MH370 : BERSEDIA UNTUK MENERIMA KETAKJUBAN

1. Penat saya membuat pelbagai teori dan spekulasi dari pelbagai sudut ilmu, sejarah dan kes-kes berkaitan dengan penerbangan dan ketenteraan apabila apa yang saya terima benar-benar mencabar minda logikal saya.

2. Saya merupakan antara orang pertama yang membuat status bahawa pesawat tersebut sudah musnah akibat satu letupan yang saya syaki bom di muncung pesawat (saya update status saya di Facebook bahawa pesawat sudah berada di dalam lautan/musnah bertentangan dengan idea majoriti orang lain yang percaya pesawat sedang ditawan)

3. Saya juga antara orang pertama dari segelintir orang yang melihat bahawa pesawat sudah pun berada di dalam lautan.

4. Saya antara orang yang menolak pendapat bahawa pesawat sudah dirampas dan kononnya di bawa ke lokasi rahsia, saya juga menolak teori kemungkinan juruterbang telah membuat satu tindakan yang membahayakan orang.

5. Yang saya tidak tolak ialah pesawat mungkin dibom dari dalam dan saya juga tidak mengambil ringan hipotesis kemungkinan pesawat sebenarnya ditembak oleh peluru berpandu dari udara ke bumi kerana kemampuan seperti itu dimiliki oleh Vietnam melalui S300 buatan Russia.

6. Senjata misil jarak jauh seperti ini sehingga boleh memintas peluru berpandu balistik juga dimiliki oleh kapal-kapal perang Amerika Syarikat (AS).

7. Semua itu rupa-rupanya tidak ada kaitan langsung.

HILANG MENJADI MISTERI, TIMBUL MENAMBAHKAN MISTERI

8. Akhirnya dengan peluang yang ada, saya dilaporkan bahawa kapal terbang malang tersebut berada di dalam lautan yang gelap, lebih kurang 300 meter.

9. Pesawat berada di dalam keadaan baik, 100 peratus atau 90 peratus dalam bentuk asal tanpa kecacatan yang ketara.

10.Semua penumpang berada di dalam pesawat, terikat di tempat duduk masing-masing dan berada dalam keadaan yang baik walaupun sudah berhari-hari di dalam laut.
KEJADIAN TIMBUL

11.Pesawat akan timbul menurut kiraan saya di antara Jumaat/malam Sabtu atau hari Ahad ini, genap tujuh atau lapan hari ia hilang.

12.Ia akan timbul dalam perairan di sebelah Vietnam

13.Timbulnya akan mengkagumkan dunia…sebuah pesawat besar yang berada di tengah lautan.

14.Pihak berkuasa boleh mengambil barang-barang dan tubuh-tubuh mangsa yang saya rasa berada dalam keadaan yang masih elok.

15.Timbulnya pesawat ini akan menimbulkan persepsi baru dan keajaiban dalam sejarah penerbangan atau perubahan pada sikap manusia itu sendiri.

16.Tentang wujudnya dimensi yang kita boleh sifatkan tanda-tanda kekuasaan Allah.

17.Saya juga menjadi orang pertama yang mengumumkan berita ini “pelik tapi benar”, tak payah tuduh kerajaan atau TUDM, TLDM, ATM, LLN, TNB tahu kisah ini kerana semua orang hatta teknologi tercanggih milih kuasa besar pun pening…

NOTA PENULIS : SAYA TIDAK PAKSA ANDA PERCAYA, TUNGGU AJELAH, TAK LAMA PUN, TINGGAL 3-4 HARI SAHAJA LAGI/KALAU TIDAK BETUL, ANGGAP JELAH SEBAGAI ANGIN LALU

 

Comments

  1. The Pretender says

    Hahaha, to say “kalau tak betul, anggap aje la angin lalu” sounds like a cop-out to me. Honestly I have been reading most of your articles here and here is what I think. You are full of crap.

    Then you try to make your readers feel inadequate by saying “kalau kail baru sejengkal jangan la lautan di duga”, what the hell is this? So you think you are so much better than anyone else?

    Let me quote Nabi Muhammad SAW from his last sermon.

    “All mankind is from Adam and Eve, an Arab has no superiority over a non-Arab nor a non-Arab has any superiority over an Arab; also a white has no superiority over black nor a black has any superiority over white except by piety and good action”

    You my friend, are no different than the rest of us.

  2. me says says

    x mungkin la myt2 tu dlm keadaan elok lagi seperti yg dikatakan tu,,kemungkinan sdh dimakan ikan dan hdupan laut dibawah sne,,

  3. siti munirah says

    hang, bradokapak, alfaedah, semua angkatan ni semua dok claim ORANG PERTAMA yg kuarkan teori. pirahhh.. hangpa tak pikiaq perasaan ahli keluarga penumpang dan krew langsung. benda tak jadi lagi hangpa pandai2 dok bagi takut kalut semua orang.. gila trafik sepasai. balik2 dok gebang berapa juta view la, satu dunia baca la, simpan sikitttttt hangpa punya belagak tu. toksah dok terbang tinggi sangat.. ingat tanah sama

  4. akudtgdrpantek says

    kihkihhh…”kalau jadi”, yang “bersembunyi” itu akan turun jumpo den dalam tempoh naik basikal dari johor ke perak???…akudtgdrpantek @ ADDP bercheghito DONGENG???…wakakaaa dan tak lupo…heheee

  5. soil paricles says

    “T E T A P I

    Sekiranya umat Islam secara berterusan melakukan ‘solat hajat’ serta ‘bermunajat’ kepada Yang Maha Esa secara berterusam untuk tempoh 30 hari ini, Inshaallah, Allah SWT akan ‘menimpakan’ sesuatu yang amat berat untuk ‘umat manusia’ yang bukan beriman dengan Allah SWT melaluinya. Janji Allah SWT adalah benar!!!!

    Tempoh ‘bersembunyi’ untuk yang ‘bersembunyi’ telah tamat dan akan ‘muncul’ dalam sedikit masa lagi.”
    -Cahaya Al-Majid-

  6. setanggi says

    Setuju.. Sains moden yang kita duk belajar kat sekolah tu memang nakkan alasan logik je.. Sepatutnya dalam sains kena ada alasan “Sebab Perdana” adalah “Kuasa Tuhan”, selepas tu baru la kemukakan teori sains ke apa ke,tapi akhirnya kena balik pada “Sebab Perdana” tadi tu iaitu “Kuasa Tuhan”. Itu yang takde dalam sains yang kita belajar hari ni kat sekolah.. Mereka mengasingkan Sains dengan Agama..

  7. setanggi says

    Betul tu saudara faizal.. Kita kena berbalik pada hakikat kejadian. Yang Maha Pencipta dan yang dicipta (makhluk). Semua yang ada di alam ini adalah makhluk Allah Ta’ala, hatta masa pon adalah makhluk Allah Ta’ala. Dicipta dari tiada kepada ada. Sama juga dengan dimensi dan ruang. Masa,dimensi dan ruang tu bukan bersifat abadi.. Adanya kerana dicipta oleh Sang Pencipta.. Wallaua’alam..

  8. ali says

    hilang rasa hormat aku pada tentera.
    sebelum ini kita asyik baca n dengar cerita2 lepas dan benda yg tiada kesahihannya
    mcm2 misi la aku baca dan dgr
    tapi sekarang,.radar menceritakan segalanya..
    unknown object!!!
    mungkin tentera dah biasa sangat tengok dkat radar sbb tu xhantar jet pn pergi
    ok fine..aku xtau pape pn pasal urusan cmner keadaan bleh or xbleh hntr jer
    kesimpulan mudah utk aku cakap.
    MH370 tu besar dan aku pasti dia lg besar dari sukhoi or mig or apa pn yg dicanang hebat sgt
    cmner MH370 tu boleh lintas semenanjung malaysia tanpa apa2 tindakan
    mungkin radar kita bkn realtime..ada gap sket kot
    dalam 2 3 hari
    nk tunggu real time pnyer radar kena tunggu antonov ker b52 buat flyby kt putrajaya baru ok kot

    apa pun aku hilang hormat pada seluruh angkatan tentera malaysia
    bkn sebab diorg xjumpe MH370 tp…………………….

  9. kaw says

    apa la sengal sgt ko bg statement mcm tu epul…ada mata lihat, ada telinga dengar..ada otak fikir..ni malas..

  10. HANG MERENG says

    mksud fitnah menuduh? pi belajar balik apa mksud fitnah dan bagaimana fitnah boleh berlaku? lain kali nk kata kt org renung diri sendiri dulu, “baca pakai otak jgn pakai lutut k..”

  11. kjeGomen says

    Yer,sy caya ckp tuan tanah,in sha Allah dlm ms trdekat kita akn jumpa dgn kapal dlm keadaan baik2 shj,sbb ms kjadian brlaku,sy tersentak pkl 1.40 dgn tiba2…dn sy tel bos sy pun kata dia trsentak pkl 2.40am..kami ms tu x tau lagi bhw kapal ilang,dh tgahri br tau kapal ilang..kelmarin antara sdar dn jaga sy nmpak askar negara jiran dlm utan border thai-malaysia,sy bgtau bos,sy kata kita sme sibuk2 cari kapal ilang,tp kita takkan trleka ke bila ada yg cuba amik ksmpatan trutama negara jiran utara..sy x percaya mreka nih,tup2 smlm berita utama,khbrkn 62 pati warga turki cuba loloskn dri mlalui smpdn thai-malaysia mlalui pdg besar 16 dn 17..eheh..trkejut sy..nih la kata kunci dia,dlm kesibukan anwar nak brtanding d kajang ari tuh sbg calon,disitu jugalah dimana syiah brleluasa,dn kapal pun hilang,kata kunci yg sy nak bg dr seorg yg gila iaitu sy,’sebaik2 prancangan yahudi,baik lagi prancangan Allah taala du bumi nusantara yg trcinta nih,para alim ulama aswj (bukan wahabi,khawarij,syiah dn etc) ,wali2 da pun brkumpul sbg persediaan besar..perang armagedon,sy prcaya kpd prkara ghaib sbb sy org islam..sy prcaya rukun iman dn islam.sy rs sy tau dimana kapal dn seisinya..in sha Allah,huh…dlu sibuk semua gaduh bagai negara ni dn jiran2 beli kelengkapan perang apa2.ni tu dia..krn MH730,dn krn panda sbg tanda hub china malaysia (kata kunci ni) ,sistem djjl,sihir dajjal yg melanda negara (rakyat biasa x fhm)..mnggugat kselamatan negara,rekrut militan,ajaran sesat,politician gila dgn tehtera setan mata satu d blkgnya,Allah sdang mnguji rakyat Malaysia dn Allah juga sdang mnunjukkn kebesarannya nnti..Allah hu akbar!!!!.. x sabar nak tgk us dn yahudi trbeliak bj mata..Allahumma solli a’la sayyidina muhammad,wa a’la sayyidina muhammad..

  12. Apa says

    Kita semua terlalu memikirkan teori yg berkaitan ini smua adalah agenda jahat manusia..tetapi kenapa kita tidk pikir ini smua adalah kekuasaan Allah..Jika sains teknologi tidak dpt merungkai masalah ini maka kita perlu kembali kpd Pencipta Sains Itu-Kapten Norudin

  13. t.k.pulau manis says

    tukar lah nama tuan, bebetina

    latih hati makam kepingan hati Para Sahabat

    perang jihad nafsi belum lepas, inikan pula jasad terburai ditetak

  14. akudtgdrpantek says

    kihkihhh…cherita yang merapu lagi DONGENG lah yang “menyedarkan” diri sesiapo yang membaca dan mendengarnya kembali kpd Tuhan yang ESA, bilomano masa ITU tiba???…masa itu diri diri manusia berkenaan akan tercari cari si Sang Pencherita cherita tersebut utk bersama sama beliau???…tapi mungkin sudah terlambat???…kapal NUH sudah berlalu pergi merentas ruang dan maso dan tidak mampu terjangkau lagi oleh mereka yang terchari chari itu tadi???…sekian dan tak lupo…heheee

  15. kampungku says

    hehehe tu belum lagi orang bercerita ttg orang yang sama tapi berada ditempat yg berbeza jarak dan masa…
    1 sembahyang kat mesjid malaysia dan 1 lagi kt mekah… lagi haru nk percaya

  16. says

    Sampai kn polis2 yang terlibat pon kata skylab menipu artikel tu ditulis mereka sendiri…yup mereka memamg ada masa tu tp xmbantu

  17. says

    hebat teknologi dan peralatan SAR yg diguna… cer teropong sampai kaw. terpencil afganistan pakistan… alang2 dah teropong kannn

  18. MEMORY says

    disini saya menyeru kepada semua stoplah malukan negara sendiri .walaupun saya penyokong pembangkang saya menyokong sepenuhnya ape dasar kerajaan mengenai pertahanan.tk kira fahaman politik stoplah politikan isu kenapa scorpene tk dihantar utk cari kapal terbang.sume yg ade pengetahuan psl pertahanan sila pertahankan kerajaan. makin rakyat malaysia hina negara sendiri.KITA DAH HILANG JATI DIRI. belajar daripada rakyat indonesia ,tanpa mengira fahaman politik diorang berani pertahankan negara DIORANG DRPD PENGHINAAN NEGARA LUAR ,KITA PLK TLG BURUKKAN NEGARA SENDIRI. tk ade sistem perfect dlm dunia ni.tgk US ,diorang pon blh dibolosi pendatang tanpa izin.SAME JUGAK DGN EROPAH MOSSAD BERKELIARAN DIMANA2 MENCARI SASARAN, Tapi time negara kita plk diorang pandang rendah mcm diorang tu perfect sgt. rasenya TUDM tk dedahkan habis ,mungkin dah ade komunikasi antara tudm dgn unknown aircraft tu dan unknown aircraft tu mungkin berjaya menjawab soalan ditanya TUDM dan TUDM mungkin menganggap jawapan diberikan munasabah dan tk menganggap ia sbg ancaman.mane2 blh berlaku tk kira secanggih mane pon sistem ,IA STILL BUATAN MANUSIA DAN MANUSIA JUGAK YG BLH MENEMBUSINYA….

