ULANG TAHUN ATM DAN CAMO DIGITAL TENTERA DARAT

Camo digital baru Tentera Darat

1. Assalammualaikum, saya “dipaksa” untuk hadir ke majlis perarakan sempena ulangtahun ke 60, Angkatan Tentera Malaysia (ATM), banyak perkara menarik dapat disaksikan seperti penggunaan camo digital baru untuk tentera darat dan juga menyaksikan kecekapan juruterbang helikopter Nuri dan Agusta milik tentera darat terbang rendah dan memecut laju di celah-celah bangunan tinggi Kuala Lumpur.

2. Bab ini saya memang kagum menyaksikan kecekapan juruterbang helikopter kita, sebiji macam babak dalam filem perang Vietnam. Juruterbang Agusta memecut sekitar 300 kilometer sejam dengan ketinggian lebih kurang 100 meter dan membuat aksi-aksi yang saya pun gerun nak lihat, apabila heli yang dibawa bermain di celah-celah bangunan.

3. Saya sempatlah juga duduk bersama media lain untuk menemubual Menteri Pertahanan Datuk Sri Hishammuddin Tun Hussein dan Panglima Angkatan Tentera Tan Sri Zulkifli Zin.

4. Soalan killer saya yang belum pernah orang tanya iaitu mengenai Post Traumatic Disorder Sydrome yang mungkin berlaku di kalangan tentera kita digunakan oleh media utama dan juga TV3.

5. Soalan saya mengenai anasir nak menghasut rakyat Sabah juga dipakai oleh media, nampaknya esok media-media utama akan menyiarkan laporan berdasarkan soalan saya, agaknya lah kot.

6. Jadi untuk tahu kandungan soalan-soalan ini bolehlah membeli akhbar atau google je, kawan saya codename Harimau Rimba dari Panggilan Pertiwi menghubungi saya : “Ehh bro TV3 gunakan soalan kau,” ini kalau kecoh pasal anasir pemisahan Sabah ni, mampus den kena soal jawab.

6. PAT menyatakan bahawa uniform baru yang ada teknologi anti nyamuk dan kalis infra red ini akan dipakai secara berperingkat oleh semua unit tentera darat tetapi keutamaan akan diberikan kepada unit kombat.

7. Penggunaan cat digital juga akan dibuat ke atas kenderaan tempur dan utiliti tentera tetapi secara berperingkat juga iaitu selepas cat-cat lama mereka mula luntur.

8. Apa pun kita berbanggalah walaupun agak ketinggalan dengan negara jiran dalam soal pemakaian camo digital ini tetapi apa yang kita mahukan sekarang sudah menjadi kenyataan.

9. Ramai juga pembaca saya dikalangan pegawai tentera dan orang awam menegur saya, tapi saya mohon maaf tidak dapat duduk lama bersembang, oh ya, saya juga terjumpa Commodore tengah lepak dengan anak-anak beliau.

Sniper team

Kereta peninjau, ferret yang didigitalkan

 

Recce

Jernas yang hanya diguna Malaysia

 

hypobarik chamber ni pun ada gak

 

Dahulu, senjata ini semua classified, apa tujuan ATM dedahkan ini semua, hehehe?

 

Harpoon versi darat ke udara? hehe

 

Meriam G5, alat GPS sudah ditanggalkan…nak sorok rahsia ke Panglima?

 

MLRS

Lori apa ni? sila jawap

Hanya negara yang mempunyai MBT sahaja yang ada tank transporter ini

Nasib baik den sempat mengelak, kalau tidak sure kena kepala….nilah akibat berdiri terlalu dekat

 

Hanya Singapura dan Malaysia menggunakan kenderaan berperisai konsep modular

Last but not least : Ada banyak lagi gambar especially keunggulan jet jet pejuang kita tetapi demi menghormati perasaan negara jiran, saya berpendapat tidak perlulah disiarkan gambar tersebut

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  1. Seperti biasalah penulis ni akan gebang dia tahu semua. Semua orang lain tak teror macam dia. Dialah paling best in the world. Padahal analisis dia tentang lahad datu bukan semuanya betul. Penulis perlu belajar sikap merendah diri….

  2. Semestinya kerajaan2 dunia termasuk Malaysia yang memerlukan pemodal MELAYU tu…Buktinya boleh dilihat kepada kerancakkan dan transformasi dunia (ONE WORLD) yang sedang giat di gerakkan…Bukti yang paling terang lagi bersuluh di media2 cetak dan elektronik.Percayalah….Dunia akan menjadi lebih baik di bawah GM ii itu berbanding dunia di bawah rothschild si penyembah iblis itu…Kosongkan fikiran dan rasalah melalui diri Dia yang ada dalam hati masing2…insya Allah pasti nampak…

  3. Oooo! camtu rupanya cerita Bawean 2003 ni. Aku tak tahu langsung pasal cerita ni. Inipun diaorg nak banggakan.
    Ini ke yg dijajakan Indon ni rupanya. Terasa macam dia teramat bagus padahal cerita ni ibarat ayam jantan yg berkokok depan serigala lepas tu pulang ke reban cakap kat ayam2 lain dia dah halau serigala tu, maka riuhlah satu reban tu berasa bangga.
    Yelah, tang semangat patriotik tu aku bagi satu point la tapi lepas tu kenapa cabut lari pulak? Agaknya sbb cabut lari ni lah yg diorg dapat hibah 26 bijik F16 tu kot kerana pandai menjilat US.
    Hehehehehe!
    Apapun tq bro binggo for the facts.
    Memanglah Malaysia ni penuh dgn diplomasi kerana itu yg menguntungkan kita. Tak payahlah kita tunjuk kuat semata2 mau dilihat kuat tapi sebenarnya pengecut. Dah la pengecut lepas tu dapat hadiah pulak! WAU!
    Hehehehe!

  4. kelompok ke 6…
    jenis tk sedar diri… tau membaca dan komen semua tk betul…
    suruh kaji tk mau…

  5. macam pak kalau malaysia bikin pesawat jet rafale pun bisa tapi kenapa malaysia bikin pesawat ,,macam omong tadi hanya 40% kompunen tempatan lebih di inport malaysia, perkara ini di akui presiden dassault rafale.. malaysia lebih tumpu pembuatan kompunen, kami mesti jadi MBDA dan EADS dalam systam electronic,kami jadi macam pembuat enjin jet rolls royce dan (ge) general electric baru kami bikin pesawat… cuba lihat apa terjadi progaram kft korean selatan di main2 oleh us dan euro.. cuba lihat kai t50 golden eagle kompunen dari bea system dan rafael advanced isreal” t50 korean enjin jet dari ge amerika hanya mencapai 50% kompunen korean selatan… macam pak hanya negara itali, british, perancis,germen, china aje capai 60% dan turkis, jepun, korean selatan 50% kompunen dalam pesawat… hanya amerika dan rusia mencapai 100% dalam kompunen pesawat, tapi selepas jatuh selepas runtuh soviet union jadi rusia hanya 90% disebab kekurangan dana R&D sebab itu ia perlu dana dari china dan india kamu pasti omang sepatut nya rusia jadi macam usa 100%, sebab rusia agak ketinggal perang masa hadapan, ada peralatan dari perancis di bawa masuk ke rusia contoh perlatan dalam tank t90ms dan sukhoi superjet 100 penunpang dan jet sukhoi 30 mki india mengunakan peralatan perancis

  6. Sendiri bagi link sendiri puji lepas tu sendiri ketawa. Kenapa? sbb kitaorg tak layan ke?
    Selalunya yg kuat bising tulah takde apa2.
    Memang betul cakap kau, aku tengok je link tu dah terasa nak pegi jamban.
    Hehehehe!

  7. Hehehehe! Dah perasan betul ke pasal J.Shoal tu? Kau boleh pegang dgn apa yg kau belief but i’m not buying.
    You’re not privileged to a certain information so stick to yr belief.
    I want to have the last laugh.
    Apa? Commodore mati katak? Kita minum dulu!
    Hehehehe!

  8. Yes, kami tetap negara berdaulat. Apa, joint military exercise tu pelanggaran kedaulatan sesebuah negara ke? Kalau camtu FPDA tu maknanya Britain, Australia, NZ & Spore ceroboh M’sia la? Namanya pun latihan bersama. Apa perlu China nak minta maaf pulak?
    Kau bingung sbb kau tak nak terima penjelasan aku dan kau memangpun nak hentam M’sia at every opportunate time.
    Aku nak tanya kau nampak tak Scorpene dlm exercise kat James Shoal tu?
    Kalau kau tak nampak maknanya kau tak tahu. So tak payahlah berlagak yg kau tahu semuanya. Aku tak boleh tunjuk gambar sbb nampak air laut je! Kalau Scorpene tak boleh nyelam barulah boleh nampak dia. Hehehehe!
    The argument here kau kata China ceroboh kedaulatan M’sia dan kitaorg tak respon (pengecut) sedangkan aku kata ia adalah military exercise dgn sahabat dan kami hanya gunakan underwater asset.
    Ini kerana surface vessel TLDM amat diperlukan untuk krisis di Lahad Datu yg tengah hot ketika itu.
    TLDM pernah mengusir kapal China yg masuk dlm wilayah tuntutan kami diLCS yg lebih jauh dari J.S. masakan kes diJames Shoal ini kami nak duduk diam pulak . Oleh kerana situasi ini berbeza, maka tidaklah kelihatan sebarang kapal TLDM yg hendak mengusir mereka walaupun berada dihalaman rumah kami. Kau paham tak apa yg aku cuba sampaikan ni, tak kesahlah kalau kau tak nak percaya pun tapi fahamilah apa yg aku katakan ni dulu.
    Straight to the point la, kalau kau stick to yr believe then kau tetap akan kata kedaulatan kami dicerobohi tanpa sebarang respon dari kami walaupun aku dah cerita yg contrary to yr belief. You only want to say things that you want to say, thats fine with me, i can understand. Hehehehe!
    Pasca insiden J,Shoal M’sia takde bargaining power? Habis tu kenapa pulak Pres. China ajak kitaorg for Joint Naval Exercise kalau dah semua LCS milek mereka? Dia boleh combat terrorism sendirian, buat apa nak promote security diLCS kalau dia dah memang kuat dan besar? Apa perlunya ini semua dgn negara M’sia yg kecil & lemah ini? China boleh handle semua dgn sendiri tanpa bekerjasama dgn org lain.
    Too bad it doesnt work out that way at the moment.
    Kita akui kekuatan dan saiz militeri China dan sukar to overcome them but we dont confront them, we joined them. Kau paham tak cakap aku ni? Kalau Pilipin & Vietnam nak jadi hero itu diaorg punya pasal la but that doesnt mean we hv to follow their style. Ini cara kami n we know what we’re doing contrary to what other people think of us.
    Pendekatan sebegini sudah di pakai sejak zaman Kesultanan Melaka lagi n it works.

  9. pandai sangat pandek ini” ingat aku ini master korang john kerry dah jual kau pandek,, mula sekarang kau panggil aku master

  10. kamu faham tak,, kamu omong tolong pakistan dalam perang india pakistan,,konfilik perang india pakistan bermula di kashmir,, kamu cari perang india pakistan digoogle dan di kashmir tak ada lautan’ sila google map di kashmir ada lautan dekat sana …. jawab soalan saya bagi atas kamu pasti tak bisa menjawabnya.. kamu berbohong..

  11. Ini untuk bahan pertimbangan agar postingan anda tidak bagai katak dalam tempurung :)

    As a percentage of GDP, Malaysian defense expenditure stands at 1.46% (US$4.96 billion) in 2013 and is expected to DECREASE to 1.14% (US$5.68 billion) in 2018; the primary reason for this decrease in GDP percentage is the DEFICIT reduction efforts of the Malaysian Government.
    https://www.asdreports.com/news.asp?pr_id=1407

    Itu tindakan yang masuk akal dan bertanggung jawab dari kerajaan di bawah pimpinan pak Najib yang lulusan ekonomi untuk memperbaiki kemunduran2 ekonomi Malaysia beberapa tahun terakhir. Sementara itu sebagai perbandingan, anggaran pertahanan Indonesia yang dipimpin SBY yang mantan tentara lulusan TNI adalah di kisaran 0.9% (US$8 billion) di 2013 dan diupayakan meningkat menjadi 1.5% (US$21 billion) pada tahun 2018 dgn target masa depan di kisaran 2% dari GDP per tahun

    Hutang Malaysia di bawah civil ahli ekonomi membengkak hampir 60% terhadap GDP sementara hutang Indonesia di bawah mantan tentara terus berkurang hanya menjadi 25% terhadap GDP.
    http://www.economist.com/content/global_debt_clock

    Global Competitiveness Index Malaysia walau masih jauh lebih baik dari Indonesia namun cenderung stagnant dan menurun sementara GCI Indonesia meloncat jauh ke arah perbaikan.
    Indonesia rose from number 50 to number 38 out a total of 148 countries
    http://www.indonesia-investments.com/news/news-columns/indonesia-jumps-to-no.-38-in-global-competitiveness-index-2013-2014/item1067

    Bagaimana anda menjelaskan kinerja ekonomi Indonesia di bawah tentara dalam 10 tahun terakhir bisa lebih baik dari kinerja Malaysia di bawah ahli ekonomi? :)

    Indonesia bukan Myanmar dan obviously Malaysia juga bukanlah Singapur, far from it

  12. kahkahkahkah…tengok sendiri indon gemar U-Turn. Klu benar2 patriotik indon harus serang US fleet biarpun apa harganya tapi dibawean 2003 f-16 indon cabut lari bila musuh mula mengejar… indon patriotik taek kucing kau..kahkahkah…

    James shoal tidak spt bawaen 2003. US fleet diberitakan sudah menghantar nota diplomasi lbh awal tapi gagal di proses oleh indon yg sering bangga dgn patriotik taek kucing. Sudah sampai saat dog-fight indon patriotik segera lari tinggal ruang udara sendiri atas alasan apa?

    alasan indon hanya patriotik jenis taek kucing aje..berkoar2 mau perang tapi terbirit2 lari. james shoal adalah cth konflik dpt dielakan dgn diplomasi..indon harus belajar proses diplomasi dgn peralatan IT terkini, kurangkan birokrasi..kahkahkah

    baca dgn tenang donz…supaya tak tersalah tafsir lagi. ada indon cakap sukhoi dibeli thn 1980..kahkahkahkah

  13. ahahahaha..1980 indon kembali memeluk russia..kerana dikecewakan…tapi uangnya mana utk lunaskan utang sukhoi? masakan rusky mau mkn minyak sawit aja pakcik?

    jelas 1980 dot dot……….woi indon kan jelas ada dot dot…dua para yg beda…..kenapa indon terlalu bodo..kahkahkah

  14. samala dgn indon..kenapa tidak serang aje US fleet yg menceroboh thn 2003..takut kalah? mmg akan kalah pun 2 biji f-16 nk lawan 100 biji f-18.kahkahah..kalah menyerang nanti indon disanjung..indon kan suka disanjung!!!

    .alih2 indon cakap kerana diplomasi..kihkihkihkih..james shoal pd aku kerana soal diplomasi…tapi indon tak boleh terima pulak?…

    mcm selalulah indon akn pusing2 sebab perutnya busuk..

  15. Selagi belerang boleh meletop, kita buat cara belerang boleh meletop, nanti kalau tiba masa bekerang tak boleh meletop, kita buat cara lain pulak.

  16. @commodore itulah pak-cik kalau tak de bukti jangan nak sembang kosong jer :) :) :) :)
    apa beda aku cakap ngan mamak penjual sayur….??? :) :) :)
    nak tanya pak-cik siapa dahulu suka hina kata konon, akan, rencananya…etc ??? kami sudah beri bukti bukan konon, akan, rencananya…etc wakakakakakakaka :) :) :)
    dari awal aku cakap bodoh jangan nak pelihara pak-cik, baik ayam bisa dimakan :) :) :)
    kalau tak de bukti jangan bantah, kalau MALAY tu PO*DAN …..tak macam filippine ngan vietnam, tul tak pak-cik??? :) :) :) :)

  17. jawapan pertanyaan ini?

    pertama dan kedua: camne indonesia nak bantu pakistan dan apa hubungannya dengan konflik kat kashmir, aku bagi salah satu blog saje biar tak penuh n pening kepala ko…

    http://hyleaks.blogspot.com/2012/11/kisah-menakjubkan-kapal-selam-indonesia.html

    ketiga: perang gayang tu perang apo cik?…kalau ganyang aku tau dah, senjata2 untuk konfrontasi tu guna senjata yang sebelumnya nak diguna kat pembebasan irian barat….dan perlu senjata banyak?…takdelah cik, ganyang tu lebih kepada serangan hit n run kat perbatasan, takde satu atau banyak skadron pesawat TNI AU bomb Msia time tu……

  18. ko lagi lebih booooooooong, sume angka tahun dan fakta tu boleh dapat dari mane cik?….mundur 50 th?…mundur 101 tahun ?….hahahahhahaha, tahun 1980 beli pesawat rusia ?…hahahahhahaha ( bodoh ), lebih hebat lagi, nak beli sukhoi ke semenjak tahun 1980?…..huuuuaahahahahahawkwkwkwkwkkwkwkw ( habis tawa aku nie, akupon belum lagi lahir time tu, hebatnyerr sukhoi tu )…….siapa mendidik siapa?…owh i see, jeneral sudirman, jeneral nasution and jeneral suharto memang lulusan military college msia dah ( akupon tak tahu nama college ko nie kalo memang ade )….heheheheh ( ini tak seberapa tertawa berbanding soal sukhoi tahun 1980 tu, lawak gilerrrr )

  19. jangan lupa pulo cik, case bawean tahun 2003 nie bukti bahawa TNI dan so called patriotic indonesias people selalu siap mempertahankan maruah dan kedaulatan negara at any cost cik, jangan lagi aku bahas soal james shoal, mati katak ko cam kawan ko commodore ( ingat2, takde tentera msia yang boleh menghalau tentera Cina, kemana ko sume ?…. )…hahahahahhahaha,

  20. amboyyyyy, hebatnyer TNI kite ni, msia nak balik kat jamban baca link2 tue….hahahahahhaha, bingung diorang nak cari link2 camtu, takde beritapon kat msia pasal military hahahahhaha…..oh ada, mai cakap soalan nuri je kat forum msia nie…hahahahahhah

  21. wahh.. banyak tu.. jadi masalah kewangan 97-98 tu sebenarnya menguntungkan tersangat-sangat pada dia lah ye…

  22. Bro,
    Tabik atas pemerhatian jujur. Aku kat mana ye…? Nak gali emas, jcb tak ada. Nak bermentera, tak ada ilmu tu. Nak berguru, guru pun tak kenal. Minat sekadar minat je or kategori ke lima yg boleh menempel kat mana-mana kategori…

  23. jgn sampai berulang kes 2 f-16 indon dikejar pesawat2 f-18 hornet US diruang udara sendiri tahun 2003. Pesawat indon yg sarat dgn senjata akhirnya goyang2 sayap malu-maluan tanda ketakutan….lbh parah lagi klu sukhoi yg dihantar..sukhoi indon itu kan ompong..apa itu ompong? kepompong kot..hikhikhik

    loh mau dikejar JSF 35? hati2 donz, itu bkn lwn mu…klu mau lwn JSF perlu didikan kami…dtglah TUDM boleh mendidik..

  24. Arghh cerita boooong kamu.
    bantu negara asing yg mana don? kalo era 1961-1965 kok bangga sekali. itukan era komunis/sukarno/ussr..diktator indon yg pertama ini hanya tau perang dari membina negara selepas dijajah belanda beratus thn lamanya. ada yg bilang diktator ini sudah memundurkan negara kamu kebelakang 50 thn. masih juga ko indon totok turut bangga…hihihihihi

    apa outcome dari rencana perang sukarno? nol..nil……perang konfrantasi sama malaya pun kalah..apa lagi mau perang dgn negara lain…mimpi basah ko donz..kahkahkahkah siapalah yg bodoh mau bergurukan doktrin bodoh sukarno?

    diktator yg ke2 tambahkan derita indon..mundurkan negara 51thn kebelakang..total 101 thn…dia jual segala peralatan perang sukarno dan tukar doktrin perang ke barat, US dan Aussie…termasuk menerima pesawat2 barat dan menyerahkan Mig-21 kpd US utk dibuat kajian.. hasilnya indon digantung sparepart f-16 gara pembantaian aceh…Apa kau belum ada internet yg lbh laju waktu itu donz?

    1980 indon kembali memeluk russia..kerana dikecewakan…tapi uangnya mana utk lunaskan utang sukhoi? masakan rusky mau mkn minyak sawit aja pakcik?

    1970-1980 era suharto itukah yg ko sebut mendidik TUDM..kahkahakah…siapa yg mendidik siapa?
    .malaysia ketika itu sudah ada pesawat CAC avon Sabre,19 buah 1969-76..dan memiliki jet candair aka tebuan 1967-1986…

    kenapa harus TUDM pergi ke indon hanya utk belajar tombol pesawat sabres yg sama?
    kahkahkahkah.. siapakah yg paling bijak dulu,kini dan selamanya?

    kata org TNI utk dibentuk bkn utk berperang dgn tetangga tapa hanya utk membantai rakyat sendiri mungkin boleh diterima..beratus juta indon perlukan pekerjaan, rumah dan keperluan asas..dgn menyogok kepala rakyat dgn berita sukhoi aja riuh 1 indon merupakan cara terbaik utk memalingkan rakyat dari isu sebenar..

  25. ok siap gan ! sekalian nangtungna mejeng HP bari balik sakalian idul adha,kurban2 sambil nonton berita JSF-35 AUSITE N SI SINGA yang siap berdinas di RAAF dan RSAF juni 2014 nanti, INDO – MALAY siap mengantisipasi kedatangan JSF-35 dengan berkurban sapi,domba + sesajen !!!! hmmmm

  26. Ada 4 kelompok MELAYU kat dalam ni….kita ketepikan cerita militery dan fahaman AGAMA jap ehh…dari 4 kelompok tu boleh katakan semua suka pada Sejarah tentang Ketamadunan Melayu…
    1.Satu Kelompok suka kpd Harta Karun…mcm Admin dan followernya..
    2.Satu Kelompok lagi suka kpd Kisah Harry Potter,Lord of The Ring…mcm ADDP dan followernya..
    3.Satu Kelompok lagi agak Neutral tapi kalau ada chance bantai tetap bantai Kelompok 1 & 2 mcm Orghang Kuala,Vat69 dan angkatannya
    4.Satu Kelompok lagi Super Neutral..Melihat dengan terbuka dan tidak menghukum..kelompok 1,2&3…
    Jadi matlamatnya…
    Kelompok 1…Kalau betul emas zahir tu wujud dan emas terpendam tu dapat ditimbulkan dan wujud…jadi apa selepas tu ?Jual emas2 tu kat pasaran emas dunia atau simpan ?Jadi harta sendiri atau harta negara dan kesimpulannya bagaimana perkara ini boleh membantu kegemilangan semula tamadun MELAYU yg hanya tinggal kuasa politik ajer sekarang ni?

    Kelompok 2…Kalau betul cerita Harry Potter dan Lord of The Ring itu benar…dan bakal terjadi Happy Ending nya …maka..semoga..mudah mudahan…pasti…sudah tentu…terjawablah sudah siapa itu MELAYU…

    Kelompok 3…teruskan…sifat magnet mesti ada tolak dan tarik…samaada matlamatnya me lemah atau menguat…check and balance…

    Kelompok 4…buka minda buka mata hati…MELAYU ni penuh kerahsiaan…adakah secara paksa atau rela…bak kata Nabil…Lu Fikirlaa sendiri…….

  27. ya ke boleh percaya ke,
    persoalan tanya ini?
    pertama= india merupakan sekutu rusia dari tahun 1950 lagi tak mungkin rusia menbenar senjata digunakan perang pakistan dan india, kamu pula omong indonesia tolong pakistan guna kapal selam,,
    kedua= perang kashmir india dan pakistan 1965 tak membabit kapal selam, di kashmir boleh ke guna kapal selam, hebatnya kapal selam indonesia bisa terbang ke kashmir ..
    ketiga= perang gayang mula ada 1960 kamu pasti perlu senjata banyak untuk perang gayang itu…
    (nampak sangat berbohong kamu ini)

  28. Insyallah Indonesia bakal maju jaya dan kaya raya selepas ini.Kamu sebahagian kami dan kami sebahagian kamu MALAIU nusantara yg telah dijanjikan. Semua Malaiu nusantara akan menerima faedahnya..

  29. kihkihhh…engkau ni minat sesangat ke nak bertukar jadi pengikut setia si AMBIGA dan si MARINA MAHATHIR tu ?…atau pun engkau ni memang dah jadi spisis main bontot jantan dan betina ?…jgn mare aaar !…heheee

  30. kihkihhh…kek hamparan dado tanah MELAYU yg bidang ini…boto boto kek pusat tanah MELAYU ni…kalau cari tak jumpo pasal tak gemilang tempatnya !…tempat RAJA NAGA bertapo !…RAJA NAGA yg dicari dan dinanti2kan oleh umat yahudi,nasrani,arab,hindi,china,mayan dan MELAYU selama beribu tahun !!!!!!!…heheee

  31. kihkihhh…dia tak tahu kebenaran [hakikat] sebenarnya tu ! tapi angkuh konon tahu ! sedangkan yg dia tahu tu lah yg yahudi mahu dan sokong selama ni ! bukan dia sorang begitu ! kabanyakan org keturunan melayu begitulah rupa agamanya sampai ke mati !…heheee

  32. kahkahkahkahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!…bergoyang goyang bulu misai aku tersenyum dgn hensemnya mendengar kata kata sang Julia yg begitu sopan santun sebagai perempuan MELAYU sejati !…heheee

  33. kihkihhh…ko ni kesiannnnnnnnnnnnn dia yg baru nak hidup tu…boleh jadi “kebanggaan” dia dan bangsa dia ialah bank MAYBANK [MELAYU BANK] kot !…wakakakaaa…heheee

  34. kihkihkihhh…kahkahkahkahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh…gelinya pantek akuuuuuuuuu!!!!!!!!….heheee

  35. kihkihhh…bangsa MELAYU ialah bangsa yg memiliki pemikiran yg TAJAM bukan tumpul !!!…terbukti 1500 % engkau ni bukannya orang MELAYU !…heheee

  36. kihkihhh…dah bawak masuk tapi tak sampai pun pada orang MELAYU ketika itu pasal yg kawal duit keluar masuk ialah mahadir selaku pm ketika itu !…duit banyak masuk masa tu [170 billion???...heheee] tapi “disekat” [kawalan modal utk kepentingan diri yahudi dan kumpulannya?] utk memperkasakan ekonomi MELAYU dan hanya utk kepentingan diri dia semata, itu pun kalau tak silap akulah, kalau silap mohon maaf laaa yer !…heheee

  37. kihkihhh…kurang tajam rupanya engkau punya fikiran selama ni !…Grand Master ii itu kepentingannya bukan hanya pd negara malaysia shj tapi pada DUNIA seluruhnya !…dia bukan milik negara MALAYsia ini tapi dia milik DUNIA seluruhnya !…ado faham tak atau maseh tumpulkan lagi fikiran tu ?..jangan mare aaar…heheee

  38. memang berkobar2 bro bila masuk blog ni….tambah lak tengok komen2 org2 yg iri hati dgn ATM…itu maknanya durg intimidated dgn ATM… :) anyway, tak perlu jadi askar untuk berjuang mempertahankan agama dan negara…yang penting kuatkan iman dan bersedia dari segi rohani dan jasmani untuk sebarang kemungkinan…

    selamat berkomen utk bro jugak! :)

  39. buat apa kekuatan militer? buat pajangan tiap tahun atau menjaga negara dari ancaman luar? :)
    negara kita ada sengketa wilayah, while open war between us is not a probability, but nonetheless it still a possibility. hanya dengan menjaga keseimbangan kekuatan atau dengan meningkatkan kekuatan jauh di atas ancaman maka peperangan bisa dihindari dan perdamaian bisa dijaga.
    dan melihat perkembangan pertahanan ke dua negara saya optimis perdamaian akan terjadi, sekarang saja kapal TDM jarang terlihat di Ambalat. MEF works! :D dan MEF adalah all about tentang pamer otot, di lapangan maupun di forum
    Jangan salah faham, dengan adanya sekutu USA di sekitar negara kita dan bangkitnya Cina sebagai super power maka jika TDM makin kuat maka itu juga keuntungan buat Indonesia, kekuatan2 luar akan harus lebih berhitung

  40. didieu heurin nangtung:D
    mudik dl yuk gan, lagi rame berita jsf F35 akan masuk RAAF mulai 2014, forumer lokal MoM baru akan rame jika sudah masuk RSAF

  41. Memang pun saya skip. Ikutkan saya memang malas nak komen. Masalahnya skrg komen2 orang kamu mengacau diskusi info military kami. Tolong lar pergi laman military negara kamu sendiri sahaja.

  42. Ya masalahnya sekarang kamu post berita perkembangan negara kamu di laman military Malaysia. Seolah2 kamu mengatakan kami ini tidak pandai mencari bahan bacaan military luar negara untuk membuat perbandingan. Jadi sekarang siapa yang takabur? Kamu atau kami? Datang laman rumah orang tapi pandai2 buat rencana sendiri.

  43. siapa yang ngemis2 japra minta pesawat gripen ..? loe g’ lihat mang di linknya kunjungan swedia bersama SAAB ke indonesia menawarkan kerjasama pertahanan jadi siapa yang ngemis2 JAPRAAAAA,masa tuan rumah ngemis ma tamu memang dodol,pembahasan kunjungan swedia trsbt di mungkinkan tawaran zet tempur GRIPEN besutan SAAB SWEDIA karena TNI AU sudah akan pensiunkan F5T tetapi jauh2 ke depan TNI AU berencana mengganti F5T adalah SU35BM gue bukan asalan ngomong kaya loe ! inich yang menyampaikan adalah PANGLIMA TNI ( corry pake bahasa gaul indonesia)

  44. Itu yang sepatutnya Bro Vincent..adanya keharmonian antara 2 negara INDO-MALAY. Dalam militer pun seharusnya ada kerjasama bagi menjayakan sesuatu projek cth. kalau di eropah mereka bekerjasama membina pesawat tempur typoon (gabungan negara uk, german dll), mengapa tidak kalau seumpama juga utk INDO-MALAY.

  45. Tuan, dia ni rasa2nya lah bank HSBC pun tak pernah dia dengar kot kat indon yang dia jumpa CIMB je. he he he.

  46. orang macam ko….yang menjadi duri pada tangkai bunga mawar tidak akan dapat tembus “vibration” GM2. Biarlah kau jadi gunting dalam lipatan dan selama-lamanya begitu. Karat dalam diri kau perlu dibasuh dengan “potasium cloride” agar terlihat permukaan kilaun permukaan besi yang dapat menjana sedikit tenaga!

  47. kalau maha nak jumpa kutty, kutty pun tak nak jumpa maha. Kutty cakap “takde masa aku nak layan ko dengan aku yang dah makin meruncing” kih kih kih

  48. heheheheh, jangan camni lah saling hina, mai aku summary komen ko bdua, ” ramai betul bangsa besar malindo dalam blog ni, masuk blog sendiri perangai macam tamu”

  49. hebat ko bro wang, akupundtgdrdotdot dan akudtgdrpantek boleh bersatu hati nak kutuk komen ko, memang external enemy boleh menyatukan mana2 elemen dalam negara yang saling berseteru, maka itu aku cadangkan msia sebagai external enemy bagi indonesia agar semua potensi konflik hilang kerananya….hahahahahah, kidding je bro, camen bila spore?….heheheheheh

  50. nama indonesia baru ujud tahun 1947?….aku kira ape yang sukarno nak katakan time proklamasi 1945?….” kami bangsa (?) dengan ini menyatakan kemerdekaan (?)…etc “, bro bodoh ko nak pelihara ke, nama Indonesia sudah ujud sejak abad ke-19 cik…..

  51. hahahahahha….hodoh, ko hidup kat mane tak guna internet ke ape?….kapal selam indonesia bantu perang pakistan tahun 1965, senapang kami kirim ke algeria untuk bantu menentang perancis tahun 1961 dan ke afghan tahun 1983 dan pesawat jet pejuang kami berguna untuk bantu….ehhhmmmmmm, perlu tak aku bagitahu ko?….hmmmmm, okay, aku bagitahu ko,
    untuk bantu The Mighty Malaysian Air Force tahun 1971, untuk mendidik Tentera Udara ko cik agar mereka tahu banyak tentang pesawat jet pejuang, termasuk mana tombol untuk tembak, mana untuk eject seat..hahahahhahahaha

  52. komen hang ni guna lutut tak guna akal yg tuhan bagi. cuba hang fikir sikit, ada perkara yang kita tak dapat terangkan walau kita tahu, ambil contoh yg senang, umpama hang hirup air teh…bila org tanya macamana rasa air teh…hang dapat terang ke macamana rasa air teh tu. tapi hang dapat kenal air teh melalui rasa walau mata hang ditutup. Apa yg tuan ADDP bagitahu tu, kita kena fikir la juga’ jangan sewenang nya di buang ke tepi. paling kecil pun kena soal pada diri, kenapa tuan addp bagitahu perkara ini kat sini. Fikir2 bro…jangan terus lantak je….. hehheee aku dah tahu di sebalik gunung tu ada apa…tak sama org Alim dgn org Arif. Jika tuan ADDP baca ni dia tahu sapa saya…Allahu Akbar..

  53. aku maksud takkan cina nak serang ASEAN for LCS tu kalo rantau ASEAN nie tak undang sebarang main power untuk bantu kawal kitorang kat LCS cam singapura and filipina undang Amerika…..atau sebarang kemungkinan, tak pastilah, harap2 semoga memang cina tak nak perang kat LCS nie….

