FILEM PERANG MESTI TONTON


FILEM

FILEM PERANG, EPIK DAN AKSI MESTI TONTON (SAJA SEKADAR SANTAI UNTUK ANALISIS SETERUSNYA SIAP PADA MEI DEPAN)

Saya mengesyorkan filem-filem ini kerana kehebatannya dalam mengambarkan tragis serta kebenaran yang dipaparkan dalam peperangan itu. Jalan cerita juga menarik serta pendedahan taktik dan strategi yang sangat mengujakan untuk kita kaji.

1. Lord Of War (cerita pasal broker senjata, produksi tahun 2005)

2. Flag Of Our Father (Kisah enam perajurit yang berjaya menegakkan bendera US di Iwo Jima tetapi tiga dari mereka akhirnya mati, produksi tahun 2006, arahan Clint Eastwood).

3. Letters from Iwo Jima (Kisah pertempuran di Iwo Jima dari kacamata tentera Jepun, produksi tahun 2006, arahan Clint Eastwood, dari filem ini anda akan mengenali watak seorang general Jepun yang bertanggungjawab menyusun strategi peperangan tentera Jepun yang tidak pernah tersangka oleh askar US yang datang menyerang…filem ini juga berkaitan dengan cerita Flag Of Our Father).

4. Band of Brothers (Mini siri, sila cari koleksi DVD tidak ditayangkan di pawagam, saya kagum dengan the making of the film pasal produksinya bersusah payah mengkaji uniform, peralatan senjata dan membangunkan kembali kereta kebal Panzer Tiger untuk membuatkan filem ini lebih realistik dari sudut peralatan perangnya).

5. Saving Private Ryan (Rasa-rasa semua orang dah tengok cerita ini)

6. Crimson Tide (Pemberontakkan dalam kapal selam US)

7. Hunt For the Red October (Kisah pemburuan kapal selam Red October oleh armada US, produksi tahun 1990).

8. Downfall (Hari-hari terakhir Hitler dalam kubu bawah tanah, produksi tahun 200, best pasal banyak cerita tentang saat-saat akhir askar Nazi yang sedang menanti kemaraan tentera Russia di Berlin – Sedih dan simpati kepada Hitler pada saat akhirnya)

9. Das Boot (Kisah anak-anak kapal selam Nazi bahasa Jerman, produksi tahun 2001, mereka selamat dalam misi mereka tetapi akhirnya mati selepas sampai di pelabuhan akibat serangan pesawat pengebom, kapal selam mereka tenggelam di limbungan)

10. No Man’s Land (Kisah askar Islam Bosnia dan Serbia yang terperangkap dalam sebuah kubu, terbitan tahun 2001 dan merupakan keluaran dari Bosnia sendiri. Baru lepas perang pun Bosnia mampu mengeluarkan filem yang hebat berbanding Malaysia yang berpuluh-puluh tahun merdeka tetapi masih merangkak untuk mencari audience antarabangsa. Akhirnya mereka semua mati didepan wartawan dan askar PBB).

11.Black Hawk Down (rasa-rasa semua orang sudah tengok cerita ini).

12.Kingdom of Heaven (antara filem yang memaparkan kehebatan tentera Islam semasa perang salib, produksi tahun 2005)

13.Munich (kisah ejen MOSSAD Israel yang ditugaskan untuk membunuh pemimpin pejuang PLO selepas tragedi Olimpik di Munich, kisah benar terbitan tahun 2005. Plot cerita ini dibantu oleh bekas agen Mossad sendiri yang kini menjadi tukang gunting rambut di New York, watak utama dalam filem ini merupakan gambaran bekas agen itu sendiri).

14.Memphes Belle (Kisah krew pesawat pengebom B29 yang terpaksa menjalani kempen pengeboman terakhir mereka di ruang udara Jerman sebelum bersara).

15.Enemey at the Gate (kisah epik sniper Russia iaitu Vasily Grigoryevich Zaytsev, ada orang kata dia ini tidak wujud dan hanya sekadar propaganda komunis untuk menaikkan semangat askar-askar Merah yang terkepung di Stalingrad).

14.The Beast (pernah ditayangkan di Astro, mengisahkan krew filem kereta kebal Russia T-60 yang berusaha untuk menyelamatkan diri dari kumpulan pejuang Mujahideen yang mahu membalas dendam).