  19. m8 says

    Jawapannya – Saya kena telefon menteri pertahanan untuk mendapatkan kelepasan berlepas untuk menyiasat, di sbb jet guna minyak kan tak pasal2 menteri marah, pembangkang pun buat bising kenapa guna jet tanpa sebab :P

    * orang yg jaga radar takut kena marah sebab gerak bos besar dari tidur, ha ha ha

  20. Anak Johor says

    Sebab Malaxia, khasnya, banga melayu adalah bangsa terpilih, termulia dan paling dikasihi Allah … di mana kelak akan lahir Imam Mahdi dari yang akan memimpin seluruh dunia dengan Ketuanan Melayunya … hahaha

  21. says

    Agree with part of ur theory.Terutamanya tentang radar.Pada pendapat saya,(betulkan kalau salah) radar DCA monitor trafik udara pesawat civilian,radar military monitor semua sekali objek yg memasuki ruang udara Malaysia(sepatutnya macam tu kan?)Adakah maksudnya radar military ni ada masa2 tertentu je diONkan?
    Kemudian statement dari PC sangat berterabur.Sorang ckp signal dari enjin Roll Royce stop transmitting bila lost contact.Info tu tak tepat.Bila ditanya adakah possible MH370 continue flying for more few hours,menteri cakap ada kemungkinan.Haihhhh….situasi mcm ni yg bikin orang keep speculating coz something fishy is happening.Come on gov.,satu dunia tengok kita.Sebagai rakyat Malaysia,sedikit kecewa dengan cara masalah ni ditangani.Kami tak ada akses dengan agensi keselamatan,info kami cuma dari media.So kalau ada maklumat yang berintegriti,please share it.

  22. kraken says

    kerajaan malaysia dah jadi macam sarkis, buat statement bengong tunggang langgang, dia ingat ni issue politik domestik ka semua benda nak putar belit ? semua nak rahsia ?

  23. Indon bongkak says

    waduh, kamu orang indonesia semuanya hebat2 ya?… tapi giginya kuning dan mulutnya bahu najis ya..keren.. iya kami ngak ada itu stealth.. akan tetapi kamu mempunyai hamba seks orang indonesia ya.. keren boss..

  24. akudtgdrpantek says

    Nota DONGENG : akudtgdrpantek @ ADDP…kihkihhh…

    LIHAT DAN DENGARKANLAH SESUATU YANG “BESAR” BAKAL MENJELMA MELALUI AKAUN BANK “CIMB” MALAYsia, DI DALAM TEMPOH 0.019 – 0.038 TAHUN NANTI, SETERUSNYA BAKAL MELONJAKKAN NAMO SAUDARA NAJIB DAN ADIKNYA NAZIR???…MAKA BERMULALAH SATU FENOMENA DI MANA BANK CIMB MENJADI BANK NO 1 MALAYsia, DIIKUTI OLEH BANK MAYBANK DAN PUBLIK BANK???…TAKKAN 3 BANK YO???…YA, HANYA 3 BANK TERSEBUT SAHAJA YANG BAKAL TINGGAL UNTUK DIJADIKAN SEBAGAI BANK “MEGA” DI MALAYsia???…BANK BANK YANG LAINNYA AKAN DITELAN BULAT BULAT OLEH MEREKA BERTIGA???…akudtgdrpantek @ ADDP bercherito DONGENG???…wakakaaa…kihkihkihhh…kahkahkahhh…sekian dan tak lupo…heheee

  25. akudtgdrpantek says

    kihkihkihhh…mari kito menjawab soalan dari “teropong_ajaib”…heheee

    1) Harus kenali dulu siapakah kedua2 pilot kita tu…(saya xnak tuduh apa2,tuan2 sdri yang kena cari jawapannya.)
    [ AKU : AHLI KUMPULAN DARK FORCE??? ]

    2)Apakah isu terbesar yang sedang dirundingkan oleh negara besar dunia dengan malaysia.
    [ AKU : “MUNGKIN” PASAL ISU ASET DAN KEWANGAN DUNIA??? ]

    3)Berapa dekatkah egen2 seperti Cia,mossad,Fbi dan lain2 dengan persekitaran negara kita.
    [ AKU : SEBELAH SUARA KITA??? ]

    4)Apakah masalah besar yang sedang dihadapi oleh negara besar dunia sekarang.
    [ AKU : ASET DAN KEWANGAN???…heheee ]

    5)Berapakah jumlah nilai pembelian aset keselamatan yang malaysia sanggup sediakan sedangkan mereka tahu malaysia memang ada duit tapi xnak beli dengan mereka.
    [ AKU : TIADO HAD???…heheee ]

    6)Apakah pentingnya bagi mereka bila mereka dapat menguasai malaysia.
    [ AKU : MEREKA DAPAT “KEKALKAN” PENGUASAAN SISTEM “DARK FORCE @ SISTEM SUMPAHAN IBLIS” KE ATAS UMAT MANUSIA SE DUNIA SELAMA INI???…heheee ]

    7)Sejauhmanakah malaysia sanggup berkompromi dengan mereka yang menciptakan masalah ini.
    [ AKU : MEREKA DAN MALAYsia TIADA UPAYA LAGI UNTUK BERKOMPROMI SESAMA MEREKA SEPERTI SEBELUM INI BERTUJUAN UNTUK MENGHALANG “SISTEM KEWANGAN LIGHT FORCE” DARI DIAKTIFKAN DALAM TAHUN INI????…kahkahkahhh…kihkihkihhh…heheheee…dan tak lupo…kelen…tiiitttt…heheee ]

    Akhir sekali,jangan terlalu beremosi,sebab mereka mmg merangcang nak kita beremosi.Mereka dah lama merancang,cuma kita yang xsedar.Hanya wali allah jer yang tembus pandang..akhir kata,pilihlah pemimpin yang berpegang pada islam tapi bukan pemimpin yang gunakan islam untuk menambahkan kecelaruan masyarakat.

    Ingatan! kuasa penentu tentang tragedi ini ada dtangan amerika
    [ AKU : SAUDARA BARAK OBAMA???…heheee ]

    …sbb itu kerajaan sgt sukar untuk buat [email protected] kerajaan tahu apa yang telah terjadi sebenarnya..
    [ AKU : SAUDARA NAJIB DAH TAHU LAMO SESANGAT???…heheee ]

    Tapi allah juga ada perancangannnyer….wassalam
    [ AKU : SIAPO LAIE KALAU BUKAN “PEWARIS” KELUARGA LIGHT FORCE???…heheee ]

    akudtgdrpantek @ ADDP berchakap DONGENG???…sekian dan tak lupo…heheee

    • hyatt says

      Puak dajjal dah mengelabah lah bila tak dapat pegang lagi ekonomi dunia seperti sebelum ini kerana Gmii dan groupnya dah ambil alih ekonomi dunia untuk kemakmuran umat sejagat. Dah tak boleh jajah fikiran dan perasaan umat sejagat seperti yang dilakukan sebelum ini.. Sistem dajjal@iblis inilah yang membelenggu jiwa manusia2 supaya menjadi hamba dunia,hamba harta,hamba nafsu dan bukan menjadi hamba Allah yang sebenar benarnya..Ingat janji iblis untuk memesongkan manusia dari jalanNya?Dalam hal ini tidak ada mustahil dan tidak boleh menggunakan logik akal yang terbatas..perlu diselami menggunakan mata hati.Kejadian MH370 ini boleh juga dikatakan sabotaj terhadap MALAYsia. selain dari kejadian lahad datu.Maklumlah Gmii itu kan warganegara malaysia… jadi puak dajjal itu pun menggunakan segala kepakaran sihir dan teknologi yang mereka ada.Sebaik baik “mereka” merancang,HEBAT lagi perancangan Allah terhadap mereka.

  26. skyfun says

    .Mengapa tak scramble jet utk identify unknown aircraft pada waktu itu. Maknanya jika tiada incident ini byk lagi unkwon aircraft yg dah berterbangan keluar masuk di ruang udara Malaysia sesuka hati. Very simple logic- betul tu bro,sekarang ni dimalaysia sendiri pon dah ramai ada pesawat sendiri,..maksud sy dlm ketegori Rc..yg mana mampu terbang berkilo2 meter diatas awan,pesawat ini di ketegorikan plane FPV..sy juga mempunyai..hehe…sekiranya radar tentera dapat detect dah tentu dikelaskan sebagai unknown plane sebab banyak jenis design plane sebegini…dekat malaysia penggemar rc plane fpv bagai duduk disyurga bebas terbang dimana saja kerana tiada penguatkuasaan udara.

  27. faisal 9w2wbt says

    sy penah mancing di situ.. pulau perak @ tukun perak… amat bahaya lautnya.. dan pulau tu amat mistik… hempasan ombaknya di tebing menakutkan…

  28. faisal 9w2wbt says

    hehehe .. lama bro tk kontak saya… tp anda juga tergolong dlm mereka mereka yg bijak / tajam pandangan dan tepat dlm membuat ulasan…
    bukan mcm depaa tuuu…….tk kaji langsung apa yg admin blog ulas 3 4 tahun dulu…
    ada masa email laa .. lama tk sembang… ber FB kee… leh gak kita discuss…

  29. faisal 9w2wbt says

    yup.. teknology kami canggih… tikar leh terbang.. sp sp yg tk nampak, maknanya…. err sambung Akula.. hehehehe

  30. faisal 9w2wbt says

    yg jadi penghalang ialah pawn… tewas pawn maknanya jalan akhir ialah castling leeee
    Skyfun… tu teknik 3 langkah tu kan ? tul tak?

  31. skyfun says

    bro,fitnah itu menuduh,,dlm artikal tuan shah xde membuat tuduhan,tuduhan dgn rumusan adalah 2 fakta berbeza..baca pakai otak jgn pakai lutut k..

  32. Akula says

    Mgkin dekat Guam….ini konspirasi terbesar punya.
    WW3 mungkin boleh terjadi…
    “perampas”=perisik.

  33. faisal 9w2wbt says

    kita ni penganalisis tk bertauliah…analisis kita pihak berwajib tk pakai.. tp kita ni bernasib baik sebab ramai kawan kawan….(ahli disscusion)
    walau authority berlainan antara satu sama lain, tp kita dilatih corak yang sama…sebab tu boleh ada kesamaan pemikiran…
    bukan macam depa tuuuuu…. baru hafal blog 2 3 page.dah jadi profesor makdia.. tu pon page orng keh keh keh…

  34. faisal 9w2wbt says

    vat70… kepala antu jepun kot yg kene penggal sepertimana dlm artikel terdahulu kot hehehehe

  35. faisal 9w2wbt says

    betul setuju dgn setanggi… ni bagi sikit je ayat.. dh kata sesat.. tkde k/terbang zaman tu .. tp hakikatnya ini semua bukan p blajar kitab…logik akal mereka jee..
    soal ghaib langsung tk mau pandang.. tp percaya plak sifat roh yg ghaib… betul tak setanggi?

  36. Defcon says

    Awat pemilik website ni suka cakap besar? Semua dia je yang tahu, orang lain tak tahu… ini sume poyo!!!

  37. faisal 9w2wbt says

    pantek punya citer lagi hebat… grand grand gran master jee…
    sy dan THSP hanyalah merapu alam jee
    tk macm tuan ADDP… pemikiran strategik…

  38. faisal 9w2wbt says

    bukan semua orng dapat ilmu tu bro.. tiap manusia Allah bg kelebihan yg kita tak tau.. cuma orng lain nmpk kita hebat, maka dia kata laa kita ni keramat.. tp tk penah onrg yg ada karamah ni buat sendiri sendiri tanpa izin allah. banyak lagi alam seperti alam makrifat , alam malakut dll lagi.. boleh rujuk kitab kitab hakikat… tasauf pon leh jugak..

  39. faisal 9w2wbt says

    dalam surah yassin je ada persoalan fenomena ini… dh abis baca tafsir surah surah ni ke tuan?

  40. faisal 9w2wbt says

    yup.. ia Al Quran terpakai untuk semua zaman.. walau masa tu hanya ada kapal laut… ia merupakan sejenis kenderaan…
    kalu ikut logik akal masa tu tkde kapal terbang… buat apa nk bertekak … sebab nabi bagtau kalu kamu ikut ql quran dan sunnah ku , kamu tkkan sesat selamnya, tp masa tu ada tulis ke kapal terbang… so, ayat walau tk berkeann kapal terbang tapi secara amnya ia adalah kenderaan. setuju dgn MRB. yg dok semabg deras tu bukan belajar kitab pon..

  41. soil particles says

    Ye lah. Di kata – kita akan jumpa, cuma masa yang menentukan. Saya dok terpikir, kenapa dia begitu yakin?

  42. soil paricles says

    The Missing Malaysian Aircraft – By Shaykh Muhammad Nazim Adil Al-Haqqani An-Naqshbandi – Berkorban/Sadaqah Sebelum Jumaat ini atau….
    H.R: Would you say something to the Malaysians?
    M: What are they asking?
    H.R. They want Du’aa for the plane. They cannot find it. What do you say about that?
    M: If it is a Qada’un Mubram, a final decree, nothing can bring them back. No one can bring them back. If it is not, then giving something, making sacrifice, may help bring everyone back. Maybe they can find them. We are weak people. I am a weak one. I may ask from the guardian of that place, ocean. They may keep them. If not, no one can do anything. Once I said to the Chief Minister to give sadaqa/alms, giving for their planes. And he said to me, “those people they do not know what is sadaqa.” I said, “I am not saying anything since two years or, three years, or four years ago. Sadaqa saves us from calamities. They must pay something, even one piaster for their safety through their journey.” May Allah forgive us, forgive us. May Allah grant from His endless mercy to those people. They may say: “we are making a big mosque if they are going to be saved. If they are coming safely, we may promise to built a big mosque in the Name of the Lord of Heavens!” I remember I spoke to the Chief Minister about their planes, five years ago perhaps. And he was saying “those people, they are a different kind of people and they do not understand about sadaqa or charity.” I said “you may do.” He said “it is not enough.” May Allah forgive us, forgive those people. People, what it is written no one can change it. Only Allah and His orders may change anything. People must remember sadaqa. It keeps troubles away. Nearly 300 people, not three hundred, three hundred thousand may be taken away. Maybe in a minute, or two minutes. No one can do anything, only the Lord of Heavens. We are asking His forgiveness, Allah! Fatiha. No. Only up to Friday. After Friday all of them are taken away – this coming Friday. If anything happens (an opening), they may send them back. If not that means it is finished. May Allah forgive us. Allahu Akbar. Fatiha. The Minister he was saying that it was the first flight of that plane. And I said: “You must give sadaqa for it.” And he was saying to me: “O Sheikh mostly people they are not Muslims. They are not understanding such things.” “You may give,” I said to him. After what happened, the Lord of Heavens He knows. We can’t do anything or we can’t say anything. Only we are asking forgiveness for all those people that have been lost.