  54. aku paham maksud ko, takkan cina serang msia atau mana2 negare kat rantau ASEAN nie pasal LCS tu….yang aku bingung ngan ko, apasal pulak ko bahagia sangat time premier china datang selepas insiden james shoal ? takdepon kata maaf terucap dari premier china tu, bukannye diorang dah langgar batas laut negara ko?….80 km dari garis pantai cik, itu bukan lagi daerah yang ko ributkan ngan china di LCS cik, itu halaman rumah ko sendiri !!!!…..camne ko tak boleh defense halaman ko sendiri sehingga cina datang nak “bantu” ko defense?….kalaupon insiden james shoal tu joint military exercise, tak kulihatpon armada msia kat james shoal, sume cina punye dah….nak combat terrorism, promote security and settle case behind close door?…pasca insiden james shoal apa bargaining power ko meningkat dihadapan cina?…takdelah, diorang anggap ko kecut je….to the point je lah cik, aku nak tanya ko, apa makna kedaulatan negara bagi ko?….sume boleh wat kawalan hingga masuk pekarangan rumah ko itu berarti ko berdaulat cik?…..

  55. Betul tuh bro,semalam pakcik Rotchilds call aku nak beli seluar dalam pon dah xde duit…Aku pon roger pakcik Najib, ape lagi abis je perarakan ATM tuh,pakcik Najib bagi Seluar Dalam Camo suruh aku kasi kat pakcik Rothchilds…

  56. Tak salah aku Petronas nak dapatkan akses gas asli kat Kanada tuh…maklumlah setelah Petronas ada masalah pelaburan di Sudan…pengeluaran gas Petronas pon dah makin menyusut, so perlukan akses baru utk sumber gas asli…Tapi seingat saya Gomen Kanada keberatan nak bagi Petronas…Pelaburan kat Kanada pon sebelum nih dipersoalkan gak…maklumlah dapatkan bekalan gas dari negara yg kaya aka lebih makmur dr malaysia…Gas yg diperoleh tuh sebahagiannya bawak balik Msia utk kegunaan kite…kalau beli dari Sudan boleh dpt harga murah dari Kanada pasal Sudan punya tingkat kemakmuran di bawah Msia…Tapi Kanada negara yg lebih tinggi tingkat kemakmurannya berbanding Msia…Wallahuallam..

  57. hihi..lopeh nih bebudak dlm de “Justice League….avangers dll”..kena skru..kena basuh cukup2 dek si obama..

    “hangpa sume dok kecoh2 pi begaduh dgn si alien sakan..bunyik berdegar-degar berdetum hebatnye kunun..ekonomi us yg dok merudum sadis nih langsung hangpa tak boley nak tollong…harap jer ade super power..tapi hampeh sungguh…
    all op u serupa punddekk!! juga…”

    maka dok sekoq2 bebudak nih kena bubuh dek si obamah..
    “you’re fired!!! buek perabeh bogheh ajo”

    *ps:lps kene bambu..si superman laa paling teruk menagis..guling2 ngalahkan cik pon lrg taib.
    wakaka..

  58. salah satu komentator pintar orang malaysia mengakui industri pertahanan indonesia,dan adanya penambahan panser anoa bagi ATM yang masuk tahap ke-2 di luar pembelian 32 panser pindad untuk perdamaian UNIFILE di LEBANON sebanyak 54 ANOA RWCS diperuntukan penggantian panser condor ATM serta di libatkannya satu orang engginerr dari pt pindad dalam pembuatan deftec AV 8* fnss turki di malaysia http://jakartagreater.com/perang-di-lahad-datu-malaysia/

  59. itu adalah negeri2 yg disebut sebagai ’5 negeri yg bercahaya’..
    org2 langit kate…fuih! sinar gemilang memancar-mancar..keno topek kek matto den..hebbat sungguh..
    emm..’de man ferom eest’.. kat maner gerangan?

  60. Aiiiyoohhh…sila baca dari awal ya…alkisahnya ADDP punya komen kamu kena skroll ke artikel belakang2…baru bileh faham maa.tak paham jugak baru email ADDP..tu pun kalau kamu ikhlas nak tahu la.

  61. http://jakartagreater.com/perang-di-lahad-datu-malaysia/
    di sini ada pengakuan dari orang pintar malaysia (komentator) tentang pengakuan industri pertahanan indonesia dan adanya satu orang ahli enggenering dari pindad yang ikut serta dalam pembuatan AV 8X8 malaysia,dan adanya rencana akuisisi 54 panser anoa batch ke-2 oleh ATM, yang akan masuk inventory di ATM tahap ke -2, anoa trsbut akan meggunakan RWCS kerjasama pindad-belarussia

  62. nak kata tak cerdik pandai pulak taip keyboard bukak tenet kamu ni..ramai jugak bangsa aku rupanya yg suka tido mcm Usop ni.

  63. tak lama lagi Amerika Syarikat {Corp} akan jadi milik Melayu, yg dahulunya dimiliki yahudi Rothschild and the gang{Dajjal} They have no choice , they damned if they do it and damned if they dont hehe

  64. nasib baik Maha tak kata tuan APDDD pun org yg sama ngan kami kekekeke.Dah biasa hidup putar belit manakan boleh jadi lurus tuan..umpama benang yg dah serabut berpintal2 .Antenna dia kurang menerima signal vibration tu tuan..kena upgrade sikit dulu hehe

  65. tengah tunggu firasat bangsa terdahulu tu jadi kenyataan tuan.jatuh berdebub tapi akan terus digantikan dengan sistem kewangan baru serta merta.Sekarang nampaknya dah nampak jelas sedang berlaku satu persatu.Melayu kena bersiap sedia dari sekarang..belajar ilmu tentang emas dan perak!! Nabi sendiri dah pesan tentang emas ni..takkan nabi menipu..tapi kalau korang nak kata aku menipu tak kesah pun.Jangan diharap rezeki percuma dari langit, dana itulah inilah…yg pasti dana2 tu bukan untuk sesuka hati mengisi tembolok korang yg suka benda free.Rezeki tetap perlu dicari, belajarlah ilmu emas insyaallah.Itulah kunci kekayaan akhir zaman.

  66. Yg perangai cam harem jedet ni kebanyakannya sepet indon menyamar sebagai peribumi Malaiu.Sama tahap kecipanannya dengan red bean army tajaan komunis sepet di malaysia.Abis sopan dah bahasa aku nih tuan hehehe

  67. bung maha pembelian peralatan militer yang anda tanya itu transaksinya pada saat rezim presiden soeharto banyak yang dirahasiakan sama seperti pemerintahan malaysia sekarang semuanya serba rahasia negara, makanya rawan terjadinya penyelewengan dan tidak terbuka ketika terjadinya transaksi pembelian tidak seperti sekarang semuannya benar2 terbuka dan diawasi dengan ketat anggaran yang digunakan untuk pembelian alutsista tentara kami TNI

  68. BRO NANANG ganyang malaysia yang sering di lontarkan sabagian rakyat indo itu hanya kemarahan sesaat dan jangan takut insa 4JJ saya jamin 100% untuk sakarang dan dan untuk masa yang akan datang INDO-MALAY tidak akan terjadi konfrontasi,hinaan dan caci maki bagi masyarakat di setiap negara itu hal biasa yang penting kedua negara akur dan tak terjadi masalah,adanya komunikasi yang tak pernah putus antara kedua pemerintahan dalam menjalin kerjasama ekonomi yang menguntungkan kedua belah pihak menandakan adanya keharmonisan

  69. Apsal geng korang suka merengek2 kat shah hah? hehe getik teman nengoknyer..
    ” kepada shah kalau salah…”.. apa hae? tulis ajelah..kome ingat kalau buat footnote konon kome betul semua lah yek ..sebab shah lepaskan komen? hehe…mat indon tulis lagi gempak pun shah lepaskan..so jgn perasan ok? tak yah nak bodek2/ merengek2..
    ciau!

  70. Kalau banyak duit sangat minta la engkau punya grand master engkau pantek bagi sumbangan untuk turunkan harga minyak dan benda2 lain, rakyat bawahan sedang menderita ni..engkau minta ya pantek kami sedang susah ni :P, owhh ya satu lagi minta tuan engkau tu beri sumbangan untuk membeli peralatan tentera yang canggih2, MRCA, Kapal Perang, Kapal Selam, Tank, SAM..:P

  71. Bab tu boleh tanya Tun M….hehehehe…..so lepas kawalan modal pasal fin crisis tu, sape yg kontrol segala syarikat2 strategik malaysia? mulakan dgn makanan, beras, sape punya? IPP, sape punya? astro,maxis, sape punya? O n Gas, sape punya? air, sape punya?dn lain2

  72. Dana yg dimaksudkan oleh addp tak semsstinya dana kepunyaan malaysia. Dia tak kata pun kepunyaan rakyat malaysia, tapi org yg berbangsa melayu. Cuma kebetulan skrg so called GMii tu org melayu malaysia, jadi skrg dia gunakan perantaraan kerajaan m’sia utk menggerakkan dana.

  73. INFO tahun 2009 dulu…

    “Semakin ramai pekerja Cina di Tanah Melayu.Mereka banyak bekerja di tapak-tapak perlombongan ketika itu.Di antara mereka adalah ketua-ketua dan wakil-wakil ‘secret societies’ Cina yang menganut faham Illuminati dan juga ejen-ejen Freemason.Merekalah yang menubuhkan pelbagai kongsi gelap,iaitu istilah ‘secret societies’ bagi orang-orang Cina.Apabila majoriti pekerja-pekerja Cina sudah ramai dipecah-pecahkan untuk menyertai pelbagai kongsi gelap,inilah masanya untuk bermain api.Perebutan kawasan perlombongan cuma taktik sahaja.Contoh yang terbaik ialah di Perak,negeri yang pertama menerima residen British di Tanah Melayu.Dua kongsi gelap terbesar iaitu Ghee Hin dan Hai San telah bertempur dalam siri Perang Larut,mengakibatkan British campur tangan di Perak.Taktik ini juga digunakan dikesemua negeri-negeri yang akhirnya menjadi Negeri-negeri Melayu Bersekutu.LIHAT,YANG MEMBUAT KEKACAUAN BUKANLAH MELAYU,TETAPI ORANG LUAR.Orang luar yang membuat kekacauan dan orang luar yang datang masuk menjajah.Tanpa bantuan para konspirator dari kalangan Chinese Illuminist dan tuan Eropah mereka,maka sampai kiamat pun British tidak dapat menjajah Tanah Melayu.Perhatikan,British boleh sahaja membawa angkatan perangnya menyerang Tanah Melayu sepertimana Belanda menjajah Indonesia dan Sepanyol menjajah Filipina,tetapi mengapa British bersusah payah membuat perjanjian demi perjanjian,strategi dan siasah serta mengekalkan sultan-sultan?Lihatlah taktik Illuminati-Inggeris ditempat-tempat lain.India misalnya,raja-raja Hindu dan Moghul dibunuh atau dilucutkan takhtanya dan warisan dirajanya dimusnahkan.INGAT RAJA-RAJA MELAYU!FREEMASON AMAT TERINGIN UNTUK MENAMATKAN RIWAYAT KESULTANAN MELAYU.”

    http://mirrormf.blogspot.com/2013/04/the-li-bloodline-part-iii.html

  74. ada siapa bisa bantu jawab tanyaan gw…
    yang namanya RUDAL itu peluncurannya pake sulut api ato gimana yah…
    bahan bakunya selain bahan peledak terus pake apa…
    apakah bahan2 utk petasan ato pake minyak tanah/bumi ato pake LPG ato pake BBM..

  75. amerika memang tak ada wang’ us buat dia sendiri akibat perang iraq 1&2 dan afgahanistan tak kesudahan..isreal sangup tolong untuk serang syria,,tapi us perlu model pemulaan untuk serang syria.. macam kuwait dan isreal bagi model pada bush serang syria, tapi bush terpaksa keluar model permulaan,, kami tak tolong us lagi, anda faham tak, duit kami tak akan gunakan untuk perang

  76. kasian sama ibu rumahtangga yg udah BUNTUNG kakinya gara2 RUDAL LAPAN yg super canggih dan haibat tersebut.

    Kayaknya RUDAL LAPAN itu bandel dech…gak nurut sama ‘tuan’nya…ato barangkali peluncurannya guna manual (disulut pake api)…kikikikikiki

    Satu gw pingin nanya….RUDAL LAPAN itu bahan bakunya tenaganya pake air ato
    pake minyak tanah ato pake gas ato pake belerang petasan ato pake BBM yah…

    Indon mmg sgt kaya karna mereka adalah TOP 25 produsen minyak dunia saat ini.
    wah…slamat yah don……

  77. ternyata eh ternyata…
    gw pingin ngasih kabar nih.
    soal jilatin pantat inggeris yg jd bahasa unggulan indon itu
    ternyata udah berbalik ke indon sndiri gan.
    Loe simak sndiri apa yg presiden kesayangan loe lakukan saat datangin
    dan nyembah2 sama nenek eli……masak udah lupa sih…

    Begitu pula koar2nya loe promosi seantero dunia mengatakan negara Tanah Melayu gw
    ini menyewa pesawat Gripen karna menurut elu negara kami gak punya uang karna udah mo bangkrap alis bangkrut.

    Nah..skrg siapa yg nyembah n jilatin najis nenek eli dan siapa yg ngemis2 ke Swedia minta pesawat Gripen.
    Makanya banyak ngaca doloe don sebelum loe ngetik yg aneh2……dasar indon guebleg.

  78. pandai kau menyamar red bean army,, tak ada perkataan bahasa indonesia=merapu kecuai bahasa melayu, ini orang menyamar jadi indon telah aku tangkap. aku ini rela blog akan tangkap orang menyamar jadi indon

  79. resesi ekonomi dan jeratan IMF menghambat industri strategis pesawat terbang dalam negeri. imo IMF itu bentuk penjajahan baru.
    negara kepulauan seperti Indonesia merupakan pasar pesawat yang sangat potensial, industri pesawat dalam negeri akan jadi hambatan bagi industri2 pesawat negara barat menjadikan Indonesia sebagai pasar. 40% sudah lumayan bagi membuka lapangan kerja dan devisa. pesawat kecil (80 seat) antar pulau produk dalam negeri nantinya akan mempunyai kandungan lokal yg jauh lebih besar

  80. Maaf, jika tidak mau tau ya lewati saja :) sekedar reality check bagi military fanboy negara jiran, kemampuan retrofit dalam negeri kami terhadap tank tua buat saya lebih mempunyai nilai strategis daripada sekedar pengadaan alat baru

  81. itu yang ingin saya sampaikan. jangan takabur dan terlalu memandang tinggi diri sendiri. mengetahui perkembangan luar akan membuat kita sadar kelebihan dan kekurangan sendiri

  82. tambahan, SBY yang berlatar belakang militer bisa membawa pertumbuhan ekonomi negara jauh lebih pesat daripada Najib yang berlatar belakang ekonom. Mungkin harusnya pak Najib dulu sekolahnya di akademi TNI saja :D

  83. masalah ekonomi Indonesia saat ini juga dialami Malaysia. jika harus dibandingkan walau Rupiah di kawasan mengalami pelemahan tertinggi terhadap usd tapi pertumbuhan Indonesia masih lebih baik daripada Malaysia.

  84. Demokrasi menyebabkan siapa saja bisa jadi pemimpin. Gus Dur dan Megawati serta Habibi bukan Militer. Dan calon next presiden terkuat (Jokowi) juga bukan militer.
    Fantasy extreme militer yang mana? yang terkuat di SEA adalah facta, budget pertahanan meningkat adalah facta, meningkatkan industri strategis dalam negeri juga facta.

  85. hutang RI hanya 25% dari GDP, hutang Malaysia estimasi 2014 60% dari GDP. boleh tanya berapa debt ceiling kerajaan malaysia?

  86. berusahalah untuk berpikiran lebih rasional, Cina dan India masih jauh untuk dikejar kekuatan militer RI. Dan saya saya tidak bisa melihat mengapa ibaratnya Nuri upgraded akan mentertawakan Apache longbow ;)

  87. tenang pak cik insa 4JJ,indonesia yang merupakan gambaran negeri SABA merupakan negeri BALDATUN THAYYIBATUN WAROBBUL GOPPUR negeri yang kaya dan subur kami cuma butuh seorang pemimpin yang takut dengan tuhannya dan mampu menjalankan amanah rakyatnya semoga 2014 nanti ada pemimpin yg kami harapkan membawa negeri kami ke dalam kemakmuran bukan negeri yang selalu dapat kehinaan dari negeri jiran lainnnya sebagai negeri yang bodoh,miskin,babu,dll kami hanya salah dalam mengelola SDA dan lom memanfaatkannnya dengan maksimal tapi kami OPTIMIS suatu saat ALLAH akan mengirmkan pemimpin yang benar2 akan membawa kemakmuran dan kejayaan bagi bangsa kami tercinta ini AMIIIN

  88. kihkihhh…aku tak tahu lah darjat dunia kamu ni tahap mana ? tapi tak apalah aku bersangka kamu ni berdarjat tinggi di dunia ! kalau kamu ni orang atasan negara, silalah buat semakan di bank hsbc jakarta tentang siapakah pemilik @ pemegang akaun terbesar nilainya di hsbc london termasuklah di cawangan indonesia itu sendiri ! jangan terperanjat yg kalian panggil maling inilah yg akan menaikkan taraf hidup bangsa MELAYU tak kira apa sukunya termasuk jawa di indonesia sedikit masa lagi dari skrg ! tapi pada aku moga2 bangsa cina dan india serta benggali di indonesia TIDAK dibantu sama sekali dgn kekayaan tersebut !!!…jangan mare aaaar…heheee

  89. kihkihhh…tanya sikit buleh? agama itu apo yo dan di mano pulak diamnya ? kepercayaan itu pulak apo yo dan di mana pulak diamnya ? buktinya menyembah berhala oleh kebanyakan penganut agama islam itu sendiri ialah macam yg engkau tulis ni lah ! membukak pekung di dada sendiri tanpa sedar di sebabkan diri tak tahu mana satu diri dia dan mana satu diri tuhan itu ? tapi sayang krn kamu meletakkan diri kamu di dlm egonya syaitan ! pandangan mata kasar memanglah di dlm kaabah tu cuma ado 3 tiang tu selain dari lampu2 aladdin tu. sebenarnya bukanlah itu !…sekian dan tak lupo…heheee

  90. harusnya anda jangan membandingkan negara yang letaknya jauh,pejuang HAMAS mampu buat roket karena adanya alih teknologi dan bantuan dari negara tetangga semisal IRAN yg dengan lantang mendukung perjuangan HAMAS bukan 100% besutan hamas,beda dengan lapan 100% lapan sudah mampu membuat roket tersebut termasuk propellan kami sudah bisa buat,harusnya anda bandingkan perkembangan teknologi malay – indo, itu baru adil siap yang paling maju perkembangan teknologinya

  91. PM Kanada siap mohon ampun maaf pada Malaysia tuhari…tak agak2… pasal isu apa ntah.

    Tp klw pikirkan balik…bangsa mat salleh yg biasanya bongkak…bukan senang nk mintak maaf camtu…klw kita ni takde apa2…

  92. tak usah di perdebatkan bung masalah leopard kita lihat sahaja hasilnya seperti apa,apakah benar2 amblas di tanah kalimantan ? hanya waktu yang nanti yg membuktikan !

  93. Udah udah la tu pak ra…kamu buat saja yg terbaik utk negaramu. Good for u.

    Ngak usah gembar gembur disini. Kami ngak mau tau pun. Menunjuk2 itukan sifat orang riak takabur…sabun cucinya api neraka pak…

  94. Untuk tuan nase, utk menjawab persoalan ko ni, aku bagi pandangan ko sendiri cari jawapannya. pernahkan ko bertanya pada diri ko tentang lafaz dalam tahayat akhir dalam tiap solat? Kenapa perlu kita mengingati Ibrahim a.s walaupun Muhammad (s.a.w) telah membawa kebenaran? Kenapa IFC mengambil cogankata “Tiada agama lebih tinggi dari Kebenaran?” kih…kih…kih…..

    KEPADA shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

  95. banggangnyo eko ni! Indonesia pun banyak duit. Dulu masa USA zaman JFK pinjam duit dari Indon mlalui Sukarno(PB ke X) kau tahu ke tak? Kalau ada orng indon yg ceritakan macam ni dengan ko, ko tonggeng depan dia..pastu ko jgn salahkan dia pulak dia terajang buntut ko sbb ko yang bodoh gelap fakta!

  96. apa yg susah sangat kau ni nak faham maha? dah aku katakan….ADDP bukan MELAYU bukan HYATT waimah JULIA. orang yang berbeza-beza tapi mempunyai getaran yang sama. Teruknya fikiran kau dikelirukan oleh kutty yang kau jilat sampai membezakan watak-watak dalam blog ni pun kau keliru. Perkara yang berlaku dalam blog ni pun kau keliru, bolehkah kau bezakan yang mana hitam yang mana putih diluar sana? atau sebenarnya hanya warna KELABU sahaja yang kau lihat? Perkataan yang aku tulis getaran matsaleh cakap VIBRATION faham. Bukan gelaran!!!!

  97. lebih baik mengadu dekat ahli palimen bawah pokok dan majlis mesyuarat tinkap”kemungkinan ia orang boleh tolang kau ini, cari siapa ahli Grand master 2 yang kau banggakan itu, aku nak tahu sangat itu siapa dia…

  98. Dah tuh Obama tak jadi datang malaysia apa lak ko nak goreng pantek??? Nak kaya-raya, byk duit bagai ko kena keje kuat lahh samdol, duk gebang2 grandmaster ntahapahapantah punya citer buat ape. Bodo.

  99. (ra) kamu tahu tak uji roket ke angkasa mesti jalankan ujian 90 darjar kamu faham tak, saya lihat ujian roket 70 darjar macam mahu tembak rumah kamu aje, indonesia masih ketinggalan kuasai teknologi roket antara sebabnya
    1)giudance dan control
    2)teknologi bahan bakar ke angkasa
    3) teknologi (tvc) thrust vector control
    4)memelukan kos tinggi
    5) bahan besi dan metel yang perlukakan angkasa bukan jenis biasa di dapati di pasar raya dan kedai

  100. kaya betul2 kita si pendek, ada soalan dekat kau ini,
    1)kalau kita kaya kenapa panggil pelabur luar ?> jawab mereka penting….
    2)kenapa negara kita pelabur masuk melabur?> sebab aman damai dan dasarnya tak ada rasuah….
    3)kenapa ada mesti projek mega?>jika duit simpan aje tak ada wang akan pusing dan meningkat ekonomi..
    4) kenapa siapa memelukan siapa?>yahudi perlu amerika untuk hidup, kita tak berapa perlu amerika sangat walau pun amerika pelabur kita terbesar kita boleh hidup tampa nya

  101. Kah kah kah. Sungguh lama aku tak komen ni. Korang jgn laa sibuk nak lawan ngan indon bro.bahaya siakkkk. Dia punya komando boleh bunuh lebih 100 orang dengar satu peluru bro…kalau korang dah lupa laa cerita hang loading yang sahih lagi asli kan..wakakakaka.
    Pas korang kenalah rasa takur bro..indon punya power dia boleh saja saja bakar kapal perang dia on its first voyage..
    Fuhhh gerun aku…

  102. betul itu bro” dia orang ini mangkok suka melihat kemusnahan negara… mereka ini mencipta pangkat diri sendiri dari kemusnahan negara terutama ahli palimen dari bawah pokok.. mereka ini bukan orang revolusi perancis, mereka ini cuba berlindung bawah peguam macam revolusi perancis,, kami baca sejarah revolusi perancis,, tak payah tiru atau ciplak revolusi perancis.. wahai ahil politik ada negara kita sedar2 kalau tak dapat jadi menteri dan perdana menteri cukup2 itu……

  103. haha jawaban merapu alias meramput . dan nampak sifat penjilat malon semenanjung. mengakulah bahwa kalian memang tidak berdaya dengan cina. kasus james shoal fakta nyata kalian pengecut. lihatlah filiphina vietnam mereka benar benar menentang demi kedaulatan negara mereka apabila ada militer asing tanpa ijin masuuk.
    menjilatlah dengan mama elizabet agar dilindungi.bukankah kalian adalah skutu dari negara negara kafir comonwhealth??

  104. sumpah pemuda pak” katawakan saya pak, aceh tak turut serta pak sebab palawan aceh menentang belanda,timur tak turut serta , ombon turut serta dulu sekarang mereka rasa tertipu dan mahu keluar dari indonesia pak , jangan hanya pandai baca sejarah red bean army di buat parti tertentu lebih baik selesaikan masalah negara kamu dan sejarah bohong menyatakan indonesia merdeka pada 1945, sebenar indonesia merdeka 1949, kamu sendiri berfikir pbb baru ada 1945 dan tak negara mengiktiraf kemerdekaan indonesia pada 1945 dan ada negara mengiktiraf kemerdekaan indonesia 1949,

  105. Ok Joni, finally kau jawab soalan aku pasal sulu (Kiram) di L.Datu. Sebenar aku nak tahu apakah taktik yg digunakan sulu untuk kalahkan ATM. Ini takde kena mengena dgn bangsa atau negara mana2. Sbb kau kata sulu akan kalahkan ATM atas dasar mereka adalah battle proven diFilipin. Dan aku katakan ATM akan menang atas dasar ATM tahu taktik sulu. Itu saja n its proven. Ok case closed.
    Now pasal James Shoal pulak.
    Kalau nak cakap pasal berdaulat, peta mana yg kau nak pakai? China, Malaysia, Vietnam, Brunei & Filipin? Masing2 ada interpretasinya sendiri, so siapa yg betul. Maka jatuhnya seluruh kawasan perairan yg dituntut ini sebagai overlapping claims. Claim siapa yg benar sekarang ni? Aku pun tak tahu. Aku kata exercise PRC di James Shoal bukanlah nak exert claim PRC disitu tapi satu excercise bersama antara sahabat, kenapa? kerana Malaysia telah diberitahu awal lagi tentang latihan ini dan TLDM tak engage diaorg. Tu pasal tak nampak sebiji pun kapal TLDM disitu. Tapi ada sape2 nampak tak aset TLDM yg underwater kat situ?
    Aku ada berbincang dgn seseorang tentang hubungan rapat antara Malaysia dan China. Segala persetujuan dan understanding tidak ditulis termasuk lah pasal panda tu. So aku tak salahkan kau kalau kau tak percaya semua ni. Tapi aku mintak kau lihat dan amati selepas ini event2 dan turutan peristiwa dan declarasi yg akan belaku bersabit dgn kedua2 negara ini. It is so special, only that i can tell you. Bermula dgn statement Pres. Xi Jinping ,inilah salah satu drpd nya.
    Apapun kau boleh kata ini hoax, rekaan dll, tapi aku tak kesah, cuma perhatikanlah betul2 lepas ni.
    Kau mintak bukti aku tak boleh bagi sbb ia tidak ditulis. Itu aje!

  106. haramjadah, bukan haramzadeh kikikikih

    zadeh tu bunyi mcm nama orang iran, tak caya cuba guna pakcik google hehehehe

  107. kamu jgn bisa jadi goblok, wak commodore sih. jgn pula kalian kaget besar melihat kekuatan jiwa indo yang hebat banget

    lihat berita di bawah ini:

    JAKARTA, KOMPAS.com — Dalam berbagai survei dari lembaga internasional, Indonesia siap menjadi negara hebat. Hal itu didasarkan atas jumlah masyarakat kelas menengah di Indonesia yang terus meningkat.
    Chief Executive Officer Kompas Gramedia Agung Adiprasetyo mengatakan untuk mencapai menjadi negara hebat tersebut bukanlah perkara yang mudah. Indonesia harus memiliki kualitas dan kuantitas sumber daya manusia (SDM) yang hebat pula.
    “Masalahnya, saat ujian nasional (UN) kemarin, ada sekitar 2,2 juta anak SMU yang ikut UN. Tapi, ada sekitar 5,6 juta anak SD yang juga ikut UN. Masalahnya lagi, ke mana sekitar 3 juta anak SD yang tersisa. Jadi apa mereka?,” kata Agung saat membuka acara Fortune Indonesia Most Admired Companies (FIMAC) di Atrium Hall Sampoerna Strategic Square Jakarta, Kamis (2/5/2013).
    Agung menambahkan, masalah akan kembali muncul saat sekitar 3 juta anak SD ini terakumulasi sekitar 10 tahun ke depan. Jadi, akan ada sekitar 10 juta lulusan anak SD yang tidak diketahui bekerja di mana dan kualitas pendidikannya seperti apa. Padahal, untuk mendukung menjadi negara hebat tersebut, Indonesia memerlukan SDM mumpuni yang tentu saja memiliki kualitas pendidikan yang tidak diragukan.
    “Jika setiap tahun menghilang entah ke mana, lantas masa depan Indonesia akan seperti apa. Padahal, suatu saat, momentum Indonesia ada di pundak mereka,” tambahnya.
    Pernyataan Agung ini mengemuka di hadapan para chief executive officer (CEO) 20 perusahaan-perusahaan terkemuka di Indonesia. Mereka adalah perusahaan-perusahaan yang paling dikagumi di Indonesia dalam Fortune Indonesia Most Admired Companies (FIMAC).
    Harapan Agung, perusahaan-perusahaan ini ikut berpartisipasi dalam mencerdaskan SDM di Indonesia pada masa mendatang. Sebab, di tangan generasi mendatang inilah, Indonesia bisa menuju negara gemilang.
    “Kami menghargai sekarang ini sudah banyak perusahaan yang mau mengeluarkan ongkos tambahan agar SDM kita ke depan bisa lebih baik lagi, bahkan bisa membuat generasi masa depan ini duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan perusahaan dunia. Usaha ini memang patut dihargai,” tambahnya.

    udahlah malingsia, jika nggak hebat, mengaku sahajalah nggak hebat, sudilah lihat pranala ini mengenai takah negara anda, wahai maling:

    http://archive.kaskus.co.id/thread/6413524/

  108. pantek, kamu ni gay ker? kamu ni mcm dah ketagih menulis cerita yang meragui kebenarannya kat blog mom ni

  109. yeahh den setuju,kt belakang umah den po ado bank tu..lain poei gi ambik den x kisah semua ada dlm pigi bulat tu susun 5 lapis kerek..

  110. siapa cakap mereka mundur bro?,..jika tidak ilmu penuh didada x kan sampai kegunung everest……jika tidak sampe ilmu penuh didada x kan sampai ke terusan suez….kikki

  111. Tuan admin,
    Saya tak faham sdr pantek tak dapat bezakan agama dan kepercayaan. Tidak semua dari langit, yg turun dari langit yg jelas berkitab adalah agama milik orang2 nasrani, yahudi (kitab2nya telah diporak-perandakan) dan Islam (yg tetap kekal hingga tiupan sangkakala). Apakah maksud sdr pantek yg Islam itu juga menyembah berhala..? Takkanlah bila seseorang tu sembah pokok, busut etc dah dikira agama. Kaabah itu hanyalah kiblat dan pernahkah sdr pantek memasukinya..? Ya, seorang keluarga rapat saya pernah memasukinya dan tiada apa2 di dalamnya yg boleh didewakan, kalau itu maksud ‘dewa’ yg sdra nukilkan (skrg ni imejnya dah dipaparkan dlm internet akan isinya). Apakah sdr mendapat agama baru yg hanya menghalalkan cara demi matlamat..? Penghormatan yg sesuai juga seharusnya diterjemahkan dalam penulisan yg mana ‘yang esa’ sewajarnya ditulis ‘Yang Esa’ – sesuai dengan sifat ALLAH SWT. Tidak salah mengutarakan pendapat tetapi biarlah cerdik sikit dan boleh dimanfaatkan oleh khalayak pembaca. Benarlah nukilan kiasan, lagi banyak kita berbicara, lebih banyak bencana dan inilah dikatakan bencana lidah dituturkan melalui pena. Berhati2lah sdra…..

  112. Rakuti, memang sah kau ni double bahlul.
    Aku cakap kami kutuk keganasan TNI (torture) terhadap warganya sendiri (Acheh & Papua). Aku tak kata TNI salah menentang pemberontak. Itu ada videonya diyoutube. Itu menyiksa tahanan yg tak bersenjata. Kau paham tak apa yg aku cakap. Pendongeng apa bende?
    Cuba baca betul2 apa yg aku tulis.

  113. PEMIKIRAN STRATEGIK akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

    KHAS buek kalian semuo yg sibuk sesangat masa dan ruang hidup duniawinya hingga tiada masa utk memikirkan tentang masalah sebenar dirinya dan masalah sebenar bangsa MELAYU-nya sendiri…!

    SEBELUM negara meminjam duit harus ada projek @ bajet. Projek harus dpt kelulusan dari ketua / kabinet / kongres kerajaan. Dana/barisan kredit pula harus dpt kelulusan pinjaman dari presiden bank dunia yg sekarang ini dikuasai oleh Kumpulan Grand Master ‘ ii ‘. Ambil dana melalui sistem bank dunia yg sekarang ini telah diubah suai kpd yg lebih baik. Maknanya di sini ialah harus ada projek/bajet/program dan dana/kredit line di bank dunia . Ketua kerajaan asing datang sini jumpa saudara NAJIB sekarang ini, pasal nak buat pelaburan/projek/p3 di malaysia atau di negara mereka sendiri atau dll negara. Mereka akan membawa masuk “modal asing”/duit dari luar yg telah diluluskan dan diarahkan oleh Kumpulan Grand Master ii sebagai syarat pinjaman melalui sistem bank dunia. Masalah kerajaan dunia skrg ini ialah masalah modal tunai bukan masalah kurang projek/kredit. Projek kerajaan2 dunia skrg banyak tapi duit tak ado termasuk malaysia dan nusantara. Sebab itu kenapa ketua kerajaan utama dunia spt usa, eropah dan presiden bank dunia dan imf, berusaha selama ini mencari pemodal MELAYU dari Kumpulan Grand Master ii itu! Pasal mereka tengok dalam akaun bank dunia terlalu “meganya duit” Kumpulan GM ii ini tapi tak berusik lagi !!! Sedangkan duit Kumpulan Yahudi Rothschild sekarang ni dah jadi macam segenggam garam yg kalau dicampak ke laut dah tak berkesan apo2 laiee pado laut !…heheee…Jadi senario dunia skrg ialah siapa lebih “memerlukan” siapa ??? Kerajaan2 dunia termasuk malaysia dan nusantara ini ke yg memerlukan pemodal MELAYU dari Kumpulan Grand Master ii itu atau sebaliknya ? Fikir fikirkan ok !…sekian dan tak lupo…Heheee

    KEPADA shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

  114. PEMIKIRAN STRATEGIK akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

    KHAS buek kalian semuo…!