15.Behind Enemy Lines 1 (di ambil dari kisah benar, pilot USAF yang terpaksa mencari akal untuk menyelamatkan diri sehingga misi CSAR dilancarkan selepas terjatuh di belakang tentera Serbia, part 2 dan part 3, sengaja saya tidak masukkan kerana filem sambungan seterusnya lebih kepada aksi dan fiksyen).

14.Bukit Kepong, arahan Datuk Jins Shamsudin, lebih hebat dan patriotik rasanya menonton filem ini berbanding Left Adnan yang tah apa-apa rasanya.

15.Sniper (Sniper 1 yang best pasal banyak diajar teknik sniping, sambungan 2 dan 3 sudah sampai ke tahap mengarut).

DALAM BANYAK-BANYAK FILEM DI ATAS, SAYA MENONTON MUNICH LEBIH DARI 5 KALI…SAJA UNTUK MEMAHAMI PEMIKIRAN YAHUDI

KINGDOM OF HEAVEN JUGA SAYA TONTON LEBIH DARI 5 KALI. JUDUL FILEM DI ATAS SAHAJA SAYA MASUKKAN SEBAGAI SANTAI SEMENTARA MENANTI ANALISIS-ANALISIS YANG MENGEMPARKAN PADA MEI NANTI…I WILL BLOWWWWWWW YOUR MIND.

Comments

  1. forestgump says

    The Uncommon Valour – Go Tell the Spartans – All Quiet on the Western Front – Stalingrad – The Big Red One …antara filem yang mempunyai mesej anti-war yang menarik….

  2. says

    nampaknya sume filem jer…sori menyampuk Bro…korang dah cuba baca Shadows On The Wall…kisah komando Aussie buat operasi masa perang Vietnam…ok gak jln citer dia…aku beli kat flea market masa aku gi S’pore dulu…2 dollar jer..hehehe….berbaloi rasanya..mcm2 taktik perang ader…blowjob bawah meja pun ader…org putih la katakan

  3. says

    try tengok the killing field,hamburger hill terbitan 70′s & 80′.windtalkers pun ngam…yg editor recommend tu jgn ckp la…favourite aku lg2 BoBrothers..nak try WW1 pnyer movie…cuba layan The Lost Batallion…utk semua perajurit dan hero2 tanah air..Slingshot Salute You

  4. Rifian Bin Jasmi says

    salam… bg, sy anggota baru dlm tentera.. br berkhidmat 10 thn… bila abg cite mcm ni, rasa berbangga plak jd tentera… bleh tak sy belajar dr abg ilmu2 perang yg banyak sy xtau.. terutama skali yg melibatkan maritim.. tq.. :)

  5. naza says

    sebut pasal skuad pemusnah bom ni, ingat seorang kawan. dia dapat keje di iraq cari periok api di sana. 2 tahun kat sana, ok je. bila balik sini, kemalangan di sabah….. jalan raya malaysia lagi bahaya kah?……

  6. Julia says

    The Hurt locker, tentang skuad pemusnah bom di iraq..memang best.the pianist, platoon, no man’s land, three kings.

  7. naruto says

    samo la . . . wa try bace If Tomorrow Comes, Sidney Sheldon tapi tak pernah nye abis, buku nya ada lagi ni kat sini . Kalau filem nya kat tv dah berapa kali ulang dah .

  8. Julia says

    baca juga buku karangan Prof madya Sulaiman nordin(bekas guru feveret nih) yg mengajar sejarah pemikiran di UKM.beliau ni tersenarai dlm list risikan barat sebab subjek yg diajar memang sensitif.

  9. Julia says

    dah tengok the counterfeiter dan schlindler list..banyak sangat agenda yahudi ni.jgn nilai atau tafsirkan yg tersurat tapi cuba fahami tujuan sebenar mereka yg tersirat. baca juga buku Pawn in the game karangan william Guy Carr.ni buku lama tapi mantap.

  10. wandin says

    filem baru…xtengok lagi…tpi dgr kata dkt 3juta org dh tgk filem ni…keluaran turki..FETIH 1453…Filem arahan Faruk Aksoy itu mengisahkan penaklukan kota Constantinople oleh tentera pimpinan Sultan Muhammad Al-Fatih pada tahun 1453 dengan menewaskan tentera empayar kerajaan Kristian Byzantine.
    Pada permulaan filem yang berdurasi 160 minit itu, tertera hadis Rasulullah SAW yang menyatakan bahawa Constantinople akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya ialah sebaik-baik tentera.
    Constantinople kini dikenali sebagai Istanbul.