  43. vandal says

    pitbull feat shakira get it start..???

    ini teori bodoh..cuba baca elok2 lirik lagu tu dari mula asmpai abis, jangan main amik sekerat2

    mentang2 dalam lirik tu ada sebut Malaysia, 2 passport, terus buat teori konspirasi

  44. jejantan says

    “They have no maritime domain awareness and it doesn’t look like they have a strong command and control structure and they’re not well coordinated with friends. Sadly, that’s what the MH370 situation demonstrates,” he said of Malaysia. (Reuters)

    Tidakah terasa apa2 kah kerajaan dan ATM dgn kenyataan ini.Kenapa kerajaan mcm seakan buntu dgn situasi ni. Mungkin betul apa yang di atas kata. Cth paling senang dlm MH370 ini kenapa hari ke-3 baru ATM radar detect ade unknown pesawat menghala ke pantai Barat.Mengapa tak scramble jet utk identify unknown aircraft pada waktu itu. Maknanya jika tiada incident ini byk lagi unkwon aircraft yg dah berterbangan keluar masuk di ruang udara Malaysia sesuka hati. Very simple logic. Senang kata sistem pertahanan negara “already busted and too many loop hole watched by other countries”. Mungkin ada yang kata ko cakap senangla, ingat senang ke dan bla3..hehe tapi yg dah kata ini pun analyst ketenteraan dan aku yang bodoh bab military ni pun boleh nampak discrepancy ni. Nak back up pun dah x der point yg bole tolong. Malaysia sudah dimalukan baik kerajaan, pihak keselamatan mahupun rakyatnya.
    Faith aku terhadap kehebatan tentera yang diwar2kan sebelum ini sudah terhakir. Sekian,,,

  45. maha says

    aku dengar pesawat p-8 telah di hantar selepas ini aku minta pihak Australia dan us bukan pertikaan kedatangan p-8 ada keupayaan Sonobuoy untuk kesan kemalangan pesawat dan kapal selam, lepas jumpa nya persawat itu Australia dan us tolong bersih Sonobuoy itu, kami tak ia gunakan untuk perang

  46. illuminati pembunuh manusia says

    Ini lagu tribute dari budak Korea untuk semua penumpang MH370 :

    Kawan saya dari negara China bernama Antoni juga ada dalam pesawat. Saya cuba call beliau setelah menerima berita, namun gagal………..

  47. says

    Kita ulas berdasarkan maklumat dlm pc semalam
    – Panglima ATM kata radar kesan pesawat x dikenali menuju ke Selat Melaka selepas MH370 hilang dari radar… Soalannya
    1- Radar ATM x fungsi secara real time ka? Boleh memintas terus pesawat tu…
    2- Kenapakah baru diumum 4-5 hari selepas kejadian? 4-5 hari meruapakan hari kritikal. Boleh tentukan hidup mati ramai org…
    3- Radar ATM dapat kesan tapi DCA(kat Subang?) x kesan. Radar DCA kat Kota Baharu boleh kesan plak?
    4- Radar DCA hanya dapat kesan pesawat pd ketinggian tertentu(katakan 1k kaki) sahaja. ATM boleh kesan lebih rendah?
    Kalu boleh jawab dalam entri khas…
    Last not least…
    BroShah boleh ulas teori nih? http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hNZtz-HVy6c

  48. Taming Seri says

    Tuan Hj Sha…
    Mintak Izin Menepek Catatan Ini Yg Saya Kutip Dari FB.
    Agak Panjang Tapi Boleh Kita Fikirkan.

    Received by e-mail

    1) adakah MAS merahsiakan perbualan antara perisik XXX dengan menara kawalan kepada kerajaan, rakyat malaysia dan seluruh dunia? kenapa nak rahsiakan?? adakah takut sebab kawalan keselamatan terlalu longgar? kenapa setelah sejam lebih pesawat hilang dari radar, tapi mereka masih lagi berkomunikasi dengan pesawat?? apa isi perbualan mereka??

    2) radar untuk tujuan komersial tidak secanggih seperti untuk tujuan ketenteraan.. maka radar jammer dari pasar gelap sudah memadai untuk “menghilangkan” pesawat dari radar di menar kawalan subang

    3) setelah “menghilangkan” pesawat dari radar, pesawat patah balik untuk ke destinasi XXX (destinasi ini saya tidak pasti di mana), pesawat terus berlegar di ruang udara malaysia, iaitu di kawasan banjaran titiwangsa selama sejam lebih sambil masih lagi “berunding” dengan menara kawalan..

    4) kenapa pertahanan malaysia tidak dapat kesan pesawat itu ketika berlegar di udara banjaran titiwangsa? kerana di situ pertahanan udara kita paling lemah..

    5) rundingan dengan menara kawalan gagal setelah 2 jam lebih.. perisik XXX putuskan hubungan dengan menara kawalan di subang.. perisik XXX terus menerbangkan pesawat ke lokasi XXX

    6) saya gunakan istilah “perisik” kerana hijacker ini bukannya pengganas, tapi seorang perisik dari negara XXX (antara kuasa besar dunia).. sebab itulah sehingga sekarang tiada pengakuan dan tuntutan di media massa.. semua rundingan adalah secara tertutup antara pemimpin negara kuasa besar..

    7) ketika pesawat bergerak ke lokasi XXX, perisik tiba-tiba menukar laluan, dan pesawat didapati terbang di selat melaka, menuju ke utara (thailand).. ketika ini, radar pertahanan udara malaysia dapat mengesan kehadiran pesawat asing ini (kerana pertahanan udara malaysia di selat melaka adalah lebih baik dari di pantai timur dan banjaran titiwangsa)..

    8) tetapi pihak pertahanan masih lagi clueless tentang rampasan ini, kerana pihak menara kawalan TIDAK PERNAH MEMAKLUMKAN KEPADA KERAJAAN DAN KEMENTERIAN PERTAHAAN

    9) pesawat terus menuju ke thailand.. thailand dapat tahu dan terus memaklumkan kepada seluruh ketenteraan mereka, termasuk pangkalan udara milik amerika di thailand (lokasi rahsia)

    10) ketika pihak thailand cuba menghubungi pesawat MAS tersebut, perisik XXX cuba menipu dengan mengatakan pesawat mereka tersesat..jet amerika cuba intercept dan tembak pesawat, tetapi perisik XXX cuba berunding dengan amerika dn thailand

    11) ketika rundingan di nanning, kerajaan malaysia TIDAK TAHU MENAHU pasal ini.. rundingan hanyalah melalui negara XXX, YYY, ZZZ dan mungkin beberapa negara lain

    12) pihak MAS baru maklumkan kepada umum pesawat MH370 hilang setelah benar-benar pesawat itu disahkan tidak mendarat di beijing (jam 7 pagi lebih).. kenapa lambat sangat nak sahkan MAS?? kamu ingat perampas itu main-main ke??

    13) ketika ini barulah kerajaan malaysia maklum dan seluruh dunia gempar dengan berita ini.. akibat kurangnya maklumat dari pihak MAS (pesawat tiba-tiba hilang, tak ada sebarang petanda) maka kerajaan mulakan SAR agak lambat..

    14) saya tidak pasti sampai bila baru pemimpin negara malaysia dimaklumkan perkara sebenar oleh negara XXX,YYY dan ZZZ.. DS Najib cuma mengikut arahaan dari negara XXX, YYY, dan ZZZ untuk kumpul keluarga mangsa, cari di situ, cari di sini, buat itu buat ini.. tapi rasanya sekarang mereka sudah dimaklumkan..

    15)TIADA APA-APA YANG BERLAKU DI LAUT CINA SELATAN.. tiada.. semua penemuan kononnya debris, tompokan minyak, claim dari navy negara XYZ kononnya dah jumpa bangkai dll adalah….. saya tidak pasti dan tidak berani nak buat andaian.. yang pasti negara2 kuasa besar dah hantar armada ketenteraan mereka di kawasan yang kononnya tempat pesawat terhempas

    16) malaysia serta negara lain yang “tak tahu apa-apa” meneruskan usaha mencari.. ketenteraan kita BARU PERASAN mereka pernah kesan satu pesawat asing di selat melaka (adakah saya yang ingatkan mereka hahahaha) maka mereka terus membuat pencarian di selat melaka, kerana andaian mereka di situlah kali terakhir malaysia mengesan pesawat itu

    17) ketika jet amerika hampir memintas pesawat MAS di thailand, perisik XXX berunding dengan negara amerika agar “melepaskan” pesawat itu dan memaklumkan pesawat itu adalah pesawat komersial dan mengandugi 200 lebih penumpang 19) amerika bersetuju, mungkin ada yang pelik mengapa USA boleh bersetuju dengan mudah.. ini kerana perisik itu BUKANNYA PENGGANAS tetapi dari negara XXX.. pihak amerika memaklumkan kejadian ini kepada negara XXX, dan negara XXX mengesahkannya..pada mulanya amerika demand pesawat itu mendarat di thailand, tetapi akhirnya terpaksa akur permintaan perisik XXX untuk mendarat di nanning.. kenapa nanning?? saya belum mahu hurai lebih lanjut..

    18) dipendekkan cerita, ketika mendarat di nanning, sepatutnya pendaratan MH370 di nanning dirahsiakan, tetapi terbocor juga oleh beberapa orang pegawai lapangan terbang yang tidak dimaklumkan terlebih dahulu tentang pendaratan cemas ini serta MISI RAHSIA negara XXX.. akhirnya cerita pendaratan pesawat MH370 di nanning berjaya diputarbelitkan sebagai hoax

    19) apa isi rundingan?? mengelakkan PERANG DUNIA KETIGA

    20) ketika rundingan, negara XXX mengugut untuk melancarkan perang dunia ketiga seandainya misi mereka ini dibocorkan.. negara YYY, ZZZ dan beberapa negara lain (saya yakin malaysia tidak terlibat dalam rundingan ini) terpaksa bersetuju

    21) jadi, apakah sebenarnya tujuan pesawat itu dihijack?? sebenarnya hijack itu hanyalah backup plan dari perisik XXX seandainya identiti dan operasi beliau berjaya dikesan oleh perisik dari negara lain yang turut sama berada di dalam pesawat tersebut.. semalam saya ada dedahkan salah satu nombor passport perisik iaitu YA3189197, nama pemilik passport ini ialah luigi miraldi, tetapi didapati passport ini adalah passport curi (cepat sungguh negara mereka tutup cerita)

    22) saya ada terbaca berita dari china, di mana ahli keluarga cuba hubungi telefon bimbit salah seorang penumpang pesawat, dan berjaya, tetapi tidak diangkat atau disahut.. ya, memang la, sebab pihak negara XXX lupa nak off henset mamat tu setelah dirampas..

    23) (imaginasi saya sahaja) – pada mulanya, pihak yang berunding berusaha untuk cari jalan untuk tutup cerita rampasan ini untuk kepentingan bersama.. mereka cuba membawa ahli keluarga terdekat penumpang untuk berunding di satu tempat rahsia (kemungkinan di nanning).. antaranya, mungkin penumpang yang terlibat terpaksa dipalsukan kematian mereka, dan pihak yang berunding akan cuba untuk membuat seolah-olah pesawat itu benar-benar telah terhempas, tetapi banyak kali kantoi.. banyak kali mereka terpaksa trik balik statement..

    24) insyaAllah, sama-sama kita doakan mereka semua masih hidup Mmg dr awal kes hijack Sebab Ukraine dgn Russia tgh berperang Dlm pesawat tu ada 2 org Ukraine, seorg Russian Pengaruh cina dperlukan russia TERKINI … Ada beberapa aspek berbangkit dlm isu MH370 … 1) 2 pasport hilang berprofile tinggi dlm bidang askar/ ketenteraan. 2) 4 org China yg mempunyai kepakaran dlm bidang kimia and biologi expert di dalam pesawat. 3) 27 anak Malaysia yg berada di dalam pesawat adalah dari syarikat motorola yg expert dlm it and communication. 4) Boeing 777 sebelum bertolak ke beijing baru kembali dari Pakistan. 5) Pasport 2 org yg hilang tidak di report pada interpol. 6) Semua negara besar telah menghulurkan bantuan kecuali Russia. 7) Boeing 777 boleh terbang lebih dari 11 jam dan boleh sampai di negara lain kerana perjalanan 777 adalah pada waktu malam yg tidak dpt dijangkau … 8) ID Patrik Gomez perlu dikaji dgn lebih terperinci. 9) MH 370 telah pun dihijack kerana laut sedalam 3km jika crash signal dca masih dapat dikesan. 10) 4 Bilionair China berada di dalam flight tersebut.

  49. kepastian says

    “saya dilaporkan bahawa kapal terbang malang tersebut berada di dalam lautan yang gelap, lebih kurang 300 meter.”???
    mohon admin memberikn sedikit pnjelasan dr statemnt trsebut

  50. says

    Hehe..macam2 spekulasi..apa2 pun dah take noted ayat akhir tuan shah..
    NOTA PENULIS : SAYA TIDAK PAKSA ANDA PERCAYA, TUNGGU AJELAH, TAK LAMA PUN, TINGGAL 3-4 HARI SAHAJA LAGI/KALAU TIDAK BETUL, ANGGAP JELAH SEBAGAI ANGIN LALU

  51. taktahu says

    setuju.. contohnya orang tu ada kelebihan lihat apa yg terjadi, kedudukan seseorang/ benda yang hilang. itu semua tak mustahil. sebab semua tu berlaku ataih izinNya

  52. akujawab says

    Aku setuju dgn Tuan…..Sekarang vietnam dah bagi msk….kerajaan saja melengahkan masa utk Kuasa2 besar puas..so mereka balik…

  53. Otai ayah ko says

    ko ni apa ke bodoh nya pergi kait pitbull dgn mh370. Makin menjadi2 bodohnya ye.. come on la wey, xkan lirik tu ko nak kait, kalo kait pun bukan boleh bg clue. So tolong jangan jadi bodoh, bila orang suap taik ko nganga je. parents ko ajar ko sebar fitnah dan info bodoh eh? ke ajar ko pecaya bende tahi mcm ni? jangan jadi manusia bodoh, jelek dipandang.

  54. Otai ayah ko says

    Hek eleh ko ni bodohnyeee……jelek pun ada…datang sini acah pandai cakap pasal video. ko ni kira kategori salah sorang orang batak nk acah pandai. hahaha. bodoh!

  55. says

    i knw 1 paranormal ustaz said tht the plane has been vanished by ‘something’ but will be appear later. no comment on status of the plane or passengers.

    • johanis says

      Sama pendapat tapi tak blh dedah kerana ni mimpi saorg tulan yg warak….nanti org tak percaya pula bab mimpi ni.mimpi apa yg awk tulis tapi ada penjagalain sadikit cerita.mungkin mungkin tunggu saorg wali besar dtg membantu agak nya…harap mimpi dia benar dan klu betul akan mengemparkan dunia dan menyukakan semua.

