti kerajaan atlantis hebat??sampai sekrg pun mereka tak jumpa monumen2 peninggalan kerajaan atlantis..jd mane mereka tahu kejaraan atlantis ni hebat???mereka tahu drpd catatan2 lama yg menceritakan kewujudan kerajaan atlantis…Plato byk cerita ttg Atlantis ni…sama jugak dgn kehebatan kerajaan melaka,langkasuka,lamuria,chih-tu,khmer dan byk lagi kerajaan di nusantara ni yg tidak dijumpai binaan2 seperti candi2…jadi dimanakah org tahu kerajaan ni hebat???daripada catatan2 lama terutamanya catatan2 cina yg menceritakan kehebatan kerajaan ini..pendapat sy…apabila wujudnya KERAJAAN,pasti wujud pusat pentadbiran…x akan pusat pentadbiran duduk bawah pokok, org cina kata kerajaan itu hebat…bagi sy,KEJAYAAN itu adalah perkara subjektif…kerajaan Melaka dikenali sebagai kerajaan yg hebat dlm ilmu kelautan dan perdagangan…kerajaan Mesir Purba pula dikenali sebagai kerajaan yg hebat dlm seni bina dan kerajaan dinasti2 cina hebat dlm kesusasteraan..dan 1 lagi….jangan pandang rendah dgn KAYU..kapal pertama dicipta bukan diperbuat drpd logam..tapi daripada kayu…kerejaan Camelot..yg kita duduk tgk dalam cerita Merlin tu..istana mereka hampir keseluruhannya kayu sampai tidak dijumpai dh peninggalan kerajaan tu…

 348. saudara ahmad albab
  maaf kawan tak bukak mom beberapa arini
  tak perasan komen awak
  bag email awak kat kawan

 349. nanti satgi Tuan Haji Shah tepek kat blog ni..tengok le puas2 hehehe ( semua nak bukti ..cari ler sendiri)

 350. saya belum ada amalan pendinding yg kuat utk masuk ke alam 2D dan 4D..kalu nak cuba chanelling style barat yg biasa2 takde implikasi dah ada kaedahnya (melayu kita pun ada ilmunya)..saya diberitahu surah Al Fatihah adalah kunci alam ghaib.

 351. no hp naza pun saya tak tau Bro faisal ..hehe…add yahoo messenger saya ajela Bro di awal email saya tu.{mawarmerahuntukjulia}

 352. sila pergi ke megashare website…bersepah movie free to watch hehehe, prometheus ni dah 3 kali saya tengok meme best.

 353. Lagi sekali kau memang BODOH. Borobudur dibina oleh Dinasti Sailendra. Sailendra adalah dinasti Melayu. Tulisan yg dipahat dicandi Borobudur adalah dalam bahasa Melayu kuno. Lain kali kaji dulu baru buka mulut.
  Memang sah kau ni BODOH tapi nak berlagak tunjuk pandai !

 354. Cewek cantik? Cantik ke? Tak ada selera aku tengok. Looks like a slut. Yang sedap mata memandang cuma yang pakai tudung tetapi jarang jumpa.

 355. Untuk seseorang yang menggunakan buluh runcing, baling taik etc. nak cakap pasal technology advancement? Lawak ke apa ni?

 356. Mohon izin tuan rumah,
  Sebenarnya pada pendapat saya yg dhaif ni, tuan rumah cuba nak menyedarkan para peminat MoM tentang apa asasnya punca peperangan terjadi, sejarah2nya sejak dahulu kala yg kesan dan artifaknya yg hingga kini masih wujud, bagaimana ketamadunan nenek moyang kita dan pembuktiannya termasuklah adanya piramid serta teknologinya yg sebelum ini kita tak pernah terfikirkan. Pasal harta karun dan seusianya, kebolehan umat Muhammas SAW adalah tinggalan Baginda yg merupakan Keistimewaan Baginda. iaitu ‘KUNCI KUNCI BUMI’ (sila rujuk hadis2 berkaitan utk lebih memahami), inilah yg menjadi kedengkian kaum yahudi dan nasrani. Ilmu2 ini masih ada diwarisi oleh para wali – yg amat kecil jumlahnya. Dlm tu kita tertanya2 mengapa kaum yahudi maju khususnya aspek persenjataan..? Tak lain tak bukan kerana mereka punyai wang, yg asalnya banyak dari penjarahan harta oleh kaum nasrani ke atas negara luar spt nusantara tetapi itu semua di bawah pemanipulasian kaum yahudi. Lihatlah dari sejumlah 25 rssul yg dinyatakan dlm Al Quran, 8% shj kaum Arab. Lagi pun, ilmu mereka dapat diilhamkan oleh iblis, kerans itulah hingga kini

 357. akudtg dah bagi sikit klu bro RT…. cumanya benda tu dilindungi…. kena remove pelindongnya… baru boleh amek… ( tapi bukan yang BNM punya la) :)

 358. sepertinya info ini memiliki kebenaran bro, di indonesia baru diketahui bahawa ada sebuah manuskrip jawa kuno yang berjudul Kidung Sunda menyatakan kalau dalam suatu peperangan antara kerajaan majapahit melawan kerajaan sunda tahun 1357 ( yang dikenal dalam sejarah indo sebagai perang bubat ), tentera majapahit sudahpon menggunakan senjata api. salah satu jenisnya cam link dibawah ni

  http://wilwatiktamuseum.wordpress.com/2012/01/02/pusaka-nusantara-meriam-armada-laut-majapahit/

 359. sudah faham dari mana Mr Tony Stark Ironman dapat idea create electromagnet energy coil dia…hehehe

 360. sya dapat ‘tangkap’ tapi tak tergamak rasanya nak panjang2 sebab metaphore bro tu sadis sangat hehe

 361. Bro Mantop..kejadian petir dan kilat tu salah satu darinya. bagai mana ia terhasil..lebih kurang laaa…

 362. Bro Faisal soklan sebenar ialah bukan harganya hehehe…boleh tak dibawa masuk ke Malaysia?? dlm RM1k lebih ajer…nak beli online manual pun boleh..pastu download..saya pun ingat nak beli try kut2 la takyah bayaq bil api dah hehe (dari US)

 363. sudah Bro..panggung wayang sudah nampaknya…panggung ‘nyata’ pun nampaknya sedang berlangsung..mereka masih bermimpi akan menang pertarungan hehe

 364. Eh eh janganlah Tuan bro pantek bersara…saya masih jahil..hanyalah aku cuba mengajar ‘diri’ aku yg masih lena tuan.

 365. ye betol tuh bro..last2 bantuan yg US bagi tuh la jadi senjata nak ugut diorang balik n bantuan tahunan US1.5B tu akan balik ke US sebab Tentera Mesir beli kelengkapan senjata dari US gak…tapi peliknya lepas Mursi jatuh..Saudi,UAE pam duit ke Mesir plak…pinjaman mudah katanya…macam insentif je kat diorang….Mursi nih plak bukan calang2 orang…engineer tuh n anak dia plak sume hapal Quran…kalo tunjuk perasaan berterusan US terpaksa gak kot biar Mursi naik balik atas nama demokrasi..Walhal US memang x suka Mursi nih…
  Kena cari jalan lain jatuhkan Mursi..Wallahuallam..