  11. Plekong says

    Enemy At The Gate………pernah ditayangkan di tv sedikit masa lalu. Cerita yg agak menarik berkenaan sniper Rusia melawan tentera Jerman tatkala serangan di St Petersburg. Rifle lama yg mantap. Lupa nama heronya. Amat mengujakan

  12. xsaed says

    Tears on The sun yg aku paling suka adalah part – small squad battle… paling nice movement side peel yg diorang buat… dan juga masa dia assault kampung tu…tp scene last (final battle) adalah hampeh,
    Ada lagi ke movie yg banyak tunjuk small squad tactic?, aku listkan yg aku tau
    Band of Brothers & When Trumpets Fade – episode/part assault position meriam.
    Shooter – part assault rumah veteran sniper
    The thin Red line – part assault MG bunker atas bukit
    Sniper 1 – sniper tactics

  13. Amonge says

    Peh, ak ingat dah tengok semua cite perang, ada gak yg miss upenye…
    cube korang try nenek perkasa…haha…joking bebeh…
    ni collection aku yg xde dlm ni yg ak rse terbaik…yg hampeh tu x pyh
    =red cliff 1&2-strategical,china empire
    =tora tora tora-war from both side us n japan.terbaik neh dan x bias
    =for those we love-story of japan’s kamikaze pilot before the mission
    =the pianist-among imdb’s best rated movie psl holocaust.tp ak tgk mcm bkn cite perang je..propaganda yahudi ak rase neh.
    and down periscope-yang ni xde la terbaik tp lawak dia terbaik…msti tgk gak psl diesel submarine yg ditauliah semula tuk training lwn nuke sub…

  14. Adi says

    U571 – german Uboat…i think this best submarine warfare ever watched ..sebulan
    sekali mesti tgk..
    The Guns of Navarone – WW2…best gak nih..

  15. Udin Toge says

    filem korea – taegukgi : kisah 2 org beradik yg dipaksa menjadi askar semasa perang korea.. sedih wooo..

    filem arab – saladin and the crusader : ini citer plg kool, bgmana taktik yg digunakan saladin dlm perang salib.. walaupun lama tp lebih best dr kingdom of heaven yg guna byk grafik.. sbb guna org real tnpa grafik..

    Lion of desert – citer mengenai pejuang libya melawan tentera italy dgn menggunakan tektik gerila ..

    jepun : Yamato – kisah kapal perang plg besar didunia pada masa tu.. baru jer siap..telah dikerah mempertahankan jepun bersendirian tnpa kapal terbg sokongan sbb byk kapal terbang digunakan utk kamikaze bg menghalang kemaraan tentera amerika di perairan jepun.. tenggelam dibom.

  16. circle of deep thinker says

    eddie dewanaga-film vietnam yg best n real:- "PLATOON LEADER" thn 1998 kot..rare gak nk carik dvd ni..

    my top list:-PLATOON LEADER+BAND OF BROTHERS+SNIPER 1+ENEMY AT THE GATE+TUNNEL RAT+SAVING PRIVATE RYAN+BUKIT KEPONG+KINGDOM OF HEAVEN
    tq.

  17. Anonymous says

    Citer Final Countdown (Tahun 8oan)best gak. Pasal kapal induk USN tersesat ke zaman perang dunia(Jepun lwn Amerika). Memang ada class.

  18. Ijat says

    1.Sniper 1 mmg best coz byk teknik dia tunjukkan termasuk diversion,bait,dgn camouflage. Yang ke 2 dgn 3 dah merapu.

    2.BEL 1 pun mmg gempak. Yang ke 2 dgn 3 cam haram pulak. Komando boleh kantoi dgn budak2 kampung dan reaksi counter-attack korea utara sgt lemah dan secara realitinya, tactically impossible. Siap ada insider.

    3.Vasily mmg wujud. Ada satu dokumentari tu aku tgk. Dia ada 400 hundred confirmed kills, termasuk beberapa sniper musuh.

    4.Cerita Munich ni pun best. Tapi byk x sama dgn versi yg diceritakan agen sebenar yg terlibat, iaitu Avner, dalam buku Vengeance.