  56. HANG MERENG says

    kalau xbetul maka anggap sahaja sebagai angin lalu.. bangang ka apa? tak terfikir pasal fitnah? hanya tau nk jadi org pertama yg tahu apa yg sedang berlaku pada MH370?? dasar moron!! lepas tu bercakap hal aqidah dan ilmu bagai.. bangang… padahl fitnah tu lebih besar dr membunuh.. bertaubat bro!!

  57. Akula says

    Di harap pokcik Den bleh mengupas sedikit teori hijacked tu..
    Harap ada posting baru kat excdo.blogspot dari kacamata pokcik plak.
    Baru layan.

  58. Akula says

    Dear All,

    – Malaysian security and research agency (Agency) operatives which being deployed to other countries investigating MH370 ill-fated flight has been calling back home as the operation is being cut off today.

    – No remarks has been given for this action by “The Chief” until now but there are some internal rumours said that “The Chief” have absolute and complete information on what happen to MH370.
    Read more: http://cipantapirtenuk.blogspot.com/2014/03/mh370-update-operation-being-cut-off.html#ixzz2vjDi078F

    p/s: Adakah ini bermaksud ada game disebalik tragedy ini..

  59. setanggi says

    Bagi aku.. Kalau MH370 ni pergi ke dimensi lain yang kiraanya 1 hari bersamaan seribu tahun mungkin kapal tu masih dalam keadaan elok..

  60. Krik Krik says

    Aku sependapat dengan Tuan Rumah…………..ianyer hilang tanpa sebab. Bila langit dan Bumi bersatu tanpa ada ruang diantaranya.

    Dan sentiasa lupa.

  61. setanggi says

    Tiada yang mustahil dalam ilmu Allah Ta’ala. Kalau fikir logik je memang tak boleh terima pemikiran yg macam ni.

  62. Akula says

    Malaysia ni semua emangnya luar biasa DON.
    masakan kamu baru ketahuan.emangnya kamu seperti baru lahir gitu.

  63. skyfun says

    Sy cuma Tertanya2 perkara2 yg lebih menakutkan…emmm umpama catur,pergerakan kuda dgn menteri akan menentukan keadaan keselamatan queen sebelum pihak lawan menyusun langkah untuk checkmate…huhuhu

  64. Mat says

    MH370 – piramid Melayu – Gelanggi – 2014? Apa perkaitan dengan peristiwa besar yang akan berlaku???

  65. akudtgdrpantek says

    kihkihkihhh…tertinggal kapal lah pulak!…heheee

    [ Contohnya ialah kapal angkasa itu telah dibawa oleh TENAGA ANEH itu tadi masuk ke dalam lautan dalam, tanpa merosakkan kapal angkasa itu dan sekelian penghuni yang ada di dalamnya, selama yang boleh menghilangkan terus daya fikir manusia sedunia untuk memikirkan tentang ke-AJAIB-an kejadian peristiwanya itu tadi, bilamana kapal angkasa itu muncul di permukaan laut itu nanti???…akudtgdrpantek @ ADDP bercherita DONGENG!!!…dimaklumkan!…heheee

  66. akudtgdrpantek says

    Nota DONGENG : akudtgdrpantek @ ADDP…kihkihhh…MUNGKIN kali ini bila sudah tiba “masanya”, maka Tuhan Yang Maha ESA [Light Force] itu mahu menggerakkan fikiran dan perasaan manusia sejagat [sedunia] untuk kembali menyebut dan merasa tentang kewujudan dan kebesaran diri serta kuasanya ke atas manusia dan seluruh kehidupannya???…MUNGKIN maka itu didatangkannya “asbab” yang diperlukan manusia kebanyakan supaya mereka dapat melihat melalui mata fizikal mereka sendiri tentang kekuasaan TUHAN yang SEBENAR itu yang selama ini mereka “nafikan” dengan fikiran dan perangai [Dark Force] mereka sendiri tanpa mereka sedari selama hidup mereka???…

    MUNGKIN untuk menyedarkan fikiran dan perasaan manusia sedunia tentang ke-WUJUD-an dan kebesarannya kali ini, maka Tuhan Yang Maha ESA itu telah menghantarkan “satu asbab yang AJAIB pada alam fikiran”, tetapi ianya boleh dilihat dan didengar secara fizikal oleh sekelian manusia di dunia melalui perantaraan saluran media di negara mereka masing masing, bilamana masanya itu tiba???…Sesuatu peristiwa BESAR yang bersifat GLOBAL yang boleh menggerakkan fikiran dan perasaan manusia sedunia untuk kembali kepada Tuhan Yang Maha ESA itu, memang begitu ditakuti dan dimusuhi oleh kaum IBLIS [Dark Force] selamanya, seterusnya kaum ini akan berusaha MENGHALANG walau dengan apa cara sekalipun, agar berita tentang “ke-AJAIB-an Tuhan” ke atas sesuatu peristiwa itu tidak diketahui oleh manusia seluruh dunia!!!…Inilah yang dinamakan sebagai PENDUSTA AGAMA [arab : DAJJAL]…

    PERUMPAMAAN ke-AJAIB-an sesuatu peristiwa besar dunia itu ialah seperti PERUMPAMAAN suatu peristiwa sebuah kapal angkasa yang bersaiz besar yang telah dipandu oleh suatu “TENAGA ASING YANG ANEH” yang amat kuat hingga menyebabkan kapal angkasa dan juru pandunya itu, tiada boleh berbuat apa apa selain dari mengikut “kehendak” tenaga itu semata mata…Contohnya ialah kapal angkasa itu telah dibawa oleh TENAGA ANEH itu tadi masuk ke dalam lautan dalam, tanpa merosakkan kapal angkasa itu dan sekelian penghuni yang ada di dalamnya, selama yang boleh menghilangkan terus daya fikir manusia sedunia untuk memikirkan tentang ke-AJAIB-an kejadian peristiwanya itu tadi???…akudtgdrpantek @ ADDP bercherita DONGENG!!!…dimaklumkan!…heheee

  67. says

    1) adakah MAS merahsiakan perbualan antara perisik XXX dengan menara kawalan kepada kerajaan, rakyat malaysia dan seluruh dunia? kenapa nak rahsiakan?? adakah takut sebab kawalan keselamatan terlalu longgar? kenapa setelah sejam lebih pesawat hilang dari radar, tapi mereka masih lagi berkomunikasi dengan pesawat?? apa isi perbualan mereka?? 2) radar untuk tujuan komersial tidak secanggih seperti untuk tujuan ketenteraan.. maka radar jammer dari pasar gelap sudah memadai untuk “menghilangkan” pesawat dari radar di menar kawalan subang 3) setelah “menghilangkan” pesawat dari radar, pesawat patah balik untuk ke destinasi XXX (destinasi ini saya tidak pasti di mana), pesawat terus berlegar di ruang udara malaysia, iaitu di kawasan banjaran titiwangsa selama sejam lebih sambil masih lagi “berunding” dengan menara kawalan.. 4) kenapa pertahanan malaysia tidak dapat kesan pesawat itu ketika berlegar di udara banjaran titiwangsa? kerana di situ pertahanan udara kita paling lemah.. 5) rundingan dengan menara kawalan gagal setelah 2 jam lebih.. perisik XXX putuskan hubungan dengan menara kawalan di subang.. perisik XXX terus menerbangkan pesawat ke lokasi XXX 6) saya gunakan istilah “perisik” kerana hijacker ini bukannya pengganas, tapi seorang perisik dari negara XXX (antara kuasa besar dunia).. sebab itulah sehingga sekarang tiada pengakuan dan tuntutan di media massa.. semua rundingan adalah secara tertutup antara pemimpin negara kuasa besar.. 7) ketika pesawat bergerak ke lokasi XXX, perisik tiba-tiba menukar laluan, dan pesawat didapati terbang di selat melaka, menuju ke utara (thailand).. ketika ini, radar pertahanan udara malaysia dapat mengesan kehadiran pesawat asing ini (kerana pertahanan udara malaysia di selat melaka adalah lebih baik dari di pantai timur dan banjaran titiwangsa).. 8) tetapi pihak pertahanan masih lagi clueless tentang rampasan ini, kerana pihak menara kawalan TIDAK PERNAH MEMAKLUMKAN KEPADA KERAJAAN DAN KEMENTERIAN PERTAHAAN 9) pesawat terus menuju ke thailand.. thailand dapat tahu dan terus memaklumkan kepada seluruh ketenteraan mereka, termasuk pangkalan udara milik amerika di thailand (lokasi rahsia) 10) ketika pihak thailand cuba menghubungi pesawat MAS tersebut, perisik XXX cuba menipu dengan mengatakan pesawat mereka tersesat..jet amerika cuba intercept dan tembak pesawat, tetapi perisik XXX cuba berunding dengan amerika dn thailand 11) ketika rundingan di nanning, kerajaan malaysia TIDAK TAHU MENAHU pasal ini.. rundingan hanyalah melalui negara XXX, YYY, ZZZ dan mungkin beberapa negara lain 12) pihak MAS baru maklumkan kepada umum pesawat MH370 hilang setelah benar-benar pesawat itu disahkan tidak mendarat di beijing (jam 7 pagi lebih).. kenapa lambat sangat nak sahkan MAS?? kamu ingat perampas itu main-main ke?? 13) ketika ini barulah kerajaan malaysia maklum dan seluruh dunia gempar dengan berita ini.. akibat kurangnya maklumat dari pihak MAS (pesawat tiba-tiba hilang, tak ada sebarang petanda) maka kerajaan mulakan SAR agak lambat.. 14) saya tidak pasti sampai bila baru pemimpin negara malaysia dimaklumkan perkara sebenar oleh negara XXX,YYY dan ZZZ.. DS Najib cuma mengikut arahaan dari negara XXX, YYY, dan ZZZ untuk kumpul keluarga mangsa, cari di situ, cari di sini, buat itu buat ini.. tapi rasanya sekarang mereka sudah dimaklumkan.. 15)TIADA APA-APA YANG BERLAKU DI LAUT CINA SELATAN.. tiada.. semua penemuan kononnya debris, tompokan minyak, claim dari navy negara XYZ kononnya dah jumpa bangkai dll adalah….. saya tidak pasti dan tidak berani nak buat andaian.. yang pasti negara2 kuasa besar dah hantar armada ketenteraan mereka di kawasan yang kononnya tempat pesawat terhempas 16) malaysia serta negara lain yang “tak tahu apa-apa” meneruskan usaha mencari.. ketenteraan kita BARU PERASAN mereka pernah kesan satu pesawat asing di selat melaka (adakah saya yang ingatkan mereka hahahaha) maka mereka terus membuat pencarian di selat melaka, kerana andaian mereka di situlah kali terakhir malaysia mengesan pesawat itu 17) ketika jet amerika hampir memintas pesawat MAS di thailand, perisik XXX berunding dengan negara amerika agar “melepaskan” pesawat itu dan memaklumkan pesawat itu adalah pesawat komersial dan mengandugi 200 lebih penumpang 19) amerika bersetuju, mungkin ada yang pelik mengapa USA boleh bersetuju dengan mudah.. ini kerana perisik itu BUKANNYA PENGGANAS tetapi dari negara XXX.. pihak amerika memaklumkan kejadian ini kepada negara XXX, dan negara XXX mengesahkannya..pada mulanya amerika demand pesawat itu mendarat di thailand, tetapi akhirnya terpaksa akur permintaan perisik XXX untuk mendarat di nanning.. kenapa nanning?? saya belum mahu hurai lebih lanjut.. 18) dipendekkan cerita, ketika mendarat di nanning, sepatutnya pendaratan MH370 di nanning dirahsiakan, tetapi terbocor juga oleh beberapa orang pegawai lapangan terbang yang tidak dimaklumkan terlebih dahulu tentang pendaratan cemas ini serta MISI RAHSIA negara XXX.. akhirnya cerita pendaratan pesawat MH370 di nanning berjaya diputarbelitkan sebagai hoax 19) apa isi rundingan?? mengelakkan PERANG DUNIA KETIGA 20) ketika rundingan, negara XXX mengugut untuk melancarkan perang dunia ketiga seandainya misi mereka ini dibocorkan.. negara YYY, ZZZ dan beberapa negara lain (saya yakin malaysia tidak terlibat dalam rundingan ini) terpaksa bersetuju 21) jadi, apakah sebenarnya tujuan pesawat itu dihijack?? sebenarnya hijack itu hanyalah backup plan dari perisik XXX seandainya identiti dan operasi beliau berjaya dikesan oleh perisik dari negara lain yang turut sama berada di dalam pesawat tersebut.. semalam saya ada dedahkan salah satu nombor passport perisik iaitu YA3189197, nama pemilik passport ini ialah luigi miraldi, tetapi didapati passport ini adalah passport curi (cepat sungguh negara mereka tutup cerita) 22) saya ada terbaca berita dari china, di mana ahli keluarga cuba hubungi telefon bimbit salah seorang penumpang pesawat, dan berjaya, tetapi tidak diangkat atau disahut.. ya, memang la, sebab pihak negara XXX lupa nak off henset mamat tu setelah dirampas.. 23) (imaginasi saya sahaja) – pada mulanya, pihak yang berunding berusaha untuk cari jalan untuk tutup cerita rampasan ini untuk kepentingan bersama.. mereka cuba membawa ahli keluarga terdekat penumpang untuk berunding di satu tempat rahsia (kemungkinan di nanning).. antaranya, mungkin penumpang yang terlibat terpaksa dipalsukan kematian mereka, dan pihak yang berunding akan cuba untuk membuat seolah-olah pesawat itu benar-benar telah terhempas, tetapi banyak kali kantoi.. banyak kali mereka terpaksa trik balik statement.. 24) insyaAllah, sama-sama kita doakan mereka semua masih hidup Mmg dr awal kes hijack Sebab Ukraine dgn Russia tgh berperang Dlm pesawat tu ada 2 org Ukraine, seorg Russian Pengaruh cina dperlukan russia TERKINI … Ada beberapa aspek berbangkit dlm isu MH370 … 1) 2 pasport hilang berprofile tinggi dlm bidang askar/ ketenteraan. 2) 4 org China yg mempunyai kepakaran dlm bidang kimia and biologi expert di dalam pesawat. 3) 27 anak Malaysia yg berada di dalam pesawat adalah dari syarikat motorola yg expert dlm it and communication. 4) Boeing 777 sebelum bertolak ke beijing baru kembali dari Pakistan. 5) Pasport 2 org yg hilang tidak di report pada interpol. 6) Semua negara besar telah menghulurkan bantuan kecuali Russia. 7) Boeing 777 boleh terbang lebih dari 11 jam dan boleh sampai di negara lain kerana perjalanan 777 adalah pada waktu malam yg tidak dpt dijangkau … 8) ID Patrik Gomez perlu dikaji dgn lebih terperinci. 9) MH 370 telah pun dihijack kerana laut sedalam 3km jika crash signal dca masih dapat dikesan. 10) 4 Bilionair China berada di dalam flight tersebut.