 366. itu sengaja terbabas & tersasar… mahu intai landscape negara indonesia… mana tahu ada cewek2 cantik…

 367. “klu ikat pantek dan kwn2nya mmg bagus ni..”

  rasanya dia balas penyataan kau untuk yang ini kot

 368. betul itu ada perkataan barat gunakan hummer (bahasa melayu) tukul pada ada dalam system senjata pistol dan rifle, kalau tak ada hummer macam ketuk peluru untuk tembak,, sepatut ahli sejarah kita buat kaji senjata api lama orang melayu gunakan baru kita tahu kebenaran nya

 369. hehe…hebatkan penemuan tu..sb tu org tua2 kata x baik langkah org sb dlm badan org tu ada ayat Al-Quran..manalah org tua2 tu tahukan??

 370. prometheus???ok..sy x pernah tgk lg cerita tu…kena pergi selongkar laptop kwn2 lah ni nk cari cerita tu..hehe…Julia..Stargate 1994???sy baru lahir…huhu..

 371. nak citer dalam ni nanti kena tangkap loh….hehehe…

  cuma aku bagi sebatang mancis kayu utk ko nampak sikit….klu nak terang dan menyeluruh, kena minta kat tempat lain..

  sekarang inilah ,saat dimana kerajaan akan melakukan sesuatu yg selama ini memerlukan ‘restu org china’.tapi sekarang akan ‘dilanggar ‘ saja ….dalam kerajaan sekarang pon ada 112 kerusi parlimen islam, dan dalam pembangkang kalau tak salah ada 37 kerusi parlimen islam ,cukup 2/3 ( lebih 1 ) untuk membuat perubahan.tak mustahil ada penggabungan……..xxxxx….(bukan penggabungan dlm parlimen ).

  pasal ianya melibatkan sesuatu yg sangat besar……

  aku tak pandai nak pusing2 cakap..makin ko tak faham pulak nanti..hehehe…

 372. seronok baca artikel mcm ni,
  tapi sedarkah kita, sampai saat ini…kerajaan kita masih takut untuk menerbitkan buku sejarah di sekolah2 menengah tentang sejarah melaka dan sejarah melayu yang sebenarnya..?

  dan siapakah KERAJAAN MALAYSIA hari ini..????..

 373. logik dari segi saintifik…..
  bro dok cerita pasal van hallen belt ke ni? kalo betul… kita kena ada ilmu `jinakkan` petir tu dulu…. ( maaf, mencelah tak mintak izin )

 374. Razif, electricity itu tenaga tercetus dari ciptaan manusia. Tenaga ini free…. cuma bagaimana untuk dapat, simpan dan mengitarkannya semula. ..jeng..jeng..jeng………… tenaga yang tak perlu wayar itu sampaikan dari satu point ke satu point, tak perlu plug, tak kira dekat atau jauh… kerana semua benda di alam ini bergetar…

 375. itu pasal ramai pencari emas atau harta (national treasure ) ni, buat senyap senyap. bergerak dlm grup kecil dan penuh misteri. sebab undang undang tidak memihak kepada orng yang berusaha mencari. bukan apa, banyak kos yg kluar untuk mengkaji mencari dan menyelongkar. bukan sehari dua, makan masa bulan bulan.. tenaga / kalori / makan minum minyak, temuramah orng orng kampung, setting time pon nk kene sama ngn kawan kawan, sebab masing masing ada kerja… daln lain lain hehehehe

 376. seperti ketika empayar kesultanan melaka menjalin hubungan dgn kerajaan china. sejarah berulang?

 377. translate

  Allah (Yang Menguasai Segala-galanya), Ia mengambil dan memisahkan satu-satu jiwa dari badannya, jiwa orang yang sampai ajalnya semasa matinya, dan jiwa orang yang tidak mati: dalam masa tidurnya; kemudian Ia menahan jiwa orang yang Ia tetapkan matinya dan melepaskan balik jiwa yang lain (ke badannya) sehingga sampai ajalnya yang ditentukan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir (untuk memahaminya).
  Az-zumar ayat 41

 378. mana bukti bekas kejayaan malaka.seperti halnya borobudur dan candi candi lain dijawa yang membuktikan kemegahan dulu.teknologi melayu cuma kayu.sehingga tidak ada bukti peninggalan hingga sekarang.

 379. tesla generator ke bro??cas positif dari matahari tersekat kat ionosfera, bumi plak banyak cas negatif..matahari macam terminal positif n bumi plak terminal negatif…umpama macam bateri or kapasitor…atau dalam elektronik ari ni konsep dia macam diode n transistor…kalo nak kaitkan ngan unsur ketuhanan saya teringat teori sorang ahli fizik indonesia pasal bende nih…Tapi mungkin x leh diterima ramai tapi masuk akal n selari ngan sains…tapi x taula betul ke tak telahan saya nih….:) teori ahli fizik tuh ada kaitan ngan kilat/petir…wallahuallam…

 380. Saya lebih berminat tentang ketenteraan.Bab harta ni hanya buat saya syok ,ragu-ragu dan kecewa nampaknya.Mana tulisan bab tentera bang aji ooi..lama dah tunggu nee…

 381. bro Shah Paskal…pasal harta yg dh kena jarah tu,xnk diambil balik ke? alang2 kita boleh wat benda yg sama pasal dokumen Sabah.kut2 kita boleh wat benda sama? ..ni tak termasuk manuskirp2 Melayu yg dibawa lari ke Barat

 382. SYABAS Julia !…rasanya aku dah boleh bersara dari menulis, pasal mata aku pun dah tak tahan memandang skrin lamo lamo !…terima kaseh rabb ku !…heheee

 383. aku rasa dalam uji kot untuk menbeli atau pun australia punya… tapi malaysia tak akan beli buatan amerika faham2 je amerika jika beli ada sekatan akan di bagi

 384. betul di kata selurah peralatan buatan amerika ini hanya selikit je buatan perancis dan rusia selebih buatan amerika dan mesir terlalu mengharap bantuan kewangan ketenteraan dari amerika ia bakal merosakan mesir itu sendiri perkara serupa berlaku sama indonesia era permerintahan suharto dulu terlalu mengharap bantuan kewangan ketenteraan amerika kesan terkena sampai sekarang.. ini jadi pengajaran berguna pada kita ini, di harap ahil politik kita ada di malaysia ambil pengajaran apa berlaku di mesir dan indonesia

 385. ARTIKEL KALI INI SAYA MEMEBAWA PEMBACA KEPADA SATU KEBENARAN YANG TIDAK ADA DI DALAM BUKU SEJARAH. KEBANYAKAN ORANG MELAYU SEKARANG FIKIR BAHAWASANYA SENJTA2 ORANG MELAYU DAHULU HANYA KERIS,LEMBING DAN BUKAN PISTOL SENAPANG DAN MERIAM. SEKIRANYA ORANG MELAYU HANYA BERSENJATAKAN KERIS MUSTAHIL UNTUK KESULTANAN MELAYU MELAKA MENJADI KUASA BESAR DI ASIA TENGGGARA. SEBELUM ITU SAYA INGIN BERITAHU YANG ARTIKEL INI AGAK PANJANG TAPI SARAT DENGAN RAHSIA SENJATA2 ORANG MELAYU. JADI GAGAH2KAN LA DIRI ANDA UNTUK MEMBACANYA…

