HARGA SEBUAH PERSINGGAHAN

TAK SANGKA EDEN PUNYA BLOG DAPAT CECAH 1 JUTA, KALAULAH BOLEH CONVERT JADI RINGGITKAN BEST

1. Saya tidak pasti jika pameran tentera di Dataran Merdeka masih ada lagi atau tidak,  saya tidak mempunyai masa untuk berkunjung ke pameran tersebut kerana saya sibuk sedikit.

2. Kawan-kawan saya ada beritahu, pihak tentera menayangkan bas yang bercermin hitam.

3. Saya tidak tahu bas apa yang beliau katakan tetapi saya difahamkan, pihak tentera darat mempunyai bas yang dipasang dengan sistem pengintipan elektronik yang saya sendiri tidak pernah melihatnya.

4. Polis Di Raja Malaysia (PDRM) ada menggunakan kenderaan seperti ini yang berwarna putih dan dahulu selalu diletakkan berhampiran rumah Anwar Ibrahim dekat Bukit Damansara semasa beliau dipecat dari kabinet.

5. Kalau kita sedang bercakap dalam telefon bimbit dan kemudian suara rakan kita tiba-tiba menjadi kurang jelas, secara automatik, maki hamun akan keluar kerana masing-masing sudah tahu, perbualan kami sedang dirakam atau didengar oleh polis dengan menggunakan sistem pengintipan ini.

6. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) juga mempunyai dua kenderaan canggih sistem pengintipan elektronik ini yang setiap satu berharga lebih kurang RM 7 juta ringgit tetapi saya sendiri tidak pernah melihatnya.

7. Saya cuma dimaklumkan, kenderaan khas SKMM ini mampu menangkap dan mengesan gelombang radio, saya tidak pastilah jika sistem kenderaan ini boleh pecahkan komunikasi encrypted radio.

8. Berbalik kepada pameran ketenteraan di Dataran Merdeka tadi, saya memang tidak mempunyai sebarang komen cuma kawan saya blogger ondscene.my ada memaklumkan kepada saya satu konvoi tentera darat yang melalui lebuhraya Karak telah menyusahkan beratus-ratus pengguna jalanraya.

9. Ceritanya, sebuah treler yang membawa kereta kebal milik tentera telah mengalami kerosakan di tengah-tengah terowong itu menyebabkan kenderaan lain dari Kuala Lumpur ke arah Pahang tidak dapat melalui terowong itu dan sesaknya sampai mencapai berkilometer panjang dan pemandu terperangkap selama lebih kurang empat jam.

10. Sebagai salah seorang pengguna jalan raya, saya memang suka memerhatikan konvoi tentera dan kadang-kadang di antara jam 12 tengah malam hingga pagi, saya selalu mengekori konvoi-konvoi yang saya lihat seperti pelik atau semacam, mungkin ada dua atau tiga treler dan kontena panjang dengan escort oleh tentera atau sekuriti swasta.

11. Saya kadang-kadang terfikir, barang apa yang dibawa oleh konvoi ini, kadang-kadang kalau treler jenis terbuka,  saya ternampak juga muncung meriam jenis 155mm tetapi pelik juga, apabila senjata-senjata ini dibawa oleh treler swasta dan bukan tentera (saya ikut secara kebetulan dalam perjalanan balik kampung atau destinasi tugasan).

12. Selain dari konvoi membawa senjata atau keperluan tentera, ada juga konvoi tentera yang membawa wang dalam jumlah jutaan ringgit.

13. Wang ini diguna untuk operasi ketenteraan seperti penerbangan pesawat Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) dan pelayaran kapal perang Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM), saya rasa wang ini diambil dari perbendaharaan seperti Bank Negara.

14.  Setiap operasi ketenteraan di luar negara biasanya melibatkan wang tunai.

15. Sebagai contoh, dalam satu operasi tentera di Timur Tengah (saya tidak ingat dimana), saya ada berbual dengan juruterbang pesawat Hercules TUDM, dia menyatakan bahawa pesawat yang beliau pandu ada membawa lebih kurang wang tunai sebanyak USD 90,000 (atau RM300,000).

16. Wang tersebut diguna untuk membeli minyak pesawat di lapangan terbang (operasi itu menyebabkan Hercules terbabit berhenti di India untuk mengisi minyak).

17. Minyak untuk pesawat Hercules TUDM itu dibeli secara tunai dan anda jangan fikir bahawa bayaran untuk bahanapi tersebut di bayar melalui pemindahan wang secara elektronik atau cek oleh kerajaan Malaysia.

18. Saya sendiri pernah menaiki pesawat milik Polis DiRaja Malaysia (PDRM) untuk satu operasi ke luar negara tetapi penerbangan tersebut terpaksa singgah ke Lapangan Terbang Senai, Johor untuk mengisi minyak.

19.Di Senai, perjalanan pesawat tersebut rupa-rupanya tidak mendapat kelulusan dari Kementerian Dalam Negeri, kalau tidak dapat kelulusan, maknanya tidaklah dapat peruntukkan kewangan tetapi penerbangan diteruskan dengan menggunakan bajet sedia ada.

20.Akibatnya kebanyakkan penumpang dalam pesawat terpaksa ditinggalkan kecuali saya dan dua pegawai tertinggi polis (tidak termasuk dua juruterbang dan seorang jurutera pesawat) yang meneruskan penerbangan kerana bajet tidak mencukupi

21.Begitu juga dengan pelayaran kapal-kapal perang TLDM ke luar negara, kesemuanya membawa duit secara tunai.

22.Saya tidak begitu pasti tetapi sebuah operasi di luar negara yang melibatkan kapal friget, KD Hang Jebat, pegawai bertanggungjawab memaklumkan kepada saya, bahawa kapal tersebut membawa duit tunai berjumlah USD300,000 (atau RM1 juta) tunai untuk tujuan mengisi minyak, sewa pelabuhan dan pelbagai lagi keperluan.

23.Kos operasi atau perjalanan kapal ke luar negara sebenarnya mahal kerana pembelian minyak diesel harus dibuat dalam bentuk dollar dan harga minyak pelabuhan biasanya lebih mahal dari di darat.

24.Harga minyak di sesebuah negara juga sangat berbeza.

25.Sebagai contoh, apabila memasuki pelabuhan, sesebuah kapal akan memerlukan khidmat “boat pilot” (pemandu) untuk memandu mereka dan caj sangat mahal dan harga ini berbeza di antara sebuah pelabuhan ke pelabuhan yang lain.

26.Sebagai contoh, di salah sebuah pelabuhan di Australia, caj untuk “boat pilot” ini adalah di antara USD1,000 ke 2,000 dan caj untuk berlabuh (bergantung kepada berat kapal juga) sangat mahal iaitu lebih kurang USD200 untuk sebuah kapal pada setiap 1 jam.

27.Itu belum lagi caj untuk membeli air bersih, makanan, caj buang najis (di sesetengah negara, tangki najis harus dikosong menggunakan servis dipelabuhan-tidak boleh dibuang ke laut) dan pelbagai keperluan lain.

28.Ada juga operasi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang menyaksikan kita meninggalkan berpuluh-puluh kenderaan berat kita di kawasan misi di luar negara seperti yang kita lihat semasa Operasi Khas Timor Leste di antara Mei hingga Ogos 2006.

29.Bukan soal membazir tetapi kos untuk membawa pulang kenderaan ini dari Timor Leste kapal atau pesawat memakan kos yang sangat tinggi dan kerajaan memutuskan untuk mendermakan kesemua kenderaan itu kepada pasukan tentera Timor Leste yang baru sahaja ditubuhkan.

30.Saya percaya empat buah kereta perisai S5 yang dibeli dari Korea Selatan oleh pasukan polis juga ditinggalkan di Timor Leste sebagai sumbangan kerajaan Malaysia untuk membina pasukan keselamatan negara baru itu.

31.Amalan ini sebenarnya bukan perkara pelik, pihak British semasa mereka keluar dari Bosnia Herzegovina juga meninggalkan puluhan kenderaan mereka untuk digunakan oleh pasukan pengaman Malaysia disebabkan faktor kos untuk membawa pulang mahal.

Comments

  1. Ki Gaman says

    UCIS , dulu nama UCIS sekarang namanya Risik Gempur , salah satu unit yg ada dalam TDM , agak istimewa latihan dan tugasan , ia bukan komando atau Gerak khas , cuma ala-ala komando , tapi dibawah dari Komando .

    apa dinyatakan penulis berkenaan duit tunai , perjalanan aset , cara pengurusan itu semuanya betul , biarkan mereka yang tdk pernah tahu dan tak mahu ambl tahu perkara ini menyalak pasal lain , kerana manusia ini memang sentiasa memusuhi apa yang dia tak tahu .

    bukan perkara senang atau mudah menguruskan sesuatu penerbangan atau pelayaran aset ketenteraan dan kepolisan , harus ada kelulusan dari peringkat demi peringkat , banyak yang perlu difikirkan , kalau kedapatan ..kalau ditangkap oleh pihak berkaitan , alamat kena tindakan disiplin ! tindakan pelbagai wajah dan cara , hanya yg pernah mengalami akan tahu .

    keselamatan negara ini terlalu sedikit yang hendak ambil tahu , ramai anak2 muda hanya hebat bercakap dalam FB atau twitter , cakap bukan main , komen asal komen , sanggat jarang yang benar2 tahu dan beri komen membina , kebanyakan memberi komen berdasarkan kata Anwar PKR , atau kata Tony Pua DAP , mereka jadikan anwar dan Tony sebagai kiblat rujukan tanpa memikirkan rahsia tersirat disebalik itu ,
    itu namanya memandai-mandai , tdk tahu tapi berlagak tahu , tanpa fakta dan hujah bernas , cakap berdasarkan andaian dan pendapat peribadi .

    negara ini negara kita , bagaimana kita menjaga keluargaagar selamat kalau negara tidak kuat dan selamat , bagaimana negara hendak kuat kalau kita sendiri tdk mahu memprkuatkanya !