    SEJAK tanah melayu mendapat kemerdekaan “kulit” dari penjajah, kerajaan empayer yahudi british sedunia, bangsa “pendatang” di tanah melayu yg dibawa mereka spt cina, india dan benggali tidak mudah “disentuh” bangsa mereka dan penempatan mereka oleh kerajaan melayu malaysia. Sekiranya bangsa dan penempatan mereka disentuh, maka pemimpin mereka akan “mengadu” kpd kerajaan empayer yahudi british. Tapi “kini” di mana lagi mereka boleh mengadu nasib mereka yg jahat itu, sedangkan kerajaan empayer yahudi british sedunia itu sudah pun berada di bawah “KAKI dan TELUNJUK” pemodal MELAYU @ Kumpulan Grand Master ii ? ciannnn !!!…Heheee

  115. betul pak-cik….tunggu je sebentar lagi kami akan jaga sabah sarawak atas nama UN :) :) :) :) :) :)
    jangan marah pak-cik, be profesional tul tak…. :) :) :)

  116. kihkihhh…hai cun di awan biru !…tanduk tu yo yg den tak suko. jgn pulak bertanduk lopeh ni yo ?…heheee

  117. kihkihhh…hai cun di awan biru !…tanduk tu yo yg den tak suko. jgn pulak bertanduk lopeh ni yo ?…heheee

  118. commodore said
    Kau tak jawab soalan aku mengenai sokongan kau terhadap pengganas sulu yg akan menewaskan ATM tapi instead kau kata aku spin???

    sekarang apa nak tanya, soalan aku ko jawap tak pak-cik???
    1. james shoal tu wilayah china ke malay?
    2. sahabat macam mana ngan china? panda ke? this is one in a life time opurtunity? tu ke???
    3. apa erti negara berdaulat?
    4. exercise macam mana kat james shoal? beri bukti?
    5. macam mana yang disebut enemy pak-cik?
    6. status sabah-sarawak macam mana? kasih bukti jangan dongeng je http://sabahsarawakmerdeka.blogspot.com/

    oke aku jawap soalan ko
    sokongan terhadap sulu ya tetap kami sokong macam korang sokong GAM kat aceh bagaimana pakcik sedap tak bila ada terorisma kat negara korang,??? wakakakakakaka :) :) :) :)
    bukan itulah pak-cik alasan sebenar….kami sokong sulu sebab mereka ada perjajian lease ngan british and espanyol (read international history pak-cik jangan sejarah UMNO) hanya sulu yang takbisa british conquer…lantas kenapa british nak sambung semenanjung ngan sabah-sarawak become malay
    oke aku sudah jawap soalan ko, sekarang jawap soalan aku kat atas? paham!!!! :) :) :)

  119. dah dengar dah teori nih. dah banyak dengar di sana sini. perang akhir zaman di antara superhuman sains VS superhuman spiritual. ala2 dah macam iron man (science tech) vs x-men (DNA mutation via spiritual tech). dapunta punya berangan sama la dengan aku rasanya, kihkihkih.

    Lemuria di gelar oleh edgar cayce sebagai Brown Race. menunggu2 juga bila dan bagaimana ALTER dalam diri dapat di aktifkan.

  120. pesawat buatan indonesia 40% barang tempatan (lokal), 60% barang inport,, itu kira bukan 100% buatan kamu … kalau nak kira barang tempatan sekurang 60% mengunakan barang tempatan selebihnya guna barang inport baru lah kira buatan kamu,, anda faham tak .. sebab itu malaysia berhati-hati bangun pesawat ia perlukan sokongan ratus2 industari,,sebab keluar belanja besar , sebab itu china keluar belanja besar untuk buat pesawat,, anda faham tak, sebab itu jangan terlalu bangga pak habibi, saya melihat industari aero terlalu rumit untuk dibuat, indonesia terpaksa bergantung dengan produk luar seperti nagara euro bergantung antara satu sama lain untuk membuat pesawat sama japang terpaksa bergantung pada us untuk menbuat pesawatnya

  121. terima kasih untuk diri sendiri ke pantek, kau pantek dah masuk bakul angkat diri sendiri ke’ bila kau keluar versi baru, ramai orang dekat sini tertungu-tunggu disini termasuk aku ini

  122. sukhoi 35s bagi aku tak boleh atasi ada sukhoi 30-super sukhoi ada aku cakap macam itu sebab itu mari tengok perbezaan perlahahan manuver di lakukan sungguh pun melakukan gerakkan sama…
    ini video su-30 super sukhoi= https://www.youtube.com/watch?v=t4znVIjAVwM
    ini video su-35s=http://www.youtube.com/watch?v=UBKvlLzGkvU

  123. Apache, Black Shark, Viper (maybe), Tiger. Mungkin semua ‘heli-heli classified’ yang dikatakan hanyalah untuk menjalani ujian pemilihan. 2 cents.

  124. Ada. Contoh seperti Lahti L-39 atau lebih dikenali sebagai ‘Elephant Gun’ yang menggunakan peluru jenis 20 x 138 mmB (berat magazine 2 kilogram, keseluruhan senjata beratnya lebih kurang 50 kilogram) yang mampu menembusi perisai kereta kebal. Namun, ianya adalah senjata dari zaman Perang Dunia Ke-2 yang hanya mampu tembus armor kereta kebal pada zaman itu juga. Kereta kebal pada zaman sekarang mempunyai armor yang lebih compact dan dense, membuatkan tiada satu peluru dari sniper rifle mampu menembusinya. Kebiasaannya, marksmen lebih suka target tank commander dan tankees yang exposed dari tank copula.

  125. Berbeza. 50 Caliber atau 12.7 x 99 NATO ada machine gun dan juga sniper, seperti M2 browning (Kenderaan atau Man Portable) dan McMillan Tac 50 (Infantry). Walaupun kedua-dua peluru 12.7 x 99 NATO dan 12.7 x 108 hampir sama tetapi tak serupa di mana 12.7 x 108 sedikit panjang dan besar tetapi kedua-duanya mempunyai tujuan yang sama iaitu menembusi armor yang tebal. Contoh senjata yang menggunakan 12.7 x 108 ialah DShK heavy machinegun dan AMR-2 buatan China (hampir serupa dengan Barrett M82)

  126. wakakakaka teringin ke maha nak dihumbankan ke dalam jamban? ketawa besar di buatnya bila baca komen merapu si maha ni kih kih

  127. alangkah beruntungnya kita…Akhirnya pemimpin yang berhati syaitan yang sekian lama menyesatkan hidup manusia dapat ditumbangkan….Untungnya mempunyai pemimpin2 ( Kumpulan Grand Master ) seperti ini..berhati mulia….: )

  128. Washington: Perbendaharaan Amerika Syarikat menegaskan pemberhentian fungsi kerajaan pusat negara itu tidak memberi kesan kepada jabatan itu kerana ia akan tetap kehabisan dana menjelang 17 Oktober ini selagi had siling hutang negara itu tidak dinaikkan.

    Setiausaha Perbendaharaan, Jacob Lew, dalam suratnya kepada Yang Dipertua Dewan Perwakilan John Boehner berkata pemberhentian sebahagian operasi kerajaan pusat bermula kelmarin disebabkan ketiadaan bajet, tidak akan banyak mengubah unjurannya minggu lalu mengenai tempoh bila Perbendaharaan akan kehabisan dana.
    Walaupun kekurangan bajet bagi tahun fiskal baru mencetuskan ketidaktentuan tambahan, keadaan itu tidak akan mengubah hakikat mengenai kedudukan Perbendaharaan melainkan jika kemelut itu berpanjangan untuk tempoh lebih lama.

    Lew mengingatkan bahawa jika had siling hutang negara itu tidak dinaikkan menjelang 17 Oktober akan menyebabkan kerajaan Amerika Syarikat mungkir daripada melunaskan pelbagai tanggungannya.

    Bagaimanapun, Lew tidak menyatakan apa tanggungan berkenaan yang mungkin gagal dipenuhi kerajaan Amerika Syarikat. – AFP

  129. Aku ada bertekak dgn sekor mangkok tu yg memperlekehkan TLDM tidak respon amphibious excercise PRC kat James Shoal dan dia gelakkan jawapan aku yg itu adalah jemputan sahabat to ‘show of force’ kat kawasan tu.
    Sila baca artikel kat blog ‘Malaysiaflyingherald’ hari ni tentang lawatan Presiden China kat Malaysia dan komitmen China terhadap “comprehensive strategic partnership” dgn M’sia.
    “We have agreed to strengthen our partnership with NAVAL DEFENCE, JOINT MILITARY EXERCISES to combat terrorism and promote security,” kata Presiden Xi Jinping kpd DS Najib. Untuk maklumat lanjut sila baca kat blog tu.
    Najib and President Xi also agreed on more joint military exercises between the two countries. Soalan aku:
    1. Naval defence – defend kawasan laut siapa?
    2. Joint military exercise – dengan negara mana?
    3. Combat terrorism – sapa dia teroris ni?
    4. Promote security – security negara mana?
    Yg aku faham Pres. China cakap dgn Najib, bukannya dgn Vietnam, Phil, Indon, Spore or Thailand.
    Diplomatic signalnya ialah bila Obama tak jadi lawat M’sia tiba2 tanpa kita duga Pres. China pulak dtg melawat M’sia dan memberi komitmen diatas. Ape hal lak ni? Dua negara yg berebut perairan diSpratly boleh commit camni ke? ataupun dua2 dah setuju nak settle kes ni behind closed door. Tu pasal kedua2 Navy tak pernah bertembung diSpratly.
    So nasihat aku kat mangkok sekor ni kalau niat kau nak provok kitaorg kat sini dgn fakta kau tu, hentikan aje la.
    Tak payah buang masa kau dgn argumen yg China akan serang Malaysia, support senjata kat Sulu dan bantu merdekakan Sabah/Sarawak. Belum nampak lagi tanda2 yg boleh support hujah2 kau ni.
    Kita tunggu ajelah, kot2 nanti ada peristiwa yg boleh menyokong argumen kau ni.
    Hehehehe!

  130. Starwar, aku tak cakap pun Sarawak/Sabah merdeka ‘melalui’ Malaysia. Cuba kau baca balek betul2 komen2 aku diatas. Kau salah faham kot?
    Apapun thanks for clarifying.

  131. Slm wat brader n sis sumer..
    kite rehat santai kejap.
    kwn nak nyelit sikik..biasalah citer out op topik..

    Ada seorang guru agama berkata dgn menyampaikan ilmunya yg tak seberapa…
    “diakhir zaman nanti..dikala muncul terzahirnya Imam Mahadi r.a. maka akan berlakulah keruntuhan ekonomi global yg amat dahsyat sekali..dan lagi..
    dimana negeri tempat Imam Mahadi itu muncul,akan menyerlahkan suatu episod baru ekonomi dunia,yang mana hasil natijahnya bakal [[menggemparkan dunia disebelah timur dan barat]]..”
    dan..
    “diakhir zaman nanti,sifat alat..sesuatu benda itu bakal bertentang dengan apa yg kita semua pelajari dari segi fizisnya.. belerang tidak mampu meletup…minyak tidak mampu untuk membakar…dan bakal berganti dengan suatu ilmu pengetahuan yang jauh lebih hebat dari zamannya dan….(tak reti kwn nak sebut ape bendenya)”

    …kwn punyer berangan laa..segala ilmu semenjak zaman bangsa polippa(kaun rham,kaum tham etc…mengmbil istilah dari buku ‘kisah para wali’)..bangsa lemuriah..akan terzahir bangkit dari dalam diri2 kita bani jawi khususnya (junk DNA banyak lg beb yg masih belum dapat dikaji,para saintis barat yg semuanya poyo belaka tak dapat nak terjemahkannya lg..)… bangkitnya ‘Alter Terahsia Bani Jawi’ disaat itulah agaknyer.

    Amcam beb,kwn punya karut gaban nih ada okey tak?

  132. untuk makluman, ADDP wujud. Melayu wujud. Hyatt wujud. Julia wujud. Bukan orang yang sama. Tapi getarannya sama. Kih kih kih….begitu juga APA KE NAMA. Dia juga ada getaran. Tapi getarannya lebih mengeletar….sampai berpeluh-peluh….nape ye? Kih…..kih….kih….

    WAHAI shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

  133. Botul tu!!! Kalau pewarisnya orang kita nampak kita menolak? Apa kita perlu terima “telunjuk” yahudi lagi?Kalau tak dapat kesan dari IP pun takpe. ADDP dan orang2nya ada “vibration” tersendiri yang dapat berkomunikasi antara satu sama lain. Macam Atlantis. Tanpa bicara. Coretan dan lakaran ADDP disini hanya sebagai madah seloka untuk yang bosan tahap gaban kih kih kih. Kan melayu tu biadapnya bersopan? Melanggar tetap berlambang? Membantah tidak patah hati? Tapi Melayu tidak pernah lupa. Yang lupa hanya….”saya tak ingat” dan “apa ke nama”.Julia wujud. Melayu juga wujud. Kih kih kih……..

  134. akibat dijajah terlalu lama oleh tentera bangsa sendiri, indon jadi taksub pd kekuatan tentera. Walhal semua kekuatan tentera mereka adalah disediakan utk mengawal mereka dari menentang pemerintah tentera. Seumpama kerajaan tentera mesir yg ada sejumlah besar alatan perang, nk perang dgn siapa? israel? sudan? libya? naj lihat saja bagaimana alatan perang digunakan utk bunuh rakyat sendiri.

    begitu juga indon, tentera digunakan dlm pembantaian Aceh dan papua…tak kedengaran pun indon terlibat dlm perang dgn aussie atau tetangga lain (selain konfrantasi gagal itu)

    lain hal dgn israel…segala kekuatan tenteranya disiapkan utk menyerang negara lain. jadi klu israel mau byk senjata tak menjadi kehairanan…indon? tak pyh lah mau sediakan pelbagai alatan…buang duit aje.

  135. WAHAI shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?-nyampah baca yg ni..kah3

  136. Bro Starwar, betul la Bro Commodore cakap, kau salah faham kot? Dlm 2 komen dia diatas:
    1. “Sabah/Sarawak dah memang merdeka bila mereka bersetuju membentuk Malaysia tahun 1963″
    2. “Mereka adalah negeri dlm Malaysia dan merdeka dlm Malaysia”
    Takde pun disebut perkataan ‘melalui’. Ada beza tu. So no issue la.

  137. PEMIKIRAN STRATEGIK akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

    KHAS buek kalian semuo…!

    SEKARANG ini, faham semua agama telah dipecah dan diselewengkan oleh pihak yahudi gereja vatikan! Kerja utama Kumpulan Grand Master ii ialah menyatukan (1) semula semua faham agama di dunia skrg ni, kembali kpd faham agama yg satu (1) yakni mahu mencari dan mengenal tuhan yg esa ! Nama, ritual dan gerakkannya tak kisah kalau berbeza. Yg penting “tujuan dan matlamat beragama” itu harus lah sama dan seragam ! Jadi tiada timbul lagi masalah menyembah berhala di dlm beragama spt yg berlaku pd semua agama skrg ini termasuklah di dalam agama islam itu sendiri !…maaflah ya kalau ado pihak yg tersakit perasaannya !…tulisan ini sekadar pandangan pemikiran aku sahaja dan tak lebih dari itu…dimaklumkan !… Heheee

    WAHAI shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

  138. su35s xda canard? adakah russia ada implement teknologi baru utk meningkatkan abiliti pesawat tempur ini melakukan manuver?

  139. PEMIKIRAN STRATEGIK akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

    KHAS buek kalian semuo…!

    KUMPULAN Grand Master ii “ikat” semua kerajaan dunia termasuk malaysia dgn “hutang” di bank (bersandarkan emas) samalah sptmana yg kumpulan yahudi rothschild buat dahulu (tidak bersandarkan emas) !…inilah dia kaedah terbaik utk zaman ini bagi “mengawal” kerajaan dunia dan penduduk dunia yg berbillion ramainya !…sebelum ini kaedah mengikat kerajaan dunia dgn hutang di bank digunakan utk “menyesatkan” JIWA manusia sedunia dari kembali kpd Tuhannya !…tapi kini ianya digunakan utk tujuan membawa kembali JIWA manusia sedunia kembali kepada Tuhannya melalui “kaedah” kekuatan senjata KERIS kewangan dan ekonomi MELAYU malaysia di bank dunia, pbb dan organisasi dunia lainnya…cuma Kumpulan Grand Master ii ini tidak suka kpd peperangan dan tak suko kepada penganiayaan ke atas sekelian umat di muka bumi tuhan ini !…Heheee

    WAHAI shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

  140. PEMIKIRAN STRATEGIK akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

    SALAH satu syarat dari gm 2 kpd mana2 negara yg mahu meminjam dana di bawah tadbir gm2 ialah harus bertemu dgn ketua kerajaan malaysia selaku kerajaan depan tabir/media/umum. Gerak kerja kerajaan “halimunan” ini utk mengangkat satu2 kerajaan sebagai pemimpin kpd kerajaan dunia yg lainnya, TIDAK nampak oleh umum! Seterusnya yg dapat nama nanti ialah ketua kerajaan dan nama malaysia dan bukannya gm2 dan orang2 dia !…Heheee

    WAHAI shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

  141. PEMIKIRAN STRATEGIK akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

    KALAU tak silap aku lah yo…17 OKTOBER 2013 ialah tarikh kerajaan usa “kehabisan dana” sekiranya kongres@senat yahudi itu maseh “enggan” menerima cadangan saudara BARAK OBAMA supaya meluluskan bajet dan meningkatkan siling hutang @ meminjam lg dari Bank Dunia yg “skrg” mengguna pakai Dana yg di bawah kuasa pentadbiran Grand Master ‘ii’ (orang MELAYU kita) pula. Adakah jika kerajaan usa gagal berbuat demikian maka kerajaan usa yahudi rothschild dgn empayer britishnya akan rasmi runtuh dan muflis !?…samo samolah kito lihat yo kalau ado nyawo laie lah ?…”sekiranya jadi”, Adakah pemergian kakak elezebet ke mekah pd bulan oktober 2013 nanti, ado hubungkait dgn perkara meminjam dana MELAYU yg di bawah kuasa Grand Master ii ini ?…15 oktober 2013 Raya Haji !…19 oktober 2013 Undi MT UMNO la pulak !…macam macam ado bulan oktober 2013 ni kan ?…samo samolah kito lihat yo kalau ado nyawo laie lah ?…heheee

    WAHAI shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

  142. kihkihhh…engkau ni StarWar apo la ! bagilah aku bermadu dgn blog ni. bukan ke bermadu tu manis ghaso eaa ?…heheee

  143. commodore memang pendongeng..makanya tuh ceritanya bahlul…kalau ada sipil bersenjata di negara anda membahayakan jiwa warga lain memang polis anda diam saja ..apa lagi OPM, GAM sudah jelas memberontak ..bawa senjata standar militer ..kalau bertemu ya jelas kontak senjata..oneng pissann uey…maka lihat jangan setengah2 ya…once once

  144. kihkihhh…suka “pantek yang super” ya bang ?…kalau cam ni kono lah milah makan makjun cap super kote !….ahakkks bang…abang punyo saiz super ke bang ?…kocik yo nampak tu ? mcm siput sodot yo !…kahkahkahhh…heheee

  145. kihkihhh…hai binggo !!!…baru seronok bila engkau ado binggo !…kalau tak tu sunyi aku !…rindu aku kek engkau yg comel tu !…jangan tinggal kan aku lg ya binggo !…janji tau !…ahakkks…heheee

  146. kihkihhh…maknanya china sesangat “beruntung” krn dipilih oleh tuhan melalui gm 2 (orang MALAYU kita) utk kebangkitan MELAYU (bahasa arab sebut islam) akhir zaman kali ini selain dari negara rusia, mekah, madinah dan malaysia !…maksud nya beruntung itu ialah “limpahan dana” bersandarkan omeh dalam akaun bank negara china !…heheee

  147. Salam,saya rasa istilah yg betul bukannya peluang seumur hidup..tapi PELUANG KEPADA KEHIDUPAN MASA HADAPAN YG LEBIH BAIK…kpd forumer Indo kalian kena Terima kasih dgn Malaysia kerana negara kamu pun turut dapat merasa KEHIDUPAN itu…nyaris SBY makan penampar dgn orang Malaysia kerana tamak halobanya..kihkihkih

  148. TEMPO.CO, Jakarta – Kepala Dinas Penerangan TNI Angkatan Darat, Brigadir Jenderal Rukman Ahmad, mengatakan seluruh alat utama sistem persenjataan (Alutsista) baru untuk angkatannya paling lambat datang ke tanah air pada 2017 mendatang.

    “Paling lambat tahun 2017 semua alutsista baru, termasuk helikopter Apache, sudah datang,” kata Rukman, di halaman Monumen Nasional, Jakarta, Senin, 7 Oktober 2013. “Ini hasil konfirmasi saya kepada staf logistik Angkatan Darat.”

  149. negara kamu tidak maju..sebaliknya fantasi militer kamu yg ekstreem..tolong jgn terlalu berfantasi. inilah akibatnya terlalu lama diinjak pemimpin military..sehingga skrg masih dikuasai kepala tentera…apa bezanya..militer tetap militer…..

  150. mana2 negara yg dikuasai militeri…kesemuanya rosak..kemakmurannya kebelakang 100 thn. negara mana yg telah kebelakang setelah dipimpin militari?

    1. indon
    2. korea utara
    3. egypt
    4. cuba
    5. somalia
    6. libya
    7. pakistan

    negara2 yg pantas bertindak mengantikan sistem tentera ke demokrasi sebelum rakyat memberontak
    1. PRC
    2. Rusia
    3. vietnam
    4. thailand

    Malaysia? sistem yg diamalkan ternyata mengalakan kemakmuran mengalahkan sistem indon..ingat indon 100 thn anda dimundurkan kebelakang…

  151. Saya tidak bisa melihat adanya hubungan antara isu bohong negara tetangga dengan menimbulkan anggapan militer tercanggih :D
    Saya kadang baca berita dari media pro pemerintah Malaysia maupun media pembangkang. tapi tidak menelannya mentah2 sebagai kebenaran. Susah cari sumber berita netral di media lokal Malaysia, pro gvrmn beritanya bagus semua dan berbau propaganda, pembangkang beritanya buruk semua dan menyerang kebijaksanaan kerajaan.
    Di negara kami media bisa memuji pemerintah dalam satu hal dan mengecam keras dalam hal lainnya dalam satu halaman. Itu namanya kebebasan pers

  152. Jakarta, Seruu.com – Menurut LSM Forum Indonesia Untuk Trasparasi Anggaran (FITRA) pada bulan Mei 2013 ini, hutang Indonesia mencapai Rp 2.036 triliun.Hutang ini naik Rp 61,12 triliun dibandingkan posisi akhir 2012 sebesar Rp 1.975,42 triliun. Padahal pada bulan Desember 2012 lalu, hutang Indonesia masih berkisar di angka 1.000 triliun lebih. – See more at: http://utama.seruu.com/read/2013/09/20/183748/ekonomi-indonesia-diprediksi-lumpuh#sthash.ljuZRPbd.dpuf

  153. Ringgit dijangka tinggi banding dolar AS minggu depan

    KUALA LUMPUR 5 Okt. – Ringgit dijangka diniagakan tinggi berbanding dolar AS minggu depan dengan para pelabur kebanyakannya beralih keluar daripada mata wang AS ekoran situasi ekonomi luaran yang tidak menentu.

    Dolar AS diramalkan bergerak rendah berikutan kebimbangan yang kian memuncak dengan jangkaan penutupan sebahagian operasi AS boleh menjuruskan kepada bencana hutang, sementara mata wang Asia lain, termasuk ringgit sebaliknya, meraih faedahnya.

    Naib Presiden/Ketua Penyelidikan Runcit Affin Investment Bank, Dr. Nazri Khan berkata, pasaran tempatan seharusnya mendapat sokongan daripada Bajet 2014 yang bakal dibentangkan, serta penyenaraian dua tawaran awam permulaan yang besar iaitu UMW Oil Gas Bhd dan Westport Bhd. Kedua-duanya boleh menjana RM1.7 bilion dan RM2.2 bilion.

    “Kami menjangkakan langkah-langkah belanjawan meningkatkan kewangan awam dapat menarik keyakinan lebih ramai pelabur dan aliran masuk dana asing ke pasaran,” kata beliau kepada Bernama.

    Ringgit diniagakan tinggi berbanding mata wang utama lain minggu lepas.

    Untuk perbandingan Jumaat-Jumaat, unit tempatan mengukuh berbanding dolar AS kepada 3.1810/1840 daripada 3.2270/2300.

    Ia turut tinggi berbanding dolar Singapura kepada 2.5509/5535 daripada 2.5691/5725 Jumaat lepas tetapi rendah sedikit berbanding yen pada 3.2720/2761 daripada 3.2705/2752 minggu lepas.

    Unit tempatan juga mengukuh berbanding pound Britain kepada 5.1233/1294 daripada 5.1832/1893 Jumaat lepas dan lebih tinggi berbanding euro kepada 4.3300/3344 daripada 4.3577/3624 minggu lepas. – BERNAMA

  154. Cuba berfikir di luar kotak ya.. bukan di dalam kotak ya…US semakin nak muflis..krisis ekonomi dan kewangan terburuk yang pernah mereka hadapi…TETAPI Malaysia ini ekonomi kita makin lama makin berkembang pula..Hmmmh..( sebenarnya aku mahu kamu semua berfikir )

  155. PUTRAJAYA 6 Okt. – Malaysia muncul sebagai pelabur asing terbesar di Kanada berikutan keputusan Petroliam Nasional Bhd. (Petronas) melabur sebanyak RM111 bilion (CAD$36 bilion) dalam projek gas cecair asli (LNG) di negara tersebut.

    Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pelaburan tersebut membabitkan pembinaan loji dengan pelbagai kemudahan berkaitan projek LNG termasuk saluran paip ke loji terbabit.

    “Saya dimaklumkan inilah jumlah pelaburan langsung asing (FDI) terbesar di Kanada dan sudah pasti, keputusan Petronas itu menjadi mercu tanda yang penting buat negara.

    “Malah, keputusan itu turut berasaskan keyakinan dan maklum balas positif daripada kerajaan Kanada yang begitu mengalu-alukan kemasukan pelaburan asing ke negara terbabit,” katanya.

    Najib berkata demikian dalam sidang akhbar bersama rakan sejawatannya dari Kanada, Stephen Harper selepas mengadakan mesyuarat dua hala di sini hari ini.

    Terdahulu, kedua-dua pemimpin menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) Pengisytiharan Niat Perjanjian Baru Bagi Pengelakan Pencukaian Dua Kali dan Pencegahan Pelarian Fiskal antara Malaysia-Kanada.

    Bagi majlis itu, Malaysia diwakili Menteri Luar, Datuk Datuk Seri Anifah Aman dan rakan sejawatannya dari Kanada, John Baird.

    Harper tiba di Malaysia Jumaat lalu untuk lawatan kerja tiga hari sebelum berlepas ke Bali, Indonesia bagi menghadiri Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) 2013.

    Najib berkata, beliau percaya projek Petronas dalam bidang LNG itu akan memberi keuntungan kepada kedua-dua negara.

    Beliau menambah, projek itu bukan hanya membuka pasaran baharu untuk Kanada khususnya di Asia Tenggara tetapi juga menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat negara tersebut kerana kontrak pembinaan saluran paip gas LNG berkenaan diberikan kepada syarikat Kanada.

    “Sebab itulah kami percaya FDI memberi faedah bersama dan dalam kes Malaysia, kami amat menggalakkan kemasukan FDI ke negara ini,” katanya.

    Sementara itu, Harper berkata, Kanada akan memperkukuh kerjasama dengan Malaysia dalam bidang keselamatan, perdagangan dan pelaburan.

    “Saya melihat potensi kerjasama keselamatan itu semasa lawatan kerja ke Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) semalam dan serentak itu, satu kontrak komersial antara OSI Maritim Sistem Ltd. dengan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) ditandatangani hari ini.

    “Dalam kerjasama perdagangan dan pelaburan pula, hubungan dua hala antara kedua-dua negara telah berkembang dengan baik sejak Malaysia dan Kanada menjalin hubungan diplomatik pada 1957,” katanya.

  156. ya tak menbantah, kamu lupa peralatan elektronik dan kawalan dari MBDA, eads …. enjin jet dari rolls royce,ge,dan pratt & whitney .cuma kamu bina body pesawat,,pesawat dibina hanya 40% dari indonesia kenaikan kos menyebab indonesia tak manpu keluarkan n250 kos pealatan dari euro dan us… saya akui kamu berjaya keluar n219 hanya 40% kandungan (lokal) tempatan lebihnya 60% inport dari us dan euro kamu fikir sendiri

  157. Dana yahudi rothschild sudah tidak mampu lagi membiayai empayar british termasuk US melalui bank dunia dan FED. Jika US tidak mahu berhutang dengan bank dunia yang sekarang ini yang memakai dana orang MELAYU kita @ GM 2 maka kerajaannya dengan ” rasminya” muflis dan runtuh sama sekali ! Kesannya pasaran modal dunia dan ekonomi dunia akan runtuh dan mega tsunami ekonomi dunia akan berlaku!! Persoalannya ialah dana yang menguasai bank dunia sekarang ialah dana MELAYU kita! Sebab itulah kenapa senat / kongres US yang terdiri majoriti orang yahudi dan yang pro dana yahudi telah menolak usaha barak obama untuk meminjam yakni meningkatkan siling hutang @ kredit limit US di bank dunia! Yahudi rothschild dengan empayer britishnya tidak mahu melihat US dan dunia seluruhnya jatuh ke tangan orang MELAYU kita melalui hutang@pinjaman dari bank dunia di mana pemilik bank dunia sekarang ialah GM 2! senjata yahudi sudah makan yahudi!

  158. China mengidam nak menjadi kuasa ekonomi dunia dan perlukan malaysia untuk berganding dan memonopoli pasaran us dan eropah (kerana ketika ini barat dalam keadaan lemah ekonominya)

  159. komen ni tak merapu. dan saya setuju dengan tuan. tapi siapa lah saya… kan?
    semoga agenda ini berjalan lancar….

  160. indo jangan lupa kapal dari jermen timur 36 beli hanya tiga boleh pakai.. beli tank 150 scorpion hanya sampai di indonesia 100 aje,mana lagi lima puluh hilang itu..sudahkah indo menangkap pelakunya …kami sudah menangkap perlakunya dan mendapat balik enjin jet

  161. Tak penting SIAPA yang berkata tapi APA yang diperkatakan…kihkikih

    PUTRAJAYA, 2 Okt (Bernama) — Malaysia dan China mengunjurkan dagangan dua hala kedua-dua negara berjumlah AS$160 bilion menjelang 2017, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

    Beliau berkata dalam pertemuan dengan Presiden China Xi Jinping di sini hari ini, mereka turut membincangkan program lima tahun membabitkan kerjasama ekonomi dan perdagangan antara kedua-dua negara, serta bersetuju meningkatkan kerjasama strategik semasa Malaysia-China dalam “Perkongsian Strategik Komprehensif”.

    Perdana Menteri berkata China juga menyuarakan minat untuk mengambil bahagian dalam projek kereta api berkelajuan tinggi, selain Taman Perindustrian China-Malaysia Qinzhou serta Taman Perindustrian Malaysia-China Kuantan, yang memperkukuh hubungan ekonomi antara kedua-dua negara.

    “Kami juga membincangkan kerjasama dalam perkhidmatan kewangan. Kami mahu melihat lebih banyak perdagangan antara negara diselesaikan menggunakan mata wang tempatan, Renminbi dan Ringgit,” katanya pada sidang media bersama Xi selepas kedua-dua pemimpin itu mengadakan pertemuan tertutup di Pejabat Perdana Menteri di bangunan Perdana Putra di sini pagi Jumaat.

    “Maklumat perlu disebarkan kepada sektor swasta kedua-dua negara. Kami juga bersetuju supaya institusi kewangan di Malaysia dan China memain peranan yang lebih besar di kedua-dua negara,” katanya.

    Xi dan 100 anggota delegasinya tiba di Malaysia semalam untuk lawatan tiga hari, dan kedua-dua pemimpin dijangka menghadiri Sidang Kemuncak Ekonomi Malaysia-China di Kuala Lumpur petang ini, yang bermatlamat mempromosi dan meningkatkan hubungan dan kerjasama antara Malaysia dan China.

    Najib berkata Presiden Xi juga menyebut beberapa bidang baharu kerjasama kedua-dua negara, termasuk teknologi maklumat dan komunikasi, bioteknologi. sains dan teknologi angkasa.

    “Kami juga bersetuju meningkatkan kerjasama dalam penguatkuasaan undang-undang, menangani jenayah merentas sempadan, keselamatan siber, selain kerjasama ketenteraan yang lebih kukuh dan mendalam.

    Sementara itu, Najib berkata perhubungan sesama penduduk kedua-dua negara sangat penting, memandangkan Malaysia dan China akan menyambut ulang tahun ke-40 jalinan diplomatik, tahun depan.

    Najib berkata Xi mencadangkan lawatan 100 belia dari Malaysia ke China manakala China menghantar kumpulan kebudayaannya ke Malaysia.

    “Kerajaan China dan Presiden juga sangat baik hati dengan menjemput saya melawat China, dan saya tidak sabar lagu untuk mengunjungi China dan meraikan ulang tahun ke-40 hubungan yang penting dan kukuh ini,” katanya.

    Najib berkata kedua-dua pemimpin juga bersetuju menubuhkan pejabat Konsulat Jeneral di Kota Kinabalu, Sabah, dan Pulau Pinang, manakala Malaysia juga akan membuka pejabat di Nanning.

    Beliau juga berkata kedua-dua mereka juga bersetuju bekerja rapat dalam konteks serantau dan pelbagai hala, dan dalam hubungan ini, kerjasama antara China-Asean dan Asean-China sangat penting.

    “Saya berterima kasih kepada Presiden yang mengutamakan hubungan China dan Asean. Kami menyokong penuh cadangkan beliau mengenai penubuhan Bank Pelaburan Infrastruktur Asia, yang pastinya akan membantu dalam pembangunan Asean,” katanya.