    Yang lain2 belum tengok hehehe..

  19. Anonymous says

    cuba 'the tuskeegee airmen' atau 'by dawn's early light' itu pun kalau berminat dalam 'military aviation'

  20. shahpaskal says

    aku tengok macam tak besttt je citer ni hehehehe, kalau aku tengok pun pasal heroin dia cun,

  21. jijan says

    Salam bro shahpaskal. Ada satu lg filem perang yang tak kurang hebatnya bro lupa. Tears of the Sun. Menceritakan tentang satu platun Navy Seal yang diketuai oleh Bruce Willis sebagai Leftenan/ketua platun mengetuai operasi untuk menyelamatkan warganegara US yg tinggal di sbuah negara Afrika (saya tak igt nama negara tu) untuk dikeluarkan.. Banyak mesej yang dibwa melalui cerita tu spt:
    - kemanusiaan.
    - pemberontakan.
    - krisis politik.

    Cerita ini best dan ada jgk scene sedih dan aksi. Dari filem ni, saya rasa kita jgk blh pelajari ttg strategi perang dalam hutan. sgt berguna.. – jijan

  22. Anonymous says

    author : kalo nak rekomen filem, jangan la sampai bgtau kat reader ending. potong setim betol la..

    X11

  23. BELIA WAJA WATAN says

    THERE WAS A TIME WHEN THE WORLD ASK ORDINARY MAN TO DO EXTRA ORDINARY THINK

    —————— BAND OF BROTHERS

  24. shahpaskal says

    ok tunggu saya balik ke KL, kerana di kawasan Banting ini, line broadband sangat teruk. Tak tahu lah kalau aktiviti radio atau radar dari Bukit Jugra.
    Nanti saya akan tampalkan link Bukit Kepong dan gambaran aminasi peperangan Malaysia pada masa hadapan dengan jet jet pejuang ciptaan Proton

  25. Paskau says

    ShahPaskal,

    Saya puji cara anda menerima teguran dan pandangan.

    Yang pasal animasi bukit kepong, bagus jugak kalau anda boleh berikan link kat sini.

  26. Anonymous says

    saudara shahpaskal. sya dah check dlm youtube, tp x jumpa pun klip animasi bukit kepong lima minit tu.

  27. shahpaskal says

    Hazrey…pada pendapat aku, producer kita tidak ikhlas. Tengok sahaja Left Adnan, ATM turut membantu tetapi aku tengok macam hampeh je filemnya.

    Langsung tidak menaikkan semangat patriotik, klimaks pun takde…alasan producer nak buat filem ikut fakta sejarah, BULLSHIT…mana ada filem dibuat ikut fakta,

    Filem mesti ada plot dan klimaks serta unsur2 dramatik, cuba kau tengok Bukit Kepong version animasi dalam YouTube, walaupun pendek, tetapi pengarah filem animasi itu berjaya mewujudkan unsur2 dramatik sampai bila kita tonton klip animasi 5 minit, darah kita mendidih dan kita sayuuuu bila tgk puluhan mayat askar kita bergempilangan.

    As someone whos is expert in audio visual, aku harap ko boleh garapkan sesuatu one day untuk buat filem yang menyentuh emosi orang tanpa budget yg besar berdasarkan sejarah kita sendiri

  28. Anonymous says

    ada rumor vietnam navy beli 6 kilos from russia..tapi russia xsure dpt buat ke tk submarines tu..diaorg tgah financial crisis….

  29. Hazrey says

    Shah, for the fact is, kenapa Bukit Kepong always be the movie of the century? Kenapa? dan aku pasti tak banyak pun duit dipakai untuk produksi filim ini.

    Contoh filim yang tak memerlukan effect yang banyak seperti Taken baru baru ini. Yang penting ialah skrip dan pengolahan skrip itu ke layar perak.

    Kenapa orang akan bercakap mengenai filim dari Hollywood dan bukan dari Malaysia, di mana ia hanya minoriti sahaja.

    hakikatnya, filim kita tujuannya ialah dapat boxoffice. cukup balik modal, ada untung sikit buat beli jajan, then ia dianggap berjaya.