  2. anak jawa bgn datOH says

    salam
    tu yang aku pelik tu bro.. ni teori dari blog, syiah bagi kita (ahli sunnah) ni tak betul sbb tu baru2 n jabatan agama kita tangkap lelaki iran dan beberapa orang melayu kita atas sbb cubaan menyebarkan fahaman salah (syiah)..

    berbalik kepada teori di atas, Kingdom of Saudi Arabia (KSA) dan lain2 negara Arab sekarang ini sdg membantu Bahrain dgn menghantar tentera masing2 utk menghentikan usaha2 puak syiah di Bahrain, sbb tak nak semua negara2 Arab berfahaman Sunnah jatuh ke tangan puak Syiah nih (spt yg berlaku di Iraq dan yg sdg bergolak di Yaman, Libya dll).. memang akan ada yg kata KSA dan negara2 Arab lain menolong sbb nak jaga kepentingan masing2.. tp logik akalnya adalah takkan puak majoriti nak diperintah oleh puak minoriti.. mungkin ini yang sdg cuab dibuat oleh KSA dan sekutu arabnya.

    Teori bani jawi ni memang dah lama aku maklum sejak zaman Abuya (Darul Arqam) lagi..dan memang aku juga seronok sekiranya ianya menjadi kenyataan satu masa nanti.. sama spt teori Atlantis iaitu tamadun silam yg sgt makmur dan maju itu, yg disebut oleh Plato (ke Socrates? lupa dah) yang ada saintis kata ianya di benua Melayu ni.. (pengkaji Indonesia percaya Atlantis di kawasan mereka)..

    tah lah, apa pun kita kenalah berusaha menjadi umat contoh..

  3. balai runtuh says

    Wilayah Khurasan asal adalah timur Iran, utara Pakistan dan Afghanistan. Hari ini bendera Iran tiada secalit pun warna hitam.
    Hanya bendera taliban sahaja yang menggunakan kalimah tauhid putih berlatarbelakangkan hitam.
    Syiah bukanlah mazhab, mereka adalah agama sebagaimana agama Qadiani yg telah difatwakan terkeluar dari Islam.

  4. QEPQNUKOT says

    salam…. saya btul2 nak tahu berkenaan UCIS risik gempur.
    cikit sangat maklumat yang sy ada… ayah saya merupakan bekas anggota ucis risik gempur tapi X pnh langsung bercerita mengenai tugasan beliau dahulu pada era komunis…yang ada cuma gambar n album kenagan dan logo UCIS… saya nak bt reserch tapi sumber xda… saya cari n tanya pada anggota tentera yang baru,tapi ramai yang tidak mengetahui apa itu ucis… tolong n bantu saya.
    sebarang maklumat tolong emailkan saya..TQ

    [email protected]

    UCIS
    adakah tentera biasa ATAU KOMANDO?
    MEREKA DARI UNIT MANA?
    BAGAIMANKAH TERTUBUHNYA UNIT INI?
    APAKAH SUMBANGAN MEREKA?
    KENAPA SEKARANG TIADA LAGI ucis?
    SIAPA YANG MENGGANTIKAN MEREKA?

  5. Macross Zero - Aces High ultimate says

    jgn di khwatirkan,sahabat..
    ‘persediaan’ yang telah dan sedang diatur oleh anggota2 kita semuanya sangat2 menerujakan.biarlah apa yang dipertontonkan hanyalah barangan buruk lagi lusuh..tetapi pada hakikatnya,apa yang kita miliki dan perolehi sehingga kini,dapat ‘menggentarkan’ hati sesiapa sahaja yang berhajat membuat “onar” terhadap kemakmuran dan kesejahteraan negara kita yang dicintai ini,insyaallah.
    ingatlah,kita adalah pewaris kepada TANAH EMAS! jantung BUMI!
    tanah yang kita duduki ini terpelihara ‘rohani’ dan ‘jasmani’..
    situasi ‘fizikal’ kita kini sangat2 cantik,tinggal lagi hendaknya kita percantikkan dan menguatkan lagi ‘rohani’yang ada.
    *sama2 menjaga amalan fardhu dan perbanyakkan amalan sunat…..

  6. Anon says

    Yang paling sedih bila ia melibatkan boss dan politian yg sibuk dgn komisen sehingga mengadaikan kepentingan dan keselamatan anggota bawahan. Kita lihat anggota pengaman kita masih gunakan kondor yg uzur berbanding pasukan pengaman negara lain. Kita tidak belajar dari sejarah di Somalia dimana kondor tewas dgn serangan rpg. Sekarang pengaman di Lubnan berhadapan dgn tentera Israel dan gerila Hisbullah yg jauh lebih canggih senjatanya. Jika tercetus konflik apakah mampu anggota tentera menghadapinya? atau kita hanya berserah pada takdir sahaja…

  7. Anon says

    Memang tidak perlu kita nafikan anggota tentera kita adalah paling berani dan cekap didunia. Tetapi tahukah kita heli PUTD yg baru itu tidak dilengkapi oleh peralatan senjata spt roket dll, bak kata org kosong aje. Sama seperti kapal NGPV hanya dilengkapi meriam aje. Ibarat kata org ‘ jerung tanpa gigi’ nampak hebat tetapi tiada kekuatan. Kasihan org kita suka digula-gulakan.

    Bagaimana pun saya tetap bangga dgn kecekapan dan keberanian anggota tentera kita.

  8. pendekar melayu islam says

    xkan la bro sebab golongan iran mejoriti nye syiah…. yg dikatakan sesat xkan la diorang golongan terpilih…. tpi yg kte tamadun islam timur tu conferm kite la…. sebab kita kan keturunan bani jawi…

  9. kolonel jihad says

    sudah lah pengkhianat Abu Anir depan sini ko baiklah belakang
    jadi Anjing Barua DAP…

  10. selamat says

    beli barang senjata ni mmg ada mamat2 atm dgn bdk2 badan kerajaan yg jadi tester, time diorg test mmg diorang test sungguh2 kasi tongang tebalik benda tu…. pastu biase nye dari banyak2 calon company yg jual diorang finnalize kan jadi dalam 2 atau tiga bijik model…. pastu diorang kasi lah report kat bank negara ke kementrian2 yg bekenaan untuk beli ngan terus kan rundingan….

    bile sampai part runding ni lah yg xberape best… diorang akan try runding value yg plg menguntungkan dgn ada side value sekali, xkire lah tot ke economy value ke atau plg busuk pun dapat “mengeratkan persahabatan antara negara”….. (tu yg pt91m blh mng tu) biase lah bile part beli membeli ni xboleh biarkan ATM pilih ikut selera dia, kite kan berdemokrasi dan bertamadun semua ada prosedur check and counter-check. Prosedur ni prosedur biase mana2 negara demokrasi…. kalo xnnt jadi mcm korea utara, rakyat makan rumput xpe asal askar kuat….

  11. pian lop says

    aku rasa depa da fikir smpai hangus sblm beli aset2 cam pesawat bermula dari keperluan,kemampuan pesawat kewangan,timbal balas ,kewangan dan keupayaan anggota kita mgendalikannya..ape yg aku pasti setiap aset2 yg dibeli akan difahami lebih 100%..kalo korg ade time perarakan HTD baru2 ni,msti tkejut tgk heli dok main zig-zag 2-3 buah skali gus..maknenye depa sgt cekap dlm megendali pesawat tsebut dan memahami kekuatan dn kelebihan pesawat tsebut..

  12. pak on says

    aaaa.memang indon gah sebab besi buruk pun dia kira ,cuba tengok apc alvis saracen tni ,rasanya condor atm lagi elok ,tengok apc amx-vci indon ntah boleh pakai ke tidak ,dah taraf muzium je nampaknya.yang boleh tahan pun apc pantat….ops…sorry pindad itu pun tak sampai 100..jadi itulah sebabnya tni nampak kuat ,sebab besi buruk pun masuk dalam persejataan indon……..nampak sangat bodoh indon……

  13. pak on says

    aaaa….betul…betul…betul beli sikit -sikit pun tak apa ,janji tiap 2 tahun sekali beli 4 biji ke 6 biji ke ,lama-lama banyak le betul tak? ini tak beli sekali 18 biji dah tak nak tambah-tambah ,yang terhempas pun tak nak ganti, sepatutnya yang terhempas tu, terus digantiaje …

  14. vega says

    agak2 la kan para pemikir tudm tak kaji dulu ke nak beli brape banyak heli ngan spec skali?
    ke dierang men beli je?
    nampak hebat, nampak bergaye sapu saja?
    tak kesah la brape hargenye….dan brape bilangannye

  15. shaifu03 says

    Beli helikopter Chinook pun ok jugak..senang boleh angkat ramai, boleh wat hospital..setakat Hotzer ke G5 ke senang sikit nak angkat.

  16. pendekar melayu islam says

    betul3….. kita sepatutnye jgan beli 100peratus tip-top…… sebagai contoh untuk heli, klau nk beli dlam 30 buah…. hanye hanye 12 buah saje yg di lengkapi dengan CSAR(serch and rescue)……. yg selebihnye tu klau nk pugraded pon stakat night vision ke,radar utk jarak lebih jauh ke boleh la jnji jgan smpai membazir sudah la….. dan kite jdikan sbgai tramsporter utk grup2 pengempur kite(GGK, PASKAU&sbgainye)……. dlm jet pejuang plak banyak kn beli jet jenis MRCA(multirole combat aircraft) lebih jimat dri jet2 pejuang yg mempunyai sbb bleh cover untuk mcm tugas unlike mcm mig dan sbgai nye yg hnya bleh melakukan tugas2 trtentu sje….. dan kita jga perlu banyak kan kuantiti penbelian dri hanya 1 skuandron utk setiap jenis pesawat kepada sekurang2 nye 2 skuadron bru la brgaye…..