  Beribu-ribu tahun dahulu…di Lembah Bujang, terdapat satu peradaban yang makmur.Kota-kota yang besar dan istana-istana yang mengagumkan.Di satu kawasan,terdapat kilang-kilang membuat peralatan logam;kilang melebur besi.
  Zaman berganti zaman.Tahun berganti tahun.Peperangan demi peperangan.Hasad dengki,khianat,kekejaman dan penipuan menghiasi tabir.Jatuh dan bangun.Bina kembali peradaban.Berperang lagi…hancur semuanya….bangkit kembali membina empayar…perang saudara…kedatangan bangsa Eropah yang tamak….dijajah…dijajah…dijarah…
  Bangkit kembali…tentang penjajah…akhirnya merdeka.Kemudian bina negara…bina peradaban kembali.Perlahan-lahan.
  Anak-anak Melayu pun membuka buku sejarah.Apa yang dilihat mereka? Hulubalang Melayu memegang tombak.Panglima Melayu menghunus keris.Selak lagi..apa dilihat lagi?
  Gambar lukisan raja Melayu di atas gajah,dengan askar-askar Melayu menentang penjajah Portugis menggunakan tombak dan keris.Bertembokkan pancang-pancang kayu dan batang pisang .Gambar askar Melayu mati ditembak istinggar musuh.Gambar rumah beratap rumbia musnah dibedil meriam.Selak lagi….gambar gabenor British bercekak pinggang dengan orang-orang Melayu berpakaian selekeh di satu sudut.
  Selak lagi…selak lagi…gambar orang-orang Melayu pasca-penjajahan yang berimejkan selekeh, miskin dan nampak kurang berpendidikan.Membosankan.
  Dalam artikel ini,penulis akan mendedahkan realiti sebenar peperangan yang disertai orang-orang di Semenanjung mahupun di pulau-pulau Nusantara (Indonesia). Penulis akan mendedahkan betapa antara orang-orang Melayu pada masa dahulu pandai mencipta meriam dan menggunakan senjata api..Ini sekaligus menafikan anggapan popular ketika penjajahan dahulu “hendak buat sebatang jarum pun tak mampu”
  Benarkah begitu?
  Apabila teknologi meriam semakin maju pada abad ke-14,seluruh dunia berlumba-lumba mendapatkan teknologi ini.Kerajaan-kerajaan Eropah,wilayah-wilayah bekas Empayar Abbasiah dan Turki uthmaniyyah,Emperium China dan kerajaan Ayutthia berusaha tidak ketinggalan dalam soal mengambil tahu atau memiliki meriam malah merekrut rakyat mereka mempelajari cara membuat meriam.
  ADAKAH SULTAN-SULTAN MELAKA YANG MEMILIKI PELABUHAN PALING KAYA DI TIMUR MENJADI PEKAK,TULI,BUTA DAN BISU DENGAN PERKEMBANGAN INI?
  Padahal raja-raja Melayu Brunei dan Sulu ketika itu sudah biasa bermain dengan pistol dan menjadi pengeluar meriam kecil terbaik dunia?Sebab itu Sepanyol gerun dan tidak mampu mencabut ‘kemelayuan’ mereka.
  Adakah para pedagang yang tiba di pelabuhan Melaka semuanya berpakat untuk menyorokkan berita-berita tentang meriam,istinggar (musket) dan ubat bedil?Adalah amat tidak logik jika Sultan Melaka yang pernah menakluk sebahagian Sumatera dan tanah semenanjung malah mengalahkan tentera Siam menggunakan keris dan lembing sahaja.Tiada satu pun kerajaan yang boleh mengalahkan Melaka ketika itu KECUALI GABUNGAN TENTERA PORTUGIS,KERAJAAN-KERAJAAN KECIL DI SUMATERA DAN JAWA,ASKAR-ASKAR UPAHAN DARI GOA,JAWA DAN SIAM DITAMBAH DENGAN PEMBELOT DAN PENGKHIANAT DALAMAN DARI PARA PEDAGANG ASING DAN ORANG-ORANG MELAYU SENDIRI.
  Hanya filem-filem dan drama pendekar di Malaysia sahaja menggambarkan pendekar Melayu berperang menggunakan keris dan lembing selepas bergaduh di warung berdinding buluh dan beratapkan rumbia.Sungguh memalukan.
  Apabila orang luar membuat filem tentang Melayu,mereka menggambarkan pendekar Melayu menggunakan pistol,meriam dan senapang.Malah pendekar Melayu memakai baju kulit dan sesetengahnya memakai baju zirah;baju besi untuk mengelakkan serpihan peluru meriam melukai daging kulit.Dari mana mereka mengorek rahsia ini?Dari catatan-catatan sejarah mereka yang diluar kawalan Raffles,Winsted,Swettenham dan Leyden.
  Malah semua senjata ini,yang diwar-warkan asing bagi bangsa Melayu,mempunyai istilah Melayunya sendiri:

  *Cannon=Meriam,Lela
  *Portable Cannon/swivel gun=Lela Rentaka
  *Flintlock Musket=Istinggar
  *Blunderbuss=Pemuras
  *Pistol=Terakol
  Mari kita lihat antara senjata-senjata ‘terahsia’ Melayu ini:

  *pemuras
  Pemuras adalah antara senjata yang gemar digunakan oleh orang-orang Melayu dahulukala.Dalam Perang Naning,catatan askar Inggeris menyatakan orang-orang Melayu amat pandai menggunakan Pemuras ini sehingga Inggeris terpaksa menghantar beberapa kali pasukan tenteranya menentang Dol Said dan Perang Naning juga berlaku dalam beberapa siri.Orang-orang Melayu Borneo khususnya orang Brunei dan Sulu adalah mereka yang selalu menggunakan Pemuras.Pemuras atau dalam bahasa Inggeris,blunderbuss adalah sejenis alat bedil muat hadapan dengan laras berkaliber pendek,besar,yang mempunyai muncung peledak hadapan yang berbentuk kembang (funnel-shaped muzzle ).Pemuras ini menggunakan peluru timah hitam (lead)
  Ia digunakan untuk menembak dalam jarak dekat dan selalu digunakan oleh pasukan berkuda (Dragoons).Perkataan Dragoon ini berasal dari penggunaan Pemuras yang telah dimajukan bentuknya,menjadi lebih

  *terakol
  Orang-orang Melayu memanggilnya sebagai Terakol atau Tarkul.Dragoon atau Terakol inilah asal-usul pistol pada hari ini.Pemuras juga adalah senapang atau bedil yang pertama sekali dicipta untuk tujuan pertahanan. Dalam masyarakat Melayu, senjata Pemuras dan Tarkul adalah agak popular berbanding di dunia barat.Penggunaan Pemuras adalah lebih kerap digambarkan di dalam peristiwa perang Melayu berbanding istinggar atau Flintlock Musket.Mengapa?

  Ini kerana pada masa dahulu orang Melayu adalah pelaut dan pengembara yang gigih.Penggunaan blunderbuss ini adalah amat popular dikalangan pelaut,lanun dan pedagang.Ini kerana ia sesuai untu pertempuran secara pantas dan berdepan kerana ia mampu mencederakan beberapa orang musuh dengan hanya satu tembakan dari jarak dekat.
  Pemuras biasanya amat pendek, dengan laras kurang dari 60 cm (dua kaki), pada ketika laras senapang lantak biasanya melebihi 90 cm (tiga kaki) panjang.Satu sumber menggambarkan senjata dari awal hingga pertengahan abad ke-17, menyenaraikan panjang laras Terakul kancing roda (wheel lock) sekitar 28 cm (sebelas inci), berbanding 41 cm (enam belas inci) panjang bagi Pemuras.