    Najib turut menyuarakan harapan supaya penubuhan kampus luar negara pertama Universiti Xiamen di Malaysia, menjadi kenyataan.

    – BERNAMA

  162. Bro Commodore satu fakta engkau salah, Sabah dan Sarawak tidak merdeka melalui Malaysia, Sabah Sarawak sudah merdeka sebelum membentuk malaysia, Jadi Sabah Sarawak adalah bertaraf negara semasa pembentukan malaysia, tetapi sajarah ini telah dilupakan..Semananjung merdeka 31 Ogos 1957, Sabah diberikan kemerdekaan oleh British 31 Ogos 1963, Sarawak 22 Julai 1963, dan Pembentukan Malaysia adalah pada 16 September 1963..saya orang sabah

  163. leopard kamu cuma bahan bekas, tidak perlu berasa bangga. sama dengan kapal perang, kapal angkut c-130,jet pejuang f-16,sebahgian su30 dan semua su-27. malah jika ditulis disini,mungkin memerlukan waktu berhari2 untuk menulis semuanya senjata bekas / senjata hibah.

    kami tidak mempermasalahkan bahan bekas / hibah yg kamu gunakan, kerana kami di malaysia sangat sedia maklum ‘kekayaan’ kamu. sehingga jika sebuah bangunan semegah ‘menara petronas’ dibangun dengan uang kami, kamu di indonesia sangat membaggakannya dengan mengatakan malaysia harus berterima kasih kepada TKI kerana membina menara petronas…hehehe…

    dan kali ini kamu juga akan mengatakan kepada Rusia, USA, Austriali, Singapura, Israil, Korea, Jerman, Belanda dan berpuluh-puluh lagi negara kerana kamu telah membantu menerima senjata bekas mereka.

  164. hanya sekadar maklumat semua..

    Milah,
    melayu,
    hyatt,

    adalah orang yg sama, mungkin kerana terlalu sibuk berbicara, sehingga terlupa ‘perangkap’ yg dipasangkan oleh shahpaskal….sila tengok gambar ‘alien’ kat sebelak komen2 dia…hehehehe…

  165. Macam..macam pameran..harap leas ni ATM dapat buat ‘Roadshow’…tak dapat seluruh Negara..buat secara Zon Utara, Zon Tengah dan Zon Selatan…Peminat ATM ramai…tambah kalau ada MBT….fuh kembang hidung bergambar cam ni ha..ha
    Bajet untuk promosi kena ada, kalau tidak mcm mana nak tarik student kerja dgn ATM. Tak best la orang Bandar je dapat tengok..orang luar Bandar, Felda, nak jugak merasa tengok….Mintak MINDEF pertimbangkanlah…

  166. terus terang saya katakan…saya pernah tonton berita dari rangkaian penyiaran indonesia.hasil yang saya perolehi adalah amat mengejutkan apabila ternyata media indonesia terlalu banyak berbohong mengenai isu-isu negara malaysia.Jadi tidak hairan lah kalau rakyat indonesia yang patriotik tu sering mengganggap peralatan militer mereka tercanggih di asia walau pun pada hakikatnya peralatan mereka semua usang sahaja pada pandangan negara lain.Jadi cadangan saya….rakan2ku yang rajin komen di military of malaysia ni agar anggap mereka ini “TIDAK WUJUD” dan “JANGAN DI LAYAN KOMEN PELIK MEREKA TU”.TQ

  167. awat la antena hangpa ni lambat…sebab tu ak pelik bro maha leh gi layan komen si indon yg nyamar jd org malaysia…nak wat cmne…nk ngaku rakyat indon malu….taraf babi je…tepaksa nyamar jadi rkyt malaysia…

    kepada sesapa yg nk nasihat aku supaya jgn gelar dorg babi…meh ak nak kongsi cerita…ari rabu aritu (2 oktober) adalah hari batik nasional bagi indon..dari radio smpai ke tv dorg x abes2 perlekeh kite ciplak batik dorg….

  168. PEMIKIRAN STRATEGIK akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

    SALAH satu syarat dari gm 2 kpd mana2 negara yg mahu meminjam dana di bawah tadbir gm2 ialah harus bertemu dgn ketua kerajaan malaysia. Seterusnya yg dapat nama selepas itu nanti ialah ketua kerajaan dan nama malaysia !…mari kita baca dan fahamkan sedikit kisah cherita di bawah ini…heheee

    DANA yahudi rothschild dah tak mampu lagi nak biaya empayer british termasuk usa melalui bank dunia dan fed. Jika usa tak teruskan berhutang dgn bank dunia yg skrg memakai dana org MELAYU kita @ gm2 maka kerajaannya dgn “rasminya” muflis dan runtuh sama sekali! Kesannya pasaran modal dunia dan ekonomi dunia akan runtuh dan mega tsunami ekonomi dunia akan berlaku! Persoalannya ialah dana yg menguasai bank dunia skrg ialah dana MELAYU kita! Sebab itulah kenapa senat / kongres usa yg terdiri majoriti org yahudi dan yg pro dana yahudi telah menolak usaha barak obama utk meminjam yakni menigkatkan siling hutang @ kredit limit usa di bank dunia! Yahudi rothschild dgn empayer britishnya tidak mahu melihat usa dan dunia seluruhnya jatuh ke tangan org MELAYU kita melalui hutang @ pinjaman dari bank dunia di mana pemilik bank dunia skrg ialah GM 2! Senjata yahudi sudah makan yahudi sekarang ini ! Heheee

    WAHAI shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

  169. ya betul..ramai dah jadi jutawan..kuncinya emas.jom ramai2 kuasai emas..pakat2 bantu sesama Melayu kita.

  170. Sehari selepas kedatangan Presiden China Xi Jinpeng, datang pulak PM Kanada Stephen Harper pada hari Ahad(dia tak cuti ke?). Dan Najib telah berjanji untuk melabor sebanyak RM112 billion(hampir2 separuh trillion RM) kat kanada melalui petronas sekaligus menjadi pelabur asing terbesar Kanada. Datang Malaysia hari Ahad terus dapat duit……..mana ADDP?…..Ape cerita ni?

  171. jika pertimbangan fungsi dan ekonomi adalah hoax maka program mrca Malaysiapun hoax.

    Ini biasa di Indonesia, Apache dibatalkan kemudian pindah ke produk lain tau2 ada kabar lagi pengadaan Apache sudah ditandatangani

  172. quantity has quality all its own
    dan dengan anggaran pertahanan $8bn tahun ini dan sekitar $10-12bn usd tahun depan hanya tinggal tunggu waktu untuk TNI mempunyai quantity dan quality. 2 tahun lagi anggaran TNI most likely akan melewati Singapura
    jangan lupa juga TNI berencana merampingkan diri. tahun 2020 diharapkan TNI akan menjadi 300.000 personil dari 480.000 personil saat ini. Pengurangan dilakukan dengan menyesuaikan rasio penerimaaan perajurit baru dan perajurit yang pensiun. artinya TNI punya target ngejar kualitas. TNI kami akan jadi yang terbesar, terkuat dan terbaik di kawasan. Amin

  173. proyek rudal militer Lapan sudah lama berjalan. tahun lalu sudah mulai masuk ke percobaan rocket 3 digit (jarak 100-900km) dimana kemudian program c705 dgn Cina diharapkan bisa membantu penguasaan teknologi giudance dan propulsi

    Ambisi Lapan adalah mampu membuat rocket untuk mengirimkan satelit sendiri, program 1000 rudal untuk TNI adalah program lapan dengan mindef. R-han 122mm sudah mempunyai hulu ledak namun belum mempunyai sertifikasi untuk digunakan TNI

  174. Coba cek lagi, jalanan baik baik saja walau dilewati Leopard :)
    FYI http://arc.web.id/artikel/569-mematahkan-mitos-leopard-2a4.html
    para penolak Leo karena alasan terlalu berat sekarang ini sudah bungkam. anda telat :D

    2A4 bersama scorpion akan ditempatkan di perbatasan, leo RI dengan spesifikasi perang kota kelihatannya akan ditempatkan di Jakarta atau kota2 provinsi.
    lagipula tank2 lama TNI seperti AMX dan Scorpion sangat layak karena telah mengalami modifikasi berat dengan pergantian mesin dan system persenjataan, jumlahnyapun ratusan. untuk masa depan mungkin tank medium pindad bisa dijadikan produk masal tank nasional, tapi untuk MBT masih akan harus membeli produk luar

    Leo RI mempunyai kemiripan dengan Leo Singapura, perbedaannya pada system persenjataan dimana meriam utama pada turret Leo Sing menggunakan KMW sedangkan Leo RI menggunakan rheinmetall.

  175. betul tu bro…sebab itulah Islam dihina, difitnah dan dibenci…sebab org kafir takut akan perkembangan Islam – the world’s fastest growing religion – dan penambahan kekuatan negara2 Islam seperti Malaysia…..

    yang aku tak faham kenapa ada org2 Islam sendiri yang cemburu dan iri hati dengan kekuatan saudara2 seagama sendiri sampai kadang2 suara2 mereka ini yg lebih lantang dari org2 kafir dalam menghina sesama Islam…

  176. perinciannya 61 unit MBT Leopard RI, 42 MBT Leopard 2A4 serta 50 IFV Marder.
    Untuk 2A4 dan Marder diperoleh dari surplus dan hanya mengalami refurbish sederhana seperti penyesuaian dengan iklim tropis dan lain2 hal yang didapat setelah melakukan pengenalan dengan leopard Singapura (pemanas kabin diganti pendingin etc)
    Sedangkan Leopard Revolution harus dibangun baru dan memerlukan waktu. Itu sebabnya 2A4 dan Marder serta tank pendukung akan masuk duluan sebelum leo RI.

  177. kedatangan Presiden China Xi jinpeng mengundang banyak tandatanya. Tajuk akhbar star = “Malaysia and China set the stage for a boom in relationship and the economy with what Chinese President Xi Jinping has described as a once-in-a-lifetime opportunity.”……Presiden China kata “peluang seumur hidup”? Apa maknanya?

  178. kedatangan Presiden China Xi jinpeng mengundang banyak tandatanya. Tajuk akhbar star = “Malaysia and China set the stage for a boom in relationship and the economy with what Chinese President Xi Jinping has described as a once-in-a-lifetime opportunity.”……Presiden China kata “peluang seumur hidup”? Apa maknanya?

  179. julia nama versi lama kau belum sebut lagi bro, tak lama lagi keluar versi baru super pantek’ banyak negara akan beli, keupayaan lebih dari julia,pantek,mila,pantek melayu terhandal, pasti orang dalam blog tertunggu2 versi super pantek ini agak2nya ia lebih hebat lagi

  180. pening kepala

    BM ko mmg mcm haramzadeh. ayat pertama dan kedua mcm simpul biawak komodo..ini takde keje lain lah..nak pusing org sampai ayat sendiri belit tuan.

  181. aku pulak memang seronok baca cerita ADDP. Ada cerita luar persektif. Boleh layan cerita military, boleh layan sejarah, boleh layan cerita teori dan macam-macam. Baru berkembang pemikiran. Kalau tak setuju dgn pandangan dia, just argue ajelah. Aku tak setuju kalau kita hanya layan apa yg kita suka fikir aje. Itu dah termasuk perangkap.

  182. Kalau setakat tukar nama, tuan rumah boleh kesan melai IP dan macam2 lg tanda pengenalan yg datang mengiringi komentar tu. Tapi tak pe la tuan rumah masih lepaskan komentar2 dari orang2 sebegini, kita baca ajelah.. Mana tau kronikel2 yg mereka ni paparkan adalah dari hasil kasyafnya mereka2 dan mungkin terjadi, mungkin seorang dari mereka adalah pewaris kekayaan tanah melayu – siapa tau kann.. Kayo kita weii..

  183. sebenarnya indon sudah advanced dari tetangga..indon skrg disegani…indon sudah mencapai kekuatan military selevel china atau india..sbb indon lebih kedepan dlm hal ini dibawah sukarno..

    ironinya…indon kini diketawakan..apa itu salah tetangganya? apa kaitan kelemahan militari indon?…dpt pesawat usan aje sudah riuh 1 indon..hehee

  184. Berapa kali mau diulang bro vincent?..iya bro perdamaian memang indah, tapi bukan hanya dimulai atau dilakukan sebelah pihak saja kan…lihat saja di blog-blog & FB negara kamu..setakat komentator2 itu sudah biasa, tapi adminnya sekali juga menghina negara kami…ayo..kalau mau damai apa tindakan kamu?…kita bukan menghina industri pertahanan kamu…tapi asal kamu mau beli alutsista mesti mau TOT…setelah tu buat sendiri…kemudian kata yang terbaik dirantau ini..& lagi mau ganyang jiran tetangga…apakah ini yang selalu ada diminda warga kamu?…kadang2 kami lihat kamu seperti badut (clown)…cth. semasa KRI Klewang mahu dibina…seribu macam kelebihan & kekuatan…bila sudah siap…jadi siluman ditelan asap…apa reaksi kami YA KETAWA..ya kan!

  185. Kejap nanti Maha diserang sakit perut memulas mulas wakakaka…nak masuk jamban pun tak sempat kekeke tersentap tengok MALAIU kuasai dunia.Maha..satu persatu apa yg telah diperkatakan jadi kenyataan..yg ko gi melalut ke parti lebam mata kena tumbuk tu apehal yennadeiii tambiii..

  186. indon bangga dgn 16 jet sukhoi mereka (gabungan su 27 dan 30 basic variant) sedangkan sukhoi mereka sudah ketinggalan dan perlu diupgrade kerana butuh masa 10 tahun utk lengkapkan satu skuadron (tu pun masih ompong), mereka juga bangga dgn 34 F 16 USANG hibahan dr US yg hanya setara block 32 sedangkan thailand pun upgrade F 16 mereka ke block 52+..nmpak tak betapa ketinggalan zamannya senjata indon di ASEAN, semuanya kerana apa??kerana lebih mementingkan kuantiti drpd kualiti dan lebih memilih hibah drpd yg baru..

  187. indon..indon..ko cakap cam ne pun malaysia tetap juara x terkalah pd akhirnya….aman dan makmur sentosa…xrugi apa pun dlm mana2 perseteruaan dua negara…hahahaaaa…

  188. Pantek jangan la tukar2 nama, guna je la nama pantek, biar semua orang tahu bahawa pantek adalah Melayu terhandal dan tahu serba-serbi di alam melayu ini, kejap pantek, kejap mila, ni tukar lagi jadi Melayu kekekekeke, dah la pantek kami cerita pasal military, buat la blog lain khas untuk pemikiran engkau tu :P ;) :) =D

  189. Mantap la TUDM.. Masa pertunjukan udara time HUT ari tu, ni mangkuk-mangkuk Indon kata pesawat EA/Su-30MKM ni terbang out of formation sebab jauh sikit dari diamond formation tu. Kata pilot TUDM tak cekap la, skill takde la, itu la.. Rupa-rupanya memang sengaja jauh sikit sebab nak tunjuk pod-pod EW tu.. So Indon-indon sekalian, telan la air ludah sendiri.

  190. owh no no… not new castle… its too fa away…
    just machangster, near red land and gold sand…

  191. Betul tu aku setuju tapi bukan Indonesia Raya. Perkataan Indonesia hanya ujud lebuh kurang pada tahun 1947. Sebenarnya ialah NUSANTARA yg telah ujud beribu tahun dahulu.
    Ketua/pemerintah Nusantara mestilah bukan orang Indon, jahanam nanti Nusantara dibuatnya, contohnya ialah Indonesia sekarang ni. Ketuanya mesti orang Melayu supaya ekonomi dan pilitiknya teguh, contohnya ialah Malaysia sekarang ni.
    Hehehehe!

  192. bro maha, den pun setuju gak. ahli politik dari belah sana memang suka merendah-rendahkan kemampuan ATM.. sampai jaja cerita kapal selam xboleh selam kat Indon. sebab tu ramai Indon menyalak kat sini sebab rakyat kita sendiri pun perlekehkan negara sendiri.

    Lagi satu, bila den baca balik betul-betul komen si gimbul kat atas ni rupa-rupanya mangkuk sekor ni spesies Indon.. sekali baca memang macam orang kita.. dua tiga kali baca dah boleh detect unsur Indon die.. kalau Indon, Indon jugak la gimbullll.. buang masa la den tulis panjang-panjang..ingatkan orang kita!

  193. Tembak sampai habis ammo…tuan ammo dah habis ni…Kau rodok semuanya dengan bayonet ! takbir! Allahu Akbar!..Tunjukkan Siapa Askar Melayu !

  194. ‘Labur di Malaysia dapat seluruh Asia’
    2011/05/19 – 07:16:41 AM Daripada Mior Kamarul Shahid di New York Berita Harian
    Najib beri 10 sebab pikat pelabur AS
    “MELABUR di Malaysia dan anda akan mendapat seluruh Asia. Begitu mudah sekali,” kata Datuk Seri Najib Razak kepada peniaga dan pelabur Amerika Syarikat (AS) semalam.
    Berucap merasmikan Invest Malaysia New York 2011 yang dihadiri 363 kapten dan pemain industri terkemuka AS di Bursa Saham New York (NYSE), Perdana Menteri berkata, ia antara 10 sebab menjadikan Malaysia tempat paling baik untuk melabur, selain mengambil peluang daripada peruntukan sejumlah AS$440 bilion menerusi program transformasi kerajaan.

    Beliau berkata, lebih 5,000 syarikat dari lebih 60 negara sudah membuka pintu mereka di Malaysia, selain pembukaan 160 ibu pejabat operasi syarikat, 209 Pusat Prokumen Antarabangsa dan 19 pusat penyuraian serantau dengan bilangannya terus meningkat.

    Najib berkata, kekayaan hubungan sejarah Malaysia dengan China, India dan Timur Tengah membolehkan pelabur menjalin hubungan dengan pusat pertumbuhan ekonomi baru, selain meningkatkan hubungan dengan Barat.

    “Melabur di Malaysia bermakna mereka mendapat akses pasaran kepada lebih 600 juta rakyat dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dianggarkan AS$2 trilion tahun ini,” katanya.

    Bagi pelabur AS, Najib menjelaskan sistem dagangan Malaysia adalah diterajui platform Euronext (NYSE) yang boleh mereka peroleh dalam tempoh mili-saat saja.

    Najib dalam ucapannya juga menggariskan alasan sebagai galakan syarikat AS patut melabur di Malaysia, iaitu:

    Kekuatan ekonomi dalam kepelbagaian yang mana Malaysia ialah negara pelbagai etnik yang menarik. Perdana Menteri berkata, ini antara faktor beliau memperkenalkan gagasan 1Malaysia untuk menyatupadukan rakyat.

    Memberi kebebasan semangat keusahawanan dengan contoh kejayaan AirAsia sebagai syarikat penerbangan kos rendah terbaik di dunia dan Axiata yang mempunyai 150 juta pelanggan telefon dan memberi perkhidmatan kepada lebih 1.5 bilion rakyat di lebih 10 negara, selain mempunyai dua daripada lima kumpulan bank terbesar di Asean – Maybank dan CIMB Bank.

    Terus melakukan liberalisasi perkhidmatan utama – dua tahun lalu meliberalisasi 27 perkhidmatan sub-sektor dengan membenarkan pelabur asing meluaskan akses pasaran dengan ekuiti 100 peratus.

    Kerajaan membantu menjayakan perniagaan dan bukan sebaliknya – mewujudkan suasana perniagaan dibenarkan berkembang, termasuk mewujudkan Program Transformasi kerajaan (GTP).

    Turut melakukan transformasi ekonomi – menjadikan negara berpendapatan tinggi. Komitmen jumlah pelaburan melebihi A$S35 bilion dan menjangkakan mewujudkan 298,000 peluang pekerjaan menjelang 10 tahun akan datang.

    Meningkatkan pelaburan asing dalam pasaran modal.

    Pelabur boleh mendapat manfaat sepenuhnya melalui Asean. Jika Asean sebuah negara, ia bernilai AS$2 trilion dan berada pada kedudukan kesembilan sebagai ekonomi terbesar di dunia dan ketiga terbesar di Asia.

    Peluang meningkatkan pembabitan syarikat AS, termasuk Microsoft, Dell dan Intel yang berada dalam negara, selain memastikan matlamat Wawasan 2020 dicapai.

  195. sy mmg hormat dgn pandangan saudara pantek…
    tapi dah merapu sangat ni dari tajuk..dah terlampau OOT…
    cuba buat blog sendiri ke kasi link kat sini boleh jugak nak jenguk2….hmmmm

  196. pejuang gaza mampu bina lebih baik dari r-han 122mm itu hanya jarak 14km pak, dari maklumat mana ini roket 122mm r-han bisa mencapai 15km lebih hebat grad 122mm, nampak sangat bohong mas bancuh simen ini

  197. betul itu gambar dari dari germen dong tak tak payah kamu bohong saya ini, cuba baca blog itu proses produksi masih berlansung di sana.. adalah bodoh kalau tempat tank revolution pasti masuk lumpur di kalimantan sebab beratnya 63 tan, tapi dikawasan kota bisa2 aje pak, saya yakin kamu tempat tank 2a4 pasti letaknya di kalimatan beratnya baru 52 tan pasti pergeraknya perlahan pak macam kura2

  198. yup, yg bab tetiba hati jadi patriotik tu mmg btul.

    dulu masa awal2 bace blog ni pon mmg tibe2 rase patriotik sgt, smpai tibe2 terfikir bile besar nnti nak jadi askar.

    btw, komen je banyak2, free je kan.

  199. ada negara tertentu tunggu us bankrap, sekarang mereka bersiap-siap serang fajar’ sama macam tun m buat pada british.. parti lebam bermata satu itu tak mampu buat apa2 untuk selamat us lagi, obama mahu glamour aje, jangan malu pendak, us sekarang sibuk nak jual teknologi tentera sana sini contoh uae beli tot anti balllstic thaad dan us sedang jual tot patriot turkis tapi turkis tolak sebab nak tunggu us bankrap,, us sekarang tak ada emas cuma us dollar dari isreal dan minyak dari uae bantu us ini,, sekarang si pandek kawan masuk jamban semuanya

  200. Berita eksklusif..hehehe

    Selepas merdeka kita memang memerlukan perlindungan ke atas hak hak keistimewaan sebagai orang MELAYU ( 153) selaku pemilik tanah melayu ini.Sebabnya kerana “pelaburan” yang masuk untuk membangunkan tanah melayu ketika itu mengguna pakai duit yahudi.Tapi perlukah lagi orang melayu mendapatkan hak keistimewaan sebagai orang melayu (153) sekiranya “pelaburan besar ” yang masuk nanti seperti dari negara china, US, Eropah sudah tidak lagi mengguna pakai duit yahudi, tapi sebaliknya duit milik “pewaris raja raja melayu yang sah” Maknanya tiada lagi pilihan lain,kecuali negeri ini sudah 100% milik orang MELAYU dan bakal TUAN BESAR semula di negerinya sendiri bila mana ” Pelaburan Besar” yang masuk itu nanti bakal ” MEMBELI” kesemua pelaburan yang mengguna pakai duit yahudi seperti pelaburan dari bangsa cina,india,benggali,melayu pro yahudi dll di dalam semua sektor!

  201. memang ada dalam perancangan Tuhan pun…mereka yahudi zionis dah tahu lama dah bangsa kita ini yang akan menyembelih mereka dan menghapuskan mereka dari muka bumi Tuhan ini…kita bangsa yang terpilih bukan mereka..hehehe

  202. Joni,

    Abis tu kau nak Sarawak/Sabah jadi mcm mana? Mereka adalah negeri dlm Malaysia dan merdeka dlm Malaysia. Dan mereka ada autonomous dlm hal2 membabitkan urusan dlm negeri mereka. Spin apa bende? bukankah itu yg status quonya. kenapa kau sebok nak Sabah/Sarawak keluar dari Malaysia sedangkan itulah pilihan mereka dulu? Adakah Malaysia ni menjajah mereka? Or ataupun kau ni adalah salah seorang anasir dlm Sabah/Sarawak yg menggerakkan usaha pemisah disana?
    Kau jugak yg cakap pasal Sabah/Sarawak tapi bila aku counter kau kata aku spin.
    Bila masa kami hina sulu? kami deplore pengganas sulu yg menyerang Sabah dan membunuh perajurit kami. Apa mayat perajurit kami yg hancur dicincang itu adalah satu perbuatan yg mulia oleh pengganas ini? Mana dia rasional kau Joni? Kau tak jawab soalan aku mengenai sokongan kau terhadap pengganas sulu yg akan menewaskan ATM tapi instead kau kata aku spin.
    Siapa yg kaki spin dgn mengatakan Sabah/Sarawak akan merdeka dgn bantuan China? Dah berlaku ke? Persenjataan MNLF dibantu oleh China? Kalo untuk serang Filipin aku percaya
    cakap kau.
    Mengenai James Shoal tu, aku tak boleh paksa kau la untuk percaya sbb kok mcm mana pun kau tetap takkan terima jugak. Cuma kalau kau nak fikir sikit cuba tengok berita TV3 mlm ni tentang lawatan presiden China ke Malaysia dan berita tentang pembangunan koridor industri diChina dan diMalaysia. Adakah ini dia signal antara dua negara yg hendak berperang?
    Dont worry aku tak emo bro sbb bukti org yg emo adalah mereka yg suka provokasi dan melihat org lain menghadapi kesukaran.

    Untuk Rakuti,
    Kau lagi double bahlul. Bila masa pendapat kami terhadap TNI vs GAM & OPM sama dgn Lahad Datu? Kami hanya kutuk keganasan TNI terhadap warganya sendiri diAcheh & Papua, videonya pun ada diyoutube. Di Lahad Datu perajurit kami dicincang oleh pengganas sulu yg menyusup masuk kedlm negara kami. Cuba tunjuk ada tak kes keganasan ATM terhadap rakyat Malaysia?
    Tapi takpelah, keje korang pun memang cari salah kitaorg jadi apa jua jawapan aku kat sini memang tak betul pun pada pandangan korang. Sejak korang mula masuk kesini mana pernah kita org yg betul, semuanya kami yg salah. Yg betul tu korang je walaupun double bahlul.
    Hehehehe tenang je bro, provocater tak boleh angin tau!

  203. Yang paling menggembirakan aku sebagai anak melayu ialah kita (Melayu Malaysia) sudah mempunyai dana yang lebih cukup untuk membayar harga mereka seterusnya membawa balik khazanah tertentu yang berupa naskhah manuskrip dan pelbagai alat yang menonjolkan kebijaksanaan pemikiran dan keupayaan dan penciptaan orang Melayu itu jauh mendepani bangsa barat dan timur terutama bangsa yahudi,nasrani,cina.arab dan hindi.Dimana selama ini orang melayu ditipu hidup2 terutamanya yang belajar di dalam negara kononnya kita ini suatu bangsa yang malas dan bodoh serta tidak pernah punya tamadun seperti bangsa2 lain.konon jelah kan? hehehe

    tali barut yahudi zionis tidak mahu TPPA dilaksanakan di sini kerana takut hilang kuasa kewangan dan ekonomi yang selama ini sebenarnya menindas dan melemahkan JIWA dan FIKIRAN orang melayu.Jika TPPA berjaya dilaksanakan maka majoriti orang melayu akan kaya dalam EKONOMI dan KEWANGAN kerana faktor pengharaman kawalan modal yang di buat nanti.(perlu dijelaskan DS najib yang memainkan peranan dalam hal ini) Di mana selama ini MODAL@DANA@HARTA ORANG MELAYU di halang masuk oleh faktor kawalan modal yang dicipta oleh yahudi zionis. Yahudi takut jika duit mereka selama ini merasuah dan menindas JIWA dan FIKIRAN orang melayu,jadi sudah tidak laku lagi seterusnya majoriti orang MELAYU akan menjadi TUAN BESAR semula di dalam negerinya seperti nenek moyang mereka dahulu..( kerana inilah yahudi beria beria menghalang TPPA@HARTA ORANG MELAYU kerana yahudi takut kehilangan kuasa ekonomi dan kewangan mereka, Obama berpihak kepada kita (MELAYU MALAYSIA) dan banyak membantu sebenarnya. Ketidaksepakatan rundingan di antara ahli ahli politik parti republikan yang sememangnya membantutkan lawatan Obama ke sini…Apa apa pun qada dan qadar Allah mengatasi segala galannya.Bangsa.Melayu pasti akan menjadi kuasa besar dunia seperti mana nenek moyang kita dahulu.Kita bangsa terbaik dan terpilih untuk memerintah dunia ini ke arah yang lebih baik..

  204. saya katakan juga amiiiin !!!!! ternyata banyak orang yang terkenal dari kalangan kaffir cinta dengan islam meskipun banyak orang islam di hujat dan di fitnah sebagai teroris ternyata dengan mendapatkan hidayah dari ALLAH banyak mereka memilih jalannya untuk menerangi kehidupan sampai akhir hayat tiba !!!!

  205. kerajaan US mengalami krisis bajet yang teruk akibat yahudi sudah kehabisan duit.Yang membuatkan obama menangguhkan lawatannya ke persidangan APEC di bali dan lawatan rasmi ke beberapa negara asia adalah kerana senat menolak usaha Obama yang mahu meminjam duit dari orang MELAYU kita dan kedegilan yahudi ini menyebabkan agensi kerajaan mereka ditutup,beratus ribu pekerja tidak dibayar gaji dll. mengikut kata tuan addp ..tidak berapa lama saja lagi US akan menjadi milik MALAYSIA dan segala kemahiran dan kepakaran US akan diambil alih oleh Malaysia.orang MELAYU sebagai ahli perniagaan utama dunia bakal menjelma tidak berapa lama lagi.kali ini dalam skala yang besar dan jumlah yang ramai berbanding sekarang ini.

    Mereka akan mudah mendapat biaya perniagaan dari bank kerana kita sudah menguasai sistem bank dunia daripada yahudi sebelum ini! dahulu kita susah dapat biaya perniagaan dari bank kerana tiada kolateral dan jaminan yang mencukupi bagi mengeluarkan sesuatu pinjaman.Tidak untuk sekarang ini kerana kita punya kemewahan kolateral dan jaminan tersebut.Memangnya dahulu bangsa yahudi yang memegang kuasa pinjaman bank dunia dan membantu hanya kepada bangsa yang sejiwa dengan mereka spt cina,india,benggali,eropah dan melayu yang menyokong agenda menipu dan menganiayai hidup manusia di dunia.Matlamatnya ialah untuk menyesatkan jiwa manusia dari kembali kepada Tuhannya! Melayu sekarang kurang menjadi ahli perniagaan bukannya kerana MALAS atau BODOH seperti yang di ungkapkan oleh mahadir tu..tetapi kerana sekatan di dalam sistem bank! Tapi itu dulu! hehehe

  206. Untuk menyelesaikan krisis bajet US ini mengikut apa yang diberitakan ” obama dalam wawancaranya dengan CNBC berkata,beliau tidak akan berunding berhubung masalah bajet sehinggalah ahli ahli politik dari parti republikan meluluskan BAJET PERSEKUTUAN KHAS yang akan memulihkan kerajaan ” soalannya, rasa rasanya bajet persekutuan khas ini datang dari mana ya? Adakah datang dari DANA EMAS MELAYU kita ni? hehehe . Apa tujuan obama datang ke Malaysia ? Adakah kerana mahu menyelesaikan kemelut krisis kewangan US ? YA. tepat sekali. Obama diarahkan datang bagi pihak empayar yahudi inggeris sedunia yang sudah muflis sekarang ini dari NEGARA2 NUSANTARA yang pusatnya di PERSEKUTUAN TANAH MELAYU..hehehe

  207. AS berdepan bencana hutang

    WASHINGTON 3 Okt. – Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama semalam memberi amaran bahawa kebuntuan politik yang melumpuhkan Kerajaan Persekutuan sejak dua hari lalu, boleh menyebabkan negara terjerumus dengan bencana hutang.

    Amaran itu dikeluarkan ketika rundingan antara beliau dengan pemimpin kanan Parti Republikan gagal menyelesaikan masalah tersebut, mengakibatkan AS terus lumpuh buat hari ketiga hari ini.

    Beratus-ratus ribu kakitangan awam masih bercuti tanpa gaji, muzium serta taman negara ditutup dan kebanyakan penyelidikan saintifik ditangguhkan.

    Penutupan sebahagian besar agensi negara pada hari ketiga hari ini, mula memberi kesan terhadap pertumbuhan ekonomi yang telah sedia lembap.

    Dalam pertemuan selama sejam Obama dengan Speaker Dewan Perwakilan dari Parti Republikan, John Boehner dan Pemimpin Minoriti Senat, Mitch McConnell, tiada sebarang kejayaan dicapai, malah Presiden itu dan Boehner saling menuduh kedua-dua pihak enggan mengadakan rundingan.

    “Presiden sekali lagi mengulangi beliau tidak mahu berunding,” kata Boehner.

    Obama dalam wawancaranya dengan CNBC berkata, beliau tidak akan berunding berhubung masalah bajet sehinggalah ahli-ahli politik dari Parti Republikan meluluskan bajet persekutuan khas yang akan memulihkan kerajaan dan meningkatkan hutang siling AS kepada AS$16.7 trilion (RM53.3 trilion).

    “Krisis bajet ini perlu diselesaikan dalam tempoh dua minggu atau Washington tidak akan dapat membayar hutang kerajaan dan membuat pembayaran buat pertama kalinya, sekali gus boleh menjejaskan kadar hutang AS,” ujar Obama.

    Kerajaan AS lumpuh sejak kelmarin selepas Kongres gagal meluluskan satu bajet persekutuan khas ekoran perbalahan berhubung rang undang-undang penjagaan kesihatan Obama. – AFP

  208. ini di peruntukan untuk rencana jangka panjang kemenhan dengan membeli 8 skuadron sukhoi family sampai tahun 2024 bagi pemenuhan MEF III,gosipnya panglima TNI sudah punya rencana memesan SU 35S 2014 untuk mengganti F-5 yang sebentar lagi di pensiunkan itu linknya paling bawah !!!!!!!!