  17. pendekar melayu islam says

    rase nye diorang masuk dlm rangking sbb askar diorang berlebih di samping peralatan perang yg taraf besi buruk…… jumlah nye banyak tapi kualiti tarak…… malaysia dan musuh kite di selatan lebih mementingkn kualiti over kuantiti……

  18. pendekar melayu islam says

    bangse melayu akan menjadi bangse bertamadun islam timur yg di katakan oleh nabi…. kerana kita adalah bani jawi pilihan tuhan……..!!!!!!

  19. pendekar melayu islam says

    so klau merapu kenape ko bace…??? klau so mrah aku hentam glongan ko, ckap terus terang…. jgan jdi bacul… kte org merapu la ape la…. ye bro…. :D

  20. abu amir says

    ana minta maaf sama Tun Mahathir kerana menghina beliau di sini
    dulu.. ana bangga pencapaian Malaysia dibawah Tun Mahathir ..
    Tun Mahathir bukan lah Kemal Ataturk Malaysia tapi Anwar Ibrahim sebenarnya Kemal Ataturk Malaysia. Anwar Ibrahim memperjuangkan Fahaman
    Pluralisme dan kawan baik Zionist Bangsat Paul Wolfowitz
    ana akan memastikan pemimpin PKR tu ditendang dari politik Malaysia
    Takbir…

  21. Abu Amir says

    Kenapalah pencacai umn-apco boleh terlepas kat sini, org bincang ttg pertahanan dia sibuk mencacai/ merapu tah apa2. Saya rasa masih ramai yg waras kat sini dan berminat berbincang isu pertahanan.

    Kita kena ingat satu jari kita tunjukan/tuduh org ada empat jari lagi tunjuk kepada kita. Org yg dituduh salah/betul hanya Allah yg tentukan. Janganlah kita bersifat spt orang2 munafik!!!

  22. abu amir says

    Kenapalah ada pencacai yg sanggup gunakan nama ana Abu Amir untuk ‘reverse psycho’
    ana tetap katakan Anwar adalah pengkhianat Negara musuh Islam
    Anwar Ibrahim membawa pluralisme agama..PKR tamak di Serawak..
    Hapuskan pencacai2 seperti Anwar Ibrahim,Azmin Ali,Kapalsink dan
    cai2 PKR/DAP/PAS

  23. abu amir says

    Kenapalah ada pencacai yg sanggup gunakan nama ana untuk ‘reverse psycho’
    ana tetap katakan Anwar adalah pengkhianat Negara musuh Islam
    Anwar Ibrahim membawa pluralisme agama..PKR tamak di Serawak..
    Hapuskan pencacai2 seperti Anwar Ibrahim,Azmin Ali,Kapalsink dan
    cai2 PKR/DAP/PAS

  24. Abu Amir says

    Saya harap kita berforum secara ilmiah bukan dgn cara menghina org lain. Kita sepatutnya hormat kepada pendapat serta fakta yg disampaikan oleh orang lain. Memang kita telah diasuh sejak kecil supaya bangga dgn agama, bangsa dan negara kita tetapi kita tidak wajar menghina atau memandang rendah agama, bangsa dan negara org lain. Saya juga berpandangan jgn libatkan parti politik dlm blog ini.

    Pada pandangan saya tentera kita patut dpt kelengkapan senjata, peralatan dan kenderaan yg terbaik. Sebagai cth kes pengantian helikopter nuri yg tertangguh berapa lama. Sekiranya ia telus pasti tiada isu yg berbangkit ttg harga yg melampau. Negara Perancis yg lebih kaya pun hanya ada 16 pesawat canggih EC725 tetapi TUDM minta sampai 27 buah? Kalau utk pengangkutan anggota tidak perlu helikopter canggih dan ianya sepatutnya dibawah PUTD. Sebarang pembelian peralatan tentera hendaklah mengikut keperluaan dan kemampuan kita bukan nak menunjuk-nunjuk. Tahukah anda tentera negara terkuat( Amerika, Perancis, Russia dll) di dunia pun belum tentu dpt kalahkan negara miskin spt kes Vietnam, Somalia, Afganistan dll.

  25. vega says

    singapore pun tak termasuk dalam rank sampai 39 malah indonesia,thailand dan juga filifina yang tersenarai pada rank 14,28 dan juga 31….
    sebenarnya dimana kekuatan sebenar sebuah pasukan tentera?
    adakah pada peralatan modennya?
    adakah pada kamajuan sistem itnya?
    atau pada tenteranya sendiri?

  26. selamat says

    tapi org lemah pun xtunjukan pape..sebab xde benda nak ditunjuk.

    so conclusion nye;
    tujuk senjata = lemah
    xtunjuk senjata = kuat…
    mengikut teori matematik ko…..indon ngan s’pore ni lemah lah kan sbb suke menunjuk2…

    kalaw ko becakap ngan org mcm abu tu nnt mesti dia bukak cerita mcm..

    1.kalaw ko sendiri baca SOP ATM ko sendiri akan baca show off power tu antara benda yg teratas dan mula2 dibuatkan…
    2.kalaw ko nak tau antara argument yg menyebabkan pulau batu putih hilang sebb kerajaan M’sia gagal menunjuk kan kuasa kat atas pulau tu lah…
    3. kalaw m’sia kuat isu ambalat last2 apesal xsape2 pon dapat pape.

    lain kali jawablah mcm nie…

    kite bukan Tuhan nak tau sape kuat sape lemah, kalah menang satu conflict tu bergantung pada banyak benda, qualiti dan kuantiti peralatan tu adalah salah satu daripada faktor yg boleh dikawal sahaja…
    ini ko nak cerita beza kapal selam lah kapal terbang lah parang terbang lah buat ape…. ko sendiri pon xpernah bawak benda tu semua, ko pn baca kat internet je…
    ko nak cerita pasal operasi sulit tentera elit malaysia, ko pon si shah yg cerita…(ggk mmg hebat aku tak pernah sangsi ttg mereka sbb aku tgk depan mata kepala aku sendiri) sehebat ggk pon aku xpernah dengar sorang pon komando kite yg pandang rendah komado org lain, kalo ko tak percaye ko pergi tanye 1kem iskandar tu…

    ape aku cuba tekan kan kat sini jagan lah mengutuk orang berdasarkan sociology mereka…. kite sebagai rakyat m’sia mmg lah akan angap,mahukan, impikan kite yg lebih baik dan terbaik dari org lain, perkara ni same lah gak mcm mamat indon, s’pore, uganda, somalia dll.

    kite takpatut comment pandangan sesuatu perkara berdasarkan keadaan sosial kite mcm mana kite dibesarkan diajar dan dipupuk, sbb kite akan merasakan cara kite adalah terbaik, sbb mmg dari kecik kite diajar diberitahu cara kite plg baik kan. same goes to indonesian…

    the best option is kekal kan minda yg terbuka dalam perbincangan. so baru lah kite mengekalkan pengembangan ilmu, ini dok asik kondem meng kondem je… last2 jadi cakap kosong. tujuan si shah ni bukak blog pon xtercapai, dapat 1m viewer pn xguna sbb xseberape info pn korang dapat,1m ni dipenuhi dgn caci maki je..

    sepekara lagi ni pasal isu politik, pertahanan dan agama.. pada aku agama aku ISLAM ni mmg merangkumi pertahanan dan politik. jadi xde salah pon nak kaitkan 3perkara ni antara satu sama lain, selagi perkara ni xmenyebab kan perbalahan ke pepecahan… sbg contoh si abu PAS, si roker ngn abe klate ni umno ke bn, sbb ideologi politik korang berbeza korg terus je xboleh terima pihak lain pnye cakap, terus je maki hamun dua2 pihak mase sebelum cakap tu tarik lah nafas dulu, pikir sejenak ape beza nye korang berdua kalaw dua2 amalkan cakap caci maki sinis semua benda tu…

    kalaw lah kite ni terus menilai orang berdasarkan perbezaan dan bukan persamaan kite ni same lah mcm yahudi. yahudi mengangap diri dan bangsa dia terbaik berbanding lain2 bangsa, lain2 bangsa semua diangap lagi hina dari binatang…

  27. rockers says

    so ko nak tentera kita pamerkan semua aset ptahanan dn psenjataan negara??kirim salam..utk pgetahuan ko,hanya negara yg lemah yg tunjukkan senjata yg mereka ada utk takutkan musuh..

    utk pgetahuan ko juga,dgn mempamerkan aset2 yg ada dlm invntori tentera,adalah sgt mudah bagi musuh memikirkan strategi dan taktik ptempuran yg akn dilakukan oleh kita..aku xrsa komen ko mggunakan kepala otak,tp lebih kpd kepala lutut..mgambarkan ko lnsg xde ilmu dlm bab military..ape yg wujud bg ko adalah yg zahir sja didpn ko..

    apa yg maju dgn indonesia?…ko tak penah tgk peluru bpandu malaysia,kapal perang buatan malaysia,?kereta perisai buatan malaysia?senjata api buatan malaysia?hoverkkraft buatan malaysia??? ko xtau plibatan malaysia dlm pbuatan jet dgn russia?ko xtau plibatan malaysia dlm mbuat roket dgn jepun?.

    aku nk tnya ko..blh ko bg perbezaan antara sukhoi yg dibeli indonesia dgn malaysia?blh ko bg perbezaan antra kapal selam scorpene dgn kapal selam agusta indonesia?

    ko tau operasi sulit tentera elit malaysia diserata dunia?bosnia,filipina,somalia,lubnan,congo,serbia??.

    lebih baik ko pi banyakkan mbaca informasi ketenteraan negara kita dr ko melalak kt sini..ilmu ko msih xcukup kalo itu tajuk yg ko nk bawak bincg kt blog ni..

  28. abe klate says

    blog da ok…tapi yg komen tu x brapa ok…apala gilo tibo2 kuar politik…gilo!taksub sngt dgn pas tu…undi pas pn x smstinya msuk syurga lol…drpd abe klate….