  *Betapa segaknya panglima Melayu menyandang Pemuras berkilat seperti ini.

  Terakol atau Tarkul adalah antara senjata popular dikalangan pelaut,pedagang dan lanun-lanun Melayu.Tarkul pada awalnya menggunakan teknologi ‘wheel lock’ (kancing roda) di mana kemajuan teknologi ini membolehkan ia membakar serbuk bedil secara automatik tanpa memerlukan ‘fius’.Terakol berbentuk seperti pistol dan ia adalah perubahan bentuk dari Pemuras yang dikecilkan.Terakol digunakan di dalam peperangan Rajah,Datu dan Sultan-sultan di Filipina melawan Sepanyol,juga askar Brunei menentang Rajah Brooke.
  Terakol juga digunakan di Patani dan Melaka.Dalam Perang Naning juga senjata ini digunakan.Sekitar tahun 1530,Terakol telah menjadi maju dengan penggunaan teknologi flintlock (kancing batu api) dan sejak itu ia lebih dikenali sebagai pistol di Barat.

  *Istinggar
  Istinggar (Bahasa Inggeris:musket) pada awalnya ialah sejenis senjata api jenis berat dengan penggunaan fius atau wheel lock.Kemudian ia menjadi sejenis senapang yang menggunakan teknologi flintlock (kancing batu api).Penggunaan flintlock ini meningkatkan kadar tembakan dan mengurangkan kos pembuatan senjata api.Mula diperkenalkan pada 1630 sebagai flintlock musket,istinggar dengan pantas menggantikan teknologi picu senjata api lebih awal,seperti mekanisme kancing sumbu (matchlock) dan kancing roda (wheel lock).
  Istinggar juga kerap disebut di dalam hikayat-hikayat lama seperti Sulalatus Salatin (Sejarah Melayu) dan juga Hikayat Megat Terawis. Dalam Hikayat Megat Terawis, dikatakan bahawa Megat telah berjaya membunuh seorang hulubalang yang kebal dan hebat bernama Tun Saban.Tun Saban dikatakan sebagai seorang yang tidak lut kepada segala jenis senjata kecuali istinggar yang dibuat khas pelurunya.Istinggar yang digunakan untuk membunuh Tun Saban dikatakan adalah hadiah daripada ulama dari Hadra-maut kepada raja Pagar Ruyung.
  Istinggar inilah yang dikumpulkan terlalu banyak di dalam kota Melaka oleh tentera-tentera Portugis.Istinggar juga digunakan oleh tentera Johor-Riau terutama ketika membantu Belanda menyerang Portugis.Istinggar juga digunakan oleh penduduk di Perak ketika menyerang Belanda yang membina loji-loji di Sungai Perak.

  Rentaka,adalah sejenis meriam mudah alih,ringan dan kecil dari meriam biasa.Dalam Bahasa Inggeris,ia disebut Lantakas (gabungan Lela dan Rentaka).Rentaka adalah senjata khas orang Melayu,kerana mereka sendiri yang menciptanya,sebab itu orang Inggeris menyebutnya dengan Lantakas.Ini adalah sesuatu yang menarik kerana Rentaka adalah setanding dengan keris dan ia adalah senjata Melayu yang terkenal di dunia Barat.Rentaka inilah yang saya lihat di dalam filem tahun 80-an itu.
  Kebiasaannya rentaka dibuat menggunakan tembaga atau besi dan berukuran diantara 50cm hinggalah 2 meter. Bagi yang berukuran lebih daripada 1 meter kebiasaannya ia di panggil Lela dan ada yang dipanggil sebagai ekor Lotong kerana mempunyai pelaras yang panjang dan lentik seperti ekor Lotong. Bangsa penjajah pertama yang merasa penangan rentaka ialah Sepanyol. Mereka menggelarnya sebagai arquebuses, portable cannons or swivel gun yakni meriam mudah alih. Berbanding dengan meriam biasa, rentaka kebiasaanya mempunyai hiasan yang lebih terperinci dan cantik seperti ukiran awan larat,naga,buaya,cicak,ikan lelumba malahan turut diukirkan corak pucuk rebung.

  Apa yang unik mengenai senjata ini ialah ianya adalah sebuah meriam mudah alih yang pertama didunia. Rentaka mempunyai mekanisme yang membolehkan ianya dipusing-pusingkan keatas dan kebawah serta boleh dipikul dan dipacakkan di kota, tanah atau belebas kapal dan perahu. Hal ini amat berbeza dengan meriam barat yang sedia di ketahui adalah amat berat dan tidak mudah dialihkan. Ciri mudah alih Rentaka juga menyebabkan bidikannya lebih mudah untuk kena pada sasaran.
  Pahlawan Moro adalah diantara pahlawan rumpun Melayu yang dikatakan sebagai pembuat rentaka yang terbaik . Orang Moro telah menggunakan rentaka sebagai senjata api utama ketika diserang oleh Sepanyol dan ketika mereka menyerang kapal-kapal Sepanyol. Tentera Sepanyol dikatakan amat takut dengan senjata tersebut kerana diantara banyak-banyak senjata, rentaka adalah salah satu senjata yang menyebabkan kematian dan kerugian terbesar bagi pihak mereka. Selain daripada orang Moro, Kerajaan Brunei juga dikenali umum di kalangan para pedagang dan penjajah sebagai pengeluar rentaka terbanyak dan terbaik di Alam Melayu. kebanyakan daripada rentaka yang ada di Muzium di seluruh dunia sekarang ini adalah berasal dari Brunei kalau tidak Filipina. Di Semenanjung, Jawa dan Sumatera, penggunaan rentaka adalah kurang terutama setelah kejatuhan Kesultanan Melayu Melaka.
  Kehebatan senjata api buatan bangsa Melayu ini menjadi buah mulut dan kekaguman para penjajah barat seperti Portugis, Sepanyol dan Belanda sehinggakan mereka telah meniru teknologi pembuatan rentaka bagi melengkapkan persenjataan mereka. Sehingga abad ke 18 dikatakan penghasilan rentaka di Alam Melayu semakin berkurangan malahan negara yang mengeluarkan rentaka terbaik dan terbanyak adalah negara Belanda.

  *Meriam Seri Patani yang diletakkan dihadapan bangunan Kementerian Pertahanan Thailand