  209. awat? istana raja yang ada taring tu ka? lama dah orang tak duduk situ pokcik….. jenuh nak berkemaih kalo nak dok situ… eeeeeee tamau la cekkkk :)

  210. betul itu scorpena kita tercanggih di asia, cuma ahil politik nak bodohkan rakyat bersih itu bro,memang betul av8 malaysia blueprint sebab itu harga mahal dari tot biasa dan kita boleh memindah milik pada negara ketiga…..
    kalau tot biasa mepunyai lesan yang tak boleh boleh dipindah milik tekologi kepada negara ketiga menbelinya, contoh korean beli tot type 209 dari germen dan ia dapat menbuatnya di korean tapi tertakluk lesen dan syarat bagi ia tak boleh dipindah milik kepada negara ketiga walau pun korean ada blueprint ini berlaku pada indonesia itu

  211. mungkin upgrade su-30mkm kepada super sukhoi macam india tak,,super sukhoi yang keupaya plasma stealth mungkin lebih baik dari su35s plasma stealth yang tak ada canard itu.. f-18 advanced super hornet mungkin tak terpilih kerana teknlogi canggih tapi pasti ada sekatan teknologi baru dari dewan senat us itu faham2 aje lah, kita tak sokongan dewan amerika itu, kalau dewan perancis aku percaya dan rusia in padang wang aje asal ada wang semua boleh

  212. ini kabar membanggakan dari industri alat utama sistem persenjataan Indonesia. Para insinyur Indonesia sedang menyiapkan jet tempur baru. Kualitas pesawat ini diharapkan mampu menandingi jet dari Rusia Sukhoi Mk 2….ujar juru bicara Kementerian Pertahanan Brigjen Hartind Asrin

    kahkahkah….jgn buat jet fiberglass donz..

  213. wah wah…sudah advance ATM ku…sistem ini sudah tentu dpt membuat segala senjata2 indon obselete total

  214. Kisah sebenar Black Hawk Down akan difilemkan…syabas ATM..filem ini akan menyemarakan lagi patriotik org2 melayu.

  215. FYI:- 2 jenis tank tu tak berguna di daratan malaysia.jadi….buat apa nak beli?scorpene memang basic tanpa aip sebab kita belum ada keperluan untuk aip tu.tentang harga…..aku tau kenapa mahal tapi seriusly bukan kerana korupsi.aku x boleh citer kerana aku tahu detail tentang semua tu.nanti kene lokap……

  216. sorry…bila pulak ATM ada apache n parking kat airport KK ??? saya tak pernah nampak pon. MAS atau AIR ASIA punye airport??

  217. ATOY: MANA ADA PELURU DARI SNIPER MAMPU TEMBUS MBT???INDONESIA PUNYA SNIPER GUNA MISSLE SURFACE TO SURFACE KA??

  218. hahaha semua warga malonte babu british dimanapun bermimpi belanja alat perang dari negara asing,, sementara saudara serumpunnya di selatan sudah disibukan dengan MEMILIH DESIGN dan perancangan dalam proses PEMBUATAN alat perang ,,, bukan lagi IMPORT tapi MEMBUAT SENDIRI .

  219. haha sememangnya warga koloni british ni dah tiada kewarasan semuanya gemar membual je bro.. jgn lupakan ni si syahpaskal ni orang suruhan budak si najib yg tugasnya sebar propaganda murahan je. lagipula semakin hari kondisi kewangan malaysia makin habis kena rasuah Rosmah and the gank. hihihi

  220. jangan lupa belajar pun harus ada modal cost,, ari ni HUTANG malaysia sudah 67% berbanding terhadap GDP, kolihat la macam USA yg sudah bangkrap, tinggal menunggu malaysia nak bangkrap,, dah itu ko suruh lah itu Rosmah and the gank lebih kuat lagi menghisap kekayaan malaysia biar makin cepat bangkrap , sudah itu TNI bisa lebih mudah mengambil alih malaysia mengembalikan kepangkuan IBU PERTIWI iaitu INDONESIA RAYA hihihi..

  221. baboon2 indon sudah kepanasan…posting alutsistaik diorng kt ruang komen..hahaaa..nampk sangt stress…haha..

  222. Kerajaan US sudah kehabisan dana sekarang kerana yahudi sudah tiada peruntukan dana. Senat menolak usaha obama mahu meminjam dana dari orang MELAYU dan menyebabkan agensi kerajaan mereka ditutup. Tidak berapa lama lagi US akan menjadi milik orang MELAYU kita dalam semua bidang. Malaysia akan mengambil semua kemahiran US dan memajukannya lagi ke tahap yang lebih canggih lagi dari US daripada yang ada sekarang ini. Seperti China yang ‘ bekerja ‘untuk malaysia sekarang ini untuk menjadikan malaysia kuasa besar dunia baru kali ini. Atlantis? Malah lebih dari itu?
    PBB yang selama ini dipegang oleh yahudi zionis akan diambil alih dan ditukar piagamnya yang menjanjikan warga dunia kepada kehidupan yang lebih aman dan
    sejahtera . Empayar yahudi inggeris sedunia dan sekutunya akan diikat dan terikat melalui hutang dari malaysia.malaysia dan nusantara ini pun akan berada di bawah pemerintahan baru new world order ii. Hehe

  223. Addo lagii..baii.

    “Nota Penulis : Hehehe, anda semua dok bercerita tentang harta raja-raja Melayu. Kami dah sampai peringkat mengeluarkannya dengan kunci-kunci yang membuka semua kod-kod rahsia harta permata dan emas di Tanah Melayu ini. Selebihnya menjadi rahsia, anda baca sahajalah blog ini dan ikuti perkembangannya.” …blog tuan umah nih.

    “Kita lihat saja dalam masa terdekat, mungkin 1-2 tahun ini, sistem kapitalis atau ekonomi yang di pegang oleh yahudi dan para campurannya akan mendesup jatuh tanpa di selamatkan lagi. Tiba-tiba, muncul pula ramai orang kaya di sekitar nusantara. Nanti anda saksikanlah ia.”…blog mistis file.. seronok sungguh yg nih,kwn dok ulang2 bacco.

    hehe ..den tak luppo laie.”

  224. di singapura,rakyatnya marah kerana pekerjaan yg bertaraf tinggi juga diberi pada orang luar sedangkan pekerjaan itu juga boleh dilakukan oleh orang singapura sendiri.kalau kerja seperti buruh,tukang sapu sampah,tukang cuci tandas atau amah,warga singapura tak hairan pun masuk lah warga mana pun mereka tak mahu pekerjaan itu.dan di malaysia jutaan orang luar itu hanya bekerja dalam lapangan yg biasanya orang malaysia tidak hingin untuk isi.

  225. inilah tulisan asli orang melayu zaman srivijaya mengikut firasat aku dan tulisan ini sampai ke plenet alien yg mana predetor pon tulis kt baju dia masa bertarung dgn bapak alien..hahaha

  226. Berita tv3 jam 1.30tgh bertarikh 1hb oktober menyiarkan berita dana kerajaan US hampir kehabisan! Sebahagian agensi kerajaan US ditutup! Jadi penyelesaian bagi krisis kewangan US adalah melalui obama yang diarahkan datang ke malaysia untuk meminta Dana daripada negara2 nusantara yang berpusat di persekutuan tanah melayu ini
    bagi pihak empayar yahudi inggeris sedunia
    yang dah muflis sekarang ini. Hehe

  227. Kita nye Su30 MKM “Growlerski” telah didedahkan dlm perarakan aritu. Sila masuk blog Malaysian Military Power untuk ulasan lanjut.
    Tu pasal pesawat ni duduk belakang sikit dlm diamond formation tu. Saje nak tunjuk pod kat wingtip dia kalo korang perasan.
    Inilah rahsia yg nak didedahkan, kalau tak tengok betul2 kita takkan perasan.
    Syabas, TUDM dah lama ada SEAD capability.
    Aku rasa ini ditujukan kpd jiran seberang tambak bukannya serumpun seberang.
    Agaknya lepas ni rahsia Scorpene pulak akan didedahkan supaya rakyat jgn selalu tuduh pembeliannya aset yg mahal kerana rasuah, songlap dan kronisma. Kadang2 ada benda yg belum boleh ditunjuk lagi sehingga sampai masanya.

  228. Dulu ketika krisis L.Datu bermula, kau mcm professor dari defence college memuji dan mengangkat pengganas Sulu yg akan menewaskan ATM, sekarang apa dah jadi? Patutkah pemikiran mcm kau ni diberi merit at all dlm forum yg tak seberapa ni? Jawabnya simple…….SAMPAH.
    bukannya juga begitu pendapat anda dengan TNI Vs GAM, OPM ? sama saja pak cik…ente bahlul…

  229. Ini maksudnya dalam English oleh pakcik google :)

    ” Oh my God, you can destroy all the enemy of the Jews, and finally make this world for the Jewish people, artist “

  230. taming sari dah melepasi tarikh luput dah kot tuan kunta kinte :)
    lagipun… lesson from the past….. dont do air show in heavily populated area… kat airport takpe….

  231. Yeke tulisan russia..ingatkan tulisan hebrew..kekekeeke…cik pipah ni bnyk tau benda ni..syabas betey..

  232. ckckckckckck jangan emo pak-cik :) :) :)
    commodore said:
    1. Satu lagi, ” Just because you have enemies , does not mean that your enemies are my enemies .” ditujukan kpd Phil & Vietnam sbb China is their common enemy in the Spratly. Maknanya China adalah musuh Viet & Phil tapi tak semestinya China adalah musuh Malaysia.???? :) :) :) wakakakakakakakakaka
    2. Maka insiden di James shoal adalah antara sahabat dgn sahabat, tu pasal takde respon dari TLDM???? :) :) :) wakakakakakakakakaka
    3. So, kalau kau nak tahu makna signal diplomatik ni, Malaysia menjemput China buat eksesais diJames Shoal untuk menekan Phill & USA supaya jgn terlibat lebih2 diLahad Datu dan Spratly, itu aja ??? :) :) :) :) :) :) wakakakakakakakakakakaka :) :) :) :) wkakakakakakka :) :) :) asli lucu :) :)

    jom I nak tunjuk gambar pak-cik
    [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/9_dotted_line.png/487px-9_dotted_line.png [/img]
    kat mana dia pulau layang2 konon??? :) sahabat konon??? :) exercise konon??? :) konon exercise kat james-shoal tuh wilayah PRC ke malaysia ke I confuse??? :) :) :)

    sekarang ko nak spin bawa nama sabah-sarawak :) :) :)
    jom nak tanya pak-cik status sabah-sarawak kenapa hanya setaraf negeri macam selangor??? adakah selangor ikut menubuhkan semenanjung or menubuhkan malaysia??? kenapa tak macam uk(scotland + inggris + wales + irlandia)??? :) :) :)

    spin lagi nak bawa kes lahad datu :) :) :)
    cer citer pak-cik, UMNO boleh menang undi popular kat sabah-sarawak kerena LD ke ??? :)
    malay sudah mula hinakan sulu, MNLF sudah marah dan minta Indonesia jadi negosiator, kalau Indonesia tak nak, siapa lagi nak support MNLF???? USA ke CHINA ??? :) :) :) ko tau tak North-Korea siapa support diorng??? USA ke CHINA??? :) :)

    hodoh jangan nak pelihara pak-cik, baik pelihara ayam or lembu lagi boleh di makan :)

  233. saya tanya sama kamu ini ? kamu jawab terus terang ya’ baru2 ini leopard datang, tapi saya berasa aneh ya kenapa 2 tank leopard datang itu 2a4, bukan kamu bilang sudah upgrade kepada tank leopard revolution untuk ujian di kawasan indonesia, germen bohong kamu ke? sila jawab terus terang dan benar?

  234. At 2013.09.23 17:49, YisraelBeitenu said:
    אוי אלוהים, אתה יכול להרוס את כל האויב של היהודים, ולבסוף להפוך את העולם הזה לעם יהודי בלבד, אמן
    menurut GOOGLE TRANSLATE : Oh my God, you can destroy all the enemy of the Jews, and finally make this world for the Jewish people, artist

  235. ok sikik… sakik lamo jugok…
    ni pong baghu molek… tapi dok spenuhnyo laaa
    sergho sega sikik.. buleh laa gi khijo…,,,,,,,,,,
    ma’ah laa dokleh elo elo demo…

  236. roger bro….betul tu…
    aku bangga dgn kekuatan ATM sbnrnya…kita compact and well balanced…ala2 middleweight boxer gitu..hehehe

    anyway…ilmu ketenteraan aku pun msh ditahap tadika lagik…tp insyaAllah demi menambahkan kekuatan agama dan negara aku akan sumbangkan apa yg termampu..

  237. Correct me if i’m wrong. Setau den, attack submarine Scorpene SSK yang kita beli tu memang xde AIP.. tapi tak bermakna “Scorpene basic”. Kapal selam kita lengkap dengan EW device untuk conduct COMINT dan SIGINT operation, anti submarine warfare (ASW), anti surface warfare (ASuW) dan special operation. Semasa peacetime, submarine digunakan for intelligence gathering, reconnanissance and surveillance (ISR) purpose. Selain itu, Scopene kita dilengkapi dengan EXOCET SM-39 anti-ship missile. Negara pertama di region ni yang ade capability ni. Dengan semua benda di atas ni, rasanya berbaloi kita beli kapal selam.

    Pembelian kapal selam kita mempengaruhi keseimbangan strategik di SEA. Ini dapat diperhatikan dengan tindak balas negara lain terhadap perolehan Scorpene. Singapura membeli 2 kapal selam kelas Archer, Vietnam dengan Kilo classnya dan Indonesia dengan Daewoonya. Xpasal-pasal nak jadi arm race pulak. Perlu diingat kos pembelian Scorpene yang “mahal” tu termasuk dengan kos latihan untuk anak kapal, kos penginapan staff dengan keluarga kat France selama 6 tahun, elaun dll. Pasal AV8 tu memang ramai yang tak setuju sebab makan bajet ATM banyak sangat. Mungkin sebab Malaysia beli sekali dengan blueprint die.

    Tapi, tak dapat dinafikan unsur penyelewengan yang terjadi. Macam yang Sultan Johor tegur pasal pembelian pikap tempur GGK yang overprice tak setimpal dengan spec yang dapat. Kalau dapat dihapuskan pembelian melalui middleman ni penyelewengan dapat dikawal. Cuba direct terus dengan Mindef. Macam Kores Selatan dengan Defense Acquisition Program Administration (DAPA).

  238. Bos boeing tawarkan Advanced Super Hornet.. Super Hornet semi-stealth.. upgraded by Northrop Grumman untuk kurangkan RCS.. memang terbaik.. kalo Super Sukhoi tu harap siap dengan pakej Brahmos missile sekali.. cnfrm meletup tetangga sebelah.. btw, Singapore dah umumkan skuadron F-15SE dorang dah achieve full operational capability.. I wonder how’s about our Sukhoi’s? Weapon integration issue tu dah setel ke belum?

  239. BANGANG lah engkau ni mahadir !…pemikiran pendek tak layak jadi pemimpin MELAYU mcm aku !…perangai anak sendiri pun tak senonoh macam mana nak senonohkan perangai anak anak MELAYU macam aku ni yg dah sedia ada senonoh ni !…perangai anak tu tak senonoh pasal ikut perangai bapaknya yg tak senonoh jugak le tu yg tak sudah sudah nak menipu ?!…ngaku je la yg engkau ni india chennai ?!…kalau aku dah masuk bakul mana boleh aku angkat bakul tu lg, BODOH lah mahadir ni !…engkaulah kena angkat aku dgn bakul tu sekali !…pendek kata jadi BARUA aku lah kali ni pulak !…heheee

  240. BERITA SENSASI ! MARI KE SINI ! dan heheee…heheee

    kihkihhh…kalaulah ada dlm buku takdir aku kali ni, daripada aku taja blog mamat ni 5 tahun sekali gus, lebih baik aku ternak ayam ke kambing ke itik ke besar besaran…kemudian sembelih bagi makan percuma di masjid atau surau utk semua manusia tak kira bangsa dan kepercayaan bertuhannya, lebih lebih lagi yg gemar mencekik BABI !…moga2 lepas tu hilanglah selera kaum ni nak makan babi lg !…heheee

  241. manpu ke indonesia beli sukhoi 112 unit kamu ingat murah ke jet itu, indonesia bukan india, kamu ketingalan serba-sebi
    rusia tak manpu keluarkan hutang kredit lagi pada negara kamu jika ia menyedia 15 billion bankrap rusia itu= bagi tank, patrol,mbt tank seoleh2 kamu negara kaya,kamu ingat 15 bilion jumlah kecil mampu ke bayarnya

  242. berusaha menjaga keseimbangan kekuatan kayaknya gan, pada sekitar 2020 RSAF dan RAAF akan mempunyai 170-200 JSF F35 di utara dan selatan kita, belum lagi F/A18 super hornet dan F15SE . kita juga akan butuh S300/400 atau setidaknya HQ-9 pada renstra selanjutnya

  243. Pengusiran Indonesia dari tanah Timor Leste meminta banyak korban nyawa dari pemuda – pemudi Timor Leste dari saat Indonesia menjajah Timor Leste pada tahun 1975. Mulai dari tahun itu Indonesia berusaha menundukan para pejuang Timor Leste yang sering dicap oleh tentara Indonesia sebagai Gerakan Pengacau Keamanan (GPK). Militer Indonesia menduga bahwa mereka bisa mematahkan perlawanan pejuang – pejuang TL tapi mereka salah total. Militer Indonesia mengira mereka bisa menundukan tentara – tentara FRETILIN dan milisi FRETILIN dengan mudah seperti yang mereka lakukan pada saat menumbangkan PERMESTA dan PRRI tapi mereka salah lagi karena tentara FRETILIN adalah para pejuang gigih dengan taktik perang yang ampuh juga meski tidak memiliki peralatan yang canggih seperti Indonesia pada saat menyerang dan menduduki negara kecil Timor Leste pada tahun 1975. Sekalipun Prabowo dengan pasukan khsusunya (KOPASUS) ingin menjajal kemampuan perang para tentara FRETILIN yang mengakibatkan kedua belah pihak berperang selama 12 jam dan jatuh banyak korban di kedua belah pihak. Tentara FRETILIN menggunakan senjata – senjata kuno peninggalan PORTUGIS, parang serta senjata – senjata modern rebutan dari tentara – tentara Indoensia yang ditembak mati. Perang tersebut berlangsung di daerah LOSPALOS bagian paling timur pulau Timor. Setelah berperang selama 12 jam, pasukan PRABOWO pun mundur dan meninggalkan banyak prajuritnya yang tewas tergeletak tak bernyawa. Dari pihak tentara FRETILIN yang dikomandoi oleh KORONEL LERE ANANG TIMOR juga jatuh korban. Perang yang sangat lama dan bersejarah bagi militer Indonesia untuk menumpas sebuah perlawanan. Korban di kedua belah pihak telah meninggalkan banyak janda dan anak – anak yatim. Mungkin kata cukup sudah adalah pilihan kata yang terbaik bagi kedua negara.

    http://timorlestemerdeka.wordpress.com/

  244. aku jawab apa ada trak itu tak mungkin itu trak jambatan atau mamang betul trak bawa jambatan tengok betul2

  245. Awak ni ada bakat ganti Didik Budiarto (Koresponden TV3 di Jakarta).
    Tapi kenapa mereka ni semua tak panjang umor?

  246. Indonesia Tambah Sukhoi 112 Unit
    (Berita Dari Russia)

    Indonesian Ministry of Defense (MoD) intends to form eight squadrons operating Sukhoi fighters by 2024. Each squadron will operate 16 jets, Lenta.ru reports with reference to Jakarta Globe. It was stated by the Indonesian Air Force Commander, Ida Bagus Putu Dunia.

    The Indonesian air forces have already taken delivery of 16 Su-27SK/SKM and Su-30MK/MK2 jets (the last two fighters were delivered to Indonesia in early September 2013). In other words Indonesia may purchase up to 112 new jets over the next decade.

    Mr. Dunia did not unveil any dates for signing the contracts for delivery of the abovementioned vehicles. Indonesian Minister of Defense, Purnomo Yusgiantoro, said in early March that the MoD intends to purchase additional batch of Sukhoi fighters. It is expected that this batch will comprise 16 new Russian-produced fighters. About $15 billion will be spent on purchase of these fighters along with 17 patrol ships, three frigates, a number of main battle tanks and missiles.
    Source:
    ● Ruaviation

  247. Mcm tulisan russia je..n mcm tulisan dlm cerita predator n mcm pernah tgk je kat 1 monumen lama kat malaysia…ermmm..tp kat mane er??x ingat dh.tp bagus jgk lupa..

  248. Salam…

    Lagipun letih lar nak scroll komen kat sini sebab penuh dgn komen berita dari seberang nie (selalunya memang tak baca pun. skip jer terus haha). Buat menyemak jer komen dari sana nie bikin berat mata nak membaca plus otak nak faham bahasa dia org nie.

  249. Jangan malu2 bro, ini tempat bertukar2 pengetahuan, kalau ada info bagus sila share.
    Otai2 sini pun kadang2 mati kutu jugak, jadi kita perlu fresh ideas dari newtai.
    Tak gitu bro?
    Selamat berkomen.

  250. Rusia masih belum berputus asa nak tawarkan produk mereka, kalau bukan Su-35 yang mereka tawarkan, Super Sukhoi yang mereka akan tawarkan sama seperti india dan mungkin juga mereka datang untuk bincang pasal upgrade Sukhoi TUDM tu, mereka dah serahkan kertas cadangan kepada TUDM tahun lalu, boeing pun dah upgrade tawaran mereka..tapi rasanya boeing yang akan masuk kalau tak ada sekatan yang menyusahkan..

  251. KEBIADABAN, KEGANASAN, KEKEJAMAN, KEKEJIAN, dan KEBUASAN bangsa JAWA terhadap Bangsa Aceh, Kamis, 9 Augustus 2001, Avdelning 4, PT Bumi Flora, Desa Alue Rambôt, Kec. Bandar Alam Aceh Timur

    HIDUP GERAKAN ACEH MERDEKA!!!!!

  252. bro shah kena buat pay per views arr lepas nih.. member registration .. kena ader IC.. hehehehe.. foreign yang nak join comment tah pape kasi cantas.. menarik tuh ..

  253. luv those kapal berapi keluaran PT berapi-api sia ader asap hitam yang membulehkan dia jadi stealth hehehehehe.. hermmm.. senapang yang namenyer berapi mesti macam flame thrower.. ek.. berapi-api cam game mario.. hehehehehe.. hebat sungguh puak nih.. takut sungguh.. dulu tuduh kita menjilat barat.. sekarang nih .. sape yang kuat jilat skang nih.. weh… jilat jgn tak jilat.. and ader gak baca comment dari red bean army.. advice to them .. try harder..

  254. betul ke kita ada jamming, tak payah kita beli fa-18 growler lagi kalau beli fa-18 pun amerika tak bagi punya

  255. kapal baru rosak ada jaminan di baik pulih , firma perancis dnsc kaya jika terbakar manpu bikin lagi satu bagi sama malaysia, kapal kri klewang terbakar tak manpu di bikin2 lagi masih dalam R&D lagi dikata disiap belum test kata siap ini cukup memalukan , kd mutiara tua banyak jasa nya sama malaysia, adakah orang tua patut berkerja lagi kamu fikir sendiri

  256. densus 88 komando polisi dari indonesia, aku tengok rakyat indo langsung tak percaya pada densus 88 contoh kenapa densus 88 tak masuk latihan menyelamat tebusan di bali yang di latihan sas arustralia seoleh-oleh mereka diperkecilkan oleh sas, mereka lebih berminat melatih kopassus, sebab itu densus 88 dipandang rendah teloris sampaikan jangan satu hari nanti buru seorang teroris ada lapangan terbang menangkapnya pakai kopassus in cukup memalukan..

  257. At 2013.09.23 17:49, YisraelBeitenu said:

    אוי אלוהים, אתה יכול להרוס את כל האויב של היהודים, ולבסוף להפוך את העולם הזה לעם יהודי בלבד, אמן

    [Reply]
    At 2013.09.24 21:41, akudtgdrpantek said:

    kihkihhh…ini lah dia sebenarnya tulisan bangsa MELAYU aku dulu !!!…aku nak belajar balek tulisan nenek moyang aku dulu ni !!!…jangan mare dan tak lupo…heheee

    [Reply]
    Owh..adakah ini yg dinamakan tulisan Rencong iaitu tulisan asal bangsa MALAIUI yg terpahat didinding Piramid di…..

  258. aku setuju beli super hornet dengan syarat
    1)tak ada sekatan senjata dan peralatan elektronik
    2)tak ada tekanan politik dari us atau dari ahli politik kita
    3)syarat pemindahan teknologi sama dengan nato dan isreal celaka
    jika amerika tak patuh, kata tidak,tidak,tidak
    kita buat turkis mula2 setuju beli patriot dari us dan totnya, kemudian us letak syarat bukan2, menyebabkan turkis beli missile FD2000 dari china dan dapat totnya tampa syarat yang di letakkan,, padan muka us tipu sama turkis

  259. Assalaamu’alaikum Bro Shah dan semua yg beragama Islam..and salam sejahtera to all other malaysians…blog ni mmg terbaek…syabas Bro Shah! Dah lama sy folo blog ni sbnrnya…tp mcm malu2 lak nk komen sbb tgk ramai otai2 kt sini hehe…bila baca artikel ni tetiba hati jadi patriotik tahap superhero punya :D :D….tak tahan trus join…keep up the good work bro!

    …and to the aliens….mind ur own planet!!

  260. aku tak berapa setuju pendapat kau sebab kalau club k= k bermaksud kontana, ia tak pakai kontana bukan club k, mungkin rbs 15 dari sweden atau pun nsw dari norway ia saiz kotak launching memanjang, manakalapula kotak launching club k berbentuk bulat panjang…mungkin juga malaysia pakai kotak launching club k berbentuk kotak memanjang kot’ mana tahu atas pemintaan malaysia

  261. Sok pandai apa bende wak? Sabah/Sarawak merdeka dgn bantuan China? Sejarah mana kau baca?
    Sabah/Sarawak dah memang merdeka bila mereka bersetuju membentuk Malaysia tahun 1963. Phil & Indon yg tentang rancangan ini dan Indon mula serang Malaysia.
    Kau pun berfikir mcm negara kau jugak, kalau betul kau Indon la. Asyik nak cari salah org je, suka provokasi dan dengki dgn kemajuan org lain.
    Apa kau ingat China nak jeopardise relation dia dgn negara lain yg sudah lama dibentuk hanya kerana Sulu? Ini pemikiran sampah.
    Kalau kau nak cakap dgn Shah kau email dia direct la, jgn komen dlm forum ni, org lain pun tak tahu.
    Komen macam sampah perasan bagus.
    Dulu ketika krisis L.Datu bermula, kau mcm professor dari defence college memuji dan mengangkat pengganas Sulu yg akan menewaskan ATM, sekarang apa dah jadi? Patutkah pemikiran mcm kau ni diberi merit at all dlm forum yg tak seberapa ni? Jawabnya simple…….SAMPAH.

  262. Belasan tahun Indonesia sibuk urusan politik dan perut, hanya beberapa tahun belakangan pasca SBY industri2 strategis seperti LAPAN dan PNDAD kembali mendapat perhatian pemerintah.
    Produksi masal rudal lokal jarak pendek (7-15 km) sudah lama dipakai oleh TNI AD. tahun ini mulai ujicoba rudal dengan kemampuan 100-900km, hanya saja masih ada beberapa teknologi yang belum dikuasai seperti tracking, guidance dan juga kemampuan produksi masal bahan bakar padat. Itu sebabnya TNI dan LAPAN sama2 butuh ToT c705
    Indonesia punya ambisi lama untuk memiliki kemampuan mengirimkan satelit sendiri. Imo karena teknologi rocket dan rudal itu sama maka jika LAPAN nantinya sudah bisa mengirim satelit sendiri ke orbit maka artinya indonesia bisa memproduksi rudal balistik.

    Malaysia yang baru merdeka mengalahkan tentara Indonesia yang saat itu punya pengalaman dan peralatan lebih baik ?? … sebaiknya saya menahan diri untuk komen masalah itu ;)

  263. 1. Tak perlulah saudara di seberang sana menghebah2kan perbelanjaan pertahanan mereka kerana seandainya ada pertembungan dengan malaysia, rakyat kedua2 bersaudara ini yg merana terutama.
    2. Rezab matawang asing indonesia berada di tahap rendah, sekitar lebih sedikit 90billion USD dan malaysia pula sekitar 140billion USD. Peperangan boleh merobekkan saku kedua2 negara, bila tak mampu membayar kos peperangan maka terpaksalah berhutang dan secara akademiknya, tergadailah negara beserta hasil buminya – yg sibuk sangat nak dipertahankan dari depan tetapi tergadai ikut pintu belakang.
    3. Jika terjadinya pertikaian, kawalan kuasa jakarta ke atas sumatera akan longgar khususnya acheh, begitu juga kalimantan dan indo-papua. Gagalnya kuasa jakarta ini dlm mengerah wilayah2 ini utk sama2 berperang boleh mengecilkan negara indonesia. Macamana nak kawal kerana wilayah2 disebut ni kaya galian dan tentunya menjadi sasaran kuasa besar dan rakyat tempatannya pula akan bangkit menrntang.
    4. Itu yg tersurat, banyak lg yg tersirat yg hanya insan berkeupayaan dua dunia yg tahu…

  264. jadi terus terang sya katakan perkembangan militer RI buat imbangi Aussie dan Cina di utara.Yang menyebabkan kami bengang apabila sebagian forumer kalian asik memprovokasi kami dengan slogan Ganyang Malaysia jadi gimana kami x marah.

  265. Kpada Om Ra sila baca Post Shahpaskal mengenai Nasib Industri Pertahanan Malaysia.Postingnya i2 menunjukkan sedikit pujian kpd Indonesia kerana berani membangunkan industri pertahanannya

  266. baru bayar upeti bulan 6 lalu,sepatutnya bayar upeti dengan belanda tiap tahun harusnya bulan 4….hehehe..

  267. jangan memalukan negara kamu di sini.

    sudah 40 tahun kamu membangunkan roket,bukan rudal loh..
    dan yang berhasil cima roket 70mm. itu faktanya, dan lebih malang lagi roket2 kamu itu sering kali saja jatuh di rumah warga desa.

    tapi silakan bermimpi. kerana semua yang ada di dunia ini adalah buatan negara kamu, malah USA saja pasti telah maling rudal2 nuklear dan kapal induknya dari TNI AL.

    TNI sangat kuat,malah didunia ini TNI lah yang paling tangguh. tapi jangan lupa dengan malaysia yg baru merdeka 6 tahun saja mahu diajak berperang,dan hasilnya kamu kalah.

  268. negara indon miskin kerana KKN..apa itu KKN? tgn mana yg mencipta KKN klu bkn tgn indon sendiri? mengapa indon marah2 klu indon dikatakan miskin? indon tidak rela lagi menjadi miskin…Dulu dulu dulu ku menderita .Sekarang aku bahagia…lalalalalala ya setelah indon diberi pelbagai senjata hibah indon kini bahagia…

  269. Sekedar info, barusan TVOne menayangkan berita Panglima TNI Jendral Moeldoko di Surabaya mengatakan bahwa TNI AU yang sudah diperkuat dengan 1 skuadron Sukhoi SU27/30 akan ditambah lagi dengan 1 skuadron Sukhoi SU35BM. Proses pengadaannya tahun 2014 dan rencana penempatannya di sekitar lokasi ALKI I dan mengawal ibukota. Bisa jadi di Tanjungkarang atau Belitung Timur. Diharapkan kedatangan SU35 BM antara tahun 2015 sd 2016. Alhamdulillah….nambah lagi.

  270. Bandwith limit blog ni pun tak boleh tampung jumlah senarai alutsista yg dikitar semula berkali2 disini.
    Harap2 Indon gila ni semua tak datang lagi. kalau tak, sure takleh masuk lagi blog Shah ni.

  271. Assalamualaikum Bro Shah … Ini khusus untuk Bro Shah Paskal:

    1) Berkenaan gambar trak dengan kontena (misil?) (rujukan: http://militaryofmalaysia.net/wp-content/uploads/2013/09/DSC_0237_600x402.jpg ) dengan teks ‘lori apa ni, sila jawab’ pada posting gambar2 kat page ni, tiba2 hati saya terdetik. Pada bulan Ogos lalu, Marhalim Abas dari blog Malaysia Defence ada memaklumkan berita mengenai Sistem Misil Club-K yang ditawarkan Russia kepada Malaysia. Sila rujuk pautan:

    http://www.malaysiandefence.com/?p=3586

    Sistem misil Club-K yang ditawarkan amat unik kerana mempunyai platform ‘kontena’ mampu di aplikasi pada lori kontena, keretapi barang berkontena, kapal perdagangan & juga mana2 lokasi lain yang mampu difikirkan sesuai.

    Berikut adalah laporan Aviation Week mengenai desas-desus penawaran sistem misil Club-K oleh Russia kepada Malaysia:

    “Aviation Week is reporting that Malaysia is the first customer for the unique containerised version of the Russia’s Novator Club missile system,

    According to the report “The unique containerized version of Russia’s Novator Club missile system, integrated by the Agat company, is being developed for export with a new passive sensor.

    Club K containerised missile system

    It is understood that Malaysia is the first export customer for the Club-K, which is built into modules that are outwardly indistinguishable from standard shipping containers, according to an Aug. 27 announcement at the MAKS air show at Zhukovsky, outside Moscow. (from Aviation Week Intelligence Network, subscription needed)

    The following types of missiles are used in Club-K system:
    - 3M-54KE, 3М-54KE1, Kh-35UE anti-ship missiles;
    - 3M-14KE, Kh-35UE land-attack missiles.”

    Setakat ini, Vietnam adalah negara yang mengaplikasikan variasi sistem misil ini yang dikenali sebagai Club-S yang khusus untuk kapal selam.

    Sistem misil Club-K juga pernah dipamerkan di LIMA sebelum ini.