  29. Abu Amir says

    Kenapalah ada pencacai yg sanggup gunakan nama saya untuk ‘reverse psycho’. Walaupun org lain tak tahu tetapi Allah maha mengetahui, insaflah selagi pintu taubat masih terbuka. Anda boleh tipu org lain tetapi tidak diri anda sendiri. Jangan gunakan nama saya supaya saya dipandang serong?

    Banyak revolusi yg tercetus di mulakan oleh tangan-tangan ghaib! Siapa dia kalau bukan bangsa yahudi ( Zionis). Ramai org masih nak berselindung kerana takut dikatakan anti semetik spt di Barat. Sejak perang dunia kedua sesiapa anti semetik boleh didakwa di makamah dan dijatuhkan hukuman. Tetapi Allah telah jelaskan didalam Al-Quran dlm Surah Al-Baqarah siapa dia yahudi& nasarah dan sifat-sifatnya.
    Siapalah kita yg cuba nak pertikaikan ayat-ayat Allah!!!

    Berbalik kita kpd isu pertahanan, kita lihat negara jiran tertangga semakin jauh meninggalkan kita. Indonesia kian maju dengan industri pertahanan dlm negeri sehingga mampu membina kapal LPD, kapal peronda laju (missile) dan lain2 senjata kecil buatan sendiri. Kini mereka sedang lakukan usahasama dgn Korea Selatan,china dll. Mereka sedar akibat kena sekatan senjata semasa peperangan di Timur Leste dan Acheh. Sekarang mereka bangkit tanpa terlalu bergantung kpd Barat dll.

    Masalahnya belanjawan pertahanan kita kedua tertinggi selepas Singapura di Asean tetapi jumlah kekuatan tentera dan peralatan senjata tempat ke 4. Bagaimana ia dibelanjakan? adakah ianya rahsia negara? OSA…

    Janganlah kita berangan-angan kononnya kekuatan kita bergitu hebat cuma dirahsiakan!!! Spt yg diangankan dlm blog Malaysia Military Power. Cubalah anda fikir-fikirkan?

  30. hafizi says

    My brother,
    nothing wrong and nothing is wrong, all the truth ..
    we see that hidden alter ..
    Look with your heart …
    be there to “mistisfile blogspot.com”
    (sorry,broken language..my bad)

  31. em says

    jangan takbur. kita tak tahu lagi. maybe not in our lifetime. there’s no definite thing in everything. Tuhan pun cakap kun faya kun..kalau cakap musnahlah malaysia, dan malaysia huru hara,would you change your statement?

    yes saya tau awak bangga yang bangsa (aduhai..kenapa tak citizen ye? sedihnya) anda berani angkat senjata. saya bangga, awak mesti dah register masuk askar/polis/any form of defence untuk mempertahankan negara. syabas.

  32. anak jawa bgn datoh says

    Salam
    saya harap ini tidak berbau politik..cuma bicara ttg info mengenai akhir zaman, Tentera pembawa panji2 hitam dari Khurasan!

    Teori popular: Tentera ini datangya dari Iran (Khurasan adalah salah satu daerah di Iran). Melihat kepada keadaan Ahmedinijad dan Iran yg ditakuti Barat dan Israel sekarang ini, ditambah dengan usaha Iran mengupayakan uranium utk eletrik (juga utk membuat bom?)membuatkan teori ini semakin mendapat tempat di dalam blog2 mengenai akhir zaman(kiamat).

    “It is true that Iran has benefited in certain ways by the Arab world’s upheavals. The international campaign against its apparent ambition to develop nuclear weapons has been all but forgotten..” – sumberhttp://www.theglobeandmail.com/news/world/africa-mideast/as-the-middle-east-reshuffles-iran-could-end-up-the-biggest-loser/article1957547/page1/

    Pergolakan di dunia arab sekarang memang telah dijangkakan oleh Rasulullah sbg tanda akhir zaman. (Jgn lupa banjir di Mekah,juga ada di dalam hadis berkaitan akhir zaman). Berbalik kepada teori tentera mahdi di atas, adakah benar mereka dari Iran dan dari golongan Syiah? Iraq adalah contoh penguasaan Syiah selepas menggullingkan Sunnah? Hezbolah dan HAMAS yang kuat dan ditakuti Israel di Palestin juga adalah golongan Syiah. Golongan Syiah berjaya di Mesir. Sekarang syiah sedang berusaha di Libya,Syiria dan Bahrain. (Maaf tak sempat nak cari info Syiah di Yaman dan Tunisia. Yup, kecuali di Iraq dan Iran di mana Syiah adalah majoriti, tmpt2 lain mrk adalah golongan minoriti. Namun mrk mendpat sokongan dari Iran (?) spt kata2 di bawah:

    “Efraim Halevy, former head of the Israeli Mossad intelligence agency, thinks that we’ve seen the high-water mark for Iran’s influence. “The basic fact is that Shiites are in a minority,” he said” – sumber http://www.theglobeandmail.com/news/world/africa-mideast/as-the-middle-east-reshuffles-iran-could-end-up-the-biggest-loser/article1957547/page2/

    apa pun yang tersurat tetap akan tersurat dan kita tunggulah yang tersirat menjadi yang tersurat..
    -kundur-

  33. abu amir says

    yang Songsang orang Segambut Dalam lah pakcik.. songsang sana sini
    ana Doakan Manusia Anugerah Tuhan itu masuk Sg Buloh cepat2

  34. abu amir says

    ana Abu Amir berharap PKR/PAS/DAP akan hancur.. Reformasi Reformasi
    Reformasi.. Hancur2 Pengkhianat Segambut Dalam

  35. Mr gREEN says

    Mr shah , u kene buat something ttg komen2 yg berbau politik yg tidak langsung membantu meningkatkan tahap mutu keselamatan dan pertahanan . Cadangan mereka2 ini hanya memburukkan blog ini sahaja. Boring kot , kalau dok tgk komen2 yg tidak ada asas dan sumber yg sahih. Pleasa la, boring kottt………

  36. alon2 men kelaten says

    TENTERA IMAM MAHADI kot…

    Black flag from the east..The name is feared by most of those in the east and west.
    Comes with strange events and weird science. inshallah

  37. pendekar melayu islam says

    itu mmg benar, tapi yg saya ckapkn ni pasal tamadun islam timur…. yg pasal rahmat tu plak cbe tgok hasil alam semulajadi yg melimpahruah tiada peperangan…. bab yg zina, arak, dan buang anak tu bukan belaku di negara kite aje negara islam lain pon ade mslah yg sme tpi dio rang wat senyap je…

    p/s: aku bangge sbb bangse aku ni klau dh angkat senjata jarang menyerah x mcm bangse arab tu, kena ugut sikit dh takut…

  38. Chop says

    Salaam Bro semua, minta dijauhkan komen2 berbentuk politik di sini. Cuma menampakkan kelemahan/perpecahan sesama kita saja.Berbanggalah kita dilahirkan sebagai umat pilihan.
    Lebih berbangga kalau kita menyeru perpaduan, menujukkan kematangan kita.
    Bro Shah, saya cadang bukalah topik baru tentang ‘dream force’ kita di masa depan.Saya percaya ramai pembaca mempunyai idea2 bernas yang boleh dikongsi bersama.
    Salaams

  39. Ahmad says

    NAK TANYE..YANG NABI CAKAP AKAN TIBA KELOMPOK ISLAM DARI KHORASAN TU CMNE PLAK??
    LAGI SATU,NK TNYE,APE MKNE DIRAHMATI YANG KAMU MKSUDKAN??KALAU ZINA,ARAK,BUANG ANAK TERUS BERLELUASA DI TANAH AIR KITE NI??LAGI-LAGI DARI BANGSA YANG KAMU MEGAHKAN..BOLEH JELASKAN TAK???
    P/S BUKANLAH NAK MENGUTUK APA,CUMA MINTA PENJELASAN….

  40. budak Tadika says

    Biarkanlah diaaa. orang tua baru nak belajar berpolitik… Pak Abuuuuu
    Kalau nak belajar berpolitik janganlah berguru hanya pada Tv3 jaa yaa sesekali pergilah turun padang ehh. Assalammualaikum Pak Abuuuu.

  41. kolonel jihad says

    Apa yang mengerapu simamat IPOHMALAY ni. Nak tulis tentang politik tetapi tidak mempunyai etika dan bahasa politik. Macam samseng jalanan aje.

  42. pendekar melayu islam says

    and one more thing… malaysia xkan ditimpa musibah seperti ko ckap, sbbnye ko tgok la sendri negara yg meggelilingi malaysia asyik dibantai gempabumi, gunung brapi, tsunami… tpi kite sentiasa dirahmati tuhan, bukan kah itu tanda nyata yg pemerintahan kite diredhai tuhan…. dan xkan saudara xpernah dengar yg akan ade 1 bangsa dari timur yg akan bangkit dan membela islam…??? bangsa tu kite la tu… tapi yg pelik nye masih ade orang melayu yg dengan sadis nye menghina bangse melayu…. ko faham2 jela sape org tu….. :)

  43. pendekar melayu islam says

    lgi satu tambahan, golongan yang memberontak tu sendri kate diorang sebnar nye nk menghapuskan pemerintahan islam dan menegakkan “demokrasi”… hehehe…. so klau lu bro menyokong golongan pemberontak kat libya tu same jela lu menolak islam…. hehehe….:D

  44. pendekar melayu islam says

    ya sebenar nye itulah yang abu amir ingin kn…. biase la klau dh kemaruk nk berkuasa semuanye tunggang langgang…. halal menjadi haram, haram menjdi halal…. btol x bro abu amir….??? :)

  45. anak jawa bgn datoh says

    Salam
    apa yang berlaku di Libya adalah akibat daripada terlalu mahu menjadi Pemimpin sehingga sanggup bekerjasama dan bersekutu bahkan bersekongkol dengan para kafir harbi untuk menjahanamkan bangsa seagama sendiri. Dan pelakunya adalah golongan minoriti dalam negara tersebut yang terpekik dan terlolong kununnya dianiaya dan diseksa oleh pemimpin mereka, sedangkan pada masa yang sama Benghazi adalah antara bandar yang maju di Libya. Dan kemajuan dan kemakmuran yang dinikmati sebelum ini bukankah hasil usaha pemimpin negara tersebut?