  30. Anonymous says

    Saudara Joe,

    Beza RGK n GGK…hummm

    dalam bahasa Inggeris…11 RGK kita panggil SSR…Special Service Regiment…fungsi sama macam SAS

    Rejimen 21 dan 22 Komando…kita panggil ‘komando’….fungsi adalah menggempur dan lain lain…

    Gerup….bahasa inggerisnya ‘group’…bermakna ‘plural’….jadinya bermaksud beberapa Rejimen…

    mejarizan

  31. Anonymous says

    What kind of sarcasm do you mean? hehe.. may be its just too advance. citer melayu ni memang langsung tak berkualiti. but i dunno what kind of sarcastic sentence would best express it.

    Kem.

  32. eminent says

    And ohh, you might want to watch Kevin Costner’s JFK for you to understand what is A movie is all about. But I guess that will too much for you and Jebat and certainly will be way too complicated.

    Now, before bedtime, go and read your storybook. :)

  33. eminent says

    kem, kalau sengal pi cari minyak urut ok. it helps to relief. haha. haha. lols lols.

    you too need to watch more of hollywood movies. if you cant afford to watch it at the theater, well, spend RM5 or so for a good movie.

    It might help you to understand on figure of speech and the meaning of sarcasm. lols. petty. If you know what that mean. lols lols.

  34. kem-renjer says

    Aku dah tengok kingdon of heaven, band of brothers, saving private ryan dan behind enemy line tu.

    Best juga.

  35. Anonymous says

    Hazrey, hang ni sengal juga ya. Patrio$3X betul :). Memang la tu sejenis perang.

    Sungguh hebat tentera yang mempunyai kebatinan yang kuat ketika berperang, tapi perang batin yang hang maksudkan ni kena tembak pun tak mati-mati.

    Kita cerita pasal perang batin yang bila kena tembak jasadnya mati pun tapi semangatnya tak mati.

    Kem

  36. Hazrey says

    Haha, jebat, kau mesti failed sains dulu kat sekolah. Since when human boleh berfikir guna kepala bawah. Kepala bawah for pussies, my dear jebat.

    Haha. And no, no offense at all.

    Borrow your children’s book, it may help you to understand and add some knowledge too.

    You may google for answers too.

    Type: ‘brain’ on the search column.

    jangan banyak sangat tengok filem melayu, nanti tak paham. :)

    lols.

  37. Jebat says

    @Hazrey

    Bro, nak idop zaman sekarang kena pikir pakai kepala atas, bukan kepala bawah..

    no offense,cheers!

  38. Hazrey says

    shah, sorrylah lama tak singgah.

    And sorry aku takleh cakap bebanyak kat sini sebab aku tengok porno jek.

    Diaorang pun ada jerit jerit gak macam citer perang.

    Thank you.

  39. shahpaskal says

    thank u prenn..rupanya2nya banyak juga filem perang yang aku tak tahu pun macam Full Metal Jack…ok siap aku akan ke kedai VDC.

    Takde apa yang classified dalam blog ini, maybe ada satu atau dua sahaja, yang lain2 tuu is a well known secret.

    Ia lebih kepada cara data itu dipersembahkan atau dianalisis, kalau kita amati lebih mendalam, kebanyakkannya sudah pun keluar dalam paper atau majalah

  40. emotionless_teenage says

    stargate SG-1…………wait,what?

    about the commando thing,i say it is bs.the then president marcos already put the claim aside(not to say is is done completely but nothing have been heard until today)

  41. mufarhan_2789 says

    tgk cite perang wat kita lebih bersemangat…
    bes blog ni coz bg byk input yg mostly very classified!!!

  42. Anonymous says

    tq for the info. bnyak movie yg blm pernah sya dengar lg. so dah start cari skrg ni.

    tak dinafikan filem bukit kepong memang menyentuh perasaan kpd sesiapa yg faham akan nilai pengorbanan anggota keselamatan kita.

    mgkn saudara bleh bagi ulasan tentang movie ni:- clear & present danger, shooter, the sum of all fears, the flight of intruder, u-571.

    tq.

  43. Streak says

    Tuan Terlupa cerita Crimson Tide?

    Cerita tuh saya recommend sgt utk semua patriot disini tonton utk mengetahui gerak kerja Nuclear Submarine US.

    Memang detail habis mengenai submarine.

  44. Anonymous says

    Try ‘A Bridge Too Far’
    Ada Robert Redford, Anthony Hopkins, Gene Hackman, Michael Caine, Sean Connery, Ryan O’Neal, James Caan, Edward Fox, Laurence Olivier, Dirk Bogarde dll.