  68. Nazrin says

    kalo setakat menilik/melihat keadaan je boleh maaf lg rasenye..kalo siap tau bile akan timbul tu bkn dah sampai tahap menilik masa depan ke?

  69. says

    hmm, tapi pesawat menjunam tu bukan dekat kawasan laut..yang bayangan saya nampak..dekat darat..tak ada kerosakan tapi menjunam..dalam sebulan sebelum kejadian ni berlaku. Mungkin mainan..

  70. says

    Ya betul.Macam divert kita semua punya perhatian,hee!Macamanapun tuan haji,saya lebih yakin dengan teori hijack,airplane hidden somewhere.Masa sedang berjalan,rundingan sedang berlaku.No wonder semua update dalam TV keep repeating pasal oil slick,serpihan bla,bla,bla..benda yang sama diulang tiap hari,lepas tu seperti yang dijangka,semuanya bukan dari MH370.Buying time for ‘something’ bigger.banyak kapal dilaut dan diudara mencari tapi still no sign.Sebab kapal terbang tu memang takde kat situ.
    Kalau nak scan dasar laut,baik panggil team harta karun.Equipment diorang lebih tepat dengan kerja tu.Eh,Indonesia ada hantar bantuan SAR tak?

  71. Persembunyian says

    Okay, tafsiran dari ustaz yang En.Faisal tahu pula cakap macam mana? Jangan main tafsir sendiri sendiri je bro.

  72. epul says

    Dulu dok baca radar malaysia hebat bukan main, tengok cara kepala autoriti malaysia bagi fakta media yang bercanggah antara satu sama lain aku dah boleh agak tahap mana sebenarnya tentera malaysia. hmm….

  73. teropong_ajaib says

    Assalamualaikum….
    Alhamdulillah kita telah diuji untuk kali kedua.Sebijakmanapun mereka merancang,ada lagi yang lebih bijak dari mereka.Nasihat saya,xusah lah kita bertegang urat sesama kita terutamanya bangsa melayu islam.Sebab yang paling nyata yang dapat saya katakan ialah,ini semua berlaku kerana [email protected] kuasa besar dunia tahu bahawa malaysia sebuah negara yang kaya.Terdapat pelbagai kelebihan berbanding dengan negara lain.Jadi saya memang xhairan tragedi sebegini terjadi.Selagi malaysia xjadikan amerika sebagai tuan,selagi itulah negara malaysia akan sentiasa diserang dalam pelbagai bentuk yang sangat canggih seperti sekarang.Pandanglah dengan mata hati,bukan dengan emosi.Fakta saya mudahjer untuk saudara renung2kan.
    1) Harus kenali dulu siapakah kedua2 pilot kita tu…(saya xnak tuduh apa2,tuan2 sdri yang kena cari jawapannya.)
    2)Apakah isu terbesar yang sedang dirundingkan oleh negara besar dunia dengan malaysia.
    3)Berapa dekatkah egen2 seperti Cia,mossad,Fbi dan lain2 dengan persekitaran negara kita.
    4)Apakah masalah besar yang sedang dihadapi oleh negara besar dunia sekarang.
    5)Berapakah jumlah nilai pembelian aset keselamatan yang malaysia sanggup sediakan sedangkan mereka tahu malaysia memang ada duit tapi xnak beli dengan mereka.
    6)Apakah pentingnya bagi mereka bila mereka dapat menguasai malaysia.
    7)Sejauhmanakah malaysia sanggup berkompromi dengan mereka yang menciptakan masalah ini.
    Akhir sekali,jangan terlalu beremosi,sebab mereka mmg merangcang nak kita beremosi.Mereka dah lama merancang,cuma kita yang xsedar.Hanya wali allah jer yang tembus pandang..akhir kata,pilihlah pemimpin yang berpegang pada islam tapi bukan pemimpin yang gunakan islam untuk menambahkan kecelaruan masyarakat.Ingatan! kuasa penentu tentang tragedi ini ada dtangan amerika…sbb itu kerajaan sgt sukar untuk buat [email protected] kerajaan tahu apa yang telah terjadi sebenarnya..Tapi allah juga ada perancangannnyer….wassalam

  74. tiramisu says

    Dalam al quran ada 114 surah. Kenapa anda suruh buka surah Yasin, bukan surah-surah yang lain? Musykil juga saya memikirkannya.

  75. akudtgdrpantek says

    kihkihhh…KALI INI PUAK DARK FORCE TIDAK MAMPU BERBUAT BEGITU LAGI SEPERTI YANG MEREKA AMALKAN SELAMA INI KEK ATEH MANUSIO !…sekian dan tak lupo…heheee

  76. Vat70 says

    #MH370 last seen on military radar over Strait of Malacca at low altitude…..fening…fening……pulau perak? manala ko pergi kapal oi…..nk tergelak pun ada…..gelak aje la..kahkahkahkahkah

  77. Akula says

    Dipetik dari buku : Kuasa Tuhan Mencabar Kuasa Manusia Di Bario
    SKYLAB September 2004 – Ditulis bersama oleh: Haji Abd Rahim Manaf, Hassan
    Mohd Zain, Mejar Dr Yusof Abu Bakar, Dr Johari Alias, Dr Hanif Abd Rahman,
    Dr Abd. Rahim Tahir, Dr Azlina Jamaluddin, Mejar Dr Abd Hamid Sujak, Dr
    Rohaya Dato’ Muhamad.

    ———————————————————
    Bersabda Sulaiman
    ” Wahai orang-orang mulia, siapakah diantara kamu yang boleh membawa
    kepadaku tahta kerajaan Ratu Saba’ itu sebelum mereka datang tunduk
    kepadaku?”

    Berkata Ifrit di antara Jin ” Saya dapat membawanya kepadamu sebelum engkau
    berdiri dari majlis ini, sesungguhnya saya kuat lagi jujur”

    Berkata seorang manusia yang di sisinya ada ilmu dari Kitab ” Saya boleh
    membawanya kepadamu dalam sekelip mata” – AnNaml: 38-39
    ——————————————————————-
    Peristiwa kehilangan sebuah helikopter di Bario, Sarawak pada Julai tahun
    ini tiba-tiba menjadi satu misteri yang menggemparkan banyak pihak. Setelah
    hampir 20 hari pencarian dilakukan oleh hampir 2000 tenaga manusia dan alat
    teknologi tercanggih, akhirnya helikopter itu ditemui juga dengan bantuan
    orang-orang yang dekat dengan Allah, yang berusaha takut dan cinta Allah
    dengan sebenar-benarnya. Parlimen Malaysia sudah hampir mahu memberhentikan
    operasi pencarian, sejurus sebelum helikopter itu ditemui.

    Kaedah bomoh biasa juga gagal dalam menghadapi kes ini. Berbagai jenis
    bomoh dari berbagai agama mencuba berbagai alatan perbomohan bersama jampi
    serapahnya tetapi sia-sia. Apa sebenarnya berlaku?

    Helikopter Bell 206 Long Ranger kepunyaan Hornbill Skyways membawa seorang
    Menteri Sarawak, Dr Judson Sakai Tagai, bersama-sama lima orang yang lain
    dan dikemudi oleh juruterbang Kapten Shamsudin Hashim, yang satu-satunya
    Muslim, bertolak pada tanggal 12 Julai 2004, Selasa 12.15pm.Perjalanan
    melintasi Bario bertujuan meninjau lokasi sesuai untuk pembinaan projek
    empangan hidro-elektrik baru di Sarawak.

    Baru 3 minit berleps, helikopter itu terputus hubungan dengan menara
    kawalan dan terus hilang. Perjalanan sepatutnya mengambil 20 minit ke
    destinasinya iaitu Ba’kelalan.

    -Yang menjadi pertanyaan, mengapa helikopter tidak sempat menghubungi
    menara kawalan atas kerosakannya padahal baru sahaja berlepas 3 minit.

    – Isyarat kawalan automatikjuga tidak berfungsi menunjukkan lokasi
    terhempasnya

    – Operasi mencari dimulakan seawal 2 petang. Persekitaran di mana logiknya
    helikopter itu jatuh dan sekitarnya sudah digelidah 25 pesawat dan 2000
    orang pencari terdiri dari PDRM, TUDM, RAMD, TNI-AD, dan bermacam-macam
    lagi pasukan, termasuk penduduk kawasan sekitar di situ termasuk penduduk
    negara jiran Indonesia.

    – Termasuk sebuah helikopter dari Australia yang lengkap dengan sistem
    pengesan haba infra-red yang mampu mengesan perubahan suhu, merakam gerakan
    visual dan mengesan kewujudan jarak di dalam hutan, misi dibantu 2 pakar
    warga OZ.

    – Helikopter de Orient dari USA yang mampu mengesan sehingga syiling
    sebesar 10 sen tidak mampu mengesan helikopter itu, tetapi satu
    jentolak/jentera pengangkut balak yang buruk dan berkarat dapat dikesannya

    – Pakar teknologi satelit dan pemetaan berbangsa Afrika dari badan
    Perhutanan Sarawak

    – Pesawat bantuan juga datang dari Singapura, Brunei dan Korea Selatan
    Maklumat sebenar tentang apa yang terjadi kepada heli itu telahpun didapati
    oleh penaung Skylab [ Ustaz Ashaari Muhammad ]seelok sahaja helikopter itu
    hilang secara alam kerohaniannya* Skylab adalah satu persatuan gabungan
    doktor-doktor kerohanian dan doktor-doktor fizikal termasuk doktor
    specialist dari bidang medical dan dentisry yang bekerja dengan kerajaan,
    universiti, tentera dan private practise*

    – Setelah hari kelapan barulah Skylab campurtangan dalam kes ini kerana
    pada peringkat awalnya pihak kerajaan menolak pertolongan penaung Skylab
    dan anak buahnya.

    – Pihak kerajaan terbahagi dua dalam menerima kehadiran Skylab, tetapi
    pihak Ketua Menteri Sarawak menerima permohonan Skylab untuk membantu
    apabila Ketua Menteri mendapat maklumat dari bomoh bahawa heli itu hilang
    kerana ditutup oleh jin dengan berlapis-lapis tutupan yang sangat tebal.
    Dan mereka berkata hanya orang yang bersembahyang sahaja yang mampu membuka
    tutupan itu.

    Sebelum dua orang doktor kerohanian Skylab menyertai operasi, mereka
    bermesyuarat bersama-sama anggota Skylab lain dengan guru mereka Ustaz
    Ashaari di Labuan.

    Seperti yang diduga mereka dapat melihat dengan jelas seorang wakil jin
    yang menyerupai manusia bernama Al dihantar oleh pembesar jin bernama Zar.
    Tujuh pengiring Al menunggu di luar dan tidak masuk ke bilik
    mesyuarat.Tidak semua member Skylabmampu melihatnya, mereka ini hanya
    merasa kehadiran makhluk Allah ini dengan hati.

    Jin bernama Al yang mewakili pembesar Zar ini meminta manusia membayar
    segala kerosakan yang ditanggung oleh penduduk jin akibat pencerobohan
    helikopter itu ke daerah mereka, merosakkan rumah-rumah mereka, membunuh
    seramai 37 bangsa jin, lagipula tujuan asal manusia itu bertujuan meninjau
    kawasan pembuatan empangan hidro-elektrik baru yang akan memusnahkan bandar
    dan perkampungan jin di Bario

    Syaratnya adalah menebus dosa manusia ini dengan mengeluarkan sedikit wang,
    lalu menyembelih seekor kambing dan dijamukan kepada para fakir miskin yang
    tinggal di rumah atas air di Labuan.

    Jikalau manusia sanggup melakukannya, barulah perundingan melepaskan barang
    tawanan dimulakan.

    Makhluk jin yang marah itu yang saiznya boleh membesar sebesar gunung telah
    mencekup helikopter tersebut dan dibawa ke alam mereka, lalu menutupnya
    dari pandangan mata kasar manusia.

    Lalu Skylab mengeluarkan RM 400.00 untuk mengadakan jamuan kepada jemaah
    masjid atas air di Labuan, sebelum menyertai pasukan operasi mencari.

    1.Pada 23 Julai 2004 [Jumaat] selepas 11 hari helikopter hilang, Tabib
    Abdul Rahim Manaf dan Tabib Hassan Mohd Zain yang berupaya melihat makhluk
    jin dan bercakap-cakap dengan makhluk Allah ini, memulakan operasi
    pencarian yang pertama bersama-sama pilot Capt George (bangsa Iban) dan
    seorang jurubahasa bernama Afendi. Kawasan yang diilhamkan adalah
    Pa’Longan, satu kawasan yang tidak diminati kerana terkeluar dari laluan
    asal dan bearing heli tersebut. Kedua
    >orang tabib itu dapat melihat adanya heli itu dengan jelas di sana ? di
    alam ghaib, cuma di alam lahir lokasi sebenarnya tidak diketahui dan ianya
    tertutup dari pandangan manusia biasa.

    2. Pada 24 Julai 2004 [Sabtu] jam 11.00 pagi, operasi kedua dimulakan.
    Pada 11.45 pagi mereka ternampak sebatang pokok yang putus ,tinggal kayu
    balaknya sahaja menegak , mungkin kesan helikopter jatuh. Semasa operasi
    ini, Tabib Hassan terus-menerus berhubung secara ghaib dengan Al siJin
    Islam. Masyarakat jin di situ mempunyai 3 raja adik beradik iaitu
    Kalamngan, Kalamung dan Kalapung. Hanya seorang raja yang boleh diajak
    berunding dengan baik, yang dua lagi susah diajak berunding. Seorang ini
    yang akhirnya memeluk Islam..hasil perhubungan dan perbincangannya dengan
    manusia ini.

    Perundingan dengan jin mengambil masa yang lama..bukankah dikatakan
    sebaik-baik jin itu sejahat-jahat manusia.

    Sepanjang operasi pertama itu, Tabib Hassan merayu ” Bukankah kami sudah
    sembelih kambing seperti yang disyaratkan, tolonglah beri petunjuk di mana
    helikopter itu boleh ditemui”

    Jawab Jin ” Yalah..kami akan tunjukkan lah ni..!!”