    Dan sekarang pastinya para harbi ni tertawa sakan sbb bukan sahaja bakal menguasai telaga-telaga minyak orang Islam bahkan juga berjaya membunuh nyawa-nyawa orang Islam dengan lesen yang dihalalkan oleh PBB!! Sebab apa? Sebab adanya watak2 kitul, medeliar dan lain2 pengkhianat negara yang suka sangat mengampu dan mendokong puak Harbi. (Yang ditonjolkan oleh media sebelum serangan ialah imej2 pemberontak cedera atau maut kesan serangan pihak berkuasa Libya. Persoalannya adalah yang depa pi angkat senjata dan memberontak tu pasai apa, jadi untuk mengembalikan ketenteraman perlulah mereka ini diserang bagi mematikan pemberontakan tsb. tanggung la akibatnya kesan dari perbuatan diri sendiri!!).

    Dan sekarang apabila peperangan berlaku, dan orang2 Islam saling berbunuhan (dengan bantuan para harbi), siapakah yang paling kuat ketawanya?? Para kafir harbi ini jugalah!!!
    Dan skrip kitul dan medeliar di Libya yang mendokong para harbi ini seakan sedang bermain di tanahair sendiri.. aduyai…

    -kundur-

  46. pst... says

    Bro,
    Sila haluskan bahasa yang diguna,tajamkan akal sebelum menukil.
    “Belajar untuk menyayangi DARAH sendiri…”

  47. pendekar melayu islam says

    smue tu takkn belaku klau takde tali barut….. yg zman khalifah kt baghdad tu jatuh sebab golongan syiah kianat kt khalifah golongan sunnah, la biasa la mule2 janji nk bgi pihak yg bantu kuasa bile dh dpt tumbangkn pemerintah tapi, ble dh brkuasa smue tu tinggal janji….. lgi satu melaka jatuh sbb si kitul keturunan paria dri kalinga prgi bgi tau ttng kekurangan anggota tentera melaka pd bahagian belakang kota melaka kt sipahi potugis… by the way tangan2 halus kite gak yg bantu gaza, bosnia, afganistan,kosovo dan juga wiayah2 islam di asia tenggare yg brperang dengan golongan kafir dan pemerintahan yg fully sekular mcm indon, and klau betul negara kita penuh dengan kemungkaran kenapa x di timpa musibah mcm indon…??? hehehe….. kmo sje nk menyebarkn fitnah ni…. unlike indon kite still cedok2 undang2 islam dlm pemerintahan….. lgi pon pemerintahan kita bukan zalim tapi keras dalam memerintah…. lgi pon klau x silap aq prnah trbace yg rasulallah pon prnh kate kt para sahabat :diizinkn mengunakan kekerasan bagi bagi membendung keganasan…. lgi pon islam menyeruh brsedehana bukan nye jumud dan bongkak dlm bragama. pemerintah malaysia memudahkn semua pihak….. islam maupun bkan islam…

  48. abu amir says

    ana Abu Amir dengan ini memohon Maaf pada anta2 sekelian… PAS/PKR/DAP adalah
    Parti Sampah Masyarakat.. Takbir

  49. IPOHMALAY(ahli syurga pas) says

    bro aku nak tanya hang…

    parti mana yang jadi petualang sokong kerajaan indon nak serang malaysia waktu konfrantasi dulu…

    bagi tau aku..!

    siap nak jadi sukarelawan lagi nak jadi gerila indon…

    kah…kah…kah

    kata umno pulak yang x patriotik…!

    penderhaka tu cuma kena i.s.a je…

    lepas keluar penjara umnoapco ni la siap offer bagi kerja lagi…

    cuba penderhaka ni buat dekat kerajaan malaikat lee kuan yew…!

    bro jangan takut dengan umno dalam media baru ni bro..

    pru 12 kome menang…sebab apa…?

    sebab blog ni kome menang dengan ni jugak la kome jatuh…

    apa pun UNDI PAS DIJAMIN SYURGA…

    DAP GANTI PAS….

  50. wan n says

    apala…asyik keritik je…..tau x fizikal tanah yng di tkr ngn sinapore tu cmane?tanah ktmb kat singapre tu landasan keretapi..
    landasankan memenjang jadi x praktikal nk wat rumah atau bngunan.
    jadi kira bagus la perjanjian yng kerajaan wat aritu..tnh yng ktmb ada di ganti ngn sebidang tanah yang boleh mendatangkan untung smea pihak..xkan tanh yng memenjang kat singapore dari woodlands ke tanjng pagar nk di tanamkan jagung kot..

  51. bom bodoh says

    terikini pesawat us model f15e(strike eagle) pesawat lebih kurang sama dengan rsaf f5sg(strike pork)dah kena menyembam kebumi libya, kata nye akibat makanikel hadyrolic..atau tekena perulu meriam pertahanan udara zaman purba libya?.. ha ha ha cangih cangih f15sg bakal meredah pula merian orlikon 35mm tentera darat diraja malaysia… ha ha

  52. Alex Vostox says

    Hapala bengong nak cerita pasal politik kata sini? Hapa motif ko nak menyalak-yalak pasai BN-PAS-PKR-DAP? Siap carut-mencarutlak tu. Jangan PENGECUT macam tu bang.
    KESELAMATAN DAN PERTAHANAN NEGARA ADALAH TANGGUNGJAWAB SETIAP WARGANEGARA TANPA MENGIRA FAHAMAN AGAMA, KAUM,DAN POLITIK.ANGKATAN TENTERA DAN PASUKAN KESELAMATAN ADALAH BERKECUALI DARIPADA SOAL POLITIK INI TERMASUK DYMM SERI PERTUAN AGONG!!
    Kalau rasa diri abang betul, telus dan saksama, BUKTIKAN!! Masuk Wataniah ke, JPAM ke TOLONG RAKYAT!! Bukannya menjerit ‘Ohh Kapal Selam jahanam sebab Kerajaan beli lagi mahal daripada Afrika punya’ macam Tony Pua (Siapa itu Tony Pua?).Janganla kita jadi buta dengan politik sampai kita tak kenal mana yang benar, mana yang batil. Takde manusia yang tak silap bang (Melainkan Nabi S.A.W), Najib ada silap, Mahathir ada silap, Anwar ada silap, Nik Aziz ada silap, Kit Siang pun ada silap. Yang penting cara kita tebus balik kesilapan kita bukannya menyalahkan orang/parti/kerajaan/ALLAH (N’auzubillah!). Bukannya nanti kita semua jumpa kat Padang Marsyar ALLAH akan soal ‘Ko undi, Ko pangkah sapa?’. ALLAH takkan tanya pasai ‘pemimping anugerah tuhan’, ‘Pak Jangoat’ ke atau ‘Singa Jelutong’.

    Tolonglah bang, Janganlah jadi pengecut menyalak pasal politik kat sini.

  53. Abu Amir says

    Apa yg berlaku di Libya sama juga spt kat Iraq, bila pemerintah zalim kat rakyatnya sendiri maka mereka sendiri Allah hancurkan ditangan orang kafir. Begitu juga apa yg berlaku kpd pemerintah/khalifah di Baghdad bila pemerintah Islam dihancurkan oleh tentera monggol yg ganas. Kita juga perlu ingat kenapa kerajaan Melaka dikalahkan oleh portugis kerana zalim dan tidak patuh kpd ajaran Islam.

    Kerajaan orang Islam akan hancur bila berlaku zalim, zina berleluasa, arak jadi minuman harian dan hiburan tanpa batasan. Undang2 terletak ditangan penguasa. Renungkan apa yg ada dihadapan kita sekarang!!! Sekiranya kita lalai dan biarkan ini terus berlaku akan tiba masanya sama ada bencana spt kat jepun atau tentera kafir akan dtg menjajah kembali?

    Jangan kita sibuk dgn apa yg berlaku sekarang tetapi ambillah pengajaran darinya. Setelah mereka jatuh pasti Allah akan bangkitkan pembela-pembela Islam yg lebih baik dan sedia gugur dijalan Allah seperti mana di Gaza, Bosnia, Afganistan, Kosovo dll.

    Sejarah adalah sesuatu perkara/peristiwa yg sama tetapi berlaku berulangkali pada masa yg lain. Semoga kita insaf dan kembali kpd jalan Allah…..

  54. Sokor says

    banyak spy kat sini beb.. kalau sayangkan malaysia, kuar yang ringan2 dah lah.. den suka tgk cite perang, game perang etc sebab mana tau kang kita kena serang senang2 cam libya, at least tau gak apa nak buat.. setakat melalak je tak guna gak..

  55. says

    Bro Shah…. biar betul kat libya tu perang acahh ja…. USA dan sekutunya telah pun masuk cmpur perang sdara kat libya skrg ni… hari ni dah masuk serangan hari ke 2 dorg lepaskan peluru p’pandu ke libya… comments la sikit Bro Shah, kita kat negara malaysia ni nak juga tahu apa situasi sbenarnya kat libya ni..
    betul la Hitam… saya pun ada terbaca juga kat tv3 semalam kot klu saya tak salah..

  56. Hitam pahit says

    Salam Tuan Shah.
    baru ni ditv3 ada dtulis dgarisan bawah “bab2 aset pertahanan tidak boleh
    dbincangkan” dparlimen ke?,media ke?blog ke?
    ,saya tak faham.boleh Tuan Shah terangkan.

    Hidup biar mulia,Mati biar SYAHID-Kolonel Jihat.