    Try juga filem Belanda: ‘Soldier of Orange’ dan ‘Black Book’ arahan Paul Verhoeven.

    muteaudio

  45. Obefiend says

    aku lak

    Full Metal AJcket – kubrick at his best.filem yang tunjuk dari boot camp sampai la ke vietnam. drill sarjannya amat sadis. war is hell but boot camp is no shit either! harus tonton

    PLATOON – the truth tentang vietnam. kenapa askar US balik ke us dengan trauma? tengok filem dan kan kamu akan paham why they lost the war

    Jarhead – modern classic bagi aku.post millenium version of full metal jacket. lihat bagaimana uselessnya Marines di iraq ketika first gulf war dulu. Jamie Foxx is awesome

    last but not least

    STARSHIP TROOPEr – not exactly war tapi battle scene dengan alien dia best.. NUKE EM NUKE EM

    p/s: kingdom of heaven director’s cut dah layan? lebih menarik dan less confusing. too bad masa tayang kat wayang edit banyak sangat. the director’s cut is the ULTIMATE version yang harus ditonton

  46. eddie dewanaga says

    - Band of Brothers cukup teliti…

    - Bukit Kepong adalah satu2nya cerita yg tak penah ‘fail’ untuk makan airmata jantan gua, sejak gua sekolah hingga ke hari ini.

    - gua cukup gila dengan kisah2 perang vietnam, mungkin sebab bentuk mukabumi dia sama dgn kita, ada yg boleh bagi cadangan tajuk2 best tentang perang vietnam selain Platoon dan We Were Soldiers??

    - lagi satu, adakah benar Garrison Terendak penah dijadikan tempat latihan bagi US Army sebelum menuju Vietnam masa tu???
    *Presiden Amerika, Lyndon B. Johnson dikatakan penah melawat Terendak utk lihat US Army training..
    (gua penah duduk Terendak 6 tahun, cerita2 ini tak ramai yg tahu)

  47. Mohamad Taufan Mohd Yassin says

    1. Aku ada gak dengar kisah tu.
    2. Filem “Lord Of War” di olah dari kisah para penjual senjata. Antara yang terkenal adalah Viktor Anatolyevich Bout, baru jer kena tangkap kat Thailand 2008.
    3. Vasily memang wujud. Dia memang pakar “Sniper” tetapi rekod dia sengaja diperbesarkan oleh Tentera Merah terutama jumlah pegawai atasan Nazi yang dibunuhnya.
    4. Paling sedih tengok “Black Hawk Down” bila Hero dijadikan Zero….

  48. fikri says

    pengambilan peta sultan sulu tu,memamang benar dan diakui oleh yg terlibat (yg masih hidup lagi)nanti aku cari hp dia….

    aku pun sama juga antara filem malaysia paling kagum ialah bkt kepung walaupun dibuat 1980,tapi lt adnan walau kos rm1juta tapi citer nya,hmmmmm

  49. shahpaskal says

    WOW BANYAK GILAAA KOMEN UNTUK GGK DI BOSNIA. RAMAI PEMINAT KOMANDO RUPANYA.

    CUMA SATU JE YANG SAYA NAK MINTA COMFIRMATION..BENARKAN ADA MISI KOMANDO KE ISTANA MALACHANANG, MANILA UNTUK MENCURI DOKUMEN SABAH.

    DALAM MISI INI 2 KOMANDO KITA DI TEMBAK MATI ATAU MENELAN RACUN BAGI MENGELAKKAN TANGKAPAN DAN HANYA SEORANG BERJAYA LARI…MEMBAWA DOKUMEN TERSEBUT.

    KISAH INI SUDAH BERLEGAR SEJAK SAYA BELAJAR DI UTIM LAGIII…MUNGKIN DAH 15 TAHUN MITOS INI BERLEGAR. SAMPAI SEKARANG SAYA TIDAK TAHU SAMADA KISAH INI ADALAH BENAR ATAU TIDAK.

    SEKIAN DARI MODERATOR-ENJOYLAH FILEM-FILEM PERANG DI ATAS, KALAU KOMEN TOLONGGGG JANGAN MASUKKAN FILEM RAMBO YA, PASAL RAMBO TAK MAIN…ADA PAHAMMMMM..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>