  Meriam mempunyai sejarah yang panjang,terahsia dan digelapkan dalam sejarah Melayu.Meriam digunakan di tembok-tembok kota Melaka.Meriam digunakan di semasa peperangan melawan penjajah di Selangor.Meriam digunakan di Pasir Salak.Meriam digunakan di Singgora melawan Thai dan Inggeris dan Belanda.Meriam adalah cukup sinonim dengan seni peperangan Melayu.Jika Brunei dan Sulu terkenal mengeluarkan Rentaka (meriam mudah alih) terbaik,maka Patani pula adalah pengeluar meriam paling terbaik di Asia Tenggara suatu ketika dahulu.
  Sebelum kemunculan meriam,pada awalnya teknologi artileri atau bedilan ini diperkenalkan oleh orang-orang Cina.Kemudian meriam diperkenalkan oleh Empayar Turki Uthmaniyyah,yang juga merupakan pembuat meriam yang menggerunkan seluruh Eropah ketika itu.Kemudian pedagang Belanda pula memperkenalkannya.
  Meriam yang paling terkenal dalam masyarakat Melayu ialah Seri Nagara,Seri Patani dan Mahalela.Dan meriam Seri Nagara dan Seri Patani ini adalah meriam yang terbesar di Asia Tenggara!Menariknya bukan orang lain yang membuat dan memilikinya,tetapi orang Melayu juga!
  Meriam-meriam ini adalah milik Kerajaan Patani.Sebagai tindak balas berikutan khabar angin akan serangan Siam ke atas Patani, Raja Kerajaan Melayu Pattani pada waktu itu iaitu Raja Biru (1616-1624) telah menugaskan seorang lelaki Cina-Islam yang bernama Tok Kayan (Lim To Khiam) untuk mengetuai pembinaan meriam-meriam kerajaan. Tiga buah meriam telah dibina iaitu Sri Patani, Sri Nagara dan Mahalela. Sri Patani dan Sri Nagara mempunyai saiz yang sama manakala Mahalela pula lebih kecil iaitu hanya sepanjang 5 hasta 1 jengkal. Meriam-meriam ini telah berjaya menyekat empat kali serangan Siam ke atas Patani iaitu pada tahun 1603, 1632, 1634 dan 1638.
  Selepas kejatuhan Ayutthaya pada 1767, kerajaan Patani di bawah pemerintahan Sultan Muhammad (1776-1786) telah cuba untuk membebaskan diri daripada ancaman Thai (yang telah mengalahkan kerajaan Ayutthaya). Bagaimanapun, pada 1785 pasukan tentera Thai di bawah kepimpinanan Panglima Phraya Kalahum telah berjaya menewaskan Patani. Dua buah meriam besar iaitu Sri Patani dan Sri Nagara telah diambil sebagai rampasan perang, bagaimanapun Sri Nagara telah jatuh ke dalam laut di Kuala Patani semasa hendak dipindahkan ke dalam kapal. Meriam Mahalela pula telah hilang tanpa dapat dikesan.
  Selepas kejatuhan Ayutthaya pada 1767, kerajaan Patani di bawah pemerintahan Sultan Muhammad (1776-1786) telah cuba untuk membebaskan diri daripada ancaman Thai (yang telah mengalahkan kerajaan Ayutthaya). Bagaimanapun, pada 1785 pasukan tentera Thai di bawah kepimpinanan Panglima Phraya Kalahum telah berjaya menewaskan Patani. Dua buah meriam besar iaitu Sri Patani dan Sri Nagara telah diambil sebagai rampasan perang, bagaimanapun Sri Nagara telah jatuh ke dalam laut di Kuala Patani semasa hendak dipindahkan ke dalam kapal. Meriam Mahalela pula telah hilang tanpa dapat dikesan.
  Meriam-meriam Melayu boleh dilihat juga di Kota Melawati dan Pasir Salak pada hari ini.

  *petikan gambar filem langkasuka, dalam filem ini bukti yang menunjukkan senjata api sudah digunakan oleh orang melayu sejak zaman kesultanan lagi. Dalam filem ini juga menunjukkan yang putera pahang yang pakar dalam menembak menggunakan terakol atau lebih dikenali sebagai pistol. Di sini amatlah sedih sekali kerana orang melayu pada zaman kini tidak dapat mengunkapkan sejarah2 hebat orang melayu ini ke layar perak malah diambil kesempatan oleh pembikin filem dari thailand. jika dilihat pada babak2 filem itu prob2 dan ketamadun yang ditonjolkan dalam filem itu sudah dikaji dengan lebih terperinci dan apa yang ditunjukkan adalah ketamadunan sebenar orang melayu bukan hanya keris dan lembing.

  *pengawal2 istana yang menggunakan istinggar

  *putera pahang yang pakar dalam menembak.

  *putera pahang yang menembak menggunakan terakol.
  jangan berpandukan filem ini jika mahu mengkaji SECARA MENDALAM sejarah Patani.Ini filem Thai dan nama ‘Langkasuka’ itu pun tidak tepat.Asalnya penerbit mahu meletakkan nama ‘Queen of Patani’ namun dibantah oleh pihak berkaitan kerana tidak mahu mencetuskan sensitiviti dengan apa yang berlaku di Selatan Thai.Jadi diletakkan ‘Langkasuka’ padahal Langkasuka dan Patani adalah dua kerajaan berbeza.’Lanun’ dalam cerita ini hanyalah fantasi kerana dalam sejarah ketika pemerintahan Ratu Biru,kerajaan Patani diserang oleh Thai,bukannya lanun-lanun Melayu,Jawa dan Jepun seperti dalam filem ini.Dan tiada pula kerabat diraja yang membelot sebenarnya,ia cuma ‘rempah-ratus’ dalam membuat filem itu lebih sensasi.
  Fakta sejarah sebenarnya,ketika itu Patani berperang dengan Thai dan seorang Cina Muslim,Lim To Khiam diarahkan oleh Ratu Patani untuk mengetuai tukang-tukang meriam Patani menyiapkan meriam besar.Penglibatan orang Belanda itu hanyalah sensasi sahaja padahal Thai pernah bekerjasama dengan orang-orang Eropah yang tamak ini untuk menjajah Patani.
  Saya hanya sarankan untuk MEMBAYANGKAN suasana meriam-meriam Melayu ini beraksi dengan menonton filem ini,bukannya menjadikan filem itu sebagai rujukan sejarah Patani.

  Setelah mengetahui fakta sejarah yang digelapkan dari pengetahuan kita ini,adakah kita masih berfikir nenek moyang kita berperang menggunakan sumpit,lembing dan keris?JIka nenek moyang kita berperang dengan senjata-senjata itu sahaja,alamat kita sekarang bukanlah duduk di Malaysia,tetapi di sebuah negeri Inggeris lain,seperti Australia.SEbab orang-orang Melayu mempunyai senjata-senjata beginilah mereka mampu mempertahankan takhta raja-raja mereka dan sedikit sebanyak mengawal tindak tanduk penjajah yang ganas dan tamak.Bayangkan betapa gigih nenek moyang kita dahulu memikul rentaka,membawa Pemuras di samping parang dan keris,menentang ketamakan dan kebuasan penjajah.Jika nenek moyang kita dahulu lembik tidak berjuang mempertahankan tanah air,mungkin hari ini kita akan menjadi seperti Red Indian atau aborigine Australia.Inggeris walaupun buas dan kejam,namun masih menjaga ‘standard’ mereka cuba menghormati perjuangan orang-orang Melayu mempertahankan warisan.Mereka cuba mengawal alter amuk para musketeers (ahli senjata api) dan gunners (ahli meriam) Melayu dengan cuba meletakkan para residen mereka terlebih dahulu di setiap negeri Melayu.Apa salahnya Inggeris membawa balatenteranya meranapkan takhta-takhta raja-raja Melayu ini terus atau menghalau mereka sepertimana mereka menumbangkan raja-raja Tamil,Hindi dan Maharaja Moghul di India.Sultan Abdullah memang dibuang ke Pulau Seychelles,namun yang peliknya Inggeris berusaha mengadakan raja baru di Perak dengan membiarkan institusi beraja Perak menabalkan pengganti Sultan Abdullah.Pelikkan?Apa salahnya Inggeris melantik sahaja Hugh Low menjadi ‘Rajah Perak’ sebagaimana James Brooke menjadi Rajah Sarawak.Biar warisan raja-raja Perak hancur sebagaimana mereka berjaya menghancurkan dinasti raja China dan India.Tetapi ini tidak berlaku.Bukan sahaja orang Melayu,malah ‘Mat Salleh’ pun berdegil ‘mempertahankan’ takhta raja-raja Melayu.Lucu dan aneh.Sebenarnya jika kita bersemangat mempertahankan warisan budaya kita sendiri,orang lain pun akan segan dan hormat pada kita.Seperti juga hari ini,jika kita acuh tak acuh dengan warisan kita sendiri,sebagai contoh Tulisan Jawi,Cina Komunis pun tidak segan silu mahu membuang tulisan Jawi dari papan-papan tanda jalan.Jika kita sendiri tidak berusaha mengambil berat diri kita sendiri,siapa lagi hendak diharapkan menjaga segala warisan dan identiti bahkan pegangan agama kita sendiri??Orang asing??
  SEbagai kesimpulannya,dengan pendedahan ini yakinlah kita bahawa orang Melayu adalah bukanlah bangsa yang lemah dan hanya mengenal keris dan tombak sahaja malah pandai menggunakan meriam dan membuatnya juga!Orang Melayu juga biasa menggunakan musket (Istinggar) dan pistol (Terakol).