  57. labu labu says

    x payah la nk cari kesalahan orang.
    diri sendiri pon koyak rabak..
    at least dorang protect negara ni dari musuh
    dan dah terbukti 53tahun.
    ko xpyah la nak jadi nujum semuanya akan lebih baik bila pucuk pimpinan bertukar tangan.
    Tentera ttp menyokong kerajaan yang ada sekarang.!

  58. herr mayor says

    satu je tringin nak dgr pasal bodyguard2 muammar gaddafi yang semua pompuan tu apa agaknya jd kat dorang nanti?
    msti kena lanyak kaw2 dgn askar amerika.(kalo dorg xlari la)

  59. IPOHMALAY(ahli syurga pas) says

    salam bro diatas…sorry lambat balas sebab aku sekarang berada di syurga nik aziz ni…jangan jeles ya…

    berkaitan dengan wilayah iskandar tu bukannya 100% taikun singpork yang melabur bro…eropah ada,timur tengah pun ada..bak kata astro macam2 ada…kalau dah tergadai kat singapork kenapa x panggil lky jadi mb johor?macam lky datang penang dlu?kat kelantan pun sama senyum lebar nabi melayu kat kelantan tu…bila lky datang…

    lepas pru 12 terbukti…
    memang umno semua yahudi..celako3…tengok semua kampung melayu kena gadai…kampung buah pala tu pun umno punya kerja…gerai melayu tepi jalan kena roboh…kedai cina biar…memang celako3 umno ni…pakatan rakyat memang bantu rakyat…semua yang punya melayu kena roboh semua umno punya kerja…

    lagi yahudi perempuan umno ni…pergi indon kata kapal selam x boleh selam…jahat gila umno….yahudi gila umno…umno memang penderhaka negara…berbeza pkr…pas…para ambia…wali2…

    lagi celako3 umnoapco ni bagi pajakan tanah kat cina 999 tahun kat cucu cicit komunis…kat perak…jahat nya umno..kau tipu2 aku lagi…

    yang bising kat dewan rakyat pasal latihan komando..kata atm zalim tahap babi tu pun umno jugak keji nya umno ni…ahli parlimen machang..umno ni…kau tipu2 aku lagi…

    si najib tun razak@lelaki y…sokong prulisme agama…sanggup pergi us mintak maaf kat yahudi..jahatnya umno ni…kau tipu2 aku lagi….

    yang bising kata rasuah pasal nak beli jet sukhoi tu siapa?umnoapco jugak…kau tipu2 aku lagi…

    baru2 ni yang bising pasal atm nak beli kapal peronda tu siapa?umno lagi…kau tipu2 aku lagi

    wow jahatnya umno..buruknya umno..keji nya umno…umno adalah israel..anwar,nik aziz,lim guan eng adalah imam mahadi…kau tipu2 aku lagi..

    buruknya umngok ni dah tak lalu nak tulis ni…kau tipu2 aku lagi..

    rakyat pun dah meluat dengan umngok…buti nya terserlah dengan kekalahan berturut2 di prk di kerdau…merlimau,galas,tenang…kau..kau..kau koci…

    tak de benda buruk selain umno…kita tolak umno…KITA SOKONG PAS…DIJAMIN SYURGA….UNDI UMNO KALIMAH ALLAH DIGADAIKAN…KAU TIPU2 AKU LAGI…ptuih……….

  60. Abu Amir says

    Sejak bila pulak pencacai umno berminat dgn blog pertahanan? Tak akan dah habis kerja kat blog politik atau dah kena ban? Jangan nak sibuk melalak kat blog ini dah muak dgn komen kau org. Tak akan tak cukup upah melalak kat blog politik kau org lepak kat sini pulak?

    Aku nak tanya kau satu aje, siapa yg serah singapura kat LKY dan siapa yg serah pulau batu putih kat singapura?

    Mungkin? PKR , PAS atau DAP kut? Almahrum Sultan Johor pun murka!!!

  61. orang kite says

    salam bro shah,
    saya nak mintak tolong bro shah kupas sedikit mengenai perang LIBYA-NATO ni.
    betol ke diorang dah start perang? atau acah2 je?
    sekian

  62. TIGER KRU says

    tahniah..syok layan bro shah nya info nih..tapi harap rakan2 jaohkan sembg2 politik..xmenarik nak bicarakan kat cini..xkesah sape kita yang penting negara di utamakan…salam pengenalan

  63. pencacai UMNO says

    yang jual tanah Malaysia kat Singapore adalah najis-najis UMNO,
    tanah KTM dah kena ‘ let-go ‘
    selatan Johor punya properties majoriti dimiliki oleh taikun Singapore.
    tanah orang melayu yang kena jual kat Penang dan lain-lain tempat adalah kerana najis-najis UMNO punya kerja,
    semua najis-najis UMNO punya kerja,
    Pulau Pisang is on the way…
    apa kata pencacai-pencacai UMNgOk ?

    ( jangan sembang pasal politik lagi )

  64. amyon says

    Knp ATM guna pihak swsta tu sy tak thu….tap mereka lg sng guna pihak swsta sbb duit sng nk control kot…lg 1 kalo silap je or lewat dr trikh ape yg dorg nk pihak swsta akn kene pnalti..

  65. amyon says

    Patut lh kadang2 sy pelik nape pihak ATM asyik pakai Pihak swasta utk handle barang2 dorg..sdg’n bile pk2 blk bkn pihak ATM tak ade aset2 yg sesuai semua tu..skrg br sy fhm..sbb sy slalu buat urusan ngan pihak ATM dlm bab2 logistik mereka…2 yg buat sy amat minat ngan aset ATM..

  66. zaban says

    betol gak tu..kalau rom ngn china dah hebat time tu dah kompom2 la langkasuka dan sriwijaya dah maju..citer ni macam dah lari time line die la..tak logik la kalau langkasuka cuma sebesar 2 kampung, tak beraja..patut nya time langkasuka tolong rom ngn china tu langkasuka dah maju dari segi kententeraan,pelayaran dan perdagangan..dengan senjata2 canggih seperti meriam,pistol lama,ngn baju perisai di samping keris di sisip rapi..

    dah lame tak bukak mistisfile..banyak dah aku tertinggal..alter pon dah abeh..adeihh…

  67. Sir Wan says

    Untuk pengetahuan, cukai di lapangan-lapangan terbang untuk kita singgah pun dibayar dengan tunai… Semua kapal terbang pergi ke mana2 tempat akan membawa cash dan selalunya dalam bentuk US Dolar

  68. moloyu-er says

    macam mana pulak kalo ATM buat latihan dengan negara luar.
    contoh latihan dengan US kat negara kita.
    adakah kos latihan ditanggung bersama atau US yang kena keluarkan belanja sebab dia datang tempat kita.

  69. shahpaskal says

    Ya ATM gunakan misil betul untuk tujuan latihan, misalnya ujian tembakan misil Exocet, mereka memang gunakan misil Exocet betul yang berhargaa jutaan ringgit.
    Sistem Astros oleh tentera darat pula ada roket latihan. Kos eksesais mampu mencecah berjuta-juta ringgit terutama kalau melibatkan latihan ketiga2 cabang perkhidmatan ATM.

    Sistem LAW dari Spain yang digunakan oleh tentera darat berharga RM1,500 ke RM2,000 (harga pelurunya sahaja).

  70. askar melayu says

    pensyarah kanan universiti pertahanan nasional mendedahkan “ust. Ridhuan t” PEMIMPIN PENANG SELALU ULANG ALIK KE S’PORE skrg..utk berguru disana..huhu…jgn smp tergadai dah la satu lagi pulau…sedarla wahai pembangkang yg ko di lembukan oleh kafirun2 nie…

  71. Chop says

    Rasa2 nya tak salah kita mengupas sejarah dalam blog pertahanan macam ni sebab isu2 pertahanan/keselamatan bukan sahaja mengenai perbincangan senjata2 terkini,ia merangkumi subjek2 seperti mukabumi (geografi), hubungan luar,politik,sumber asli,sumber manusia,dll.
    Dalam aspek sumber manusia, pengkaji pertahanan perlu membuat penyelidikan mengenai perlakuan mereka yang mana ianya pasti bersangkut paut dengan sosialogi serta sejarah.

  72. ipohmalay says

    bro…pas pkr dgn dapig semuanya perisik singapork….

    depa buat semua tu untuk jgn bagi malaysia kuat macam depa…

    senang depa nak bantai dengan sadis orang melayu kalau perang….

    depa nak kita pakai pisau macam john rambo je pergi perang….

    kalo nak tengok perisik singapork dalam bolg ni pulak tengok kat bawah aku ni…

  73. askar melayu says

    patutnya belanja kapal2 tu g mintak dgn nasuddin, topy pua dan elizebert..mangkuk cakap pandai tuh..padahal tali barut sialland..nak tau rahsia senjata negara..

  74. moloyu-er says

    bro shah,
    kalau tentera buat eksais,dorang guna missile tu yang real punya ke?
    agak2 brape kos untuk buat eksais?

  75. moloyu-er says

    timeline sejarah memang lari banyak..
    dalam hikayat tu katanya zaman pemerintahan Nabi Sulaiman a.s, lpas tu ada tamadun Rom plak + dinasti Han..padahal zaman Nabi Sulaiman dah lpas beribu tahun dah dari period Rom. Zaman Nabi Sulaiman lebih awal dari Iskandar Zulkarnain dari Macedonia tu.
    pertempuran garuda dengan jentayu tu pun mungkin di laut andaman kat pulau langkapuri,orang cakap langkapuri nama bagi lama bagi pulau langkawi.ini memang tercatat dalam hikayat,and kalo korang pi langkawi pun memang ada lagenda garuda v jentayu.
    and ada gua cerita tempat putera rom dan puteri cina berlindung..katanya dalam gua tu ada bentuk2 batu yang berupa katil maybe dibentuk atau dipahat semasa dorang berlindung dari serangan garuda..

    dalam tempoh penjajahan 446tahun dikira dari kejatuhan melaka saja,memang tak dapat dinafikan rekod2 sejarah kita dah diedit oleh portugis,belanda,ataupun british.