    Selepas menentukan lokasi pokok patah itu dan diambil gambarnya, mereka
    balik untuk solat Zuhur.

    3. Pada 24 Julai 2004 [Sabtu] petang, operasi ketiga – dengan panduan
    sistem GPS ? Global Positioning System, mereka menuju ke kawasan pokok
    patah tadi. Aneh sekali, kerana kali ini dua batang pokok pula yang patah.
    Mengiringi heli mereka adalah dua lagi heli lain, tetapi penumpang heli
    utama melihat 2 lagi heli itu terlalu kecil, sebesar hujung pena.
    Seolah-olah mereka sedang berada jauh di alam lain iaitu alam jin.

    Sesudah itu mereka pulang kerana helikopter belum dibuka tutupnya oleh Jin.

    Setelah petunjuk pertama ditemui, seorang ketua kaum Penan ? kaum pribumi
    Sarawak- telah bergerak ikut darat dengan tujuan mencari heli, bila sampai
    ke kawasan itu dia telah mencantas dahan dan dihalakan ke udara, metode
    secara perbomohan untuk ditunjukkan hala sebenar bau mayat. Tiba-tiba ribut
    kuat memukulnya sehingga dia terhempas ke pokok dan patah gigi.Heli
    penyelamat terpaksa dipanggil untuk menyelamatkannya.

    Sebuah helikopter Nuri TUDM, telah menurunkan seorang tentera dengan tali
    pada pagi Ahad 25 Julai..Heli telah bergegar kuat dan tali itu
    berpusing-pusing sampai tentera itu terhempas ke pokok juga. Dia terpaksa
    naik semula sebelum sempat memijak tanah.

    Sekembalinya dari operasi ketiga, Tabib Hassan mengucapkan terimakasih
    kepada Raja Jin 3 beradik diperantarai Al. Tabib Hassan berkata ” Tolonglah
    bukakan heli itu pula untuk kami dapat lihat” Jawab Al ” Yalah..kami akan
    bukalah!!” ..Inilah perangai jin, kerja sehari jadi 3 hari!

    4. Pada 25 Julai 2004 [Ahad] pagi, di kawasan tersebut ada perkembangan
    terbaru, di antara dua pokok patah itu, terdapat seolah- olah satu ruang
    terjerumusnya helikopter. Tetapi helikopter masih
    tidak kelihatan. Tabib Hassan mengeluh..” Jin,jin mengapa lambat sangat nak
    buka ni?.”

    Aneh pula, Afendi si jurubahasa kelihatan sangat terganggu perasaannya,
    berkeras mahu dihantar pulang ke kampungnya di Miri. Terpaksalah demi
    menjaga hatinya, mereka semua terus berlepas ke Miri, padahal sudah sangat
    hampirnya dengan penemuan heli itu. Operasi diteruskan juga oleh beberapa
    yang lain seperti yang diceritakan tadi, tetapi aneh habis semua
    terpelanting dikerjakan oleh jin-jin di situ.

    Sampai sahaja di Miri, para tabib itu mendapat arahan dari ustaz Ashaari
    guru mereka, supaya bertukar orang, kerana pasukan yang ada tidak cukup
    ampuh. Afendi diganti dengan Ustaz Ahmad Zahari iaitu Pengarah Rufaqa’
    Sarawak. Di sinilah percaturan Tuhan, di Bario perhubungan telefon memang
    terputus, balik ke Miri ada tujuan yang telah diatur oleh Tuhan.

    Pada mulanya Ustaz Ahmad Zahari tidak dibenarkan naik ke heli menolong
    usaha mencari oleh Tan Sri George Chan. Semasa sedang bermenung dan
    berselawat dan berzikir itu, dia dan Tabib Hassan
    >melihat pihak tentera membawa 2 ekor anjing pengesan yang terlatih menaiki
    helikopter di pengkalan untuk menghidu mangsa di tempat pokok patah itu..

    ” Kami melihat 2 ekor anjing itu bila dibawa ke heli, mereka seperi sangat
    ketakutan dan berlari ke belakang. Setelah dikejar dan dipaksa naik juga
    hingga beberapa kali, tetap anjing-anjing itu memprotes.Sehingga akhirnya
    heli itu pergi tanpa anjing. Pada masa yang sama riuh-rendah kedengaran
    ayam berkokok seolah-olah melihat sesuatu”.

    5. Pada 27 Julai 2004 [Selasa], Tabib Hassan, Ustaz Ahmad Zahari dan pilot
    Cpt Thomas..meredah lagi hutan meneruskan pencarian di lokasi. Ustaz Ahmad
    Zahari dengan penuh tawakkal kepada Allah, merenjis air bacaan doa Ustaz
    Ashaari ke atas bumi Bario. Diiringi doa anggota Skylab dan doa ahli
    Rufaqa’ Sarawak serta guru mereka, pada jam 5.00 petang heli itu dapat
    dilihat oleh Cpt thomas ditempatnya.

    Jin sudah membukanya..tetapi SEBENTAR sahaja, waktu itu sahaja.

    Semasa heli itu kelihatan hari sudah hampir malam, walaupun baru jam 5.00
    petang di Bario, jadi apa sahaja usaha menghampiri heli terpaksa
    ditangguhkan keesokan harinya, lagipula cuaca yang sejuk, berangin serta
    keadaan tanah cerun menyukarkan penyediaan landing point dsb.

    6. Pada 28 Julai 2004[Rabu], hujan turun renyai-renyai. Ramai manusia yang
    berbondong-bondong keluar ke tempat lokasi untuk mencari heli itu. Pada
    petangnya, dua orang polis udara AS Ehsan dan DSP Lukman terus mencari
    Tabib Hassan ” Tolong kami ustaz, saya seram ni..Gunung Murut sudah
    hilang!!”

    Rupa-rupanya sepanjang hari mencari mereka tidak melihat heli itu, yang
    dijumpai satu pokok manggis besar di tempat terjerumusnya heli itu,
    buah2nya pula masak dan besar. Bila heli buat u-turn untuk mendekati pokok
    manggis itu, pokok manggis itu ghaib pula..bila mereka pandang ke arah
    Gunung Murut, gunung itu turut hilang..terus ASP Ehsan mengarah pilot
    memecut heli mencari si Tabib.
    Tabib memberitahu ASP Ehsan ” Nampaknya jin itu telah menutup heli itu
    semula! Kalau begitu marilah kita bersolat, baca Fatihah 4x, Ayat Qursi dan
    selawat pada RSAW.

    Akhbar-akhbar tanggal 30 Julai 2004 Jumaat, melaporkan pada sepanjang
    malam itu [Rabu 28 Julai, malam Khamis] 2 komando diturunkan dan tidur
    bersama mayat, ada yang mengatakan pasukan Bomba ? pemadam kebakaran ? yang
    menjumpai heli itu.Ada yang mengatakan ekor heli sahaja dijumpai padahal di
    lokasi ekor dan badan heli ada bersama-sama..Macam-macam khabar yang tidak
    sinonim disebarkan dengan apa yang sebenarnya terjadi.

    Hakikatnya, sukar untuk menurunkan komando dalam cuaca yang gelap dan sejuk
    begitu, tanah di situ pula agak curam dan bercerun, tiada tanah rata, agak
    sukar membuat operasi menyelamat, apa lagi heli itu ghaib semula waktu
    itu!!

    Padahal, sepanjang malam itu ASP Ehsan tekun berdoa bersama tabib-tabib
    semalaman agar dimudahkan segala usaha.

    7. Pada 29 Julai 2004 Khamis, ASP Ehsan dan orang-orangnya lah yang berjaya
    menemui heli malang itu dan mengangkat tujuh mayat yang berada di situ (
    tiada komando yang bermalam bersama mayat sebelum itu seperti yang
    dilaporkan akhbar-akhbar utama di Semenanjung ). Operasi itu dilakukan
    waktu siang terang ?benderang. Landing point helikopter dibuat agak jauh
    dari tempat heli malang ditemui kerana tanahnya yang curam.

    Seorang anak buah ASP Ehsan, anggota penyelamat,membaca kata ?kata ini di
    dinding helikopter yang ditemui ” Mengapa lambat selamatkan
    kami?”..Bayangkan cuaca di Bario itu mencecah 10 darjah Celcius, tanpa
    bekal sedikitpun makanan, jatuh di kawasan hutan yang sangat tebal dan
    bercuram.

    Heli itu langsung tidak terbakar, hanya ekornya yang patah. Jika terhempas
    di gunung dalam keadaan petrolnya penuh mesti ia terbakar.

    Pintu heli terbuka lebar dan dua orang ditemui di luar helikopter, termasuk
    mayat Allayarham Kapten Shamsudin. Sementara mayat-mayat lain sukar
    dikenali akibat reput dan mengalami dekomposisi yang teruk, mayat Kapten
    Shamsudin mudah dikenali, walaupun reput, bau kapur barus cukup kuat pada
    mayat itu. Ada sejadah lapik solat yang tidak reput di sebelahnya, di
    keliling mayatnya sampah-sarap dan kayu-kayan disapu bersih.

    Bila dirujuk pada Ustaz Ashaari dia menjawab ” Itulah petanda kehadiran
    jin-jin Islam”

    Kapten Haris menceritakan heli itu terletak elok, hanya ekor dan kipasnya
    yang patah, pokok-pokok disekitarnya pun masih dalam keadaan asal.
    Seolah-olah heli itu diletakkan di situ..dan jin-jin yang bekerja mencantas
    dua pokok secara berperingkat hingga tinggal batangnya sahaja untuk
    menggambarkan seolah-olah heli itu terhempas di situ.

    Ahbar berbahasa Cina dan Inggeris ? Miri Daily News di Sarawak menemubual
    mengambil gambar individu-individu yang menolong dalam operasi mencari heli
    hilang itu dan melaporkan kejadian yang sebenar.

    Akhbar ?akhbar di Indonesia hanya melaporkan heli itu ditemui dengan
    pertolongan bomoh/dukun/pawang. Tiada langsung berita mengenai Skylab pada
    akhbar utama di Semenanjung.

    [Sistem rohani dan ghaib itu jauh lebih hebat dari sistem akal. Alam ghaib
    memang wujud..Alam perwalian, alam Roh, cuma kita yang terlalu sekular ini
    sangat terpengaruh dengan fahaman Barat. Mana-mana yang berlainan sedikit
    dari logik mudah sahaja dituduh sesat, menyesatkan, bid’ah dsb ?
    pendespatch e-mail]

    Bila ditanya kepada Ustaz Ashaari oleh Skylab.. ” Apakah Ustaz didampingi
    jin?”

    Beliau menjawab ” Mendidik manusia cukup susah bahkan sering gagal,
    hebatnya saya kalau mampu menundukkan jin?Sejahat-jahat manusia itu sama
    dengan sebaik-baik Jin Islam.”

    Dan akhirnya..salah seorang Raja jin yang masuk Islam itu adalah yang
    bernama Kalamung. Dia hatinya agak lunak dan mudah diajak berunding.
    Namanya ditukar ke Abdul Jabir, nama yang dipilih dan diberi oleh manusia
    yang telah berhubung dengannya melalui alam yang tidak terjangkau akal.
    Mana mustahil, kaum Jin suatu hari nanti akan turut sama membantu manusia
    sebagai sebahagian tentera Allah..seperti yang banyak berlaku
    sebelum-sebelum ini?

  78. phateh leqiu says

    biasalah bro faisal…..ada orang yang takleh terima benda- benda macam ni…benda di luar kotak akal manusia. Zaman sekarang kita ‘terpaksa’ belajar kepada sains yang mmerlukan penjelasan yang logik dan fakta..benda alam ghaib , Rahsia Allah yang katanya takda bukti…di luar akal manusia..tolak tepi….kalau cakap lagi lebih..mahunya kita dicop gila….Wartawan TV3 pun terkedu bila Kapten Noruddin Abd Majid kata ‘HILANG’..bila otak sains terima penjelasan di luar akal..memang buntu jadinya……Tuan Hj pun dah bitau…dia tak cakap kita kena percaya benda ni….jadi terima kalau setuju…jangan terima kalau tak setuju……tak perlu nak marah bagai kat blog ni…

  79. phateh leqiu says

    read between the line……….skunk ni tak habis2 isu passport..padahal tu sebagai alasan tuk alihkan sesuatu

  80. naza says

    dari hari pertama lagi DSN dah bagi hint…. bro faisal pun bijak jugak…. cepat tangkap statement bro skyfun

  81. mrb says

    (Bismillaahi majreehaa wa mursaahaa)

    Artinya :Dengan menyebut nama Allah di waktu berlayar dan berlabuhnya

    Keterangan :Doa ini bersumber dari Al-Qur’an, surat Huud ayat 41.
    Di zaman Rasulullah, doa ini hanya doa naik kendaraan laut, lalu setelah ada pesawat terbang, doa ini juga dipakai untuk naik pesawat terbang

  82. near says

    ya, sy setuju dgn ni…

    pihak amerika+israel ni mmg guna mo mcm ni…
    knp susah2 nak keluarkan modal utk perang? cetuskan saja sesuatu supaya musuh saling berbunuhan. All out war ni benda dah lapuk.

    china mmg seteru amerika dalam battle of supremacy..(siapa lg power)
    malaysia pulak seteru amerika dlm bab agama (yahudi + nasrani lwn islam)

    cuma plotkan sesuatu, supaya hubungan malaysia-china renggang…(hubungan malaysia-china sgt baik skrg ni) http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/10/05/Malaysia-China-relationship-to-grow-stronger-more-prosperous.aspx/

    sebuah kerajaan muslim yg teratur mmg jadi musuh amerika..lihat saja mesir – iraq – libya – syria – turki – jordan. (walaupun pemerintah tak benar2 jatuh, dpt lemahkan keupayaan sesuatu negara itu pun dikira baik)…lihat pihak mana yang disokong amerika di setiap negara bergolak ini…anda akan dapat lihat coraknya. Lihat juga persamaan antara semua negara bergolak ini..di setiap negara, boleh dikatakan, berlaku keadaan di mana “rakyat bangkit menentang kerajaan korup”….. familiar?

    tujuan amerika renggangkan hubungan china-malaysia ni cuma menandakan satu perkara:
    -malaysia adalah sasaran seterusnya. (ini PLAN B setelah ‘anwar move’ failed..-anwar kalah kes, kene jel)

    mengenai MH370…(ini teori saje ye)

    ….kehilangan pesawat ini SEMEMANGNYA suatu rancangan yang didalangi Amerika-Israel…tujuan atau cara mereka saya tak tahu, tetapi seperti ada campurtangan pihak ketiga yg menggagalkan agenda jahat mereka…pihak ketiga ini seperti seorang/sekumpulan wali??