  272. alat electronic bagi tahu rakyat nanti rakyat dedeh pada musuh. satu cakap kau ingat abrams/leopard bagus sangat ke, adakah lihat macam mana turkis dan indonesia di mainkan oleh germen semasa hendak beli tank leopard ,,tank abrams nanti kena sekatan senjata nanti us nanti, sama macam mesir ugut tentera tunduk pada us jika tak ikut cakap mereka faham aje peralatan senjata kena sekatan.. tot bukan murah kita bukan negara macam nato dan isreal senang dapat teknologi dari us, kau kena bersukur sikit jika perancis dan turkis bagi tot pada kita…

  273. Begini ya gan, jika pesawat tua dan kurang terawat jatuh itu wajar..
    ketika kapal jenis baru produksi awal dari prototype terbakar di galangan kapal sebelum ditest apalagi operasional itu juga wajar..
    Tapi jika Scorpene tidak bisa menyelam atau KD Mutiara TLDM terbakar tanpa ditembak itu baru tidak wajar.

  274. bener gan, jika ToT c705 lancar ke depan akan menghemat banyak devisa karena kita butuh produksi masal untuk kapal2 ukuran kecil dan MLRS lokal TNI AD.
    btw informasi dari tukang ojeg yang suka mangkal di lapangan merah katanya ada pembicaraan untuk destroyer eks Rusia :D tp seperti biasa ga bisa dikonfirmasi

  275. ekonomi rakyat bagaimana? gdp per kapita maksudnya? atau gini index? militer negara kan hubungannya dengan ekonomi negara bukan ekonomi perorangan. Perbandingan fair-nya adalah defense budget untuk masa2 damai dan purchasing power parity jika perang terbuka. lagipula secara jumlah walau masih banyak rakyat miskin namun juga masih lebih banyak rakyat makmur di Indonesia daripada seluruh rakyat Malaysia. Menilai ekonomi ‘rakyat Indonesia’ dari TKI tidak akan akurat :D
    parameter lain adalah aliansi pertahanan, tp itu masalah lain. Kepanjangan :)

  276. Mengingat beban tugas TNI dengan budget yang terbatas pilihan alutsista bekas/surplus dan refurbished adalah opsi yang patut dipertimbangkan setelah belasan tahun TNI mati suri dan dikucilkan, peluru tua dan baru sama sama mematikan. Selama prosesnya terbuka dan bebas korupsi/kolusi saya kira tidak masalah baru atau bekas.
    Lagipula bukan tanpa pertimbangan2, tawaran hibah F5 Korea dan Taiwan ditolak walau TNI AU juga masih mengoperasikan F5.
    Yang menggembirakan sudah ada niat untuk secara bertahap meningkatkan anggaran pertahanan dan pengawasan anggaran yang lebih terbuka

  277. noted :)
    sebenarnya itu hanya upaya saya untuk menjelaskan bahwa pandangan ‘lemah’ dan ‘akan’ pada TNI sama sekali tidak benar.
    ‘akan’ untuk proyek infrastruktur yang masih parah :D

  278. Itu akan seperti masalah telur dan ayam bang nanang :)
    Dan banyaknya pekerja asing yang masuk Malaysia adalah bagai pisau yang punya dua sisi. Setelah AFTA lapangan kerja di Malaysia untuk warga negara Malaysia akan semakin kecil.
    Lihat saja Singapura yang warganya makin susah cari kerja

  279. gdp per capita? ya memang masih kecil bang :( masih ngejar2 $4000 jauh banget dibanding Singapore dan Malaysia. Tapi kekuatan militer adalah kekuatan negara, bukan kekuatan perorangan. Dan ada pandangan stereotype warga Malaysia bahwa warga Indonesia diwakili TKI :D walau nyatanya walau jumlah rakyat sejahtera di Indonesia jauh lbh banyak dibandingkan seluruh jumlah rakyat Malaysia. Gini index kami juga membaik

  280. Hai, Syntax…

    Kami ndak perlu MRCA baru pun, kami boleh binasakan kamu lah…

    Kami hanya akan beli MRCA baru untuk match par dengan Singapore dan China… You are not on our league la, Don… Hehehe…

    Kalau takat Indon punya buluh runcing, G5 pun dah cukup… Hahaha…

  281. Betul pak aku cakap ni, Malaysia tak risaukan PRC sbb dia telah bagi kami panda. Apakah maknanya ini?
    Maka itu Malaysia kurangkan bajet pertahanannya. Bukan over confident tapi kami tetap waspada.
    Banyak yg harus dibelanja untuk pembangunan yg lain dari militeri.

  282. Kebanyakan yang memberi komen bukan dari indo tapi dalam negara sendiri..mungkin pati yang menyelinap masuk secara sah atau tidak sah..

  283. tok pawang gebang je lebih…soh sponsor blog shah 5 thn sekali gus, diam buat2 bodo..kedekut ..gebang kenai semua GD master sifu dari no 1-20..anti yahudi konon…ntah2 tok pawang ni org kuat yahudi…mana tau kan kan kan..hehee

  284. malaysia harus buat kajian tentang multi role helicopter navy, jika malaysia hendak beli pada masa akan datang, bagi aku buat masa ini hanya tiga helicopter sesuai untuk kita..
    1)Lynx wildcat aw159 dari agustawestland
    2)60b seahawk dari sikorsky
    3)NH90 dari eurocopter
    helicopter tersebut menpunyai kebolehan sebagai contoh=
    1)anti kapal selam dan senjata torpedo …
    2)keupayaan menyerang kapal dan bot..
    3)keupayaan menyerang di darat…
    5)mencari dan menyelamat di laut dan darat..
    6)keupayaan menukar system senjata dan peralatan cepat sesuai misi tertentu..
    aku lebih suka memilih lynx wildcat sebab kita dah beli super lynx 300 dulu
    http://www.naval-technology.com/projects/navy-future-lynx/

  285. apa kau orang main sama ahil politik amerika main isu 8×8 stryker lebih mahal dari tank m1 amrams dah lopok hol kita tak percaya kau ini

  286. bagus commodore… ajar mereka betul betul cara berforum…
    kami tidak pernah komen dlm forum indon..
    sy juga tidak pernah komen indon..
    jika indon merasakan mereka bagus dlm militer… teruskan..
    kami orng malaysia tidak akan mulakan dulu. malah kami yg menyuap nasi warga negara kamu
    kami lah yg bantu saat kecelakaan tsunami… gempa di sumatra dan lain lain lagi… apakah kamu tidak mahu bersyukur?

  287. Aku tesenyumx sendiri mulai gambau yg ada captiON, “Dahulu, senjata ini semua classified, apa tujuan ATM dedahkan ini semua, hehehe?” Sampai la habis baca artikel ni…

    Apesal ntah… huhuhu :P
    :)

  288. ya kamu cop terbesar mana wangnya ya dibelanjakan pada barang bekas, hibah hanya untuk barang bekas kamu fikir sendiri

  289. sebelum indon berhajat berperang dgn tetangga selesai dulu perang dgn KKN (Korupsi-Kolusi-Nepotisme)

    objektif perang vs KKN:

    1. mencari uang BLBI senilai lebih dari Rp. 700 triliun entah kemana.
    2. melawan kemiskinan dan kesehatan yang jelek karena utang yang dibuat oleh rejim Soeharto melebihi US$ 100 milyar.
    3. melawan kebodohan karena mewariskan dana pendidikan yang sangat kecil oleh rejim Soeharto.
    4. berjuang berat melawan Multinational Corporation (MNC) yang telah mengeksploitasi sumberdaya alam Indonesia secara biadab.

    merdekakah indon?

  290. Salam…

    Eh website org indon ker MOM nie? Penuh dgn komen dari org seberang. Mohon admin reject jer komen dari org seberang nie. Lebih2 lagi komen pasal perolehan baru dia org.

  291. kemudian keluarga A mengeluarkan duit dan menaburnya di halaman depan keluarga B. lantas keluarga B pon memungutnya dan berkata.. waahhhh ini rejeki…. kami tidak mau gaduh sebenarnya,, kami hanya mau cari rejeki disini…
    keksimpulannya: keluarga adalah keluarga merempat dan punyai busuk hati yg amat… konon keluarganya hebat tp rupanya pengemis durjana… penuh hasad dengki dan akhir sekali
    keluarga A mengambil senjata sulitnya iaitu handfon lantas memanggil polis dunia dan polis telah datang menembak semua pengemis yg merampok dan membuat kacau di tetangga keluarga A, akhirnya rumah keluarga B di miliki oleh keluarga A dengan girangnya…atas dasar ganti rugi mengganggu keamanannya.

  292. Malon terlalu banyak mimpi, MRCA tak nampak nak banyak cakap pulaaa……. Bikin baju perang sendiri pun tak bisa, nak banyak cakap, bangsa Malon Tolol tapi Pinter mencuriii… Best Nyerrrrr

  293. tak bohong lagi indon astros kamu roket ss80 sama aje macam malaysia aje, mampu ke indon beli astros ada avtm cruise missile 300km itu, kaya kamu itu indon, indon2 percaya sangat metrotv indon itu, ss80 bisa capai 300km itu kamu bikin kami ketawakan kamu aje

  294. dikhuatiri indon akn mengunakan asap sebagai senjata. bila terdesak. Bkn kah indon mencuba tektik murahan ini berulang2 kali setiap thn dgn alasan mau buka tanah ladang baru?

    saintis dan jurutera harus mencari jalan utk mengaktifkan semua gunung2 berapi indon sebelum indon mengunakan teknik bakar bumi terlebih dulu.

    jgn marah donz!

  295. ada jugak manusia yg tidak mau menghargai brg antik yg berjenama…dasat menolak tuah…Aku yang dulu bukanlah yang sekarang, Dulu ditendang sekarang ku disayang, Dulu dulu dulu ku menderita .Sekarang aku bahagia…lalalalalala

  296. suatu kajian yang menarik dan mendalam,…kenapa kita nie dulu beli scorpene basic(tanpa aip,alatan electronic yang hentah apa apa)…rega sangat mahal???kalau nak patriotik kat negara harusnya dapatlah kerajaan nie beli submarine berbilang 5 biji berbanding sekarang cuma 2 bijik…..sama macam perolehan 8×8 kita nie,…kenapa rega 5x ganda?dapat la 500 bijik abrams/leopard…yang tentunya lebih memberikan efek…..ketelusan dalam mentabir negara adalah masalah paling bezo kat kerajaan kita nie,…keselmatan kerajaan tergadai oleh praktek songlap pembelian alatan perang

  297. suatu kajian yang menarik dan mendalam,…kenapa kita nie dulu beli scorpene basic(tanpa aip,alatan electronic yang hentah apa apa)…rega sangat mahal???kalau nak patriotik kat negara harusnya dapatlah kerajaan nie beli submarine berbilang 5 biji berbanding sekarang cuma 2 bijik…..sama macam perolehan 8×8 kita nie,…kenapa rega 5x ganda?dapat la 500 bijik abrams/leopard…yang tentunya lebih memberikan efek…..ketelusan dalam mentabir negara adalah masalah paling bezo kat kerajaan kita nie,…keselmatan kerajaan tergadai oleh praktek songlap pembelian alatan perang

  298. gw udah bilang berulang kali don bagsat…!!! – “gimbul’ dan yg seangkatan…
    kalo loe pingit bgt nyamar org negara Tanah Melayu Malaysia,pastikan ilmu bahasa loe udah cukup penuh dijidad loe…
    Org Malaysia rata2nya pinter memahami segala bentuk tulisan dan bahasa org…palagi kalo tulisan dr org2 indon kayak loe..
    bukan cuman lucu bunyinya mlh kalo ada baunya,ia persis spt taek loe yg makan sembarangan.
    Gw maklum loe pingin mancing dr penyamaran loe tp apa boleh bwat….dangkal alias bego.
    Kasian banget….loe dan kebanyakan org2 loe hanya OMDO,NATO,OT doank…..phuiiiiiiiiih….

  299. Jeng..jeng..jeng..episod pujuk memujuk hangat kembali..lepas org kuat Rusia mai KL 2 minggu lps..la ni org kuat boeing pulak mai mindef..wakil france dah naik penat… BAE terkedu seribu bahasa..

  300. TAHNIAH juga untuk peradaban yang semakin modern sehingga masyarakat kita sudah semakin berkembang pemikirannya !dan saya harap tak ada gi kata2 yang kotor yang keluar dari blog ini perdamaian itu indah,dengan kedamaian hati akan terasa sejuk, kata2 blog yang sopan elok untuk di pandang mata

  301. YA bung RA untuk missil c-705 milik PLA (anti ship missil) yang di beli kemenhan memang cukup banyak ( 350 missil C-705) saya lihat di daftar SIPRI untuk tahun 2012 makanya china mau ngasih TOT di LIST itu juga adanya joint production dan pembangunan pabrik missil C-705 akan di bangun di indonesia tahun 2017/2018,missil ini akan di pasang di KCR 40,KCR 60 DAN KRI KLEWANG (TRIMARAN) missil inich akan tiba secara bertahap pada 2014 nanti,kemenhan juga berencana kalau sudah menguasai GUIDANCE nya akan di integrasikan missil C-705 inich dengan roket RX-420 yang memiliki jangkauan hingga 200 km di peruntukan untuk versi GROUND TO GROUND yang akan di tempatkan di perbatasan.

  302. hahahahhahahaha… :) comment paling gokil :) :) :)
    tau apa itu artinya berdaulat??? klaim china di spratley..itu namanya sahabat ??? :) :) :)
    sekarang kau bawa2 sulu lagi wakakakakakak :) :) :) asli goblok anda :) :) :)
    pernah berfikir kalau MNLF ingin bersekutu dengan China??? seluruh wilayah spratley diambil oleh China atas nama SULU???? Persenjataan MNLF di support oleh China macam KORUT???? Aircraft carrier china siaga di spratley???? kemudian SABAH-SARAWAK merdeka dengan bantuan China????
    asli goblok :) :) :)
    tak usalah sok pandai pakcik…….ko pasti tak terka rancangan aku tulis kat atas……bila negara ko pikir macam korng that means your country failed :) :) :)
    aku nak cakap ngan shah bukan ko!!!! paham!!!!! :) :) ::)

  303. itu cerita dari kejadian keluarga anda sendiri dengan tetangga anda,makanya anda sharring di sini ! wat meredam antara dua negara yang satu ngaku serumpun di lidah tapi lain dalam perbuatan dan tindakan yang selau menghina dengan omongan2 kotor ( indon miskin,bodoh babu,tonk sampah, dll)

  304. ini blogg malaysia kok jadi obrolan orang2 indonesia YA, waduh kacau inich ! mirip waktu pertandingan bola kemarin U-19 babak pertama pemain indo di tekan terus oleh pemain malaysia sampai kebobolan 1 kosong kemudian babak kedua pemain bola indo yang terus menekan pemain malay yang akhirnya kebobolan satu GOL,jadi point 1-1 sampai berakhir permainan INDONESIA jadi pemenangnya samapi juara AFF U-19,seperti halnya di BLOG ini !!!!

  305. Gesekan dengan malaysia memang adalah salah satu hal gan. Namun ada hal lain yang lebih serius mengancam dari utara. ZEE kita di Natuna juga terancam dicaplok oleh RRC. Dulu 9 dash line yg ga jelas, sekarang 10 dash line plus penamaan pulau2, kemudian muncul lagi 1st island chain dan kemudian 2nd island chain yang menjorok sampai ke Guam dan Palau. Kita tidak tau sampai sejauh mana ambisi RRC atas penguasaan wilayah laut dan kepulauan
    Sementara sengketa wilayah dan kemungkinan perang terbatas dengan Malaysia selalu ada, ke dua negara juga sedang sama2 berhitung dengan negara2 lain di kawasan atas ketegangan LCS yang bisa saja memicu WW2,5 :D alias pembukaan untuk WW3.
    Itu sebabnya saya walau senang dan bangga atas kemajuan pesat TNI namun juga menyayangkan kemunduran TDM dengan pengurangan anggaran pertahanan di tahun ini (dan kemungkinan tahun depan). Bilateral mungkin ‘musuhan’ tapi regional kita berada di perahu yang sama. Saat ini cuma USA dan mungkin India yang bisa menahan RRC, Rusia sih seneng bakal panen besar jualan sejata :)

  306. malon malaysial makin kecorot. program mrca makin tidak jelas
    piramide emas mana .jom ambil emas nya untuk membeli peralatan militer hahahah

  307. munkin missile spyder singgpore di banggakan hadapi masalah kot, maklumlah segala2nya senjata isreal ini dikata hebat dalam youtube tapi kualiti teruk, indah kabar dari rupa , aku dengar cerita singapore ini ganti missile hawk dah lama itu dengan samp/t aster-30, entak betul atau tak

  308. Iyalah Pak Ra….sebenar begini, Malaysia tidak sombong seperti sangkaan orang Indonesia…tapi mengapa? asal ada alutsista baru maunya kok ganyang Malaysia…berkali-kali, kami cuma kalau diumpamakan punya speda (motorsikal) & indonesia punya speda ontel (basikal)…kok speda ontelnya selalu mau tantang (mencabar) membalap (berlumba)?…apa rasanya kami…? Apa rasanya Pak Ra kalau bendera Indonesia dibakar oleh orang Malaysia…dibaling taik…sebaliknya ini sudah terjadi di Indonesia…apa rasanya Pak Ra ya….ditolong semasa bencana tsunami & gempa kok malah dicaci maki..tanpa ucapan terima kasih..apa rasanya Pak?
    Negara ku aman makmur… jutaan warga Indonesia, ratusan ribu warga China, India, Bangladesh, Vietnam, Myanmar, Kemboja, Thailand dan byk lagi mencari rezeki di negaraku dengan rasa aman…kalau Pak Ra tak percaya tanya warga Pak Ra yang ada di Malaysia…ya..SEPATUTnya negara seperti inilah yang akan dijadikan pada Indonesia….bukan begitu Pak Ra?…

  309. Pak, ooo pak jangan guna BUTUH-BUTUH ya…jorok lho…nanti kalu orang sini sudah marah dia TEMPIK kuat-kuat…tau..

  310. saya tanya pada kamu kamu senang dapat tot dari us, kamu terpaksa minta dari kelulusan dewan senat us dan dewan negara us,baru kamu bisa dapat tot dari us, indon bukanlah isreal atau nato bisa dapat tot dengan senang,indon tak ada sokongan dalam dewan itu, sebab itu malaysia tak berapa minta dengan senjata amerika, ini terlalu banyak sekatan jika hendak dapat tot,,kalau beli pakai bisa

  311. bagi aku dia nak sangat guna perkataan indo padahal perkata indo lagi hina bermaksud=kacukan euro, perkataan indon lebih mulia dibuat suharto bermaksud indonesia.. sedang nipon manpu terima jepun,japang,japanese, sedang francis manpu terima perkataan perancis, americah manpu terima perkata amerika,us,usa,uncle sam,yaket ..
    aku anggaknya orang indonesia lebih mulia dari euro,asian, arab,yahudi segala bangsa ada dunia ini

  312. ada sebab malaysia tak beli barang bekas, kami puas di tipu barat
    (keburukan)
    1) belanja baik pulih (refubished) diperlukan selepas beli barang itu kadang2 ambil kos amat tinggi..
    2) barang bekas hanya bisa diguna 1 tahun hingga dua tahun bergantung tahap kerosakan…
    3)baik pulih (refubished) memerlukan belanja berulang2 kali…
    4)barang bagi tak semesti dalam keadaan baik…
    5)barang tak ada warranty dari pihak perluar..
    6)kadang2 pihak peluar tak buat lagi spare parts, negara tersebut terpaksa buat spare price sendiri disebab mengunakan versi lama, terpaksa mencari merata dunia untuk dapat spare parts dan spare parts yang jumpa dalam keadaan rosak..
    7)kematian akibat mengunakan barang bekas..
    8)jika hendak menambah tekologi baru memerlukan belanja besar dan menbuat peralatan supaya boleh di pasang
    kamu boleh menambah perkataannya…………………………..
    (kebaikan)
    1)murah
    2)jika beli barang bekas pastikan usia barang kurang 7 tahun kebawah itu baru dapat kurang kos..
    3)ada negara menderma aje spare parts itu..
    4)spare parts murah..
    kamu bisa menambah perkata nya……………………………
    kamu lihat lebih banyak keburukan dari kebaik

  313. Pasti negara tetangga yang wilayahnya terpisah oleh Laut Cina Selatan akan merasa takot sekali …. Inilah akibat terlau serakah dengan mengklaim Ambalat sebagai wilayahnya ….

    Wis penting … Hajar negara tersebut … dan berikan sinyal agar tidak berlaku “songong” dan “jumawa” lagi …

  314. Kami tak serang Indonesia. Kami diminta UN untuk menjaga keselamatan selepas mereka mendapat kemerdekaan dan melatih polis Timur Leste.
    Tulah, lain kali dapatkan fakta yg betul, tak tentu pasal pulak kau rasa terhina kenapa?
    Malaysia tak ambil pusing pasal kemerdekaan T.Leste. bukankah kamu yg berperang dgn mereka dan siapakah yg mengusahakan kemerdekaan mereka.
    Malaysia jugak yg salah ke? Inilah dia kebencian yg tak bertempat.

  315. Ra, sekali lagi saya ulangi, kami di Malaysia tak kesahpun apa yg kamu beli, baru maupun terpakai atau hibah.
    Kami faham dgn kondisi kamu. Yg jadi masalah disini ialah bila warga kamu datang kesini dgn menjaja berita pembelian ini tanpa henti hingga tak memahami maksud/tajuk artikel yg dikeluarkan oleh Shahpaskal. kemudian mereka mula mengancam Ganyang Malaysia dan menghina pembelian senjata kami.
    Tindakan ini mendapat tindakbalas dari warga Malaysia yg juga bersifat patriotik apabila dihina maka terpalitlah segala hal yg membabitkan hubungan dua hala antara dua kedua2 negara dari issue TKI, seludup rokok kretek, tarian pendet, batek, satay dan terbawa kpd sukan SEA dan Tiger Cup.
    Sekarang kamu datang kesini atas alasan kamu dihina tapi siapakah yg mulakan dulu. Kalau berani hina harus juga berani menerima hinaan org lain. Hingga menjadi kehairanan pada warga Malaysia apakah yg kami lakukan sehingga begini rupa hinaan yg kami dapat padahal diAsia Tenggara ini negara Malaysia lah yg paling banyak membantu warga kamu dari segi memberi pekerjaan malah lebih baik pendapatan mereka jika dibanding dgn gaji yg dibayar dinegara kamu. Malah kami agak berlembut dgn PATI kamu yg tidak ada dokumen dtg bekerja disini. Ada yg dihantar pulang tapi masih menyusup secara haram untuk masuk semula keMalaysia. Gunakan akal dan hati kamu sedikit, adakah kami ini org yg sombong dan penghina sedangkan warga kamu berlumba2 mahu masuk keMalaysia, malah ada yg terkorban akibat bot karam. Kalau begitulah sifat kami, kenapa tidak aja kami perlakukan sesuka hati kami kpd TKI yg tinggal disini agar semuanya akan lari pulang ke Indonesia. Jenayah memang berlaku malah deraan terhadap amah Indonesia juga dilakukan oleh bangsa asing disini bukannya orang Melayu kerana kami tahu siapa itu org Indonesia. Malah majikan Melayu lah yg benyak tertipu oleh amah Indonesia yg datang kesini bukan untuk menjadi amah, sekadar mau menipu masuk untuk mendapat pekerjaan yg lain
    Saya cabar kamu supaya membaca semua komen2 dalam semua artikel2 yg dikeluarkan Shahpaskal diblog ini dan buatlah analisa kamu sendiri dgn rasional dan adil demi mencari kebaikan.
    Kami juga tahu hubungan antara TNI dan ATM cukup baik sekali tetapi antara kedua2 warga ini amat berbeza sekali, boleh jadi kiamat dunia ini dibuatnya.
    Bila orang tengah marah tiada apa yg rasional dibuatnya.
    Nasihat saya kpd kamu, Tabu, Halooo dan lain2, janganlah mula langkah kamu dgn yg negatif nescaya itu jugalah yg kamu dapat.
    Terdapat juga anasir2 yg bukan dari M’sia maupun Indonesia disini mengambil kesempatan untuk melaga2kan kita berdua. Saya kira kamu juga boleh agak dari negara manakah datangnya anasir2 ini.
    Sudah saya bilang juga pada komen saya sebelum ini, saya hormati dan segan dgn org yg komen dgn hormat dan berbudi bahasa.
    Kebangkitan Indonesia bukanlah satu ancaman kpd Malaysia malah satu complement kerana saya difahamkan kita berdua tidak akan berperang cuma org lain yg mahu kita berperang ataupun pemimpin dan komander tentera kita berdua sudah betul2 GILA.
    Saya kira bila kita sudah sampai disatu titik dimana kedua2 pihak sudah penat dan mahu berdamai maka perbincangan disini akan menjadi tenang dan berilmu.

    Sekian pandangan saya.

  316. Ya udahhh.. Kok kamu masuk malaysia tanpa ijin???.. Waduhh.. dasar gak punya pendidikan gak sekolah.. nah jadi TKI ajja di sini.. Ayuhh tambal jalan tuh aspalnya berlubang.. Dasar TKI kok malas aja jadi budak kamu tuh…

  317. kihkihhh…masalahnya di israel mano ado babi macam kek malaysia ni, boto ko ?…hari hari melayu banyak makan babi tapi tak tahu yg di makan itu ado unsur babi !…itu pasal perangai macam babi !…susah nak terima dan percaya kebenaran yg disampaikan tak macam di israel sano ?…mereka paksa seluruh dunia makan babi tapi dia sendiri tahu kesan dari makan babi itu apo !…pasal tu mereka cerdik !..mereka tahu kebenaran tapi mereka tak nak kongsi macam aku kongsi dgn kalian semuo selamo ni !…wakakaaa dan tak lupo…heheee

  318. Itu sebahagian aset milik 4 skuadron jurutera la…. itu jambatan taktikal yg mcm Kunta Kinte ckp.. jambatan taktikal tu kn panjang, bile diceraikan jd byk bahagian… bentuknya nampak mcm canister tp sebenarnya hanya batang2 jambatan taktikal…

  319. gua rase kite kekurangan beberapa jenis lg peralatan .sam jarak sederhana dan peluru anti kapal pertahanan persisir pantai .DARI DULU CADANGAN TK BERUBAH.GUA BERHARAP MALAYSIA BELI CLUB K DAN BUK BUATAN RUSSIA

  320. omongan dan angan kosong indonesia yang selalu berfikirkan mereka itu hebat banget, bilakah indonesial mahu menjulang dari kegoblokan jiwa sendiri?

  321. owh itu camo yg ditempah dari luar utk pasukan khusus paskal…. Camo digital yg baru ini diproduksi didalam negara kok… kok iso…..

  322. sindrom hilang kewarasan akal akibat terlalu geram dengan aset2 malaysia… biasanya pesakit seperti akan gagal mengawal perangai & percakapan… pesakit juga cenderung mententramkan peraaan sakit hatinya melalui provokasi melampau melalui komen negatif… akhirnya pesakit akan sedar sendiri (kalu sedarlah) bahawa tindakan provokasinya itu tidak membawa apa2 perubahan kpd kita & hanya mampu memberi ketenangan pada hatinya secara jangka pendek sahaja… sindrom ini sgt kritikal malah jauh lebih teruk dari para pesakit sindrom down…

  323. Tidak semua hibah diterima. Tawaran hibah 1 squadron F5 dari Taiwan dan Korea ditolak. Taiwan mungkin demi menjaga hubungan dengan PRC, sementara Korea spesifikasi F5nya beda jauh dengan F5 TNI yang sudah mengalami upgrade agar bisa operasional sampai 2020, agak lucu juga mengingat sudah ada F5 jadul yang di-museum-kan di Museum TNI AU
    Tanpa ada hibahpun progress modernisasi TNI akan tetap berjalan, dengan hibah hanya mempercepat proses itu. Dan kalo mau jujur banyak negara termasuk Aus dan MY bahkan US butuh TNI yang kuat sebagai penyeimbang di kawasan.
    Saat ini di Asia tenggara ada kebutuhan mendesak untuk memperkuat pertahanan disamping diplomasi politik, dan jika diplomasi gagal maka ujung2nya kan main otot, karena war is politics by other means. Itu sebabnya saya bilang ironis sekali Malaysia mengurangi anggaran pertahanan sekarang ini, apalagi jika uang tak ada tapi gensi juga untuk menerima hibah alat untuk memperkuat pertahanan. Buntu

  324. hi hi hi nanti la sat pipah. tengah syok tengok tok commodore dok bersilat ngan om om dari seberang tu :)
    pipah, ini artikel paling laris ni… dalam 4 hari dah 400 reply…. dasat oooo….

  325. Simulasi latihan gabungan di Natuna bulan Oktober ini salah satunya adalah: Memblokade udara dan laut Natuna dengan 12 Sukhoi, 8 F16, 10 Hawk, 4 Fregat, 6 Korvet, 8 KCR dan 2 kapal selam Kilo. Dalam fase blokade ini maka front timur di buka dengan pendaratan marinir di Sebatik dan Tarakan dengan bantuan kaawal tembakan Mi35 dan Bell412 Ep serta 6 F5E. Latihan berlangsung 3 minggu on the spot. Pasukan organik di daratan Kalimantan hanya siaga 3 saja. Kita lihat saja hasilnya dan panasnya tetangga…

  326. uitttt indon dibekalkan ucav bezo nie,jenis heron yang ada senjata…..comel heron nie,nak tembak siapa ye?skodeng miyabi ke???indon tak hengat beli alatan perang mahal giler

  327. Anda melewatkan poin2 penting dari kejadian ini
    >Claim PRC terhadap LCS terhadap hubungannya dengan Indonesia tidak masuk wilayah Natuna, namun ada kemungkinan tumpang tindih dengan ZEE Indonesia (200 mil dari pantai). Dan jika seperti itu tindakan mereka terhadap wilayah laut yang tidak jelas bisa dibayangkan pandangan mereka terhadap claim pulau dan karang di Laut cina Selatan.
    >Kapal patroli PRC berpatroli sampai ke ujung wilayah yang mereka claim, they mean it
    >Kapal Patroli PRC ukuran kecil-pun ternyata mempunyai kemampuan perang elektronik canggih yang bisa mengganggu komunikasi radio dan telephone satelite

    Hal2 ini harusnya lebih merisaukan Malaysia daripada Indonesia. Dan kapal yang di-Jammed adalah kapal pengawas Hiu atau kapal sipil pengawas perikanan, bukan kapal TNI AL

  328. Mungkin itu respond dari Singapura ke atas kabar angin yang ATM akan dibekalkan dengan SAM Buk pada tahun 2015, kesasihan sumber tak tahu..mungkin ya mungkin tidak,

  329. salah tempat mahu ‘berhibur’. pergi la ke laman kaksus sebab di sana ramai peminat fanatik cerita layar lara.

  330. Pemodenan TNI tu wajar saja pak…tapi harap forumer2 indon jgan riak dan takabur disini. Ubatnya api neraka. Itu saja..

  331. Ini lagi satu sebab kenapa TNI patut serang Malaysia…tapi tak serang2 jugak…capekkk dehh tunggu… Indon gebang je lebih..

  332. BERAPI TU BRU R&D… BTW KLAU STAKAT CIPLAK BRANG LUAR PASTU MENGAKU BRANG SNDRI BAEK XYAH…. VITA BERAPI KAMI WALAU LAMBAAT PRODUSI TETAP 100% LOKAL ENGEINEERING….

  333. KUALITI SAMA TPI JUMLAH PLURU, KOS SPARE PART & LATIHAN KO XNK CITE PLAK… MAKIN TINGGI KOS YG DI KLUARKAN MAKAIN TIMGGI LA KEUPAYAAN… SERUPA MCM KO BELI MOBIL… KLAU MAU BIKIN SPORTY MESTI TAMBAH DUIT…

  334. BRO, KLAU KO XLEH NK GURAU KASAR BAEK KO JGN KOMEN KT SINI… SNI HNYA UNTUK HATI KENTAL SAJE BUKAN UNTUK GOLONGAN YG LARI NAEK TEKSI…

  335. Si yahudi ni cakap dlm bhs ibrani , maksudnya :

    “Oh Tuhan ku , boleh kah Awak hancurkan kesemua musuh-musuh yahudi, dan akhirnya buatkan dunia ini hanya untuk orang-orang yahudi dan para artis sahaja.”

    Babi betul si yahudi keparat ni punya doa. Semoga ALLAH SWT menterbalikkan doa si yahudi keparat ni…….. Aku pula doa, Wahai ALLAH , Kau hancurkanlah bumi israel dan konco2 mereka sekali (contoh singapork). Amiiinnnnn …….

  336. yup ! memang untuk missil RAPIER pihak TNI sudah pensiunkan dan sudah di ganti dengan missil STARSTREAK dari inggris,,pihak ARHANUD membeli miisil inich sekitar 100 misil STARSTREAK beserta pendukungnya dan sekarang satu baterai sudah berdinas di ARHANUD ( artileri pertahanana udara)

  337. pada tanggal 24 september 2013 ( selasa siang LIVE ) pihak TV.ONE adalah salah satu televisi swasta menayangkan langsung bincang2 di MABES TNI CILANGKAP bersama panglima baru TNI JENDERAL MOELDOKO dan kapuspen TNI ISKANDAR SITOMPUL panglima TNI menyampaikan untuk TNI AU ada kedatangan 12 sukhoi lagi nanti( jenisnya tidak di sebutkan) pada tahun 2014 dan 30 f16 block 32 untuk TNI AD sudah datang TANK LEOPARD dan menyusul kemudian secara bertahap,untuk TNI AL beliau menyampaikan ada kedatangan 3 kapal perang nahkoda ragam class ( light frigate) dari inggris untuk awal tahun 2014,dan yang paling mengejutkan saya adalah ketika panglima menyampaikan ada 2 ks tawaran dari RUSIA yang mampu meluncurkan missil surface to surface sejauh 300 km, 2 KS yang ditawarkan pihak RUSIA inich adalah ks yang paling canggih dari sepuluh ks yang di hibahkan pihak rusia dan pihak TN AL untuk saat ini sedang NEGO SIASI dengan pihak RUSIA.

  338. kalimantan??? bhahahahahahahahaha…………………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bgai mana mau manuver??? beratnya aja udah 2 kali ganda pt pendekar…. target prektis yg baek utk kami….