  Petikan Di ambil dari : kiflionly
  (http://kiflionly.wordpress.com/2010/01/31/senjata-terahsia-zaman-ksultanan-melayu/)

 386. Salam Ramadan semua

  Sudah lama sy mengikuti, membaca blog Tn Hj Shah, dan blog2 sewaktu dengannya.

  Sy menanti utk kupasan seterusnya. Moga Ramadan kali ini lebih makna utk umat Islam seluruh dunia.

  Allahumma Ballighna Fi Ramadan.

 387. Emblem dia bintang biru ke atau kangaroo? suspen jugak ni.
  kalau kangaroo dah biasa melawat situ kot tapi kalau bintang biru…..yahoooo!

 388. Tuan yang bertanya psl mengapa tak diusahakan harta2 karun ini,
  Jawapannya mudah. Undang2 negara kita tidak menjurus kepada menyokong usaha sedemikian. Bayangkan jika seseorang mensalvajkan sebuah kapal harta lama ini, dengan modal jutaan ringgit tetapi Akta Warisan meletakkan keputusan macamana nak buat pembahagian hanya diputuskan oleh seorang pegawai saja. Jika harta di dalam tanah di daratan, harta ini hendaklah diikrar dan ditunjukkan kepada pentadbir tanah daerah, kemudian seorang magistret boleh membuat keputusan orang yang menjumpai layak mendapat manfaatnya dengan pembahagian tertentu yg diputuskan oleh pentadbir tanah dengan perlepasan tiada nilai sejarah oleh Suruhanjaya Warisan atau wakilnya. Jika harta ini berjuta2 ringgit nilainya, tiada jaminan bg orang mengusahakannya mendapat peratusan bahagiannya (terlalu bersifat subjektif) dan keseluruhan proses mungkin hanya dikendali oleh pegawai kanan setaraf guru penolong kanan sekolah menengah shj (gred 48 @ 52). Berbeza dgn kes kormersil, nak bankrapkan seseorg RM30k pun kena ke mahkamah tinggi. Di sini mungkin ada kekurangan perundangan yg perlu diambil perhatian jika usaha mengeluar harta karun hendak benar2 dikongsi manfaatnya oleh org yg berusaha, tuan tanah, penguasa tanah negeri dan kerajaan persekutuan. Ini pandangan hamba yg dhaif ini..

 389. BRENGSET MILITER MALAY…
  TERBABAS SEMASA LATIHAN PARADROP.
  NAMA AJA SPECIAL FORCES.
  TP TERJUN PUN NGAK BISA,\HABIS SEMUA TERSASAR..

 390. Kelas Ko! Sampai ke situ ko punya info ye!!! Telephathy ko mmg tinggi. Pada aku……NO COMMENT.

 391. aku kasi input bahan teknologi tinggi sesuai dgn jenis blog militari mcm blog ni…ko balas komen pjg lebar bawa2 pengaruh/fahaman pantek apa kes bro?

  elok ko seru si pantek buat blog hayalan dia sendiri. Aku tak fikir ada sapa2 yg berminat nk sumbangkan info kevlar, F18. Sukhoi atau UAV dlm blog pantek….

  ko boleh fahamkan logik aku…tak perlu bahasa kias2 zaman skrg ni…

 392. nie blog bro…nk request article tentang black hawk down/battle of mogadishu boleh tak..nk tahu lebih mendalam..selalunya article bro shah power,,

 393. Slm,

  saudara, izinkan sy mencelah, saya tgk kamu ni antara yang paling banyak kutuk akudtgdrpantek,
  Saya tidak minta saudara untuk mempercayai dia, tapi kalau boleh saya ingin mengajak saudara untuk bersikap neutral,
  tidak menafikan sebelum benar2 memahami, banyakkan lagi bacaan yang tidak hanya menjurus kepada bidang ketenteraan sahaja. Fahami juga bidang ruhani dan tentang mengenal Tuhan. \bidang agama dan lain2. Ilmu Tuhan kan sangat luas.

  Kalau tidak percaya pada akudtgdrpantek kerana dia seperti gila isem (dengan cara penyampaiannya yang sangat berkias itu), kita ada option untuk cari sendiri kan?

  Pernah rasa jiwa kosong? Pernah rasa tidak lengkap dan kehilangan sesuatu? Kamu rasa tapi kamu tidak tahu apa? Pernah tanya Siapa Tuhan dan mengapa kita dicipta? Dulu bila pertanyaan itu muncul dalam hati saya, saya sangat takut sekiranya saya ini sudah tersesat. Tapi sekarang saya faham… pertanyaan itu perlu supaya kita kenal tuhan kita, supaya hati jadi tenang. Tidak hanya menyembahnya dengan hati kosong.

  Sayangnya saya ini hanya orang biasa, dengan dosa bertimbun, … “sama2 lah kita cari kebenaran”. Salam ramadan

 394. Kenapa x ada usaha utk naikkan harta2 tu semua drpd Malaysia???kat Malaysia ni ada lebih 35 kapal yg karam di perairan negara kita…tp nampaknya kita hanya suka mengintai je..jd org luar yg ingat kita x minat dgn peninggalan sejarah kita pergi lah selongkar khazanah laut kita…bila org dh bolot khazanah2 tu..mulalah kita terkejar-kejar tangkap org yg terlibat..pastu tgk2..dh x ada apa yg tinggal utk kita… :(

 395. SELAMAT BERPUASA DARI LAPAR DAN DAHAGA kepada Julia dan semua kalian yg berjenis jenis rupa paras JIWA-nya !…heheee

 396. kihkihhh…aku pun amat lah menyesali apa apa yg dikesali, lebih lebih lagi yg terkesali macam engkau !…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 397. kihkihhh…bilik kebal omeh bnm???…aku agak jer ni, betul ke???…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 398. kihkihhh…kuasa tenaga ghaib tarik menarik seperti antara pantek dan kote !!!…bunyi macam bangang, tapi renungkan dan fikirkan, ya!…heheee

 399. Sejujurnya xtau. Sy x ada akses utk mklumt2 trsebut sbb sy org awam biasa jer. semua yang saya tanyakan hanyalah berdasarkan tekaan dari detik hati sahaja.. maaf kalau salah

 400. Sekadar berkongsi info..
  Agak-agak kita tau tak apa jadi dengan Kapal Flor De La Mar(portugis) ni..? Harta-harta dia dah kena jarah, tak silap tahun 87/88 dulu. Seorang syahbandar (penguasa jabatan laut) satu negeri ni dah tangkap kapal dengan krewnya (warga barat – pakar salvaj kapal karam) tengah selongkar kapal karam ni di perairan Selat Melaka. Akibat amarah seorang pembesar negeri, kapten ni dipaksa mengadap dan dalam tempoh 24 jam diarah tukar. Perdana Menteri waktu itu (Tun M) masuk campur dan dia juga berang kerana kapten berkenaan cuma jalankan tugas sahaja, selepas itu kapten berkenaan mohon tukar ke negeri lain tetapi tidaklah secara mendadak. Selang beberapa tahun selepas itu, sibuklah kerajaan Melaka pasal hal ini sedangkan isi perut kapal ini yang berharga dah lesap. Kapten marin berkenaan masih hidup lagi dan ia merupakan abang kepada rakan sebilik semasa tahun2 berkenaan. Cukup setakat ini sahaja… Selamat berpuasa kepada rakan pembaca Muslim..