    saya dulu skeptik betul kalau org kata malaysia/nusantara ni special…

    tapi nampak gayanya sekarang, sy dah 60% percaya..

    wallahualam.
    -near

  83. illuminati says

    aduyai lmbat la korang ni mcm2 spekulasi…pi tgk video pitbull feat shakira get it start..dah plan lama dah

  84. faisal 9w2wbt says

    saya rasakan bahawa, tn hj shah paskal tk troll sapa sapa… ini blog dia, dia berhak ‘bersuara’ dlm blog milikya, dan saya yakin bahawa dia ‘takde masa’ nak tulis benda benda yg tiada asas kukuh. sepanjang artikel dlm ni dikeluarkan, ia banyak pd fakta. Kadang fakta yg tak logik tp ia menjadi logik setelah beberapa tahun… cuma penerimaan pembaca yg berbeza pengalaman hidup yg menyebabkan ada yg ‘percaya’ atau ‘tidak percaya’.
    Ada yg pernah alami mistik mcm ni seperti saya.. ada yg belum pernah alami… ada yang mahir dalam tafsir Al Quran,, ada yg mahir dalam kitab tasauf.. semua punyai hujahan yang baik.
    Sy melihat pandangan admin dlm soal ini menjerumus kepada sumber pencarian ‘alternatif” … bukan pada teknologi sains semata mata. Kita perlu berusaha mencari dengan pelbagai sumber dan tenaga. Tidak kira apa cara, asalkan dapat berjumpa kapal terbang tsersebut.
    Kebarangkalian musnah adalah tinggi, dan kebarangkalian hidup juga boleh dikira tinggi.
    Maka barang harus diingat agar tidaklah kita bergaduh sesama sendiri dalam menegakkan benang yang basah. Seharusnya kita sama sama memberikan ide ide yg bernas dan ilham ilham kaedah pencarian yang pelbagai dalam masa terdekat ini.
    Maka kesimpulan yang saya buat ialah… terima artikel ini jika setuju dan tolak artikel ini jika tidak bersetuju. jika tunggu dan lihat, maka tunggulah… dalam artikel sebegini, saya ‘bercakap banyak’ sebab banyak terjerumus dalam bidang ini (mistik). Artikel lain sy senyap sebab bukan ‘ahli’ dalam hal hal topik itu.
    Sebelum mengundur diri, saya mohon ampun dan maaf kepada rakan rakan forumer kerana menyampuk tnpa salam post yg tuan tuan masukkan. Apa apa pun sy bersetuju dengan “Pemikiran Alternatif THSP” ….

  85. jejantan says

    Jika ruang masa masih menguasai kemungkinan mangsa masih dapat diselamatkan..jika ruang jisim sudah menguasai masa maka tinggal la bangkai kapal dan jasad tetapi masih dalam keadaan elok.

  86. fan sha says

    Nelayan dgr mcm bunyi kipas berputardilaut.. Mcm Kipas kapal. Others said nampak kapal terbang rendah. Their story make it sounds like mh370 terbang rendah atas laut and then tenggelam perlahan2… Thats why no debris whatsoever until now. How tragic.

    I just hope this is not a sabotage, terrorism (which is already rule out bcs those Iranians xde rekod ganas except guna passport palsu) or pilot suicidal. I can accept technical error at this point tbh…

    Betul, senjata mukmin itu doa. Hanya Allah tempat kita bergantung. Bumi ini masih dalam rahmatnya. Bila saja peristiwa ini tunjukkan yg kita ini lemah dan kembali kita pada dia yg maha Agung lalu masjid penuh dgn jemaah… Allah sedang nengirim khabar gembira dlm duka. Pandanglah peristiwa misteri dan tragis ini tarbiyah langsung Allah pada kita HAMBANYA.

    Wallahualam…

  87. IH says

    InsyaAllah dalam masa seminggu ia akan timbul.. kerana “mereka” menahan ia dalam masa sehari.. sehari mereka bersamaan seminggu kita.. ok tak teori aku..

  88. fan sha says

    ment.
    Nelayan dgr mcm bunyi kipas berputar dilaut.. Mcm Kipas kapal. Others said nampak kapal terbang rendah. Their story make it sounds like mh370 terbang rendah atas laut and then tenggelam perlahan2… Thats why no debris whatsoever until now. How tragic.

    I just hope this is not a sabotage, terrorism (which is already rule out bcs those Iranians xde rekod ganas except guna passport palsu) or pilot suicidal. I can accept technical error at this point tbh…

    Betul, senjata mukmin itu doa. Hanya Allah tempat kita bergantung. Bumi ini masih dalam rahmatnya. Bila saja peristiwa ini tunjukkan yg kita ini lemah dan kembali kita pada dia yg maha Agung lalu masjid penuh dgn jemaah… Allah sedang nengirim khabar gembira dlm duka. Pandanglah peristiwa misteri dan tragis ini tarbiyah langsung Allah pada kita HAMBANYA.

    Wallahualam…

  89. kura says

    2mlm lepas ada satu blog yg mengatakan pesawat landed di filipina. keadaan pesawat agak teruk…….(itu aje yg sempat baca)

    tp sekejap je dia post….link tu kemudian di removed.

  90. mangkuk ayun says

    Jika ada lagi sebaran2 yg mengaitkan ayat2 dlm surah Yasiin & kes pesawat MAS, ini penjelasan yg baik:

    Maka berhubung dengan isu kehilangan pesawat MAS MH370 dan ayat dalam surah Yaasin ini sebenarnya tidak ada kaitan langsung kerana beberapa sebab seperti berikut:

    1- Dalam bahasa arab perkataan “Fulk” adalah merujuk kepada kapal yang berlayar di atas air.
    (Rujuk Kamus al-Wasit)
    # Maknanya ia tidak merujuk kepada kapal yang berlayar di atas awan (kapal terbang).

    2- Ayat ini juga merujuk kepada kapal Nabi Nuh a.s yang belayar ketika banjir yang amat dahsyat ditimpakan oleh Allah s.w.t ke atas ummat Nabi Nuh yang tidak beriman.
    (Rujuk Tafsir at-Tobari dan Tafsir Ibnu Kathir)
    # Maknanya di dalam ayat ini tidak berkait langsung dengan cerita pelayaran kapal terbang.

    3- Perkataan “zurriyatuhum” dalam ayat ini pula ditafsirkan oleh ulama dengan dua pendapat:
    -Keturunan kaum musyrikin Mekah (diungkit oleh Allah supaya mereka sedar)
    -Keturunan yang terdahulu semasa zaman Nabi Nuh a.s. (Rujuk Tafsir Fathul Qadir)
    # Maknanya tidak ada kaitan langsung tentang cerita-cerita yang terkemudian daripada zaman Nabi Nuh a.s untuk dikaitkan dengan ‘keturunan’ dalam ayat ini.

    4- Bagaimana pula kaedah ulama tafsir yang disebut:
    “ Ibrah (pengajaran dalam al-Quran) adalah diambil berdasar umumnya lafaz bukan khususnya sebab turun ayat .” Maka jika melihat kaedah ini bukankah ayat ini boleh juga kita guna pakai untuk kita hari ini yang bukan hanya tertakluk kepada zaman Nabi Nuh a.s?
    # Jawapan: Kaedah yang digariskan oleh ulama tafsir ini adalah bermaksud untuk mengambil pengajaran BUKAN untuk menafsirkan keadaan yang berlaku berdasarkan ayat al-Quran.

    Ustaz W.Md.Hazim Bin W.Md.Hashim al-Shoubrawy
    (Imam Masjid Negeri, Kuala Terengganu)

  91. Mizi Kamarudin says

    Islam Agama Rasmi negara kita dan kejadian berlaku disini yang melibatkan kita secara lansung.. Segala penciptaan manusia didunia telah gagal .. Bolihkah kita fikirkan Allah SWT telah menyampaikan amaranNya supaya kita berbalik kepada pengajaranNya. Kita telah banyak menyimpang didalam kehidupan kita:

    1. Menidakkan dan memperlekehkan hukumanNya
    2. Ulamak-ulamak yang diamanah tidak kehadapan untuk menegak kebenaran
    3. Mempergunakan wang zakat yang diamanahkan kepada kepentingan lain
    4. Rasuah yang sangat berleluasa
    5. Fitnah yang telah menjadi kebiasaan
    6. Segala bentuk penganiyaan yang tidak terbela
    dan segalanya yang tidak diterima akal telah menjadi satu perkara yang tidak diendahkan lagi…

    Allahuakbar .. sesungguhnya aku menita ampun kepadaMu, berdoa dan bertawakkal kepadaMu

  92. vandal says

    Aku teringin sangat nak percaya cerita ni..tapi aku dah tgk dokumentari Air Crash Investigation tentang tragedi Air France 447 dengan Adam Air 574..Dua2 kisah tragedi ini ni bermula dengan situasi yang sama, tiada stress call, tiada alarm indicator yang diterima menara kawalan, tiada beacon alarm, pesawat tiba2 hilang dari radar, tiada bangkai atau serpihan dijumpai pada hari2 awal SAR dimulakan..Tragedi MH370 pun ikut simptom2 yang sama macam 2 kisah tragedi tadi..cuma yang berbeza, Air France 447 & Adam Air 574 berlaku dalam cuaca teruk, tragedi MH370 pula dikatakan dalam cuaca yg baik

    Tapi bagus juga kita tunggu dlm minggu ni tgk apa jadi macam yang bro Shahpaskal kata

  93. redsprinter says

    Salam Tuan Shah,

    ade member share lirik lagu Pitbull ft Shakira ni. “Get It Started”. Macam pelik jer,ade Manila, Malaysia, Two Passport,haha.ke boleh di kupas.sekian.

    Big news, Pitbull, Tom Cruise, Mumbai
    A lit up their December night like the fourth of july, vanilla sky
    Thriller in Manila, knocking them out like Pacquiao
    No Ali, no Frasier, but for now it’s off to Malaysia

    Two passports, three cities, two countries, one day
    Now that’s worldwide, if you think it’s a game, let’s play, dale

  94. faisal 9w2wbt says

    satu kupasan yg menarik dan boleh diterima pakai, apa yg penting ialah tunggu dan lihat. siapa yg berkata benar dan siapa yg berkata salah.

  95. skyfun says

    persoalan,kenapa pihak kerajaan masih lagi merahsiakan berita ini…adakah ada sesuatu perkara yg lebih besar di sebalik x sidin ini?

  96. faisal 9w2wbt says

    yup setuju dgn saudara. sedangkan budak budak pon leh di sembunyikan hantu kopek kt kampung kampung…

  97. Qayyumon says

    Saya berpendapat pesawat tersebut dipanah petir dan jatuh ke lautan. Semua penumpang mungkin sudah berpindah ke alam lain.

  98. faisal 9w2wbt says

    kalu hijacked.. kt mana dia parking la ni? semua airport saiz besar punyai sistem keselamtan anti pengganas.. dan jika ia mendarat, bagaimana tanpa mengaktifkan radar lokasi runaway?

  99. peace malaysia says

    Bgi theory aku kan… Benda ni rancang lama dah. Bayangkan nelayan boleh nampak kapala terbang tuh tebang atas laut 1km dari darat. MAna ada kapal terbang boleh terbang macam tuh (maksud aku dapat kebenaran) lagipun 1.30 pgi kot. Mungkin gnggu org tgh tidur. Mmg sapa pon tak bgi nak terbang mcm thh. Benda ni mungkin terlatih. Adakalanya aku terfikir. Benda ni mesti org yg pro tahap gaban (dah practise kat rumah) yg boleh bawa ja. Aku tak nak tuduh siapa buat. Samaada pilot ataupun ada makluk Allah yang lain bawa (memandu). Mungkin kalau di terbang serendah itu, radar dari airport tak dapat kesan. AKu pernah sekali nampak kt penang dkat dgn air port. kapal terbang tuh terbang rendah. Mungkin 7 kali tinggi manusia kalau bediri boleh kena kat kapal terbang tuh. Tak mustahil kalau semua ni dah rancang lama dah. Dan seterusnya diterbang kan ke tempat tertentu. Yang terdekat sebelum berita MH370 ni tersebar luas. Dan aku tak pasti teori aku ni betul ka tak kalau di tutup kan sebuah kain hitam yang besar. Boleh tak radar besi dapat kesan? Dan tak mustahil disorokkan tempat kawasan pendalaman org yg tidak ketahui. Kalau hampa tanya apa tujuan kapal ni disorakkan. Jawapan aku “wallah hu alam”. Dan theory dri sahabat aku. Mungkin depa modified kapal terbang tuh untuk sebarang tujuan. Mana nak pi tau kan? Akal kita semua ni terbatas. Hanya teori saja dapat dibuat. Dan dimanakah isi-isi (orang) dia semua? Tuh tak terfikir lagi. Masih buntu di situ. Minta maaf kalau theory ni silap. Sebenarnya kita tak tau apa sebenarnya terjadi. Jadi jalan habis dah kita nak buat ialah doa. Doa lah senjata kita sebagai orang islam. Tak susah berdoa. Tak menadah tangan dengan hanya menyuarakan itu pun dah doa. Minta maaf sekali lagi kalau aku salah. Aku hanya pelajar sekolah mampu berfikir dan berdoa sahaja. Nak pi join tolong pun tak boleh sbb tak da pangkat lagi.

  100. illuminati nak melaga-laga says

    Illuminati dan yahudi memang berniat untuk melaga-lagakan pihak Uighur (umat Islam) dgn China. Bukan setakat mereka nak melaga-lagakan umat Islam dgn China shj, bahkan umat Islam dgn seluruh dunia. Mereka mempunyai niat yg teramat jahat terhadap umat Islam. MH370 mungkin sebuah episode konspirasi lama yg telah diperbaharui. Pada tahun 2009, pertama kali Mossad mencuba peralatan baru untuk hijack kapalterbang ialah terhadap Air France. Air France telah jatuh menjunam dipercayai disabotaj menggunakan alat jammer (sama macam konsep drone) melalui satelit Mossad. Kesemua penumpang dan kru mati . Yang dipersalahkan ialah pilot yg dituduh sbg tidor. Sedangkan radar, elektronik dan semua alat komunikasi telah dinyah dayakan oleh Mossad. Suara pilot juga dinyah dayakan sehingga Air France menyangka kedua-dua pilot telah tertidor .