  339. mas kmu enggak tau perbandingan harga alutsista udara dan darat?? daratan lebih murah mas… lgy 1 bkan enggak ada wang… tpi perlu pikirin yg mana lebih di perlukan… udara yg hnya mampu mencabar kami adlah singapore , vetnam & thailand… indon & etc hnya celah kuku…

  340. Cerita ini saya terima dari 2(dua) nara sumber saya ;
    1. Brigjen TNI (Pur) FX BTR
    2. Kol.(Pur) KAN.
    Pada tahun 1987, sesuai jadwal akan dilaksanakan KTT ASEAN yang ke – 3 di Manila, Philipina, namun pada saat persiapan pelaksanaan Konperensi tersebut telah terjadi semacam pembelotan dari seorang Kolonel Infantery Gregorio Honasan atau terkenal dengan sebutan “Gringo Honasan”.
    Gringo ini berhasil menghimpun kekuatan bersenjata dalam rangka melakukan semacam
    ” pemberontakan ” kepada Pemerintah yang sah.
    Akibatnya, panitia penyelenggara menjadi ragu – ragu melaksanakan Konperensi, karena ada – nya gangguan keamanan tersebut.
    Pada waktu itu baru saja ada transisi pemerintahan dari tangan Presiden Marcos yang ke Presiden Corazon Aquino atau terkenal dg sebutan Corry Aquino.
    Singkat kata, Indonesia memberi saran / usul kepada pihak penyelenggara dhi Pemerintah Philipina, agar Konperensi tetap dapat berlangsung, perihal keamanan selama Konperensi yang di jadwalkan pada tgl 14 – 15 Desember 1987 di Kota Manila,adalah tanggung jawab sepenuhnya TNI.
    Setelah di lakukan perundingan dan rapat koordinasi di pulau Batam, tercapai kesepakatan bahwa Konperensi Tingkat Tinggi ASEAN ke 3 di Manila akan tetap berlangsung.
    Dengan kesepakatan tersebut, maka di bentuklah GT ( Gugus Tugas ) atau flotilla di bawah koordinasi TNI – AL, yang mana GT tersebut melakukan persiapan dengan pengerahan kekuatan diantaranya : 2 LST dengan muatan BTR – 50 dan satu group Marinir + Kopassus, kapal frigatte, kapal selam dan satu flite pespur F – 5E yang disiagakan di Lapter SRI, Manado, Sulut.
    Pada persiapan PAM tsb, di skenariokan bahwa seluruh pimpinan negara anggota ASEAN waktu yg terdiri dari 6 negara akan di kawal perwira TNI selaku ADC, dan beliau di lengkapi dengan jas anti peluru begitu juga para ADC, dimana jas atau rompi anti peluru tsb seluruhnya di datangkan dari Isroil.
    Pada pelaksanaan kegiatannya, setelah seluruh kaprang TNI – AL merapat di pelabuhan Manila, adalah di turunkannya passus kita untuk ” menangkap ” sang Kolonel Gringo Honasan dg tujuan agar selama Konperensi tidak ada gangguan.
    Dalam upaya itu, dengan mudah sang “Gringo” dapat di “selamat” kan oleh tim khusus Passus TNI dan kemudian beliau ini di ” simpan ” di salah satu Kapprang kita.
    Tindak lanjut setelah “Gringo” dapat diselamatkan adalah melakukan upaya pengamanan pada lokasi dan jalan protokol di Manila agar kiranya tidak ada gangguan apapun oleh pihak manapun.
    Terlihatlah di jalan-jalan protokol di kota Manila, sesuatu yang asing karena di setiap jalan yang strategis, prajurit TNI melakukan perondaan secara menyambung dan kata beliau ” TNI tidak melakukan pengawasan pada jalan akan tetapi mewaspadai gerak Tentara Philipina.”
    Sedang para Marinir yang sdh siaga di LST justru bertanya-tanya kapan di perintahkan mendarat.
    Alhasil begitu pelaksanaan Konperensi yang di laksanakan dari tanggal 14 – 15 Desember 1987, dapat berjalan sukses.
    Kesuksesan tersebut menunjukkan kemampuan dan profesional TNI di segala bidang.
    Dan akhir GT tersebut adalah kembalinya seluruh komponen kembali ke tanah air.

  341. senjata2 ko power hebat macam mana pun, kalau penakut lari dari medan tempur kat lubnan naik teksi pun tak guna la indon oi..

  342. Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
    Dulu ditendang sekarang ku disayang
    Dulu dulu dulu ku menderita
    Sekarang aku bahagia
    ————————————————-
    lagu budak indonz tu mengingatkan aku pada kebahagian indon mendapat brg2 hibah. Indon sgt bahagia..Boleh indonz buat parade brg2 tersebut utk hari bersejarah TNI akan dtg? mau merasa bahagia jugak…hihihi

  343. bahasa ko teruk donz. bunyi mcm dlm kandang zoo.cuba ko belajo guna Bahasa Malaysia yg sah. Ini blog buatan Malaysia pakcik

  344. amraam takde ker ? dalam wiki suma senjata telah diterangkan dan negara mana yg menggunakannya.. dulu pelik gak malaysia leh ade harpoon (versi udara) klu tengok dalam wiki.. sekali betul daa..

    yang camo tu gua lebih berminat celoreng tahun-tahun 80an dulu.. oldskool gtu.. klu taliban lagi sempoi pakai kurta jer.. mati jugak US.. hehe.. yg penting taktik..

  345. Bukan jumlah pesawat itu lebih 80 buah, tak salah 88 buah..yang lain sempat datang ke sini, yang lain tersadai di Arizona menjadi besi buruk..

  346. amah tu org gaji
    Org gaji tu kerja nya ikut perintah Boss.
    Boss itu orgnya lebih kaya dari amah dan lebih bijak dari amah.
    Di malaysia Amah = Indon
    Boss = Org Malaysia
    Sapa yg lebih bijak dan lebih kaya? Indon ker Malaysia? Jawap la wahai indon?

  347. ooo jakarta ada jalan melaka ker.. hehehe org melaka lebih bijak dari org majapahit. keris taming sari pun org melaka dapat rampas dari tangan org majapahit. kesian majapahit rupa2 nya hanya sekadar juara kampung.

  348. pegi lawan OPM dulu sebelum mimpi nak serang malaysia. OPM pakai lastik ngan senapang patah jer, dah berapa ekor TNI yg KO.

  349. tak yah cuba ngan MKM kami la don, setakat Su-30 basic kau tu, kami bagi lawan hawk kami pun kau dah pening. Pilot ko tahu ke bawak Su-30?

  350. Yes no.137..akhirnye ade pos baru..dan seperti biasa..perdebatan antara mas n indo masih berterusan..tp kali ni sy x akan menghalang sb bab kata lecture sy yg dh 20 tahun jd tentera..berdebatan sekrg ni
    menunjukkan pemikiran masyarakat kita dh
    berkembang.tahniah..

  351. leopard ko..wahh hebat….berapa bijik ko beli.??..mahal tak…???..org malaysia tak mampu nak beli keta kebal…kalo kerajaan malaysia mampu la…ok…next

  352. mesej tak sampai sbb tak faham…nak kutuk2 pun kena la bg org lain fhm bhs ko…dah hbs sekolah ke belum??…ok…next

  353. ehhh…mana ada..bukan indon ke nak berperang dengan malaysia….tu sesaje je tunjuk…biar kena matahari sket…ok…next

  354. Anda betul, TNI memang saat ini memandang kekuatan militer Australia sebagai acuan meyeimbangkan kekuatan. Untuk Rusia dan USA kelihatannya masih terlalu jauh dikejar dengan program MEF.
    Jika TNI sudah mendapat 2% dari GDP seperti anggaran pertahanan Malaysia (saat ini hanya 0.9%) maka pada tahun 2018 anggaran pertahanan RI akan menjadi sekitar $29-30bn per tahun, dan karena ekonomi Indonesia bergerak lebih besar dari ekonomi AUS per tahun maka pada tahun itu mudah2an bisa mendekati anggaran pertahanan Australia. Dulu memang jutek, tapi sekarang ngasih hibah 4 unit hercules :) , mereka juga sadar dengan kebangkitan RI
    Untuk menyamai negara2 seperti Rusia, India atau USA tahun 2040-2050 baru mungkin ada harapan untuk mendekati atau bahkan menyamai. Prediksi itu berdasarkan estimasi Worldbank/IMF dll. insyaallah

  355. USA (f16) dan UK (Hawk) adalah negara2 yang mengembargo TNI. Bertahun tahun putra bangsa terbaik terbang menjaga angkasa Nusantara dengan menggunakan flying coffin karena hawk dan f16 tidak terurus dengan tidak adanya spareparts, tapi dengan kedatangan pesawat2 baru dan dana pelatihan tersedia hal ini akan bisa dihindari.
    Dan pada list Jane’s defence 2010 Su35 dan S300 sudah masuk dalam wish list TNI untuk pengadaan tahun 2014. Mohon do’anya ya, karena item lain dalam list tersebut sudah mulai berdatangan kecuali Yak yang diganti T50 ;)

  356. So artinya kami ada duit :)
    dan Malaysia bukan lagi penghasil CPO terbesar
    Btw, tadi ada ada yang bilang bahwa Panglima TNI yang baru tadi siang mengakui adanya 2 Kilo Class beroprasi di TNI AL (kontark 2007). Rencana 10 submarine kilo class tawaran Rusia itu diluar penawaran beli, tapi penawaran hibah, mungkin untuk menyeimbangkan dengan tawaran hibah 30 unit F16 USA dan tawaran ToT rudal C705 PRC.
    Maksud saya, bahwa banyak negara ramai2 menawarkan hibah walau TNI sendiri sedang menambah anggaran militer adalah bentuk pengakuan atas pentingnya peran TNI di kawasan.
    Dulu jangankan hibah, malah TNI diembargo USA, dan Vietnam jelas lebih dekat kepada Rusia daripada Indonesia. Bangkitnya Cina dan India membuat sekutu USA di kawasan gelisah, Jika USA dan China tidak bisa menarik Indonesia ke kubu mereka, setidaknya mereka menjaga agar Indonesia tetap netral dan berhubungan baik dengan mereka. Ini sebabnya MEF yang tadinya 15 tahun jadi berkurang hanya 10 tahun karena banyaknya negara yang ngasih hibah dan dibarengi belanja militer meningkat. Karena Indonesia juga bukan claimant di LCS jadinya Indonesia diuntungkan dengan adanya persaingan kekuatan ini, lagipula Indonesia tidak hanya ikut mengontrol selat Malaka namun juga mengontrol 2 jalur alternatif lain yaitu selat Sunda dan Flores

  357. nak jimat lagi bro’ pakai guni beras yang warna kuning cat hijau itu lepas itu letak daun pada guni itu, ramai gerila buat macam itu

  358. Terima kasih :)
    Biasanya saya cuma jadi silent reader saja, senyum2 kadang cengengesan baca komen orang yang sedang pada panas hati, tapi kadang gatel juga ingin ikut komen mumpung kondisi TNI yang sedang dalam program pembenahan setelah tidur panjang. Dan MEF adalah jawaban atas harapan rakyat banyak setelah militer kami tetinggal selama belasan tahun, saya sebagai warga negara wajar dong ikut bangga dan membela tentara sendiri. Apalagi forumer Malaysia bertahun tahun memandang rendah militer Indonesia. Terasa sekali bagi kami rakyat Indonesia kesombongan Malaysia ketika TDM kuat dgn persenjataan barunya dan TNI lemah dengan persenjataan tuanya. Pendudukan Linggitan dan Simpadan yang jelas2 masuk wilayah RI namun dimanfaatkan Malaysia berpuluh tahun hingga lepas dari RI serta kemudian claim Ambalat karena Simpadan dan linggitan masuk Malaysia adalah sumber utama sentimen rakyat Indonesia. Perbandingannya adalah bagaimana perasaan kalian jika Singapura mengklaim lautan luas di pesisir selatan Johor karena Batu Puteh telah menjadi milik mereka? Mendingan perang kan? :)
    Yang saya perhatikan tuan penulis di blog ini juga sudah mirip bloger Indonesia dan mulai agak teracuni sentimen antar dua negara ini dalam artikelnya :) dan saya-pun terpancing untuk membanggakan negara saya yang tercinta ini. Saran saya kepada penulis perbanyak artikel militer negara2 tetangga. Sekarang ini peningkatan militer negara2 SEA sedang menjadi berita hangat di media2 dan para pembaca berhak tau kelebihan dan kekurangan negara sendiri dibandingkan negara2 tetangga dan potensi2 ancaman keamanan/kedaulatan di masa depan
    Pertanyaan, mengapa TDM tidak pernah beli peralatan tempur surplus atau juga bekas pakai/refurbished? apakah gengsi? Singapura saja yang sudah lama banyak duit melakukan hal itu. Indonesia sih sudah jelas doyan he he he..
    MEF itu bukan meningkatkan kekuatan pertahanan RI, tapi mengejar ketinggalan hingga kembali ke kondisi ideal demi menjaga keseimbangan kekuatan di kawasan. Jika nanti kebutuhan minimal TNI sudah terpenuhi, adalah sangat wajar kembali menjadi yang terkuat di Asia tenggara karena ukuran wilayah, jumlah penduduk dan ekonomi negara yang juga terbesar di SEA.
    Dan ya, kami cukup sadar phobia Australia terhadap kebangkitan Indonesia.

  359. xdelah expect diorang pakai tube. tapi saya perasan sniper selalu berkelubung dalam pakain yang berambu-rambu macam tu. tabahnyalah hati. kat luar ramai perempuan2 yang wajib tutup aurat bukak aurat tanpa sebab.

    terima kasih kepada tentera2 yang tabah hati

  360. Us…china…rusia yang datang mendekati kamu…???…hahaha….kerana mrk mahu menyuruh kamu indon menjilat pantek mereka la…dan nampaknya kamu sanggup….malah bangga lg..

  361. Sampai sipadan dan ligitan sudah kami ambil…indon masih jugak tak serang2…capek dehh tunggu…gebang je lebih….indon…indon…

    Kalimantan next…

  362. Kami mmg dah lama mess with indonesia…kenapa tak serang2? Sipadan dan Ligitan pun kami dah ambil…pun indon tak serang2 gak… Indon takde telor…menyalak je lebih…

    Kalau Malaysia belum lagi ‘mess with indon’…kenapa pulak korang indon menyalak2 macam anjing kat sini..

    Kan dah…kiri kena…kanan pun kena..

  363. bro hati2 ramai nak menyamar jadi indon ya red bean army,indon beli tank 150 scorpion lagi 50 hilang, kemana 50 tank itu terbang ke

  364. indonesia bukan beli missil RAPIER ( JERNAS) bro tapi sudah membeli startreak sebagai pengganti RAPIER (sudah di pensiunkan )dan bukan akan dan akan ataupun mimpi bassahhhhhh dan sudah operasi di ARHANUD STARTREAK trsebut

  365. Ada satu kisah 2 rumah berjiran.Keluarga A dan keluarga B.Si ayah dan ibu keluarga A sedang sibuk membicarakan tentang kisah kejayaan anak2 mereka dalam pelajaran ketika minum petang di rumah mereka.Entah bagaimana si ibu jiran sebelah iaitu keluarga B terdengar perbualan keluarga A ketika dia mengangkat kain di ampaian.Lalu si ibu keluarga B merasa sangat iri hati dan marah.Dia pun mengajak suami dan anak2nya menyerang keluarga B dari luar pagar rumah mereka.

    Lalu keluarga B anak beranak segera memanggil2,menjerit2 memaki hamun keluarga A dan menuduh keluarga A sombong,bangga diri,berlagak hebat dari luar pagar yg memisahkan rumah mereka.Mereka turut menceritakan yang mereka punya keluarga lebih hebat,anak2 mereka lebih pandai,lebih ramai dan rumah mereka lebih besar.

    Keluarga A yang mendengar dari dalam rumah terpinga2 kebingungan kerana tak faham kenapa jiran sebelah begitu marah sedangkan mereka berbual2 di dalam rumah mereka sendiri dan bercerita tentang keluarga mereka sendiri yang tidak ada kena-mengena dengan jiran sebelah.Pada mulanya keluarga A yang tak mahu kekecohan berlarutan cuma mendiamkan diri tapi lama-kelamaan keluarga B semakin melampau.Mereka mula melempar taik ke halaman rumah keluarga A sambil menuduh yang bukan2.

    Melihat sikap keluarga A yang sangat tidak bertamadun dan bodoh itu keluarga A mula hilang sabar.Lalu terjadilah pertengkaran mulut diantara mereka dengan hebatnya berhari2 lamanya.Begitulah kisahnya…huhuhu

  366. dulu orang indon2 hina kami beli t72 padalah kami beli versi baru tank t91m kamu pergi mana foram pasti ada hina tank t72 pasti ada, indon ini dah ludah jilat balik

  367. jangan lupa kilo ada masalah enjin di china tapi masalah itu berjaya diselesai china, kamu cari apa belaku pada kilo itu china

  368. apa kamu lupa juga MALON bahwa pemerintahan mu ikut serta mengirim tentera ke TIMTIM (timor-timor) ketika australia paling depan dalam memerdekakan timor-timor iniilah salah satu sejarah yang tak akan di lupakan semua rakyat indonesia kepada negara kamu yang mengaku serumpun dalam ucapan,kesakit hatian rakyat indonesia atas penghinaan dan pelecehan ini tidak akan bisa di obati.wassalam

  369. TAHNIAH kepada PT.SRITEX INDONESIA yang sudah mendandani TENTERA DARAT malaysia dengan camo digitalnya dan di kagumi oleh orang2 pecinta militer di malaysia sebagai camo terindah di ASEAN sekali lagi TAHNIAH !!!!!!!

  370. perang indonesia dan malaysia harus di mulai dengan pencerobohan TLDM di amabalat seperti kasus 2005 kemarin lalu dan kedua negara akan menunjukan taring alutsista masing2,dan yang pastinya paling hot adalah jika terjadi konfrontasi di laut, hantu bawah laut kedua negara malaysia bawa scorpen yang tidak bisa nyelem dan TNI bawa ks killpo class ( the black hole),just kidd

  371. Havent you learnt your lesson in the 60s? tak serik2 lagi?
    Great Indonesia? kau dah hilang Timur2 n Sipadan dan tak lama lagi Papua, great amende?
    Hehehehe!

  372. Takde hal la bro, no hard feeling. Asalkan kau faham apa makna ni semua, cukup la!
    Vietnam & Phillipine pun tak bising, cuma ada satu negara je yg menyebok nak ambik tahu hal org.
    No hal la tu.

  373. beda tuh cik ASTROS yang di beli indonesia type terbaru dan mampu meluncurkan missil sejauh 300km,harganya sama dengan yang di beli malaysia tapi korang malaysia pada gak sadar padahal adanya korupsi di pembelian ASTROS trsebut.

  374. Haloo! dia cakap kat Spratly aje, apasal pulak Spore nak patrol kat Johor, kalau berani patrol la!
    Maknanya China, Phil & Vietnam nak patrol kat disputed area (Spratly) tiap2 hari buatlah asalkan jgn berniat nak perang (pacak bendera or buat base). Namanya pun disputed area kecuali tempat yg dah ada base jgn sentuh.
    Satu lagi, ” Just because you have enemies , does not mean that your enemies are my enemies .” ditujukan kpd Phil & Vietnam sbb China is their common enemy in the Spratly. Maknanya China adalah musuh Viet & Phil tapi tak semestinya China adalah musuh Malaysia.
    Maka insiden di James shoal adalah antara sahabat dgn sahabat, tu pasal takde respon dari TLDM. Hanya KD Perak memantau the amphibious manuver from a distance. Apasal pulak nak takut? inilah yg dimaksudkan pemberian panda tu. Ini berlaku ketika insiden di Lahad Datu sedang memuncak, so antara M’sia, Sulu & Phill, siapakah dia musuh China yg nyata? Kau pun tahu kan its Phill, dan siapa rakan Phill? USA kan?
    So, kalau kau nak tahu makna signal diplomatik ni, Malaysia menjemput China buat eksesais diJames Shoal untuk menekan Phill & USA supaya jgn terlibat lebih2 diLahad Datu dan Spratly, itu aja.
    Kau cakap la apa yg kau suka samada M’sia penakut ke, China pembuli ke, it doesnt matter yg penting M’sia know how to play its cards well. This whole affair takde kena mengena dgn Indonesia or Singapore.
    Kau nak percaya pun boleh, tak nak percaya pun kami tak kesah, yg penting Malaysia gets its message across clearly to its intended recipient.

  375. kihkihhh…t/kaseh lee semua tu…aku ni cuma menyibuk je dgn cherita cherita mcm ni…orang ingat aku ni betul betul tahu benda alah ni…orang yg percaya dgn tulisan aku selama ni fikir aku ni macam ado bahagian dgn semua dana tu…wal hal bukannya berpijak di bumi nyata pun!…kihkihkihhh…fikir orang aku ni macam la kenal dgn gm 2 tu wal hal lalu dek angin yo !…heheee…sebenarnya orang yg mengutuk aku dulu sampai skrg apa yg dikutuk itulah betul pasal aku…kihkihkihhh…gm 2 ke atau trustee ke semuo eaa bukan pun kenal aku !…aku pun bukan nya kenal diorang pun…bicara angin berlalu songsang jadi siapo yg percaya kek cherito aku oranng tu telah sama sama giler macam aku !…kahkahkahhh…wakakaaa…heheee

  376. Sebelum berlaku insiden pencerobohan Lahad Datu, pelan strategik ATM lebih menumpukan kepada ancaman tahap sederhana dan tinggi. Pembelian aset-aset ATM seperti LCS, MRCA Su-30 MKM, MLRS Astros, MBT PT-91 menjurus ke arah blueprint ini. Insiden Lahad Datu lebih bersifat ancaman tahap rendah. Kekurangan aset yang sesuai untuk operasi counter insurgency seperti di Lahad Datu memberi kesan kepada perancangan dan pelaksanaan operasi. Menurut Panglima ATM, sekiranya ATM mempunyai helikopter penyerang seperti Apache, ground troops tidak perlu diaturgerak untuk memasuki kawasan beriisiko tinggi.

    Polemik konfrontasi Malaysia-Indonesia akan berterusan sampai bila-bila sejak pembentukan Malaysia. Namun menjadi lebih panas setelah Malaysia menang tuntutan ke atas Pulau Sipadan dan Ligitan dan kes Ambalat. Kedua-dua negara berhak ke atas kekuatan pertahanan negara masing-masing. Cuma sepatutnya tujuannya untuk menjaga kedaulatan ibu pertiwi, bukan berperang sesama sendiri. Sementara itu, Singapura mengumumkan perolehan sistem pertahanan udara SAMP/T Aster-30. Apa respons ATM berhubung perkembangan ini? Yang pasti Sistem Pertahanan Udara Nasional perlu dilengkapkan secepat mungkin.

  377. Adat meniaga penjual tak boleh hina pembeli, itu namanya tolak rezeki. Nanti tak dapat order lagi.
    Kalau dah barang buatan kamu murah apa salahnya kami beli? Buat apa mau beli ditempat yg jual mahal?
    Kok gobloknya begitu sekali, sehingga rezeki mendatang pun kau nak kutuk?

  378. kihkihhh…ini lah dia sebenarnya tulisan bangsa MELAYU aku dulu !!!…aku nak belajar balek tulisan nenek moyang aku dulu ni !!!…jangan mare dan tak lupo…heheee

  379. http://strategi-militer.blogspot.com/2013/01/roket-indonesia-ini-mulai-bikin-cemas.html

    komentar yang dilemparkan dalam “http://strategi-militer.blogspot.com/2013/01/roket-indonesia-ini-mulai-bikin-cemas.html” seperti gampeng dan wadus:

    ageng theosan28 Januari 2013 12.37

    saya sependapat sama agan ini.. memang duit rakyat habis sama para koruptor doank yg ngga becus ngurusin negara.. maju terus kemandirian alutsista.. kasihan rakyat kita byk dicemooh negara yg ngaku serumpun tapi etika ngga mencerminkan serumpun..

    pokoknya ngapaian duit rakyat perlu dihabisi oleh para koruptor yang becus lagi hancus ngurusin negara?..apa bapak2 semua banyak duit untuk ditaburin membeli angkasaraya, rekasaraya, hari raya dan raya raya yang lain? memang ngak cocok lagi dicocok idungin…kahkahkah..tergelak aku baca komen2 pembancuh simen nim..

    saya sependapat sama agan ini.. memang duit rakyat habis sama para koruptor doank yg ngga becus ngurusin negara.. maju terus kemandirian alutsista.. kasihan rakyat kita byk dicemooh negara yg ngaku serumpun tapi etika ngga mencerminkan serumpun..

    pokoknya ngapaian duit rakyat perlu dihabisi oleh para koruptor yang becus lagi hancus ngurusin negara?..apa bapak2 semua banyak duit untuk ditaburin membeli angkasaraya, rekasaraya, hari raya dan raya raya yang lain? memang ngak cocok lagi dicocok idungin…kahkahkah..tergelak aku baca komen2 pembancuh simen nim..

  380. Terbaik, bro Ameer… I always salute komentar awak, bro… Terus menusuk ke kalbu…

    By the way cuuuuuyyyy, kalau bener pun dah deal (kalau betul dah deal la), belum sampai lagi kan? in the process, macam2 leh jadi spt kena embargo, tak punya uang dan sbg…

    Kalau kamu nak banding dgn ATM, sorry to say bro, if you don’t trust me, go to KK Airport if you got money and time (Kota Kinabalu Airport) d Sabah… D sana, ada Apache ATM Malaysia sedang parking bersama2 “heli heli classified” yang lain…

    Bro Shah, kalau info ini sensitif, tak yah siarkan ye, bro… Saya saje je nak ajar Indon… Lama dah tak Anjing banjingan ni… Hahahaha…

  381. Melaka mane cik?…jalan Melaka kat jakarta yah?…..Melaka pulak lebih dahulu diduduki Majpahit dan Sriwijaya, lepas tu diduduki Portugis, Dutch n Britain, lepas tu moga2 diduduki Indonesia pulak…hehehehheh

  382. betoy bro, diorang tak boleh modif sistem Nato ngan sistem Russia, diorang hanya boleh makan mentah2 sistem Nato je, bongok lah nak dipiara, kata besar sangat kan hahahahah

  383. Yang pakar senjata,taktikal dsb teruskan dgn amanah masing2,kwn yg tak berapa pandai dan reti nih cuma boley baca dan sokong je..isi sume canteek!!!
    kpd bro apddp trimas lee,kerane sudi menjemput.
    ada lg barang kwn nak tambah,semoga banyak manafaat yg boley dikongsi bersama.insyalh.
    kpd tn rumah,kwn minta halal tumpang laluan yg ada.

    *(info yg kwn copyko)
    Anonymous26 Marchy 2013 17:14

    1.pertama dana ini bukanlah dana haji jasman, dana ini adalah dimiliki oleh waris raja2 melayu sejak 500 tahun yg lalu, boleh search : ‘tabung emas raja-raja melayu di bank dunia’.

    2. Haji jasman hanyalah pemilik kepada master account. Dana ini akan dialirkan kpd master account terlebih dahulu sebelum ke account2 yg lain melalui syatem bank yg telah pun dibina sejak tahun 2000 lagi.

    3. Sepatutnya pada tahun 2010 mereka yg terlibat dgn dana ini dah boleh dapat hasilnya.. tetapi ada ‘VVIP’ yg tamak..(boley diteka siapakah orgnya?) individu ini telah mengerakkan semua kenalannya di peringkat tinggi termasuklah di peringkat antarabangsa utk menyapu bersih dana ini.. tetapi sehingga hari ini usahanya telah gagal tetapi kesannya menyebab dana ini menjadi [delay] kerana pihak pengurusan terpaksa memenuhi beberapa prosedur2 yg tak masuk akal akibat dpd tekanan dpd teamwork ‘vvip’ itu tadi.

    4. Kisah Dana Haji Jasman ini keluar dlm media masa bermula april 2011 ini pun adalah salah satu usaha dpd ‘vvip’ ini tadi utk mengagalkan projek ini. Kesannya lebih dpd 40,000 report polis dibuat diseluruh negara.. persoalannya kenapa Haji Jasman masih bebas, Pay Master pun bebas tidak ditangkap oleh pihak berkuasa.. jika projek ini adalah tidak benar, sepatutnya tangkapan telah dibuat sejak april 2011 lagi.. betul tak?? Yg salah tentang projek ini ialah namanya.. ini bukan DANA HAJI JASMAN..tetapi dana ini adalah ‘DANA EMAS RAJA-RAJA MELAYU DI BANK DUNIA’.

    5. Semua sultan di tanah melayu, semua menteri-menteri kabinet (melayu sahaja), semua menteri besar tahu dan terlibat dalam dana ini. Kerajaan Malaysia pun secara tidak rasmi adalah tulang belakang dalam projek ini.. Kerajaan Malaysia tidak menguruskan dana ini secara rasmi kerana ianya bukan hakmilik kerajaan malaysia tetapi hak milik raja-raja melayu (skrg hak milik waris kpd raja-raja melayu tersebut).

    6. Kerajaan Malaysia akan dpt 18% cukai dpd dana ini yg mana jumlahnya cukup utk mentadbir malaysia selama 30tahun tanpa mengutip sebarang cukai. Sebab itulah :-….

    a. bank2 berani memberi pinjaman tanpa cagaran pada kerajaan. dpd situ datangnya pelbagai bantuan termasuk brim dan sebagainya.alhamdulillah.

    b. malaysia boleh keluarkan matawang baru disaat negara-negara eropah mengalami kemelesetan yg teruk
    (greek,rome..)
    c. Beberapa waktu tedekat yang lepas obama tlh dtg ke malaysia (tidak disiarkan dlm media, minta malaysia bantu ekonomi ‘benua’ eropah yg teramat tenat)..mcm tak percaya je.

    d. Juga dalam beberapa waktu yg lepas, menteri kewangan mengumumkan dlm tv3, bilangan org melayu ‘kaya’ akan meningkat…Alhamdulillah.

    6. Yang terlibat dgn dana ni boleh mengukir senyuman lepas ni sekiranya penyertaan anda betul2 sampai ke pihak pengurusan. Tidak dinafikan memang ada leader2 yg tidak jujur dan kemungkinan nama anda tidak tersenarai dalam system pihak pengurusan. Masalah itu anda selesaikanlah sendiri dengan leader masing2.. pihak pengurusan tidak bertanggungjawab sekiranya nama anda tiada dlm sytem, harap rujuk pada leader masing2 buat semakan.

    7. paling penting, selama ini.. projek ini bergerak secara rahsia, tiada hebahan di mana-mana samada melalui media atau pun blog internet.. sekiranya ada, ianya mungkin adalah usaha pihak2 yg dinyatakan di atas td bagi tujuan utk memburuk2 dana ini atau pun luahan dpd ahli lama yg mungkin rasa telah tertipu.. INI BUKANLAH SKIM PELABURAN.. rakyat biasa yg terlibat dalam usaha membantu dana ini akan diberi HADIAH oleh waris raja-raja melayu mengikut kadar penyertaan masing-masing.. JIKA INI ADALAH SKIM TIPU, dah lama sepatutnya kerajaan malaysia amik tindakan.. kenapa sampai skrg masih belum ada tindakan.. anda fikirlah sendiri.
    Mudahan ada barokahnya kpd kita sekalian,dgn rahmat,kasih dan sayangnya.

  384. Kebanyakan indon di blog ini cuma tukang ojek,tukang bakso mantan bapak ayam sok2 pinter soal militer segala… urus tuh berak sembaragan warga nya pun gak selesai mahu bicara soal militer dasar bangsa pecundang loe…

  385. Oooo! kenapa tak cakap perang Malaysia dgn Indonesia je? Takut ke? Kata dah banyak beli alutsista sampai bertahun2 bercerita dlm blog ni tak habis2?

  386. Hidup GAM ! Hidup Nanggroe Acheh !
    Acheh bukan Indon. Kenapa ramai orang Acheh hidup dan berniaga diMalaysia tapi tidak diJakarta?
    Kerana orang Acheh tahu pada siapa yg mereka boleh harapkan bantuan.
    Ingat tu orang Acheh, kamu tidak keseorangan, kamu masih ada saudara diseberang.

  387. INDO BANYAK BISING TAPI HASILNYA DAPAT DIBUKTIKAN, SEBALIKNYA MALON BISING TAPI LAWAK JEEE…. WKWKWKWKAAA…. DASAR MALON TAIK KUNING PEMBUAL SIAL

    MALINGGGGG

  388. Malon besar mulut saja, tapi hasilnya NOL BESAR….

    “ULANG TAHUN ATM DAN CAMO DIGITAL TENTERA DARAT”

    DAN TERNYATA “CAMO DIGITAL” BUATAN ASLI INDONESIA PUN MALON TIDAK TAHUUU….

    CAMO DIGITAL BUATAN INDONESIA MEMANG SANGAT BAGUS YA LONNNN…. TERIMA KASIH JUGA BOLEHHH

  389. Hooraay! Malaysia cut cost dan Indon berbelanja besar beli senjata. So what?
    Memang kami selesa bersembunyi dlm kebun sawit sbb kelapa sawit membawa hasil pada negara.
    Kami tak perlu beli banyak senjata sbb kami tak pernah serang negara lain.
    Apa yg kami beli hanya cukup untuk pertahankan negara kami, itu saja, walaupun kecil jumlahnya.
    Tahun 60an dulu ada sebuah negara yg terkuat di Asia Tenggara menyerang Malaysia yg punya anggota tenteranya begitu kecil dan baru saja belajar menembak, Tapi kalah jugak negara terkuat itu dan sampai sekarang bagi alasan mereka kalah kerana berperang dgn British & Australia.
    Kalau nak cakap pasal tawaran, Rusia pun ada menawar kami Misil Iskander dan PAKFA, tapi bukanlah semestinya menjadi kenyataan.
    Akhir sekali blog MOM ni menjadi tempat mempromosi barangan dan pembelian negara lain.
    Segala mala’un Indon datang bercerita tentang pembelian senjata mereka disini.
    Agak2nya korang ingat kita diMalaysia ni takde internet kot?
    Indon Indon. Bodoh tak boleh diajar, pandai tak boleh diikut.

  390. jika hanya sekadar terbang umpama pesawat penumpang… tidak boleh membuat pergerakan agresif, lantaran khuatir tercabut sayapnya, tidak usah la bercerita banyak om… :)

  391. Destroyer Type 45

    Hibahnya Malaysia bakal beli 5 buah Destroyer Type 45 , insya ALLAH . Moga warga PATI Indon merasa semakin selamat bekerja membancuh simen di sini ye pak….