 401. Pecaya tak kalau saya kata kajian yg ini high level 2…bab2 sejarah kajian blogger2 nusantara level 3 dan 4(dah malas dah..{tepu} dan berulang2… kesimpulannya masih lagi tergantung pada ramai bangsa Melayu..maapla yer)…nak yg ke level 1 baaanyak susah woo sebab melibatkan banyak sensitiviti dan kerahsiaan negara dan dunia. Tak apa..masih boleh lagi ke level 1..ada caranya hehehe (saya tak berani cuba)

 402. tak..terbalikkan konsep tu..mcm bro faisal cakap tulah..baca dulu tentang Nikola tesla dan kajiannya..nanti kalau Allah buka ‘rasa’ mcm ADDP kata akan dapat pergi lagi jauh ke akar umbi..insyaallah

 403. kevlar bkn lagi material artificial yg terkuat pernah dihasilkan. kini muncul benang artificial labah-labah pulak. Kekuatanya mengalahkan kevlar dan kuat spt besi, ringan mcm fiber, regangan 40 kali ganda tanpa putus. spiber inc company Jepun kini sdg mendahului dlm teknologi pembuatanya..

  klu ikat pantek dan kwn2nya mmg bagus ni..

 404. bermeditasi…org2 tua Melayu kita kaya dengan sikap suka bertafakur..bermeditasi..bertapa..untuk apa dan kerana apa ya…memandang segala benda didunia yg diseliputi fitnah dajjal ini (termasuklah sejarah Melayu kita dan jatidiri kita)kena banyak guna EQ baru kita boleh ‘celik’ …apabila mendapat perkhabaran yg berlawanan fitrah dengan konsep dajjal yg dah sebati dengan diri kita kena guna EQ..itulah rasa yg dibuka oleh Allah.

 405. Bro ADDP…wahhhh citer pacific rim tu memang ‘kaya’ dengan kiasannya..saya tengok pun jadik tak khusyuk asyik dok mengkaji sambil menonton hehehe

 406. Makanya…lihat kembali kedalam diri kita bangsa melayu yg kaya dengan ‘perasaannya'(EQ)..itu. Dengan kelebihan yg kita ada kita sepatutnya dapat mengenali diri sebenar kita sekaligus mengenal Tuhan yg mencipta kita (SQ).Diulangi bangsa Melayu sahaja yg ada…Contoh kita bermula dengan berfikir dan mengkaji (IQ) tentang kejadian Alam secara saintifik..apa yg dapat kita ‘rasa’ dari kajian tersebut??Perasaan itulah yg Bro ADDP kata ‘rasa’ yg ‘dibuka’ oleh tuhan itu yg khasnya ada pada Melayu.Rasa Kebesaran dan keagungan Allah mencipta alam ini.Dari mana ‘rasa’…dari hati/jiwa bukan dari otak pemikiran yg asal.Kerana otak pemikiran boleh berputar balik mengelirukan diri konon2ya tak logik la..tak saintifik la etc. org yg hanya dikurniakan IQ seperti bangsa barat tidak dapat merasa EQ itu dan mereka tak akan dapat ‘jawapannya’ (kecuali segelintir sahaja dan mendapat hidayah Allah).Jadi kosongkan pemikiran kita dan banyakkan berzikir merenung dan mendalami diri.Ini pemahaman saya yg dhaif.

 407. adik aku kat mesir sekrang nih…dia cakap banyak rakyat mesir sokong mursi nih…aku rasa kebangkitan rakyat mesir nih banyak faktor ekonomi…pengannguran,gaji kecik tapi barang makin mahal…Orang malaysia adalah orang luar yang paling ramai kat mesir nih..Orang Mesir selalu pikir orang Malaysia banyak duit n kaya…Ada RM300 sebulan dah boleh hidup n makan mewah kat mesir…
  Sedih gak Mursi di paksa letak jawatan oleh tentera dimana US dibelakang tentera mesir…siap setiausaha pertahanan us boleh hantar mesej kat mursi suruh letak jawatan dalam masa sejam kalo tak tentera or balaci US akan rampas kuasa…Tentera Mesir terpaksa ikut kalo x US nak stop bantuan tahunan 1.5Billion setahun kat diorang…sekadar berkongsi…:)

 408. betul tuh bro…skim bantuan kerajaan banyak bersifat makro bukan mikro…dalam erti kata lain melayu atasan je yg boleh akses bantuan tuh..bisnes2 kecik melayu dok kena sembelih ngan along je…
  kalo ada pon terlalu kecik, bagi pinjam 500 or seribu nak bukak bisnes ape?? gerai burger pon x lepas….Kesian betoi kat orang kite nih…nilah masalah bumiputera bawahan nih..diorang asyik dok atas dok sembang projek juta2 je mana nak nampak orang melayu kat bawah nih…
  Bukan Gomen xde buat kebaikan kat melayu nih…ada!!..cuma dalam aspek nih…dok sibuk bela koprat2 melayu je…persoalan kat peniaga melayu nih dimana keistimewaan bumiputra nih…pada depa slogan kosong je…

 409. The magical and mystical uncle google hehehe..laa bersepah dah kat tenet ni..dlm bahasa Inggeris dan melayu.Maksudnya keajaiban DNA apa huruf arab dan surah2 Quran yg ada dlm DNA tuh…tak caya ??? cayalah…ada yg dah dapat rungkaikan DNA tu..(tapi besalah kan saya ni pengkaji cabuk ajer)

 410. as salam Tuan Haji Shah,

  selamat berbuka puasa…!!

  batuan berharga spt berlian, jed dll (penguat @amplifier gelombang) – emas (pengalir tenaga) – binaan piramid (penjana, penyimpan & pemancar tenaga hijau) – satu kaitan utk difikirkan dan diterokai

  catatan seorang sahabat utk dikongsi

  CATATAN RADIAH SARI – TITIWANGSA ITU ADALAH TITIAN BANGSA

  http://ummahke2.blogspot.com/2013/07/catatan-radiah-sari-titiwangsa-itu.html

  selamat membaca dan berfikir…

 411. “How the Malays’ economic dominance was usurped by the non-Malays”

  By:Dr. Ahamed Kameel Mydin Meera
  Dekan
  Institut Kewangan dan Perbankan Islam
  Universiti Islam Antarabangsa Malaysia

  Selagi sistem wang kertas/fiat tuh masih berfungsi nilai,maka selagi itulah bangsa yg menumpang itu bersifat dominan terhadap ekonomi ditanah bertuah ini..tapi dengar-dengarnya waktu untuk dia orang nak tersenyum tuh dah tak lama..nampaknyalah.
  Pernah kawan terdengar beberapa waktu dulu,si jorge surous duduk semeja pekena kopi kg dengan cucu seorang kiai dari negeri hujung tanah,something big citer le yang dia orang bualkan.kat negara mat salleh laa mende ni berlaku.
  Hebat sangatkah anak melayu yang dimaksudkan itu?
  Sangat hebat orangnya barangkali.