    Sekarang terdapat isu permusuhan di antara kerajaan komunis China dgn umat Islam Uighur . Jadi mereka menggunakan Malaysia sebagai pencetus kepada permulaan permusuhan China-Uighur kerana dlm Malaysia memang terdapat ramai musuh dalam selimut yg berkobar-kobar ingin memalukan negara sendiri. Jadi mereka rasa MH370 adalah medium yg terbaik kerana : 1. huruf 777 , yg menyamai 666 dlm huruf Ibrani, yg bermaksud dajjal; 2. Malaysia ada ramai musuh dlm selimut ; 3. Ramai penumpang China ; 4. Malaysia sebuah negara umat Islam.

    Amat mudah Malaysia akan dipersalahkan dari dalam dan luar negara. MH370 telah disabotaj menggunakan satelit Mossad dgn menggunakan frekuensi jammer. Sebab itu tiada peralatan elektronik, radar dan komunikasi yg berfungsi . Pilot terpaksa terbang secara manual meluncur ke bawah ke arah Pulau Perak di Kedah. Saya yakin ada di kalangan mereka yg masih hidup, insya ALLAH. Ini semua kerja jahat illuminati dan yahudi yg mahu melaga-lagakan Umat Islam Uighur dgn negara China.Dan Malaysia bakal dianggap negara tidak berguna.

  101. dato' says

    ” 14.Pihak berkuasa boleh mengambil barang-barang dan tubuh-tubuh mangsa yang saya rasa berada dalam keadaan yang masih elok.”

    Kalo dah tau mcm mn nk timbulkan kapal tu kenapa tergamaknya memilih utk menenggelamkan kapal dan insan2 dalam MH370 itu?
    Orang yg menyembunyikan harta karun mestilah org yg sama tahu hendak menjumpainya semula.. tidakkah begitu?

  102. idanAziz says

    Bukan tilikan saudara. Ada manusia yg Allah anugerahkan kelebihan untk nampak benda2 camni atas izinNya. Lihat org tu juga mcmna keadaannya. Rasullulah juga pernah dgn izin Allah dlm satu riwayat sahabat diceritakan nampak apa yg berlaku keatas cucu Baginda sptmana yg berlaku peristiwa Karbala ketika cucunya masih kecil lagi. Begitu juga kelebihan seorang manusia hamba Allah yg dpt pindahkan istana Ratu Balkis dgn sekelip mata dgn izin Allah Taala spt dalam Al-Quran.. Mohon maaf.

  103. apa2 says

    komon la semua boleh buat analisis takkan tuan haji x leh buat jgk kot
    tapi ada satu komen buat aku tertanya
    bunyinya pelik skit…

    “Dari udara ke air. penumpang masih hidup, kesakitan, panik, terlalu lama menunggu. Periksa kapten. Pembantu keliru. minta maklumkan. Minta ke dasar, Minta ke darat. Tak jauh. Tapi tak terlihat.
    PL “

  104. anak johor says

    kalau kebanyakan penumpannya mati dan cuma sedikit je yang hidup,tak mustahil yang hidup pon akan ‘dilemaskan’ utk menutup cerita sebenar….hehehe…

  105. nasse says

    Sila tanya boss tudm, apasal gi ambil sorg pak imam (yg dikenali rapat) ni dari Kedah utk join cari mh370 ni…?

  106. whut?? says

    TTTT no!! … what’s going on? Pilot suicide? Allahu … semoga semua pergi dalam keadaan tenang …

    eventho I still hope for a Miracle… :/

  107. Zahari says

    Kapten Norudin Abdul Majid telah merungkai persoalan MH370 ini pagi tadi…teknologi manusia juga adalah daripada Allah…kembalilah ke jalan yang benar dan lurus..Allah Maha Mengetahui….

  108. says

    Ye, orang yang berpengalaman telah bersuara di Tv. Adakah itu bayangan kejadian sebenar? Kita berkongsi alam! Tuan Haji, kes ini termasuk tak dalam berita-berita besar yang akan timbul pada tahun ini seperti yang Tuan nyatakan pada posting yang lepas-lepas?

  109. kidou says

    sesungguhnya rasulullah amat melarang umatnya percaya kepada tilikan seperti ini.. jgn la percaya pada kata-kata yg cuba menyesatkan kita..
    Sabda Rasulullah (s.a.w.) yang bermaksud:
    Sesiapa yang mengunjungi orang yang mendakwa mengetahui ilmu ghaib dan bertanya kepada dia sesuatu maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam.
    (Sahih Muslim: 2230)

  110. says

    Saya kini seakan bersetuju dengan tuan. Kerna pada hari kejadian saya merasakan sesuatu yg pelik. Saat saya mahu meneruskan pembacaan Al-Quran pada maghrib 8/3/2014, kebetulan surahnya ialah Yassin, saat itu hati berdetik sesuatu, & saat itu juga datangnya bayangan pesawat menjunam ke dalam laut. dalam bayangan itu seolah-olah saya berada dalam pesawat berkenaan. Sehingga saat ini bayangan itu sering muncul di fikiran saya. Namun saya tidak pasti sama ada mereka masih hidup ataupun tidak. Dan saya tidak pernah menceritakan lintasan bayangan itu kpd sesiapa pun sebelum ini sehinggalah saat saya baca penulisan tuan ini. Hal surah Yassin itu boleh baca di link blog saya ini http://makwepakwekintan.blogspot.com/2014/03/pesawat-mh370-suratan-atau-kebetulan.html

  111. neuhunn says

    satu dimensi yang lebih polos dari alam kita ini yang saling bertindih???….. misalan kawasan hologram yang menarik lebih banyak barangan dari luar kawasannya kerana kawasan hologram itu bersifat lebih polos….

  112. akudtgdrpantek says

    kihkihhh…kalau apo yg dicheritakan oleh ShahPaskal ini berlaku spt mano yg dicheritakannya, maka pembaca2 tertentu akan memandang shah paskal sebagai seorang yg haibat???…MUNGKIN itu lah yg dimahukannya selamo menuntut ilmu, kot lah gitu ,yo anak2???…kihkihkihhh dan tak lupo…kelen…tiiitttt…heheee

  113. says

    Akhirnya dengan peluang yang ada, saya dilaporkan bahawa kapal terbang malang tersebut berada di dalam lautan yang gelap, lebih kurang 300 meter. – merujuk pada kenyataan saudara bolehkah saya tahu sumber bagaimana dan dari mana yg saudara tahu kedudukan kapal terbang tersebut dan akan muncul pada masa yang saudara nyatakan.

  114. Illuminated Fringe says

    Someone has said that the naga has been awaken a few days before the incident. this could be it?

  115. Akula says

    Salam tn. shah..
    teori yang agak sukar diterima oleh segelintir yang berfikiran subjektif.Tetapi kepada meraka yang beriman tiada apa yang mustahil.Kalau tak keberatan boleh saya tahu statement nombor 10 tu..”berada dalam keadaan yang baik walaupun sudah berhari-hari di dalam laut.”
    Yang di maksudkan baik tu masih lagi bernyawa ke mereka ni?saya terkeliru sket..semoga masih ada mangsa2 yang still alive dapat diselamatkan dalam tragedi ni supaya kita dapat merungkai bermacam persoalan dan telahan yang ada.

  116. hanzar ss says

    semua yg berlaku merupakan kuasa Allah. tiada siapa pun yg mampu menghalang. sama-samalah kita tunggu apa keputusan pencarian yg seterusnya.

  117. #PrayForMH370 says

    artikel plg merapu..asal ko x ckp otromen yg karate kpl tu…ni skrg ni bila kna kritik kompom la ckp ‘x brfikir d luar kotak’..luar kotak amende klu dah merapu cmni….ekau x fkr ka apa prsn ahli kuarga passenger n cabin crew pswt tu klu bca teori ko nih….lgsg x pkr prsn org….haih…

  118. har says

    yg aku tak faham klu dah tahu lokasi pesawat berada didalam 300 meter kenapa masih membuat usaha mencari dan menyelamat. suruh je la vietnam tu umumkan dah kesan tapi mengalami kesukarana untuk diapungkan.

    adakah terdapat penglibatan malaysia/vietnam utk jatuhkan pesawat tersebut disebabkan ancaman untuk berpatah balik dan menghentam mana2 bangunan.

  119. naza says

    agak tergesa gesa membuat assumption buat masa ini. cuma tunggu dan lihat saja. berkemungkinan ia tersadai didaratan mungkin juga ujud

  120. har says

    5. Yang saya tidak tolak ialah pesawat mungkin dibom dari dalam dan saya juga tidak mengambil ringan hipotesis kemungkinan pesawat sebenarnya ditembak oleh peluru berpandu dari udara ke bumi kerana kemampuan seperti itu dimiliki oleh Vietnam melalui S300 buatan Russia.

    – apa maksudnya? ditembak oleh pihak vietnam? apa maksud ditembak dari udara ke bumi? adakah sepatutnya bumi ke udara?

    – sekiranya TUDM dapat melihat ‘air turn back’ dalam radar mereka sepatutnya mereka dapat mengesan juga ‘kehadian peluru berpandu tersebut’ sekiranya mmg berlaku.

    – bom dari dalam ?

  121. says

    tapikan bro kalau jatuh, mesti juruterbang sempat menghantar isyarat bahawa kapal dalam keadaan kecemasan, bukan 1 butang kecemasan tapi 6 butang yang boleh digunakan dalam waktu kecemasan.. benda ni macam sudah dirancang, huhu entahlaa

  122. amir says

    saya juga ada buat ramalan berdasarkan perkiraan kalendar islam dan ‘kitab’ yg saya pelajari.
    1 ia tidak akan berada dibawah permukaan laut.
    2 tanda-tanda awal pesawat tersebut tidak akan didapati melalui pandangan kemungkinan melalui radar(kena pada hidung).
    3 pesawat tersebut telah diambil alih, dalam erti kata lain ada kaitan dengan pengganas(kena pada ibu jari; klu faham, maka fahamlah.)

  123. zk says

    Soalan:

    1 – Jika benarlah semua teori ini, mengapakah pesawat Malaysia MH307 ni yang “terpilih” di antara 7000 lebih flight seluruh dunia dlm waktu itu (rujuk flight radar 24) atau pun dalam 80k – 100k flight dlm sehari seluruh dunia

    2 – Malaysia “terpilih” mengetuai SAR dan pusat utama pengumpulan / pengesahan maklumat

    3 – Mengapa juga Malaysian Airlines “terpilih” menghadapi kes ini sedangkan MAS tidak mencatatkan keuntungan dan rugi RM 1 billion tahun lepas.. tapi masih mengekalkan perkhidmatan, layanan, dan penjagaan terbaiknya

  124. Tentera Alam Maya says

    Dah agak yg kapal terbang ni sudah pun dijumpai. Terima kasih atas informasi tersebut.

  125. Rajas says

    hahahha,,,penulis berlagak pandai..membuat spekulasi berdasarkan imaginasi dia tanpa berdasarkan kepada bukti…mmg lucu…hahahha

  126. Shah's says

    Mantap cerita Bro Shah..firasat saya kedengaran benar2 berlaku insiden ini dgn samanya isu ini di Bario, Ba’kelalan, Sarawak pd thn 2004…Semoga apa yg disampaikn ini menjadi aras penanda manusia perlu berfikiran jauh utk penyelesaian kes sebegini..Syabas

Trackbacks

  1. […] 1. Penat saya membuat pelbagai teori dan spekulasi dari pelbagai sudut ilmu, sejarah dan kes-kes berkaitan dengan penerbangan dan ketenteraan apabila apa yang saya terima benar-benar mencabar minda logikal saya. 2. Saya merupakan antara orang pertama yang membuat status bahawa pesawat tersebut sudah musnah akibat satu letupan yang saya syaki bom di muncung pesawat (saya update status saya di Facebook bahawa pesawat sudah berada di dalam lautan/musnah bertentangan dengan idea majoriti orang lain yang percaya pesawat sedang ditawan) 3. Saya juga antara orang pertama dari segelintir orang yang melihat bahawa pesawat sudah pun berada di dalam lautan. 4. Saya antara orang yang menolak pendapat bahawa pesawat sudah dirampas dan kononnya di bawa ke lokasi rahsia, saya juga menolak teori kemungkinan juruterbang telah membuat satu tindakan yang membahayakan orang. 5. Yang saya tidak tolak ialah pesawat mungkin dibom dari dalam dan saya juga tidak mengambil ringan hipotesis kemungkinan pesawat sebenarnya ditembak oleh peluru berpandu dari udara ke bumi kerana kemampuan seperti itu dimiliki oleh Vietnam melalui S300 buatan Russia. 6. Senjata misil jarak jauh seperti ini sehingga boleh memintas peluru berpandu balistik juga dimiliki oleh kapal-kapal perang Amerika Syarikat (AS). 7. Semua itu rupa-rupanya tidak ada kaitan langsung. HILANG MENJADI MISTERI, TIMBUL MENAMBAHKAN MISTERI 8. Akhirnya dengan peluang yang ada, saya dilaporkan bahawa kapal terbang malang tersebut berada di dalam lautan yang gelap, lebih kurang 300 meter. 9. Pesawat berada di dalam keadaan baik, 100 peratus atau 90 peratus dalam bentuk asal tanpa kecacatan yang ketara. 10.Semua penumpang berada di dalam pesawat, terikat di tempat duduk masing-masing dan berada dalam keadaan yang baik walaupun sudah berhari-hari di dalam laut.KEJADIAN TIMBUL 11.Pesawat akan timbul menurut kiraan saya di antara Jumaat/malam Sabtu atau hari Ahad ini, genap tujuh atau lapan hari ia hilang. 12.Ia akan timbul dalam perairan di sebelah Vietnam 13.Timbulnya akan mengkagumkan dunia…sebuah pesawat besar yang berada di tengah lautan. 14.Pihak berkuasa boleh mengambil barang-barang dan tubuh-tubuh mangsa yang saya rasa berada dalam keadaan yang masih elok. 15.Timbulnya pesawat ini akan menimbulkan persepsi baru dan keajaiban dalam sejarah penerbangan atau perubahan pada sikap manusia itu sendiri. 16.Tentang wujudnya dimensi yang kita boleh sifatkan tanda-tanda kekuasaan Allah. 17.Saya juga menjadi orang pertama yang mengumumkan berita ini “pelik tapi benar”, tak payah tuduh kerajaan atau TUDM, TLDM, ATM, LLN, TNB tahu kisah ini kerana semua orang hatta teknologi tercanggih milih kuasa besar pun pening… NOTA PENULIS : SAYA TIDAK PAKSA ANDA PERCAYA, TUNGGU AJELAH, TAK LAMA PUN, TINGGAL 3-4 HARI SAHAJA LAGI/KALAU TIDAK BETUL, ANGGAP JELAH SEBAGAI ANGIN LALU Dicopy sepenuhnya daripada Shah Paskal. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>