  76. papaFATIN says

    Melemahkan ‘jati diri’ sesuatu bangsa dengan cara menggelapkan fakta ketamadunan SEJARAH bangsa itu sendiri,meracuni pemikiran ‘brain wash’ dgn idealogi sampah, melonggokkan bahan ‘subliminal’ didalam industri hiburan…
    -satu kaedah & cara peperangan yang sangat2 kotor dan keji oleh musuh2 kita.
    Tetapi terlebih malang lagi jika generasi terkemudian sesuatu bangsa itu menerima dan mencedok secara bontang tanpa tapisan apa yang dihidangkan dihadapan mata kepala mereka.
    Bagi penerbit HMM,terlalu banyak unsur yg mereka terlepas pandang atau mereka kurang endah utk merujuk bahan bukti kajian sejarah atas alasan ‘CUT COSTS’atau juga apa yang sangat kita takuti…’ADA UDANG DISEBALIK…’

  77. Mantoman says

    nih apehal semua cier pasal Hiakyat Merong plak nih? lol citer Hikayat Mantoman plak ah heheheheheheheh

  78. Alias Padzil says

    salam, menarik topik ni.. terima kasih bro shah.

    entry sebelum ini ada menyebut tentang GGK dan ops rahsia tu.. nak tanya bro, betul ke khabar angin kata anak Nik Aziz pernah berperang sebagai mujahidin di Afghanistan?

    sejauh mana kebenarannya?

  79. karim pen says

    ambik aje la orang siam buddha, dorang janji bagi duit semua ble jadi punye..cakap je watak ape,lagipun filem tu bukan bahasa melayu je digunakan.lagi pulak time tu sanksrit pon ble guna. orang siam buddha kan masih otai dalam hal2 cmtu.sami2 dorang pon ada utk lakonkan watak puja2 tu..

    filem hantu tempatan, puja2 tu serupa amalan hindu la jugak encik sd..(pelawok..pelawok…)
    nak buat filem budget berjuta2 semua ble jadi, yang islam pon atas nama saja..tengok sudahla filem hollywood tu.orang puteh bagi duit ja ckp je bangsa apa nak lakonkan smua jadi..contoh film kingdom of heaven..saladin siap minum air ais salji lagi..itu baru poin kecik je tu dia berkias. ni opinion je encik sd.

  80. anak jawa bgn datoh says

    Lupa lak nak cakap tadi, semalam dah tgk Hikayat Merong Mahawangsa (HMM) dan saya jugak sependapat dgn Pandai Saras dan rakan2 lain, Queen of Langkasuka (QOL) lebih jujur dan dekat dengan sejarah.. ceritanya juga menarik, propnya juga sangat real.. yang tak bestnya ialah berbahasa Siam, sedangkan hakikatnya ialah mereka bukan orang Siam dan TERPAKSA menjadi orang Siam selepas Perjanjian Inggeris-Bangkok yang menyaksikan kawasan kerajaan Kedah dan Kelantan ini (Narathiwat dan Pattani) menjadi milik Thai. Hasil dari bertahun ‘penjajahan’ – istilah yang digunakan oleh PULO, mereka dipaksa dan terpaksa mengasimilasi bahasa dan budaya Thai/Siam.

    Queen of Langkasuka sungguhpun diterbitkan oleh penerbit Thai lebih jujur dengan mengekalkan budaya orang melayu yang lain dgn kerisnya, silatnya, lela rentakanya (meriam), termasuk juga muskat dan lantak.. kalau biasa tengok cerita Siam berkenaan sejarah silam atau budayanya, senjata utamanya ialah parang besar (yg macam Merong gunakan semasa bermain-main pedang dengan putera Markus dalam filem KRU tsb), bertomoi dan kepalanya tidak berambut kecuali di bahagian depan.
    Maka itulah saya sebut bahawa cerita QOL itu lebih jujur berbanding HMM yg memaparkan org melayu sbg org2 gasar (savagers) walhal semasa itu telah ada tamadun melayu di Lembah Bujang di bawah kerajaan Kedaha.

    Cuma bagusnya HMM ialah percubaan berani berbelanja 8 juta untuk menghasilkan satu filem period (sejarah) yg keluar dari filem2 arus perdana masa kini yang lebih bertemakan seram, gangster dan komedi romantik.

    -kundur-

  81. anak jawa bgn datoh says

    Salam shah
    Tahniah kerana dah cecah 1 juta.. saya dok perati jugak angka tu, dan tak sabau sebenarnya nak tgk dia cecah 1 juta dan akhirnya harapan termakbul.. dan berdasarkan pemerhatian saya ke atas angka tsb.. ianya berjalan sgt laju, maknanya MOM sentiasa dibaca oleh ramai netters..

    Tahniah juga kerana dapat jugak keluarkan posting terbaru.. aiyah.. lama jugakla menunggu.. syor hanzhar dan dua tiga pengunjung lain patut juga dipertimbangkan :)
    sebulan sekali.. pasni ramai rasanya nak letak iklan kat MOM nih.. maybe sedara gempur wira boleh membantu kot, sbb majalah dia banyak juga pengiklannya..

    salam dan tahniah sekali lagi
    -kundur-

  82. sd says

    Pergi lee blog scriptwriter dia…Amir HAfizi… dia ada tulis kenapa tak dapat follow macam sejarah dan bukut hikayat tu… FINAS takkan lepasnya kalau ikut bulat -bulat… Dari Hindu ke Islam, siap sgn syaitan, tuhan hindu… mana nak lepas beb!!!

  83. Jusuh says

    betol, ini adalah kali pertama malaysia menghasilkan filem epik HMM.. sebagai sesuatu yg baru, & belOm berpengalaman rasenye filem ni terbaik.. filem ini boleh dijadikan pemangkin utk menghasilkan yg lebih baik di masa hadapan..

  84. Jusuh says

    Bende ni boleh jd 3 perkara:
    1) kemungkinan kecil ini bermakna senjata seperti yg dimaksudkan dlm statement no.11 sdg diseledup kluar sambil diiringi oleh pasukan keselamatan bg mengelakkn dr dikacau oleh mana2 pengacau @ penguatkuasa yg sdg ber road block disepanjang perjalanan..
    2)atau sebenarnya syarikat swasta berkenaan adalah firma tempatan yg secara senyap2 telah menghasilkan sendiri senjata tersebut (secara legal @ tanpa kebenaran) bg kegunaan domestik & kemudian dihantar ke 1 lokasi rahsia.. (sengaja pilih waktu dh lewat2 malam utk penghantaran bg mengurangkan ianya diketahui oleh pihak awam termasuk ahli2 politik)
    3) ataupun sebenarnya saje je kerajaan pilih kontraktor awam 2 utk hantar senjata2 2 ke lokasi2 lain utk tugasan2 tertentu sbb nk bg kontraktor2 ni hidup & boleh carik mkn…

  85. hanzhar ss says

    assalamualaikum. saya selalu baca apa yg terdpt dlm blog tuan. pelbagai berita menarik. tetapi kadang kala blog ini tak di update sampai sebulan. saya cadangkan agar blog ini diupdate sekurang-kurangnya seminggu sekali.barulah tak boring.

    sekian tq.

  86. RIZAL says

    sory nak komen kt thread ni..
    kalo ikut timeline sejarah, langkasuka lebih awal dari sriwijaya..jadinya merong mahawangsa tu lebih awal hidupnya.
    tapi memandangkan ahli sejarah pun tak dapat nak confirm,kewujudan Sriwijaya dengan tepat bilakah ianya bermula. ni petikan dari ahli sejarah kita

    “Catatan dari pengembara yang juga sami Buddha dari China,I-Tsing,adalah ketika Sriwijaya mencapai tahap kemuncaknya.Ketika itu,Sriwijaya menjadi pusat pengajian Buddha Mahayana terbesar di dunia sehinggakan para sami Buddha dari China wajib mempelajari bahasa Sanskrit di Sriwijaya sebelum melanjutkan pengajian ke India.Sriwijaya memerlukan beratus tahun untuk muncul sebagai empayar yang terkenal..”

    entahla yang mane satu betul..melayu ni kejap hindu,kejap buddha..half2 pun ade..then baru islam.
    btw aku mmg x bersetuju dengan statement dalam hikayat tu yang sebelum langkasuka,tmpat ni tak bertuan dan tak beraja.
    kena kaji guna teknik content analysis selain dari inskripsi2 purba.

    admin, saya nak tanya pasal statment no.11

    “Saya kadang-kadang terfikir, barang apa yang dibawa oleh konvoi ini, kadang-kadang kalau treler jenis terbuka,
    saya ternampak juga muncung meriam jenis 155mm tetapi pelik juga, apabila senjata-senjata ini dibawa oleh treler swasta dan bukan tentera (saya ikut secara kebetulan dalam perjalanan balik kampung atau destinasi tugasan).”

    takkan lepas ni ade kes kehilangan howitzer G5 plak?

  87. merong mahasuasa says

    bro, dgrnya keris melayu dan artifak kita dijumpai Spetsnaz Rusia di dasar sungai volga dan ditemui juga keris di piramid dasar laut di okinawa jepun(umur piramid okinawa tu 8000tahun sebelum masihi, piramid kat mesir dibina 5000tahun lpas tu)..
    nampaknya perajurit2 melayu kita dah mencipta sejarah disana.
    bro ble buat research sket topik ni.mungkinkah hbungan kita dengan russia erat sebab bangsa kita ada rahsia di sana?