    The Type 45 destroyers are primarily designed for anti-aircraft and anti-missile warfare with the capability to defend against aircraft, drones as well as supersonic sea skimming anti-ship missiles.[30] The Royal Navy describe the destroyers mission as “to shield the Fleet from air attack”. The Type 45 destroyer is equipped with the sophisticated PAAMS (Sea Viper) air-defence system[31] utilizing the SAMPSON active electronically scanned array multi-function air tracking radar and the S1850M long-range air surveillance radar. The PAAMS system is able to track over 2,000 targets and simultaneously control and coordinate multiple missiles in the air at once, allowing a large number of tracks to be intercepted and destroyed at any given time. This makes the PAAMS system particularly difficult to swamp during a saturation attack, even against supersonic targets.[32] It has been suggested that the SAMPSON radar is capable of tracking an object the size of a cricket ball travelling at three times the speed of sound, emphasising the system’s capabilities against high performance stealth targets.[33] A core component of the Type 45′s Sea Viper air-defence system is the Aster missile, composing of the Aster 15 and Aster 30. MBDA describe Aster as an anti-missile missile capable of intercepting all types of high performance air threats at a max range of 120 km (Aster 30).[34] The Aster missile is autonomously guided and equipped with an active RF seeker enabling it to cope with “saturated attacks” thanks to a “multiple engagement capability” and a “high rate of fire”.[34] Presently the Daring-class destroyers are equipped with a 48-cell A50 Sylver Vertical Launching System allowing for a mix of up-to 48 Aster 15 and 30 missiles. However, the Type 45 destroyer was designed to accommodate a total of 64-cells, while some reports suggest a total of 72-cells.[30]

  392. Jadi…kau telan balik kata2 rakan senegara kamu…”ATM jadi berani kerana ada senjata canggih..”

    Khaaahkkk thuuiiii….telan…telan..

  393. aku dah tahu perangai orang indon ini terutama mereka orang kaya di indon, mereka bukan ada semangat nasional sangat. bila ada pada krisis ekonomi tahun 1998 wang ada negara indon kaya dia simpan di singapore kerana takut wang itu ambil pemerintah indon, tinggal orang miskin indon ada semangat nasional keluar wang bantu negara indonesia ini,
    bak kata orang indon harga mati bisa beli,,,indon ini suka cakap besar macam kata filam hantu kak limah balik rumah aku orang indonesia faham2 aje perangai orang indon ini

  394. hahah realy..?real budget militer kau saja di kurangi.mampukah kau..?
    hanya orang negara kurang cerdas yang mengurangi dana militernya disaat asia memanas..oh lupa anda mau mengemis ke oma elly ya?

  395. Pertamanya selamat datang ke Blog MOM,

    Keduanya..kami gak perlu tau apa saja menyenai TNI kamu mau akuisi apa disini…

    Ketiganya..jangan terlalu angkuh dengan MEF I MEF XXXX kamu kerana ia masih anggaran…

    Keempatnya…Jika mau jadi anggaran pertahanan terbessar di SEA punn ayuh silakan..tapi berwasapadalah pada musuh2 kamu yang nyata…jangan nanti Malaysia jugak orang pertama yang hantar bantuan pada kamu walaupun kamu caki maki kami…

    Kelimanya tunggu entry Hj shah yang mana akan meyebabkan orang indonesia akan menyukai beliau..dan hati kami pula yang tersinggung…ahaha..gak sabar lagi ni..

  396. Elok la tu….pakai la barang barang tu untuk jaga 250 juta lebih rakyat indon tu…yang mana naik tongkang cuba nak datang seberang…..pakai la semua yang ada..untuk menghalang mereka tu dari masuk negara orang secara haroommmm..hehehe.
    Takat beli tank 100+ nak compare dgn malaysia yang hanya ada 30juta rakyat (itu pun 3 juta pendatang asing indon)?

    Compare la indon dgn australia ke atau russia dan usa yang ada 200 -300 juta penduduk..baru la betul…ish ish ish…
    makan indonmie banyak ni…bumbu lebih..

  397. kamu lupa musuh kamu utama australia berjaya merdekakan timur2, kamu minta2 senjata bekas samanya… amerika euro dan austaralia sedang ambil peluang pada kamu di papua…,kamu hanya ulang perkara sama us bagi kami dulu,, dulu us semasa hadapi komunis,us bagi 40 a-4 skyhawk bekas pada kami sehingkan kami dianggap tentera udara terkuat seoleh-oleh dibodoh barat , ramai juruterbang kami mati disebab barang bekas us,. saya percaya tempoh 5 hingga 10 tahun ramai juruterbang kamu indon akan mati di sebab senjata bekas bukan disebabkan perang

  398. budak indon yang berakal cetek tahu berlagak dan menunjuk2 kononnya dialah yang paling haibat…indon berotak dangkal….

  399. halo malaysia tengok lah laut indonesia sekali2..apa takut di ikuti paus milik indonesia ya+takut ya lambung kapal kalian bolong lagi..?
    kita bukan sekutu china.ruskie.us.mereka yang mendekati kami.dan kami memanfaatkan kondisi seperti itu,cerdas lah.itu bukti penting nya indonesia.beragument lah kalian jangan asal marah-marah tak jelas.tak peduli kami dapat barang bekas yang terpenting kita bisa menggunakan alat tersebut dan merubah alat tersebut.tak seperti kalian barang baru tak lama rusak karena tak bisa operasikan alat tempur.
    http://strategi-militer.blogspot.com/2013/08/roket-rx2020-kembali-di-uji-coba-di.html

  400. yang ko takutkan moga2 tak guna cik, pasalnye sume bende tu tlah sampai jadi prinsip sekarang bukan lagi negara ” akan” tapi seeing is believing ( kalo pasal kapal selam kilo tak berlaku yah, akupun takut pasal bende nie kalau nak seeing is believing )…..heheheheh

  401. jangan marah camtu cik…hehehehehhe, ini hanya pengingat sahaja, messagenya jelas, dont mess with the great indonesia, otherwise, we will teach you a lesson cik….camtu bukan yang boss ko elizabeth the second said……

  402. ‘ The minister added that “they may well patrol every day, if their intentions are not of war .”’apa makne dari kenyataan menteri pertahanan nie cik?…sume negara boleh buat kawalan kat msia asal tak nak duduki msia?…..kalau camtu boleh singapore ajak brunei buat kawalan kat johor or serawak selama mereka tak duduki kedua daerah tu….toksahlah aku cakap indonesia…heheheheh

  403. betul cik, aku ada dengar msia nie nak beli pulak satu skadron ufo from planet namecs, huuu, gerun sangat, dia boleh tebalekkan pulau temasek, belah amerika, lempar indonesia kat mars…..plus satu skadron nie lengkap dengan senjatanya pulak, laser godam…..ampunkan aku cik…..

  404. yiiihhhhhaaaaaaaaaaaa, satu orng msia tumbang kat jamban………jangan marah camtu lah cik, hehehehehehe, indonesia memang patriotik sangat cik, jadi kalau ada blog MOM camni tu datanglah kitorang cam semut kat gula…..ada aku masuk kat 10% tu cik?…heheheheheh………….soalan zamboanga tu, pasal aku masih berlaku lagi, zamboanga tu perang kota, bukan setakat gerilya hutan cam ko hadapi sulu di tanduao, ilmu ko tak guna cik….philipine guna overwhelming force kerana baru aritu lah gerilyawan mampu kuasai satu kota ( terakhir mereka kuasai kota tahun 1974 dan turunlah apa yang mereka klaim sebagai divisyen anti-guerilla terbaik sedunia, divisyen tabak )….ko tak prnh hadapi perang kota cik, nak bcakap pulak?…..heheheheh

  405. Demikian juga dengan negara lain :D biasanya demi menjaga agar tidak terjadi arm race. Apalagi ASEAN mayoritas adalah negara2 berkembang yang masih banyak keperluan yg berhubungan dengan peningkatan ekonomi. Tapi Malaysia tidak dikenal sebagai negara yang rendah hati, malah justru sebaliknya. Singapura dilain pihak tidak banyak pamer namun menyimpan kekuatan terbaik, walau bukan yang terkuat.
    Issue Indonesia dan Malaysia selalu ada, namun issue LCS adalah pemicu untuk negara2 anggota ASEAN untuk pamer kekuatan, unjuk gigi demi factor deterrent, bahkan Pilipina saja pamer 1-2 unit kapal patroli pantai walau lawannya adalah armada perang angkatan laut PLA :D
    Saat ini yang ditunjukan dalam parade TDM adalah apa yang ada, kecuali TDM punya senjata strategis macam rudal balistik. Pasti disembuyikan. Imo (kalaupun ada) Kandidatnya Singapura, atau mungkin Myanmar

  406. Pertama selamat atas perhelatannya, 80 tahun adalah waktu yang lama.
    BTW, mana photo MRCA terbaru dan helo tempurnya? he he he Tahun ini kelihatannya hanya parade camo dan BDU baru, nothing new kecuali Farrs 8×8 yang overpriced
    Dan ini aneh, karena TNI yang miskin tengah membangun kekuatan signifikan di sepanjang perbatasan dengan Malaysia dgn MBT dan helicopter serbu plus howitzer dan MLRS untuk mendukung Kodam dan divisi marinir baru, sementara Malaysia yang katanya kaya raya sedang bersengketa wilayah dengan semua negara tetangga plus Cina tapi malah mengurangi budget pertahanan.
    Tahun ini Singapura dan Indonesia kedatangan banyak persenjataan militer baru Malaysia cuma ganti corak camo agar semakin aman sejahtera bersembunyi di kebun sawit. Ironis. Jika ini berlanjut militer Malaysia akan ketinggalan dengan kekuatan Vietnam dan bahkan Filipina
    Projeksi masa depan TNI mulai terlihat dan diakui dunia, Apache disetujui senat Amerika, hibah 4 Herc AUS, 30 F16 blok 32+ USA dan yg terbaru adalah tawaran 10 kapal selam Kilo class Rusia.
    Anggaran TNI tahun ini USD $8 bn, 2014-2015 sekitar $10-12bn per tahun diluar dana MEF II yang diperkirakan mencapai $20bn u/ 5 tahun. Selamat Ulang Tahun TDM, selamat datang di era baru dimana TNI sedang merampingkan diri demi efisiensi dan disaat bersamaan akan mempunyai anggaran pertahanan terbesar di SEA

  407. Kopassus bakal diperkuat 8 helikopter Apache dari Amerika

    Komando Pasukan Khusus (Kopassus) BERENCANA menambah alat tempur UNTUK meningkatkan kekuatan. Penambahan alat tersebut berupa helikopter Apache yang dibeli dari Amerika Serikat sebanyak 8 unit.

    Kepala Staf Angkatan Darat (KSAD) Jenderal Tri Budiman mengatakan, selain menambah kekuatan dalam penambahan sumber daya manusia, Kopassus juga AKAN meningkatkan persenjataan dari sisi teknologi dengan menambah helikopter Apache.

    “Kita tambah dengan kemampuan teknologi berupa helikopter. Pada bulan lalu sudah ditandatangani LoE untuk pembelian Apache di Amerika sebanyak delapan unit,” ujar dia.

    KSAD mengungkapkan, helikopter Apache tersebut AKAN datang secara dua tahap. Tahap pertama, pada tahun depan sebanyak dua unit yang AKAN digunakan untuk pelatihan para prajurit kopassus.

    “Harganya tidak terlalu hapal tetapi tahap pertama USD 500 juta. Apache yang diberikan pada kita, ada dua yang AKAN digunakan untuk pelatihan prajurit di 2014. Seluruhnya datang di 2017,” jelas Budiman.

    Selain itu, teknologi yang digunakan helikopter adalah pemakaian radar jarak jauh yang AKAN memantau keberadaan musuh hingga lebih dari 50 km.

    “Kita tambahkan long power radar. Untuk melihat musuh dengan jarak jauh, lebih dari 50 km,” pungkas dia.

    AKAN BISA RENCANA…. stupid indon

  408. bodo so gimbul..mcm la org m`sia x dapat bezakan…. fake si indon menyamar konon2 jd org m`sia tulis kat blog ni..
    fake indon!

  409. takyah risau…..indon takde platform nak force projection askar dia untuk serang kita….what I’am saying is, depa takleh NAK buat ‘sustaining op’….hehehe rilek je

  410. takyah risau…..indon takde platform nak force projection askar dia untuk serang kita….what I’am saying is, depa takleh tak buat ‘sustaining op’….hehehe rilek je

  411. hahahaha…takleh blah la bunyi mesingan tu…tat tat tat tat tat tat tata… aku dok terbayang mcm dlm filem predator je.

  412. kamu ajar kami apa lari naik taksi, kalau setakat kami hantar 30 orang ambil latihan di indonesia pun kata guru,guru kami kopasus aje kami ada belajar dari us sel dan british komando royal marines ,salah ke kami belajar kamu itu, indonesia ada belajar dari kami tanam kelapa sawat dari kami, belanda kst korps ajar kopasus lari, kamu lihat aje sejarah belanda buat ham di indonesia dan lari dari perang bosnia, kamu ulang2 apa di buat oleh belanda penjajah kamu buat, kamu bikin memalukan indonesia aje,

  413. wak, salah blog la. masuk la laman blog sendiri. kami dah muak dgn golongan masuk bakul angkat sendiri. sirius kami tak berminat dgn alusista kamu.

  414. Salam untuk Indon semua ….

    Bila ATM dan TNI nak “military exercise” bersama-sama …. agar kami dapat mengajarkan ilmu-ilmu perang penemuan kami di military exercise tersebut …. Apalah gunanya senjata-senjata canggih milik Indon tersebut jika mentality tenteranya caprut …. (lari naik taxi seperti di Lubnan dahulu) ….

  415. 100% Agree … bahkan kerena kayanya Malaysia …. kita selalu membeli persenjataan dari luar negara dengan harga 200% – 300% lebih mahal dari harga yang negara lain beli …. sekali lagi hidup Bangsa Melayu dan Ketuanan Melayu …

  416. Hebat betul.

    Namun harus di-ingati wahai rakan dari indonesia – tsunami, gempar bumi, tanah runtuh yang sering terjadi di negeri kalian itu tidak dapat dibuatnya apa-apa oleh Rudal lapan, leopard, submarine etc.

    Jangan terlalu angkuh, kelak nanti, kalian yang rugi.

    Hairan, mengapa asyik di-tunjuknya kekuatan kalian pada kami rakyat Malaysia? Bukankah itu sudah jelas, Malaysia dimata kalian, begitu tinggi lagi hebat, bukan? sampaikan apa sahaja yang terjadi pada negeri kalian, khusus dalam hal berkenaan militer, mudah sahaja kalian berbangga di forum/blognya Malaysia.

    Mengapa tidak buatnya di forum/blog militer US? dutch?

    Takut dimalukan?

    hahahaha..

    Indonesia kaya dengan emosi, namun miskin intelek.

  417. salut lihat malaysia. semoga cepat terjadi perang malaysia lawan thailand & singapura, agar jadi bukti kejaguhan yang dimegah-megahkan malaysia. Indonesia pasti mendapat keuntungan dari kejadian perang malaysia lawan singapura & thailand.

  418. Akhirnya ada military article :)
    astros 4 peluru…..sangar nyer…..mantap parade
    apa kes nak dedahkan rahsia negara shah???…..nak takutkan singapore ke?? :)
    btw MRCA ada kabar tak??? singapore nak upgrade f-16s…Indonesia mau beli 16 “dry” lagi…..malay??? lease ke? :)

    jom tengok

    nansha island beb,…..dekat ngan james shoal, tak takut ke???
    ooo I paham beb……..Speaking on the sidelines of the Defence Ministers expanded ASEAN summit (with the United States, Japan, China and South Korea), the Malaysian representative Hishammuddin Hussein stated his nation was not at all concerned about the Chinese ships patroling in areas at the center of the dispute. In March last Beijing vessels visited James Shoal, off the coast of Malaysia, where oil giants in Kuala Lumpur and the Netherlands lead the extraction of oil and gas.
    However, this is not an element of disturbance to the Malaysian government , which argues – at least implicitly – to the other ASEAN countries involved in the dispute : ” Just because you have enemies , does not mean that your enemies are my enemies .” The minister added that “they may well patrol every day, if their intentions are not of war .” :)
    http://www.asianews.it/news-en/ASEAN-block-splinters-over-South-China-Sea-28875.html
    baik korng tengok vietnam & filippine tu baru best..

  419. lori jamban tentera tak mahu beli ke made in singapore lagi,, sekarang masalah ekonomi kamu beli banyak selepas itu kamu bankrap.. kamu sedar sekarang amerika dan euro mahu jual peralatan tentera harga murah disebab krisis ekonomi mereka akan menjual tak kira barang baru atau barang bekas dengan harga murah, kami melihat indo tak pandai dalam pembelian peralatan kamu murah tapi dapat barang bekas contoh amerika jual barang bekas f16 di simpan dalam stor tentera us apabila dikeluarkan amerika hanya menjual tak mahu upgrade f16 itu kerja itu bagi pada british dari bae system..
    kamu yakin tank leopard 2a4 buatan 1994 itu dalam keadaan baik’ takut2 skru nya tak boleh di pasang kerana berkarat.. ketika indon mahu beli tank 2a6 dari belanda, kerajaan germen menahan pembelian itu dengan meugut belanda tapi tetapi indon berdegil mahu menbeli tank leopard kemudian germen menawar tank 2a4 pada indon, germen seolah2 menpermainkan indon dan tak mahu indon beli tank 2a6 dari belanda, kemudian germen menjual hanya barang bekas 2a4 pada kamu dengan menjanjikan badan baru ditukar dan tekonogi baru, kalau setakat badan baru kamu minta dari bae system british dan asesan dari turkis
    kamu sedar amerika dan euro pintar main negara kecil

  420. kami rakyat republik indonesia berasa sangat terpukul meliat kecanggihan dan keberadaan dan segala macam alat tempur Malaysia.
    Terus terang kami sangat ngiri sedangkan kami tidak punya kemampuan untuk membeli alutsista yang serba baru dan canggih. Apa yang kami miliki sekarang adalah berupa alutsista yang rata2 hibah dari negara2 seperti usa,rusia,ostrali dan lain sebagainya.
    Gimana kami bisa membelinya sedangkan utang negara kami sudah sangat luar biasa banyaknya. Membangun LAPAN tapi senjata makan tuan. Membangun kapal canggih tapi ludes hangus dalam sesaat….waduh…pokoknya kami lagi apes.

  421. Kami tak unggul pun, korang je yg sebok masuk blog ni menunjukkan pembelian kamu serta memperlekehkan keupayaan kami.
    Semasa peristiwa Lahad Datu kamu masuk kesini mengutuk dan ketawakan tindakan kami dan berharap agar kami tewas.
    Selepas krisis L.Datu selesai dgn tewasnya pengganas Sulu kamu semua diam membisu.
    Apabila kami menganalisis krisis Zamboanga mengambil taktik seperti kami, kamu masuk semula memperlekehkan kami, kononnya taktik itu telah lama digunakan ketika WW2. Masalahnya kenapa Filipina yg sekian lama menghadapi ancaman pejuang sulu tidak menggunakan taktik sebegini sebelum ini. Hanya bila ianya terbukti berkesan di Lahad Datu maka taktik ini digunapakai oleh mereka. Maka inilah dia hasil analisis kami. Tidak salah kalau kami berbangga dgn kejayaan kami.
    Masalahmya disini, kami masih mendapat ancaman dari makhluk perosak dari Indonesia yang:
    1. Memang asalnya iri hati, cemburu dan busuk hati.
    2. Merasa diri mereka yg terbaik walaupun tak banyak rekod kejayaannya.
    3. Tak mahu menerima kelebihan orang lain walaupun mereka serba kekurangan.
    4. Suka menunjuk2 pembelian alutsista walaupun belum pasti.
    5. Memberi ancaman kpd Malaysia apabila membeli sesuatu senjata walaupun ia barang murahan atau hibah.
    6. Tak mau mengaku kekurangan dan kekalahan mereka.
    7. Suka membuat provokasi dan memaki hamun Malaysia.
    8. Tidak mau membaca dan memahami kandungan dan maksud sesuatu artikel.
    9. Tidak mau menganalisis dahulu sebelum buat komen.
    10. Selalu memberi alasan yg bodoh sesuai dgn taraf pemikiran kamu.
    11. Selalu menuduh Malaysia menghina Indon sedangkan kamu yg mulakan dulu. Kami hanya membalas.
    12. Terlampau taksub dgn media kamu yg nyata pembohong besar. Hanya mau mendapat rating sahaja.
    13. Suka memberitahu berita yg orang tak nak dengar dan tak minat. Banyak sampah.
    14. Merasakan diri mereka benar dan disukai, padahal org menyampah dan meluat.
    Dan banyak lagi perangai kamu yg tak elok…… sapa2 boleh tambah lagi.

    Setelah hampir 5 tahun aku aktif diblog ini, maka inilah analisis aku tentang orang Indon yg berkomen disini:
    (Ini hanya ditujukan kpd pengkomen Indon didalam blog ini sahaja tidak ada mengena dgn warga Indonesia yg lain yg tidak bersalah.)
    a. Hampir 90 percent adalah makhluk yg BANGSAT dan kurang ajar.
    b. Hampir 90 percent adalah makhluk berotak najis sesuai dgn sikap kamu yg suka melontar najis.
    c. Hampir 90 percent adalah makhluk bodoh yg tak boleh berfikir dan akan kekal BODOH.
    d. Hampir 90 percent adalah makhluk tak reti bahasa.
    e. Hanya 10 percent aja yg komen dgn berilmu, berbudi bahasa dan rendah diri serta menghormati org lain, malah aku sendiri menjadi malu dan segan dgn sikap mereka yg sebegitu.

    Maka, sah lah yg 90 percent itu nyata sekali dari spesis BINATANG.

    I’VE SAID WHAT I WANT TO SAY AND I DON’T GIVE A DAMN IF YOU DO NOT AGREE WITH ME !

  422. TNI Indonesia udah mengamuk kerana membakar Gedung POLISI d SUMSEL om Jangan lupa i2 om.PDRM Dan ATM bisa bersatu lawan Musuh d indonesia mereka berentam sesama sendiri om

  423. bangga sich g’,cuma daripada lumati pantat MAMA ELLLYYY wow sedapnyerrrrrrrr you know what a I mean…..???

  424. apa yang bolong BRO ?????????????? PKR kami tetap mematikan dan kami pecinta militer indonesia inginkan peluru berpandu balistik yang di pasangi oleh TNI AL adalah peluru berpandu yakhont yang sudah memberi efect deterence di kawasan asean ini woooooooooooooooow

  425. betulllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll bro dulu murid inich sukses sesaat malah sombongnya bukan maeeeeeeeen

  426. jammers apa bro >>????? jammmmmmmmban ya,. senapan mp5 dan sejenisnya TNI kami dah tak pakai sekarang kami ambil senpan ringan yang di bina PT.PINDAD,bagaimana dengan vita berapi kalian apa ATM masih bina ???????????

  427. siapa yang risau di blog nich kami hanya beragument dengan orang2 anda tetapi orang2 andalah yang menggunakan kata2 kasar dan sering menghina kami sebagai negara miskin,negara kalian itu baru berkembang kemarin tapi sombongnya minta ampuuuuuuuuuuuun padahal anda pernah belajar di negara kami tapi sekarang malah sommmmmmmmmmbong !!!!

  428. wah boleh diadu nich militer siapa nanti yang paling strong di 2020 nanti,singapura sudah diam beribu basa dengan pembangunan alutsista RI padahal baru MEF I,apalagi nanti MEFIII, waw memukau di seluruh rantau asean

  429. bukankah yang pemalas adalah orang pribumi malaysia sendiri,dan yang getol kerjanya hanya orang china dan india,nich bukan hoaxsssssssss tapi kenyataan

  430. bukan rencana bro tapi sudah deal ( ditandatangani) kedua negara RI-US, 2 heli apache akan tiba di tahun 2014 dan selanjutnya di kirim bertahap dan berakhir 2017

  431. kalau ada uwang kenapa kami harus pake buluh runcing,kan tinggal beli ja apache atau buat tank dari pnidad -fnss TURKI ehemmmmmmmmmmmmmmmmmm

  432. mau cuba kecanggihan sukhoi kami LON,suruh sukhoi MKM kau duel udara dengan sukhoi TNI AU,siapa yang battle proven mo g’ ?????????????/

  433. mang pesen tahun berapa bro hm tahun fir’aun ?????? kan baru pesen beberapa bulan kemarin masih lom mengakui hmmmmmmmmmm memang payah nich orang MALON sombonnyerrrrrrrrrrrrrrrr keparat

  434. kabar akhir…msia nak beli 75 F35….indon mampooooo????tahniah…cuma kita beli secara senyap dah,tak macam indon koar2 kehulu kehilir….dalam diam kerajaan kita nie nak usha usha beli 5 biji destroyer kat british

  435. boleh cuba dengan pt.91 kau leopardku nich suruh atammu ceroboh ke kalimantan,klw pingin cuba kehebatan leopard ehemmmmmmmmmmmmmmm

  436. alat tempur apa itu yang banyak bro panahan,atau mungkin mercon ?????????hmmmmmmmmm sssssssssst rahasia negara

  437. ada uwang ke kau bwat beli nich alat tempur pemerintah kau ???????????? MRCA ja buat ganti mig 29 kgak jelasssssss,malah upgrade 1 unit heli serang NURI upgrade satu doanks g’ ada uwang ke pemerintah mu ???????? hmmmmmmmmmmmmm

  438. cpa yang cakap LON ????? persenjataan binaan RUSKY sudah dianggap mumpuni dan di akui militer dunia kapan negara kami cakap macam kau itw hmm????????? tahun 1960 pada era TRIKORA ketika merebut irian barat dari jajahan belanda 100% tentara kami menggunakan alutsista buatan RUSKY,dan battle proven membuat belanda hengkang dari tanah irian barat,ini adalah bukti sejarah kami tidak pernah kami remehkan alutsista buatan RUSKY !!!!!!!!!!

  439. pesawat siapa yang tak boleh terbang masss ??????? pesawat TNI AU yang tak boleh terbang hanya zet pejuang f5T dari 16, hanya sembilan yang boleh terbang itupun pesawat yang sudah usang buatan tahun 1980,sembilan zet pejuang inich di perpanjang sampai 2020 dari upgrade belgia akibat embargo US+sekutunya rencana diganti dengan sukhoi SU 35S pada MEF II,pesawat yang lain masih boleh terbang tidak percaya atau di bilang hoaxs yup terrrrserah

  440. Agaknya dia tengok pakai teropong buatan Metro TV kot? Asyik nampak yg salah je!
    Ataupun dia gunakan teropong tu terbalik.

    Hehehehe!

  441. Beli aje ape kau nak beli.ada aku heran…
    nanti negara kamu berhutang sana sini rakyat jugak dtg merempat kat Malaysia ni…citer dia memang aku rembatlah sekor2.
    Duit tu pergi kasi rakyat kau makan pun bagus.
    Semua tu dah kebulur tak makan.
    Kau ingat matawang rupiah kau besar sangat ke kat pasaran dunia.
    Nak makan pun kena beribu-ribu RUPIAH.
    Ada hati nak berperang…
    Aku hantar malik aje pun dah cukup…hehehe
    LU BELUM PAKAI ITU TATTO WA DAH PERGI PERANG LAH

  442. Philipine pun lebih kurang mcm korang gak, kira ok la tu!
    Malaysia cume beli peluru, uniform dari Indon sbb kos korang murah. Yg lainnya mungkin cn235 & 295 sbb ada kawalan standard Euro.
    Pasal Anoa, Pindad ss tu semua kau pakai la sendiri sbb kitaorg ada AV8 & M4

  443. Kau punya Makassar class LPD tu cuma sebuah feri pengangkut single hull je!
    Jangan perasan la, buat angkut TKI boleh la.
    Aku pun berkata dlm hati, boleh blah la Indon, product kau tak meet our requirement.
    Kau nak pakai 100 biji pun kami tak kesah.

  444. אוי אלוהים, אתה יכול להרוס את כל האויב של היהודים, ולבסוף להפוך את העולם הזה לעם יהודי בלבד, אמן

  445. kamu pula jangan bisa bilang sama kekuatan dan bilangan jumlah tentara malaysia kamu itu yg kecil itu….

    sebaik kami menyerang kamu, malaysia, habislah kalian….

  446. sekurangnya kami punyai ada f-16, f5e tiger, sukhoi su-27, sukhoi su-30 dan akan kami mempunyai 50 kf-x, mana lagi kalian malaysia ada pesawat siluman seperti kami?

    baru kalian nunjuk misil itu di prarakan udah berlgak?

    itulah gue udah bilang sama malaysia suka berlgak… dan satu lagi, mana malaysia ada heli tempur? dimana? dimana?

    dan ngapa ada lapan saja hornet sih? mmg sikit banget sih. Jika malaysia ada 100 hornet baru kami sadari… tapi nggak…. muhehehehehhe xixixixixi kwkwkwkwkw

  447. Ya, Indonesia hebat, Indonesia jaguh dalam segala benda. Dialah raja, dialah dewa. Dialah yang paling hebat di seluruh alam semesta. Kalau buat cerita kartun best jugak ni.

  448. Tahniah, anda berjaya merangkul tempat pertama dalam pertandingan ‘Siapa yang paling bodoh’. Apabila negara seberang salah dan silap, dikutuk bukan main tetapi apabila negara sendiri yang silap, dikatakan ‘kegagalan’.

  449. Hahahaha digipat tetap digipat. Semua negara maling Indonesia kerana Indonesia original dalam segala benda. Batik di US dikatakan promosi tetapi silat di Malaysia dikata curi, mentaliti otak baru lepas dicuci dalam jamban. Indonesia ‘greater’.

  450. Tulah jaguhnya. Dia nak sangat kita bagi. Kalau kita tak kisah sangat, tak nak jaguh ke apa, nak lebih kepada sederhana tetapi diorang nak sampai ke tahap dewa jaguhnya. Jaguh kampung.

  451. Lawak lawak. Apache ada bagi ToT sekali ke? Semua senjata TNI ada bagi ToT? Senapang Galil buatan Israel pun ada bagi ToT? Ni nak bagi ToT macam mana nak buat jamban.

  452. Kalau tak salah .50 cal memang 12.7 tetapi ianya 12.7 x 99 NATO. Mostly untuk 12.7 x 99 NATO selalunya dipanggil .50 cal sebagai nickname. Lagi satu ialah 12.7 x 108 yang tiada singkatan nama baginya (maybe?) maka dipanggil 12.7mm. Jangan confuse diantara 12.7 x 99 NATO dengan 12.7 x 108.

  453. Rileks. Dia baru 8 Apache dah bangga sebab made in US. Dia kan suka jadi anak US, kawan dengan Israel. Nak kawan dengan negara Islam lain mana ada kelas sebab dialah Indonesia greater. Apache memang gerun tapi bukan yang terkuat ya. Dia dapat gelaran combat helicopter nombor satu sebab kejadian Highway of Death dimana sekumpulan Apache menyerang konvoi tentera yang agak besar yang tak ada Anti-Air weapon.

  454. Indonesia lagi maha hebat. Mampu menangkis serangan dari China dan segala kuasa besar. Indonesia raya. Raja segala hebat dalam rancangan kartun.

  455. Itulah bukti pintarnya kami … walaupun dahulu era 1970 kami belajar dari Indon … tetapi sekarang kami telah menjadi negara maju .. beza dengan Indon yang dahulu mengirim guru ke Malaysia .. sekarang malah lebih banyak mengirim amah atau babu ….. Malulah tuh ….

  456. KEBIADABAN KAFIR indonesia jawa tidak akan kita maafkan oleh kita Bangsa Aceh. Lihat dalam foto, bagaimana kafir laknat penjajah indonesia jawa membunuh anak2 Bangsa Aceh di depan ibu2 mereka yang telah tua. Kemudian kafir laknat indonesia jawa itu telah mengikat tangan2 ibu mereka…..Demi Allah, kita Bangsa Aceh wajib terus memerangi kafir laknat penjajah indonesia jawa penyembah berhala burung garuda dan pancasila. KITA BANGSA ACEH JANGAN SEKALI-KALI PATAH SEMANGAT dalam memerangi kafir laknat indonesia jawa yang biadab itu.
    Wassalam,
    Puteh Sarong

    http://forum-medianusantara.blogspot.com/2012/08/ppdi-masyarakat-aceh-di-swedia.html

  457. Tak akan pernah Indon lebih unggul dari Malaysia …Bahkan Malaysia selalu lebih superior dari Indon sejak era empire Melaka ….

  458. Hmm..jikalau tidak salah hamba, dajjal menduduki di pulau sebuah negara yang mempunyai banyak pulau iaitu di Indonesia..Wallahua’lam..Sebab tu semua paksi besar berminat dengan indonesia..
    Tapi yang paling heran dan ajaib, kenapa ramai ‘yang di seberang’ dok berlabuh di blog ini? Blog ini famous ya?
    hahaha..Syabaz buat tuan empunya blog..

  459. Yup … masih banyak senjata strategik yang masih dirahasiakan ….itu sebabnya Cina takot berkonfrontasi langsung dengan kita di Laut Cina Selatan …. Hidup Melayu .. Hidup Ketuanan Melayu ….

  460. Terbaik bro… Kalau bab senjata nih, tak payah lah nak bangga. Kalau perang jadi, boleh je rembat senjata musuh tembak musuh sendiri.

  461. tuku wolu omong e koyo tuku wolung atus. kabeh arek diomongi. entek2 e isinin dewe an nek orak dadi. nggawe opo2 pun meneng2 wae la. wong lain pun nduwe. indon oh indon..

  462. Orang yang kuat melatah…mmg akan selalu diusik dan jadi bahan gurauan (bahasa indon apa…lelucon..? gitu..). Seronok cucuk2 rusuk orang melatah ni…hihihi…

  463. apa ni…….. ruangan ini dijadikan tempat utk saling kutuk mengutuk antara malaya dan indon.

    tak boleh berbincang dng ilmiah ker??????????????