 412. Apa plak kena pau, gabungan adik bradik satu bapa tu, langkasuka, petani, benua siam dengan kedah

 413. Semua negara2 yang mempunyai Islam yang kuat merupakan musuh barat alias Kristen, mereka akan melakukan apa saja agar pemimpin negara2 tersebut tunduk dan patuh dengan perintah dan instruksi yang mereka inginkan…
  Setelah negara2 Islam kacau dan saling berperang dengan ideologi2 yang berbeda maka Barat alias Kristen ini akan meninggalkan negara yg kacau ini begitu saja, dan jadi penonton2 seperti di ring tinju dunia…

 414. RT, banggunan tinggi tu guna sistem elektronik untuk lindungi ibunegara, tapi barang tu bertindak sebagai `amplifier` je…. tetapi…. jika `ia` bertindak sendiri, tiada yg dapat menghalang… (ya… barang pameran tu…)

 415. kihkihhh…maksud aku “U” itu ialah ketinggian dan seluas alam semesta IQ + EQ + SQ nya !…u-niversiti itu ialah “simbol” kpd ketinggian IQ …sekian…heheee

 416. kihkihhh…bangsa MALAI-U ialah bangsa atasan/elit yg mulia dan memiliki ketinggian (U) IQ + EQ + SQ nya berbanding bangsa manusia yg lainnya di muka bumi ini !!!…oleh itu marilah kita menjadi bangsa MALAI-U semula yg sudah terlalu lama kita dilupakan oleh penjajah inggeris dan arab itu !!!…heheee

 417. banyak tafsiran panji islam dari timur, tetapi ada riwayat menyatakan nabi menyatakan panji hitam akan muncul dari timur sambil tangannya menunjukan ke arah Syam, bumi syam sekarang sedang bergolak tetapi ada tanda2 kebangkitan islamnya, islam di nusantara luarannya sahaja kelihatan agak kuat dan sedang bangkit tetapi dalamannya makin lemah,

 418. kihkihhh…bijak bijak budak ni!…heheee…pendinding diri sebaiknya ialah banyakkan bermenong (bertafakur) ke dalam diri yakni kosongkan fikiran…jgn ditanya kenapa eaaaa!…heheee

 419. ada tiga negara tak kuasai system kewangan rosthschild kalau tahu korean utara,iran,cuba tiga negara ini tak kuasai system kewangannya.. benda cukup manarik bincangkan

 420. Bro Dapunta punyer katun kat sebelah tu mcm 3 piramid..cer buang satu yg paling atas…tinggal 2 pastu yg kedua tu terbalikkan…cantumkan hehehe jadilah lambang konsep tu…how it work dont ask me yet..find it. (bro ni tahu sebenarnya hehe)

 421. Ok satu lagi contoh manusia yg menggunakan IQ dan berjaya ialah Nikola tesla (walaupun disenyapkan)..dia dah jumpa infiniti…tenaga alam yg tak habis2 berpusing dan sentiasa bergetar menghasilkan tenaga positif dan negatif walau dimana sahaja.Apa maksudnya tu…ingat tak bahawa setiap benda dan makhluk di dunia ini berzikir mengingati Allah..apa yg terhasil dari itu?? Jgn lupa dalam badan manusia pun tersimpan tenaga yg amat hebat.kita lihat dari sudut islam dan Sains yg tak dapat lari dan dipisahkan 2 cabang ilmu ini.Tapi Tesla kekurangan EQ..sayang dia tak dapat merasakan apa yg sepatutnya dia ‘rasa’ sebab dia dah dapat jawapan betapa hebatnya Allah menciptakan alam ini tapi dia ‘buta’.ni contoh mudah takyah pening2 :D

 422. :D takde sapa2 nak beli manual secret tesla kit ker kat sini ehehe (saya pon heran apasal kat Msia tak meluas lagi yer)

 423. tak kau menyamar lagi kapal pkr, kapal pkr tak jadi buat,,,,wa..ka..kamu bagi apa pada rusia hanya hutang senjata kredit sama rusia, dan minta murah senjata isreal wa…ka.. malaysia bukan sekutu isreal jangan malu ,indonesia pakai senjata isreal,,

 424. kaji lebih2 pun takpaaa aih..ada juai manual kit hehehe kat barat la..it’s working anywhere bawak jer alat tu.

 425. salam bro shah….
  tiap kali online, blog militaryofmalaysia.net dan keretamayat.blogspot.com akan menjadi keutamaan.
  teruskan menulis supaya orang muda macam saya ni sedikit sebanyak dapat info berkaitan ketenteraan dan hal2 lain yang berkaitan dengannya.
  nanti nak mai langkawi bgtau la, boleh kita tts lagi macam waktu LIMA hari tu….hehe
  selamat berpuasa di bulan ramadhan, bro…

 426. teringat pulak ada kawan saya cakap ada sejenis gemstones yg boleh menghalang scan perawat2 Islam dengan izin Allah..kuat auranya tuh.kecualilah perawat yg tahap super saiya hehehe (iklan kejap)

 427. Jusuh..apa maksud universiti dan siapa yg selalunya dapat masuk universiti?
  apa maksud universal …ini hanya sebagai metafora…tak aper fikir lagi ya.

 428. okeh jommm saya belanja…open table no hal hehehe (tapi kena tunggu saya balik ler) the brotherhood of amateurs lalalala

 429. hehehe..’.yg jual goreng pisang tu cuma along je yg boleh tolong’..lepas tu kepala pulak kena potong….huhuhu..

  ada kebenarannya tu…klu nak pinjam dgn bank2 melayu,jangan harap depa boleh terima kertas kerja dari projek pisang goreng tepi jalan kan….

  apa2 pon, mungkin kurangnyer ketelusan atau terlepas pandang pada masalah mejoriti kaum melayu ini oleh pihak2 kerajaan.

 430. Hye julia.. tenaga apa tu ea.. Infinite energy base pada electricity ke?.. ceciter sikit, saye ni keja pong dalam bidang lektrik.

 431. non muslim yg sgt baik dgn pencapaian IQ adalah Einstein, dgn tahap dia tu dah sepatutnya dapat EQ… tapi password tak dak , no access granted.
  Tapi sekurang2nya dia dapat e=mc²
  Apa disebalik persamaan ini?

  tengok betul2 dan kalau kita flip equation tu 180° kita akan dapat tulisan jawi tak sempurna yg mengeja nama ALLAH
  e tu huruf ha
  = 2 kalimah syahadah ( syarat utk einstein mencapai SQ)
  m tu adalah huruf lam lam
  c² tu adalah alif siap tulis mcm khat sikit

  Allah maha pemurah, maha adil untuk semua yg ingin mencarinya.

 432. saya yakin, puak barat tentu sangat bercita-cita untuk menjajah kembali tanah nusantara…kerana bangsa nusantara inilah yang bakal menggugat mereka pada satu hari nanti..ingat tentang panji Islam dari timur.. =)