  88. shahpaskal says

    cadangan yang baik…eden akan jumpa pakar sejarah atau pak menteri untuk letupkan kempen tukar pisau pada keris ni

  89. pandai saras says

    Berbaloi jugak(drpd takdak lgsg)..peningkatan mmg ada dalam sejarah filem melayu sblumnya. rasanya minat kru timbul sbab thailand keluarkan Queen of Langkasuka.
    dari segi dialog memang cantik, tapi alatan tu..tengok sudahla puak garuda,armor langsung tak ada. sedangkan semenanjung emas laluan empayar timur dan barat(orang han dan rom siap dengan helmet dan armor). agak tak logik,kepulauan melayu yang luasnya 1.1juta batu persegi &jadi transit pedagang ni tak dapat langsung teknologi nak buat armor.kapal laut ambik jong cina, sedangkan mengikut sejarah, orang cina yang belajar buat kapal dari asia tenggara.(orang melayu digelar viking of the orient oleh pengkaji barat)

    Queen of langkasuka memang berseni, dari kostum,senjata memang dititikberatkan..melayu tetap dengan kerisnya (tajong dan sundang ini warisan bangsa kita)
    musket,meriam, flintlock ttp digunakan.(ini baru logik sesuai dengan kedudukan sebagai pengawal selat timur dan barat)
    berdestar,bersampin dengan armor..(prestij ni)

    Film Queen of Langkasuka lebih better dari Merong Mahawangsa.

    bro shah,mungkin kita bole cadangkan pihak kementerian pthanan tukar dagger barat dengan dagger melayu (keris) untuk smua RAMD..takpun honor dengan keris ikut luk (luk 9,12++ untuk pegawai2 tinggi)atau ikut jenis keris.
    ini pride moyang2 kita dari zaman hindu,buddha sampai bangsa kita convert islam~

  90. Chop says

    Bro Shah/Pandai Saras, untuk lakon layar dan bunyi saya boleh bagi 3 pop corn, tapi bab ketepatan sejarah tak layak saya untuk komen. Cuma pendapat peribadi, kerana kita begitu tandus dengan filem2 yang sebegini,baik ada dari tiada, tapi boleh dijadikan pemangkin untuk pembuatan filem2 Melayu berunsur sejarah yang lebih baik lagi. Kerana saya lihat dalam genre sedemikian dapat menarik minat anak2 muda kita untuk menghayatinya daripada kita diulik oleh manipulasi filem2 asing.Apatah lagi institusi Melayu diasak dengan begitu hebat sekarang, cemas saya dibuatnya. Mengenai thread di atas memang menarik kali ini,tidak menghampakan seperti biasa. Mengenai caj2 di luar negara, pengalaman saya bekerja dengan Syarikat penerbangan kargo asing ACMI (Aircrat Crew maitennance Insurance)- subject dalam kurungan ini yang disewakan pada syarikat lain yang memerlukan khidmat mereka, biasanya kalau penerbangan berjadual biasa jarang2 ada masaalah kerana ada perjanjian jangka panjang .tetapi kalau penerbangan charter (tugas saya mengikut pesawat sebagai Loadmaster/Operation Officer) kami biasanya membawa kad minyak (fuel card) dari syarikat yang kami punya kontrak jangka panjang seperti AIR BP/WORLD FUEL yang diterima oleh syarikat pengendali bahan bakar antarabangsa ataupun telah pre-arrange dengan guarantee payment letter dari syarikat tadi. Berkenaan Caj pengendalian darat (Ground Handling Charge) juga biasanya pre-arrange juga tetapi kalau kantoi di mana2 lapanganterbang, kapten pesawat memiliki Kad kredit korporat (No credit Limit) yang boleh digunakan. Cuma untuk berkongsi pengalaman.salaams

  91. joekumbang says

    tahniah bro shahpaskal.
    ari tu cakap kat fb mau cerita pasal penglibatan komando malaysia di vietnam..

  92. shahpaskal says

    OK bro, cakap pun tak guna. Tengok trailer mcm gempak. Skrg dari Lima bintang, berapa bintang yang patut diberi pada filem ni. Berbaloi ke tengok dan kalauu compare dengan Queen of Langkasuka mcm mana?

  93. Pandai Saras says

    bagi pengkaji dan peminat sejarah..rasanya ada silap dalam filem tu.
    Garuda sepatutnya mewakili Empayar Maritim Melayu Sriwijaya, bukannya puak lanun geruda(orang melayu dulu beragama hindu jadi simbol haiwan mitos agama hindu mmg lambang kerajaan) Rom pula menggunakan lambang Jentayu@Phoenix atau burung api.ini tidak merong pula yang guna lambang jentayu..(sila search coat of arm byzantine @ rom barat)

    Golden Chersonese@Semenanjung Emas dikatakan hebat oleh rekod india,rom dan china sebagai laluan yang kaya dan merbahaya..tetapi penduduknya hanya berseluar x berbaju malah guna parang dan kapak bodo..sudahlah askar kurus kering (langsung tak menggambarkan kegagahan sebagai pelaut yang hebat dan penguasa laluan selat..sgt mendukacitakan..ambik la orang yang sasa sikit macam hero dia stephen rahman tu dan bermisai lentik mcam sarjan, barulah nampak kebengisan pelaut2 melayu..ini tidak muka budak2,perot buncit..adoi..mmg dah sah2 cina tergelak tengok)

    tambahan pula dikatanya golden chersonese tanah tidak bertuan dan beraja(nampak sangat Malay Annal dah diedit oleh tangan2 jahat orang barat)
    Langkasuka dibina daripada penyatuan 2 kampong sahaja..(memang buat lawak)
    padahal empayar melayu dulu sistem federation, langkasuka tu cuma port sriwijaya ja)..

    Merong Mahawangsa zuriat iskandar zulkarnain dengan wanita melayu (keturunan bangsawan mestilah kawin dengan bangsawan,tetapi ibu merong digambarkan gadis kampong ditepi pantai-entah datang dari mana taktau..tetiba ada watak pak kesum dan embok…adoii..aku rasa macam nak menempik dalam panggung tadi)..

    hanya 2 orang menggunakan keris tajong yang diperbuat dari besi meteor, yang lain sangat mengecewakan. takda langsung nilai2 kemelayuan dalam senibina,takda motif flora dan fauna yang ada hanya pada kepala jentayu yang skali pandang macam kepala itik atau pelanduk..2x pandang macam rupa kepala anjing pon ada..
    mana melayunya kalau tidak berkeris?

    buat filem hikayat macam ni kalau tak dapat tunjuk ajar dari orang yang expert sejarah dan jujur+ikhlas dalam menyampaikan sejarah memang memalukan bangsa sendiri (aku rasa mat saleh & ahli2 sejarah dorang tergelak tengok orang melayu berkarya)…orang thai buat filem melayu lagi better dari ni. sebab dorang cintakan sejarah.bukan macam kita still dengan background pondok atap rumpia…
    ok kepada perajurit2 sekalian, silalah membangkitkan Alter Bangsa Melayu anda di
    Mistisfiles.blogspot.com.my (ilmu perang + sejarah bangsa memang btol lah takkan melayu hilang di dunia.~)

  94. says

    tahniah ar bro….
    semuga blog bro sukses selalu dan arap2 la selalu di update kan… kekadang sampai sebulan bro tak update…. huhu
    bro ader FB?
    haha… mana taw leh burak2…..

  95. Chop says

    Saya baru balik dari menonton Filem Hikayat Merong Mahawangsa dengan Isteri dan anak berumur 12tahun. Agak teruja juga sebab dah hampir 14tahun tak pergi tengok wayang.Dapat juga saya timbulkan minat pada anak saya tentang sejarah lama orang Melayu dengan cara ini walaupun filem tersebut tentunya telah ditokok tambah serba sedikit untuk menaikkan nilai komersial nya.Tapi siapa cakap cerita orang lain tepat sangat? Contoh terbaik seperti Black Hawk Down,walaupun sejarahnya baru berlalu dengan fakta2 yang memang tak dapat disangkalpun Amerika masih manipulasikan sejarah,bayangkan sejarah yang berlaku ratusan atau ribuan tahun dulu…lagi la senang untuk mereka manipulasikan…

  96. ntahmaucakapapa says

    Tahniah Shahpaskal… hit mencecah 1 juta…

    Tapi blog pun berkualiti dan informatif… tak susah nak dapatkan pembaca berjuta2… aku dah lama gak folow blog hang… apa yg aku nampak banyak perubahan ikut peredaran masa… bagus…

    aku harap hang dapat teruskan flow blog nie… kembangkan minda org Melayu nie… takde laa tercemar nengok hiburan aje… hehee…

    под покровительством бога

  97. ZUL says

    Salam, Shah lupa nak sebut ongkos pelincir kalau nak semuanya berjalan lancar..terutamanya di negara dunia ke 3. Takde pelincir silap 2 tak dapat isi minyak, tak dapat kebenaran berlepas dan macam 2 tak dapat lagi.

  98. says

    Assalamualaikum..

    Info menarik jugak nie..baru tahu rupanya beli secara cash minyak dengan benda yg berkaitan lain di negara luar.. Patutlah bila tgk kenderaan pengaman macam british atau UN, sebijik sama..rupanya yg ditinggalkan untuk anggota yg lain.. kos untuk baiki jika ada kerosakan di sana, lebih tinngi lagi dengan alat ganti serba bagai lagi.. aisey

  99. Abu Amir says

    Tahniah Shah,

    kerana dikunjungi lebih dari 1juta klik dan harap anda update kan posting lebih kerap lagi. Laman web pertahanan semakin menarik kepada pengunjung internet. Harap web ini dpt bersaing dgn web negara jiran spt Alutista,Defence Studies( indonesia) militarynut( singpore) dll. Banyak berita/maklumat pertahanan ttg negara kita boleh didapati dari blog/web tersebut.

    Kepada pengunjung diharap dpt bertukar pendapat dgn rasional dan berfakta.

  100. says

    Dunia sekarang ni, semuanya kena paki duit…nothing is free in this world, except u “berak tepi jalan belakang lorong kecil yg tak berpebghuni!!” itu pon kalau kantoi kena kompaun!!

    hahaha boleh plak aku ckp mcm tu kn!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>